Sziasztok. Aszalt már valaki sütőben fügét? Nincs ugyanis aszalóm, és ebben az esős időben kezd érni kicsit nagyobb mennyiség, mint napi 1-2 szem. Talán ízesebb lenne kevesebb víztartalommal.
Amit idén gyökereztettem az még kicsi ahhoz hogy vesszőt vegyek róla, viszont kora tavasszal a lellő helyekről szívesen küldök neked.
Van egy, ami apró szemű, bő termő, korán van első és másod termése is. Van az ujjas óriás, ami szintén kétszer érik, most, a rossz idő beálltával vált a termése szinte cukormentessé, csupa víz a folyamatos esőzés miatt. Ennek a zöme leérik még jó időben.
Van a sárga termésű, majdnem akkorát terem súlyra mint az ujjas óriás, csak kerekebb szemeket ad. Az ujjassal egy időben érleli mindkét terméshullámot.
Még sosem gondoltam arra hogy aszalhatók-e vagy sem, csak aszaltam belőlük mikor annyihoz jutottam hozzá, hogy 2 nap alatt nem fogyott el. Nagyon finomak aszalva is. Most is aszalódik a sárgából egy tálcával, mert a vacak volt a sok eső miatt. Így félig aszaltan már érzik rajta hogy javul a helyzet, ahogy távozik a víz belőle, aromásabb máris.
Most nem érdemes gyökereztetni, de kora tavasszal rajtam üthetsz ez ügyben.
Hogy a galamb ne tudjon a madáretetőbe bejutni - ahol kisebb madarakat etetek, cérnát húztam körbe az etetőn, hogy a galamb ne tudjon berepülni. A garázstetőnél ahol bejárnak alá, húzzál ki te is cérnát, esetleg 2 sorban úgy, hogy a sorok között se férjen be a galamb. meg fog íjedni, és máshová megy. Sándor ötlete is jó.
A napokban rengeteg eső volt nálunk, a barna fügénk érése is megtorpant, alig érik, ha meg igen, alig van cukor tartalma, ez már a termés érésének így a vége lesz. A mézfügéről nem is beszélve, a termései szétrepedtek a sok esőtől, nem tudom, hogy más találkozott ilyesmivel. ...És még egy észre vétel a barna füge íz világban veri az 'arany mézfügét', folyamatosan ettem mindkettőt, a barna fügének nagyobb cukortartalma volt mint a másiknak!
ami furcsa, hogy csapatostól telepednek ott le a gerlék, ilyet még nem láttam, mert általában párban élnek, nem úgy mint a szirti galambok, mert arról köztudott. Itt viszont legalább 10-15 db rendszeresen :-(.
Elképzelhető, hogy a ragadozó madár szemére emlékezteti a madarakat a csillanó cd, ha meg a méreteit nézzük akkor arra is gondolhat a madár, hogy ekkora szemei mekkora ragadozó madárnak vannak!
Egy kis OFF:
Nem csak a füge pusztítás miatt gondolkodom a megoldáson, hanem azért is mert épülőben van egy vázas garázstető, a balkáni gerlék már odaszoktak aludni, tiszta ürülék minden :-(, pedig már a kóbor macskák is elkaptak közülük egyet-egyet és nem tanulnak ebből mégiscsak ott pihennek. ezért is gondolkodom valamilyen megoldáson, mert ha a kocsival a tető alá állok azt is jól össze piszkolják.
Van egy egyszerűbb megoldás is. Régebben olvastam ez ügyben új-zélandi kommentek között arról, hogy a túl sok ottani madár mindent leevett a kertben. A jóember elment a legközelebbi játékboltba és megvette a keze ügyébe első első műanyag állatfigurákat tartalmazó tasakot. Volt benne a műkígyókon kívül egy narancssárga kis vizíló is ha jól emlékszem. A kertbe kirakosgatta és naponta más helyre tette őket. Az eredmény 100%-os volt. Hasonlóról máshol is olvastam. A lényeg az, hogy napi szinten kell változtatni a helyüket, de fennáll a veszély, hogy előbb utóbb hozzászoknak a madarak.
mindket gyumolcs ugyanazon a novenyen talalhato, a lila a noveny also reszen, a barnas pedig a felso reszen. a lila zoldbol kezdett lilulni, a barnas pedig zoldbol eloszor besargult es ugy lilul, ezert lesz inkabb vorosesbarna, mint lila :)
10 fokon vagy alatta nem fog megindulni, szerintem kitelel. De nekem macerás lenne. Mindig azon filóznék, nem-e kiszárad. Ha megöntözöm meg azon, nem-e kirohad. Ezért én a tavaszi dugványozást választanám. Télen jó esetben úgysem történik vele semmi, ha meg igen, csak bánkódni fogsz.
Hidd el, ha február végefelé mikor már nincsenek komoly fagyok ledugod a vesszőt, törődés nélkül elindítja magát.
Nincs pincénk, kamránk, stb., csak egy fűtetlen szélfogónk, de szerintem ott is lehet vagy 15 fok ilyenkor. Komolyabb hidegben talán lemegy majd 10 alá. Nem igazán világos, vagy párás helyiség. Fedett terasz van még, de ott fagyban fagy van. Szerintetek érdemes megpróbálnom a szélfogóban teleltetni a virágföldbe dugott vesszőket? Anyósomék paneljának biciklitárolója jöhetne még szóba, de félek, ott nem csak gyökere lesz a fügének, de még lába is kél...
Hűvös (5-10fokC), de fagymentes, lehetőleg világos helyen tartva (nem a szobában!) szépen legyökeresedik tavaszra. Működik más dugványozható növénnyel pl. csodasövény is. Kora tavaszi dugvány is jó lehet, ha nem fagyott el télen a vessző. A vegetációban lévő pl. nyári dugványt viszont nehéz legyökeresíteni. Szerintem....
Majd elmeséled melyik módszer volt a leghatékonyabb :)