A Stolichnaya vodka kivételével még nem hallottam példát homokkal való szűrésre. Lényegében véve nem is látom értelmét, bár aki nem ismeri az eljárásokat azoknak biztos jól hangzik, hogy négyszer desztillálják (vagy inkább négyszer rektifikálják), aztán kvarcon és homokon szűrik át, utána pedig a jól ismert aktív szenen, és utána még pamuton is.
Lehet hogy ebben a témában tudatlan vagyok, de én a homokszűrésnek nem látom értelmét. A pamutszűrést otthon elég nehéz lenne kivitelezni, mert biztos hogy ízeket fog átvenni az anyagból, és pl. egy öblítőízű vodka nem hinném hogy annyira finom :)
Inkább szerezz be egy jó aktívszén-szűrőt. Eltávolítja az ízeket, megszünteti az elő- és utópárlatosságot, ha a szétválasztás nem volt tökéletes, és az esestleges opálosodást is orvosolja.
Gondolom te se 1. osztályú prémium vodkát akarsz gyártani elsőre. Mellesleg nekem örök rejtély, hogy vajon mi lehet a különbség az 1600 Ft-s Siberia vodka között, vagy a 10 000 Ft körüli különleges vodkákon.
Kiegészítésképpen: elég tág fogalom az, hogy egyes boltok mit értenek granulátum alatt. Van aki a granulátumát aktív szén por néven árulja. A lényeg az, hogy amit megveszel és keveredik a szesszel, azt ki is tudd belőle szűrni. A liszthez hasonló finomságú por nem jó, a nagyobb szemcsések azok, amik jók desztillált szeszekbe.
Elvileg lehet venni granulátumot is. Én bejártam egy egészt várost érte, csak por alakú volt... az meg sajnos a saját példámból megtapasztalva nem jó. Nézegess szét kertész és borászboltokban, kérdezgesd az eladókat a granulátumról, ha abba a boltba nincs is, talán kapsz valami tippet hol keress. Elvileg a netről lehet rendelni.
Érdekelne hogy hol vetted a szűrőd, és mennyibe került? Engem is érdekelne egy ilyen szűrő, de csak a víztisztítós kivitelt találtam.
Valóban a hobbi az elsödleges de ha pénzt is megtakarithatsz az sem utolsó.Én a gint a rumot a bolti ár 7%-ból megcsinálom, a whisky-t,, vodkát 4-5%-ból. A sört 4%-ból.
Ez azért hosszutávon összeadódik.
De ahogy mondtad, nem ez a döntö. Ha már eljutottál arra a szintre, hogy bele mered önteni a konyakodat, whiskydet stb. a jónevü bolti üvegekbe és aki megitta az dicséri, az már jelent valamit.
Ez kicsit hasonlít a boros gazda helyzetére. Ha a néhány beavatott barátod dicséri az italt, azok ezzel te munkádat dicsérik. Ha egy be-nem-avatott ismerösöd dicséri az meg egy valóban elfogulatlan dicsérete a munkádnak. ( magadban még mosolyoghatsz is….)
Nem egy rossz hobbi csak mint mást, ezt se szabad túlzásba vinni…..
Szerintem a leterités nem elegendö. Fontos, hogy légmentesen kösd le a hordót.
Vezess át egy gumicsövet a fólián, a fóliát kössd szorosan a gumicsö körül madzaggal, a hordó körül szorosan lekötöd a fóliát, a gumicsövet belevezeted egy vizes bögrébe. Ennyi.
Por aktív szenet szinte minden kertészbortban kapsz, de az nem alkalmas. A granulátum a legjobb, de ahhoz is kell egy szűrőberendezés.
A faszenet is lehet használni, bár nem olyan jó hatásfokkal íztelenít, mint az akítv társa. Mellesleg a grill faszén szellős csomagolása miatt hajlamos magába szívni a környezetében a szagokat, amelyek megjelenhetnek a szűrt italban is.
A "dicsőséges" Amerika valódi szabadságáról sokat lehetne beszélni egy politikai fórumon...
Tudtam hogy vannak ott is bizonyos korlátozások, de hogy ennyire. Viszont még mindig óriási különbség, hogy a lehetőség még mindig meg van. Az más hogy fizetni kell értem, de legalább a lehetőség megvan. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy ott nem azért főznek az amatőrök, mert nincs pénzük megvenni a bolti piákat, hanem kizárólag hobbiból. Itthon is részben is ez a helyzet, de azért itt az is közrejátszik, hogy a minőségi italok eléggé drágák. Így legalább összeköthető a kellemes a hasznossal, ha lehet ilyet mondani :)
Sajnos Amerikában is illegális a szeszfözés. Az államok különbözöen büntetik, de mindenhol tilos. Két állam Alabama és Mississippi még a házisör és bor készítését is tiltja. Oklahoma is csak 2010 májusa óta engedi. Az igaz , hogy nehéz betartatni és általában a nagyokra vadásznak, de néha a kis hobbisták is lebuknak. ( egy hónapja panaszkodott valaki, hogy a közlekedési rendör meglátta a csomagtartójában a 4 gallonos átalakitott kuktáját , 21 nap elzárást kapott meg $ 350 büntetést.)
Legálisan csak üzemanyagnak lehet fözni szeszt, de azt meg sürün ellenörzik, tehát nem járható út a hobbistáknak.
Valóban vannak cégek akik árulnak felszerelést a fözéshez, de ezeknek minden 1-3 hónapban le kell adniuk a vásárlók cím-listáját a helyi hatóságoknak. ( Hasonlóan ahhoz,hogy a Kádár-korszakban csak személyi igazolvánnyal tudtam írógépet venni.
Kádárék a röplapoktól féltek, ezek a kiesett bevételtöl ) Ennyit a személyes szabadság bajnokainak országáról…..
Ezért ha valaki mégis vesz tölük, az nyit egy postafiokot egy hétre valamilyen ál-néven és utánvéttel ott felveszi.
A nagy többség magának késziti el a lepárlót amihez elég sok segitséget adnak a különbözö fórumok. Az anyagbeszerzés valóban egyszerü, a réz alkatrészek azonosak a vízvezeték szerelésnél használtakkal. Aromákat is könnyü rendelni a speciális boltokból, de a cimkén azt mondja, hogy ennyi és ennyi 40%-os vodkába keverd bele…..nem a házi-fözésbe….
Egyedül a New Zealand hobbistái fözhetnek korlátozás nélkül legálisan.
A penész más dolog, az ecetesedéshez elég pusztán a levegő jelenléte. Én az első gyümölcscefréim időszakában rengeteg penészes gyümölcsöt cefréztem mosatlanul (najó, ezt ma már szégyellem), és soha nem fordult elő ecetesedés.
Még egyszer köszi a tanácsokat, kiöntöttem a cefrémet.(gyümölcscefrével még nem jártam így) A hideg miatt pincében erjesztettem 15-18C-on, ahol sok tüzifa van és ennek 1-része penészes szerintem ez fertőzhette meg.
A következő adagnál rpóbálok jobban vigyázni rá, de nem adom felll....!
A legegyszerűbb módon úgy győződhetsz meg róla, ha megkóstolod. Ha olyan íze van, mint az étkezési ecesavnak, akkor sajnos az azt jelenti, hogy a cefre is ecetsavas.
Ha ecetes, szerintem nem érdemes vele tovább foglalkozni. A cefre és a lepárlók legnagyobb ellensége az ecetsav, ugyanis nem lehet ellene 100%-osan védekezni. Hiába a savas pH érték beállítása, az ecetsav-baktériumok ellen az se nyújt védelmet. Bár hallottam már olyat, hogy kénsavazták a cefrét, hogy a levegő ne jusson a cefréhez, de nekem ez eléggé kétes megoldásnak tűnik.
Köszönom kimerítő válaszod, kicsit megnyugtattál. A hordóim tisztaságára mindíg nagyon ügyelek, viszont valóban nem volt tele a hordó, a bundát pedíg elég sürün lenyomkodtam. Savanyú szaga viszont van(forrástól számítva a 3.napon).
Hogy tudok meggyőződni róla hogy ecetesedés, vagy "normális " savanyodás?
A baktériumok elleni védelem legjobb módja ha a bundát rendszeresen lenyomkodod, és mindig kimosod a hordót alaposan, mielőtt töltessz bele valamit. Egyébként a gabonánál a cefrézés megöli a baktériumokat, így a fertőzést csak valamilyen külső tényező okozhatja, nem a maga az alapanyag.
Az ecetesedésben biztos vagy? Ha a cefrében már megerjedt a cukor jelentős része, akkor savanyodik a cefre, így nem biztos hogy ecetsav amit érzel.
Ha mégis ecetesedésről van szó, akkor viszont meggondolandó, hogy foglalkozz-e a cefrével tovább. A vörösréz lepárlót erősen károsítja az ecetes cefre, a lejövő párlatba réz kerülhet, ami kék, zöld, barna színű, és borzasztó ízű. Javítani lehet, a cefréhez szódabikarbónát vagy meszet kell adni, 20 dkg-ot 100 literenként. Jól meg keverd el, és érdemes várni egy napot a lefőzése előtt. Ez azonban szerintem sok eredményt hoz. A legjobb az alszeszt kezelni: az alszeszből kiveszel egy keveset, belerakod a meszet/szódabikarbóát. Addig kevered még erősen fehér, opálos szuszpenziót nem kapsz, aztán hozzáadod az egész alszeszhez, jól elkevered. Megvárod még leülepedik, és átszűröd.
Azt viszont te döntsd el, hogy érdemes e addig is rongálni vele a főződet. Legjobb az ilyet megelőzni: az erjesztőhordót mosd meg mindig alaposan mielőtt cefrét teszel bele. A másik fontos dolog a levegő teljes kizárása. A kierjedt cefrét is óvni kell a levegőtől mert az is vezethet ecetesedéshez. A legjobb az erjesztőtartályt mindig 80%ig tölteni, úgy nem juthat bele sok levegő. Ha viszont egy 100 literes hordóban 20 liter cefrét erjesztessz, akkor úgy valószínűbb az ecetesedés. Ha sincs lehetőséged kisebb hordóra, kis mennyiség esetén, a következő megoldást alkalmazd: bilincseld le a hordót az cefre beletöltése után rögtön, és hagyd is úgy. Napotna többször óvatosan engedd fel a bilincset, és engedd távozni a szén-dioxidot. Amint kifújt, rögtön bilincseld vissza.
Sajnálom a cefrédet, ettől még ne add fel ;) Velem ilyen még szerencsére nem fordult elő, még a tudatlan mindent bele pálinkaidőszakomban sem. Mielőtt döntenél, győződj meg róla, hogy tényleg ecetesedés amit érzel. A legegyszerűbb ha összehasonlítod azzal az ecettel amit a boltba veszel ételízesítéshez.
Gyógynövényboltban a legolcsóbb minden, az 50-100g-os zacskók 150-350 Ft közt mozognak nagyjából. (Az ánizs is meglepően olcsó.)
Ha valamit fűszerként árulnak máshol, az általában sokkal jobb ízű, de sokkal drágább is. Az abszintnál ez fontos, de kérdés, hogy az első abszintodnál mennyire tudnak érvényesülni. Személy szerint én nem költenék sokat rájuk első körben, kivéve a római édesköményre, ha találsz valahol, mert az elég fontos volna.
Okés, köszi a tippeket, még annyit meg tudnál mondani, hogy a hozzávalók nagyjából milyen áron vannak? Az ánizst, csillagánizst tudom, azért még gyógynövényboltba se kell menni, sőt még citromfű teakivonatot is láttam valamelyik nap a boltban, olyan 150 Ft körül.
Ja, és a bárányürmöt megpróbálnám fekete ürömmel pótolni színezésnél, azt lehet kapni, és szerintem jobb mint semmi. Bárányürmöt még csak abszintban kóstoltam, de szerintem valamennyire hasonlítanak.
Színezés nélkül is hagyhatod, csak épp sokat kerekít az ízen, ha nem lett hibátlan. (Márpedig hibátlan az nem lesz.)
Nem, a római kömény egy egész másik dolog:) A szárított üröm jó lesz (amúgy is szárítani kell áztatás előtt). Kétfélét szoktam boltban látni, az egyik barna papírcsomagolásban van, a másik meg halványsárga alapon rajzolt növénnyel és nagy piros TEA felirattal. Na az utóbbi érezhetően jobb.
Ettől félek én is, hogy nem lehet beszerezni mindent. Szárított fehér ürmöt már láttam tea alapanyagként áruják, gondolom az megfelel. A múlkor a boltban meg láttam olyat, hogy római kömény. Ez most ez az édeskömény, ami kell az abszinthoz, vagy valami egész más fűrszer?
Bárányürmöt (petite absinthe, small wormwood, artemisia pontica) nem láttam és nem is pótolható mással. Római édesköményt sem sikerült találnom, és a termését valószínűleg nem is árulják. 1-2 recept angyalgyökérmagot is ír, azt sem láttam. A többi úgy emlékszem, mind van.
Egyébként az abszinthamisítás egyik alapja volt, hogy akármilyen rossz alkoholt ihatóvá tesz ez az illóolaj-mennyiség, szóval én optimista lennék:) Amíg nem olyan erős ez az íz, mint pl. az olcsó fehérrumé, addig nagy baj nincsen.