Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
Ha szimpatikus a muszlim hallgatóság, akkor vedd közel-keletibbre a marketinget.
Mondjuk dicső mamelukok, és bevezető szövegnek a Munjatul-Gúzat (14. század) A kard használatáról:
"Tudd meg, hogy nincs még egy fegyver, mely ilyen nemes és értékes, és gazdája büszke rá, és győzedelmeskedik általa, mert a kardot tisztelik és minden más fegyver felett áll. A harcosok kardjuk nevében győzik le ellenségüket, és így mondják: „karddal hódítottuk meg”. Ez olyan fegyver, melyet minden ember használ; védi azt, aki tudja használni és aki nem, védi az ifjút és az aggot mindenhol. És a kard olyan jó testvér, hogy nem hagy cserben sem tágas, sem szűk helyeken. Hasznodra válik a tengeren, a szárazföldön és a tömegben. Erős szélben a lándzsa hátráltatja hordozóját, de a kard sose lesz haszontalan. És ilyen napokon az íjász sem tudja egyenesen röpíteni nyilait, ezért nélkülözhetetlen a kard. Nem számít, mennyi fegyver áll rendelkezésedre, ezt fogod mondani: „Minden nép minden földön a karddal tud bármikor harcolni és ezzel a fegyverrel azonosítják őket”. Legyen bármennyi fegyverük, kard nélkül nem mennek sokra, de karddal sikeresek lehetnek más fegyver nélkül is. Továbbá a kard a legszebb a fegyverek között és az ékességek között is. Használható biztonságos és veszélyes helyeken is. Hordható felövezve a derékon is. A kard istenadta erényét büszke tulajdonosai így emlegetik: „csak tiszta személy érintheti”."
Egy ideig gyakoroltam a türelem és az önmegtartoztatás erényét.
Közben pedig készültem a következő előadásomra, amit tegnap meg is tartottam a helyi egyetem könyvtárában. Ha jól számoltam, a könyvbemutatóra 16-17 ember jött el, teljesen idegen arcok, ismerősök, 1-2 régi edzőtárs vegyesen. (Az elsőn 8 fő volt, a következőn pedig 12.)
Voltak kérdések a könyvről, a vetített képekről, az előadás után volt gyakorlati rész, amit játékos "vívóleckének" neveztem. Ez kimondottan jól sikerül, mivel egy külföldi srác - ránézésre arab - volt az egyik résztvevő, vele egész jól el lehetett kommunikálni angolul, így ez volt az első angol nyelvű "vívóleckém" :-) Utána egy magyar történész sráccal iskoláztam egy keveset, később vele alaposabban is elbeszélgettünk a szablyavívásról, megmutattam neki a könyvet a MEK-en stb. A magyar egyetemista kimondottan ügyes volt, egész jól viselte a szokatlan helyzetet és a ráirányuló figyelmet.
A szervezés egészen kiváló volt. Újra megéltem a "lebegés" állapotát, szóval nagy valószínűséggel lesz folytatás. ;-)
Ui.:
Az egésznek volt egy kimondottan érdekes szinfoltja, egy fejkendős egyetemista, aki meglehetős érdeklődéssel figyelte az egészet, miközben az egyik társa folyamatosan tolmácsolt neki. Errefelé még nem nagyon találkoztam muszlim egyetemista lányokkal, korábban csak a sarokban imádkozó arab diakokra figyelhetett fel az ember.
A YT van legalább két olyan friss videó, ahol Hidán Csaba mesél a szablyáról stb. Hadak útján Hidán Csabával (1. rész), Szablya (2. rész)
Mesél annak kialakulásáról, az avarokról, onogurokról, pengevájatról, fokélről stb.
Ha jól írtam fel, akkor az 1. részben (5:57) szerepel egy érdekes kép egy régi magyar könyvből (Nemes Mihály: A magyar viseletek története (1900)). A kép bal oldalán áll egy harcos valami fura, többágú, ólomgolyós ostorral, mellete egy lovas a nagyszentmiklósi kincs 2. korsójáról ("A győztes fejedelem", vállán a zászlós lándzsa). Pont március 15-én láttam a kincs másolatát a helyi múzeumban, Avarok aranya c. kiállítás.
Metatron mutatja az egyik videójában, hogy miként lehet kihúzni a hüvelyéből egy 1,35 m pengéjű, hatalmas nodachit. A kard teljes hossza majdnem 1,8 méter.
2012-ben meg 2013-ban elég sokat találkoztam AE-tagokkal, ha jól számolom legalább 8 oktatójukkal vívtam különböző időpontokban, és "nem tapasztaltam hasonló hozzáállást."
Még most is évente 1-2-szer szoktam vívni azzal az AE-oktatóval, aki errefelé dolgozik, de sajnos nincs csapata. Nála sem vette észre ilyen tendenciákat.
Kimondottan szomorú, hogy 2016-ban valaki még leír ilyeneket.
És kimondottan nevetséges, hogy mekkora vehemenciával van előadva az egész... nem túl megalapozott vélemény.
Elképzeltem, hogy egy impeccable gentleman így szólítja meg az illetőt: ‘I do not think we can sensibly ask my learned friend to reassess his opinion about...’
Egy (normális) HEMA-vívó - nagy valószínűséggel - nem ír le ilyeneket: "AE: Na ez már komolyabb, itt tényleg vívni tanítanak középkori európai fegyverekkel. Van is ebből versenysport is. A HEMA (Historical European Martial Arts) is ilyen." Hisz tudja, hogy az AE egy konkrét szervezet, vívóiskola, a HEMA pedig egy fogalom, a történelmi európai hm-ek összefoglaló megnevezése.
Az is nyilvánvaló, hogy az illető nem vívott barantásokkal, nem birkózott barantásokkal, de még azt sem látta testközelből, hogy milyen látvány a 10-20+ perces botbirkózás, konkrétan még nézni is fárasztó volt, mert át lehet érzeni, hogy mekkora erőfeszítés ennyi ideig küzdeni.
Csak egy példa. Egyből a legelső cikk legeleje, nekem picit erősnek tűnik. Vagy csak én látom bele ezt a fajta gusztustalan, passzív-agresszív, marketinges hozzáállást?
"Azt tudnotok kell, hogy 2003-ban a ma ismert HEMA iskolák java része még szintén nem létezett, a pár meglévőről pedig gyakorlatilag nem tudtunk semmit. Így majdnem mindent magunktól találtunk ki, sok döntésünk és elképzelésünk annyira megelőzte a korát, hogy csak ma lehet egyáltalán értékelni"
Szerintem 2003-an kardozgattak már néhányan itthon is (SAGA pl), meg tele volt a net ARMA-s videókkal, ahol JC lóbált mindenféle
nagy kardokat. De nyilván ők szarták a spanyolviaszt :) Még pár év, és eljutnak oda, ahol egy átlag full-kontakt harcművészet volt úgy 20 éve.
"Negyedik generációs HEMA csapat nagyban különbözik az összes eddigitől. Jelen van a kutatás, a díjvívás, a verseny és a harcművészet, de mindenek előtt egy lefektetett, leírt, egységes, évekre szóló oktatási rendszer, vagyis egy iskola. Ilyent ötven fő körül lehet elkezdeni jól működtetni, de elengedhetetlen hozzá a folyamatos eszközellátás, remek oktatógárda, az oktatók és vezetők közös céljai és motivációja. Ilyen csapat az FS testvércsoportunk, a londoni Schola Gladiatoria, és az Ars Ensis is, sok más csapattal egyetemben Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. De az Ars Ensis egyébként is kitűnik a HEMA iskolák és klubok sorából, az oktatási anyag és az iskolarendszer méretével, az oktatottak számával. Nem elhanyagolható az sem, hogy gyakorlatilag elsőként indítottuk (nem névlegesen, mert úgy mások is, hanem valódi tartalommal) provost képzést."
Tehát ha 50 fő alatt van a létszám (kb csak az AE van itthon 50 fő felett), az csak valami vidéki, pórias fos. 300+ fős plüsis melegedőt működtetni, az persze a harcművészet mekkája. Meg fontos előre megírni évekre a tananyagot, úgy, hogy évente több új forrás és interpretáció lát napvilágot,
de legalább már az alaptechnikák sem fedik le a kódexekben vázolt irányelveket.
"...akkor előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz a komolyabb védőfelszerelés.
Az meg vagy drága, vagy időigényes. ;)"
Az lényeg, hogy egy érdeklődő szabadon, a pénztárcája függvényeben tudjon választani a minőségi rendszerek közül.
POFF = Polifoam, fa, fém.
"Mindegyiknek legyen (lehessen) kombat változata, azaz szúrás, vágás mellett lehessen ütni, rúgni, gáncsolni stb. És akkor mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy ki tudja majd választani a korának, ízlésvilágának, felkészültségének stb. megfelelő szintet.
P(a) = polifoam gyakorlók, fejvéd nélkül P(b) = a baranta szabályok szerinti szablyavívás ____________________ [OBSZ] P(c) = az előző, de némileg javított szabályokkal és eszközökkel _______ [grundvívás] ...
F(a) = faszablya, fejvéd nélkül ___________________________________ [Ősi Tűz & társai] F(b) = faszablya + fejvéd + egyéb védőfelszerelés __________________ [Szablya Iskolája]
...
Fe(a) = fém, fejvéd nélkül _______________________________________ [menzúr] Fe(b) = sportkard, fejvéd, HEMAsabb szabályok _____________________ [grundvívás] Fe(c) = féder, HEMA védőfelszerelés ______________________________ [AE, szablyaharc] ..."
Beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével. Ha valakinek próblémája van a vérnyomásával (vagy hajlamos a röhögőgörcsökre ;-), akkor csak apró adagokban olvassa... :-)))
"Mi a véleményetek a tradicionális fegyveres harcművészetekről? Gondolok itt a kenjutsura, iaidora, kyudora, barantára, ars ensisre, kendo, canne de combatra." (2016. december vége)
Igen, a 13 cm-es POB szerintem amúgy jó, de a teljes igazság az, hogy egy furatot elbénáztam, nem sikerült a markolat hossztengelyében tartani, ezért a tervezettnél rövidebb vas fért csak bele...
Hát igen, ha a sportkardnál nehezebb eszközzel szeretnénk fejlődni, akkor előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz a komolyabb védőfelszerelés. Az meg vagy drága, vagy időigényes. ;)
Közben tegnap megtartottam a következő előadásomat, most a Miskolci Bölcsész Egyesületben. Valamivel nagyobb volt a hallgatóság (12 fő), mint a múltkor a könyvtárban (8 fő).
Számomra az volt a legfontosabb, hogy eljött az a vívómester, aki szakmai szempontból lektorálta a grundvívásról szóló könyvet (a Diósgyőri Vívó Egyesület vezetőedzője), egy egri fegyvergyűjtő, akinek jelenleg a diósgyőri várban van egy ideiglenes fegyverkiállítása, meg egy barantás vívó, akivel pont a múlt szombaton vívtunk egy jót.
Majd még írok az előadással kapcsolatos élményeimről.