Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2015.11.04 0 0 3756

-15 foknál többnyire elfagy. Állítólag van 1-2 fajta, ami kicsivel többet is bír.  Mikor halljuk a -8 -10 fokokat,  érdemes betakarni. Ha módodban áll, esetleg ennek is előtte.

Én is takarni fogom mert vannak új ültetésű fügéim. vakondtúrás földet már odahordtam köréjük takarásra készen. Nem az egész magasságot, de amíg tudom beföldelem, viszont nagyon sok falevelet tudok rájuk hordani. Én a lehajlítást nem pártolom, mert megpróbáltam, és majdnem tőbe le is törtem az ágat.

Előzmény: juhosttt (3755)
juhosttt Creative Commons License 2015.11.04 0 0 3755

Nekem is megcsípte a fagy a fügéket. Hány fokos hideget bírnak ki takarás nélkül? Tudom fajta függő is, de így átlagosan kérdezem. Nálunk max -14-16 fok szokott lenni hidegebb időszakokban. Télére azért mindenképp betakarom, de azért érdekelne. Ha mindig elfagyna az azévi hajtás és újra kéne nevelni akkor nem leszek nagyon előre :)
Lényegében azért érdekelne, hogy hány fokos hideg az amikor már takarni is kell a fügét.

 

Köszönöm!

nézek Creative Commons License 2015.11.04 0 0 3754

eljött az idő...a mai nap leugrottak a fagyott levelek mindkét fügefámról...csak a sok kis éretlen füge árválkodik az ágakon..

kukac1001 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 3753

Köszi a választ.

Előzmény: 55judit (3747)
Sándor111 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 3752

Semmi gond!

Előzmény: rzsoka (3750)
55judit Creative Commons License 2015.10.31 0 0 3751

Éreztem én. Azt kell éretlenül aszalni addig míg kemény. Állítólag nagyon finom édes sütőtökre hasonlító íze lesz. :)

Előzmény: rzsoka (3750)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.30 0 0 3750

Bocsánat, a datolyaszilváról irtam, Juditka datolyaszilvás linkjére válaszolva, fügét még nem aszaltam

Előzmény: Sándor111 (3748)
55judit Creative Commons License 2015.10.30 0 0 3749

Én is aszaltam olyat ami nem volt teljesen érett, de nekem az nem ízlett. Az a magyarázata hogy jött a hűvösebb és esős idő. Tudtam hogy nem lesz több finom nap érlelte füge, ezért néhány szemet féléretten aszaltam, de nem jött be sajnos.

Előzmény: Sándor111 (3748)
Sándor111 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 3748

Köszönöm az infókat! Csak most tudtam ránézni.

 

Sajnos még sohasem próbálkoztam ezzel, és feltűnt, hogy azt írtad, hogy a gyümölcs még éretlen volt, amikor aszalni kezdted. Eszerint nem arról van szó, hogy a már jó édes fügében levő cukrot koncentráljuk tovább és az majd tartósítani fogja az aszalványt?

Előzmény: rzsoka (3740)
55judit Creative Commons License 2015.10.29 0 0 3747

Most nem érdemes nagyobb konténerbe tenni. Leállt, tavasszal kezd tovább fejlődni a gyökere (is).

Én -5, -6 fokig nem vinném be, de a meleg lakásba még akkor sem. Kint kellene akár konténerrel  leásni a földbe hogy ne fagyjon ki a gyökere. Esetleg lehetne elfektetve, és leföldelni az egészet. De még nem most, majd ha hidegebb lesz. Majd ha jönnek a mínuszok. Márciusban kibontod, és indulhat az élet. :)

A gránátalma igényeit nem ismerem.

Előzmény: kukac1001 (3746)
kukac1001 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 3746

Sziasztok!

Vettem 1db Goutte d Or ,1db mary Lane és 1db gránátalmát mindegyik konténerben van.

Szerintetek ha nagyobb konténerbe átültetem berakhatom-e most a lakótérbe(22 fokba)?

Csak meleg helyem van vagy az udvar.

Mit csináljak velük? Segítsetek mi a jó megoldás.

Előre is köszi!

 

55judit Creative Commons License 2015.10.27 0 0 3745

Köszönöm a jó tanácsot. :) Ha lenne mit aszalni, egy percig nem tétováznék.

Előzmény: rzsoka (3744)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3744

ha tudsz, idén is aszalj, ne várj jövőig..... nekünk sajnos most jóval kevesebb gyümölcs lett......

Előzmény: 55judit (3743)
55judit Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3743

Igencsak így nézett ki az, amit utoljára készítettem, csak kevés volt és elfogyott. Jövőre én is többet aszalok ha minden összejön. :)

Köszi.

Előzmény: rzsoka (3742)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3742

Ilyen kis műanyag dobozban vannak a szeleteltek, a papírzacskóban pedig az egész szemek:

 

 

a szeleteltek:

 

 

az egész szemek:

 

 

 

 

 

 

Előzmény: rzsoka (3740)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3741

Nem voltak csont szárazak.

 Ahogy az alább írtam, papírzacskóban és azokat fém dobozba vagy papírdobozba tettem, a dobozok hosszú ideig a meleg szobában voltak, majd az erkélyen, kb. április óta pedig hűtőben a gyümölcsös rekeszben alul, illetve kamrában egy műanyag dobozban vannak

Előzmény: 55judit (3739)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3740

A még éretlen gyümölcsöt, meghámoztam, kb 3-5 mm vastagságúra (ahogy sikerült) szeleteltem őket és gázsütő legkisebb fokozatán nyitott sütő ajtónál aszaltam, az idő hosszúságra már nem igazán emlékszem, ellenőriztem gyakorta, amikor jónak itéltem meg, hagytam kihűlni és utána papírzacskóban + fémdobozban tároltam.

 

Az egész szemes aszalvány: szintén az éretlen gyümölcsöt meghámoztam, és a száránál (amit rajta kell hagyni) felkötöttem, egy madzag mindkét végére kerül gyümölcs, ezeket én egy ruhafogasra aggattam fel, majd a ruhafogas az ablak kilincsen, ajtó kilincsen, papírtartón függött, attól függ, hol volt hely, ezeket 3-4. nap után kb. 2-3 naponta "masszíroztam" kb. 3-4 hétig. Amikor készre ítéltem meg akkor leszedtem a madzagról és szintén papírzacskóban + fémdobozban vagy papírdobozban is tároltam a szobában,

ha jól emlékszem február körül kerültek ki dobozostól az erkélyre, és a maradék pedig úgy április körül a hűtőbe pár szem pedig vidéken a kamrába került.

Most hétvégén néztem, a kamrainak sincs semmi baja, ugyanolyan állagú, mint ami a hűtőben van, ezek egészek. a hűtőben van még a szeleteltből abból nem került a kamrába.

Nálunk távfűtés van és ebben az állandó-egyenletes melegben jól működött ez az aszalás, néhányat próbáltam a hidegben az erkélyen is, az is működik, jól sikerültek azok is.

majd holnap ha lesz időm lefotózom a maradékokat és megmutatom őket

Előzmény: Sándor111 (3738)
55judit Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3739

Csatlakozom Sándorhoz. Engem az érdekel, teljesen kiszárítottad-e, és miben tároltad. Doboz, zacskó, hűtő, ...

Előzmény: rzsoka (3736)
Sándor111 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3738

Megkérhetnélek, hogy egy kicsit részletezd az alkalmazott technikádat? Nagyon érdekelne a dolog! Gondolok itt arra, hogy a sütőben mennyi ideig, milyen hőfokon, milyen sütőben stb. A szabadban mennyi ideig, napon (?), hány fok lehetett etc. ... Szóval a lehető legrészletesebben, ahogy azt egy totál kezdőnek kellene.

Előzmény: rzsoka (3736)
Sándor111 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3737

Köszönöm!

Előzmény: unartis: (3732)
rzsoka Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3736

Szia Juditka, képzeld, nekem még mindig van a tavalyi aszalványomból és semmi baja....

van olyan ami szeletekre vágva aszaltam sütőben, az még ehető állagú, és van amit levegőn aszaltam egészben, nos az már elég kemény, azt már inkább csak késsel lehet szeletelni... :)

Előzmény: 55judit (3729)
Xenil Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3735

A fügének magas a szárazanyag tartalma (18- 20 Brix) hasonlóképpen a besztercei szilvához, így jól gondolod semmilyen anyagot nem kell hozzáadni. Görögországban, és mediterráneumban nagy pongyvákat terítenek a fák alá és rá rázzák a gyümölcsöt ami általában már aszalt formában hullik le, majd koszorúba fűzik, és pár napot szárítják még. 

Előzmény: unartis: (3733)
1Era Creative Commons License 2015.10.26 0 0 3734

Sziasztok,

Új vagyok ezen a fórumon, segítséget szeretnék kérni, tud-e nekem valaki óriás füge ágat küldeni most ősszel? 

unartis: Creative Commons License 2015.10.25 0 0 3733

Az aszalásnál a cukortartalom tartósítja a gyümölcsöt, egyszer szilvát aszaltam, az nem volt nagyon szárazra aszalva, egy befőttes üvegbe  nyomkodtam bele, gond nélkül elállt tavaszig, úgy, hogy fogyasztottunk belőle, szerintem fügénél is működik ez dolog.

unartis: Creative Commons License 2015.10.25 0 0 3732

Kedves Sándor!

 

 

Fogalmam sincs, hogy török barna vagy nem, egy ismerősömtől kaptam mint barna füge,, de az is lehet, hogy szentesi barna füge, mert ilyen is van. Szentes a szomszédban van, mert Csongrádon lakom.

Előzmény: Sándor111 (3688)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 3731

Nálunk kizárt, hogy áprilisig kellejen tárolni. :)

Előzmény: 55judit (3723)
gomba2008 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 3730

:) Ok! Valamennyit már leszedtem, de előbb szeretnék vele eltelni így frissen. Még érik a konyhában egy ideig. 

Előzmény: 55judit (3712)
55judit Creative Commons License 2015.10.21 0 0 3729

Majd Zotya papát meginterjúvolom, mi a titka, hogy fél évig is elvan az aszalványa dobozokban. És még akkor sem romlik meg, csak elfogy.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127997336&t=9107936

Előzmény: 55judit (3728)
55judit Creative Commons License 2015.10.21 0 0 3728

Köszönöm, csak tájékozódás miatt volt az érdeklődésem. Ha a legjobban megy, akkor is csak 3 év múlva lesz rá szükségem.

Előzmény: Törölt nick (3727)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.21 0 0 3727

Ma reggel láttam az egyik budai Aldiban a vakum fóliázót, le is van árazva, most 6000 Ft.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!