Cserépfedésű tetőnkön napcsövet vezettünk át a képen látható módon. Arra kértem a tetőfedőt, hogy a cserepezéskor vezesse át csövet, a tetőidomra legyen rendesen visszatéve a cserép, a benti részeket én majd megcsinálom később. Az a kérdésem, hogy mi a szakszerű, tartós módja a fólia "rendbetételének" a cső körül, hogy újra vízzáró legyen.
és ez a válasz pont olyan pontos mint a kérdésed. (de ha szeretnéd akkor 147%. Előfordul 300+% is)
Lehet találni olyan lemezt, és olyan cserepet, hogy "bármekkora" % eltérés lehet az egyik javára, és utána az ellenkezőjére is.
A lemez lehet trapéz, cserepes, Gerard, korcolt sík... kb így nő az ára.
A cserép is Azurro, Bramac, Terrán betontól a mázas Tondach, Creaton kerámiáig.
Én is tetőt építek át, végignéztem rendesen.
Szerintem ez vallási kérdés. :)
Én alapból cserép pártiként indultam. Beton, mert olcsóbb(60%),Terrán Synus, mert könnyű kell. Aztán győzködtek, hogy jó a Creaton Balance is. Mivel az engóbozott jelenleg jó áron megy, olyan lesz.
Érdemes a négyzetméter áron hasonlítani. Nekem 190m2.
Synusszal 700k a cserép, Balanceszal 850k. Nekem jobban tetszik, és ennyi pluszt tudok rá áldozni.
van a bosch-nak olyan fúrófeje, ami sima tekerő (nem ütő) funkcióban azt csinálja, mint a normál fúrófej ütvefuróban. 2 éve tettünk fel Bramac betoncserepet, ott se volt teljesen kilyukasztva. simán átment rajta a gipszkarton csavar akkus csavarozóval
Van egy nyeregtetőm, a teljes felület kb. 120 m2, cserépfedés. Ezt szeretném újrarakatni, lécezéssel, néhány gerenda javításával (cserélni nem kell, favédelem igen), és szigeteléssel (hőszigetelés, fólia, stb). Reális ár lehet erre kb. bruttó 2,2 MFt (a cserepek nélkül, de a többi szükséges anyag benne van)?
Én is ilyesmire gondoltam, a meglévő lefolyócsövet "felhajtanám" a féltető oldalára és összehoznám annak az ereszcsatornájával.
Van erre valami kész termék? Amivel össze lehet illeszteni az ereszcsatornát egy lefolyóval. Esetleg oda is ereszcsatornát szerelek és akkor abba fogom csak belefolyatni a ház lefolyócsövéből a vizet.
Nem gondoltál arra, hogy az egész terasztető polikarbonát legyen? Nekem a fény a nappalimban "hiánycikk" nem kis mértékben az ablakok előtt lévő hatalmas diófa miatt. Ezért polikarbonátot tettem fel, hogy legalább a tető ne árnyékoljon. Évente kétszer mosnom kell a polikarbonátot (dió virágzás után, levélhullás után) de ezzel együtt is jobb, mint ha zsindely vagy cserép lenne.
Van egy kis házikó 33-as horganyzott lemezcsatornával, az épület sarkán lefolyóval (100-as).
Épült hozzá egy kis féltető a terasz fölé és szeretném az épületről lefolyó vizet (kb 80nm felület) és a féltető (kb 40nm) csapadékvizét "összefogni" és egy helyen levezetni (gyűjteni akár).
Hogyan szokták ilyen esetben átvezetni egy féltetőre? Csak úgy kiköpővel rávezetni nem szeretném.
A féltetőre műanyag csatornát szeretném, mert házilagosan forrasztani nem fogok tudni fémet.
TETŐFEDŐT keresek. BALATONSZÁRSZÓN álló 60 éves házon tetőfelújítást szeretnék. Ugyanazt a cserepet tesszük vissza. Néhány lecet cserélni kell és alá fóliázni. Ereszcsatorna rendszert kialakítani. Sima nyeregtető. Két kéményt újra kell rakni. A ház alapterülete 90 négyzetméter. Tudtok valakit ajánlani? Köszönöm szépen!
Én arra gondoltam, hogy a gerenda közé 15 cm hőszigetelést rakok, már csak azért is, mert 15 cm a gerendám is.
Majd szigetelése után a gerenda tetejére raknánk geotextíliát. A geotextília átengedi a nedvességet. Így tud párologni a nedvesség.
Majd ezután vissza ledeszkázom.
A geotextíliát is csak azért raknám rá, hogy a hőszigetelő ne tudjon kiporozni a deszkák alól.
Azt még nem döntöttem el, hogy az eredeti deszkát, vagy új deszkát rakja vissza rá.
Szerintem így el tud párologni a nedvességet, nem fog megállni a födémben.
De....
Amint én esetleg már említettem valamikor, ha nem akkor most teszem, szándékomba van ezt a területet beépíteni. Ehhez persze akarok egy teljesen út tetőt.
Ha beépíteném, akkor a ledeszkázott födémre tennénk élére állítva 5x10-es padlót, majd azt újra deszkáznám. Így a régi és az új deszkázás között lenne 10 cm légrés. Ez talán elég lenne a folyamatos szellőzésnek.
De én úgy gondolom, ha a padlás tér be lenne építve, és ki lenne fűtve, akkor a födémben nem lehet párakicsapódás. Mert a pára kicsapódáshoz két viszonylag nagyban eltérő hőmérséklet különbség és párazáró felület kell. Szóljatok ha tévedek.... :)
Ha már felszedted az agyagot és lehordtad akkor nincs mit tenni.
Kár volt. Nagy kár.
Én anno a következőképen csináltam : felszedtem az agyagot, a padlás egyik felébe raktam. A deszkákat, a felsőket nem szedtem fel, mivel erősen a gerendákhoz voltak szögelve.
Erre a felső borító deszkára hullámpapír meg a hőszigetelés az előzetesen elhelyezett távtartók / talpas deszka ill palló / közé. A hőszigetelést lefedtem ritkított lécezéssel és erre kentem az előzetesen kenhetővé tett agyagot. Másfél hét alatt megszárad és olyan a felület mint az eredeti.
Sokan meggondolatlanul lehordják az agyagot. Pedig annak van fukciója... legalaább is régen volt.
Ezek :
1. nem dübörög a padlás,
2. tűzvédelem.
Az agyag borítás egyébként pára áteresztő.
Az agyag egy olyan anyag /reverzibilis / hogy számtalanszor kenhetővé lehet tenni.