Keresés

Részletes keresés

SZ.S: Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10297

Köszönöm a választ.

Nos igen a derekegyházi történettel kapcsolatban egyenlő biztos dolgot még nekünk sem sikerült megtudnunk, természetesen ebben az esetben is hallani a szokásos történetet miszerint atomfegyvereket tároltak itt, de ez valószínűleg csak legenda.

Viszont hiteles forrásból tudom, hogy pár évvel ezelőtt egy föld alatti tároló helyiségből kamionokkal hordtak el évtizedekig ott tárolt iratokat, ami állítólag valamelyik 70-es évekbeli népszámlálás teljes iratállománya volt. Ezt onnan tudom ,hogy a faluból kértek fel munkásokat akik pakolták fel napokig az iratokat a kamionokra...

Mindenesetre majd még kutatunk a derekegyházi bázis témájában.

Előzmény: BM29035 (10296)
BM29035 Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10296

Derekegyház: mig voltak szentesen harcászati rakétások ő hozzájuk tartozott..,hogy pontosan mi volt a feladata nem tudom. De a müút mellet sokáig ott volt az a rosz hordó amelyben télen tüzelt az ott posztoló őr., nehogy valaki befordúljon az erdei útra. Akkor még ott az út elején még nem volt ott sorompó ahová most az erdészet tett, Csak a fára volt kiszegezve egy behajtani tilos tábla. Persze azt meg is néztem volna ha valami szgk.

 ott betudott volna menni, szokszor méteres mély keréknyomok voltak ott.

Ez mind a 70-es 80-as években volt.  Voltak munkatársaim akik  késő éjjel jőttek haza pestről és nem  egyszer találkoztak az éjnek idején kivonúlokkal az erdőbe.

Ha jól emlékszem egy ísmerősőm elmondására, 94-ben a vásárhelyíekhez tartozott már. de akkor már nem volt ott semmi őket vásárhelyről hordták ki őrségbe 24 órás váltásba, Ebédé a derekegyházi szoc, otthonba bicikliztek be...

 1999-ben Szentesen a kunszentmártoni úton lévő laktanyában, pontosan csak egyík felébe, mely most is ipari parkként üzemel, egy kezdő vállalkozás benditásában.

Épület átalakitás technológia beszerelése  stb..... A lakt.másik fele még aktiv raktár volt . sok roncs hidvető, meg ponton...

És az azépület ahová a vállalkozás betelepült a rakétások javitó mühelye volt.

Hatalmas három állásos javitó csarnok, Egy szintbeni állás,  egy szerelő aknás , És egy külőn helységben jó nagy széles beton rámpa feláló

itt volt a mosó. Persze minden egyébb, motorszerelő mh. vill. mh. akkú tőltő helység, őltőző iroda, még a táblák is fent voltak.. Eza rész a tőbbi résztől el volt szeparálva. Érdekesség ként az átalakításon dolgozó egyik bácsika elmondta , hogy az udvaron odébblévő jármü tárolóba  egy nagyon jó gabona termő évbe,gabonát hordtak be a volánnal mert nem tudták hova rakni szentesen. A technika addig kiált az udvar másik végébe lepony vázva.. állítólag.

 

 

 

Részlet a laktanyából:

                                   1,a volt rakétás szin, ez beépült az ablakgyárba  de azért ki lehet venni a helyszinen,  ez a ngybani pac bejáratával szemben van .azzal a píros tetejü ép. szembeni rész.

                                   2, a javító csarnok, ez az az épület, most már más cég mükődik benne, ha bemész a főkapun egyenesen  az út végén ott van a három hatalmas szürke ajtajával..

                                  3, barak épület itt volt a rak. személyí állomány elkülőnitve.

Előzmény: SZ.S: (10294)
1.4TSI Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10295

Üdv!

 

Ha lehet hinni a híreknek, akkor szerintem ezen környéken most meleg a helyzet és nem csak az éghajlat miatt....

 

 

 

 

   

SZ.S: Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10294

Üdvözletem!

 

A blogot én és néhány barátom szerkesztjük, speciel ezt a cikket én írtam. Csak műkedvelő haditechnika szerelmes vagyok, az adatokat nagyrészt internetről gyűjtöttük. És elnézést ,hogy belinkeltük a képgalériákat, remélem nem bánod.

Egyébént valóban nem tudtunk bejutni az állomás területére mivel azt a mai napig őrzik, azonban az anyaggyűjtés során beszéltünk több olyan emberrel is aki járt bent. Sajnos ők sem akkor voltak bent amikor eredeti funkciójában üzemelt ,hanem pár évvel később. Ugyanis még a sorkatonaság idején, a szentesi műszakiak (per pillanat MH 37. II. Rákoczi Ferenc Műszaki Ezred) raktárként használták az épületeket. Azok akik bent jártak azt mondták ,hogy gyakorlatilag kong az ürességtől, persze értő szemek bizonyára találnának olyan jeleket amikből az eredeti gépekre, berendezésekre lehetne következtetni.

Mivel úgy látom vannak itt igazi szakemberek is, lenne hozzájuk néhány kérdésem. Az első ,hogy a blogon is látható kis barna szögesdróttal körbevett épület -ami kicsit távolabb van magától az állomástól- funkciója mi lehetett pontosan? Az elektromos rendszer része volt talán, trafóház vagy valami hasonló??

 

Ha már "billentyűzetet ragatam" feltennék még néhány kérdést hátha valaki tudja a válaszokat.

Szentestől nem messzire található Derekegyház, ahol valamikor egy légvédelmi létesítmény volt. Ma már a helyi vadásztársaság használja raktárként, de a helyiek és a környékbeliek szerint itt egy légvédelmi rakétabázis üzemelt. Én azonban eddig nem akadtam a nyomára semmilyen adatbázisban, bár eddig csa felelüetesen az interneten néztem szét. Kérdésem tehát ,hogy tud valaki valamit egy bizonyos derekegyházi légvédelmi bázisról, létesítményről?

 

Más. Egy másik Szenteshez kapcsolódó téma feldolgozása során nemrégiben a helyi laktanya (a műszakiak laktanyája) csapatmúzeumában jártunk. El kell ,hogy mondjam egy nagyon profi múzeumot tekinthettünk meg, igényes kiállítási anyaggal. Azonban egy érdekességre is bukkantunk. A hidegháború idején már műszakiak állomásoztak a laktanyában, azonban volt itt egy elrejtett légvédelmi alakulat is. A százados aki körbevezetett minket a múzeumban később megmutatta azt a hangár épületet is ahol ez a rejtett alakulat megtalálható volt. A múzeumban volt egy kép egy Sz-60as légvédelmi gépágyúról ,de a százados sem tudta megmondani ,hogy ilyenek voltak-e ebben a rejtélyes hangárban. Ezzel kapcsolatos kérdésem tehát ,hogy valaki esetleg tud valami konkrétumot a témáról?!

 

Előre is köszööm a válaszokat!

 

Előzmény: charlie21 (10290)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10293

köszönöm!

Előzmény: charlie21 (10292)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10292

Felül az eszközöknél van egy rakás lehetőség,pl itt tudod megjelölni rajzszöggel a helyet,na itt van egy óra ábrácska,ott tudsz lépkedni a különböző idejű felvételek között.Régebbi rosszabb felbontásnál még nincs zöldezés,bár nem is olyan jó a felbontás.

Igy minden megnézhető ,ha egy kicsit rosszabb is.

Előzmény: schlumberger (10291)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.20 0 0 10291

Hogy kell visszamenni?

 

(Aki hülye, az kérdez, mert ha nem kérdez, az is marad Volt tüzér szerint)

Előzmény: charlie21 (10289)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 10290

Elolvastam,semmi ujdonság.Azthittem bejutott az írója,na az lett volna az érdekes.Azt még észrevettem hogy az én képtáram van megadva galgamácsánál ,hajagnál meg Hadsz-é  ,világhír :-))))

Előzmény: radar-nyh (10282)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 10289

Menj vissza az időben a guglin,akkor látható lesz,transzformátor állomás.Mostanában azokat is kizöldezik

Előzmény: gauls (10286)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 10288

Lőszer raktárnak tünik.Valami rémlik hogy volt itt szovjet laktanya ,de igy hirtelen nem találtam meg.Aztán arra gondoltam hogy a szentesi magyar alakulatnak a raktára ,de azt megtalálltam.

Derekegyház mintha rajta lenne a laktanya listán.

Előzmény: gauls (10284)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10287

A BARS (БАРС) Jelen esetben nem hópárducot jelent, hanem a Броне Автоматическое Радио Система orosz nyelvű fogalom rövidítése.

(Páncélozott (védett) Automatikus Rádió Rendszer)

Azért az újságírók még mindig tudnak hülyeséget írni. Bár annyit legalább a javára kell írni, hogy megpróbálta lefordítani.

 

 

Előzmény: radar-nyh (10282)
gauls Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10286

vki?????

 

gauls Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10285

vki?????

 

gauls Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10284

Köszi az infot charlie

 

 

ha esetleg ez ismerös???

radar-nyh Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10283

Sajnos a képek nem mentek át, de a linre kattinva, olvashatod, és nézheted az eredeti cikket. (ez egyébként sha nem sikerül, nem tudom milyen hibát követek el)

 

-d-

 

Előzmény: radar-nyh (10282)
radar-nyh Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10282

Most találtam, lehet még nem olvastátok:

 

 

http://underhang.freeblog.hu/archives/2011/03/02/A_szentesi_holeopard/

 

 

A szentesi "hóleopárd"...

 

A következő cikk az utóbbi időben kissé hanyagolt „Eltékozolt Örökségünk” sorozat része, de merőben más ,mint az eddigi cikkek a témában. Mindenesetre egy olyan érdekességről van szó amiről talán csak kevesen tudnak részleteket. Következzen a Szentes melletti „hóleopárd” története.

 

Az talán nem annyira ismeretlen tény ,hogy Szentes – Lapistónál egy egykori katonai objektum található. Már csak azért sem nagy titok ez, mivel a katonai bázis egyik tornya messziről látható. Azt azonban ,hogy valójában milyen funkciót töltött be ez a bázis már jóval kevesebben tudják. Lehet hallani egészen vad pletykákat is, atomrakétáktól a titkos föld alatti silókig, mások meg hatalmas egykori radar bázist sejtenek erre. Az igazság azonban az ,hogy az itt található objektum az egykori Varsói Szerződés (fiatalabbak kedvéért:  a kommunista blokk katonai együttműködési szerve, avagy a NATO keleti megfelelője) troposzféra rádiórendszerének az egyik pontja volt.

Először is tisztázzuk mi köze ennek az egésznek a hóleopárdhoz!  A rendszer neve egy mozaikszó, eredeti nyelven: Броне аутомная радио системa (védett –szó szerint páncélozott- rádiórendszer), vagyis a kezdő betűk összeolvasva: БАРС ez a latin abc szerint BARS, ez pedig németül hóleopárdot vagy más fordítás szerint hópárducot jelent.

De mi is volt tulajdonképpen ez a troposzféra rendszer? 1978-ban a Varsói Szerződésben döntés született arról ,hogy  egy új stratégiai kommunikációs rendszert kell kiépíteni, 1982-ben kezdték el építeni a hálózatot. Mintegy 26 állomás tartozott hozzá és nem kevesebb mint 5000 km-t hidalt át.  Akkori szinten kiváló sávszélességgel és titkosítással oldotta meg a kommunikációt, a hidegháborús technikai alkotások egyik keleti csúcsa volt ez. Az 1987-es kiépülését követően azonban a történelem nem sok évet adott neki, a kommunista blokk felbomlása értelmetlenné tette létét. Mellesleg a műholdas kommunikáció robbanásszerű elterjedése is garantálta volna néhány év múlva a rendszer elavulását.

Most pedig néhány szót konkrétan a működési elvről. Anélkül ,hogy nagyon komoly részletekbe mennék bele és unalmas szakmai adatokat sorolnék fel röviden szeretném vázolni.  A rendszer működése azon alapult, hogy az adóállomásról impulzus nyalábot bocsátottak ki pár fokkal a horizont fölé, igy az a troposzféra végtelen parabola tükrével találkozva szétszóródott és visszatükröződött a Föld felszínére. S pont ott volt egy vevő állomás amely a jeleket felfogta, felerősítette és a megadott irányba kisugározta A jel ismét visszaverődött, ahol megint csak egy állomás volt, s így tovább. Persze ez nagyon-nagyon leegyszerűsítve hangzik így.

Magyarországra a rendszernek 4 állomását telepítették, Galgamácsára, Hajagra, Szentes – Lapistóra  valamint Hajdúnánás és Tiszavasvári település közé Tedej község mellé. Érdekesség ,hogy a Hajagostetőre telepített állomás kissé különbözik a többitől mivel itt csak az antennák láthatóak szabad szemmel, a többi elemet a föld alá telepítették.

Ezen a térképen megfigyelhető a rendszer felépítése: http://rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo.html (bal oldalt a BARS mellé kell tenni egy pipát!!)

A térképről kiderül ,hogy a szentesi bázis egyfelől a galgamácsai bázissal másik részről pedig egy valahol Bulgáriában található állomással kommunikált. Itt kell megjegyezni ,hogy Románia különutas politikájának a jegyében nem kívánt csatlakozni a BARSZ-hoz, ezért kellett a szentesi állomásnak átjátszó nélkül rögtön Bulgáriába küldenie a jelét.

Pár szót konkrétan a szentesi állomásról. Az állomás telepítése máris érdekességeket rejt magában, ugyanis az átlagos Szentes környéki alföldi tájtól kissé eltérően itt a talaj dimbes-dombos ami egyrészt valószínűleg jó magaslatot kínált az építőknek, másrészt némi mesterséges fásítással a tornyon kívül jól rejti a komplexum többi részét.

A téli kép nem adja vissza pontosan, de meglepően dombos a táj

A bázishoz egy kiváló minőségű aszfaltozott út vezet, ez nem mondható el egyébként a környék útjairól, nyilván a magasabb érdek megkívánta a jobb utat. Kettős szögesdrót kerítés védte valamikor a hívatlan vendégektől, a két szögesdrót fal között valószínűleg nyomsáv húzódott, mozgásérzékelők és nagy fényerejű lámpák voltak a védelem következő elemei ugyanitt. Egyes beszámolók szerint a két szögesdrót között kutyás járőrök voltak, valamint komoly géppuskaállások is fokozták a kiemelt objektum őrzés-védelmét. Ebből is kitűnik ,hogy nem akármilyen jelentőségű dologról van szó, ennyire komoly védelmet csak a legfontosabb katonai jellegű bázisok kaptak akkoriban.

A kettős szögesdrót kerítés, illetve közte az egykori mozgásérzékelők és lámpák

Itt is jól látható a mozgásérzékelő a két kerítés között

Közelről megvizsgálva jeleket találunk arra ,hogy az állomás autonóm működésre is képes lehetett, egyes épületek valószínűleg az elektromos generátorokat illetve a fűtés önálló ellátását szolgálhatták. Régebbi képeken még láthatóak az egykori antennák is, mára ezek eltűntek, de továbbra is állandó őrséggel lehet találkozni, valamint felirat hirdeti ,hogy a HM ellenőrzi per pillanat is az egészet.

Információk szerint egyébként eladásra kínálják az amúgy még most is viszonylag jó állapotban lévő területet. Hogy mit rejthetett vagy rejthet magában belül az épület nem tudjuk pontosan. Ha valamelyik kedves olvasónak esetleg ezzel kapcsolatban van információja, akkor arra bíztatnám ,hogy ossza meg hozzászólás formájában velünk és a többi olvasóval, hogy minél inkább megismerjük a közelmúltunk eme érdekes szeletét és környékünk egyik haditechnikai érdekességét.

 

Néhány további kép az objektumról:

Egy kép a bejárat felől, rajta a félemetes harci ebbel, egykor azért ennél komolyabb volt az őrzés...

 

A sugárveszély tábla még mindig kint van, remélhetőleg csak a múlt emléke...

Ezen a régi fotón még láthatóak az antennák

Oldalról

 

Az antennáktól már megfosztott torony közeli képe

Ez a kis beton kocka szintén szögesdróttal védve a bázishoz vezető út mellett található, csak feltételezés, de több mint valószínű ,hogy az objektumhoz tartozik

(A képekért köszönet a jó öreg Mózsi bácsinak! :D)

Írta: SZNE | Időpont: 11-03-02 2011. márc. 2. 23:31 

A szentesi "hóleopárd"...

A következő cikk az utóbbi időben kissé hanyagolt „Eltékozolt Örökségünk” sorozat része, de merőben más ,mint az eddigi cikkek a témában. Mindenesetre egy olyan érdekességről van szó amiről talán csak kevesen tudnak részleteket. Következzen a Szentes melletti „hóleopárd” története.

 

Az talán nem annyira ismeretlen tény ,hogy Szentes – Lapistónál egy egykori katonai objektum található. Már csak azért sem nagy titok ez, mivel a katonai bázis egyik tornya messziről látható. Azt azonban ,hogy valójában milyen funkciót töltött be ez a bázis már jóval kevesebben tudják. Lehet hallani egészen vad pletykákat is, atomrakétáktól a titkos föld alatti silókig, mások meg hatalmas egykori radar bázist sejtenek erre. Az igazság azonban az ,hogy az itt található objektum az egykori Varsói Szerződés (fiatalabbak kedvéért:  a kommunista blokk katonai együttműködési szerve, avagy a NATO keleti megfelelője) troposzféra rádiórendszerének az egyik pontja volt.

Először is tisztázzuk mi köze ennek az egésznek a hóleopárdhoz!  A rendszer neve egy mozaikszó, eredeti nyelven: Броне аутомная радио системa (védett –szó szerint páncélozott- rádiórendszer), vagyis a kezdő betűk összeolvasva: БАРС ez a latin abc szerint BARS, ez pedig németül hóleopárdot vagy más fordítás szerint hópárducot jelent.

De mi is volt tulajdonképpen ez a troposzféra rendszer? 1978-ban a Varsói Szerződésben döntés született arról ,hogy  egy új stratégiai kommunikációs rendszert kell kiépíteni, 1982-ben kezdték el építeni a hálózatot. Mintegy 26 állomás tartozott hozzá és nem kevesebb mint 5000 km-t hidalt át.  Akkori szinten kiváló sávszélességgel és titkosítással oldotta meg a kommunikációt, a hidegháborús technikai alkotások egyik keleti csúcsa volt ez. Az 1987-es kiépülését követően azonban a történelem nem sok évet adott neki, a kommunista blokk felbomlása értelmetlenné tette létét. Mellesleg a műholdas kommunikáció robbanásszerű elterjedése is garantálta volna néhány év múlva a rendszer elavulását.

Most pedig néhány szót konkrétan a működési elvről. Anélkül ,hogy nagyon komoly részletekbe mennék bele és unalmas szakmai adatokat sorolnék fel röviden szeretném vázolni.  A rendszer működése azon alapult, hogy az adóállomásról impulzus nyalábot bocsátottak ki pár fokkal a horizont fölé, igy az a troposzféra végtelen parabola tükrével találkozva szétszóródott és visszatükröződött a Föld felszínére. S pont ott volt egy vevő állomás amely a jeleket felfogta, felerősítette és a megadott irányba kisugározta A jel ismét visszaverődött, ahol megint csak egy állomás volt, s így tovább. Persze ez nagyon-nagyon leegyszerűsítve hangzik így.

Magyarországra a rendszernek 4 állomását telepítették, Galgamácsára, Hajagra, Szentes – Lapistóra  valamint Hajdúnánás és Tiszavasvári település közé Tedej község mellé. Érdekesség ,hogy a Hajagostetőre telepített állomás kissé különbözik a többitől mivel itt csak az antennák láthatóak szabad szemmel, a többi elemet a föld alá telepítették.

Ezen a térképen megfigyelhető a rendszer felépítése: http://rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo.html (bal oldalt a BARS mellé kell tenni egy pipát!!)

A térképről kiderül ,hogy a szentesi bázis egyfelől a galgamácsai bázissal másik részről pedig egy valahol Bulgáriában található állomással kommunikált. Itt kell megjegyezni ,hogy Románia különutas politikájának a jegyében nem kívánt csatlakozni a BARSZ-hoz, ezért kellett a szentesi állomásnak átjátszó nélkül rögtön Bulgáriába küldenie a jelét.

Pár szót konkrétan a szentesi állomásról. Az állomás telepítése máris érdekességeket rejt magában, ugyanis az átlagos Szentes környéki alföldi tájtól kissé eltérően itt a talaj dimbes-dombos ami egyrészt valószínűleg jó magaslatot kínált az építőknek, másrészt némi mesterséges fásítással a tornyon kívül jól rejti a komplexum többi részét.

A téli kép nem adja vissza pontosan, de meglepően dombos a táj

A bázishoz egy kiváló minőségű aszfaltozott út vezet, ez nem mondható el egyébként a környék útjairól, nyilván a magasabb érdek megkívánta a jobb utat. Kettős szögesdrót kerítés védte valamikor a hívatlan vendégektől, a két szögesdrót fal között valószínűleg nyomsáv húzódott, mozgásérzékelők és nagy fényerejű lámpák voltak a védelem következő elemei ugyanitt. Egyes beszámolók szerint a két szögesdrót között kutyás járőrök voltak, valamint komoly géppuskaállások is fokozták a kiemelt objektum őrzés-védelmét. Ebből is kitűnik ,hogy nem akármilyen jelentőségű dologról van szó, ennyire komoly védelmet csak a legfontosabb katonai jellegű bázisok kaptak akkoriban.

A kettős szögesdrót kerítés, illetve közte az egykori mozgásérzékelők és lámpák

Itt is jól látható a mozgásérzékelő a két kerítés között

Közelről megvizsgálva jeleket találunk arra ,hogy az állomás autonóm működésre is képes lehetett, egyes épületek valószínűleg az elektromos generátorokat illetve a fűtés önálló ellátását szolgálhatták. Régebbi képeken még láthatóak az egykori antennák is, mára ezek eltűntek, de továbbra is állandó őrséggel lehet találkozni, valamint felirat hirdeti ,hogy a HM ellenőrzi per pillanat is az egészet.

Információk szerint egyébként eladásra kínálják az amúgy még most is viszonylag jó állapotban lévő területet. Hogy mit rejthetett vagy rejthet magában belül az épület nem tudjuk pontosan. Ha valamelyik kedves olvasónak esetleg ezzel kapcsolatban van információja, akkor arra bíztatnám ,hogy ossza meg hozzászólás formájában velünk és a többi olvasóval, hogy minél inkább megismerjük a közelmúltunk eme érdekes szeletét és környékünk egyik haditechnikai érdekességét.

 

Néhány további kép az objektumról:

Egy kép a bejárat felől, rajta a félemetes harci ebbel, egykor azért ennél komolyabb volt az őrzés...

 

A sugárveszély tábla még mindig kint van, remélhetőleg csak a múlt emléke...

Ezen a régi fotón még láthatóak az antennák

Oldalról

 

Az antennáktól már megfosztott torony közeli képe

Ez a kis beton kocka szintén szögesdróttal védve a bázishoz vezető út mellett található, csak feltételezés, de több mint valószínű ,hogy az objektumhoz tartozik

(A képekért köszönet a jó öreg Mózsi bácsinak! :D)

Írta: SZNE | Időpont: 11-03-02 2011. márc. 2. 23:31
charlie21 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10281

Szovjet löszer raktár.Egész pontosan a légirőhöz tartozott ,fedélzeti fegyverek tárolása,karbantartása,ilyesmi,Vándor Karesz könyvében is benne van.Jelenleg pl  nyomda üzemel benne,itt volt a Fidesznek valami kampány ,Média cége is.

Előzmény: gauls (10280)
gauls Creative Commons License 2011.03.17 0 0 10280

vki esetleg info????

 

Inárcs mellet.....

STEVE-069 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 10279

Üdv! Bajtemetésre kocsival már nem lehet felmenni, sorompót raktak lakattal ellátva. Állítólag magánkézbe került. Mi a túloldalon lévő objektumtól mentűnk be,arra alkalmas 4 kerekes JEEP-el,Somogybabodi érzéssel az iszonyat sárban.

Csibi. Creative Commons License 2011.03.16 0 0 10278

Köszönöm a linkeket !!

 

  - schlumberger 

  - Charlie21

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 10277

Szia!

 

Rendben várom az e-mailt, majd megírom a részleteket.


Üdv.

Előzmény: schlumberger (10269)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 10276

Szerintem néhány antenna árbocon és föld hányáson kivűl nincs ott más.A mellette levő szinte teljesen hasonló objektummal eggyütt talán a második képen levő valaminek(Radiólógiai szertár.....) volt valami adóháza.Hasonló mint a sárbogárdi  51  es 52 es,vagy az érdi .Csak azért irtam hogy ez itt nem téma mert biztos hogy nem kihalt,valamire még használják.A többi pl. már ki is van zöldezve a guglin mióta jobb a felbontás.

Ha már arra jársz nézd meg a péceli orosz objektumot,ott van felette pár száz méterrel(bajtemetés)

Előzmény: gauls (10275)
gauls Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10275

Mindegyik érdekelne de inkább az a terulet amelyiknek a kozepén áll egy épulet...folso sor jobb kép

Előzmény: charlie21 (10271)
gauls Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10274

Charlie ,

Én rásasolok erre a nagytarcsára május 7 után egy durva fényképezö géppel ,,,velem tartasz??????

Előzmény: charlie21 (10271)
gauls Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10273

Május 7 én érkezek magyarországra innen Angliábol 3 hétig leszek otthon ha vmi tura lesz szoljatok.....

Előzmény: schlumberger (10272)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10272

https://picasaweb.google.com/szoboszlai.szabolcs/Kunmadaras20100417#

 

Itt is találsz egy rakat képet, de azt tanácsolom, hogy nyelvtanórán ne netezz, inkább figyelj oda!

Előzmény: Csibi. (10266)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10271

 

Melyikre gondolsz??

Előzmény: gauls (10267)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10270

Szia!!

 

Lehet hogy elkerülte a figyelmed de számtalanszor volt szó Kunmadarasról ,és rengeteg kép is született,többek között nálam is

http://cid-92d81ba291aec03a.skydrive.live.com/albums.aspx

 

ha igazán sokat akarsz tudni a témáról akkor olvasd el Vándor Károly két kötetes könyvét(Légierő társbérletben) itt is sokat idéztük.

Sok sok oldal szól a helyről.És ezen oldalakon is írt róla.

Előzmény: Csibi. (10266)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10269

Attila, előzetesen három HA1-es jelentkezik. Nem tudtam még konzultálni a másik kettővel, de holnap este megyek haza.

73 de sch.

Előzmény: Törölt nick (10261)
radar-nyh Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10268

Néhány héttel ezelőtt érdeklődéssel olvastam itt a Kőbánya alatti barlang, és alagút rendszerről.

Most egyik kedves barátomtól kaptam két érdekes linket ezzel kapcsolatban, melyet megosztok Veletek:

 

http://hamster.blog.hu/2009/09/28/kobanya_alulrol

 

 

http://hamster.blog.hu/2011/02/02/latogatas_az_alvilagban?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

 

-d-

gauls Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10267

kicsit bövebben a a a a a a még nem nagyon kihalt fogalmat ha definiálnád   

Előzmény: charlie21 (10265)
Csibi. Creative Commons License 2011.03.15 0 0 10266

Helló mindenkinek !!

 

Olvasgatom ezt a jó kis Fórumot jó pár napja de amit észrevettem hogy szinte mindegyik laktanyárol írtok és tesztek fel fotókat kivéve az órszág legnagyobb oroszkatanyájárol nem írtok ill nemtesztek fell korabeli fotokat engem pedig nagyon érdekelne de szerintem mást is. Ez pedig :

KUNMADARAS

Sajnos elég ramaty álapotban van ha valakinek van kaorbeli fotoja vagy videója légyszi tölcse már fel vagy adja már meg a linket hogy hol tudom megnézni

 

előre is köszi mindenkinek !!!

charlie21 Creative Commons License 2011.03.14 0 0 10265

Az a nagy baj hogy még nagyon nem kihalt,de engem is esz a fene érte.

Előzmény: gauls (10264)
gauls Creative Commons License 2011.03.14 0 0 10264
Sziasztok!
Nagytarcsa melletti bunkerek vki bőven infót?????
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10263

Ezeket az antennákat - pontosabban a lámpáik fényeit - szoktam nézegetni nyári estéken, mikor tiszta az idő, és amikor otthony vagyok az anyám házában.

Előzmény: Törölt nick (10261)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10262

A kifliházat még használja - legutóbbi információm szerint - a katonai elhárítás (vagy hogy hívják mostanság). A Szikla viszont üres. A légvédelmi vezetési pont még a nyolcvanas években kiköltözött egy Nagytarcsa mellett épült objektumba.

Előzmény: Törölt nick (10259)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10261

Sziasztok!

 

Igaz nem laktanya és nem is kihalt, viszont lehetőség van az alábbi létesítmény megtekintésére egy szakavatott személy kalauzolásával. Akit érdekel a látogatás kérem irjon a részemre egy mailt: volek.attila (kukac) telekom (pont) hu

A látogatás április 20-án vagy 21-én lenne.

Addik is minden jót.

 

 

 logper

 

tornyok

Előzmény: Törölt nick (10253)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10260

Igen, ez az. A pápai hadtáp rakrárról keresek bármi infót. A Daróczy úti HM ruharaktár leányvállalata volt. 1959 végén felszámolták. Ruhák mellett sátrakat és tábori konyhákat is őriztünk ott.

 

 

Előzmény: arthurg (10256)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10259

A Kis-Gellérthegyi légvédelmi bunkerbe, a Sziklába szerelt be cégünk 1965-ben egy közösségi tv antenna rendszert. Több mint egy évig kellett várnom, hogy a belépőmet engedélyezzék. Mit lehet tudni erről az objektumról? Mi van ott ma?

 

Előzmény: charlie21 (10257)
GaborN01 Creative Commons License 2011.03.12 0 0 10258

Üdv!

Ez volt a HM 3. 99.-ben....

Előzmény: arthurg (10256)
charlie21 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 10257

Baross téri atomvillanástól védett volna a csepeli káderbunker

Ötven év titkolózás után hamarosan bárki megnézheti, hol vészeltek volna át akár egy atomcsapást is a csepeli kommunista vezetők. Arra számítottak, hogy a Keletire esik a kapitalista bomba. Tovább »

forrás: Index.hu

Talán már olvastátok.Gondolom ezek után hogy minden kerületnek megvan a maga kis helye......csepelen több is.

arthurg Creative Commons License 2011.03.11 0 0 10256

Hali!

 

http://maps.google.hu/maps?q=47.52013,18.995456&num=1&t=h&sll=47.520163,18.999681&sspn=0.006295,0.006944&ie=UTF8&ll=47.520476,18.996509&spn=0.005383,0.010933&z=17

 

Ha sikerül végre beszúrnom a linket és a billentyűzetem is azt teszi amit én akarok akkor itt láthatod a keresett "ojjektumot". Valóban pasaréti (úti) lovarda néven emlegették és a ge...erváltás után egy ideig itt működött a Bp-i hadkieg (is), a fiamnak itt kellett a tanulmányi halasztást intéznie, mire lejárt - megszűnt a sorozás. A Sváb-hegy felől a fogaskerekűről nézve elég impozáns látványt nyújt. Ha jól tudom az idén elkezték bontani, legalábbis egy részét. Biztosan lakópark készül a helyén, elég menő a környék.

 

Üdv arthur

 

Előzmény: Törölt nick (10244)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.11 0 0 10255

Viszonylag friss információk szerint ott van még kb. 80 darab éles 5JA23 rakéta és 4 darab ugyanolyan gyakorló. És slussz.

Előzmény: V8 traktor (10254)
V8 traktor Creative Commons License 2011.03.11 0 0 10254

Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne: a" mezőfalvai laktanya"-ban tárolt légvédelmi eszközök még mindig ott rohadnak?? Volhov,Nyeva,Krug stb.vagy már beolvaztották őket??

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.11 0 0 10253

Sziasztok !

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10252

Jutott eszembe, a Nagyvasakban találkoztunk, de ajánlom az Atlaszt is, ha még nem ismerted volna. Vannak ott a Katonásan cikkek is. Nagyon csípem a pasi stílusát.

Előzmény: Volt tüzér (10250)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10251

Elméletileg az első surranó 65M volt, tehát 1965-ben kezdték el rendszeresíteni. Aztán ez a rendszeresítés elég rendesen elhúzódott, elég későn kapták meg az építő katonák, még később a határőrök.

Előzmény: Törölt nick (10248)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10250

Mármint engem olvastál az Atlasz blogjában? Ezt ha kérhetném, kissé részletesebben. Ugyanis én eddig nem is hallottam az Atlasz blogjáról, tehát csak valami plágium lehet. "A szemét tolvajok!"

Előzmény: Törölt nick (10249)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10249

Így igaz, nem hogy csak régen volt, de nagyon rosszkor is. 58 őszén a kiképző tiszthelyettesek tajtékoztak,  56 után mi voltunk az első kopaszok, akiken kitölthették a bosszújujkat. "Ugye te voltál az kibaxott qrva ellenforradalmár aki rámlőtt a sötétben?" stb. Nem csoda, hogy a reggeli tornákon egy szál gatyában és csizmában, minden 20 méter után "repülő"-t vezényeltek. Ilyenkor abban reménykedtünk, hogy pont ott legyen befagyva a pocsolya. Megjegyzem mindezek ellenére, senki se került a gyengélkedőre. Majdnem minden éjjel a körlet közepére hányták a csizmáinkat, hátizsákokat, aztán RIADÓ! A "fegyvervizit" is elég megalázó volt némelyik srácra nézve. Aztán ugye a szombatonkénti szalmazsáktömés, sarkositás és ágyvizit, zseb bevarrás, stb. Tűzriadó csak egyszer volt, de akkor mindent, az ágyakat is, ki kellett a körletből az ablakon át dobálni az udvarra. Aztán persze futólépesben mindent szépen vissza a helyére! Sokszor kilőtték a gulyáságyút is. A kicseszéseknek nem volt se vége, se hossza. Mostanság néztem meg néhány "Princ, a katona" videót. Anyám borogass! Mekkorát változott a sereg 5 év alatt! Éjjeliszekrények? Kész Hilton hotel! :)) Azt hiszem, hogy Atlasz blogjában olvastalak. Felteszek egy képet a pápai őrségből Huszárral, egy hatalmas blökivel. Ők melegítették a lábfejünket a sok, sok mínusz fokos téli éjszakai őrségeken.

 

     

 

Előzmény: Volt tüzér (10247)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10248

Köszönöm, hogy válaszoltál. Én még a csizmás/kapcás nemzedékhez tartozom. Vajon melyik évben vezették be a bakancsot? Ha jól emlékszem a kimenő ruha/cipő 59 végén jelent meg.

Előzmény: schlumberger (10246)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.10 0 0 10247

1959. olyan régen volt, hogy tán nem is létezett. Legalábbis az itt rendszeresen előforduló olvtársak számára. Ahogy én az érdeklődőket elnézegettem, a többség fiatal, lehet, hogy az apjuk sem született meg akkor, amikor te azt a lovat felvezetted. Na persze kivételek lehetnek.

Előzmény: Törölt nick (10244)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.09 0 0 10246

Szia Attilás, a Fortepan-topikból lehetek ismerős, de sajnos nem tudok ebben segíteni, én egy kicsivel ifjabb vagyok az 1951-es születésemmel. :-)

Előzmény: Törölt nick (10244)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 10245
Előzmény: Törölt nick (10244)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 10244

Üdv topiklakók! Látok itt néhány más topikból ismerős nikket, gondoltam beköszönök.

1959-ben számolták fel a pápai hadtáp raktárat, ahol őrszázadban szolgáltam a Hazát. Az utolsó lovat én vittem Budapestre egy Gub kocsiban. Alom, széna, abrak és víz volt a ló ellátmánya, nekem csak wc és egy priccs. A Déliből kantárral vezettem a lovat a Pasaréti Honvéd Lovardába, a Krisztina krt, Malinovszky (Erzsébet királyné) fasor, Hűvösvölgyi út és a Hidász utca útvonalon. Ennyi bámulóm még életemben nem volt. Sehol sem találok utalást erra a raktár-laktanyára, talán egy titkos objektum volt?

 

schlumberger Creative Commons License 2011.03.09 0 0 10243

off bizony

Előzmény: Törölt nick (10242)
ficere50 Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10241

Ezzel sikerült pár ezer embert megint megbántani! Csak így tovább!

Előzmény: schlumberger (10238)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10240

akkor: Pihenj!

Előzmény: Belka (10239)
Belka Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10239

a,)...

Előzmény: schlumberger (10237)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10238

Dicső országgyűlésünk elfogadta a semmisségi törvényt.

Előzmény: schlumberger (10237)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10237

Ajajjj, lehet, hogy a moderátor is volt sorállományú elvtárs, és ismeri az összes rövidítést. Akkor két eset lehetséges:

a,) jót röhög, nosztalgia ON

b,) dörgedelem ON

Előzmény: schlumberger (10236)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10236

Sőt ÖZP!

Előzmény: Volt tüzér (10235)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.08 0 0 10235

Az már régen kész van. Meg az LFS is.

Előzmény: schlumberger (10233)
bodrostomi Creative Commons License 2011.03.07 0 0 10234

A HADITECHNIKA idei első számában is van egy hasonló konklúzióval záródó cikk:

 

"De a sikeres alkotások 1990 után már nem találkoztak alkalmazói igényekkel. Egy sokkal kisebb méretű hadsereg elkezdte szétszórni eszközeit. (...) Több mint 50 Vasziljok automata aknavetőt gyári zsírpapírban vágtunk szét. Milyen jó lenne ez most. Milliárdokat fizettünk SzU-22-esek felújításáért azért, hogy néhány hónap múlva hagytuk a beton mellet szétrohadni."

Előzmény: Törölt nick (10228)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.07 0 0 10233

Te tüzér vagy, nem utász... A KBF-pártot is meg kéne alapítani :-)

Előzmény: Volt tüzér (10230)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.07 0 0 10232

Úgy kezdődik, hogy Lesza... A többit meg gondold hozzá!

Előzmény: Törölt nick (10231)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.03.07 0 0 10230

Én nemrég megalapítottam az LSZP-t. Remélem, engem még nem utálsz?

Előzmény: schlumberger (10229)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.04 0 0 10229

Valóban, na őket kéne nagyon messzire elzavarni. Én viszont nagyon kevés vagyok ehhez, úgyhogy csak csendben utálom az összes gerinctelen csúszómászó férget.

Pártállástól függetlenül, ezt nem győzöm hozzátenni.

Előzmény: Törölt nick (10228)
Arktorin Creative Commons License 2011.03.03 0 0 10227

Ez hihetetlen értéket képvisel. Egy ilyen fotósorozat 20 éve még elképzelhetetlen lett volna!

http://en.wikipedia.org/wiki/Government_bunker_%28Germany%29

 

Köszi a linket!

 

Előzmény: nagypolc (10179)
schlumberger Creative Commons License 2011.03.02 0 0 10226
t-72 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 10225

Vigyetek több méretű kerék vagy csűkulcsot, hogy a sorompót ki tudjátok nyitni. Amúgy elkeserítő lesz a látvány, legalábbis ami kívülről illeti.

Előzmény: Törölt nick (10193)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.28 0 0 10224

Köszönet érte. Valóban remek cikk. És az ember csak néz...

Előzmény: 504LACI (10223)
504LACI Creative Commons License 2011.02.28 0 0 10223

Nem teljesen ide tartozik, de szerintem érdemes elolvasni. Nekem nagyon tetszett:

 

A magyar honvédelem mint franciakrémes

Magyarország hadereje még papíron is minimális, a valóságban pedig elkeserítően gyenge, állítja Kálmán Károly, a Honvédség Különleges Műveleti Zászlóaljának volt tisztje. Tovább »

forrás: Index.hu

charlie21 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 10222

http://cid-92d81ba291aec03a.photos.live.com/albums.aspx?sa=443306104

 

A tótvázsonyi képeim.Fantasztikus volt hogy nyugodtan lehetett mászkálni és fotózni mindenféle félelem nélkül,utólag is köszönet a szervezőnek,tudom mennyi munkája fekszik hogy most ezt megtehettük.

Remélem hogy azért egyszer még a tárolók is meglesznek,bár én már láttam annó.

nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10221

Köszönön tanárúr....dee minek ezt ennyire csürni csavarni kb ez a monológ le lett ez írva itt már vagy 15ször . Előre is bocs .....de magyarúl sz.. sincs ott már a gazon és a mi erdekfeszítőnek talált dolgain kivül semmi.   

Előzmény: Volt tüzér (10220)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10220

Egészen pontosan a 105. honi légvédelmi rakétaezred rakéta-technikai osztálya volt. Ott nem "kiszolgálták" az általad említett rakéta osztályokat, hanem az ezred rakétáinak szakmai-technikai kiszolgálását végezték. Egy bizonyos - nem nagy - mennyiséget tároltak is ott, de a lényegesebb az a hatalmas mennyiségű technikai eszköz volt, amikkel a SZU-ból becsomagoltan érkező légvédelmi rakéták hadrafogható állapotba való helyezését tudták elvégezni. Cserépfalu stimmel, Szakáld stimmel, Tardona stimmel. Aszaló csak 1971-ig stimmelt, ugyanis az ottani rakétaosztály abban az évben megszűnt. Onnantól kezdve a 105. ezred kiképző bázisát működtették ott. (Pingyomnak viszont Mezőcsáthoz semmi köze nem volt, és ott nem is híradó alakulat volt, hanem az 54. Rt dandár 6. Rt zászlóaljának 17. Rt. százada.)

Pingyom létjogosultsága 1990-ben szűnt meg, amikor jogutód nélkül megszűnt a 105. ezred és valamennyi alárendelt alegysége. A technikai eszközöket akkor kivonták onnan, de a honvédség teljesen feleslegesen és logikátlan módon hosszú ideig őrizte, tán még most is őrzi. A Nyírtelki rakéta-technikai bázis felügyelete alá tartozott a végén.

Előzmény: nagypolc (10216)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10219

gauls, itthon vagy, or in England?

Előzmény: gauls (10210)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10218

Volt tüzér válasz | megnéz | könyvjelző 2011.02.25 07:56:31 © (10199)

A pingyomi terület még nem "kihalt".

 

Látod, ezért ne... bolygassad. Elipszilonnal. :-)

Előzmény: Supi1984 (10214)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10217

http://oriasmail.citromail.hu/dl/?tid=73372854326c76c6809cba86ee05a

 

Aki elég mazochista, letöltheti a tegnap készült képeket, eredeti méretben. Vigyázat, valami 340 megabájt!!! Valaki (ott a Karesz mellett:-) ) számonkérte - hát tessék, töltsétek.

Tudom, már régen adós vagyok egy képtárral, Isten bizony megcsinálom előbb-utóbb.

Addig is nézegessétek Szabocs barátom galériáját itt:

 

http://picasaweb.google.com/szoboszlai.szabolcs

 

igaz, a tegnapi képek még nincsenek fenn, mert még nem ért rá, de előbb-utóbb felkerülnek.

nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10216

Nem nagyon értelek Pingyomon semmi különös nincs tul kép egy a Miskolci rakéta körgyürű technikai és kiszolgáló objektumáról van szó....Ahol szervizeltek, tároltak, szereltek, és persze kiszolgálták Cserépfalut,Szakáldot,Aszalót,Tardonát, és a hiradó Mezőcsát.Így vólt egy!

Előzmény: Supi1984 (10214)
nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10215

Érdekesség Szendrő környékén.

Supi1984 Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10214

Szia Nagypolc és Mindenki!

 

Köszönöm, hogy Te is írtál egy párt sort a Pingyomi területről!

Én is elég sok helyen jártam már Miskolcon és környékén, de megintcsak a kérdés, hogy miért nem beszél róla senki (pingyom)???? Visszahódította a természet, széjjellopták?! Oké, ez rendben van, de még csak beszélni se lehet róla normálisan, nem lehet megosztani egymás ismereteit erről a területről, - persze minden más területről igen.

Felvetem a témát, igen, válaszolnak rá pár szóban, hogy igen ott van és ne bojgassam, aztán meg még azt hozzáteszik, hogy ne nyitogassam a pofonosládát!

Nem kötegedésképpen irom, de ez máris jelent valamit, miért is ne nyitogassam a pofonosládát???? Itt valaki, vagy valakik többet is tudnak....

 

Supi

Előzmény: nagypolc (10213)
nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10213

Egyébként Pingyomot a természet igen csak visszahóditotta nem sok minden maradt már ott és hátulról szétlopták mint mindent magyarországon!!

nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10212

Holnap teszek pár képet Perecesről 1 pici séta eredménye....

nagypolc Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10211

Szia,és persze szia mindenkinek!Miskolci vagyok és talán tudok a miskolc környéki és persze miskolci objektumok kapcsán segíteni ha valakit érdekel.Talán már mindenütt megfordultam már.Én is ,mint itt minden kedves törzstag régen foglalkozgatok eféle objektumokkal. 

Előzmény: Supi1984 (10198)
gauls Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10210

Hát sajnálom ,hogy nem értem rá egy ilyen totvázsonyi turára,,,

de remélem mindenki jol érezte magát...

 

oké bevallom csak irigy vagyok mert nem tudtam elmenni...

forscher Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10209

Kedves Tagok!

 

A dunavarsányi bunkerröl keresek anyagokat. Hallottam, hogy a "Légvédelem társbérletben" cimü könyvben van egy-két utalás. Sajnos  most nem tudom megvenni a könyvet, ezért ha valakinek megvan, esetleg lenne olyan kedves megnézné az érintett oldalakat, annak nagyon megköszönöm!

 

Tisztelettel

Weimper Zoltán

expedicio@gmail.com

 

Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10208

Még csak rádiótávírász! De tüzér. Nekem a bal fülem a jobb, ugyanis a jobb fülem a rosszabb, de valami ötven valahány decibellel. Sajnos a normál emberi beszéd már át se jön rajta. Nekem viszont nem a korral jött, hanem egy baleset következménye.

Előzmény: schlumberger (10206)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.26 0 0 10207

A mai csapat Tótvázsony kapujában, miután az őrkutya alaposan megugatott bennünket.

Illetve tegnapi csapat, mert közben jól elment az idő.

schlumberger Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10206

Az biztos :-) Az én bal fülem tizenvalahány decibellel rosszabb, mint a jobb. Papírom van róla.

Azaz magyarán süket vagyok már az egyik fülemre, ami nagyon kínos, mert ki a fene látott már süket rádiótávirászt...

Aszongya a háziorvosom, hát tudod, ez a korral jár. Én meg aszontam neki, a másik fülem is ugyanannyi idős, hogy van ez, de nincs válasz :-)

 

Előzmény: Volt tüzér (10205)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10205

Úgy se rossz. Csak úgy másképp hangzik. :)

Előzmény: schlumberger (10204)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10204

muszáj

Előzmény: Volt tüzér (10202)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10203

Ne tessék feszegetni a pofonosláda tetejét! Ha kinyílik, akkor meg az a baj.

 

Előzmény: Supi1984 (10198)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10202

Nagyon rosszul tudod öregem. Főtiszt csak akkor megy nyugdíjba, ha muszály. Ha teheti, akkor inkább még a nyugdíj korhatáron túl is hosszabbítást kér.

Viszont a hozzászólásod nem ide való. Itt a kihalt laktanyákról szoktunk polemizálni, nem pedig a 40 évesen nyugdíjba vonuló főtisztekről.

Előzmény: Törölt nick (10200)
elband1i Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10201

Szia.Borsodi vagyok és érdekelnek engem is a katonai objektumok.Szivesen megnézném én is,merre van pontosan?Voltál már valamelyik borsodi objektumban?Mád,erdöbénye,makra,sajóbábony,aszaló,digép,sirok.

Előzmény: Supi1984 (10198)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10199

A pingyomi terület még nem "kihalt". Bár igazából nem használják semmire, de őrzik. A nyírtelki rakétatechnikai üzem felügyelete és őrzése alá tartozik. Ha be akarsz menni, akkor onnan kell engedélyt kérned. Nem fogsz.

Előzmény: Supi1984 (10198)
Supi1984 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 10198

Köszönöm VoltKatona a információt!

 

De, miért csak mindenki ezt mondja róla:

 

"Pingyom tetö legvedelmi javito es tarolobazis volt, raketak tarolasat es szereleset, felülvizsgalatat vegeztek ott, a miskolci legvedelmi rakaetagyürü osztaly raketait szervizelte"

 

Miért nem akar oda senkise bejutni, nagyon sok ember van itt, -ahogy olvasom- hogy túrákat szerveznek régi objektumokhoz, objektumokba, de pingyomról semmi, soha senki nem akar odamenni, soha senki nem készített még róla egyetlen egy fényképet se, illetve van egy a google earthen a kapuról, de hogy mi van a kapu után...., nem mennem róla a találgatások valaki felveti a témát, válaszoltok a kérdésekre, és aztán kész, nincs több szó....

 

Ez senkit nem érdekel??????

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.02.24 0 0 10197

nem semmi helyl, voltam mar benne. Teljesen szetsszedtek a szinteket, csak egy 300 m es hosszon maradt meg az eredeti bunker kerestmetszet, igy csak egy nagy beton csö a hegyben , olyan mint a metroalagut, csak nagyobb az atmeröje

elegge titkoltak a letezeset, de allitolag igy is ktudodott, a STASI -nak sikerült egy vizvezetekszerelöt bejutatni, aki beepülve adott ki sok infot.

Atomhaborura keszitettek, a hirosimai robbantashoz -20 kilotonna- hasonlot keltt volna kibirnia, mai korszerü atombombanak mar nem tudtak volna az ajtok megfelelni

 

 

 

 

 

Pingyom tetö legvedelmi javito es tarolobazis volt, raketak tarolasat es szereleset, felülvizsgalatat vegeztek ott, a miskolci legvedelmi rakaetagyürü osztaly raketait szervizelte

Előzmény: lovasutas (10185)
hadsz Creative Commons License 2011.02.24 -1 0 10196

Üdv,

 

ha minden igaz,a bunker a tököli 11. Gárda Vadászrepülő Hadosztály tartalék HÁP-ja volt.

Sok sikert a renoválási munkához és a kiállítások létrehozásához! Már régóta tervezzünk,hogy ezt az objektumot is megnézzünk,remélem,hamarosan lesz rá lehetőség!

Előzmény: forscher (10194)
Supi1984 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 10195

sziasztok!

 

Végigböngésztem a fórumot és a következő kérdésem lenne, remélem tudtok segíteni!

Miért van az, hogy mindenről tudtok írni belső információkat is, de a Miskolc-Pingyomi laktanyáról semmi publikus dolog, legalábbis nagyon kevés, miért nem beszél róla senki, senki nem volt ott katona közületek?????

Vagy mi van vele, miért  ilyen nagy a csend, ha az a terület szóba kerül???????

 

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

 

Supi

forscher Creative Commons License 2011.02.23 0 0 10194

Kedves Tagok!

 

Remélem jó helyen járok. Az egykori dunavarsányi (51-es út melletti) katonai bázisról szeretnék mindent megtudni. Jelenleg a bunker renoválásán és az itt kialakitásra kerülö tárlaton dolgozunk, ami  március végére elkészül.

 

A 600nm-es bunkerben több témakörben szeretnénk kiállitásokat rendezni:

1. a  dunavarsányi radarállomás és a tököli reptér története /szovjetek a térségben
2. politikai ifjúsági szervezetek (1919-1989) -Leventék, HJ, BDM, Úttőrök, ifj.Gárda
3. az "Attila-vonal" (a térség /Taksony-D.Haraszti/ 2.vh-s története)
4. honvédségünk /K.u.K. -Magy.Kir.Honv. és M.N. története/


A fentiekben emlitett témakörökben anyagot, dokumentumot, kiállitási dolgokat szivesen várunk

Baráti üdvözlettel
Weimper Zoltán

MATASZ-Hadisrkutató és Emlékhelygondozó Tagozat

email: expedicio@gmail.com

Tel: 06-70-243-2970

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.20 0 0 10193

Sziasztok, ha vkit érdekel egy Hajagi felfedező túra Budapestről kocsival (pár héten belül), akkor még van 2 helyem az autóban. Költség: az üzemanyag 1/3 vagy 1/4-e attól függően, hogy jön e az asszony.
Mivel erre ritkán járok a gtw@vipmail.hu címre tudtok írni.
üdv:Goethe

Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.18 0 0 10192

Na de ott se az "5 km hosszú kifutópálya" van a föld alatt.

Előzmény: jagger3 (10191)
jagger3 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 10191

Tiszteletem!

 

ad. földalatti repülőtér:

 

ha magyarországon nem is, de a szomszédban biztosan volt:

Zeljava (Bihács felett 20 km)

 

Előzmény: vandork (10189)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.17 0 0 10190

Ugye hogy jól mondtam, hogy a legnagyobb? :)

Előzmény: vandork (10189)
vandork Creative Commons License 2011.02.17 -1 0 10189

"Mi mennyi", jut eszembe a régi vicc a kérdésre :)

 

Mert ha a beton hosszát tekintjük, akkor FErihegy a legnagyobb, katonai repterek közül viszont Klementína a 3500 méteres hosszával. (Kunmadaras csak 2500, akár az összes többi szovjet reptér.

Viszont ha a területet, akkor Kunmadaras, 776 hektár:)

 

A földalatti reptér sztori egy régi vicces történet: az 50-es éve elejé kezdték terjeszteni, hogy a nyugatra távozók ezt mondják el az amerikai kihallagóknak. Vannak ilyen jegyzetek az amerikai levéltárból:)

 

Előzmény: Volt tüzér (10184)
Supi1984 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 10188

Köszönöm a válaszokat!

Azért raktam a szöveget ídézőjelbe, mert én is így találtam egy fórumon!

Belinkelem majd!

 

Supi

schlumberger Creative Commons License 2011.02.17 0 0 10187

runway

Előzmény: schlumberger (10186)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.17 0 0 10186

Ha kifutópályát emlegetsz a futópálya (runvay) helyett, komoly inzultusoknak teszed ki magad a repüléssel foglalkozó emberektől!

Lehet, hogy a Klementinára gondolt, akitől hallottad ezt a hírt, de az se földalatti.

Kunmadaras 3500 méter

Előzmény: Supi1984 (10182)
lovasutas Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10185

Üdv Nagypolc!

Köszönöm ezt a linket! Hatalmas anyag, most csak átfutottam. Mi volt ez valójában? Gyönyörű képsorozat a bázis születésétől pusztulásáig (az nem lesz egyszerű!) a bezárásáig. Remélem megnézitek, - ajánlom mindenkinek! 

Előzmény: nagypolc (10179)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10184

Tudomásom szerint Magyarországon a legnagyobb repülőtér a kunmadarasi, de az sincs 5 km. És ráadásul az se a föld alatt van.

Bár ha a pályára ráhordunk pár ezer teherautó földet, akkor már lehet a föld alatt.

Előzmény: Supi1984 (10182)
Supi1984 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10182

sziasztok!

 

Hallott erről valaki valamit is???

Vagy csak legenda...

 

"Nyékládházán, egy 5km-es földalatti kifutópályával rendelkező repülőtér"

 

Supi

lovasutas Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10181
nagypolc Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10180

Az 1ik kedvencem, Marienthal az épitésétől a hanyatlásáig.

nagypolc Creative Commons License 2011.02.16 0 0 10179
vandork Creative Commons License 2011.02.15 -1 0 10178

:)))

józsibácsi jókat írsz:)

MiG-15-öst nem tudok, csak Jak-28-ast vagy Szu-24-est előrántani, de meglesz:)) Főleg, ha ilyeneket írogatsz:) no persze, nem. Fő a higgadtság. És a sajnálat. :)

 

Kedves Varga Gyuri barátom írt is a riporternek egy valóban visszafogott ám velős levelet... na majd "meglátjuk" a végét...

 

 

schlumberger Creative Commons License 2011.02.14 0 0 10177

Joozsibaacsi, ne cukkold Kareszt, mert még előkap egy MIG 15-öt a sufniból, és megtámadja a tv-t. Na persze meg is érdemelné.

Előzmény: joozsibaacsi (10176)
joozsibaacsi Creative Commons License 2011.02.14 0 0 10176

Legyetek üdvöz, itt is és most is, Urak és Elvtársak!

Jókor néztem be ide. Karesz, nem vagy sehol! És még nem átallod magad Kunmadarasinak tartani. Mikor nem is tudod, hogy az Erzsike vasutas volt, és az iparvágány forgalmát dokumentálta. (De a tisztekig nem jutott el.

És semmi igazolható kapcsolatod nincs a helyiekkel, akik, lám, mindenről tudnak. Valamit. Hát ez is egy szint. Ami pozitív: a mamikák is szerették Őket.

Esz a sárga irigység, mert ennyit még én se tudnék mesélni Taszárról. És ilyen meggyőző hitelességgel. A riporter előtt pedig egyenesen le a kalappal!

Igenis, tessék örülni!!! Én igen jól elszórakoztam.

Aki még nem tudná: a (taszári) laktanya és a múzeum a régi rendünk szerint, időkorlát nélkül látogatható. Talán ilyen szakszerű idegenvezetés nélkül is, akár másodszorra is élvezhető lesz.

Előre! Amen.

Előzmény: hadsz (10175)
hadsz Creative Commons License 2011.02.14 -1 0 10175

Megnéztem a filmet,egészen döbbenetes...Néha nem tudtam,hogy sírjak vagy nevessek.

Előzmény: charlie21 (10167)
vandork Creative Commons License 2011.02.14 -1 0 10174

Hallod, Charlie, ahogy írod!! NEkem is úgy szóltak, hogy nézzem a műsort... Éppen családi ebéd után voltunk. A család vérnyomása a végére szerintem 180-220-as kategóriában volt.

A megjegyzések hasonlóak voltak:

-hogy engedhetnek ilyen embert mikrofon-közelbe?

-hogyan kerül a vasúti dolgokkal foglalkozó hölgy a repülőtérre?

-a repteret üzemeltető Kft. vezetője (akit ismerek régről, az iskolában alattam járt pár osztállyal, a bátyját jobban ismerem) "hát nem tudom", "nincs információm" áradatot zúdított a kedves riporterre. Ja, egy nyamvadt mikroportot sem tudtak rátenni a technikus kollegák. Egy telefonjába kerül, felhív, s elmesélek pár dolgot, s egy profi anyag jön le... nem. :)

 

Személyes kedvenceim:

-ezt a táblát találtuk, ide mi van írva: "avitor"... nem tudom mit jelent. Az én kommentem: "aviátor", ami magyarul aviátor, vazze'!
-hűű, a tábori kórház... Ja, vazze. Egy 3 személyes tábori kórház.:) Hülye. Az az egyik repülőezredet kiszolgáló repműszaki zászlóalj ZKP-ja, tartalék harcálláspontja volt, tűzoltósággal szemben...

-Annyi repülőgép volt itt, amennyi hangár van? "ööö, nem tudom". "ööö szerintem nem töltötték be mindet"... De bazmeg, nem annyi volt, valóban. Mert TÖBB volt, mert az összes harci gép fedezékben állt, a kétülésesek, a célvontatók meg kint...

-A hangáros álcázós részt is bírtam: én is pont a gurulóutakra céloztam, azok nem lettek volna feltünőek...

-"A süketnémák" sztori is remek volt. No de, mit várjunk... Ha nem volt fontos a vezetésnek, hogy egy profi anyag jöjjön le, akkor mit akar?? Ismét megtapasztalhattuk, hogy milyen országban is élünk. Kicsiben ugyanaz. :(

Előzmény: charlie21 (10167)
charlie21 Creative Commons License 2011.02.14 0 0 10173

Közben megtalálltam a videót az ATV honlapján,nézzétek meg érdemes:-))

http://atv.hu/videotar/20110214_var_allott_most_kohalom

radar-nyh Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10172

Kedden rendeltem meg Vándor Károly: Légierő társbérletben, és Dékány István-Szőnyi István: A magyar katonai rádiófelderítés története című könyveket. Nagy örömömre, már csütörtökön meg is érkezett a csomag. Mára elolvastam az utóbbit, és az előző első kötetét.
Nagyon sok, itt a fórumon tárgyalt dolog világosodott meg, illetve, vált egyértelművé.
Pl.: Ócsa, Ópályi. A másik témában Debrecen, Nyíregyháza (spec náz), Tököl, stb..
Csak gratulálni tudok HADSZ Barátomnak, akinek itt a fórumon is megjelentek érdekes,

és értékes 3D rajzai.
Minden kedves Fórumozónak, és Olvasónak ajánlani tudom mind a három könyvet!
Ha a Bookline Online Áruháznál rendeled meg, most 15% kedvezményt kapsz!
(megjegyzem nem vagyok ügynökük, de ez nem semmi)

-d-

radar-nyh Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10171

Picit félretéve a humort és viccet, szégyen, hogy ilyet (riportert, és fimet is) képernyőre engednek.

Hol van ilyenkor az a sok "tudós ember (jó pénzért)", akik a film végen legalább 2 percben fel vannak sorolva.   ???

 

-d-

Előzmény: Volt tüzér (10170)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10170

Hát azért azt a tavat is csak el kell kezdeni keresni valahol. (Miért? Kolombusz hol kereste Indiát?) Legfeljebb így soká találják meg.

Előzmény: Törölt nick (10169)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10169

Oké, hogy fogalma sincs egy két dologról, de hogy az Arab félszigeten keresse a Bajkál tavat, az már nagyon durva volt!  :))

Ráadásul, amikor elkezde keresni a falra festett térképen, akkor még pontosan az orra előtt volt!  :))))

Előzmény: Volt tüzér (10168)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10168

Egyik-másik firkász hozzáértése legendás.

Előzmény: charlie21 (10167)
charlie21 Creative Commons License 2011.02.13 0 0 10167

Most volt egy kb fél órás filmecske Kunmadarasról,a hazai turizmus keretében az ATV-n.Látta valaki??

Néhány mondat a szakszerű müsorvezetőtöl.A néma szektorban a bomba tároló legbelső termében"nincsen felirva a falra hogy bomba?!"," azért fűves a hangárok teteje hogy ne lehessen tudni felülről hogy ez egy reptér" "vajon akkor mivel magyarázták a hosszu beton csíkot(a kifutó pálya) " a némák azért voltak némák mert  kivágták a nyelvüket,mondjuk ezt a gulágok miatt hihető is"

bementek egy szakasz fedezékbe amiből van azért néhány ott,a fejtegetések: "ez egy földalatti tábori kórház" ,"atombunker",aztán találtak a földön valami régi sokol rádió szerű hátlapot,"akkor ez egy rádiós bunker!"És még idézhetnék tovább csak nincs hozzá idegem.Szegény Vándor Karesz biztos fogta volna fejét..........

 

andras100 Creative Commons License 2011.02.11 0 0 10166

Üdv. A Fórumozóknak !

 

Nekem sajnos a Garasin elvtársról elnevezett tanyában kellett leszolgálnom az időm, Szombathelyen. Évtizedek elteltével egy dologra kiváncsi lennék: hol volt pontosan az ún. B és C-körlet, ahova riadó esetén a harcjárműveknek ki kellett vonulniuk ? Én soha nem jutottam el oda, mert a lukácsházi külső őrséget leváltani voltam beosztva riadó esetére.

A társaim azt mondták, hogy valahol Bük környékén vannak ezek.

 

Megköszönném az esetleges pontos földrajzi koordinátákat ez ügyben.

zajza Creative Commons License 2011.02.09 0 0 10165

Köszi, pedig nem is jártam bent...:)

Előzmény: sweethome (10164)
sweethome Creative Commons License 2011.02.09 0 0 10164

Jó kis összeállítás, gratulálok!

Előzmény: zajza (10163)
zajza Creative Commons License 2011.02.05 0 0 10163

mihinasz Creative Commons License 2011.02.03 0 0 10162

Sziasztok!

Ha van valaki itt a fórumon aki tudna bármiféle tájékoztatást adni vagy esetleg fótót küldeni a Budapest Külső váci út 121. volt hunyadi laktanyáról megköszönném!

Alíg lehet erről a volt építő műszaki zászlóaljról valamit hallani,pedig annó voltak ott is jópáran sorkatonák!

labés Creative Commons License 2011.02.02 0 0 10161

hasonlít nagyon a budaörsi úti Petőfi laktanya udvarához, bár néhány ablakot már befalaztak

 

(az emeletes alsó sorát)

 

 

Előzmény: Gotha72 (10090)
Huntsman Creative Commons License 2011.02.02 0 0 10160

Polgárdi környékén régen volt egy lőtér is. Ma már hulladék feldolgozó.

Jenő és Polgárdi közt. De emlékeim szerint a fülei hegyben is volt egy bunker (valamilyen raktár).

Az őrhely még most is megvan, de a bunkert kivonulás előtt berobbantották.

Már többször is kerestem, de semmi nyoma.

Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10159

Inkább kaját, lámpákat (többet) hideg- és nedvességálló ruhát, hegymászó kötelet, esetleg könnyen hordozható létrát vigyél. A máig is harcoló szovjet alakulat tagjai (Fehérvártól nem messze lakom) buszt vezetnek, illetve a vasgyárban dolgoznak. Ők meg már nem nagyon lövöldöznek, úgyhogy fegyver nem nagyon kell. Úgyis csak baj van vele.

Előzmény: DHx (10157)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10158

Ez a vasajtó keret a maga jellegzetességében a föld alatti óvóhelyek búvónyílásának ajtókerete. Ha nagyon elkezdenék keresgélni, biztosan találnék olyan képet, amin még az ajtó is rajta van, de most kénytelen leszel anélkül lefeküdni. Vagyis most keresse a rosseb. De ez az ajtó majdnem mindenhol ugyanilyen volt. A keretből mindenképpen valami military dologra tippelhetsz, esetleg valami polgári védelmi (régen légoltalmi) építményre. Igaz, azok a létesítmények is leginkább katonai dolgokat használtak, úgyhogy a talált "ojjektum" célja csak a fellelhetőségi hely alapján derülhet ki.

Előzmény: DHx (10153)
DHx Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10157

Rendben, megfogadom a tanácsodat! :D:D

Ha lesz valami értelmes, akkor majd jövök a fotókkal.

Előzmény: schlumberger (10156)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10156

Az a biztos, tegyél! De vigyél magaddal töltött fegyvert, hátha van még odalent bujkáló szovjet alakulat! Kaja is legyen nálad, meg vodka! Kárba nem megy, legfeljebb Te táplálod be...

Előzmény: DHx (10155)
DHx Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10155

A központi fűtés az épület másik oldalán megy be a házba (ennek utánanéztem már az elején), a központi fűtés műtárgyai máshogy néznek ki. Nem messze ettől találtam még 3 ugyanilyen szellőzőt. A házak amik előtt ezek állnak régen orosz tiszti szállások voltak, és úgy tudom, az 50-es években épültek. A másik három egymáshoz közel L-alakban helyezkedik el, az egyikbe leengedtünk egy kamerát, semmi cső vagy kábel nincs benne, csak mászóvasak és az alján (kb. 4-5m mélyen tehát a pinceszint alatt), egy kb 60x50-es járat indul az épület irányába. Engem kísértetiesen emlékeztet légópince vészkijáratra csak a zsilip ajtaja hiányzik róla fent is, lent is. Csak azért érdekel ennyire, mert ha valaki már talákozott ilyesmivel esetleg meg tud erősíteni benne, hogy ez az amire gondolok, akkor tenni fogok benne egy kis felfedező túrát :)

 

Néhány kép a többiről:

http://s971.photobucket.com/albums/ae196/DanyyX/Fehervar/

Előzmény: schlumberger (10154)
schlumberger Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10154

Vagy a központi fűtés csatlakozása?

 

Előzmény: DHx (10153)
DHx Creative Commons License 2011.02.01 0 0 10153

Üdvözletem!

 

Az utóbbi időben nem sok időm volt foglalkozni laktanyákkal és föld alatti dolgokkal (párszor mondjuk jártam kinn Polgárdiban) de a minap a városban (Székesfehérvár) fotóztam egy érdekes dolgot egy ház belső udvarán. Lehet ez légópince vagy valamiféle föld alatti objektum szellőzője?

 

1009 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 10152

Új vagyok ebben a szakmában, a tavasz közeledtével lesz lehetőségem pár elhagyott helyet meglátogatni. Ebben szeretnék segítséget kérni rutinosabb kollégáktól: gps adatokkal ellátott laktanyákat tudnátok küldeni nekem, akár privátban is?

 

Köszönettel

1009

zajza Creative Commons License 2011.01.31 0 0 10151
schlumberger Creative Commons License 2011.01.27 0 0 10150
504LACI Creative Commons License 2011.01.24 0 0 10149

Köszi már ez is elég részletes volt.

Előzmény: miki1962 (10148)
miki1962 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 10148

Erről a tüzéreket kérdezd, például Kovács Gyulát. Én csak annyit tudok, hogy tüzér lőkiképzést gyakoroltak itt, a célterületet pedig azt hiszem Szegvár térkép alapján építették fel. Komplett város, hidak, utak stb. voltak makettból. Az irány zás ugyanúgy történt, mintha rendes löveggel lőttek volna, csak 11,... mm-es "puskával", és olyan lőszerrel tüzeltek, ami becsapódáskor villanást és füstöt produkált, de nem rombolta le a kis házakat. (bocs a tüzérektől a szakszerűtleségért, de én nem vagyok tüzér)

Előzmény: 504LACI (10140)
schlumberger Creative Commons License 2011.01.22 0 0 10147

Ott fönn a két pont helyére írd be, hogy forum.index.hu

 

Valami szarság mindig van...

Előzmény: schlumberger (10146)
schlumberger Creative Commons License 2011.01.22 0 0 10146

Így se lehet. A hülye index leharapja a link elejét.

Előzmény: schlumberger (10145)
schlumberger Creative Commons License 2011.01.22 0 0 10145
Előzmény: ficere50 (10144)
ficere50 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 10144

Sajos nem lehet a lapot megnyitni.Egyébként üdvözlet!

Előzmény: 504LACI (10143)
504LACI Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10143

Gyere át ide, már vagyunk egy páran. Pont a te évjáratod van soron. Találsz pár friss képet és néhány jó linket is.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9026600

Előzmény: ficere50 (10138)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10142

Köszi Hadsz!

 

Azért lehet tudni mi van ott?

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: hadsz (10128)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10141

Szia!

 

Én is bóklásztam azon a környéken a nyáron és a képeden levő dolgot én már csak visszafele, egy hegyről vettem észre, így akkor nem tudtam megnézni.

Most legalább egy éles képet látok róla.

Ettől az épülettől nem messze, egy hegy oldalában botlottam bele egy kisebb fedezékbe.

 

Lásd képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdv!

 

Kaszi

 

Előzmény: 504LACI (10134)
504LACI Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10140

Köszönöm! Lehet tudni valami bővebbet róla?

Előzmény: miki1962 (10136)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10139

Semmi.

Előzmény: ficere50 (10138)
ficere50 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10138

Üdv Mindenkinek! Új vagyok itt ,érdekes a topic.

 

Kérdésem: MN 6783 Lenti Lövészezred (1971-1973 ) most mi maradt belőle ? Googe-Earth-ön már nézegettem.

Levente4910 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10137

Köszönöm válaszodat, megtaláltam a leírást.

Előzmény: jagger3 (10131)
miki1962 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10136

Szerinetm ez a Kerekes-hegy tetjén van, és ez valamikor a tüzér atrap lőtér tornya volt.

Előzmény: monfondir (10135)
monfondir Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10135

Ez szerintem a csobánkai katonai lőtér...

Előzmény: 504LACI (10134)
504LACI Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10134

Erről tud valaki valamit? Csobánkán fent van eldugva a hegyek között. Nagy átmérőjű vascsövek mennek be az oldalán, jó sok. Védett kábelcsatornák? Mi volt ez?

monfondir Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10133

Megerősítve! Jártam ott. Érdemes megnézni.

Előzmény: jagger3 (10132)
jagger3 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10132

Tévedés. Lásd alább.

Előzmény: HG4I (10130)
jagger3 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 10131

Azt gondolom a pálos rend kolostoráról van szó, szerencsére visszaadták nekik. továbbiak: sziklatemplom wiki.

Előzmény: Levente4910 (10129)
HG4I Creative Commons License 2011.01.20 0 0 10130

Úgy van. Kollégium.

Előzmény: Levente4910 (10129)
Levente4910 Creative Commons License 2011.01.20 0 0 10129

Sziasztok!

 

Nem vagyok benne biztos, hogy e fórumra tartozik. Meg tudja mondani valaki, hogy mi az kis tornyos épület a Gellérthegy oldalánál (a Sziklatemplom alatt), a Szabadság-híd közelében? Úgy emlékszem több évtizede a Balettintézethez tartozott.

hadsz Creative Commons License 2011.01.19 -1 0 10128

Ha jól tudom,még aktív.  : )

Előzmény: Kaszi28 (10125)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.19 0 0 10127

Csak??? Akkor hol van ez az én kedvenc P-40-esemhez képest!

Előzmény: Arktorin (10126)
Arktorin Creative Commons License 2011.01.19 0 0 10126

Kicsit belekontárkodnék a témába....

 

http://en.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams

 

2 adatra világítanék rá:

Fuel capacity 500 US gallons (1,900 l; 420 imp gal)

Operational range 289 mi (465.29 km)[5]
With NBC system: 279 mi (449.19 km)

 

5. ^ M1: 498 km (310 mi), M1A1: 465 km (288 mi), M1A2: 391 km (243 mi)

 

Tehát az M1 Abrams család valahol 400-500 liter között fogyaszt / 100km tipustól függően.

 

Előzmény: Volt tüzér (10093)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 10125

 

Veszprémiek segítségét várom a 10122-as témához...

:-)

Előzmény: Kaszi28 (10122)
monfondir Creative Commons License 2011.01.16 0 0 10124

Sic transit a gloria mundi...

A fiamnak még megmutattam amikor még jobban egyben volt. :(

Előzmény: rf40csaba (10119)
t-72 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 10123

Ma voltunk Hajagon. Lenn minden rendben, bár egyre több helyen kezd beázni. Kívül viszont szörnyű. Körbe teljesen eltűnt a kerítés, és géppel szedték ki, mert körbe ki van ásva. Csak a főbejárat egy oszlopa maradt. A garázsokról is eltűnt az összes ajtó, csak 2 db belső ajtó maradt, az összes külsöt leszedték. Most ezt megin a kormosok csinálták, vagy valaki megvette? Bár ellentmondd azzal akkor az, hogy szétdönti a kerítést...

  

 

Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 10122

Schuldigung, nem tudom miért, de ha a linket szúrom be, akkor nem működik a térkép. 

Előzmény: Kaszi28 (10121)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.16 0 0 10121

Sziasztok!

 

Nem tudjátok, hogy az alábbi linken látható területnek van e köze a témánkhoz?

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.082441,17.855766&spn=0.005677,0.010482&z=17

 

Üdv!

 

Kaszi

Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 10120

Sziasztok!

 

Egyáltalán nem kihalt, de izgalmas.

 

http://www.port.hu/norad_-_a_szupertitkos_erod_norad:_top_secret_fortress/pls/fi/films.film_page?i_film_id=76640

 

Most láttam a Viasat exploreren.

Ma délután 16:00-kor ismétlik.

 

Üdv!

 

Kaszi

rf40csaba Creative Commons License 2011.01.14 0 0 10119

Az Egerági laktanyában a még megmaradt épületeket, relédombot, pár hónapon belül elbontják, ledózerolják, lakópark fog épülni a helyére,

most a gázcsőfektető brigád telephelye, jól szétcseszték 

lovasutas Creative Commons License 2011.01.11 0 0 10118

:)  -és bocsi-

Előzmény: Hamster (10115)
lovasutas Creative Commons License 2011.01.11 0 0 10117
Előzmény: lovasutas (10116)
lovasutas Creative Commons License 2011.01.11 0 0 10116

Csak Neked!  :)

Előzmény: Hamster (10115)
Hamster Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10115

Budapest, Petőfi.

Előzmény: Gotha72 (10109)
gerard Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10114

Kedves Borsod2

 

Off, de hátha olvasod: a Mustó névnek keresed még a jelentését?

Ha igen, akkor így írd be a gugli-ba : mustó, Zsáka

 

Ez egy ér volt (illetve ma is az)  Zsáka és Furta között...

 

 

Gerard

Előzmény: borsod2 (9898)
nagypolc Creative Commons License 2011.01.10 0 0 10113

mihinasz Creative Commons License 2011.01.09 0 0 10112

Szia!

Észrevettem egy aprócska hibát a budapesti laktanyák közötti felsorolásodban.

Mégpedig a Budapest, IV. Külső Váci út.121.kis Petőfi Sándor Flottilás laktanya + kikötő..

Itt még létezet,mármint ezen a címen egy un.Hunyadi laktanya(Műszaki zászlóalj,utász,hidász)MN1333 megnevezéssel!

Ezt csak azért tudom ennyire konkrétan,mert még 1988-1990 között ott voltam sorkatona!

Köszönöm hogy hozzászólhattam a listához!

Ha valaki tud erről a volt laktanyáról valamit és fotókat szivesen fogadom és megköszönöm!

Üdv.

Előzmény: HG4I (8866)
hadsz Creative Commons License 2011.01.09 -1 0 10111

Nekem is óriási élmény volt,amikor elkísérhettelek,de nekem a vége felé a kéjmámor helyett más érzéseim voltak. : ))) Hiába no,valaki még a hullámvasutat is nehezen bírja... 

Előzmény: jagger3 (10110)
jagger3 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 10110

Off:

 

Megnéztem a filmet sokszor  és éreztem az érzést amit a fák felett 1 méterrel repülni helikopterrel nyitott ajtóval  - ahogy a filmen - jelent. Tényleg igazán jó érzés, azt hiszem ettől még a halott fasza is feláll! Amikor pedig a hegygerinc után "kinyillik" az ember lába alatt a világ az maga a kéjmámor. Tényleg hihetetlen jó érzés, ezért imádom annyira a helikopteres repülést. Rég repültem (1 hónapja) és nagyon hiányzik már, és nem bírtam ki hogy ne írjam ide a gondolataimat.

 

 

 

Így az ungvári karácsony után kívánok minden kedves olvtársnak boldog újévet és szebb jövőt!

j.

On.

Előzmény: KT1 (10102)
Gotha72 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 10109

Üdv! Amit kérdeztem lentebb, senki nem tudja a választ melyik ez a laktanya? :(

Előzmény: Gotha72 (10090)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 10108

(Izé, J-35 Draken,és J-37 Viggen is van.)

Előzmény: Törölt nick (10107)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 10107

Hihetetlen!

Nahát, mintha a szolnoki múzeumot látnám :) Még J-35 Viggenjük és Tu-134-esük is van :)

Előzmény: nagypolc (10105)
nagypolc Creative Commons License 2011.01.05 0 0 10106

Nagyon durva a bérházak között van az egykori guruló...

nagypolc Creative Commons License 2011.01.05 0 0 10105

A város bekebelezte a repteret.? Krakkó. Esetleg tud valaki valamit rolla mesélni?Nézzétek meg! Annyi vas van még ott hogy én még sehól sem láttam ennyit. vagy esetleg Vándor Károlyt kérdezném tudna e erröl a helyről valamit mesélni.? 

nagypolc Creative Commons License 2011.01.05 0 0 10104

sweethome Creative Commons License 2011.01.04 0 0 10103

Gratuláció! Remekül visszadja a film a hely hangulatát!

Előzmény: zajza (9830)
KT1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 10102

Viccesen ? mondhatnám, hogy komolyzenére is lehet jó videoklippet csinálni:

 

 

 

KT1 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 10101

Üdv !

 

A háború már akkor is pénz-pénz-pénzbe került amikor még nem voltak ilyen apró kütyük ! ;)

Azóta talán Pénz a 100-adik hatványon...

Előzmény: Volt tüzér (10099)
kis-csiga Creative Commons License 2011.01.03 0 0 10100

sziasztok!

nemrég találtam rá a topikra.tetszik!minimális részét olvastam,de mégis rengeteg információt,és érdekességet tudtam meg.

estleg valakinek képei vagy infó hol található korabeli kép a fertődi laktanyáról.a 90 es években még emlékszem az üres panel tisztilakásokra...most pedog ott lakom...

szép nap.

Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.03 0 0 10099

És ez még nem is olyan elrettentő adat. Nem kell nagyon messzire menni. Ha megnézed a képen látható masinát, ebben ugyanaz a 12 hengeres V motor van (a maga potom 38800 köbcentijével) mint ami a T-55-ös harckocsiban volt. Van benne ezen felül két darab 75 KW teljesítményű gázturbina. No most ebbe egy feltöltésre 1700 liter gázolajat lehet belezúgatni. Ebből 500 litert mindjárt lefoglalnak a gázturbinák (nem is fér hozzá a motor), a maradék 1200 literrel meg írd és mondd, kb. 80 - 100 kilométert tud odébb menni. És ezen sem látszik, hogy olyan sok üzemanyag tartály lenne benne. Kívülről például csak a töltőnyílások látszanak.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10097)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.03 0 0 10098

Egy harckocsinak mindenütt (na jó, a csövében nem) üzemanyag tartálya van. Hiszed-e vagy sem, a T-72 valami 1200 litert tud magával vinni egy feltöltésre. Aztán olyan nagyon meg se látszik rajta.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10097)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.01.02 0 0 10097

azért az durva fogyasztás,azt a mennyiséget meg kell magával kell tudnia vinni vhol, aki latott mar 500 literes gázolaj tartalyt-gondolom a méret miatt épitettek  be gázturbinat, mert aggregátorhoz is kellene a combos belsőégésü motort,igy meg azt megsporoltak

Előzmény: Volt tüzér (10093)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10096

A kérdés fele felett elsiklottam, elnézést. Minden rakétában volt egy heterodyn nevű elem, ami a rávezető állomás vivőfrekvenciáját képviselte. Az osztálynak volt néhány, és ha érkezett egy rakéta (na persze ez nem volt mindennapos dolog, hiszen csak a lövészeteken esetleg elhasznált darabok helyett érkezett új.) akkor azt szépen belehelyezték. A két egymás mellett lévő osztály azonos időben indított rakétája így nem volt képes a szomszéd rávezető parancsait végrehajtani. Ez egyébként is csak a lőtéren fordulhatott elő, csak ott jöhettek össze azok a körülmények, hogy két szomszéd rakétája ugyanabba az irányba ment, ugyanakkor indították, és ráadásul mindkét osztály RPK antennájának karakterisztikájába beleesett.

Előzmény: Kaszi28 (10092)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10095

Köszönöm!

Előzmény: Volt tüzér (10094)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10094

De ki voltak osztva, hiszen ezek tartozékai voltak a rakétának. Viszont lehet, hogy az a rakéta, amihez ezek a dugók tartoztak, sose voltak használatba véve. Én ezeket a mezőfalvai inkurrencia raktárban kukáztam. Ott a rakéták szétszerelése után az ilyen látszólag felesleges alkatrészek ott voltak néhány konténerben, csak válogatni kellett. Na én meg válogattam. Sose voltam szégyenlős.

Előzmény: Kaszi28 (10092)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10093

Az M1 Abrams gázturbinája zabál vagy 1200 litert 100 kilométerenként. A gázturbina nem éppen a takarékosságáról híres.

Nálam a múzeumben van néhány fedélzeti tápforrás gázturbinára alapozva. Azok viszonylag takarékosak, a 75 KW teljesítményű gázturbina csak 125 litert zabál üzemóránként.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10087)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10092

Szia!

 

Köszönöm a választ!

 

A sok átkötésből azt gondoltam, hogy több variációt kezelnek le, de ezek szerint csak hármat.

Hogyan oldották meg, hogy ha több komplexum rakétái támadtak több közeli vagy ugynazon célt (már amennyiben ez lehetséges), akkor az egyik komplexum rakétái ne hallgassanak a másikéra és viszont?

 

A képeden nincs semmi jelölés a dugókon, az enyémen meg vannak számok pecsétek, aláírások, az miért van?

A tieid még nem voltak kiosztva?

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: Volt tüzér (10091)
Volt tüzér Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10091

Ez egy közepes rakéta kóddugó. A komplexum 1 célcsatornás (1 célra - nem feltétlenül 1 repülőgépre - tudott tevékenykedni) és 3 rakétacsatornás (az egy célra egyidejűleg három rakétát tudott elkülönítetten rávezetni.) volt.

Elmélet: A három rakétát minimálisan 6 másodpercenként kellett indítani, és nem biztos, hogy szerencsés lett volna az, hogy a harmadiknak indított rakéta az első rávezető parancsait hajtotta volna végre.

Ezért ha elhatározásra került, hogy egy adott rakéta melyik csatornához fog tartozni (magyarán melyik indítóállványra töltik fel) akkor azonnal belehelyezték a megfelelő csatornához tartozó kóddugót. Ez a dugó harmadmagával gyári tartozék volt, és a rakétába mindig a megfelelő színű darabot kellett belerakni.

Kérdezzél még

Előzmény: Kaszi28 (10088)
Gotha72 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10090

Boldog újévet kíván egy 11/10 LÉRAKos! Segítsetek légyszíves, nektek ez gyerekjáték:  Hol készülhetett a kép???

 

 

Köszönöm a segítséget!

Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10089

Hát ezt nem ide akartam, de mindegy, itt is vannak olyanok akik tudják a választ...

Előzmény: Kaszi28 (10088)
Kaszi28 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10088

Sziasztok!

 

Nem is dicsekedtem még, hogy van egy ilyenem.

 

 

 

 

Egy bizonyos településen nyaraltam, és ott kaptam egy illetőtől, aki egy egykori légvédelmi bázison tevékenykedett.

 

Esetleg leírná valaki, hogy ezzel mit kódoltak be?

Belenéztem, de "csak" egy csomó átkötés van benne a sok érintkezője között.

 

Üdv és BUÉK!

 

Kaszi

 

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10087

jobb nem tudni mennyit eszik-1250 LE gazturbina, en olyan 100 km en 200-400l -t tippelek, (abban is gazturbina a jenki M1 Abrahms harckocsiban is, de ott csak 1000 LE van kb 70 tonnara), bar azert 220 tonna teherbirasu jarmu nem parkol minden utcasarkon

Előzmény: KT1 (10083)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10086

Boldog uj evet itt mindenkinek 2011-re!

Tovabbi termekeny es konstruktiv forumozast is, bar sok kihaltnak tünö vagy annak latszo objektumot kiveseztünk, a hideghaboru maradvanyai szolgataltnak azert meg csemegevel:

Nemetorszag, Rheinland Pfalz, Bad Kreuznach mellett, Neu Bamberg, valszeg jenki? vagy Bundeswehr ?SAM allas, de azert beteszem ide, biztos ami biztos

Kaszi28 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10085

 

Szia!

 

Ez egy Ibiza típusú kísérleti felderítő jármű, ahogy épp felfedezi a Bezenye Rt-t.

Látom Te is jártál arra.

 

Üdv és BUÉK mindenkinek!

 

Kaszi

Előzmény: KT1 (10082)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10084

Neked is.

Kifejezetten szép darab. Olyan szép nagy oroszos.

Előzmény: KT1 (10083)
KT1 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10083
KT1 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10082

Szevasz !

 

Jól látom, hogy ez 1 Puma tip. felderítőjármű ?

 

 

Előzmény: Kaszi28 (10079)
Gy2007 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10081

Valaki jelentkezzen aki 1975-1977-ig MN 8047 Fecsút üzemamyag állomáson szolgált.

Kaszi28 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 10080

 

Szia!

 

Igen, az északi oldalon nekem is gyanúsnak tűnik az a fura formáció.

Esetleg egy vásárlásnak álcázott objektum látogatás keretében meg lehet tekinteni.

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10077)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 10079

Sziasztok!

 

Találtam egy masszív, biztonságos garázst.

 

 

Üdv!

 

Kaszi

504LACI Creative Commons License 2010.12.28 0 0 10078

Olyan árukészlete van, hogy meglepődnél.

http://katonairuhazat.hupont.hu/1/bemutatkozas

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10077)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.12.28 0 0 10077

a deli egyertelmuen vmi raktarnak nezett ki, az eszaki volt nekem kakukktojas, mert eleg hezagos az epületek elhelyezkedese, az eszakkeleti vege inkabb vmi fele SAM allasnak nez ki, bar tudtam, ott közel tavol nem volt legvedelmi funkcio, illetve objektum, es nem is lehetett volna egyetlen magyar tüzrendszerhez sem besorolni, köszönöm a valaszt

Inkurrencia raktar, ilyen volt anno a marcali is, az mar bezart azt hiszem, ott is lehetett kat. cuccokat venni, pl. alcahalo, sator, satorponyva, evökeszlet, kabat, sapka, derekszijat, stb

 

Előzmény: Kaszi28 (10053)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10076

Írni nem olyan nagy dolog, már ha az ember ismeri a betűket, és azokat jó érzékkel egymás mögé tudja pakolni. Megélni mindezt már sokkal bonyolultabb.

Előzmény: 504LACI (10075)
504LACI Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10075

Lehet nem pont ide illik, de hátha nem csak nekem volt újdonság. Nagyon jó érzékkel írta a szerző:

 

http://arpapa.nolblog.hu/archives/2009/04/01/A_raketadandar_titkos_tortenete/

Előzmény: Volt tüzér (10074)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10074

Nincs itt min bambulni. Ki kell várni a tavaszt, egészen pontosan április 15-ét. Onnantól kezdve nyitva van a zsámbéki légvédelmi múzeum. A tavasszal csak hétvégeken (nem tudom, a fenntartó miért ellensége a pénzének) a nyártól már hétköznapokon is. Tehát ki kell böjtölni a nyitvatartást, felkerekedni, meglátogatni a múzeumot, és ott ezeket a dolgokat többnyire eredetiben megtapogathatod. Ha szerencséd van és én is ott vagyok, akkor még belülről is megtapogathatsz dolgokat. (nálam vannak a kulcsok) Arra elkészülhetsz, hogy aminek nekidőlsz, az koszos, mert mostanában már nincs sorkatona, aki folyamatosan takarít.

Ezen a weboldalon, amit az előbb felraktál, megtalálod a múzeum nemhivatalos honlapját is.

Ha szerencséd van, akár még a készítővel is találkozhatsz. Legalábbis meg lehet szervezni.

Előzmény: gauls (10073)
gauls Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10073

Csak bambulok.....

 

gauls Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10072
tere Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10071

Lehet, hogy volt már, de ez itt, Szentistván mellett mi volt?

Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10070

Kiválasztod a saját gépedről a kérdéses képet;

Miután kiválasztottad, megnyitod;

Ekkor a géped szépen feltölti a képedet;

De akkor még nincs kész, mert be is kell szúrni.

Ha ebben az ablakban, - amiben írsz - megjelenik a képed, akkor nyugodtan elküldheted, mert meg fog jelenni.

Ha az index számára túl nagy a kép mérete (>512 KB) akkor ebben a mezőben nem jelenik meg a képed, hanem kapsz egy hibaüzenetet.

Na próbálkozz!

Előzmény: STEVE-069 (10068)
STEVE-069 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10068

Egy kis tecnikai segítséget kérnék tőletek. Kép feltőltése saját gépről. Hiába választom ki,semmi. Mi tévő legyek?

Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10067

Hogy tudd, hogy mit láthattál volna, ha bejutsz: Az 1-es jelű területen a szürke tetejű épület a 7-es épület, ahol az osztály rakétáit tároltuk. 12 darab kamion méretű jármű be tudott állni, hatalmas vas ajtajai voltak, és fűtött volt. Kifejezetten eme épület kedvéért építettek a hatvanas évek közepén kazánt. Azt a fehér tetejű épületben találod meg, ami egyébként a telephely és a gk műhely volt.

Ennek a területnek közös kerítése volt a laktanyával, amit te 2. számmal jelöltél. Na az volt a laktanya. Az előzőnek semmiféle laktanya jellege nem volt, ott csak a rakéták és az autók laktak.

Amit 3. számmal jelöltél, az az osztály tüzelőállása. Jellegzetes alaprajzzal készült, középen az SZNR fedezék és a harcálláspont. Nem volt védett, csak egy kis mélyedés, mellette meg földhányások. Volt mellette néhány (ha jól emlékszem, 2 darab) óvóhely, de ha oda be kellett húzódni, akkor már baj volt. A középponttól egy köríven volt a hat indítóállás, attól távolabb meg a három szakaszfedezék. Ezek gödörbe épített betonpanel építmények voltak, hajdan hullámpala tetővel, két darab rakéta szállító gépkocsi fért bele. Volt még bent lokátor fedezék, hajtóanyag töltő, készenléti épület, miegyéb.

Némi szakterminológia: Ez egy tüzelőállás volt, nem három. És hat indítóállás, nem három.

Ha az előbb ajánlott topicot végigolvasod, biztosan megtalálod valahol a tüzelőállás alaprajzát. Egységes és jellegzetes volt. Semmivel nem lehetett összetéveszteni. Most már persze könnyebb, hiszen gondolom, hatalmas bozót van mindenütt.

Előzmény: hszt (10062)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10066

Steve, ennyire titkos képeket nem kellett volna csinálnod!

Előzmény: STEVE-069 (10063)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10065

Ha többet akarsz tudni erről a témáról, akkor nézz körül itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120320

Ha a jó néhány ezer hozzászólást elolvasod, akkor alighanem kikupálódsz erről a témáról. Az a topic szinte csak erről szól.

Előzmény: hszt (10062)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10064

A vácegresi laktanya (szolgáltam ott egy kicsit) három elkülönített részből állt. A falu szélén a tiszti lakótelep, ami emlékeim szerint (1980-ban voltam ott) négy egyforma kis épületből állt. Mentél egy aszfalt úton néhány 100 métert, balra ott volt a B terület, ahol telephely, gk műhely, kazánház és a 7-es épület volt. Mentél tovább, ugyancsak balra ott volt a laktanya, ahol nagyjából minden megvolt a 180 - 200 ember elhelyezésére. Természetesen a 60-as évek színvonalán. És ha tovább mentél ezen az úton, akkor pont nekimentél a tüzelőállás ("A" terület) kapujának. Ott bent is volt néhány épület, de ott inkább az SZNR fedezék, a hat indítóállás, a három szakaszfedezék, lokátorfedezék és egyebek voltak a jellemzők.

Ez tehát nem kiképző laktanya volt, hanem egy éles légvédelmi rakéta osztály laktanyája.

Kiképző laktanyának csak annyiban fogható fel, hogy időnként ennél az osztálynál tartották a 11. dandár gépkocsivezető újonc kiképző bázisait (én is ezen az alapon voltam ott), mert volt a közelben egy gk-s tanpálya. Ám ez a tevékenység csak erősen időszakos volt, ezalatt az eredeti tevékenységet nem függesztették fel.

A tüzelőállás 1982-ben kiürült. Akkor fegyverezték át az osztályt az SZA-75M Dvináról az SZ-75M3 Volhovra, és a technikát már az új, Fót mellett épült tüzelőállásba telepítették. Az osztály viszont szopott, mert új laktanyát nem építettek nekik, naponta buszoztak a régi laktanyából az új tüzelőállásba. És ez így is maradt egészen 1996-ig. Akkor számolták fel az osztályt.

Előzmény: hszt (10062)
STEVE-069 Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10063

Sziasztok!! Kellemes űnnepeket és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!! Szombaton csináltam pár képet, vajon hol készűltek?

hszt Creative Commons License 2010.12.27 0 0 10062

Volt tüzér, elismerem te jobban értesz hozzá.

De,  szerintem ugyanarról beszélünk.

 

1.

Szerintem, ez laktanya volt.

A főkapu, az épületek erre utalnak.

Mivel ezt hasznosították, így csak távolabról néztem meg, mikor elhaladtam előtte.

 

 

2.

Ebben jártam.

Biztos, hogy laktanya volt.

Nem voltak garázsok, sem a technikának, sem kisebbek, csak épületek.

Valahol olvastam, hogy itt kiképzőlaktanya is volt.

Ez, teljesen annak tünt.

Persze tévedhetek.

A kettő elég távol van egymástól, nem lehettek egy laktanya.

 

 

3.

Teljesen igaz, nem HÁP kellett volna írnom. Hanem tüzelőállásokat.

Több helyen is jártam már. Itt is, kb. ott volt minden ahol számítottam.

3 tüzelőállás, kb. középen a lokátoros állás és a hozzájuk tartozó legénységi fedezékek.

Számomra, a földfeletti betonelem plussz fa beállók/ fedezékek voltak újak.

Az eddig látogatott helyeken, ilyen nem volt.

Ezért raktam fel ezekről több képet, s nem a sokszor látott fedezékekről.

 

 

Okosabbtól tanulni nem szégyen.

Várom, a véleményed.

 

 

Ui: elnézést mindenkitől, de úgy látom a goggle linkelést elszúrtam.

 

 

 

Előzmény: Volt tüzér (10060)
t-72 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10061

A múltkor írtam vagyis kérdeztem ezekről. Az inkurrencia raktárban lévő tiszti lakások közül adtak át és újítottak fel 4-et az iszapkárosultaknak. A többi tiszti lakásban is cigányok laknak gondolom önkéntes alapon. Így nem tudom, hogy mennyire őrzik. De ha meg nem így lenne akkor a lomisok jóvoltából már nem lenne vas, szóval nem tudni. Majd egyszer elnézek arra.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10051)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10060

A bentebb lévő nem kiképző laktanya volt, hanem a 11/8. h.lérak osztály tüzelőállása. A képeid valamelyik óvóhelyet ábrázolják és nem a harcálláspontot. A harcálláspont egy földhányással körülvett gödör szélén egy kis épületke volt.

Előzmény: hszt (10057)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10059

1980-ban. Csak a pontosság kedvéért. A 11/1. h.lérak osztály áttelepült az Urak asztalára.

Előzmény: hszt (10056)
hszt Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10058

Boldog.

 

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=Boldog,+Magyarorsz%C3%A1g&sll=47.663523,19.378939&sspn=0.007067,0.021973&ie=UTF8&hq=&hnear=Boldog,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.619153,19.675312&spn=0.007073,0.021973&t=h&z=16

 

Állítólag, visszakerült az önkormányzathoz.

A képek szürkületben, és sietve készültek.

A "kerítésparancsnok", csak rövid látogatást engedélyezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerítésen kívüli képek, már voltak a laktanyáról.

Azokat, nem rakok fel.

2010-re ennyi. Folytatás, jövő nyáron.

hszt Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10057

Vácegres.

 

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=V%C3%A1cegres,+Magyarorsz%C3%A1g&sll=37.0625,-95.677068&sspn=34.038806,56.513672&ie=UTF8&hq=&hnear=V%C3%A1cegres,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.663523,19.378939&spn=0.007067,0.021973&t=h&z=16

 

Magántulajdonban van.

A laktanyát hasznosították, ezt elkerültem.

A bentebb lévő, tudomásom szerint volt kiképzőlaktanyát nem.

A HÁP, pedig a képek szerint:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hszt Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10056

Nógrádverőce.

Valamikor, a hatvanas években zárták be.

Biztos van itt aki nálam, ezt pontosabban tudja.Szabadon látogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hszt Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10055

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

A hideg téli napokra tekintettel, felteszek néhány nyáron készült képet.

Konkrétan: Boldog. Nógrádverőce, Vácegres.

Mind a három, MH volt.

9M31 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 10054

Üdv Mindenkinek!

Pécsett anno az A/1-es laktanyában volt a Petőfi Sándor géápesített lővészezred (MN8677), majd a '90-es években feloszlatták és az ugyancsak Pécsi

Bajcsy Zilincki tűzér ezred települt oda át.

Abban kérném a segítségeteket hogy kihez fordúljak hogy megtudjam az MN8677-es ezred történetét, mikor diszlokált,mikor volt a pontos feloszlatás stb?

A javaslataitokat előre is köszönöm!

További Boldog Békés Karácsonyt!

Kaszi28 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 10053

Szia!

 

Az út északi oldalán laktanya + javító bázis volt.

Pontosabban sajnos nem tudom.

Ide beköltöztették a lomisokat.Tehát meg lehet látogatni.

 

Az út déli oldalán a MH VEK devecseri 6. Inkurrencia Tároló Raktára volt.

Ezt elvileg kiürítették, de úgy tudom még őrzik.

 

"Az MH VEK devecseri 6. Inkurrencia Tároló Raktár területének műszeres és vizuális átvizsgálását május 29. És június 21. Között átlagosan 10 fővel, melynek során átvizsgálásra került műszeresen 25 000 m2, vizuálisan 250 000 m2."

 

Üdv!

 

Kellemes ünnepeket!

 

Kaszi28

 

 

 

 

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10052)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.12.25 0 0 10052

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10051)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.12.25 0 0 10051

Devecser mellett is talaltam HM objektumot, kihaltnak tünik, löszerraktarfelenek, beszuras nem sikerül

radar-nyh Creative Commons License 2010.12.24 0 0 10050

Bocsánat, a beillesztés soha nem akar ezen a listán sikerülni.

-d-

Előzmény: radar-nyh (10049)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.24 0 0 10049

 

 

 

Minden tisztelt Listatagnak, áldott, békés boldog Karácsonyt kívánok!

                                  

-d-  Nyíregyházáról                                      

schlumberger Creative Commons License 2010.12.24 0 0 10048

Ezzel a témával tessék szíves lenni megvárni a jobb idők (ez nem politikai állásfoglalás, kizárólag meteorológiai szakkifejezés!) beköszöntét kishazánkban. Mondjuk március-április, mondom én, mert már volt tekintélyes helyről induló kezdeményezés, de mire végigment a gépezeten, leesett a hó.  És ez nem a hó baja. És ez nem a hó baja.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (10046)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.24 0 0 10047

Hát van magának lelke? A jobboldali képen látszik, milyen farkasordító havas hideg van, maga, hadsz elvtárs, meg meztelenül parádéztatja a mikulás elvtársnőket. Akik lehet, hogy civilben kétgyermekes családanyák.  Én meg sem néztem, hogy ebben az imprilista farksordító hidegben hogyan meredezik a csalaádanya elvtársnő mikulások bimbója, mert mingyárt eszembe jut, hogy más dolgok a hidegben hogy összemennek.

Ennek szellemében kívánok a magam nevében minden jót, egíssíget, boldogságot!

Előzmény: hadsz (10043)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.12.23 0 0 10046

Volt anno Sagvaron a taszari repternek is ugynevezett hadmüveleleti, tartalek, fantom, kinek hogy tetszik reptere.

Ott allitolag volt tartalek HAP, ezert nem kizart hogy a Kenyerinek is lehetett.

Boldog karacsonyt mindekinek!

.Guriga. Creative Commons License 2010.12.23 0 0 10045

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem lenne, hogy tudtok Miskolcon olyan volt katonai létesítményt ami alkalmas nem engedélyköteles léglövészetre??

Válaszokat köszönöm.

Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.23 0 0 10044

Nem tetszenek. Egyiküknek sincs szakálla. Vagy legalábbis nem látszik. :)

Egyébiránt csatlakozom az előttem szólóhoz.

Előzmény: hadsz (10043)
hadsz Creative Commons License 2010.12.23 -1 0 10043

Boldog Karácsonyt kívánok minden fórumtársnak!

 

nagypolc Creative Commons License 2010.12.20 0 0 10042

kerozingozos Creative Commons License 2010.12.19 0 0 10041

Szia Zoli:)

 

 

Én is arra a részre gondoltam, amit megjelöltél a térképen. A közös felderítés érdekel, mail megy majd:)

 

Deszant dobás... nekem picit gyanús hogy a hamarosan kijelölésre kerülő alacsony légifolyosók közül az egyik pont a volt reptér felett van (itt megnézheted, válts műhold nézetre:

http://galatech.hu/pg/dir/GMairsp/map_arch_Military-low-corridors_sav2010-10-28_Kecsk-elott.htm

 

üdv: Feri

Előzmény: AmbulanceZoli (10040)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.12.19 0 0 10040

Üdv Kerozingőzös!

 

Örülök, hogy felkeltettem az éreklődésedet! Egyébként leleplezem magam előtted, én vagyok a Te oldaladon a háborgó Csillag Zolika (mert, hogy ez a polgári nevem....)! Még nem jártam a Kenyeri tarcsi reptéren, csak tervezem, mivel alig 30 km-re lakom tőle! Egyébként az újrahasznosítás felől azért vannak aggályaim, mert a terület szigorúan védett! Ugyan nem értem, hogy hogyan a pék faxában, de az Őrségi Nemzeti Park része valamiféle mohás tölgy miatt( bocs a pongyola megfogalmazás miatt, de engem biológiából jobban érdekel az emberi test, mint a gyapjas vagy mohás vagy milyen tölgy.....)! Egyébként ezt én is csak internetes hírforrásokból tudom, hogy nem kevés EU lóvé lett felhasználva ezen tölgyes kutatására, tehát esély egyenlő a zéróval szerintem, hogy ott mostanában C17-ről bármi is kihullhatna desszant dobás címszó alatt! Ha gondolod látogassuk meg együtt eme ojjektumot! E-mail: csillda@freemail.hu itt egyeztethetünk!

Szerintem számunkra a bekeretezett rész az érdekes....és azon belül a bekeretezett a még érdekesebb!

Intravénás üdvözlettel AmbulanceZoli

Előzmény: kerozingozos (10039)
kerozingozos Creative Commons License 2010.12.18 0 0 10039

Szia! Ritka látogató vagyok ezen a fórumon, de Kenyeri az engem is érdekel. Megletta a HÁP? Guglin én is néztem már a területet, és a "pályától" keletre, mintha egy bunker rejtőzne, de a méretei miatt lehet, hogy csak egy védett ex-fegyvertároló ?! Mindenestre érdekes egy hely, örülnék ha megosztanád a tapasztalataidat!

 

Mostanság, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy újra kap funkciót a repülőtér, mivel a C-17-esekkel gyakorolni kellenne a deszant dobást, erre konkrét igény is megfogalmazódott már. Meredekebb fikcióként a tábori üzem is gyakorolható lenne ismét, hiszen a típus képes rá... ezzeh mondjuk alapos tereprendezés kellene...

 

A témába vágó olvasnivaló:

MH Pápa Bázisrepülőtér és Heavy Airlift Wing

Alacsonyan szállnak az indulatok?

Előzmény: AmbulanceZoli (10020)
likovcsán Creative Commons License 2010.12.14 0 0 10038
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10037

1976 júniusán vonultam Pestre majd újonckiképzésre a Kossuth laktanya lakója lettem 4 hónapig.RH müszerészségre oktattak.Miel ez az eredeti szakmám sőt előzőleg is a katonaságnál használt rádiókkal foglalkoztam a munkahelyemen igy sok újat nem tudtak mutatni.Az a 4 hónap tarkitva konyhamunkával,őrséggel,alakival arra kevés,hogy pl. egy kazánfütőt müszerésszé képezzenek ki.Ha meg eredetileg is értett hozzá akkor tul sok.Az a laktanya akkor új volt és széditően hasonlitott a zánkai úttörövárosra.Talán tipusterv alapján épült.

Akár jó hely is lehetett volna de a kiképzők tettek róla,hogy ne legyen az.

Előzmény: Volt tüzér (10036)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10036

Bővebben?

Előzmény: Törölt nick (10034)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10035

Én Pest m.-i vagyok és innen ment a sok pk. a Hajdú m.i kaps.-ra.

Előzmény: Volt tüzér (10031)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10034

Én is voltam a Kossuth lakója kopaszként 1976 nyarán.

Előzmény: Volt tüzér (10033)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10033

Hú az nekem nagyon messze van. Olyan messzire nem is látok el az utóbbi időben. Ráadásul 1981-ben voltam ott utoljára a Kossuth laktanyában tanulni.

Előzmény: Törölt nick (10032)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10032

Nem,Hajdú megye.Derecen.

Előzmény: Volt tüzér (10031)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10031

Fejér megyéről beszélsz?

Ha ugyanarra gondolunk, akkor nem közlekedési osztályvezető volt, hanem közlekedés-igazgatási alosztályvezető.

Na ő volt az egyik oka, hogy idő előtt nyugdíjba mentem.

Előzmény: Törölt nick (10030)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10030

A megyei kapitányotok nagyon rendes fiú,itt nálunk kezdte őrspk.-ként.Előtte vadászpilóta volt!A hivatalezető hölgy pedig szintén nálunk volt közlekedési osztályezető.

Előzmény: Volt tüzér (10028)
fater.lajos Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10029

Ma 9 óra körül RR*** rendszámú fehér Skodával parkoltak a járdán és a buszmegállóban. Azért írtam *-okat, mert nekik is vannak JOGAIK!

Egyéb iránt meg ezt a fórumot, ezek szerint nem olvassák, vagy nem érdekli Őket.

Magyarul, így is, meg úgy is, szarnak ránk...

Előzmény: radar-nyh (10026)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10028

Az, hogy felállok a járdára vagy a buszöbölbe traffipaxozni, az csak a zsarukra vonatkozik, a fináncokra nem. Ez az "oda állok, ahová akarok" egyébként is csak a szolgálati feladatokra vonatkozik. Ha felkapcsolja a kéklámpáját, akkor oda áll, ahová akar. De azt nem hiszem, hogy ott a munkahely előtt olyan nagyon forogna a kocsi tetején a kéklámpa. Pláne a saját autóikon nem. Ha lenne Debrecenben valami tökös közlekedési főnök, az hamar rendre tudná őket szoktatni. Vagy esetleg egy közlekedéssel kicsit megfertőzött főnökük.

Egyébként van egy megoldás. Lefényképezni a szabálytalan helyen otthagyott gépkocsikat, és a megsértett KRESZ pontot mellékelve levélben megküldeni a főnökségüknek. Ha lehet, egyenesen az országos parancsnokságra. Ha a sokadik levél megy, akkor megunják. Természetesen nem kell az elérési adatokat is mellékelni, mert akkor könnyedén tudnak rúgni egyet a "feljelentőn".

Van egy weblap is, ahová a bunkó módon parkoló kocsikat szokták felrakni reklámozás céljából. Na az ilyennek ott is helye van. Nem hiszem, hogy előbb - utóbb ne menne híre.

Előzmény: t-72 (10027)
t-72 Creative Commons License 2010.12.13 0 0 10027

Elvileg már szabad olyan helyre állniuk, ahová nekünk nem. Mikor a rendőrök a buszmegből vagy a járdáról mértek, akkor ugye feljelentgették őket és most már megállhatnak mindenhol, kivéve ahol akadályozzák a forgalmat és balesetveszélyt idéznek elő. Gyors módosították a törvényt. Vagy ez csak a rendőrökre vonatkozik? Én úgy tudom, hogy nem.

Előzmény: fater.lajos (10024)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.12 0 0 10026

"Milyen az a parancsnok, aki ezt a mindennap látott törvénysértést eltűri?"

 

 

Tisztelt Barátom erre mondják, hogy madarat tolláról.......,

 

-d-

Előzmény: fater.lajos (10024)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.12 0 0 10025

Szia!

Üdvözöllek Földi, de kicsi a világ!

Igaz, még Veled személyesen nem találkoztam, de ami késik, az elmúlik. :-)

Nem csak a Dózsa György utcán teszik ezt, hanem a szomszédos Őszőlő utcán is, ahol, a jobb oldalban megállni tilos tábla van.

Úgy látom Te is a környéken laksz, vagy sokat jársz arra.

Nekem a 70.sz. alatt van érdekeltségem, bár nem ott lakunk.

-d-

Előzmény: fater.lajos (10024)
fater.lajos Creative Commons License 2010.12.12 0 0 10024

Falubelim!

A Dózsa György utcán van egy épületük. A névre szóló festéses (tudod, ott az autó oldalán, hogy biztosan tudd kié a kocsi...) autójukkal simán beparkolnak a buszmegállóba, vagy szembe beállnak a saját kapujukba. Autó félig a buszmegállóban, másik fele a járdán. Szembe a kapubejárókba meg a maszek kocsikkal. A gazda meg káromkodhat. Milyen az a parancsnok, aki ezt a mindennap látott törvénysértést eltűri?

Ezeken az autókon még soha nem láttam kerékbilincset, vagy mikulás csomagot. Ók az egyenlőbbek az egyenlők között.

Ezekhez képest a rendőrség egy kultúrált társaság, annak ellenére, hogy még van mit fejlődniük.

Előzmény: radar-nyh (10005)
t-72 Creative Commons License 2010.12.12 0 0 10023

Én csak azt nem értem az egészben, ha a biztonsági őr tudta, hogy hónapok óta fosztogatnak, akkor miért nem szólt senkinek, miért nem történt semmi?

Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10022

Egy tartalék, füves repülőtéren csak akkor érdemes keresni bármit is, ha azt rendszeresen használták tartaléknak. Akkor a szélére esetleg építettek különféle épületeket. Da ha a szovjet elvtársak Bölcske melletti tartalék repülőterét megnézed, akkor ott az ideiglenesen ott állomásozó birkákon kívül nem sok mindent találsz.

Előzmény: AmbulanceZoli (10020)
HG4I Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10021

D., öreg barátom!

 

Ne bosszantsd magadat, árt az egészségednek!

 

Tudod: a Földön az IQ állandó, de egyre többen osztozunk rajta.....

 

:P

 

 

Előzmény: radar-nyh (10018)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10020

Egy tartalék füves reptéren keressek földalatti HÁP-ot vagy sem? Konkrétan a Kenyeri reptérre gondolok (Pápa tartalék)! Megyek a jövő héten, gugli-n sokminden tök jól látszik, arra is lenne tippem, hogy melyik lehet az! Ha valakinek van konkrét infója akkor azt megköszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10019

Ne is törődj vele.Engem egy máshonnan simán örökre szó nélkül kitiltottak csak azért mert valmelyik jankóval nem értettem egyet és ennek hangot merészeltem adni természetesen kultúrált módon.Valahogy nem foglalkoztat az öngyilkosság gondolata... :-))

Előzmény: radar-nyh (10018)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10018

Uraim!

 

Ezennel megkövetek mindenkit, akit zavart, ill. felháborított kedves Barátom, Sch.-val folytatott "privát" levelezésem. Bocsánat.

Írom mindezeket azért, mert most kaptam egy levelet magán címemre, egy freemailről, hogy "offoljátok a topikot".

Szép magyar kifejezés. Gratulálok!

 

T. Ismeretlen Levélküldő!

Én igen sok pénzt fizetek havonta (nem önszántamból, hanem azért, hogy alvállalkozóként dolgozhassak egy bp.-i cégnek) az internettért az UPC-nek.

Azt nem tudom, Te honnan és mennyiért kiabálsz, de az biztos, hogy az én pénzemből dotálják, a Te olcsó szórakozásodat, amit Te annyira féltesz! Szégyelje magát az a FÓRUM, amelyik nem bír el ennyi mellékest, és megtelik. Ha a Te freemailos fiókod nem bírja, nyiss egy g-mail-t, annak korlátlan a tárhelye.

 

Ne írj "off-olj", ha tudod??!!, fogalmazd meg MAGYARÚL! - itt élsz, nem Floridában.

 

Bocsánatot kérek mindenkitől, akit zavart csevegésünk!

 

-d-

Előzmény: radar-nyh (10016)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.11 0 0 10017

Atyavilág! Hát az már valóban Távol-Kelet.

Előzmény: schlumberger (10015)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10016

Sőtt, az üveghegyen, ahol a kurtafarkú kismalac túr. :-))

Vagy még azon is túl.

Előzmény: schlumberger (10015)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10015

Az bizony! Én Szamosszegen születtem, az még Mátészalkán is túl van! :-)))))))

Előzmény: Volt tüzér (10014)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10014

Hát igen. Az már tényleg a Távol-Kelet. :)

Előzmény: schlumberger (10013)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10013

Kell már szerveznem egy távolkeleti utat... Amikor nem családi, hanem rádiós dolgok lesznek. Legalább 3 nap :-) Palinál alszom.

Előzmény: radar-nyh (10012)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10012

-mellette-

 

... és megisszuk! :-)

Előzmény: schlumberger (10011)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10011

De Simon Gyuszi se lakik messze onnan

Ott meg csak kap az ember egy pohár italt az unokabátyjától :-) Neked meg kollégád volt :-) te se maradnál szomjan :-)

Előzmény: schlumberger (10009)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10010

Az a 41., melette 43. VPOP .  :-)))

Előzmény: schlumberger (10009)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10009

NHH, megnéztem :-)

Előzmény: radar-nyh (10006)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10008

Engem is néztek már fatolvajnak:-)) Megállit a rendőr.Utánfutóal kifordula a TÜZÉP telepről 300m után.Nappal,munkaidő.A fa felgurigázva.Kérdi a rendőr:honnan a fa?Mondom, soha nem találja ki,a TÜZÉP telepről.Számla van?Mondom,a tüzépes 20 éve a haverom,az összes kocsiját én javitom.Még csak pénzt sem kért azért a 2mázsa fáért.A cipőmről sincs számla pedig az is ér annyit.Lehet,hogy loptam?Mondja a szerv:na,most az egyszer elmehet.

Előzmény: schlumberger (10007)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10007

Jónapot kívánok!

Itt kezdődnek a bajok...

Előzmény: radar-nyh (10005)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10006

Ja, és bocs.

Nézd meg mi van Debrecen, Hatvan u. 43.sz. alatt

 

-d-

Előzmény: radar-nyh (10005)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10005

Sch !

 

Te, aki szintén innen a keleti végekről indultál, tisztában vagy az itteni, országostól eltérő viszonyokról. Bár lehet, felétek is előfordul hasonló helyzet.

 

Amin, e hír nyomán is kiakadtam, a következők voltak:

Gyakran járok át dolgozni a "szomszédba" Debrecenbe. A 4-s út pallagi lehajtójánál (azt már mondanom sem kell, hogy a jobbra lehjtósávban, a forgalmat veszélyeztetve) áll a VPOP terepjárója, talpig kommandós öltözetes, fegyveres személyekkel, akik tetszőlegesen állítják meg (főleg személy) autósokat.

Kiint.

Megállok.

K.: Szállít jövedéki terméket?

É.: Jónapot kívánok!

K.: Öööö.. Visz jövedékit?

É.: Jónapot kívánok!

Nem veszi a lapot...

K.: Honnan jön, hová megy?

Ekkor már kicsit bizonytalan..

É.: Jónapot kívánok, Nyíregyházáról jövök, Debrecenbe megyek, és ha elárulja mi az a jövedéki térmék (adtam a hülyét) bizony Isten megmondom, van-e az autóban.

K.: Szesz, alkohol, cigaretta,kávé...... (és még sok)

É.: Hú-ha, ezekkel nem szabad közlekedni?

K.: Nyissa fel a csomagtartót!

Felnyitom... Tele szerszámmal -köztük egy TE-22 HILTI fúró-, műszerekkel, és a munkához szükséges anyagokkal.

Nézelődik, turkál egy kicsit, majd megszólal...

K.: Mit szórakozik?

É.: Mivel? Maga kérdezett, én csodálkoztam, ennnyi. Indulás előtt tankoltam 70 liter 95-st, 77 l. megy a tankba, ez mind itt van.

Újabb kínos tekintet, majd a HILTI-re mutat.

K.: Mi maga, betörő?

É.: Igen, és most megyek a Hatvan u. 43.sz. alá, a széfet megfurni...

2 perc kínos csend.

K.: Na húzzon el a p.csába.

É.: Viszontlátásra!

Most sincs válasz.

Történt mindez, ez év tavaszán.

K.= kommandós       É.= én

 

Ami az egész "poénja", ezalatt az idő alatt három "C" mernyó ment el hadházi, vagy téglási férgekkel, de ők nem voltak gyanúsak.

Mivel életem ~50%-t úton töltöm, rengeteg, hasonló eset szereplője voltam már minden SZERV tekintetében.

Pl.: Rendőr igazoltat (Újfehértó 4.sz. főút, 254 km szelvény), meletted, mellettünk hét, vagy nyolc cigágy 3 biciklin annyi (feltételezem lopott) fát szállít, hogy a cajga ráfon megy.

Te vagy az alany....

De mondhatnék példát a NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) -ra is. Nyár, 4.sz. főút Nyírtass, volt ÁG. bejárata. Friss műszakival Téged (engem), basz.gatnak, közben az utánfutós bilikék 1200-s Ladák vigan közlekednek.

Még egy kérdés, láttál Te már cigány tanulóvezetőt??????  (én még nem)

 

-d-

Előzmény: schlumberger (9993)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10004

Nagyjából ugyanazt tartalmazza, mint amit leírtál, de mégis sokkal szebben hangzik, mint szimplán a káromkodás.

Előzmény: Volt tüzér (10003)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10003

Nem szabad ilyen csúnya dolgokat... El kell mondani egy huszár-miatyánkot.

Előzmény: schlumberger (10002)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10002

Nem tudom, miért jutnak csúnya szavak eszembe...

Mint például büdös, meg kurva, meg anyja

A baszásról ne is beszéljünk

Előzmény: radar-nyh (10001)
radar-nyh Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10001

"Mondjuk egy öreg, fegyvertelen portás nem nagyon tud tenni a tolvajok ellen."

 

Szerintem is semmit.

De, aki ilyen, nem megfelelő létszámú -a követelményeknek megfelelő - őrséget biztosít, az az elköveti a hűtlen kezelés vétségét.

 

-d-

Előzmény: zajza (9991)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.10 0 0 10000

Ez már nem is korrupció hanem államvallás.Van egy kaszt akiknek mident lehet,fosztogatni is akárhonnan.A morális gátak leküzdve...

Előzmény: schlumberger (9996)
zajza Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9999

zajza Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9998
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9997

Már nem lesz az idén antennaszerelés.

Csak tavasszal.

schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9996

Igen kérem! A korrupció az, amiből kimaradunk. Erre gondoltál?

 

Előzmény: Törölt nick (9995)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9995

Vedd tudomásul,alakinek lehet fosztogatni,neked meg nem.Az egész ország erre épül.

Előzmény: schlumberger (9994)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9994

a mindennapok kurvaanyját a HM-nél, szevasz Hende Csaba!

Előzmény: schlumberger (9993)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9993

így van ez kérem... A mindennapok

Előzmény: radar-nyh (9989)
charlie21 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9992

Elolvastam a cikket és komolyan mondom teljesen kibuktam.Egyrészt hogy gyakorlatilag az utolsó még viszonylag egyben levő objektum milyen sorsra jutott.Másrészt itt jónéhány topiktárs igen kemény munkát fejtet ki hogy legálisan egyszer végig lehessen járni,fotózni ,dokumentálni.A kedves szervek ,hatóságok ,vagy mit tudom én milyen tulbuzgó fontos embernek képzelő akárkik,mindenhol betartottak .Viszont hónapokig lehet fosztogatni nyugodt szívvel,és széthordani .Jó hangosan kalapálni,lángvágózni stb....

Ezt meg hogyan???Gratulálok mindenkinek aki segítet ebben a szégyenben

zajza Creative Commons License 2010.12.10 0 0 9991

20 évig ülnek rajta, aztán ha elviszik a rozsdás szarokat, már a szájuk sír, ez M.O. emberek.
Most jön az, hogy épp tervezték a város újjáépítését (pl kaszinóváros, múzeum), de sajnos a tolvajlás miatt lehetetlen véghezvinni.
Így megmarad maguknak a pénz, számon sem kérik őket és a felelősség is másé.
A káposzta is megmarad és a kecskét is megb.sszák.
Szentkirályszabadján egy darab vas sincs már, mégse reklamált senki és nekem ne mondja senki hogy azokat a húde moderni izékat akarták volna valamire használni.
Bezzeg fényképezni nem engednek be, és úgy néznek rám mint egy tömeggyilkosra ha odamegyek.
Mondjuk egy öreg, fegyvertelen portás nem nagyon tud tenni a tolvajok ellen.

hadsz Creative Commons License 2010.12.09 -1 0 9990

Köszi a segítséget,bevallom ezt nem tudtam.Mindig tanul valamit az ember.  : )

radar-nyh Creative Commons License 2010.12.09 0 0 9989

 

Sziasztok!

 

Én az ŐRZŐ??? cégtől is kártérítést követelnék nem megfelelő, trehány munkavégzés, sőtt, gondatlanság miatt!

 

A VPOP is csak nappal tudja az autósokat b@szogatni az egyszámjegyű főútvonalakon.
Miért van vége a munkaidőnek délután 4-kor?
Pedig az érdekes dolgok úgy napnyugta után, és a mellékutakon (de földúton is) történnek!
Ekkor jár a sok bilikék 1200-s, utánfutós LADA, és a sok IFA és CSEPEL, fura emberekkel.

 

-d-

Előzmény: hadsz (9985)
bcslaci Creative Commons License 2010.12.09 0 0 9988

Elég nagy az : http://img.index.hu/imgfrm/0/5/9/7/IMG_0008420597.jpg

 

Kép megnyit, jobb gomb kép címének másolása, új ablakban címsorba beilleszt mjd a címben szereplő "BIG" szót "IMG"-re kell cserélni és máris látszik a feltöltött méretben

Előzmény: hadsz (9986)
M62 265 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 9987
Előzmény: hadsz (9986)
hadsz Creative Commons License 2010.12.09 -1 0 9986

Miért nem lehet jobban nagyítani??? A file mérete engedné,és akkor simán olvasható lenne...

Előzmény: hadsz (9985)
hadsz Creative Commons License 2010.12.09 -1 0 9985

Ha már Tótvázsony szóba került: ezt a cikket egy tegnapi helyi / Veszprém/ újságból szkenneltem be :  

hadsz Creative Commons License 2010.12.06 -1 0 9984

"Ezek szerint ezért kellett (ímmel-ámmal) őrizni a vázsonyi ojjektumot és ezért nem
kezdtek vele semmit (pl. nem lett múzeum)?"

 

Hááát...ennyi erővel az összes szovjet objektumot őrizték volna.Azt pedig tudjuk,hogy mi lett ezeknek a bázisoknak a sorsa.

Előzmény: yesn't (9983)
yesn't Creative Commons License 2010.12.06 0 0 9983

Sziasztok!

Elhangzik a műsorban:
". . . Amikor a szovjet csapatok elhagyták Mo. területét,
államközi megállapodás szólt arról, hogy 20 évig nem kutathatók és nem publikálhatók
a VSZ katonai természetű tervei. 20 év eltelt a szovjet csapatok kivonulását követően,
a VSZ okmányai kutathatók ma már. . . "

Ezek szerint ezért kellett (ímmel-ámmal) őrizni a vázsonyi ojjektumot és ezért nem
kezdtek vele semmit (pl. nem lett múzeum)?
A 20 év leteltével meg már úgyis "működésképtelen", el lehet engedni. Mindenki bemehet
és a saját szemével megnézheti a "titkot".

Pénz meg, ha nem lesz rá,  (meg minek, ha úgyis "működésképtelen"), nem sokáig marad

látnivaló a területen.

Előzmény: yesn't (9980)
yesn't Creative Commons License 2010.12.06 0 0 9982

Kossuth rádió és a műsorban egy neves szerző és fórumtárs :-)

A Hely - Földalatti magyarország - 4. rész - Kunmadaras-repülőtér - 1. rész

http://stream001.radio.hu:443/stream/20101206_110600_1.mp3

Kaszi28 Creative Commons License 2010.12.04 0 0 9981
yesn't Creative Commons License 2010.12.02 0 0 9980

Valakinek, valahol csak volt valamilyen elképzelése arról, hogy mit kéne kezdeni majd ezzel az ojjektummal.
Az eredeti állapotot őriztetni két esetben ésszerű:

1. ha arra akarom használni, amire készült (nem valószínű),
2. ha múzeumot rendezek be (sok pénzbe kerül -> ez se valószínű).
Ha meg zsét akartak csinálni belőle, akkor nem kell őrizni.
Kicuccolnak belőle, amit lehet, aszalják, rohasztják (mint valami légvédelmi bázist), aztán eladják valakinek.
(cimborának ócsón + zsebpénz, vagy nem, az már majdnem mindegy). De komolytalanul őrizni kb. 20 éven át.?
Sok töketlenséget láttam már, de ez is bekerül az albumomba.

Előzmény: attika65 (9979)
attika65 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 9979

Igen-igen.

 

Viszont Hende úr mondta, hogy igy már működésképtelen. ezért ötlött fel bennem a kérdés.

Előzmény: hadsz (9978)
hadsz Creative Commons License 2010.12.02 -1 0 9978

Jó kérdés,de ennek már nem kell működnie.

Maximum,ha valaki mondjuk múzemot akarna csinálni belőle,és gatyába akarná rázni az egész komplexumot.De ahhoz pénz kellene,jó sok pénz.

Előzmény: attika65 (9976)
hadsz Creative Commons License 2010.12.02 -1 0 9977

Hát az biztos,hogy a tárolók állapotát nézve,kis túlzással olyan érzése volt az embernek,hogy nem sok kellene az üzembe állításukhoz.Rákötni a nagyfeszt,oszt hajrá!

Előzmény: yesn't (9975)
attika65 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 9976

Sziasztok!

 

Felmerül a kérdés: Mit szeretnének ott csinálni, miért kellene működnie a létesítménynek??

 

Előzmény: yesn't (9975)
yesn't Creative Commons License 2010.12.02 0 0 9975

Sziasztok!

 

A cikk (MTI) szerint: " . . . az objektum így már működésképtelen. . . "

Eddig működőképes lett volna?

hadsz Creative Commons License 2010.12.02 -1 0 9974

Úgy valahogy... 

Előzmény: schlumberger (9968)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9973

Az a baj, hogy tilalom van rájuk.

Előzmény: schlumberger (9969)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9972

Próbáltam válaszban is megköszönni, de:   A rendszer hibába ütközött (#001) - Újabb kísérlet…

Előzmény: schlumberger (9971)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9971

Igaza van a guglinak, köszönöm szépen!

Előzmény: Volt tüzér (9970)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9970

A gugli azt mondta, hogy elküldte.

Előzmény: schlumberger (9966)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9969

Annak a két szerencsétlennek meg állandó tűzparancs, sok-sok tárral.

schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9968

Szia hadsz!

Én illetékes elvtársat osztanám be egy 24 órára, kutya nélkül, egyedül. Egy javadalmazás liberóval, mert úgyis összefosná magát.

Előzmény: hadsz (9967)
hadsz Creative Commons License 2010.12.01 -1 0 9967

Néhány hónappal ezelőtt még két állandó őr volt plusz a kutya.Noha  - amennyire lehetett - komolyan vették a munkájukat,de gyakorlatilag az is csak jelképes őrzésnek volt tekinthető, figyelembe véve a terület nagyságát.Beszéltünk velük többször is,és mondták,hogy mindig is sok gond volt a gyűjtögetőkkel.Hogy a fenébe ne lett volna... Mesélték,hogy éjszakánként nem egyszer hallották a portáról az erdőből jövő zajokat.Egy szál gumibottal biztos nem dugnám ki az orrom a vackomból.Még kutyával sem.

Most vajon hogy gondolhatták az illetékesek,hogy egy őr hatékonyan el tudja látni a feladatot???

schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9966

Nem. Lehet, hogy nagy a méret?  A finommechanika@gmail.com befogad jó nagy fájlokat.

Előzmény: Volt tüzér (9964)
t-72 Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9965

Rákötözném az összes színesfémorientált afromagyart egy ballisztikus rakétára (bár az a sejtésem hogy nem férnének rá :) ) és kilőném őket a pics*ba. Valószínű meg sem találják amit elhordtak és vége ismét egy olyan létesítménynek, ami teljesen egyedülálló és eddig egészben volt.

Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9964

Odaértek? Nekem itt valami hibát jelzett a masina.

Előzmény: schlumberger (9963)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9963

Igazad van :-)

Előzmény: Volt tüzér (9962)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9962

Nem agyon, fejbe.

Előzmény: schlumberger (9961)
schlumberger Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9961

Azt is sajátkezűleg tudnám agyonütni, aki azt komolyan gondolja, hogy akkora objektumot egyetlen emberre bíz.

A norvég diplomaták talpig úriemberek, ugye. Ha őrzik, nem lopnak. Neeeem, neeeem. Az az egy szerencsétlen inkább bebújik a lukába, ki se néz, mert holtan viszik el onnan.

Előzmény: lovasutas (9960)
lovasutas Creative Commons License 2010.12.01 0 0 9960

 

Rossz hír. Pedig a felderítőink azt tapasztalták, - nagyon őrzik. 

http://www.hir24.hu/belfold/178127/femtolvajok-fosztogattak-a-bazist.html

t-72 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 9959

Igen, Cseket-hegyen voltam fennt motorral. A Halái-hegy lábánál ami van, ahol közvetlen van a koordináta ott is volt egy pár épületes laktanya és mögötte az a nem tudom micsoda. A Cseket-hegyen a megfigyelők ajtajait lerácsozták, a WC-t is szintúgy. Amúgy nem rég a Clever Ferret után voltam kinn bicajjal Szőcön a romvárosban, egy marék el nem lőtt vaktöltényt szedtem össze. Volt biztonsági őr is egy kutyával, a kutyát egyáltalán nem érdekelte, hogy ott vagyunk, a biztonsági őr meg csak akkor vett észre mikor elgurultunk a bodegája előtt :)

Előzmény: Kaszi28 (9954)
M41-2314 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 9958

Hali.

 

Irányra - ha úgy nézzük - monok és szerencs között van... :)

Tökéletesen ex-katonai objektumnak tűnik, tőle északabbra - a képen is látható kanyarodó út folytatásában - jellegzetes formában állnak a különálló raktárak.

Mádon volt üzemanyagraktár, az is szépen látszik a google-n.

 

Előzmény: elband1i (9955)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.28 0 0 9957

„Szép öcsém, be nagy kár,

 

Biztosan tudod folytatni Arany János sorait. Én nem teszem, ennyi elég. Kár, hogy így gondolkodsz. Itt a vége.

Előzmény: RUSSIANBOY (9952)
radar-nyh Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9956

Sch.

 

Olvassd el az előző (9955. sz.) hozzászólást, és sírjál Te is.

Madarat tolláról, diákot tanáráról......

 

-d-

elband1i Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9955

Hivatalosan a perion akkumlátor gyár Monoki telephelyevolt de nem 100%.Az 1ik munkatársam aki a környékre való mesélte hogy monok és szerencs között is volt valami katonai  objektum.Majd rákérdezek a pontosan.

Előzmény: M41-2314 (9942)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9954

Szia T72!

 

"Édesapám itt szolgált: 46.935734,17.452036

  Harckocsiringatónak hívták"

 

Ez a MH Bakony Harckiképző Központ egyik gyakorló tere, állítólag még rendeznek ott gyakorlatokat.

 

Itt vannak képek és információk:

 

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1860

 

 

http://kep.tar.hu/kaszi28/50640150#2

 

 

Hihetetlen kilátás nyílik a Cseket hegyről.

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: t-72 (9940)
radar-nyh Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9953

Még ezt leírom, és részemről befejezve.

Sch, és én is igen is büszkék vagyunk, hogy olyan (egy városbeli) iskolákba járhattunk, hogy megtanították, és megkövetekték tőlünk a magyar nyelv helyes használatát, melyet igyekszünk a mai napig is hűen képviselni.

És megtanították velünk a szakmát is a szakiskolákban, technikumokban. De ott is megkövetelték a helyes magyar nyelvtant, és beszédet. Ezáltal lettünk azok akik vagyunk. És büszkék vagyunk arra amit tudunk, úgy nyevtanilag mint szakmailag.

 

Ui.: Nyelvében él a nemzet!

 

 

Előzmény: RUSSIANBOY (9952)
RUSSIANBOY Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9952

Nem vagyok rá büszke én is jártam iskolába de mint irtam az én döntésem hogy mit hogy irok.Sajnos mindigis lázadó tipus voltam.

 

Nemtudok oroszul és nem kell hozzá párositani a nevemet csak azért mert ez a nickem.

 

Schlumberger:

 

Nem érdekel hogy foglalkozik e valaki az irásommal.Vagy elolvassa vagy nem.

 

radar:

 

Mint emlitettem mindenkinek saját döntése mit hogyan tesz a világban.Nem az én irásommal kellene foglalkozni mindenkinek hanem a forum témájával ha már erről szol a topik.

 

Akkor ennyi erővel az se irjon aki külföldről ir és nincs magyar betűs klaviaturája.Mégse rinyálok miatta hogy ékezet nélküli betűket olvasom.Ő ugy ir és kész lesz.rom.Minek foglalkozzak más dolgával?Ugyanugy megértem a szöveget.És ha akar ő is tudna ugy irni csak venne egy magyar betűs billentyűzetet.Ennyi.Mindenki önmagáért felelős nem a másikért.

radar-nyh Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9951

"a helyesirás hibákon kivül a világban nagyobb problémák is vannak mint pont ez...."

 

Bizony vannak, és ezek között az első a trehányság, és mások leértékelése saját szintünkre!

-d-

Előzmény: RUSSIANBOY (9947)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.27 0 0 9950

,,hogy én hogy irok az a saját döntésem"

 

Egészen addig, amíg magánlevelet írsz. Amikor azonban azt szeretnéd, hogy mások foglalkozzanak az írásoddal, illenék a nyilvánosságot megtisztelni azzal, hogy az általánosan elfogadott normákat betartod, és ne másoknak kelljen silabizálni, mit is akartál mondani. Tudod: a királynőt megölni...

Előzmény: RUSSIANBOY (9947)
**ven** Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9949

És oroszul jól tudsz helyesírni, ha már ilyen szép neved van?

Előzmény: RUSSIANBOY (9947)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9948

De azért ugye nem vagy büszke a helyesírásodra?

Jaj szegény anyanyelvünk!

Előzmény: RUSSIANBOY (9947)
RUSSIANBOY Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9947

radar-nyh:

 

Köszi a helyreigazitást de hogy én hogy irok az a saját döntésem azon kivül manapság a helyesirás hibákon kivül a világban nagyobb problémák is vannak mint pont ez....

Anno az ofőm is lecseszett hogy miért rakok vizszintes vonalat az O betű fölé meg is kérdezte ez most rövid Ö vagy hosszu Ő?Mondom amelyiket éppen akarja.

Szerintem maradjunk a topik témájánál mint hogy az én helyeirási dolgom legyen a topik témája.Akár igy irom akár ugy elolvasva ugyis megérted a szöveget.

 

 

zajza:

 

Nem a középsuliba hanem abban a két-három emeletes épületben.Nemtudom az valami lakószárny lehetett ha jol emlékszem kb a szinházzal szemben volt.

 

Én is akárhanyadjára megyek ki oda mindig van valami uj érzés amit nemtudok megmagyarázni.Bár a táborban a többiekkel csak egyszer voltam mégis immáron már négyszer látogattam ki oda.Éppen utba esett:D:D

És mindig akad valami uj egy ujabb szemszögből valo kép készitésére.

M41-2314 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9946

Sziasztok!

schlumberger : igen, határainkon belül van, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, egészen pontosan Bekecs-Monok közötti műútról nyílik és a többi része nincs is a fotón, tovább észak felé.

t-72 : gyanús is volt, hogy nem aktív - fehér autó bent... a google képén - de sosem tudni. :) Attól, hogy bokros valami... :) Tudod, a természet az egyik legjobb álcázás. :)

Előzmény: schlumberger (9943)
zajza Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9945

Igen, én nagyon imádom azt a helyet!Eszméletlen sokszor voltam már kint, de még mindig akad új felfedeznivaló.
Jah, olvastam még egy fél éve kb az élménybeszámolódat! :))
Középsuliba voltatok elszállásolva?

Előzmény: RUSSIANBOY (9929)
t-72 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 9944

Arról, amit hoztál ha jól emlékszem már volt itt régebben szó. Amit én hoztam, ami Csopak mellett van az már nem működik, mert kicsit "megbokrosodott" :)

Előzmény: M41-2314 (9942)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9943

Ez még határainkon belül van, vagy már északi szomszédunknál?

Előzmény: M41-2314 (9942)
M41-2314 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9942

Hali.

 

"Például erről azt sem tudni mi?  47.014473, 17.909578"

 

Jó eséllyel lőszerraktár vagy valamilyen anyagraktár lehet(ett) abból, ami látszik belőle, és még az is lehet, hogy működő...

 

Viszont az tény, hogy a BARS-ok és a többi "specializált", nem tucat objektum - pl lőszerraktárak, üza raktárak - sokkalta érdekesebbek minden szempontból, lásd még a ma sem ellentmondás mentes, a "nagy testvér" által nálunk tárolt spec eszközök kivonása körüli találgatásokat, stb... És ezért természetesebb is szerintem, ha többet foglalkozik velük az, akiket az érdekel.


Hoztam én is egyet, amiről én sem tudom, hogy micsoda.

48.184102, 21.158048

 

Előzmény: t-72 (9940)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9941

Kedves Karesz!

Ma este 22 órakor már kezemben is volt a könyv, és míg a futár jól megérdemelt kávéját kortyolgatta, én már olvasgattam. Gratulálok a könyvhöz, és köszönöm szépen!

 

A végén a saját árnyékomat is láttam átsuhanni :-)

 

Előzmény: vandork (9925)
t-72 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9940

Kicsit off a téma, de szerintem túlságosan sokat foglalkozik mindenki az extrább dolgokkal, mint pl: BARS, Szentkirály...  DE! Például erről azt sem tudni mi?  47.014473, 17.909578

Továbbá pl. a tapolcai laktanyáról érdekelnének képek, tudom, hogy őrzik, de benn az erdőben is vannak érdekes dolgok. Meggyeserdő is egy nagy raktárbázis volt, nem hiszem, hogy lenne róla képetek, pedig biztosan az is érdekes. Édesapám itt szolgált: 46.935734,17.452036

Harckocsiringatónak hívták, erről sem hiszem, hogy lenne kép vagy bármi. Sajna messze a túrázó idő és szabadidőm sincs túl sok, igaz itt vannak a közelben. Nem túl jelentősek, de mégis teljesen el vannak feledve. Remélem értitek, hogy mire célzok, gondolok.

schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9939
  • A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem.
  • A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.

Hogy világos legyen: a vesszők nélküli szógyűjteményt két ellentétes értelmű mondattá teszik a megfelelően elhelyezett vesszők.

Hogy mondandód egyértelmű legyen, és ne a címzetteknek kelljen találgatni, mit is akarsz mondani, ezért kell vesszőt használni.

Előzmény: schlumberger (9938)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9938

Peig a vesszőre a magyar nyelvben szükség van, ez nem szokás/nem szokás kérdése.

Tudod: A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem. János esztergomi érsek levele Bánk bánhoz.

Ha ide teszed, ez az értelme, ha odateszed, az az értelme.

Ez nem kétharmados kérdés, ha nem használsz vesszőt, nehéz értelmezni a mondandódat.

Ennyi.

Előzmény: RUSSIANBOY (9936)
radar-nyh Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9937

RUSSIANBOYválasz | megnéz | könyvjelző 2010.11.25 18:01:56 © (9936)

Bocsánat, hogy a csapos közbe szól, de illik átvenni a topik stílusát!

Mint látod, itt mindenki igyekszik a magyar nyelv stílusában, és helyesírásának megfelelően írni, hozzászólni.

Szerintem ez így helyes, mivel nem a "speed diszkó" topikban vagyunk!

 

-d-

schlumberger:

Köszi de nem szoktam vesszőt használni igy nem elgépelés.....

 

 

 

 

 

 

Előzmény: RUSSIANBOY (9936)
RUSSIANBOY Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9936

schlumberger:

 

Köszi de nem szoktam vesszőt használni igy nem elgépelés.....

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9935

ha a Stalker szamitogepes jatehoz hasonlo helyszineket keresel, akad böven Magyarorszagon, plane amit meg nem loptak teljesen szet rezbörü honfitarsaink:

Kunmadaras, Bars a Nagy Hajag hegyen, Tab-Gyurgyokapuszta, stb

Előzmény: RUSSIANBOY (9929)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9934

Pardon, hármat :-)

Előzmény: schlumberger (9933)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.25 0 0 9933

,,BARS ,bár ilyen lenne az itteni is"

 

Charlie, lehet, hogy van ilyenebb is! Kettőt még nem láttunk belülről :-)

Előzmény: charlie21 (9927)
schlumberger Creative Commons License 2010.11.24 0 0 9930

Baj van a billentyűzeteddel! Cseréld ki, mert nem működik rajta a vessző (,) billentyű!

 

Hogy miért járunk ilyen helyekre? Sokrétű a válasz. Van, aki nosztalgiából - feleleveníti sorkatonai szolgálatának emlékeit, van, aki  a technika tisztelete okán, hiszen az akkori haditechnika megérdemli (kiérdemelte) a tiszteletet. Sokan köpködnek, ha cirill betűt látnak, pedig csak át kellene gondolni kicsit, hogy ugyanolyan hatású eszközök voltak a másik oldalon, nem jobbak. Mások a túrázás, kirándulás élményét teszik első helyre, mások naplózzák a történelmet... lehetne folytatni.

 

Ha máshonnan közelítjük, depressziós hülyék vagyunk, akik az elmúlás virágait szagolgatjuk.

 

Na most tegyél igazságot :-)

Előzmény: RUSSIANBOY (9929)
RUSSIANBOY Creative Commons License 2010.11.24 0 0 9929

Sziasztok.

 

Tök véletlen találtam most rá erre a topikra mivel egyik Stalker fan emlitette hogy Szentendrénél Izbégen is van valami rakétatelep igy lehet hogy elugranék azt is megnézni de nemtudom hol van hova esik.Igy találtam most rá a topikra.

Én 2009ben Stalker rajongó társaimmal ellátogattam SzentKirálySzabadjára ahol eltöltüttünk 4-5 napot.Rám nagyon nagy hatással volt az egész mivel tökre olyan volt mint Ukrajnában Pripyat a kihalt szellemváros leszámitva hogy itt nem volt sugárzás.

 

Mégis legnagyobb benyomást rám a panelházak tették mivel én a mai napig is ilyen kis 4 emeletesben lakok.

 

Csináltam egy csomó képet és látom itt is volt emlitve valamelyik kommentben.

 

Akit esetleg érdekelnek a képek látogasson el a www.stalker-story.hupont.hu weboldalamra.

 

Engem érdekelne az is hogy Ti forumtársak miért szeretitek az ilyen helyeket?Csak ugy vagy van valami amit megláttok bennük esetleg régi idők idézése miatt?

 

Én se tudom megmondani de valamiket mindig meglátok ilyen helyeken mikor készitek fényképeket mig egy külső átlag polgár számára azok csak romok és lepusztult környezet.

 

 

zajza:

 

Hmm nagyon jo a SzKSz-jás videod.Én azért is szeretek ilyen helyekre járni mert mintha megállt volna az idő anno emberi civilizácio volt ott ahol mára már csak a nyoma maradt és a természet lett ismét az úr ugy mint Pripyatban.

 

Az igazat megvallva nem hittem volna hogy vannak még rajtam kivül ilyen emberek akik szeretnek ilyen helyekre járni:D:D

Persze kivéve a Stalker fanokat akikkel voltam.De örülök hogy másokat is vonz ez a téma ez a valoságos látványvilág.

    

Néhány képet én is beszurtam kedvcsinálo gyanánt.Személyes véleményem szerint legjobban sikerült képeim de mindenki döntse el maga melyik tetszik a legjobban.A többi megtalálhato a www.stalker-story.hupont.hu weboldalamon.

 

És még korántsincs fent az összes kép.

 

Majd idővel kerül még fel az Ujpalotán találhato elhagyatott korház-szárnyrol is képek mivel ott is voltam a www.csernobil.mlap.hu szerkesztőjével:D:D (azota az oldalon láthato Csernobil Myvip klubom megszűnt sajnos).

 

 

Sziasztok.

SzentEltvíz Creative Commons License 2010.11.24 0 0 9928

Na ez olyan mint a lillafüredi Szikla volt.

Előzmény: nagypolc (9914)
charlie21 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 9927
yesn't Creative Commons License 2010.11.24 0 0 9926

Áttekintés történész hajlamúaknak:

http://nol.hu/lap/hetvege/20101120-robbanofejtotvazsonyban

 

vandork Creative Commons License 2010.11.23 -1 0 9925

Igen, ehhez bizony oroszul is kell tudni, a mai napig használom, sokakkal levelezek, beszélgetek, skype-olok. Most az orosznyelvű változat jön.

Hál' Istennek sokan segítettek, s megosztották az élményeiket, fotóikat, stb.

 

Karesz

 

Előzmény: VoltKatona(Lee) (9920)
zajza Creative Commons License 2010.11.22 0 0 9924

Tudomásom szerint már javát széthordták mert az oroszok kivonulása után pár évet nem őrizték. Amúgy is ami mozdítható volt és nem vitték haza azt a katonák eladták.
Én úgy hallottam hogy valami retro várost vagy valami kaszinóvárost akarnak csinálni.
Lehet ha jobb idő lesz holnap vagy holnap után ki is nézek.

Előzmény: t-72 (9923)
t-72 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 9923

Igen, elvileg nem rég került Nagyvázsonyhoz. Kár, hogy nem cisnálnak belőle múzeumot vagy valamit, mert amint nem lesz pénz az őriztetésre biztosan széthordják majd a színesfémorientáltak.

Előzmény: zajza (9922)
zajza Creative Commons License 2010.11.22 0 0 9922

Igen, tény hátulról be lehet osonni, és ott is sok mindent lehet látni, kerítésen kívül is van jópár érdekes dolog.
A sziklába kell amúgy engedélyt kérni, az őr mondta. Meg egy ismerősöm, aki a nagyvázsonyi polgármester jó barátja is intézkedik ez ügyben. Amúgy a telep tudomásom szerint Nagyvázsonyhoz tartozik.

Előzmény: t-72 (9921)
t-72 Creative Commons License 2010.11.21 0 0 9921

Ma voltam kocsival Tótvázsonynál. A ködben a kapuból csak pár emeletes ház árnyéka látszott, a kapuban egy fekete Opel, mellette egy németjuhász tombolt kikötve és egy biztonsági összekulcsolt kézzel szigorúan nézett hogy mit csinálok. Nem mentem oda kérdezősködni, inkább eljöttem. Itt lakom mellette, eddig is érdekelt a dolog, most nagyon rápörögtem, szívesen elmennék veletek. De gondolom engedélyt névre adnak. Ha sikerrel jársz én is megpróbálom. Jah és egy érdekesség:

Ez itt van Úrkút mellett a mangán bánya mellett.  47.082538,17.628667   Vajon mi az, ami alkalmas? És mond valmit valakinek ez a biztonsági dolog?

Ez pedig a Kab-hegy...gondolom ez a volt honvédségi antennatelep, kicsit megtépázta a májusi szélvihar.

 

Ja és ha nem sikerül engedélyt szerezni, ha műholdképet nézel a laktanyába be lehet menni hátulról döldesúton, látszik a csík az erdőben. A kapu nyitva van, a kutya pedig elől megkötözve. CSak a szélirányra figyelj ;)

Előzmény: zajza (9913)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.21 0 0 9920

megvan az elsö kötet, mar varom a masodikat nagyon,sajnos nem tudok elmenni a  bemutatora------------------------sokaig tartott biztos az infok összeszedese, oroszul is kellene(tt) hozza tudni,1990 meg nem tegnap volt,amikor hazamentek, titkokat hazavittek, a technikaval együtt,

Előzmény: vandork (9919)
vandork Creative Commons License 2010.11.20 -1 0 9919

Uraim!

 

Akinek van kedve, ideje, a Légierő társbérletben II kötetének bemutató beszélgetése 2010. november 25. este 7-kor lesz az Alexandra Károly krt. 3./C. áruházában, az Irodalmi Kávéházban.

Ott beszélgetünk ide vágó témákról:)

 

üdv:

Karesz

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.20 0 0 9918

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.20 0 0 9917

ugy nez ki megtalaltam az egyiket, mert kettö van a mount10 illetve a swiss fort knox szerint, a kettöt üvegszalas kabel köti osssze ami a föld alatt fut(hat), sajnos a google earth homalyos ott, ha eles lenne az antennak miatt megtalalhato lenne-van meg kavaras is, mert allitolag egy hasznalaton kivüli fatelepnek van alcazva, amit igy fenntröl eleg nehez összehasonlitani, mondjuk egy sima hazzal,

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.19 0 0 9916

megneztem, mondjuk nem tudok franciaul, de legalabb kiderült az hogy az angolok mennyi szot loptak a franciaktol:-)

komolyra forditva, biztos vagyok, nem csak ez az 1 objektum van, hanem több is, ami hasonlo lehet, de csak ezt mutogatjak-eleg ha abba belegondolunk, mennyi bank van Svajcban, annak mindegyiknek van egy rejtett föld alatti hattertara, szervere, bankjegylerakat, vhol elrejtve

Előzmény: nagypolc (9915)
nagypolc Creative Commons License 2010.11.19 0 0 9915

nagypolc Creative Commons License 2010.11.19 0 0 9914
zajza Creative Commons License 2010.11.18 0 0 9913

Hát próba szerencse :)

Előzmény: hadsz (9912)
hadsz Creative Commons License 2010.11.18 -1 0 9912

Na,az már sokkal nehezebb dió lesz.

Előzmény: zajza (9911)
zajza Creative Commons License 2010.11.18 0 0 9911

Jaja atom, nem bírom abba hagyni :D
Lassan fel akarok térképezni újakat, de még itt is még a mai napig is találni olyat amit nem láttam.
Faterom katona volt, vele beadok egy kérvényt amivel menehetünk a Nagyvázsonyi lakótelepre is.remélem engedélyzik.

Előzmény: hadsz (9910)
hadsz Creative Commons License 2010.11.18 -1 0 9910

Látom,nagyon bejön Neked a szentkirályi laktanya... : )

Előzmény: zajza (9909)
zajza Creative Commons License 2010.11.18 0 0 9909
safranek50 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 9908

Biza el is mennék újranézni... (Pedig nem ma volt, és azóta az ország másik végébe költöztem.)

Előzmény: szijozsi (9905)
zajza Creative Commons License 2010.11.17 0 0 9907

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.13 0 0 9906

azert levagni es elvinni nem egyszerü feladat, csak nappal erdemes csinalni, meg van sulya is aaz ajtonak, ha ledöl, fel kell jol vagni, vagy ha egeszben rakja fel-akkor meg nem art a daru

Előzmény: Prüngyike (9904)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.11 0 0 9905

Jó lehetett.

Még Moldova írt régebben valamelyik könyvében-lehet hogy Magyarország szennybemenetele-c könyvében erről a bunkerről.

Én egyébként roppant szigorú lennék azokkal akik a magyar katonai objektumokat így hagyta lepusztítani.

Itt a lillafüredi " szikla" volt amit érdemes lett volna eredeti állapotában meghagyni, de leszerelték, és egy időben még diszkó is volt benne.

Pedig azt mutogatni kellene, még pénzért is akár.

Előzmény: Prüngyike (9904)
Prüngyike Creative Commons License 2010.11.10 0 0 9904

Üdv Mindenkinek!

 

Szeretném először is megköszönni az útbaigazítást!

 

Na megjártam madarast, múlthét szombaton nagyon sok érdekes dolog van érdemes volt elmenni.

Szinte megtaláltam mindent szerencsére,az őrök jól álltak a dologhoz 500ft-ért majdegész nap bent császkáltunk,hát nagyon szét van lopva minden kár érte.

 

Az atombomba tárolót kivülről közelítettük meg,a bentről vezető út is nyitva volt csak valami bozóttakarítás volt és el állták a traktorok.De a madarasra vezető útról meglehet közelíteni autóval is egész jól csak pár 100 métert kellet gyalogolni mert egy helyen föl volt szántva a földút is.

Ez volt a legérdekesebb mind közül,szinte hátborzongató az a hely ha az ember belegondol hogy mi volt ott a 80-as években még,az biztos hogy nagyon keményen őrizték még látni a kerítéseken a porcelán tartókat amin az árammal telített drótok futottak a tárolónak csak már a lebelső 3-ajtaja van meg a másik kettőt elvitték,a lángvágóknak a nyoma még jól látszik.A belső ajtónak csak a külseje fém a belseje betonnal van kiöntve,gondolom ezt azért nem vitték el,a többit viszont igen csak azt nem tudom hogy hogy, azoknak az ajtóknak a tömege sok tonna oda komoly emelőszerkezet kellet és komoly szállítójármű és szervezetség.Kiváncsi lennék rá hogy hogy csinálnak egy ilyen melót!Kerékpárral nem lehet eltolni,és még a zsiguli sem viszi el.Valószínű hogy tervezek egy túrát a haverokkal télen is,mikor leesik a hó pár fotó kedvéért,még jó hogy hozzánk nincs messze.

 

További szép napot mindenkinek!

 

 

 

Előzmény: VoltKatona(Lee) (9902)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.09 0 0 9903

hideghaborus fejlesztes, de a nemetek a masodik vilaghaboruban mar alkalmaztak, a Me-262 tarolasara es inditasara az autopalyakat-elönye volt, a szövetsegesek miutan minden repteret szetbombaztak, meg mindig fel tudtak vhonnan szallni, sok heylen mellette erdö volt, ott alcaztak a gepeket:

http://www.lostplaces.de/artikel/41-luftwaffe-luftfahrt/113-autobahn-notlandeplaetze-nlp.html

elhagyott repterek, de van benne magyar repterek is:

http://www.mil-airfields.de/

VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2010.11.09 0 0 9902

a harcallaspont beent van a laktanyaban, a bombaraktar(nuklearis fegyverek valszeg) a repteren kivül, Kunhegyes fele-sima bombaraktar minden hangar mellett volt, 3 hangar, 1 kis raketatarolo

Előzmény: Prüngyike (9895)
t-72 Creative Commons License 2010.11.07 0 0 9901

Üdv!

Ami Devecsernél szóbakerült, mint raktár az ez lenne:

47.080039, 17.403667

Az út északi oldalán műszakiak voltak, jármű javítóüzem stb. Most itt vannak a lomisok, azért van ott a sok autó. Ebből kifolyólag az teljesen be is járható. Az út déli oldalán volt a lőszerraktár, gondolom emiatt van az épületek furcsa elosztása. Be lehet menni ide is, most néhány családot ide költöztettek ki felújított tiszti lakásokba.

Előzmény: swift 1.6 (9815)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9900

Már elévült.

Előzmény: szijozsi (9897)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9899

Kösz. Hajdani hadtörténelem tanárom gyalogos laktanyaként emlegette, és bennem ez maradt meg. Én meg bár négy évet ott tanultam a városban, odáig nem jutottam el sose.

Előzmény: borsod2 (9898)
borsod2 Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9898

A berényi laktanya eredetileg még a monarchia alatt épült, és 1918-ig valóban huszárlaktanya volt. Később a Nemzeti Hadsereg mátészalkai gyalogezredének egy zászlóalja volt ott, amiből 1921-től az 5. kerékpáros zászlóaljat szervezték. Az említett alakulatból 9. harckocsi (kerékpáros) zászlóalj, majd 31. önálló harckocsizászlóalj (1941.10.01-től) lett, végül 1/II. harckocsizászlóaljként érte a háború vége.

 

Előzmény: Volt tüzér (9558)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9897

"Ha véletlen lennének katonaságban készült képeik és elküldenék, azért nagyon hálásak lennénk."

Ja. A kémelhárítás is. Tudniillik az objektumok közelében pár száz méterre már tilos volt fotyózni.

Előzmény: Magyar baka (9889)
szijozsi Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9896

Sok sikert, de egyáltalán beengednek?

Előzmény: Prüngyike (9895)
Prüngyike Creative Commons License 2010.11.05 0 0 9895

Szép napot mindenkinek!

 

Holnap megyek kunmadarasra,pár dolgot már föltérképeztem hol van "lőszerraktár,bombatároló stb.." arra lennék kiváncsi hogy van ott egy földalatti vezetési pont azt merre találom?Szeretném azt is megnézni,csak egyelőre arról nem tudtam infót szerezni.

 

Ha valaki tud segítsen légyszives!

 

Köszönöm előre is!

 

Üdv mindenkinek!

 

safranek50 Creative Commons License 2010.11.04 0 0 9894

A légierő..... az itt állomásozó CCCP csapatokról szól elsősorban.

Az, hogy az összes VOLT! MN laktanya, objetum, örs, anyámtyúkja

"ami tartalmazza a régi katonai laktanyák helyét, koordinátáit." sz.v.szolyan  álom, hogy én is szívesen álmodnám.

Pl MN 9620/v

Exbagolyvár...

 

Előzmény: vbandit (9891)
safranek50 Creative Commons License 2010.11.04 0 0 9893

A GoogleFöld ben van egy Kép mentése funkció. Próbáld azzal.... :)

Pl:

Előzmény: Volt Katona(Lee) (9892)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9892
mai termes:
felsö, Lukacshaza, elhagyatott volt Savaria gyalogsagi, löszerraktar
also, Kecskemet,repter mellett, elhagyatottnak nez ki, olyan HKSZ terület lehet, mint a Papa melletti
vbandit Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9891
Sziasztok, elkezdtem olvasni a forumot, de még az elején járok.
Tudna valaki segíteni,hogy hol találok olyan térképet, vagy leírást ami tartalmazza a régi katonai laktanyák helyét, koordinátáit.
Párat ismerek,de biztos vagyok benne,hogy van még amit érdemes lenne felkeresnem!
Láttam hogy valamelyik 'Légierő társbérletben' c. könyv sokat tartalmaz,de nem tudom hogy az 1. esetleg a 2. kötetet kell keresnem?
Köszönöm a segítséget előre is!

Magyar baka Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9890
http://www.magyarbaka.hu/
Magyar baka Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9889
Tisztelt fórumozok!

Szeretném felhívni figyelmüket egy sorkatonai szolgálatot felidéző oldalra.
Az oldalon egyenlőre katonai képek vannak, de még fejlesztés alatt áll.
Ha véletlen lennének katonaságban készült képeik és elküldenék, azért nagyon hálásak lennénk.
Címünk:
Látogatásukat és segítségüket, előre is köszönjük!

Tisztelettel: Magyar baka csapat
monfondir Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9888
Mikor vonták ki? Ez 2008 márciusi elvileg...
Előzmény: Volt tüzér (9884)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9887
az lehet az, azert egy f1 es palyanak kell hely, ha igy nezzük, Mezöfalva sem kis heylen fekszik
Előzmény: Volt tüzér (9884)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.03 0 0 9886
az lehet az majd, egy F1-es palyanak azert kell hely-ha ily szempontbol nezzük Mezöfalva sem kicsi
Előzmény: Volt tüzér (9884)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.02 0 0 9885
Erdöbenye ki van takarva a google earth-on, Kanya hegy vissza lett takarva eppen-Taszaron pedig meg ott vannak a mig 21-esek a google earth szerint
Volt tüzér Creative Commons License 2010.11.02 0 0 9884

É: 42o 54' 29"

K: 23o 11' 00"

Ez a Szófia mellett volt SZ-200 Vega E komplexum tüzelőállása lehet. Legalábbis ez Szófia néven szerepel, a technikát már ott is kivonták és ez a terület szokott néhány 100 hektár lenni.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (9881)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.02 0 0 9883
Kunmadarason azt mondtak, elvileg mindent! ki tudnak hozni, csak vissza ne kelljen vinni, mert akkor bukhatnak le-ott lehetett akkor meg cserekereskedelmet is foyltatni, 1 zsak cukor, 50 kg, egy kalasnyikov harom tarral, plusz tartaskaval, de fökepp az üzemanyag kereskedelem viragzott
Előzmény: gyula 68 (9878)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.02 0 0 9882
katonak örzik, vagy polgari ceg?
a google earth kitakarta mar vegre, nem semmi lehet bennt a hegyben, de csak egy kijarat, bejaratot talaltam
Előzmény: Gyula36 (9879)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.11.02 0 0 9881
A bolgárok is pályát építenek, azt állítják, övék a térség egyetlen versenye, a magyar és a török futamot törlik. A Hungaroringnek 2016-ig szóló szerződése van.

"A Forma-1-es Magyar Nagydíj nincs veszélyben" - jelentette ki Bernie Ecclestone. Az F1-főnök azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint az bolgár futam miatt a hungaroringi és a török GP is kikerülhet a programból.

Frank Tamás, a Hungaroring Zrt. alelnöke hétfőn beszélt Ecclestone-nal, aki megerősítette, tárgyal a bolgárokkal a Forma-1-es versenyről, ám ez semmilyen vonatkozásban nem érinti a magyarországi futam jövőjét. A magyar GP-nek 2016-ig szóló szerződése van a verseny megrendezésére.

Bogdan Nikolov, a Bolgár Motorsport Szövetség elnöke állítólag azt mondta, a jövő hónapban írják alá a Bolgár Nagydíj megrendezéséről szóló szerződést, és mivel a térségben csak egy verseny lenne, a programból az isztambuli és a mogyoródi kikerülne.

A bolgárok egy éve kötöttek előszerződést F1-es futam rendezésére, és akkor bejelentették, hogy állami támogatással hamarosan felépülhet egy, a verseny rendezésére alkalmas pálya, mely a tervek szerint Szófia közelében, egy 320 hektáros területen, egy korábbi légvédeli támaszponton lesz.
Forras:index.hu


melyik az a tamaszpont?
schlumberger Creative Commons License 2010.11.01 0 0 9880
Mivel nem kihalt...
Előzmény: Gyula36 (9879)
Gyula36 Creative Commons License 2010.11.01 0 0 9879

Üdv mindenkinek.

 

Tudtok infókat a jobbágyi Andezit művekről? Mit lehet róla tudni? A napokban jártam arra.. Az őrség, a kerítés..nem midennapi..

gyula 68 Creative Commons License 2010.10.30 0 0 9878
Azért oldalakat tudnék írni a M.földi orosz parancsnokságon levő börzékről!Amikor a tisztek váltása következett elötte minden olyat pénzé tettek amit nem tudtak vagy nem akartam haza vinni! 70 kilós szines tv porszívó akku töltő kis hegesztő trafó kis tv stb rengeteg cucc volt csak tudni kellett az időpontról!Volt a laktanyájuk kapujában kantinjuk ahová néha beengedtek ott volt minden pacal konzerv máj meg sok minden! Üdv. Gyula b.
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9877
Igen ezt egy kézzel, mert a másikkal fogtam a gyereket aki ült az ölemben!! :-)))
Igen, a második kötet!
Zajza felé, ez nem a Húsgyár hanem az ÁFÉSZ Húsfeldolgozó!!
Előzmény: monfondir (9876)
monfondir Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9876
2. kötet? :)
Előzmény: AmbulanceZoli (9873)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9875
És akkor ezt most hogy írtad? Egy kézzel?
Előzmény: AmbulanceZoli (9873)
zajza Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9874
Nekem a papám dolgozott a kapuvári húsgyárban :)
Előzmény: AmbulanceZoli (9872)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9873
Délelőtt óta le sem teszem Vándor Károly könyvét!!! NAGYOOOOOON JÓÓÓÓÓ és nekem már megvan!!!! :-)))
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.10.29 0 0 9872
Fertődön kicsit lazább volt a helyzet szovjet sorkatona kijárás tekintetében!! A faterom egy Kapuvári húsfeldolgozóban dolgozott és hát sok volt a szállítandó hús és kellett egy kis segítség a nagy testvértől!! A húsfeldolgozó főnöke jó kapcsolatokat ápolt a laktanya parancsnokával, mert együtt jártak medvére vadászni Romániába! Kaptak is kettő Zil-t, egy tisztet meg két-két sorkatonát! Az egyik vezetett, a másik rakodott, a tiszt meg vigyázott rájuk!! Hetekig ment így a dolog!! Szinte minden nap más volt a személyzet!! Dédnagyanyámék Kapuvártól 5 km-re laktak és lévén minden hús kiszállítódott kicsit hamarabb, mint kellett volna hát a fater mondta, hogy hazafelé álljanak meg egy kis eszem-iszomra!! Lett is nagy riadalom, mert a Dédiék utcája összeszaladt a két Zil+egy kisebb fajta alakulat megjelenésére!! A Dédiék kínálták őket kajával de a sorkatonának kellett először enni belőle, a tiszt csak azután evett! ...(vajon miért?) Aztán egy kis pia a tisztnek....üdítő a sorállománynak!!
Aztán teltek a hetek és egyszer csak a fater beállított otthon az Icha nevezetű tiszt és a Natasa nevezetű feleség társaságában! (Anyámék elváltak, fele cucc erre, fele arra és azóta is keresem a fényképet amin én, mint 5 éves versenyző ülök a tiszt ölében!! Ha megtalálom közzéteszem.....) Tisztán emlékszem, hogy ha tört magyarsággal is, de magyarul beszélgettek! Aztán ismét eltelt egy pár hét és anyám kapott tőlük ajándékba egy Moszkva Csillaga nevű parfümöt! (Ez nem volt büdös, mint a Krasznaja....ennek nagyon jó illata volt!) Civilben is eljöttek hozzánk csak mindig azt kérték ne nagyon beszéljünk erről senkinek!
Egyszer egy mongol sorkatonára is sor került, hogy jöhet szállítani! A fater főnökének volt egy Polaroid-ja, hát gondolta lefényképezi őket! A mongol az úgy remegett a szerkezet láttán....hát még amikor kijött a képe belőle.....!
Egyébként a sorkatonák közül sokan úgy tudták, hogy a Szovjetúnió egy nyugati csúcskében teljesítenek szolgálatot!!
Hát röviden ennyi a történet....kicsit urban legend szagú...de én átéltem és ha nem is mindenre emlékszem 23 év távlatából, azért a fontosabb események megvannak!!
Apropó amikor el kellett menniük Fertődről, előtte pár nappal eljöttek elbúcsúzni....a fater kapott egy orosz karórát emlékbe, ma is megvan és működik!!
Előzmény: Volt tüzér (9861)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 9871

 

Sziasztok!

 

"Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében 1 milliárd forint európai uniós támogatással kezdődhet meg a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) szuperlézer kutatóközpont építésének hazai előkészítő projektje. Az ELI az Európai Unió 44 kiemelkedő jelentőségű kutatási nagyberendezésének egyike. A három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest), európai összefogással megvalósuló projekt magyarországi fejlesztésének Szeged ad otthont, ahol 2011 második felében indulhat meg a tényleges beruházás. A komoly kihívásokat és lehetőséget rejtő projekt hatalmas lehetőség nem csak a magyar kutatótársadalomnak, hanem Magyarországnak is. A hazai beruházás előkészítését és koordinálását az ELI-HU Nonprofit Kft végzi."

 

Amiért nem offtopic, az az, hogy az egykori szovjet laktanya területén fogják megépíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek Horpytól.

 

http://www.eli-hungary.hu/

 

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=46.279261,20.099808&spn=0.011523,0.020964&z=16

 

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

A-Ascona Creative Commons License 2010.10.26 0 0 9870
Sármelléken elég jó ( néha kissé nem) kapcsolat volt az "oroszok" és a falubeliek közt. Autóba szerelhető minitévét, rádiót, esetenként tőrt, játékokat, szerszámot, csizmát (egyesek szerint fegyvert is) cserélhettek a szerencsések, és olcsón tankolhatott az, akinek autója és vállalkozókedve volt. Mi is (agrármérnök édesapám kalandvágyából kifolyólag) így tettünk szert ilyen picike televízióra, amit nem sokáig használtunk... Egy járási küldöttség résztvevőjeként vendégeskedtek a repülőtéren, és egy két tiszttel beszélgettek erről, arról. Megdöbbentek azon, hogy mennyire meg volt kötve mit tehetnek, mennyire kis szabadsággal és vagyonnal rendelkeztek Ők itt. Szóba került pár dolog, amire nekik szükségük lett volna, és cserealapként jött szóba a Tv. A cserére este került sor, délről átjutva a reptér egy hiányzó kerítéselemén, az "őrség" megfelelő előre tájékoztatása után.
Tankolni napközben szinte bármikor lehetett, amikor repültek. Nyugati oldalon földúton tartálykocsi, benzinkannák sorba a földön, a tankoló pisztollyal végighúzott a kannák felett a tovaris, a kannák megteltek, benzinesek /kerozinosok lettek, 2/3-a meg mellé a földre. Aki nem vette ki a csomagtartóból a kannákat, az rosszul járt. Aztán volt, hogy hirtelen beugráltak a tartálykocsiba, elporoztak, és miután jó pár gép leszállt, hamarosan visszatértek "tankolni". Fizetni meg összegöngyölt tíz, húsz, ötven, száz forinttal lehetett, sosem számolták meg. Lehet, hogy vastagságra, mennyiségre számolták.
Sokat "horgásztak" a Kisbalatonban. Ezt szintén teherautóstól sokemberestől végezték alkalomadtán. Csak ők nem pecabottal, hanem merítőhálóval csinálták...
Na, ez utóbbi nem igazán tetszett a népeknek. Bár ott nagy hagyománya volt, van a "rabsickodásnak". Évente van orvhorgászbál.
ggkiller2 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 9869
http://picasaweb.google.hu/gkiller21/RabaTruck?feat=directlink
ggkiller2 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 9868
Nekem sem sikerült, de itt egy album a figyelmetekbe, Mezőfalván készült 2000-ben.
vandork Creative Commons License 2010.10.26 -1 0 9867
Nem tudom miért, de nem tudok beilleszteni képet:(

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97583&type=22&_v=Vandor_Karoly_Legiero_tarsberletben_II_kotet
vandork Creative Commons License 2010.10.26 -1 0 9866
Az orosz nyelv tanításáról. Természetesen alapból nem tanították minden szovjet állampolgárnak, aki ide került, pláne nem a gyerekeknek. Náluk általában az angol volt a második nyelv, de nagyon gyatrák voltak belőle (tudom, kipróbáltam).
A tisztek, tiszthelyettesek és sorkatonák is előbb-utóbb megtanultak pár szót, ami elengedhetetlen volt. A kiskatonákat egy ideig kiengedték eltávra a laktanyákból,d e volt pár balhé, s akkor ezt megszigorították. A tisztek és családjaik engedéllyel minden gond nélkül kimehettek. Kunmadarason az egész falu ebből élt. A magasabb beosztásúakat a sofőr hozta be UAZ-on, a többiek gyalogoltak a jó 2-3 km-re lévő laktanyából.
Akinek sikerült jó barátokat szereznie, előbb-utóbb elég jól megtanulta a magyar konyhanyelvet (jobban mint sok magyar az oroszt).
Mivel elég jól beszélem a beszélt oroszt és a katonai szaknyelvet, valóban igaz, hogy amit tanítottak, messze állt a valóságtól, de érthető volt. Ugyanakkor pl. én is a beszélt nyelvjárást használom - s az messze van az "orosztanár-nyelvjárástól" (tisztelet a kivételnek). Nekem gimnáziumban anyanyelvi orosz tanárom volt, s mi a magyar könyv szerint mentünk, s hogy ne zavarjon össze, megtanultuk, amit kellett, s aztán örült, ha beszélgettünk:)

Hazánkban kb. 30-40 különféle népcsoport szolgált szovjet katonaként, tehát mindenkit orosznak nevezni valóban tévedés. A pilóta-barátaim között is elég vegyes a kép, ha arányt kellene mondani kb. 40% orosz, 30% ukrán, 15% fehérorosz, 15% egyéb (sokan, akik ma is Oroszországban laknak, nem orosz nemzetiségűek a passzportjuk szerint).

Apropó: tegnap megjelent a Légierő társbérletben II. kötete, már mindenhol kapható. Lesz több bemutató is, a fő esemény november 25., este 7. a Károly körúti Alexandra pódiumon.

üdv
Karesz

A-Ascona Creative Commons License 2010.10.26 0 0 9865
Ilyen-olyan okból kifolyólag 1 évet volt szerencsém a nagyradai általános iskolába is járnom. Ez azért érdekes, mert onnan kb. 10 km Sármellék. Írtam, hogy néha- néha össze lehetett futni szovjet gyerekekkel, katonákkal stb. Ha valamilyen iskolai vagy kultúrális program keretében meglátogattak minket.
(Merthogy voltak a magyar iskolákkal közös programok, hiszen minden szovjet iskolának volt így vagy úgy magyar "testvére". Pl. a zalavári iskola „szocialista szerződést” kötött a sármelléki reptéren működő 144. számú szovjet iskolával.)
Szóval:
Amikor megjelentek a szovjetek, akkor hirtelen előkerültek az oroszul tudók (orosztanárok, vagy bárki )
És akkor itt megállt a tudomány, mert még az echte moszkvai tisztekkel sem értett szót senki tökéletesen... Kéz, láb, gesztusok, arcmimika.

Később már gimnáziumban (merthogy oroszos osztályba jártam) volt egy Irina nevű óraadónk. Ő nálunk Nagykanizsán kézilabdázott, és néha - néha bejött hozzánk mulatni. Szó se róla, nem sokat értett abból amit mondtunk neki, pedig négyes ötös tanulók voltunk, sokunknak nyelv vizsgája is van oroszból...
A dolgozatokat sorban javította piros tollal, volt, hogy oldalakat áthúzott. Elmagyarázta, hogy az a ragozási táblázat, amit használunk, létezik ugyan, de az orosz egy egyszerűbb változatot, "konyhanyelvet" beszél. Szerinte az, amit mi tanulunk, az egy Tolsztoj szerű irodalmi orosz, amit öregebb könyvtárosok, tanárok, irodalmárok használtak anno...
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9864
Nekem is volt gyerekkori élményem a Szovjetekkel.(kb.1974)
Veszprém város úttörőtáborában nyaraltam.Veszprém testvérvárosa Tartu,azt hiszem most Észt ország.
Mondták,hogy jönnek ebből a városból Szovjet gyerekek látogatni tehát aki oroszból jó volt az figyeljen.Jöttek is.A lányok egyforma fekete iskolaköpenyben (július!).fehér kötényben és masnival a fejükön.Ahogy közelebb jöttek feltünt,hogy még a magasabb fiúk is a vállukig értek a Szovjet lányoknak.Én legfeljebb a mellükig.Ahogy még közelebb jöttek már hallani lehetett,hogy ezek valami számunkra tök ismeretlen nyelven beszélnek ami még csak nem is hasonlít az oroszra.A balti nyelvek inkább a magyarral rokonok.Talán egy kettes fölét kaptak volna nálunk oroszból.Akkor szembesültünk azzal,hogy nem minden Szovjet orosz.Ha minket 45-ben beolvasztanak a Szovjet únióba attól még az apám meg az anyám nem oroszul mesélt volna nekem.
Előzmény: A-Ascona (9862)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9863

 

Sziasztok!

 

Győrben az Audi mögötti területen intenzíven folynak a földmunkák a gyár bővítése miatt.

 

Hogy miért téma ez itt?

 

Volt ott egy RT, amit kb. 2 éve fotóztam körbe, akkor is már a végét járta.

Így nézett ki:

 

 

 

 

 

 

 

Most már az épületeknek nyoma sincs és a műszerdombokat is szétterítik:

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit lehangol, hogy minden nap ott megyek el mellette, és látom, hogy szép lassan nyomtalanul eltűnik.

 

Üdv!

 

Kaszi

A-Ascona Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9862
Való igaz, nem nagyon volt lehetőségük kijárogatni, a magyar civilekkel keveredni nekik. Szigorúan megszervezett, és ritka alkalmakkor kirándulhattak (csapatostól). Kanizsán a 80-as években a Szabadságtéri Ált. iskolába jártam, ami a központi buszmegálló mellett egy kis élelmiszerbolttól nem messze volt. Gyerekként érdekesnek tűnt, hogy minden reggel a bolt előtt a járdán állt egy Uaz. A kocsi valahogy barnább árnyalatúra volt festve, mint a magyar inkább zöldesebb honvédségi terepjárók. És mindig állt mellette egy morcos, barna egyenruhába, térdig érő csizmába, nagy tányérsapkába öltözött katona, aki egy géppisztolyt szorongatott a mellén. A boltos bácsi azt mondta, hogy ezek oroszok, a tisztjeiket várják a buszról, meg a megrendelt kenyeret, kiflit viszik a boltból, és ne nagyon menjek oda hozzájuk. Én megpróbáltam egyszer, de először rám sem nézett, majd elég durván elzavart az egyik katona. Úgy állt ott, mintha az élete függne tőle, pedig a 80-as évek közepe volt már...
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9861
Ilyen alku nem nagyon volt. A sorállományt nem nagyon hozták ki, esetleg valami kulturális rendezvényre vagy kirándulni (na és természetesen a haza vagy visszautazás alkalmával). Őket természetesen egyenruhában, hiszen nem volt nekik más. A hivatásos állomány elő - előfordult kint, de mivel nem nagyon értettek szót az átlag magyarral, így nem nagyon igyekeztek kifelé. Az természetesen előfordult, hogy a ritkán megszerzett forintot a laktanyán kívül költötték el, de ez nem sokszor fordult elő. Bár sokat megtettünk érte, hogy legyen nekik magyar pénzük, mert lövészetek előtt elég sok forintot ott hagytunk náluk rubelért cserébe.
Előzmény: Törölt nick (9860)
fater.lajos Creative Commons License 2010.10.25 0 0 9859
Székesfehérváron ott van a Képző Központ (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 123.). Az egykoron az orosz iskola volt. Frissen átadva (az oroszok által...) látszott a panelben hogy ott magyarul nem tanult senki...

A bakui piacos fazon meg ha tudott magyarul, akkor ő tolmácsként volt itt alkalmazva. Az meg a KGB-vel szinte azonos volt.

Egy előttem szóló jól mondta: Tanuljunk meg mi oroszul! Ez volt a vezérelv, ez szolgálta az ő érdekeiket. Gyarmat voltunk, s a megszálló csapatoknak nem szabad érzelmileg kötődnie a megszálltakhoz. Így maradnak a csapatok bárhol és bármikor bevethetőek. A nyelv tudása az első lépés a lazuláshoz. 1956-ban (ezt csak visszaemlékezésekből tudom) a városomba bevonuló oroszok az után érdeklődtek, természetesen oroszul, hogy hány kilométer ide Kairó. Apáink, anyáink és mi még tanultunk oroszul (kötelezően választható egyetlen idegen nyelvként), s ez volt az egyik módszer az elszovjetesítéshez.
Mivel laktam orosz laktanya mellett, tudom, hogy a sorállomány szinte ki sem jöhetett a laktanyából. Nem hogy még valakivel beszélhessen. A Hivatásosok külön, elkerített, őrzött,a laktanyákhoz tartozó lakótelepeken laktak. Bent volt az iskola, a bolt. Egyszer jártam bent. A boltban szovjet rubellel lehetett szovjet árukat venni. Nem sok mindent. Más meg nem volt benne. Talán vodka. Szóval a család sem flangálhatott kint. Bár, emlékeim szerint sokkal kevesebb család volt itt, mint tiszt. Lehet hogy a többi tiszt családja otthon volt túsz? Nehogy apu Magyarországra, Magyarországról disszidáljon?
Előzmény: yoggi (9848)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.24 0 0 9858
dolka tető volt a morzeallomas, ha jol tudom
Előzmény: safranek50 (9856)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.24 0 0 9857
Venloban-az mar reg Hollandia- is volt katonai repter, meg a masodik vilaghaboruban, de megszünt, multkor vettem eszre az autoutrol a z egykori beton iranyitotornyat
Előzmény: Törölt nick (9854)
safranek50 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 9856
"Szentléleken volt az MN 9620, Lillafüred önálló hírzászlóalj vevőterme. "
Az a Dolka tető, vagy akkori nevén bagolyvár, a szertár feletti hegytetőn. Szenttlélek a medve 2 adóhát volt. (69-70)
Egyébként :73 L)
Előzmény: Törölt nick (9847)
elband1i Creative Commons License 2010.10.24 0 0 9855
És be engedett az ör?
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.23 0 0 9854
Meg sem próbáltam villogtatni odakint a Holland tudásomat.Angolul mindenki tud.Németül is valószínüleg csak akkor csúnyán néznek.A második v.h.-ban ott volt a lakosság számához képest legtöbb civil áldozat.A mai napig olyan a Holland-német barátság mint a Szovjet-Magyar... :-)
Egyébbként kifejezetten kerestük a katonai jellegü muzeumokat és nevezetességeket.Ehez viszont kell a nyelvtudás mert ezeket a múzeumokat nem könnyü megtalálni és sok helyre kapitelefonnal kell bejutni.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (9852)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.23 0 0 9853
itt kinnt az amcsiknak is külön varosuk van, posta, bolt, templom, a hideghaboru zarvanyaikent maradtak itt, föleg Rheinland Pfalzban, Hessen tartomanyban vannak sokan, eszakon ott angolok vannak meg, de öket ki vonjak 2020-ig,a franciak es belgak mar reg leleptek innen
Előzmény: hadsz (9826)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.23 0 0 9852
holland hasonlit a nemetre, ha angolul is tudsz akkor nyerö vagy Hollandiaban
Előzmény: Törölt nick (9845)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.23 0 0 9851
a gyerek, a bolond meg a reszeg öszinte szerintem,
de itt jobb idezet, sajnos kezd igaz lenni:

Az optimista angolul tanul.
A pesszimista kínaiul tanul.
A realista loni tanul. ;-)
Előzmény: Volt tüzér (9840)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 9850
Itt a faluban lakik egy nyugdíjas katonai pilóta.A feleségét a Sz.u.-ból inportálta amikor ott kapta a kiképzést.A csaj beszél ugyan magyarul de nagyon oda kell figyelni,mit mond.
Előzmény: yoggi (9848)
M41-2314 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 9849
Sziasztok.

Ma végre eljutottam a tőlem kb. 15 kilométerre települt 105/4 aszalói lérak osztály egykori területére.
Önkormányzati tulajdon, igencsak morcos őrkutyuskával a kapuban. :)
Viszont szép kilátás van a zempléni hegyekre, a borsodi iparvidékre...
Fényképezőgép persze nyema...
yoggi Creative Commons License 2010.10.22 0 0 9848
Apámék a 80-as évek végén, 5 évet éltek Bakuban, apám kiment egyszer a piacra és az egyik eladóval nem tudott megegyezni, erre elengedett magyarul egy B+ a muttert -t, mire a csóka hibátlan magyarsággal visszavágott, B+ te, Szombathelyen voltam katona, aztán jó magyarsággal elbeszélgettek, majd rendszeres vásárlója lett a csókának, kis akcentussal de tisztán beszélt magyarul, és saját bevallása szerint tanították nekik.
Előzmény: zajza (9844)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9846
Na a holland a másik nyelv, amihez tök hülye vagyok. Van még. Soroljam?
Előzmény: Törölt nick (9845)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9845
Ne búsulj,én úgy vagyok a nyelvtanulással mint a cigány a hegedüléssel mégis többet tudok hollandul mint oroszul. :-))
Előzmény: Volt tüzér (9842)
zajza Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9844
Van benne igazság, de akkor mivel magyarázod a zárt laktanyát, kizárólag orosz iskolában talált magyar nyelvű könyveket? És a falra rajzolt Lúdas matyi, 2/a osztály képet. Ők bizony tanultak magyarul.
Előzmény: Volt tüzér (9843)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9843

Ja, és még egy. Való igaz, hogy ők nem 1989-90-ig terveztek itt maradni, de az egyes ember akkor is csak néhány évet töltött itt. Arra a kis időre meg minek megtanulni a nyelvünket? Bár némi fehér asztal és rajta különféle poharak csodát tudtak művelni.

 

Előzmény: zajza (9841)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9842
Mindenképpen külön iskolájuk volt. Hogy magyarul tanulni? Úgy voltak vele, hogy tanuljunk meg oroszul. Csináltuk is. Bár mivel én vagyok köztudottan mindenféle nyelvoktatás csődje, ezért engem inkább csak tanítottak.
Előzmény: zajza (9841)
zajza Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9841
Annyi biztos hogy Nagyvázsonyból Hajmáskérre mentek iskolába.
Hogy külön iskolájuk volt, vagy magyarokkal együtt volt azt nem tudom, de sejtésem szerint igen. Mivel így jobban tudták tanulni a magyar nyelvet elvégre, nem 1989ig terveztek itt lenni. '80as évek elején még egy egész nagy panelt felhúztak a többi mögé.
A másik meg hogy Szentkirályszabadján, az orosz laktanyába elég sok magyal felirat, szöveg is látható volt, ami arra enged következtetni hogy elég intenzíven tanították a magyar nyelvet.
Ha akarod, tudok mutatni olyan könyveket amiket a volt általános iskolába találtam pl:
Első oroszkönyvem, orosz-magyar énekkönyv stb.
És kapcsolatban állok nem egy orosz, ukrán emberrel akik itt szolgáltak a '80as években.
Még az is lehet hogy ismeritek egymást.:)
Előzmény: Volt tüzér (9837)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9840
Hiába, a gyerek általában őszinte.
Előzmény: A-Ascona (9839)
A-Ascona Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9839

Annakidején (Kanizsai lévén) néhányszor fociztam együtt a sármelléki gyerekekkel. Valahogz mindig éreztették velünk, hogy alájuk tartozunk társadalmilag. (szüleikkel, tanáraikkal ellentéttben) Magyarul nem sokat tudtak, de minden második szavuk az volt, hogy: Kurv@ mágyár.

Cserébe sokat estek, buktak...

 

Az anyukák, apukák (tisztek) viszont mindig tisztelettudóak, elõzékenzek, kedvesek voltak...

Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9838
Egyedül különbejáratú Lenin mauzóleumuk nem volt nekik, de minden más igen.
Előzmény: Volt tüzér (9837)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9837
De nem magyar iskolába. Szinte minden tekintetben önellátóak voltak az elvtársak.
Előzmény: zajza (9836)
zajza Creative Commons License 2010.10.21 0 0 9836
A szentkirályszabadjai gyerekek helyben jártak óvodába/iskolába a laktanyán belül. A nagyvázsonyi óvodások szintén helyben jártak óvodába, az iskolásokat pedig (iskola híján) busz vitte minden nap Hajmáskérre.
Előzmény: Volt tüzér (9834)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9835
A hidegháború közepén ezek a ruszkik nem nagyon keveredtek a magyar néppel.Én életemben egyszer érintkeztem élő orosszal.(1974)A barátommal Balatonfüreden nyaraltunk és egy szórakozóhelyen lányokra vadásztunk.Egyszer csak odakéredzkedett az asztalunkhoz egy olyan huszonéves forma krapek.Orosz volt,legalább is csak oroszul volt hajlandó beszélni.Eleinte oroszul se,mert ha szóltunk hozzá akkor csak hümmögött.Egyszer csak felállt és odament egy,a kerthalység szélén álló alakhoz.Beszélt vele valamit aztán visszajött és valamivel beszédesebbé vált.Oroszul ugyan nem nagyon tudtunk de kérdeztük tőle,hogy katona?ÁÁÁÁÁ nyet -mondta.Hát akkor mi vagy?Munkás.Hol dolgozol?Gyárban.Mit gyártotok?Gépet.Hol laksz?A Sz.u.-ban.Pontosabban?Városban.Melyikben?Nagy városban.Látszott rajta,hogy kellemetlen neki a kérdezősködés így nem kínoztuk.Főleg,hogy az a másik egyfolytában lesett.Nem tudom így utólag,mit akarhatott de valami nagy jót tehetett a hadseregnek ha kiengedték a városba.Persze az is lehet,hogy KGB-s volt bár így eléggé feltünt.
Később a veszprémi laktanyában voltam egy pár hétig ami szomszédos volt a ruszkikkal.Egyszer kellett egy csőszájfék mert elhagyta valaki.Átszóltunk a kerítésen egy Szásának,hogy van pálinka,hozzon egyet.Hozott is papírba csomagolva egy egész gépkarabélyt.A hajunk szála az égnek állt,nem győztük a felesleges darabokat szétdobálni a laktanyában.
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9834
Érdeklődve. :)
Előzmény: zajza (9833)
zajza Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9833
Ezt a kérdés érdeklődve vagy cinikusan tetted fel? :)
Előzmény: Volt tüzér (9831)
Csibi. Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9832

Helló mindenkinek!!

 

hozzám a Kunmadarasi laktanya van a legközelebb és valaki nem tudna térképet küldeni hogy fel tudja valamenyire térképezni !? mivel a videóbol nem derül ki hogy merre induljak az iskolához illetve az ovodához stb...

 

hadsz te nagyon járatos vagy a szovjet laktanyák ban valami infot tudnál nekem adni vagy korabeli térkép videó fénykép et madarasrol

 

előrei köszönöm

 

tisztelettel

 

Faragó Imre

Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9831
Szerinted mit csináltak a gyerekeikkel? Magyar óvodába/iskolába járatták?
Előzmény: zajza (9829)
zajza Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9830
http://www.youtube.com/watch?v=v3cME4LKN-g

Itt az újabb videóm, hópjulájk! :)
zajza Creative Commons License 2010.10.20 0 0 9829
Még ebben az évben elfogok menni oda, de akárkit kérdeztem meg ő nem tudott se iskolákról, se óvodáról, vagy már lebontották öket.
Előzmény: hadsz (9826)
504LACI Creative Commons License 2010.10.19 0 0 9828
És egy rakás olyan közmű van amit a mai napig nem tudnak, hogy honnan jön vagy hová megy. Elektromos betáp, komplett csatornázás...
Előzmény: hadsz (9826)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.19 0 0 9827
Minden szovjet helyőrség önálló volt ebben a tekintetben. Mindenhol ott volt az óvoda, iskola, posta, bót, stb.
Előzmény: zajza (9825)
hadsz Creative Commons License 2010.10.19 -1 0 9826

Ha lesz alkalmad,azért nézz szét mondjuk Sármelléken,Kiskunlacházán,Kunmadarason,Tabon,hogy csak néhány helységet említsek.  : )   

Komplett infrastruktúrával rendelkeztek,iskolák,óvodák,posták,ABC-k,színházak-mozik,szaunák,sportlétesítmények szolgálták ki az általad is említett közösséget.

Ez Nagyvázsony esetében is így volt,de az még tényleg nincs annyira lepukkanva,mint Szentkirályszabadja.Bár ha így folytatódik...

Előzmény: zajza (9825)
zajza Creative Commons License 2010.10.19 0 0 9825
Pedig én pont úgy tudom hogy igen!:)
Elvégre városnak csak az a közösséget nevezhetjük amiben emberek szolgáltatást adnak a szolgáltatásért cserébe.
Én nem tudok még egy ilyen helyet ahol külföldi erő, egy tőle teljesen idegen kultúrában egy egész lakóközösséget, iskolákat, óvodával épített magának.
Maximum Nagyvázsony, de az nincs ilyen állapotban.
Előzmény: hadsz (9824)
hadsz Creative Commons License 2010.10.19 -1 0 9824

Üdv,

 

köszi a linket!

 

Sajnos kis hazánkban nem ez az egyetlen a szovjetek által hátrahagyott "kihalt város" amely hasonló állapotban van...

Előzmény: zajza (9821)
hadsz Creative Commons License 2010.10.19 -1 0 9823
Előzmény: stefiblue77 (9822)
stefiblue77 Creative Commons License 2010.10.19 0 0 9822
Sziasztok
Kalocsárol mit lehet tudni?
zajza Creative Commons License 2010.10.18 0 0 9821
http://www.youtube.com/watch?v=6oaqiBI9tBI

Üdv, nemtom volt-e már téma a Szentkirályszabadjai laktanya, ha igen, akkor felhozom még1x :)
Ezt a videót készítettem róla, és most készül még egy amiben bemutatom majd részletesebben hogy melyik házak mire szolgáltak.
Ha valaki tud olyat amit én nem szóljon, vagy hallgasson az őrökre :))
Hajner Gyula

http://maps.google.de/?ie=UTF8&ll=47.076727,17.971487&spn=0.04156,0.077248&t=k&z=14
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.15 0 0 9820
Amikor én kint voltam akkor építették azt a kiemelt tengeralattjárót.Létrán kellett felmászni de a melósok megengedték,hogy benézzünk de mivel mentek volna haza így nem sok időnk volt bámészkodni.El nem tudom képzelni,hogyan tették oda.
Van ott viszont egy Szovjet tengeralattjáró is.Az vízben van egy laktanya udvarán.Az utcáról láttuk és bátorságot gyüjtve bementünk egy kiskapun.Kiderült,hogy bele is lehet menni.Kiállításnak van berendezve.Persze,az nem atomhajtású hanem egyszerü dizel.Csak holland nyelvü tájékoztató plakátok voltak de a katonák elmondták,hogy a Szu.felbomlásakor ez a hajó Amsterdamban vendégeskedett de a legénység lelépett hátrahagyva mindent.Mivel a tengeralattjáró nagyon útban volt ezért néhány bátor hollandus beindította és áthajóztak vele Den Helderbe,persze csak a felszínen.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (9819)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.14 0 0 9819
Den Helder ben en is voltam, ott van kialitva egy tengerallatjaro,kiemelt allapotban
Előzmény: Törölt nick (9812)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2010.10.14 0 0 9818
azt is meg mast is elkotyavetelt(sajnos)
Előzmény: STEVE-069 (9814)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.10.11 0 0 9817
Tudjuk István, de itt mindkét hozzászólásod OFF. Biztosan találsz olyan topicot, ahol közzéteheted. Hacsak el nem késtél, mert más már megtette.
Előzmény: STEVE-069 (9814)
swift 1.6 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 9816
Bár lehet a képet jobban megnézve mégis igazatok  lehet, Ez nem az a bázis, De az is volt az biztos.
swift 1.6 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 9815

Devecser mellett honvédségi (magyar) raktár  volt.

Nem szovjet, és nem üzemanyag.

Előzmény: csak john (9811)
STEVE-069 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 9814
http://www.origo.hu/itthon/20101011-magyar-nemzet-elkotyavetyelte-a-honvedseg-a-keteltu-jarmuveket.html
STEVE-069 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 9813
Sziasztok!! Általában mint mindenki, régóta figyelem az itt leírtakat és voltam is már néhány helyen barátokkal. Tegnap találtam fríssitést a G.E.-re a vörösiszap útja környékén,aminek köszönhetően Tapolcától egészen Nagytevel aljáig újak a képek.Innen tudjátok leszedni a kml.-t: http://google-latlong.blogspot.com/2010/10/imagery-of-hungarian-sludge-spill.html Jó nézelődést!!
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.09 0 0 9812
Sok évvel ezelőtt jártam Den Helderben a Holland Királyi Haditengerészet bázisán.Megnéztünk minden katonai nevezetességet és látnivalót.Ott előfordult,hogy feleségemmel elsétáltunk egy őrzött kapu előtt majd addig bóklásztunk amíg valahogyan ugyanannak a kapunak a túloldalán találtuk magunkat.Magyar felirat nem volt rajtunk,a feleségem szőke,befogtuk a szánkat és nem voltunk feltünően túristák így nem lőttek ránk pedig ott már elég sok katona mászkált.A hajókhoz is be lehetett volna menni csak éppen munkaidő vége volt és mindenki kifelé jött így nem mertük megkockáztatni... :-))
Előzmény: schlumberger (9807)
csak john Creative Commons License 2010.10.07 0 0 9811
Köszönöm a válaszokat, a tippem nekem is az üzemanyag raktár volt.
Előzmény: AmbulanceZoli (9795)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.10.07 0 0 9810

 

Sziasztok!

 

Köszönöm az infókat.

 

Üdv!

 

Kaszi

hadsz Creative Commons License 2010.10.07 -1 0 9809

Így van,jól a guglin jól látszik az egész elkerített terület.Jó nagy.Ezen belül az alsó részen volt a kiszolgáló laktanya,a felsőn a domb tetején pedig az objektum.Külön, dupla kerítéssel elválasztva a laktanyától,kapuval,őrséggel,géppuskafészkekkel stb védve.

Előzmény: M41-2314 (9799)
hadsz Creative Commons License 2010.10.07 -1 0 9808
Azt azért megnéztem volna,ahogy kimagyarázod magad...  : ))
Előzmény: schlumberger (9807)
schlumberger Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9807
Más kérdés, hogy az én Trabantom hogy került a sorompón belülre, de a katona éber volt
Előzmény: schlumberger (9806)
schlumberger Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9806
Én nem olyan régen eltrabantoztam mellette, mindjárt ki is jött egy katona az épületből, igaz, az öltözékébe bele lehetett volna kötni, de volt nála billentyűs hangszer...
Aktív az.
Előzmény: Kaszi28 (9801)
tere Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9805
Hajrá! :) Kíváncsi leszek!
Előzmény: charlie21 (9788)
tere Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9804
Néztem őket! Direkt nem írtam ide, hogy a képek mellett mit írtak róla.
Előzmény: Volt tüzér (9783)
HG4I Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9803
Előzmény: Törölt nick (9802)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9802
Ezek a rövid hullámú irányított antennák nem valószínü,hogy a repüléshez tartoznak.Olyan rádióamatőr antennának tünnek...
Előzmény: Kaszi28 (9800)
Kaszi28 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9801

 

Itt is egy titkos objektum a Bakony mélyén:

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.281704,17.744358&spn=0.011354,0.020964&z=16

 

 

Üdv!

 

Kaszi

Kaszi28 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9800

 

Sziasztok!

 

Halomalján van egy domb.

A dombon sok-sok antenna egy épület és két kis föld alatti "objektum".

Az objektumok bekerítve, de ha bemennék látnám, hogy már üresek.

A mellékelt képet a GE-ről töltöttem, le, mert sajna elfelejtettem gépet vinni.

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.591498,17.76588&spn=0.005644,0.010482&z=17

 

Helyiek szerint Pérhez (repülőtér) tartozik, de egy ottani bennfentes szerint nekik nincs közük hozzá, és szerinte Pápához tartozhat.

 

 

 

Vélemény?

 

Üdv!

 

Kaszi

M41-2314 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9799
Köszi hadsz.
Gondolom, akkor a Hajagra vezető útról ide vezető úton pedig laktanya lehetett.
Előzmény: hadsz (9798)
hadsz Creative Commons License 2010.10.06 -1 0 9798

Igen,ez a Herend melletti PDRC híradó bunker /передающий радиоцентр/,kódneve: Szpeska. AU13-as elemekből összerakott 50m hosszú kétszintes bunker,a hatvanas évek vége felé épült.Körülötte a területen antennamezők voltak,valamint közvetlen földalatti kábelösszeköttetése volt a nagyteveli vezetési ponttal.

 

fotók itt: http://cid-3d4536ec98de30c8.photos.live.com/browse.aspx/Herend%5EJSzpeska%20PDRZ%20h%c3%adrad%c3%b3%20bunker

Előzmény: M41-2314 (9797)
M41-2314 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9797
Sziasztok.

Talán egy bunker?
Koordináták a képen rajta.

monfondir Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9796
Úgy látom ez is amcsi base (legalább is részben) akárcsak az amit én írtam... Elég komplex feladatkörrel...
Előzmény: gauls (9793)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9795
Ex szovjet üzemanyag bázis, ha jól emlékszem!! De vannak itt a témának avatottabb tudói, akik talán megerősítenek avagy megcáfolnak!
Előzmény: csak john (9786)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9794
Tét, külterület (ex MN laktanya & gyak.tér)
Én ennyit találtam róla!! Nem túl sok, mondhatni olyan általános....de több a semminél!!! :-)))
Előzmény: gauls (9784)
gauls Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9793
Croughton(Missile Defence)United Kingdom


na ezt én sem tudtam.......
gauls Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9792
Igen Angkia ,,,de lehet még találgatni...annyit segítek hogy anglia legnagyobb lehalgató állomása.....
monfondir Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9791
RAF Menwith Hill????
Előzmény: hadsz (9790)
hadsz Creative Commons License 2010.10.06 -1 0 9790
Ez Anglia lesz.  : )
Előzmény: charlie21 (9789)
charlie21 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9789
ez nem magyarorországon van ugye?
Előzmény: gauls (9782)
charlie21 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 9788
Mint annó tavaly Füzfőn megtudtam  régebben Óváron volt a lőpor/lőszer gyár ami aztán át települt ,talán annak a régi gyárnak a nyomai?Ilyen vastag erődszerű épitményekben biztos nem gatyákat tároltak,De ha arra járok érdemes lesz megnézni,Klassz helynek tünik.
Előzmény: tere (9781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!