Korrekt! Köszi. Na, majd később lehet, hogy összehozok valami ilyesmit. Most a thumper egyszerűbbnek tűnik. Sajnos tapasztalatom még nincs vele. De remélem nemsokára lesz. ...és jó!
Gondolom úgy működhet, hogy a tetejében levő kis spirálon átvezetett forró vizen lecsapódó párát nem engedi gyorsan visszafolyni a főzőbe, hanem a dróthálón lassan megy visszafelé, de a gőz ami a főzőből jön magával viszi az alkoholt belőle. Vagy mi?!
De akkor minek a thumper. Merthogy itt azt írják, hogy így 90% feletti alkohol állítható elő.
Sajnos nem tudok sehonnan ilyen vastag réz vagy inox csövet. Inoxot hegeszteni sem tudnám. Áhhh, veszettfejszenyele!
Marad a thumper. Azt valahogy összehozom.
A főzőt is át akarom alakítani, duplafalú-elektromos fűtésesre. Hőközlőnek mit ajánlotok? Van valakinek elektromos cucca? Mivel lehetne frankón szabályozni?
A pára útjában elhelyezett fémforgács (de lehet fémsörét vagy apró porcelán gyűrűk, stb.) rektifikáció útján végez szeszerősítést, akárcsak a thumper. A rektifikáció és a deflegmáció minden lepárló szerkezetben jelen van, az előbbi folyadékfelszínen vagy folyadék belsejében, az utóbbi hűtött fémfelületen létrejövő szeszerősítést jelent, a konstrukciótól függően uralkodik valamelyik módszer.
A fémforgács a páracsőhöz hozzáér, emiatt hűtése van, a forgács felületén a pára részben kicsapódik, ettől a nagy felületű forgács nedvessé válik, a gőz- folyadék állapotváltás energiája pedig felmelegíti. A folyton érkező további pára további hőt ad le, ezáltal párologni tud a folyadéknak az alkoholban gazdagabb része és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb része pedig nedvesíti a forgácsot, vagy visszacsorog az üstbe. Ez a felületi rektifikáció.
A thumperben levő folyadékba belevezetjük a párát, az ott lecsapódik és ezáltal felmelegíti a folyadékot, addig amíg az alkoholban gazdagabb rész párologni tud és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb rész a thumperben marad. Ez a térfogati rektifikáció, így működik a buboréksapkás rektifikátor is.
A pálinkafőzők sisakját a levegő hűti, a belső felületén a vízben gazdagabb rész csapódik le és visszacsorog az üstbe, az alkoholban gazdagabb rész a páracsőben folytatja útját. Ez a deflegmáció. Deflegmátor a Pistorius tányér is, de abban vízhűtés van.
Gyakorlati kérdésem lenne ahhoz aki thumpert használ: mennyi a hőmérséklet esés a thumperen? A bemenő és a kimenő páracső hőmérséklete mennyi? (Milyen körülmények között?)
Uraim! Volna egy kérdésem. A minap nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be. Kérdés: miért gyömöszölnek a páracsőbe drótsikát?
A másik amit nem értek, hogy az összes főzőnél ahol van thumper elég kicsi a méretük. Nekem is 50l-es keg-em van 35l cefrét szoktam beletenni. Szerintetek 1 vagy 2 2l-es elég volna? Mert kiszámoltam, hogy a főzőmhöz kellene vagy 8-10 l-es. Vagy ha a cefre mennyiséget nézem, akkor is vagy 7l-es. Na ekkorát egyik fickónál sem láttam. A harmadik, hogy mennyi folyadék kellene bele, és meddig lógjon bele a bemenő páracső?
R. édeskömény nélkül valóban elég Izé, 13 különböző abszint (az utánzatokat nem számolva) után kezdem érezni, hogy tényleg kihagyhatatlan. A csehekkel annyira nem kell számolni, mivel egy "új változat" ott kezdődne, hogy összefüggésben van az eredetivel (ilyen pl. az Absinthe Viridis Auxilium), de ők egy független pancsot kezdtek gyártani, szóval a cseh "abszintnak" nincs igazán köze az abszinthoz. (Mára állítólag egész finom változatai is kifejlődtek, de azokat 30e Ft körül árulják, ami vicc, távolról sincs köze ennek az előállítási költséghez, lepárlás nélkülek. Persze náluk is főznek "nem cseh" abszintot, pl. St. Antoine és La Grenouille). Ja és hogy zöldet szeretnél: nos, teljesen érthető:)
A fekete üröm nem keserű, és az íze alapján feleannyit mernék használni belőle, mint bárányürömből, aztán legfejlebb az izsóp/citromfű dominál.
A teája imádnivaló: egy evőkanálnyit felhasználva "megvetted a mozijegyet" éjszakára; garantáltan álmodsz valamit, és reggel emlékszel rá. Nálam legalábbis mindig működik:)
Egyébként a múltkorira válaszolva, a Zöld Tündérek képtelenül csinosak, a mostani rendelésből az egyik pedig egyenesen topmodell:)
Fogalmam sincs se a fekete-, se a bárányürömről, úgyhogy legfeljebb főzők egy teát színezés előtt a feketéből. Ha keserű, akkor inkább nem használom színezésre.
A római édeskömény mostmár engem is bosszant, mert gondolom nincs is mivel helyettesíteni. Kihagyni meg ugye nem nagyon kéne, mert benne van az abszint "szentháromságban", tehát... bár a csehek se ánizst, se római édesköményt nem használnak. Bár mondjuk szerintem az olyan is, igaz még nem ittam.
Egyébként azt is átgondolhatod, hogy bárányüröm híján blanche-t készítesz, ahhoz is van egyszerű, klasszik recept. Egyfajta "divatnak" tekinthető, hogy a zöld abszint számít klasszikusnak; mint már mondtam, a személyes kedvencem egy 80 fokos blanche, a #2 pedig ugyanazon főzde 68 fokos zöldje:) (Úgy szoktam mondani, "az Eichelberger olyan mint az abszint, csak jobb" :)
Mindezt csak azért, mert a fekete/bárányüröm hasonlóságra nem tudnék garanciát vállalni, vagy működik, vagy nem.
Absinthe blanche 100 literhez:
3/6 100 lit. 86° alkohol 115 lit. 72°-os abszintot ad 40 lit. víz 10 kg ánizs 2,5 kg fehér üröm 9 kg római édeskömény 300 g citromfű Öntsd a vizet és a szeszt a növényekre.
(A 3/6 lövésem sincs mit jelent, de a 86° és a 40 lit víz után nem is tudom ,mit akar jelenteni... a 60%-os szabály az utópárlat vágására meg gondolom univerzális.)
Ahogy mondod, a fehér ürmös színezés az tabu, tévedés:) A római kömény valóban más, tartok is tőle, hogy arra gondolt... az a furcsa, hogy külföldön gyógyászatban is inkább a római ÉK-t használják, inkább nálunk elterjedt a közönséges változat és annak illóolaja.
A fehér ürmös színezésre azt írják, hogy keserű mellékízt eredményezhet, amit azért szeretnék elkerülni. Ha nem kapnék bárányürmöt, akkor inkább fekete ürömmel pótolnám, ha jó hozzá.
Én a boltban külön római édesköményt kértem, azt mondták szokott lenni. Remélem az eladó nem római köménynek értelmezte, mert tudtommal az valami egész más, ami nekem biztos nem jó.
Bárányüröm lehet, hogy sehol sem lesz, gyógynövényként nem túl elterjedt...gondolom a fehér üröm mindenben helyettesíti, inkább vermut-alapanyagként használják. Feketét biztos találsz valahol, én a római édeskömény miatt izgulnék. A legalja abszintok (ordinaire) sokszor ánizs-üröm kombók voltak 100 éve (már ha legalja alatt még a valódiakat értjük), az sem kellemetlen épp, de kicsit tartok tőle, mit lehet ebből kihozni, vagy épp egy közönséges édeskömény + sok ánizs kombóból. (Pont a Brevans-könyvben van egy ilyen ordinaire-recept.)
Azt hiszem utánajárok ennek a két hozzávalónak, mivel én is érdekelt vagyok:)
DanielOrtega: Ez apróbb keveredés. Valóban nevezik így is, de a bárányüröm általában nem a fehér ürömre (Artemisia absinthium L. ; fr.: Grande absinthe), hanem az Artemisia ponticára (fr.: Petite absinthe) utal, ami egy sokkal kevésbé keserű rokona:)
Na, az abszinttal ma se jutottam előrébb. Visszamentem a gyógynövényeshez, semmi nem volt azokból, amiket ígértek. Gondoltam megveszem az alapanyagokat a színezéshez, citromfüvet és izsópot kaptam is, viszont a bárányürömre az mondták, hogy nem is hallottak még ilyenről... valami rémlett, hogy említetted, hogy fekete ürömmel lehet pótolni bárányürmöt, kértem azt, de nem volt. Pedig már úgy beleéltem magam, hogy csütörtökön abszintot főzők. Ilyen az én formám :) Tudok egy másik gyógynövényesről, az sokkal nagyobb, remélem ott sikerül megkapni a hiányzó hozzávalókat. Ha igaz még a héten eljutok odáig.
Nekem is pont ez a gondom. A thumper mérete. Nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be még régebben, és ott ilyen kis nevetséges méretű thumpereket láttam. Nekem is 50l-es főzőm van, általában 35l körül teszek bele cefrét.
Erjed az első sörmaláta maradékos cefrém, jó lene valami thumpert összehozni mire leerjed. A reflux oszlophoz meg alapanyagot nem találok sehol. Mindegy, a thumpert mindenképpen összehozom, legalább egyet.
Épp kérdezni akartam, hogy nem-e akar valaki adakozni, hogy szobrot emeljünk a mi nagy tanítónknak, Lenin elvtársnak. Én sajnos már nem tudok adni egy fillért se, mert minden pénzem odaadtam az "építsük újra a Sztálin elvtárs szobrát!" adománygyűjtőknek.
Egyébként sok vodkamárka azt híreszteli, hogy a legtisztább forrásvíz, és a tökéletes minőségű gabona az, ami különlegessé teszi a vodkáját. Hogy ebből mi igaz, az mindenki döntse el maga. A skót whiskyk is nagyon híresztelik magukról, hogy ilyen meg olyan forrásvíz...
Én a cefrézést végig csapvízzel csinálom, csak a fogyasztás előtt hígítok ioncserélt vízzel. Régebben próbálkoztam pálinkánál forrásvízzel, ízbeli különbséget nem vettem észre, csak opálossá vált tőle.
Végezetül remélem mindenkinek nyugalomban telt az ünnep, megvolt a finom ebéd, és mellé a finom itóka természetesen.
Ennél nagyobb pocséklás csak az lenne, ha a Magyar Kommunista Párt újjáélesztési alapjára fizetnéd be (mint adományt) a víz árát………vagy megadom a bankszámla számomat, én is gyüjtök adományokat…….
Komolyra fordítva a szót : a csapvíz tökéletesen megfelel.
Viszont van egy tényezö a vízzel kapcsolatban ami nagyon fontos, és nagyon kevesen tudnak róla. A vas ( Fe ) nagyon sok vegyületében enzim gátló hatású (enzyme inhibitor )
Sok sörgyár weboldalán, hirdetésében lehet olvasni, hogy különleges forrásvizet használnak, bla bla bla…, ez csak marketing mese, de a lényeg, hogy egy sörgyár nem tudna létezni vasat tartalmazó víz környékén……
Mivel 7dl-es üvegekben gyüjtöttem mindegyik más fokos. Eddig 2 üveggel kezdtem érlelni, úgy, hogy külön befőttesüvgbe öntöttem őket. Az egyikbe csak pörkölt fa van ez 65%-os, a másikban pörkölt fa, borba áztatott fa, nyersfa is van ez 73%-os. Illatra és ízre még nincs különbség köztük. Amikor 40%-ra hígítottam a 65%-ost akkor sokat fakult a színe és opálosodot. Tejjel majd derítem kiváncsi vagyok így milyen lesz.
Nekem kb. 60-70l cefréből lett 2,8l párlatom ami 80 és 60% közötti. Lett még 7dl ami 55%-os ezt még nem döntöttem el, hogy felhasználom whisky-nek, vagy jó lesz a farkának. Ízre és illatra csak nagyon kis eltérést érzek a szivétől.