A (nem szennyezett anyagú) PVC átütési szilárdsága kb 10.000 V milliméterenként (lásd pl: ezer voltos szigszalag sem csoda). Tehát az a szerinted kókler kapuszerelő, aki a 24 voltot 0,2 mm-es szigetelésű vezetékeken viszi, az valójában 2000 voltos vezetéket alkalmaz (még akkor is, ha annak a vékony vezetéknek a gyári adatlapján "max 125V" van írva).
Másfelől pedig sok kapuszerelő nem alkalmaz speciális vékony vezetékeket, ezért a 24 voltot is valamilyen 230V-ra gyártott vezetékeken vezeti.
A vizonált "összeolvadás" hiba valószínűleg soha nem a vezetékek közötti feszültségkülönbség miatt jön létre.
"A műhelyebe a 3P+N helyett 4P megszakítót tettem fel!"
Ha erre a kismegszakítóra sok olyan cucc lesz rákötve, amiben kapcsolóüzemű tápegység van (pl sok számítógép, nagy teljesítményű invertereres készülékek (klímák), rengeteg ledes lámpa, stb), akkor a 4P egy még jobb is, mint a 3P+N. Ha csak hagyományos készülékek lesznek rákötve (villanymotor, hősugárzó, stb) akkor nincs semmi előnye a 4P-nek.
Azon érdemes elgondolkodni. hogy HIBA esetén (pl. összeolvadás) - mi lesz-lehet-történhez akkor az emberrel ?! - ha 230 Volt rákerül a 24 Voltosra és - úgy, hogy képes megrázni...
"Már legalább háromszor volt MOST MEGVAGY TE ROHADÉK HIBA - élményem, de aztán mégse.."
A nyomozás során ilyenkor jönnek a "furcsa" kérdések. pl: a legutóbbi relé lecsapódás előtt volt-e eső? Ha csak egyszerűen azt mondják, hogy "nem", akkor még baj van, mert a válaszolók még túlgondolkodják a dolgot (nem te irányítod a beszélgetést).
Volt-e napfogyatkozás, egérirtás vagy hangos kutyaugatás? Ezek az ellenőrző keresztkérdések, hogy gondolkodás nélkül válaszolnak-e, vagy ravaszul válogatnak a kérdéseid között, mert okosabbnak hiszik magukat nálad... ki kell zökkenteni őket a szokásos gondolatmenetükből és az emlékek mélyéről olyan események is előbukkannak, amiről csak te tudod, hogy valamilyen módon köze lehet az elektromossághoz.
"Új órát tettek fel, bszom nagy LCD kijelzős, kis mobil-adóval, SIM kártyával. Ez miket tud?"
Próbáld meg leolvasni az óra gyártóját és pontos típusát
A 24 Voltos kapunyitó motorok, érzékelők működésében okoz-e problémát, ha a 230 V-os, a 24 V-os és a fotocella kábelei egy Symalen csőben futnak? Vagy esetleg a 230 V-ot érdemes külön vinni a vezérlőegységhez?
Most ez megoldódott, a mostani lecsapódás más volt. Egy hosszabító ami ugyan dobozban van, de a dobozba befolyt a víz és belecsöpögött a hosszabbítóba.
A régi hiba nem jött elő egy jó ideje, csak azt hittem ez okozta.
Az valószínüleg a kerti házban a szivattyú melletti elosztódoboz okozta (remélem) ami folyton ledobta a tetejét, de még februárban leszigeteltem. (Habárfurcsa, hogy nem nyáron kezdte amikor a szivattyú működött és sokszor vizes párás volt a hideg víz miatt meg néha kifolyt a víz stb) Bár ez csak gyanú, hogy az lehetett, de a mostani probléma biztosan nem a régi hiba volt mert ezt megtalálatm és megszűntettem.
Viszont azért nehéz megmondani, mi változott, mert nyaraló és pont ősszel kezdődött a hiba amikor már nem voltunk lent tehát nem valami új vagy régi elektromos cucc, mert újat nem is vettünk semmit. Jók a felezős tippek is, csak nem vagyok villanyszerelő, de ha másképp nem megy majd hívok valakit 3-4 havonta, csak szünjön már meg ez a szar.
Amúgy jó dolog a fi relé, de a budapesti lakásomban sincs és eddig egyik lakásban sem volt ahol laktam. Rázott is meg jó párszor az áram, de kizárólag csak saját baromságom miatt, amikor szereltem és elfelejtettem kihúzni vagy lekapcsolni a biztosítékot, de ma már ilyet nem csinálok. (mármint nem igazán szerelek semmit) szóval meglennék nélküle is, de ha mégsem oldódna meg milyet kellne beleraknom a mostani helyére, hogy kevésbé legyen érzékeny ha egyszer minden működik. 100 miliamperes, vagy A típus?
Elég szívás ha nem találom meg a hibát és nem tudom lecserélni valami biztosabbra, mert olyankor mindig le kell menni, és áram nélkül macera bejutni, konkrétan át kell mászni a kerítésen mert a kapu sem nyílik, meg csak a teraszon lehet bejutni amin elektromos redőny van, ezért azt is szét kell kapni és ez mind mind nagyon macerás. Ezért a kiköttetés is felmerült, de persze az csak a legutolsó verzió.
Én is ilyennel "küzdök". 1-2 havonta előjön. Van hogy csak egy ágat kell kihagyni és megy, van hogy mindent, aztán egyszer csak nem veri le visszakapcsoláskor.
Már legalább háromszor volt MOST MEGVAGY TE ROHADÉK HIBA - élményem, de aztán mégse...
Ágankénti leválasztás, minden kihúz, minden lekapcsol, aztán egyenként vissza, de nincs meg.
Új (!) a boyler, de előtte is volt a hiba.
Megfoghatatlan, mert semmi ismétlődő elem nincs.
Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes...
Más
Új órát tettek fel, bszom nagy LCD kijelzős, kis mobil-adóval, SIM kártyával.
Az én esetemnél a kertet locsoló szivattyú földalatti aknájában a vízszint elérte a (másfél méter magasra szerelt) elektromos vezérlő dobozt, azért csapkodott le a fi relé. Mivel a házat még sose láttam, ezért legalább ötven kérdést tettem fel a telefonban, mire sikerült megtalálni a hibát. Viszonylag gyorsan ment a dolog, mivel a gazdi nem okoskodott, hanem azonnal készséggel válaszolt, bármilyen (látszólag) hülyeséget is kérdeztem/kértem tőle.
a legutóbbi "mitől csapkod a fi relé" problémát telefonon át oldottam meg kb egy óra alatt: de úgy könnyű okosan kérdezni, ha a fi relé nem három havonta csapódik le, hanem három tized másodpercenként :)
"a fi relé állandóan lekapcsol,... kb 3-4 havonta vágja le a fi relét"
3-4 havonta (talán csak tized másodpercre) elforduló hiba beazonosítása nehéz dolog. Én két irányba indulnék el:
1: Kikérdezném a családtagokat, hogy az elsötétülés pillanatában ki mit csinált éppen. Ravasz keresztkérdésekkel azt is ki kell húzni belőlük, amit nem akarnak neked elárulni, mivel ők mindenkinél jobban tudják, hogy ő bármit is csinált, annak nem lehet semmi köze semmiféle elektromossághoz (pedig de van ;)
Még nehezebb kérdéskör: milyen változtatás történt a házban/körül a LEGELSŐ fi relé lecsapódás előtti időszakban? Ilyenkor az új mosógép persze mindenkinek eszébe jut, de pl az éppen akkor elültetett fa a kertben, azt senki sem fogja neked megemlíteni (pedig akár faültetés is okozhat FI relé lecsapódást!!!). Ezért kell ilyenkor nagyon okosan kérdezni.
Másik a "hegylakó" módszer: csak egy (kismegszakító) maradhat:
Az elosztóban lévő áramköröket (kismegszakítókat) megfelezed és a két félre két külön FI relét teszel.
Négy hónap múlva az egyik relé le fog csapódni, ezután ezt a "gyanúsítottak" áramkör-csoportot is megfelezed és a két felet külön fi relére kötöd. A többi áramkör "ártatlan".
Négy hónap múlva az egyik relé le fog csapódni, ezután ezt a (gyanúsítottak) csoportot is megfelezed és külön fi relére kötöd. Az összes többi áramkör "ártatlan".
.... ezt a megfelezést ismételgeted addig, amíg már csak egy kismegszakító lesz a gyanúsított.
Valószínűleg arra az egy kismegszakítóra lesz kötve az a kábel, ami megy hátra a kert végébe a sufniba,
valószínűleg szabványos földkábel helyett occó MT kábellel, occó gégecsőben,
szabványos 80 centi mélység helyett csak occó 15 centis mélységben,
na ezen kábel mellé 1 milliméterrel ültettétek el két éve az a szép kis juharfát,
miközben az ásóval véletlenül félig bevágtátok a kábelt :)
De ezen bevágás helye csak vizesen csapja le a FI relét, nagy eső szerencsére ritkán fordul elő, viszont a Bodri pont a juharfa tövébe szokott hugyozni izgalmában, ahányszor tüzel valamelyik szomszéd kutyája.
És ez csak az egyik lehetséges példa volt az ezernyi lehetőségből, hogy hogyan is jöhet létre négy havonta Fi relé lecsapódás :)
"ki lehet cserélni valami kevésbé érzékenyre."
Az életvédelmi relék 30 milliamperes érzékenysége úgy lett megállapítva, hogy átlagember éppenhogy ne haljon bele (maximum jól megrázza az áram, de túléli). Tehát nem bölcs dolog kevésbé érzékeny relére vágyakozni :)
Például "időszakosan összeér a nulla meg a védő" valahol akár készülékhiba miatt akár a kezetek miatt és beindul párhuzamosan egy fogyasztó már megy is le. Nem lenne baj ha meg lehetne fejteni azt ki mit csinált amikor lement, es milyen készülékek voltak üzemben akkor, esetleg mik voltak csak simán bedugva ....
Rutinos villanyszerelők igy áramtalanitanak ha lusták odaballagni. Ennek ugye előfeltétele hogy jo legyen a FI relé és tegye a dolgát.
A; hivni ismerőst /villanyszerelőt. Mérje meg a hibaáramot. S ebből sok mindenre lehet következtetni.
ill. gyanus fogyasztókat kiválasztani.Valószinüleg nem egy db tól működik, hanem A+G+H egyszerre be van kapcsolva.
B; Magad uram !
1..Megkeresed mely kismegszakitók melyik fázishoz tartoznak. S fázisonként lekapcsolva -csak idő kérdése /meg szerencse ! ,hogy mely fogyasztók között kell keresni a hibát.
2. Ha ott vagy a lekapcsoláskor? Éppen mi kapcsolt be --amitől lekapcsolhatott a FI relé?
Szívni vele. Volt téma, meg kell keresni, hogy mi csinálja. Amúgy kicserélheted, de a kombináltat is lecsapná ha csak nem az romlott el :-D
3-4 havonta szép történet, de biztos semmihez nem köthető? Mosogatógép és mikró egyszerre adott programon, miközben pont zuhanyzol és megfogod a radiátort?
Sziasztok, a fi relé állandóan lekapcsol, de a biztosíték nem. Honnan tudnék rájönni, hogy hol a hiba. Nem lakom a házba, valaki ajánlotta a kombinált biztosítékot, de nem tudom cserélgetni és nincs is hely a duplának és kb 3-4 havonta vágja le a fi relét. Mit lehet csinálni? ki lehet cserélni valami kevésbé érzékenyre. most 30mA 25A AC típusú van.
És még tényleg mindig nem érted, hogy az RMS fogalom az az RMS fogalom? :D Annál nincsen true-abb RMS. Amit true RMS jelzővel illetnek, az ténylegesen az RMS-t számolja ki, nem pedig más jellemzőből következteti a más jellemző és az RMS közötti, szinuszos változás esetén érvényes szorzótényezőt alkalmazva.
Nehéz helyzetben vagyok veled ,mertamit kérdezel még azt sem hiszem el. Talán emlékszel, hogy több esetben olyan beírásod volt, ami sajnos nem a valóságról szólt. Ha olyan kedvem volt, akkor szólni is szoktam érte.
"
De ha igaz lenne állításod, akkor sem írok le ilyent egy topikban, amit érdeklődők keresnek fel. Jön a Józsi és elolvassa amit írtál és fogja magát rak fel olyan kapcsolót, amivel a védőföldet is meg tudja szakítani. Minek ilyen kártékony bejegyzéseket beirkálni?
"Az a védőföld megszakadása --elég gyenge érv! (mert van ahol mágneskapcsolóval leválasszák )"
Nem lenne nehéz műszakilag megoldani, hogy valamennyi 0,4 kV trafón legyen távoltól leolvasható (gprs/lorawan) teljesítmény figyelés. És akkor mind a tízezer (vagy mennyi) trafónál lehetne tudni, hogy a vezérelt lekapcsolása ott mennyi hasznot hoz. És a következő lekapcsolásnál már tervezhető lenne, hogy hol érdemes lekapcsolni és hol nincs rajta elég haszon :)
Több LINDAB csarnokban is--ahol az öltőző ,zuhanyzó az épületen belül van.Meg a gyártó részleg is.
A MK bejegyzett tervező úr ,igy készitette a terveket is.
Ha a melós bemegy a zuhanyzóba ,a világitás felkapcsolása leválasztja a villany bojler csoportot a hálózatról és a védővezetőről is! Csak az EPH marad.
Tehát ezt velük vitasd meg.!
Részemről ; Ha a terv igy rendelkezik , ezt kell megcsinálni, leellenőrizni.
Szerinted ezt nem mérik ? Gondolod, hogy nincs teljesen pontos adatuk arról, hogy ha be-kikapcsol a vezérelt áram, akkor mennyi a differencia ? Szerinted ennek mennyi köze van mari néni letekert bojleréhez ?
"mert a ki- és bekapcsolás elvileg akkora teljesítményt jelent"
Elvileg. Szerintem a százada SE lenne a tényszám, ha egyszer valaki tényleg megvizsgálná.Pláne nyáron.
A sok már nem használt fent maradt mérő, a nyaranta letekert bojlerek, a mégis használó, de okosban dugdosó, mágneskapcsolózó, szeződésszegők százezrei miatt.
Hát, az (volt) ELMŰ-nek más rendszere van, mint a többi (volt) áramszolgáltatónak. Már vagy 30 éve is számítógépes monitoros-billentyűzetes-egeres vezérlője volt, nem pedig a faluvégi oszloptranszformátorállomásban levő kapcsolóóra volt az agy. Nem lázálomból írtam, hogy benne van a haváriatervekben a lekapcsolás. :D
De már rájöttem, újabban azzal akarod eladni magadat, hogy olvasol itt valamit, aztán hozzáguglizol valamit, és teszel valami jellegtelen megjegyzést, elkezded azt magyarázni, amiről mások, akik valamit értenek hozzá, beszéltek azelőtt. Itt is, én írtam, hogy használják ezeket a teljesítménycsökkentési szükség esetén, erre te okosan megjegyzed, hogy lehetne ám ezeket használni. :D Vagy elkezdtünk a gördülő gömbről beszélni, erre elkezdted magyarázni a gördülő gömböt. :D
Erről egy villanyszerelő topikban teljesen felesleges elmélkedni, nagyon csak halovány elképzeléseink vannak az országos energiaellátásról.
Gondot okoz a bojleron lehet-e, dugvilla vagy sem, esetleg milyen feltételekkel. Akkor miről csevegünk? Az atomóráról, vagy ipari dugvilla a lakásban, védőföldelés leválasztása kapcsolóval? Lehet hömbölgetni a szart, hogy a kecske ne unatkozzon.
Ez a félkegyelmű csak egy újabb lépésváltást hajtott végre. Kezd elülni az eddigi téma. A barma el sem tudja képzelni, hogy a szolgáltató akkor kapcsol át, amikor neki a legkedvezőbb üzemi viszonyokat tudja biztosítani. Azt nem értem, miért nem szabadalmaztatja elképzeléseit, hiszen csökkentették a szabadalmi díjakat.
Gondolom területenként van egy "vezérelt vezérlő központ" feliratú szekrény (pl egy 120/22 kV trafó oldalán) és bennük van egy-egy kapcsolóóra.
Nem tudom, hogy az ország hány vezérlési területre van szétosztva, de az biztos, hogy a törvényben előírt 6+1+1 óra vezérelt áramot területenként eltérő időpontokban (és eltérő időszakokban) adják ki. Tehát pl az egyik helyen pl a vezérelt áram délutáni 1 órás adagja minden délután 15:31:30 és 16:31:30 között jön, 15 kilométerrel arrébb pedig más időpontban. Sőt, van, ahol az éjszakai 6 órát is két részletben adják, közötte egy-másfél óra szünettel. Az évek során az időpont késés/sietés kb nulla másodperc, tehát a rendszer valószínűleg atomóra pontosságú, pl DCF77 alapú.
De mindezt bárki megfigyelheti: tegyél egy kis piros jelzőlámpát a látószögedbe (nappali falára) vagy ülj a villanybojler kis piros lámpája elé és figyeld húsz évig, kezedben egy órával :) Elméletileg okos-dugaljjal is megfigyelhető lenne, már ha valamelyikhez olyan szoftvert adnának, ami használható is (pl idő-grafikont rajzol).
"a ki- és bekapcsolás elvileg akkora teljesítményt jelent, mellyel való játszadozás lehetősége minden villamosenergia rendszerben nagyon vonzó lehetőség"
Haszna/értelme is lenne, ha valóban olyankor kapcsolnák, amikor az erőművek szinte feleslegesen dolgoznak (völgy-időszakok). De nem ezt teszik, hanem automata kapcsolóórákkal kapcsolgatják ki-be a vezérelt áramot évtizedek óta, másodperc pontossággal (a törvényben előírt minimális óraszámban, ennyit az erőművek/népgazdaság érdekeiről :)
A naperőművek terjedésével az "olcsó energia" időszakai az éjszakai/hétvégi atom/gáz erőmű völgy-időszakokról átmozognak a napfényes déli órákra. Át kell programozni a kapcsolóórákat és új értelmet nyer az "éjszakai áram" kifejezés :)
Valóban okos villanyórákkal megvalósítható lenne a napközben többszöri tarifa-váltás (akár napi tízszer átváltás akár öt áramtarifa között), plusz létezik kész műszaki megoldás központilag távvezérelhető egyedi teljesítmény kapcsolókra. Aki spórolni akar a villanyszámlán, az ilyen távvezérelt lekapcsolót vásárolhatna a bojlerére, autó töltőjére, medencefűtésére, stb. és a központban eldönthetnék, hogy most éppen hány wattot kapcsolunk le az ország mely területén (pl ahol épen befelhősödött az ég, ezért csökken a nap-termelés).
De valószínűleg a buta villanyórák maradása is anyagi érdeke néhány NER-lovagnak ;)
már csak "húzza maga után" a végtelenbe a villamos rendszer és az ország ezt is
Ez egy jó megfogalmazás, mert valóban nincs rá a termelésben szükség, már csak egy szociális juttatás, amelyet elvonni félnek.
Ugyanakkor a helyzet mégis rendkívül ellentmondásos, mert a ki- és bekapcsolás elvileg akkora teljesítményt jelent, mellyel való játszadozás lehetősége minden villamosenergia rendszerben nagyon vonzó lehetőség. Ma is benne van a szükséghelyzeti rendszermentési tervekben, hogy mennyit lehet nyerni a kikapcsolással.
Az átkapcsolgatás mindig is egy szerződés szegő buhera volt, hiszen ha ugyanazt a fogyasztót átkapcsolom a másik mérőre, gyakorlatilag megkerültem a vezérlést, tehát a vezérelt ahogyan van, értelmét veszíti.
Ezzel pedig a kedvezmény jogalapja is eltűnik, hiszen az attól van ,hogy olyankor adjanak el (picit olcsóbban) elektromos energiát, amikor abból nekik felesleg van, a hőtárolós elv miatt pedig neked "elvileg mindegy" mikor kapsz energiát.
Sajnos a megváltozott viszonyok ezt teljesen szétzilálták, már csak "húzza maga után" a végtelenbe a villamos rendszer és az ország ezt is.
A szerelőknek persze több mérő, több munka azonos mennyiségű címmel kiszállással, több bevétel.
Így pl ők fognak foggal körömmel kapaszkodni ebbe, és itt egyérdeken vannak az okosba fogyasztókkal, akiknek több mint "elnézik" ("nem veszik észre") milyen konnektor meg átkapcsolók vannak, mert itt közös az érdek ,hogy ez az egész 30éve is elavult bohózat maradjon.
Ettől még adtak (talán még ma is adnak) át úgy lakásokat, hogy a B tarifa vége egy dugalj a konyhában (a bojler közelében). Talán ezért árulnak villáasdugós bojlereket is.
Mondjatok egy normális dugvilla márkát ami nem ilyen szétnyitható és villa végére csavarozható. Nem hiszem el, hogy a bojler 1800W-os fűtőszála fél év alatt szétégeti. Direkt 2,5-ös vezetéket használtam.
Ezer éve a mai Ócsa és az egész környék (sőt, a fél Alföld) egy hatalmas mocsár volt, kisebb szárazabb részekkel (szigetekkel). Az egyik ilyen szigeten volt egy kis pákász falu. Ezen falu helyére építettek egy nagy kolostort, ennek a temploma maradt fenn. Tehát a templom egy mocsár közepére épült :)
Érdekesség: az építkezéskor az igen távoli kőbánya és a kolostor között a köveket szinte végig vízi úton szállították, a környék egy részén máig meghagyták az eredeti mocsarat (kiváló úticél kiránduláshoz).
Aki képes önállóan gondolkodni, az a "sós mocsár" tréfás említése után ara gondolt, hogy "egy villám szemszögéből valóban lehetek annyira jó vezetőképességű talajok, ami számára vonzóbb, mint egy közeli villámhárító".
Persze van, akinek az önálló gondolkodás nem megy, csak a szemétkedés.
És most lehet abba belekötni, hogy egy villámnak nincs is "szemszöge" :)
Sok villámból kisebb-nagyobb mellékágak csapnak ki oldalra ("kiszőrösödik"), ha olyan a környezet.
Lehet, hogy az ajtó vasalata egy "feltöltésre váró kondenzátor"-ként működött és a kilincs volt ennek legközelebbi kiálló pontja. Máskülönben az egész ajtó eltűnt volna, nemcsak egy kis bibi jelent volna meg a kilincsen :)
"Mezőcsáti templom ,a torony alján lévő faajtó kilincsbe csapott a villám."
Lehet, hogy a templom sós mocsárra épült (szuper talaj vezetőképesség, vonzóbb, mint a templomtorony villámhárítóé) és a villám lefelé tartó cikkcakkos útjában az utolsó irányváltás a talajfelszín felett pl 5 méterrel történt (10 méteres átmérőjű "gördülő gömb") :)
Mezőcsáti templom ,a torony alján lévő faajtó kilincsbe csapott a villám.Pedig a villamháritó a tornyon,a levezetője ott volt alig 2mre....ráadásul jó állapotban !
Tehát amikor az atyafi büszkén ezt mondja: "az én házamba sose fog becsapni a ménkű, hiszen itt van mindössze 300 méterre a templomtorony/gyárkémény"...akkor képzeljük el egy mondjuk 60 méteres gördülő gömböt...
(ha gázpalackot / rezsicsökkentett benzint tart a sufniban, akkor 20 méteres gömböt kell elképzelni)
A z előzetes kockázatelemzés dönti el, milyen fokozatba kerül és akkor aszerint kell eljárni.
Az elemzés nemcsak arra tér ki hogy mit öriznek ott, hanem hányan vannak benn átlagban, hogyan jutnak ki, túlfeszvédelem kiépítettsége, környezeti hatások, stb. Tehát teljes körű feltérképezés után derül ki a fokozat.
Azért ez a valóságban a tervezőasztalnál nem ilyen bonyolult.
Vannak azok a gombkombinációk, mittudomén ctrl-c, ctrl-v.
4.3.5.1.Gördülôgömbös szerkesztési módszer. A védendô építményt oly módon kell felfogóval ellátni, hogy a 4.1. táblázatban a villámvédelmi fokozat függvényében megadott sugarú képzeletbeli gömböt ne lehessen a felfogórendszer érintése nélkül a védett építményhez érinteni
VillámvédelmiGördülôgömb sugár
Az épület tetején LPS I20m LPS II30m LPS III45m LPS IV60m
NE feledjük, hogy a villámhatás az egy NAAAAGY TÜSKE impulzus...
Vagyis CSAK rövid ideig vannak jelen a durva hatások.
A villám miatti túlfeszültség/túláram teljesen eset más mint egy csak a hálózati túlfeszültség miatti. A hálózati erdetű az kisebb rúgás DE tipikusan jóval hosszabb ideig áll fenn, sőt akár "tartós" is lehet.
A villám hatásai elleni védelem alapban a T2 és előtte a T1 akkor, ha szükséges ez is.
A T2 és a T1 védelem fontos adata-képessége a kezelhető impulzus ideje, alakja is a nagysága mellett. Ezek a villám impulzus szintek jóval magasabbak a hálózaton hálózati okból keletkező túlfeszültség szinteknél.
A T2 és T1 fő feladata, hogy a villám okozta jó nagy tüske formájú rúgást=impulzust "LEFEJEZZE" !!! Azaz korlátozza olyan szintre amit a kisebb védelmi szint már kezelni tud.
A hálózaton az eszközök alapvédelme a T3 szint. Ami nem csak a villám hatások ellen véd a T2 vagy T2+T1 által KORLÁTOZOTT szint alatt. Hanem a hálózat saját hálózati zavarai ellen is.
A T3 esetén már az elviselt energia mennyisége is lényeges adattá válik. Mivel ezen a védelmi szinten már a hálózat saját tartós(abb) túlfeszültségei IS a képbe kerülnek.
------------------------
Avagy a villám hatásai elleni védvonal és hálózati hatások elleni védvonal alul a T3 szinten össze ér.
Önmagában a T3 védelemtől ... A villám hatása elleni TUTI védelem nem várható el.
------------------------
Villám ügyben KÉT alapeset lehetséges.
1. CSAK és CSAK a villám másodlagos hatása játszik. Azaz NEM csap bele a villamos rendszerbe (vezetékek/eszközök) direktben a villám. Hanem csak a levegőn át hat a vezetékekre >> induktív hatás.
Ekkor elvben MAX csak a T2 szintű rúgás=impulzus jöhet létre a hálózaton. Ezért elég a csak T2 védelem is a "villám másodlagos hatása" ellen. A T1 szintnek pedig elvben sosem lesz dolga, nem szükséges.
2.
NEM CSAK a villám másodlagos hatása játszik. Azaz BELE csap a rendszerbe (vezetékek/eszközök és/vagy villámhárító) direktben a villám.
Ekkor több eset lehetséges.
2/A NINCS villámhárító kiépítve. Azaz nincs elvezetve KÜLÖN neki szánt direkt útvonalon a villám energiája az anyaFöldbe. Ilyen esetben a védelem a belecsapáskor csak pénzügyi >> HA VAN megfelelő-érvényes biztosítás. A keletkező villámkár pedig szerencse kérdése a körülményektől függően a totálistól a kicsiig.
2/B
VAN villámhárító kiépítve és....
Azaz el van vezetve KÜLÖN a csak neki szánt úton a villám energiája az anyaFöldbe.
2/B-1
Olyan módon, hogy a villám árama nem tud a védett hálózatba bejutni direktben. Amikor a villámhárító úgy van kiépítve, hogy
Vagy mindenhol KELLŐEN messze van vezetve >> nem tud átütni a villamos hálózatba/ezsközökbe, az "s" védőtávolság megvan mindenhol. Vagy ELSZIGETELT kiépítésú azaz ahol az "s" védőtávolság nincs meg, ott a villámharító levezetése szigetelt és a szigetelés >> nem engedi átütni a védett hálózatba.
Ekkor a villám elvben nem kerülhet direktben kapcsolatba a védett hálózattal. Csak EGYBEN ( >>zöldsárga>>EPH) "megemeli" ez egész villamos hálózat a Föld/EPH potencálját átmenetileg. Ezért továbbra is elég a T2 szintű védelem magában is.
2/B-2 Olyan módon, hogy a villám áram egy része bejuthat akár a védett hálózatba IS! Azaz NEM garantált, hogy CSAK a KÜLÖN neki szánt direkt úton jut a villám energiája az anyaFöldbe. Kaphat belőle a védett hálózat is :-(
Amikor a villámhárító úgy van kiépítve, hogy
Vagy nincs mindenhol KELLŐEN messze vezetve >> át tud ütni a villamos hálózatba/eszközökbe, a kellő "s" védőtávolság híján. Vagy NEM ELSZIGETELT kiépítésú ott ahol az "s" védőtávolság nincs meg és ott át üthet a védett hálózatba is.
Ekkor a villám kerülhet direktben is kapcsolatba a védett hálózattal. Amihez már nem elég csak a T2 szintű védelem. Kell a T1 szintű is.
********* Röviden,
1. Nincs villámhárító. T2 védelem és megfelő biztosítás villámkárra a belecsapás esetére.
2.
Van villámhárító és olyan, hogy nem üthet át a védett rendszerbe. T2 védelem és belecsapás esetén a villámhárító véd >> levezeti a villámot.
3. Van villámhárító és olyan, hogy akár át is üthet a védett rendszerbe. T2 és T1 védelem és a belecsapás esetén a villámhárító vagy eléggé véd vagy nem. és E miatt célszerű a megfelő biztosítás is a villámkárra a belecsapás esetére.
Megj: az utcai légvezetékból beeső villámhatás ellen a T1 megfontolás tárgya. Szerencsés esetben (nem túl közeli a belecsapás) akár védhet is.
A két gyakorlati eset az 1. és 2. szokott lenni. A 3. nem igazán ésszerű...
"Hegyoldalban lakom, az csökkenti a villámcsapás esélyét"
A villám soha nem egyetlen hosszú egyenes szakaszból áll "ég és föld között", hanem sok rövid szakaszból épül fel (sokszor irányt vált). Ezért a villámok becsapódásának valószínűségét szerintem a villámszakértők által kidolgozott "gördülő gömb" elmélet szimulálja legjobban.
Ha ezt nézzük, akkor egy hegyoldal villám szempontjából nem több, mint egy "ferde síkság".
Igen, és is gondolkodtam azon, hogy az a 80kA (névleges levezetőképesség) vajon hová fog elfolyni, ha a védelem összezárja a fázist és a védővezetőt. A helyi földelés legyen optimistán 5 Ohm, akkor csak 400 000V lenne a feszültség a védővezető-hálózatban... Vagy mondjuk az oszlop felé is folyhatna vissza, de akkor felfelé, szembe kellene haladjon a külső térerősséggel (ami a villámáramot a földre kényszeríti). Szóval ez a védelem annyit tud elintézni, hogy ha bevág a villám, akkor a konnektorokban egyenpotenciálra hozza a vezetőket, szóval a fázison, a nullán és a védővezetőn is megjelenik ugyanaz a kV nagyságú potenciál, így egymáshoz képest nem lesz akkora többlet, ami a készülékek
Ez hibás gondolkodás. A T1 az nem engedi 2,5 kV fölé a feszültséget. A szikraköz egyébként nem eszi meg a teljes energiát, hanem visszaveri a hálózatba.
Hegyoldalban lakom, az csökkenti a villámcsapás esélyét, mert a hegyoldal az olyan, hogy minden magas pontnál van a közelben még magasabb :)
Ebben sajnos tévedsz. A normális magyar szabvány, amit szakemberek alkottak, szerint:
Magas környezet becsapási veszélyt csökkentő hatásával lehet számolni az olyan épület és egyéb építmény esetében, amelyet 20 m-es körzetben, legalább két ellenkező oldalról
...
- vagy a terepszint e távolságon belül az épület, illetve egyéb építmény legmagasabb pontjával azonos
Ebben az van, amit én mondok, ott: "villámáram levezetők"
Ráadásul a 3.5.2.4. pont szerint pláne az van, amit én mondok, hogy T1 akkor kell, ha a közcélú hálózat szabadvezeték, vagy van külső villámvedelem a házon:
"Amennyiben a közcélú hálózat földkábeles kialakítású és az építményen nincs szükség külső villámvédelemre, de túlfeszültségvédelemre szükség van, akkor az építmény erősáramú becsatlakozási pontján alkalmazott durva fokozatú túlfeszültség-védelmi készülék, T2 típusú is lehet."
>HA NINCS kiépített villámvédelmi(villámhárító) rendszer. -Na, akkor meg is van a válasz :) Igen, és is gondolkodtam azon, hogy az a 80kA (névleges levezetőképesség) vajon hová fog elfolyni, ha a védelem összezárja a fázist és a védővezetőt. A helyi földelés legyen optimistán 5 Ohm, akkor csak 400 000V lenne a feszültség a védővezető-hálózatban... Vagy mondjuk az oszlop felé is folyhatna vissza, de akkor felfelé, szembe kellene haladjon a külső térerősséggel (ami a villámáramot a földre kényszeríti). Szóval ez a védelem annyit tud elintézni, hogy ha bevág a villám, akkor a konnektorokban egyenpotenciálra hozza a vezetőket, szóval a fázison, a nullán és a védővezetőn is megjelenik ugyanaz a kV nagyságú potenciál, így egymáshoz képest nem lesz akkora többlet, ami a készülékek tönkremeneteléhez vezetne. De ez az elektronikát már önmagában kinyírhatja, mert ha van valami kiálló csúcs, akkor az ekkora feszültségen nem kisfesz. félvezetőknek való nagy áramot indít meg - a levegő felé.
Nálam amúgy nincs az épületen villámvédelem. Hegyoldalban lakom, az csökkenti a villámcsapás esélyét, mert a hegyoldal az olyan, hogy minden magas pontnál van a közelben még magasabb :) Viszont az utcai villanyvezetéknek, amiről légkábelen kapom a betápot, nemrég emelték meg pont az előttünk lévő két oszlopát, szóval nem normál villanyoszlopok vannak ott, hanem magasabbak. (Védőtávolság nem volt elégséges egy ponton a szembe telken lévő domb miatt) Tehát ha mégis bevág a villám, akkor az pont az én betáp kábelem oszlopnál lévő végét fogja eltalálni :(
"az erősáramú vezetékeknél meg, ahogy írod, normális ember nem."
Aki a főelosztó vezetékezésénél arra is gondol , hogy az utcáról bejövő vezetőkben lehet akár 50 ezer volt is (egy pillanatra), és ez az elosztóban vajon hová (nem) üthet át, az a mai Magyarországon valóban nem normális ember.
Igen ritka esetben olvad ki, mert a modul az utánfolyó áramot jelentősen korlátozza.
A túlfeszültség forrása és a földelő szonda közötti "nagyfeszültség-útvonalban" lehetőleg ne legyenek sem emelkedő szakaszok sem éles törések (és fusson minél távolabb bármiféle fázisvezetőtől), de ezeket a dolgokat talán csak a hozzám hasonló hülyék veszik figyelembe.
Villámhárítónál ezeket minden tervező figyelembe veszi, az erősáramú vezetékeknél meg, ahogy írod, normális ember nem.
Nagyon-nagyon rövid idejű tranzienst tekinthetünk akár nagyfrekvenciás rádióhullámnak is, akár néhány deciméteres/ méteres hullámhosszal.
Márpedig deciméteres hullámhossz mellett a vezetékekben (pláne többszöri elágazás esetén). kialakulhatnak állóhullámok, visszaverődések, magas- és alacsony feszültségű csomópontok stb. tehát pl simán lehet éppen feszültségscsúcs a H tarifás klímánál, miközben ugyanakkor az elágazás után a T1 védelemnél véletlenül éppen béke van és nyugalom :)
A sok tízmilió hertzes deciméteres nagyságrendű feszültség/áram hullámok világához képest a villanyszerelők mindössze 50 hertzes világa szinte egyenáramnak számít a maga 6 kilométeres hullámhosszával :)
"De ugye itt a hibaáram hőhatása miatt olvad ki a forrasztás, tehát nem egy ezredmásodperces feszültségtüskéről beszélünk"
Valóban, kisebb energiájú túlfeszültséglökés esetén a T1/T2 szintű védelemben még valószínűleg nem olvad ki az a dolog, tehát a védelme "valamilyen szinten" továbbra is érezhető lesz a "H" főelosztóban is.
De TALÁN ez a "kiolvadási energiaszint" annyira alacsony, amekkorával akár önmagukban is képesek megbirkózni a T3-as védőeszközök a "H" elosztón lévő elektromos készülékek közelében, ÉS a H elosztóban lévő FI relé (a FI relé szerintem a T3 védelem hasznos kiegészítő egysége, amikor a túlfesz hatására T3 lecsapja a FI relét). Kivéve persze, ha a dolog lefutása annyira gyors, hogy a FI relének nincs ideje se megmodzdulni a baj bekövetkezte előtt :)
>Ha ez kiolvadt, utána már semmi hatása az előtte lévő dolgokra és a következő másodpercben jöhet egy újabb feszültség lökés. Igen ez jogos érv. Ha csak az egyik ágban van védelem, akkor ha az megszakít, a mögötte lévő dolgokat védi a szakadás, de a párhuzamos áramkört (H tarifa) nem védi semmi. De ugye itt a hibaáram hőhatása miatt olvad ki a forrasztás, tehát nem egy ezredmásodperces feszültségtüskéről beszélünk, hanem közeli villámcsapásról, ami azért ritka, egymás után meg főleg ritka. Vagy arról van szó, hogy már egy ezredmásodperces feszültségtüske zárlatba viszi a félvezetőt, ami aztán úgy marad és a 230V-os normál feszültség leolvasztja a forrasztást? Nem hiszem, mert akkor soha nem váltana át a kijelzője zöldből pirosra, hanem a kismegszakítók mennének le, amíg a zárlatba ment túlfesz-levezetőt ki nem vesszük.
Valóban megindokolhatatlan túlfogyasztást csak egy helyen tapasztaltam: az energia árakban. De ennek hatékony orvoslására (még három évig) nincs jó ötletem.
Én megy nyilván azért írom amiket írok, mert tapasztalatim szerint aki túlfogyasztásra gyanakszik, azoknál valójában nincs semmi túlfogyasztás, csak az illető túl sokat olvasgatja az emberi butaság fellegvárát, a Facebúkot.
Ésszerűen a két tarifára raknék egy-egy T2 védelmet alapvédelemnek és kész.
Amik a "villámcsapás másodlagos hatása" esetén azaz >> NEM telitalálat=belecsapás esetén védenek. Vagyis a fölötted/közeledben durrogó ménkű (indukciós) hatása ellen jók. és A közeledben lecsapó, de nem a házadba belecsapó villám esetén is.
A T2 nagyjából tőle mérve ~10 méteres vezeték hosszig véd jól. A hosszan vezetékezett részeknél illik ~10 méterenként ismételni a T2 védelmet a vezetékezés mentén.
---
Az érzékenyebb készülékekben elvben gyárilag van T3 védelem, tipikusan egy varisztor valahol. (TV-ben pl. vagy az indukciós lapban is)
HA kétséges, hogy van-e benne vagy tutira megy az emberfijja Akkor mehet egy-egy önálló T3 védelem az áramkörök készülék felőli/közeli végére. (a konnektorba/hosszabbítóba/elosztóba berakva pl. vagy a konnektorhoz/készülékhez minél közelebb a kiselosztóba)
---
A T1 védelem kb. semmit nem ér szerintem egy családi házban. HA NINCS kiépített villámvédelmi(villámhárító) rendszer.
Mivel a T1 a villám RÉSZáramok ellen van elvben. Azaz a MŰKÖDŐ villámvédelem(villámhárító) esetén IS telitalálatkor=belecsapáskor adódó RÉSZhatások ellen.
A jól működő kiépített villámvédelmi(villámhárító) rendszer nélkül a T1 nem fog elbírni a telitaláttal egyedül.
Megj: telitalálat esetén MŰKÖDŐ villámvédelem(villámhárító) NÉLKÜLI ház esetén CSAK!!!! a biztosítás véd >> anyagilag. Abból is csak az olyan ami érvényes "a villámcsapás elsődleges hatása" >> telitalát=belecsapás esetén is.
***** Az utcai vezeték közelbeni telitalálata esetén bejövő villám hatásai ellen elvben a szolgálattónak kellene védeni magát. Még a tarifákra elosztás előtt a plombált térben az érkező betápra rakva, de nem szokása megcsinálni.
A mérő utáni saját T1 védelemnek viszont igazából csak villámvédelem(villámhárító) rendszer mellett tud érdemi hatása lenni szerintem. Mert nélküle nem lesz elég magában.
Nyilván azért tisztítom 2 évente mert sokéves tapasztalataim alapján ekkorra lesz olyan mértékű a vízkőfelhalmozódás, hogy meghaladja az ingerküszöbömet. Hogy más milyen gyakorisággal tisztítja az legyen másnak a problémája, nyilván, számomra más szokásai nem relevánsak.
Mindenki másnak!
Egynapos mérés (ami még rövid, tudom) úgy látom beállt a normálisan fogyasztott áram mennyisége.
Hozzátartozik, hogy a bojler alsó vezetékei a csatlakozóknál mind barnultak, és rozsdásak voltak, csökkent keresztmetszettel, ezt mind kicseréltem 2.5-rézre, régiek vékonyabbak is voltak.
"Szerencsére a 2 évenkénti tisztítás megkímél az ekkora felhalmozódástól.."
Keményvizes környéken 80-90 fokos (marhaforróra állított) bojlerben akár három hónap alatt összegyűlhet annyi vízkő, amennyi ugyanott 5 év alatt, ha a bojler csak 45 fokra van állítva.
Kb ennyit érhet a két évenkénti bojler tisztítási időszak :)
Két vicces ökölszabály:
- aki a leehető legolcsóbb (legkevesebb literszámú) bojlert veszi, az egész életében a vízkővel fog harcolni.
- aki marhanagy bojlert vesz és azt alacsony hőmérsékleten dolgoztatja, az ráér húsz évente aggódni a vízkő miatt :)
Látom ebben a fórumba senkit sem érdekelt, hogy néhány éve vajon milyen elven is működhettek a parasztvakító "ionkazán" néven árusított vízmelegítő készülékek (amelyeket később betiltottak).
Elárulom a "titkot":
- ha vízen áramot vezetünk át, az melegíti a vizet
- ha ez 230V-al történik, akkor a víz melegedése jelentős, a wattok száma akár elérheti egy hagyományos fűtőbetétét is.
- ha az elektródák egyike egy fázisra van kötve, akkor okosan életveszélyessé tettünk minden nedves felületet a környéken :)
Ezen a vízmelegítő elven működtek az ionkazánok és ezen az elven fűtött (nagyon gyengén) az a villanybojler is, amit említettem.
Persze ahol nincs a házban életvédelmi FI relé, ott simán előfordulhat, hogy a száz éves rozsdás bojler fűtőbetétről a vízkő (kalapáccsal) leverése után simán visszaszerelik a lyukas fűtőszálat és indulhat a vízmelegítés újabb két évig :)
"Ha mondjuk az "A" főelosztóba beteszek egy T1+T2 túlfesz-levezetőt, akkor az védi-e a "H" főelosztót is? "
Nem a H főelosztót kell védeni, hanem a róla működő elektromos készülékeket :)
A T1/T2 mesterséges földzárlattal / szikraközzel operáló túlfesz. levezetők (valamilyen szinten) valóban mindent védenek a közelükben, de védelmi rendszerük része egy beépített olvadó pont is(tulajdonképpen olvadó biztosíték) (a T3-asokban ilyen szinte sosincs). Ha ez kiolvadt, utána már semmi hatása az előtte lévő dolgokra és a következő másodpercben jöhet egy újabb feszültség lökés.
A túlfeszültség forrása és a földelő szonda közötti "nagyfeszültség-útvonalban" lehetőleg ne legyenek sem emelkedő szakaszok sem éles törések (és fusson minél távolabb bármiféle fázisvezetőtől), de ezeket a dolgokat talán csak a hozzám hasonló hülyék veszik figyelembe.
pl ezen a videón 11:23-nál mutattya az olvadó részt:
Kismegszakitókban van 13 % tartalék, tehát 16 A-t 18 amperrel is sok óráig lehet terhelni. Ekkor rom aluminium másfeles vezetékek, sok évtizedes meglazult kötések már eléghetnek.
Végre egy szakmai kérdés a pékinformatikusok meg a routerek, a politika és a lelkibetegségek után. :)
Szerintem igazán helyes válasz csak akkor lenne adható, ha ismernénk a felrakni kívánt T1+T2 lelkivilágát (erről sok információ nincs).
Mellékesen: Az immár elég régen megjelent háromlépcsős koncepció T1 modulja az többet bír, mit a T1+T2 (az általam nézett gyártók készülékeit tekintve az adott időpillanatban). De a T1 a koncepció szerint csak akkor kell, ha a közvetlen villámcsapásnak esélye van, azaz vagy van külső villámvédelem a házon, vagy szabadvezetékes a betáplálás (nyilván ha csak a ház előtti oszlopról van kábel csatlakozó befelé, az nem számít kábeles betáplálásnak, mert az utcaiba belecsaphat).
Ha elágazik kétfelé a betáplálás, akkor egyrészt ott visszaverődik a hullám egy része, másrészt kétfelé osztódik. Így lehet, hogy elég mindkettőbe csak T2. Ha nem raksz az egyik főelosztóba semmit, akkor ott becsúszik a hullám orra, és vagy annyira csúszik be, hogy a vezetékvégen levő T3-at felrobbantja, vagy nem, és a T3 lekezeli.
A soros induktivitás arra kellene, hogy a T3 előtt megemelje a feszültséget, hogy a T2 beinduljon, szóval magában egy soros induktivitás nem jó sok mindenre (legfeljebb a mérő biztosabban átüt... :) )
Akár az is lehet, hogy a 10-es kismegszakítót simán le lehet cserélni 16-osra, de ez ritka. Valószínűleg okkal került oda 10-es. Ami sokkal gyakoribb, hogy kicserélik nagyobbra a kismegszakítót úgy, hogy annak nincs fizikai alapja, és ezzel funkcióját veszíti: simán szétéghetnek a vezetékek, kötések úgy, hogy a kismegszakító nem vált le.
>Meg észrevehető ingadozás is a lámpafényen ha beindul egy nagyobb fogyasztó. -Ez nagyon nem jó jel. A régi szabvány szerint a mérőóra és a konnektor között maximális terhelések eshet 3% feszültség, a méretlen részen további 1%, az 4%, 9,2 V. Attól még nem halványulhat el a lámpa, se a LED-es, se a hagyományos (a normál tartományon belül marad a feszültség, mert a 230V az csak csak a sáv közepe, +- tíz volt nem kellene hogy zavart okozzon a lámpák és egyebek működésében)
Vannak ezek a konnektorba dugható fogyasztásmérők, amik egymás után kilejzik a volt-amper-watt értékeket. Nézd meg a konnektoraidon, hogy mekkora a feszülstégesés. Tehát mondjuk 230V-ot mutat, 4,4A-t rákapcsolva (nálam ez két hajszárító) lemegy 222V-ra, amjd kikapcsolva visszamegy 230V-ra, akkor 8V a feszültségesés. Arányosítva (4,4 * 9,2/8) kijön hogy ezen az áramkörön 5A terhelésig marad határértéken belül a feszültségesés, szóval ennél jobban nem terhelhető. (Az se biztos, hogy ennyire igen, mert egy hibás kötésen is eshet sok feszültség, ami túlmelegíti)
Mondjuk, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel: tehát ha 4,5A körüli terhelésen 2,5V-nál több feszültségcsökkenést tapasztalsz, akkor oda mindenképpen túlzás a 16A-es kismegszakító. Ha nem, akkor se biztos, hogy mehet.
Már megválaszoltam: azért én agyalok rajta, mert én szívom meg, ha nem jó. Mert ha az áramszolgáltató kijön és nem teszi bele az órát, akkor feltételezem, hogy a villanyszerelő kijön és garanciában ingyen megcsinálja úgy, hogy jó legyen - csak megy vele az idő. Közben meg van beadva HMKE-kérelmem, ami hál istennek a kérelem-hegy alján van, így még nem foglalkoztak vele. De ha sort kerítenek rá, és közben még nincs bekötve a 3 fázis, akkor buktam a visszatáplálás lehetőségét.
Amúgy regisztrált szerelő a környékemen éven belüli időtávban nincs. Drágán sincs. Egy olyan megoldást sikerült találnom, hogy egy nem regisztrált szerelő megcsinálta "négerként", egy regisztrált szerelő (elvileg) átnézte majd intézte a papírmunkát. Gyakorlatilag meg nyilván nem nézte át, mert szarul lett megcsinálva, én javítottam ki. Azt tűnt fel, hogy eső után tiszta víz lett az egész. Megnéztem, a tetejére a mért főelosztót eredetileg rossz mélységbe gondolta, oda is fúrta, de aztán rájött, hogy ha elöl viszi fel a kábeleket, akkor a mérőóra szerelőlapját nem lehet előrebillenteni. Utána megcsinálta jól, de három furat, közte egy 30mm-es ott maradt a mérős doboz tetején nyitva, amin nyilván befolyt a víz. (Mert az CsatáriPlast, alatta meg Hensel, nem lehet vízmentesen összefogatni őket, akkor viszont az átvezetéseket kellett volna vízhatlanra megcsinálni) Az összefogó csavar is hatlapfejű volt, le kellett cserélnem lencsefejűre, hogy ne akadályozza a mérő-hátlap előrebillentését. Amin a legjobban kiakadtam, azok a kötések. A fővezetéki sorkapocs lényege, hogy két csavar is rögzíti az érvéghüvelyt. Kicsavartam a szélsőt, és több vezetéket ki tudtam így húzni: nem volt eléggé bedugva ahhoz, hogy a belső csavar is rászorítson. Illetve ami a legdurvább, hogy 16-os érvéghüvelyből nem is volt neki hosszú és a helyi földelés csatlakozóját csak úgy simán ki tudtam húzni, mert csak egy csavar ért hozzá, az is csak az érvéghüvely végéhez. Szóval az a gyanúm, hogy ezt a szerelést csak úgy látta a regisztrált szerelő, hogy 30 méterről hunyorogva rápillantott, de nem lett ellenőrizve rajta semmi. (Akit amúgy, mivel igen elfoglalt, nagyon nehéz elérni, emailre nem reagál, telefont nem veszi fel)
Csak regisztrált szerelő szerelheti a mérődet, különben az eon (akárki) tuti nem tesz bele neked órát, sem semmit.
Neki meg az a dolga, hogy tudja: mit hova, hogyan kell. A szabvány egy dolog, neki azt is tudnia kell, hogy az átvevőnek mi a heppje.
Ahhoz kell szerelni, nem elég a szabály.
Az ne tévesszen meg, hogy te is meg tudnád csinálni...
Nálam pl. most az előlapot kellett cserélni, mert szarrá égette a nap, a nem plombáltat kicseréltem magam (csak azt volt szabad) - 9 ezerért kb. egy perc alatt - anyagköltség.
A másik kettőért meg kicsengettettek velem 65 ezret. Nem tartott tovább a dolog, mint amennyi idő alatt leírtam ezt.
Ennyit kóstál a papírja a palinak.
És még örülhetek, hogy kijött, mert annyi a munkájuk, hogy fel sem veszik a telefont. Szó szerint.
Egy ismerős ismerősének az ismerőse hívta fel, azt ismeri, annak vette csak fel...
Ja. és közölte, hogy ez már át lett véve, szóval maradhat, de ha új szerelés lenne - így nem vennék át, mert alulról érkezik a földtől a ződsárga, ma éppen jobbról kell jönnie, elérhető dobozban a kötéssel.
Természetesen akkoriban is engedélyes szerelő telepítette, az akkori elvárások szerint, és nem ezer éve...
-Az a 10-es nem véletlenül tizes... Inkább a 16-os kört átnézni, és ha aggályos, azt cserélni 16-ról 13-ra vagy 10-re :)
Ezt kifejtenéd bővebben? Felteszem, egyforma vezetékek vannak a házban, így nem lenne gond felmenni 16A-ra. Sodrott réz van amúgy, de most meg nem mondom hanyas. Nem szokott probléma lenni, 1-1x csapja le nagyon ritkán. Ezért is gondoltam felbővíteni. Meg észrevehető ingadozás is a lámpafényen ha beindul egy nagyobb fogyasztó. Amúgy nincs semmi extra, nincs villanysütő, mosógép, mosogatógép, klíma, van egy szárítógép, na pl egyszer akkor csapta le amikor a mosó és a szárítógép egyszerre ment.
Még egy kérdés, ez lehet hogy egyszerűbb. Van-e arra szabvány, hogy hová kell a Hensel mérőszekrényben a helyi földelés vezetőjét csatlakoztatni? Nálam a mérőszekrényban, amivel megváltóként várom az e.ont meg a leendő három fázist, úgy van, hogy a jobb alsó dobozból (a helyi védőföld bontható csatlakozása, ez nem lesz plombálva) felmegy a fenti mért főelosztókba és ott csatlakozik a méretlen főelosztó (bal alsó doboz, ez plombálva lesz) PEN-kapcsáról érkező zöld sárgával.
Ezen a videón ugyanez a mérőhely úgy van szerelve, hogy a bal alsó és a jobb alsó (plombált és plombálatlan) doboz között lett egy lyuk fúrva és azon át közvetlenül össze van kötve a PEN kapocs és a helyi földelés. Ez talán szerencsésebb, ha jön egy villám/ feszültségtüske, akkor ha csak fel-e ugrálással (éles irányváltásokkal) tud lejutni a helyi földelőkaróhoz, akkor az növeli az impedanciát ahhoz képest, mintha csak menne tovább balra.
Illetve az aggaszt, hogy nehogy az legyen, hogy kijön az e.on, aztán nem köt rá, mert szabványtalan. (És akkor megy az idő, miözben a napelememet meg majd azért utasítják el, mert nincs három fázis - szóval nem akarok kockáztatni).
Adott egy Hensel HB sorozatú mérőszekrény, ilyen, a tetején pluszban két mért főelosztó dobozzal "A" és "H" tarifáknak. Ha mondjuk az "A" főelosztóba beteszek egy T1+T2 túlfesz-levezetőt, akkor az védi-e a "H" főelosztót is?
Ha a mérőórák helyett rövid és vastag vezetékek lennének, akkor azt gondolnám, hogy igen, hiszem ha az "A" tarifánál rövidre zárja a védővezetőt és a fázist, akkor a "H" tarifa fázisa is össze van kötve a védőfölddel.
Ha hagyományos villanyórában gondolkodom, akkor ugye abban tekercsek vannak (áramtekercs, feszültségtekercs), ami a feszültségtüske "frekvenciáján" nagy induktív ellenállás, tehát ekkor csökken valamennyit a "H" tarifa dobozában megjelentő túlfeszültség, de azért nem nagyon.
A mai villanyóráknál meg sejtésem sincs, hogy viselkednek ebből a szempontból. Talán a "H" dobozában egy túlfeszvédelmi induktivitás elég lenne. (T3 szintű védelem minden drágább végberencezésen van/lenne, illetve anyagilag már az is kedvező volna, ha az "A" tarrifás T1+T2 miatt a "H" főelosztóban már egy T2 is elegendő lenne.)
Megint eszembe jutott, ma mondja pék haverom, hogy informatikus lett és sima ügy. Írt egy darab hülye jegyzetfüzetes appot, amiből 12 egy tucat, de van benne GPS kapcsolat és kezel fotómasinát, ennyi referenciával első sarki céghez fel is vették fejlesztőnek nem éppen kicsi pénzért. Másik hasonlónak meg 2 hónap után a próbaidő alatt nem akartak sok pénzt emelni így már másik 10 felé kacsingat, állítólag annyi a lehetőség.
> két 10est ki kéne cserélni 16osra -Az a 10-es nem véletlenül tizes... Inkább a 16-os kört átnézni, és ha aggályos, azt cserélni 16-ról 13-ra vagy 10-re :)
-A többi kérdésedre nem egyértelmű, de valószínű igen a válasz, tehát a jelenlegi szekrényben megoldható. Majd a villanyszerelő a helyszínen megmondja. Jogilag lehetséges, tehát emiatt nem kell mérőhelyet szabványosítani, de hogy mi fér el és hogyan meg hogy mi derül majd ki szétszerelés után azt ennyi infóból nem lehet megmondani.
1 modulos, A típusú, legalább 16 amperes (pontos érték nem számít, előtte-utána is van kismegszakító) ÁVK-t keresek (értem a konstrukció hátrányát, de egy meglévő lakáselosztóba lenne és 1 modulossal szinte nulla munka, 2 modulossal dobozcsere és/vagy minden egyéb többletmunka). Létezik, hogy a Schneider és a Legrand kínálatában nincs ilyen? ETI-t találtam viszonylag emberi áron, meg Siemenst jóval drágábban, illetve egy Noark márkájú, valószínűleg kínai cuccot olcsón. A többi (pl. Tracon, ABB és ami még szembejött, az mind AC, nem A).
A főbiztosíték 16os, a 4 körből kettő 16, kettő 10es. Gondolom akkor már minimum a két 10est ki kéne cserélni 16osra mi? ehhez nem kell a szolgáltató gondolom..
Esetleg érdemes akkor már új mérőhelyet, új szekrényt csináltatni? De az meg egy vagyon nem? Meg amúgy 16 amperesek, lehet nem ártana bővíteni akkor már?
Bár mondom, ilyen szinten nem akartam belemerülni...
Adott ez a békebeli villanyóra szekrény, amibe be akarok majd kötni két újabb konnektort. Vagyis majd a villanyszerelő. Csak előzetes, elméleti kérdésem lenne, hogy hogy lehet ebbe majd bekötni? Gondolom abba a fekete részbe kell ahol a biztosítékok vannak, és onnan gondolom a szekrény mogott-felett a falban indulnak szét a vezetékek..? Akkor ehhez ki kellene szerelni a szekrényt?? A két konnektor vezetéke az aljzatbetonban lesz vezetve(hozzaepitettem a házhoz egy kicsit, es oda kéne két konnektor), tehát alulról jönnének be a szekrenyhez a vezetékek.. vagy esetleg a szekrényen belül be lehetne kötni oda a biztosítékokhoz?
Bónusz kérdés: porosodik itthon fi relé is pár éve, egyúttal azt is be lehetne kötni? Azt hova lehetne? :)
Elkezdtem azon meditálni -a beírásod alapján-, hogy fordulhatott elő hogy 19 év után el kezdett folyni? Eddig is hallottam, ha elzártam a vízet, akkor néha kattan egyet a rendszer. Ez a kosütés (vízütés). A menetes résznél úgy nézett ki, mintha rosszul kapattam volna rá a hollandit. Én nem vagyok abban a helyzetben, hogy bízhatok a szerelőben, hiszen az egészet én csináltam az egész házban. A lakásban rézcsövek vannak. Akár azt is szétverheti.
Ezt csak Neked írtam, nem akarok újabb témát nyitni.
Nagyon öreg a fűtőszál, jobb ötletem már nem volt.
Annyit még megcsinálok, hogy este ránézek a vízórára és majd reggel is, közben vízkivét nélkül.
De barátomban nagyon megbízok, ha azt mondja, hogy jó a rezes rendszer, akkor az jó. 28 éve ők csinálták a központi fűtést is, hibátlan. Jó persze, 2 éve bedobtunk (vele) egy másik Hőtermet.
Sok mindent láttál már kecske. Mégolyant is ami"ionkazán üzemmódban" melegítette a vizet és ezt olyan 35 éves bojlernél, ami ki van vizkőtelenítve. Ettől vagy az, aki vagy: elmebeteg.
mielőtt a nyoma is eltűnik az internetről: íme egy "ionkazán" rendszer. A vízbe benyúló három fém rúd egyikére közvetlenül a 230V fázis megy. Az ionkazánokat kb 1 - 10 KW teljesítmény között árusították.
Na jó, segítek egy kicsit: aki még nem is sejti, hogy mire célozgatok itt egy ideje, az kicsit olvasson utána a (jogosan betiltott) ionkazánok működéséi elvének. Én már találkoztam olyan villanybojlerrel, ami olyan módon romlott el, hogy "ionkazán üzemmódban" melegítette a vizet. És aki már érti: most lehet okoskodni azon, hogy "de hány wattos a fűtőbetét" :)
Nem hiszem, hogy a fűtőszállal lesz gondod. De az vagy jó, vagy nem. De ezt az fogyasztásmérőről le tudod olvasni, ha nincs más is a körön.
A Balatonon van egy kerti díszkutam. Jött a vízóra leolvasó és odaveti, hogy valahol most is folyik a víz. Odamegyek, áll az óra. Mondom neki, hogy nem forog, meg sem mozdul. Ment el, de még egyszer odavetette, hogy forog. Gondoltam, hülye vagy, de azért el kezdtem figyelni, elültette bennem a magot. Hát látom, hogy néha egy-egy pillanatra pörög a vízóra. Kb 14m3 vizem folyt el. A díszkút alatt folyt el a víz a bekötésnél.
Egyszerűen máshol nem tudok már hibát elképzelni, jónak kell lennie. Túl nagy tudomány nincs benne. Volt itt valakinek hasonló öreg fűtőszállal dolga? 87-es a bojler.
Felesleges számolgatni, ha rendesen el van vízkövesedve, akkor a biztonsági hőkioldó szokott leoldani, legalább is a régi bojlerokban volt ilyen. A vízkő jó szigetelő, nem áramlik a víz a fűtőbetét körül, nincs hűtése. Ez itt nem fordult elő. Lehet, hogy a hőfokszabályzó "megnyúlt", így magasabb a víz hőmérséklete, amit nem vesznek észre, mert fokozatosan változott meg.
A fűtőbetétnek nem hiszem, hogy megváltozott az ellenállása, ami ekkora eltérést okozhat a fogyasztásban.
"Ha le van nyomva az automata majd ismét fel akkor a mérő ezredes pontossággal mutat, 1-2 percig"
Ez mit jelent, hogy 1-2 percig ezredes pontossággal mér.
Ha külön mérőd van, akkor miért nem egy óra múlva, vagy fél óra múlva olvasod le a fogyasztást? Úgy egyszerre a bojler fogyasztását olvasod le és a fűtőtest teljesítményét is megtudod, ha más nem megy arról az óráról.
?! Olyat még nem láttam aminél a vízben van a hőmérő. Így nem is tud vízkövesedni...
Marad a kérdés, hogy akkor. Mennyi idő alatt ér át a hőmérséklet eltérés a víz tartalamú vízkőrétegen? Néhány percnél nem lehet több.
Egy 1500 Wattos betét 100 liter vízen percenként ~0,2 fokot emel. Vagyis számottevű túlfűtést aligha okozhat a vízkövesedés. 10 perces hőmérséklet eltérés késés is csak ~2 fokot jelent.
Avagy, Még az 5 fokos eltérés is csak ~0,6 kWh plusz fogyasztás 100 liter víz esetén. Ami 8% körüli és nem 1/3 >> 33% többlet....
---- Kitart a városi legenda, hogy: a vízkő >> nagy túlfogyasztás. De ez nem igaz, erős túlzás. A vízkő hatása a fogyasztásra nem igazán jelentős.
Az öreg Hajdú bojlerünkben a cekász mellett van a mérőhüvely. Nagyon kemény a víz, évente simán kijön 1,5-2 diszperzites vödörnyi vízkő. Ennek egy jó nagy részét a cekászról és annak környékéről vakarjuk le. Volt, hogy fél napig ázott citromlében az alaplemez, hogy le lehessen róla szedni a vízkövet.
Amúgy a lőtéri kutyát nem érdekli a bojlerben lévő cekász teljesítménye. Ha elérte a beállított hőmérsékletet (és jól működik a termosztát), akkor ígyis-úgyis lekapcsolja a fűtést. Csak az egyik 3 óra alatt fűt fel, a másik pedig 4 óra alatt. (Ezen számok csak hasraütések).
A kedves kérdező úgy indított, hogy havonta diktálja a fogyasztást és a havi fogyasztása növekszik az előző évek hasonló időszakát tekintve.
Ha ugyan annyi vizet melegít, mint 1 éve átlagosan, akkor nem szabadna növekednie a fogyasztásnak. Ha mégis nő, akkor ott valami hiba lesz.
Még egy dolgot megnézhetne, amikor van impulzus, akkor kapcsolja ki a bojlert és nézze meg a villanyórát, hogy van-e fogyasztás. Ha van egy sérült kötés valahol a falban, akkor lehet, hogy ott áthúz minimálisan a fázis-nulla. Így még le se veri a fi relét, de okozhat töbletfogyasztást, ha a "rövidzár" nem elég nagy ahhoz, hogy a kismegszakítót leverje.
Egy villamos szakember tudna mérni szigetelési ellenállast is célműszerrel és akkor jó pár hiba kizárható lenne.
"Gondolod hogy egy 1,2kw os betét fogyaszthat bármi okból 1,8Kw-ot?"
Azon gondolkodj el, hogy hogyan (hányféle ok miatt) fogyaszthat egy bojler 1500 wattot, ha abba a bojlerbe a gazdi emlékei szerint egy 1200 wattos fűtőbetét van beépítve.
A problémának több megoldása létezik, egyet elárulok: a bojlerben valójában 1500 wattos betét van :)
"tudom, hogy mennyinek kéne lennie ilyenkor már. Egyre alacsonyabb értéknek nyárig."
- az 1/3 fogyasztás emelkedést ehhez az "egyre alacsonyabb" (tehát képzelt) értékhez képest kell érteni? Vagy az előző évek átlagfogyasztásához képest?
- nem lehetséges-e, hogy az elfogyasztott energiamennyiség nem változott, csak a befizetendő forint lett több 1/3-al?
Úgy gondolom, hogy amikor nincs odakint hideg, akkor gyakrabban fürdünk, mint télen. Kerti /ház körüli munkák + megizzadások, stb.
Más is úgy vette észre, hogy tavasszal egyre alacsonyabb a vezérelt áram fogyasztás?
Most olvasd el okoskodási-kötözködési szándék nélkül is. --- hát normális helyen az 50 éves bekötésen is van.
Mert raktak már, hisz nem nagy kihívás -----
A "raktak már!!!!!!" NYILVÁN NEM az 50 évvel ezelőttre vonatkozik ebben a szövegben. Hanem azóta valamikorra...
-------------
Dehátugye nehéz tudomány a kontextusba helyezett értő olvasás. Sok olyan ember van akinek diplomával-érettségivel sem megy :-( Sőt mint azt láttuk már itt még több diplomával sem némelyeknek.
Szóval, ne szomorkodj ezen sokat! hozod az átlagot.
hát normális helyen az 50 éves bekötésen is van. Mert raktak már, hisz nem nagy kihívás
50 éve szerintem pont, hogy igen nagy kihívás volt. :D
Ezt írja a 49 éve kiadott szakkönyv:
"A hazai hibaáram-transzformátor érzékenysége 20 A, majd később 10 A volt, az újabb (1967) gyártmányoké már eléri az 5 A-t. Ma már (1969) hazánkban is készítenek 1 A-nél érzékenyebb áram-védőrelét. Földeletlen hálózatok védelmére ez ritkán elegendő, ezért a Bányászati Kutató Intézet erre a célra erősítős kapcsolású áram-védőkapcsolót dolgozott ki. Külföldön minden áram-védőkapcsoló érzékenysége 50.. .200 mA nagyságrendű, Franciaországban 20...30 mA-es érzékenységű áram-védőkapcsolót is használnak."
Normális beszerzési lehetőség kb 83-84-től adódott, amikor levették a fékek egy részét a kemény pártideológia által szabályozott magyar világról, és lehettek (és lettek) magánkereskedők, akik képesek voltak átlagember számára bármikor megvehető NDK FI-relét tartani az árukészletben.
Ja, és akkor a vezérelt áram túlfogyi ugyan nincs megoldva még mindig, de barátom azt mondja, hogy ezt a 35 év körüli fűtőszálat cseréljem le. 1200W-os, holnap lecserélem, beszámolok róla. Egyszerűen nem marad más ötletem.
"járhat ez miatt és a víznyomás váltakozása miatt előre és hátra a vízóra 1-2 deciket?"
igen, és figyelj oda mert az egyik topictársnál csinált bazi nagy fogyasztást egy ilyen, többet ment előre az óra mint hátra, és minden felfűtési ciklusnál tekeredett egy kicsit. Elég hihetetlen, de ez lett a megfejtés.
Logikus, hogy ha 1/3-al megnövekedett a bojler energiafogyasztása, akkor valószínűleg 1/3-al megnövekedett a bojler áramfelvétele is.
Kérdés, hogy a plusz energia a vízbe kerül-e (pl. gyorsabban melegszik a víz), vagy máshol vész el. A nyomozás irányát úgy lehetne eldönteni, ha nem lenne titkos információ az, hogy hogyan lett észrevéve/megállapítva az a plusz 1/3.
"Legelsőben le volt írva, kb. 1/3-ával emelkedett meg a fogyi."
Egyszer csak 33%-al megnövekedett a bojler áramfelvétele? Megmérted árammérővel? Vagy a villanyóra előtt állva stopperrel? (úgy is lehet)
Ha titok (semmi közünk hozzá), hogy hogy jött ki ez az 1/3 emelkedés, akkor nehéz lesz segíteni... de akár az is kiderülhet, hogy a zasszony nagynénje állapította meg, aki komoly jövendőmondó és halottlátó Mátészalkán.
Figyelj, most már én is azt mondom, Te teljesen kasu vagy, légyszíves hagyd figyelmen kívül a hozzászólásaimat.
Legelsőben le volt írva, kb. 1/3-ával emelkedett meg a fogyi.
Nem, nem kell válaszolnod, sem most, sem soha máskor, jó?
Másoknak!
Nemrég csináltam a vízkőmentesítést, ilyenkor gondolom még több levegő van a bojlerben, járhat ez miatt és a víznyomás váltakozása miatt előre és hátra a vízóra 1-2 deciket?
Köszönöm a segítséget! Az alternatív körökkel kezdtem, az 5-ből 3 már rendben (közben bútorpakolás is volt). Megyek tovább, van műszer, próbalámpa. A biztonságot értem. Óra - elosztószekrény zárva, kulcs a zsebemben.
Csak és kizárólag az, hogy többet fűt mint eddig. Azaz megnőtt a vízkivétel.
Amit okozhat hiba is. pl. egy szivárgó csőkötés, csőrepedés, csap is.
Az egykaros csap is tud meglepetést okozni!!! HA középállásban van a kar használva a hidegvíz csapoláskor. Olyankor már sok típus enged egy kis meleg vizet is a hideghez... (hidegvizet >> teljesen jobbra álló karral kell engedni)
--- Esetleg az, hogy jóval melegebbre fűt mint eddig.
--- Esetleg az, hogy jóval villanyóra csere volt és a régi alulmért már. (netán az új hibás és túlmér)
********************** Bojler fogyasztás teszt.
Keress egy hőmérőt amivel tudsz akár 80 fokot is mérni.
Engedd ki teljesen a melegvizet a bojlerből.
A kiengedés után rögtön mérd meg a kádcsapnál teljesen/csak a MELEGVÍZ állásban való csapolással,
hogy hány fokos a hidegvíz ami a bojlerből jön a melgvíz helyett. Cirka 12 fokos lehet most a beérkező hidegvíz... (folyasd ki a csapnál is elég hosszan a vizet, hogy a csövekből is kijöjjön a melegebb víz és csövek is kihűljenek)
Olvasd le villanyórát és írd fel az állását.
Fűtsd fel a bojlert....
A felfűtés után
Olvasd le villanyórát és írd fel az állását. (HA NEM CSAK a bojler van a mérőn, akkor minden mást kapcsolj ki/le)
Mérd meg a kifolyó melegvíz hőmérsékletét is kádcsapnál. Teljesen/csak a MELEGVÍZ állásban való csapolással. (folyasd ki a csapnál is elég hosszan a vizet, hogy a csövek is átmelegedjenek)
Számolás...
Mennyiség: a bojler liter mérete Hőlépcső: meleg-hideg víz hőmérséklet Fogyasztás: a két villanyóra állás különbsége
VÁRTfogyasztás=1,16 x Mennyiség x Hőlépcső / 1000
pl. 120 literes bojler 12 fokról 65 fokra fűt (hőlépcső=65-12=53 fok) 1,16x120x53/1000=7,4 kWh energia
HA a VÁRTfogyasztástól jelentősen eltér a villanyóra szerinti fogyasztás. Akkor lehet gondolkodni az okán.
HA nagyjából azonos, akkor nem bojler az oka a többletnek. Hanem a mégiscsak nagyobb vízkivétel, esetleg "szökik" a víz valahol.
A kifolyó víz hőmérséklete ugyanaz, mindig ugyanoda van tekerve a hőfokszabályzó is. Nem éget.
Mi tud tönkremenni a fűtőszálon? Simán kicserélem, csak nem értem, hogy csinálja a meleg vizet szépen, most már hangja sincs, csak mégis magasabb a fogyasztás.
A váltókapcsoló dobozába bejövő három vezeték egyike mindig a váltókapcsoló L betűvel jelölt pontjára megy.
Ha ez a vezeték már be van kötve az L pontra, akkor teljesen mindegy, hogy a maradék két vezeték a kapcsoló maradék két bekötési pontja közül hova van bekötve.
Tehát a lehetséges variációk száma összesen 3 (azaz három), ezeket végigpróbálgatni csupán néhány perc.
Kezdd úgy, hogy a három vezetéket megszámozod mondjuk 1-2-3 db keskeny fehér szigszalag csíkkal.
Ha kísérletezés közben esetleg jól megráz az áram, akkor tudni fogd, hogy mit felejtettél el :)
Ha látta. Azt sem írta, jött e ki vízkő, vagy látta az anódot.
Fűtőszál megrepedhet, de akkor zárlatba kellene mennie, vagy nem megy mert csak a külső héj reped és közte van egy szigetelő anyag. De attól nem nő meg a fogyasztás.
Ha hidegebb a bejövő víz, attól is emelkedhet a fogyasztás, de előbb villamosan kellene rendbe rakni.
Alternatív kapcsolónál aligha talál nullát, legfeljebb az izzón keresztül. Már ha rendesen van huzalozva. Én próbalámpát használok ilyenkor, egy hosszabbítóval odavinni a két sarkot és lehet azonosítgatni...
A műszerhez kell egy harmadik kéz és figyelem a leolvasásához.
A laikusnak a fázisceruza még talán biztonságos, a műszer,próbalámpa inkább szakember kezébe való.
Írjunk fél oldalt a villanyszerelés alapjairól? Öreg vagyok én ehhez meg a váltókapcsolók leírásához, ha ezt ezer+1 helyen megtalálja a neten és kis rátermettséggel össze tudja legózni. Nem tudjuk mi a baj, nem tudjuk mit nem tud, mondunk valami hülyeséget és valaki majd jól beszopolik. Én csak arra mutattam rá, hogy a fázisceruza ajánlással rögtön hiba van az elméletben.
Lakásfelújítás. Festők érkezésekor nem voltam a lakásban, leszerelték a dobozból kiemelt műag. fólíába csomagolt kapcsolókat minden visszaazonosítást segítő jelzés nélkül. A lakás egyébként áramtalanítva volt, ezt tudták. Éleszteni kellene a világítást, de a váltó kapcsolós (alternatív) változatnál kevés sikerem van: az egyik kapcsoló mintha egysarkú kapcsoló lenne a rendszerben, kapcsolja - szünteti a világítást, a másik kapcsoló be van kötve (találomra) de semmi hatása nincs. Ebből 5 áramkőr van a lakásban. Van 3 áramköröm amelyekben + 1 db keresztváltó kapcsoló is van a 2 db alternatív mellett. Ezeknél előfordul, hogy kapcsolásvariációkra véletlenszerűen van - megszűnik a világítás, de az eredeti kapcsolási lehetőség változatokat nem tudtam helyreállítani.
Kérlek benneteket segítsetek, hogy tudnám rendbe rakni ezt a vezeték halmazt? Addig eljutottam, a bejövő fázisvezetékek meg vannak.
Jól gondolom: célszerű / szükséges a végén egy ÉV mérést végeztetnem?
Annyi sarut nem szoktam szerelni, hogy indokolt legyen komolyabbat venni. Anno még nem voltam villanyszerelő, de kellett a hegesztőmhöz csinálni hegesztőkábelt, még akkor vettem. Köszöni szépen az azóta is tökéletesen működik. Jobb is mint a gyári. A gyári nem volt rendesen lepréselve és elégtek az elemi szálak hegesztés közben. Felbasztam az agyamat vettem 50-es hegesztő kábelt és abból gyártottam megfelelő hosszúságút. Illetve ha már meg volt a fogó, akkor 2 méteres bikakábelt is gyártottam. Olcsóbbra is jött ki, mint egy ugyan olyan "tudású" gyári. Azért a piacosnál drágább lett, de azok nem jók semmire sem.
"Az okos tévébe nem a conax kártyán keresztül megy a net, hanem külön kábellel."
Tudtommal a Conax kártyahelyeknek nincs is belső összeköttetése a TV olyan részivel, tehát fizikailag nem is lehetséges olyan Conax kártyát gyártani, amitől lesz a TV-nek internetje.
OkosTV-be a net vagy hagyományos UTP kábelen megy, vagy van a TV-ben wifi egység, amivel rácsatlakozhat a családi wifi routerre.
Én TVknél a felvételekkel és hasonlókkal csak szopok. Nem veszi fel, félbehagyja, csak a baj van az egésszel. Meg eleve az első 5 pendriveot nem ismerte fel, azóta 5 éve ideiglenesen egy bazi nagy külső vincsi lóg rajta, azt lassan ki kellene cserélnem.
Én is leültem, hogy mennyibe kerül, mondom, harmadennyiért vettem pár éve (akkor is drága volt). Mondjuk ez tipikusan az a fajta cucc, amivel még az unokád is fog tudni préselni.
A dolog másik oldala, hogy ha nem tudja kitermelni, akkor valaki más baromi sokat keres ezeken a melókon. Eleve a hálózat olyan állat, hogy ha be is akarod vizsgálni, akkor ahhoz a műszerparkot nem 6 számjegyben mérik, szóval egy százezres fogó nem a világvége. De nyilván ha otthonra kell, akkor baromi drága mulatság (legalább egy havi cigipénz, vagy ilyesmi)
Hát, van körülöttem pár kolléga, aki irodaház felújítás, hálózat építésben motorozik, de nekik is a lent bedobott Yato márka, meg valami Fixpoint és ha nagyon jól megy, akkor Haupa fogók, de ennyit kitermelni nem tudnának :-)
Meg vagyok vele elégedve. Ami nekem fontos volt, hogy hatszögre nyomjon és ne négyszögre. Ha szűkebb a hely, akkor a hatszögletűt könnyebb betolni adott keresztmetszeten, mint a négyszögletűt.
Basszus, 120k körül van, én ennek pont a harmadáért vettem 5 éve. Mindenesetre ha belefér, akkor ez egy nagyon jó kis cucc, jól présel, könnyű használni (hosszú távon sem fárasztó) és rendesen össze van rakva.
Amúgy Kossuth Rádiót is szoktam hallgatni, visszahozza a gyerekkoromat, ma például volt egy hír, amitől 1975-ben éreztem magam, szó szerint elhangozhatott volna egy akkori Déli Krónikában is.
A kedves felhasználók mind okosak és ezer féle eszközt vásárolnak és ezerféle eszközön várják el ugyanazt a szolgáltatási minőséget. Igen, ehhez egyszerűbb a szolgáltatói eszköz, amiből az egyszeri user átdug egy HDMI-t.
Illetve az plusz 1 eszköz, plusz 1 távirányító, a francnak sem kell. Elvileg az otthoni TV-re ha dukok egy HDD-t, akkor fel is vehetőek és meg is állíthatóak a műsorok.
Dehogy kell plusz egy. A settopboxon működik a vinyó rádugás, a TV-n nagyon sokszor nem.
(Az STB, hogy tudjál vásárolni, CI kártyával ilyet nem tudsz. Maga az STB sem egy olcsó dolog egyébként - mármint a szolgáltatónak - és sokszor meg is hibásodnak)
Amióta kiköltöztünk tanyára nincs TV-nk. Egyrészt még nem készült el a felújítás, másrészt előtte se nagyon néztük. A conax kártyán biztos nincs visszirányú forgalom. Sőt ahhoz van vezeték nélküli elosztóm is. Egy központi egységbe bedugod a szolgáltató kártyáját és a TV-be az eszköz kártyája kerül. Így 1 conax kártyát 3 felé is szét lehet osztani és más-más adást nézni. Az majd kérdéses lesz, hogy ez vályog házban működik-e vagy annyira le lesz árnyékolva, hogy nem.
Ugyan ezt settopboxal nem lehet megcsinálni. Illetve az plusz 1 eszköz, plusz 1 távirányító, a francnak sem kell. Elvileg az otthoni TV-re ha dukok egy HDD-t, akkor fel is vehetőek és meg is állíthatóak a műsorok.
Minden nap akad egy órányi élvezhető műsor. Az a baj, hogy 23 órán át kell nézni ahhoz, hogy megtaláld azt az 1 órát. Amiből kb 2010 óta legalább fél óra reklám.
Sok cég csomagokat ad, ha gyors netet akarsz, akkor nagy csomaghoz van csak, és abban jár a settopbox, egy darab. Nincs olyan ,hogy én nem ezt vagy azt kérem.
A telefon is jár, nem kérdheted nélküle, max nem dugsz be készüléket és nem használod, de a havidíj attól még ketyeg.
Mindez mert gyors netet akartál, és azt egyetlen szolgáltató tudja adni, koaxon, tehát az sincs, hogy majd akkor más hozza a gigabites netemet, mert nem hozza.
analóg papagáj, meg amatőr fónia átjátszó, szép szép de kit érdekel..
anno a rendszerváltás körül nem győzött az (akkor még sokkal nagyobb) amatőr közösség erőlködni ,hogy ők tulajdonképpen egy "szolgálat" és majd katasztrófában ők adnak a hivatalos szerveknek is távközlést..
ezt már akkor nehéz volt komolyan venni,
..amikor még sok rendőrnél a retro kézirádiók voltak, és még megvoltak az amatőrök kezében, kezelésében az mhsz rádiós szakosztályának egyre amorzizálódó és lassan szépen szétlopott romjai..
mostanra aki komolyan veszi, az digitális széles spektrum, trökkölt, digitális, műholdas és nem tudod még csak komolyan zavarni sem
már a taxisok sem fóniában fecsegnek, legalábbis hivatalosan, szinte üresek a beszédsávok, ha ráköti az ember a sdr-t a nagy tetőantennára, alig alig fog valami értelmezhetőt
Végülis ami valami hivatal működését zavarja, az fontos, pl a vizügyesek is használnak rádiós terepi eszközöket, de pl a rádióamatőr frekvencia az nem fontos.
A szolgáltató koaxában kavargó teljes frekvencia spektrum szigorúan szét van választava két tartományra (pl 60 MHZ alatt és 60 MHz felett) rohadt meredek alul/felül áteresztő szűrőkel,
és végig olyan erősítők vannak a rendszerben, amelyek a két tartományt (ellenkező irányban) erősítik, vagy az egyik tartományt csak passzívan átengedik magukon.
Régi rendszerek 10-20 MHZ körül váltottak irányt, de ezeken csak lassú internet szolgáltatás volt megvalósítható.
Koaxon akár kétirányú internet is lehetséges technikailag és hasonló módon számos settopbox készülék is képes a koaxon visszaüzengetni a szolgáltatójának (pl egyedi film-nézés lehetősége).
De ahol a Conax kártyák be vannak építve egy TV áramköreibe, azon pontról nincs technikai lehetőség visszirányú kommunikációra (tudtommal nincs ilyen a Conax "szabvány" lehetőségei között). Amikor ezt kitalálták, akkor még csak a "kódolt komplett TV csatorna" volt a technika csúcsa, senki sem gondolt arra, hogy pl. az előfizető egy filmet kiválaszt egy listából és azt akkor nézi meg (és akkor állítja meg) amikor ő akarja, mert ez már nem menne visszirányú kommunikáció nélkül.
Tehát hiába van egy TV-be visszirányra képes koax bedugva, ha nincs a tv-ben olyan alkatrész, ami képes a visszirányú kommunikációra.
Ha a szolgáltató azt akarja, hogy a rendszerét csakis az ő settopboxával lehessen használni (pl mert ragaszkodik a visszirányú adatforgalomhoz is), akkor a TV-n sem a 4K varázsszó, sem a Conax dekóder kártya nem helyettesíti setoopboxot.
Az ország jelentős részén nincs nagy választék kábelTV szolgáltatókból (a konkurenciák folyamatosan nyírják/kiszorítják egymást), sokfelé csak kettő szolgáltató közül tudsz választani és esetleg mindkettő settopboxot használ.
Amúgy a settopbox hasznos dolog, mert a legtöbb settopbox rendszernél a Központban láthatják, hogy mikor melyik TV csatornát (és meddig) nézed, így ki tuják tölteni a rólad szóló adatok között a "politikai vélemény" és a "szexuális irányultság/pornófüggőség" rovatokat is :) És ha nem nézed az MTV1-et napi min. 10 órában, akkor a következő állami ( pl.napelem) pályázaton nem leszel a szerencsés nyertesek között :)
Személy szerint a settopboxos baromságokat gyűlölöm, mert csak a TV társaságok lehúzásának tartom, de ha egyszer majd csak olyanra lehet előfizetni, akkor már nem kell külön vezetékelni falon kívül.
Nem én írtam a 20-at. De azért szívesen elmagyarázom. A lakás pedig szűk 120 nm. A rajz csalóka mert a bruttó alapterületet tüntettem fel, amiben van benne bőven előtető is, valamint a főfalak az északi oldalon 80 cm vastagok. De sehol sem vékonyabb, mint 60 cm. Ilyen ez a vályog ház.
Ahol eddig laktunk 1 db fi relé volt, az is rögtön a villanyóra után. Szóval bármi történt és az leoldott, akkor baszhattuk, mert áram nélkül volt minden. Azért ha nem is sűrűn, de évente 1-2 alkalommal sikerült tesztelni a működését. Pl. régen voltak kandeláber lámpák a teraszon, ami nem szakszerűen lett megszüntetve. Oda voltunk bor versenyen apósommal, amikor hívott a feleségem, hogy elment az áram, oldott a FÍ relé. Több órás hibakeresés után jöttem rá, hogy anno a szerelő lekötötte a kandeláberekhez menő fázist, de a föld és a nulla vezeték élő volt. A feleségem locsolt és beázott a száz éves vezeték, így oldott a FÍ relé. Másik eset: reggel nincs áram. Mint kiderült éjjel beszabadult egy őz a kertbe és szétszaggatta a szivattyú bekötését a kútnál. Szintén a FI relé oldott. Máskor pedig a műhelyemben szereltem, összeért a föld és a nulla, szintén áramtalanítva lett az egész lakás. Ebbe kicsit beleuntam, így ha már a saját házunkat csinálom, akkor szétszedtem az összes szoba dugalját külön körre, külön fi relére, a világítás csoportosítva lett 2-3 szobánként. A nagy fogyasztókhoz szintén külön FI relé van. Valamint a kazánhoz is. Ha pedig bárhol gubanc van, akkor a ház többi része legalább üzemel. Az ilyen dolgokat egyszer kell szerintem megcsinálni és akkor közel egy életre jó lesz. Ha pedig az asszony úgy dönt, hogy az ágy máshova kerül és át kell vésni a fali kart a szemközti falra, akkor csak áramtalanítom az adott szobát és mehet a munka :) Azért remélem, hogy ilyen hülyeséget évente nem fog kitalálni... :)
Most hogy szét van vésve minden, így az összes TV-hez oda állok koax és FTP kábellel is. Személy szerint a settopboxos baromságokat gyűlölöm, mert csak a TV társaságok lehúzásának tartom, de ha egyszer majd csak olyanra lehet előfizetni, akkor már nem kell külön vezetékelni falon kívül. Mint már feljebb írtam a ház vályog, vastag falakkal így WIFI jeladóból se elég egy. Sőt a helyiségek egy része a régi befalazott gang helyén van, ahol szar volt a plafon, így vissza lett bontva és kapott egy szigetelt, hőtükrös gipszkarton mennyezetet. Az alumínium hőtükrös fólia viszont megeszi a WIFI jelet. Előtte simán szólt a zene telefonról és wifiről, befóliázás után pedig nem volt egyáltalán WIFI. Így gondolni kellett arra is, hogy ha szeretnénk az egész lakásban netet, akkor több WIFI sugárzó is kell. A fő routerre vezetékesen kapcsolódik a többi sugárzó, így azon vezetékek is el lesznek rejtve a falban. A Mikrotiknek pedig van olyan funkciója, hogy az egyik eszköz a master, a többi pedig a slave és a slave eszközök minden konfigot átvesznek a mastertől. Ezt ők CAPsMAN-nak hívják. Ha jól van beállítva, akkor mindig megfelelő erősségű WIFI van mindenhol.
Mint fentebb írtam a falak baromi vastagok, az ablakokra pedig nem lehet esztétikusan redőnyt szerelni (nem úgy vannak kialakítva). Arra gondoltunk a feleségemmel, hogy akkor jó lenne spalettákat szerelni az ablakra. De ha teli rakjuk virágokkal belülről, akkor a kutya se fogja csukogatni, csak ha elektromos lesz. Ha pedig már elektromos, akkor nem túl nagy befektetéssel meg lehet csinálni programozhatóra és wifisre is. Így annak is elő fogok készülni, amint eljutok odáig a felújításban.
Amikor én végeztem villanyszerelőként, akkor nekünk már tananyag volt a TV és az internet hálózatok szerelése is. Nyilván egyiket sem úgy kell elképzelni, mint egy kábel TV-s szerelő vagy IT szakember, de egy alap vezetékezést nekünk is meg kellett tudni csinálni. Hogy utána már mit akar az ügyfél az az ő dolga. Nem valószínű, hogy a villanyszerelő fogja a routeren a tűzfalat beállítani, de sokszor van olyan kérés, hogy egy alap vezetékelést csináljunk meg. A mostani továbbképzésen pedig néha mondanak olyan sületlenséget, hogy csak kapkodom a fejemet. Pl. az IPv6 kompatibilis az IPv4-el, az A, B és C osztályú LAN IP címeket rendre fordítva magyarázzák. Sűrűn mondják, hogy a 10.x.x.x IP cím a lakossági és a 192.168.x.x a nagyvállalati. Pedig ez inkább fordítva igaz. A POE-t rendszeresen power ethernetnek mondják, de néha keverik a power line ethernettel is...
Szerintem ez is egy olyan szakma ahol folyamatosan képezni kell magunkat, hogy ne maradjunk le a konkurenciától. Hisz egyre elterjedtebbek a különböző RF szabványokat használó okos eszközök, legyen az WIFI vagy Zigbee. Utána pedig hülyén jön ki, ha az ügyfélnél csak a fejvakarás megy.
Az elemlámpát feltalálták már, egy FI relé áráért kapsz 20-at. :)
Jó, legyen fázisonként külön egy. De húsz????
Mi a bánatnak?
Nagyon - mondom nagyon - ritka az a meghibásodás, ami azzal jár, hogy csak némi áram szivárog a berendezés fázisából rossz helyre, és az nem okoz zárlatot, túláramot - ami meg működtetné a kismegszakítót.
Én pl. még egyszer sem tapasztaltam ilyen meghibásodást. Nem zárom ki, hogy más igen - de igen ritka lehet. Egy masszív földzárlat előadhatja magát, ha megtörik egy készülék kábele pl. de olyan, hogy csak kicsi áram szökjön? Háááát?
Nálad a felszerelés óta hányszor jelentkezett?
Na ugyehogyugye!
Ezzel szemben megszívat a dög amikor szerelni kell utólag bármit. Ugyanis akkor is leold a rohadék, ha fázis hiányában (!) összeérinted a nullát a védőfölddel. Ami ugye egy aljzat cseréjekor megesik...
És akkor séta megint a reléhez.
Már, ha rájössz, hogy mi volt a baj. Mert ha nem, akkor agyalhatsz, mi a szar történhetett? Földvezeték- szakadás? Rossz megszakító? Kóboráram? Használhatom? Kit ver agyon? Ki fog gyulladni a ház?
Hát, épp az előbb cseréltem izzót a plafonon, de nem tudtam modellezni a fázis fogdosást. Tudom, ha sokszor csinálnám biztos összejönne, de nálunk a világítás ilyen állandó dolog, pár évente kell hozzányúlni. :-)
Nálam meg csillagpontos a teljes vezetékezés, és szintén én basztam át saját magam. Elég jól dokumentált téma a topicban, ahogy a rack szekrény is. Elek azóta is szőke HR-esekkel álmodik (de nem úgy mint a legtöbb férfi :)
Bammeg, maga az infra meg amit írsz, az technológia. Erre alapulva létezik csilliárd féle termék és bármilyen meglepő, vannak drágák és jól működők, meg olyan kültériek amibe nem másznak bele a hangyák és -15ben is teszik a dolgukat szinte nulla téves riasztással.
Magamnak csinálom. Így maximum magamat basztam át :) Én látom a gyakorlati értelmét. Volt aki azt mondta, hogy hülye vagyok, mi a francnak. Ahol ez előtt laktunk ott hiába volt 3x32A betáp, ha a lakórészbe csak 3x16A jött be... Alsó rész egyik fele egyik fázis, másik fele másik fázis és az emelet volt a harmadik fázis. Aztán a konyha és a fürdőszoba egy körön voltak. Úgy kellett taktikázni, hogy mi mehet és mi nem, ha nem akartuk, hogy leverjen valamit. Mivel közben elköltöztünk, így nem húztam be plusz köröket, hogy szét legyen bontva.
> Amúgy kövezzetek meg, lehet, hogy hülye vagyok, de a villamos felújításkor szobábként tettem fi relét a konnektoroknak és max két szobánként a világításnak
Ebben a topicban ezért a kijelentésért elvisz a spanyol inkvizíció (elek), mert átbasztak, kifizettél rengeteg pénzt, teljesen feleslegesen, meg egyéb ilyen faszságok. A múltkor számoltam, nálam 20 körüli FI relé van a házban, elek meg nyaljon sót :)
Az ipari infrasorompók (amelyek pl azt nézik, hogy valaki megközelít egy veszélyes gépet, vagy be nyúlkál a présgép alá) kültérben alkalmazva kb óránként generálnának indokolatlan riasztást, lehetne rohanni minden leszálló falevél és minden felszálló galamb miatt. A riasztókhoz gyártott komolyabb kültéri infrasorompók viszont gyárilag fel vannak készítve az effajta zavaró tényezők ellen (plusz vízállók, UV állók, szabotázsvédettek több szempontból is, stb stb).
"A telkedre bejött-e valaki, vagy az akácosba bejött-e valaki?
Fogalmazz egyértelműen."
Ebben az esetben a kettő ugyan az. A háztól jobbra durván az utolsó 30 méteren akácos van ültetve a telek teljes szélességében. Igen azt elírtam, hogy nem balra, hanem jobbra van tőle a rajz alapján. Ez az én saram. Nyilván azt is akarom látni, hogy ott valaki garázdálkodik-e.
"a háztól balra akácos van. Ha azt akarom látni, hogy bejött-e valaki"
A telkedre bejött-e valaki, vagy az akácosba bejött-e valaki?
Fogalmazz egyértelműen.
"A látószögben nem gondolkodtam még, de nem 180°-os volt a terv"
A 2,8 mm-es kamerák tudják ténylegesen a vízszintesen 90(95) fokos látószöget, tehát 180 fokot két db 2,8-as kamerával lehetséges átfogni (pici túlfedéssel). Egyes 3,6 mm-es kamerákat is 90 fokosként árusítanak, ezt ne hidd el. Keskenyebb látószögű (5-8 mm) kamerákkal a távoli dolgok közelebbiek (a távolabbi emberek jobban felismerhetők), viszont a szűkebb látószög kevesebbet lát a világból (a telkedből). Viszont a garázsodon okosan elhelyezett 12 mm-es kamera kiváló képet készítene mindenkiről (szemből), aki a kapun bejön. (nézd meg ezt a képet)
Nem rossz dolog az infra sorompó, de személy szerint nem szeretem. Az egyik hozzánk tartozó területen van, de sok a probléma vele. Érzékeny a gazra (és nem igazán szeretnek költeni fűnyírásra, jó ha évi 4 van), érzékeny a hangyákra (nyitott alulról és simán bele kezdenek fészkelni) és az egyéb környezeti hatásokra is érzékeny (pára, köd, hó). Fűnyírás után pedig takarítani kell, mert a kaszák által felvert fű darabkák is bezavarnak... Így sok a téves riasztás.
Ha már kutya kaukázusi medveölő az álmom. De nagy kutyához kell a jó kerítés. Az a fajta kijön az állatokkal, hisz juhász kutya. A területét védi és a családot is. Annyira, hogy ha pl. gyerek van és játszanak a haverokkal, akkor sikongatnak, akkor simán átmegy agressgívbe, hogy védje a sajátot. Szóval célszerű olyankor bezárni.
Amúgy kövezzetek meg, lehet, hogy hülye vagyok, de a villamos felújításkor szobábként tettem fi relét a konnektoroknak és max két szobánként a világításnak. Arra is ügyeltem, hogy más-más fázisokra kerüljenek, ha esetleg az óránál veri le, akkor se kelljen a sötétben botorkálni. Illetve így ha valamit szerelnem kell a jövőben, akkor elég csak az adott szobát áramtalanítani.
Amikor az időjárás jelentés éjszakára sűrű havazást/ködöt mondott, akkor a távfelügyelet központjában a diszpécser elkezdte a gépből kigyűjteni azokat a riasztókat, ahol kültéri infrasorompó is van, a járőrök meg elkezdtek bemelegíteni, mert tudták, hogy ma éjjel nem lesz szunyókálás :)
" a havi 1 milla környéke, a segédnek 500 eFt körül"
Ehhez annyit fűznék hozzá hogy azokat akik ilyen gépként dolgoznak nem sok szabadidejük van. Lehet van a bevételnek látszata de azt rendszerint a család élvezi (pl nagy korszerű ház,jobb járművek, iskoláztatása a gyereknek....stb) magának esetleg egy-két nyaralás. Sajnos nem mindig dalolva dolgozik az ember ha egyeztetni kell más iparossal,(burkoló,vizes,asztalos...stb)ilyenkor előfordulhat vita is.Például ki fizeti a fölös kivonulást ha nem végez az előző szaki a megbeszélt időben. (tapasztalat.)
Akiket én ismertem, renszerint felőrölte az egészségét a folyamatos munka,vagy a házassága ment rá így vagy úgy.
Az épületvillamosság nem látványos szakma,nincs abban annyi romantika hogy élvezettel csinálja az ember.
Így május elsején különösen a 8óra munka,8óra pihenés,8óra szórakozás a mottó.
Szóval a főállás jövedelme a fontos nem a kiegészítő fusi.
A rajzhoz visszatérve: a háztól balra akácos van. Ha azt akarom látni, hogy bejött-e valaki és ha igen, akkor ki, akkor ki kell rakni a kamerákat a kerítés vonalába.
A látószögben nem gondolkodtam még, de nem 180°-os volt a terv. Oszloponként legalább 2-ben gondolokodtam. Egyik néz az egyik irányba a másik pedig a másik irányba.
Az épületre is szeretnék majd rakni, azokat eddig nem írtam. Így az érdekes helyek redundásan lennének filmezve vagy legalábbis más szemszögből is.
Mondjuk túlzásokba se szeretnék esni, majd megpróbálom ésszerűsíteni a dolgokat.
Egyelőre még csak ötletelek. Szeretek mindent többször átrágni a helyett, hogy pluszban költsek.
A légkábelt az oszlopok között kizárom :-) Nem vagyok oda a légkábelekért. Inkább elásom a kábelt, mint hogy a levegőben nézegessem. Sőt ha már szabotázs, akkor a földkábelt nehezebb is szabotálni, mint a légkábelt.
Az ethernet kábelnek az elméleti maximális hossza 100 méter körül van, nyilván függ a minőségétől is. A Mikrotiknek van hatótáv növelője. Esetleg azzal lehetne szórakozni. De abból meg sok kellene. A másik megoldás, hogy optikai gerincet húzok ki és kap egy poe switchet a kamerák előtt. A napelem parkokban általában ezt szokták csinálni.
A középen egy kamerát is kizárom. Az nem volna ideális, mert sok fánk van, így sok lenne a holt tér.
Nézegettem a Hikvision Colorvu kameráit is, azok elvileg éjjel is színes képet adnak és nagyon minimális fényt kell nekik. Nos nálunk hál Istennek nincs közvilágítás, de attól függetlenül ha nem éppen új hold van, akkor tökéletesen lehet látni. Mondjuk max 1 kamerát veszek és akkor tudom tesztelni, hogy mennyire használható.
Jelenleg éppen vagyonvédelmi rendszerszerelő ráépülő képzést végzek, így már pici rálátásom van a dolgokra, de még messze a vége. Azt viszont már most látom, hogy csak nagyon a felszínét fogjuk kaparászni a dolgoknak. Lesz 2 féle riasztó rendszer vezetékes és vezeték nélküli érzékelőkkel, valamilyen beléptető rendszer és egy egyszerű kamerás rendszer. De ezeket nem fogjuk se össze kapcsolni, se logolni, se mélyebben belemenni. Így majd élesben kell ellesni a dolgokat a kollégáktól.
A kamerákat amúgy is oszlopokra szokás tenni, az oszlopok között lehet akár légvezeték is. Szabotázs szempontból is hasznos, sokszor jobb, mint a földkábel.
"rendes tömör réz (fali, AWG24-es) Cat5e kábellel a 100m-t simán kell vinnie PoE-n keresztül"
10 x 60 méteres telek esetén szerintem túl optimista becslés a mindössze 100 méteres leghosszabb kábelhossz: épületen belül vezetés közben is "el szokott tűnni" tíz-húsz méter.
Ha a feszültségesés nagyon ki van centizve, akkor a tápot két utp érpáron szoktam vinni (dupla vezeték keresztmetszet), plusz olykor szükség lehet a tápegység feszültségét is 10-15%-kal megemelni, de olyan is volt, hogy 12 voltos kamera tulajdonképpen 15 voltos tápról ment. A POE és a többi 40-50 volt körüli trükk ilyen kábelhosszoknál még talán szükségtelen.
Elek és más alig lehet keresni nyavajgók számára...
Villanyszerelés volt szombat+vasárnap.
2 ember tempós melója 2 napig >> kb. 7-20 óra között Azaz ~50 munkaóra ment rá.
Munkadíj: 220 eFt összesen >> Szaki+Segéd 110 eFt/nap
Amiből a szakié 2x80=160 eFt és a segédé 2x30=60 eFt A segéd elmondása szerint 30 ezer naponta hétvégén az ő pénze.
Mindkettőnek van főállása (szaki 400 segéd 300 nettó körül).
Havi 2 (néha 3) ilyen hétvége és délután-este néhány kisebb (20-50 eFt-os) meló adódik hetente. A szakinak összejön így szumma a havi 1 milla környéke, a segédnek 500 eFt körül.
******************** Ami elkészült... a 2 hosszú nap alatt. 2 szoba, étkező, konyha, spájz és a folyosó teljes villany felújítása. ********************
Egy 1971-es (52 éves) vékonyka aluvezetékes szerelésú kádárkocka újra vezetékelése, rendberakása. Amiben anno 1x10 Amperrel indult a villany és 2000 körül lett növelve 1x20 Amperre.
Nemrég lett bekötve a 3 fázis 20+16+10 Amperrel egyelőre. és Készült 3,25 kWp napelemmel, 4 kW-os inverterrel (van tartalék is még) egy HMKE is.
------- A vezeték cserét már erősen kívánta a villanybojler, villanysütő, klíma, mosógép, vasaló, vízforraló, micro.
Ezek konnektor bekötései közelében a szigetelés több helyen is túlmelegedett, sőt volt ahol le is olvadt pár centi belőle. Csövezés nem volt, falba vakolt vezetékezés készült >> olcsó legyen alapon. Megj: az aluvezetéknek egyébként a falban nem volt baja, a következő 50 évet is bírta volna szemre.
A konnektor betétek is megviseltek-túlmelegedettek voltak. -------
A műszaki tartalom...
- a padlás gerendáin gégőcsőben vezetett 3x6mm2 illetve 5x6mm2(>>villanytűzhely/konyha) MT kábel helyiség gerincek - a födémet áttörve a helyiségekben kötődobozok a plafon alatt bevésve a falba - a dobozoktól új csövezés (mivel nem volt) a falban a helyiségeken belül - szerelvény dobozok szükség szerint, jó sok - MCU vezetékezés a csövezésben helyiségen belül - új főelosztó doboz (2x18 modul) és benne egy halom kismegszakító a folyosón - az összes konnektor és néhány kapcsoló cseréje újra (ami még nem volt korábban) --------------------------------------
A kameráknak amúgy is kell tápellátás a távolság miatt a POE ki van zárva. Ekkora távokat nem lehet áthidalni vele.
Én ha tehetném, tuti inkább ásnék 3x annyit, csak hogy ne a kerítésbe kelljen rakni a tápot, pláne a switchet.
Ha a kamera belefér 13W-ba és tud 802.3af-et (én még nem láttam IP kamerát 10W felett), akkor rendes tömör réz (fali, AWG24-es) Cat5e kábellel a 100m-t simán kell vinnie PoE-n keresztül. A 802.3af Cat3 kábelre van számolva, a Cat5e fali kábelek ellenállása 1.5x jobb, ergó van még benne tartalék 100m-nél. Továbbá a kamerák általában nem beszélnek gigabitet, 100megán pedig szintén nem necces a 100m adatátvitel szempontjából sem, tehát ha éppen 103 méterre sikerül a kábel, azzal is fog működni.
A rajz szerint a garázs jobb felső végétől 23m a kerítés, onnan 75m a távolabbi sarok (szumma 98m), a ház bal alsó végétől pedig 6m a kerítés, onnan 73m a távolabbi sarok (szumma 79m), szóval én nem zárnám ki a PoE-t.
Nem is lenne baj azzal, ha fejben valaki elszámol valamit, de hogy minden hozzászólásban feleslegesen okoskodni kell, az már kabaré.
Mert valaki megvesz egy ekkora telket, de nyilván nem néz utána, mekkora is valójában, ergo átverte őt az eladó. Mert a vevő biztosan hülye...
Kamerával kapcsolatban azt javasolnám, hogy oda kell menni az egyes pontokhoz és csinálni fotókat nappal-éjjel, mit szeretnénk, hogy a kamera lásson.
A telefonoknak sokkal nagyobb felbontású a kamerája, mint a megfigyelő rendszereké, de indikatíve jó lesz.
És meg kell aztán nézni, hogy egy olyan monitoron, amin majd nézni szeretnénk, mekkora lesz egy ember.
Ha úgy véljük, hogy nem csak a feleségünket ismernénk fel ekkora távolságból, hanem egy idegent is, akkor jó.
Erre a távra a 6MP nagyon az alja és még plusz infravetőkön is érdemes lenne elgondolkodni, de ott is persze úgy, hogy ne égesse ki majd a képet.
Nem egyszerű, ilyen területeken általában van őrszolgálat, nem a video alapján kell utólag bármit felismerni, csak azt kell látnia, hogy valaki matat és akkor odamegy.
Ezzel együtt érdemes, ha látják, hogy körbe van kamerázva, talán keresnek kevésbé védett tanyát a szakemberek.
Kintről behatoló ellen, a kamerákat a telek közepe környékére raknám... (akár az épületeket/ereszeket/tetőket felhasználva)
Onnan néznének KIFELÉ a kerítés FELÉ! - sokkal nehezebb szabotálni őket - mindent is látnak már messziről, időben
Ráadásul kevesebb vezeték is kell nekik.
-----
Tuti NEM raknék vízvezetéket a kerítés alapjába...
Viszont a kerítés alapból alakítanám ki a földelőt >> ALAPFÖLDELŐ-ként alighanem. (pl. a kerítés alap betonvasaiból hegesztéssel folytonosítva, hamár egyszer úgyis ott lesznek a vasak a betonban az oszlopknál mélyen, a lábazatban kevésbé mélyen)
Talán okosabb lenne a telek közepén jó magasan (pl villanyoszlopon) elhelyezni egy folyamatosan 360 fokban néző (és mindent rögzítő), nagyon magas képfelbontású kamerát. Egy ilyen kamera sok százezer forint, de lehet, hogy a végeredmény így lenne a leg-költséghatékonyabb.
"körbe is van kerítve, de az kb. olyan mintha nem is lenne."
Aszt hiszem texasi farmer duma:
Kétféle kerítés van: az egyiken csak komoly erőfeszítéssel lehet átjutni, a másikra ravaszul rá lehet fogni, hogy "nem vettem észre a kerítést". Ha a második fajta kerítésed van, akkor ha idegent látsz a telkeden, akkor először a levegőbe lősz a puskával. Ha az első fajta kerítésed van, akkor már elsőször sem a levegőbe lősz :)
"gondoltam, hogy a 4 sarkába teszek kiállást kamerának"
A kamera nem akadályozza meg a tolvajokat, csak néz és dokumentál,
viszont okosabb kamerák egész jól használhatók mozgásérzékelőnek.
Ha azt szeretnéd, hogy egy nagy területet néző (széles látószögű) kamera képén egy ember arca 50 méterről is elfogadhatóan felismerhető legyen, akkor nagyon jó képminőségű (6 MP vagy feletti) kamerákra lesz szükséged.
A nagy távolságok miatt a kamerák energiellátását 12V helyett 48-50 voltos rendszerrel oldanám meg (pl: POE). másképpen lehet, hogy 150-200 méter hosszon már nem lesz elég vastag a kültéri UTP kábel ereinek keresztmetszete.
A kerítésen nem egyenletesen osztanám el a kamerákat (a kamerák nem 180 fokban látnak!), hanem a szakaszok közepére tennék két 90 fokos látószögű kamerát "háttal egymásnak". De szabotázs ellen még ez sem tuti megoldás, csak az "egymást néző" kamerák.
hirtelen ennyi, a variációk, lehetőségek száma végtelen
egy szakmát igen nehéz leírni egyetlen fórum hosszázólásban :)
szerintem minden pénzköltés előtt kérdezz meg egy szakembert
Először is szeretném mindenkinek megköszönni a hozzászólásokat. Igazad van, benne van a használati útmutatóban, hogy tilos meglévő földelést használni.
Amiről szó van az egy külterületi tanya ingatlan, állandó jelleggel lakjuk. 1 hold föld tartozik hozzá, ami körbe is van kerítve, de az kb. olyan mintha nem is lenne. Valahol olyan laza a drót, hogy simán átlépem, mert el van feküdve. Az oszlopok abból lettek amit éppen találtak és nem is kaptak semmi alapot, így mozognak több centit minden irányba. Ezért is van tervben a teljes kerítés cseréje. Az 1 hold úgy oszlik meg, hogy kb. 100x60 méteres téglalap.
Ezért is gondoltam, hogy a 4 sarkába teszek kiállást kamerának és a hosszú oldal feléhez kb. Ez így 6 kiállás. Közben rájöttem, hogy inkább 7.
A villanypásztort a kerítés belsejére fogom felrögzíteni távtartóval, ahogy azt ipari parkoknál is szokás. Mondjuk ott a riasztó rendszerhez is hozzá van kötve és ha normálisan ki van építve a rendszer, akkor azt is lehet tudni, hogy a kerítés melyik szakaszán történt behatolás. Ennyire azért nem akarok belemélyülni. Ott a biztosítás miatt speciálisan van vezetve az elektromos kerítés vezetéke. Nekem az nem jön be, mert akkor a kerítés legtövét nem fogják tudni lelegelni a birkák és akkor nyírhatom körbe belülről is. Illetve az ott lévő készülékek elég borsos árat képviselnek, így olyanba nem is gondolkodtam. Nekem pont elég, ha az állatok magasságában körbe viszem 4-5 sorban, plusz a kerítés fölött is, hogy róka/sakál ne tudjon bemászni. Vagy legalábbis fájjon neki.
A kerítés teteje fog kapni NATO drótot is (az van is itthon), nem a tekercses változatot, hanem az egyenest. Volt egy merész ötletem, hogy arra is rákötöm a villanypásztort, de azt inkább elvetettem. Attól függetlenül a tartóit szerintem szigetelő közdarabbal fogom az oszlophoz rögzíteni, így elég ha egyszer megpróbálkoznak bemászni megy is a villanypásztor a szögesdrótba is. Jelenleg 7,2J-os pásztort használok, a birkák miatt kellett az erős, mert ha nagy a bundájuk tavaszra, akkor a gyengébbeket csak kiröhögték. Ha esetleg az sem lenne elég elrettentő erejű behatolás ellen, akkor majd felteszek valami erősebbet. A 15J-ost még legálisan lehet használni itthon is. A 7,2J-os is már rázott meg, nem kellemes az érintése. Valami régebbi jogszabály szerint elég volt csak az utca fronton kitáblázni, hogy elektromos kerítés van. Nem tudom, hogy ez változott-e. De mindegy is, előre teszek 5-10 méterenként táblát (csak ott van "utca"), körbe csak szántó van. Ott elég 15-20 méterenként is figyelmeztető tábla és akkor már minden jogszabálynak megfelelek.
Nagyjából így kellene elképzelni a telek és az épületek elrendezését. Nem lett igazán méret arányos... A felső kerítés szakaszon középen lenne kb. a kamera. Az alsó kerítés szakaszon pedig egy középen, egy pedig a ház sarkánál/kapunál.
Azért lenne szimpatikus a kerítés lábazatában elvinni a vizet, áramot, kamera vezetéket és a villanypásztor vezetékét, mert akkor egy ásással meglenne minden. A kameráknak amúgy is kell tápellátás a távolság miatt a POE ki van zárva. Ekkora távokat nem lehet áthidalni vele. Kb. oszloponként kellene POE feladó, akkor meg már amúgy is kellene oda a 230V-os hálózat. Mondjuk a konnektoroknak lehet, hogy külön húznám ki a vezetéket, hogy ha nincs használatban, akkor tényleg lehessen áramtalanítani. Míg a kamerák "fixen" megkapnák a 230V-ot.
A vizet pedig úgy terveztem (a kerti csapokat is úgy oldottam meg), hogy van beépítve egy álzáró csap a rendszerbe, azzal le tudom választani a hálózatról. Ha pedig már le van választva, akkor kinyitom egyesével a csapokat és van beépítve a garázsba egy kompresszor csatlakozási pont és egyszerűen kifújatom a benn maradt vizet. Így szinte száraz a csővezeték, ami benne marad minimális víz az pedig nem képes annyira megdagadni, ha meg is fagy, hogy gondot okozzon.
A kvázi két oldali betáplálásról még nem mondtam le. A garázsból indulna ki minden. Ott már amúgy is van víz, internet és áram is. Műhelyként is funkcionál, azért is vittem ki a netet. Így nem kell berohangálni, ha valaminek utána kell nézni. (Fém forgácsolással foglalkozom, bár még a műhely nem költözött ide, de a régi helyen is volt kint net). A garázsba szerelnék fel egy GANZ kapcsolót, amivel feszültség mentesíteni lehetne a kerítés konnektorait. A garázstól balra lévő kerítésig "csak" 15 métert kell ásni, így ott célszerű kivinni az áramot. Most vagy már a garázsból megindulnék 2x10mm2 keresztmetszettel erenként, vagy onnan még 25mm2-el állnék ki. Az első dobozban válna szét lefelé és felfelé és egy kört írna le. A garázsban így egy kapcsolóval lehetne áramtalanítani, kintre meg legfeljebb minden dobozba tennék matricát, hogy kétirányú betáplálás. Napelem parkokban sincs túlzásba víve ez a dolog. Ott is csak van egy matrica, hogy "Vigyázz! Kétirányú betáplálás!" és ezzel le is van tudva. Igaz, ha a trafó felőli oldalon bontjuk a kapcsolatot az AC szekrényben, akkor a szekrény feszültség mentes állapotba kerül, mert az inverter olyankor leáll. Nem az aljzatokban akarok kötni, hanem minden csatári doboz kapna fővezeték sorkapcsokat. Ha ezzel kapcsolatban viszont van valakinek pontos szabványa, hogy minek kell megfelelni, akkor azt megköszönöm ha megosztja velem. Akár jó a szabvány száma is.
Csak a gyári méretből indultam ki, keresztföldelő van, (5003040) aminek a felülete igen nagy, vagy összerakható mélyföldelő, ami 20v. 25 mm átmérőjű. pl. 110020
A felfogócsúcsok 16mm átmérőjűek. Még a véknyított alu felfogónak is 16 os az alja.
Két ökölszabály létezik, a kondenzátor értékének kiszámításához:
Folyamatos üzemi kondenzátor esetén 5μF 100W-hoz, illetve Indítókondenzátor esetén 20μF 100W-hoz. Mivel ezek az értékek csak egy névleges teljesítményhez adottak, nem érdemes pontosan kiszámolni, csak akkor, ha a motor egyetlen munkaponton üzemel, azaz állandó a tengelyteljesítmény. A motorban a fluxusvektor ideális esetben körpályán mozog, ez csak egy állandó terhelésre vonatkozik kondenzátoros motorok esetében.
Az IEC-ből jövő pásztoros szabvány szerint 10 m távolságot kell tartani a földelések között. A visszavont magyar pásztoros szabvány az akkor szokásos 20 m-t írja.
Ezen távolságok helyett persze Mutual Friend számolhatja a konkrét távolságot, amelynél a veszélyes egymásra hatása már nem teljesül, ha szerinte a szabvány a hülyéknek való. Ha ki tudja számolni.
A múltkor gondoltam egy merészet. Elszörnyedve láttam, hogy mennyibe is kerülnek a földelő szondák. Ellenben vastelepen járva a 1.4404 (316L) saválló acél átmérő 15 mm-es szállja olcsóbbra jön ki, mint mondjuk egy átmérő 20-as 3 m-es földelő szonda. A saválló acél élettartama pedig örök élet + 1 nap a horganyzott szarokhoz képest. Nyilván meg kell oldani a vezeték megfelelő csatlakoztatását rá, mivel azon nincs még ostor. Valaki rakott már le közületek ilyen "házi" földelő szondát? Mik a tapasztalatok? Mivel jelenleg már van földelő szondám, amit le verhetek a földbe, így most nem játszik a saválló alternatíva. A garázs műhelybe amúgy is 4 eres vezetékkel álltam oda gazdasági megfontolások miatt, mivel az a villany órától bő 25 méterre van, így oda is levertem egy szondát a 0 potenciál megerősítése végett. Viszont a ház is baromi hosszú (régi keskeny, de hosszú parasztház), így gondolkodok a villanyórával átellenes sarkon is leverni egy földelést. A több szonda sohasem baj, viszont az eredő ellenállást le tudná vinni, ami összességében nézve nem lenne hátrány.
A jövőben a terület körül ki kell cserélnem a kerítést. Jelenleg nincsen alja, csak a drótháló kosztat a földön. Hogy a saját állatkáim ne tudjanak kimenni, illetve az idegenek bejönni így körbe akarok vinni egy beton padkát, ami kilóg a földből jó 20 centit. Ebben el akarok rejteni KPE csövet is locsoló vízzel 20 méterenként kiállással, hogy ne kelljen annyi slagot keresztül húzni mindenen, hanem mindig legyen ott víz, ahol éppen szükség van rá. Viszont jó lenne áramot is körbe vinni a kerítés mentén, ki tudja, hogy mikor lesz rá szükség. Durván 320 méter körbe a kerítés. Ha 4x10-es kábelt vinnék körbe, akkor is közel 1 misi lenne a költség, így ezt egyelőre lehet, hogy kihagyom. A 4x10-es kábelt úgy képzeltem el, hogy kvázi mind a két végét megtáplálnám, tehát a legtávolabbi ponton is (160 méter körül) 20mm2 keresztmetszet állna rendelkezésre. Azon pedig ha nem csesztem el a számítást, akkor beleférek a 3%-os feszültség esésbe. Szóval a lényeg lényege, hogy a kerítésen x méterenként lenne egy "csatári" doboz, benne fi relével és 1 illetve 3 fázisú aljzatokkal. Természetesen a földelés megerősítésre kerülne ott is. Valamint van villanypásztorom is. Ez kell az állataink miatt. Azt már észre vettem, hogy a kör végén kicsit kisebbet csattan, mint a kör elején. Nyilván toldva is van több helyen, mert egyben nem kaptam ennyi vezetéket, illetve valahol szigetelt vezetéken kellett kerítésen átvezetni. Ezen tudnék javítani, ha vinnék körbe egy földelő szálat még pluszban, ugyanis a gyári földelő szondája elég szutyok volt, talán volt 1 méteres... Ha megöntözöm, akkor javít a hatásfokán. A kérdésem a következő lenne: a villanypásztor földelését be lehet-e kötni a rendes földelő hálózatba vagy kötelező külön vinni neki? Ha be lehet kötni, akkor ugyebár előfordulhat, hogy ugyan az a földelő szonda kap egy 10KV-os 7,5J-os impulzust, mint amin minden más van földelve. Ha nem lehet ugyan azt a szondát használni, akkor majd verek le a pásztornak külön szondákat.
Az általam ismert elektromos kerítéseknél a kerítés be van kötve a földelő hálóba a telepen működő egyéb eszközökkel együtt, de a villanypásztor föld szállja szintén szigetelő gyűrűkön van körbe víve a kerítésen az összes sorban. Az alsó sor van földelve talán 20 méterenként, de nem a kerítés fém részéhez van kötve, hanem saját földelő szondája van. Így a kerítésben beton részében legalább 4 csövet kell elvinni körbe: 1-et a víznek, 1-et a hálózati áramnak, 1-et a villanypásztornak és 1-et ha esetleg raknék kamerákat. A villanypásztorral elég nekem kiállni a telek 4 sarkán és a hosszú oldal közepein és a kameráknak is elég lenne ennyi helyen felállni.
Miért nem beszélűnk a villanyszerelésről. Hol vannak a villanyszerelő szakemberek? A fórum cime Villanyszerelés nem hogy ki milyen ember vagy mi a politikai nézete,erre gondolom vannak fórumok de engem nem érdekel.
A probléma ott van, hogy te egy kötözködő krakéler vagy, aki olvasni viszont nem tud. Én ugye szót nem ejtettem arról, hogy én akarnálak pofánvágni, azaz vagy félreértés, vagy szándékos ferdítés, amit írsz. Én az első ilyen megnyilvánulás után elkerülnélek. Az én baráti köröm az Emberekből áll, sőt, még a munkahelyi társaság is intelligens, kedves emberek.
Milyen szép lenne ha mindenki a 4 fal között élné le az életét, ez tett bennünket naggyá és a teremtés koronáivá. Ja, nem.
Az hogy alkalmatlanok vagytok más emberekkel együttélni, az a ti bajotok és benneteket valóban el kell szigetelni, de szerencsére ezek a negatív tulajdonságok pár mondat alapján kiderülnek és pontosan tudni lehet, kivel nem akarsz együtt dolgozni. Pár újabb mondat után meg az is kiderül, hogy szakmailag sem érdemes.
És innentől lehet menni a 4 fal közé, bizonygatni magadnak, hogy milyen intelligens vagy csak a többiek hülyék :-D
"vannak olyan emberek akik nem együtt jól érzik magukat egymás között. ... nem arról szól a történet hogy a banda 50%-a nyalja a masik 50 % seggét"
Valójában a banda 80-90 %-a nem hagyja dolgozni a tapadásával a banda 10-20%-át, pont a leg-intelligensebbeket.
Ezen 10-20 százalék számára kellene mindenütt home office lehetőséget biztosítani, boldogan élni fognak vele.
A 80 százalék pofázós-haverkodós alkalmazott viszont továbbra is minden reggel járjon be egy nagy terembe, ahol kamerák és stopperórás+korbácsos munkafelügyelők figyelik minden lépésüket.
Nem tudom eldönteni, hogy ilyen naív vagy, vagy mi?
Lajcsi esetében azért nem kapcsolták le őket, mert egész lakópark állt mögötte, és nem akárkik laknak ott.
És nem ők voltak a célpont, hanem a Lajcsi - az ismert okoknál fogva.
A valóság ezzel szemeben az, hogy egy VÉLELMEZETT számlatartozás okán is simán lekötnek, kikapcsolnak, mert úri kedvük úgy akarja.
Sőt, a kikapcsolás-visszakapcsolás költségeit is veled fizettetik meg.
A vidéki házam gázszolgáltatója épp így járt el velem. Nem lakunk ott 2. éve, egy évig fizettük a becsült fogyasztás (előző év) alapján a számlát, majd beszüntettem, mert a fülük botját sem mozgatták. Kértem az óraállás összevetését a számlával, a túlfizetés megállapítását. Fotókat küldtem, maileket, hívogattam őket, de sikertelenül. Regisztráltam, de a rendszer nem engedett be a beírt jelszóval - arra a címre meg nem lehet új regisztrációt indítani. Elmentem egy pesti ügyfélszolgálati irodába, de 2 órás sorállás után bezártak, én már nem kerültem sorra. Sakk-matt.
Már letettem arról, hogy valami történik, amikor hív a szerelő, hogy az MVM-től jött, menne be órát fényképezni.
Hurrá! Megkértem a szomszédot, akinél kulcs van, hogy engedje be őket. Öt perc múlva újra hív, hogy számlatartozás miatt lezárták a mérőt. Mondom a qva anyád, nem ezt mondtad az előbb, de ha már ott van - vetné össze a kifizetett óraállást a valóságossal, de hallani sem akart róla.
De nyugi, mert az óraállást rögzítették.
Másnap hívnak a központból, hogy mennének visszakötni, mert 70-ezres túlfizetésem van...
Ok, elintézem, hogy bejussanak.
Majd egy hét múlva jön a meglepi: egy 25 ezres számla a visszakapcsolásról. De nem ám az MVM-től, aki a szolgáltató, a számlázó, hanem a Tigáztól (vagy hogy a szarba hívják a régi céget).
Erre megírom nekik, hogy
ad.1 NEM ők a szolgáltatóm, hanem az MVM, hozzájuk semmi közöm.
ad.2 Én nem kértem a visszakapcsolást (tőlem maradhat kikapcsolva, míg nem szólok - nem vagyok ott)
ad.3 A dolgozójuk (alvállakozójuk) miért hazudott? Ha tudom kicsoda, be se engedem.
Pár napja megjött a válasz, hogy kuss nekem, minden szabályos, törvényes - fizessek.
Ha nem tetszik - ide, meg oda (valami érdekegyeztető) forduljak.
Megnézed hová van kötve bekötve a kondenzátor két vezetéke. Aztán a képen látható kapcsoló helyett átkötöd az odakötött betáp vezetéket a kondenzátor másik vezetékére.
A zöld kör maga a motor és a zöld nyílala motorból kijövó 3 darab NEM zöldsárga vezeték. Megj: az alsó helyett lehet, hogy 2 vezeték jön ki külön-külön. Akkor 4 vezeték jön ki, de kettő össze van kötve belóle egymással valahol.
--- A zöldsárgát ne piszkáld az a védőföldelés/testelés. Viszont! Ellenőrizni kell, hogy rendesen testel-e?! A konnektortól/bekötéstől a motor fém testéig végig.
A munkahely az nem kivánságműsor a kollégák összeállításánál.
nem tudom, hogyhonnan vannak ilyen remek tapasztalataid az emberekről .
vannak olyan emberek akik nem együtt jól érzik magukat egymás között. ugye ez lenne az ideális eset. nem arról szól a történet hogy a banda 50%-a nyalja a masik 50 % seggét. ez közösség valahol. nyilván vannak esetenként dominánsabb emberek de meg olyat soha nem láttam hogy a kevésbé dominánsak "csüngtek volna" a korábbiak ajkain. ez a tipus is megtalálja egymást.
Egy munkahelyen mindenki másra alkalmasabb vagy fekszik neki. Ez benne a szép. Én inkább szoftverezem a berendezéseket ellenben preciz dolgokra amit én feleslegesnek érzek nehezen forditok időt. Tudok lelekesedni mindenért, kollégák szerinte csak unatkozom :) ami valahol igaz is. Igy a kor előrehaladtával kiderült hogy nem egyformán öregedünk. Valaki már akár 40 évesen is minden ujdonságot vagy változást kínnak érez az életében és tiltakozik minden porcikája ellene, én mai divatos szóval kihivásnak érzem és nem fáraszt.
covid előtt meg még sokkal korábban komoly csapatépitések, konfelerciák a jövőről, és hasonló rendezvények voltak nálunk. Pont azert hogy akivel rendre tartom a kapcsolatot telefonon legyen egy személyes kapcsolat is. nem menjünk el egymás mellett a folyosón. mindenki hozta a saját páleszét és volt erezd el a hajam nem kicsi.
Na ez az ideális munkahely valójában ugy néz ki hogy 6-8 ember ül bent és uszve 80 db TV-t/monitort figyel egyszerre. Ez az otthonülő dagadt mindenhez is értő informatikus sztereotipia csak az amcsi filmekben létezik sehol máshol. Az első 20-25 évemet durván monitor előtt töltöttem. Már akkor is elkóboroltunk másokhoz órákat dumálni akármiről.
Hozzám hoztak egy 1,2-1,5 kW-motort (nem látszik pontosan) 287o fordulat két kondenzátor volt rajta a tulaj szerint az egyik szétrobbant ,a másik 35mikro/farad és próbáltam 15--25--35mikro/faradossal de úgy öt-tiz perc üres működés után melegszik. Ezeket a rossz helyett raktam be.A tulaj szerint azzal a 35mikrossal még használta csak nem volt erő benne .Lehetett tekercs hiba vagy más méretű kondi kell ? Ampert mértem indulás után 4,8A majd ahogy melegedik úgy kb. 8-1o perc fel megy 5,5 Amperre de ekkor ki kapcsoltam mert melegedik szinte forró .
Egyszer kellett volna az ügyfélszolgálaton rendezni és nem történik semmi, de egy ismételt utalás is megoldotta volna, vagy a sárga csekk befizetése. Aztán mindent jóvá írtak volna.
De könnyfakasztóan, szőke HR-es sztori lett ez így...
A villanyóra leszerelő szakember az egy egytollú indián semmi más. Balga dolog feltételezni hogy nála bármit is rendezni tudsz. Szerinted melyik szolgáltató embere az aki POS terminállal kószál és ügyfélszolgálati funkciót is ellát.
"egy idő után nagyon hiányozna az IRL kapcsolat. De biztos hogy van az az állatfaj"
Ilyen szempontból az embereket két csoportra szoktam osztani (a munkaadóknak is ezt javasolnám):
1. csoport: olyan emberek, akinek a társaságát folyton sokan keresik, mindenki együtt szeretne lenni velük (hozzájuk törleszkednek), stb
2 csoport: azok akik folyton mások (leginkább az első csoportba tartozók :) társaságát keresik, együtt akarnak lenni velük, rájuk akaszkodnak, folyton a nyakukba lihegnek, pletykálnak, csacsognak, smúzolnak, stb stb
Az első csoportból lesznek előbb-utóbb az ingerült embergyűlölők (vagy boldog remeték :)
a második csoport tagjai számára már rövid távon is kínszenvedés a home office.
Olyan szánalmas hogy mindenkit minuszolgatsz még akkor is ha az irja le hogy "erregyenlőuperi" magadat meg plusszolgatod.
Az a baj hogy nem tudsz csendben maradni időszakosan, kurva sok vagy, ki igy gondolja ki ugy de valamekkora méretű marhaságokat irsz le. Nyilván a barátod is pont ilyen ezért nem veszik fel sehova mert már a csunya HR-est is kioktatóan kezeli.
Ha valaki be akarja dolgozni magat egy számára jó munkahelyre akkor nem ugy indit hogy én delben akarok kezdeni és este 8-ig tudnék lenni, mert reggel nem szeretek dugóban ülni, délután megest ...
Kolléganő férje távoli felügyeletet csinál home office-ban angolul. Kezdetben feljárt budapestre, majd a covid hazazavarta őket és ugy is maradtak mert a cég rájött hogy megy ez otthonról is.
Most azon vitatkoznék, hogy ez mennyire jó mert én "beleértve a hülyéket is" megtért emberszerető vagyok igy egy idő után nagyon hiányozna az IRL kapcsolat. De biztos hogy van az az állatfaj aki tökéletesen tobbzódik az efajta életben is.
Hja, az nem irtam hog a srác az valójában cukrász ...
a szolgáltató rendszerében honnan látszott volna hogy ki fizette be?
Más néven lett elküldve az összeg, és a közlemény rovatban sem szerepelt hogy milyen számlaszámra vonatkozik. Ez csak egy utalás volt a napi sok százezerből.
A nagyobbik kérdés hogy ezután mi is történt:
"ez után az MVM next küldött két-három figyelmeztető levelet, hogy a villanyszámla nincs befizetve (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás a helyes öszegggel)"
bement az öreg az ügyfélszolgálatra az utalási bizonylattal? Mert ha igen akkor átvezetik.
"ez után az MVM Next küldött egy kikapcsolási értesítést (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás)
végül Az Elmű mégiscsak lekapta az öreg villanyóráját, pedig az összeg időben be volt fizetve, csak (mint utólag kiderült) az MVM next az átutalásból nem tudta azonosítani a befizetőt. "
nem, ez az elejétől kezdve világos minden épeszű embernek, ha más néven, más azonosítóval küldöm, nem fogja tudni beazonosítani.
De küld felszólítást, amire lehet válaszolni.
Ha baszol válaszolni küld kikapcsolási értesítést, igen.
"Jogállamokban..."
Bármelyik jogállamban kikapcsolják a francba az áramot ha nem fizeted be a csekket, és szarsz a felszólítára.
A jogállamban a polgárnak sem árt tisztában lenni a jogaival, kötelezettségeivel.
Amely esettel én találkoztam, ott egy 19 ezer forintos átutalás (villanyszámla) megjegyzés rovatába valaki értelmetlen zagyvaságot írt (az öreg éppen kórházban volt és a hülye sógora vállalta, hogy befizeti helyette a villanyszámlát),
ez után az MVM next küldött két-három figyelmeztető levelet, hogy a villanyszámla nincs befizetve (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás a helyes öszegggel)
ez után az MVM Next küldött egy kikapcsolási értesítést (miközben az öreg kezében ott volt az átutalási igazolás)
végül Az Elmű mégiscsak lekapta az öreg villanyóráját, pedig az összeg időben be volt fizetve, csak (mint utólag kiderült) az MVM next az átutalásból nem tudta azonosítani a befizetőt. Pedig az öreg direkt szólt a sógorának, hogy eszébe ne jusson utalni, fizesse be a sárga csekken.
Ráadásul a villanyóra leszerelő szakekembernél nem lehetett kifizetni a 19 e Ft-ot, nem érdekelte volna befizetett postai csekk, nem lehetett felhívni/elérni a főnökét, sem senkit, csak csendben fejet hajtva beengedni a kapun, csak ne hívjon rendőri segítséget.
Jogállamokban tiszteletreméltó dolog a polgári öntudatosság/jogismeret, diktatúrákban viszont a Hatalom igyekszik lenullázni, nevetségessé tenni.
(Magyarország természetesen jogállam, amely a gonosz brüsszeli szankciók miatt éppen most lesz kénytelen kilépni a EU-ból és a NATO-ból, véletlenül egyenesen valamelyik baráti kommunista nagyhatalom védőszárnyai alá ;)
Már újra résnyire nyílt az ajtó, a porszívóügynök tolja be a leköpködött pofáját.
"véget nem érő haszontalan vitá"-ról te gondoskodsz, mindig belőled indul, de te pofátlanul engem vádolsz.
Figyelj egy kicsit kecske, már megint másképp látja valaki süketelésed, mint te, amivel egy újabb vitáról gondoskodsz.
"Gratulálok, vissszakerültél a képernyőmről letiltott fórum-felhasználók 10-es listájára."
Nem érzed, milyen röhejes vagy? Úgy jársz, mint régebben egyszer, amikor mások válaszaiból kellett következtetned arra, hogy mit írtam és arra kellett válaszolnod. És te válaszoltál.
Elmebeteg, könyörgöm, ne tilts le, inkább menj a picsába.
A szolgáltatásból való kizárásnak megvannak a jogszabályi feltételei, de felhívnám a figyelmedet ,hogy még lakodalmas lajos ingatlanjaiban, és az általa elkövetett bűncselekményekkel érintett fogyasztási helyen is a szolgáltatások folyamatosak voltak, szolgáltatásból kizárásra 10 milliós nagyságrendű vélelmezett lopás, (jogellenes vételezés) és egyéb kapcsolódó bűncselekmények (korrupció, stb) kapcsán SEM került sor.
És akkor haversrác tavaly kapott egy melót, akit a maga bőven 50+ évével alapban elküldenének a HResek, de mégsem. Oszt hümmögött, hogy drága a benya, kipróbált egy jelentkezést céghez és rögtön lett +50%os ajánlata. Pedig csak pár sort írt a munkásságáról, rendes pék informatikus is lehetne, mert alapban makettezik, esztergál és fest. Meg persze tudja mi az a címtár, takács szerver és hasonló dolgok. Ellentétben Mekk kitalált haverjaival akik biztosan nem tudják, referencia sincs és pár sort sem akarnak írni magukról, mert minek.
Nyilván az a haszna hogy a "félnótások" is tudjanak dolgozni mert létezik egy itiner a számukra.
Nekem nincs dolgom a szabványokkal mert sok esetben kész tények elé vagyok állitva. Csinálnak akárhova egy telephelyet akkor a szolgáltató valamilyen algoritmus alapján lerak egy geyer szekrényt mint mérőpontot. Onnan rendre földkábelen megkapjuk. Kültéri aggregátor hálózat kapcsoló, kültéri Ac elosztó mondjuk a régmultból, és jöhet a fogyasztó. Ebből manapság mi szabványos és mi nem - viszonylag kevés dolog - a kutya nem tudja. AVK nincs mert nem lakossági az "előfizetés".
Még mindig te vagy az akibe már mindenki beletörölte a lábát baromságaid miatt és meg most sem adod fel.
Én ezzel csak azt akarom jelezni hogy ez a fajta kommunikáció - maga az index fórum jelen állapotában - egy kihalófélben lévő őskövület.
Balga dolog azt hinni bárki részéről hogy bármi témában itt világmegváltó gondolatok készülnek. Bár tudom vannak még olyan topikok de inkább hívjuk közösségeknek ahol tényleg jó dolgok születnek és kommoly információ áramlás van a szakértőbbek és a laikusok között. De ez nem mindenhol jellemző.
Azert irtam 50-100 között mert a fiataloknak ez már nem pálya. Sokkal gyorsabban futó platformokat kedvelik.
Nyilván MS-DOS-on futó progival felhivtál még akkor modemmel egy másik számot, bejelentkeztél és a PC-n lévő szoftverrel elküldted a topikba irt hozzászólásaidat és letöltötted a többiét. Majd otthon offline megválaszolgattál mindent. (Nyilván a BBS-ek éjjel hogy olcsóbb legyen küldözgették egymásnak az adatot még telefonvonalon.)
Amikor még alig voltak gépeink kis mélyedéseket véstünk amibe gipszet és u alakú drótot nyomtunk, tökéletes volt, főleg beton mennyezetnél fúrógép hiányában.
Az olcsó gépekkel tipli, csavar, hiltiszalag rögzitéssel lett a munka felgyorsitva.
Elek, te még mindig nem fogtad fel, hogy nulla hiteled van a topicban. Semmi, zéró. Bárki, aki 10 percnél többet tölt a topic tanulmányozásával azonnal leveszi, hogy ignorálni kell az összes hozzászólásod. Tudom, hogy nem olvasod (faszt nem), és ugyanúgy írogatod tovább a faszságokat, de ez kikívánkozott.
Én is röhögök barma amikor válaszolsz arra, amit nem is olvasol.
Te csak akkor gondolkodsz kecske, amikor idézel tankönyvből és megváltoztatod az idézet tartalmát. Ugye emlékszel rá? De neked nincs a pofádon bőr, nyomulsz gátlástalanul, olyan vagy, mint Amerikában a pórszívó-ügynök. Ez viszi előre a te kecskeakolos pékségedet.
Egy centis csíkokat vágtak alumínium lemezből, ezeket a csíkokat feldarabolták megfelelő hosszúságúra, egy szeggel átlyukasztották középen és a fugába beverték a szeget. Ráhajtogatták a vezetékre az alucsíkot.
Mindig jót röhögök, ahányszor azt látom, hogy valakinek nincsenek saját gondolatai (saját véleménye) és erre még büszke is ráadásul. Ezért tart itt ez az ország.
Egy gyakorlati kérdésem volna. MMFal vezetéket szeretnék rögzíteni téglafalra. Majd utána bevakolnám. Vakolásig mivel lehet ezt értelmesen, korrektül rögzíteni? Az előző alu mmfal simán át volt szögelve, de ez azért kicsit necces. Gipszelgetni sok kedvem nincs, meg jórészt egyedül kell rögzítenem, így valami kábelbilincs szerűséget keresek. Viszont normális széles kábelbilincset nem nagyon találtam sehol. (Külföldi oldalakon láttam azért). Tudom nem divat ez már, de aki manapság csinál ilyet, hogyan szokta rögzíteni?