Ha valami kérdésed vagy szükséged van segítségre nyugodtan írjál van itten szakmai gyakorlati múlt.Különben vannak még megmaradt alkatrészek nálam is pl.fejidom piros gyári festéssel kis horzsolással tárolásból fakadóan .
Sajnos még nincs róla fotóm, de kék(olyan SV-suzuki kék), és nincsenek fönn rajta a kopoltyúk . Sajnos a telefonom aznap esett át a komondorunkon, amikor vettem a mocit és ebben megpróbált meggátolni, de lesz kép, igérem..
Elolvastam Kawa úr sztoriját, a könnyem is kicsordult, hullarablásnak éreztem volna egyből rákérdezni a műszeregységre, pedig érdekes lenne tudni, mennyivel megyek. Mostanában autósokat szoktam megkérdezni, de az nem olyan pontos és mindig utólagos. Az pedig, hogy egy ilyen korú géphez legyen ép fejidom, számomra álomképnek tűnik, de cáfoljatok rá..
Nekünk tavaly szétzabálták a kertet. 3-4 naponta több mint 10 vörös csigát szedtem össze. Mérget a veteményesbe nem szívesen szórok szét. Talán még a sör csapda működhet.
Úgy adódott a dolog, hogy számos okból, és számos másik ellenére motoros lettem úgy kb. 15 éve, de sosem kerestem se a bajt se a pénzt, és mostmár vén fejjel ideje volt valami megbízható, komolyabb motorra fanyalodnom, mert Jawával közlekedni a mai viszonyok közt kaland-játék-kockázat, pláne rendszám nélkül... (volt rendszámos is, de kihalt szegény alólam). Mivel a cseh mozdonnyal kezdtem és irtózom a kerti gépektől, semmiképp nem adtam volna alább, mint a két henger, a négy az nekem már sok, a három pedig nagyon drága. Adott volt a vonzalom is, azóta tetszik a típus, mióta csak megláttam szemből a dupla lámpákat, meg ahogy az idom körülveszi őket, még jóval azelőtt, hogy először motorra ültem.
Nézegettem a hirdetéseket, aztán elszakadt a cérna, egy melegebb tavaszi estén elvitettem magam Szolnokra "megnézni" egyet, és azzal jöttem haza. Persze, kicsit ütött-kopott, kicsit megszereltek már rajta ezt-azt, de én is hogy nézek má ki, így legalább nem nagy a kontraszt. Három-négy hete van nálam, sose voltam vele "motorozni", de elvitt már ide-oda, ahol dolgom volt, legalább egy ezrest biztos beletettem, egyszer már el is taknyoltam vele(sáros földút tengelymély gödrökkel, sétatempó). Falja az utat és a benzint, nagyon nincs együtt a két karbi, zörög a szanaszét repedt idom mindenhol, de a blokk és a futómű csöndben teszi a dolgát. Szerviz esedékes, légszűrő, szinkron, olajcsere, és biztos más lesz minden, de így is nagyon tetszik. Más motort én már nem akarok, hacsak nem egy speed triple-t, egy VTR1000-t, az összes létező csehszlovákot, kx125-öt, Morini levegős v2- bármit, kivéve a randa endurójukat, és persze minden nem egyhengeres BMW-t, meg persze egy Guzzi Daytonát, meg még néhányat :), de a TDM marad, szóval biztos fogok majd okosakat kérdezni tőletek.
Addig viszont mindenkinek kelemes nyélgázt kívánok, letett térddel, hisz ez már tavasz a javából!
De az. Tavaly még bottal ütöttem szét a dögöket, idén remélem már ő szedi össze. :D Most még karanténban van, had szokják meg a dögök, oszt utána szabadon futkoshat a kertben. Nagyon kis haverkodós, jópofa. :)
Én most tanulok róla. Generátor, transzformátor, villany motorok (szinkron, aszinkron, csúszógyűrűs, kalickás stb.)
Amit kawa550 megosztott Youtubos vidi az korrekt.
Ha jól sejtem a TDM generátora mágneses és nem gerjesztő tekercses?
A stabilizátor vagy fesz.szabályzó kimérése okés. De ez az érték változó szabályzókként!
Vagyis ahány fesz.szab. annyi érték, mert a diódák szabályzó és szabályzó között eltérnek. DE érdemes fordított polaritással is rámérni ahogy a videóban van, mert az is hiba, ha akkor nem mér szakadást. Akkor abban az esetben szivárgás van és akkor ellen dolgozik a generátor a gerjesztés alatt. Motor hatás alakul ki.
Ezt múlthéten teszteltük is a suliban.
A tekercsre is érdemes rámérni üzem melegen ahogy a leírásban van. Kb 70-80 fokra felmelegíted a sütőben és mérés.
Sziasztok! Találtam egy cikket a generátor-feszszabályzó összefüggésről és itt azt mondja, hogy a rossz szabályzó nyírja ki a generátort... Ahogy itt írják, le lehet ellenőrizni méréssel, 0,400 és 0,600 között kell az értéknek lenni, fontos, hogy mindhárom kábelen ugyanannyi legyen. Az én szabályzóm mindhárom kábelen 0,9-et mutat. Ezek szerint ez nyírta ki a tekercset és vehetek ebből is másikat? Sajnos ez nagyon nem az én világom, mérni tudok de nem értem amit látok. Szóval bocsi, ha nyilvánvaló dolgokra kérdezek rá, de van itt olyan aki ért hozzá, talán lefordítja....:-)))https://mtp-racing.de/mediafiles/PDF/MTP-Racing%20Regler%20Testanleitung.pdf
Átrakta, nem lett jó. A létező legvékonyabb 120-as lapkával 10-es hézagot sikerült összehozni 25-30 helyett. Még a lapkából sem érdemes köszörülgetni, mert max annyit lehetne elérni hogy a lapka meg a csésze közt is lenne egy kis hézag, de az nem segít a dolgon. Túl mélyre marták a szelepfészket. Helyre lehetne hozni új szelepülék berakásával meg újramarással, szelep is van bőven jó állapotú, hála Tibikének, de nem vagyok hajlandó újabb tízezreket tolni a dologba a hengerfej leszedésével. Ha lesz időm, nekiállok szétszedni, oszt amit lehet eladok, a többit kibacom.
Akinek kell valami, szóljon meg tegyen ajánlatot hogy mi kéne és mennyit lenne hajlandó fizetni érte.
Nem nyertél, mert én adtam oda a hengerfejet, amiből majd átrakja az ékeket, az lesz a gyógyítás. :-) Aztán ha akkor jó lesz utána jelenthetünk ki bármit. :-)
Na, mosmán itthonról tudok képet is küldeni, mert a telómról lefogyott az adatkeretem.
Itt a képen jól látszik, hogy az ék belső oldalán a perem az eredeti félkör keresztmetszetről szépen hegyesre verődött, valszeg nem rakták pontosan a helyére. Hoztam egy beteg hengerfejet a Tibitől, abból szedtem ki éket. A jó ék meg se moccan a vájatban, az enyémeknek jól érezhető lötyögése van fel le. Ha ez a lötyögés csak 0.3mm, akkor az már elég ahhoz, hogy az egyébként jól záró és helyén lévő szelephez képest a rugó ennyivel feljebb tudjon jönni a csészével együtt, így a mérhető szelephézag a csésze és a tengely bütyke közt eltűnik, de a csésze meg a szelep vége közt marad valamennyi, ezért működött a motor mérhetetlen hézaggal is. Mostan majd csere az összes szűk hézagos szelepnél új ékekre, oszt meglássuk.