Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.31 -1 2 4803

És akkor...

 

Boldog új évet kívánok minden kedves topiktársnak!

 

Ui.:

A helyi túratársakkal mi már koccintottunk az új-zélandi meg a kamcsatkai újévre :-)

Előzmény: Szebényi Tibor (4799)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.31 -1 1 4802

Ha van egy tapasztaltabb társ vagy netalán vívómester, akkor VSZ a sportkard + annak védőfelszerelése nem veszélyesebb, mint a párnázott eszköz. A polifoam réteggel védett szablyák egyik rejtett veszélyforrása - a rendszeres karbantartás hiánya! 15-20 átlagos gyakorlás után teljesen "szétmállik" a polifoam cső és csak látszatvédelmet nyújt. Közben a használója mit sem sejtve pont olyan erővel vág, mint korábban.

Ezért van a könyvben egy olyan szakasz, hogy Vívásbiztonság.

Előzmény: Annatar (4800)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.31 -1 1 4801

"Nem vagyok biztos abban, hogy a sportkard (...) jót tett nekem, ha nehezebb szablyákkal akarok hosszútávon dolgozni."

Igen. Egyfelől érdemes tisztázni, hogy a kezdőnek milyen hosszú távú céljai vannak. (Bár ha gonosz lennénk, akkor már az is ilyen cél, hogy egyáltalán megjelenjen a 50. vagy 100. edzésén.)

Másfelől a sportkard a szablyavívásban kb. olyan szerepet tölthet be, mint korábban a tőrvívás. Elméletileg jó, a gyakorlatban kihagyható.

 

Meg az sem mindegy, hogy a kezdő egy 110 kg-os férfi vagy egy filigrán hölgy, aki nem kíván 30+ mm széles fringiákkal vitézkedni.

"De itthon nem lesz egyhamar tömegek felszerelése egy komplett HEMA védőcucc..."

Mivel a HEMA-vívás - pl. hosszúkard, szablya - legalább kétszer drágább felszerelést igényel, mint az olimpiai változat.

Előzmény: Szebényi Tibor (4798)
Annatar Creative Commons License 2016.12.31 0 0 4800

Kezdő felszerelés:

Én mindenképpen valami párnázott dologgal kezdenék, egyszerűen azért mert a kezdők - és itt azokra gondolok elsősorban akik a hecc kedvéért lemennek egy rövidebb időre, hogy "kardozzanak" - azzal kevesebb sérülést tudnak okozni maguknak és egymásnak.

 

 

 

Szebényi Tibor Creative Commons License 2016.12.30 0 1 4799

És akkor! :D

 

Szebényi Tibor Creative Commons License 2016.12.30 0 0 4798

Nyilván kényszermegoldás a plüsi, de arra ideális, hogy a kezdők kedvét meghozza a víváshoz. Meg mint Schundi versenysorozata igazolja, alkalmas mindenféle rendszerből érkezők versenyeztetésére.

 

Akinél meg komolyra fordul a dolog, az úgyis fejleszteni fogja a felszerelését. De itthon nem lesz egyhamar tömegek felszerelése egy komplett HEMA védőcucc, meg egy Regenyei "erős szablya".

Előzmény: Xálfegyver (4793)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2016.12.30 0 0 4797

Hasonló sorrendet tartanék, mint Ulrich.

Annyi különbséggel, hogy az elején sportkard helyett fa vagy a műanyag szablyáimat adnám a kezdők kezébe.

Nem vagyok biztos abban, hogy a sportkard (itt főleg a spéci markolatfogásra gondolok) jót tett nekem, ha nehezebb szablyákkal akarok hosszútávon dolgozni.

Előzmény: Xálfegyver (4793)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.30 -1 0 4796

Egy izgalmas téma a Kendo World fórumról (14 oldal).

Gladiator School???
http://www.kendo-world.com/forum/forum/general/multimedia/9912-gladiator-school/page1

Így látták a kendósok a HEMA-t 2006-ban. ;-)) (A hozzászólók között találjuk Matt Eastont, Max C.-t kanadai kenjutsust és HEMA-kutatót, Neil Gendzwill 6. danos kendóst stb.)

Neil:
"...because they are learning from old manuscripts, don't have the luxury of generations of instructors behind them and are doing this recreationally, they look awkward and unathletic to the kendo eye. However this doesn't mean that the positions and techniques they are attempting to recreate are invalid. Seeing what they are doing would give you a good idea of what kendoka who tried to learn purely from books would look like."

Lance(lot) Chan [1] írta Eastonról, az ARMA egyik fórumán, ahol megtaláltam a témát:
( http://www.thearma.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=20930 )

"I'm actually surprised and appreciate your seemingly endless effort to reply them in informative and non-confrontational way." (Na ezért van az, hogy az emberek jobban tolerálják Easton tévedéseit, mint Clementsét.)

Max C.:
"Do not transpose the idea of striking without caring for your own safety to all JSA. Many Kenjutsu styles prioritize the fact of staying alive. Yagyu Munenori (from Yagyu Shinkage ryu) said so himself in his book of family traditions: It's very easy to cut someone, but it is very hard not to be cut. Kendo has many concepts wich are alien to many kenjutsu, and each one of them as some unique approach to combat. Let's not forget it."

Egy SG-tag:
"I does rather amuse me that the few-hundred year old arguments that are described in this document seem almost precisely the same arguments that rage through modern WMA.

For example, Yamaga had asked his mentor, Onoha-Itto-ryu Headmaster Ono Tadao the same question in regards to combat with a bokuto and combat with a shinai, to which he replied, 'training with a shinai is unbearably forgiving, and is no more than child's play. If anything, it is a way of avoiding the depth of real combat.' In contrast to this, Nakanishi retorted that this was a complete misunderstanding of the objectives of the Nakanishi group in employing shinai for training."

Neil:
"But in general, fencing is a linear activity. Circling your opponent is mostly a waste of time. We see beginners try it all the time, but they eventually give it up. All it does is provide openings to someone who is more quiet."
_________________________
1. Realistic Sparring Weapons oldal. Párnázott fegyverekkel vív a hongkongi háztetőkön.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.30 -1 0 4795

Ha egy ideálisabb világban élnénk, akkor rögtön sportkardot adnék egy kezdőnek, illetve a megfelelő védőfelszerelést. Ahogy megtanulta az alapokat és már van némi elképzelése a vívásról (legyen ez mondjuk 6+ hónap), akkor 500-700 g közötti párnázott szablyát. (Ha szeptemberben kezdett, akkor pont a nyári meleghez illene a párnázott eszköz és póló + fejvéd.)

Utána HEMA védőfelszerelés és könnyebb, fém vívószablya lenne a folytatás. Az sem lenne rossz dolog, ha a fém vívószablyák 3 változatban lennének a pompásan felszerelt vívóterem raktárában: 400-500 g, 500-700 g, 800-900 g (normál, versenyeszköz).

Előzmény: Xálfegyver (4793)
sz332 Creative Commons License 2016.12.30 0 0 4794

Szia,

 

én már csak privát edzést tartok, de:

 

könnyű la canne sétapálca, 1.50-es rattan bot, műanyag gyakorlókés, vívósisak, és lacrosse kesztyű. Ez az alap, amivel már el lehet kezdeni játszani, és megfelelő védelmet nyújt,

kontroll mellett. Ha van lábszárvédő, az nem hátrány.

Előzmény: Xálfegyver (4793)
Xálfegyver Creative Commons License 2016.12.30 0 0 4793

A Régi Vitézes podcastban Waldmann Szabolcs azt mondja hogy náluk a plüsi egy kényszer megoldás mert legszívesebben teljes felszereléssel és karddal dolgoznának.

Érdekelne hogy milyen eszközöket adtok a kezdők kezébe és hozzá tartozóan védőfelszerelést, és ha az anyagi helyzet jó lenne, akkor abban az esetben mi lenne a felállás.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.30 -1 1 4792

A Wikipédián kiemelt lett a Gerentsér László vívómesterről írt szócikk. Remélem, előbb vagy utóbb a kezdőlapra is felkerül majd.

Tavasszal már írtam arról, hogy a szócikk 2. lett a 2015-ös Év szócikke versenyen (Sport kategória).
A kiemelt státusz azért értékesebb, mert itt már nem csak azt vizsgálják a szerkesztő kollegák, hogy tetszik vagy nem tetszik az adott szócikk, hanem egyéb követelményeknek is meg kell felelni.

(Jelenleg - 926 kiemelt a 400880-ból - kb. minden 433. szócikk kapta meg ezt a "peer-reviewed" minősítést. 926-ik. Ez volt az év utolsó lezárt kiemelési eljárása.)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.30 -1 1 4791

Szablya,

"...víváshoz mennyit tud hozzátenni az ARMA-ról folytatott vita."

Nyilvánvaló, hogy az ARMA-ról folytatott tarsalgást olvasva senki nem lesz jobb vívó, viszont világosabb lesz számára az egész jelenség. Fontos ez?! VSZ igen, mivel nálunk van olyan társaság, aminek működése erősen hasonlít az ARMA-nál vegytisztán tanulmányozható folyamatokra.

Nem beszélve arról, hogy a magyar neten nem nagyon látom nyomát annak, hogy részletesebben foglalkoztak volna a témával.

(Az SG fórum zárt részében - "The Baboon Waster" kocsmában - a 235300 hozzászólásból 1280 (64 oldal) találatot kapunk az ARMA keresőszóra. Ez nagyságrendileg kb. annyi, amit mi foglalkoztunk ezzel a szervezettel.)

Más.
Mellesleg senki és semmi nem tiltja további, érdekesebb témák felvetését. Semmi akadálya annak, hogy a topikban egyszerre több szálon is folyjon a társalgás.

Szablyaútja Creative Commons License 2016.12.29 0 0 4790

Srácok, kezd a topik kicsit belterjes lenni. Nem tudom a víváshoz mennyit tud hozzátenni az ARMA-ról folytatott vita. Kicsit kezd olyan érzésem lenni, hogy "mindegy miről, csak vitatkozzunk". 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.28 -1 0 4789

Simplex,

 

Nem az a lényeg, hogy a blogíró mennyire ismerte személyesen JC-t, hanem az, milyen mértékben látta át az egész rendszert a belső levlisták stb. segítségével. Nem tudom - meg nem is akarom - ellenőrizni az összes állításának hitelességét, de határozottan úgy érzem, hogy számos ponton igaza van. (Pl. Pynenberg-ügyről más korábban is olvastam.)

 

Viszont nagyon könnyen ellenőrizhető, hogy mennyire ír igazat pl. Ran Pleasantról, függetlenül a megfogalmzás stílusától. Ehhez bőven elég beleolvasni az angol wiki Association for Renaissance... szócikk vitalapját, amiből kiválóan látszik, hogy már 2007-ben milyen módszeresen tűntettek el bárminemű kritikai megjegyzést az ARMA-val kapcsolatban. (Még szerencse, hogy a wiki minden szépen visszakereshető ;-))

Csak néhány példa.

Törölték a Kritika szakaszt ("Your removal of sourced criticism is not acceptable. This is harsh criticism published in notable publications." A svájci Bachmann) Lásd a törölt részt: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Association_for_Renaissance_Martial_Arts&diff=145931953&oldid=145865839 )

Az első törölt cikk Ramón Martínez észrevételei Clements könyvével (1997) kapcsolatban.

http://www.classicalfencing.com/articles/martinez_review.php

Review and Commentary Renaissance Swordsmanship The Illustrated Use of Rapiers and Cut-and-Thrust Swords by John Clements
by Maestro Ramón Martínez

A másik pedig Amberger cikke volt. A két ember viszonyárol egy jó kis összefoglaló:

 

Amberger + Clements = "Enemies"?
http://www.mixedmartialarts.com/forums/UnderGround/AmbergerClementsEnemies:22090

Törölték a Szakadás (Schism) szakaszt, pedig ez tényleg kimondottan fontos lett a szócikk szempontjából. A vitalap részeletesen foglalkozik a létszámcsökkenéssel.

A blogíró azt is leírja miért döntött úgy, hogy konkrétan beszól JC-nek. Lassan befejezem az egész ARMA témát. Bőven van annyi linkelt anyag, ami alapján az érdeklődő viszonylag objektív véleményt tud formálni az egész jelenségről, vagy konkrétan JC-ről. Tényleg egy utolsó link:

https://www.reddit.com/r/wma/comments/5adbmk/who_is_john_clements_and_what_is_scale_and_key/

Ui.:
Nem tudom, hogy mennyire tudatos a dolog, de Chidester adatbázisa Wiktenauer.

Simplex-CG Creative Commons License 2016.12.26 0 0 4788

Ulrich,

 

Ez a blog amit linkeltél nagyon jó példa :) Kb annyira releváns, hogy kb én is írhattam volna, a fickó nem is ismerte túlzottan személyesen

Clementst, az öreg valószínű azt sem tudta, hogy a világon van (a blogra meg pláne nem jut el), de azért ő keményen beolvas, évekkel

azután, hogy Clementst az összes jelentősebb tanítványa otthagyta.

 

Nyilván a Wikitenauer már egy szinttel az SG (vagy akár a SAGA könyvtára) fölött van, a technikai fejlődés már csak ilyen.

 

Amúgy vicces, hogy mindenki úgy van az ARMA-val, mintha valami despota által vezetett, vaskézzel irányított tekintélyelvű szervezet lett volna kb,

miközben a felépítése már akkor is leginkább független klubbokból (study group) állt össze, ezért is tudott olyan gyorsan szétesni.

(ha kilépett egy vezető, vitte a saját klubját). 

 

Egy átlag ARMA peon pont ugyanúgy vallásos áhitattal nézett a saját instruktorára, mint a belső kör Clementsre.

És ez a legtöbb klubban a mai napig így van.

 

Igazából csak a szemináriumokon, levlistán, fórumon szólt oda az öreg ezt-azt (ha valaki olyan interpretációval állt elő, ami neki nem tetszett),

a klubok napi életéhez semmi köze nem volt, csak havi x pénzért adott egy logót, egy menő színösszeállítású edzőruhát, meg

pár videót és doksit a kardozásról, illetve valamennyi know-how-t azzal kapcsolatban, hogyan kellene működtetni egy klubbot.

 

Annatar,

 

Jól látod, ők már belenőttek abba, amit az öregnek amerikában kb a nulláról kellett felépítenie, az öreg meg nem igazán tudott haladni a korral.

A baj az, hogy máig sokan vannak így vele, akik fele ennyit tettek a jó ügyért, mégsem kapnak ekkora fikát.

 

Elég csak azokra gondolni, akik évek óta mestereket avatnak HEMA-ban pl :) 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4786)
Annatar Creative Commons License 2016.12.26 0 1 4787

"Ami a probléma, hogy harcművészetekben valahogy elvárt dolog, hogy a mester mindenkit le tudjon nyomni 50 évesen,"

 

Azért én ismerek olyat aki bár 50+ éves, azért nem vágnám hátba váratlanul.

Más részről azért a sok legendát lebontva a távolkeleti mesterekről is az derül ki, hogy a kinevezett vagy önként jelentkező tanítványaik álltak ki értük, ezzel bizonyítva a tanítási és harci képességeit. A "legyőzhetetlen mester" meg igen gyakran nem is küzdött senkivel egy életkor/rang elérése után, inkább igazgatta az iskoláját és teázott a többi hasonló mesterrel. (ami tekintve hogy egy komolyabb küzdelem mindkét fél részére sérülésekkel járt, szerintem annyira nem meglepő)

 

Clements munkásságát én egyáltalán nem ismerem, de a lenti idézetekből az derül ki, hogy nem vette észre (vagy inkább nem volt hajlandó), hogy a világ elment mellette. Sokkal több energiát és időt kellett beleölnie olyan dolgokba amit ma már készen kapnak a kezdők.

 

Előzmény: Simplex-CG (4783)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.26 -1 0 4786

Ismerem az ex-ARMA-sok történetét (itt a topikban is szerepelt már Ben Floyd és Jake Norwood véleménye). Ha már ennyiszer lett megemlítve a Wiktenauer, akkor legyen némi háttér-információ az adatbázis alapítójáról, Michael Chidesterről.

http://www.fioredeiliberi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=19153&start=120

Ebből kiderül, hogy pontosan mikor és mennyi ideig volt az ARMA tagja.

Szerintem azt is érdemes némileg árnyaltabban kezelni, hogy az ARMA-tudásanyag mennyiben JC kizárólagos személyes teljesítménye, vagy a kilépett tagok is (jelentős) mértékben hozzájárultak az anyag kidolgozásához. Egy ehhez kapcsolodó idézet:

"Now, I and others often joke about Clements' HEMA illiteracy and marvel over the fact that in 25 years of historical swordsmanship he's never bothered to learn to read the treatises in their own languages, or even to pronounce key terminology. Joking that he never reads anything is part of that, and I know full well that it's not true. He just doesn't read anything that isn't translated into English, and his access to manuals is limited by the quality of available translations. That's true of many people in the community (me, I can read Middle Italian just fine, but have only just begun to learn Early New High German). Being unable to read the bulk of the manuscripts (since less than a third have been translated) might be a bit embarrassing to someone who bills himself as the foremost researcher-practitioner in the world, though." [Chidester, SG, fenti topik]

"...a stílussal volt baj."
Hát igen, a stílus. Azért erre is találunk pár érdekes példát.
(*** DRTL ***)

http://manytwol.blogspot.com/2013/11/a-resignation_22.html

JC-ről, Ran Pleasantról stb.

Saját: "...idővel lenullázta a korábbi időszak során gyűjtött "pontjait"."

Nem a korábbi eredményeire (könyvek, videók stb.) gondoltam, hanem a hitelére. Arra hogy a HEMA-közösség milyen véleménnyel van róla. Ebből a szempontból garantáltan lenullázta magát.

"...akinek amúgy nagyon sokat köszönhetünk,..."
Konkrétan azok a HEMA-sok, akik hosszúkarddal foglalkoznak.

Ui.:

Az SG könyvtára - főleg - egy nagy linkgyűjtemény, amit magam is igyekeztem gazdagítani. Viszont a Wiktenauer egy komoly minőségi ugrás a linkekhez képest.

Simplex-CG Creative Commons License 2016.12.26 0 0 4785

Nézz utána, hogy a Wikitenauer (vagy a HEMAA) alapítói hol kezdték a pályafutásukat. Az ARMA keretein belül, Clements és más tagok kapcsolatain keresztül ki lett kutatva elég sok dolog (sok pont a kilépett emberek által, persze). Újra kikérni a már ismert mikrofilmeket már kicsit könnyebb volt (pláne hogy akkor már az európai csapatoknak is szép online tudástáruk gyűlt össze, az SG könyvtára még ma is nagyobb, mint a wikitenauer)

 

Nyilván 2009 után, hogy Norwoodék kiváltak, már rendkívül könnyű és kényelmes megoldás volt betámadni az épp frissen agyfaszt kapott Clementst, miért is fizetnél tagsági díjat valamiért, ami már a zsebedben van. A kilépés jogos volt, a stílussal volt baj. Norwood sokkal kulturáltabban lépett ki (amire Clements persze berágott, hisz pozíciójánál fogva vitte magával a fele tagságot) Rám is köpködtek, nem kicsit, mikor saját csapatot alakítottam, mégsem csináltam belőle publikus sárdobálást Tornácon vagy egyéb hagyőrös-hemás fórumokon, és ma is hálás vagyok a régi csapatomnak, még ha nem is szeretek ott mindenkit, és már sok ott tanult dologról más a véleményem.

 

A Rosetta Stone-os meg a generációs téma egy kétségbeesett próbálkozás volt arra, hogy azt mutassa, a szakítás után még maradt adu a kezében (nyilván nem maradt). Ezt a generációs dumát amúgy egy itthoni HEMA csapat vezetőjétől is hallottam már ☺

 

Clements nem nullázta le, amit a HEMAért tett, azzal hogy amúgy egy farok. El kell fogadni, hogy ő egy farok, akinek amúgy nagyon sokat köszönhetünk, még ha nem is szeretjük. A múlt egy része, ugyanúgy mint Tobler, és még sokan mások, akik ma már nem formálják olyan aktivitással a mainstream HEMA-t, mint régen. Hogy hova vezetett a munkássága? Az arma diviziókból alakult számtalan kis csapat szerte amerikában, akik tanultak a hibáiból.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4784)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.25 -1 0 4784

"Én nem kívánok igazságot tenni."

Én sem, mivel nem igazán ismerem se Clements, sem Brooks teljesítményét. Az egész csak vívástörténeti szempontból érdekes, meg annyiból, hogy hova vezett, ha egy önmagába bezárkozó szervezetet egy kissé messianisztikus hajlamú, némi üldözési mániával "megáldott" ember irányít. Akinek akár komoly érdemei is lehetnek a HEMA népszerűsítésében, de idővel lenullázta a korábbi időszak során gyűjtött "pontjait".

"...a mester mindenkit le tudjon nyomni 50 évesen..."

Legjobb tudomásom szerint Európában, egy vívómesterrel szemben ez soha sem volt elvárás.
(Legajábbis a XIX. sz.-tól kezdve.)

Korábban említett jellemvonások ;-)
- "nyilván hirtelen felindulásból",
- "...sértődős-mindenárongyőzős természete van".

Amúgy nem tudom, hogy konkrétan milyen tudást "nyúlt le" pl. a lengyel ARMA, de külsősként úgy tűnik, hogy Európában mások is megtaláltak azt a bizonyos "rosette-i követ" ;-), nem csak Clements. [1] Pont erről ír a lemondott lengyel igazgató 2009-ben:

"Also what is worrying me is the direction in which ARMA drifts. I don’t see any specific goal which my ex-School wants achieve. I agree that sometimes a breakthrough discovery happens (...) The problem is that I was learning the same stuff a year earlier at the FEDER Camp in Srebrna Góra. And nobody tried to keep it secret.

The Big Secret, meaning the ARMA concealment of its “breakthrough” discoveries was another aspect which tired me. Everything was confidential and nothing could be told to anyone. Personally my opinion is that it is the sharing of knowledge that is the key to reconstruct HEMA, no matter the logo that someone wears. (…)"

És az is biztos, hogy a sokat hangoztatott "egy generációval megelőzzük a többieket" sem tekinthető másnak, mint költői túlzásnak.
______________________________

 

1. A Wiktenauer 2009-ben indult, a "kő" megtalálását 2009 nyarán jelentette be az ARMA főnöke.

Simplex-CG Creative Commons License 2016.12.25 0 0 4783

Nézd, itt komoly érdekek (és a pénz) vezérelt embereket, ha utánaolvasol a régi SFI/schola-s dolgoknak,

láthatod, hogy Bob Brooks-ot ugyanígy köpködik mások :)

 

Én nem kívánok igazságot tenni. De Bob Brooks tanítványai közül hirtelen senkit nem tudok megnevezni,

és nincs tele a net olyan videókkal, ahol látványosan demonstrálná, hogy ő, vagy a tanítványai amúgy mennyivel

jobbak lennének...

 

Ami a probléma, hogy harcművészetekben valahogy elvárt dolog, hogy a mester mindenkit le tudjon nyomni 50 évesen,

ami kurvanagy gyökérség, ha jobban belegondolunk. Mikor várjuk el egy úszóedzőtől, hogy olimpiai bajnok legyen?

 

Clements ott cseszte el, hogy belement egy ilyen hülye farokméregetésekbe (nyilván hirtelen felindulásból).

Eleve nem az a dolga ennyi idősen, hogy rommá gyúrt sportvívókkal mérkőzzön (akik nyilván agyon akarták verni kb).

Meg amúgy nyilván valóban elég fasz sértődős-mindenárongyőzős természete van. De ettől az érdemei még elvitathatatlanok.

 

Az ARMA-PL (és mindenki más is) amúgy gyönyörűen lenyúlta a know-how-t

(pl akkoriban nehezen beszerezhető/hozzáférhető források, nem volt még wikitenauer ugye), majd elkezdett önállóan üzemelni.

 

Ami nem baj, csak akkor legalább ne köpködjék az öreget, hanem mondják azt, hogy köszi, sokat tanultam,

de sok a dudás a csárdában.

 

Az "ugyanúgy beleesett mindenki" részt arra értettem, hogy a legtöbb klub felépítése ma sem túl jó,

és nagyon függenek a "mestertől". Nyilván a személyi kultuszra nem mindenki játszik rá.

 

Bővebben erről a problémáról itt:

http://www.xkdf.org/blog/2015/3/23/when-the-vikings-take-all-your-gold-and-silver

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4779)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.25 -1 0 4782

Nyugodt és élménydús karácsonyt minden kedves topiktársnak!

 

(A tegnapi estém simán pályázhatna az elmúlt 10 év legjátékosabb karácsonya címre :-))))

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.25 -1 0 4781

Tibor,

Köszönet a bíztató szavakért!

Külön öröm, hogy felsoroltak közül hármán rendszeresen írnak a topikba.

Előzmény: Szebényi Tibor (4778)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.25 -1 0 4780

Szóval a következő példa.

A híres Clements-challenge.
Valamikor 2010 februárjában Clements közzétett egy alábbi szövegű kihívást (?).

"...Since you have absurdly asserted publicly that I, who have been practicing martial arts literally since before you were born, am somehow avoiding encounters with outsiders, I invite you to come and match me in person when I visit Poland in September 2010. Bring anyone you choose. I will show you exactly why I am the expert I am at armed fighting arts --- something I might point out has been attested to both on video and in audio by the very ex students now influencing you."

Aztán a nagy szájtépésből nem lett semmi, pedig a lengyel srácok sok "szeretettel" várták az ARMA igazgatóját.

A részletekről itt:
http://www.swordforum.com/forums/showthread.php?102978-A-challenge-issued-by-John-Clements-ARMA-Director-%96-our-statement

 

http://www.fioredeiliberi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=15979

(Azt is érdemes elolvasni, hogy miért mondott le az ARMA-Poland akkori vezetője.)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.25 -1 0 4779

Simplex,

Ki lehetne elemezni az "amúgy azóta is ugyanúgy beleesett mindenki", "alapvetően jószándék vezérel", "egy nagyon bölcs meglátás" meglátásokat. Nagyon röviden csak arra térnék ki, hogy VSZ alapvetően Clements személyiségének egyes jellemvonásai okozták a legtöbb problémát (neki meg az ARMA-nak).

Csak két kiragadott példa (*** DRTL ***).

The ARMA and everyone else
http://www.thearma.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=23229&start=165

 

Bob Brooks írta:
"As for you John Clements, let me remind you of your past achievements.
Let's leave Martinez, Loriega and IMAF out of this for a moment.

We fenced at Oxford in 1999. You and I. You and Macdonald, You and others. That was eight years ago. So your terms of mediocrity are somewhat out of date. For what it's worth, however, your insatiable desire for victory above your peers at all costs is what shone through on that occasion. It was you who was indeed mediocre, in every sense of the word. I'll bullet point the relevant facts.

1. Despite agreeing to hold your attacks to above the knees in a cut and thrust bout, both with myself and Macdonald, you struck me twice in the knee in the opening exchanges. In Macdonald's case, you hacked his shins to a bloody mess. Why? Because you had to 'prove' your martial prowess. Disagree? Then post the video IN FULL, not the gloatingly favourable highlights that you made available at the time.

2. You telegraphed your attacks by making a discernable noise when you moved, leading to counter strikes to your extended target. When they landed, you carried on regardless, striking hard blows and refusing to acknowledge that you had been hit. We held back. You did not. And then you screamed like a girl when we pointed out you were cut first. "Oh, that would have just lacerated flesh" was one of your comments to me, after I stopped you on the forearm.

3. When you fenced Kieran Robb at longsword, he thrust you in the face, knocking you backwards. Again, you screamed, claiming "Oh come now, your blade was flat." The world's only flat thrust.

4. Fast forward to Livermore, where you shamefully brawled with a student, pulled from the seminar crowd, after you failed to demonstrate a hold. You were held aloft by the gent concerned, much to your chagrin, as you continued to try 'techniques' on him. A downright disgrace, witnessed by many.

5. At the same event you knocked one instructor's glasses off his face, blacking his eye. Pure lack of control.

6. At another event, you injured your own Deputy, Jeff Basham, by smashing him in the mouth with your waster. Where his he now?

7. Your disgraceful treatment of ex-Arma members who had enough of your absolutist paranoia. I'll refrain from saying any more on this subject.

8. You managed to stab YOURSELF in the leg with a longsword during one of your famous 'flouryshes'. The fact you injure your students is one thing, but injuring yourself is lamentable.

The fact is John, you like to play the Holier Than Thou card against other practitioners world-wide. That's why you and your organisation are pariahs, who are never invited anywhere to interact and exchange with the rest of us mere mortals.

You somehow bask in a glory that doesn't actually exist outside your own circle. You're a world-leader in your own ranks. Nowhere else."

(A 2. példa a következő hsz-ban.)

Szebényi Tibor Creative Commons License 2016.12.24 0 1 4778

Boldog Karácsonyt minden topiktársnak, és külön köszönet Ulrichnak, Sch-nak, Balakornak és Hidasi Gergőnek az elmúlt időszak vívóirodalmának felduzzasztásáért! ;)

sz332 Creative Commons License 2016.12.24 0 0 4777

Áldott, Békés Karácsonyt kívánok minden kedves topictagnak!

Simplex-CG Creative Commons License 2016.12.24 0 1 4776

Igazából a dudások meg a csárda esete volt ez az egész ARMA téma.

Illetve egy hibás klub-management, amibe amúgy azóta is ugyanúgy beleesett mindenki,

néhány kiválóan szervezett észak-európai csapaton kívül.

 

JC-nek elég határozott véleménye van dolgokról, amit alapvetően jószándék vezérel,

vagy egy nagyon bölcs meglátás, de ez néha csúnyán visszaüt, mivel általában

csak egy irányból nézi a problémát, és gyakran széllel szemben próbál tiltani dolgokat,

ahelyett, hogy rávezetné az embereket a helyes irányra. Illetve sokszor csak simán félreértik

és kiforgatják a szavait, pláne, hogy már divat gúnyt űzni belőle bizonyos körökben.

(Valahogy pl Matt Easton-t sokkal kevesebben fikázzák, pedig sokkal nagyobb baromságokat hord össze

a videóiban, sokkal nagyobb publicitás mellett)


Pl: JC hamar felismerte, hogy a versenyzés eljut majd arra a pontra, mikor már nem a korrekt technikák,

hanem a minél hamarabb bekövetkező tus számít. Jó tipp volt, Európában, kevés kivételtől eltekintve

ma is ez a stílus arat, és a top versenyzők között sok a "kikeresztelkedett" modern sportvívó

(pl Axel Petterson, Kristian Ruokonen), akik bár amúgy valóban kiváló harcművészek is, amit versenyhelyzetben

csinálnak, az azért néha gáz (lásd Axel messer-es versenyéről a korábbi videó amit linkeltem).

 

A hibája az volt, hogy ezekre a problémákra kizárólag a tiltást ismerte megoldásként, ahelyett,

hogy 2 percnél tovább ötletelt volna a megoldáson. Ma már terjednek a versenyek (főleg az USA-ban),

ahol egyre nagyobb hangsúly van a történelmileg valóban hitelesebbnek vehető stíluson és technikákon,

korrekt találatokon.

 

Ugyanígy, ő főleg a minimális védőfelszerelésben történő vívást preferálja (míg a ló túloldalán sokan

csak tökig beöltözve vívnak komolyabb intenzitással). Itt is lehetett volna egy arany középutat találni.

 

Mi pl hiszünk abban hogy a kontextus megértéséhez minden lehetséges módon gyakorolni kell, legyen az védőcuccos,

csak "maszkos", maszk nélküli, plüsivel, fával, műanyaggal, federrel, valamint tompa és éles karddal. Mind más szeletét

segítenek megérteni az eredeti kontextusnak.

 

A másik probléma (ami amúgy a svédeket, hollandokat leszámítva majd' minden klubot érint) az "egy mester"

szindróma.

 

Ha az ember egyedül viszi a hátán a klubot, eljut szépen oda, hogy tőle függ minden, mindenki tőle várja a megoldást,

és a klubtagok akarva-akaratlanul kicsit mesternek fogják tekinteni.

Ezzel a "régi iskolás" stílussal ~8 fő körüli csoportokat nagyon sikeresen lehet tanítani, ahol még direkt módon érintkezel a tanítványokkal,

ott még nem kezdenek el rólad hülye legendák terjedni csapaton belül :)

Viszont ha egy 30-300-500-1000 fős egyesületre alkalmazod, akkor az alsóbb szintekig már nem jut el a dolgok miértje, és az átlag

kezdő tanítvány szemében te már tényleg az érinthetetlen mester leszel valahol a hegy csúcsán.

 

Innentől nagyon nehéz a történet, mert belecsöppensz egy olyan klubfelépítésbe, ahol egy idő után nem engedhetsz meg arcveztést.

Nem mered magad megmérettetni, nem ismersz el semmilyen tévedést.

 

Ez nem feltétlen azért van, mert az illető nem tud veszteni, vagy eleve olyan típus, aki nem képes beismerni a tévedéseit, inkább arról van szó,

hogy már tényleg nem engedheti meg magának. Mivel a tanítványai nem egyenrangú félként tekintik, hanem egyfajta mindenttudó megközelíthetetlen figuraként, hatalmasat csalódnának benne, és elpártolnának (hála az emberi természet birka jellegének).

 

Itthon is ismerek sok olyan oktatót, HEMA-ban, hagyőröknél, és harcművészetekben is, aki képtelen beismerni, ha tévedett.

Illetve látok elég komoly személyi kultuszokat, ami általában "az én apukám erősebb" jellegű vitákat generál a tanítványokkal

Néha akkor is, ha ezt a "mester" amúgy kifejezetten ellenzi, pl Sch-t itthon elég gyakran

helyezik random emberek "erősebb apuka" szerepkörbe a tudta nélkül :) 

 

JC maga is ilyen, de mondhatnám még Matt Eastont, Dave Rawlings-ot is. Magyar viszonylatban a harcművészet topicból jól

ismert kung-fu oktató kiváló példa, és HEMA körökben is gyakran keveredek elég érdekes vitákba :)  

 

Ezzel szemben, ha egy Axel Pettersont vagy Ties Kool-t elüt a busz, a klub ugyanúgy megy tovább, mint eddig,

és bárki előtt ott a lehetőség, hogy lenyomja őket edzéseken, versenyeken.

Ugyanakkor szerintem gyalázatos, ahogy hozzállnak az öreghez (főleg a fiatalok, kívülállók, akik amúgy nem is ismerik),

az ő munkája és ellentmondásos személyisége nélkül valószínűleg közel sem tartana ott a HEMA, ahol ma tart.

(én még az ő videói alapján kezdtem el hadonászni egy fábol faragott hosszúkarddal ~10+ éve)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4775)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.23 -1 0 4775

Az ARMA-ról többször volt már szó a topikban, főleg Ben Floyd és Jake Norwood véleménye érdekes (és mérvadó, legalábbis számomra).

Az utolsó hozzászólásban nem is a "botrány" az igazán érdekes, hanem az, hogy Ilkka konkrét hibákat említ, amiből úgy tűnik, hogy Clements eléggé keveri a német és olasz hosszúkard hagyományokat, nem ismeri olyan alaposan az eredeti szövegeket, mint a mostani kutatók. Ezzel az állítással már korábban is találkoztam.

 

Sajnos csak töredékesen tudtam követni a társalgást, mivel alig ismerem a fiorés dolgokat: már az alapállásoknál elakadok. Főleg a társalgás általános hangnemére koncentráltam. Ebben a konkrét vitában Clements nem is vett részt, mivel épp valami könyvet írt (2009-ről van szó).

Előzmény: Szebényi Tibor (4773)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.23 -1 0 4774

Nem a szépsége miatt raktam be, inkább csak érdekességként.
Korábban ilyennel még nem találkoztam.

Más.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/ff/bc/1cffbc8687d85b03c83ff75623269c02.jpg

Egy mameluk ;-) kard, a pengét az egyiptomi Ibrahim al-Misri készítette a XV. sz. közepén (85,5 cm), aztán a XVI. sz. új markolatottal látták el.

Előzmény: Szebényi Tibor (4772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!