Jogos 36 ost használok miért írtam 32-est nem tudom. Ha nem új hanem régi kiépítés szokott "vita" lenni belőlle ha cserélni kell sok mindent és eleve van ott kötés akkor mivan? eddig nekem bíz két variációt adtak, vagy odáig vezetékezünk és csatlakozóval kötünk rá vagy cserélik a teljes vezetéket és azt fizesse meg.
Felesleges a fotó, amit irtam az lesz. Napi áramtalanitó kapcsolónak hivják, sokszor kulcsos kapcsolóval van vezérelve. Szerintem hozzáértöbbnek kéne a vizsgálatot folytania.
Sajnos elfelejtettem lefotózni, de majd pénteken. Felül is 4 csatlakozó, alul is, és alul- felul 1-1 kisebb, ahová max 1,5 vezeték fér be. Felülre be van kötve egy fázis, alulra nulla. Ezen kívül csak a 3 bejövő fázis van rákötve, amik rajta keresztül mennek a fázis sinekre. Lehetséges, hogy főkapcsolónak szánták (?), de erről ott senki sem tudott semmit (kapcsolója nincs, vagy nem találtuk meg).
Az egyik fázist (L1) lekötve, összekötöttem a kimenő vezetékkel.. egyből működött minden, egész addig amíg fel nem kapcsolták a ventillátoros menyezeti lámpát. Akkor verte le az egyik kismegszakítót. Kikötve a ventis lámpát, nem jött elő a probléma újra. Amíg a lámpa nem volt kikötve, addig nem ment semmi, ami azon a körön volt, hiába nem kapcsolták fel a lámpát. Ebből gondoltam, hogy ávk, ami a lámpában levő hiba miatt leold (csak az egyik fázist, minden ami a másik kettőn volt, működött végig).
A " misi-villˇáltal feltett kérdések mindegyike jogos. Legalábbis az e.on így kéri, ahogy ő sorolja fel.
Most a kérdés az, hogy az elmű előírásai ennyire másak, vagy a te információid pontatlanok? Ha az első verzió az igaz, akkor oké, de ha a második, akkor nem illik félre vezetni az amúgy is kérdéshalmazokkal rendelkező, elbizonytalanodott érdeklődőt.
Ne értsd félre, de számomra még ismeretlen ez a cső méret! Mü III 32? 36-ost ismerem. A tetőtartótól minek is a 10-es mkh? Ha az Elmű adja a méretlen lég- fővezetéket (vagy bármely szolgáltató) nem fogja megkötni a gúman sapkánál, sőt, ha lehet úgy kell a fővezeték nyomvonalát kiépíteni, hogy a fal külső síkján , ha lehet ÁTHÚZÓ doboz beépítése nélkül, ha lehet csak függőleges vezetéssel kell kiépíteni! Legalább is így tanultam pár éve. Ha azóta változott, elnézést! A vizsgáló összekötő dobozhoz nem értem minek 36mm cső, 1 szál 10mm mkh-nak?
Mégegyszer bocsánat, ha megváltoztak az erre vonatkozó szabványok és nem tudok róla....
Még kihagytam egy csomó dolgot mert lehet hogy kell
- feszítő
- terv
- régi szétszedése mert nem maradhat (azt nem írod hogy csont új vagy felújítás)
- vezetékekhez érvéghüvelyek
- tetőre tetőantenna elem a cseréptípusának megfelelő (ezen keresztül lehet a csövet kibujtatni) ez is néha igen drága szokott lenni főleg egy elég dizájnos cserépnél.
Amúgy sajnálom, hogy így jártál én ha megbeszélek valamit kimegyek vagy szólok hogy csúszok. Meg előtte felmérem és megbeszélem mit hogyan és melyik a kedvezőbb megoldás. Engem speciel nem zavar ha a kuncsaft akar vásárolni és dolgozni és csak a vége marad (vezeték bekötések) nekem a papírmunkákkal együtt.
Attol fuggetlenul, hogy nem tudom a dobozok es a vezetekek nevet pontosan meg van valamennyi fogalmam hogyan kellene osszerakni egy ilyet.
Van "elvileg" ketfajta merohely. Az egyikben van megszakito, a masikban nincs. Ha az kerul kiepitesre, amiben nincs, akkor onnan meg el kell vinni mondjuk 5x6-os rezkabellel az aramot egy eloszto dobozba, ahol van megszakito (vagy fokapcsolo???). Es csak ekkor jon ki orat szerelni az ELMU.
Valamint a falhoz kell erositeni valamilyen tartot valahogy, amihez az oszloprol jon a vezetek.
Egyelore ennyi fogalmam van rola. Meg sosem csinaltam ezert kerdeztem.
Meg gondoltam ket dobozt es egy rudat felszerelni a falra se nem 150-170 ezer Ft, se nem nehez. De ezek szerint igen?
Amugy meglevo aramkorokkel mar van tapasztalatom. Kishazat szereltem. Eletemben eloszor. Szinten ilyen hozzaallassal talalkoztam, mint most is. Meg mint Te... Mindegy...
Szoval nekialltam. Vestem a falat, kialakitottam az eloszto doboz helyet. Kiderult kicsi, nem fer bele minden. Eloszor 1 fazisu FI relet vettem, kiderult 3 fazisu kell. Kicsereltem. Gegecsovet tettem a falba, begipszeltem, kivestem a kapcsolok, konnektorok helyet, begipszeltem behuztam az aramkoroket, elosztottam hogy legyenek a kismegszakitok. Kiderult, hogy a sutonek kulon aramkor es 3 fazis kell. Ok ujra vesni, gegecsovezni, csatlakozast kialakitani, uj kismegszakitot venni. Szoba konyha nappali furdo becsovezve behuzgalva. Ugy hogy eletemben eloszor teljes hattertudas nelkul kis telefonos segitseggel csinaltam. Ezutan mar muszaj voltam hivni szerelot, mert az eloszto doboz bekoteset ugy nem vallaltam be, hogy meg azt sem tudtam 2 honapja, hogy melyik vezeteken mi folyik, csak annyit, hogy a zold-sarga a fold...
Kijott dolgozott 5 orat (mert meg egy kulteri alternativ es egy belteri 106+6-os kapcsolo nem volt bekotve) es elkert 25 ezer forintot. Jo kis oradij...
Szoval ezt is lenyelve, hivogatom en a villanyszereloket, hogy csinaljak, de nem jonnek. Ezert batorkodtam kicsit tajekozodni, es amit tudok megcsinalni magam. Lehet, hogyha megosztod velem mit kell csinalni, es atbeszeljuk, akkor sikeresen megcsinalom, aztan megkeresem az ELMU-t, majd az kuld egy villanyszerelot, aki megnezi mi van, es alairja a kivitelezoi nyilatkozatot X osszegert.
Felhivtam megegyszer, hogy jojjon mar. Meg mindig nem jott. Ekkor kerestem uj szerelot. Az sem jott. Csak bemondta az arat. Mondtam ok, jojjon csinalja, nem jott.
Sztem valamelyikel állapodj meg, különben csak még drágább lesz, reg. szerelő nélkül át se veszi a szolgáltató. Az ár ha 3 szerelő is ilyet mondott akkor reális.
Szeretnek kialakitani egy 3x25 amper fogadasara kepes meroora-helyet. Mind nappali mind ejszakai aram fogadasara. Ezt egy haz falan szeretnem. Valamint fali tarton szeretnem a bejovo vezeteket fogadni.
A merooraknal mar lenne kismegszakito.
Mit kell vennem pontosan a villamossagi boltban?
Hogy kell ezt osszerakni?
Tudom, hogy ehhez akreditalt villanyszerelo kellene, de mar t*kom tele van, hogy 3 villanyszerelo kozul egy sem tud nekem segiteni.. Persze brutal osszeget elkernek ezert a munkaert (170 ezer Ft). Szerintetek ez realis???
Köszönöm mindenkinek a segítségeket, közben újra lett tervezve a bútor és így már nem fér el a kapcsolós aljzat, sajnos muszáj mégis a hosszabbítónál maradni. Azért jó ha sokáig variálok és tervezek, mert a végeredmény még megközelítően sem hasonlít a kiinduló tervhez :)
Sok mindent , főleg épületgépészeti vezérlő elemeket, egy olyan moduláris rendszert készítünk ami bármelyik rendszerhez tud kapcsolódni. Különböző busz illesztőket, szelep vezérlőket…..De tervbe van nagyobb méretű öntöző vezérlő…… igazából mindent amit pályafutásom alatt hiányoltam, vagy irreálisan drágának találtam, vagy csak gagyi kínaiban lehet kapni.…