10-es alu 6 lakáshoz - szerinted jó. Mai előírások szerint ha 1 x 32 A-t kérsz, minimun 16-os nulla kötés nélküli NFA kell. Ha hosszabb a fővezeték nyomvonnal akkor 25-ös az előírás. Ez egy mezei egy mérős családiháznál is így van, akkor 6 lakás esetén? Számolj csak utána, ha ebben az épületben felszálló fővezetéket kellene cserélni, akkor 5 x 16 -os réz vezeték lenne a minimális keresztmetszet. A szolgáltatói tulajdonban lévő csatlakozókat pedig mindig felül kell méretezni, mert a bővítés lehetőségét is biztosítani kell illetve ezzel is ki akarják a szolgáltatók küszöbölni a hiba lehetősgét az ő oldalukon.
Én azt javaslom a kérdezőnek, hogy hívjon regisztrált szerelőt, ő beadja a megfelelő igénybejelentőt 4 x 25-ös NFA kábellel ( az a minimum terhelési és távolsági tényezők figyelembe vételével ) kértek egy telj. növelést és ha a védőcső és a fogadó szekrény megfelelő, akor a szolgltató saját költségén adja a légkábelt és az ő dolga a behúzás is. Persze maradhat így is, de én szigetelés előtt nem kockáztatnék. Ez a vezeték hamarosan úgyis csere érett lesz. Bár a 6 lakóból úgyis lesz meggyőzhetetlen, az biztos.
Az igaz, hogy jó állapotúnak néz ki, de így képről megítélve vékonynak tűnik, és 6 lakásnál azért előfordulhat elég jó teljesítmény. Meg PEN vezetőnek főleg vékony az ilyen méretű alu.
Hú, de jól néz ki, és milyen jól bírják a kötések. : ) A helyedben én kicserélném az egészet az oszlopig, nem akkora költség, főleg 6 lakásra elosztva. De ha mindenképpen csak a tartóig akarod, akkor légkábelt húzzál be, és enstóval kösd össze. A rezet én nem javaslóm, pont a szabadtéri kötés miatt.
Tákolni nem ajánlanám!,ezt már írtam.Cserélni kéne ,a lépcsőházi dobozig mindenképp a vezetéket."Vagyonköltés" nélkül nem megy.Persze mi az a vagyon? mennyit ér a biztonság?
Egyszerű kéményhatás. Ettől veszélyes is lehet, amikor egy alultervezett v. túlterhelt vezeték szigetelése stb. begyullad: mint a gyújtózsinór!
Pont az lehet az ok, hogy a ház amúgy nagyon jól "tömített", tehát csak a védőcsöveken át lehet megkerülő-huzat.Sajnos a vill. elosztók és védőcsövek elejét(végét),ajtókat stb. kell(ene) tömíteni.De ugye legalább az egyik végét!Nálunk a fiamék könnyűszerkezetes épületében a párazáró fólia is annyira tömít, hogy ua. játszódik le. Mi a kritikus helyeken,-dugalj,spot,stb.-helyben oldottuk meg-> siloplast.
Lenne egy apróság nálam, amit a villanyszerelőm nem tud megmondani.
Építtettem egy házat, amiben most lakom, protherm 38Hs téglából, kívül 8cm szigetelés, be van színezve, tető alatt 20cm szigetelés stb.
Mindezek ellenére tudtok magyarázatot adni, hogy mitől fújhat a szél a konnektorokon keresztül a lakásba, de nem mindegyiknél, csak, amelyik a szélirányba van?
Kérdeztem a tervezőt, kivitelezőt, villanyszerelőt nem tudták megmondani mitől lehet.
Van szerelőm, ő modta legyen egy fal, akkor beszól 2-3 nap mire kijönnek a villanyosok felmérni, mi merre és kb 2 hónap mire beszerelik az órát, a szerelőm a többit csinálja felrakja a dobozokat meg egyebek.
Nem látszik de a az út másik oldalán van a villanyoszlop amiről majd jönnek, pont a falnál még betonút van de kicsit jobbra már földút.
Most 7 sor tégla van de akkor teszek még egy sort, igy 190cm plusz a koszorú majd a talpszelemen és tető, szerintem igy jó lesz, és nem lesz túl magas a kilátás miatt.
185 az már elég lehet, vakolni nem árt , betonozni nem kell. Szerelőd nem intézi a dolgokat?, mert ha nem sietsz előbb lesz felhuzva a fal, mint áramod lesz. a földkábeles téma tényleg lassú.
A kerités alapja a földben 45centi most a magasság földön állva 185cm, természetesen a maradék 3 fal majd rendes sávalap lesz neki csinálva és kiöntve betonnal.
Gondolom még egy sor téglát felteszek akkor 2 méter magas lesz és erra jön egy kis lejtésű A tető még.
Csak folyik az éptkezés és nagyon kéne az áram, viszont megnézik, hogy hova kell és utána még 2 hónap mire kijönnek megásni meg bekötni.
Ha az sávalapot meg is csinálom, gondolom még aljzatbetont ne csináljak, hogy betudjanak jönni áttörés nélkül.
Ha kicseréled rézre, nem biztos, hogy jobb lesz. Fent a fali tartónál akarsz kötni? mert ha igen, akkor nem biztos, hogy jó ötlet a alu légkábelt összekötni a rézzel. A dobozokat szerintem nem kéne elszigetelni.
Főkapcsoló? Ugyanmár :) Bár a nagy szekrényben nem tudom mi van...nincs mivel kinyissam, bár ez a háromszög alakú kulcs valószínű nem nagy akadály...
Amúgy csak 6 lakás, mindegyikhez csak 1 fázis megy, azaz valószínűnek tartom hogy a bejövő 3 fázisból 1 jut 2 lakásra, de mindenkinek 25A-es a biztije, és 6-os ALU kábel jön a lakáselosztókhoz...nem tudom hány éves lehet, szemre amúgy nincs baja, és még senkinél nem volt gond az árammal.
Én nem bántanám, de azért rézre kicserélném, mielőtt végleg eltűnik a szigetelés alatt...kb. 10 m vezetékről lenne szó, esetleg a falihorgot kéne cserélni, hogy jobban elálljon a faltól.
Na mind1, végül is nem most lenne a munka, csak érdeklődöm, hogy megoldható-e csak a vezetékcsere. Mérőig lehet, hogy el se kell menni, ha a kötések az ominózus lépcsőházi szekrényben vannak.
Ezt csak szemrevételezés alapján lehet megmondani,sanszos hogy már a társasházi csatlakozó főelosztó is cserés,a mérőhelyek sem szabványosak,tűzvédelmi főkapcsoló van-e?
Persze a falihorognál most meg van kötve,de már nem lehet,egyből le kell húzni a fém dobozig vagy inkább a leendő elosztóhoz:) Fölösleges barkácsolni a falihorognál,esélyes hogy kb-20-30 éves a csatlakozó,gondolom vékony is,megnövekedett terhek...stb Hány lakás van? ....... Ez így írogatva nehézkes:)
Társasház, és az ELMÜ-től bejövő vezeték befalazott szakaszáról lenne szó, egy fali "kampó"tól megy egy nagy fémdobozig a lépcsőházban, gondolom itt van elágaztatva a 3 fázis a lakások mérőóráihoz, na ezt a szakaszt lenne jó kicserélni hőszigetelés előtt.
Fém dobozok vannak (amolyan kulcsos fajta), vascső, bár nem mértem le milyen átmérőjű, mert elég magasan van az a része, ami kilátszik a falból (egy részen be sincs pucolva...), de valószínű horganyzott, mert nem rozsdás...
Most csak arra gondolok, hogy hőszigetelés miatt ki kellene cserélni a régi alu kábelt (aminek amúgy semmi baja), ne maradjon már az a falban, viszont arra nem szívesen költenénk, hogy az egyébként jó csöveket újravésetni/vakolni. És ha azt mondja az ember, hogy hibaelhárítás miatt cseréli rézre?
Építési törvény, ha 50% meghaladó az adott szerkezet elem átalakítása módosítása, cseréje akkor az egészet úgy kell tekinteni mintha új volna, ergó a hatályos előírásoknak kell megfelelni, de ha a csövezés a lentieknek megadott 36 -osnak megfelel akkor nem és a dobozok a 150x150 méretűek és műanyagok nem fém és fa azokat sem. A trv és szabványi részeket áttanulmányozva.
Jogos 36 ost használok miért írtam 32-est nem tudom. Ha nem új hanem régi kiépítés szokott "vita" lenni belőlle ha cserélni kell sok mindent és eleve van ott kötés akkor mivan? eddig nekem bíz két variációt adtak, vagy odáig vezetékezünk és csatlakozóval kötünk rá vagy cserélik a teljes vezetéket és azt fizesse meg.
Felesleges a fotó, amit irtam az lesz. Napi áramtalanitó kapcsolónak hivják, sokszor kulcsos kapcsolóval van vezérelve. Szerintem hozzáértöbbnek kéne a vizsgálatot folytania.
Sajnos elfelejtettem lefotózni, de majd pénteken. Felül is 4 csatlakozó, alul is, és alul- felul 1-1 kisebb, ahová max 1,5 vezeték fér be. Felülre be van kötve egy fázis, alulra nulla. Ezen kívül csak a 3 bejövő fázis van rákötve, amik rajta keresztül mennek a fázis sinekre. Lehetséges, hogy főkapcsolónak szánták (?), de erről ott senki sem tudott semmit (kapcsolója nincs, vagy nem találtuk meg).
Az egyik fázist (L1) lekötve, összekötöttem a kimenő vezetékkel.. egyből működött minden, egész addig amíg fel nem kapcsolták a ventillátoros menyezeti lámpát. Akkor verte le az egyik kismegszakítót. Kikötve a ventis lámpát, nem jött elő a probléma újra. Amíg a lámpa nem volt kikötve, addig nem ment semmi, ami azon a körön volt, hiába nem kapcsolták fel a lámpát. Ebből gondoltam, hogy ávk, ami a lámpában levő hiba miatt leold (csak az egyik fázist, minden ami a másik kettőn volt, működött végig).
A " misi-villĄáltal feltett kérdések mindegyike jogos. Legalábbis az e.on így kéri, ahogy ő sorolja fel.
Most a kérdés az, hogy az elmű előírásai ennyire másak, vagy a te információid pontatlanok? Ha az első verzió az igaz, akkor oké, de ha a második, akkor nem illik félre vezetni az amúgy is kérdéshalmazokkal rendelkező, elbizonytalanodott érdeklődőt.
Ne értsd félre, de számomra még ismeretlen ez a cső méret! Mü III 32? 36-ost ismerem. A tetőtartótól minek is a 10-es mkh? Ha az Elmű adja a méretlen lég- fővezetéket (vagy bármely szolgáltató) nem fogja megkötni a gúman sapkánál, sőt, ha lehet úgy kell a fővezeték nyomvonalát kiépíteni, hogy a fal külső síkján , ha lehet ÁTHÚZÓ doboz beépítése nélkül, ha lehet csak függőleges vezetéssel kell kiépíteni! Legalább is így tanultam pár éve. Ha azóta változott, elnézést! A vizsgáló összekötő dobozhoz nem értem minek 36mm cső, 1 szál 10mm mkh-nak?
Mégegyszer bocsánat, ha megváltoztak az erre vonatkozó szabványok és nem tudok róla....
Még kihagytam egy csomó dolgot mert lehet hogy kell
- feszítő
- terv
- régi szétszedése mert nem maradhat (azt nem írod hogy csont új vagy felújítás)
- vezetékekhez érvéghüvelyek
- tetőre tetőantenna elem a cseréptípusának megfelelő (ezen keresztül lehet a csövet kibujtatni) ez is néha igen drága szokott lenni főleg egy elég dizájnos cserépnél.
Amúgy sajnálom, hogy így jártál én ha megbeszélek valamit kimegyek vagy szólok hogy csúszok. Meg előtte felmérem és megbeszélem mit hogyan és melyik a kedvezőbb megoldás. Engem speciel nem zavar ha a kuncsaft akar vásárolni és dolgozni és csak a vége marad (vezeték bekötések) nekem a papírmunkákkal együtt.
Attol fuggetlenul, hogy nem tudom a dobozok es a vezetekek nevet pontosan meg van valamennyi fogalmam hogyan kellene osszerakni egy ilyet.
Van "elvileg" ketfajta merohely. Az egyikben van megszakito, a masikban nincs. Ha az kerul kiepitesre, amiben nincs, akkor onnan meg el kell vinni mondjuk 5x6-os rezkabellel az aramot egy eloszto dobozba, ahol van megszakito (vagy fokapcsolo???). Es csak ekkor jon ki orat szerelni az ELMU.
Valamint a falhoz kell erositeni valamilyen tartot valahogy, amihez az oszloprol jon a vezetek.
Egyelore ennyi fogalmam van rola. Meg sosem csinaltam ezert kerdeztem.
Meg gondoltam ket dobozt es egy rudat felszerelni a falra se nem 150-170 ezer Ft, se nem nehez. De ezek szerint igen?
Amugy meglevo aramkorokkel mar van tapasztalatom. Kishazat szereltem. Eletemben eloszor. Szinten ilyen hozzaallassal talalkoztam, mint most is. Meg mint Te... Mindegy...
Szoval nekialltam. Vestem a falat, kialakitottam az eloszto doboz helyet. Kiderult kicsi, nem fer bele minden. Eloszor 1 fazisu FI relet vettem, kiderult 3 fazisu kell. Kicsereltem. Gegecsovet tettem a falba, begipszeltem, kivestem a kapcsolok, konnektorok helyet, begipszeltem behuztam az aramkoroket, elosztottam hogy legyenek a kismegszakitok. Kiderult, hogy a sutonek kulon aramkor es 3 fazis kell. Ok ujra vesni, gegecsovezni, csatlakozast kialakitani, uj kismegszakitot venni. Szoba konyha nappali furdo becsovezve behuzgalva. Ugy hogy eletemben eloszor teljes hattertudas nelkul kis telefonos segitseggel csinaltam. Ezutan mar muszaj voltam hivni szerelot, mert az eloszto doboz bekoteset ugy nem vallaltam be, hogy meg azt sem tudtam 2 honapja, hogy melyik vezeteken mi folyik, csak annyit, hogy a zold-sarga a fold...
Kijott dolgozott 5 orat (mert meg egy kulteri alternativ es egy belteri 106+6-os kapcsolo nem volt bekotve) es elkert 25 ezer forintot. Jo kis oradij...
Szoval ezt is lenyelve, hivogatom en a villanyszereloket, hogy csinaljak, de nem jonnek. Ezert batorkodtam kicsit tajekozodni, es amit tudok megcsinalni magam. Lehet, hogyha megosztod velem mit kell csinalni, es atbeszeljuk, akkor sikeresen megcsinalom, aztan megkeresem az ELMU-t, majd az kuld egy villanyszerelot, aki megnezi mi van, es alairja a kivitelezoi nyilatkozatot X osszegert.
Felhivtam megegyszer, hogy jojjon mar. Meg mindig nem jott. Ekkor kerestem uj szerelot. Az sem jott. Csak bemondta az arat. Mondtam ok, jojjon csinalja, nem jott.
Sztem valamelyikel állapodj meg, különben csak még drágább lesz, reg. szerelő nélkül át se veszi a szolgáltató. Az ár ha 3 szerelő is ilyet mondott akkor reális.
Szeretnek kialakitani egy 3x25 amper fogadasara kepes meroora-helyet. Mind nappali mind ejszakai aram fogadasara. Ezt egy haz falan szeretnem. Valamint fali tarton szeretnem a bejovo vezeteket fogadni.
A merooraknal mar lenne kismegszakito.
Mit kell vennem pontosan a villamossagi boltban?
Hogy kell ezt osszerakni?
Tudom, hogy ehhez akreditalt villanyszerelo kellene, de mar t*kom tele van, hogy 3 villanyszerelo kozul egy sem tud nekem segiteni.. Persze brutal osszeget elkernek ezert a munkaert (170 ezer Ft). Szerintetek ez realis???
Köszönöm mindenkinek a segítségeket, közben újra lett tervezve a bútor és így már nem fér el a kapcsolós aljzat, sajnos muszáj mégis a hosszabbítónál maradni. Azért jó ha sokáig variálok és tervezek, mert a végeredmény még megközelítően sem hasonlít a kiinduló tervhez :)
Sok mindent , főleg épületgépészeti vezérlő elemeket, egy olyan moduláris rendszert készítünk ami bármelyik rendszerhez tud kapcsolódni. Különböző busz illesztőket, szelep vezérlőket ..De tervbe van nagyobb méretű öntöző vezérlő igazából mindent amit pályafutásom alatt hiányoltam, vagy irreálisan drágának találtam, vagy csak gagyi kínaiban lehet kapni.
Mármint a vizikerékhez? Max. X watt, oszt jó idő. Másikat meg már leírtad. De nyilván a nap/szélnél is időjárás függő, X kilométeres szélerősségig működik, van egy minimuma, ahol még nem annyira, vagy nem termel, X kilométer/óra felett viszont leállítós a móka. Napelemnél is félárnyék az kisebb áramkivétel.
ki tud segiteni? egy bemutatótáblához kellene a napelem /12V -12W/, szélkerék /12V 60W/ és a vizikerék /12V ???W /teljesitményét regisztrálni....mit tennétek be ide? Szabadtéren lessz... köszönettel
Vállalkozásom megszünése miatt a következő dolgokat szeretném értékesíteni, ha valakik esetleg érdekel.
Bosch ütvefúró véső kalapács GBH 5 DCE használt üzemképtelen 1 db 5 000 Ft Bosch ütvefúró véső kalapács GBH 5 DCE használt felújításra szorul 1db 30 000 Ft Füstérzékelő System Sensor B401 használt üzemképes 1db 500 Ft Füstérzékelő System Sensor B312 RL használt 1db 500 Ft Kaputelefon LASKOMEX LR8N új 1db 1 500 Ft Spot lámpa süllyesztett használt 8 db 150 Ft/db Spot izzó 12V kék Kanlux 36BL új 17db 400 Ft/db Fénycső folytó tekercs PELSAN 40W új 1db 500 Ft Fénycső elektronikus előtét PHILIPS HF-B 258 használt 1db 1 000 Ft EPH sín OBO 1809 új 2db 1 000 Ft/db Útfűtéshez rögzítőszalag DEVIFAST új 22m 3 000 Ft Villámvédelmi összekötők PRÖPSTER új 1klt 6 000 Ft Villámvédelmi túlfeszlevezető Weidmüller PU3B új 1db 15 000 Ft Villámvédelmi túlfeszlevezető Weidmüller PU II 3+1 új 1db 18 000 Ft Zsugorvégzáró készlet Tracon ZSVRS-1K1 új 2klt 4 000 Ft/dbKismegszakítók F&G 6A új és hasz 29db 400 Ft/db Kismegszakítók F&G 10A új és hasz 5db 400 Ft/db Kismegszakítók F&G 16A új és hasz 12db 450 Ft/db Kismegszakítók F&G 20A új és hasz 29db 450 Ft/db Kismegszakítók F&G 25A új és hasz 27db 450 Ft/db Kismegszakítók F&G 32A új és hasz 17db 500 Ft/db Kismegszakítók F&G 50A új és hasz 3db 700 Ft/db Kismegszakítók F&G 63A új és hasz 3db 700 Ft/db Kismegszakítók HAGER C2 új 1db 400 Ft Kismegszakítók HAGER C6 új 16db 400 Ft/db Kismegszakítók HAGER C10 új 6db 400 Ft/db Kismegszakítók HAGER C16 új 1db 400 Ft Kismegszakítók HAGER C25 új 1db 400 Ft Kismegszakítók HAGER C6 2p új 9db 800 Ft/db Kismegszakítók HAGER C10 2p új 9db 800 Ft/db Kismegszakítók HAGER C16 2p új 3db 800 Ft/db Kismegszakítók HAGER C32 2p új 1db 1 000 Ft Kismegszakítók INSTAL C20 új 4db 300 Ft/db Kismegszakítók INSTAL C32 új 5db 500 Ft/db Kismegszakítók Legrand C10 használt 3db 300 Ft/db
Ha komplett átveszi valaki, engedményt adok a végösszegből!!!
nagyon könnyen blokkokkal programozható, és ha elszúrod könnyen lehet módosítani. Ami nagyon fontos mi mindig úgy csináljuk a vezérléseket, hogy van vezérlő egység és külön egy full mechanikus biztonsági egység ami csak mechanikus termosztátokból és esetleg relékből áll.
A te esetedben én olyan vezérléseket szoktam csinálni, hogy első bekapcsoláskor adok 60 sec szelepzáró jelet utána 30 sec nyitót addig a keringető áll. Ha fűtés igény van elindítom a szivattyút és 5-15 sec után mérek egyet elkezdem mozgatni a szelepet a megfelelő irányba de csak 2-5 secig majd pár sec szünet, utána megint mérek ..
Ha 10-20 perce nincs keringető mozgás csinálok egy középre pozícionálást. De ezek az alaphelyzetbe hozások inkább csak falfűtésnél érdekesek amikor pl már csak egy kihűlő kandalló vizéből full nyitott szelepállás mellett keringetsz, nehogy következő induláskor hirtelen forró víz jusson a rendszerbe, mert ha pl a HMV-t is a vezérlésed csinálja akkor először azt fűtöd meg és átkapcsolás után ez megtörténhet. Ha az alap fűtési eszköz cirkó akkor érdemes kivenni azokat az eszközöket amiket ő tud kezelni. pl 99%-ban tudnak HMV elsőbbséget ..
A 60 másodpercest a legrosszabb megoldani :.-( mivel pl. középállásban van a szelep akkor 30 sec a vége, a PTC vagy az NTC érzékelési ideje min 5 sec az eszközökbe is be van állítva 1-2 késleltetés szóval eltelik 7-10 sec mire a szelep megmozdul de eddigre már dübörög 0 90 fok benne, elkezd lezárni a szelep , ilyenkor még hozzájön a közeget szállító cső visszahűlésének tehetetlensége ami további elcsúszást okoz a szelep sokszor teljesen lezár . és a szelep 10 percen keresztül tiki-takizik mire beáll, ha egyáltalán sikerül. Ilyen szelepnél sokkal bonyolultabb progit kell írni, sűrű mintavételezés és szakaszos mozgatással lehet megoldani.
Csillag_Delta motort soha nemszabab névlegesáramú hőkioldóval védeni mert ha valamiért csillagba marad vagy menetközbe felbomlik a delta, leég a motor.
Tehát a 12 Amper kb reális, a hőkioldó pedig 12/1,73=6,9 A. Tehát egy tekecs árama kb 7 Amper.
Ha eszterga akkor szerintem nemlessz gond mert ezek általában csillag-delta indításúak, és a motor bekapcsolás után álandóan forog. Az elörre- hátra forgást és féket mágneskuplungokkal oldják meg. A "C" a kismegszakító tipusa, ez motorokhoz való, nagyobb áramlökést elvisel.
Helló.Valaki tudna nekem segíteni?Miért világít egy piros LED állandóan a Ganz GH46f típusú villanyórámon?Eddig csak akkor világított ha pl a megszakító le volt kapcsolva, de most nem.
A "csillag-delta" kapcsolások azt szolgálják, hogy a hálózatot motorindítási "áramlökésektől" óvja.A motortekercseket kapcsolja át oly módon, hogy indításkor a fázisfeszültség (400 V)/1,73-a=230 V kerül a motorra, majd miután felpörgött átkapcsolja a tekercseket "direktbe" és akkor már a 400 V hajtja a gépet.Ezzel korlátozva az induláskor fellépő túláramot.
A C 16 szerintem arra vonatkozik, hogy egy 16-os védőcsőbe elférnek a vezetékek. ?( 4 ill. 7 szál)
5,6 kW-> 12,0 A max. hőkioldó ->9,6-...16 A (irányváltással 10,5...18,5 A) -> 20 A lomha bizt. tehát mehet!!
csillag/delta :hőkioldó - >11,6..19,7 A -> 16 A lomha bizt.
Épületgépészetileg már egy éve kész van!!!:dd csak nem működik a kivitelezőtöl a mai napig visszatartanak egy nagyobb összeget ! Mi az egyik berendezést szálítottuk így estünk bele a dologba , úgy gondolom lesz egy félévem a dologra a következő fűtési szezonig. Ebben a dologban nagyon igazad van ez a több rendszeres össze vissza csövezgetünk rendszer nagyon tré.Lehet beszerzek egy mini PLC és probálok valamit kihozni belőle(jó pap is holtáig tanul)
Azért nem nagyon találtál mert nem nagyon van, a Honeywell-nek van 1-2 jó és megfizethető vezérlője, de bonyolultabb feladatokra az se képes. ( 2 szelepet majdnem minden rendszer alapból visz) A danfossnak van egy ECL kártyás sorozata de ha sok eszközt akarsz vezérelni vele akkor egy PLC mindig olcsóbb. pl. egy sima SR-el ami 30-50 000 FT szinte minden megvalósítható. A legnagyobb probléma, hogy a vezérlők egy fix hidraulikai rendszerhez készülnek. Külföldön nem variálnak ennyiféle rendszert, hanem bedobnak pl egy víz levegő kazánt ráakasszák a vezérlőjétoszt gyi.Ez csak nálunk divat, hogy rákötnek minden vacakot (pl vízteres kandallót, amit ha kicsit szorzol az életbe nem térül meg ..) ezeknek az eszközöknek az egymáshoz illesztése amúgy se egyszerű (pl. különböznek a BUS rendszerei ). De a motoros szelepek vezérlése az egyik legbonyolultabb feladat, ránézésre egyszerűnek tűnik de az eszközök tehetetlensége miatt irdatlan nehéz megírni a megfelelő szoftot. Ha van rá lehetőséged különválasztani a vezérléstől a szelepvezérlést, és a gépészet még nem előrehaladott válassz olyan szelepmotort ami ezt tudja pl. ESBE c .. Vagy ha van még fél éved akkor várd meg, kb. addigra gördülnek le a szalagról ez első mikroprocesszoros vezérlőink :-D
Üsd be a googleba: TEMPERA-FM. Ez egy Fűtés - Melegvíz szabályzó ( előnykapcsolással a melegvíz készítés javára ), azért FM. De létezik több féle verziója. Keresgess, válogass.
Több rendszert kellene összehangolnom :gázmotor álltal termelt hő ,puffertartály,faelgázosító kazán , geotermikus fűtés kb ennyi :)))
Nem szobatermosztátos rendszerre gondoltam valami spec keverőszelep vezérlőre ,de nem nagyon találtam ami két darab szeleppel elbírna.hja hozzá jönne még egy kis szivattyú vezérlés is.
sziasztok lenne egy kérdésem mostanában nagyon úgy hozza az élet hogy váltanom kell munkahely szinten . villanyszerelést csináltam igaz nem napi szinten de pl családiház kivitelezést stb ebbe ne menjünk bele:)
a kérdés az az hogy szeretném lepapirozni ezt a dolgot a suli az 250 EFt környéke és 11 hónap és OKJ kérdés az hogy avval az OOKJ papirral mit csinálhatok a már tudod hajrakenés wc papir használaton kivül ?
Az eddig szokásoshoz képest kevés. 12 kiépítés, és 2 átalakítás. Ez mocskos kevés. Én most értem el azt, amit már évekkel ezelőtt említettek profik, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve.
Tényleg! Ő még él vajon? Mi lehet a kis pipec furgonjával, a minőségi gépparkjával és a hatalmas szakmai tudásával. Nagyon régen hallottunk már róla. Lehet, hogy elhagyta a dübörgő gazdaságú országunkat?!
Mi az, hogy anyag költség 23,000 Ft. Mit építettél be 3 napon keresztül? Egy jobb minőségű FI relét? Mert kb az 23,000 Ft.
Megmondom őszintén az ilyen gondolkodásu embereket kellene mélyen a föld alá rakni, arccal lefelé. Ez a hozzáállás teszi tönkre a villanyszerelő szalma hírnevét.
Plusz számla, ÁFA, béfa, parkolás. Ne kezdjükl már újra. Ráadásul ennyiből egy értelmes gépparkot nem lehet fenntartani, meg a satöbbit. alsegédinasnak volt olcsóbb emberem is, de az még söprögetést sem bírta, és legalább lassan is csinálta.
Egyébként azt se értem, hogy miért ennyire sürgős? Ha tied a lakás, akkor hívj 1-2 szerelőt, és azok majd megmondják, ha meg valami hitelhez kel, akkor meg írj egy nagyobb összeget és kész.
Ha árat kéne mondani akkor kéne a következő infó, bárkinek:
- mi van jelenleg (mert nem mindegy hogy kikel bontani vagy sem vagy csak részlegessen)
- mit szeretnél, melyik helységbe mi kerül dugalj kapcsolók lámpák, tv, lan és telefon
- milyen legyen a kapu csengő (mert lehet két madzaggal elintézni vagy ha kiszólok és ha még látni is akarom akkor már több madzag és nem mindegy milyen kell)
- TV esetén tető antenna vagy közösségi és hány helységbe kerüljön elosztó szempontjából
- Lan és telefon egy elosztóba itt lehet gondolkodni rajta hogy két UTP vagy egy de erős kompromisszumokkal
- konyha oda mit raknál? sűtő gázos vagy teljesen villany
- ha megvannak mi hova és mit lehet számolgatni hogyan és mivel (vezetékek keresztmetszete)
Aztán lehet kevés a meglévő teljesítményedet azt bővíteni kell,mennyire kell az órához nyúlni? elég vezetéket cserélni vagy új órahellyel együtt teljes átépítés.
Lehet elgondolkodni a kapcsolók és dugaljak gyártójáról termék kínálatáról és itt lesz a következő nagy érvágás mert lehet hogy ami tetszik az darabonként 9e be is bekerülhet.
Én speciel ezzel a kérdéssel nem tudok mit kezdeni :)
Nekem is van olyan emberem, akinek 8 órában ennyire jön ki a bére, de nem biztos, hogy önállóan rájuk bíznám egy lakás szerelését. Az anyagot, hogy számoltad, csak a szerelvény, elosztó kerül kb. ennyibe.
Kapcsoló, dugalj, tv-telefon aljzat. Lényeges hogy lakott vagy üres a lakás, kell-e esetleg valami újat is csinálni, illetve hogy az előző szerelés egyáltalán csőben történt-e.
ÖÖÖÖ mi az a szerelvény? Nem kell nekem pontos öszeg csak sac/kb a dugajok kapcsolók vagy azok a dobozok ott fen? bocsi nem értek ehez de köszönöm hogy segítel
3543Ft. Ha vannak egyéb igének akkor 345897Ft is lehet. :-))
A villanyszerelés sajnos nem olyan mint a parkettázás, 1 m2-en lehet 5 dugalj+tv+telefon+kiskutyafüle, de lehet hogy semmi nincs. Ha összeszámolnád a szerelvényeket akkor egy +/- 20 000 Ft-re meg lehet saccolni. Négyzetméter alapján nem.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. 52m2 es házunkat mennyibe kerülne újra vezetékezni? Valaki tudna sűrgősen segíteni reggelre le kéne írnom a költség vetét. Előre is köszönöm sziasztok szép estét
Ez jól néz ki, bár nem falon kívüli. valami ilyesmi megoldást kell csinálnom. ha jól látom a kapcsoló alatti rész az angol dugókhoz jó. A kép alapján viszont ez sem bolti, hanem valami magánpecón lőtték.
Nemrég szereltettem fel egy Schneider 30mA-s FI-relét a családi házunkba. A szerelő szerint havonta tesztelni kell. Valóban szükség van erre, vagy milyen gyakran célszerű. Tönkre szokott menni egyáltalán?
Ahoz hogy tudjam mibe kerülne látni kéne mi van. Mert nem mindegy egy átépítésnél mit kell szétverni és mennyire kell belenyulni a méretlen ágba.
Egy szekrény ára attól is függ melyik gyártó pld 3F ganz 18-19eFt nettó, Hensel 20-24eFT nettó, a főkapcsoló és főbiztosító cégeknél kérik magánszemélynél nem ebben az esetben. Amúgy az kb 70-120eFt között mozog maga az egység (villámvédelemmel).
A két számlán külümböző az ügyfélkód és a fogyasztási hely azonosító is.
Kérdés:
A 32A megoszlik az nappali és éjszakai közt,vagy mind a kettőre 32-32A jár?
Az éjszakait nem használom ,ezért nem lenne jó ha meg kellene osztan.
Erőssen hajlok a a háromfázisú 20-20-10A-es variációra,mert a külön mérőkhöz szükséges szekrények és kiegészítök árai megközelítik vagy talán meg is haladják HFH 80.000Ft-ját.Szerintem ez az 50A elég egy 180m2 családi házhoz.
A háromfázisú kialakításhoz elég egy Basic HB3012 szekrény,vagy kell egyébb is?
A kérdés, hogy két üzleti partnerszámod ( ÜP ) is van, vagy csak egy és akkor viszont 2 bekötéskód tartozik a két mérőhöz? Az üzleti partnerszám a fogyasztóhoz van rendelve, míg a bekötési kód a fogyasztási helyhez. Ha átépítést hajtasz végre, teljesítmény növeléssel, akkor az szerződés módosítással jár. Új vagy módosítás miatti újított szerződés esetén egy fogyasztóhoz egy hrsz-on egy mérőhely tartozhat - magánszemály esetén. Tehát alaphelyzetben soha nem lesz meg ingyé a 3x32A. Ha a jelenlegi 3 mérőket raknád be egy új Henselbe, melybe 3 db 1 f-ú mérő építhető be ( tipust most nem tudok elég ritka fajta ) akkor elméletileg nem lenne szabványos, mert egy szekrényben csak azonos ÜP és azonos bekötéskódos mérők lehetnek. Tehát hivatalosan a szolgáltató át sem venné. Mivel az egyik mérőd vezérelt az elképzelésed hivatalosan nem fog működni, mert ha át tarifázod, akkor szintén szerződés módosítás kell és akkor az előbb írtak lépnek életbe.
Megoldás mindig van, a legegyszerűbb, irasd az egyik mérőt az asszony nevére, a másik a vezérelttel marad a tieden. Két új mérőszekrény ( 1 fázisú és 1+1 fázisú ), mérőhely fővezeték cső szabványosítás, fővezeték igénylés a szolgáltatótól és meg van a 2 db 32 A-es nappalid és hozzá egy vezérelt. Azt kell mondani, hogy átépítés előtt van az épület és az egyik mérő a későbbiekben vállalkozást fog ellátni, majd ha aktuális át lesz tarifázva. Viszont ezt már senki nem fgja nyomon követni. Örökre úgy maradhat.
Jelenleg két nappali mérő +egy éjszakai van a nevemen ,ami két számlán van.Ha vissza adnám az éjszakait a másik kettő maradhat így? Vagy azt is egyesíteni kellene?
A két mérőhöz is kell főbiztosító és tűzvédelmi főkapcsoló?
Lehet ,hogy az lenne a legjobb ,ha háromfázisú mérőt kérnék 20-20-10A-ral Így a szekrények árát az elműnek fizetem ki HFH címén ,és kissebb helyet foglal a mérő?
Meg tudnád mondani ,hogy a két változatnál mibe kerülnek a szekrények és egyébb kiegészítők?
Nem tudom milyen a kiemelő keretes. Lehet hogy éppen olyanra gondolok? Fogalmam sincs. De lehet hogy marad a kapcsolható elosztó, mindenki azt ajánlja.
3. variáció külön cím is lenne hozzá? mert nem vagyok benne biztos hogy a szolgáltató egy címre ezt megengedné. Amikor egy tulajdonosnál csináltam hasonlót nyilatkozni kellett arról és bizonyítani is hogy a helységek különállók és egymásba nem nyithatók ami igaz is volt mert a ház bejárata és folyosó a két helységet szétválasztotta.
Kombináció csoportos mérőhely vagy egyediek egymás mellé téve de ekkor kell főbiztosító szekrény és tűzvédelmi főkapcsoló is már. Egy mérőhelynél nem.
3. variáció külön cím is lenne hozzá? mert nem vagyok benne biztos hogy a szolgáltató egy címre ezt megengedné. Amikor egy tulajdonosnál csináltam hasonlót nyilatkozni kellett arról és bizonyítani is hogy a helységek különállók és egymásba nem nyithatók ami igaz is volt mert a ház bejárata és folyosó a két helységet szétválasztotta.
Kombináció csoportos mérőhely vagy egyediek egymás mellé téve de ekkor kell főbiztosító szekrény és tűzvédelmi főkapcsoló is már. Egy mérőhelynél nem.
Na végre megvan. Egy szép, igényes megoldás. Ilyet szeretnék itthonra, kivitelezővel együtt. Most már nyugodtan fogok hálni annak ellenére is, hogy sikerült betolni az igen sokadik sört is ilyenkorra. Látásom ezért kitisztult, és úgy látom ilyenre van szükségem :)) Ébredés után azért újból ránézek.
Építkezés miatt mérőszekrény szabványosítást kell csinálnom.Jelenleg három mérőm van,két nappali és egy éjszakai 16-10-16A.
A házba bent van a három fázis,a három mérőre elosztva.A két nappali mérő külön számlán fut.Az éjszakait nem használjuk.
Ebből a helyzetből szeretném kihozni a legtöbbet,a leg olcsóbban.
A reg.szerelőm azt ajánlotta hogy az éjszakait neveztessem át nappalira igy lehet 3 *32A ingyé,ehez viszont rengeteg szekrény kel(3 mérőszekrény,főbitosító ,stb.)
Szerintetek érdemes ezt megcsinálni?És ha igen akkor milyen Hensel szekrényekkel lehetne ezt a legolcsóbban kihozi,hogy az elmű is elfogadja.
Vagy adjam vissza az éjszakait és marad a 2*32A ,és ehez milyen szekrények kellenek?
Hőkioldó kb 4A-re beállitva. Bal felső gomjával resetelhető nyomásra. Persze gyárilag, lehet ez már totálkáros a korroziótól. Bolti forgalomban jellemzően nincs. Elfekvőben talán.
Tudna vki segiteni, hogy mi a kepen lathato bizbasz? :-)
Egy onfelszivo szivattyu 'vezerleseben' van, a mellette levo ganz kapcsolot mar csereltem (tekercszarlatos volt), a hidroforon levo nyomaskapcsolo mukodik, kizarolagos alapon ezzel van valami, csak sajna azt sem tudom, hogy mi ez.
És onnan már csak egy ugrás, hogy az elosztós hosszabbító kábelére egy zsinórközi kapcsolót buheráljunk, persze úgy, hogy a köpenyszigetelés 5mm-rel a kapcsoló elött végződik.
"- dugalj sornál plusz egy kapcsoló ami kapcsolja az adott sort"
Na ilyet keresnék, csak falon kívüliben mert ahová lenne ott nem tudom bevésni. Valahol (nem boltban) láttam olyan falon kívüli sínt amin lehettett csúsztatni is ide-oda az aljzatokat és a sor végén volt egy kétállású forgatható kapcsoló ami az egész konnektorsort lekapcsolta. Praktikus volt és még jól is nézett ki, nem ipari jellege volt. Sajnos semmilyen boltban nem tudtak ilyet mutatni.
Szó sem volt fogyasztásról, az nem érdekel. Mindegy hagyjuk, azt hittem találkozott már valaki áramtalanítható falon kívüli konnektorral, gondoltam tud ajánlani beszerzési forrást is. valahogy megoldom, köszönöm. (egyszerűen a rendezettség miatt nem akarok hosszabbítót, de amikor egy hétre elmegyek itthonról akkor biztonsági okokból áramtalanítani szoktam és unom kihuzigálni. Ilyen egyszerű)
Biztos jót tesz nekik az áramtalanitás, netán elvesztik az időt stb? Ha a fogyasztás miatt akarnád javaslom vegyél konektoros fogyasztásmérőt, hogy megnézd melyik mennyit fogyaszt.
Köszönöm. Távirányítóst nem akarok, és sajnos barkácsáruházakban nem találtam olyat amilyenre gondolok. (lehet hogy nem is foglalkozom tovább a dologgal, azt hittem ez egyszerűbb dolog :) )
Akkor meg a nagy piros kapcsolós Kontavill, vagy hasonló. Esetleg egyből olyan MGE, amin a koax is átmegy.
Ha spórolni akarsz, akkor inkább olyat, amit a TV távirányítójával lehet összetanítani, ha kapcsolod a TV-t, akkor a dugalj ad neki tápot is. Természetesen beltérit/DVD felvevőt nem érdemes rákötni.
Éppen az ilyen bedugós plusz konnektorokat akarom elkerülni. Egyszer láttam valami irodában egy klassz konnektorsort, és az utolsó helyen egy elfordítható kapcsoló volt amivel a sort lehetett áramtalanítani. jól is nézett ki, és praktikus is volt szerintem. Sehol nem találok ilyen kütyüket sajnos.
Holnap megpróbálom előkeresni a papírjait, annak a típusnak, amit telepítettem eddig. Ott le lesz írva minden ami fontos. Fejből nekem sem meg, mert ilyen cucot nem telepít az ember napi szinten. Amiket eddig felraktam tutira üzemel, bár őszintén megvallva nagyon ritkán használják, de ugyebár ezeken a helyeken kötelező.
Léteznek dugaljba dugható dugakjak, melyeken van kapcsoló, vagy akár távkapcsolós verzió is van belőle. Nézz körül a www.conrad.hu -n vagy akármelyik barkácsáruházban.
Üdv! Talán tud valaki segíteni ilyen kérdésben: A plazma tv mögé a falra akarok egy konektort tenni, lehetőleg olyat amin van kapcsoló. A lényeg, hogy olyan kapcsoló legyen, amit ha kikapcsolok ne károsítsa a tv-t, lejátszót stb. Magyarul ne kelljen kihúzni a kütyüket, csak egyszerűen lekapcsolnám a fali konnektort. Nem tudom létezik-e ilyen, és ha létezik szokták-e ilyesmire használni, és hol található?
Keresek olyanokat, akik vettek, vagy ismerik a Power Saver szerkezetet!?
Ez egy olyan-konnektorba dugandó szerkentyű, amely a háztartásban lévő fogyasztók bekapcsoláskori áramlökéseit simítja és így 20-30 %-os áramfogyasztás csökkenést eredményez, elvileg.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a valóság? Aki ismeri, legyen olyan jó és homályosítson fel.
Mindkettőbe 0,4 mm szálak vannak. Az egyikben 194, a másikban 282. Ha jól számolok [(0,4×0,4)×3,14]×194=97,4656 mm2. Ez viszont hihetetlen lenne. A másikra 141,6768 mm2 jön ki, ami képtelenség. Vagy rosszul számolok?
Sodrott kábeleknél hogyan történik a keresztmetszet számítás?
Van két régi hegesztőkábel és az egyiknel 7 mm-t, a másiknál 9 mm-t mértem a sodrott érre. 35 mm2-re meg 50 mm2-re tippelem. Nincs erre valamilyen táblázat?
Pl. tudnám neked ajánlani a Legrandtól a viking típusú sorkapcsot-sínre pattinthatós-majd mikor bekötötted egyessével a vezeték ereket akkor van hozzá áthidaló összekötő,olyan mint a kismegszakítóhoz fésűs sin. Ráadásul az is szigetelt.
Ha lesz egy kis időm küldök majd a mixvill-től is (ha jól emlékszem ők is árusítanak olyan fővezeték elosztó sorkapcsot amiben több vezetéket tudsz bekötni).
Megjegyzés: nem elég sorkapocsba kötni minden kábeleret,sorkapcsot rögzíteni (sínre pattintással,csavaros rögzítéssel) kell,nem lóghatnak a levegőben,ellenkező esetben ugye ezt hibalistára írják.
tehát a 4eres kábel 4.ere ha nem kell --szerinte cserélendő!- nem lehet a levegőben? Melyik szabvány szerint? A nulla +Pe sint szigetelni stb.?Az SK sorkapocs azért "nehezebben"érinthető mint egy sin . ill. miben kötsz össze 6db 2,5-4mm2-es vezetéket?
Sok esetben egy noname sokkal jobb minden szempontból mint egy márka ezt tudja mindenki, de magyarázd meg egy olyan embernek aki sznob mert vannak ilyenek is, minden ABB ami a alkásban van :) S nem csak az ABB-nek vannak igen szerelő barát termékei :) lassan az összes gyártóé a korszerűsítés nevében :( na persze vannak kivételek.
Az ABB márkáról már hallott vki? A B..max-ban találtam kismegszakítót, és villanykapcsolót belőlük. Lehet bátran használni, vagy inkább Moeller és Legrand kombináció?
Jól beszélt a munkavédelmis,nem lehetnek szabadon a vezeték vagy kábelerek,illetve arra is ügyelni kell hogy olyan villamos készülékeket szereljünk be az elosztókba,amellyek védenek a véletlen érintéstől.
Abszolutt nem zavar engem,de azért ne várdd el hogy innen bárki vízuálisan megmondja Neked hogy az előírásoknak (jogszabály,szabványok) megfelelően van nálad kivitelezve vagy sem.
Max ha teszel fel fényképeket pl a dobozban található vezetékkötésről,vagy akár a kiselosztódról (fedélnélküli fénykép).
És ahogy írtad korrekt volt a főgenerálod,szerintem nem foglalkoztatna pancsert.
Mifelénk ( Szabolcsban) álltalában már referenciákat is kérnek.
Nem nevezném görcsölésnek, ha valaki próbál utánnajárni, hogy mit vesz.
Ha minden szakma munkáját át akarom nézetni, hogy milyen a kivitelezés arra a gatyám is rámenne.
Amúgy ha jól tudom, ez a fórum arról szól, hogy a nem hozzáértő kérdez, az önzetlen, jó szándékú szakember pedig válaszol, próbál segíteni. Téged ez miért zavar?
Saját célra épített aránylag új házat nem nagyon találni, marad a vállalkozó, vagy az építkezés. Viszont abba belevágni elég kemény dolog, így marad a reménykedés, hogy nem verik át nagyon az embert.
Köszönöm a választ, látom kell/ene papírt kapnom rendesen.
Az építési engedélyezési tervdokumentációt láttam, van abban bőven szabványokra való hivatkozás, de, hogy valóban aszerint készült-e, azt jó lenne tudni.
Meg tudnád mondani, hogy mit jelent az, hogy "az érintésvédelem TN rendszerű"?
A használatbavételi engedély nem tartalmaz információt az elektromos rendszerre vonatkozóan.
Egyébként láttam az építési engedély, a használatbavételi engedélyt, egy három oldalas leírást a műszaki tartalomról, valamint az építési engedélyezési tervdokumentációt is.
Amúgy a vállalkozónak nincs rossz híre a környéken, évente 6-8 házat épít, közülük tudtam beszélni egy korábbi vásárlóval, ő sem panaszkodott.
Mondjuk ha ennyire görcsől azon hogy milyen is lehet a villanyszerelés akkor miért nem nézeti meg,és utána pedig lehet megnyugodni,vagy éppen valóssan aggódni.
De kérdezem én,hogy ugyan így aggódik más építőipari kivitelezés miatt is?
Gondolok,víz-gáz-fűtés-kőműves-ács és festő munkálatokra :-))
Mert ha igen akkor hamarosan gyomorfekélye lesz :((
ÉP rendelet 7kW felett írja elő a villamos kiviteli tervet. A használatba vételi engedélyben van felsorolva mi minden tartozik hozzá, ha a 7kW alatt van akkor nincs benne ha a felett igen. De ez 50% ban nem fedi a valóságot. Továbbá kell adni ha van gáz a gázosok kérik is az EPH jegyzőkönyvet. Nyilatkozat kivitelezői miszerint mindent a fennálló és érvénes törvényi és egyéb szabályok alapján készített el és a műszaki tartalom x szabványnak vagy azzal egyenértékű ilyen és ennél a minősítő cégnél bevizsgált megoldással készült el kéne lennie. De ilyen nyilatkozat van még a szerkezetre a beépített és az ingatlan részét képező (azaz simán nem tudod kiszedni ilyen a beépített központi fűtés pld.) berendezésről elemről kell lennie. Ha van villámhárító akkor villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv is kell. Aztán kell még a felelős műszaki vezető nyilatkozata hogy minden okés meg az építési műszaki vezetőé is. Ha van kéményed (nem minden esetben van) akkor kéményseprői papír is. És a tűzoltók kérik a tűzvédelmi jegyzőkönyvet is ha olyan az épület vagy van olyan helység ami fokozottan tűzveszélyes (fa, stb tüzelő raktározása történik). Egyéb szakhatóság is kérhet papírokat ilyen lehet ha van valakinek földszondája, vagy szélkereke pld.
+ Ha az ember fia nem akar meglepetést bemegy a műszaki és vagy építési osztályra és megkérdezi milyen terveket kaptak mire adtak engedélyt és milyen szakhatósági engedélyeket kérnek és kikéri a másolatokat azzal össze tudja vetni valóban mi valósult meg, ha nem az kiveri a kivitelezőből hogy kérjen saját költségén terv módosítást és erre utólagos engedélyt. Nem a beruházót kérdezi meg :) és hagyatkozik arra amit állít.
Azthiszem javult a helyzet az átkötés után. Eddig nem ment le egyszer sem a fi.. Annyit változtatam, hogy mivel a nappali áram részével nem nagyon volt gond ,ezért az éjszakait kötöttem át elsőként egy próba erejéig: a bejövő fázis+nulla megy először a relébe innen a fi-relébe azután pedig a kismegszakítóba. Így eddig jó. Persze figyelgetem, hogy levágja-e, de mivel amint bekapcsol az éjszakai ,rögtön ártrántja a relét és ha a fi lemegy akkor nem is lesz áram a házban ,vagyis rögtön fel fog tünni, hogy valami nem ok. Eddig ha levágta az éjszakainál a fi-t akkor a relé vissza váltott a normál áramra ,ezért csak akkor láttam ,hogy nem működik, ha ránéztem a kapcsolótáblára.
Neked is köszönöm. Gondolom az ELMÜ is kér a bekötéskor valamilyen papirost. Ők vizsgálják, hogy megfelel-e a szabványnak a ház, vagy csak bekötik az áramot és kész?
Én azért anyit megtettem, hogy legalább méricskéltem, ha mást nem is tudok tenni.
Mértem multiméterrel a csatlakozó dugalján a föld és egyik meg a másik pólus közt, mindegyiknél mindkét polárban.
Eredmény: mindkét pólus felé valamely irányba szakadás, de megfordítva a műszerzsinórt egy változó értékü "n" X 10 Kohm-ot dobott. Jellemzően 5-30 Kohm közt változott az érték.
Arra gondoltam, van ezekben egy vagy két hővédő eszköz, az egyik hőfatárnál kikapcsol, majd vissza, másik végleg szakad. Nem itt keresendő a magyarázat? A vizes/párás környezeten felül...
Akkor ez azt jelent, hogy el kell fogadni ami van, és bízni kell abba, hogy minden jó? Mi történik, ha valami elektromos probléma adódik? Ilyenkor a vállalkozó javít, vagy vállal jótállást?
Lenne rá mód, előírásés egyéb. De a valóság szinte mindig az, hogy nem fogsz kapni, mert az építési vállalkozó annyira lehúzza a villanyszerelőt anyagilag, hogy nem fog tudni készíttetni neked első üzembehelyezési jegyzőkönyvet. Örül, hogy a végén nem nullszaladósan jön ki. Maga a fővállalkozó többet nyer a villanyszerelésen, mint maga a villanyszerelő vállalkozó. Persze a fővállalkozó ( mint eladó illetve építtető ) feladata lenne a villamos terv készíttetés, de általában az sincs. A villanyszerelő nem fog tervet finanszírozni, mert egyáltalán nem fér bele a nyomott árába. Na ez a való világ, nem az ami az RTL-en megy.
Remélem nem OFF, végül is villanyszereléssel kapcsolatos a téma.
Vállalkozó családi házakat épít eladásra. Eladáskor köteles elektromos tervet adni a vásárlónak? A vevő hogyan lehet abban biztos, hogy a ház elektromos részről teljesen biztonságos, szabványos, a jelenlegi előírásoknak megfelelő minőségben készült?
Én meg kihúznám a kábelt a vakfedél alól, aztán kész. Csatlakozó mindegyiknél ilyen, becsipized a hangsugárzó kábelét és kész is, nincs azoknak csatlakozója.
Lehet, hogy igen. Ugyanis először a ház, aztán a belevaló. Így nem tudom, hogy milyen csatlakozójú berendezések kerülnek be. Egyelőre szerintem beteszek egy vakfedelet, aztán majd amilyen kell.
Jelenleg építkezem. A tervem az, hogy az 5.1-es rendszer kábeleit a falban futtatom végig.
Több gondom-kérdésem is van.
1. A későbbi esetleges átrendezésekre gondolva úgy szeretném megoldani a rendszert, hogy a négy szatellit-kimenetre két helyről is rá lehessen csatlakozni. A frontsugárzót és a basszust köthetem közvetlenül az erősítőre, mert úgyis a közvetlen közelében vannak. Magyarul minden hangfalkimenetre két bemenetet kötök rá, amit persze nem használok egyszerre. Van-e valami olyan dolog, amire külön figyelnem kellene?
2. Nem tudom teljesen szimmetrikusan elhelyezni a rendszert. A két frontsugárzó egymástól kb. 3 méterre lesz, a két hátsó pedig 5 méterre.Ráadásul az egyik hátsó szatellit kb. egy méterre tőlünk, a másik pedig 4-re. Ezzel mit lehet csinálni?
3. A két hátsó hangsugárzót felvinném kb. két méterre és onnét bebillentve állítanám be. Ennek az az egyszerű oka, hogy a "normális" magasságokon az egyik útban lenne a nappali és a konyha közötti átjáróban. Belelógna a normális közlekedési útvonalba. Két méteren viszont a fejünk fölött lenne. Erről mi a véleményetek?
4. A csatlakozókat némileg házilag akarom megcsinálni.A bemeneteknél egy vakdugót négy helyen megfúrni és úgy négy banáncsatlakozót belekötni. A kimeneteknél pedig valami olyan megoldás kellene, ami alig nagyobb csatlakozófedél, mint a banándugó. Erre van valami tippetek?
Mikora FI lemegy, azt általában a legbonyolultabb hibák okozzák, de lagalábbis a legnehezebben feltárható.
Csak egy lehtséges ok a sok közül:
Ha nulla-föld zárlat van a hálozat valamelyik részén, akkor előfordulhat, hogy kisteljesítményű készülék még működik, de nagyobb (PL kávéfőző) már leveri.
Ez ugye azért van, mert ilyenkor a védővezetőn is áram folyik, és az veri a FI-t.
Először is szét kell kötni a biztitáblánál a nullát és a földet, és megnézni, hogy van-e zárlat köztük.
Az ötlet rossz.! Szakember ezt nem ajánlotta volna.:)) Mindegy hogyan dugod be a készüléket a Fi relé mindeképpen leold, ha a szivárgó áram egy bizonyos értéknél nagyobb. Ha nincs Fi relé és a készülék testzárlatos, akkor a kisegszakítót oldja le. Ilyen esetben néha segít a fordított bedugás.
Ha gondoltad, ha nem, mindegy, mert az ötlet akkor is jó, és kipróbálásra érdemes.
A szivárgás is rendben van, csak az a baj, hogy egy ilyen kávéfőzőben nem sok minden van, egy csoki egy fűtőbetét, és két leoldó eszköz, meg 1 méter vezeték. És persze vizes/párás levegő, de akkor az változásos lenne a klíma állapotnak megfelelően. Esetleg még: A cekász védőburka átnedvesedett, amin keresztül történhet elenyésző vezetés a vízház vastartály felé. De akkor ezt mérnem kéne tudnom Megaohmos kategóriában?
Ötlet: van egy sziváró testzárlat, és a két konnektor fordítva van bekötve. Nem mindegy, melyik szálra kerül a fázis. Meg kéne próbálni fordítva is bedugni mindkét konnektorba, hátha akkor megfordul a jelenség.
Nem gondoltam át alaposabban, lehet, hogy így nem működik.
Sógórnőmnél a szarvasi kávéfőző az egyik földelt konnektorban csatlakoztatáskor azonnal leveri a FI relét, a másikban csak akkor, ha bedugás után be is kapcsolja. (földeletlen aljzatban (olyan is van nekik...) természetesen nem).
Önmagában a FI relével, és a jelenséggel tisztában lennék, de ebben a felállásban kicsit összezavarodtam. És megoldás is kellne.
Csal ha nagyon muszáj akkor használjuk, nem egy szerelőbarát szerelvény bár az árához képest 10szer jobb mint bármelyik OBI-s cucc. Működésbeli probléma még egyel se volt. Ha nem számit a design nyugodtan fel,lehetszerelni.
Ha az egész házat átterheled, az elég gáz, hamar kiszűrhető, de ebben az esetben van megoldás. Az átkapcsoló relé után kell beépíteni 1 FI relét. Villamos szempontból már védi az egész házat. Viszont ha csak néhány dugaljat terhelsz át, akkor nem nagyon van megoldás.
Majd én megmondom, mi a gond. Egyáltalán nincs baj semmelyik berendezéssel sem, nem emiatt megy le a FI. Az átkapcsoló reléd ugyebár fázist és nullát is átkapcsol, ez evidens mert így működik üzemszerűen a FI. A gond az, hogy a relé érintkezői néha késnek egymáshoz képest és ezáltal asszimetria lép fel a fázis és a nulla között, tehát van rá példa, hogy mondjuk a fázis már a vezéreltről terhelődik, míg a nulla még a nappalirólm, ezért vált le a FI reléd, hol az egyik, hol a másik, valamikor pedig amindkettő. Ez a másodperc töredéke időben, de a jó érzékenységű FI-nek már elég.
Amúgy vannak olyan csatornák is amik még jól is néznek ki íveltek, sarokba valók olyanok mint a szegély lécek, vagyis van lehetőség a sima koceka csatornától eltérni és árban is kb egy szinten mozognak.
Az lehetséges mert befolyásolja a gép besorolása is, mert nem csak szabvány vonatkozhat rá hanem pld rendelet ami szigorúbb is lehet egyes esetekben az is.
Sziasztok! Építkezés közepén vagyok, lassan a villamos szerelvényezés következik. Valakinek van véleménye a Schneider Anya villanykapcsolóról?? Szerelhetőség, minőség, Stb...
Megvan a kontakt a közösképviselővel ! No csak telefonon !!
Mondá _ 25 amper nem problém, viszont a 32 -nél már valami vasszekrényben való mérést kért volna. Az valahol a bejárat környékén van. Na szóval az elvetve.
Még azt nem tudom ez független a meglévő vezérelttől ? Mert megszívni nem akarom a mókát !!
Nekem a fél házam ilyen, főleg ha előbb tudtam tapétázni/költözni, aztán lehetett villanyt szerelni. Bár egy vésést előtte sem bírtam megoldani, cirka pénz/idő függvényében. Műszakilag működik, aztán ennyi. Bár ajtókeretnél ami van, azt fentebb vittem volna. Tudom, hogy általánosságban a csatorna ronda, meg pfúúúj, meg mert az szar. Ellenben miért ne, ha gyors, olcsó?
Tényleg nem értem mi a gond a csatornával?? A megrendelő így szerette volna, neki megfelel, mért kell cikizni. Szépnek nem szép, visazont olcsón meguszta. Nem akarta bevésetni festetni stb. Volt már szerintem mindannyiunkkal, hogy a megrendelő igénye szerint bevállaltunk olyat amit nem tennénk tennénk be ide. Persze szigorúan a külalakra gondoltam. Ezek az utólagos dolgok már csak ilyenek. Talán el lehetett volna gondolkozni a vezetéknélküli kivitelezésen.
De a közös k. megtagadhatja ezt ? És a 25 -ös menne az ő közremüködése nélkül ??
És erre .
"kell a közös képviselő aláirása 1 Elműs doksira+regisztrált szerelő doksija is kell"
Itt egy olyan szerelőt keresek, akinek ilyen jogosultsága van ! Csinál tervet, engedélyt és némi szerelést.
De ennek csak akkor van érteleme - ha birja a ház rendszere is - ha nem , akkor halott dolog az egész.
Korábban amig cs. házakban laktam, nagyon sokáig csak 16 amperes biztosítékom volt, Bizony itt ment mósógép , plusz egy csomó egyéb nagyfogyasztó és úgy ahogy , de elvoltunk. Aztán ezekben mindegyikbe 25 majd 32 ampersek lettek az automaták.
Az eddigi konkrét helyzet : nappali/24 órásra van egy 16 amperos és az éjszakai/ vezéreltre 1 db 10 Amperos. Egy - fokozattal erősebbet talán csak adnak ?!!
Belső körfolyósos homlokzat most egy éve lett felújítva - remélem a vezetékek cseréje is megvolt.
Tehát 25 és 16 amperrel mennyi terhelhetőség lehetséges (azt feltételezve , hogy a belső hálózat birja - ha nem ott a csre /bővítés nem probléma ).
Vagy ha lúd, akkor legyen kövér ??
Nappalira nyomban a 32 Amp.-ost kérjem ??
Tehát aközöstől nem elég egy szóbeli igéret, hanem jobb ha ad nyilatkozatot irásban ??
Végül is ezt az eladó is megteheti - különben a lakás a nyakán marad ! Már másfél éve árulja !!
Ezt én is tudom, de volt egy ellenőrzés, és ott szóvá tették, hogy a jegyzőkönyvben szereplő gépeket 3 évente kell mérni. Ezért kérdeztem, hogy lehetséges, hogy a fixen telepített gépeket sűrűbben kel mérni, mint magát az épületet?
Na első menetben kikéne szedni a rendszerből az átkapcsolót, második menetben kiderűl melyik ágon van gond az éjszakain vagy nappalin. Ha ez kiderűl lehet tovább lépni. Vagy valakivel kikell méretni a hálózatot meg a berendezéseket, mert lehet hogy ha csak éjszaka vágja le akkor az éjszakairól táplált valemyik berendezés a ludas.
Lenne egy méréssel kapcsolatos kérdésem. Adott egy üzem, ahol az ÉV mérést 6 évente kel ismételni. Itt vannak fixen telepített gépek, ezeket hány évente kell mérni?
Egy kérdésem lenne, hátha valaki találkozott már ezzel a problámával:
Adott egy fázis és egy éjszakai áram, ami ugyanaz a fázis. Ezek két fi-relén és két kismegszakítón jönnek be a házba. A szerelő dobozban van a fi-relé elött egy relés kapcsoló ami az éjszakai áram bekapcsolására behúz és az egész ház áramát átrakja az éjszakaira. A gond azzal van, hogy valami ismeretlen okból lavágja valami a fi-reléket. Az éjszakaiét gyakran a normált csak nagyon ritkán. De sajnos ma is arra keltem hajnalban ,hogy nincs áram a házban és mind a két fi-relé le van menve.. Mi lehet az oka? Esetleg kössem-e át az egész relés-kapcsoló megoldást a kismegszakító utánra? vagy mi lehet a megoldás?
Most komolyan ,aztán megyek aludni mert reggel jöttem haza itt a fórumon a szakik közöl ki oldaná meg így a kábelezést,hogy fúr egy jukat aztán se cső se semmi durr azt jóvan,hát ha nálam valaki így csinálná az röpülne a kábeleivel eggyütt. Ha kábelt kell cserélni netán valamiért akkor majd inkább vés jó mi.
Csak a hibafeltárás készült el, nem lett kijavítva, mert nem kérte a megrendelő.
Igazából, ezt a hibát csak úgy lehetne javítani, hogy minden egyes pontnál, ahol a cső belép a padlástérbe, ki kellene tömíteni. Persze, akkor meg felmerül a kérdés, hogy minek a cső???
Rendesen MCU-val volt behúzva, de valami ócska kupolfixszel volt kötve, amik a víztől már elrohadtak.
Mondam neki, hogy újra kéne kötni az egészet, rendesen leforrasztva, és doboztetőket elhagyni, mert akkor ki tud szellőzni, és nem áll meg benne a víz.
Volt vagy 8db 100-as doboz a padláson és csak hasonfekve lehetett hozzáférni.
És mit ér csö nélkül a vezeték???? Taknyoljok csak oda jóaz pláne azoknál a házaknál amik stukatórosak,az tudod milyen?? Akkor vedd ki a csövet aztán jól tömködd tele gipszel!
Csak akkor van kondenzációs probléma, ha a túlbuzgó szerelő csővel áll fel a padlásra.
Nemrég javítottam egy ilyet.
Gyönyörűen, precízen volt szerelve a villany, becsövezve minden, vízmentes kötődobozok a padláson, rendesen rögzítve az minden. Csak xart se ért az egész, mert a csövekben annyi pára ment fel a padlásra, hogy a kötődobozokból folyt a víz.
Be van kötve de teljesen mindegy ha a padláson lett volna elhúzva akkor is le kellet volna álni a kezelőhöz érzékelőkhöz,akkor is ki lehet herélni,nem a mennyezetnél fogja szétbarmolni.
Kb 1993-ban, első munkahelyem volt, totál kezdő voltam.
Pécelen a telefonhálózatot építettük ki. Még csatorna se volt, U-szeggel szögeltük fel a telefonzsinórt. Szép munka volt...
Mindent darabra fizettek, szal nyomni kellett, hogy legyen lóvé, így aztán az esztétika csöppet háttérbe szorult.
Úgyhogy, én azt mondom, hogy ha azt nézzük, hogy egy szánalmas finaszírozási konstrukcióban készült ez a munka, akkor jobb mint amire számítani lehetett.
Kiváncsi lennék rá, hogy a szerelő mennyit keresett ezen a melón.?
Tudod nem mindenkinek van annyi pénze hogy egybe megvegye például ezért és ugyebár egyre több a betörés,igaz hogy nagyon értékes dolgaim nincsenek de azért lenne mit elvinni,lehet így is ellopják,de nagy érvágás lenne nekem. Ez a rendszer csak a távfelügyeleti díj miatt kerül többe de ha saját magam vettem volna meg még azt sem kéne fizeetni. Sok ember vesz fel kölcsönt bankoktól és mennyit fizet vissza többet mint amit felvett.
Ennyi erővel akkor kölcsönt se vegyen fel senki.
Na mindegy én már ezt a témát lezárom kinek nem teccik az ne nézze a fényképeket, megyek aludni.
feltennék egy kérdést dolgoztatok ti már ilyen vállalkozásban ? én sajnos igen mint alkalmazott amikor a főnök kijelenti .hogy nem fúrtok véstek semmit itt van x méter kábelcsati old meg gyorsan és egy alaprendszer felszerelésért ad egy kis alamizsnát
lehet itt okosnak lenni ,hogy lehete ezt szépen megcsinálni de mikor hajtani kell hogy ma még 2 lakást meg kell csinálni,hogy legyen pénz akkor ilyesmire nincs idő arról nem is beszélek ,hogy a kollegák közül nekem volt egyedül elektronikai végzettségem
a tulaj meg örül mert juj de jó részletre kell fizetni a risztót havi 5 ezrével csak ha kiszámolná akkor kb 3 szorosába kerül neki a risztó mintha megvette volna egyben
Láttál már olyan panelházat ahol a vezetékek csatornában mentek el. Mert én már láttam,sok panelban így oldották meg mikor szerelték annó,montam már hogy én a padlást kihagyom. NÓ HABOCSKÁNAK MEG MI A BAJA,NETÁN JOBBAT CSINÁLNÁL? Te biztos nagyon precíz lehetsz tesókám kíváncsi lennék rá te mit alkottál volna lehet úgy kellet volna kirugdalni az ajtón kétlábbal. Ja és én kértem csatornába.
A budiba vagy kamrába ha nem is de egy szobába a gérvágó ládát én előszoktam venni, utána illesztéseket fehér szilóval kinyomom, de ez nem feltétlen probléma. Csatornával mindenki másképp gondolkodik szerel. =)
Hát egy raktárban vagy kamrában ez még elmegy, de így? De van pozitív oldala is, a festő majd legközelebb tud egyenes vonalat húzni a plafon és a falszínezés határán.
Maga a csatornázás, szépen meg van csinálva - legalábbis ami látszik belőle. Mondjuk nem kimondottan lakásba való szerelési módozat ez az én véleményem. Viszont az érzékelő a központi egység alatt kissé alacsonyan van.
Ezt nem vita jellegű kritikának szántam, de véleményt kértél.
Maga a csatornázás, szépen meg van csinálva - legalábbis ami látszik belőle. Mondjuk nem kimondottan lakásba való szerelési módozat ez az én véleményem. Viszont az érzékelő a központi egység alatt kissé alacsonyan van.
Ezt nem vita jellegű kritikának szántam, de véleményt kértél.
Rendezgetem majd azért lesz egy html oldal, ahol lehet keresni és letölteni :) Így egyszerűbb lesz majd, csak gyűjtsük össze az anyagot aztán majd alakul a többi, akár linkes oldal is jöhet, elérési útvonalat megadva majd oda irányít :)
Egy tárhely ftp elérhetőséget tudok biztosítani, akkor ott el lehet érni ezeket a gyűjteményeket, és le lehet tölteni:) Vagy egy védett html oldalt ahova csak megadott jelszóval lehet belépni :) Enyiben tudok segíteni ha számít.
Van belőle 3000K-s, 3800K-s és 5400K-s színhőmérsékletű. A színvisszaadási indexe mindegyiknek jó. Műfényhez (izzólámpa esetén) a 3000K-st célszerű, napfényhez meg az 5400-est. Célszerű szabályozható előtéttel megszerelni, és akkor állíthatód a fényerejét is. Szabályzásnál csak kismértékben változtatja a színét, nem úgy mint az izzó.
Szegény Japánoknak leolvadnak a reaktoraik... Szerintem már túlvannak azon a ponton, amikor még megfékezhető lenne a folyamat, így marad a reménykedés... Nincs szerencséjük az atomenergiával az egyszer biztos...:(
Milyen újféle szivatósdi ez. Feljelentette a szomszéd, vagy haragosa van az önkoriban?
Nem akarsz a honlapodon létrehozni egy bizonylat letöltős fiokot.
Valami kóddal, hogy az férhet hozzá akinek engeded. Ismerösök, topikos kollegáknak. Mi meg ha beleakadunk valamibe akkor küldjük, hogy ne csak te dolgozz vele.
Nem nálam lessz csak úgy irtam mi lenne ha nálam lenne,vagy is úgy jött le :) de a padlásos megoldás nálam sem nyerő,lehet én is telepítetek riasztót. De én ki is festetnék velük meg feltakarítatnám a kicót .9
Minden megoldás szóba jöhet amiket leírtál pl ragasztás meg odatűzés,senki nem mondta azt hogy még az eredeti állapotot állítsa vissza sőt még az egész lakást is kifestetem velük :) a padlásos megoldás kizárva miattam ragaszthat tűzhet vagy sinezhet csak normálisan.
Ha a szerelés ingyenes, te meg úgyis olyan nagy vagány vagy hogy majd megmondod a szerelőnek, hogy mit-hogy csináljon, akkor rendesen csöveztesd be és állítasd helyre az eredeti állapotot. Ez a legjobb megoldás és gondolom a cég is ezzel kalkulát, meg te is a legjobb megoldást várod el.
De én inkább arra fogadnék, hogy vagy ragasztópisztolylyal lesz felragasztva a kábel, vagy tűzőgéppel odatűzve.
Akkor eddig szerencsém volt. Csomó cuccról már a gyártó mellékelte, az ilyen bizbaszokat meg simán megtaláltam weben. Szerintem azóta sem nézték meg, de az legyen más baja. Másrészt a kutya nem tudja, hogy álmenyó felett most Pannon cső van, vagy Kopos.
Ezzel én is így vagyok de nem csak elektromos dolgokat használ az ember, pl. aznap reggel bementem a tűzépre ahol évek óta vásárlom a rudabányás gipszet. Na aznap valami más volt, na persze tanúsítvány nem volt hozzá. Kérdeztem az ellenőrt, hogy ilyenkor mi van, rohangáljak fél napig gipszért vagy kövessem el az irtózatos bűncselekményt, hogy használom. És különben is, miért én bizonygassam, hogy megfelel az előírásoknak vagy sem, mi értelme az egésznek???
ON Műbizonylat mindenről kell. Ezért dolgozok csak egy két cég termékével, ha mást kér a megrendelő akkor közlöm vele ugye beszerzi a szükséges és előírt bizonylatokat hozzá? Ha új beruházás. :) OFF
Azt hiszem ez a padlásos szerelést kihagyom,a lakásba a mennyezettől pár centire fogom elvitetni a vezetékeket,ki is fogom még ma fúrni azokon a helyeken a falat ahol egyik helyiségből a másigba mennének a vezetékek. De csak azért fúrom ki előre nehogy elfúrjanak valamit,majd elviszik sinbe.
a menyezet átfúrásba MŰIII cső, padláson lépésálló gége, olyan átmérőben ami rácsúszik a MŰIII-asra és akkor nem fér hozzá a kábelhez, esetleges elágazásoknál műanyagdoboz :
és persze minden lerögzítve, nem a legrövidebb úton keresztül-kasul kócolva, hanem úgy, hogy később se legyen útban.
OFF
Azért azt írd meg mit szólt a szerelő ezekhez a dolgokhoz, mert náluk szerintem a padláson kábelezés azt jelenti, hogy "két pont között legrövidebb út az egyenes" és simán eldobják a földre a kábelt.
A cégre tippelhetek: G4S? HA igen, azért ezt érdemes elolvasni, csak hogy tudd kivel szerződsz:
Nem erre voltam kiváncsi,tróger szerelés nem lessz mert akkor mennek a búsba azt garantálom,nem a kétszeresét fizetem ki. Egybe meg nem tudom kifizetni,válast kértem nem kritizálást. Majd ha te is részletre szerelsz riasztót akkor majd nálad rendelem meg!
Ebben pont ez a trükk, kapsz egy tróger ingyenes szerelést, gondolom lekötöttek veled egy 2 éves hűségnyilatkozatot amiben ha kiszámolod kifizeted a riasztórendszer kétszeresét, gondolom kapsz egy DSC 585-t vagy valami satelt érte. Ez ilyen ajándék lónak ne nézd a fogát Ma az emberek jobban szeretik az átveréseket mint a tisztességes munkát, ez van.
Sziasztok! Riasztó telepítésével lenne egy két kérdésem.
Holnap jönnek telepíteni és a szerelő azt mondta hogy leg egyszerűbb a padláson keresztül vezetékezni,de én ezt nem szeretném mert hátha elrágja valami a vezetéket,például egy egér. Mit ajánlotok,vezetékcsatorna vagy ragasztás a falhoz,vagy még milyen megoldások vannak,azért kérdem mert a szerelés költségei azok ingyenesek beleértve az anyagot is.
Mi is ezzel szívunk, kijöttek a múlt héten és valami ökör 1x32A-t rakott be indulásnak, és most kérik a terv pótlását. Amúgy irdatlan szakemberek az ellenőrök, mindenki ismeri a munkánkat, gondolom nem kell részletezni .Behív a koma és mondja magasan mennek a csövek, mondja a kollégám 27 cm a padlótól, erre az ellenőr : ez nem annyi, kollégám: jön még rá 13cm aljzatbeton ellenőr: Jaaaaaaaaa. Másik , de szépen van szerelve a fűtés, és közben fotózza a symaleneket Viszont minden tipliről, csőről . kellett a műbizonylat :-D
Azért arra kíváncsi lennék, ha van egy üres telek, betelepítek pl 3x16A-t és évek múlva kezdődik meg az építkezés más villanyszerelő csinálja a további melót. Szekréy mondjuk bezárva. Ellenőrök a helyszínen, szekrény kulcs letagadva. Na ekkor milyen jogköre van az ellenőrzést végzőnek? Felfeszítí a szekrényt, hogy megnézze a kismegszakító értéket? Az új villanyszerelőnek persze fogalma sincs a beépített teljesítményről. Az ellenőrzést végzők adnak egy új időpontot, amikor odajönnek és addigra legyen nyitva? (úgysem jönnek vissza, mert mást is kell basztatni) Jó, nyitva lesz. De akkor már csak a 3x10A-t találják a szekrényben. Ekkor majd megnyugszanak. Elmennek vsszaugrik a 3x16A. Szerintem a mindent megoldó magyar így fog eljárni. Még mindig olcsóbb a plombálás, min a tervezés.
3x6A alap igény utána ha minden kész és megkapod a fennmaradási engedélyt! akkor bővítesz 3x16-ra vagy amire szükséges mert ezt megteheted ilyen esetben nem kell már kiviteli terv a belső hálózatra. Macerásabb, de manapság - belső infó - a szakhatóságoknak kiadták a penzumot mindent ellenőrizni és mint tudjuk nem a nagyokat fogják elsőre megcélozni meg a haverokat :)
:) csak kell egy hatósági ellenőrzés nem építési hanem szakhatósági akkor igen szorul a hurok élből megy a bünti vagy ha olyan az ellenőr ad 2-5 napot hogy bemutassák a tervet.
Miért kellett ilyen fiatalon meghalnom? reklamál az iparos lelke a mennyei ítélőszék előtt. Hogyhogy fiatalon? néz rá csodálkozva a jegyzőkönyvvezető angyal. A megrendelőidnek felszámított munkaórák szerint 237 éves vagy.
Az mitől lehet, hogy mikor a vízvezetékszerelő levette a bojlernál a flekicsövet szikrázott, és a csőből gőz jött, de a hőhokszabályozó csak 40fokon volt?
Sajnos/szerencsére nem hazudott az ember, mert kötelező, 7kw felett léztezik ilyen előirás. Viszont egyenlőre a kutya nem kéri számon senkitől. Ha így haladunk kb 5 év és el fogunk oda is érni mint a gázszerelésnél, hogy terv nélkül nem lehet hozzá kezdeni.
Nekem volt már szerencsém,tervezett családi házzzal! Kérdésre hogy minek kell?,azt válaszolták,a belső építész barátja tervezte ,mert kötelező!!!!! Érdekes lehúzási fajta,mondhatnám hogy nyakkeendős......:)) Ja,amúgy 250 000ft volt,mert amúgy 4 lett vona ,csak a haver miatt...:)
Az elmult 28 évben te lennél az 5. magánember aki megterveztetné a házat(ismerettségi körömben). 3*10A kell igényelni. Ha jó kiviteleződ van akkor nem sok értelme van, ha rossza akkor se::-)
Hát kérdés milyen a vezetéked mert az igaz hogy 32A-ig nem kell hálózat fejlesztés címén perkálni, de a bejövő vezeték nem 6-os vagy vastagabb cseréltetik majd veled az ELMU-nél, plusz kérnek nyilatkozatokat hogy ha társasház a KK hozzájárul e (igen megtagadhatja mert szar a közös hálózat vagy a te költségedre a te részedig kompletten cserélteted akkor igen) és még a reg.szerelő is mondhatja bocs de erre én nem adok aláírást (mert olyan szar a hálózat). ergó nézd meg milyen a közmű érdemes bemenni a kk-hoz és rákérdezni meg az ELMU-nél is mekkora teljesítményt adnak ki max mert sokszor ők is elutasítják az igényt.
Ha az induló teljesítmény 7 KW-nál nagyobb (30A 1F) akkor kéne a hatályos építési trv és rendelet szerint villamos kiviteli terv, vagyis az alapján kell megcsinálni. Feltételezem ilyen nincs, akkor ahogy tetszik, amit a szabvány MSZ HD 60364 előír az a nedves, vizes helységeket taglalja külön de a szerkezetek elhelyezése és azok víz elleni védettségével foglalkozik, míg a többi része a túláram - ez a biztosítóval lehet védeni a vezetékekhez szabva azok anyaga, keresztmetszete, elhelyezése, és erek száma csövenként, és van az araműtés elleni védelemről szóló rész ami a különböző kialakítások és megoldások pld törpefeszültség, leválasztás, FI relé, és földelésről szól. Vagyis ha a vezetéked 12A tud akkor arra 12A-es biztit raksz és egy FI relét akkor megfelel a szabványnak. Így lehet egyetlen egy biztosító a lakásra is. Az más kérdés hogy ez már nem életszerű. Vagyis igen csinálhatod.
Csak azért kérdeztem mert egy lakás kínálatnál írja az eladó/ a megbizottja , hogy a konyhai főzés villannyal. Ok. Erre akkor nem figyeltem, de szerintem a 16 Ampernál komolyabb biztosíték kell. Ráadásul még egy kis víz melegítő is oda van kötve. Szerintem édeskevés a teljesítmény !!
Persze részletkérdés mivel úgy tudom 32 -ig jutányosan adnak pluszt - csak ne nézzék madárnak az embert.
Érdeklődnék, hogy van-e arra valamilyen szabvány/előírás, hogy egy új építésű háznál, a dugaljak és a világítás külön áramkörre kerüljenek? (tudom hoyg célszeűbb, csak muszáj is?)
A helységek külön körön lesznek, de van egy helység, ahol egyszerűbb volna 1 áramkörre kötni a dugaljat, meg a világítást.
Ja ilyen szempontból az e-on nagyon korrekt mert legalább van egy oldal ahova összegyűjtött mindent ami kell a reg szerelőnek bármilyen munka van. Ami tökéletesen hiányzik az ELMU es EMASZ részéről. Sőt ha megkeresed őket akkor oda adnák egy csokorba legalább a nyomtatványokat egy kis melléklettel mikor milyen esetben melyik kell. De egy normálisabb tájékoztatás sem ártana a felhasználók felé a weboldalukon amin nem utolsó sorban eltudnának jobban igazodni is (logikus menüszerkezet) persze beregisztrálva sok minden elérhető de nagy részükről azt sem tudják mifán terem így a végfelhasználó részéről kitölthetetlen és inkább sk megy be = a végén meg mi vagyunk akik "hülyék". Na nem morgok.
Most sem volt érdemi ismertető hogy pld mihez kell igazodni mik a szabályok vagyis mik a műszaki követelmények bizonyos esetekben. Felvetések pont emiatt voltak de válasz nem.
Bemutatkozott a Hensel mutatott egy két új kialakítást és bemutatta a basic családot (kevesebb alkatrész kisebb választék mint az MI családban), utána két cég mutatkozott be a G4S és egy távközlési.
:) neked nem, de nekem szinte csak ilyen nem hétköznapi dolgok jutnak.
Amúgy volt egy reg. összeröffenés a héten az ELMU szervezésében és igen érdekes volt. Tudjátok az ELMU és EMASZ mostanában kikötik a szerződéssel nem rendelkezőket, na mint kiderült az ELMŰ elosztóhálózati Kft egy éven belül kerül vissza kötésre nem kéri a szabványosságot csak az után. Ezzel szemben a Kabel Team Kft emberei kérik akiknek van észrevételük azoknak a levelét a MEE Veet várja.
Másik úgy néz ki, hogy szükséges lesz a plombabontás után saját sk valamilyen módon biztosítani az órahelyet míg a hivatalos vissza plombálás nem történik meg, ez lehet saját plombálással és fényképezéssel meg jegyzőkönyvvel, és lehet öntapadós szalaggal amire rá van írva ki mikor és reg szám. Ezt a hálózati kft embere mondta.
Persze papír vagy szabályzat esetleg támogatás a villamos szakembereknek nincs érdemben de van büntetőjogi szabálysértési és egyéb következmények.
Hát kb igen ennyi. Mert kiváltás esetén mindent fizetni kell egy kivétel van de akkor is kell valamennyit fizetni, ha helyi önkormányzat előírja a földkábeles kialakítást ha csere vagy átépítés történik a légkábelnél. Az anyagnál és munkadíjnál pld. új létesítéskor ha légkábeles az alap de valaki földkábelt szeretne akkor a két kivitelezési mód kalkulált különbségét kell megfizetni. De ha légkábelről áttér valaki földkábelre sokszor az új szabványoknak és előírásoknak megfelelő órahelyet is kérni fogják, ha telek akkor a kerítéshez kell építeni ha telekhatáros épület akkor úgy hogy kintről leolvasható legyen a mérőóra. Kivéve ha a helyi önkori másként szabályoz pld nem engedi a kerítésbe ilyen dolgokat építtetni. Szóval reg szerelő is kell majd neked aki a helyzethez képest fogja a másik oldalról is mondani egy árat ami lehet hogy hasonló összeg lesz.
Általában úgy lehet okoskodni,hogy más ott lakó személy kér,még egy fogy mérőt,de ez elég zavaros történet.Hihetetlen de ez is, szolgáltatón belül is(!!) változhat.Magam sem értem,hiába a szabályok,valahol betű szerint ragaszkodnak,valahol "nagyvonalubbak":) Minden kérdéses esetben hálózati technikussal ,vagy reg.szerelővel érdemes kezdeni a beszélgetést,mielőtt rohanunk a fogyasztói irodába a Plázába!
Melyik terület? meg kell nézni,látatlanban nehéz erre bármit is mondani.Azt tudni kell hogy az ELMŰ egyszer ad csatlakozót ingyen,utána fizetni kell a kábeles ill.légvezetéki csatlakozó esetén is.
A kábelnek 2 vége van:) egyik az oszlopon,(erre kell harisnya,kötőelem,esővédő burkolat)a másiknak valahol csatlakozni kell a házra,fogyasztásmérőre,kell egy fogadó doboz,sorkapocs,földelőszonda,....stb
Lehet hogy nem is sok a 240 000 ,sőt! Látni kell,minden más csak okoskodás.Persze csak az ELMŰ alvállalkozója csinálhatja meg a kábeles csatlakozó kiépítését,azonban az oszlopról töténő leállást(KPE cső kell),árok ásást,fogy.mérőhely kiépítését,stb... végezheti reg.szerelő is.
Ui:ideiglenes csatlakozást kábeles hálózaton csinálhat reg szerelő is,de véglegesíteni,csak szerződőtt cég(pl,Kábelteam) csinálhat.Tehát én megcsinálom ,építkeznek,utána terveznek ,kiszedik a földből a kábelemet,berakják az övékét(ugyanolyat,csak le lett szigetelés mérve)
Falsíkban nem használok gipszet külső szerelésnél. A doboz alá dobok egy kis gipszet, abban a doboz megáll. Majd a kötés után a dobozt zsákos falazóhabarccsal építem körbe. Amikor az megköt, olyan mintha betonba lenne szinte beépítve. Tehát a közvetlen vízhatásnak és a közvetlen időjárási viszontagságnak a gipsz már nincs kitéve. A falazóhabarcs pedig ugyebár külső bedolgozásra alkalmas anyag. - Ellentétben a gipsszel.
Na végre egy normális gondolat. Én is így csinálom, először cső kiállás majd a szigetelőbe belefaragom a dobozt és a saját szigetelő anyag ragasztóba ágyazva beépítem a dobozt. Azt a büdös életben nem lehet kitépni, mivel a rabicháló át van futtatva gletteléskor a dobozon is, melynek körvonalát utólag kivágom.
Az 5 cm azért mostanában már inkább 7-12. Mondjuk ez ebben az esetben mellékes is. De a többivel maximálisan egyetértek.
Beindult az ötletbörze:) Gyakorlati ember csak csővel áll ki,és mikor kész a szigetelés,még "szinezés" előtt beállítja falsíkba a szerelvénydobozt! Ennyi a nagy titok!:)) Persze lehetne guglizni valami külföldi" hogycsináljákmertteszarul" dolgot, de hát ez a valóság!:)) Persze a 20cm-es szigetelés is igen elterjedt kis hazánkban:) Általában 5 az a 20!
Ezt a gyári eszközt nem ismertem, de szerintem nem túl régóta lehet a piacon.
Így első ránézésre az tűnik fel, hogy nem állítható, szal centire pontosan el kell találni a polisztorolhoz a vastagságát.
Amikor én utoljára ezzel foglalkoztam, akkor még biztos, hogy nem volt gyári megoldás rá, ezért barkácsolni kellett. Ezzel együtt, szerintem az én megoldásom jobb, mert utólag 3-4cm-t is lehet korrigálni.
Egyébként volt már téma ez itt, és akkor megmutattam, hogy nekem mi vált be erre a problémára, de megmutatom mégegyszer.
Egy méretre vágott, 63-as lefolyócsőbe tolom bele a gipszkarton dobozt, a másik végét -ami be lesz gipszelve- pedig kiperezem, hogy ne csúszhasson ki a gipszből.
A dobozt a csőbe FBS-el beragasztom, miután beállítottam a szigeteléssel síkba.
Persze, megoldjuk.:)) Egyébként, hogy ne legyen hő híd, ezt a kiemelőt is kitöltjük púr habbal és a csövet meg szilóval. Minden lakásban légtömörségi próbát csinálnak, tehát nem lehet elsumákolni.
Purhab és purhab között is nagy különbség van. Elég csak az 1k és 2k habokra gondolni. Másrészt amiről itt megy a csevely, az polisztirol ragasztó hab, amivel pl könnyűszerkezetes házaknál a külső OSB borításra ragasztják az EPS-táblákat...
Szigetelő válalkozó most csinált ilyet először, hogy nem szolt ("ne szolj szám, nem fáj fejem")? Én nem szeggel, de 1db tipli és egy hosszú csavarral megszoktam fogatni a doboz ha van rá lehetőség....
"És tegyük hozzá azért, hogy az EPS-be rögzítés csak azoknak a polgároknak a problémája, akik nem gondolkoznak előre.
Normális körülmények között, a téglába, "hagyományos" módon gipszszel rögzíti a szerelvénydobozt a hagyományos villanyszerelő és nincs utólagos taknyolás
Manapság már alap a 8-10cm-es szigetelés a külső falon falon. Nem tudom, hogy ide hogyan gipszeled be előre a dobozokat? Van erre egy profi megoldás, de ez is csak 20cm ig jó. Sajnos nekem még ez is kevés, mert olyan házakat szerelünk, ahol 25cm-es szigetelés van. A KOPOS gyártja 5-20cm-ig állítható:
[Erre a következtetésre én is eljutottam már párszor. Biztos, hogy máshol nem szöszmötölnék ennyit mint otthon, vagy ha igen, azt nem lenne aki megfizetné. Más dolog a hobbi, és más a pénzkeresés. Ahogy Elek megfogalmazta egyszer: "a hobbi szent" :-).]
- nem kenem magam összes tökig (pisztolyosat szoktam használni), ha mégis, akkor van oldószer (sokáig elég)
- nem tart sokáig
- nem szükséges szegelni, írtam hogy én mögé is nyomtam. Ha körbe nyomod, az is teljesen jó. Ekkor kifelé nyomás ellen nem kell rögzíteni.
A gipszelés szerintem legalább ilyen körülményes (hova mosod a fanglit, azzal is összekened magad, stb. Salétromosodáshoz nem értek, azt nem említem most.). De kinek-kinek mi jön be...
Arra azért továbbra is kíváncsi lennék, hogy 20 centi polisztirolba hogy rögzítesz dobozt.
Persze, nem lehetetlen ez a PURhabos dolog, csak két különböző nézőpontból látjuk a dolgot.
Te, abból indulsz ki, hogy magadnak, otthon megcsináltad, működik.
Nem foglalkozol vele, hogy mennyi időt fordítottál rá, mennyit kinlódtál vele, és az se érdekel téged, hogy közben tökig összekented magad a habbal. :D
Én meg mint villanyszerelő nézem a dolgot:
-nem mindegy a ráfordított idő
-nem mindegy hogy hányan röhögnek rajtam míg kínlódok egy ilyen projekttel(80-as szeg)
-nekem biztosra kell mennem elsőre, nem érek rá kísérletezni
Jujj ezt nem figyeltem bocsi!:) Egyébként gipsz nélküli 65-ös doboz berakása egy érdekes barkácstörténetet is magában hordozhat! Megosztanád velünk? Persze megérheti visszamenni 2 nap mulva is mikor már megkötött a purhab,csak szegény tulaj sokallaná az összeget,mert ugye ha kétszer mész oda akkor az nem drágább?:)) Monjuk 1000 ft-ért mész oda,de kétszer már 2000 ft-ért ?
Mert ennyiért mész nem? :) A fúrumon jól mutat az ilyen,preciz szaki, meg hasonlók.... csak aki gyakorlati ember az nem eszi meg:)
Na megyek gipszelni(jó hogy nem kültér) Szép napot mindenkinek!
Mondom, csak nyugodtan érdeklődj szakembernél, hogy a gipsz külső használatra alkalmas-e.
Nem azt mondtam, hogy kivitelezhetetlen az utólagos beépítés, hanem azt, hogy problémás.
Aki kérdezte, valószínűleg az elsőt szeretné csinálni, nincs benne rutinja. Nem lenézem, csak tényszerűen válaszoltam neki, hogy nem biztos az, hogy őneki sikerülni fog.
Salétrom. Írtam valahol, hogy a gipszben van salétrom? Viszont megtalálható az új téglák zömében, a betonban, bárhol. Nem feltétlen öreg épületeknél. Az alapanyag kitermelési helyétől függően. Ha értelmezed az általam írottakat, akkor azt olvashatod, hogy ha olyan közegbe raksz gipszet, akkor szívja fel. A közeg az azt jelenti, hogy pl. salétromos téglába építed be a cuccot.
cca. 20 éve van cégem, tehát már egy pár alkalommal szereltem villanyt külső részen is. A gipszet itt hanyagoltam és hanyagolni is fogom. Valahogy azért megoldom, ne keseredj el.
Valóban nem ismertem fel a szerelvényt,csak a multinál láttam,ugye ott meg nem vásárolok,csak karalábét!:) A berakás szerintem korrekt,csak hát a cucc ,nem jön be nekem,van ilyen.
ja a prodax nova pedig eléggé prémium, ugyanennyi szerelvénynél
1 konnektor belseje sz*r, a középső rögzítő csavar átesik rajta, azaz nem tudod a belső műanyagot rögzíteni - kuka.
A másik egy méregdrága dupla váltókapcsoló (4000 körül?) ott az egyik billenőkar sz*r, nem kapcsol mindig a mechanika, erővel kell nyomni (már új korától is).
ugye tavaly villanyoztam újra a házat, 20 éves a ház, 20 éves kontavill cuccokkal volt szerelve, ez kb 30 konnektor, 25 (váltó, csillár, stb) kapcsoló. Egy sem volt rossz közte, pedig karosszérialakatos volt az előző tulaj (értsd: 50 méter hosszabbító a konnektorba, levisszük a garázsba és hegesztőtrafó róla meg ilyenek - na ezért vezetékeltem át, a vezetékek szarrá égtek a falban).
A szerelvények még most is hibátlanok, bár "gagyi" kinézetűek. Egyszerűen a "design" miatt cseréltük prodax novára, ill amiatt hogy a novát csavarral + karommal brutál módon tudom rögzíteni.
Ugye nők is vannak a világon, porszívó madzagnál fogva ki a konnektorból meg ilyenek, szal' kell a rögzítés, és a korábbi kontavillek csak begipszelt dobozokban voltak, csavar nélkül (pedig akkor is lehetett már csavarozni)
Persze, azok után, hogy kijelentetted "színezés után már problémás" nem maradt más lehetőséged látva a megoldást, csak, hogy beleköss valami nemlétező dologba.
A salétrom nem más, mint konyhasó, melyet a régi falazatokban felszívódó talajvíz kimos.
A gipszben nincs só!
Felmerül akérdés, hogy ha te nem használsz az épület falazatának külső felén gipszet, akkor hogyan szereled a villanyt?
Gipsz kültérre? Pompás. Kérdezz meg egy építészt, mit szól hozzá? Megkötött állapotában is szívja a nedvességet, ha olyan közegben van állandóan ki fog salétromosodni.
Miért is? 20 centi esetében jó játék lehet a doboz magasítókat csavarozgatni... Tudom, itt 5 centiről volt eredetileg szó, de a problémakör általános esetre szóló megoldására sztem 100%-ban kielégítő módszer a habozás. Ne gyere azzal, hogy nem mindenkinek van otthon habja, mert akkor én meg azzal jövök, hogy nem mindenkinek van otthon gipsze se. 10 deka gipszet meg a sarki boltban se fog kapni.
[Egyébként alaptétel, hogy az építkezéshez/felújításhoz két dolog szükséges: flex és PUR hab, tehát ebből fakadóan PUR hab mindenkinek van otthon :-)]
És tegyük hozzá azért, hogy az EPS-be rögzítés csak azoknak a polgároknak a problémája, akik nem gondolkoznak előre.
Normális körülmények között, a téglába, "hagyományos" módon gipszszel rögzíti a szerelvénydobozt a hagyományos villanyszerelő és nincs utólagos taknyolás.
Szegény polgár vagyok. Sőt, csak hagyományos, dagadó habom volt otthon. Nem jutott eszembe a doboz mögé sokat fújni. De fújtam egy keveset, és 2 db 80-as szeget a polisztirolba 45°-ban beszúrva rögzítettem a dobozt a pereménél fogva. A fészket nagyobbra csináltam, és oldalról egyenletesen körbenyomtam. Bent van két ilyen doboz fél éve. A fülekkel is rögzítettem a szerelvényt, nemcsak a csavarokkal, hogy a (megkötött) hab még jobban belefeszüljön. Direkt ellentartás nélkül húztam ki jó ideig a villásdugókat, mert kíváncsi voltam az aljzat stabilitására (nem szeretem a kidobóval rendelkező szerelvényeket). Minden OK. Ja, kültér, magamtól csapfedeles IP44-es aljzatot vettem.
Amikor a SOLID megjelen a piacon, a legjobb ár/érték arányú szerelvény volt.
1000-es nagyságrendben raktam fel, és nem volt benne selejt, szóval amit állítasz, azt szerintem magad találtad ki és nincs mögötte semmilyen tapasztalat.
Mos a cariva és az anya ár/érték aránya a legjobb.
Tudja a fenét tudja, vagy nem is akarja megmondani. Vagy júzer nem viszi vissza. Mikor a LED vibrált, akkor is az "ezzel nem szokott gond lenni". Nem is érdekelte, csak vonogatta a vállát.
Laptopos bolt a elgjobb, mikor úgyis csak eladják, szervizbe nem oda viszik. Nem tudnak azok se semmit.
A ragasztóhab a gyakorlatban jól működik, de egyetlen szerelvényhez nem érdemes megvenni egy flakonnal. Nyilván ismerni kell, mennyit kell a doboz köré nyomni, hogy jól tartsa. (Villanyszerelőként idegenkedik kissé a "hagyományos" szakember a haboktól, de 20 éve nem kellett EPS-be ragasztani. Új anyag, új technológia.)
Te most nem hiszel a szemednek? Ott van a képen, hogy hogyan kell rögzíteni.
Igen, be van gipszelve. Pontosan 3éve készült, az óta működik, -gondolom- mert nem reklamáltak, hogy kiesett volna.
Szerintem, aki a PUR habot ajánlotta -még ha csak ragasztóhab is- nem igazán próbalta ki, hogy működik-e.
Mert ugye, az egy dolog, hogy "elméletileg" nem tágul a ragasztóhab, de azért a valóságnam mégiscsak tágul ám az, csak kevésbé mint a tömítő hab.
Tehát ha szegény polgár bejújja habbal a fészket, akkor ott állhat mellette 2-3 órát, és foghatja a dobozt, hogy ne nyomja ki a hab.
Ráadásul, aki használt már habot, az tudja, hogy mindenhez oda ragad, és mindent összefog, még amit nem akart azt is. Ráadásul kizárólag csak az aceton oldja valamennyire.
Szerintem a kérdés az volt, hogyan kell a dobozt rögzíteni aZ EPS-hez. A Te képedből nem derül ki. Úgy látszik, mint ha gipszelted volna, de az nem igazán jó.
Akkor a gégecsőbe teszek MT 4 x 1,5 mm kábelt a LED szalaghoz és akkor szinváltóst is be tudok majd kötni, a lámpákhoz meg MT 2 x 1,5 mm kábelt teszek.
A trafóknak pedig csinálok a gipszkartonban egy -egy dobozt amit szellőzőráccsal takarok el.
Ez így szellőzni is fog és kultúráltan fog kinézni. A kérdés már csak az, hogy a szinváltós LED vezérlője működik-e a szellőzőrácson keresztül kapott jelektől? ......majd ez kiderül akkor..
Okés legyen terasz, és 120 cm magasan az a dugalj. De saját áradon kiszálsz 9 ért, begipszeled 5 -ért., és felteszel egy 300 ft-os vackot, amit a legtöbben bottal piszkálnánk arrébb.
Mért nem fér bele 1200 FT-os védett dugalj amit a szabvány is előir. Apropó ugye van fi relé a dugalj előtt
Ki kell vésni a régit, és új dobozt betenni. Kiemelőmereteket is rá lehet tenni a dobozra, vagy létezik kimondottan hungarocellhez állitható mélységű doboz.
"Anyaga: módosított kis utóduzzadású PUR ragasztóhab
Tulajdonságai: Utóduzzadás-mentes ragasztóhab a PUR habok új generációját képviseli. A ragasztóhab alkalmas könnyű anyagok ragasztására, rögzítésére. Kiválóan tapad minden nem olajos, nem poros felületre: fémre, fára, téglára, betonra, vakolatra, OSB lapra, EPS-hez, XPS-hez, kőzetgyapothoz stb. Cementes ragasztókhoz képest erősebb tapadást és jóval gyorsabb szilárdulást biztosít.
Felhasználási terület: Mivel a kifújt hab már nem változtatja térfogatát és nincs utófeszítő hatása, ezért kiválóan alkalmas olyan helyeken alkalmazni, ahol könnyű anyagot akarunk vele rögzíteni: pl ablakpárkányt (bádoglemezt hőszigeteléshez ragasztva)"
12 V-on a 100 Watt, az cca 8,5 Amper. Elég neki a 1,5-ös MTL vezeték. A trafó nem nagyon melegszik, de azért ne ágyazd körbe, hagyni kell szellőzési lehetőséget neki. Ha beburkolod, akkor melegszik.
Ráraksz a meglévő dobozra egy másik 65-ös, levágott aljú dobozt és a hungarocell ragasztóval beágyazva felragasztod. Gipszet semmiképpen ne használj, ki fog fagyni évek múlva. Ha már le van színezve a ház, akkor gáz.
12 különböző program van a vezérelt mérő kapcsoló készülékeihez, különböző időbeállításokkal. Akkor melyik kapcsolási ablakot kell feltüntetni? Szerintem egyiket sem, a lényeg, hogy napi 8 órát kell működnie, minimun 15 perces üzemeléssel.
12 különböző program van a vezérelt mérő kapcsoló készülékeihez, különböző időbeállításokkal. Akkor melyik kapcsolási ablakot kell feltüntetni? Szerintem egyiket sem, a lényeg, hogy napi 8 órát kell működnie, minimun 15 perces üzemeléssel.
"Kössek át mindent vezéreltre? Nincs is vezéreltem."
Azt hittem gazdaságos akarsz lenni. Csak azt tudnám, hogy ha neked nincs, akkor minek feszegeted ezt a témát napok óta. Most már teljesen elvesztettem a fonalat. Ha gondolod kedvezményesen építek ki neked vezérelt mérést. Akkor már legalább van értelme a kérdéshegyeidnek.
Szeretném megkérdezni,hogy egy régi ház utólagos külső hungarocell (5 cm) szigetelés felrakása után hogyan lehet felfogatni a régi 65-ös dobozok helyére a szerelvényeket?
Régi orosz kompresszoros simán :) az újak hát bele pusztulhatnak a vezérlőik az lehet. De a gyártó megtudja mondani lehet e vezéreltről üzemeltetni erre szoktak is válaszolni hajdú régen, zanussi stb. A mélyhűtő ládáknál szinte mindegyik típus használható a mostani ajtós kis mélyhűtők már kérdésesek.
Akkor szerződésszegés címen mehet a százezres csekk?
Az ÉMÁSZ B árszabás előnyei:
Meglévő hőtárolós berendezéseit rendkívül kedvező áron üzemeltetheti
Meglévő egész napos tarifájához képest jelentős megtakarítást érhet el
A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik, és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél
A B árszabás az A1, A2 vagy A3 árszabás mellé választható
máshogy nem megy majd, mivel a UPS kimenete villásdugó lenne, ezért a csatlakozót kiforrasztva fixre kötöm a 60w-os fogyasztó megvédése érdekében. A békesség miatt lehet hogy inkább a 300w-os fűtőszálat kötöm rá (üzemen kívüli törölközőszárító radiátor)