Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2019.08.21 0 0 660

Igazán nincs mit!

Előzmény: D.I (659)
D.I Creative Commons License 2019.08.21 0 0 659

Valószínű, hogy erre sosem jöttem volna rá:)))) Köszönöm a segítséget!

Előzmény: BAttila1964 (658)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.08.21 0 0 658

A "küld" szóra jobb egérgombbal rákatt, majd cím másolása és a levelező címsorába illesztése, oszt' jónapot! ;)

Előzmény: D.I (657)
D.I Creative Commons License 2019.08.21 0 0 657

Szia!Írnék, de nem tudom az e-mail fiókot beállítani, mert csak küld funkció van, az e-mail címedet meg nem látom. Konfigurálni kellene az outlockot, amit én nem használok, és nem tudom a szolgáltatói jelszót sem, amit kér hozzá. Biztos balfék vagyok... megtennéd hogy írsz egy mailt a gazsikilona@t-online.hu címre? Nagyon szépen köszönöm.

Előzmény: 123János (656)
123János Creative Commons License 2019.08.20 0 0 656

Igen, irhatsz az E-mail címemre.

Előzmény: D.I (655)
D.I Creative Commons License 2019.08.20 0 0 655

Szia! Esetleg nekem is jutna egy fácska? Én is a Nikitát keresem, de jelenleg sehol nem kapható.

Előzmény: 123János (654)
123János Creative Commons License 2019.08.20 0 0 654

Ha még nem találtál nekem vannak koronás Nikita oltványaim.

Előzmény: Camrom2 (653)
Camrom2 Creative Commons License 2019.08.19 0 0 653

Szeretnék vásárolni 2 db. nagyobbacska Nikita s Gift oltványt, ha valaki tudja hol keressem vagy talán árul ilyent az írjon.

diospyros Creative Commons License 2019.08.13 0 0 652

Lukuma, fuyü [ :] datolyaszilva: 12 egzotikus és furcsa gyümölcs, amiről nem is hallott

https://www.origo.hu/tafelspicc/20190812-furcsa-gyumolcsok-a-vilag-korul-egzotikus-gyumolcsok.html

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.08.13 0 0 651

Persze a legjobb még mindig a májusi oltás, azokból van ami már 1.5 m körül jár. Viszont jól mutatja, hogy nem kell elkeseredni, ha rosszul sikerül az első oltás... Lényegében május elejétől kezdve, július végéig lehet oltani(legalábbis saját tapasztalataim szerint, van akinek jól ered az áprilisi is). Ezek is olyanok voltak, amik elsőre nem sikerültek. 

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.08.13 0 0 650

Hűtős! Simán duplazacsiban tárolva! Én is meglepődtem.... :) Van aminek már 20-25 centis hajtása van, persze a jellemzőbb a 10-15 centi, de van ami csak pár centis. Nyilván azért akárhogy van tárolva a vessző, a 4 hónap az 4 hónap.... Viszont jövőre biztos, hogy folpakba fogom tárolni az összes vesszőm(kivéve a legbecsesebbet :D)mert amit dg46tól kaptam, az 100%ban eredt, amit meg csak simán zacsiztam, az 60-70%ban.... Mivel egy időben voltak oltva, igy úgy gondolom, sokat számithat a tárolás. Nedvesen biztos nem jó, mert amit úgy kaptam, az 0%ban eredt..... :( Még a pawból is csak 7ből 2 sikerült.....a zacsizott meg 90%....

Előzmény: diospyros (649)
diospyros Creative Commons License 2019.08.13 0 0 649

júliusi sikeres oltás: hűtőben tároltakból vagy friss vesszőkkel?

köszönöm az infót.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (647)
diospyros Creative Commons License 2019.08.13 0 0 648

Jiro-nak néz ki. Tavaly termett az egyik először, volt rajta elsőre kb. 10 db, pár db nagyon nagy volt!

Most kettő van, nem a hullás miatt, kb. 5 db kötött. Kiteremte magát :) :(

Nem fagykáros. Ez a fa pedig már halálra volt ítélve, mert a tárcsázó traktor félig kitárcsázta 3 éve.

De helyrejött, és szuper fa lett.

Paradox módon az (érett) istállótrágyázás lehet az egyik oka a terméshiánynak, bár azt március elején kapta... és nem extrém sokat, és szalmás volt a trágya, tehát nem tömény nitrogén.

Kiváncsi vagyok a következő évére. Szerencsére más Jiro-kon van termés.

Előzmény: Tibi364 (644)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.08.12 0 0 647

http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/14_4_39.pdf

https://www.researchgate.net/publication/282819775_Effect_of_budding_methods_and_grafting_periods_on_production_of_persimmon_sapling_in_nursery_conditions

Érdekes, hogy a törököknél az április 1én oltott és szemzett fák eredtek jól. Nekem sosem sikerült még a korai d.szilva oltás. Még most a kisérleti júliusi oltás is 60-70%ban eredt!
Jó lenne tudni, hogy náluk milyen fejlettségi állapotban van abban az időben az alany....
Viszont az oltás és szemzés módjában azt hiszem egyetérthetünk velük teljes mértékben! :)

Előzmény: dg46 (619)
Camrom2 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 646

Zérót valaki ismeri? Küldtem neki e-mailt, de nem reagál.

123János Creative Commons License 2019.08.11 0 0 645

Első években még nincsen a fa törzse megvastagodva és nem repedezett, rücskös, mint az idős kajszibarack törzse takarni kell legalább a fa törzsét. Ukrajnában mindennapos dolog, hogy fehérre meszelik az idősebb fák törzsét is, ennek jelentősége van télen, mert a fa napsütötte oldala nem melegszik fel nagyon és a hirtelen lehülés nem okoz kéregrepedést. Jó lenne, ha többen alkalmaznák a módszert, mert sok kéregrepedést meg lehetne előzni. 

Harcz Endre  kertészet, Különleges növények (facebook) videói között megtalálhatod a Jiro datolyaszilváról szólót is. Ennek a Jironak nincsen szüksége takarásra, de ha megnézed a videót az is kiderül miért nem.

Előzmény: Tibi364 (644)
Tibi364 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 644

Azt nem irtam, hogy nem volt fagykár.

Az elsö  2016-17 telén volt 2 db kéregrepedése, pár vékony veszö elfagyása, utána a 17-18 márciusi télben, a vékony veszök 50% a elfagyot, ekkor már takartam a törzsét is, nem csak a tövét.

Előzmény: 123János (643)
123János Creative Commons License 2019.08.10 0 0 643

Ha már termés van a fán, akkor nem indul újra minden hajtás. Jiro mint keményen édes fajták álltalában később teremnek. Néha írj róla, érdekes, hogy nálad fagykár nélküli, nagyon jó helyen lakhatsz. 

Előzmény: Tibi364 (642)
Tibi364 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 642

Azért kérdeztem a növekedést, mert csak 2db ágvég indult meg, az elmult évben szinte minden ágveg megindult.

Idén virágzott, volt 21 virág, mind kötött, 7 db az elején lehulott ugy 10 ft-os méretnél, most 14db nővekszik, már másfél hónapja megált a hullás.

A második növekedés beindulásától féltem, hogy még fog elszorni.

Bizakodom hogy idén lesz kóstoló, a zöld termések hasonlitanak a jiro fajta képen látot termeseire, legalább a fajta azonos lesz, és nem mást nevelgetek évekig.

Előzmény: 123János (641)
123János Creative Commons License 2019.08.10 0 0 641

Második növekedési szakasz már elindult legalább 30 napja, de minden fajta máshogy viselkedik . Mercatelli folyamatosan nővekszik és még nem hagyta abba a növekedést. Costata nem minden ága indul újra, de némelyik új hajtáson virágok fejlődtek, de ezekből a virágokból fejlődő gyümölcs kicsi marad nem érik meg. Vaniglia csak elvétve látok rajta újra indult hajtást. Nikita's Gift nem szokott újra indulni. Mekkora most a Jiro? Virágzott már?

Előzmény: Tibi364 (639)
123János Creative Commons License 2019.08.10 0 0 640

Én is köszönöm, még nem olvastam, de ha annyira egyszerű csepegtető öntözés telepítése, akkor 

tanulmányozom ezt a fórumot is.

Előzmény: Ali-bá (638)
Tibi364 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 639

Kérdezném, hogy nálatok megindult már, a második növekedési hullám?

Ali-bá Creative Commons License 2019.08.09 0 0 638

Köszönöm a választ!    (Nem nagy ügy csepegtető üntözést csinálni. Én először egy 200 literes hordót tettem téglára, térd magasságra, abból ment a csöpögtető szalagba.)

Itt jártál már? Elejétől érdemes olvasni.  https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9216097    

Előzmény: 123János (637)
123János Creative Commons License 2019.08.09 0 0 637

Ha több sorban tudod elhelyezni a csepegtetőt biztos jobb. Nincsen nagy víz igénye a datolyaszilvának, de egyenletes víz ellátásra kell törekedni.

Két három naponta szoktam nagyobb termő fáknak 30-50 liter vizet  kijuttatni. Leveleken nem látszik ha szomjazik a fa, de ilyenkor leesik néhány gyümölcs ebből tudom, hogy vízre van szüksége. Késő ősszel már nem jellemző a gyümölcs hullás, de ha szárazság van, akkor még közvetlenül szüret előtt is szoktam öntözni, de már csak hetente egyszer. 

Ha lenne csepegtető rendszerem, akkor folyamatosra állítanám  10-15 liter víz/nap, de ha kell ki lehet hagyni néhány napot. Ki kell tapasztalni az a jó, ha nedves, de nem sáros a fa alja.

Előzmény: Ali-bá (636)
Ali-bá Creative Commons License 2019.08.09 0 0 636

Csöpögtető öntözést csináltam a datolyaszilvákhoz, egyelőre egy vonalban fut a fa során. Mit tanácsolsz, több sor öntözőt csináljak fél, 1 m-re a fáktól is? Milyen mennyiséggel öntözzem egy-egy alkalommal? Látszik a leveleken, hogy mikor szomjazik a fa? Ősszel, lombhullás előtt meddig kapjon vizet?

Előzmény: 123János (635)
123János Creative Commons License 2019.08.09 0 0 635

Sajnálom, de ez az elgondolás nem vezet semmire. Mint a legtöbb gyümölcsfajnak a datolyaszilvának is karógyökere van és abból fejlődő akár a talajszinthez közel növekvő oldalt növekvők, ez így igaz. Ha az elképzelésed jó lenne, akkor ebben az évben is tele lenne a fa gyömölcsel, de ehelyett szépen elszórja a legtöbbet. Nem ismerek még egy gyümölcsfajt, ami annyira érzékenyen reagál a száraz és nedves időszakok váltakozására vegetációs időszakba mint a datolyaszilva. Téves elképzelés, hogy ha kimarad az öntözés, akkor a főgyökér elhalhat. Ha hosszabb aszályos időszakot kell a fának átvészelni, akkor legfeljebb megszabadul a gyümölcsöktől a túlélése érdekében. Szárazságot felváltja egy intenzív esős idő sok csapadékkal, akkor az maga katasztrófa, mert biztos, hogy a maradék gyümölcsök jó részét is elszórja. Ezért van szükség folyamatos mérsékelt öntözésre. Ragaszkodhatsz 

saját téves elképzelésed folytatására próba cseresznye alapon, de nem sok sikerre számíthatsz.

A fákat összetéveszted a szőlővel, mert a szőlő tövét szokás tél végén kibontani és a talajszinthez közel növekvő gyökereket levágni, evvel kényszerítve a szőlőt, hogy a mélyebre hatoljon a főgyökere vízet keresve. A módzser gyümölcsfáknál nem működik. A korona erőteljesebb visszavágásának következménye lehet a virágzás elmaradása, de ezt már említettem. 

Előzmény: woodruff (633)
woodruff Creative Commons License 2019.08.09 0 0 634

Ha tudnám biztos okosabb lennék milyen fajták voltak.

Sajnos most is van egy olyan kertem ,ahol a fák küzdenek egymással a túlélésért .

Az idő folyamán akkorára nőttek ,hogy egymásba érnek .

Példaként :

Ültettem egy mezsgyét lejlandi ciprusokból ,amit sövényként vágok is mindkét oldalt ,150 méter hosszan, méterenként 1 , 1996 ban .

Most 8-10 méternél magasabbak , a törzsük 30-40 centis és 3 méterre belógnak a koronái a kertbe ,de a sövénnyíróval csak 2 m 50 magasságig tudom szabadon levágni . a gyümölcsfákkal hadakoznak ennél nagyobb magasságban .

woodruff

Előzmény: diospyros (631)
woodruff Creative Commons License 2019.08.09 0 0 633

A fák általában főgyökérrel ,és oldalgyökerekkel rendelkeznek .

Ha sűrűn locsolom ,akkor arra kényszerítem ,hogy az oldal gyökerei földközelben ,intenzívebben növekedjenek ,mint a lefelé haladó főgyökér .

Ez azt eredményezi ,hogy a főgyökér akár el is halhat .

Ha elfelejtem locsolni,akár a leveleit is eldobálhatja.

Gondoltam én ,nem locsolom ,ezáltal a főgyökér fejlődését erőltetem .

Azért gondoltam a jövő tavaszi erőteljesebb visszavágásra ,hogy a meglévő gyökerek , elegek legyenek a fa természetes víz utánpótlására .

Arra a következtetésre jutottam , most a lombkorona fejlődése intenzívebben megindult ,mint a gyökér fejlődése ,így elrúgta a gyümölcsöket .

Lehet rosszul gondolom ,de próba cseresznye .

Jövő ilyenkorra már okosabb leszek ,ha kipróbáltam ,és természetesen ha megérem .

woodruff

Előzmény: 123János (630)
diospyros Creative Commons License 2019.08.09 0 0 632

milyen aranyos, talpraesett kislány! :);)

Előzmény: successful77 (624)
diospyros Creative Commons License 2019.08.09 0 0 631

milyen fajták? 

a mostani keményen is ides,

és a kivágott milyen fajta volt?

Előzmény: woodruff (629)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!