Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
A hazait az LGR-rel lőttem, de a nemzetközit az LG300-al.
Főként a kukker miatt. A hosszabb távokra kell a nagyobb nagyítás - de az a cső, ami a 300-ason van, nem fér el az LGR-en, mert túl hosszú, nem lehet tölteni tőle.
A fene megeszi, ha megint kereshetek csövet - örültem, hogy végre lett három, ami passzol a fegyvereimre.
Olyan, ami mindenre (is) jó - nincs. Tudod, mint a boltban:
Olcsón, jól, és gyorsan dolgozunk. De ebből csak kettőt választhat a kedves vevő...
Legyen rövid építésű, megfelelő nagyítású, vékony szálkeresztű, oldalparás és könnyű.
Kizárt, hogy minden feltétel stimmeljen.
Jó egy éve veszem, próbálom és adok túl a csöveken - volt itt már vagy 10. Nem lelkesít a tudat, hogy folytathatom a keresést tovább.
Az ilyen időkorlátos verseny nem is érdekel. Az ilyen számokat, a kitalálójával lövetném először! Aztán ahányszor nem sikerül neki, mindig kapna egy parasztlengőt! ;-) Ugyanis ezzel nemhogy megszerettetnék ezt a sportágat, hanem épp ellenkezőleg. Profi szinten lehetne meghülyülni, de amatőr szint az lehetne szent! :-)
Mit akarsz csinálni hungarocell vágót ? Azoknál elég a 200 W-os teljesítmény 1400 mm hosszú cekasszal . Gondolom szakaszos üzemben . Az én toroidom 2000 VA 9,2 A tudású így 1600 W -ot tud ha 0,8 teljesítménytényezővel számolunk a rákötött fogyasztónál . Lazán van vagy 10 kiló .
Mielőbbi gyógyulást kívánok Ferikém! A töltővályúban nekem is gyakran bukfencet vet a skuló. Ezért is szeretem az LG90-est. Kicsit magasabban van a távcső, de legalább van hely a bumfordi ujjamnak.
Állva kell lőni, támasztás nélkül, és időre. Ma pl. vagy három sorozatban is jártam úgy, hogy nem maradt idő az ötödik célra - légpuskánál. Ebben a szar töltővályúban megfordul a fejnehéz skuló, de nem is látom, mire felteszem a szemügőt és megfordítom - a Gergely-naptár lejár. A te töltőpálcás izéddel kettőt se tudsz lőni az időn belül.
Még az LGR-rel jobb, mert ott nem kell látni, a csőfarba setétben is beletolom, ujjal érezni. De a töltővályú + a kukker alatt matatva szemüveg nélkül - egy rémálom. A felét se lőttem, mint otthon (óra nélkül).
Azért én bízok benne, hogy a Robi nem kibaszásból hív egy ilyen lövészetre. Bár volt már rá példa, hogy kibaszott velem :-( Most azért helyrehozhatja a hibáit, mert különben megátkozom! :-)
Más. Laár András a háborúról. Nagyon igaza van!!!!
Miki, kurva messze az a 100 m! Még a 0,22 is sokat esik.
Ha az első távon van nullázva a kukker, akkor a másodikra 10, a harmadikra további 15 és az utolsóra, a 100-ra további 30 kattintást kell emelni. A cél alig-alig látszik ki a célkereszt alól. Főként a pulyka, az szinte szabályos kör.
Minden tisztelet a pisztolyosoké! Pláne nagy kaliberben. Én meg sem mertem próbálni.
Hát, restellem, hogy ott hagytalak benneteket, de szarul voltam. Egyszerűen elfogyott a levegőm.
A hazai légen még csak-csak elvoltam, aztán a kiskalnál már éreztem, hogy túl rövid az idő, amit bírok levegő nélkül, mire a nemzetközi légre került a sor, azt hittem kiszédülök az állásból. Szilveszter is csak nézett - ő írt kettőnknek.
Sajnálom, mert Lacival is akartam kicsit fecsegni, de az is elmaradt.
Ez van. De muszáj erőltetnem, mert tartok tőle, ha leeresztek - úgy is maradok. Láttam már ilyet eleget.
Robi, tudod mit, igazad van, nem építettem még olyan sziluett pályát ahol az összes létező kategória szerepelt volna. Mondjuk az nekem furcsa, hogy a pályaépítésbe beleszámolod a verseny alatti állítást, mert nekünk az FT-HFT-ben ezt a plusz időtt már a verseny előtt bele kell tenni a munkával, szóval a verseny előtt több a munka a FT-HFT pályával, verseny közben meg a sziluettel több. Mi eddig a verseny előtti több munkáról értekeztünk. Azt továbbra is ki szeretném emelni, hogy FT-HFT pályák között óriási a különbség, így az építésre fordított időben is. Tehát aki egy átlagos FT-HFT pályát akar építeni 6-8 emberrel az simán megoldja 1 nap alatt. Aki átlag feletti nemzetközi szintű komoly pályát akar építeni annak még plusz 1-2 nap az építés. Van olyan klub aki ezt bevállalja, meg van olyan amelyik nem. Viszont nagy különbség, hogy a sziluett pálya szigorú korlátai miatt bárhol bárki építi ugyanazt kell csinálnia, nincs szükség célonként 15-20 perc benézésre az erdőbe, majd 5-10 perc a konzol spaniferezésére és cél rácsavarozására a konzolra, valamint a sziluettben 4 távon van 10-10 cél térdmagasságban, ezeket lefesteni egyféle színre sokkal kevesebb idő, mint egy erdőben 71 cél lefestése 3 különböző színre úgy, hogy akár még létrával a fa tetejére is fel kell mászkálni. Azt látom, hogy szerinted ugyanannyi idő, így már nem vitázok tovább, inkább elengedem.
"" Ha nem vagytok hajlandóak elfogadni azt az állításomat, hogy meg sem próbálom az egyik rendszert a másik elé fényezni, akkor nincs miről beszélnünk!""
Figyi, nem én kezdtem a másik építési idejét sokallni az elmúlt napokban.
Az viszont nem vita tárgya hogy kezelt, vagy épített helyen könnyebb építeni mint azon ami betöretlen. 3 szezon óta első kézből érzem ezt...
Az építés nem csak a célok kirakásából áll ezt is tudom, de fix távra kirakni állványra, nem olyan időigényes mint konzolra csavarozott célt spanizni, csavarozni a fára közben figyelni a függőre mert ha előre dől a 7,5 nem viszi le, ha hátra, a 16 testre is döntheti.....
Ezzel kezdtem, asszem reggel, nem kéne a 2 dolgot összevetni.
Ezt a likat egy elmerokkant vadász nagy kaliberű vadászlőszerrel követte el, nem több, mint 25 m-ről. Arra azért befizetek, az ettől nagyobb célméretű vasra mit produkálsz egy 1911-es klónnal 75 m távolságból, nyílt irányzékkal......
Te most hagyd ezt a bizsere okfejtést, és inkább fogadd gratulációmat ahhoz, hogy a dobogóra lőtted magad ma! Nem utolsó sorban úgy, hogy engem is magasan leiskoláztál félrokkantan! ;-I
Azért azon rajta leszek, hogy ebből ne tudj majd rendszert csinálni! ;-)))
Neked is, újból: ne beszéljünk már el egymás mellett, és legfőképpen ne adjatok már a számba olyan ideológiákat, amit még é is cáfolok!
Látatlanban mondom, hogy fingod nincs a sziluett pálya építéshez! Az nem sziluett pálya, hogy 25-41 m-ig kipakolsz egy tök sík területen 40 db tökömnyi kis célt, és lő rá 10-15 ember!
Itt zárjuk le a témát szerintem! Ha nem vagytok hajlandóak elfogadni azt az állításomat, hogy meg sem próbálom az egyik rendszert a másik elé fényezni, akkor nincs miről beszélnünk!
Ha legközelebb leszédülsz Abonyba, majd megmutathatod, nyílt irányzékú kiskaliberű pisztollyal hogyan találod el 75 m- en ezt a célt. Vagy akár sörétessel. Aztán majd vissza térünk rá! ;-)
Érts te is az iróniát!;-) Más résztől értsd azt is, amit komolyan mondok! Eddig kizárólag 1 lőtéren csináltunk több FT-HFT MK Kupát, OB.-t. Még itt is megoldottunk 4-6 m-es szintkülönbségeket az "Alföldi " rónaságon csuklás nélkül olyan környezetben, ahol nem füvet, hanem alkarnyi cserjéket kellett kigyomlálni az elvárható nyomsávban. Arról nem beszélve, hogy a tűzfegyveres golyófogóból visszamaradt beton sittet is el kellett pakolni az útból kézi erővel!
És azt is leírtam, hogy nem lehet ugyan egyenlőségjelet húzni FT-HFT- sziluett közé! De azt erősen kétlem, hogy az életben eddig valaha is építettél olyan sziluett pályát, ahol a a légpisztolytól kezdve a Fiefd pisztolyig úgy építettél pályát, hogy az előnevezések függvényében egy nap alatt, egy lőtéren le tudtál volna bonyolítani minden versenyszámot! Ez nem az a kategória, hogy egy komplex koronglőtér több hektáros területén a susnyásban kijelölsz pályákat.
És azt sem mondtam, hogy az egyik, vagy másik sokkal nehezebb, csak annyit, hogy mindkettőnél más megoldási igények adódnak...
Még egy megjegyzés: ahol nem egyértelmű a pályák közötti határvonal, mi i simán kihúzzuk az ÉMÁSZ-tól kunyerált sárga szalagokat minden érintett versenyen.
Még tovább megyek: itt nem visszahúzod a célt, hanem állítani kell minden sorozat végén manuálisan. Mai napon sajnos csak 4 diákmunkást tudtunk prezentálni a bírói csapatunkon felül, de volt olyan verseny, hogy 10 fő szaladgált ki 100 m-ig célt állítani a versenyzőknek.
Nem lehet az, hogy a relé bontásakor keletkező tüske nyírja a biztiket? Emlékeim szerint volt nekem is egy ilyen anomáliám, és a relé kimenetét kellett egy kondival, és egy ellenállással rövidre zárni.
Balra bemenő trafó, primer bizti, szekinder bizti - Greatz, kondi, stb. Kapcsoló üzemű táp?
De pont ezt a találgatást gondoltam megspórolni - mindkettőnknek...
Elsőre azt mondanám, hogy tesztelni kell, hogy melyik fő blokk a ludas?
Trafó hálózati zárlat? Üresjárati áramfelvétel? Szekunder váltófesz leterhelése műterheléssel (pl. 12V-os autóégő a szükséges mértékig), leválasztva a mostani fogyasztást.
Vagy a másik oldal? Azt megtáplálni külső trafóval, esetleg kicsit erősebbel, 60 VA körülivel. Kívülről bekábelezve, hogy a melegedését ellenőrizhesd (függetlenül a beépítési hely melegétől). Áramfelvétel?
Aztán leválasztani a trafós részt, és komplett külső egyennel megtáplálni. Pl. 15V, 2-3 A-es laptop táppal. Azok ráadásul elég jól védettek, akár rövidzárat is kibírnak. Azzal megy?
Azt hittem végre lőhetünk szél és eső mentesen, melegben, így április vége felé... ezzel szemben most du. kimentem lőni párat, 10 fok, szél, és szemerkél.
Holnap talán nem fog esni, de szél az biztosan lesz - az előrejelzés szerint...
Most 236-37Voltot mérek a hálózaton.Autótrafóval le akarom vinni 210-220Vra.
Más:Lidlibe mekkgyött a komenyizmus.A 119ruppós liszt momentán 300pénzért sincs,az olajból 5Lityi a max.Maholnap jegyrendszer is indul. Zsóti!!!!Kigyön a 3,6%?Ennyiért már kurmányunk is lehetne. ;-(
Senkinek nem volt kötelező spárgázni ha nem akart. Én meglőttem térdelve, meg rajtam kívül mások is. Az ilyen pályák arra jók, hogy kizökkentsék a versenyzőket a komfortzónából. Nemzetközi versenyeken gyakran van ilyen, és aki nem készül rá az ilyenkor nagyon megszívja. Ennél a pályánál volt olyan versenyző aki 0-át lőtt, pedig 5 éve nem lőtt 0-át, tehát tényleg sikerült kizökkenteni. Legközelebb jobban rákészül az ilyen pályára, ezzel is fejlődik és jobb lesz. De persze ehhez végig kell lőni a pályát, nem kell menet közben abbahagyni, feladni és hazamenni.
Szépségeim!!!Kéne nekem vagy egy 1-2Amperes,régi biztonsági trafó,vagy egy 2-300Wattos autótrafó!Ha valaki tud segíteni,megköszönöm!!!!
Vagy a táptrafót szeretném kirúgni,vagy elé begyömöszleni egy autótrafót,amin keresztül csak 210-220Voltot adnék a táptrafómnak.Másik táptrafó beszerzése nyűgös,mert két csévés biztonsági tekercselésű cucc manapság ritka,mint a fehér kánya és mint esetem mutatja xarok is!!
16Volttal húznak be és a 220-as vackokat kapcsolgatják,úgymint fűtés,szivattyúk,ózongenerátor,világítás,mittudomén mik.
Tegnapi eredmény:A hülyére túltervezett trafónk,gyárilag hülyére alul van tervezve.A csöpp trafó 230V-os betápnál 10Wattot zabál fel üresjáratban!!! Nevetséges,hogy a szekunder oldalon cca 300miliAmperes igénybevételhez megvételezett trafó priméren is majd' annyit eszik.Mekkora lehet ebben a vasmag? Gyufaszálnyi?
Az 5 V-os stab IC kimenete rövidzár védett, tehát nem az után van a baj. Mivel bizti csere után megint megy, a stab IC-vel sincs baj. Puffer kondi gondolom, nem túl nagy, 1000 uF is elég, az se okozhat gondot.
"16 V-os relékkel" ez mit jelent? a relék kapcsolnak 16 V-ot a munka érintkezőn, vagy a relé behúzója kap 16 V-ot?
Nem kéne összehasonlítani a sziluett pályát egy FT-s Pályával Robi sok sok szempont miatt ...
Itt Győrbe Csak a belövő tarvágása (fűkasza, ágvágó macheta,kisfejsze) és lőállások kitisztázása szólóban volt annyi idő mint nektek a pálya felhúzása , a lőállás- cél közti vonalakat már nem is mondom az elég sziszifuszi ... pénteken meg még Bővítettük a rendezett területet hogy kellemesebben elférjen mindenki + Permeteztünk hogy idén már ne kelljen fűkaszát cipelni .
Vad területet nem kéne összevetni egy olyannal amire bemegy a traktor mert sík és levágja a retket , nincsenek belógó ágaitok, alulról, oldalról belógóval se kell matekozni mert 150cm magasan van minimum a fegyver stb stb És ez csak a dolgok töredéke .
Ami még nagyon fontos, hogy nekünk azért tart tovább a pályaépítés az átlagosnál, mert kifejezetten jót akarunk csinálni, nemzetközi színvonalút, amin sokat lehet tanulni, amin sokat kell gondolkodni, legyen játék is benne. Egy átlagos pályát össze lehet csapni gyorsan. Mi minden egyes célnál benézzük a helyeket, hogy hová lenne a legjobb kihelyezni a célt, a terepviszonyoktól függően, ez sokkal tovább tart, mint egy gyepen kisétálni akár 41 méterre és leszúrni egy állványt majd kirakni rá 10db sziluett célt. Sziluettben nem kell egyesével 10 percig nézni az erdőt és mérni a fákat, hogy hová és mekkora zónájú célt tegyünk ki. Nekünk puskával be kell nézni minden célt minden pozícióból, hogy látható legyen, tehát fekve, ülve, térdelve és állva is, nem lóghat be fű, bokor, ág, semmi. Legutóbb erre nem volt időnk, meg is kaptuk a "lebaszást", hogy az egyik térdelő célt nem tudták állva meglőni, mert abban a pozícióban takarta egy faág. Szóval teljesen más a két szakág pályaépítése, felesleges összehasonlítani. Lehet úgy is FT-HFT pályát építeni, mint ahogy Pátyon csinálták, az év elején megépítették, és úgy maradt, semmit nem változtattak rajta, majd rendeztek ott 5-6 versenyt. Az elsőn voltak 50-en, az utolsón meg 8-an, és utána abba is hagyta a lőtér az FT-HFT versenyek szervezését, mert nem jöttek a fizető vendégek. Nálunk egy versenyen 70-80 fizető vendég van, és folyamatosan nő a számuk, tehát elég jól csináljuk, nem hagynak cserben minket a versenyzők. Mi folyamatosan egyre jobban akarjuk csinálni, ez viszont egyre több időt kíván a pályaépítésben. Mi mindig meghallgatjuk a kritikákat és próbálunk tanulni belőle. Maximalisták vagyunk, de ez van.
Robi, mi sűrű erdőben rakjuk ki a 71 célt 7-50 méter közötti távra sokszor derékig erő fűben ,fákra felmászva, létrázva, nem sík terepen lenyírt gyepen. Nyáron minden cél előtt le kell kaszálni a füvet, szóval van amikor 50 méter hosszban 1 méter széles csíkban kell lekaszálni a füvet mindössze 1 célnél, és van 71 db. A belövő pályán minden méterre 4-5 db lőlapot kell kitenni gondosan kimérve a távokat, 7, 9, 10, 12, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 42, 50 méterre. Körbe kell szalagozni a több száz méteres pályavonalat és az oda be és kivezető utat. Ki kell rakni 5 méterenként szemeteszsákokat állvánnyal valamit befőttes üvegeket a cigisták csikkjei miatt, ugyanis ha szemét marad a lőtéren akkor nem mehetünk többet oda, nem lesz több verseny. Össze lehet ezt csapni 1 nap alatt is, de akkor nem lesz jó, és legközelebb nem jönnek el a versenyzők. Ne hasonlítsd össze a sziluett pályaépítéssel, mert az teljesen más. Tudom, mert építettem sziluett pályát is, az jóval egyszerűbb, gyorsabb.
Ma megépítettük a holnapi IMSSU versenyre a komplett pályákat. A kedvedért dokumentáltam az egészet fejben. 19 pálya, egyenként 20-20 céllal, + vagy lengőcél, vagy papír belövő cél keretestől.
A célok kihelyezése 5x 4 különböző távra történt, 10 m-től 100 m-ig. Mivel most olyan profi módon kaszálták a lőteret két oldalt is a versenyre, hogy a távjelző karók fele ment a levesbe, minden távot újra mértünk 50 m-es fém szalagmérővel (mert az mégis csak pontosabb a lézeresnél) 2-10 cm-es pontossággal. Emellett a szokásos pályaépítési technikánkat alapjaiban kellett újra gondolni, mert a várható eső, Az irgalmatlanul megnőtt nevezési szám, valamint a koronglőtéren ránk szervezett verseny miatt a légfegyveres számokat is be kellett hoznunk fedél alá a tűzfegyveres részre. Arról már nem is teszek említést, hogy megint kellett előtte 3 célt hegesztenünk, mert valamelyik szarfaszú buzi vadász megint szétlőtte a céljainkat!
Azt sem említem, hogy a jól összeszokott 6-8 fős építőbrigád helyett most úgy voltunk 7+4-en az építésre, hogy a hét fős tagságból négyen a kétoldali (kifakadt) lágyéksérvtől a kovidból sokadjára felépült gyenge, fulladó sporttársunkon át a gerincsérvesig
minden kórság előfordult ma, és a négy beugró most volt először lőtéren, meg egyáltalán ilyen pályát építeni. Ennek ellenére megállás nélkül dolgozott a csapat az eleredt eső ellenére is!
Mégis, fél kilenctől fél tízig, majd 12.45.-től 14.45.-ig úgy felépült a pálya, hogy a holnapi verseny előtt már csak a papír alapú belövőket kell kicsipeszelni a kirakott keretekre, és lefújni a célokat frissen, ha kell...
Szóval, továbbra sem értem ezt a 70 cél/ 3 nap termelékenységet még akkor sem, ha minden második célt 5 m magasra szegeztek ki a fák oldalára....;-)
A német hadseregben volt egy impotens ezredes, aki nem tudta meghágni az új feleségét. Kiadta hát a parancsot a daliás Kurt-nak, hogy teljesítse az ő kötelességét. Kurt, egy kötelességtudó vidéki gyerek volt, aki még nőt meztelenül, képen sem látott. Így amikor bajban volt az aktussal, az ara köldökébe akarta mindenáron dugni a szerszámát. A hölgy csak mondta neki, hogy lejjebb! lejjebb! Mire ezt megelégelte Kurt, és azt mondta: "Ha nincs luk, robbantunk!!!
Szerinted 14 évesen leszereltem azt a kurva ellensúlyt, és megmértem hány kiló abban a tanműhelyben? :-)
Gyulám, az hogy toroid, az a gyűrű alakú vasmagot mutatja.
A biztonsági, vagy elválasztó trafó meg többnyire 230/230 V-os, de a primere a hálózatra csatlakozik, a trafó fém teste és a vasmag a földelésre, míg a szekunder 230 (220) V semmilyen kapcsolatban nincs és nem is lehet a külső hálózattal. Galvanikusan független kell legyen, legalább 1000 V-os szigetelési feszültséggel.
A te toroidod nem ilyen, sőt igazából nem is trafó. Ha mindenképpen be kell sorolni, akkor úgynevezett auto-trafó.
A vasmagon egyetlen tekercselés van.
Ezen forog a kimenet áramszedője - ott le van vakarva a drótról a szigetelés. Mint egy hangerő szabályzó potenciométer - nagyban.
Az U1-V1 pontra kötöd a 220 V-ot, és a kimenete az U2-V2 pont lesz, ahol 0- tól szabályozható a feszültség 240-V-ig. Vagyis kicsit magasabb feszt tud leadni, mint a bemenő volt.
Most egy picit feljebb kerültek a fesz. határok, de nyugodtan rákötheted a maira is.
Viszont nagyon lényeges, hogy ennek NEM hálózatfüggetlen a kimenete, mint egy átlagos, két tekercses trafónak, tehát akkor is tilos megérinteni, ha épp 12 V-os kimenetre van állítva!!!!!
Erős árammal való megrázás esete forog fenn!!!
Csak régebben születetteknek:
Ilyensmi trafókat használtunk a régi színestévék üzemeltetéséhez, mert volt ahol az esti órákban csak 150-160 V maradt - a 220-ból... És a ruszki színes tévék ezt már nem bírták. Videoton, meg Orion emblémát tettek rájuk, de echte szovjet belsejük volt. Persze azokat nem lehetett tekergetni, de a 150-ből "csináltak" 220-at.
Mikike . Te írsz hülyeségeket mert egy élhajlítón egy darab ellensúly van és nem két darab 200 kilós . Amit feltettél képet ez a legnagyobb 2000-es kézi élhajlító ami létezik . Ennek az ellensúly az az 1 darab
50x30x10 cm-es nem teljes téglalap alakú cucc . Számold ki a térfogatát és szorozd be a vas fajsúlyával és kijön , hogy ez az egy darab sincs 200 kiló . Tudjuk , hogy neked 30 szakmád van elmondásod szerint én meg hívő ember vagyok . Ez után a 2000-es kézi után csak a gépi hajlítók vannak a hidraulikusok mint a 3000-es 100 tonnás erejű ami nálunk van a Metro Főjavító csarnokban amit felújítottam mert szét durrantották az egyik hidraulika hengerét mert 5 mm-es lemezt akartak hajtani vele és a nyomásszabályzó szelepét feltekerték .
Köszönöm a megerősítést! Ez a gép, teljes szélességében a 2mm-es acél lemezt simán görbíti. 45 évvel ezelőtt, még nem lehetett itthon akárhol dobozos sört venni. Aki ilyen lereszelt tetejű sörös dobozból itta a szóda automatából a szódát, annak hamar összegyűrődött a pohara a lemezhajlító által. És érdekes, hogy nem egyformán gyűrte össze a dobozt, hanem volt benne egy pár fokos szög eltérés. Gondolom azért, mert a felső hajlító prizma nem lapra záródott a leszorító gerendán. Tehát az sem igaz, hogy 100akárhány mm-er szélességben szorított a felső pofa, hanem csak pár mm-er széles csíkban, mint az enyémnél.
Gyula bácsi! Most ez sem jött be! Téged is kihúztalak a listámról.
Ez már lakatos élhajlító gép, csak hiányzik róla a másik ellensúly az erőkarral együtt. Még állami cégnél dolgoztam és a lakatos műhelyben ilyen géppel hajtogatták a lemez ajtókat és az egyébb lemezárú szerkezeteket. Ezeket váltották a hidraulikus működtetésű gépek.
Látom egyre több hülyeséget írsz ide. A toroid trafó, valóban lehet több tekercses, de attól toroid, hogy egy porvasmag gyűrűre vannak tekerve a tekercsek rá egy spéci géppel.
Az akkori élhajlító gépről nem tudok képet prezentálni neked, de valami ilyesmi volt, csak sokkal erősebb. Látod a végén azt a nagy öntvény súlyt? Annál egy kicsit nagyobb volt, és kettő a gép két oldalán. Ha rátennék egyet a lábadra, nem hiszem, hogy mennél bárhova is! ;-)
Oroszországban az erőművi generátorok nincsenek föld potenciálra kötve mint Európában . Erre nagyon jó példa volt mikor a szomszédon aki elektrikus volt az Újpesti Főpostán vett egy orosz mosdó csapra szerelhető vízmelegítő szerlentyűt a Rákospalotai bolhapiacon . A szerkentyű úgy nézett ki , hogy volt egy csőbilincs amivel fel tudtad fogatni a kézmosó csövére . Volt egy cekasz spirál egy csőben amin átfolyt a víz . A cekasz spirál egyik vége a fémtestre volt kötve ami csatlakozott a csőre és csatlakozott az egyik drótra a másik vége meg bekötve a másik villany vezetékre . Kipróbálta a Postán és lett nagy sötétség . Hazahozta és kérdezte mi a gond a készülékkel . Mondtam semmi csak nálunk földelt hálózatnál ez nem műkszik az oroszoknál a nem földeltnél meg JA !
A leválasztó vagy biztonsági trafók lényege , hogy minálunk az erőművek generátorai földelt hálózattal adják ki a feszt . Ha egy készülék földzárlatos lesz akkor téged megbasz az áram .Erre találták ki a leválsztós trafókat ahol a primernek semmi köze a szekunderhez csak átadja az 240-et a másik tekercsre de az nincs föld potenciálon tehát nem fog megrázni primer tekercs zárlatnál .
2000-es élhajlítónál volt két 200 kilós ellensúly ? Na ne viccelj !!! Az 1500-ason volt egy darab kb 10 kilós hogy magától vissza billenjen a hajlító pofa . Kicsit nagyot mondtál Miki most . Visszafelé nem a hajlító pofa emelte az ellensúlyt hanem fordítva az segített neked a visszabillentésben . Élhajlítóval nem lehet rádiuszt hajlítani csak " éleset " 0-90 fokig mivel éles a hajlító pofa nem rádiuszos . A te kicsiddel is lehet akár 10 mm-es kazánlemezt is "hajtani " beköszörüléssel de az már nem hajlítás .
A másik trafó meg két külön vasmagra tekert két tekercses .
Megint nem figyeltem:-) Ha két külön vasmagra tekered a tekercseket, akkor az nem trafó, hanem két vasmag tekercsekkel. Arra gondoltál, hogy az E-I vasmagos trafólemez nem a közepére tekert primer-szekunder van helyezve, hanem két különálló tekercs van a E vas két szélre helyezve. De attól az még egy vason van a két tekercs!
Te most a leválasztó trafók két variációját írtad le. De létezik olyan, hogy a primer tekercset több részre osztják. Mondjuk 1V, 2V, 3V, 5V, 10V, 20V, 40V, 50V, 100V-os leágazásokkal. Ha ezt sorba kötöd, és a két végét kötöd a hálózatra, akkor a többi tekercsről variálhatod, hogy mekkora feszültséget akarsz levenni. Ez a nem leválasztó transzformátor.
A másik dologmeg a primer 220 v -s oldali 1,25 A biztosíték és a szekunder oldali 15 v-os nagyobb biztinél az hogy kisebb feszültségnél nagyobb az áramerősség ugyanakkora terhelésnél .Ezt ki tudod számolni az Ohm törvény szerint . Régen az autók 6 voltos feszültségűek voltak . Akkor egy fényszóró biztosíték 20 Amperos volt a mostani 12 voltos rendszernék 10 Amperos
Mikike minden trafó két különálló tekercsből áll de az még nem azt jelenti , hogy leválasztó trafó .A sima trafó az egy vasmagra tekert két tekercses . Ha ott menetzárlat van túlterhelés miatt akkor átéghet a másik tekercs is és akkor megbasz az áram .A másik trafó meg két külön vasmagra tekert két tekercses . Annál ha az egyik menetzárlatos lesz akkor sincs gond.
Még egyszer,de most nem folyik mellettem érdemi(női)telefonálás.;-)
Adva egy vezérlő panel,5Voltos mindenfélékkel és 16Voltos relékkel.
Mindehhez be van rendszeresítve egy 15V 2Amperes táptrafó,a PRIMER oldalon egy 0,25-ös gyors biztivel.Ez a bizti tán 2-3 nap után kapitulált. Lecseréltem "T"jelű(lassú)olvadóra.Pár naponta ez is megdöglik. Valamiféle zárlatra gyanakodva előbb a 4 egyenirányitó dejódát,később az utána lévő kondikat és az 5 Voltos stabilizáló vackot is kirúgtuk.Lassan eljutottam a 20darab halott biztiig.;-(
Mot már teljes tanácstalansággal vívva a Szekunder oldalba beoperáltam egy lengő biztit,ami 1Amperes,szintén "T"jelű.Másnapra esmét "teljes elsötétítés", Újfent a primer oldali(250miliamperes) bizti végzett szepukut.
A körülményeket nehezíti,hogy ez az egész elektronika trafóstól,reléstől,IC-stől,mifrancostólegy dobozbanbúvik,többé-kevésbé 40Celsius fokos melegben lakik.Onnan termel még magának annyi hőt,amennyit csak bír.,-)
"230V/250mA primér oldal, akkor ennyit vesz fel a hálózatból" Ez sajna hülyeség. Ha ennyit venne fel, akkor nagyobb bizti kéne bele :) A biztosíték ugyani csak a zárlat ellen véd.
Ha a szekunderen 15 V 1 A van, akkor a primerre 100 mA-es is elég lehetne, nagyobb csak az egyenirányító puffere miatt kell.
Ha a szekunderben van zárlat, vagy túlterhelés, akkor a primer is ki fog olvadni jó eséllyel, főleg, ha a szekunderé lassabb.
Szerinted azért vettem ezt a gépet, hogy rögtön tönkretegyem? :-) Kell egy haspáncél lemezt görbítenem a terepjárómra. Milliókért nem veszek egy ilyen gépet, de azért megtalálom a módját, hogy használható legyen ez is ;-)
Már a horgonynál sem értettem, hogy minek neked élhajlító, hiszen akármilyen vastag és széles laposvasat össze hegeszthetsz, aztán jöhet a "vidék lézerkardja"!:-)))))
Nekem mindjárt korból csinálhatnál is 2db. méteres virágtartó balkonládát szabványos műanyag mintájára, likak nélkül, jó lesz az még valamire alapon ;_)
Hagy érdeklődjek itten:Tudja-é valaki,hogy hol vannak éppen elszállásolva azok az amcsi és brit "szakértők",akik az új technikák használatára (is)okítják immáron sok esztendeje a zukránokat?
Ipartanhallgató koromban a tanműhelyben volt egy 2000-es élhajlító gép. Nagyjából 1t lehetett olyan brutál öntvényből volt. Annak a mozgó pofáját lehetett állítani a lemezvastagsághoz, és hogy milyen rádiusz akartunk hajlítani. A két méter hosszú, 2mm-es lemezt, 60kg os gyerekként lazán hajlítottam vele, mert két 200kg-os súly is segített. :-) Visszafelé, meg az öntöttvas hajlítópofa emelte a súlyokat. Az volt egy klassz élhajlító! Egyébként ezzel a kicsivel is lehet 3mm-es lemezt is hajlítani. Csak előtte flexszel ki kell könnyíteni a hajlítási élnél az anyagot, utána meg behegeszteni az árkot. :-)
Az a régi magyar 1500-s öntöttvas szerkezetű kézi hajtogatógép is már történelem! Eredetileg a laposmenetes leszorító orsók anyái bronzból voltak. Azért 1500-s, mert a réz, horgany és horganyzott lemezek 1500/750 mm táblaméretben készültek és akkoriban szimpla és dupla falcolással készítették a fém tetőfedéseket, egyedül csak az eresz csatornákat és a lefolyó csatorna csöveket forrasztották egymáshoz. Nekem van olyan ereszcsatorna hajtogató un. "'vurcni" (eresz csatorna kétoldali fülét hengerítette) gépem négy különböző vastagságú lemezhez készített belső hajlító pálcákkal, amin 750 mm-s hosszú függőeresz csatornákat készítettek a XX. század első felében. Ez már ipartörténeti kiállítási darab.
Ez mitől olyan érdekes? 230V/250mA primér oldal, akkor ennyit vesz fel a hálózatból. 15V/1A szekunder oldal, akkor ennyit ad le. Egyébként, ha két különálló tekercses a transzformátor, akkor az leválasztó trafó is egyben. Ha csak primer oldala van, és az több részre van leosztva, az az autó transzformátor. Az nem leválasztós! :-)
Az kúva érdekes ha a primeren 250 mA a szekunderen meg 1 A. Elméletileg ellehetne képzelni egy un. leválasztó trafón ha tudod mi annak a lényege felépítése .
Eszembe jutott a szerszámokról , hogy vettem egy kipufogó cső vágó görgős cuccot nem azért , hogy katalizátort lopjak mint barna bőrű honfitársaink hanem mert sokszor kell cserélnünk autókon dobokat amit ide hoznak . Az tökéletesen műkszik egy 2,5 mm-es falú 55-ös csövön próbáltam ki. Viszont a kipufogó csőtágító készlet amit szintén vettem nem igen műkszik . 1-1/2 " és 3 -1/8 " között működne ha működne . Ez egy hengeres szerkezet több palásttal amit egy menetes szárral két kúp szétfeszít és így kéne a csövet neki kitágítani hidegen , hogy az egyik csövet be tudd tolni csatlakozásnál . A csövet melegítve nem lehet használni mert a palástokat gumigyűrűk tartják egybe a kúpokon azok elégnek. Na ilyenkor mi a megoldás ?
Az elég nagy hiba hacsak 2-3 mm széles a leszorító felület . Ilyenkor a szorító erő valóban kisebb felületen oszlik el és nagyobb mint egy nagyobb felületen de viszont a súrlódási tényező meg kúva kevés . Remélem érted a lényeget . Ilyen kis szélességű szorító lapnál felhajtáskor keményebb lemeznél kifordítja az anyagot és nem szögleteset hajlít hanem íveset . A magyar 1500-as öntöttvas vázas élhajlítónál 100 mm a szorító szélessége és lapos menetes orsókkal szorít .Azoknak 1,5 mm a megengedett lemezvastagság lágyacél lemeznél . Azt is el tudták baltázni a kuka beosztottjaim mert 2-es 3-aslemezt próbáltak hajtani vele . Amikor felhajtásnál kihúzódott a lemez és ívest hajtott tehát selejtet csináltak akkor azzal próbálkoztak , hogy kajakra megtépték a szorítónak a karját ami miatt megszakadtak a menetes orsók bronz anyái . Nem dícsértem meg őket .
Akkor megint változott a dolog mert reggel még az volt , hogy a holland a magyar lisztből egyszerre 4 kilót vehet .Na akkor nem megyek ki Hollandiába mert itthon akár hatvan kilót is vehetek fele annyi áron mint ott a tulipánok hazájában .
Nem csúszkál ki a lemez a pofa alól, hacsak nem 1mm-ert akarok felhajtani. Legfeljebb teszek alulra egy darab smirglipapírt, azt akkor próbáljon kicsúszni. Egyébként ez a gép 2-3mm-es csíkban szorít. Így elég koncentrált a szorítóerő.
Meg is látszik rajtad Janika a Németországi böjtölésed amikor 50 Euróból éltél meg egy hétig . Ezt te sem mondod komolyan? Egy szaros croissant 4 Euro . Csak Vasárnaponként ettél egy fél kiló kenyeret hozzá képzelt párizsival ?
Jacuzzi vezérlésem 230/ 15V2A-es trafó szekunderében gyárilag rendszeresített 250miliamperes biztosítéka időről-időre lefeküszik.Először "T"-sre cseréltem.Majd az utána lévő táp egyenirányítóit,kondenzátorait frissítettem.Tegnap a szekunder oldalba 1Amperes biztit építettem.Mára IS a szekunder olvadt ki. Mi a görcs lehet a kínja? Több szem többet fáj!!!
Ne legyen igazam, de az excenteres leszorítók alól ki fog csúszni a 0,6 mm-l vastagabb rozsdamentes lemez! A kézi hajtogatáshoz meg dupla reggeli kell ám!
németben melóztam,évekig kijártam télen. 50-60 euróbol egy héten elvoltam,cigivel együtt.akkor 13 euró volt a tiszta órabérem,a szállást,utazást,a cég állta. vonták a
Arankáim!A camping cuccoktól a piákon át,a kütyüktől a cipőig, kozmetikumtól a tésztákig igen sok xart Európa egyik legdrágább országából,Svájcból hordjuk!Akciók idején OLCSÓBBak,mint itthon!Nehogy szijjel robbanjon már az agyatok a fene nagy jóléttől!;-(
És egy rohadt szót nem ejtünk a fizuk közötti aprócska különbségről.
Olcsóbb a kaja? Most tárgyaltuk ki , hogy ott kétszer annyiba kerül a liszt ! Akkor a kenyér meg olcsóbb ? Ne nevettess ! Akkor olcsóbb ott a kaja ha füvet legelsz vagy fonnyadt tulipán levelet . Egy kiló holland sajt 7-11 000 Forint . Nálunk 1000 Forint egy kiló trappista .
El lett baszva az egész már régen. Valakinek már rég meg kellett volna támadnia a muszkákat, a másik Vlagyimirnek meg azonnal le kellett volna mondania, hogy életeket és értéket mentse, nem lenne probléma most egy szál se.
A Te logikád alapján így valahogy kéne működnie a dolgoknak...
A magyar liszt Magyarországon nem fog elfogyni mert szerencsére van egy kormány itt aki rendelettel meg fogja akadályozni a magyar búza kivitelét külföldre a spekuláns gabona kereskedőknek akik már dörzsölik a tenyerüket a nagy haszon reményében a jövő évi nagy gabona áremelkedés miatt .
Akkor már nem 1,99 Euro hanem 2,12 a magyar liszt hollandusoknál ? Nocsak -nocsak . Nálunk még mindig 357 Ft . Ezek szerint Hollandiában igen emelkedik naponta az infláció .
Képzeljétek Japánban egy vonatot kék-sárgára festettek a szolidaritásuk miatt .Csak nem vezekelnek ezzel a kínai Nanking-i 1937-38-as vérengzésük miatt amikor több tízezer kínai civilt öltek meg ?
A hír annyira igaz, hogy a magyar nagyi lisztje, 1kg. 2,12euro, és egy ember, csak egy kilót vehet! Két perce beszéltem a nejemmel, és most ő a leghitelesebb ebben a pillanatban. Ezzel csak az a gond, hogy az itteni lisztkészletet passzra verik dupla áron, és, ha elfogyott, utána majd mi is dupla áron vehetjük majd meg.
Nos Jani barátom a 20 Euró az 7 000 Ft . Nálunk egy kőművesnek a bére 4-11 000 Forint / ó . Akkor minek mentél volna ki Hollandiába ahol a szállás elvinné a felét a kaja meg még a negyedét majdnem .
Miki a helyedbe nem erőltetném a 1,5-es lemezt az excenteres leszorítók miatt sem főleg rozsdamentes acélnál . A rozsdamentes kissé merevebb anyagaz ötvözői Cr-V-Ni miatt a lágyacélnál amire ennél a gépnél a max 1mm-t megadták .
Nem olcsóbb kint hanem kétszer annyiba kerül mint nálunk ha olvastad volna mit írtam. A nem magyar lisztek meg 3 Euró fölött vannak a hollandoknál ami jelenleg 1070 Forint .
Köszönöm a gratulációt! 610mm-er széles 1mm-er vastag lemezt lehet vele hajlítani. De azért majd rápróbálok a másfelesre is, de persze megszakítani nem fogom. Danforth horgonyokat akarok majd csinálni rozsdamentes acélból. Akár dísznek is. :-)
Majd megkérdezem a nejemet, hogy mi most a liszt árfolyama Hollandiában. Pont kint van tulipán nézőben. Állítólag ahová mennek, egy millió szál fog nyílni egyszerre.
Gratula! Masszív gépnek nézem. Nagyon lényeges, hogy vízszintesen és masszívan le kell rögzíteni a talpakat, mert ellenkező esetben eldeformálódhat a hajtogató él!
Munka szélesség?
Alu- horganyzott acél lemez vastagsági határ?
Görgős olló is van hozzá?
Lemez munka darab rögzítése?
Nekem ipari 2000 mm-s a vágó és hajlító szélességű, görgős ollóval egybeszerelt gépem van. Több mint 10 évvel ezelőtt lengyelből hozattam, eddig kb: 3000 m2 horganyzott acél, alumínium és réz lemezt vágtam, és hajtogattam vele. Minden munka után trafó olajjal enyhén átitatott ronggyal át törlöm a vágó és ha halításnál igénybe vett felületeket. Lényeges, hogy rajtam és a fiaimon kívül más nem dolgozhat rajta.
Olvastam én is, de nem értem, hogy miért kell ezen hőbörögni. Lehet, hogy szilvalekváros gépzsírt kaptunk cserébe azért olcsóbb kint. Nálunk meg a benzin meg sok más olcsóbb, jönnek is külföldről, de én se lisztért se másért nem megyek Hollandiába!:-))
Itt a legújabb példa a félretájékoztatásra . Az Index .hu feltett egy képet , hogy Hollandiában 4 kiló magyar kenyér liszt 1,99 Euro tehát 717 Forint . Na erre rögtön lett nagy felzúdulás a balosok által a magyar kormány ellen a Facén merthogy nálunk 1 kiló pl Nagyi Lisztje 359 Forint . Fröcsögött a szájuk mint a kacsa hátulja . Most , hogy kiderült faxságot írt az Index és bocsánatot kért mert az 1,99 Euró 1 kiló lisztre vonatkozott és maximum 4 kilót vehet belőle egyszerre a holland ami ugye nem éppen ugyanaz . Duplájába kerül a magyar liszt nem pedig olcsóbb . Most kíváncsi vagyok , hogy hőzöngőkbe van-e annyi gerinc , hogy felírják bocs de megvezettek bennünket és mi birkák meg bégettük a hülyeséget ezerrel .
Ez még a napszél ciklus környékén lehetett. Szóval, nem ma. Nincs energiám soktízezer hsz.-t végignyálazni. Tévedhetek én is, de most nem valószínű. Mély nyomot hagyott akkor bennem. ( Na, megint jól félreérthető voltam! :-D )
Ha melléd költöznek a nílusi skótok és csócsálják a gyümölcsösöd . és hívják testvéreik , hogy asszonyod is tettenérjék javaiddal egyetemben és kiforgassanak stb.
Akkor te hagynád VAGY! ultimátumot adnál számukra NAGYVONALÚAN, hogy menjenek már a gecibe ???
Ne veszélyeztessék a létedet, vagy mekkszórod őket minden Jóval demilitarizálva végleg bástyaként?!
TE sem gondolod komolyan amit mondasz 1 háborús helyzetben igaz?
Én nem politizálok, és nem azért mert nem tudnék, hanem mert fölösleges!
Már tanultam az elmúlt 3x10 alatt, de gondolom te fegyvert fogsz és kiviharzol majd ha illik !?!
A felborított kocsis kép nyilvánvaló hoax, volt több hasonló is, az viszont cseppet sem nyilvánvaló, melyik fél követte el. Hallottad már a kifejezést: " idegenzászlós támadás? A médiaháborúban is van ám ilyen...
A hozzászólásaidban olyan állítások köszönnek vissza, amiket pledájul a Hír Express-ben és az Orosz Hirekben olvastam, és sorolhatnám még, csak a tököm se jegyzi meg az összes címet...
És újra leírom: a "ki a médiazombi" vitába nem fogok belemenni...
"Ha nem akarja, hogy Moszkva utcáin kelljen harcolnia a nyugattal. Mert az lett volna előbb utóbb, és inkább előbb.."
A Titó, mint láncos kutyás időkben volt egy politikai vicc:
- Te Marcsi, milyen büdös van itt a konyhában!
- Biztos attól a nagy lompos kutyától...
- De hát nincs is bent a kuta!
- Majd bejön...
Másik, napjainkból: nyuszikának eltörik a kapája, elindul a kisvakondhoz, hogy kölcsönkérje az övét. Útközben megáll, mondja magában: és mi lesz, ha nem adja kölcsön?
Pár perc múlva megint: azt hallottam egyszer régen a kisvakond nagyapjáról, hogy elég irigy, lehet, hogy mégse fogja kölcsönadni...
Újabb pár perc múlva: biztos a kisvakond is irigy, szerintem, nem fogja kölcsönadni...
Újabb pár perc: ez a szemét irigy kisvakond tuti, hogy nem fogja kölcsönadni a kapáját.
Megérkezik a kisvakondhoz, bedörömböl. Kisvakond ajtót nyit, a nyuszika meg ráordít: TUDOD, MIT, KISVAKOND, BASZD MEG AZT A KURVA KAPÁDAT!!!
"...Amúgy áruld már el, ki az a kurva "jeszenszky"..."
Bár nem engem kérdeztél - és szerintem te is tudod a választ- Már mémek is születtek arról az ominózus tévés elszólásról. Fricu meg azóta is ezen " lovagol". Neki is megtetszett, mint nekem;-))
Mondjuk, azon kívül, hogy kínos, de simán bocsánatos egy ilyen elszólás! Mindenkivel megeshet! Velem pl. tegnap esett meg a Hörpi bisztróban. Akartam kérni egy dupla csokis lattét fahéjszórással, és ehelyett véletlenül azt mondtam, hogy : Kérek egy fél szilvás Unikumot, meg egy korsó csapolt Kőbányait;-)
" Ti nem veszitek észre, hogy közben emelkednek az árak, a háromszoros árú amcsi palagáz lassan eladhatóvá nemesül, és már az sem számít, hogy a tankerek, amik majd ideszállítják, annyi fosszilis energiát pocsékolnak el, amennyiből fél európa ellenne hetekig.
Ti nem látjátok, hogy a környezetvédelemnek annyi. Hogy újra fogják indítani a szenes erőműveket, az atomerőművek nem fognak leállni - és még az sem lesz elég, hogy pótolják az orosz energiát. Mind szívni fogunk, sőt már szívunk."
Én speckó látom, a némi költői túlzásodat is ( szerintem karul is ) és azt is, hogy ez még csak kutyafasza ahhoz képest, mi vár még a világra.
A "ki a médiazombi" vitába nem fogok belemenni. Megpróbáltam felhívni a figyelmedet, hogy talán Te is a média egy bizonyos áramlata hatására alkotsz némiképp egyoldalú képet a világról. Úgy látszik, nem sikerült, mármint a figyelem-felhívásom.
A világ már csak ilyen, a mi és közvetlen ismerőseink látó és hallótávolságán kívüli világról az összes információnkat a médiából szerezzük. Hogy ebből az óriási halmazból mit hiszünk el, és mit nem, hogy milyen kép is alakul ki bennünk, és mit fogadunk el objektív ténynek - mert léteznek ilyenek ám - az már a mi dolgunk és döntésünk.
Én TUDOM, hogy Putyin sem szent, hogy ő is a más fszával veri a csalánt, tehát NEM a saját területén vívja meg a csatát, hanem a szomszéd országok földjén. De ez az ő szemszögéből józan döntés kérdése. Onnan nézve EZ a logikus lépés.
Ha nem akarja, hogy Moszkva utcáin kelljen harcolnia a nyugattal. Mert az lett volna előbb utóbb, és inkább előbb...
Használj már - legalább kivételes alkalmakkor - emojikat! Nem tudom eldönteni nagyon sokszor, mikor viccelsz!
Merthogy rémlik pár évvel ezelőttről , itt a léges topikban egy kép (abba az időben még nem működött itt olyan erősen a cenz, meg az ura, és nem törölték azonnal), amin egy csinosnak mondható pöcsöslány (aki szerintem sokkal dögösebben nézett ki a Miki féle belinkelt hölgynél, leszámítva azt a nem is kicsi pluszt) álló gyíkkal lovagol egy pasin, szemből, premier plan. Ötleted van rá, ki rakta ki, és milyen szöveggel? ;-)
Mondjuk, azt ennyi év távlatából is elismerem, hogy szépen epillált volt a mostanihoz képest, és ha nincs az a nagy ádámcsutkája, még én is bedőltem volna neki! ( na, most aztán jó félreérthetően fogalmaztam! :-DDD )
Szóval, igen! Alulképzett vagy! Azért vagy az, mert a műveltséget összehozod a józan gondolkodással, intelligenciával!
Ha képzettebb volnál, nem esnél ilyen hibába! Tudod: józan paraszti ész! Itt volt rá a számtalan eklatáns példa mind a covid, mind a választások kapcsán! Művelt, diplomás emberek a mai napig tagadásban, önként vállalt vakságban élnek! És nem azért, mert iskolázatlan, buta parasztok! Nem fogom elővenni megint a kognitív disszonancia rigmust, mert egyrészt Exhi beperel a kedvenc szóhasználatának lenyúlása miatt, másrészt az érintettek lesznek a legutolsók, akik ezt el is fogadják.
Szóval, attól, hogy alulképzett vagy, még nem vagy feltétlenül hülye is! De ha az volnál, se kell kétségbe esned!
Lebegjen szemed előtt a gázszerelő szaktársad sikertörténete: erős IQ deficittel is lehet kimagasló eredményeket elérni a mai világban! :-DD
P.S.: kellemesen csalódtam a Fórum X funkciójában: a kezdeti döcögős indulás után egyszer sem tette láthatóvá nekem a letiltott nick hozzászólásait!
Megállni a válaszolást eddig sem okozott gondot, de így már nem fáraszt a számomra irritáló irományok olvasása sem! Titta öröm és bódottá! ;-)))
A Majdant, az arab tavaszt, stb.-t külföldi - zömmel amerikai - ügynökök provokálták. Meg van rá a forgatókönyv. Ha utána olvasol, közöltek újságírók képeket az ügynökökről, akik csodák csodája mindig megjelennek ott, ahol balhék aztán kitörnek.
Jeszenszky is így került hatalomba, nyílt titok. De ugyan ez volt a forgatókönyv Moldovában is. Hiába választotta meg a nép az oroszbarát kormányt, addig bizgerálták a belpolitikát, keltettek zavargásokat, míg nyugat-barát vezetőre nem cserélték le a régi garnitúrát. Ott se számított, hogy a nép mit akar. Van az a pénz, amiért elárulják egyesek a hazájukat.
Mint a jeszenszky. És igen, ha a béke ezt kívánja, le kellett volna mondania. 24.-én!
Állításoddal ellentétben nem én, hanem karul és te vagytok a média-zombik, akik egy az egyben visszamondjátok a leckét, amit a média a buksinkba akar verni.
Tehát a hős ukrán nép, nagyszerű vezetőjével megküzd a gonosszal - aki most Putyin képében jelenik meg.
Természetesen nem sértésnek szánom, csak rögzítem a tényt.
Ti nem veszitek észre, hogy közben emelkednek az árak, a háromszoros árú amcsi palagáz lassan eladhatóvá nemesül, és már az sem számít, hogy a tankerek, amik majd ideszállítják, annyi fosszilis energiát pocsékolnak el, amennyiből fél európa ellenne hetekig.
Ti nem látjátok, hogy a környezetvédelemnek annyi. Hogy újra fogják indítani a szenes erőműveket, az atomerőművek nem fognak leállni - és még az sem lesz elég, hogy pótolják az orosz energiát. Mind szívni fogunk, sőt már szívunk.
A médiában meg megjelenik, hogy elég egy héten egyszer zuhanyozni, sőt, még jobb is, mert öntisztulsz, és elég éjszakára 15 fok - és a Zunió önként fizeti meg ezt az árat.
" Melyik média nyomatja, hogy itt NEM az ártatlan és hős ukrán nemzet szabadságharca zajlik, hanem egy hosszú ideje érlelt, jól előkészített provokáció zajlik - az orosz ellen? Az ukrán ebben a játszmában csak a feláldozható paraszt, golyófogó, ha úgy tetszik.
Tehát melyik média tesz akár csak célzást is arra, hogy jeszenszky csak egy nyugat által odatett báb, aki nem érez felelősséget az általa okozott kárért? A miatta kiontott vért már nem is említve.
Aki mindent elkövet annak érdekében, hogy az egész kurva demokratikus nyugati demokráciát belerángassa a szarba. "
Olvasom épp eleget azt a médiát is.És biztos vagyok benne, hogy Te is, tehát pontosan tudod, melyikekről van szó.
Amúgy áruld már el, ki az a kurva "jeszenszky", aki megtámadta Ukrajnát felszabadítás címen, tönkrebombázott ukrán városokat, több orosz nemzetiségű civilt, köztük gyerekeket ölt meg hat hét alatt, mint az előző hat évben Donbaszban és Luhanszkban az ukránok, ukrán állampolgárok millióit kényszerített lakóhelyük elhagyására, civilek - köztük gyerekek - ezreit ölte meg, folytassam???
Amúgy szerinted mi a kénköves istennyila lenne egy ország megválasztott elnökének a dolga, ha megtámadják az országát? Mondjon le, és húzzon el a gecibe???
Ha azt írod, hogy begyepesedett vén buzi, aki kitalál dolgokat - ok.
Ha azt írod, hogy hülye, aki összeesküvés elméletekben hisz - ok.
De te azzal vádolsz, hogy a média által sugallt (sugallt? nem, orrbaszájba nyomott) mű valóságban élek, hát az biztosan nem igaz.
Melyik média nyomatja, hogy itt NEM az ártatlan és hős ukrán nemzet szabadságharca zajlik, hanem egy hosszú ideje érlelt, jól előkészített provokáció zajlik - az orosz ellen? Az ukrán ebben a játszmában csak a feláldozható paraszt, golyófogó, ha úgy tetszik.
Tehát melyik média tesz akár csak célzást is arra, hogy jeszenszky csak egy nyugat által odatett báb, aki nem érez felelősséget az általa okozott kárért? A miatta kiontott vért már nem is említve.
Aki mindent elkövet annak érdekében, hogy az egész kurva demokratikus nyugati demokráciát belerángassa a szarba.
Az én véleményem még finoman szólva sem tartozik a fősodratú nyugati és magyar média narratívájába.
Annak a fránya szénpornak, még azt is köszönhetem, hogy évente, kontrollra kell járnom a tüdőgondozóba ( én még így ismertem meg), ahova mostanság 3 hónapra adnak időpontot. Az is igaz, hogy ennek a pornak köszönhetően, néha tudok olyant köpni, mint a válóságos urasági padlásajtó. :-)
Én már csak úgy vagyok az élettel, hogy így a vége felé, úgy gondolom vittem valamire.
Képzeld, felérem a villamoson a kapaszkodót. :-)
Van akinek sajnos ez sem adatik meg, akkor meg minek sopánkodni.
Esztergomban "éltem".Hét végén mekklátogattak anyámék jött a hosszú szőke hajat viselő öcsém is.
A papok azonnal nem akarták felengedni a klauzurára orgonát hallgatni!Becsszóra kellett esküdnöm,hogy fiú.;-)Jó,hogy nem akarták szemrevételezéssel is ellenőrizni. ;-)
Nekem is, csak még azon vacillálok, hogy "agymosott" vagyok-e, vagy "igenokos" ( mondjuk az utóbbit már mondta a feleségem, de a hanghordozása miatt nem vettem kimondottan dicséretnek) :-DDDDD
Teljesen magam alatt vagyok.Ezt a Ti társaságotoknak"köszönhetem".Titeket olvasra döbbenek rá,szinte minden szösszenetetektől,hogy minő gyarló,alulképzett pali is vagyok.
Én itt még a lassan két hónapos háborús hírek kapcsán is kételkedem mindkét oldaltól származó hírekben,ókor-ókor magamnak SEM híve és itt mit látok?Na mit?
Ti itt mindent is sokkal jobban is tudtok!Iriggyé váltam!Én itt kételyek között hánykolódom,miközben olvasom Tőletek,hogy mekkora magabiztossággal,már-már önelégültséggel oktatjátok a másikat.Hihhhetetlen,hogy ebben a brigádban mennyi a géniusz!Az meg egyenesen csoda számba megy,hogy itt csak géniuszok írnak!Hogy abba a francba lehetséges,hogy egyedül én bennem támadnak kételyek?Mezsterek!Taníjjatok!!!Könyörgöm!Taníjjatok erre a mindent és mindenkit letipró magabiztosságra!Erre a csuda képességre,hogy előbb le tudjátok írni,hogy ki mit mondott,fog mondani és cselekedni,mit ahogy az illető azt mekktette volna.Mezsterek!Próbáljatok engem is felrángatni erre a csoda szintre!Vagy legalábbis csepegtessetek fennkölt tudásotokból valamennyit nekem -alulképzettnek is!Előre is köszönöm!!!De ténylegám!
A háború az háború. Civil áldozatokkal is, meg katonai célpontokkal is. Nem is mindig könnyű különbséget tenni, főként ha rá is játszanak, például azzal, hogy a bevásárló központból látják el munícióval a környékbeli katonákat.
Naná, hogy kilövi az orosz ha teheti - és másnap vonyítva mutatja a média, hogy a gaz Putyin bevásárlóközpontot lövetett. Ugye, hogy mennyivel másabb így?
Pedig a tény ugyan az.
Ezért mondom, hogy a nyugateurópai híradások siralmasan egyoldalúak. Alap, hogy az ukrán az áldozat - Putyin az agresszor. És pont.
Nem tűrik, hogy bármi is kicsit árnyalhassa a képet. Legkevésbé az igazság.
OFF:
Látod Gyula, hogy mennyire jól működik a jegyzőkönyv? Ha elég sok forrás mondja, állítja hogy Putyin a rosszfiú - és a más álláspont nem jelenhet meg - akkor menthetetlenül "igazsággá" válik.
Hogy Te vagy én nem vesszük be - semmit nem számít, mert a többségre pontosan az eltervezett módon hat.
Ilyen az emberi psziché. Jobb a falkával vonyítani, mint ellenük ágálni - esetleg visszakérdezni: Tessék mondani hogy is van ez?
Tessék szíves lenni elmagyarázni, hogy mi a büdös jófenéért borogatna fel egy orosz harckocsi három szegény autót (vigyázva, hogy túl nagy kár ne essen bennük) ahelyett, hogy csak átgázolt volna rajtuk? Vagy milyen légicsapás eredményezi ugyanezt - anélkül, hogy az ablakokat betörné, vagy a vakolatot leverné? És persze a kocsi ablakait is megkíméli!
Vagy hogy fekhettek az utcán azok a szerencsétlen három napig anélkül, hogy felfedezték volna őket a bevonuló ukránok? Mert hogy három napig kuss volt, csak akkor kezdték a képeket közölni (a még mozgó "áldozatokról").
Az első "győzelmi" híradásokban említés sem történt róluk.
Mennyivel dicsőbb hír, ha az ukránok "visszafoglaltak" egy települést, mintha azt közölnék - ami történt - hogy az orosz kivonult onnan saját akaratából, az ukrán meg visszatért. Semmit nem foglalt vissza katonai értelemben.
De jobban hangzik...
ON:
Ne vedd sértésnek karul, de te vagy a legeklatánsabb példa a média működésének mechanizmusára. Tankönyvi példa.
Vidáman indul a napom . Olvasom az előbb a Facén a léges csoportom egyik tagjának beírását .Nem kell fikázni a Kandart mert ő egynapi munkával olyan puskát csinált belőle ami megver minden csiri-csáré dugattyús puskát . Gázdugattyu stb. Lehet ezt még a locsolkodás utóhatása alatt írta .
Mert amiket én látok, abban a jeszenszky felszólal a Budestag-ban, a belgáknál, a hollandoknál, az Ensz-ben, a kisdobosoknál meg a Hupikék törpikéknél.
Mindenütt követelőzik, mindenkit lebasz, hogy nem adnak elég fegyvert, lőszert ahhoz, hogy halomra lövethessék magukat. Már ő persze nem, annyi esze van (csak annyi), de az alattvalói.
Az érintettek meg felállva tapsolnak. Mert olyan kurva demokratikusak.
Ha véletlen nem ő szerepel a híradóban, akkor külügy-hadügy minisztere, vagy a magyar nagykövete ekéz bennünket.
Bennünket, akik tízezerszám fogadjuk be őket - miközben a Kárpátalján késélre akarják hányni azt a maroknyi magyart aki még ott van.
Igaz, a veszett kutya is azt harapja meg, aki eteti.
Zsolt, te összemosod a dolgokat. Szándékosan - akaratlanul, mindegy.
Itt az a kisebbség - mint én is - aki el van könyvelve Putyin kapcarongyának, sem mondja, mondta soha, hogy helyes volt az invázió.
Azt mondtam, mondom, hogy érthető. Hogy PONTOSAN lehetett tudni, hogy ez lesz a vége. Biden is tudta még alelnökként, hogy ez lesz a vége. Olvass utána.
A kérdés csak az volt, hogy mikor telik be a pohár az oroszoknak. Hogy éppen most, azt talán nem tudták előre, bár ez sem tuti teljesen.
Az utóbbi 20-30 évben mást sem csinált a nyugat - élükön az amcsikkal - csak baszogatta az oroszt.
Soha, egyetlen ígéretüket nem tartották be. Lépésről lépésre zárták körbe őket Nato csatlósokkal, Nato tagokkal. Az orosz nem terjeszkedett túl a befolyási övezetén soha, semmikor. Még a IIVH-ban megszerzett befolyási övezeteit is feladta lépésről lépésre. Elengedte a Varsói Szerződés országait, csak annyit kért, hogy maradjanak semlegesek. Ennek ellenére mind Nato tag lett. Az orosz nem ütött szét köztük, pedig minden joga meg lett volna rá. Nagyon beszédes, hogy mindegyik volt szoci ország először kellett, hogy belépjen a Nato-ba, addig az EU tagság fel sem merülhetett.
Ezért lesz előbb Albánia EU tag, mint a szerbek pl....Ők ugyanis Putyin pártiak, tehát a Nato sem kell nekik, anélkül meg kuss az EU-tól!
Tagadhatatlan, hogy az ukránok is a kezére játszottak azzal, hogy cseszegették a keleti régióban élő oroszokat, orosz szimpatizánsokat, eltűrték, sőt támogatták a nacionalista milíciákat, és ágyúval, nehéztüzérséggel lőtték őket.
Naná, hogy a most fröcsögő nyugat nem akart tudomást se venni az atrocitásokról, mélyen elhallgatták a dolgot, az NGO-k, Amneszty és társai kussoltak, mint szar fűben. Oda is valók...
Persze Putyin sem maszületett bárány, azért csinálta a cirkuszt a moldávoknál meg ukránok keleti régiójában, hogy zűrös legyen-maradjon az ország, mert addig nem vehető fel sem a Nato-ba, sem az EU-ba. A nyugat ugyanezt csinálta a nyugati országrészekben. Itt is, ott is nyugatról pénzelt idiótákat ültettek a hatalomba, mint ezt jeszenszkyt is. Akik elég aljasok és/vagy idióták ahhoz, hogy a saját népüket hajlandók legyenek a vágóhídra küldeni - a semmiért. Az a borzasztó emberáldozat és anyagi kár ami éri az ukránokat - na az lesz az övék egyedül! Majd "segít" nekik a nyugat, bepofátlankodnak a bankok, és az ország teljes kifosztását fogják feltételül szabni a segélyekért. Számtalan példát láttunk már rá. Nem kell jósnak lenni, hogy ott is így lesz.
Mocskos a politika - igaza van - volt a nagyfateromnak.
"Bár az orosz állami tévét az EU-ban már betiltották, legutóbb a Vadhajtások és a Szent Korona Rádió is szemlézte egy anyagukat. Ebben egy korábban pedofíliáért elítélt elemző beszélt arról, hogy a bucsai mészárlást nem is az oroszok követték el"
Sajna van ez a háború és mi is szopunk ezért az EU szankciók miatt amivel nem az oroszokat baxtatják hanem minket hála Ursulának a bábnak akit az amcsi bankárok rángatnak madzagon. Érdekes mikor volt a csecsen 1. és 2. háború meg a grúz háború amiben benne voltak az oroszok akkor nem nyivákoltak az amcsik mert azokon a területeken maximum kecskeszart lehet találni nem olajat stb. tehát nincs mit nekik kiaknázni .
Lehet,hogy cseppet sem hiteles,de felettébb poénos!!!;-DDD
Itt nem az ötszáz tengerész halálára(ha meghaltak és annyian haltak meg) gondolok.
Én "életszerűbb" vidijót néztem.Abban ukránok elengedik a faxarakettájukat és bámulhatjuk,amint a Moszkva felé kormol.Majd képváltás és mekkcsodálhatod a fedélzetről,amint az "öledbe csapódik"
Érdekeseket írsz barátom ! Ez komoly ? Nos nekem a szomszédaim Beregszásziak és tudnának mesélni neked az ukránokról Itt vannak a rokonaik is családostól náluk akik átmenekültek azoknak is más a véleményük mint neked . Remélem felkerül az Azov ezred meg a többi ukrán náci banda maradványainak a képe akik nagyon bátrak voltak a háború előtt az ukrajnai nemzeti kisebbségek elleni akciókban . Egy tetovált elfogott náciról volt video mikor a csecsnek kikérdezik . Maga alá hugyozott és reszketett mint a nyárfalevél !
Ha egy kicsit is odafigyelnél, milyen videót linkelsz hitelesnek beállítva, akkor már rájöttél volna, hogy kamu! Én legalább is nem láttam azon a böszme nagy hadihajón a kötelező felségjelzéseket sehol sem!
Tudhatnád, hogy mind a civil, mind a hadihajókon kötelező, mert ennek hiányában kalóznak minősítenek mindenhol, így az orosz partiőrség is azonnal kilőtte volna még Szentpétervár felett, és nem engedi be Moszkváig!!
Kérdésként ismét felmerült, hogy az egyébként komoly vegzálásra, ami az orosz kisebbséget érte, lehet-e válasz az orosz invzázió. Nos, az oroszellenesség már a Majdan győzelme előtt is benne volt a levegőben, azelőtt követelték az ukrán nacionalisták a nyelvtörvény eltörlését, hogy az első orosz BTR-ek kigördültek Szevasztopolból, azóta meg rengeteg negatívum történt, beleértve gyilkosságokat is, de nem népírtást - ezrével nem öltek az ukránok orosz nemzetiségű civileket 2014-15-ben sem. Indok lehet-e tehát az elnyomás arra, ami most folyik?
NEM.
Nos, ha valaki zaklatja a családját akkor agyonveri az illetőt utcán? Közben úgy harcol, hogy felégeti a védeni kívánt rokonai, testvérei házát? Oroszország OROSZ nyelvű városokat bombáz porrá, ez olyan, mintha egy határon túlra szakított magyar városban bezárnák kedves szomszédaink a magyar iskolákat, erre mi szétbombáznánk a várost, beleértve a számunkra fontos dolgokat, mondjuk saját templomainkat is. Oroszország most saját nyelvét és kultúráját támadja - bizonyára nem ez volt a szándék, de ez az eredmény. Hány ukrán anyanyelvű polgára volt Mariupolnak? Megmondom: 10%. Aki háborút kezd, az kinyit egy ajtót egy hatalmas sötét szobába, semmi sem lesz úgy, ahogy várta. Ez most nagyon nem úgy megy, ahogy az oroszok elképzelték. Ez az egész borzalom Vlagyimir Putyin felelőssége, már sokkal több orosz vére szárad a kezén, mint amiről az ukrán nacionalisták valaha álmodtak. Ettől még nem tetszik nekem az az új Ukrajna, ami 2014 után született, de arányokat ne tévesszünk, nem Zelenszkij támadta meg Oroszországot.Ez a véleményem, és ezzel lezártam a hasonló kérdésekre a válaszadást. Ha valakinek nem tetszik - nem érdekel, ugyanúgy, ahogy nem érdekelnek az ellenkező irányú kritikák sem, nem fogok kék-sárgába öltözni. Addig biztosan nem, amíg alapvetően nem változik Kijev hozzáállása a magyar közösséghez, és nem térünk vissza a 2014/17 előtti viszonyokhoz.
Fricu .Írod , hogy bármilyen baromságot be lehet a népnek adni és elhiszi ha éjjel nappal ez folyik a csapból . Nos akkor én nem tartozok ehhez a néphez aki mindent bevesz ! Van az eltunyult nyugati népség a nagy jólétében pl. USA lakossága. Azok zabálták a hamburgert nem érdekelte őket , hogy kamu vádak alapján a hadseregük mindenhova bepofátlankodott és álhírek alapján országokat bombázott le és civileket ölt halomra . Irak , Szíria , Afganisztán . Nem számított nekik tele hassal, hogy É- Koreát szétbombázták 600 000 tonnabombával . Vietnamban napalmot nyomtak meg vegyi fegyvereket lombhullató bombákat . Élték világukat ették a hot-dogot mintha mi sem történt volna . Nem érdekelte őket , hogy Izrael területeket foglalt el az araboktól és ölte a civileket . Falakat épített maga köré csak az , hogy Magyarország kerítést épített . Az sem , hogy az USA betonfalat épített csak nekünk nem szabad megvédeni magunkat szerintük . Mikor volt nemzetközi felháborodás amikor Kárpátalján felrobbantották a magyar pártirodát ? Most megy a szájtépés mert az oroszoknak elegük lett a zömében oroszok lakta Ukrajnához tartozó területeken történt atrocitások miatt és azt mondják vissza kérjük ezeket a régi orosz területeket amit csak odakerültek a megalakult Ukrajnához . Ha az ukránok ragaszkodnak ehhez mert szerintük ez az ősi de nem létező Ukrajnához tartoznak akkor mi van Kárpátaljával ami soha nem volt ukrán de még orosz terület sem? Na erről ennyit !
Csornáról a régi kollégám mondta aki ott volt 67 telén kiképzésen , hogy cumiztak egy csőtörés miatt . Nem lehetett használni a WC-ket és ástak egy tömegsírt nekik kint a laktanyán kívül szuper gerenda ülőkével és abba pottyantottak kúva hamar mert a szél hordta be a letolt gatyákba a havat .
Körmenden mosdókagylók voltak fölötte tükrök de századonként a 160 emberre 20 . Volt egy kis tolakodás mert időre ment a borotválkozás mosakodás . Volt 4 zuhany amiről levetették a melegvízcsap tekerőjét amikor látták , hogy néhányan zuhanyoztunk naponta és nem vártuk meg a heti ezred zuhanyozást a nagy zuhanyzóban ami a gyengélkedő alatt volt . Ott volt vagy negyven zuhanyrózsa a mennyezeten amiből vagy 10-ből folyt is víz . Na ott is volt tülekedés ki tud alá állni mert egy szakasz 10 percig lehetett bent .
A másik ésszerűség a Néphadseregnél a XVI.-ker-i barátom esete . Én már leszereltem őt még hívogatták a sokadik sorozására a Danuvia gyár művházába .Mindig vitte a papírt , hogy nem lát a bal szemével . 1978-ban közölték vele , hogy nem baj ha csak egy szemmel lát toronylövésznek így is megfelel lövészpáncélosba .El is vitték Tapolcára ha jól emlékszem de a végén századírnok lett mert mégsem ment neki a gépágyúval lövöldözés .
Rég volt. Azért kár hogy vége. Nagyatád mindig megmaradt számomra egy olyan helynek amely az apáméknak is hasonlóképpen jutott. Ha csak a marha vájúra gondolok amibe mosakodtunk reggelente hát túl sok fejlődés nem volt az elmúlt évtizedekben mert 1950 körül apáméknak ugyanilyen komfort jutott Tapolcán. Persze az is igaz, hogy sehol máshol nem találkoztam ilyesmivel. Heló.
Ésszerűség soha nem volt anno a katonaságunknál . Első sorozáson 1976-ban a a Ganz hajó és darugyár művházban közölték velem ,hogy Rétságra hívnak be harckocsizónak . Az jó lett volna mert akkor voltam sportlövész a Szentendrei Katonai Főiskola lőterén. Az akkori lőtérparancsnok a Gulyás ales mondta ha megkapom a beívót vigyem be neki és áthelyeztet a lőtérre őrnek . Az fasza lett volna mert az alap kiképzés után csak a lőtér lett volna nappal edzhettem volna éjszaka meg a fegyvermesteriben az ágyon szunyálás . A BM beleköpött a levesbe így kerültem a Körmendi határőr kiképzőre . Ott elbeszélgetésen kérdezték mi akarok lenni . Mondtam lovász mert öttusáztam az Újpesti Dózsában és tudok lovagolni meg szeretem a lovakat . Na erre hova osztottak be ? 4. század 4. szakaszba golyószóró irányzó kiképzésre .
Én eredetileg csak szakszolgálatra lettem volna alkalmas az összeírásnál. De a sorozáson ott ült egy " kedves " rokon Isten nyugosztalja és beprotezsált a Határőrséghez műszaki szolgálatra. Heló.
Én csak egy egyszerű sorállpmányú határőr voltam azt is sikerült Pesten a műszakiaknál letöltenem és így semmit nem tudok a katonaságról. Tehát kérdezném tisztelettel, hogy ezeknek a járműveknek a harckocsi csak egyszerűen nekiment és attól borultak így a feje tetejúkre? Heló.
Ezen a képen felborult gépkocsik vannak egy sértetlen környezetben.
Ez a kép csak azoknak hamis propaganda akik annak is szeretnék látni, vagy valami más oka van.
Remélem az előbbihez tartozol. :-))))))
Két kemény évet én is letöltöttem egy harckocsi ezred bázis alakulatánál, ( 1-es tipusú harckocsi lőtér, vezetési gyakorló pálya, vizi gyakorló bázis).
Hidd el, hogy azt is tudom, hogyan működtek a T55 torony, és lövegstabilizátorai. :-)
Az 1900-as évek elején előkerült egy irat, mit Londonban őrizgetnek azóta is. Cion bölcseinek jegyzőkönyve néven megtalálod a neten a magyar fordítását is.
Abban szépen le van írva a technika, amivel a népet el lehet hülyíteni, és/vagy a hülye állapotában meg lehet tartani...
Ezt a technikát használta annak idején a kommün, a szovjet, de a náci propaganda is. A mostani korokról nem is beszélve...(mert az már politika lenne - ez meg történelem).
A lényege, hogy bármekkora baromságot be lehet a népnek adni, csak azt kell elintézni, hogy éjjel nappal, a csapból is ez folyjon. A sulykolás által igazsággá válik.
Bármily hihetetlen - és szomorú - de működik!
Ha eleget hallja a világ a jeszenszky baromságait (és a másik félét nem) - akkor ez válik az egyetlen és megfellebbezhetetlen igazsággá.
Ha elég sok kamu holtestet mutogatnak nap-mint nap - akkor Putyin sátánná válik - ők meg áldozattá. Csak azt kell elintézni, hogy az ő Luhanszky áldozatai ne kerüljenek a képernyőre...
Gyuri, ha ez a kép egy hamis bombázásos propagandának készült, akkor meg van a véleményem azoknak az észbeli képességeiről akik felrakták, no meg azokról is akik ezt elhiszik.
Egyről beszélünk Gyula, csak azzal a különbséggel, hogy én tudom, ezt a képet olyanoknak tették fel azzal a címmel, hogy bombázás után készült, akinek annyi esze van csak , hogy el is hiszi.
Pisti ! Mindenki tudja egy bombázásnál nem csak az utcán borulnak fel az autók hanem a házak is sérülnek . Ezt a képet úgy tették fel , hogy bombázás nem pedig harckocsik okozták az autók felborulását . Ne legyél már ennyire gyerek , hogy beveszed ezt a Zelenszki féle ukrán Hollywood által rendezett díszletet mint valós dolgot !
Jelenleg három világnagyhatalom rivalizál egymással: USA, Kína és Oroszország. Kína gazdasági fejlődése túlnőtte az eddig vezető USA-ét és egyre nagyobb fenyegetést jelent az USA hegemóniájára. Gazdasági túlsúlya elkezdte megingatni a dollárt, amely mögött nincs aranyfedezet. Nagyjából 30 trilliárd dollár. Értékét az adja, hogy az USA világszerte kieszközölte a közel keleti olajtermelő országoknál, miszerint olajat csak és kizárólag dollárért értékesíthetnek (petrodollár). Ez elterjedt és általános lett a világban, ami szinten tartja a dollár iránti keresletet, ami biztosítja a dollár értékét, aranyfedezet nélkül is. (Aki ezt eddig megszegte, az ellen az USA beavatkozott, háborút indított. Pl. Irak.) Az élre törő és roppant erős Kína azonban most mégis megegyezett Szaud Arábiával hogy az dollár helyett Juanért adja neki ezután az olajat. India pedig Rubelért vásárolja fel az orosz olajat. Sok milliárdos tételben. Ez hamar el fog terjedni, ami azonnal a fedezetlen dollár törvényszerű romlását fogja eredményezni. Mivel a világ nagy része dollárban tartja pénzét, egy nagyobb értékcsökkenés azt indítja be, hogy más valutát választanak, ezáltal a dollár értéke még inkább csökken. Ha ez megtörténik, az romba dönti az USA teljes gazdaságát. Ebben a helyzetben az USA egyet tehet: helyreállítja az erőviszonyokat a Kína-Orosz ellenféllel szemben, a közülük gyengébb Oroszország megrogyasztjásával. Ezt szankciókkal és háborúval érheti el.
Az orosz bevonulás elsődleges célja pedig az USA régión belüli hegemóniájának megszüntetése. Ezt Lavrov orosz külügyminiszter a napokban ki is mondta.
Mivel a két fél a kölcsönös atomfenyegetés okán kerüli az egymással való harcérintkezést, így úgynevezett proxiháborút vívnak. Az amerikai felet az ukrán helyettesíti, amerikai fegyverzettel. Az ukrajna területén zajló háború valójában Oroszország és az USA összecsapása.
2. Mi lett volna, ha Putyin nem indul meg Ukrajnában?
Vélhetően, akárki lenne Oroszország élén, ez a háború a közeljövőben ugyanúgy elkezdődött volna, mivel egyetlen nagyhatalom sem tűri sokáig, hogy a pufferzónájban, őt fenyegető ellenséges katonai potenciál települjön. (Ezt az USA sem tűri. Lásd 1962-es kubai válság. Akkor sem tűrte és ma sem tűrné.) Az USA is tudta ezt. Joe Biden már 1997-ben kijelentette, hogy a NATO orosz határra való kiterjesztése az, ami előbb-utóbb biztosan beindítja az orosz hadi reakciót. Ezt mostanra realizálták. Az USA tökéletesen tudta, hogy ez lesz Oroszország reakciója, erre Oroszország többször fel is hívta a figyelmet, ennek tudtában folytatta az ukrajnai ténykedését (fegyverek szállítása, vegyi laborok, oroszellenes kormányzat hatalomra segítése már 2015-ben) majd a "robbanás" előtt hirtelen - a mit sem sejtő világ csodálkozására - kivonult Afganisztánból is, hogy erejét az Oroszországgal való leszámolásra koncentrálhassa.
3. Ki fog- e terjedni a háború máshova is?
Az USA jelenlegi célja egy pufferzónában tartott háború Oroszország ellen, az orosz gazdaság és hadi potenciál legyengítése céljából. Amíg ez megvan, kicsi az esélye a háború nyugatra terjedésének, bár további frontnyitás Oroszország gyengítését szolgálná, tehát a nyugat érdeke. Erre az Oroszországgal szomszédos nem NATO országok a legalkalmasabbak. Pl. Grúzia.
Egy frontnyitás a jelen helyzetben egy hamis zászlós művelettel, vagy pánikkeltéssel azonnal kiprovokálható. (pl. "az oroszok vegyi támadást terveznek Varsó ellen. Megelőző csapásra van szükség." vagy fordítva...)
Tehát:
a.) Amennyiben az ukrán hadi potenciál a végére ér, vagy békét köt Oroszországgal, mindenképp új pufferzónára lesz szükségük a feleknek, azaz vélhetően máshol fogják folytatni az Oroszország és USA közti viadalt. Ezek előkészítése már zajlik. A titkosszolgálatok és a média gőzüzemben dolgoznak, növelik a háborús félelmet, területi fenyegetést vizionálva szerte Európában. Mivel ismert, hogy Oroszország nem tűr új közvetlen NATO szomszédot, a recept adott az új pufferzónához: nem NATO szomszédok NATO-ba való csatlakozásának beindítása. (Pl. Finnország) Amennyiben komollyá válik a fenyegetés, az orosz hadi reagálás még a csatlakozás előtt be fog indulni, pont úgy, mint február 24-én. Az új pufferzóna máris adott lesz.
b.) Amennyiben a közel-keleti és Kínával kapcsolatos események hatására az Egyesült Államok gazdasága megfeneklik, érdekelt lesz abban, hogy a háborút az európai országok folytassák (NATO) tovább Oroszország ellen. Ez kölcsönösen tönkretenné mind az EU, mind Oroszország gazdasági és hadi potenciálját, kiegyensúlyozva az USA gyengülést. (Ne feledjük, egy európai pusztítás az USA létét nem fenyegetné.) Egy ilyen kiterjedt európai háborúnak a veszélye az USA világpolitikai hegemóniájának csökkenésével és a dollár romlásával egyenes arányban nő.
4. Mi lesz, ha Ukrajna végül megegyezik Oroszországgal?
Mivel ez ellentétes az USA jelenlegi érdekeivel, erre nem kerül sor mindaddig, amíg el nem fogy az ukrán emberanyag, vagy Oroszország térdre nem rogy. Erre az USA által támogatott ukrán elnök és kormányzata a garancia. Teljes biztosíték továbbá a régióban tevékenykedő titkosszolgálatok. Pl. Lásd a látszólag előrelépett tárgyalások másnapján orosz területet ért ismeretlen eredetű helikopteres rakétatámadás, amelyet Ukrajna nem ismert el magáénak. (Hamis zászlós hadműveletek) Az Ukrajnával való békekötés jelenlegi feltétele az orosz fél szerint az ukrán katonai semlegesség, valamint az Ukrajnából kivált Dombassz és Luhanszk területéről való ukrán kivonulás. Ezt az ukrán elnök teljes mértékben elutasítja, inkább vállalva a további háborút.
Ha az orosz haderő valamely okból váratlanul kivonulna, az USA katonai jelenlét minden bizonnyal azonnal visszatérne, látványosan és egyre jobban sértve Oroszországot, egészen az ismételt bevonulásig. (Lásd fent, 1. pontban!) A háború mindaddig tart, amíg az orosz fél térdre nem rogy. Ha nem az ukrán fronton, akkor máshol.
5. Ha elesne Ukrajna, az oroszok tényleg tovább jönnének nyugatra?
Amíg nincs hadi állapotban a NATO-val, Oroszország célja Ukrajna semleges állapotban tartása, pufferzónaként közte és a NATO között. A mai nagyhatalmi doktrínáknak nem része idegen (értsd kisebbségeik nélküli, távoli) erőszakos területszerzés, "birodalomhoz csatolás". Hegemóniát ma már kormányok feletti gazdasági és politikai kontrollal szereznek. Ez a háború dollár milliárdokból folyik, nem x hektár kukoricatábla a tétje... Ha elesne Ukrajna az azzal járna, hogy elvesztené az oroszlakta keleti régióit és vállalnia kéne a semleges státuszt. Megszállással nem járna.
6. Lesz-e háború Magyarországon?
A fentiek figyelembe véve: amennyiben Ukrajna hadi potenciálja elfogy, azaz békét köt és a szóba jöhető Grúzia, Finnország, Moldávia valamiért nem lesz alkalmas frontot nyitni, vagy ha már az ő hadi potenciáljuk is elfogy és nincs más ütközőzóna, ahol Oroszország kivéreztethető, úgy jobb híján Kelet Európában várható frontnyitás, függetlenül attól, hogy NATO tagállamok. Erre legalkalmasabb a Baltikum (Lettország, Észtország, Litvánia) esetleg Románia, vagy Lengyelország. (Lengyelország és az oroszpárti Fehéroroszország közt már most roppant feszült a helyzet)
Mivel a Balti országok, Románia és Lengyelország NATO tagállamok, így az ő belesodródásuk egyet jelent hazánk hadbalépésével is. Ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy területünkön szárazföldi harcok legyenek, mert egy NATO-orosz háború is a logika szerint első időszakban egy pufferzónában zajlana. A felek valószínűleg Fehéroroszországban és ismét az elesett Ukrajnában, vagy Moldáviában vívnák meg a hadműveleteket, mivel Oroszország területe az atomfenyegetés miatt továbbra is tabu fog maradni. (Az orosz doktrina szerint akkor vetnek be atomfegyvert, ha országuk léte, területi épsége veszélybe kerül.) Természetesen ekkor a kelet-európai országokba telepített rakéták, repülőterek nem maradnának orosz ellencsapás nélkül, de szárazföldi hadműveletekre nyilván akkor kerülhet csak itt sor, ha a NATO erők visszaszorulnak a tőlünk keletebbre fekvő puffer zónákból. Ez azonban megjósolhatatlan.
(Még egy esetben lehetünk mi magunk frontterület, ha Oroszország magához csatolná teljes Ukrajnát, mert akkor mi (vagy Románia) lennénk az új pufferzóna háború esetén. Erre azonban nagyon-nagyon kicsi az esély, pont azért, mert Oroszországnak szüksége van nem NATO tag pufferzónára és mint fentebb írtam, az erőszakos megszállás fenntartása gazdaságilag és politikailag nem kifizetődő és így jelenleg nem is cél.)
7. Melyik propaganda hazudik?
A háború nem csak a harctéren, de propaganda szinten is zajlik, így teljesen természetes, hogy mindkét fél egyformán dezinformál igyekezve a közhangulatot a maga oldalára állítani. Mivel Európa az USA hegemóniája alá tartozik, így itt az USA narratívát erősítő propaganda nyert teret,, melynek lényege Oroszország és egyedülálló módon az orosz emberek elleni hangulatkeltés.
A világ más, nem USA befolyás alatti térségeiben többnyire az orosz álláspont van elterjedve, amely az ukrajnai orosz kisebbségek védelmét és az ellenük elkövetett ukrán atrocitásokat hangoztatja, fő ellenségként természetesen az USA-t megnevezve.
Mindkét propaganda lényege a másik fél démonizálása (háborús bűntettek egymásra fogása) sebezhetőségének hangoztatása és főleg a lakosság érzelmi felkészítése gyűlöletkeltéssel a háború kiterjedésére és elhúzódására. (Megfigyelhető, hogy a napi szintű gyűlöletpropaganda hatására a lakosság sajnos ma mindkét oldalon könnyebben elfogadna és támogatna egy kiterjedt háborút, mint az elmúlt 75 évben bármikor....)
8. Ha a NATO és Oroszország összecsapna, az atomháborút jelent- e?
1945 óta több száz háború zajlott világszerte, köztük több atomhatalom részvételével, de nem vetettek be atomfegyvert. A háborúkat a kölcsönös atomfenyegetés miatt, láthatóan továbbra is kizárólag hagyományos fegyverrel vívják. Ennek feltétele, hogy atomhatalom területe az tabu.
Azonban, amennyiben a helyzet úgy eszkalálódik, hogy atomfegyver kerülne bevetésre, az a közhiedelemmel ellentétben nem jár feltétlenül nukleáris sivataggal és teljes kihalással. A taktikai atomfegyver lényege ugyanis az, hogy gyengített erejű, ami a gyakorlatban a megszokottnál nagyobb szintű, (pl. kerület, kisváros szintű) romboló hatást jelent, tartós nukleáris következmények nélkül. A stratégiai atomfegyver az, amely viszont városokat, országokat, egész kontinenseket tenne évszázadokra lakhatatlanná. Vélhetően - és remélhetleg - hacsak nem kerül az egyik fél teljes létezése veszélybe,a logika szerint ez sosem lesz bevetve, hiszen minden fél tudja, hogy ez az ő pusztulását is jelenti. Azonban az emberi tényezőket (beszűkült tudatállapot, reménytelenség, félreértés, hamis információk, tévedés, szuicid zavar stb) lehetetlen megjósolni.
Lássatok csodát milyen gyorsan dolgoznak az ukrán üvegesek meg kőművesek . Bombázás után az autók még felborulva de az épületek már rendbetéve semmi sérülés rajtuk . A valóság meg , hogy a kis mitugrász ripacs elnökük és propagandistái hülyének néznek bennünket , hogy ennek bedőlünk .
Miklósa Erikával meg a hugával a Noémivel anno nudistáztunk a Dunán volt is sikerünk egy vén csákó kukkerrel nézte Erika szép cicijeit közbe nyelte a sört .
Nagyanyám házától a második házban laktak rokonok a Miklósáék . Anyám keresztfiának a Miklósa Ferinek a lánya a Miklósa Erika operaénekesnő . A másik nagyapám a Bajai Kalmár klán egyik tagja volt.
Dunafalván anyám unokahugának a Gyenis Katinak a férje volt a körzeti rendőr aki az előtte levő Császár nevű rendőr utódja lett . Azután nem tudom ki volt ott rendőr .
Volt a rendszerváltás után is hasonló eset bár nem megye váltással hanem név váltással. Palotáshalomból lett Palotás és Héhalom Kerepestarcsából Kerepes és Kistarcsa mikor szétváltak .
Remélem nem kell neked bemutatnom a születési anyakönyvi kivonatomat vagy a személyi igazolványomat , hogy egy manapság nem létező nevű faluban születtem ami Baranya megyében volt anno ami most Bácskához tartozik .
Baranyából azért kérték át magukat Bácskában mert semmi pénzt nem kaptak fejlesztésre . Amikor ez sikerült hirtelen lett pénz és bár kis falu de minden utcája aszfaltos lett hirtelen. Erről ennyit .
Nézzél utána egy kicsit ennek a dolognak pistbácsi ! Ha én azt mondom amikor a nagyanyám még ott élt akkor Dunafalva Baranya megyei község volt akkor az úgy is van ! Az , hogy pár éve Bács-Kiskunhoz igazolt át az egy dolog . Csak tudom milyen megyében születtem . Azt is elárulom neked , hogy 1954-ben amikor megszülettem ott akkor azt a községet nem Dunafalvának hívták hanem Dunaszekcső-sziget-nek . Azt is elárulom neked miért hívták Dunaszekcső-szigetnek. Vele szemben van Dunaszekcső és az én szülőfalum meg a Mohácsi -szigeten van de akkor nem volt önálló falu tehát ahhoz tartozott és az 50-es évek végén lett önálló falu más néven saját tanáccsal .
Két lépcsőházas házról nem hallottál még? Az első lépcsőházban egy ember meghalt ijedségében, a második lépcsőházban meg rádőlt a ház 18 emberre, és a nagy riadalomban elvesztették az életüket! Gyula bácsi! Semmi rugalmasság nincs benned! :-)
Vigyázzatok magatokra ha holnap autóztok .A mai napon is tele voltak az utak agyhalott F 1 versenyzőkkel ráadásul a selejt autóikkal. Csak Erdőkertes Zebegény úton mentem a Hondával és volt tíz agyhalott autós és motoros .
Na JA ! Sokaknál a róka . Hajdanán lementem egy Húsvétkor a nagy
mutter-hoz Baranyába .Jó kis földes utca volt és eső utáni dágvány. Apa és fia egy Zsigulival locsolkodó körutat tett a faluban és beragadtak a sárba . Ki voltak öltözve rendesen ahogy illik fehér ing sötét pantalló . A Zsiga elkapart a dágványban .Apa kiszállt és tolta fia meg ahogy kell padlógázzal telenyomta a fatert sárral . A végén a TSZ traktor húzta ki a Zsigát . Jól kinézett a kocsi is meg a papa is . Húsvét Rally Dunafalvai etap .
Olvasom a híreket és az jut eszembe , hogy régen iskolázott emberek lehettek csak újságírók legalábbis nálunk . Egy hír ma : Harkovban találat ért egy lakóházat és 1 ember meghalt 18 meg életét vesztette . Van itt baj nem kevés . Nem elég , hogy sajnos háború van de minden idióta irkálhat ellenőrzés nélkül a médiában . Ezt nevezik sajtószabadságnak ?
Nos, ez egy tipikus populista, végtelenül vulgarizáló vélemény, még ha látszólag van is benne igazság. Majdnem minden országban az állampolgároknak vannak jogaik és kötelességeik. (Hol-hol, több-kevesebb). Az egyén nem mérlegelhet következmények nélkül, hogy fizet-e adót, eleget tesz-e a hadkötelezettségnek, stb. Természetesen a vezetőknek is van felelősségük az általuk elrendelt dolgokért, de ugye azt is tudjuk, hogy a felelősségre vonás sem érvényesül mindig.
A történelem kezdete óta nagy dilemma a hadseregek számára, hogy hogyan igazolják a létjogosultságukat. Naná, hogy védjük meg magunkat az indok, de ha hosszú ideig a kutya sem támad, na akkor jön a "preventív" okból támadunk és fosztogatunk. Minden volt hadfi és FőHŐR, (ebből egy főnk van) :-)) egyetérthet velem, hogy a katona legnagyobb ellensége a szabad idő!
Azért a babfőzelékesek között is akadtak (akadnak) jócskán olyanok is, akik szívesen lövöldöznének a másikra, csupán csak azért, mert nem ugyanolyan hús van a főzelékben, vagy nem ismeri a babfőzeléket.
Mondjuk, az se kizárt, hogy csak annyi esze van, hogy el lehet hitetni vele azt, hogy ezért már simán lelőhető a másik.
A szondi teszt is egy baromság, ismerek olyan figurát , hogy az aluljáróból a mozaik is feljön magától .
Olyan szenvedélybetegek vannak a fotókon akik alapbetegségei szerint határozzák meg a pácienst részben, miközben bőszen emlegetik neki CSAK SEGÍTENI AKARUNK
Miközben a fegyveres testületek viszik a prímet, saját maguk és családtagjaik ellen fordított fegyverrel...szevasz
A bukottakkal mit akarsz? Ők csak azért vannak ott , hogy kitöltsék a teret! és furkálódjanak...
Egyébként meg teljesen 1értelmű , hogy mz/x cideszes , melyik ökör voksolna mellette!!!
Ismeritek a pszihológiai vizsgálatokon a Szondi tesztet ? Nyomorékok és bűnözök képeit mutatják nektek kik a szimpatikusok nektek . Meg lehetne újítani a képeket pl. Zelinszki , Gyurcsány , MZP , Jákob peti stb. képeivel, hogy napra kész legyen a teszt .
Lecsengett már hál Istennek a választás de bukott selejtje még mindig ossza az észt . Zajos petya szoláriumbarna miniszterelnök jelöltjük teljesen behülyült . Szerinte OV a magyar fiatalokat el akarja vinni katonának Ukrajnába . Nem is értem miért zárták be a Hárshegyen az elmegyógyintézetet .
A fizika ismeretében sántít a hír. Mire akkora nyomás alakulna ki, ami kiviszi a tokot, addigra már kivitte az ablakot, ami 1000x kisebb nyomást bír. Ablaktalan lakásban esetleg megtörténhet, de sok gáz kell ahhoz is, minimum a lakás légtérfogata 5-10x-se.
Mondja a pesti ember, Bp. XI-ben egy lakásban elszállt egy airsoft fegyo töltésre használt gázpalack, a bejárati ajtó tokostul jött ki. A gázpalack ( és persze a medve ) nem játék...
Azért lettünk, vagyunk fekete seggűek, mert mást gondolunk a dolgokról, mint ők.
Ez így akkor lenne igaz, ha véleményeltérési eljárást indítottak volna, de nem azt indítottak!
Más: pár éve szarpaszírozó gépeket szállítottunk az ukránoknak a Krimbe, rá egy évvel a ruszkik megszállták a területet. Két éve Kiev mellé, Barisevka szennyvíz telepére szállítottunk gépet, már ott ólálkodnak Vlagyimir Vlagyimírovicsék. Az az érzésem, hogy több megrendelést sem mi, sem más magyar cég nem fog kapni Ukrajnától, pedig egyszer, s reméljük hamarosan elkezdődik az újjáépítés.
(Habár ha marad Ukrajnában az itthoni NER megfelelője, sok minden lehet, a pénz erősen felülírja az érzelmeket).
Emlékeztek egy román nyilatkozatra mikor kiderült , hogy a Romániai USA támaszpontról rengeteg üzemanyagot loptak a román alkalmazottak ? Az volt a nagy mondás , hogy ez a " román kultúra " miatt volt . Na most egy 6 éves vizsgálat kiderítette bocskoroséknál , hogy a Temesvári mozdonyszínből eltűnt 2 millió liter gázolaj hamis fogyasztási adatok papírozása miatt . A felső vezetéstől a mozdonyvezetőkig mindenki benne volt . 93 emberke kerül most bíróság elé . Elképzelem , hogy ha az összes mozdonyszínben vizsgálódnak mennyi lesz a mennyiség . Erről eszembe jutott mikor Újpesten laktam a mutter-nál Bródy Imrében . A 70-es évek elején még működött a Dunakeszi házgyár ahol a panelokat gyártották . Két lépcsőházzalarrább lakott a panelszállító MAZ nyerges teherautósok csoportvezetője . Mindenkit kérdezett nem -e kell gázolaj nekünk ingyen mert különben leeresztik az árokba , hogy ne vegyék le a normát a MAZ-okról . Azt is csinálták különben ha nem tudták eladni mielőtt vissza mentek a telephelyre másnapra tankolni .
Nos csak mondom neked , hogy az egyik volt beosztottam egy Turai srác a Metro-nál 1985-ben disszidált családostól . Ausztriába igenis betették őket lágerbe ami egy emeletes ház volt természetesen se szögesdrót se kutya csak őrök . Ugyanúgy érdeklődtek a katonai beosztása miatt hol mikor mi volt . Ő a légvédelmi rakétásoknál volt a Fóti rakéta ütegnél . Kellett nyilatkoznia hova szeretnének menni . Ő megjelölte az USA-t , Kanadát és Ausztráliát . Szerencséje volt mert az USA -ban lett egy un. pártfogója aki vállalta , hogy szállást és munkát keres nekik az USA -ban így kapták meg a beutazási engedélyt és kerültek a Nagy -tavak mellé .Onnan később Kaliforniába kerültek és utána véglegesen Texas-ba . A művezető elődöm fia 1986-ban disszidált a barátnőjével . Ők Franciaországban kaptak menekült státuszt de letelepedésit nem és Ausztrália fogadta be őket két év után.
Azt jelzi a zárójel, hogy az külön gondolat, ami csak részben kötődik a fő mondanivalóhoz. Ahogy az imént kifejtettem a kapcsolódást maga a láger jelenti - és tudom, hogy ez már más volt, mint az 56-os.
Ha hozzá tartozna szervesen, akkor vesszőt használok.
De hagyjuk, felesleges ragozni - legközelebb próbálok kevesebb támadási felületet hagyva fogalmazni.
Abban nincs kérdésem, hogy más is látja: valahogy minden ésszerűséget, történelmi tapasztalatot felülír ahogy ezt a konfliktust az általunk ismert - ismerni hagyott - világ kezeli.
Hogy miközben tiltakozik az ellen, hogy a négert, a cigányt a tapasztalataink alapján, tehát utólag, nem ismeretlenül, tudatlanul de el és megítélünk és nem kérünk belőle
UGYANEZ az elit kollektíven büntet egy népet a vezetői miatt. Annyira kollektíven, hogy a több száz éve halott muzsikus is "Persona non grata" tud lenni, vagy egy sportoló, aki 15 éve nem járt keleten.
Hogy egy kávézó nevet kell, hogy változtasson, mert a 300 éve használt neve HASONLÍT valami most köpködős névhez.
De ugyan ez a mentalitás miatt kell nevet változtatnia a Red Skins-nek - aki éppen egy indián játékosa iránti tiszteletből használta a nevét - eddig.
És itt nyugodtan idevehetjük Putyin mellett a Orbánt, de a lengyeleket is. Azért lettünk, vagyunk fekete seggűek, mert mást gondolunk a dolgokról, mint ők.
Pedig papíron, elviekben a demokrácia pont ez: eltűrjük, sőt támogatjuk, hogy mindenkinek meglegyen a saját álláspontja a dolgokról.
Keserves dolog újra meg újra rájönni, hogy a világ nyugatabbi része csak annyit ért demokrácia alatt, hogy jogod van velük egyetérteni.
Minden szavad igaz!De!Nem lehet.;-(A Flipet csak ott "veti be"a T-izé,ahol van konkurenciája.Tehát,ha ott van a "mészáros birodalom"valamely márkája(Invitel,Digi,stb)azonnal beolcsósítja magát a T- és adja a Flipet.Mivel a közelünben sincs más,így hát fájdalom,de a duplájáért veszem ugyan azt a (mint az elmúlt hét mutatja)XART ;-(
A durva anyáját a T-mittudomén minek!Hosszú évekig szopattak az 1Megás "villámgyors"netjükkel. XXI. század-székesfőváros!!!! Nemám akármi!!! Na! Októberben megjött az epedve várt optikai kábel!Hurrá! Egy hete MÁRIS sikerült bekötni! Nagy munka-kettő lakás puszta földön s égen.Persze nemám csak úgy magába!Nem marad ám műholdas TV,meg drótos telegrács!Túrót!Csak csomagban!
Tegnap du.6órától ma 10h-ig se telefon,se TV sem pedig net!Hiába na! Fejlődik a technika!
Tehát mit állítasz?Hogy (de még 88-ban is,ha valaki disszidens ként)átlépte a határt......
Fricu!Ne tetézd!!
Az 56-os részét (Bécs melletti szöges-kutyás....)egy percre sem vitatom,hiszen nem voltam ott,nem láttam és sosem volt részleteiben téma a hazalátogató (szülői)barátokkal-rokonyokkal.
De!A nyolcvanas években történtekről (szerintem)halvány ideád sincs,de tolod.;-(
Maiersdorf és környéki "láger" Hohe Wandi(nemzeti park) panziók!Nem hogy kerítés,meg kutyás rendőr,de még egy HÁZMESTER sem!!!
Hát rég volt, amikor a gimiben mondatelemzés volt a feladat, de lássuk:
"Mikor 56-ban (de még 88-ban is, ha valaki disszidensként) átlépte az osztrák határt, háborús menekült volt, mint ma az ukrán!!!, akkor azonnal lágerbe zárták őket Bécs mellett. Szögesdrót, kutyás fegyveres őrök, őrtornyok, ahogy az illik!"
Tehát mit állítunk?
Azt állítjuk, hogy az 56-os a határon átmenekült magyar háborús menekült volt, mint a mai ukrán aki átjön, azt állítjuk, hogy azonnal fegyveresek fogták el őket és zárt, fegyverrel, stb.vel őrzött lágerekbe zárták őket! Évekre, míg valahova nem kellettek. Nem oda mentek ahova akartak, hanem oda, ahol fogadták őket. És ott is bizony kemény munkára fogták őket. Nem kívánságműsor volt. Eleinte biztosan nem! Aztán, ha bizonyított, kapott papírokat, rendes munkát, megélhetést. De nem járt neki - mint mai napság.
Továbbá, hogy ezek a táborok még a disszidensek idejében is meg voltak, tehát a 80-as években.
Azt nem állítjuk, hogy az akkori szigor ugyan az lett volna, mint 56-ban.
De magad is írod, hogy négy helyre is "pályázott" az ismerősöd - mire kellett valahol. Akkoriban már többé kevésbé nyitott táborok voltak, tehát megadott időben (!!) kimehettek, valamennyi ellátást is kaptak - de nem korlátlanul, ha élni akart - dolgozott, akár feketén is.
És ma?
(erről szól a történet - de érted te, csak kötekedsz. :) )
Csak azt is látom, hogy ezek az emberek korántsem civilek és pláne nem ártatlanok abban, hogy ide fajultak a dolgok.
Őket sem zavarta a legkevésbé sem, amikor Donyecket lőtte a saját tüzérségük, őket nem zavarta az ottani gyerek kiömlő vére sem. Annyi volt-van a bűnük, hogy nem a nyugati típusú demokráciában hisznek, jobban bíznak Putyinban, mint Bidenben.
De azért se mentek tüntetni, hogy tanulhassanak magyar anyanyelvükön a mi gyerekeink - vagy az oroszé, rusziné! Ahogy itt megteheti.
Akkor sem tiltakoztak, mikor felrobbantották a magyar képviseletet, nem határolódtak el a tettesektől. Azoktól sem, akik ma (!), a háború közepén etnikai tisztogatást folytatnak ellenünk.
Nem tudok "csak" áldozatként tekinteni rájuk, sajnálom.
És a nemzetközi egyezmények is csak a biztonságukat garantálják, a panziót, ingyenwifit nem.
A 80-as években. De aki akkor ment ki, az nem háború elől menekült, hanem disszidens volt. Nem ezt írtam volna?
De a láger - mint intézmény még akkor is állt! Egy dorogi haver kurvaként árulta a nejét, miután egy asztalosnál feketén dolgozva levágta az úját a barom, és nem tudott dolgozni. Iskolája nem volt, nyelvet nem beszélt (még magyarul se rendesen) nem kellett a kutyának sem - a végén szégyenszemre hazasomfordált. Felfüggesztettet kapott a disszidálásért...
Nem panziókban szállásolták el őket, mint ma, ingyen-vacsorával, ellátással.
Te Fricu!A Te barátaid,rokonaid bizonyára másik Ausztria felé disszidáltak,mint az enyémek.Nekem laktak egyedülálló barátaim lágerben(kijártunk velük fusiban melózni a "tokosoknak")és laktak családosok osztrák állam és persze áttételesen USA által fizetett panziókban.Ami közös a Te és az én eseteim között,hogy ha a regisztrált célállomásod éppen xart Téged befogadni,akkor "türelemmel " vártál a seggeden.Van cimbim,aki szép sorba 4országba(földrészre)regisztrált.Színtévesztő autófényező volt,fiú gyerekkel.(sehova sem kellett)Ma már német nyugdíjas.De volt (évekkel ezelőtt mekkszakadt a barátság)egy harckocsizó százados(akkormégcimbi)aki a CIA"kihallgatás" után választhatott,hogy a világ mely országába kéri rögtön az ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁT. Tehát-sok mindentől függött akkor is,ez is!
A nyugati média - a magyart is beleértve vagy nem közöl semmit a másik oldal álláspontjáról - vagy szégyentelenül hazudik.
Üdítő kivétel pl. az imént idézett francia újságíró, aki volt olyan pofátlan, hogy kiment, hogy a saját szemével lássa mi történik, vissza is jött, és még van bőr a képén meg is írni, amit talált!
De egy fecske nem csinál nyarat, ez csak egy epizód, egyetlen szót sem fogsz erről többé olvasni a médiában. Agyon fogják hallgatni.
Nem népszerű amit mondok neked, de kicsit gondolj már bele, hogy mit műveltek az ukránok a Kárpátalján, hogy üldözték, üldözik a magyar szót, de nem jobb a helyzet a szlovákoknál (Malina Hedvig rémlik?), vagy a szőröstalpúaknál se. Hány évet húztak le szegény magyar gyerekek - ártatlanul?
Az Úz völgyében történtekre még a román bíróság is azt mondta, hogy túlkapás történt, és törvénytelen.
Nálunk meg körbe van nyalva a segge az összes kisebbségnek. Szlovák, szerb, görög, mind!
És még egy:
Nemrég halt meg az 56-os nagynéném Kanadában. Mikor 56-ban (de még 88-ban is, ha valaki disszidensként) átlépte az osztrák határt, háborús menekült volt, mint ma az ukrán!!!, akkor azonnal lágerbe zárták őket Bécs mellett. Szögesdrót, kutyás fegyveres őrök, őrtornyok, ahogy az illik!
És nem volt ám kimászkálás meg pofázás, hogy lassú az internet! Két évig tartották őket ott, amíg nem jelentkezett egy ország (mondom JELENTKEZETT), hogy befogadná. Persze csak akkor, ha rendben voltak a papírjai. Aki pl. Délamerikába került - az két évig irtotta az őserdőt - mielőtt igazolványt kapott.
De a nagybátyám is két évig törte a követ és építette vasutat úttalan utakon fent északon, hogy az asszony és a gyerek maradhasson az ország közepén.
Aki persze szintén nem otthon lebzselt, hanem konzervgyárban a soron dolgozott, és a kutya nem kérdezte, hogy akar-e?
Még 86-ban disszidált egy barátom az NSZK-ba, németesítést kért (mert voltak sváb felmenői), de még az autóját is el kellett adnia, amivel kiment, mert egy segélyes honosításra váró nem tarthatott kocsit, és oda ment dolgozni pár évig, ahová az AMT küldte. Visszapofázás nélkül! Mérnökként a BMW gyárba pl. a török mellé a gyártósorra kulimunkásként.
Ha nem tetszik - mehetsz!
Én meg bemegyek a szentendrei LIDL-be, és nem hallok csak ukrán szót!
Teljes ellátás, ingyen utazás, szállás, segélyek, gyerekfoglalkoztató, stb.
Százezerszám vannak itt, miközben a jeszenszky habzó pofával ordít a világba, hogy szemét a magyar!
És hogy százezres lakóparkot fog építeni a magyarok helyén Kárpátalján - az ukránoknak.
Leugatja a német, holland, stb. parlamentet - azok az idióták meg felállva tapsikolnak neki!
És ez libsi nyugat miért nem emelte fel a szavát, amikor ezerszám mészárolták le az embereket a Dnyeszter mentén? Láttam a sírokat, az emléktáblákat a többezernyi névvel!
Vagy Donyeck, Luhanszk környékén? Akkor miért nem ugattak a demokrácia, meg az emberi jogok bajnokai?
Hogy az ukrán nehéztüzérséggel lövi a városokat? Értük nem volt kár? Még csak egy hírt sem érdemelt?
Ma meg leveszik a műsorról Csajkovszkij műveit? Szerencsétlen még a XIX .-ik században meghalt! Vagy kibasszák a négyszeres olimpiai bajnokot a szövetség éléről, ahová érdemei miatt ők választották fél éve?
Árnyaltabb ez a kép, mint azt te hiszed, gondolod!
Az általános tavasz-váró, termékenységi ünnepekhez van köze. A korai kereszténység átvette a pogány ünnepek egy részét. A csirke - tojás is ide sorolható.
Ahogy a zsidók is ünneplik a pészáh-ot, de ők se Krisztus emlegetik, hanem az egyiptomi kivonulást, amikor nem volt idő megkeleszteni a tésztát, mert sebtében kellett otthagyni csapot papot, mert kirabolták az egyiptomi szomszédaikat.
Tudod Pisti azért sem szeretném ha visszakerülnének bizonyos területeink mert Erdélyben , Felvidéken , Kárpátalján sok az olyan emberke akiket Te látsz Salgótarján utcáin és nem szeretnéd ha még többet látnál . Gondolom érted miről beszélek .
Emlékezz a Benes dekrétumra ami a mai napig legálisnak számít .Akkor ez miatt magyarok civilek ezreit semmizték ki és deportáltak Magyarországra és cseh országba oda ráadásul rabszolgának . Nos az ukránok is szeretnék az etnikai tisztogatást csak nem értem miért mert a zömében oroszok lakta területek mindig a régi nagy Oroszország részei voltak .
Hát az úgy van Gyula, hogy Te meg a volt Magyar területeket akarod visszavenni, holott tudod, hogy az nem fog menni, csak háború árán, ahhoz meg most csak a szánk van meg. :-)
Nézd akkor ha ezt mondod rendben . Nekem az a bajom a szomszéd államokkal , hogy amíg az elcsatolt magyar területeken élő magyarokat nem tekintik teljes jogú állampolgárnak és atrocitások érik őket addig a szemeben ezek szar országok mert tiltják a magyar nyelvet stb.
Na most Pisti barátom nem jót mondtál ! Mindkettő nacionalista nép . Az ukrán a legrosszabb a kettő között . Én azt mondom intézzék el egymás között a dolgukat de nekünk ebbe nem kell belemenni ! Nekem csak a Kárpátaljai magyarok miatt van gondom a fasiszta ukránokkal akik megörököltek egy régi magyar területet és ott basztatják a magyarokat , hogy kést a nyakukra ! Nos ezeknek amikor szétvált a nagy Szovjetunió akkor azt kellett volna mondani ez nem ukrán terület és visszaadjuk Magyarországnak .Ez helyett basztatják a magyarokat azóta is . Kapisi ? Most az a problémájuk a köcsögöknek , hogy az orosz vissza akarja venni a zömében Ukrajnai területeket . Na akkor , hogyan is van ez ?
Tévedsz ha azt gondolod hogy magyar ellenes vagyok,De attól még nem leszek nagy hazafi,ha folyamatosan ekézem az ukránokat és a nyugati sajtót,mint ahogy teszed. Mindkét oldalt elolvasom,és azt is amelyiknek a véleménye nem tetszik.
Ha ez a mérce akkor sajnos olyan világ felé közelednénk ami a 40-es években volt.
Nekem nem barátain a ruszkik akik itt ültek a nyakunkon sok évig tévedésbe vagy de nagyon ! Ugyanúgy utálom őket mint az ukránokat csak a két szar között jobb a nem annyira büdös !
Igazi Magyar ember Ő, csak olyan is van neki amivel gondolkodik, és nem örül annak, hogy civil emberek halnak meg, olyanok által, akiknek csak a "nagy nemzeti" büszkeségük van, nem pedig a józan eszük. :-(
Nem akarsz kimenni zsoldosnak az ukránok mellé ? Ott lehetne osztani az észt azok mellett akik az összes kisebbséget basztatták eddig ha ennyire ukrán párti vagy . Amúgy had kérdezzem már meg milyen leszármazott vagy ? Ukrán , szlovák szerb román vagy esetleg Közel-Keleti ?
A ruszki ennyi erővel megtámadhatta volna az amcsikat is. Akkor azzal harcol akivel állítólag ténylegesen is baja van. Nem a szódás lovát kell seggbe rugdosni,meg kiengedni az összes szódáját,hanem a kocsist kéne elverni mert döngeti az asszonyt.
A ruszki kreml fiókák meg élhetnének otthon is,hogy nagyobb legyen a nemzeti öntudatuk,nem a romokban heverő galád nyugateurópában viháncolni és osztani a fotókat az instán.
Szerintem ezért az állatvédők meghurcolnának ha a nyulat befaragod . Ajánlom vegyél be Viagrát és ha felállt akkor feküdj hanyatt és a nyuszit ültesd rá .Keddig ellesztek így ha teszel magad mellé sonkát tojást és a nyúlnak sárgarépát .
Mondja az ukrán és nyugati facenews sajtó az oroszok kifáradtak . Tényleg igazuk lehet . Itt egy kép amin egy ukrán tüzszerész egy orosz nagy hatótávolságú rakéta robbanófejét hatástalanítja . Tényleg szarban vannak az oroszok ha már négylábú házivízmű hidrofor tartályt használnak robbanófejnek .
Csak zansásítva azoknak, akik nem akarnak elmélyedni a cikkben:
Ez a pali zsoldosokat kísért el Ukrajnában, ahol meglepve látja, amerikai és angol katonák vannak jelen, és valójában ők döntenek a háborús kérdéseken.
Aki elég öreg, az tudja, hogy mindig így kezdődött: amcsi "tanácsadók" jelennek meg, aztán a harcoló alakulatok is.
Pl. Vietnám. Először csak pár száz, aztán pár ezer, aztán a reguláris alakulatok.
Ha nem ébrednek fel, iszonyú szenvedés és pusztítás vár az ukránokra!
Az lesz mind Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Afrikában is. A nagyhatalmak játszadoznak náluk, hogy ne a saját területükön kelljen megvívni a csatáikat.
Nem kell hozzá Nosztredámusz, hogy lássuk melyik vége jut a pöcsnek oda.
Én még egyetlen olimpikont sem neveltem ki. Se szülőként, se máshogy. És erre már csak statisztikai esélyem van, tényleges nincs.;-))
Szóval nincs személyes tapasztalatom e téren. Ahogy azt már mondtam, eddig két barátom egybehangzóan állította azt, amit. Egyikük szülőként, másikuk edzőként, tapasztalt sportolóként, olimpikonként.
Azt tudom elmondásból: amikor a gyerek eljut arra a szintre, hogy közelít a kerettagsághoz, de még nem az, bizony apuka finanszírozza addig a kiutazását, szállását a versenyre. Ez tuti, más forrásom is megerősítette a barátom fiával kapcsolatban.
Ezt az egy infót úgymond le tudtam csekkolni egész véletlenül.
A költségek idő, és tételbeli megoszlásáról egyikükkel sem beszélgettem, mert ha találkozunk, nem feltétlenül az ilyen, keveseket érintő belterjes téma a fő irányvonal.:-)
Magamban logisztikáztam össze az elmondottakból, így könnyen lehet téves is. Én a fordítottját gondolom annak, amit írsz: akkor kezd bedurvulni a helyzet, amikor a gyerek kezd beérni. Pestre költözés, albérlet, külföldi utazások, edzőtábor, stb.
Annyit mondott még a barátom, hogy bevett szokás ezeknél a kluboknál, és versenyzőknél, hogy amikor megveszed a gyereknek az új, méretre készített ruhát, a legújabb lég és kiskaliberű puskát, a régi, "levetett" darabokat bizony elpassszolják a még kezdőbb gyerekeknek, költség mérséklésként..
Annyit megígérhetek neked hogy ha alkalmam adódik, ezekre részletesebben rákérdezek, hogy jött ki a végösszeg. Decemberben újítanom kell a bíróimat, mert lejár. Akkor jó eséllyel biztos lesz rá alkalom kivesézni a témát.
Szponzorok, megélhetés. Szakmai gyakorlaton részt vettünk a Fehér úton a válogatott pisztolyos lányok edzőtáborán. A szövetségi kapitánnyal veséztük a formaidőzítés, az edzőtáborok logisztikázását, stb. Itt merült fel az, hogy nagyon nehéz az összes "lányt" egy időben, egy helyen összehozni, mert mindegyikük dolgozik a megélhetésért - vagy még tanul. Szóval, ez nem a foci, ahol semmire nem való emberek kapnak a majdnem semmiért irreálisan magas fizetéseket....
Egyébként a gyerekekkel már 8 éves kortól foglalkozunk. Igaz, nagyon speciálisan, mert ez a sport nem igazán gerinc barát a kis gyerekeknek. 10 éves kortól viszont már versenyezhetnek hivatalosan...
Távol álljon tőlem, hogy meghazudtoljak bárkit is, szerintem csak lehet nem ugyanarról beszélünk.
Én azért számoltam 5 éves beéréssel, mert a jelenlegi élversenyzőink már bőven a 18. születésnapjuk előtt utánpótlás vagy akár felnőtt válogatottak is voltak már. Mivel tudtommal 12 éves kortól lehet hivatalosan elkezdeni lőni így szerintem nem tévedtem ezzel nagyot. Péni talán kivétel, de a többség nem a lőtéren született, hanem - ahogy nyilatkozták - először fociztak, karatéztak,..stb, aztán valami véletlen folytán kipróbálták a lövészetet pld. a nagy sportágválasztón és ott ragadtak. Szóval a példáik mutatják, hogy nem nonszensz 5 év alatt elérni a válogatottságot. Persze ez nem sikerül bárkinek csak a kiemelten tehetségeseknek. Ha valaki ennek híján van és csak a szorgalma és kitartása viszi előre ott igaz lehet a sok-sok év és a rengeteg költség.
Versenyek: én az elmúlt időben nem nagyon láttam, hogy svéd vagy tengerentúli versenyekre utaztak volna olyan gyerekek, akik nem válogatottak vagy legalább Heraklész tagok. Őket viszont szerintem már a szövetség utaztatja, legfeljebb a kísérő edző költségét kell a klubnak kifizetni. Attól, hogy én nem hallottam persze még bőven lehet ilyen, de szerintem nem olyan sűrűn, hogy ezzel indokoljuk ezeket az óriási költséget.
költségek eloszlása: tehát arra gondolsz, hogy az első években nem is évi 3M hanem akár 5-6 millióba is kerül egy versenző kinevelése? Itthon??? Ezt kizártnak tartom. Ezt annyira kevesen engedhetnénk meg maguknak, hogy ebből a rétegből egyszerűen nem tudna annyi tehetséges gyerek kiesni mint amennyi jelenleg itthon van.
De ugye milyen érdekes dolog az írott, és a mondott nyelv közötti különbség? Írásomból azt veszed le, hogy indulat! Pedig most csak azért engedtem a választ bő lére, mert frissek az emlékeim.
Nemrég jöttem haza a Megyei tisztújító közgyűlésről, ( Gyula Bácsi! Pintér Laci ma átadta az üdvözletedet! ) ahol órákon át ezek a fárasztó jogi értelmezések mentek.
Nemrég volt a mi klubos közgyűlésünk is, amire mind a 11 szabályzatot át kellett pofozni a legújabb trendnek megfelelően. Még szerencse, hogy az NVESZ honlapján korrekt módon fent van a sablon, ami alapján viszonylag könnyebben meg lehet csinálni.
És, a személyes tapasztalatom itt is más, mint neked! Bár volt olyan, hogy elsőre elfogadták az általunk beadott papírokat, de mostanában nem ez a jellemző!
Jó nevű, a sportra szakosodott ügyvéddel csináltattuk régebben mi is, de azt az alkalmankénti 50-70 ezrest úgy döntöttünk, inkább elisszuk! Azóta mi készítjük, és adjuk be a papírokat.
Gondolom, elejthetett egy két jó szót az "érdekünkben", a kieső bevételei miatt...
Amit én írtam alapszabályokat, azokat eddig elsőre elfogadták. De én nem vagyok ügyvéd, nem pénzért dolgoztam ezekkel - így érdekem sem volt, hogy többször visszadobják, többször kérhessek pénzt.
DE - mint írtam -- ez az én véleményem volt. Én tudomásul veszem a tiédet. Még 15 évvel ezelőtt érdemes lett volna ütköztetni a te véleményedet az enyémmel egy bíróság előtt - mert akkor a bíróságok még többé kevésbé az írott jog alapján ítélkeztek. ( nem fejtem ki, mert értelmetlen is és tétje sincs)
Szóval nem érvelek, hogy miért lett volna igazam 15 évvel ezelőtt ( valószínűleg).
Sehogy! Rákötöttem egy írásodra, hogy tudd, neked céloztam!
Ha csak úgy beírom a levegőbe, hogy : "Fricu! Neked címzem ezt, vagy azt!", akkor honnét tudnád hogy neked szól? A többi Fricu is azt hiheti, és kész is a káosz! (gonosz vigyor! )
Csütörtök 14 körülhívj fel, milyen lőszert kell neked összepakolnom a versenyre! Orrvérzésig készítjük fel a jövő szombati döntőbe bejutott gyerekeinket, ki nem menjen a fejemből...
Látod, itt jön elő az elméleti, és a gyakorlati tudás közötti különbség! Meg amit említettem: nekem jogaim vannak csak, a másiknak meg csak kötelességei!
Nyilván nem rád értem, de most te játszod az ördög ügyvédjét!
Akkor nézzük: nem kötelező versenyezni? Nem kötelező sportorvosit váltani? Teljesen igazad van! Nem kötelező! Olyannyira, hogy a tagságunk legalább harmada nem is él ezzel a lehetőséggel! Viszont így nem is versenyezhet! Sőt, tovább megyek!
Ha 14-18 év közötti az életkora, még az egyesületének kiskaliberű fegyvereit sem használhatja törvényesen! Még edzésre sem!
Ugyanazt kell kapja herpeszes Ödönke, mint a sokszoros Országos Bajnok klubtársa?
Na ja! Majd ha megfizeti a kiemelt edzőt, aki ezekkel a gyerekekkel foglalkozik...és nem 25 gyerekkel, hanem max 2-3-al. És már azok sem Ödönke szintjén állnak akkor!
Abban persze igazad van, hogy egyéb, általános dologban ez él. De itt vissza is kanyarodtunk oda, hogy előírom a saját fegyvert, saját felszerelést minden egyes új belépőnek, és kész!
Abba meg már bele sem megyek, hogy a "rendes" , a pártoló, és a tiszteletbeli tagok jogállása merőben más, és erre az alapszabály is külön kitér!
Jogod van belépi mondjuk hozzánk? Meg a ló..szt! Minden sportegyesületnek kötelezően kell rendelkeznie - többek között - Alapszabállyal, amit a törvényszék bírált el, és jegyzett be hivatalosan.
Az SZMSZ, a pénzkezelési, az adatvédelmi, és a többi most nem releváns. Csak eszembe jutott, mert most kellett az összeset harmonizálni a megváltozott jogkörnyezethez.
Nos, a régi Alapszabályunk szerint ( amit szintén befogadott a törvényszék ) az szerepelt, hogy új tag felvételéről a Közgyűlés határozhatott. Nyilván ez a régi rendszerben működhetett egy bebetonozott belterjes, kis létszámú tagsággal,
de amúgy teljesen életszerűtlen volt. A legújabb szerint az Elnökség egyszerű többséggel dönt arról, hogy befogad-e téged a tagságunkba, vagy sem!
Szóval, az csak egy része a dolognak, hogy te mihez érzel jogot, vagy mihez nem!
Ismétlem: a törvényszék nem fogad el olyan iratot, ami ütközik a hatályos törvényekkel. Olyannyira nem, hogy általában még a légy hátán a szőrszálba is beleköt! Szintén tapasztalat!
Én itt be is fejezem. Nem akarlak semmiről meggyőzni, csak elmondtam a napi gyakorlatot, ami teljesen törvényes! Amit eddig visszadobott a törvényszék módosításra, azt mindig átírtuk a hatályos törvények alapján, és utána be is jegyezték a változást!
Innentől kezdve senki nem fog meggyőzni arról, hogy törvénytelenül tesszük a dolgunkat úgy, ahogy a szabályzataink szólnak...
Még csak a közelében sem vagyok annak, hogy kompetens legyek e témában. Mondhatnám azt, hogy "ha ők hazudtak nekem, akkor most én is neked", de attól sokkal többre tartom őket!
Egyébként rosszul számolsz: ha egy 18 éves gyerek beérésére 5 évet számolsz, az ma, a mai ismereteim szerint nonszensz! Nem én mondom, hanem "igazi" szakemberek. Már 8-10 éves kortól komolyan kell foglalkozni egy-egy gyerekkel, hogy Péni szintű versenyző legyen belőle, és még időben! (persze fokozatosan fejlesztve és terhelve, nem pedig rögtön állóban lövetve őket...)
Versenyek: (ezt is érintett, és hozzáértő szakemberektől tudom) egy bizonyos szinttől kezdve édeskevés a napi szintű edzés a jól megszokott klubban, vagy akár hazai versenyek, OB.-k látogatása.
És itt kezdődik az igazi költség! Amíg csak Szlovákiába kell átruccanni, addig nincs nagy költség. Francia, svéd, tengeren túli versenyekre már komoly költséget kell számolni! Egy szülő kísérőnek pluszban, és egy három napos versenyre se 3 ott alvást számolj! Neked ezt már csak akkor fogják fizetni, ha eljutottál odáig! A szponzorok is csak akkor jönnek utánad...
Nyilván nem a mezei versenyzőkről beszéltem, és nem is arról, hogy ez a költség szép egyenletesen elosztható a 10-12 év alatt.
A kezdetekben a legnagyobb költség nyilván a félévente kinőtt lövészruha, meg az alap puska, ami használtban sem két forint. Amikor meg már kvalifikálnod kell magadat egy-egy versenyre, azoktól az évektől kezd húzóssá válni az ügy, és nem kicsit!
Nem egy-két nemzetközi versenyen kell részt venned, hogy formában maradj, sőt, fejlődni tudj! Azt semmi mással nem tudod kiváltani, ott kell lenned versenyzőként!
Éppen nézem az ukrajnai törpét aki ugye nem ukrán csak elnök. Növeszti a szakállát de a pajesza nem nő .Valamit elfelejtett ? Lehet a fodrászával van gond ?
Nagy tévedésben vagy , hogy joga van mindenkinek sportolni manapság . Nem joga van hanem pénzének kell lenni , hogy egyáltalán egyesületi tag lehessen ! A régi rendszerben az MHSZ-be meg stb beléphetett mindenki az éves tagdíj ha volt max 10 Forint . Az akkori ingyenes sportolás azért volt mert az a katonai előképzésről szólt . Lövész oktatás , repülős oktatás stb. Nem azért , hogy a fiataloknak jó legyen hanem a Néphadseregnek legyenek előképzett emberei ne alapról kelljen őket kiképezni . Viszont akkoriba is az élklubok selejteztek . Én 1968-ban kerültem be az Újpesti Dózsa öttusa szakosztályába mert jöttek agitálni a Deák téri Általános iskolába a Dózsások . Ott is az volt , hogy már serdülőként selejtezték a srácokat akiknek nem ment az öt sportág . Azoknak felajánlották , hogy menjenek át azokba a szakágakba amiben jók voltak mondjuk úszás vagy lövészet vagy futás stb. Akkor a legjobban pénzelt klub A KSI volt öttusában is . A második a Néphadsereg klubja a Budapesti Honvéd utána jöttünk mi az Újpesti Dózsa a belügy klubja majd a Csepel a Csepel Vasművek klubja és az utána Székesfehérvár amit valószínű a Fehérvári hadi üzem a későbbi Videoton szponzorált . Az öttusában a KSI-sek szuper ruhákban szuper fegyverekkel lőttek mi Dózsások kifakult melegítőket kaptunk és lovagláshoz rendőr csizmákat nadrágokat és Drulov szar pisztolyokat . A Szentendrei Kossuthon mikor elkezdtem az ötalakos rapid fire magyarul gyorstüzelőst lőni ott kaptam egy Hammerli 208 International gyorstüzelő pisztolyt majd mikor értem el eredményt és befaragtam a pisztoly markolatát magamnak akkor az edzőmelvette és adott egy Hammerli 230 gyorstüzelőt ami már ütőképesebb volt de a Walther OSP-kellen kevés volt hiába kaptam hozzá Lapua lőszert .
Tök igazad van Robi .A Guglis útvonaltervezőre nem lehet hagyatkozni . Ezért írtam szimizso-nak is , hogy az egy faxság amit az kiad időre egy útvonalon. Az nem veszi figyelembe az út minőségét és az útvonal vezetést tehát a kanyarokat csak az út hosszát és a megengedett 90 km-es sebességet . Csak éppen az emlegetett 25-ös útszakasz felén kátyús és annyi kanyar van benne mint égen a csillag . A legenyhébbet lehet jó kocsival 70-el bevenni a többit jó ha 50-el ..
" gyereknek ugyanahhoz a bánásmódhoz van joga, mint annak, aki versenyeken is résztvesz." Szerintem ez addig igaz, amíg ugyanabban a "jogviszonyban" van a klubjával a két gyerek. Egy sportolói szerződés is általában kétoldalú, abban a klubnak is rögzítik a kötelezettségeit ami általában bővebb, mint amit a standard hobbisportolóval szemben vállalnak.
Nem kényszerít senki. De a sporttörvény alapján jom van ( a gyereknek) belépni és ott sportolni. Egy másik törvény alapján a gyereknek ugyanahhoz a bánásmódhoz van joga, mint annak, aki versenyeken is résztvesz.
Az egyesületi tagnak nem kötelező sportversenyeken résztvennie. Nem kötelező sportorvosit csináltatnia.
És még így is ugyanzt kell kapja, mint aki eljár versenyezni.
Lehet ellene ágálni, de ne relativizáld.
A "kötelező" az a szó, ami nem vonatkozik olyan egyesületi tagra, aki versenyezni akar.
mert ami reá kötelező, az mind a sporttörvényben van leírva.
Nézd, a nevezettek és Te is nálam sokkal kompetensebbek vagytok a témában, de elég hihetetlen ez a szám. Számoljunk: a jelenlegi kerettagok 18 évesen már bőven "odaértek", tehát max 5 év alatt. 15M-val számolva az havonta 250e, ami azért erősen irreális összeg szerintem.
Technikai sport révén viszonylag magasak a költségek, de azért ami számokat írtál szerintem inkább egy nemzetközi szintű versenyzőre igazak, viszont ott már a gyártói szponzoráció is belép a képbe. Egy 12-15 éves gyereknek gondolom nem feltétlenül kell mindenből új, pláne nem a top-top szint. Az utánpótlás versenyzőkön rendszeresen feltűnnek az előttük járók nevével ellátott ruhák. A nagyobb múltú egyesületek a korábbról felhalmozott felszerelések miatt nyilván könnyebbb helyzetben vannak emiatt is, gondolom a nagymenők a levetett - ingyen kapott - szponzorcuccaikat simán odaadják a klubjuknak (na jó, puskát talán nem :) )
A szülőket azért is kell anyagilag helyzetbe hozni, hogy otthon letörjék a gyerek "nincs kedvem edzésre járni" próbálkozásait. Nyilván lesznek költségek, de ha focizik/teniszezik/síel /táncol a gyerek akkor is kell versenyre hurcolászni.
Mentem vissza a gyógyszertárba kiváltani a kimaradt vérhígítómat. Kint állnak ketten. Kérdezem az előttem álló erősen középkorú hölgyet: WTF?
Azt mondja nekem, sokan vannak bent, nem ajánlatos bemenni. Ok, kivárom a soromat, szép idő van, nem esik nyakamba az eső, stb...
Belépve tapasztalom, hogy hárman vannak bent rajtunk kívül a hodály nagy gyógyszertárban, egymástól minimum két méter távolságban.
Szó nélkül várok a soromra, erős, néma elfoltással.
Utána átsétáltam a Coop boltba, ami legnagyobb túlzással is ha 15 m-re van a gyógyszertártól. Épp a hentespult előtt állok sorba a nagy tömegben csirkefarhátért, amikor beáll mögém hőmérő távolságra ugyanaz a nő, aki az előbb még előttem sorakozott gyógyszerért.
Mondom neki jó hangosan, de azért még kulturált hangon: Csókolom! Nem ajánlatos bejönni, mert sokan vannak itt bent!
A döbbent csend után a válasz: De az gyógyszertár!
Az én válaszom - szintén jó hangosan - csak annyi volt: aki vírusos, az otthon fetreng karanténban lázasan, vagy légfegyvert javít a garázsban! Vagy nem tud róla, és itt is fertőzhet!
Na jó, a légpuskás, garázsos részt csak én költöttem a történethez!:-))
Egyébként senki érintetten maszk, kesztyű, meg szkafander, mert akkor egy rossz szót sem szóltam volna...
20 éve nincs jogsim. Kicsi rá az esély. De amikor még autóztam, azt is teherrel leginkább. nem voltam Fittipaldi, és most sem vágyom rá.
Az előzőhöz: Kényszerít valaki, hogy belépj az adott klubba, és aláírd a szerződést? Ha majd kényszerítenek rá, akkor kényszerítés lesz!
Finoman jelzem feléd: ha vásárolsz egy vonatjegyet ide hozzám, és a kaller nyakában lógó képrögzítő miatt panaszkodsz, az sem lesz jogos.
Márpedig attól a pillanattól, hogy felültél a vonatra, ráutaló magatartással elfogadtad az utazási feltételeket, a vasút saját, rád vonatkozó szabályait.
Te egy szerződést vagy aláírsz, vagy nem! Támadhatod a tartalmi részét, de attól még nem lesz kényszerítés. Ha tudod, hogy jogszabályellenes dolgokat tartalmaz - szerinted - , akkor nem írod alá, és elmégy egy másik helyre.
Egyébként unom már nagyon azt az agyf.sz liberális szemléletet, hogy nekem mindig mindenhez jogom van, a másik meg le van szarva, örüljön, ha nem perelem be!
Majd ha jó fizetésért csinálom, amit, és nem társadalmi munkában, saját szabadidőm rovására, akkor én sem fogok háborogni azon, ha egy gyerek a célegyenes előtt hagy ott a temérdek beleölt órámmal, és megy inkább paintballozni...
jó pár évvel ezelőtt egy szaunát építettünk valahol felétek. Kinéztük az útvonaltervezővel e leggyorsabb utat. Nagy rakomány, lassú járat, részben sem autópályán mentünk.
Volt egy szakasz, ahol olyan rossz volt az út minősége, hogy "csak" fél órával csúsztunk meg a menetidőn. Ennyit a Gugliról...
Egy szóval sem állítottam, hogy nincs! Rengeteg helyi járatú vonalon van még ilyen. Ezek leterheltségét, és veszélyességét viszont ne is hasonlítsd össze egy IC vonaléval!
Majd a druszáddal elmentek egy kör IC útra, ahol megtanulod a fékút, a beláthatóság, és a sorompózottság csínját, bínját. De nem most pénteken, mert Nagypéntek miatt az edzés is elmarad!
A legvadabb kommunizmusban, pártkönyves klubvezetés idején se volt példa arra, hogy lövés dördült volna ezen a napon nálunk.;-)
Tényleg? Írtam én jogszabályról? Olvass el egy olyan klubszerződést, amit nekem mutattak, amikor "tanácsot kértünk" nagyobb Pesti kluboktól, hogyan lehet megakadályozni a gyerekek lemorzsolódását, amikor már bele öltél rengeteg időt,
energiát, és már kezdene eredményeket hozni a klubnak. Ja, és a nagy klubok nagy szerződéseit nagy klub jogászok fogalmazzák meg. Vélelmezhetem, nem akarnak fejjel menni a falnak, sorba állni a pofonért, stb...
Kezdődik azzal, hogy gyere vissza akkor, ha a gyereknek megvetted az előre megadott, és javasolt felszerelést saját költségből. Ezt nem csak a nagy Pesti klubok, hanem J.Csaba Szegeden, P. Laci Debrecenben szintén így csinálja. És működik.
Továbbá szerződés a klubbal, hogy a kötelező versenyekre viszed a gyerekedet saját költségen, és az edzéseket is kötelezően látogatni fogja. Amennyiben nem jár a gyerek edzésre, visszamenőleg kiszámlázzák a szülőre a nem kétforintos edzői díjat.
Hogy ez mennyire törvényes? Nézz szét az országban! Ez a konstrukció legalább nagyon korrekt, és életszerű! Belülről látom a pozitív hatásait!
Inkább, mint a foci!
Más: járt a gyereked szertornára/focizni/kajak-kenura/ judózni, stb.? Feljelentetted a klubot gyerekbántalmazásért, kényszerítésért, amikor kék és zöld foltokkal, hulla fáradtan jött haza edzésről rendszeresen?
Merthogy a csúnya edzőnéni vagy bácsi kényszerítette, hogy még két kört fusson a végkimerültség határán...
Nem mondtál újat arra motorral szoktunk menni mert egy igazi kihívás . Az az út azért veszélyes mert nem egyforma a burkolata . Hol tűrhető hol meg szinte murvás + az hogy napsütésből bemész a fák közé és hirtelen nem látsz mire megszokja a szemed .
A komoly versenyzésben sose voltam benne, furcsák voltak a magas számok. Befizetem az éves tagdíjat, onnantól csak a lőszert/lőszerelemek költségét kell állnom.
Nem légből kaptam elő az adatokat. P. Laci olimpikon sportlövő barátom összegesítette nekem jó pár éve, és akkor 10-12 volt a keretszám.
B. Robi druszám, akinek a fia junior kerettag volt kb. ugyanakkor, 10-15 misiről beszélt.
És most vissza is kanyarodhatunk oda, hogy mi van vidékkel...
Nevek nélkül: puskás versenyző az előbb említve volt. Konkrétan Pestre kellett költöznie tizenévesen egyedül, hogy az UTE heti 5 edzésén részt tudjon venni.
A pisztolyos tehetségünk a megyéből szintén fel kellett hogy költözzön. Ugyanezen okokból. na meg azért, mert ott kiváló szakemberek vannak, nem csak olyan vidéki szagemberek, mint én.
Van még egy pisztolyos tehetségünk, de belőle nem lesz semmi. Nem olyan a mentalitása. Pedig láttam egy Syus eredményét versenyről, 574 kört légpisztolyozott össze, ami nem piskóta...
A költség viszont nem ez! A 4.000 Euró/db fegyverek ára egy dolog. A fél évenként kinőtt 1,500-as lövészruha (kamaszokról beszélünk, évi 5-10-15 cm növéssel, súlygyarapodással, stb.) is nagy tétel, de nem a legnagyobb.
Az igazán húzós az, hogy külföldi versenyekre viszed a gyerekedet, több napos szállás az akklimatizáció miatt, útiköltség, kaja, nevezések.
Hozzá jön még az, hogy ha nem szerencsés Fővárosi (Komáromi, stb. ) lakos vagy, akkor bizony albérlet, Pesti suli, stb...
Szóval, nem az egyesület terhe az, ha a kvótáig eljut az a gyerek...
Hát, régen rendeztünk már HFT-t. A múltkori helyen már nem is fogunk. Amikor 3,5 volt a nevezési díj, még belefért az ezres / fő lőtérbérlet. Meg a kaja is kijött ötszázból fejenként...
Most legutóbb már 6,000.-Ft/fő, + egy ezres azért, hogy kipakolja kajához a műanyag asztalokat. Na ez már nonszensz. Ilyenkor megy az ember máshova...
Hogy miért hagytuk abba? Lásd fent, ez volt az egyik ok. A másik az, hogy az akkori csapat nagyon elkanászodott.
Fizettük a szállást a helyi vadászházban, étel-ital, élménylövészet, korongozás, dolgozni meg már csak seggel akartak. Más, nem ennyire buli munkában nem akartak részt venni. Akkor ide se fogtok jönni címszóval abba hagytuk ezt a vonalat.
A sziluettet már ezek tapasztalatában kezdtük szervezni. Megválogatjuk, a csapatból ki az, akire számítunk, és ki élvez ezért kedvezményt. Ennyi.
Azt is leírtam, hogy a fejlesztések nem a versenybevételekből származnak. Arra ott vannak a pályázatok.
Másfél milla értékű lövészruhák különböző méretekben, még annyi új légfegyverekre - ezt csak célirányos pályázatokból tudod kigazdálkodni. Adó egy % sem játszik, aprópénz az is. Hidd el nekem..
Tavaly eljutottam terepversenyekre. Tényleg nagyot fejlődött a sport, és a változatos pályákat tényleg nehéz, de élvezetes volt lőni.
Ennek ellenére nonszensz a 3 nap építés. Szerintem. Váltsd le a csapatot! ;-) Mondjuk, egy nap építés, két nap gyakorlás rajta - úgy már beleférhet!:-DD
Az idei Sziluett OB-ra eljöhetsz építőnek is, nem csak versenyezni. Tudom, itt sík a vidék, nem kell fákra rakni a célokat- de így se leányálom. Viszont nagyon pörgősen, és flottul megy minden, ha az összeszokott, rutinos csapat van ott építeni.
Sok év rutin miatt már megvan a technika, mindig csak az új becsatlakozókat kell eligazítani a munkamenetről. Hidd el, ha az a - jó, legyen 6-8 fő - csapat érti és tudja a dolgát, pillanatok alatt megy minden, még fára mászással együtt is!.
Az elején 50 m-es szalagmérce volt nekünk a segédeszköz. Ma már van egy profi, tized méteres távmérőm erre a célra, egy itteni fórumtárs kedvezményes árképzésének köszönhetően.:-)
Ha már ekkora nagy májer vagy, akkor javasolnám a Felsőtárkány-Lillafüred útvonalat a 160-akárhány hajtűkanyarjával! ;-) Ott lehet kóstolgatni, hogy meddig a meddig :-DD
MSSZ vonalon a lilákon kívül nem tudom ki számít igazán nagy klubnak, a válogatott keretet az övéiken kívül mégis további 10 klub adja. A Heraklész keretet pedig 15-20 egyesület, amelyik jó része nem tűnik túlságosan gazdagnak.
Az látszik, hogy a kerettagok ki lettek stafirungozva, hogy ez a gyártók vagy az MSSZ révén azt nem tudom, de őszintén: technikai sport révén enélkül nemigen lehetnének érmes remények, és azért ők már bizonyítgatják, hogy nem pénzkidobás a rájuk fordított pénz. Az olimpiai kerettel jelenleg ott tartunk, hogy bármelyikük éremesélyes egy világkupán úgy, hogy a legidősebbjük is csak 25 éves. De a junior EB-n is volt éremeső, szóval az utánpótlás ebből a szempontból elég jó úton halad, már ami az élsportolókat érinti.
Mindamellett tényleg kérdés, hogy egy vidéki klubba letévedő gyerek hogyan jut el odáig, hogy észrevegyék és felkarolják a tehetségét. Szerintem mostanság messze jobb eséllyel történik ez meg mint pld 10 éve. Talán nem is ez az igazi probléma, hanem a tömegbázis: azokból kellene sokkal több akikből ugyan hiányzik az a kis plusz amitől élsportolók lehetnének, de ettől még szeretnek lőni és akár Bundesliga-szerű csapatversenyeken nagy élmény lenne ha küzdenének egymással.
A 10-20M szülői költség szerintem erősen túlzó, ahogy a múltkor láttam a Fehér út parkolójában a drága járgányok a focipálya környékén már félreálltak, egyik se ment el a lőtérig....
Mindkét irányba lejt komám a Bekölcei elágazástól de ez nem jelent semmit csak okoskodás ha valaki 9 perc alatt megteszi a távot . Még a felét sem teszed meg rally autóval sem .
Robi . Ez sem pont igaz amit írsz . A nagy klubok sem fürdenek a pénzben mert . Egyrészt az MSSZ csak szedi be a pénzt és csak csorgat vissza a nagyoknak annyit ami elő van írva a szabályzatban semmi többet vagy még azt sem ha rá nem szólnak .A kis klubok szart sem kapnak csak befizetnek A Kovács Tibor idejében amikor ő volt a titkár előfordult , hogy lenyeltek volna klubnak járó pénzt . A Mátyásföldi Technokoop esete volt , hogy a Gyurisatti Gyuszi olimpiai kvótát szerzett Szöulba és a szövetségnek ilyenkor az anya egyesületnek kell pénzt adni a versenyző felkészítésére lőszerre stb. . Nos azt elfelejtették . Kérdeztük a Hollandi Palkó barátomat a klub elnököt meg -e kapta . Mondja nem ő is elfelejtette , hogy ez jár . Utána ment reklamálni és mondta Kovács Tibi , hogy bocs de elfelejtettük . Na erről ennyit .
Robi, csak annyi, hogy sziluettben persze, hogy olcsóbb a nevezés, hiszen a pályaépítés ideje és munkája töredéke egy FT-HFT verseny pályájának megépítéséhez képest. Nálunk 71 db cél van kirakva egy versenyre az erdőben, többször magasan a fákra felszerelve konzollal és spaniferrel, gondosan kimérve a távolságok, hogy minden szabályos legyen. Minden egyes célhoz vezető részen le kell vágni a füvet és a belógó ágakat, egyesével kihúzni a zsinórokat, le kell ütni minden pályán 3 karót stb. Ezt nem lehet megcsinálni 6 óra alatt, csak több nap alatt. Mi mindig úgy csinálunk pályát, hogy igényes legyen, kihívást jelentsen, tudjon rajta tanulni és fejlődni a versenyző. Persze össze is lehet csapni a pályát pár óra alatt, csak akkor a versenyzők nem jönnek el többet.
Amúgy meg általatok szervezett FT-HFT verseny 2018-ban volt utoljára. Gondolom nem azért hagytátok abba mert meggazdagodtatok belőle és már nem kell több pénz. :)
Miki ne legyél már te is okoska . Tizen sokéve járok azon az úton minden kanyart ismerek ott meg azt is hol van kátyú meg stb . Ez nem autópálya hanem egy igencsak veszélyes szakasz egy keskeny úttal. Évente vannak autók a szakadékokban úgy hogy a fák tetejét letördelik esés közben . Ennek a rövidnek kinéző szakasznak a Borsodi oldalán van csak megcsinálva az aszfalt normálisra a Bekölcei lehajtótól de az egész úton csak két kb. 100 méteres egyenes van a többi hajtűkanyar sorozatban . Rendezhetünk egy mítinget és a tét az autóink . Gondolom még szeretnéd megtartani a Skodát .
Az igazi megoldás az orosz . Videó : kerüli a barom a fénysorompónál állókat , kiemelkedik egy lap az aszfaltbólés a sínek előtt és totálkárra teszi a csákó autóját .