Keresés

Részletes keresés

mediterán64 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 4416

Nagyon szépen beindult. Ez kb. két hónap előny a kinti növényekhez képest. Május végétől ez is fog érni. Először a tavalyi és utána az idei. Én is azért kezdek tartani konténerben, mert így két hónappal korábban tudok enni, mire  a kinti nagy fa fügéi elkezdenek érni.

Előzmény: 55judit (4415)
55judit Creative Commons License 2016.03.02 0 0 4415

Nagyon szép, gyakorlatilag minden nódusznál van egy gyümölcs. Ennél több akkor sem lenne ha visszacsípted volna. Sőt. Lehet hogy 4-5 szemmel kevesebb is lenne.

A visszacsípés értelmét akkor látom, ha nincs elég helye a bokornak.

Az én tavaly nyáron szerzett husángom nálam hozott néhány rövid ágacskát még őszig, és elkezdett nevelni 3 szem fügét. Fagyok előtt kiástam, vödörrel bent teleltettem mert másik helyen lesz. :)

Mióta nappal plusszok vannak kint van, éjszaka bent és most ilyen:

Ha nem lesznek éjszakai fagyok, kiköltözik. Nem tudom a tavalyi fügék beérnek-e majd.

Előzmény: mediterán64 (4414)
mediterán64 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 4414

Igaz ezek nem visszavágások, hanem pontosan egy éves dugványok. Az egyik elágazásos lett a másik hosszún szárú és mind a kettőn kb. egyforma számú termést nevel. Úgy látom ezek május végére beérnek.

Előzmény: 55judit (4403)
zakkwylde873 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 4413

a kepeken en joreszt elsotermest latok, azert nincs a kozelukben level. illetve az egyik kepen latok egy friss levelhianyt, de abbol nem vonnek le semmifele kovetkeztetest, valoszinuleg veletlenul vagy a fotozas miatt lett letorve.

Előzmény: Törölt nick (4411)
Sándor111 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4412

Szia! Ezeket a képeket Kurdi Laci készítette, nálam még nem termett az övé (sem). A képeit azért gyűjtöttem össze, hogy lássam mire számíthatok. Ezt a módszert még nem alkalmaztam, amit írtál. Egyébként pedig első éves fügés vagyok, a tavalyi év a fajták beszerzésével telt. Termés még éppen indult volna ősszel az egyik fajtánál, de már lefagyott.

Előzmény: Törölt nick (4411)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4411

Szia Sándor!

A képek alapján felmerült bennem, hogy szoktad-e a leveleket ritkítani a termések körül? 

Ha igen, mikor? 

Közvetlenül érés előtt, mikor kezd zöldből érőre változni a termés?

Köszi!

Előzmény: Sándor111 (4410)
Sándor111 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4410

Esetleg ilyen? (Kurdi Laci-féle)

Előzmény: Nobody1 (4386)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4409

Nézegettem már én is hová lehetne, de sajnos itt sehová. Üdülő településen lakom, itt a saját háza elé mindeni ültet valamit amire lehetősége van, máshol meg az önkormányzat folyamatosan fűnyíróz. Ilyen helyen nem engednek meg semmit kiültetni. Egyébként sem ehetnék róla, mert itt az idegenek szezonban minden gyümölcsöt leesznek a házak elől is. De nem gond, a kertbe fér néhány bokor, egy része már termést is mutat idén. Lesz vagy 3-4 vödörben is, tehát terem annyi ami nekem kell. :)

Előzmény: Lakótelepi_kertész (4408)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4408

Ami itthon van az ingyen van - írod. És mi van ha máshova ülteted, közterületre. Próbáld ki, csak egy vastagabb ág kell hozzá és hogy nedves helyen talajban legyen, megnőne mindenhol. Nem muszáj, hogy a saját kertedben legyen a nem ideális körülmények között, attól még ingyen ennél róla. :)) mint én is. Talán értesz. Én emiatt is kertészkedem a lakótelepen, nagyot gondoltam, de bejött, legalább is eddig.

Előzmény: 55judit (4402)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4407

Ez nem teljesen biztos még!

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4406

Idén ez a kísérletem... Bár féltem őket visszavágni, így nem mind került giotinra :((

De az eredményeket majd láthatjátok, megígérem, csak nem mertem eddig írni, min is jár az eszem. Nem ajánlom addig senkinek sem, amíg nem látom a végeredményt. Ezek már 4-5 éves tövek, ki kell, hogy bírják, egyébként az egyik tövet vágtam úgy vissza, mivel kéregpusztulás lépett fel nála a sok vissza-visszavágástól.

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4405

Mi lenne, ha készítenél nekik egy mesterséges falat, téglafalat, ami mellett kapna plusz meleget, nálam a garázs sem fűtött, de a tégla tartja a hőt...

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4404

Az az igazság, hogy nálam is lehetne több termés, ha nem lennék ennyire kísérletező kedvű, ha a jól beváltnál maradnék, akkor biztos dologra "fizetek be", de hátha van más módszer is, ami ugyanígy jó, de haszna is van pluszban. Na ez a visszacsípés azért is jó dolog, itt a fal tövében, mivel masszívabb zömökebb növényt eredményez, ami jobban ellenáll a falnak lökő szélnek. Bár elsősorban a korai termőre fordulást céloztam meg vele, tavaly visszavágtam minden ágát erősebben, idén ezt nem teszem, hagyom had feküdjön le, kitolom a lombkoronát, nagyobb felület, nagyobb termésmennyiség... Elméletben. :))

55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4403

ja, és még valami:

ha a vödrös fügéket minden évben tövig visszavágjuk, akkor ugye mindig hosszú ágakat nevelne, így lenne a legtöbb termés igaz?

55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4402

Profi módon kezeled a fügéket, gratulálok! Szerintem az a legjobb ha én hozzá se nyúlok, mert annak terméscsökkenés lesz a vége.

fal mellett szerencsésebb helyzetben vannak a tieid, mint az enyémek ebben a gödörben. De nagyon szeretem, és hát ami itthon terem az ingyen van, ezért próbálkozom. :)

Előzmény: Lakótelepi_kertész (4400)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4401

Már látom hol volt a baj, a visszacsípés után meghagytál minden előtörő hajtást, így a hajtást növesztette a termések kialakulása helyett, tehát oda ment az energiája, és nem a termésre.

Én egyik télen sem takartam egyik fügét sem a lakótelepen. Fal mellett ezt nem is kell...

Előzmény: 55judit (4399)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4400

A szabadföldi fügémnél a csúcsrészt csípem csak le, nem metszek, így a teljes ágrész megmarad, ezt a növény nem érzi meg. Esetleg az oldalhajtások előtörhetnek, de ha ezt teszi is, akkor azt még a kialakuláskor ismét kicsípem, így csak a termésbe mehet az energia.

Itt láthatod, hogy nincs seprűszerűen a vége, ezt nem is értem, miért lenne így?

http://2.bp.blogspot.com/--OV51vdceBQ/VtQNTYze4nI/AAAAAAAA_bU/tc0yL0hxF_4/s1600/IMG_8572.JPG

http://2.bp.blogspot.com/-pPu4JR6NoQs/VtQNTf02XwI/AAAAAAAA_bQ/Sg9N3eo6QQI/s1600/IMG_8583.JPG

A tavaszi metszés sem több pár centinél ettől nem lesz óriási növekedése.

A dézsás pedig ha sok gyökérrel rendelkezik addig növeszt nagy ágakat, amíg egyensúlyba nem kerül a föld feletti és föld alatti rész magyarán ágak=gyökerek. Tehát ha teljesen visszavágnám akkor erőteljesen nőne addig, amekkora a gyökérmennyiség. A rövid, kicsi ágon is terem, csokor szerűen, de azt általában nagyobb valószínűséggel rúgta le több éves tapasztalatom szerint, mint a fejlett vastagabb ágakon lévőket, így arra törekszem a dézsában, hogy hosszabb ágakat növesszen, és azon több termés legyen. Az első terméseket a dézsások rendszerint ledobálják, csak nagyon kevés tövenként maximum 2-3 termést érleltek nálam be eddig (tapasztalatból 5 év alatt 20 db 15 literes dézsás növénynél.).

Előzmény: 55judit (4398)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4399

Én azt értem el a nyár eleji visszacsípéssel, hogy olyan sokáig nőtt még ősszel a friss hajtás, hogy most vissza kellett minden kis ágát vágni, mert elhaltak a csúcshajtások. Ez ki van ültetve, falevéllel volt takarva.

Előzmény: 55judit (4398)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4398

Akkor értetlenkedek kicsit:

tavaly nyár elején, június 11 környékén én is visszacsíptem egyik kis bokron az ágakat, mert tőled olvastam, hogy így serkenteni lehet a gyümölcsképződést. Akkor nem lett rajta, de most már lesz első termése pár szem. Viszont hozott hajtásokat visszacsípés után, így vannak csúcshajtások is. nem értem, nálad miért nincs? Visszavágásnál bár ugyanott nem nő tovább mert a csúcshajtást levágjuk, viszont alatta hoz 3 hajtást is, és nem csak abba az irányba amerre szeretnénk. Ezért nem értem, mire jó. Minden ágat visszavágtál, így ha elkezd hajtani, olyan lesz minden ága mint a seprű. 3 ágazódása lesz.

"nagyon apró ágakat növesztettek, és minél rövidebb ágat növeszt annál kevesebb termést tud felnevelni."

Természetben nem úgy van, hogy rövid ágon kevés termés, hosszú ágon több elfér?

Nem azért hozott rövid ágakat mert tele van a vödör gyökérrel és kevés neki a tápanyag? Ha most jól visszavágtad, elesel a terméstől. Nem az lesz hogy ismét rövid ágakat nevel, mert a gyökérzet továbbra sem fér a vödörben?

Előzmény: Lakótelepi_kertész (4397)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4397

A nyár eleji visszacsípés miatt csúcshajtás idén nincs a fügén, ezért az ágak végét visszavágom addig az alvó rügyig, mely megfelelő irányba áll, hogy idén jó irányban növekedjen az oldalhajtás. A visszacsípést a termések miatt csinálom, eddig bevált, bár csak egyes fajtáknál hoz eredményt.

Eddig komposztált szarvasmarha trágya volt adva nekik a dézsa földjének tetejére, idén Wolldünger lesz nekik szánva.

Idén negyedik éves dézsások vissza lettek vágva alaposan, mivel nagyon apró ágakat növesztettek, és minél rövidebb ágat növeszt annál kevesebb termést tud felnevelni. Tehát egyfajta fordított arányosságban van a dézsás és a szabadföldi füge.

Előzmény: 55judit (4396)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4396

Egyet értek veled, viszont a rokkantsági ellátásom csak egy jelképes összeg, ezért nekem  nem lesz

fűkaszám. :) Viszont már elgondoltam hogy sok ezüstös hölgymál-at ültetek, idén úgy elszaporodik, hogy jövőre már csak itt-ott sarlózgatni is elég lesz.

Előzmény: Nobody1 (4395)
Nobody1 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4395

"Nagy fűnyíró" húzgálásnál egyszerűbb és jóval könnyebb egy "lengetős" fűkaszával vágni a füvet. Azzal a fák kikerülése sem probléma...

Előzmény: 55judit (4388)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4394

2 foltban van nálam, de amint kellemesebb lesz az idő, hozok át egy nagy adagot a szomszédból és ültetgetek. Sajnos tőle a magot nem hozza a szél, mert Ellenkező irányú az uralkodó széljárás. De megoldom. :)

Előzmény: CBNora (4393)
CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4393

Azért míg abból szőnyeg lesz, fogsz még egy párszor füvet nyírni!

Előzmény: 55judit (4392)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4392

Nagyon köszönöm hogy segítettél!

Jó kis talajtakaró ez az ezüstös hölgymál, virágzásban pedig gyönyörű. Mint egy szőnyeg, olyan lesz a fügék alatt, így a földre eső aszalódott fügék nem sérülnek, nem lesznek sárosak, és könnyen megtalálhatóak. Ráadásul egész évben változatosabbá tehetem vele a zöld turmixomat is. :))

Előzmény: CBNora (4389)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4391

De hiszen ez gyógynövény!!!

55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4390

De jó hogy te mindent tudsz! :) Már olvasom is mit írnak róla. Köszönöm.

CBNora Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4389

Ezüstös hölgymál, Hieracium pilosella.

Előzmény: 55judit (4388)
55judit Creative Commons License 2016.03.01 0 0 4388

Mára szinte megtelt a kertem gyümölcsfákkal, köztük több fügével. A gondom az, hogy egyre nehezebb nekem a nagy fűnyírót húzgálni, a fákat kerülgetni, viszont nem szeretném ha gazos lenne. Arra gondoltam, hogy olyan aljnövényzetet telepítenék, amit nem kell nyírni, mégis gondozott képet mutat a kert.

Ki ismeri ezt a növényt?

Legnagyobb levelei 5-6 cm-esek, de zömében 1-2-3 cm. Lelapul, föld feletti nyúlványokat hoz a szamócához hasonlóan, azzal szaporodik. Nyáron kb 10cm-es száron sárga kis virágokat hoz, aztán szórja a magot.

Kérdésem az, érdemes lehet-e ezt a fügék közé, alá telepíteni? Nem-e annyira agresszív a szaporodása, hogy a veteményesben nem bírnék meg vele ha odafut?

Szomszédban úri sivatag van, ott a vetett fű helyét már átvette. Nekem tetszik. Ki ismeri?

xscp Creative Commons License 2016.02.29 0 0 4387

Maradt 1-2 ronde de bordeaux, rouge de bordeaux és panachee vesszőm amire már úgy néz ki nem lesz szükségem, ha valaki akar cserélni akkor írjon rám. Leginkább valami korai, jó fagytűrő fajta érdekelne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!