Ezzel valószínűleg nagyon sokan vitatkoznának, pl én is. Legyen az bármilyen szakszerűen kivitelezett tenyésztés, a beltenyészet akkor is jóval nagyobb mértékben van jelen mint a természetes fajok közt. Az pedig mindig a negatív gének felerősödésével jár. Nem kell messzire menni, a falusi kis keverékek sokkal kevésbé érzékenyek a betegségekre, nincsenek fajtára jellemző betegségeik, amik a fajtatiszta(és nem fajtiszta, mert az csak azt jelenti hogy apu meg anyu is kutya volt) kutyák közt nagyon gyakoriak. Az, hogy tudatos tenyésztéssel egyes tulajdonságok felerősíthetők, az egy másik dolog.
Az hogy mindenkinek van kedvenc kutya fajtája, leginkább annak köszönhető hogy az adott állat tetszik neki valamelyik tulajdonsága vagy éppen a külseje miatt, és a tenyésztők ezt tudják akár ipari méretekben is reprodukálni, míg a keverékek mind egyéniek. Nekem pl sok kutya tetszik, de csak olyan jöhet szóba, amelyik bírja a telet a szabadban. A falusi keverékek mind bírják. De a tenyésztett fajtatiszták közt dunátrekesztő mennyiségben vannak olyan nyavalyások, amik már az őszt se nagyon húznák ki, nemhogy a telet.
Hát az olyan mintha be mennél a redbaronba motort venni ugy hogy előtte egyet sem vezetél es elkepzelesed sincs... sajnalom a menhelyi állatokat mert enberi felelőtlenség áldozatai.. de zsákbamacskát vesz az ember... A tenyésztés (nem a szaporitas) pont arról szól hogy azon egyedek amik küllemre termeszetre egészségre nem megfelelőek azt kizarjak a körből. Igy az ember tud külleme es termeszete alapján valasztani. Es a nemetjuhasz nem tacskó labakkal szaladgál felnőtt korában meg nem agresszív ideggyenge egyed. A páromnak van egy larador nekem meg egy oft bébi...na tőle sem sűrűn fognak bejönni idegenek...olyan 70kg- nagyfiú lesz. Nekem már tuti csak fajtiszta kutyaim lesznek es már lehet csak oft....
Az valóban nem vicc volt. A lehetséges forgatókönyvek egyike volt, hogy elhozom, reccs és a vadak örömére lesz élelem. A másik, hogy a tojástermelő néninkhez kerül a baromfiudvarba, vagy ő vágja le és dolgozza fel nekünk, bár akkor még nem tudtam, hogy futókacsáról van szó, mert csak a feje búbja látszott a paraván mögött. Aztán Zsuzsikáék megmentették az irháját. :-)
Még mielőtt érzéketlenséggel vádolna bármelyik állatvédő: én a legtöbbjükkel ellentétben állatok között nőttem fel és mindegyiknek megvolt a szerepe a háztartásban. DE: egyik sem volt családtagként, társként, ne adj isten emberként kezelve! Az az én és még sok más ember véleménye, akik ilyesmivel foglalkoznak, hogy ha az ember az intim szférájába engedi az állatot és emberi tulajdonságokkal ruházza fel (ágyban alszik, tányérjából eszik, magával cipeli a plázába stb.), az a saját emberi kapcsolatai hiányosságának a kompenzálása, semmi más. És az nem jó se neki, se az állatnak. Nálunk is volt bejárása a kutyának a konyhára, a macskáknak a szobába, de csak korlátozott ideig. és funkcionálisan (maradék étel elfogyasztása, "szőrterápiás" macskasimogatás esti programkiegészítőként). Aztán viszont mindegyik ki volt tessékelve az udvarra, a helyére. És vettem el állatok életét is, mert akkoriban nem volt szokás az állatvédősdi (disznóvágás, fölösleges kölykök stb).
Mindemellett egy kutyámat és egy macskámat saját kezűleg temettem el és baromira megszenvedtem. Így most nincs se kutyánk, se macskánk. Az állatokat továbbra is funkcionális élőlényeknek tekintem és aszerint is bánnék velük. A felelőtlen állattartókról ezért nincs jó véleményem.
Tényleg egy olyan világban szeretnél élni, ahol egy egész életnyi szolgálat után, mikor már nincs hasznod, elaltatnak? Majd eljön az ő ideje mikor kell.
Az egyik kutyánk meghótt a nyáron. A másik 17 éves, már vak, süket és gyakorlatilag mozgásképtelen, és a harmadik is 15 éves. Már csak vegetálnak szegények. Ha ezek is elmennek, akkor a Zsuzsi egy tervuerrent szeretne, én még egy idegen barát komondort...... :)))))
Lehet, de az hogy a Tibike ki akarta tekerni a nyakát, az nem vicc vót. Itt legalább életben marad. De ahol eddig volt, ott is egyedül volt, és nem depis, eszik, iszik, rohangászik és be nem áll a szája ha meglát valakit. Ellesz ez itt a többi állattal a szép nagy kertben.:))))))
Urak, ötleteljünk. Megyek a Shadow - val, visszaengedem a gázt, hagyom motorféken gurulni. Mikor újra odahúzom neki, olyan mintha egy másodpercig nem kapna anyagot. Hörren egyet vagy bakkecskézik és csak utána tér magához. Esetleg szinkronizálatlan karbi?
Fidó Tominak általában igaza van. Most is. Mókás ez a nick. De ha (remélem) jössz a zánkai talira május elején és kérsz ilyen nyakba akasztható, nicknévvel ellátott pálinkás poharat, ne csodálkozz ha egy bokán rúgás kíséretében kapod meg.:) Persze csak a vonatfütty hosszúságú nick miatt!:)))