Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
A webshopban történő vásárlás esetén a termék átvételétől számított 14 napon belül valóban elállhatunk a szerződéstől. E jogosultság azonban a Kormány rendelet alapján csak fogyasztókat illeti meg. Azaz, azokat a természetes személyeket, akik a szakmájukon, önálló foglalkozásukon vagy üzleti tevékenységük körén kívül járnak el. Amennyiben egy betéti társaság képviseletében adjuk le a rendelést e többletjogosítvánnyal sajnos nem élhetünk. Egyetlen esély, ha a webshop a vállalkozó partnereit is a fogyasztókéval megegyező jogosultságokban részesíti és ezt az ÁSZF-jében is kifejezetten vállalja.
Nem köti feltételhez a számlaadást, a számlát megkapot.
Az önként vállalt plusz két év garanciát köti feltételhez, ahhoz meg joga van.
De ha szerinted nincs joga, nyugodtan jelentsd fel őket.
Szerintem már azzal simliskedsz ha ilyen hobbigépet ipari használattal 3 hónap alatt gallyravágsz, kikötik hogy nem arra való, és ha arra használod, máris szerződést szegtél. De ez ellenőrizhetetlen, ilyen értékű terméknél nem éri meg bevizsgáltatni, meg szarakodni a bírósági procedúrákkal, így a törvényileg előírt 1 éven felül csak annak adnak, akiről nem valószínűsíthető hogy ipari használatra veszi, azaz magánszemélyeknek.
Annak megérné még utánanézni, hogy valahol nyugatabbra mindenkinek jár-e a 3 év, ha ott is van megkülönböztetés, akkor a Kőműves Kelemenekkel kapcsolatos spekulációm handabandának tekinthető. Egyébként meg elgondolkodtató (szerintem), csak nem találok erre vonatkozó infót.
Hát ha én veszek otthonra magamnak barkácscélra egy gépet akkor nincs szükségem áfás számlára, ergo sosem fogom megtudni hogy csak 1 év gari lenne.
Ha le akarom írni az adóból, be akarom vinni a cégbe, el akarom számolni akkor meg feltételezhető, hogy nem otthon akarok barkácsolni vele.
Amúgy az említett Totalcar cikkben a szerkesztőség nevére kérte a számlát, jogos a feltételezés, hogy többen többet fogják nyúzni, nem hobbigép lesz, akkor ne járjon a három év.
Cég megveszi, ráteszi a hasznát, továbbadja egy év garival, mert annyi a kötelező. De lidli tarthatná a hátát a ketyeréért 3 évig. A másik: cég megveszi, ipari használatban nyűvi és pár havonta megy vissza a cseregaris blokkal. Nem vagyok egy adószakértő, lehet hogy nem is teljesen korrektek a példáim, de szemléltetésnek talán megteszik. Szerintem ugyanis kishazánkban a trükközés lehetősége határtalan, ha valakinek cége van, és direkt az a célja hogy csaljon. Ha meg tisztességes, akkor szénné szopatják. A lidl, aldi és társai inkább tisztességes piaci szereplők, Kőműves József építőipari kft-je meg inkább nem az. Nem kell egyetérteni, általánosságban szerintem is probléma hogy egy szolgáltató, vagy nagyobb multi maga diktálhatja a feltételeit, de szvsz nem ők tehetnek róla hogy itthon ezt mesteri fokon űzik, űzhetik. Ez is csak egy eset, ellenpélda is biztos van, a díj befizettetésével én se értek egyet, ezt még leszögezem, de ha megteheti, mert megengedték nekik a rezsicsökkentőék, akkor miért ne tenné?
A számlát a háztömb hiteles központi mérője alapján állítja ki a távhő, a lakók egymás közti elosztásában játszik a fogyasztásmérő, azért is kell mindenkinek egyforma.
Meg még van pár szorzó a lakás mérete, elhelyezkedése alapján.
Azt mondták, úgy ingyenes, hogy ki kell fizessem a bekötés díját (ami nálam akár 350 ezer is lehet), és amikor felszerelik a gázórát, és fogyasztóvá válok, akkor visszautalják.
30 ezer körül van LAN-ra (RJ45) köthető hőmérő, azt már routerrel kiküldheted a nagyvilágnak. Aztán építhetsz raspberry pi-vel, ami szintén tud hálózatra doolgozni, ez már talán a fele. A legegyszerűbb, ha veszel egy IP kamerát, amit bárhonnan elérsz, és úgy állítod be, hogy lásd a kazánra szerelt mutatós hőmérőt. A wifis hőmérő (ha létezik ilyen) csak a hatósugarában működik, vagyis úgy 30-50 méterre a kazántól.
Sziasztok. Vegyes tüzelésű kazánra szeretnék wifi hőmérséklet érzékelőt szerelni. Milyen olcsó megoldás létezik? Nem szeretnék sokat költeni rá,mert egyetlen dologra használnám,hogy ellenőrizni tudjam,ha épp nem vagyok otthon.Jó lenne valami olyasmi,amely folyamatosan küldi a jelet,vagy pl 1 percenként(a lényeg,hogy nem sms-ben való értesítésre gondolok) Az sem baj ha nem túl pontos. És ha már van valakinek kérem írja meg milyen. Köszönöm.
A bojler nem csak éjszaka megy hanem nappal is üzemel 3-4 -szer 30-45-60 percet ! Ezek változók nem tudni melyik fajta éjszakai kapcsoló van fent ! Volt ezzel némi kálváriám azért vagyok képben ! Le kellett filmeznünk mennyit megy a bojler 24 óra alatt !
Én amit láttam meg olvastam az úgy van falun ,hogy van 11 ház akik gázszámlát fizetnek a 11-dik háznak az meg ellátja őket valamilyen fagázzal ! Három nagy tartály szerű kazán van az 1-ső működik a második épp be van rakva ,a harmadik meg a tartalék ,és faaprítékkal üzemel !
Jártam panellakásban. 25 A a bemenő. "-Állandóan leveri a mosógép a kismegszakítót."
Egy dugaljból hosszabbítóval ment a "totemoszlop". Mosógép tetején a szárítógép. Az is vesz föl időnként szépen. Ugyanazon a kismegszakítón volt még TV, számítógép, kávéfőző. Időnként még porszívóztak is róla. Miközben a lakáselosztóban volt 6 db kismegszakító. Csak rendesen el kellett osztani.
Milyen bekötésed van? Légkábel vagy földkábel? Bár elvileg mindegy, mert a régi légkábel legalább 10-es alu, az vígan elbírja a 32 A-t, a földkábel meg alapból olyan keresztmetszetű, hogy el kell bírnia. A lakás belső szerelésének meg semmi köze ahhoz, hogy mekkora a bejövő. Hiszen villanytűzhelyet 9-10 kw összfogyasztással nem is vesz meg az ember bővítés előtt. :-)
Úgy imádom az ilyet, hogy egy átalánydíjas fizetésről áttérnek a havira, és sírnak, hogy milyen rossz. Az 55m2-re 12x25e-t fizetett, vagyis 300 ezret egy évre. Itt volt egy hónapja, amikor 55e-t fizetett, de egész évben max 250 volt a fűtésköltsége, ráadásul másfélszer akkora alapterületre. De ugyanúgy sír az, aki ugyanabban a lakásban áttér az átalánydíjas villanyról a havi fizetésre, hogy jajj, eddigtizet fizettem, most meg kijött egy 14-es számla. Ja, nyáron meg kussban van, ha csak 6-ot fizet.
Olvastam, hogy nem lenne hülyeség vidéken sem a távfűtés, egész pontosan 20-30-50 házanként egy hőközpont, hogy ne legyen túl nagy a szállítási veszteség. Egy mérnök ember számolgatta, egész jól levezetve.Biztosan környezetbarátabb lenne, és vélhetően gazdaságosabb is.
Ahol van költségmegosztó ott mindíg áll a bál, hogy elzárogatják a radiátorokat, körbefűtetik magukat, aztán mégis fizetni kell. Cimborám egycsöves, fűtésmegosztó nélküli elzáró nélküli radiátorokkal szerelt 55m2-es panelból költözött családi házba.
Ez utóbbi 80m2.
Panelban 25-28C° volt és 25ezret fizetett távfűtésre havonta, családiban 20-21C° van, és 55ezer volt a gázszámla a leghidegebb hónapokban, úgy, hogy csalt kicsit a diktáláskor, hogy inkább fizeti kicsit tovább, de nem egyen már több.
Na ő mindennél jobban utálja a gázt, és isteníti a távfűtést.
Valószínűleg 16, legalábbis mint ha ez lenne kimatricázva, de 32 holtbiztos hogy nincs meg :D ha lehetne még felfelé bővíteni, azt szerinted nem említette volna a villanyszerelő, amikor áthúzták a házat?
Tényleg kevés? Szerinted nem azért írtam? :D
Jelenleg ott tartunk, sőt már az elejétől ott tartottunk, hogy egyszerre egy mosógép megy, maximum a vízforralót indítjuk el mellette, a többi amúgy sem életszerű. Pl. mosógép este nem megy, amikor ősszel meg télen bemelegítjük a fürdőszobát egy hősugárzóval, mert nem akarom túlfűteni a házat fél óra fürdés miatt. Más meg nem eszik sokat, hajszárító + mosógép szintén nem életszerű, hűtő A++-os körül van, egyedül a fagyasztót vettük használtan, az még zabálhat. Szárítógép, mosogatógép meg klíma nincs, valószínűleg nem is lesz. Max szárítógép, ha elkészül és nem válik be télen a mosókonyha.
Bojler ugye másik ,,éjszakai áram'' óráról megy, az elvileg nem kavarhat be, de nem értek hozzá.
Maga a gondolkodásmód nem jutna el odáig, hogy ha van egy jó rendszer, akkor azt alkalmazzák.
Hát ha nem éri meg, akkor az szívás, maradnak a feketén füstölgő kémények. Nincs más alternatíva? Pl. kicsi kazán, kevesebb fogyasztóval?
Persze előbb szigetelni kellene a házakat, de hát azt neeem, arra nincs jelentősebb támogatás. Még ha lakástakarékot nyitsz, úgy tudom most már az sem éri meg annyira, mint az elején. Tanítani meg ugye minek ezeket a felesleges dolgokat az iskolában, inkább legyen a gyerek fejében nyolc lexikon...
Jó, hát ilyen-olyan eu-s pénzből megvalósult programokon ezeket nem nézik :D Izlandon működik, akkor nálunk is, gondolják.
Nem tartom jó ötletnek magát az elvet sem, remélem meg is bukik.
Hát ha nagyobb lenne a kersztmetszet, akkor már rég 32A lenne és nem oldana le :D
Lehet hogy szar, de nem fogják nekem cserélni, csak mert egy hónapban egyszer levágja az áramot... meg amúgy is, gondolom a szolgáltató ellenőrzi, bevizsgálásra viszik, ránéznek, jóez, fizesd ki a vizsgálat díját mert jó, elképzelhető a szitu.
Igen, a mosógép nem kis fogyasztó, de ez még nem indok arra, hogy levágja a biztit... ha két mosógép menne meg hegesztenék, miközben a zasszony vízforralót használ, porszívózik és hajat szárít egyszerre, akkor megértem hogy leold...
"Próbálták Pécsen is, első osztályú fák mentek biomasszának."
Ehhez semmi köze a biomasszának, Pécsett soha nem kötöttek be családi házakat, pláne nem a környező kis falvakat. Nálunk mindig is csak a nagy lakótelepeken volt távfűtés (Kertváros, Uránváros), meg néhány belvárosi lakótömbben és a közintézményekben. A fatüzelés a korábban szenes, majd később gázos blokkok leváltására került bevezetésre a pécsi hőerőműben, nem kísérleteztek vele egyedi fűtéseket kiváltani.
Nem is éri meg a kisebb településeken, kevés társasházból álló kis lakótelepeken, Szentlőrincen pl. voltak is komoly gondok a távfűtés árával. A megyében Pécsen kívül még talán Komlón lehet gazdaságos a távfűtés, ott van több ezer lakás bekötve, a kisebb városokban csak jóval kevesebb.
Ja, áram. Nincs villanytűzhely sem :D sőt, van amikor csak a mosógép ment, meg pár apróság, úgy vágta le :D fizikailag nem fér le nagyobb keresztmetszet a csövön, ami az szekrénybe tart... állítólag folyamatosan fejlesztenek a környéken, de eddig még nem vettük észre...
Passz, biztos készült erről egy tanulmány, mostanában pl. termálvízzel divat fűteni.
Nyílván nem a tanyavilágban kellene kipróbálni, meg nem az 50 éves rohadó rendszerhez kell hasonlítani. A közintézményeket távfűtéssel kötötték össze, azt mondják, így csökkent az önkormányzat költsége.
Az is tény, hogy ipari méretekben több energiát elő lehet állítani, mint ugyan annyi fűtendő légköbméterre vetített Piroska nénik száma a vizes fával meg a levegőtől elzárt kazánjaikkal.
Biztos vannak olyan helyek ahol működne. De ha szigorít a katasztrófavédelem, és tavasszal minden egyéni tüzelőberendezésre előírják a szakszerű használatot, meg a vegyesekre a kazánvédőt és a száraz fát, majd két év múlva lezárják azokat a kazánokat ahol nem száraz fával fűtenek, nekem az is jó lenne.
Ausztriában van olajfűtés is, valószínűleg bele sem tud nyúlni a tulaj, olyan modern. Szívesen megnézném hogy fűtenek odakint, de tényleg. Van aki járt már télen Ausztriában? Okádják a fekete füstöt a kémények? Nem tervezem hogy körülnézek, főleg nem négyévszakos abroncsokkal, hópelyhek nélkül :D
Hiába támasztod ki. Olyan a belseje, hogy kiold akkor is, ha kiékeled. Utána csak úgy tudod visszakapcsolni, ha egyszer leengeded.
Melyik kismegszakítóról van szó? Óra előtt vagy után?
Óra elé nem tehetnek kisebbet, mint ami a szerződésen szerepel. Nagyobbra kérésre 32 A-ig ingyenesen cserélik, de kérhetik a fogadó rész (óraszekrény, stb.) szabványosítását.
Újabban az a mániájuk hogy 10-15 A-es kismegszakítót raknak ,de én mondtam a két gyereknek ,hogy nem olyat vettek le akkor miért olyat tesznek ! És ha leveri én kitámasztom és úgy füstöl el ahogy akar és ha kell mindennap jöhetnek cserélni !
A padlástér felé van szellőző vágva ,és az ajtaja a szabadra nyilott míg oda nem építettem az új kazánházat ,bár még most is szabadnak számít még nincs ajtaja ablaka !
"infrafűtés :D :D :D egy-két ember mindig ezzel jön, hogy hát az milyen jó lehet, meg milyen olcsó lehet"
De bizony vannak néhányan akik kipróbálták. Nagyon jó, kellemes közérzetet biztosít. Olyan meleget ad, hogy még a pénztárcád is kiizzadja, ami van benne. :-)
Van fenn 3,25 kW napelemem. Nem én fizetek a szolgáltatónak, hanem fordítva. Infrapanelem nincsen, de klímám (hűtő-fűtő) igen.
Ahol szarul van megcsinálva a távfűtés, ott el is hiszem, kisgatya, nyitott ablak. De nehogy már azon keseregjenek, hogy 10-15 ezer forint /hó télen a fűtésköltség...
30 éves szelepekkel el is hiszem hogy szar, vagy mindenki egyénileg szereltessen be mérőt és normális, szabályozható szelepeket, vagy oldják meg társasházként, és ne keseregjenek, hogy ugyan annyit fizet aki spórol, meg aki túlfűt az is.
Hát ez az, párszor már leírtam, a lényeg az volt, hogy most már ingyenes a bekötés. Na 1, eddig is ingyen volt és 2, nekem most sem ingyenes... a szabványosítást meg nem oldom meg, mert egy hónapban egyszer vissza tudom nyomni a biztosítékot. 100 ezer lenne amúgy, vagy 180 talán ha földkábel, kb. mint a villanytűzhely ára, ami miatt tervbe vettük...
Hát pedig újra lett húzva az egész ház, szóval nem elavult, egyszerűen ennyi áram tud bejönni a vékonyabb csövön... kicserélném vastagabbra, lehet ingyen bővítenének nekem is.
Ausztriában van szerintem. Próbálták Pécsen is, első osztályú fák mentek biomasszának.
Normális helyeken biztos hogy jól működik, és ha egy megyeszékhelyen megoldható, akkor a kisebb városokban is, falvakban meg addig a szintig, amíg még megéri csökkenteni az erőmű méretét. Elvileg vannak okos emberek, akik fel tudják mérni, ki tudják számolni, meg vannak értelmes politikusok, akik a nép jólétét keresik, na meg a gazdaságosságot tartják szem előtt :D
Simán lehúznak ha tudnak, hiszen még a gázszolgáltató emberei tették rá a mágnest az órára...
Villanynál ha új bekötés, akkor ingyenes. Mi továbbra is fizethetnénk, trükközni nem próbáltunk, meguntuk, amíg nem vágja le rendszeresen a biztosítékot, így marad.
Van egy ismerősöm, aki infrával fűt. 45 négyzetméteres lakást kb. 40-45 ezer forintból, időjárástól függően. Az 52 négyzetméteres lakásunk távfűtése 22.000 Ft, és a bérlőnk ebből még kapott is vissza a hőmennyiség mérők leolvasását követően.:-)
"Mentes a csatlakozási díj és minden más, a földgázelosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ebben az esetben az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes."
A határidő be nem tartása miatt kapott is a Tigáz a fejére.
Ha nem szabadult volna el a fa ára, én is puffereznék, de így erősen kérdéses.
Vagy infrafűtés :D :D :D egy-két ember mindig ezzel jön, hogy hát az milyen jó lehet, meg milyen olcsó lehet :D próbálni természetesen még senki sem próbálta :D
egész télen elég volt naponta 1x begyújtani :) huszonkét fokot szoktunk tartani, éjszaka nem ment a fűtés. reggel időben bekapcsoltam és mire a család kelt, meleg volt. nagyon ritkán, főleg hétvégeken, volt hogy 2x is gyújtottam, de ekkor felborult a rendszer, mert vasárnap este szűk 60 fokos volt már a pufi vize, amire nem sok tüzelő kellett. 1-2 óra fűtés, szinte kár volt szórakozni vele :)
most fent van a szigetelés, kíváncsi vagyok mit jelent...
Na ez az, nem mindegy milyen időben elég 24 órára a fűtés. Most még nekünk is jó, egyszer elgyújtom este, reggel még 22°C van. Meglátjuk mennyit segít a szigetelés, de ha nagy cumi lesz, akkor jön a gázkazán, meg ha tönkremegy, a totya helyett egy valami valameddig önszabályzó :D
A jó kis kátrányos füst mennyire szűkítette be a nyílást? Ezért mondtam, hogy kell normális kémény, számolva, méretezve, meg kell egy normális kazán ami szintén méretezve van, aztán nincs olyan, hogy elszivárog a huzat a kéményből. Nincs értelme szopatni magad.
A helység, ahol van a kazán kap elég levegő utánpótlást? A kémény magasságára volt egy olyan szabály, mikor építkeztem, hogy a gerinctől ha méred, akkor méterenként 17 centivel lehet alacsonyabb (a gerinchez képest 10 fokos szögben). Nekem is ezt ellenőrizték a kéményesek a rajzon teervegyeztetéskor. http://img.index.hu/imgfrm/1/6/2/2/BIG_0009151622.jpg
Ezt én is szeretném tudni de valóban nincs benne semmilyen huzat még akkor sem ha ég benne a tűz! Ha kinyitom a kazán ajtaját azonnal sokszor még a láng is kifelé jön az ajtón ,nem a kémény felé megy ! Igy csak nyitott hátsó ajtónál lehet a tűzre tenni meg csak akkor ha már a lángok kicsik ,vagy csak parázs van ! 6,60 körül van a kémény magassága. Én azt mondom az az oka hogy a háztető kontyban végződik és a konty szélén az épületvégében megy ki a kémény is ! Ettől a formációtól valamilyen olyan légörvény keletkezik a kémény közelében ami meggátolja a huzatot ! Ráadásul itt olyan érdekesen mindig fúj a szél egy minimálisan ,lehet az utca huzatos valamilyen oknál fogva ,vagy a faluszélének van valami hatása a szélre ! Ezért ezek a légörvények mindig fentállnak csak a teljes szélcsendben nem de az látszik is akkor a tűz is úgy ég hogy hangja van mint a gázperzselőnek ! Már próbáltam megmagasítani is 1 méter csővel a kéményt de teljesen hatástalan volt nem lett jobb se rosszabb se ! Egyszer valaki írta hogy létezik valami szabvány ezekre a kémény magasságokra ,hogy a gerinctől csak milyen magasságra lehet max ,meg valahány fokosnak is lenije kell ,mert másként a gerinc valamilyen turbulenciát okozva meggátolja a huzat kialakulását !
Ha én úgy fűtenék ahogy írod akkor a családom elköltözne olyan meleg lenne a lakásban ! Nekem a 60-70 fokos víz elég -15 fokig és csak szakaszos üzemben ! Most 18 óra környékén begyújtok, 2-esetleg 3-szor dobok egy kis fát a tűzre ez leég, és be van fejezve a tüzelés, ha fagypont alatt van kint akkor reggel még a parázsra dobok egy adag fát, 1-szer 2 szer és estig semmi ! De ebben a + fokokban nem is dobok rá ilyenkor reggel mert őrült meleg lenne !
erre azt tudom mondani, hogy megrakom a kazánt, meggyújtom, majd 10-15 perc múlva indul a keringető 80 foknál. kb 20 perc után stabil 75-80 az előremenő.
sacc 30 fokról szoktam begyújtani, annyi a víz másnap a kazánban :)
olyat nem játszok, hogy leég, újra megrakom, leég, újra megrakom. megy 3-4 órát a kazán, az elég bőven a 24 órára
Ez a szar kéményünk !! Inkább a denevérek !! Annyira nem ég itt a tűz, huzata a kéménynek nincs a kéményseprő szerint ! Azon a huzatmérőn a kis propeller meg sem mozdul a kéményben ,húsz éve le van tiltva !!
Kis kályha méret, nálam nincs vastag fa felhasgatom ,vagy felvágom szalagfűrészen talán olyan 5x5 cm hasábokra ! Szerintem nem rossz ! Azt tudni kell romantik alu lapradiátorok vannak ! A szobában 25 tag van belőle és ez ,meg a felette lévő szoba radiátora van a legtávolabb a kazántól !
Ha hamu alatt volt parázs, akkor lehet 40°C-os vízzel kezdted, ha onnan nyomta fel és vastagabb hasábok voltak, akkor iszonyat szar.
70°C-os fűtővízzel mint írják, már lehet fűteni is. Egy kazánvédőt mindenképpen tegyél, meg akkor már szivattyút is, és mindig ilyen szép tiszta lesz a kazánod.
Amúgy meg ne aggódj, hidegebb időben nem fogja így felnyomni a vízhőfokot :D
Én azon lepődtem meg, hogy már kb. egy hete ilyen 10-15°C van kint reggel, ennek ellenére délután még 22-23°C van a házban úgy, hogy este egy-két rakat ég le.
Fekete volt a belseje, a víz szinte tiszta volt ,a végén jött egy kis salak ! Gondolom az volt a vízkő ! De még le fogom cserélni mert van 200liter esővizem azt akarom felnyomni bele
Meghagytuk az eredetit az itteni fórumosok tanácsára ,ha gondot okoz akkor valahogy kitelelünk vele jövőre meg úgy is másik kazánház lesz ! Ebben az évben sajnos nincs több időm erre az építkezésre ! Dolgoznom kell igen csak el van maradva a főnököm a szántással ,napi 11 órát szántok de a föld kemény akár a beton ! Nem volt traktoros így el van maradva minden munka !
6/4- 2colos közcsavart sikerült vennünk És az egyik fórumtárs átjött és segített meghegeszteni a csövet ,mert ez a közcsavar odább dobta a csatlakozásokat ! Már megy a próbafűtés ! Megfordul a víz de alig van rajta némi fa már is 70fokos és még nem is keményfa csak fenyő gerendavégek meg papír ! Az már most látszik ez valahogy melegebb kazán mint a másik volt ! Az ennyi fától csak 40 fok lett volna !
Nemá! Én felhívtam őket, megkérdeztem, hol forgalmaznak ilyet a közelben. 3 címet is kaptam. Az első helyen, ahová elmentem, megkaptam ugyan azon az áron, amit a neten legolcsóbban láttam. De simán meg fog fordulni a víz. De ha 6/4 - 2 KK közcsavart raksz bele, és 2"-al mész tovább, az a rövid szűkítés nem fog neki gondot okozni. Vagy menetes vég, és az felbővíted 2"-ra.
De egy belső menetem van meg egy nagyobb külső menetem azt hová tudnám tenni ? A külső menet meg egy 2 colos csappal folytatódik amivel ki tudom zárni a fűtés körből a kazán elmenőjét ! Még ha az eredeti felállás marad is akkor is le kell vágni az elmenő csövét és rövidebbre vágva visszahegeszteni !
A gyártó ZH. Elől az ajtó felett van 2db 1" +1db 2" hátul felül 1db 2" alul 1db 2" és még hátul középen 3db 3/4 menetes csatlakozók nem mai kazàn Francia gyártmány 23kw/40kw
Üdv ! Ez így érdekes lenne ,mert mondjuk ha csak egy 50x50 -es külső mérettel rendelkező kéménnyel számolunk azt egy tetőn hol lehet kivinni hogy ne találkozón 10 cm re levő faanyaggal !?:-) Ez nálad ex hasra lett szerintem bemondva !:-)
Még a közcsavar is csak lent fér el de az már az egész bekötést eltolja és a felső része már nem is találkozik ! Annyira kiidegelt ez a baromkazán, hogy nem is bírtam aludni eddig egy szemet sem ! Ráadásúl már mindenki megfázott, és a nejem a náthától annyira horkol hogy megörülök lassan !
Sajnos ezt előre meg kellett volna kérdezned. Szerintem van rajz a gyártó honlapján, és ott le van írva a csőméret. Ha nem írják hogy belső vagy külső menet, akkor megértem hogy nem gondoltál rá, hogy meg kéne kérdezni. Viszont. A terméket ő köteles lehet visszavenni, indoklás nélkül, ha pl. neten rendelted. Ezt érdeklődd meg, hátha. Ha boltban vetted, akkor csak akkor veszik vissza, ha rendesek és jó fejek.
Én speciel talán a használt faelgázt javasoltam, meg hogy nézz körül mik vannak, mert vannak jobbak is a totyánál. Nekem amúgy asszem külső menetes a totyám, igaz régi típus.
Be se engedtem volna ! Úgy kivágtam volna a szék helyett az ürgét hogy repült volna !! Az én házamban csak én ugatok ,más nem !! Legfeljebb javaslatot tehet vagy véleményezheti hogy ezt szigetelni kell ,mert így nem jó !!
Itt mindenki ért mindenhez ! Hát igazán szólhattatok volna hogy ezen a buzi totya kazánon a 6/4 csatlakozó az belső menet !!! Úgy hogy jól beszoptam a répát vele ,hogy fog öncirkulációban keringeni, amikor ebbe közbetétet kell tekerjek, a lyuk alig marad benne ?????? De fel fogom hívni a buzi gyártóját és nem teszi ki azt amit kap tőlem !! Mindenki figyeljen rá eztán hogy a kazánon a menet az külső vagy belső menet-e !!!!!!
Akkor meg ne panaszkodj, hogy nem jön be az udvarra sem :D
Lehetne még szigorítani is, csak nem akarnak darázsfészekbe nyúlni. Bezzeg ha építkezel, a hajad kettéáll, olyan szabályokat kell betartani. És mondom, ennek ellenére láttam olyat, hogy a falba építették be a kéményt, amit ugye nem is lehetne...
Hozzám egy ellenőrrel érkezett, aki az ő munkáját felügyelte. A székállás hozzáért a vakolt téglakéményhez, azt kivágatta velem. Kiváltottam két gerendával, így még áll a tető.
Sokan viszont azért nem kérték a seprést, vagy be sem engedték, mert ha sepert. akkor koromban állot még az atya úristen is. Persze voltak kivételek, akik arra is figyeltek, hogy ne szálljon a korom. Nálam mikor átvették a kényényeket (építkeztünk), hárman is kint voltak, tükröztek, vizsgálódtak, elmentek. Majd jött a tél, begyújtaottam, és nem volt huzat, befelé füstölt. Bedobtam egy téglát a kéménybe felülről, és nem koppant az alján. Egy vödör törmelék akadt benn, még akkor, mikor visszabontottuk.
Na jó, de ez a TE hibád volt. Ha rászólsz, hogy addig nem fizetsz amíg nem nézi meg, míg nem pucolja ki, és bepanaszolod a főnökénél, mert valószínűleg másnál is eljátszotta már ugyan ezt, akkor nincs miről beszélni. Mentalitás kérdése az egész, abból meg ritka szarul állunk.
Nálam idén és tavaly se volt senki. Még a kapuban sem találkoztam kéményseprővel :-)
Korábban, amikor még jöttek, akkor mindig levették az alsó tisztítóajtót, kiszedték a hamut, kormot, megnézték tükörrel a kéményt és utána fizettem, amennyit kellett.
Egyszer még a kazántól a falba menő füstcsövet is leszedte a szaki, kitisztította és még a kazánból is kiszedte a hamut :-) Bár mondta, hogy neki csak a kéménnyel kellene foglalkoznia :-)
Ha szó szerint vesszük, seprésért még sosem fizettem, mert sosem sepertek, csak "ellenőriztek".
Volt hogy be se jött a figura, a kapuban töltötte ki a papírt, és kérte a pénzt, néha bejött benézett a kéménybe tükörrel, besüt a nap akkor jó. Ha történetesen a kátránytól a tetjén Az hogy 1/10 lett volna a keresztmetszet az sosem derült volna ki.
Pont nem arról szólt hogy biztonságos legyen a fűtés, csak adószedés.
Arról meg aztán pláne nem hogy rászóljon azokra akik pet palackal fűtenek.
Szóval nagykunságival értek egyet, teljesen felesleges az egész.
Azt nem tudom mióta ingyenes de tavaly még fizettem, az idén már csak papírozni jött, pénzt nem kért.
Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy nekem is van padlófűtésem. :-)
Már az aljzatbetonba befektettem két szobába 3 szál, darabonként 24 V 50 A-re méretezett huzalt (1,2 kW). Akkor még lyuk se volt a betonban a fűtéscsöveknek. :-) Már annak idején fűtögettem, hogy gyorsabban száradjon a fal. Aztán sokáig nem használtam, míg néhány éve egy 350 A-es inverteres hegesztő javításánál műterhelésként.
Akkoriban ugyanis az áram 2,30.- volt, a szén meg 37 ft.-/q. Most az áram ~38,-Ft, a szén meg 2500-3850.-/q.
Nekem totya s38 van. És nem vok megelégedve vagy hát ö nem is tudom. Két ismerősöm is a Feka 3 dicsérik nagyon (35 kw) vízrostélyos. Én igaz egy évet fűtöttem vele és nem volt fasza szárazz a fa hozzáteszem... de még ki kell tanulmányoznom vele a megfelelő fűtési stílust.
Ma begyujtottam estére a viadrusba,terelők nélkül,2 sor fàval miko eléri a tarajokat a làng fél óràn àt sistergett benne a viz,pedig 40 fokon ment,végig tekert a szivattyu is.pkozhat ez gondot? Ja nem ereszt a kazàn,azt làtnàm és a nyàs is esne
Miért örülsz ennek ennyire? HA minden rendben, akkor csak megnézi a kéményseprő és már megy is. Vagy ha már most fel kéne jelenteni a fél falut a katasztrófavédelemnél, akkor mi lesz, ha sokan ezután még inkább leszrják a kazánt?
Lenne egy kérdésem ezzel a visszacsapó szeleppel kapcsolatban. Ugyanez a problémám,hogy szét szeretném választani a gáz a vegyestől. Adott az osztógyűjtőm aminek a bal oldalán a vegyes a jobb oldalán a gáz csatlakozik.
Melyik ágakba célszerű betenni a visszacsapót? Előre menő vagy a visszatérő,vagy mindkettőbe.
A vegyesnél a visszatérőbe van beépítve a szivattyú. Ja,igen és zárt rendszerről van szó. Előre is köszönöm a segítséget.
Nekem megérkezett 1 hét alatt sima borítékba. Azon, hogy nem szabad a folyamatosan a füstcsőben hagyni még nem gondolkoztam de most, hogy mondod szerintem ha nem lesz a füstgázod tartósan 500 C° fölött akkor simán maradhat.
Az a baj, hogy nem vagy tisztában a saját gázfogyasztásoddal. Mert ha tisztában lennél, nem azt írnád, hogy fizetek 80 ezret havonta, /mondjuk az is érdekes, hogy novemberben is annyi mint januárban/ hanem azt, hogy egy átlagos télen kell X köbméter gáz.
Nem is értem ezek után, hogy jött ki az, hogy idézlek, " Ha 20 fokot szeretnék állandóban 24 óra lefolyása alatt, akkor mondjuk gázra elköltök (hasraütök) 1000 Forintot, fával ugyan ez öccá!"
Persze írtad, hogy "hasraütök", de ez milyen összehasonlítási alap?
Nagyon azt veszem észre, anno mikor elszabadult a gáz ára annyira megorroltak az emberek a gázra, hogy tele vannak előítélettel, ha meghallják, gáz az csak drága lehet.
Pedig azóta sok víz lefolyt a Tiszán, a gáz ára évek óta stabil, a fa ára meg elszabadult. Lassan az egekbe jár.
Mondjuk nekem sok öreg fa van a kertben is, amit évközben vágok, és télen tüzelem. Meg az akácos ugye. De így is én is olyan 2 kilót költök fára egy tél alatt. Pár éve számoltam, csak gázzal fűtöttem, és a havi fogyasztásom volt 80 ezer télen. Nem tudom azóta ez változott e bármilyen irányba, de így télen 20E körül van a gázfogyasztás, és ebben benne van a gáztűzhely is. A két autónyi fát meg tavasszal hozatom mindig. Nyáron szárad kint, ősszel pakolom az alagsorba.
Amúgy ja... lehet ki kéne számolni pontosan most is hogy jönnék ki fűtésben, ha csak gázzal nyomnám. Sok munka van amúgy a fással! A gázzal meg semmi. De lehet ez is olyan berögződött, beragadt téma, hogy "JÓÓÓ az ha van fa... az legyen mindig...." Emlékszem, mikor először ment tönkre az első gázkazánunk. 4-5 év után. Hát... hirtelen nem volt pénz másikra. Jó, hogy volt a Marabu! Aztán lett egy használt. Az még három évig bírta, majd lett egy új, az már szerintem legalább 10-12 éve bent van, de a fás kazán viszi a meló oroszlán részét.
Jó, igaz, gázzal is lehet ugyan olyan meleget csinálni :)! Beismerem. Csak ez itt nem hatékony, ennyi. Mondjuk, ha ez a Marabu kazán lenne igazán hatékony (mondjuk újszerű) na akkor mi lenne!? :).
Köszi a hsz-t, a magasnyomásúval történő lemosás, meg takarítás nagy ötlet! Ez nekem eszembe sem jutott, és van is ilyenem. Akkor átnyomatom azzal is.
Remélem még akkor az idényt kibírja, jövőre tavasszal szétkapom valami haverommal.
Nézegetem a Totyákat, valószínűleg annak (klasszikus 35kw) a mintájára készült. Viszont azok 5 milis lemezből vannak, és úgy nyomnak 200 kilót. Ha ezt 10 milisből csinálták, akkor nem emelném meg.
Egyelőre a csövek szigetelését csinálom az alagsorban, és várom a megrendelt szigetelőanyagokat, fűteni nem akarok október 23 előtt fával, mert a fám tavaszi vágás, és ugyan mindent megteszek a száradásért, augusztus végén kaptam meg a ház kulcsait, akkor tudtam rendelni és felpakolni szellősen, addig egy kupacban állt felhasogatva a tüzép udvarán. Tölgy.
Probálok szerezni füstgáz hőmérőt boltban, az interneten horror árakon van. Nagyjából az általad említett helyen van most egy fapados pillangószelep a füstcsőben.
A kéménybe rövig szakaszon megy a cső, de biztos hogy történelmileg nagyon forró volt, mert a kazán csonkjától pár centin látszik hogy le volt kenve hőálló ezüsttel (ahogy a kazán is), mégis rozsdás a többi részen, sőt, egy közelben futó visszatérő csőre még külön hőpajzsot is tettek a kémény miatt.
Az 50 milis alukasírozott gyapot tekercs szerintem jó lesz a füstcsőre.
Biztos hogy komfortos lesz, mert a próbafűtést mindkét alkalommal kevés fával csináltuk, és meglepően gyorsan melegedtek a radiátorok, úgy is, hogy a kazántól csőhossz tekintetében nem messze van az első radiátor önmagában bekötve, ahol gyorsan megfordul a víz, és kinyitottuk maxra (vagyis apám csőszerelői tanácsa alapján max minusz fél fordulat).
Kátrányosodást nem láttam amikor kipucoltam, de az előző üzemeltető (egy hölgy) múlt télen raklapokat tüzelt, nem vizes tölgyfát lefojtva.
Nem kell másik szivattyú, ahogy Taki29 írta, zárj a közelebbi radiátorokon. Nekem 13 méterre van a legnagyobb radiátorom, az is csak akkor melegszik, ha a közelebbi radiátorok meg vannak fojtva.
Hát komám az a baj, hogy gázzal nem fűtesz olyan intenzitással mint fával, mert szerinted drága, de azt mered állítani, a gázzal nem lehet olyan meleget csinálni, mint fával.
Kazánoddal nem sok mindent lehet csinálni. Meg kell keresni a lukat.
Le kell engedni a vizet, meg kell nyomatni levegővel, jobban látszik, honnan folyik.
Azt se ártana, ha nagynyomású mosóval lemosnád. Kívül belül.
Javítani csak úgy lehet ha szétszeded. Ha szét van szedve egyesével meg lehet nyomatni a tagokat levegővel.
Ha sikerül úgy szétszedni, hogy kibírják a tagok, akkor utána össze lehet rakni.
Hát komám, ez itt nem szimplán alma, meg körte, hanem a fűtés hatékonysága egy adott házban. Ebben a házban, ilyen kiépítés, és mondjuk nulla szigetelés, valamint a nyílászárók általános állapotát figyelembe véve nem hatékony a gáz. Teccikérteni... Ha 20 fokot szeretnék állandóban 24 óra lefolyása alatt, akkor mondjuk gázra elköltök (hasraütök) 1000 Forintot, fával ugyan ez öccá! Ez mi, ha nem összehasonlítási alap? Egyébként vegyesben használjuk, ha nincs itthon senki, értelem szerűen a gáz cirkulálja a témát, hogy ne hűljön ki a rendszer, ha meg itthon van az egész család nyomjuk a fát.
De nem ez a lényeg... nekem ezzel a Marabuval kéne valamit kezdenem, és azóta is fogalmam sincs, hogy mit, mert egyszerűen nem találok olyan embert, aki értene hozzá, és tudná milyen hibalehetőségek vannak, mik a jelek, és ha hiba van, azt pontosan hogy lehet megjavítani, mi kell hozzá, meg egyáltalán van e értelme ezt javítani még... ilyenek... ilyenek érdekelnének.
Olvasom itt a fórumot is, már egy csomó okosságot kihámoztam párszáz oldal átfutásából, de arra sajna nincs időm, hogy több ezer oldalt, meg 10.000 hszt. átolvassak :/.
ha kics az ellenallasa a rendszernek nem teker. hiaba van rairva pl: 75w es mondjuk azzal 3.5kobm viz , barhova fogod allitani nem fog tekerni .
mar leirtam , hogy jart vele egy ismerosom.
Persze, a gáz is tudja ezt, az is tud zakatolni :), fel lehet csavarni a termosztátot maxra, csak akkor a gatyám rámegy :D.. meg nálunk ennek a fatuzelsének azért van nagy előnye, mert a ház közepében fut a kb 10 m magas kémény. Két szoba között. Csak az komoly plusz fűtést jelent arra a két szobára nézve. Forró a fal 3 méteren keresztül, mikor fával fűtök. A gáz meg csak a radiátorokban lévő vizet melegíti.
Ja, nem évente 7-8 liter... havonta. Azért nálunk még eddig ez is belefért. Jó lenne, ha semmilyen veszteség nem lenne.
Csináltam pár fotót a belsejéről! Egyet alóla. Plusz egy van a tetejéről - ott is látszik a vizesedés. Most hogy így megpucoltam (amennyire tudtam ) világosan látszik, hogy a hátsó tag felől nedves igazából, Bent a sarkában konkrétan már sarat kapartam ki. Remélem nem repedt, de totál nem értek hozzá. Bízom benne, csak a tömítések mentek már teljesen el.
Hali! Digitàlis keringető szivattyút,hiàba maxra feltekerjük,10w és 8m/s ot ir ki.nem ez a gond,hogy a hàtsó 12 m re lévő radiàtoron nem birja megforgatni a vizet? hidegen a nyomàs 0,3 bar zàrt rendszer kevés vizzel 7 db lapradiàtor.
Szénnel soha nem égett vissza. Még 2 nap pihenő után is simán indult. Aprítékkal visszaégett, mert hajlamos a fennakadásra. Azzal is megáll ~2 órát, ha jó darabos van benne.
Elsőre ez egy-az egyben totya kazánnak néz ki. Tudni kellene a távozó füstgázok hőmérsékletét, a kazán füstcsövébe fúrj egy lyukat, úgy 30-40 centire a kazántól, vagy ahol tudsz. Akkorát, amekkorába belemegy a kb. bármely nagyobb szerelvényboltban vásárolt füstgáz hőmérő, ami kb. 500°C-ig mér.
A füstcsövet érdemes szigetelni, alukasírozott kőzetgyapotnak hívják a cuccot, de jó a sima is, max betekered valamivel.
A kazánt magát csak akkor, hogy ha meleg a külseje.
Egy fejlesztés még lehetséges, egy esbe kazánvédő szelep, de akkor ugrik a gravitációs üzemmód. Mennyire komfortos? Most vetted a házat? Mert akkor majd kiderül, mennyire fog lehűlni.
Olvastam már a topicot egy jó ideje, most hogy közeleg a tél és eljutottam a fűtésrendszer próbájához, bemutatnám a kazánom.
Ez egy maszek kazán, 1 centis kazánlemezből készült ki tudja mikor, vízteres. Ránézésre tisztességesen lett megcsinálva. Az előző tulaj fűtésszerelő, ő mondta hogy nem kell használnom a szivattyús ágat, elmegy a rendszer gravitációsan, nyitott, majd 10 méter vízoszlop van az aljától a tágulási tartályig a padlástérben. A kémény a bekötéstől a tetejéig kb 11 méter. A radiátorok újak és az alagsortól felfelé a csövek vékonyak. A ház szigetelt.
Próbafűtés alatt kiválóan üzemelt gravitációsan.
A kérdésem: érdemes-e kipróbálni a samottozást, főleg a tetején, ahol a füst útját a kémény felé meg lehetne törni?
Nekem nagyon szimpatikus hogy egyszerű a rendszer mint egy faék, ha nagy pénzt szánnék a fejlesztésre, párhuzamosan beépítenék egy kondenzációst gázkazánt, ezt nem bántanám.
Nekem is Totya van (38kw), szerintem is nagyon jó kis kazán.
Az 1000l-es puffert is viszonylag gyorsan felmelegíti. Én elégedett vagyok vele.
Szó volt róla itt a topicon, hogy a felső táska mögött is van rés a Totyáknál, amit le lehetne lemezelni.
Megnéztem, az enyémben a felső mögött biztosan nincs.
Az alsónál van hátul nagy és elöl kicsit rés. Az elsőt mondjuk nem értem, mert ott fel tudni menne a hő egy része függőlegesen, majd a kéményen ki, anélkül, hogy a táskákat megkerülné.
Mondjuk azt se értem, hogy ha a terelőlemez, samott beépítése annyit jelent a hatásfoknál, akkor miért nem olyan kazánokat gyártanak...
Gravitációssal a hátsó szobák radiátorai nem, vagy nem nagyon mentek, a többi helységet túl kellett fűteni hogy ott is jó idő legyen, ez tervezési hiba valóban, de a többi nem.
Carborobot rettentő válogatós a szénre, hol visszaégett, hol lehúzta a parazsat, (amúgy is gyűlölöm a szenet), ha nincs villany ugyanúgy nem megy a fűtés, hiába gravitációs a rendszer.
Ősszel-tavasszal nyűglődés hol túl meleg van, hol túl hideg, nem lehet annyira visszavenni a teljesítményét hogy jó legyen, mert visszaég.
Vegyes kazán gravitációsan átmeneti időben ugyanaz a kínlódás, csak nem visszaég, hanem kátrányosodik, cserébe nagy hidegben folyamatosan rakni kell, a carborobot legalább olyankor önálló volt.
Tettem a vegyes mellé puffert, kivágtam a vastag csöveket a fenébe, ötrétegű cső mindenhol a falba rejtve, meg lapradiátorok a régi radalok helyett.
Sokkal esztétikusabb, annyi a hőmérséklet amennyit a termosztáton beállítok, vagy letekerhetem a thermofejet ahol kevesebb is elég, a legnagyobb hidegben is elég naponta egyszer begyújtani, ha tele a puffer már nem kell vele foglalkozni, ősszel-tavasszal három napot is áthidal.
A család többi részének pont olyan mintha gáz vagy villany fűtés lenne, nekem is sokkal kevesebb macera.
Értem én hogy te szereted és elégedett vagy vele, de nekem nem volt jó, és nem azért mert rosszul volt összerakva, hanem mert nem felelt meg az igényeimnek.
Nyitott rendszert is van aki dicséri mert a korrózió csak urbanlegend, de nekem vagy féltucat radiátorom lyukadt ki miatta.
Ja, nem 90 fokos vizet pörgetek a rediátorokban, hanem 55 fokost (vagy ahova tekerem) kever mindig a szelep, és kemény 5w-ot fogyaszt a keringető.
35 éve magam terveztem és építettem a gravitációs rendszeremet. Igaz, akkor még csak villanyszerelő voltam. :-(
Biztos buta voltam hozzá és ügyetlen, ezért úgy építettem, hogy azóta sehol nem kellett javítani. Azért építettem ilyent, mert.:
Nem volt még internet, ahol ilyen jó tanácsokat kaptam volna. :-)
Nem volt pénzem szerelőre.
Nem volt pénzem az akkori legfejlettebb technikára (kisujjvékonyságú csöveken 90 fokos vizet kergetünk körbe-körbe). :-( Van, aki még mindig itt tart. :-(
Az első kazánt 2 tél után lecseréltem, mert nem tetszett. A Carborobot kazán etetőtorkát már ki kellett cserélnem, mert a köves szén lekoptatta a hegesztési varratokat, a kén meg megette a falát konzervdoboz vékonyságúra. Azóta is üzemel. Az elektronikájához soha nem kellett nyúlni. A ventillátor ~5 évenként elvárja a csapágycserét. Remélem, ezt a néhány évtizedet már kibírja (10. 24-én 65. :-) ).
Ezt én úgy nevezném túl nagy igények amik sokba kerülnek ,és sok a hibalehetőségük ! A cirkónkat nem győzzük javíttatni ! Egy vegyes tüzelésű kazán árát már rá költöttünk ! Elég neki egy villámcsapás a közelben és az agya már is meggárgyul ! A nyáron megint kapott egy ilyen pofont ,mert megint bekapcsolt már a nyáron is, úgy húztam ki ,a keringető szivattyú állandóan üzemelt ! Ez lehet praktikus meg szuper csak az élettartama a 0-val egyenlő ! Tudom vegyek kondenzációsat ! Villámlik egyet és az is behal ,nincs rá ilyen drága játékra egy vasam sem !
Éveken át tüzeltem oroszlányival, nem volt vele más baj, mint hogy habos salakká égett össze a hamu. Hamarabb feltelt a láda. Ez se volt leányálom, de az ajkai és balinkai dara kéntartalma megette a kéményben a maltert. Tenyérnyi darabokban potyogott le. Szépen elgörbítette a kéményt. A felsőgallai nagyon jó volt, de nem sokáig jutottam hozzá. Még ennél is jobb volt a ledvicei. Nem kénes, kevés a hamu. Elejétől kezdve sose volt korom a kéményben.
Már korábban is lassan kezdtem aprítékkal keverni, aztán a beszerzési nehézségek és árak miatt 100%-ban áttértem. Azóta egyetlen gondom van. Nincs elég helyem, ahova el tudom tenni a rengeteg ágat, amit haza kellene hozni. Így is több évre való hever itt-ott a kertben és egyre többen nyaggatnak, mikor hozom el az ágat. :-)
Elszívó venti nélkül csak parázslik. A nagy felület és a hosszú járatok miatt a kémény huzatával nem is tud működni. Viszont meg lehet figyelni, hogy a kéményből a füst (már amikor egyáltalán látható :-) ), sokkal lassabban áramlik az erős ventilátor ellenére is, mint a sima kazánoknál.
Azt látom a képen hogy a csajt hanyatt fekteted az ágyon, még a bementi nyílást is odarajzoltad, melegünk is lesz a végére, de minek ehhez a művelethez laposvas? :)
A Carborobotban 15 db ~1,5"-os függőleges cső van. Előtte van egy függőleges "táska", amihez semmiképpen se férek hozzá. Alatta a forduló porfogó. A csövekben lerakódó port csavart lemezcsíkkal lehet kitakarítani. Gyárilag mindegyik csőben van 1-1.
A régi szar kémény 15x15 kb és 6, 60 magas most ez lesz, de ki fogom vinni az új kazánházba és ott nagy kémény lesz ,két kisméretű tégla méret lyukkal ,az talán 25x25-ös de még nincs kész ! 200 ezer van rá ! Öntvényt nem tudok venni a 25kw kategóriában drága és a nagy baja mindnek a hátulján van a füst kivezetés és az összes víztér kivezetés is ! A régi kazánházban el sem férne annyira előre dobná az egész kazánt, ez a hülye elrendezés ! Két ágon megy és gravitációs fűtésünk van ez is marad ! Itt az áramra nem lehet biztosan számítani még nyáron sem nemhogy télen ,rendszeres áramkimaradások vannak ,már többször összevesztem ez miatt az Émászal ,és próbamérések is voltak amik az áram hiány miatt nem is sikerültek, csak akumlátoros mérő doboz felszerelésével, 6 villanyszerelő nem hitte el amit mondtam ,pedig nekem volt igazam !
Hát a totyánál maradtam a többi sem jobb a lemez kategóriában ,van ahol az élettartam csak 10 év ha a totya nem változott akkor 20 évet megint kibír nekem !
Vagy hagyod a pcsba, és majd kidolgozza magát a nyitott tágulásiig :D vagy leengeded az egyik radiátoron ;) nekem fixen rá van kötve a slag vége a kazánra, azon keresztül engedem le, vagy töltöm fel a rendszert. Addig töltöm, amíg a tetőről nem folyik ki a víz az ereszbe :)
Lesd meg az összeset! Meg hogy használtan milyet kapni, azok között is van jó vétel. De még mindig nem tudjuk, a kémény mekkora, meg mennyit szánsz az akcióra, meg mit kéne fűtened és hogyan...
A napokban cseréltem ki a zárt tágulási tartályomat.
Nekem is belement a levegő a slagból a rendszerbe.
Legközelebb úgy csinálom, hogy mivel a feltöltő csonk a szivattyúnál van, és azt kilehet szakaszolni 2 csappal, elzárom ezeket, majd a szivattyú légtelenítőjét kicsavarom, megnyitom a slag csapját, és ha a víz megjelenik a keringető szivattyúnál , nyitom a 2 szakaszoló csapot.
Vagy csinálok egy olyan slagot, aminek a végére rakok egy légtelenítőt egy T-vel.
Szerencsére nem sűrűn kell töltenem.
Keresd meg legközelebb a feltöltésnél ezeket a lehetőségeket, ha nem lesz az sem nagy baj, légtelenítesz, és csókolom.
Én közben 2 légtelenítőt is cseréltem a radiátoroknál.
Ma, picit nedves volt a kóc, a Román tágulásinál, tekertem még 4 fordulatot rajta, és majd holnap kiderül, mi az ábra.
A kóc még "dagadni" fog.
Ha nem, leszed és újból kóc, volt már vagy 2-3 éve, hogy szerelgetnem kellett.
Amúgy kiestem én már ezekből a dolgokból, éppen ezért jelentem meg, ha valami gondom lenne, itt mindig-fórumokon- segítettek, jó egy csapat alakult ki.:)
Ma fel kellett töltenem egyik ismerősnél a rendszert vizzel,plussz radiátort rakattak rá,de a slagcsövet,ami 4 méter volt,nem nyomattuk ki belőle a levegőt...ez akkor bekerült a rendszerbe?? hogyan kerüljem el ezzt legközelebb??
Én néztem a hajdú kazánt, igaz normális szerkezeti rajzot nem találtam, de amit láttam, abból azt szűrtem le, eléggé parasztvakítás abban a "csöves hőcserélő" kifejezés.
Én nem igazán arra gondoltam, mikor csöves hőcserélőről beszélek, hogy a táskák helyett csövek vannak behegesztve, hanem arra ami a carborobotban is van, meg ahogy elnéztem a faelgázosító kazánokban, hogy csöveken keresztül megy ki a füst.
Ettől függetlenül, tény, hajdú kazánban a táskák helyett csövek, nem rossz megoldás.
Ja hát ja, mert itt néztem, 1500-8000 a szelep, és 15 ezer a legkisebb motor rá :D
Majd ki kell tapasztalni, de elvileg ki is tudod számolni, és ha ki tudod számolni, akkor az excel csinál neked szíp táblázatot, onnantól meg csak ki kell keresned a hőmérsékletnek megfelelően, és beállítani. Ne adj Isten, az Ardunio vagy valamelyik hasonló ketyere talán még külső táblázatból is tud dolgozni, és ha elég memóriája van, egy előre megadott rendszer alapján maga választja ki a külső hőmérséklet szerinti fűtővízhőmérsékletet. Elvileg képes lehet rá... vagy csak nagyjából, attól függ mennyit tud, kísérletezésnek jó, aztán majd úgyis finomhangolod. Vagy két termosztát lesz, egyik nézi a belső hőmérsékletet, másikon meg állítod a fűtővíz hőmérsékletét :D
Passz, nem vagyok gázszerelő, ráadásul nem mindegyik gázszerelő tudja megválaszolni a kérdést :D szerintem neki tök mindegy, úgyis csak szinten tartja a fűtővizet. Persze amikor felfűt, akkor nem mindegy neki.
Ja hogy gyorsan kellett új kémény, értem. Akkor meg minek szigetelted le, ha jövőre úgyis másik helyen lesz? Amúgy meg nem azt írtad a másik témában, hogy hőszigetelni biztos nem fogsz, mert minek?
Vakolni lehet 5°C-on is, csak adalékolni kell a cuccost, én is decemberben vakoltam a kéményeket, igaz csak a padlástérben lévő részüket.
Hááát, tetőnek lehet nyáron kellett volna nekiállni. Amúgy mindig ez van, én sem készültem el egy rakat tervvel, na de az első ötéves tervben benne marad! :D
Ha szénnel fűtesz, annak meg öntöttvas kazán kell. Ott van pl. az említett viadrus, ha fával küldöd majd meg, akkor beteszed a terelőlapokat oszt csókolom. Ki tudja, lehet a szén ára is elszabadul...
A 84% hatásfoknak ne dőlj be ez csak parasztvakítás, jó ha tudnak 50-et max. 60-at ügyes fűtő kezében. A Totya állítólag gyárt 1 újabb kazán családot Termomax néven.Ez alapvetően annyiban
különbözik a régitől hogy a tűztér hátuljába beépítettek 2 szál 60-as csövet,ennyivel is nagyobb a
belső felület.
Én alapvetően a 3 táskás kazánok híve vagyok, pl. Focus vagy Celsius ,de lehet jó a 2 táskás is ha elég nagy a tűztér és elég nagyok benne a táskák. Pl. Hőhterm carbon,Simplex novus (3 táskás).
A katalógusokból tanulmányozd a kazánok tűztér méreteit és ezek alapján hasonlítsd össze őket.
Kisebb ne legyen mint a mostani kazánodé.Erre érdemes odafigyelni mert vannak különbségek
kategórián belül is.
Aztán itt vannak a csöves kazánok,pl. Hajdu hvk,Uniterm. Ezeknek állítólag hatékonyabb a felső
hőcserélőjük de tapasztalat az még nem nagyon van velük kapcsolatban.
Ez most csak átmenetileg lesz az eredeti helyén ,mert az új kazán ház csak jövőre készül el ,kifutottam az időből, és még mindig a tetővel bajlódok ,rossz formát választottam ,sok időt elvett eddig ! Még vakolnom is kéne ! De mikor ? De szenet addig nem tudunk rendelni amíg a helye nincs kész ! Az idő meg ellenem dolgozik !
Kinaiéktól rendeltem 2000Ft-ért termoelektromos szelepmozgatót (mire rájöttem, hogy így hívják...) 230V és 1,5W, a zöld burkolatú. Úgy lett tervezve, ha ninc áram, akkor nyitva vannak a megkerülő ágak. Azt lenne jó tuni, hogy hány fokos külső hőmérséklethez hány fokos víz kellene, így automatizálni lehetne.
Ha nagyon kell fűteni, kicsitom mindkét megkerülő ágat (egyik oldalt a 90 fokos túlmelegedési szelep van, másik oldalon a 60 fokos visszatérő és a kapilláris termofej van. Nyitott állapotban néztem, hogy pár fok csak a különbség a kazán és a radiátor hőmérséklet közt, mivel egy ott is dolgozik részben a hőcserélő.
Egy Termotéka 20ES-nek mi lehet a takarékosabb? Ha magas hőmérsékleten jár, vagy ha alacsonyabban?
Ez így elég egyszerűen hangzik. És ami egyszerű, az nagyrészt működik és nem romlik el :D
Ezekhez a zónaszelepekhez akkor kell egy-egy vezérlő motor, ugye? De még így is olcsóbb mint a puffer, persze teljesen mást csinál. Arra leszek majd kíváncsi, hogy működik ha kicsit, meg hogy, ha nagyon kell fűteni.
A vezérlés úgy fog kinézni, hogy egy termosztát figyeli a visszatérőt, és 60 fok alatt egy zónaszeleppel elzárva tertja a megkerülő ágat, így amíg 60 fok alatti, a kazán önmagát fűti, amennyire csak tudja. Ha eléri a 60 fokot a visszatérő, akkor nyit a megkerülő. Ebben a megkerülő ágban van még egy zónaszelep, egy kapillárcsöves termofejjel, ami méri az előremenőt, és ha alacsonyabb a beállítottnál, akkor nyitja a zónaszelepet, ha eléri a beállítottat, akkor zárja a zónaszelepet. A kazánon láncos huzatszabályzó igyekszik tartani a 70-80 fokot.
Lesz mégegy termosztát a kazán előremenőjén, ami 90 fok felett nyitja a megkerülő ágat, hogy ne tudjon túlmelegedni a kazán.
Esetleg kap egy termosztátot a vegyes is, vagy milyen vezérlésre gondoltál? A láncos huzatszabályzót akarod még hozzá mozgatni?
Várjuk az eredményeket, mert ha ez működik, és olcsóbb mint a puffer, akkor lehet én is kiépítem! :D
Mert ugye felmerült a viadrus, a stabil 70-80°C-os víz, meg a 600 liter víz... és bizony pl. a csepregi kazán gyártója írta, lehet linkeltem is, hogy meg kell pakolni, adni kell neki szekunder levegőt, aztán ég 8 órát gravitációs fűtéssel. A facebookon vagy hol meg azt írta, hogy ha kicsi adagot teszel rá óránként, sokkal több fát fogsz eltüzelni. Meg pedzegettem már a régi öregeket, lezárták, otthagyták, lehet kátránygyár volt, meg túl volt méretezve rendesen, de csak működött, az öntöttvas kazánok elmentek 30 évig... szóval van ebben valami, hogy a pici tűz nem tűz...
Van egyébként olyan gyártó, aki a régi kazán méreteire gyártja le a csatlakozásokat, így még hegesztened sem kell, csak odaállítod és rákötöd az előre meg a visszatérő ágat és kész, meg ráteszed a füstcsövet, és még másikat sem kell venni, max ha nagyobb az átmérő.
Öntöttvasat akkor vegyél, ha szénnel akarsz tüzelni, az arra való. Vagy át kell alakítani, mint a Viadrus-t, volt róla pár oldal nemrég. Nem olyan rossz a totya sem, de ár/érték arányban biztos van nála jobb is. A lényeg, hogy passzoljon a kéményhez.
Helló mindenkinek 25 kw körüli totya kazánunk kilyukadt ,jól bírta olyan 23 évet üzemelt ! Vehetek megint ugyan ilyet ,vagy esetleg érdemes másfélét venni ! A házhoz elég volt bőven ! Nem tudom hogy ezek a totyák minőségileg jók-e még vagy már ezek is rövid életűek mint más háztartási eszköz ! Vagy esetleg az OBI öntött vas kazánjai ?
Én egy hollandival szoptam, próbáltam teflonnal, Loctite55-el, sehogy sem lett jó, szivárgott. Az volt a baj, hogy a belső menet nem volt tükörsima, így mikor tekertem össze, szétkotorta a tömítést. Fogtam egy pici réz drótkorongot, és fúrógépbe fogva egy negyed órát csiszatoltam, hogy a menetek tövében ne maradjon semmi. Utána jó lett, összecsavaráskor nem tolta ki magából a tömítést.
Mar meg ne haragudj, de azok a szerelok lattak ,hogy a kemenyilas nem esik egybe a kazan fustcsovevel??jojjenek vissz csinaljak meg,nem mindig a hazat kell odebbvinni
2 radiátort összeraktam 5/4 es csatlakozókkal közcsavarokkal,közepét hollanderrel....a közcsavaroknál enged a víz...
Olcsó széles fajta teflonnal dolgoztam,eléggé meghúztam..Mégis csöpögnek...Hogyan oldjam ezt meg??
Kaptam vmi loctite 542 ragasztót ingyen,használjam amennyit akarok,,azt mondták evvel kenjem meg a menetárkokat és kikeményszik...Nem kell tövig huzni a csavarokat,csak érzéssel.. Előttte töröljek mindent szárazra?vagy maradhatnak nedvesen?Mennyi idő mig megköt??Kérlek segítsetek..Köszönöm
Én töltöttem fel a biosolarra is, csak nem találtam meg a gépemen az eredetit, ott meg kéznél volt. http://biosolar.hu/forum/2001 Tegnap töltöttem fel a rendszert, és csak gázkazánnal fűtöttem meg, a vegyes még nem lett begyújtva. Még a vezérlése nincs kész, csak jöbb időre számítottam szeptemberbe, és későn álltam neki összerakni. Természetesen megycsinálom a diagramot is, és közzéteszem.
Ja már beszéltem vele, de csak egy hét múlva tudja megnézni, meg még amíg megszerkesztik..... Így látatlanban azt mondja nem gond, mert konzolon van nem betonban. Csak az új szigetelésem meg szinezésem féltem:( Amúgy igazad lehet, így utólag tényleg fura, hogy a 180-as kéménynél nem ezt a megoldást ajánlotta / csinálta:(
Igaz én sem gondoltam erre, örültem, hogy találtam valakit, aki SOS-ba megoldja :). De jó, hogy mondtad, most max átmérőre csináltatom.
Hát az cumi. Felhívod a kémény gyártóját, vagy aki beszerelte, és megkérdezed, hogy az említett füstcső betét kivehető-e. Elvileg bele kell hogy menjen a 150-es cső is, meg a 160-as is.
A gond az, hogy a kéményt szerelő emberkének kellett volna felhívnia a figyelmed, hogy ugyan a falon át menjen maximális átmérővel a füstcső, aztán legyen a szűkítő betét, mert nem fogsz copni. De nem gond, 30-50-80 év múlva ha tönkremegy a szerelt kémény és másikat kell csinálni, már tudni fogod :D
Pont így voltam én is "alá teszel néhány téglát", sőt a szaki is ezt a megoldást csinálta szakszerűen beton tuskókkal. Ki is mértük előre okosan, meg is nyugodtam.
Aztán mikor hazaértem és megláttam, hogy a lyuk még mindig feljebb van mint a kazán csöve..... Átgondolva sok megoldás nem volt, mivel már a többi rendszer adott volt, a csövek miatt nem lehetett többet emelni rajt (lehetett volna, 10 m rézcső és egyéb macera árán), így marad a további matekozás:)
Én megfordítanám a mókát.. hátha emészthetőbb lesz a dolog..
Lemez kazán fatüzeléssel elméletben kapjon az 1. táska után direkt közvetlen füstcsövet a kéménybe, és hogy még érdekesebb legyen a móka, hegesszünk be egy teli lemezt a 2. táska alá.. gonosz vagyok? Hopsz, nézd má, drasztikusan fogynak a kW-ok.. Csak mert ilyen tréfát követtem el az öv. kazival, de ott meg fordítva ugye, terelővel nőtt a kazánon belüli füstjárat útja, mert a fagázlángok hosszú lánggal égnek. Ismerős? Na ná, hisz a lemez kazi 1. táska fölé hátul záró lemezt tettél be, hogy a láng 100%-ban előre jöjjön.. És akkor még add hozzá, hogy az öv. kazi felülete terelővel jobban felveszi a hőt, mint a lemez kazi "hókusz pókusz" plusz lemezek & pillangó nélkül. Valami dereng már..? Biztos, hogy csak a hatásfok javult az öv. kazinál..?
Jó esetben aláteszel néhány téglát, lemezdarabot, rossz esetben elvágsz a lábából. Még rosszabb eset? Olyan nincs. :-) (nem Magyarországon lennénk, ha nem lenne. :-( )
Lehet nem írtam, a lényeg szempontjából mindegy is, de külső fali szerelt kéményem van.
Szűkítésnél mindenhol csak a kéményről beszélnek, a közbenső részről nem nagyon, ezzel így nem is nagyon problémáztam (más kérdés, hogy a választott típusú kazán nincs is kisebb cső átmérővel), gondoltam majd megoldjuk. De az már sokkolt, hogy a bekötés magassága is változik az új kazánnal és így már elég matekos a dolog.
Meg átütni a falat a friss szigeteléssel, régi lyukat javítani stb. :)
De alapvetően igen egy adapter csere. Az a bosszantó, hogy sem a kéményen, sem a kazánon nem spóroltam, de ezek az extra költségek .... na meg ha nem szeptember vége lenne már. Azért ha valaki kész rendszerhez cserél kazánt, már tudok adni hasznos tippeket:)
Szenes kazán fával, elgyújt, fagázláng előre fel, majd huss be a hőcserélőbe és a kéménybe, intenzíven melegítettük a kéményt meg a varjak seggét, fagázlángok eleve nem égtek ki rendesen, erre adta meg a gyártó az X% hatásfokot fánál..
Szenes kazán terelővel fával, elgyújt, fagázláng csak hátrafelé tud indulni a hátfalig, ott függőlegesen fel, majd a hőcserélő alatt a terelő felett jön előre és a felső ajtónál fordul s így jut csak be a hőcserélőbe. Ez picit hosszabb út a fagázlángoknak, és a hőfelvevő felület is picit megváltozott. A terelővel az égéstér, a fagázok útja a gyárinál szűkítettebb lett, a szűk egymás felett elhelyezkedő járatokban a fagázok nem hűlnek úgy, mint az eredeti nagy méretű tágas kazántérbe, a lánghőmérséklet magasabb lesz a terelő használata esetén. A rostélyon van a tüzelő, ég a tűz, láng hátramegy, majd fel és jön vissza a tűztér felett lévő samott terelő felett, az egész kazán az égés hőtömörebb lett így, ami segít a magasabb lánghőmérséklet, a jobb hatásfokú égés kialakulásában.
Betetted a keményfa tüzelőt, terelő nélkül huss 1 óra alatt leégett, újra pakolsz, újra leégett 1 óra alatt, újra tölt, újra leég 1 óra alatt, az eredmény szemlátomást fogyott a fa, tűzforró kémény, a varjak nem fáznak, radiátorok 60-65°C kazánvíz mellett fűtenek valamit, a távolabbi radiátorok jóformán alig melegek, a keringető szakaszosan néha néha beindul, mivel a kazán nem tud kellő hőt generálni a 600L fűtővíznek. Ismerős? Szerintem sokan jártak így öv. kazival.
Terelővel 1 töltet ég 3 órát, radiátorok mindenhol forrók 75-80°C kazánvízzel, keringető sűrűn gyakran dolgozik ugyan azon termosztát ugyan azon változatlan hőfokán, kémény hideg maradt, s a varjak segge ettől a kéménytől nem lett melegebb, a fűtővíz se lett kevesebb.
Kérném a hozzáértőket eme rejtélyes eset 0 típusú találkozások, az energiaátalakulás és plusz hőenergia termelés megfejtésében, kielemezésében, mivel a terelő használata óta nem akar az az átkozott drága jó fa fogyni, és mégis jóval melegebb lett, pedig ház szigetelés az közbe sem lett. Ja és ezt egy öntöttvas szenes kazán produkálja a gyári előírások szándékos be nem tartása mellett. Őszintén írom, Victor Schauberger pisztráng turbinája óta ilyet még nem láttam.
Segítséget kérnék vegyestüzelésű kazán füstcső bekötéshez. Új kazánt kellett vennem, aminek 156-os a füstcső kivezetése. Sajnos a régi kazáné csak 130-as volt, így ez a mérete a kéményél is. Ez amúgy egy 180-as szerelt kémény, vagyis csak a kazán és a kémény közti rész 130-as. A kazánt már bekötötte a szaki, és tőle is valamint sok helyen azt az infót kaptam, hogy nem lehet leszűkíteni a csőméretet. Emiatt most a vadi új (2 éves) szerelt kéményem szét kellene szedetnem. A kérdésem, hogy ez a szűkítés is okozhat problémát, vagy ez csak akkor áll fenn, ha maga a kémény kisebb?
Első begyújtás óta tökéletesen működik, ahogy eddig. Valószínű az volt a probléma, hogy nyáron felújítás miatt 1 hónapig le volt engedve a víz a rendszerben, és ez idő alatt tapadhatott le. Mindenesetre jó tanuló pénz volt, hogy szezon elején ezt is ellenőrizni kell.
igen, amoda írtad (te is...), hogy a teljesítményt a hőcserélő felület határozza meg. erre mondom én, hogy a terelőlemez után jelentősen megnőne a hasznos felület, de a kazán ettől még elvileg nem lesz nagyobb teljesítményű, legfeljebb a hatásfok javul. a hatásfokban egyet is értünk! :)
de az is lehet, hogy valóban nő a teljesítménye, ha több fát el tud tüzelni... (ha gyárilag nem is így számolták)
Elkészült a rendszerem a hőcserélővel, csináltam egy próbaüzemet. A hőmérőn balfelső a kazán előremenő, alatta a kazán visszatérő a hőcserélő előtt. Jobb oldalt a radiátor előremenő, alatta a visszatérő, a hőcserélő után.
Meg van az oka miért fordított hátat a tag. Mégpedig elég nagy szopóka szétszedni, úgy hogy ne törjön el egy 67-es öntvény. Viszont ha nem a tag repedt hanem tagközi folyás azt csak szétszedéssel lehetne rendesen javítani. de 7-8l víz nem sok, tedd hozzá valamennyi párolog is a tartályból.
ujj kazán, ? vegyesben nem sok van amit jó szívvel ajánlani tudnék, pedig megnéztem 1-2 -öt. talán a 3 tálcásak, de olyat kevesen gyártanak, és akkora teljesítményben lehet csak a kazán több lenne mint amit rászánnál.
Kazánod eredetileg szenes üzemű kazán. A szén égése izzása, és a fa égése ( légfelesleggel célszerű ) nem azonos légszükségletet igényel.
Fatüzelés mellett az alsó ajtót nyitott majd behajtott így csukva, de mégis résnyire nyitva fixáltam le, több égési levegőt és több helyen kap a kazán a tűz, mint az alsó ajtó zárt helyzetében és csak a huzatszabályzó picike nyílásán.. Nézd meg a szekunder levegő nyíláson a lángokat, ha kinyitod az alsó ajtót résnyire.. aztán zárd vissza, egész más lesz a tűz zárt ajtóval.
A másodlagos szekunder levegő nyílása teljesen nyitva van, itt belépő levegő kénytelen a terelő alá kényszerülni, közben tud az égéstérben melegedni..
S ha már a levegő a téma, szerintem nem mindegy, hogy van a kazán tűzifával megpakolva. A hátfalnál elhagyok 1-1.5cm-t, majd mehetnek a hasábok lehetőleg szorosan hosszába a terelőig, ott elhagytam 2-3cm max. A kazán elejét szintén telepakolom hasábbal, de itt már keresztbe.
Felső begyújtás, a hátfalnál elhagyott 1-1.5cm rés a rostély alatt bekerülő égési levegőt vezeti fel, és pont a láng kapja meg, mint szekunder másodlagos levegőt. A terelő is sokat számít, de ha okosan van a tűzifa behelyezve, az tovább javít a kazán működésén. Lehet ám plusz zártszelvény barkácsolgatás nélkül is..
"Ha nincs egyensúlyban a kazán teljesítménye a hő leadókkal és a hő igénnyel akkor előbb utóbb gond
lesz (80fokos víznél keringető meg se áll)."
Pont azt írtam, a terelős módosítás után rokonom kazánja és a rendszer egyensúlyban van.
A 600L 75-80°C kazánvíz hőntartásához már egészen minimális tüzelő is elegendő, mivel nem emelkedik 85°C fölé, a rendszer véletlen tök stabil lett, és a láncos nem dolgozik, mert lehet nélküle is fűteni.
1. Nem állítottam, hogy bárkinek szavaiddal élve "szar" a fűtése.
2. Rokonom ugyan azzal a kazánnal fűt, mint a zártszelvényt bűvölő fórumtárs, csak leírtam mire számíthat, ha terelővel módosítja kazánját.
3. Nyilván szerethetik a meleget, becsomagolt házba 10kW hőigényt 30kW kazánnal biztosítani, ez már majdnem "gőzfűtés" lesz, tekintve, hogy terelő mellé szekunder levegő tuningot is kap..
Nagyon máshová nem tudok fordulni ezügyben, azaz lehet tudnék, csak nem tudok róla :). Kazánügyben kéne egy kis segítség, és nagyon megköszönném, ha lenne érdemes hozzászólás.
Szóval az év 1967 amikor ezt a csodát legyártották. Azután egy falusi tanácsházát, plusz a mellette lévő bölcsődét fűtötte egyetemesen 12 taggal, míg 1981-ben le nem selejtezték (mert ott bejött az olajfűtés... ezt konkrétan kidobták... azaz...) és a szüleim jutányosan (persze zsebre igen jól járt valaki) meg nem vették, és azon nyomban betelepítették az akkor épült saját házukba. Az akkori divat szerint emeletes... összesen KÉTSZÁZ nm2 lakterű házat húztak föl. Plusz alul 50 nem garázs, műhely, kazánház, és még egy beépítetlen, üres padlás. Ezt most eltudjátok képzelni mekkora szopóka befűteni ugye? Mindkét nagyapám bányász volt, apám is bányaközeli ember volt, a szénnel nem volt gond, olcsó volt a fűtés. Aztán leálltak a szénbányák és begyütt a gáz, "amiért annyit küzdöttünk a kommunisták alatt", de Bohus is megmondta az Örökségben, hogy "NEMKELL!" "Minek a gáz??" :D... De lett. Aztán amikor felment a gázár, és kezdtek a nyílászáróink is öregedni, az öreg Marabu újra beindult. Vettünk fát, és azóta is az van.... Néha gáz, ha lusták vagyunk, de amúgy fűtünk ezzel a szépséggel.
És most már kezdek a lényegre térni... Hát.. ebben a kazánban a németbrikett, és a lengyel lángborsó óta az égvilágon minden égett, kivéve talán ember nem. Kéményseprő, úgy 4 éve jár rendszeresen (az én közbenjárásomra), addig nem volt beengedve, mert minden az ide!? Fantasztikus mit összeszentségel mikor kotor. Magas a kémény, több mint 10 m, talán 12 abból olyan 30 kiló korom kijön fűtési szezon elején mindig. No ennek a hozzáállásnak az lett lett a következménye, hogy el lett hanyagolva, csakúgy, mint minden apám környezetében. Én hol itt vagyok, hol ott, sokat külföldiában is. De idén betelt a pohár, két lépést nem tudtam már megtenni a kazánházban, mert állandóan belebotlottam valamibe, kb 15 éve nem takarított ott senki, télen persze ment ez is... és tavaly a nagy rumli miatt sikerült majdnem kigyújtani a műhelyt. Na... lekaptam az ócska üveggyapot szigetelést, és elkezdtem körbetakarítani. Hát, a kazán alól marokkal szedtem ki a sarat. Tiszta víz volt az egész... Egyből beremegősödött a kezem, hogy ez lyukas. Ki kell cserélni. Szólok apámnak mi van.... ÓÓÓÓÓÓ.... MMMITbeszélekén!!?? dehogy lyukas nincs annak semmi baja, ez örök mint a nyomorúság. Hozzáteszem, soha nem volt karbantartva a kazán, a hamutérben hamu sem volt nagyon soha, azt már nagyon régóta az égéstérből szedjük ki. Nekem lövésem nem volt egyáltalán hogy működik egy ilyen, innen erről a fórumról kezdem kapiskálni hogy kéne egy ilyet rendeltetésszerűen működtetni. Nos, ne értsétek félre, nem vagyok vagyonos, de per pillanat vagyok olyan helyzetben, hogy ezt kihajítom a picsába, és beszereltetek egy újat... mondjuk max 3 kilóm van rá. Már kezdtem is tervezni. NADE.-... elpanaszkodtam magam odabent a munkahelyemen, és kapásból ketten (tapasztalt emberek, fasza kollegák) azonnal lebeszéltek, hogy ki ne dobjam, mert ők már beszivattyúzták új kazánnal, az egyik visszasírja a régit, a másik is, de már ős is adja el amit vett két éve, és rászán több pénzt és vesznek megint újat, sokkal drágábbat (az olyan 4 kiló kb) mert SZAROK az újak, és a jó ennyi. Ennek a fosnak, itt nagy teret kell fűtenie.
Kérdésem.... Ti, mit csinálnátok? Én ebbe a télbe úgy fogok belemenni, hogy nem lesz szétszedve. Erős a gyanum, hogy itt a tömítések engednek, sőt, biztos, és amikor elkezdek a kazánnal fűteni, az tágul, azaz feszül össze, és talán jobban fog tömíteni, aztán tavasszal szétszedem. Régi gond lehet ez, csak most tűnt föl. Telente úgy havonta 7-8 liter vizet kell a tartályába nyomatni. Annyit fogyaszt... én persze azt hittem eddig úgy normális. A kazán 6 taggal üzemel. Egy pót tagom van itthon, egy tönkrement valamikor még 83-84 körül... a többi tag meg úgy 10 éve vasba le lett szépen adva... mer mé ne... minek az?? Hát most lehet jól jönne... A fotókat pár napja készítettem, mostmár azért kultúráltabban néz ki. Amúgy én megvagyok elégedve vele, jó hőt ad, (persze ez is olyan megelégedés, hogy nincs összehasonlítási alapom, kivéve a gáz, de azzal össze sem lehet hasonlítani... ez fűti a házat, az ad valami meleget, hogy ne hűljön ki) ... A hátránya, hogy az égéstér ugyan nagy, de kicsi a nyílás, amolyan szép csülkök ebbe nem mennek be. Mindig utómunkázunk a hozatott fával.
Ja ... pardon... szétszedés... hol találhatnék olyan szakit, aki ért ilyenhez? Pár napja átmentem a szomszéd faluba a kéményseprővel, ő bemutatott egynek, de az ürge az 1967-es gyártási évszámra konkrétan hátat fordított, és azt mondta felejtsem el, basszam ki, vegyek újat. Mondjuk szerintem, csak nem merte bevállalni.
Szóval... nem vagyok én óccsójános, de ha nem muszáj, én nem dobnám még ki. Nem tudom mennyire vannak még egy ilyennek megszámlálva a napjai.
Köszi, ha valaki fordít rá energiát, hogy hozzászóljon... nem vagyok sértődős, egyszavas, tömör lényeget is elfogadok :). Üdv,
Ha valakit érdekel egy Calor v40-es kazán nálam érdeklődhet felőle. Négy évet üzemelt de tú nagynak bizonyult és lecseréltem egy kissebre. Pillangószelepes füstcsövet is adok hozzá. Az ára 80.000Ft. Ha valakit érdekel nyugodtan kérdezzen. Garantálom hogy semmi baja. Heves megyében vagyok.
Nem olyan hulladék a totya, csak rá kell kötni egy puffert :D pici apró adagokat pakoltam bele, füstgázvezérlése teljesen rendben van, még az ajtókat le tudnám szigetelni, de leszrom, lyukadjon ki aztán nézek v.mi jobbat, mert jobb azért akad a piacon bőven :D
az a 300 liter víz nem oszt, nem szoroz:) mármint időben, felfűteni. ha nagy a kazán, akkor 1/2-1 órával később áll be az udvar fűtése nyitott ablakokkal. és ezért kellene puffer
Nekem is Totyám van (més szűz) és az alsó táska mögött van 5-6 centi vagy több, a felső táska viszont koppig a hátfalnak van tolva, majd felette a füstcsőnyílás.
Akko legyen 30x30 as,ahhoz màr csak nem kell venti? Nem fogok folytva,inkàbb csak jó félig rakom,hadd égjen.kapillàris visszatérő viz szabàlyzót rakok,félek ha leragad,baj lesz,felveszem50 fokra majd...
Kap terelőt, 1 óráról a fa hasáb tüzelő égési ideje 3 órára változik,
miközben ezalatt a 600L fűtővíz 75-80°C lesz.
Kap a kazán további 4 hasáb fát, ami 1 sor sincs, és a 600L fűtővíz 80-85°C lesz, a keringető meg se áll.
A kazán nincs fojtva a pillangóval, és az égési levegő sincs elvéve.
Nándika ugyan ezt a kazánt ellátja terelővel, de csak 300L fűtővízzel használja..
Amint a huzatszabályzó működésbe kezd, elveszi a primer égési levegő X%-át.
Egyik oldalon azt preferálják, vegyes kazán tűzifánál had pörögjön full gázon, és dolgozzon pl. a pufferre,
nyilván amint a puffer megtelt, már nem pakolsz a kazánra.
Fa tüzelés - az égés - a 30-35kW kazán hatékonysága szempontjából jobb ritkábban begyújtani és közben nagyobb víztömeget 80-85°C -ra felfűteni vele,
mint u.e. teljesítményű kazánnal fatüzeléssel huzatszabályzós levegőelvétel mellett alacsonyabb égési hőmérséklettel - gyengébb hatásfokkal kevesebb víztömeget hosszabban melengetni.. Így használva tuti nem lesz gondja a magas füstgáz hőfokkal, sőt, terelővel + az égési levegő elvétele mellett már átesik a ló túlsó oldalára, fojtott égéssel + alacsonyabb kéményhuzattal -> kátránylé & kondenzvíz mix. termelésbe kezd a 30-35kW kazánja.
Fatüzelés, nem gázkazán, nem faelgázosító kazán, nem vegyes kazán szénnel, vegyes kazán fával terelővel huzatszabályzós légelvétel, van "logika", csak nem értem. De mindent meg lehet magyarázni Kapocska
Miért kellene parazsat tartania? A gravitációs rendszerben van ~300 l víz. Puffer nélkül is elég jól tartja a hőmérsékletet. Írtam, ha nagyon hideg van, megismétlem. Reggel + délután ~1-1 óra fűtés. Nem kell különösebben odafigyelni rá, mert a szobatermosztát leállítja. Ha maradt a kazánban valami, lassan tovább ég. Ha meghallom, hogy újra indulna a kazán, megyek, megrakom. Általában az asszony jobban működik, mint a termosztát. "-Fázok." :-)
Néha valóban fennakad, oda kell rá figyelni. Korábban írtam, a Carborobot szenes fűtésnél gázzal felérő komfortját elvesztettem a faapríték tüzeléssel. Ez viszont majdnem ingyen van. :-)
Az egykori 4 mázsás szenes puttonyt kisebbre cseréltem. ~80 liter. Ebbe csak annyi aprítékot töltök, ami egyszeri felfűtésre elég. ~80-90 fokig. Külső hőmérséklettől és igénytől (+HMV) függően 1-2 bóding (errefelé így mondják). Ez 20-25 literes edény, egykori festékes vagy festékhigítós vasvödör.). Mérve nem egészen 6 kg apríték/vödör. A tegnapi "télhez" (reggel 8 fok, napközben 9, estére lett 11 fok külső hőmérséklet) kellett 1,5 "bóding". Ha nem érte el elsőre a kívánt hőmérsékletet, addig töltök utána, míg magától le nem áll. ~85 fok. Nagyon hidegben ugyanez kétszer. Nagyon kemény télben 6 edény/nap, ha szél is fúj akkor 7. 77 m2 lakás, ~25 fok belső hőmérséklet (az asszony nagyon fázós :-( ).
Ugye tettem be az alsó táska alá két, kb. 15cm széles lemezt (mert egybe 30cm nem fér be ugye...). Na most az endlösung az lett, hogy mivel a 200*220-as ajtón keresztül kva nehéz hegeszteni, meg eleve nem is szakmám, még csak gyakorlom, és 3, a kátrányra még csak-csak rá lehet maszatolni, de a hő idővel megbontja eme csodás oldható kötést, szóval ezen okoknál fogva maradt a két lemez között egy pár kis hézag, mert 4, ha minimálisan is, de hajlik az ötös kazánlemez.
Na szóval ez a pár kis hézag pont jó út a lángoknak, vagy előre megy, vagy hátra. DE inkább előre, gondolom arra jobban húzza a huzat, hisz ha a legtöbb ember kinyitja a felső ajtót, megérzi.
Nincs pedig. Az a felső kis lángnyelv a képen az ami előre jön és még felül megtörik.
Mondjuk tényleg nem érne sokat, ha hátul is végig lenne egy 5cm nyílás és úgy HUSSS a kéménybe, mert akkor tényleg ott lennénk, mint az öntvénynél, sőt még rosszabb is, mert legalább az öntvénynek vizes a rostélya!
Vagy odafigyelsz, és alakítod, vagy beteszed és nem győzöd fával.
Nekem egy gagyi török kazánom van, mikor vettem is tudtam, milyen, de olcsó volt és még az alakítgatással is sokkal olcsóbban kijött, mint neves hasontársai.
Nekem is olyan. 28-as Totya 2 táska, a felső táska mögött hézag van, én is lemezzel torlom a füstöt, lángot ott.
twgh8
Nem szinte semmi hatása nincs a füstcső pillangónak, csak a huzatot fogja le, de attól még a füstcső izzik.
Az alsó tisztítóajtó nyitása oldotta meg a gondom, persze azóta sem egy atomreaktor, de kevesebb fa fogy. Az előremenőm átlag 65-70 fok. Gyenge, mert a pufimat csak két átforgatással tudom 85-90 fokra melegíteni.
Akkor mi a jó fene kényszeríti a lángot előre felé,ha mehetne a könnyebb/rövidebb úton is !:-) Jó neked ,mert mindig van valami különlegesség a repertoárodba ,de épeszű magyarázatot a gyártó biztos nem tudna mondani róla !:D
Üdv! A 2 táskásban szerintem nem lehet ott nyílás,a láng csak előre jöhet ! Ha mégis úgy van az egy kalap szar akkor !:D A 3 táskásba láttam olyat ahol a középső tálcát tudta előröl/hátulról kerülni a láng/meleg !:-)
Kémény az 180-as és 9-10m talán. Azt mondod/mondjátok, hogy túl nagy lesz a kimenő hőmérsékletem a kéménybe és ezt kéne belőnöm 240C-280 fok közé...
Na majd megpróbáljuk. Az öntvénynél meg az is volt a baj, hogy hiába zártam én így vagy úgy a pillangószelepet a füst néha dölt mikro kinyitottam a kazánajtót. Ennél most még idáig nem csinált ilyet!
Látszik, hogy az első-alsó táska felett előre veti a lángot és a második elejénél még van egy kis láng. Na ez hiányzott nekem az öntvénynél!
Azért elég vastagok azok a táskák.
Így első tapasztalat az, hogy 60 fokra gyorsabban felnyomta a kazán vizet plusz még itt 4x annyi víztömeg van a kazánba, ami azért jelenthet később valamit.
Amit hiányolok, hogy nincs rajta hátul pillangószelep.
Szóval rossz hírem van, kell bele minimum 2 acéllemez, de ha 2 samottlap, az sem baj (meg akkor már min. 2, de inkább 3 samottlappal támaszd alá őket, a fémtartók rohadtul nem váltak be nekem...). Ha normális a kémény, akkor az alsó táska alá, leghátra be kell nyomni, hogy menjen még egy kört a füst, ne hátra fel, hanem előre induljon.
Mekkora a kéményed? Egyébként ha igazán hideg lesz és megpakolod, lehet kelleni fog még egy pillangószelep is...
Veszel egy füstgázhőmérőt, és próbálgatod mennyi terelőlapnál lesz 240-280°C körüli a füsthő.
Mi is 3 táskással kezdtünk volna, de méretbe ez volt még a legmegfelelőbb. Ugye sajnos a kerámiakéményt nem akartuk szétverni, így fix. méretre kellett venni a kazánt.
Ha jò huzatú a kéményed, majd nyisd ki a kéményed alsò tisztìtòajtaját, mert a füstcsöved izzani fog és a két táska nem veszi fel a hőt.... By Kapocska. Azòta is úgy fűtök a Totyával.
Sima lemezkazán. A képen "látszik" ahogy megtörik belül a meleg levegő és kering belül. Nem 1 samott lesz melegítve, hanem 2 víztér réteg még kiér a füst a kéményhez.
Külső méretre nem nagyobb mint az öntvény, de papír szerint majdnem 1,5x annyi kW-ba. Majd kíváncsi leszek.
A csehek a Viadrus U 22 D 6 tagos kazánjukat nem terelő beépítése mellett mérték 30kW-ra fatüzelésnél, mivel terelő nélkül a fagázok zöme a kéménybe került a tökéletlenebb égéssel. Amint a kazánba a terelő mellett égnek ki a fagázok, jóval magasabb lánghőmérséklet és a gyári megadottnál nagyobb teljesítményed lesz, ezt ne hagyd figyelmen kívül, mert könnyen meglepetés érhet, ha nem számolsz vele.
147m2 lakás, nyílászárok cseréltek, nagy belmagasság, 4 szoba, szobánként min. 40 tag régi nagy víztömegű radiátorok, vastag csövek. Nem feltétlenül a hűtőteljesítményre gondoltam, a kazán által termelt nagyobb hőt a 600L fűtővíz felveszi és mint hőkapacitás tárolni is képes. Terelővel a 300L víz szerintem karcsú lesz.
A hasábfával megpakolt kazán ég 3 órát, fűtővíz 75-80°C, majd 4 hasáb újbóli rárakása után a keringető szivattyú már ki sem kapcsol, folyamatosan működik 80-85°C fűtővízzel.
300L vízzel rotyogni fog a kazánod a terelő beépítése után, vagy sűrűn kis adagokban pakolgathatod a tűzifát..
De ehhez tartozik 2 szinten 18+18 kw nyi radiàtor hűtőteljesitmény.igaz nem 90 fokon jàratjuk a 2 szinten a radiàtorokat.6-6 helység kb. 3 kw os radiàtorokkal...
A viadrusomba most fog bekerülni a füsthőfok hőmérő . A rendszeremen van kazánvédő szelep , a kéményem schiedeles. Mennyire lehet és érdemes levinni a füsthőfokot a kazán kilépőnél és a kémény kilépőnél mérve ? Ha a mérőszonda 50-60 centire kerül a kazán csonktól, az megfelelő mérési pont ? Szénnel és fával is fogok fűteni.
Szia nekem 15 év alatt kétszer fordult elő, hogy inditásnál nem indult a Grundfos szivattyúm.
Mind kéttszer leszereltem a szivattyút és a kádfölött zuhanycsővel két oldalról kimostam és szenyeződést eltávolitottam /Spént/. és azóta is kifogástalanul müködik.
Akkor úgy látszik ezt most megúsztam. Ez egy nem túl régi Grundfos szivattyú, de egész nyáron állt, én meg erre nem is gondoltam, hogy letapadhat és nem ellenőriztem, csak amikor már 90 fokos volt a víz.
Ha off , akkor bocs... Segítség kellene. Tarján vonzáskörzetében ( T.bánya, Tata....stb. ) keresek olyan tüzépet -bármit/kit-, ahol nem kiszállítva ( telephelyen én magamnak pakolom zsákba és mázsálok a kocsimmal ) adnak lengyel fekete diot... Tud valaki címet ? Előre is köszönöm a segitséget!
Pedig itt 14°C-ra melegedett időközben a hőmérséklet :D a ház még bírja, de ,,szív'' ahogy az idősek mondják :D pár nap, aztán minimum egyszer-kétszer be kell gyújtani egy-egy adagot.
Jaja, nekem is van még néhány idom, amit be kell forrasztani, hogy legalább el tudjam indítani. Szerencsére olyan, hogy a vezérlő elektronika nélkül is tud működni.
Urak! 80 m2 családi házat szeretnék fatüzeléssel vegyes lemezkazánnal fűteni. Új nyílászárók vannak, szigetelés körben megvan, födém szigetelés folyamatban. Van egy régi vegyes lemezkazánunk, de annak nem ismerem az adatait, sajnos az életkorát sem (>30 év). Cserélni kéne még szezon előtt, vagy lehetőleg minél előbb, nem tudom mennyit bír ki még a régi.
Mekkora teljesítményű kazánt javasoltok ilyen házhoz? Feleslegesen túl nagyot nem szeretnék, nem tudom mekkora lenne az ideális méret.
Hát a nemesfémek katalizálnak gondolom :D kimennek gondolom belőle, mert előbb-utóbb cserélni kell a lemezt, azt írja a gyártó :D de lehet, hogy egy sima acéllemez ugyan azt csinálná, vagy samottlap, nevezetesen hogy fékezi a füstgázokat...
Mivel ki tudja hány éves a totya, ezért lehet megnézek egy csepregit, csak hogy fel tudjak készülni egy nagy tócsára a kazánházban... aztán vagy kétaknás, vagy csepregi, talán messzebb is kihozza, ha nem, elmegyek érte, de lehet egy kb. hasonló felépítményű kazán a neten ingyenes szállítással olcsóbb lesz, vagy találok épp alig használt faelgázt olcsón, ki tudja.
Nekem kb 10 (lég)köbméter a tavalyi fám, ez egy ex-góré dugig rakva :) kb 70% cser a többi főleg dió, de van közte kevés fenyő és császárfa is. Kíváncsi lennék hány %-os lehet, sajnos az aldis nedvességmérő tűje nem bírta a kiképzést tavaly, visszavittem. Másik meg nincs még. Olyan 20 körül lehet, bár szellős, de árnyékos helyen van. Az új fatárolóba meg 12 erdei köb cser lett a tavasszal betárolva, az első sor, amit a nap hajnalól úgy 11-délig süt, már most nagyon jónak tűnik.
Lehet beszerzek egy füstgázhőmérőt, én is kíváncsi vagyok rá.. az eredményekről csak hetek múlva szeretnék beszámolni (nem kéne még tüzelni :D). A kőzetboltív feletti rész tényleg rövid, de jó kis labirintus a kifelé vezető út a kémény felé. illetve az oldalfalak felé is van hőleadás (mint a legtöbb kazánnál persze). Viszont itt a kazán hátsó falán lentebb is van egy samott lap, ennek akkor van jobban szerepe, amikor már az egész rakat átizzott felülről, és összébb esett (kb.4-5 óra környékén), ilyenkor már kevesebb fagáz jön a rakatból, de a hátsó samott lap, és az első teli hőálló beton ajtók fokozzák ezt az izzást.
Valahogy így (csak találtam egy képet az előző szezonból):
Látom, nem úszom meg a fotózást, előbb utóbb meglesz.. :) De ez nem primer levegő torlólemez, hanem tüzelőanyag megtámasztó lemez, hogy ne boruljon rá a rakat az alsó ajtóra. És nagyon vékonyan van perforálva, de így is átmegy rajta némi primer levegő adott esetben.
Persze, hasít, mér, hasít, mér. Elsőre nem mért semmit :D már a színe is más ahhoz képest, amelyik árnyékosabb helyen van, pedig egyszerre érkezett mind a két rész. Az árnyékosabbat majd később megmérem, a hátuljához meg még nem férek hozzá.
Mértem egyet, két nyarat száradt, délutántól kora estig napsütötte farakás első sora 8,6-10,5% :D ilyen legyen a többi is, viszont amikor megfogtam a hasábot, nehezebbnek tűnt, azt hittem rosszabb lesz az eredmény. Ha a vége, ami a legkevesebb napsütést kapja, nem megy 16-18% fölé, már örülök ;)
ha jól van megrakva a kazán, akkor szinte mind1, hogy mekkorára vágod:) jó, nem a combvastagság és a gyufaszál a mérvadó...
én arra lennék kíváncsi, hogy mekkora füstgázhőmérséklet van, mert nem tűnik túl nagynak a hőátadó felület. legalábbis nem nagy eltérés lehet, egy hagyományos 2 táskásnak is van ekkora. így képről megtekintve:)
ami újításnak tűnik, az a samottozott boltív, és a lemezkék. na de ez tökéletesíti az égést, akkor illik hozzá egy nagyobb hőátadó felület, hogy -stílusosan szólva- ne a varjak seggét melengessük...
Fűtöttem totyával 180°C-os füsthővel :D alig melegedett a víz, viszont a fa jóóó vizes volt, szóval valamit valamiért :D
Majd a gázkazánból fog dőlni a meleg, nem a pufferből, egyelőre ennyi változás van betervezve...
Csepregi kazán, használati utasítás, vastagra kell vágni a fát, mert a vékony hamar ellobban. Ezek szerint én rábactam, mert vékonyra vágtam :D ugyan annyi ideig ég, ugyan úgy meleget ad, szóval ezt sem értem :D
A táskák mögött egy nemesfém lemez, mást nem tudni róla, csak hogy idővel kiég. Szóval lehet hogy ,,gyártja'' külön is.
Nem tudom, gravitációs fűtés biztos működik vele úgy, hogy napi 3-4-szer pakolod meg. Valami vagy nem kerek ezzel a kazánnal, vagy pedig valamit tényleg rohadtul eltaláltak.
Most ha a 30 éves lengyel öntvényt lecserélik csepregire, akkor persze hogy jobb lesz, akármire lecseréled, javulást fogsz elérni... ha a csepreginél kötelező a garanciához a kazánvédő, megint csak nőhet a kazán értéke a felhasználó szemében. Nem tudom, meg kell nézni élőben, aztán ha feltűnően kevesebb fával beéri mint más kazán, akkor csak van benne valami csoda... de ezt ugye meg hogy nézed meg? Még a saját kazánom fogyasztását sem tudom belőni, mert fejlődik a ház hőszigetelésügyileg :D másoknak 30%-al több tüzelő fogyott a hideg tél miatt, nekem a 20cm gyapottól meg a szárazabb fától (nem egy, hanem két nyarat száradt) még csökkent is talán az eltüzelt mennyiség...
Láttam már korábban neten a Csepregi kazánt. Most rákerestem megint, írnak valamiféle katalizátort benne, de nem látom, hogy néz ki a felépítése. Kíváncsi lennék rá.
A kétaknás kazánok tetszenek, ezeknek már tényleg igen jó a hatásfokuk. Mondjuk ezekkel már tényleg csak pufferre lehet fűteni, ha jól gondolom. Ilyesmit szerettem volna anno.
Ez tetszik amúgy a kétaknásokból, lengyel (DK-Lengyelország messze se lenne annyira) kisipari kazán, szerintem jó ár/érték aránnyal, érdekessége az örvénykamrás fúvóka:
Lemértem, 130 mm a cső átmérője a hossza is, 5 mm falvastagsággal. jó masszív, mondjuk kell is. A rostély hézagai 1 cm-esek, plusz van az alsó ajtó előtt egy ferde támasztó lemez, ez telinek tűnik, de perforált kb. 5cm-enként.
Majd meglesek pár csepregi kazánt, ha az működik úgy ahogy ígéri a gyártó, akkor valami hasonlóra majd lecseréljük a totyát ha kilyukad. Vagy kétaknás, vagy használt fokolus vagy ami van. Majd2, meglátom hogy alakul a fűtés hőszigetelés után.
A hőcserélő része is érdekes, tele van füstterelő lemezekkel. Na ez biztos hogy egy hatásfoknövelő megoldás, de heti egyszeri alapos takarítást igényel. Lemezek kihúz, ronggyal áttöröl (barnás por van rajta jobbára), füstjáratok kefével áttol. Talán ez a legmacerásabb része az üzemeltetésnek, amit viszont rendszeresen meg kell csinálni. Különben kijön a füst a szekunder-levegő ajtón :)
A Fokolus is ezen az elven működik, a rendszer felfűtése után az elsődleges levegőajtót lezárja a huzatszabályzó, belassítva az fatömeg átizzását, ugyanakkor a szekunder levegő ajtó továbbra is nyitva van (fél-1 centire), és dolgozik az utóégetés, ez tartja a beállított vízhőfokot sokáig.
Nekem úgy magyarázta a kéményseprő, hogy túl széles a kéménykürtő, pang benne a füst. A bekötés is elég hosszú, a ház adottságaiból adódóan. 150-es csővel lett kibélelve, és már sokkal visszafogottabb a kátránylerakódás a kéményben, rendszeresen ellenőrzöm természetesen. Ha kell, ki tudom takarítani magamnak :)
Amúgy meg kíváncsi leszek, mert mostani szezon lesz az, amikor már 2 nyarat száradt fával fogok tüzelni a Fokolusban.
Szia. Sajnálatos dolog ami történt, az elmúlt tél továbbra is szedte az áldozatait.. én javasolnék használt sérült kazánt venni mellé, volt, aminek az eleje sérült - engedett, a hátulja belső tagok épek, és még bővítheted is jelenlegi 6 tagos kazánod további belső tagokkal. Az eladónak nem kell tudni, hogy neked is sérült kazánod van, ő meg lehet örül is, hogy megszabadul tőle, még olcsón meg is szerezheted.. A javított kazánba tegyél bele a felső peremre pl. samott terelőt, amivel fatüzelésnél jóval gazdaságosabb takarékosabb kazánod lesz. A kazán védelmére egy kisebb méretű szigetelt kazánház és esetleg egy fagyveszélyre beállított olajradiátor, ha ritkán van használva..
Most vettem észre, h édesanyámnál a Viadrus U22-es 6 tagos kazán hátsó tagjának a tetejét szétnyomta a fagy tavaly. Sajnos ritkán van otthon ő is, így nem ment abban az évben a kazán. Azt megtanultuk, h le kellett volna engedni a vizát, de most már ez kevésbé releváns.
Mit gondoltok, a repedést lehet javítani, lehet tartósan és biztonságosan ilyet hegeszteni?
Vagy érdemes új tagot venni? Ahogy néztem nem olcsó, 100.000ft egy hátsó tag.
:D A kutyalábas sztorit nem ismertem, viszont az elektronikában ugyanezt az elvet használják zavarszűrésre szimmetrikus adatvonalaknál (telefon, USB, UTP), csak ott a hőcserélő helyett trafó van.
A sztori úgy indult, hogy felújítottunk, bővitettünk, jó 10 éve. Akkor még azt mondták, a radiátorokat 50W/lég m3-rel számoljam. Aztán elkészültünk, bőven elég lett volna 30W/lég m3-rell számolni a radiátorokat. Ha 40 fok fölé fűtöttem a rendszert, nyitott ablakoknál aludtunk, így fojtva járt a kazán. Persze kátrány az jött, a kazán kilukadt, így csréltük. Mivel a visszatérő hűti le az előremenőt, így a visszatérőnek fel kell melegednie. Ideális esetben amennyit hűl az előremenő, annyit melegszik a visszatérő. Egy 35 lemezes hőcserélőt teszek be. Ahogy a képen is van, lesz egy megkerülő ág, ahová egy zónaszelepet teszek, amin egy kapillárcsöves thermofej van, és az méri a hőcserélő után az előremenőt, ha alacsonyabb, akkor a megkerülő ágon több meleget ad, ha meleg, akkor pedig lezár, és a hőcserélő teljes teljesítménnyel dolgozik.
A kazánon huzatszabályzó lesz.
Az elv működik, mikor megjött a hőcserélő, kipróbáltam, a kazán a melegvizes csap votl, a radiátor helyett egy hosszabb darab slagot tettem. Tele engedtem hideg vízzel, aztán beengedtem a forró vizet, átment a primer körön, végig a slagon, ott be a szekunder körbe, és a szekunder kimenetén folyt ki a forró víz úgy, hogy a slagban lévő víz nem melegedett.
Szent grált nem talált, ha jól rémlik a sarki kutyák lábában az erek ugyanilyen elven működnek, össze vannak csavarodva("hőcserélő"), az előremenő fűti a visszatérőt, hogy ne legyen túl hideg a szívbe érkező vér.
Ezzel a megoldással ugyanúgy fojtani kell majd a kazánt, hogy ne legyen túl meleg, mivel puffer még mindig nincs, a többlethőt nem tudja eltenni sehová, annyi előnye van, hogy nem lesz túl hideg a kazán fala.
Mekkora hőcserélő kell, hát ez jó kérdés, én hasraütve 20kW(20 lemezes, akinek így tetszik)-ossal kezdtem volna a sajátot, mivel akkora a kazán teljesítmény, de mivel nem készült el, így méréseim sincsenek.(hátha jön valaki, aki látott már hasonlót, akár ipari méretben is)
Régi ház túlméretes radiátorokkal, szigetelve, na úgy esélyes hogy működni fog. Vagy ki kell számolni mindent, és radiátorokat cserélni.
Az oké hogy a hőcserélő szabályozza az előremenőt, de egyben a visszatérőt is fel kéne fűteni, a kettő együtt egyszerre menni fog? Meg ugye mekkora hőcserélő kell? És a hőcserélő hulladékhője hová megy, melegíti a primer levegőt? Vagy nincs ott jelentős veszteség?
Az ötlete nem rossz, régebben én is gondolkodtam rajta gázkazán/padlófűtés kombóhoz, kazán visszatérő emelése miatt, de nem csináltam meg.
A vízmennyiség itt szvsz mindegy, az a lényeg, hogy a kazán teljesítményét ugyanúgy le kell adja a radiátor, mivel puffer nincs, a hőcserélő teljesítménye határozza meg a hőlépcsőt(minél kisebb a hőcsi, annál kisebb lesz az előremenők között a különbség), és ugye kérdés, hogy a radiátorok 40 fokos előremenővel mekkora hőt tudnak leadni, elviszik-e a kazánteljesítményét, vagy sem.(szerintem nem, mert ha hagyományos 90/70-re van méretezve a rendszer, akkor 40/30 fokkal jóval kisebb lesz a teljesítmény).
De majd megcsinálja, és beszámol, hogy milyen lett, vagy nem:-)
Szia! sok embert érdekelne itt a Fokolus kazánod belseje, secunder levegő bevezetés mérete,a hőcserélő kinézete..Kérlek rakjál már ezekről fel képeket....köszönjük
És hogy szabályzod le ezt az egészet? Egy szabályzás hogy mennyit kapjon a lakás, ez ok. De a visszatérőt? Ez így lehet egy helyen működik, de ha nem 200 hanem 400 liter víz van a radiátorokban, akkor mi van, ugyan úgy működik?
HA simán két szabályzó szeleppel egymás után szabályzod le, akkor mi van? Úgy gondolom először a kazán kap pl. 55°C-ot, utána a maradékből lekeveri a 40°C-ot, és megy vissza a maradék az 55°C-oshoz.
Pedig hőcserélő a megoldás, csak nem úgy, ahogy normális ember haszálja. Annyi a titka, hogy az előremenővel fűtöd a visszatérőt, de eközben lehűlik az előremenő. Tehát a primer kör az előremenőben van, a szekunder kör meg a visszatérőben. Csak most összeomlott a flash pluginem, nem tudom feltolni a képet.
Mert a hosszú égésidő és a nem lefojtás ellentétei egymásnak ;)
Ott az a fránya csepregi kazán, egyik vevő kidobta az osztrák faelgázt, mert szar, helyette betette a csepregi vegyest. Adsz neki másodlagos levegőt, lezárod, és állítólag több óráig ég...
Én meg 1,5-2-3 óránként pakolom az öreg totyát 4-10kg-okkal :D
A kéményseprők azért is szeretik, mert általában ezek nem 120-as csövek, egy 180-200-as belső átmérő meg marha nehezen dugul el ;) azaz nem kell vele annyit copniuk. Persze az értelmesebbje mindig hangsúlyozza, hogy száraz fával kell tüzelni, meg levegőt kell neki adni, meg nem langyos, hanem meleg/forró vizet kell a lakásba küldeni.
Amúgy láttam én már szerelt kéményt, aminek a külső felén folyt le a kátrány, szóval meg lehet oldani, ha nagyon akarják...
Gondolom egy keverőszelep mindenképpen kell a kazánnak. Meg még egy, ami lekeveri a lakás felé menőt pl. 40°C-ra. DE HA tudja ezt egy 100 ezer forintos gyári puffertöltő egység is, akkor az még mindig olcsóbb, mint ha puffert is vennél mellé!
Informatikusoknak egyértelmű a megoldás, és/vagy/ha/különben feltételek és logikájuk :D ha elég sok szelepet teszel be, akkor elméletben így elsőre nem tűnik őrültségnek az ötleted! Elméletben!
Kimegyek fát pakolni, majd gondolkodom közben, elsőre két irányban indulhattál el; 1, a kazán kapjon fix vizet vagy 2, a lakás, és a kazánba menjen a minimum 55°C-os víz...
Mert kívülről nem látszik :) A fojtott égéssel nekem már meggyűlt a bajom. A kátrányosodás egy dolog, de megette a kazánom. Végre meg van minden alkatrészem, már csak a cső kell, és összerakom a fűtésem. Van egy őrült ötletem, amivel melegen tudomn tartani a kazánt úgy, hogy a radiátorokban alacsony a hőmérséklet puffertartály és ESBE szelep nélkül. Beszámolok róla mindenképp, hogy működik.
Látom mindenhol gondok vannak a tüzifa ellátással és az árával is.. Itt is ez a helyzet, tavasszal rendeltem 12 erdei köb csert, 21ezer volt köbmétere + szállítás. Utána jó két hónapig nem is volt fa az erdészetnél sem.
Most néztem, már 23 ezer a cser erdei köbmétere+fuvar. Pedig én fafűtésre rendezkedtem be, Fokolus fakazánom van, ez lesz a 3 szezonom vele. Jó kis kazán, eddigi tapasztalataimat szívesen megosztom, hátha valakinek segítség lesz.
Adott volt egy ház, amit megvettünk, vastag, vert falakkal (de száraz, egészséges), az előző tulaj kiépítette a vékonycsöves-lapradiátoros rendeszert, és volt egy régi gázkazán és egy régi hagyományos lemezkezán rákötve (leginkább szeneskazán lehetett, nagyon kicsi volt az ajtaja). Az első két telet végigszenvedtük, a vegyeskazán 2-3 óra égésidejével nem voltam kibékülve. Meg éjszakára hiába még megraktam este 10-kor max. éjfélig-egyig égett a tűz, utána bekapcsolt a gáz, és falta a gázköbmétereket reggelig.
2 éve először úgy gondolkodtam, hogy puffertartály+ valami jó kazán (faelgáz, vagy vmi kétaknás) kellene, de annyi keret nem volt, így kezdtem csak olyan kazánt keresni, aminek hosszú az égésideje. Így lett a Fokolus, amire 5-7 órás égési időt írnak, és tud is annyit. Sőt! Tavaly kipróbáltam szénnel (lengyel dió), miután kitapasztaltam a megfelelő berakást, 8-10 órát is égett. És ez már bőven elég volt egy éjszakára. Este 7-8 körüli begyújtással reggel 6 körül még meleg volt a rendszer és még jó adag parázs volt a kazánban.
Ami lényeges, a kellő mennyiségű száraz tüzifa. Vagy legalábbis félszáraz, 1nyarat száradt fa. Ezt a Fokolus első szezonjában elszúrtam, de most már megvan kb. 2 évre előre a fám (jobbára cser, összesen kb. 30 légköbméter). A kazán felső begyújtásra van kitalálva, ha túl vizes a fa, nem működik az utóégeteés a kazán tetejében. Azt figyeltem meg, hogy ez az utóégetés nem is igazán a "mágikus" kőzetboltív alatt zajlik, hanem a szekunder levegőt bevezető vastag cső külső oldalán, ahol a beáramló levegő hirtelen visszafordul, és találkozik a szintén kifelé áramló füstgázokkal. A hőálló betonnal kiöntött ajtók, a kőzetboltív felmelegszik és segíti az utóégetést. Ezenkívül van még egy samottlap a hátsú falon, és a hamutálca alatt is.
Szintén lényeges a bélelt kémény. Na erre nem hívták fel a figyelmet, mikor beszerelték a kazánt, persze a fojtott égés, az alacsony füsthő, meg a kezdetben félvizes fáim adtak a kéménynak rendesen :) mármint kátrányt:) Tavaly kibéleltettük a kéményt, azóta ez a gond megszűnt, és a kazán hatásfoka is jobb lett.
Korábban úgy gondoltam, hogy ha lesz rá keret, akkor jöhet a puffer, de ezzel inkább várok még.. Lehet inkább a ház szigetelését kellene befejezni (a födém már kész).
Az lesz, mert ha minden jól megy, felkerül a tél beálltáig, vagy legrosszabb esetben tavasz végén 12 cm grafitos a falra.
Meg a pufferek sok helyet foglalnának, és ki is szerettem volna próbálni, milyen hőszigetelt házban vegyessel fűteni. Alig van víz a rendszerben, talán nem kell napi négyszer begyújtani...
Oldalfalon kivezetni szerintem nem fogom tudni, mert szűk a telek, de majd utána kérdezek, mert azt sem tudom milyen gázkazánok vannak...
Sziasztok!vegyes és gàz kazànhoz rakatnék vissza cs.kat..a szerelőm ugy tett,h mindenképp rugós kell,mert a nyelvesek nem jól zàrnak,a finom piszkok miatt.igaza lenne? Màs: 45 fokos keverő mellé okvetlen kellene az iszapszűrő?
Persze, a 200-asba nem köthetem bele, macerás szétszedni a füstcsövet :D :D :D
Kb. 5 méter kémény kéne - van pár új gázkémény a környéken -, az meg nem vészes ha pl. csak 120-as, azt hiszem annyi a minimum neki.
140-160 a kémény, 30 akkor a tervezés, gondolom 10 ezer az átvétel, meg 200-300 a gázkazán, az akkor pont a pufi ára... pufi helyett meg veszek faelgázt, és ,,csúnyán'' üzemeltetem...
Teljesen új kémény, új kazán, így is 30 ezer? Annyit tudok csalni, hogy nem az eredeti helyén lesz a gázkazán, hanem egy szinttel feljebb :)
Na akkor megyek a gázos témába érdeklődni, köszi.
Elsőre amúgy azt kéne megtudnom, hogy az új kazán a régi radal raditárorokat és a szigetelt házat ki tudja-e fűteni kondenzációs módban, alacsony hőmérsékletű vízzel.
Felfelé a csillagos ég :) Amúgy a katasztrófavédelmis is mondta ha jó helyen van akkor felfelé rakhatom amennyire kívánom :) Azon morfondíroztam amúgy ma hogy ez a saját épületemre is érvényes-e? Mi számít rakatnak? Fél köbméter 1 köbm. vagy már 2 terményes zsák fa is? Egyik ismerősöm miatt tudom hogy nálunk egy porta nagysága minimum 200m2-nek kell lennie. Ismerősöm majdnem beleugrott ilyenbe de nem elég a porta nagysága a felezéshez. Ráadásul ilyesmi elrendezésű lett volna, mint az enyém, akkor ő szinte nem is tárolhat fát az udvaron, persze ha elszeparálja akkor talán meg lehet oldani.
Ráadásul ez vidék ahol elméletben hely is van. De vannak olyan városrészek ahol egymást érik a házak...
Most elültettétek azt a bizonyos bogarat, hiszen elvileg két pufi meg a cuccok árából kijön egy gázkazán+kémény :D bár gondolom a tervezéssel máris sokkal drágább a gázos rendszer...