Keresés

Részletes keresés

murray Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3096

hát törött sarkú vagy a nútban törött cserepet én nem raknék fel.

rakjátok félre jó lesz vágott cserépnek, kémény, eresz stb mellé. 

Előzmény: manyiska (3095)
manyiska Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3095

Sziasztok! Bontott csereppel fogunk felujitani egy paraszthazat. A kerdesem hozzatok, hogy szerintetek az olyan csorba cserepek felhasznalhatok, amelyek az atfedeseknel serultek? Magyaran hianyzik mondjuk egy 2-3 centis darab a cserep valamelyik sarkabol. Koszi szepen a valszokat elore is!

Soká Creative Commons License 2017.05.10 0 0 3094

Hagy ne én válaszoljak a kérdésedre! Őszintén szólva én ezt az öntapadós "izékét" sem értem, hogy ez életszerűen mit jelent. Vízszigetelés szempontjából, fizikai kötés szempontjából és főleg tartósság szempontjából.

A szakikat nem akarom védeni, olyanok, amilyenek. De legalább nem kapkodnak, szép komótosan csinálják a tetőt, ami nekem még mindig jobb, mintha azt érezném, hogy összevágják a melót. Aki jó szakember, az már nem magyar tetőkön állja a szelet, vagy elérhetetlen...

És azt is megértem, hogy nem ismerik a piacon fellelhető összes alapanyagot és annak a használatát. Én még azt is megértem, hogy úgy általában - de most nem tetőfedésről beszélek - egy olyan anyag, mint ez a bizonyos 0,6-os alátétlemez, tűnhet úgy, hogy a "szöszösebb" oldala a "háta", és a fekete, homogénebb a "színe". És mondom, a területi képviselő szavából az derült ki, hogy érdemi jelentősége nincs annak, hogy melyik oldal van felül. Azért ez nem olyan, mintha magát a zsindelyt szegelték volna fel fonák módon :)

És ha gyakorlott tetőfedő lennék, akkor valószínűleg jobban érzékelném azt is, hogy mennyi az értelem és mennyi a marketing ezekben az anyagokban. Mert tökéletesen el tudom képzelni, hogy van egy homogén alap fólia, ami a célnak megfelel, aztán jön a marketinges és azt mondja, hogy ez így túl snassz, csináljunk vele valamit, amitől azt lehet mondani, hogy többrétegű, hogy színes, hogy feliratos, stb. Az jut erről eszembe, hogy az amerikaiak felfedezték a túlnyomásos golyóstollat, hogy fogjon rendesen az űrben is (spacepen), a ruszki űrhajósok meg ceruzát vittek magukkal...

Előzmény: Bad68 (3092)
Tschaby Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3093

Mester!

A kereskedő nem tudott választ adni, ezért olyanhoz fordulok aki már látott ilyet :)

Creaton Balance, gázkémény átvezető. Van 110-es, meg 125-ös.

A kémény lehet 60/100 vagy 80/125

Az én kazánom csöve 60/100mm. Van az átvezető cserépnek egy "gumi" gallérja, a kémény 'kültéri ' fekete sapkáját meg csak rá kell húzni a cserép kúpjára? És ezért a 110-es kell nekem?

Miért van a 125-höz pont méretes, a 100-ashoz meg kicsit nagyobb? Nem értem....

Előzmény: Dockworker (3086)
Bad68 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3092

Az öntapadó rész tényleg hozzáér az alátét lemezhez? És össze kel hogy ragadjon?

Előzmény: Soká (3085)
Bad68 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3091

Baromság! A zöld fele van az ég felé! Pont ezt foglya mondani a területi képviselő is! És még ezek a szakik mindig fent vannak a víz tetején fel háborító!

Előzmény: Soká (3083)
Zöldár Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3090

Helló !  Szerintem nem kell középre oszlop.

Viszont a középső szélső oszlopokat is összekell kötni úgy ahogy elöl és hátul van !!

Előzmény: samoly (3089)
samoly Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3089

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Magamról annyit, hogy nem vagyok ács, tetőfedő, de kisebb dolgokat már építettem (melléképületek, kiülők, gyerek házikók, ilyesmi). Nem vagyok szakmabeli, csak hobbi. Most egy kicsit nagyobb fába vágtam a fejszémet, szeretnék egy autó beállót építeni, nyeregtetővel, hajópadló+zsindely borítással. A kerti kiülőm is ilyen, a gyerekek kis házikója is ilyen, ezt is ilyenre szeretném.

Készítettem egy vázlatot, 2 autónak kellene helyet adnom, ezért ekkora (sőt, talán kicsit nagyobb is lehetne). Csatoltam képeket róla, tényleg vázlat, csapolások még egyelőre sehol, csak hogy lássam milyenek a méretek. Az oszlopok-gerendák 12x12-esek, a szaruzatot egyelőre 5x10 stafniból gondoltam, de ez még lehet hogy változik valami erősebbre.

A lényeg, amiért tanácstalan lettem, az az, hogy eredetileg terveztem középre is oszlopot, a vázlaton most nincs. Felrajzoltam az udvaron a helyet, mint egy parkolót, és most "teszteljük", hogy milyen. Egy kicsit olyan érzésem van, hogy sokkal könnyebb-jobb használni, és talán szebb is, ha elöl nincs középen oszlop. 

Azért tűnik szűknek, mert ha egyszer majd úgy adódik, akkor talán 1-2 éven belül be is lambériázom, ebben sem vagyok még biztos, és valahogy most úgy tűnik, elég kevés a hely. (mondjuk csak az egyik autó nagy, egy avensis, kb mint egy passat).

Szóval, ha ilyen megoldással építem meg, mint ami a rajzon van, akkor ez így méretezésében megfelelő? Tudom, elvileg ha nem is lenne gerinc szelemen, akkor is meg lehetne oldani, ha a fogópárok megfelelő helyen vannak megfelelő méretben, de azért gondoltam ilyenre, mert szeretek egyedül dolgozni, nyugodtan, úgy ahogy én akarom, nem kapkodva. Nem sürgős, hétvégeken csinálom. És a szaruzatot így egyedül könnyebben meg tudom csinálni.

Szóval a csatolt képek alapján, középre nagyon hiányzik az az oszlop? Nem tudom a képeken mennyire látszik, de kb 6m x 6m (picit szűkebb, hossza azért mert egy kicsit ki akarom engedni a hajópadlókat.

Előre is köszönöm a segítséget, a szaruzattal kapcsolatban is szívesen veszek tanácsot, hogy ha az 5x10 padló gyenge, akkor milyen legyen inkább helyette? 
(láttam én már sokkal gyengébb szerkezeteket is, obi-praktiker vonalon, ezért vagyok bizonytalan)
1.

2.

3.

murray Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3088

hát nemtudom de nálam a tondach cserép alá így rakták felirattal felfelé a fóliát. 

bárhol járok mindenhol a fólia felirattal kifelé van a zsindelyes tetőknél is. 

Soká Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3087

Nos, megtettem, felhívtam az illetőt. Le is írom, hogy tanuljon belőle, aki esetleg belefut hasonlóba:

Megnyugtatott a képviselő, hogy igazából nincs jelentősége, hogy melyik oldal van felül. Azt is elmondta - ami számomra okos érv volt, hogy a zöld réteg tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy maga a bitumenes anyag tekercsben ne ragadhasson össze. Egyébként pedig a zöld réteg valóban reklámhordozó, illetve azon az oldalon van az illesztést segítő csík. És persze nevetgélt azon, hogy a szaki csak megnehezíti a maga dolgát, ha fordítva akarja a fóliát kigurítani...

A garanciára is rákérdeztem, azt mondta, hogy nem befolyásolja.

Örülök, hogy így van, mert hidd el - én nem tudom, hogy Te melyik oldalon állsz - ha most kekeckedni kezdek, akkor abból egy rohadtul rossz hangulatú meló lesz. Ha leszedetem velük, amit felraktak, akkor a további munkájukban nem lesz köszönet. Nem elég, hogy bukik valamelyikünk mondjuk 200.000Ft-ot + a munkadíjat, de oda a maradék szakmai lelkesedés.

Szerintem neked sem esne jól, ha vétenél valami olyan hibát, aminek gyakorlati jelentősége nincsen, ugyanakkor a tulaj, élve bizonyos erőfölényével megpróbál móresre tanítani.

Én már annak örülnék, ha a szakival sikerülne beláttatnom, hogy azt a fóliát nem úgy kell lerakni, ahogyan megszokta. De mit tegyek, ha ő egy ilyen videóra is megvonja a vállát?

https://youtu.be/sBwxw3KsVOM?t=64

Ezek már emberi ügyek, de nem várhatom el egy egyszerű embertől, hogy nem esik le a karikagyűrű az ujjáról, ha belátja, hogy a hülye megrendelőnek van igaza...

Előzmény: Dockworker (3086)
Dockworker Creative Commons License 2017.05.09 0 0 3086

Nézd. Én elfogadnám, hogy félig szakszerű munkát végeznek , ha csak félig kellene kifizetni. 

Ez a Te köröd, nem fogja helyetted lejátszani senki. Tanácsot adtam lejjebb. Ha azt mondja, ez így oké, akkor írja le + írja alá, hogy később ne legyen baj a garanciával.  

Előzmény: Soká (3085)
Soká Creative Commons License 2017.05.08 0 0 3085

Nézd, ha kapnék arra vonatkozó valamelyest tudományos magyarázatot, hogy miért _kell_ a zöld oldalnak felül lennie, akkor talán keményebben ragaszkodnék az előírásokhoz. De ilyet senki nem mondott, illetve a tetőfedő győzködött arról, hogy a zsindely öntapadós része jobban tapad a fólia fekete oldalához. De én a paraszti eszemre hagyatkozva sem tudom megmondani, hogy kell-e jobban ragadni a zsindelynek a fóliához, és ha kell, akkor a simább felülethez ragad-e jobban vagy a szöszösebbhez? Mert mindkettő mellett lennének érveim.

Mint említettem, felhívtam az IKO-t és igazából semmi olyat nem mondtak, ami arról győzött volna meg, hogy valós rétegrendi fontossága van a két oldalnak. Arról viszont beszélt, hogy a zöld oldalon ott a márkanév, ami a cégnek egy komoly reklámfelület, ugyanis előfordul, hogy miután a fólia felkerül a tetőre, a borítás csak később, például a tél elmúltával (amin én csodálkoztam egy sort...) Ebben az esetben tényleg sokáig virít ott az IKO reklám, ami nekik nem mindegy. Még annyit említettek, hogy a zöld réteg UV-álló, ami a zsindelyborítás után megint nem igazán szempont. És azon is dilemmáztak, hogy a tekercsből fordítva letenni a fóliát macerásabb és logikátlan. No, meg úgy nem látszik a zöld oldalra nyomtatott átfedést jelölő vonal.

De miután van egy építőipari minőségellenőr szakmérnök ismerősünk is (éppen csak külföldön, valami konferencián) a konkrét termék ismerete nélkül csak annyit mondott röviden telefonban, hogy általában a "bőrszerűbb" oldal van felfelé és a "szöszösebb" lefelé, ami éppenséggel ellentétes azzal, amit az IKO ajánl. De mondom, ez látatlanban elhangzott vélemény volt, ráadásul nem én beszéltem vele, hanem a feleségem, aki szintén csak telefonban hallotta tőlem ezt az egész szituációt és nem biztos, hogy maradéktalanul továbbítódtak az információk.

Minden esetre köszönöm a telefonszámot, holnap lehet, hogy felhívom. Éppen csak attól félek, hogy ha a területi képviselő nem gyakorlati szakember, akkor csupán bürokratikus választ kapok tőle, miszerint a megoldás nem felel meg az előírásnak és garanciavesztéssel jár. De engem jobban érdekelne az, hogy van-e _érdemi_ veszélye annak, hogy fordítva került fel az a nyomorult fólia. Mert ha az derül ki, hogy mondjuk 5%-kal lesz rövidebb a vízállósága a tetőnek, vagy fordítva rakva kár volt a drágább IKO fóliát megvenni, akkor nem foglalkozom vele. De ha valaki azt mondja, hogy ettől fog 2 éven belül felpöndörödni a zsindely, akkor nyilván az már nyomós érv.

Lenne.

Amennyire én értelmezni tudom ezt az egészet, a fólia elsődleges célja egy második vízzáró réteg. Vagyis ha a zsindelyen átszivárog a víz, akkor a fólia még megfogja azt.

És itt jön a különbség, mert ezt az alátétfóliát/lemezt nagyon eltérő vastagságokban kínálják. Amit a tetőfedő vett, az a legvékonyabb (0,6mm) de létezik ebből 1,5 és 3mm is. Utóbbiakról elhiszem, hogy a bitumen "körbefolyja" a szöget így valóban vízzáró marad.

Előzmény: Dockworker (3084)
Dockworker Creative Commons License 2017.05.08 0 0 3084

Ki kell hívni az IKO területi képviselőjét és átvetetni vele a jelen állapotot és ezt írásba is adatni vele. 

itt éred el-> 0630/445-8910

Nem mondom el a véleményem egyelőre. 

Ha hagyod magad akkor meg is érdemled ;) 

Előzmény: Soká (3083)
Soká Creative Commons License 2017.05.08 0 0 3083

Sziasztok!

Dolgoznak nálunk a tetőfedők... és egy kisebb vitába keveredtem velük. Én ugyebár nem értek ehhez a szakmához, így aztán vagy teljesen ráhagyom a szakikra amit csinálnak vagy elolvasom legalább az adott burkolóanyag gyári használati útmutatóját és megpróbálom tőlük megkövetelni az ott leírottakat. De ne gondoljon senki betarthatatlan, életszerűtlen követelményekre. Most éppen az volt a diskurzus tárgya, hogy a kiválasztott IKO Xtreme zsindelyhez vásárolt IKO alátét fóliának (0,6mm) melyik oldala van felül? Mert ez a fólia úgy néz ki, hogy egyik oldala zöld és feliratos, a másik oldala fekete. És a tetőfedők fekete oldalával felfelé rakták le, az útmutató fotóin meg a zöld van felül és a tekercs is úgy "adja magát" hogy kigurításnál a zöld legyen felül.

Felhívtam négy különböző zsindelyforgalmazót, a négyből két helyen azt mondták, hogy az baj, a másik két helyen, hogy tulajdonképpen nem probléma. Maga az importőr sem esett kétségbe, de nyilván ők is kereskedők elsősorban és nincs fogalmuk a dolog fizikájáról. Nem kizárt, hogy a zöld oldalas megkülönböztetés egyetlen oka, hogy a logót arra az oldalra nyomtatták és reklámcélokból nekik az a jó, hogy a lefóliázott tetőről leolvasható a gyártó neve. (és arra az oldalra írták azt, hogy UV-álló...

A tetőfedőm meg a maga egyszerű módján csak azt hajtogatja, hogy ő 20 éve így csinálja... Én meg viccesen mondtam neki, lehet, hogy 20 éve rosszul csinálja...

Az én kiindulási alapom persze más mint az övé, mert én elvileg számolok a gyártói 15 éves garanciával, amire jó esetben is csak akkor van esélyem, ha az előírások szerint történik a fedés. egy ilyen fordított fóliázás - függetlenül a hatásától - jó alap lehet a gyártónak a felelősség alóli kibújáshoz.

Előzmény: Soká (3077)
Kisfiatal Creative Commons License 2017.04.27 0 0 3082

Én is hajópadlóval borítottam :) Én felcsavaroztam mindet, de kötésbe raktam őket, mert a szarufák kiosztása miatt nem tudtam mindet teljes hosszában felfogatni(2 méteresek a padlók), így tartják egymást.

Előzmény: szucsinet (3079)
szucsinet Creative Commons License 2017.04.27 0 0 3081

szia,

köszönöm a tanácsokat ;-)

Előzmény: murray (3080)
murray Creative Commons License 2017.04.27 0 0 3080

vékony csavar nehogy szétrepedjen vagy szög. csavar jobb. 

nem elég az első -utolsó, lógni fog. kiesik a nutból. 

a nútba nem lehet csavarozni/szögelni max lambéria szöggel de az semmit nem fog. teli fába kell. 

Előzmény: szucsinet (3079)
szucsinet Creative Commons License 2017.04.26 0 0 3079

sziasztok,

ereszalját szeretém hajópadlóval borítani, fózolt padlóval.

még nem csináltam ilyet, itt a függőleges elhelyezés miatt szükséges csavarozni a padlókat?

nem elég csak az elsőt-utolsót felcsavarozni? 

nútba rejtett csavarozás/szögelést szoktak alkalmazni?

köszönöm itt is!

Dockworker Creative Commons License 2017.04.24 0 0 3078

Megkérdezhetném, hogy ki mondta ezt a Tondachtól? 

Csak mert sík cserépnél (mint pl a hornyolt/kékes) Én a gerincre valóban nem szoktam tenni, de ezért hallgattam is már a "szentbeszédet" párszor... 

(vízszintes a gerinc, amelyik erre 45 fokos szögben áll az pedig az él) 

Előzmény: rnagy8 (3076)
Soká Creative Commons License 2017.04.24 0 0 3077

Köszönöm a válaszodat!

Alig két órával előtte döntés született, a meglévő zsindely lejön, meglátjuk mi van alatta (még az sem teljesen kizárható, hogy nincs alatta az eredeti pala...), kerül rá OSB és IKO Cambridge Xtreme zsindely, amelyről a gyártó azt írja, hogy 9,5°-tól használható. Remélem, nem mondjátok azt, hogy ez a legszarabb, mert már megvette a szaki. Mindenestől, számlásan hétszámjegyű lesz a végeredmény. Jellemző, hogy felhívott a boltból, ledarálta, hogy ezt és ezt venné, jó lesz-e? Én meg honnan tudjam hirtelen? Ezt sem igazán értem, a tetőfedő az Xpress nevű típust választotta, erre bólintottam rá, aztán gyorsan ráguglizva kiderült, hogy annak a felhasználhatósága pont a kritikus 15°-tól indul, míg az Xtreme 9,5°-tól. Szerencsére még időben visszatelefonáltam.

A kivitelező a munkájára 3+2 év garanciát vállal, maga a zsindelyre 15 év a garancia (bár ott is van még valami +15 év) a kérdés csak az, hogy mire érdemes figyelni a lerakásnál, amire esetleg a zsindely gyártója hivatkozhat mint kibújási alap? Sajnos nálunk is az a helyzet, hogy nekem kell a tetőfedő orra alá dugnom a gyári előírásokat, ajánlásokat, nekem kell sok tekintetben okosabbnak lennem, különben megy a maga feje után...

Előzmény: Dockworker (3072)
rnagy8 Creative Commons License 2017.04.24 0 0 3076

Most már "mindent" tudok. Nem volt a mester hanyag, ő szándékosan nem tett oda alátétet. A kúpalátét nem kötelező elem a vízszintes gerincen, Ő sose rak magától, a saját házára se tett, főleg azért mert valamennyire csökkenti a szellőzést.

Felhívtam a Tondach szakemberét, megerősítette, hogy nem előírás a vízszintes gerincen és nem is garanciális feltétel. Utána is járt és vissza is hívott. Arra jutott, hogy se a nem szélirányba rakott kúpcserép se a vízszintesen kihagyott kúpalátét nem okozott még gondot és nem is okozhat (a gerincre fektetett páraáteresztő fólia egy csíkban rá van borítva az oldalsó fóliára átlapolással)

A kúpcserepet meg azért rakta így mert a 3-as elosztó alá a vastag felét akarta tenni a kúpnak, hogy ne billenjen meg az elosztó mert akkor meg alulról néz ki csúnyán. És mint már tudjuk a kúpcserép iránya nem igazán számít... Szóval teljesen értelmes magyarázat van mindenre csak én vagyok félművelt és aggodalmaskodok feleslegesen.

Mindenesetre a szaki azt mondta, hogy ha szeretném felszedi a kúpot, berakja a szalagot, és visszarakja fordítva a kúpot. Így viszont a 2 megmaradt tekercs nem lesz elég, kell vennem még egyet.

Azt hiszem meg fogom kérni rá mert a szalag azért javasolt, ártani nem fog. 

murray Creative Commons License 2017.04.24 0 0 3075

szia, bizony látszódni kell a kúpcserép alatt a bordázott szalag alátétnek , szerintem is! nekem látszik végig.   ha meg hiányzik akkor meg főleg nem értem. 

van egy érzésem, nálad a kúpcserépnél már "elfáradt" a mester érvénybe lépett a "jó lesz így"  megoldás... nálam is ez volt sok esetben pl, rálógott a cserép a bádogra, felnyomta a bádog, ott szóltam nekik hogy ez nem jó , adják le, levágok a cserépből fél centit hogy feküdjön rá.  

és továbbra se értem a szélirány dolgot sem az egész utcánkban a 40-50 éves tetőkön is be van állítva jól. 

Előzmény: rnagy8 (3074)
rnagy8 Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3074

Köszi a választ DW.

Ha nagy is a kúp azért a felső cserép felső hornyán illene már látszódnia az alátétnek (320mm) vagy nem? Lőttem egy közelebbi képet, de még mindig nem voltam a gerincen, hogy megnézzem közelről.

Jövő héten megkérem az ácsot, hogy legyen szíves átnézni, hogy hova nem került alátét. 

Egyébként volna arra szakmailag alátámasztott indok, hogy valahol ne tegyen be kúpalátétet? Csak mert arra volt magyarázata, hogy a kúpcserepek iránya miért fordított a szélirányhoz képest. Arra mondta, hogy az elosztó cserép így adja ki, azért nem fordítva tette.

Előzmény: Dockworker (3070)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3073

Köszönöm a válaszokat neked és rnagy8-nak is, teljesen egyetértek.

Kellett a megerősítés, mert két kivitelező, egy tervező és a rokonok is kvázi hülyének néztek, hogy miért akarom leszedni a zsindelyt, amikor tökéletesen rá lehet fedni.

Előzmény: Dockworker (3071)
Dockworker Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3072

Igen, le kellene takarítani és megnézni mi van alatta. Én a helyére egy jobb trapézlemezt tennék fel, mondjuk valami filcalátétest. Vagy ha engedi a tárca akkor deszkaborításra egy szebb korcolt lemezfedést. Ezek ha jól meg vannak csinálva, minimum örök életűek. 

Ha szűk a keret és mindenképp fennmarad a zsindely akkor Én nem zsindellyel fedném át hanem 2réteg bitumenes nehézlemezzel. Első réteg csupasz, szegezve, toldások égetve, második réteg zúzalékos és telibe égetve. A szerkezet alatta ezután sem fog szellőzni, ez a hátránya...

Előzmény: Soká (3068)
Dockworker Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3071

rnagy8 írta le a tutit a zsindely leszedéssel kapcsolatban és ezzel kell maximálisan egyet értsek : 

"Így a tiszta, minden más csak kompromisszum, aminek a hatását nem tudod előre meghatározni."

Előzmény: Törölt nick (3065)
Dockworker Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3070

Köszi,de ebben semmi szép nincs, teljesen alap az egész. Enaplonak fotozgattam , csak azért töltöm fel ide is, hátha segít valamit.

1,) Lehet gáz, de Én sosem tudom merre van kelet vagy nyugat... Nyilván le tudom olvasni a tervekről, de semmi több.

Én meg szoktam nézni, hogy a régi környező tetőkön merre állnak a kúpok és úgy szoktam rakni. Nem hinném,h bármi gond lehet belőle ha rendesen van kapcsozva, rögzítve.

2,) Ez nagy kúp , nem mindegyik alátét lóg ki alóla. De ha 30m él+gerinc van és 30m alátétből 10m megmaradt.... Akkor a gyanúm arra enged következtetni, hogy 10m kúp alá nem került be az alátét. Nem ? :) Pótolni kell.  

Előzmény: rnagy8 (3066)
Soká Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3069

Még annyit, hogy mintázat, szín, esztétikai kérdések nem számítanak, mert a tető lentről gyakorlatilag nem látszik. Kb. 87nm-ről van szó.

Előzmény: Soká (3068)
Soká Creative Commons License 2017.04.23 0 0 3068

Sziasztok!

Bitumenes zsindely vásárlás ügyben szeretnék tanácsot kérni! Az árak - jó esetben - kifejezik a minőségkülönbséget, de azért köszönettel venném, ha valaki ajánlana nekem konkrét típust, ami most éppen jó árarányokat mutat.

Egy igen vacak tetőről van szó, egy 30 éves sorházi lakásról, amelynek nagyon alacsony a lejtésszöge, papíron 15fok, de a gyakorlatban talán még annyi sem... Ez is az oka, hogy mindig gond van a beázásokkal.

A szomszédaim egy újabb réteg zsindelyt húztak a korábbira, én szívem szerint leszedetném a régit, mert egyenetlen és szeretném látni, hogy a sok beázás és a szellőzés hiánya milyen károkat okozhatott idáig.

rnagy8 Creative Commons License 2017.04.22 0 0 3067

Én éppen túl vagyok a bitumenes zsindelyről Tondach cserépre át-héjjaláson, mivel tetőtér beépítés előtt szerettem volna rendbe tenni a tetőt.

A zsindelyt mindenképp le akartam és az ács is le akarta szedni előtte, de Ő rá akart beszélni az OSB fennhagyására, mondván, hogy jól merevíti a tetőt az meg sose árt. Említette, hogy Németországban egyre elterjedtebb, hogy telibe aládeszkázzák a cseréptetőket is. Az OSB tuti nem szellőzik át, szóval nekem a tetőtér beépítés miatt le kellett azt is szednem. A deszka lehet jobban átszellőzik de, ahogy írtad is Neked is azt javasolták, hogy szellőztesd át az alatt is. Gondolom sajnálnád kidobni, megérteném, de én akkor is inkább létrehoznék egy hagyományos, egyszeresen átszellőztetett rétegrendet. 

Ráadásul nekem a zsindely alá befolyt több helyen a víz, penészedni, korhadni kezdett az OSB. Főleg szegélynél és vápánál, de ezektől távolabb is voltak vizesedések, pedig a zsindelyen semmi nem látszott. Áldottam az eszem bontáskor, hogy nem hagytam rábeszélni magam másra, mint a teljes bontásra. Így a tiszta, minden más csak kompromisszum, aminek a hatását nem tudod előre meghatározni.

Ami a hulladékkezelést illeti a zsindely kicsit kedvezőbb, mint az azbesztes pala, itt Fehérváron 22Ft/kg áron lehet leadni a szeméttelepen, mint szennyezett bontási hulladékot. Nekem a kb 150nm-es tetőmről 1400 kg zsindely jött le - komoly tétel lett így az is, még ha nem is egy azbeszt ami ha jól tudom 65Ft/kg áron adható le és nem is veszik át bármikor. Tiszta sittet 2,75-ön vesznek át... 

Előzmény: Törölt nick (3065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!