"Ha csak induláskor vibrál a lámpa az még belefér,"
Egy laikus megfogalmazásában számos olyan dolog lehet "vibrálás", amit egy szakember ezer más névvel illetne, ha azt a saját szemével látná. A porszívó kikapcsolásakor felépő "vibrálás" pl lehet a lámpa fényerejének egyszerű vissza-erősödése.
"vagy feszmérővel megkeresni a feszültségesés helyét."
Nekem az a furcsa, hogy állítólag kinn voltak az áramszolgáltatótól és ezt meg sem próbálták?
Ha csak induláskor vibrál a lámpa az még belefér, de ha használat közben is folyamatosan gyengébben világit a lámpa, illetve a ventik lassabban forognak akkor mindenképpen gond van nálatok.
Ennek kideritése nem akkora gond, ÉV müszerrel hurokellenállást mérni, vagy feszmérővel megkeresni a feszültségesés helyét.
Az is lehet, hogy a lakás betápja (méretlen jellegű szaksz) túl nagy belső ellenállású, ami lehet egy kötéshiba, de lehet az is, hogy túl messze van a legközelebbi transzformátor (ilyesmi pl tanyáknál szokik előfordulni).
Én mérném a feszültséget minél közelebb a villanyórához és eközben bekapcsolnék egy(két) nagyob teljesítményű fogyasztót (vasaló/elektromos hősugárzó/stb) majd a rákapcsolt wattok számából és a hatásukra bekövetkezett feszültségesés mértékéből megpróbálnám megállapítani, hogy milyen a villany betáplálás jósága.
Másképp: nekem van egy HOOVER, elég drága, porszívóm. Azon elektronikus a teljesítményszabályozó. Ha abban a helyiségben dugom be az aljzatba, ahol energiatakarékos lámpák (elektronikus táppal) is üzemelnek, előfordul, hogy a porszívó bizonyos fordulatánál elkezd ütemesen (hullámzóan) lüktetni a lámpák fénye. Az ok : a porszívó teljesítményvezérlő elektronikájából "kiszívárognak" valószínüleg "tűimpulzusok" amelyek kissé megbolondítják a lámpák szintén hasonló elven működő tápegységét.
Nálad nincs egy hasonló "felállás"? (mivel írod, hogy kikapcsnál is villan)
Szét kell választani, a motorikus és az induktiv fogyasztókat. A porszívó motorja képest rövid ideig normál üzemi áramfelvételének a többszörösét is felvenni induláskor.
Ha csak a lámpán látni az még nem olyan túl nagy baj.
A házunkban sajnos kókányul van megoldva a hálózat, 3 helység sorba kötve mint a karácsonyfaizzó (világítás, aljzatok). Amikor a feleségem vasalt, akkor simán lehetett látni, hogy mikor van fűtés. (Ha 5 percnél hosszabban vasalt, akkor a villanyórától hoztunk egy direkt hosszabbítót).
Most, hogy kicsit kupáltam a helyzeten, van 3 konnektor a szobában ami közvetlen a kiselosztótól jön kötés nélkül, külön vezetékeken. Most már meg sem pisszen (2,5 réz vezeték).
Ha valóban minden új, és ésszerűen van elosztva, akkor én csak arra tudok gondolni, hogy a betáp gyenge. Ha az is cserélve lett akkor passz...
Némelyik porszívó ugyancsak rendesen megszívja a hálózatot induláskor, pár tized mp-ig. Volt, hogy kismegszakítót kellett "lomhább" karakterisztikájura cserélni, mert rendszeresen elszállt porszívózáskor.A méretezés nem erre készült, gondolom...
Családi ház,minden e-vezeték új,csőben réz. Előtte alu volt (1977-es építés).
Volt egy olyan jelenség, h ha bekapcsolt a porszívó 1600 W,akkor "rezzent" a lámpa fénye. A szépség az, h lekapcsoláskor is.
Mondták elmúlik, ha újra lesz kábelezve. Lett minden új, szintenként kapcsolószekrény,külön körökön a világítás és a konnektorok, sütő+mosogép vastagabb réz,stb.
ÉÉÉÉÉs minden maradt ugyan az! A wc ventijének mélyül a hangja, h asszony vasal...,azaz csökken a fesz.
Volt kint ELMŰ. oszlopon minden rendben,sőt még van 1 fázis ami most nincs bekötve,probára bekötötték, ua.
Én a 0-ra tippelek, de ELMÜ+villanyász egymásra mutogat...
Amúgy mi a fene kell bele? Mert nem lehet egy kis cumó ilyen árakkal. A fém szekrények alapból sokba kerülnek plusz azokhoz még tartókat rekesz elválasztókat stb. kell venni és csak utána jönnek a szerelvények majd a vezetékek. Persze meg is kell tervezni hő és villamos szempontból is.