A fázist mondjuk vihette volna közvetlenül a megszakítókra, de szerény véleményem szerint ez csak szerényen gányolás. legalább áttekinthető. Vannak sokkal rosszabb megoldások is
Köszönön a Buderus kazánnal kapcsolatos válaszokat.
Ha nem lehet, hát nem lehet.
Akkó majd egy 230 voltos relé fogja rövidre zárni a (12 voltos) termosztát kivezetéseket.
A ház úgy lett megvillanyolva, hogy a szobatermosztát kap egy fázist a közelből és az általa kapcsolt fázis (egy szál ér) megy el a kazánig, ahol is egy kapcsolt dugaljban kulminálódik. Ügyes :)
Ma megint beleszaladtam egy hihetetlen történetbe.
Kimentem hibára egy bérelet házba. Elég lepukkant volt, de a vezetékhálózat viszonylag új, csak állati trágya minőségben volt főleg a kötések, meg az elosztó.
Éppen ecsetelem a bérlőnek, hogy milyen teendők lennének, erre megszólal:
- hát igen, a villanyszerelőnő, eléggé összecsapta.
Mondom kicsoda??
A villanyszerelőnő.
Bérlő: egyszer átjött a tulaj valami rokonaival, és volt köztük egy nagydarab csaj, akire tett egy megjegyzést a bérlő, hogy eléggé férfias járása van.
Tulaj: igen, azért mert nemrég még férfi volt, egyébként ő csinálta a házban a villanyt.
Basszus, a villanyszerelő átoperáltatta magát nővé. :DDD
Na szóval, itt van a villanyszerelőnő gányolása:
Igen jól látjátok, a dobozban lévő nulla sín, fázis szétosztását szolgálja.
Ilyen ELMŰ-s csodákba mi is belefutunk, néha. Nemrég újítottunk fel egy lakást, szokásosan kiselosztó letép, ideiglenes áramvételező ráépít. Normál esetben ilyenkor a lakásban sehol nem kellene legyen sistirinek. Na itt volt :-D. Kiderült, hogy régen két lakás volt. A kicsinek nem volt csak a mérőnél biztije, szépen egybekötötték a mérőnél.
NEM "folyamatosan ingadozik a fesz", hanem "amikor vasalok, mindig leesik a fesz".
A kettő nagyon nem ugyanaz egy szakember szemében. Az első mondat egy homályosan meghatározott, talán csak sok óra megfigyelés és méregetés után megtalálható hibát sejtet, míg a második mondat egy két perc alatt demonstráható és könnyen lokalizálható, egyértelmű hibajelenséget ír le.
Azért fognak gyorsan kijönni, mert egy kötéshiba hőtermeléssel is jár és lelki szemeik előtt megjelenik egy kötődoboz, aminek a belsejében csendben izzik valami - még akkor is, ha ez a hőtermelés a valóságban csak 5-10 fokkal melegíti fel a dobozbelsőt. ...mert az ördög álmatlanságban szenved ugyebár.
Azt már megtudtam,h ha azt mondom, h néha ez van akkor csak pár hét alatt jönnek ki. De ha azt,h folyamatosan ingadozik a fesz. akkor 3 órán belül kint vannak.. :)
Ha felhívod az áramszolgáltatót egy ilyesféle szöveggel:
"A lakásoman lévő 227 volt egy vasaló és egy hősugárzó bekapcsolása után 198-ra esik le. Ugyanez a jelenség tapasztalható a szomszédban is, akivel közös betápon vagyunk. Valamilen hibára gyanakszunk a közös betáp méretlen szakaszán."
... akkor a kijövő szerelők tudni fogják, hogy merrefelé kell hibát keresni.
NE említsd nekik, hogy ők cseszték el (az ő cégük) még akkor sem, ha így van
és NE mutass a dobozra, amibe belekukucskáltál, hogy szerinted ott a hiba,
és fogadd el a magyarázatukat még akkor is, ha a hibát a napfolttevékenységre fogják.
Állj ott ártatlan képpel és kínáld meg őket kávéval.
Kérdeztem: rendesen meg vannak húzva a kontaktusok? Na hát szerinted a "gyertya alakban összetekert kábelek" azok rendesen meg vannak húzva? Szóval az ott egy jó nagy ellenállású (melegedős), nagy feszültségesést előállító szar kontaktus. (Gány)mestert ÉRVÉGHÜVELY felkiáltás kíséretében nyakonvágni...
mekkm Köszönöm,ezt fogom tenni,beírom a mért értékeket.
gabrielke
nincs sehol extra kábel ,minden újra lett húzva,minden doboz,elosztókonnektor,lámpa. egészen a villanyóráig minden csili-vili
Lacivill
mindenhol esik a fesz kicsit. hurkot nem tok mérni.
egyéb nem írtam vibrálást hanem rezzenést! azaz a lámpa fénye csökken, a venti hangja mélyebb->csökken a feszültég.
lekapcskor(vasaló) ismét változik a lámpa fénye,emelkedik a venti hangja.
amit sejtek, az ikremnél is ugyanez a helyzet. egy betáp van a házba az oszlopról, egy nagy dobozban láttam gyertya alakban összecsavart vezetékeket. de az még méretlen,nem akar senki hozzápiszkálni..
Hallod ma megint olyat láttam, amit az elmúlt 20.000-címen nem. -szolgáltatós buli!
Tipikus kettéválasztott lakás, ahol a szomszéd öregasszonyok jó viszonyban voltak. Idáig.
Mikor kettéválasztották a lakást, az eredeti mérőtől elhúztak -ki tudja milyen nyomvolan- egy új méretlen fővezetéket az új mérőnek.
Ezzel nem is volt gond úgy 40-évig, mígnem kb 1,5-éve ki nem cserélték az eredeti mérőhelyen lévő mérőt. Igenám, de a gyök2 elmüs -vagy aljasvállalkozó- a cserénél, a méretlen oldal helyett, a mértre kötötte vissza azt drótot, ami a másik mérőhöz ment. Így előállította azt a helyzetett, hogy az első mérő, mérte mind a két lakás fogyasztását, a másik meg csak azt a lakást mérte ugye, amiben volt. Ez addíg nem is derült ki, míg a 2-es számú mérő tulajdonosa be nem szerzett egy olajradiátort. Egyből kijött egy +70.000ft-os számla, aminek hatására elkezdték kapcsolgatni a megszakítókat, mire fény derült malőrre. Vagyis hát én derítette rá fényt, ők csak egymásnak estek mint tót az anyjának.
Egy biztos: nem a vezeték túlterheléssel van a gond, mert épeszű villanyász nyilván nem biztosít túl. Nem is feltétlen az alumíniumot kell szidni, de még csak a burkolat sem, hiszen háztartási méretekben normál esetben nem lehet akkora hőfejlődés, ami ilyet okozna.
Itt két, egy tőről fakadó hiba van: nem megfelelő sorkapoccsal (fogadok, nincs benne vezetékvédő lemez a csavar alatt), nem megfelelő kötés kialakítása (ha volt is, kidobták belőle).
Én - bár 15 éve nem villanyászok - feldobnék egy sínes sorkapocs-sorozatot (mondjuk Weidm...), nullasínnel az egyik oldalán kialakítanám a szigeteket, és a másik oldalon szépen újrakötözgetném a vezetékeket - ha még nem teljes hosszban keményedett fel a szigetelő rajtuk.
Igen, mert ugye biztosan lekiismeretesen megmérték a betáp feszültségét, és büszkén mutatták, hogy az bizony 229-230V, ez alapján pedig részükről rendben van a dolog. Egy párszáz forintos digit műszer beszerzése javallott lenne, sokmindenre jó az, ha nem is hiteles (ennek ellnére elég pontos), bedugni az elosztóhoz legközelebbi konnektorba, az asszony meg beindítja a porszívót a legtávolabbin. Ha számottevően leesik a mért feszültség, akkor egyértelműen a szolgáltató a hunyó.
Ugyanakkor van anyámnak egy 20 évea Girmi (olasz) hajszárítója, az valami diódás félhullámos, meg még valami trükköt alkalmaz a fokozatkapcsolásra, és iszonyatosan képes bevibrálni a közeli fénycsöveket.