Jaja, a PID controllernél a telítettségi határértéket (saturation limit) jól kell megválasztani. De szerintem nem túl buta PID vezérlőnél ha párszor túlfűtesz és még meghülyülni is látszik, akkor is kb két hét alatt megtanulja a dolgát. Persze nekem könnyű dolgom van, mert mindent tudok figyelni és változtatni benne.
Termosztát kötögetésnél érdemes felkukkantani a gyártó honlapjára, múlt héten belefutottam egy saunier duval fali kazánba, amin végrehajtottak egy kis módosítást. A neve nem változott, de eddig tudott fogadni ugyanazon a kapcson sima kontakt termosztátot is és e-buszost is, csak a programjába kellett beállítani. Most a kereskedő egy buszosat adott a tulajnak, majdnem nekiestem, hogy le akarja húzni a tulajt .. Utána néztem és hoppá, igaza volt :-S
Még egyszer leírom, lassan, hogy te is értsed: a termosztátnak - aki a hőmérsékletet érzékeli és programja szerint kapcsol - fullosan tök mindegy, hogy mivel fűtesz. A termosztát _után_ kötött vezérlés természetesen más az egyik és a másik esetben.
Én nem pofázok, én 300 ezer alatt megcsináltam egy vezérlést amiért 3 millió volt a legolcsóbb ajánlatom (a rehau 6m-t kért)... :)
Ja és egy hónapja működik, lassacskán kijelenthető, hogy nem a levegőbe beszélek.
Arra kell ügyelni, hogy az éppen nem működő kazánban ne forogjon feleslegesen a víz. Ezt gondolom vagy külön-külön keringető szivattyúval, vagy két mágnesszeleppel, vagy egy váltó csappal lehetne megoldani.
Sokan nem tudják, hogy ezek a PWM-szerű logikával működő termosztátok az energia mellett beruházási költséget is spórolnak,
mivel ilyennel vezérelve egy olcsó/egyszerű/régi on-off üzemű fűtőberendezáés teljesítménye is éppoly finoman skálázható, mintha egy baromi drága inverteres hőszivattyúnk/klímánk vagy széles tartományú láng-modulálásra képes gázkazánunk lenne. Magyarul egy 15-20 ezer forintos termosztát olyan funkciókat helyettesít, amelyet a fűtőberendezésekhez száz ezer forintos nagyságrendben kínálnak extraként.
üdv mindenkinek. engem is érdekelne, hogy lehet-e külön szabályozni a gázkazán és a vegyeskazán csőtermólyát, azaz ugy értem hogy ha az egyik bekapcsol a másik áljon meg.
illetve zavarja-e a kettő egymást ha egyszerre mennek, ugy veszem észre, nem
Én mondtam:-) A közelmúltban volt szerencsém egy párnak megcsinálni a magyar nyelvű használati útmutatóját (Pl: CR023 ). Hát, én is dobtam egy hátast, hogy mennyi mindent tudhat egy okosabb termosztát. A gyakorlati használat pedig bőven igazolta az elvárásokat, szóval érdemes normálisabbat venni.
Furcsa, hogy a többiknek ez fel se tűnt, pedig az érvég/vago kombináció miatt kellet kiérkeznem a helyszínre, ugyanis bármennyire is jónak néz ki első látásra, nem ad át.
"Azt nem árt tudni, hogy a kétezer és kilencezer forintos termosztát árkülönbségét két-három havonta kifizeted a gázszolgáltatónak, ha az olcsóbb vackot választod."
Az olcsó termosztátok magas hiszterézise miatt (akár 2-3 fok is lehet a kikapcs-bekapcs hőmérséklet különbség) a lakások olykor valóban túl vannak fűtve egy kicsit. Ha ez még gyenge hőszigeteléssel is párosul, az valóban produkálhat havonta 2-3e Ft extra gázszámlát, ami egy jó alacsony hiszterézisű (vagy PID-s, öntanuló) termosztáttal megspórolható lenne.
Turbos kondenz kazánok a mostaniak kapnak direktbe 220-t és van egy kimenetük amit kell kapcsolgatnia a termosztátnak a többit a belső elektronika rendezi le. A kapcsolgatós részen max ha van 1A-es terhelés. Az alaphőfokot a kazánnál állítgatják be és az akkor is fűt ha éppen nem kellene mert pld a belső víz hőfok lecsökkent a beállított érték alá pld fűtéskör 40 fokos akkor a kazán a belső körben ezen a hőfokot tartja függetlenül attól, hogy a keringetés megy e a termosztát és a vezérlés a keringetést szabályozza. Ha a rendszer zóna szelepeket is tartalmaz akkor már azokat is az a termosztát ami az adott kört figyeli. Ja ennek egy baja van a fűtés kialakítása egy kicsit drágább mint egy csövet végig horkolunk, és nem lehet vagy macerásabb egy sima 1e Ft termosztáttal szabályozgatni :)
Azt nem árt tudni, hogy a kétezer és kilencezer forintos termosztát árkülönbségét két-három havonta kifizeted a gázszolgáltatónak, ha az olcsóbb vackot választod.
"Ez így érzésre eléggé féllábas történet, tutira nem lehet oda még egy eret behúzni?"
Kazán a garázsban, termosztát a ház túlsó végén,
bónuszként a kötődobozok letapétázva, tehát érinthetetlenek.
A vezetékezést maga a tulaj csinálta (sajnos villamosmérnök).
"Esetleg egy rádiós termosztát"
Kilenc ezer forintot termosztátra költeni, mikor volt kétezerért is? Ennyi rengeteg pénz csak számtanpéldában létezik, különben is minden fillérre szükségük van a karácsony előtti ausztriai terepjárós sítúra miatt.
Nem kell ennyit foglalkozni ezzel, majd megmondom neki, hogy kösse egy 230 voltos tekercsű relé tekercsét egy szerelt kábel végire, azt dugja be a termosztáttal kapcsolt dugaljába és a relével kapcsolgassa a kazán termosztát pontjait :)
Es ha turbos kazan es nem tudja atszelloztetni magat? Egy gyors vissza eseten meg majd dobalja a hibakat... Persze ez csak fikcio, mert nem ismerem a kazant.