Őszintén? Ez az a kismegszakító, amelyiket ha meg akarod rendesen húzni, azionnal eltörik, kifordul tokkal-vonóval a bekötő kengyel. Ebben a típusú null és föld sorkapocsban ha meghúzod a csavart széttörik a réz sin, mert nagyon vékony a fala. Az áthidalásra pedig létezik úgynebvezett fázissin. Ez a tipikus ezet, amiről az előbb írtam. Működik, a laikus csak ezt látja, olcsóbb volt mint a másik szerelő. De szakember szemmel ez egy új kialakításnál: GÁNYOLÁS!
Érdemes egy kötődobozba belekuttantani a (ha van) vezetékösszekötő márkájára. A kóklerek ezen spórolnak a legjobban, holott minimális lenne a lakásonkénti árkülönbség. Ha vezetékösszekötőn Obo, Weidmüller, Wago felirat van, akkor legalább emiatt nyugodt lehetsz. Ha viszont csak annyit látsz az oldalán, hogy PC- xx, akkor érdemes jobban ránézni a dolgokra. Ha ezen spórolt, akkor spórolt máson is. Tehát, ha itt névtelen vackot találsz, hívj tapasztalt szakembert (az ilyet érdemes lecserélni, mielőtt Fázisceruza cseréli ki -tapétát nem sajnálva - jó drágán.
Én tavaly egy olyan lakóparkos disznajsággal találkoztam, hogy panaszkodott a fürdő elszívó ventilátorra (100-as keretventilátor). Lecsavaroztam a ventilátort és akkor láttam, hogy az a "szellőzőcső" hátsó faláig beér, hiszen a 4 szint szellőzésére egy 100-as KPE csövet szántak, amibe emeletenként beeraktak egy T idomot. Így a rendszer minden szinten el volt zárva.
Tűzhely áramkörökkel szokott még sok gond lenni, meg engem rendszeresen hívnak azért, mert a kábelszolgáltatónak nem felel meg az a kábel, ami a lakáson belül van és cserélni kell.
nem vagyok villanyszerelő, tanári végzettségem van, mondjuk elektrotechnikai középsulim van, csak érdekel a téma, hangosítással is foglalkozom, szóval érdekel a delej. Segíteni szeretnék egy barátomnak, de én a magyar gyakorlatban nem vagyok otthon, szlovákiai magyar vagyok. Mivel egy lakásfelmérésre nem vihetek magammal villanyszerelőt, gázszerelőt, vízszerelőt, parkettázót, burkolót, kéményseprőt, ablakost, ügyvédet, bírót, rendőrt, anyakönyvvezetőt, próbálok felkészülni néhány témából, hogy ki tudjam húzni a dolgok méregfogát. Tudom, hogy nincs tökéletes lakás, de kisebb hibákat el tudok fogadni, vagy alkudni a vételárból. Azért kérdezek ilyen dolgokat, mert nem szeretnék párszázezret villanyszerelésre költeni egy új lakásban. Nincsenek a a lakóparkokkal illúzióim, tudom, h az alvállakozókat lehúzzák a fővk, de szeretnék egy elektromosan biztonságos lakást.
Nagyon szép, profi, aprólékos munka. De legyünk földre szálltak: kazánházba ez nem túlzás egy kicsit? Bemutató teremben oké, vagy esetleg a nappaliban van a kazán és a vezérlése?
Szeretném megkérdezni, hogy te villanyszerelő vagy? Mert ha igen, akkor nem értem, miért teszel fel ilyen alapvető képdéseket?? Ha nem vagy az, akkor meg miért neked kell egy másik hozzá nem értőnek tanácsot adnod?????
Ez a baj, hogy minig lesznek ilyen kókler szerelők, akik képesek a gányolásra. A megrendelő laikus, nem tudja, hogy át van verve csak azt látja, hogy ez a szerelő olcsóbb, mint a másik. Ezért tart itt ez a szakma.
Mondok egy példát: adott egy bolt, ahol 22 db 36-os fénycsövet kell cserélni, 3 kapcsoló dobozostól kiesett a gipszkarton falból és egy szvt lámpát le kell cserélni. Megy a vállalkozó, felméri. Mérlegeli, hogy több boltja is van a megrendelőnek. Erre ad egy nyomott árat, hogy hátha akkor a többi bolt is hoz majd melót. Ráadéásként a bolt 6-21 -ig van nyitva, csak nyitvatartási időn kívül lehet dolgozni. A mondott ár 30,000 Ft számlásan!!!!!! Anyag és munkadíj!!!! Mondom: szándékosan nyomott ár. Késöbb telefon a szerelőnek: drága, sokat mondott. És mit ad Isten, jött olyan vállalkozó, aki ennél az irreálisan alacsony árnál olcsóbban megcsinálta. Na akkor miről beszélünk. Az alapár is már a szakma megszégyenítése, de ennél olcsóbb??????? Az mi????
ez ok, de ugye semelyik ingatlanügynök nem fogja megengedni, h levegyem a kapcsolótábla burkolatát. gondolom mérőórák átkötése legyen meg, eph jegyzőkönyv, vagy ilyesmi??? mi még?
Ha már üzleti oldal: akkor inkább szoba biciklire spórolj, az további megtakarítást termel, mert nem kell annyira meleg a lakásba, ha ott kerékpározol.
üdv! holnap egy lakóparki lakásnál kellene tanácsot adnom - nem én akarom megvenni, hanem egy irodakukac barátom, aki kétbalkéz és nem ért semmihez- elektromos részről milyen dokumentumoknak kellene meglenniük, ill. milyen tipikus hibákra kell figyelni egy ilyen lakóparki csodalakásnál? minden észrevételt szivesen veszek