Keresés

Részletes keresés

ötfelezős Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41676

Mondom helyettük én az érvényes szabványt:

MSZ 2364-520:1997

526.2: Megjegyzés: Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.

Azért ez a két bővített mondat nem helyettesíthető azzal, hogy nem szabványos.

Előzmény: bexxter (41653)
ego2 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41675

Most olvastam vissza az összes összefüggő hozzászólást. Így már valóban más az értelme. Elnézést az érintettől!!!!!!

Előzmény: gergerg (41673)
botsinkai Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41674

Köszönöm a választ. :-)

Előzmény: Fázisceruza (41668)
gergerg Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41673

:-)) 

ezt oda akarta tenni a végére csak lemaradt.

Előzmény: ego2 (41671)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41672

Valamit nagyon félreértelmeztél a hozzászólásából

Előzmény: ego2 (41671)
ego2 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41671

Már ne haragudj, nem szoktam sértegetni nagyon senki itt, de elég bugris hozzászólásodból nekem az jön le, hogy magadból indulsz ki, ezek szerint nálad az a természetes, hogy átbaszod a megrendelőidet. 22 éve van vállalkozásom reklámok, szórólapok , hírdetések nélkül. Akkor nagy valószínűséggel tényleg abból élek, hogy átkúrom a megrendelőket.

Előzmény: Jahno (41666)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41670

De ugrálok. Amikor alszol, vagy sörözöl éppen, én akkor is címen vagyok. Mondjuk, összességében azért nem szakadok meg a melótól....

Előzmény: Jahno (41663)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41669

Jó, ez igaz, hogy gyorsabb a wgó, de mennyivel? Egy családiházon 1órát spórolsz vele.

Előzmény: ego2 (41662)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41668

Ebből a verzióból kevés van. Szétégve talán egy se, inkább abból szokott gond lenni, mikor a jólképzett felhasználó nem érti meg, hogy mekkora csupaszítás kéne. Ilyet találtam már jópárat.

Előzmény: botsinkai (41661)
Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41667

Gányolásra nincs ellenszer, de akkor marad a kötés, vezeték megég. Érdemes megfejteni ja, ott sem a wagóval van a baj.

Előzmény: gergerg (41665)
Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41666

"Én Wago-t használok, mióta megjelent. Érdekes, hogy még soha nem kellett visszamennem hiba miatt."

Mert biztos wagóval átbasztad az ügyfelet, aztán nem hívott vissza hibajavítani.

gergerg Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41665

Imádom mikor ez a téma! :-)) A forrasztott kötés olyan falusi bugris parasztoknak való mint én, itt ugyanis bármikor beugrik bármelyik ablakon egy hosszabbító, arról meg megy betonkeverőtől a flexen át, a körfűrészig minden, esténként 1-2kw refivel.Józsi meg 2 perc alatt áthidal mindent "nehogymá leverje"

Bezzeg a városi népnek szuper a wagó, ott ugyanis minden nagyobb fogyasztónak külön áramkört húzunk vagyis nincs se wagó, se forrasztás. A világítás és szobadugalj áramkörön meg megnézném mikor füstöl el a wagó. Ja, hogy valami balfasz az alut dugdossa paszta nélkül? vagy 5 forintos kínai "wagót" nyomkod?  Hülyeség ellen nincs ellenszer uraim! De aki teker meg forraszt egy 15w-os kompaktfénycsőnek az vagy nagyon jó áron véllal hogy ennyi ideje van, vagy roszfelé billent a bűvös kocka a fejében .

ego2 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41664

Akkor még egy kérdés: a szigetelő szalagot a szabvány hogy fogadja el megfelelő szigetelésnek?

A helyes választ beküldők között kisorsolok egy tekercs szigszalagot.

Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41663

Van ilyen, sajna fotózni nem lehetett.

Delátom  bevétel a mérce, valaki autóson is ezzel érvelt, hogy mekkora cége van, meg masszírozni vitték. Oszt? Van mikor keveset keresek, van mikor többet. Vagy éppen piros. Aztán mondd azt, hogy Te nem ugrálsz.

Előzmény: Fázisceruza (41660)
ego2 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41662

Ha szeretsz szarakodni forrassz. Én Wago-t használok, mióta megjelent. Érdekes, hogy még soha nem kellett visszamennem hiba miatt. A Wago tökéletes kötőelem, de csak abban az esetben, ha megfelelő hosszban van megcsupaszolva a vezeték. Ha éppp hogy csak beleér a feszítő lemezhez, akkor persze, hogy elég a kötés. Az előírtnál nagyobb terhelést sem kell átkergetni rajta. Ez a titka és 20 évet kibír.

Magadnak elszuttyoghatsz vele, de egy vállalkozónak nincs ideje  ilyenre. Egy egész házat megkötök Wago-val amíg te le fogsz forrasztani 3 dobozt.

Előzmény: bohrer (41639)
botsinkai Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41661

Csak érdeklődnék:

mennyi MCu-MCu wagózott kapcsolatot látsz szétégve és mi az okuk szerinted?

Előzmény: Fázisceruza (41658)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41660

Milyen íróasztal az, ami alatt 3x40A megy? Te Pakson melózol? :DDD

Lehet hogy én kispályás vagyok, te meg nagypályás mert Aranka téged ugráltat, de amíg marad 13misim/év, miután kifizettem a költségeimet, addig én inkább kispályázok.

És hidd el, minél több wagót fogsz használni, nekem annál jobban fog menni a kispálya. Úgyhogy HAJRÁ!

Előzmény: Jahno (41659)
Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41659

Nullánál lehet kicsit több, de éppen elég lenne, ha itt a többi kivitelező leírná, hogy hány millió wagót használtak el, abból mennyivel volt szopás, nem?

Vagy az is lehet, hogy a wagód sem wago volt, vagy más miatt olvadt meg, persze ez sosem derül majd ki rendesen. Tudod gyenge mellett sokszor villany megy, vagy irodában Micike akkor is nekem szól, ha világít a konnektor, vagy a lámpa nem világít. Meg nem oldhatom, csukjanak le mást, de valahogy nincs annyi baj a wagóval, mint amennyire előadod. Van benne akármi, még ipari felhasználás is, akkor bemásztam asztal alá, ott minden emberre 3x40 Amper jutott, ami szerintem már nem a lakóház, meg a kispálya, amikkel foglalkozol.

Előzmény: Fázisceruza (41658)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41658

Az, hogy mi a komoly hely, és mi nem az, megérne egy külön vitát, de attól, hogy ott, ahol te melózol, nem veszei át a munkát egy tapasztalattal nem rendelkező, vizfejű, őskövület, az nem azt jelenti, hogy mindenre használható a wagó.

Privát véleményem a témában -amit imádok- hogy neked is 0 a tapasztalatod e téren.

De azért megkérdezném, hogy mire alapozod? (érdemi válasz nem kötelező)

Én amit írok, a lakossági területen szerzett tapasztalatom alapján írom, ami gyakorlatilag abból áll, hogy 14-éve, minden áldott nap, a kötéseket javítgatom, - 5-10db/nap- .

Egyetlen egy darab elégett forrasztott kötést nem láttam ezy idő alatt!

Előzmény: Jahno (41655)
gergerg Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41657
fapofa99 Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41656

Annak aki magának csinálja a villanyt azért érdemes forrasztani a kötéseket mert ebben az esetben kvázi kizárható lesz a későbbiekben a kontakt hiba! Ez a lényeg véleményem szerint!

Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41655

Napokban pont volt egy gyengeáramú megfejtés, de én is rákérdeztem ezekre a szar kábelekre, mert az olyan. Forrasztás biztos jó, de komolyabb helyen meglátja a tűzoltó vagy a műellenőr, oszt lehet sorbanállni a botozásért. Komolyabb helyen alá nem írják.

Előzmény: gergerg (41652)
gergerg Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41654

Én mindent wagózok, itthon mikor szögelgetek és a 65-ös szög átér a deszkán már azt sem görbítem vissza hanem nyomok rá egy wagót. Van hogy 2-3 darabot is ütök egymás mellé és mindegyik végét belenyomom a wagóba. Ha lennének réz szögeim biztos forrasztanám de nincs. A spagetti végére is nyomok mostanában még főzés előtt egy 8-as wagót, abba 8 szál spagettit is bele tudok nyomni. Sokkal könnyebben ráakad a villára.

bexxter Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41653

Suliban is úgy tanítják, hogy nem szabványos. A vizsgabiztos is, meg a tanár is (aki amúgy napi szinten vill.szerelő) ezen a véleményen van. Ugyan szabványt kinyomtatva nem kaptunk erre bizonyítékként. Amint visszakapom a jegyzeteim, megnézem, szerintem leírták a szabvány számát amiben szerepelnie kellene.

Előzmény: ötfelezős (41650)
gergerg Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41652

Én még sosem láttam itt gyengeáramú kérdést. Igazából semilyen áramút nem láttam. :-))

Nálam már azzal beloptad magad a szivembe 85%-ot adtál a Wagónak. Hogy lásd milyen jófej vagyok, én is adok ennyit a forrasztott kötésnek. :-)

Előzmény: Fázisceruza (41651)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41651

Tudod miért nem szólok hozzá a gyengeáramú kérdésekhez?

Mert nem értek hozzá.

Szerintem jobb, ha az ember tudja, hol vannak a korlátai.

Szerintem.

Előzmény: Jahno (41648)
ötfelezős Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41650

A forrasztás nem szabványos

Gyorsan megnéztem azMSZT szabványjegyzékét, 3 perce még az volt...

Előzmény: arenarock (41642)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41649

Bocs, mea culpa, maxia mea culpa!

Tényleg igaz, én olvastam felületesen!

Dreamer

Előzmény: Fázisceruza (41647)
Jahno Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41648

Wagoval, mi mással.

Előzmény: Fázisceruza (41647)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41647

Ez volt a kérdés:  Panellakásban  cseréltem ki a régi alumínium vezetékeket rézre. A kötődobozokban mivel kössem össze

?????????????????????????????????????????????

Előzmény: Dreamer (41646)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41646

Azé megnézném, hogyan forrasztod össze az alut meg a rezet :) :).

Dreamer

Előzmény: Fázisceruza (41643)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41645

' Egy apróságra nem gondoltak, hogy hogy a fenébe fogjuk ezekre a szarokra a 2-2 rj45-öt rákrimpelni, és hogyan dugjuk be a patch panelekbe.'

Símán. Szétbontod, felkrimpeled, és kész :) Van olyan RJ45-ös dugó, amelyiknek tartozéka egy kis fésű, amin átvezetve az érpárokat, pozícióban maradnak. 

Ha mindezzel kész is vagy, akkor kezdj el a mérések előtt gyorsan futni, mert a vonalvégi csillapítás és áthallás értékek miatt várhatóan a kábelezés nem lesz minősíthető. Az említett két jellemző értéke a kábel elrendezéstől  (érpár elrendezéstől)  is függ, és

mire kezelhető mértékben széthúzod, addigra le is romboltad őket - pl. 'hosszú', közel párhuzamos szálú érpárok miatt.

Talán még lehet kapni bemért, gyári splittert, amely alkalmas a 4 érpár szabványos kiosztású, 2-2 érpáras csatlakozókra bontására, egy aljzat, két dugó 'Y' száron.

Mértem, teljesen jó volt, nem szólt bele drasztikusan a kötés minőségébe. Természetesen a 2 érpáron max. 100 Mbit/s az elérhető átviteli sebesség.

Üdv: LyPapa

Előzmény: gabrielke (41633)
bohrer Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41644

Köszönöm a válaszokat !

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41643

Természetesen a sodrott-forrasztott kötés a 100%-os megoldás.

A wago, olyan 85%, szóval benne van a hibalehetőség.

arenarock Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41642

Az ónpestis nem játszik, hacsak nem tiszta, ötvözetlen ónnal forrasztasz.
A forrasztás nem szabványos, de ha nem ízzó vezetékkel számolsz, sőt még akkor is, a wagó előbb esik szét. 
Szigszallag helyett elegánsabb a zsugorcső duplán. ( Először ráhúzod a  csövet, rámelegíted, a végén maradt kb.1-2 centi csövet visszahajtod, és ráhúzol egy másik csövet és rámelegíted.)
Szerintem.

bexxter Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41641

Hopsz, egy vesszőt nem figyeltem, látom, hogy magadnak. Szóval wago. :)

Előzmény: bexxter (41640)
bexxter Creative Commons License 2011.12.17 0 0 41640

Ha csak réz vezeték van, akkor mi a kérdés? Ha magadnak wagoval, akkor másnak is. Nem forrasztunk már.

Ha réz+régi alu akkor wago+paszta vagy esetleg lemezes csoki (ami nem rézlemez, hanem pl ónozott v vmi semleges bevont).

bohrer Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41639

sziasztok !

Panellakásban  cseréltem ki a régi alumínium vezetékeket rézre. A kötődobozokban mivel kössem össze, WAGO-val vagy fogóval összecsavarva, megforrasztva, szigetelőszalaggal betekerve ?

Fő szempont  hogy minél tartósabb, megbízhatóbb legyen a kötés , magamnak csinálom, tudom hogy a WAGO gyorsabb egyszerűbb, de én nem akarom mégegyszer megcsinálni .  20-30 évre tervezném.

Hallottam az ónpestisről, bár egy lakásban 13C alá nemigen tud menni a hőmérséklet.

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41638

Ez igy van, én mindig viszek neki tápot, eleve nem bízok a parazita üzemmódban.

Jahno Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41637

"akkorát esik az 5V, kell neki a helyi táp."

Szerencsére nekem jó cuccaim vannak, vagy kibírja POÉvel a 90 métert, vagy amúgy is megoldja, wifis vackaim legtöbje az etherneten 10-28 vagy 38-56 volt közt fogad, azán kész is, ha sokat kap helyben rendbe teszi. Legjobb, szóval én alapban nem 5 voltot viszek be, de nyilván más a hardver is.

gabrielke Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41636

Aha aha aha, építsd ezt mind meg úgy, hogy ne kelljen hetente-kéthetente valamit széjjelszedni, javítgatni...

A parazita táplálás kettőnél több szenzornál eleve felejtős. Mondjuk a hobby-boards rendszere alapból tolja az 5 és a 12-24V-t is a cat5e-n, nekem ez a szimpi benne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41635)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41635

"bizonyos vezetékhossz felett mégcsak a Cat5e-n se táplálhatók meg, akkorát esik az 5V, kell neki a helyi táp."

Nagyob hossz esetén a parazita táplálás felejtős, külön tápvezeték kell, arra meg tegyél rá 12/24/akárhány voltot, amit minden ponton helyben lehúzhatsz 5-re.

(bagyobb rendszernél analóg stabilizátorok helyett olykor érdemes kapcsolóüzeműt alkalmazni, hogy ne legyen túl sok a villanyszámla)

bcslaci Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41634

Funkciómegtartó tartószerkezet építésére tudna valaki ÉMIR tételszámokat írni?

Köszi

gabrielke Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41633

Én nem tudom, ez valami villanyszerelős szokás a cat6-tal szopás, már több esettel találkoztam. Volt, hogy komplett szállodát kellett újrahúznunk, mert kitalálták a megrendelővel okosan, hogy a 100-as ethernet elmegy 4 éren, veszünk "jobb" kábelt, cat6, jól elfelezzük és akkor fele kábelezés megspórolva. Egy apróságra nem gondoltak, hogy hogy a fenébe fogjuk ezekre a szarokra a 2-2 rj45-öt rákrimpelni, és hogyan dugjuk be a patch panelekbe.

Az 1-wire se 2 vezetékes rendszer, az esetek 99%-ban kell neki a táp (nem elég a parazitikus). Tehát minimum 3 vezeték.

Én biza kihúztam mindnek a komplett T568A Cat5e -t. A2408-as relay boardok meg bizonyos vezetékhossz felett mégcsak a Cat5e-n se táplálhatók meg, akkorát esik az 5V, kell neki a helyi táp.

1wire am

úgy annyira favágó, hogy az RJ45 hosszabbító ultragány se akadály neki, átmegy simán :)

Előzmény: DkGrinder (41628)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41632

"kb 5db 4 méteres szakaszvolt, na itt valamiért nem tette, Cat6 alatt nem ment…Behoztam a laborba rádobtam össze-vissza vezetékeket és ment"

Ha ez az 5 darab szakasz egy hálózati kábelen ment, akkor talán elképzelhető, hogy a szorosan egymás mellett futó és vékony szigetelésű erek között kialakuló "jel áthallás" zavarta meg a dolgot (két 1wire adatvonal egy érpáron). A CAT6 kábel közepén futó távtartó miatt ilyen célra egy cat6 kábelt 4 eresként még csak-csak fel lehet használni, de egy érpárból csak egy szálat mernék használni (egy érpárat csak egy érnek tekintenék).

A sodrott érpárak csak szimmetrikus rendszerekben hozzák a formájukat, akkor viszont madnem ugyanolyan jók lehetnek, mint a koax kábelek (lásd hihetetlen UTP adatátviteli frekvenciák koax alkalmazása nélkül). Az 1wire azonban nem szimmetrikus kommunikációjú rendszer.

Persze ettől még lehet, hogy egészen máshol volt a gond...

Előzmény: DkGrinder (41628)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41630

Arcnet volt az. Mi is építettünk olyat, annak aztán mindegy volt, hogy milyen kábelen megy, csak legyen meg a koaxos vége :)

Az ethernet már sokkal érzékenyebb, cserébe nyilván gyorsabb is.

Az igazi gány a tokenring volt, ami érzékeny is volt viszont lassú. Üzemeltettem olyat is, édes volt amikor egy db rossz kártya megölte a teljes hálózatot...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41629)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41629

Az a házibarkács hálózat távolról sem lett kielemezve ennyire profi szinten annakidején (sőt, sehogyse).

Ha jól emlékszem Ethernet volt, hivatalosan 50 ohmos koaxos rendszer. Nem vol benne HUB, a két végén két 50 ohmos lezáró ellenállás volt, közötte BNC-s T elágazókkal voltak rácsatlakozva a hálózati kártyák, négy családi házat kötött össze.

A hosszabb szakaszokat a "hivatalos" RG58 igen nagy csillapítása (és ára) miatt jó minőségű 75 ohmos antennakábellel oldottam meg (a két végpont távolsága kb 300 méter volt), nagyfrekvenciás ismereteimből tudtam, hogy a kisebb impedancia illesztetlenséget mennyire túlmisztifikáják azok, akik nem értik, hogy mi is az tulajdonképpen**.

Hibajavítási arányokat soha nem mértem, bekapcsolás után a rendszer egyből működött, az elvárt adatátviteli tempót (1 megabit) megbízhatóan hozta.

(** a rádiós gyakorlatban egy 1.3-as SWR arányú illesztés egyáltalán nem rossz (nevetségesen kis veszteség), ráadásul sokszor ugyanazok, akik századmilliméterre optimalizálják az impedancia illesztések ohmjait, éppen azok szokták ezután a koaxkábelt behajtogatni az ablak sarkába :)

Előzmény: LyPapa (41626)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41628

Működni, működhet. De méretezésnél mindig a gyártók által, javasolt anyagokat, kell használni. Gondolj bele, lehúzol egy irodaházat 4-500 végponttal cat5-ös kábellel egy 1G-s hálózatnak, minden kész kifestve, hétfőn nyitás te péntek este szerelvényezel és mérsz. Mondjuk van 20 hibád, a megrendelő meg beköhögi, hogy nem fizet és ragaszkodik a napi 500 000Ft-os kötbérhez. cat5-ös kábelnél tiéd a balhé mert szakszerűtlenül szereltél, amúgy meg kihívsz egy szakértőt, és a gyártó fizet ha minden oké.  Amúgy meg rengeteget számítanak a körülmények, nemrég építettünk egy kis mikró számítógépet, ami az eszközeivel 1-Wire buszon (4MHZ-es órajellel ami nem egy gyorsaság )kommunikált , elvileg több száz métert el szokott menni  sima busz kábelen,(elvileg az is kell hozzá) itt kb 5db 4 méteres szakaszvolt, na itt valamiért nem tette, Cat6 alatt nem ment…Behoztam a laborba rádobtam össze-vissza vezetékeket és ment. Nem tudom miért nem akart menni a helyszínen, lehet, hogy valami atomtemetőre épült a ház :-D

Jahno Creative Commons License 2011.12.16 0 0 41627

Én meg beleugatok, bár látom vágod a dolgot, de kiegészítésképpen írjuk oda, hogy a narancsfehér/narancs kezdetű nóta az idehaza divat, tengeren túlon zöldfehér/zöld a kezdet. Ha precízek szeretnénk lenni, akkor az adott kábelnek is van specifikációja, hogy melyik fajta bekötéssel teljesít jobban, de ilyet egyre ritkábban látunk, vagy éppen nem is érdekel. Eltérés minimális, jó nekünk ez a B betűs.

Másrészt akármire tervezünk, mindet be kellkötni és kész.

Előzmény: LyPapa (41624)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41626

Én habozás nélkül cseréltem ilyen esetekben a kábelezést, tök mindegy, milyen minőségű volt a kábel, ha az impedanciája nem az adott rendszerhez volt illesztett. 

Ha az aktív rendszer Arcnet volt, és a kábelezés 93 Ohm-tól eltérő, akkor:

- az illesztések inkorrektek voltak, ennek eredményeképpen a hálózaton össze-vissza rohangált minden, még talán az egér is :)

Következésképp a hálózat 'dadogott', azaz sok csomagvesztés-ismétlés volt, hála az Arcnet címérzékenységének. Az igazi szépség

akkor jelent meg, ha volt a rendszerben ún. passzív hub is, ami nem más, mint egy ellenállás kereszt.

Na, ilyenkor aztán forgalomfüggően esett szét minden.

Ha az aktív rendszer Ethernet volt, akkor

- impedancia illesztési problémák miatt a CSMA-CD igen bizonytalanul jött össze,  azaz akkoris collision-t (ütközést) érzékelt, mikor szó sem volt róla. A következmény: egyes csomópontokon a számítógépek leszakadtak ahálózatról, ill. totál bizonytalan volt a hálózat működése.

Ma már alig lehet koax-os hálózatot találni. A leghosszabb Ethernet koax-os szegmens, amit mértem, majd javítottam mintegy 390 m volt (a megengedett 180m helyett !!), rettenetes rossz fogalmi statisztikákkal.

Elnézést kérek azoktól, akit esetleg untattam.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41583)
zoraki Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41625

mis as4d-t használtunk, az átengedett mindent. 

Előzmény: ficere50 (41606)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41624

'A cat 5 csak 100Mb-ig jó, a cat 5e is csak rövid távon tudja z 1G-t.'  - ez nem igaz !!!! Mérted valaha is ?

Nem akarnék belekotyogni, de valami kimaradt:

- Ha 100 Mbit/sec-es a tervezett max. sebesség, akkor a CAT5 kábel csatlakozó bekötésénél elegendő két érpárat bekötni (1,2  és 3,6), és ekkor s sincs gigabites átvitelről

- Ha gigabitesek az aktív eszközeid, akkor pedig mind a nyolc eret be kell kötni, pl. az alábbi sorrendben, patch kábelre értelmezve:

1. narancs-fehér

2. narancs

3. zöld-fehér

4. kék

5. kék-fehér

6. zöld

7. barna-fehér

8. barna

A számozás az RJ45 csatlakozó hanyattvágott - azaz a fém szegmensekkel felfelé - állapotában, balról jobbra növekvően értendő.

Előzmény: DkGrinder (41594)
maltofer Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41623

Nekem jók a tapasztalataim a gázossal ill patronossal is. Vasba nagyon jó, betonba is ha jó a beton. Mi tűzálló kábelezésnél használjuk főleg. Amióta a gázos van,a patronos csak porosodik

Előzmény: Fázisceruza (41613)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41622

Van olyan fal, ahol egy áldás, mert úgy haladsz vele, mint állat (miután eltaláltad a szeg típusát és hogy ahhoz a falhoz milyen erősségű patron kell)

és van olyan fal, ahol bármit csinálsz, szerencsés vagy, ha nem maradnak utánad féltenyérnyi kráterek a kihullott szegek helyén.

A legszélesebb vigyort akkor láttam az emberek arcán, amikor egy nagy csarnok acél I-gerendás mennyezetén próbálták (kb 2 cm vastag tömör acél ;) ott verhetetlen volt bármilyen más módszerhez képest a szögbelövő.

bexxter Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41621

Nálunk ezzel lötték a garázsba a csőtartó bilincsek csavarjait. Nyomvonal kijelöl, spec. hiltiszeg belő, bilincs rácsavar, cső elhelyez. Gyorsan ment. Zsalutéglás oldalfalak (plusz egy tégla nélküli öntött vasbeton) a tető meg vasb. gerendás. Eső, szél..  és még mindig tart! :)

(szerszámot nem adunk kölcsön elvet apám úgygondolta jóismerőssel átlépheti. Kár volt, azóta sincs belövő sem).

Előzmény: Fázisceruza (41618)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41620

Azzal rögziti a Wagókat a dobozba::-)

Vagy a tulajokat a falra

Előzmény: gergerg (41619)
gergerg Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41619

Ne vegyél, neked nem érne az semmit. Gyakorlatilag nem tudod használni.

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41618

Kiállításon láttam ezt a gázos cuccot, de tényleg nem túl meggyőző. Meg állati nagy is a készülék. A patronos sokkal kisebb.

Előzmény: Lacivill (41616)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41617

Jó, de én nem kárpitos vagyok ;)

Előzmény: gabrielke (41614)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41616

Én 2009 ben egy nagyobb melónál majdnem vettem, kijött a termékbemutatós ember, és menyóba lött pár szeget. (márkanév nem ugrik be)Olyan 3 ból 1 a helyén maradt. Azzal magyarázta, hogy vibrált monolit a födém, és a kavicsok lesüllyedetk. Ez gázzal mükődő szerkezet volt.  Megköszöntem.....

real_geri Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41615

szerintem ne vegyél, max ha van 2nm falterület gyakorolni :)

kurva könnyen lehet a szomszéd falba lőni a célzott fal helyett, ha nem jó patront teszel bele.

ha jól rémlik 4 vagy 5 erősségű patron van és többféle szeg, külön betonhoz, tömör téglához, lukacsos téglához, alátéteshez, menteshez, peremeshez, perem nélkülihez.

vakon nekiállni elég gáz. főleg ha átlövöd a falat és a túloldali szekrényt szögezed vele :)

gabrielke Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41614

Praktikerben Expert márkájút vásároltam, kompresszorral használatos. Remek szerszám.

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41613

Azon gondolkozom, hogy veszek egy hilti szögbelövőt, mert sokszor jó lenne szerintem, viszont soha nem használtam még ilyet.

Nektek van valami tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?

damatic73 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41612

Olyat mi is csináltunk 10 éve, de akkoriban az volt a divat, hogy minimum félévente az összes irodistát átpakolták egyik helyről a másikra, felét elküldték, aztán végül 1,2x annyit vettek fel, utána összezutyulták, majd részlegekre szedték, aztán már nem is tudta a bányász követni, hogy ki kivel van, és ki mit csinál. Sokszor még ők maguk sem, pedig sok tanfolyamra elküldtek sokmindenkit - viszont elkezdtek félni egymástól.

Előzmény: Lacivill (41610)
*Steve Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41611

a vakolt falra feltakony pisztolyozott a legjobb  :))

Előzmény: Lacivill (41610)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41610

Láttam már tüzőgéppel felrakott csatit is, sőt a helyén is maradt addig amig hozzá nem értem.

Előzmény: Gyurco78 (41609)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41609

A riasztós az meg a hangyákat megszégyenítő módon tudott a falba fúrni, úgy, hogy ne kelljen csatornázni :)

Előzmény: *Steve (41607)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41608

Tisztelet a kivételnek persze, nekem még elég szerény a mintavételem ilyen téren.

Előzmény: *Steve (41607)
*Steve Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41607

nah ne általánosítsunk ,  anno szereltem én is  és pl nem kaptunk csövet csak csatornát  old meg alapon 

a főnöknek az volt a fontos minél több riasztó rendszer legyen felszerelve

gondolom ismeritek  amikor részletre vehetett az ügyfél riasztót      céget nem írok :) 

Előzmény: Gyurco78 (41605)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41606

Itt, "mifelénk" az aljzatok (akár iránycsatolós, akár véglezáró) egyaránt "vágnak" a rádió és tv kimeneten! Az R kimenet kb. a VHF I--es sávig él, a TV kimenet meg végig. (47-860 MHz) Persze az előbb leírt kicsatlakozásokkal.

Előzmény: zoraki (41601)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41605

Csövezésben nincs tapasztalatuk a gyengeáram-szerelőknek, ahogy eddig tapasztaltam...nem tudta, mit csináljon ezekkel :)

Van 8-as fúroszáruk, amivel átfúrják akár az 50-es falat is, és így, "parasztban" átdugják rajta a kábelt. De az ajtófélfákat jobban szeretik.

Előzmény: DkGrinder (41603)
real_geri Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41604

facepalm....

Előzmény: DkGrinder (41603)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41603

Egy kis UPS-s szakmunka,   Minden lakásfelújításnál készítünk 3 csövet, hogy a KTV-nek ne kelljen szétfúrnia az ajtót „ mert ütve fúró ja az nincs” :-D A folyosón még nem volt levágva a cső, mit csinál a barom:

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.15 0 0 41602

A gyakorlatban meg többnyire van benne egy sima 2 x 3,5 dB-s szélessávú szétosztó (már amelykiben nem pár darab 75 ohmos ellenállás van ;)

...szóval az általam belezett legtöbb ilyen fali aljzatban nemigen kell nézni, hogy mejik luk a TV meg a rádió (zanya meg zapa) - mindkettőben ugyanúgy ott van a teljes spektrum

...szóval én először nem keresnék a boltokban dupla-apa antennakábelt (vagy inkább egy apa-apa fordítót a hagyományos kábel végére, az könnyebben beszerezhető), hanem először próbaképpen bedugnám a tv-t a "rádió" feliratú lyukba, mert lehet, hogy az is éppen olyan jó lesz ;)

Előzmény: zoraki (41601)
zoraki Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41601

Hivatalosan a rádiós ágnak jobban kellene csillapítania, illetve nem a teljes spectrumot engedné át, hanem a felső freqkat vágja. Ha jól emlékszem 300Mhz környékéig engedne át. Ez az elmélet. Prodaxot láttam egyedül így viselkedni, emlékeim szerint. Rég volt már. 

Előzmény: ficere50 (41600)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41600

KTV, erre, nyugaton (DIN): "apa"-->(dugó) az aljzatban= TV és anya-->(csatlakozó v. "kupplung") pedig rádió. Ha megnézitek a különböző szórakoztatóelektronikai készülékeket, akkor ez következetesen érvényesül, csak kell egy "RF-kábel" aminek egyik végén dugó, másik végén aljzat vagy kupplung és máris alkalmas a szabályos csatlakozásra. TV + rádió csak fordított kiosztással.(iránnyal)

Csak itthon látom ezt a szabályt felrugni, mert egyik helyen így, a másikon úgy...(apa- anya összevissza)

Előzmény: Gyurco78 (41596)
zoraki Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41599

Itt biztosra ment a KTV-s. Elméletileg a két HPF felesleges, gyakorlatban kárt nem okoz, sőt egyes helyeken a szolgáltató megkövetelte, hogy így szereljünk.

zoraki Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41598

Vannak olyan splitterek amikben gyárilag benne van a HPF szűrő (MMWO). Ne szedd le a HPF-eket, mert zajt csinálhatsz a vonalfele illetve a modemed fele is. Illetve van olyan ktvaljzat, amiben szintén benne van. 85 MHz fölött enged csak át az a szűrő.

Előzmény: Gyurco78 (41597)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41597

Meg erről még eszembe jutott, hogy szidták a kis dobozt is (150x100), mert a splitter alig fért bele úgy, hogy két sávszűrőt rátettek a TV felé menő kábelekre. Gondolom a kábel-modem miatt, mert arra nem került szűrő. Volt máshol T-Kábelem, azok meg semmi szűrőt nem használtak. Vajon, ha ezeket leszedem:

- nem fog működni a net

- másnál nem fog működni a net

- vagy csak egyszerűen a 130MHz-es sávon is erősebb lesz a jel?

Előzmény: Gyurco78 (41596)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41596

Először azt hittem, hogy fejjel lefelé tettem be az aljzatot...aztán mégsem, ez ilyen, a TV az anya...

Ja, tudom, hogy a KTV-sek nem szeretik, fikázták is rendesen a villanyszerelőt - nem tudták, hogy én voltam, bár igaz, volt jogos érvük is az RG5 láttán :), amikor nem hagytam, hogy az ajtón át fúrják ki a koax helyét, és mutattam, hogy ott a doboz, kössék be a splitert a már behúzott kábelekhez, és ennyi a meló...

Előzmény: bcslaci (41593)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41595

A CAT5e 110m-es szegmenshosszig tudja az 1GBit-et, szerintem az otthonra elég :)

A CAT6 egy hülyeség nem-ipari környezetbe, csak a gond van a fémházas cuccal az esetleges potenciálkülönbségek miatt.

Persze aki rendszeresen ívhegesztő mellett akar torrentezni, annak számít... :)

Előzmény: DkGrinder (41594)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41594

A cat 5 csak 100Mb-ig jó, a cat 5e is csak rövid távon tudja z 1G-t.

• CAT1 - telefonkábel (hangátvitel, 2 érpár)
  • CAT2 - maximum 4 Mb/s adatátviteli sebesség érhető el vele.
  • CAT3 - 10 Mb/s az adatátviteli sebessége. Csillag topológiánál alkalmazzák, ethernet hálózatokban (Legacy Ethernet[10MB/s-os] közege).
  • CAT4 - max. 20 Mb/s adatátviteli sebességű.
  • CAT5 - 100 Mb/s adatátviteli sebességű, csillag topológiánál alkalmazzák, ethernet hálózatokban.
  • CAT5e, CAT6 - 1000 Mb/s átviteli sebesség.
  • Cat. 1 2 Mbit/s (telefonvonal)
  • Cat. 2 84-113 ohm 4 Mbit/s (Local Talk)
  • Cat. 3 100 ohm 10 Mbit/s 100 m (Ethernet)
  • Cat. 4 100 ohm 20 Mbit/s 100 m (16 Mbit/s Token Ring)
  • Cat. 5. 100 ohm 100 Mbit/s 100 m (Fast Ethernet)
  • Cat. 6. 100 ohm 1000 Mbit/s 100 m
  • Cat. 7. 100 ohm 1200 Mbit/s 100 m
Előzmény: bcslaci (41593)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41593

EIA/TIA kategória 3 (CAT 3): Átviteli paramétereit 16 MHz-ig adják meg. Tipikusan hang és maximálisan 10 Mbit/sec adatátvitelre használják.

EIA/TIA kategória 4 (CAT 4): Átviteli paramétereit 20 MHz-ig adják meg. Általában hang és maximálisan 16 Mbit/sec adatátvitelre használják.

EIA/TIA kategória 5 (CAT 5): Átvitel paramétereit 100 MHz-ig adják meg. Tipikusan nagy fontosságú alkalmazásoknál használják, maximálisan 1 Gbit/sec adatátviteli sebességig.

Az UTP-nek ott van vége ahol a KTV kezdődik :D, meg a koax melegpont vastagabb is.

Szerintem az aljzatok 99%-aban TV csatlakozásban "fiú" a rádió csatlakozó "lány", ha csak egy van akkor "fiú", de ebben a villanyász szakiknak nagyobb a tapasztalatuk, KTV-s körökben zsigerből útáljuk a falialjzatot :D

Előzmény: Gyurco78 (41592)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41592

Aztán az  UTP-ben meg mégsem jó a CCA...

Na újradugóztam a kábelt, már 40% felett van a 130MHz, a többi meg 60-80-100% :)

Digitális adásokhoz jó lesz...viszont azt nem értem, hogy miért csak olyan kész kábelt árulnak, ahol az egyik vége anya, a másik apa, mikor a TV és a fali aljzat is anya típusú...vagy ez csak a Prodax Gradonál van így?

Előzmény: bcslaci (41590)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41591

Volt ám füstölgés ma is.

Jó ez a szolgáltatós kötőelem. Van belőle meló rendesen.

bcslaci Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41590

A rézzel futattot alu ilyen frekin már nem gond, csak az ér külsején zsal a petró (skin hatás), a KTV hálózat lefedő részének kábelei is ilyenek, a házhálózatok általában rezezett acél (valamilyen vas, biztos nem alu) kábelből épülnek.

http://www.maksat.com.mk/?str=7&id=1&pr=1&ppr=99&jazik=en

CCA= Copper Cladding, and Aluminum core

http://www.maksat.com.mk/?str=7&id=1&pr=1&ppr=101&jazik=en

A "T" ezeket használja

Előzmény: Gyurco78 (41586)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41588

Pedig ahoz 93 ohmos kábel kellett :) De legalább csillagpontos volt, passzív hubokkal játszottunk mi is. 50 ohmos az Ethernet T-dugós, lezáróellenállásos korszak volt már.

Előzmény: Törölt nick (41587)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41586

75ohmos, bár élek a gyanúperrel, hogy rézzel futtatott ALU. Este (inkább éjszaka már) viszont egy újabb gyenge pontját találtam meg a rendszernek, a fali aljzattól a TV-ig menő kábelt úgy 6 éve raktam össze, és a kis csavar, ami leszorítja a melegpontját elszublimált valamerre :) Úgyhogy antennakábel csere után új teszt...

Előzmény: bcslaci (41580)
C20NE Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41585

Impedancia ugrásnál reflexiók keletkeznek intermoduláció esélye is megnő, rendezetten vándorló pontok jelenhetnek meg és a rfelexiók, mivel nem iránycsatolósak a betápok, a szomszéd vételét is tönkreteszik. Ez szerintem is gányolás, az 50 Ohm és a 75 Ohm nem keverhető.

bcslaci Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41584

Igen, meg sok átlós fehér pöttyöt az analóg képen. 94 óta kábeltv-zek (is), láttam már ezt-azt.

Amit írsz azt gányolásnak hívják és egy szakember nem adja hozzá a nevét, inkább visszamegyek másnap és megcsinálom rendesen.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41583

Sokan nem tudják, hogy hoszabb szakaszon egy nem pontos (75->50 ohmos vagy fordítva) impedancia illesztés sokkal kisebb bajt/veszteséget okozhat, mint egy túl nagy csillapítású kábel, vagy túl éles törés/lapulás a koaxon (ablak/ajtó sarkába becsípve vagy pl egy rárakott szekrényláb :)

Tehát ha két 75 ohmos impedanciájú (távoli) pontot össze kell kötnöm és csak egy vékony/vacak 75 ohmos koax és egy vastag/profi 50 ohmos koax kábel áll rendelkezésre, akor én habozás nélkül a nem jó impedanciájú, viszont kis veszteségű kábelt választanám.

Voltak régen az 50 ohmos koax kábelen üzemelő számítógépes hálózatok. Hihetetlen távolságokra is kitűnően működtek 75 ohmos jó minőségű (nagy átmérőjű + sok levegőt tartalmazó habosított/légrekeszes dielektrikumú) sima TV koax kábellel, bármiféle impedancia illesztési hókuszpókusz nélkül is.

ficere50 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41582

Csatlakozom...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41581

"A közelmúltban volt szerencsém egy párnak megcsinálni a magyar nyelvű használati útmutatóját (Pl: CR023 )."

Valami gond van ezzel a pdf fájllal, olykor hibásan jön le. Szerintem generáljátok le újból.

Előzmény: Reléguru (41489)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.14 0 0 41580

rg58 vagy rg59?

Az rg58 okozhatja mert az 50Ohm impedanciájú,a TV hálózat pedig 75 Ohm-os. RG59 jó lehet, ha korrektek a csatlakozások.

Előzmény: Gyurco78 (41579)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41579

Á köszi, megtaláltam ezt a TV-n...érdekes az eredménye:

121 MHz - pocsék jelszint (20-40%), az itteni adók (HD-k is vannak) bekockáznak nagyritkán

394 MHz, 770 MHz, 0% jelszint, pedig kéne, hogy legyen itt adás (sőt, du. 770-en még volt is...)

Node a többi meg egészen elfogadható, pl. 778 MHz - 80-100%

Ezt vajon okozhatja a lakáson belüli kb. 15 m RG5 kábel? Bár a 0%-ok miatt én inkább a kábelesek cuccára gyanakszom...főleg, hogy ennyire közeli frekvenciákon ennyire eltérő eredmények vannak.

Előzmény: ficere50 (41577)
fetya1 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41578

Megjöttem lakásnézésből. Megosztanám a tapasztaltakat, nem kizárólag villanyász szempontból. Helyszín: Mosonmagyaróvár egyik lakóparkja. Ingatlanos csajért el kell menni, mert nem tud eljönni a lakáshoz. A ház elött parkolózárral zárt parkolósávok. A 14 millás lakáshoz 120 ezerért kell venni parkolóhelyet, alapból nem jár. Lakás: első emelet, garázsok fölött. Ajtón belépve rögtön nézem az elosztódobozt: szép füstüveges műanyag, telepakolva xbs-es csodákkal, a fí relé is ilyen márkájú. Takarót levenni nem engedik. Minden kismegszakító felkapcsolva, egy szerelvény sincs azonban felszerelve a lakásban. Mindent lekapcsolok. Egy kötődobozról mégis lekapom a deklit. Már a doboz is 2 cm-rel mélyebben a fal síkjától takaróstól. Takaró alatt fehér színű wago-szerű kötőelem. Márkajel nincs, keresztmetszetjelölés sincs.  Minden dobozból meredeznek ki a leblankolt végű vezetékek, némelyikre szabályos csomó kötve. Gáz nincs bevezetve, villanytűzhely előkészítés: 5 db 2,5ös drót áll ki a falból. Konnektoroknak 1,5ös drót, lámpáknak ennél vékonyabb behúzva. A plafon lámpáinak vezetékei felgipszelve a plafonra, sima különálló drótok.

Egyéb: 3 helyiség szintje nincs egy síkban, a folyosóról nem is beszélve. Műanyag teraszajtó becsukás után még 10 mpig fémes kattogó hangot ad ki. A padló a falak síkjainak találkozásánál körberepedve minden helyiségben, dilatáció kihagyva.

Elektromos dokumentációt nem tudnak felmutatni, hiszen használatbavételi engedély megvan, akkor minden rendben volt, nem? EPH kiépítésének nincs nyoma a fürdőszobában.

Mindez 14 milla, apró esztétikai hibák, mondja az ingatlanos, szép színekkel és csempékkel szerinte eltüntethető.  Sztem kb 1 milla javítási költség, és még nem vagyunk a berendezésnél. Megkérdezem tőle: ha autót vesz, akkor megélgszik a kínai gumikkal összerepedt lakkozással, mert majd úgyis kisminkelve ül a volánhoz?

Alku elutasítva, búcsúzás, ingatlanos nem visszavivése az irodába.

Köszönöm mindenki tanácsát, ötletét, hogy megúsztuk egy ilyen lakás megvételét és utána az idegeskedést.

ficere50 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41577

Az install, vagy csatornabeáll. menünél vannak un. tapasztalati-érték szintjelző skálák. Ott a jelszintet és a minőséget mutatja egy-egy csík. Itt, ha nagyon alacsony a minőségi (Q= 65%) mutató, akkor erősen dolgozik a hibajavító áramkör. Ideális az, ha pl.: 80-90% a (S) jelszint és ahhaz egy kb.90-100 %-os (Q) tartozik.

Mert itt nem mindig elég a jel nagysága egyedül...

Ökölszabály: a DVB-C jelszintek a meglévő hálózaton az analógnál kb. 5-10 dB-el legyenek alacsonyabbak, és a kábelek árnyékolási  tényezője min. 110 dB legyen. 

Meg lehetne nézni, hogy annál a hibás 4 csatornánál melyik csatornán lévő transzponder a "felelős". Lehet, hogy az ahhoz tartozó frekvencián vagy túl sok, vagy túl alacsony a jelszint. (Itt jön az erősítők frekimenet befolyásoló szerepe, vagy állítócsavarja.)

Előzmény: Gyurco78 (41575)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41576

Ez elég versenyképes ár! :)

Előzmény: DkGrinder (41574)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41575

Közben kiderítettem, hogy a DIGI-nél nem kell semmit csinálni, van DVB-C adás alapból, úgyhogy megnéztem ezt a kockázós dolgot, ez nem fagy ki, csak 1-2 csatorna egy nagyon kis részen kockásodik, meg egy-egy pillanatra kimarad a hang. De ez is a majd' 90 csatornából 4-nél. Érdekes lenne, ha a TV tudna statisztikát mutatni a hibajavításról, hogy a többinél ez dolgozik-e, vagy eleve gyenge/rossz jelet adnak...aztán az is lehet, hogy frekvenciafüggő a dolog.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41573)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41574

7-8000

Előzmény: Gyurco78 (41568)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41573

"most akarom megpróbálni a digitális kábel-csomagot,"

A digitális tv, ahogy egyre rosszabb az antenna/kábel/stb jel, azt a hibajavítások miatt egy darabig észre sem veszi (nincs minőségromlás), egy bizonyos hibamennyiség felett meg egy pilanat alatt totál káoszba hull a dolog :)

"Legfeljebb kockás :)"

Vagy éppen fagyos,

mivel egyes digitális rendszerek csak akkor jelenítenek meg egy képet, amikor annak (majdnem) minden képpontja már rendelkezésre áll, tehát ha több képkocka is kimarad/hibás, addig az utolsó ép képet látod a képernyőn "kifagyasztva", olykor másodpercekig is (miközben néha a hang folyamatosan hallatszik, hogy végképp furcsa legyen a dolog ;)

Előzmény: Gyurco78 (41572)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41572

Ha meg mákos a kép, azt rá kell fogni a kábelszolgáltatóra, vagy szívjon vele az antennaszerelő ugyebár.

Épp most akarom megpróbálni a digitális kábel-csomagot, hátha nem lesz mákos a kép :) Legfeljebb kockás :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41571)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41571

"A saját káromon tanultam meg, hogy a 150x100-as sem elég az antenna-splitternek :)"

Még egy 100x10-as is elegendő, ha elég erős keze van a szerelőnek, akkor talán még gumkialapács segítsége nélkül is rá tudja tenni a tetejét. Csak jól meg kell törni a koaxokat, közvetlenül az F csatlakozók tövénél.

Öröm látni ilyenkor: csak úgy potyognak a decibelek...

Ha meg mákos a kép, azt rá kell fogni a kábelszolgáltatóra, vagy szívjon vele az antennaszerelő ugyebár.

Előzmény: Gyurco78 (41565)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41570

Nem látszik jól: vannak ezen a dobozon alul-felül szellőzőlyukak?

Ha nincsenek, legyenek szerintem.

Kb 20 cm2 öszfelület vagy felette.

Egy router simán leadhat 10-20 wattot, egy két winchesters NAS szerver megy akár 30 wattot is

és ha mindez találkozik egy jó kis nyári kánikulával egy zárt műanyag (=rossz hővezető anyagú) dobozban...

Előzmény: DkGrinder (41566)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41569

Vettem én is egy ilyesmi rittal szekrényt. Szerintem kb atomálló, kvadrága volt:)

Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41568

De jól jött volna egy ilyen, amikor ment a felújítás...a mini-rack 25000-es árát kicsit sokalltam, ez mennyibe fáj?

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41567

Köszönöm!

Előzmény: gabrielke (41561)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41566

Igen tudom, már egy ideje nem így készítjük a gyenge központot, egy egyedi falonkívüli elosztót gyártunk  (ha nem tudjuk rábeszélni a tulajra a rackot) általában 700*500*250-es műanyag szekrény fém szerelőlappal. körbe perforált csatornával.

Oldalt elfér benne függőlegesen egy nagyobb patch panel ,  fel lehet rögzíteni bele modemet, routert, switchet, még egy két vinyós kis NAS szerver és belefér az aljába, fent meg a splitterek. nagyon korrekt, majd fotózók legközelebb egyet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41564)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41565

A saját káromon tanultam meg, hogy a 150x100-as sem elég az antenna-splitternek :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41564)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41564

Egy külön piros pont jár azért, hogy az antenna szétosztót (kábelestül, csatlakozóstul) nem akartad egy 100x100-as dobozba belegyömöszölni, mivel a koaxon közlekedő nagyfrekvencia nagyon nem szereti a túl éles kanyarokat/kábeltöréseket (gyengülhet az antennajel, nagyon kis ívű kanyarnál akár a tizedére is).

Viszont azon a képen, amelyiken függőleges dobozban van egy ötös antenna elosztó, abban a dobozban bőven van még hely a koaxokat a mostaninál lágyabb ívű kanyarokban az elosztóhoz vezetni.

Előzmény: DkGrinder (41556)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41563

Hager ezexerint jó, hozzám is azt raktak. Van egy 72 modulos lent, meg egy 48 modulos picike fent. :)

Mondjuk én a saját kis szutykaimat a vezérléshez 8 modulos Kanlux dobozokba rakom, az is teljesen jó.

Előzmény: Lacivill (41562)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41562

Persze ahhoz rendes tábla kell, és nem olyan kinai szutyok ami a korábbi fotón van. Én a Hagert preferálom, mert abban táncolni is lehet, sőt oldalt is a kismegszakitók mellett van bőven hely. a 24 modulos tábla kb olyan magas mint a kinai 36 modulos, + 5-8 centivel szélesebb.

Előzmény: gabrielke (41561)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41561

Nagyon szép, gratulálok!

A kismegszakító alatti elhúzogatásra én magamtól szoktam rá, senki nem mutatta... :)

(nem tanultam villanyszerelőnek, villamosmérnök vagyok :) )

Előzmény: DkGrinder (41557)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41559

Igyekszik az ember :-D

Előzmény: Dreamer (41558)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41558

Én nem kérkednék ezekkel a munkákkal :) :) (ne értsd félre, csak vicc volt) Mai napig is megcsodálom.

Dreamer

Előzmény: DkGrinder (41556)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41557

A szerelők 90%-nál azt látom, hogy a vezetékeket a kismegszakítók mellett húzogatják,  eleve elég káoszos lesz a dolog, de később bővíteni szinte lehetetlen.  Mi alatta húzgáljuk el, gyorsabb és szebb. 

Sokszor néztem másokat, a legelső mozzanat, hogy bedobálják a kismegszakítókat . Én fel se hozom a kocsiból amíg a földek, nullák el nem készülnek. :-D

Előzmény: Shoterq (41526)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.13 0 0 41556

Lehet így is :-D

Előzmény: bexxter (41537)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41555

"akkor inkább szoba biciklire spórolj, az további megtakarítást termel, mert nem kell annyira meleg a lakásba, ha ott kerékpározol."

Erre a célra egy Káma Szútrát vettem. Már az is behozta az árát...

Előzmény: ego2 (41510)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41554

???

Elöször megcsinálta a villany bevezetést órától elosztóig, majd papírokat ledtam elmű beköt, és utána csinálta meg a többit!

Előzmény: Lacivill (41551)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41553

Vagy egy nagy karika lenne :)

Előzmény: Lacivill (41552)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41552

Akkor nem lehetne a sok karikától semmit látni.

Előzmény: Gyurco78 (41550)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41551

Ja értem, csak félórára bérelted::--))

Előzmény: Shoterq (41546)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41550

Nézz meg egy lakáselosztót mondjuk Dk weboldaláról, aztán karikázd be a különbségeket  a két kép között!

Előzmény: Shoterq (41549)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41549

Nem :D Kőbány-Kispest amúgy!

Előzmény: Lacivill (41547)
Jahno Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41548

Lebontsam a nagy elosztót oszt fotózzam?

Előzmény: Lacivill (41547)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41547

Moszkva térről jött a szaki?

Előzmény: Shoterq (41546)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41546

Azt momentán én csináltam a doboz rögzítését, mivel kérte ha lehet mire jön legyen bent!

A dobozon körbe szélesebb fül van körbe és ott fekszik fel (tehát ki esni nem tud a lakás felé) mögé meg fel lett csavarva egy UW profil ami hátulról ellen tart!

Előzmény: Lacivill (41542)
Jahno Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41545

Számgéptáp úgyis visz mindent.

Előzmény: bexxter (41544)
bexxter Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41544

Ez egy kisméretű hálónál még csak-csak.. de pl nappaliban én biztos nem kötném egyre a dugaljakat és a világítást. Már csak azért sem, mert ha pl kishangfal elszáll v szgéptáp amire a kismegszakító leold, akkor lehet a sötétben keresni.

Előzmény: Shoterq (41541)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41543

Jó éjt!

Azért kérdeztem, mert nem vágom, ahogy csinálta, így szakszerü-e!

Én nem tudom mekkora vezetéken jön be az áram meg milyen érvéghüvely van rajta (te írtad 10-es mkh) ezért bátorkodtam megkérdezni!

Rögtön elásom magam a hülye kérdéseim miatt!

Előzmény: Reléguru (41540)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41542

Nem ismerem ezt az elosztót, így megkérdezem: hogyan van rögzitve a gipszkartonba?

Előzmény: Shoterq (41541)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41541

A helyiségeket úgy csinálta, hogy elosztótól szobáig 2,5 vezeték ott szétosztva 1,5 vezetékkel a konektorba és a világítást is az adott helyiség elosztólyából vitte!

Előzmény: bexxter (41539)
Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41540

"Igen azt néztem, hogy a bejövő vezetéken jó pár szál le van csípve és úgy van benne az érvéghüvelybe akkor ez nem normális ugye?

10-es érvéghüvely kéne rá?"

Ezt a mondatot csak valamiféle esti poénnak szántad, ugye?

Megyek is inkább aludni.

Előzmény: Shoterq (41538)
bexxter Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41539

Akkor ezek szerint az elgondolás nem rossz (ha a szobában külön van dugalj és külön világítás"elosztó"), csak a kivitelezés minősége meg a felhasznált anyag nem stimmel :( Pl balról a második kismegszakítón már látszik amit lentebb írtak (alsón is, felsőn is).. Ha netán azt a vezetéket ki kell kötni, majd újra be, még csúnyább lesz és szerintem nem is túl biztonságos.

Előzmény: Shoterq (41538)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41538

Bocs, a kép munka közbe készült  azért nem volt bekötve fent (elfelejtetem közölni) persze azt is bekötötte!

A csengő az én saram ha szar, nem ismerem őket, villanyszerelő boltba kértem egyet ezt adta!

Igen azt néztem, hogy a bejövő vezetéken jó pár szál le van csípve és úgy van benne az érvéghüvelybe akkor ez nem normális ugye?

10-es érvéghüvely kéne rá?

A szobák/helyiségek 2,5 vezetékkel vannak leágazva minden szobának külön és a konektorokat nem felfűzte (vagy mi, jól mondom) hanem mindegyik az adott szobai elosztóba van kötve 1,5 vezetékkel!

Persze sütő, mikró, hűtő, mosógép mindnek külön vezeték/kismegszakító!

bexxter Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41537

Bár már láttam régebben, mindig csak ámulok,manapság ilyenre ki képes.. ! Lennék nálad tanuló!

Sajnos akitől tanulhatnék.. hasonlo "dizájnban" készíti pl az elősztótáblát, mint itt 2-3hszel lejebb. Igaz, legalább nála a megfelelő érvég van használva megfelelő vezetékkel, meg a sint is ismeri stb.

Előzmény: DkGrinder (41514)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41536

De legalább olcsó volt, remélhetőleg :)

real_geri Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41535
Nincs fele se bekotve. A betap fele vastagsagban bemegy a fold sinbe, onnan egy kb 4-es vezetek megy a fi relebe es a felso sin MELLE ahol a sok 1,5-es rez megy, de log mellette
Előzmény: Reléguru (41531)
ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41534

és valóban a kollégák által írt dolog én nem is elemeztem annyira: 10-es vezetékre a 6-os érvég. Ez csak egyféle képpen tud felmenni.......

Előzmény: ego2 (41533)
ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41533

Őszintén? Ez az a kismegszakító, amelyiket ha meg akarod rendesen húzni, azionnal eltörik, kifordul tokkal-vonóval a bekötő kengyel. Ebben a típusú  null és föld sorkapocsban ha meghúzod a csavart széttörik a réz sin, mert nagyon vékony a fala. Az áthidalásra pedig létezik úgynebvezett fázissin. Ez a tipikus ezet, amiről az előbb írtam. Működik, a laikus csak ezt látja, olcsóbb volt mint a másik szerelő. De szakember szemmel ez egy új kialakításnál: GÁNYOLÁS!

Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41532

Ha jól látom, 10-es MKH a nulla és csak 6-os érvéghülye volt a parasztnál.

Előzmény: real_geri (41529)
Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41531

A fele be van kötve.

Előzmény: real_geri (41529)
Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41530

Kellemesen szellős:-)

.zar lehet ám, amikor már az .BS csnegő is drága és olcsóbb kell. Legolcsóbb sülyesztett a gipszkartonba. Ragyogó!

real_geri Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41529
A betap nulla nincs bekotve :) ott log a sin mellett
fetya1 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41528

uraim, köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat !

Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41527

Érdemes egy kötődobozba belekuttantani a (ha van) vezetékösszekötő márkájára. A kóklerek ezen spórolnak a legjobban, holott minimális lenne a lakásonkénti árkülönbség. Ha vezetékösszekötőn Obo, Weidmüller, Wago felirat van, akkor legalább emiatt nyugodt lehetsz. Ha viszont csak annyit látsz az oldalán, hogy PC- xx, akkor érdemes jobban ránézni a dolgokra. Ha ezen spórolt, akkor spórolt máson is. Tehát, ha itt névtelen vackot találsz, hívj tapasztalt szakembert (az ilyet érdemes lecserélni, mielőtt Fázisceruza cseréli ki -tapétát nem sajnálva - jó drágán.

Én tavaly egy olyan lakóparkos disznajsággal találkoztam, hogy panaszkodott a fürdő elszívó ventilátorra (100-as keretventilátor). Lecsavaroztam a ventilátort és akkor láttam, hogy az a "szellőzőcső" hátsó faláig beér, hiszen a 4 szint szellőzésére egy 100-as KPE csövet szántak, amibe emeletenként beeraktak egy T idomot. Így a rendszer minden szinten el volt zárva.

Előzmény: fetya1 (41519)
Shoterq Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41526

Ha már elosztótáblák ennél valami gond?

(nagyban: klikk)

Előzmény: Fázisceruza (41508)
Jahno Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41525

Szerintem is inkább pár klasszikus vackot kellene írni, meg a tuti jót, aztán kész.

Előzmény: Lacivill (41524)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41524

annyira sokféle van, hogy nehéz lenne felsorolni, tedd a gugliba a tipust, ha van egyáltalán a lakásban.

Előzmény: fetya1 (41522)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41523

Érintésvédelmi Minősitő Irat, Első Üzembehelyezési Nyilatkozat. EPH jegyzőkönyv papir alapon.

Elosztótáblában minimum 1 FI központi relé. egy elosztódobozról fedél le, kötés megnézése. stb....

fetya1 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41522

kismegszakítóknál, fí reléknél melyik a kínai gagyi, amit inkább jobb kapásból kicseréltetni?

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41521

Tűzhely áramkörökkel szokott még sok gond lenni, meg engem rendszeresen hívnak azért, mert a kábelszolgáltatónak nem felel meg az a kábel, ami a lakáson belül van és cserélni kell.

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41520

Szerintem simán belemennek ha ezen múlik az eladás. Nem egy lakóparki lakást szereltünk már újra beköltözés után.

fetya1 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41519

nem vagyok villanyszerelő, tanári végzettségem van, mondjuk elektrotechnikai középsulim van, csak érdekel a téma, hangosítással is foglalkozom, szóval érdekel a delej. Segíteni szeretnék egy barátomnak, de én a magyar gyakorlatban nem vagyok otthon, szlovákiai magyar vagyok. Mivel egy lakásfelmérésre nem vihetek magammal villanyszerelőt, gázszerelőt, vízszerelőt, parkettázót, burkolót, kéményseprőt, ablakost, ügyvédet, bírót, rendőrt, anyakönyvvezetőt, próbálok felkészülni néhány témából, hogy ki tudjam húzni a dolgok méregfogát. Tudom, hogy nincs tökéletes lakás, de kisebb hibákat el tudok fogadni, vagy alkudni a vételárból. Azért kérdezek ilyen dolgokat, mert nem szeretnék párszázezret villanyszerelésre költeni egy új lakásban. Nincsenek a a lakóparkokkal illúzióim, tudom, h az alvállakozókat lehúzzák a fővk, de szeretnék egy elektromosan biztonságos lakást.

Előzmény: ego2 (41515)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41518

kb. 18 000Ft plusz költség a csövezésen és 100 000-300 000 nyereség ha tűlönk veszi a vezérlőt, így olcsóbb nekik :-D

Előzmény: ego2 (41516)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41517
Nekem elsore feltunt, csak en lapitok mint sz*r a fuben... :)
Előzmény: Fázisceruza (41488)
ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41516

Nagyon szép, profi, aprólékos munka. De legyünk földre szálltak: kazánházba ez nem túlzás egy kicsit? Bemutató teremben oké, vagy esetleg a nappaliban van a kazán és a vezérlése?

Előzmény: DkGrinder (41514)
ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41515

Szeretném megkérdezni, hogy te villanyszerelő vagy? Mert ha igen, akkor nem értem, miért teszel fel ilyen alapvető képdéseket?? Ha nem vagy az, akkor meg miért neked kell egy másik hozzá nem értőnek tanácsot adnod?????

Előzmény: fetya1 (41512)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41514

basszus, megint  túlbonyolítottam :-D

Előzmény: Fázisceruza (41507)
ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41513

Ez a baj, hogy minig lesznek ilyen kókler szerelők, akik képesek a gányolásra. A megrendelő laikus, nem tudja, hogy át van verve csak azt látja, hogy ez a szerelő olcsóbb, mint a másik. Ezért tart itt ez a szakma.

Mondok egy példát: adott egy bolt, ahol 22 db 36-os fénycsövet kell cserélni, 3 kapcsoló dobozostól kiesett a gipszkarton falból és egy szvt lámpát le kell cserélni. Megy a vállalkozó, felméri. Mérlegeli, hogy több boltja is van a megrendelőnek. Erre ad egy nyomott árat, hogy hátha akkor a többi bolt is hoz majd melót. Ráadéásként a bolt 6-21 -ig van nyitva, csak nyitvatartási időn kívül lehet dolgozni. A mondott ár 30,000 Ft számlásan!!!!!! Anyag és munkadíj!!!! Mondom: szándékosan nyomott ár. Késöbb telefon a szerelőnek: drága, sokat mondott. És mit ad Isten, jött olyan vállalkozó, aki ennél az irreálisan alacsony árnál olcsóbban megcsinálta. Na akkor miről beszélünk. Az alapár is már a szakma megszégyenítése, de ennél olcsóbb??????? Az mi????

Előzmény: gabrielke (41509)
fetya1 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41512

ez ok, de ugye semelyik ingatlanügynök nem fogja megengedni, h levegyem a kapcsolótábla burkolatát. gondolom mérőórák átkötése legyen meg, eph jegyzőkönyv, vagy ilyesmi??? mi még?

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41511

Pazar :-D

ego2 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41510

Ha már üzleti oldal: akkor inkább szoba biciklire spórolj, az további megtakarítást termel, mert nem kell annyira meleg a lakásba, ha ott kerékpározol.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41486)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41509

El nem hiszem, hogy olcsóbb ilyen drótdarabokkal szarakodni mint megvenni a sínt...

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41508

Elosztótáblákkal szokott lenni a legtöbb gond.

Itt egy vadiúj lakóparki elosztó:

Előzmény: fetya1 (41506)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41507

Hát basszus..., nem tudok fogást találni rajtad :)

Amúgy nekem nagyon komoly fűtésvezérlésem van ám.

Vettem egy váltókapcsolós termosztátot a gázosboltban, és most az kapcsolja le a gázkazánt mikor begyújtok. Hoppá!

Volt itt rengeteg huladékfám, azt tüzelgettem el, de már nagyon unom. Hálisten el is fogyott nagyjából.

Előzmény: DkGrinder (41504)
fetya1 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41506

üdv! holnap egy lakóparki lakásnál kellene tanácsot adnom - nem én akarom megvenni, hanem egy irodakukac barátom, aki kétbalkéz és nem ért semmihez- elektromos részről milyen dokumentumoknak kellene meglenniük, ill. milyen tipikus hibákra kell figyelni egy ilyen lakóparki csodalakásnál? minden észrevételt szivesen veszek

mackalac Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41505

köszönöm, ez nem buszos. SD IsoTwin

mackalac

Előzmény: DkGrinder (41498)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41504

Nevetni fogsz, van!

Előzmény: Fázisceruza (41501)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41503

Jó, de most ne a te buherációdról beszéljünk, hanem a gyárilag előállított termosztátokról.

Előzmény: gabrielke (41502)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41502

Jaja, a PID controllernél a telítettségi határértéket (saturation limit) jól kell megválasztani. De szerintem nem túl buta PID vezérlőnél ha párszor túlfűtesz és még meghülyülni is látszik, akkor is kb két hét alatt megtanulja a dolgát. Persze nekem könnyű dolgom van, mert mindent tudok figyelni és változtatni benne.

Előzmény: Fázisceruza (41499)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41501

Ha csinálsz nekem olyan vezérlést, ami rádobja a fát a tűzre, akkor vevő vagyok rögtön :D

Előzmény: DkGrinder (41496)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41500

Arra gondoltál már, hogy vegyes huzata simán visszaszívhatja a szénmonoxidot a gáz kéményéből és megnyekkensz?

Előzmény: hóapóka (41493)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41499

Ezek a fullos tanulós termosztátok, figyelik a túlfutásokat és a következő ciklusban már elöbb lekapcsolnak PL.

Tehát ha én ráfűtök a vegyessel  27Co-ot tartósan, akkor az meghülyítheti a termosztátot.

Előzmény: gabrielke (41497)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41498

Termosztát kötögetésnél érdemes felkukkantani a gyártó honlapjára, múlt héten belefutottam egy saunier duval fali kazánba, amin végrehajtottak egy kis módosítást.  A neve nem változott, de eddig tudott fogadni ugyanazon a kapcson sima kontakt termosztátot is és e-buszost is, csak a programjába kellett beállítani. Most a kereskedő egy buszosat adott a tulajnak, majdnem nekiestem, hogy le akarja húzni a tulajt…..  Utána néztem és hoppá, igaza volt :-S

Előzmény: mackalac (41487)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41497

Még egyszer leírom, lassan, hogy te is értsed: a termosztátnak - aki a hőmérsékletet érzékeli és programja szerint kapcsol - fullosan tök mindegy, hogy mivel fűtesz. A termosztát _után_ kötött vezérlés természetesen más az egyik és a másik esetben.

Én nem pofázok, én 300 ezer alatt megcsináltam egy vezérlést amiért 3 millió volt a legolcsóbb ajánlatom (a rehau 6m-t kért)... :)

Ja és egy hónapja működik, lassacskán kijelenthető, hogy nem a levegőbe beszélek.

Előzmény: Fázisceruza (41492)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41496

Az rendeljen meg tőlünk egy spéci vezérlést, ami ha akarod a reggeli vizeletmintádat is is figyelembe veszi :-DD

Előzmény: Fázisceruza (41490)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41495

Arra kell ügyelni, hogy az éppen nem működő kazánban ne forogjon feleslegesen a víz. Ezt gondolom vagy külön-külön keringető szivattyúval, vagy két mágnesszeleppel, vagy egy váltó csappal lehetne megoldani.

Előzmény: hóapóka (41493)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41494

Sokan nem tudják, hogy ezek a PWM-szerű logikával működő termosztátok az energia mellett beruházási költséget is spórolnak,

mivel ilyennel vezérelve  egy olcsó/egyszerű/régi on-off üzemű fűtőberendezáés teljesítménye is éppoly finoman skálázható, mintha egy baromi drága inverteres hőszivattyúnk/klímánk vagy széles tartományú láng-modulálásra képes gázkazánunk lenne. Magyarul egy 15-20 ezer forintos termosztát olyan funkciókat helyettesít, amelyet a fűtőberendezésekhez száz ezer forintos nagyságrendben kínálnak extraként.

hóapóka Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41493

üdv mindenkinek. engem is érdekelne, hogy lehet-e külön szabályozni a gázkazán és a vegyeskazán csőtermólyát, azaz ugy értem hogy ha az egyik bekapcsol a másik áljon meg. 

illetve zavarja-e a kettő egymást ha egyszerre mennek, ugy veszem észre, nem 

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41492

gondolod te...

Előzmény: gabrielke (41491)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41491

Az aztán a termosztátnak tök mindegy.

Előzmény: Fázisceruza (41490)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41490

És milyen termosztátot vegyen az, aki -mint én is- gázzal is fűt, meg vegyessel is?

Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41489

Én mondtam:-) A közelmúltban volt szerencsém egy párnak megcsinálni a magyar nyelvű használati útmutatóját (Pl: CR023 ). Hát, én is dobtam egy hátast, hogy mennyi mindent tudhat egy okosabb termosztát. A gyakorlati használat pedig bőven igazolta az elvárásokat, szóval érdemes normálisabbat venni.

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41488

Hát igen.

Furcsa, hogy a többiknek ez fel se tűnt, pedig az érvég/vago kombináció miatt kellet kiérkeznem a helyszínre, ugyanis bármennyire is jónak néz ki első látásra, nem ad át.

Előzmény: fapofa99 (41483)
mackalac Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41487

Mmester,

lehet párhuzamosítani 2 termosztátot? van 3 termosztát saját relékkel, de az egyik kör nagyon kicsi és kapcsolgat a kazán.

azt szeretném, ha ez a kör kapcsol akkor indítsa meg a  padlófűtést is, (ha éppen nem megy) hogy legyen ideje visszamodulálni a kazánnak.

a relék 220-asak a szivattyúk miatt, de termosztátokra csak 24 V jut.

Köszi

mackalac

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41486

"Azt nem árt tudni, hogy a kétezer és kilencezer forintos termosztát árkülönbségét két-három havonta kifizeted a gázszolgáltatónak, ha az olcsóbb vackot választod."

Az olcsó termosztátok magas hiszterézise miatt (akár 2-3 fok is lehet a kikapcs-bekapcs hőmérséklet különbség) a lakások olykor valóban túl vannak fűtve egy kicsit. Ha ez még gyenge hőszigeteléssel is párosul, az valóban produkálhat havonta 2-3e Ft extra gázszámlát, ami egy jó alacsony hiszterézisű (vagy PID-s, öntanuló) termosztáttal megspórolható lenne.

Nekem majdnem 20e Ft-os termosztátom van és ilyen marha sok pénzért még csak nem is vezetéknélküli ;)

...de az árát már behozta, most éppen biciklire spórolok vele...

Előzmény: Reléguru (41481)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41485

Szárnyasba mind kettő a sodrott érhűvely nélkül is.

Előzmény: fapofa99 (41483)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41484

Turbos kondenz kazánok a mostaniak kapnak direktbe 220-t és van egy kimenetük amit kell kapcsolgatnia a termosztátnak a többit a belső elektronika rendezi le. A kapcsolgatós részen max ha van 1A-es terhelés. Az alaphőfokot a kazánnál állítgatják be és az akkor is fűt ha éppen nem kellene mert pld a belső víz hőfok lecsökkent a beállított érték alá pld fűtéskör 40 fokos akkor a kazán a belső körben ezen a hőfokot tartja függetlenül attól, hogy a keringetés megy e a termosztát és a vezérlés a keringetést szabályozza. Ha a rendszer zóna szelepeket is tartalmaz akkor már azokat is az a termosztát ami az adott kört figyeli. Ja ennek egy baja van a fűtés kialakítása egy kicsit drágább mint egy csövet végig horkolunk, és nem lehet vagy macerásabb egy sima 1e Ft termosztáttal szabályozgatni :)

Előzmény: Dreamer (41474)
fapofa99 Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41483

A jobb alsó képen szépen összehozta az érvéghüvelyes vezetéket a wagóba! :)

Lenne egy olyan kérdésem, hogy a számomra új "szárnyas" wagóba be lehet-e kötni a mezitlábas mkh-t, vagy csak mcu mehet bele?

Előzmény: Fázisceruza (41467)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41482

Jóvanna mondtam, hogy nem ismerem a kazánt. :)

Dreamer

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41476)
Reléguru Creative Commons License 2011.12.12 0 0 41481

Azt nem árt tudni, hogy a kétezer és kilencezer forintos termosztát árkülönbségét két-három havonta kifizeted a gázszolgáltatónak, ha az olcsóbb vackot választod.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41479)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41480

Ah, most már értem. Tulképp pont ugyanaz mint amit a computherm csinál, teljesen jó megoldás :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41479)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41479

"Ez így érzésre eléggé féllábas történet, tutira nem lehet oda még egy eret behúzni?"

Kazán a garázsban, termosztát a ház túlsó végén,

bónuszként a kötődobozok letapétázva, tehát érinthetetlenek.

A vezetékezést maga a tulaj csinálta (sajnos villamosmérnök).

"Esetleg egy rádiós termosztát"

Kilenc ezer forintot termosztátra költeni, mikor volt kétezerért is? Ennyi rengeteg pénz csak számtanpéldában létezik, különben is minden fillérre szükségük van a karácsony előtti ausztriai terepjárós sítúra miatt.

Nem kell ennyit foglalkozni ezzel, majd megmondom neki, hogy kösse egy 230 voltos tekercsű relé tekercsét egy szerelt kábel végire, azt dugja be a termosztáttal kapcsolt dugaljába és a relével kapcsolgassa a kazán termosztát pontjait :)

Előzmény: gabrielke (41475)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41478

Most nézem, hogy ezt a bekötést nem úgy kell értelmezni, hogy a kazán innen kapja a tápot... ez csak kontaktot küld... Computhermosztát téma törölve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41477)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41477

Éppen a Computherm Q7 rádiós változatának a füzetében javasolják azt a bekötést,

amit én gyanakvással fogadtam és itt is ketten is azt mondták, hogy ilyet nem szabad.

Előzmény: gabrielke (41475)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41476

A kazán nem turbós, a füstgázok gravitációsan távoznak.

Előzmény: Dreamer (41474)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41475

Na várjál milyen termosztát? Attól, hogy kap egy fázist, még egyáltalán nem biztos, hogy azt "teszi ki" az NC kimenetre.

Például a Computherm Q7-ek a COM-ot és az NC-t zárják rövidre, lehet rajta 12-220-ig bármi.

Ez így érzésre eléggé féllábas történet, tutira nem lehet oda még egy eret behúzni?

Esetleg egy rádiós termosztát és annak a központi egysége normálisan bekötve nem volna jobb megoldás?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41469)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41474
Es ha turbos kazan es nem tudja atszelloztetni magat? Egy gyors vissza eseten meg majd dobalja a hibakat... Persze ez csak fikcio, mert nem ismerem a kazant.
Előzmény: Prefetto (41473)
Prefetto Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41473

Nem, de ha másképp nem megy a fűtés, akár múkodhet. Esetleg hamar beszarik majd. Függ a szerkezetétől.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41464)
ego2 Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41472

Hát, a munkáját elnézve nem csodálom, hogy átoperáltatta magát nővé. Lehet, hogy mosni jobban tud.

Reléguru Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41471

Szerintem kamuzol:-)

Ilyen sztorikat kitalálni is nehéz bakker. Örülj, hogy nem hívták oda a kolleganőt. Megvédte volna az álláspontját...

maltofer Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41470

A fázist mondjuk vihette volna közvetlenül a megszakítókra, de szerény véleményem szerint ez csak szerényen gányolás. legalább áttekinthető. Vannak sokkal rosszabb megoldások is

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41469

Köszönön a Buderus kazánnal kapcsolatos válaszokat.

Ha nem lehet, hát nem lehet.

Akkó majd egy 230 voltos relé fogja rövidre zárni a (12 voltos) termosztát kivezetéseket.

A ház úgy lett megvillanyolva, hogy a szobatermosztát kap egy fázist a közelből és az általa kapcsolt fázis (egy szál ér) megy el a kazánig, ahol is egy kapcsolt dugaljban kulminálódik. Ügyes :)

Lacivill Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41468

Biztos megjött neki mikor csinálta::-)

A táblaszerűségen, és a dobozon a tető rajt volt?

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41467

Szép kis gányolás!

Ma megint beleszaladtam egy hihetetlen történetbe.

Kimentem hibára egy bérelet házba. Elég lepukkant volt, de a vezetékhálózat viszonylag új, csak állati trágya minőségben volt főleg a kötések, meg az elosztó.

Éppen ecsetelem a bérlőnek, hogy milyen teendők lennének, erre megszólal:

- hát igen, a villanyszerelőnő, eléggé összecsapta.

Mondom kicsoda??

A villanyszerelőnő.

Bérlő: egyszer átjött a tulaj valami rokonaival, és volt köztük egy nagydarab csaj, akire tett egy megjegyzést a bérlő, hogy eléggé férfias járása van.

Tulaj: igen, azért mert nemrég még férfi volt, egyébként ő csinálta a házban a villanyt. 

Basszus, a villanyszerelő átoperáltatta magát nővé. :DDD

Na szóval, itt van a villanyszerelőnő gányolása:

Igen jól látjátok, a dobozban lévő nulla sín, fázis szétosztását szolgálja.

Előzmény: DkGrinder (41463)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41466

nem!

Lacivill Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41465

NEM

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41464

Haver kérdezi, de én nem értek ehhez (se):

Be szabad-e kötni úgy egy Buderus Logamax uo12 gázkazánt,

hogy a termosztát a kazán energiaellátását szakítsa meg?

ha valaki tudja a választ,

vagy tudja, hogy milyen internetes fórumon kellene feltenni ezt a kérdést,

segítsen.

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41463

Ilyen ELMŰ-s csodákba mi is belefutunk, néha. Nemrég újítottunk fel egy lakást, szokásosan kiselosztó letép, ideiglenes áramvételező ráépít. Normál esetben ilyenkor a lakásban sehol nem kellene legyen sistirinek. Na itt volt :-D. Kiderült, hogy régen két lakás volt. A kicsinek nem volt csak a mérőnél biztije, szépen egybekötötték a mérőnél.

Előzmény: Fázisceruza (41456)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41462

NEM "folyamatosan ingadozik a fesz", hanem "amikor vasalok, mindig leesik a fesz".

A kettő nagyon nem ugyanaz egy szakember szemében. Az első mondat egy homályosan meghatározott, talán csak sok óra megfigyelés és méregetés után megtalálható hibát sejtet, míg a második mondat egy két perc alatt demonstráható és könnyen lokalizálható, egyértelmű hibajelenséget ír le.

Azért fognak gyorsan kijönni, mert egy kötéshiba hőtermeléssel is jár és lelki szemeik előtt megjelenik egy kötődoboz, aminek a belsejében csendben izzik valami - még akkor is, ha ez a hőtermelés a valóságban csak 5-10 fokkal melegíti fel a dobozbelsőt. ...mert az ördög álmatlanságban szenved ugyebár.

Előzmény: mackalac (41461)
mackalac Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41461

Ejjj, tökéletes!

Köszönöm szépen a pontos instrukciókat!

Azt már megtudtam,h ha azt mondom, h néha ez van akkor csak pár hét alatt jönnek ki. De ha azt,h folyamatosan ingadozik a fesz. akkor 3 órán belül kint vannak.. :)

Mackalac

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41459)
mackalac Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41460

Ez még az eredeti,1977-es bekötés lehet,elvileg ELMŰ-s,közvetlenül az oszlopról érkezik vastag alu.-k.

lefotózom.

mackalac

Előzmény: gabrielke (41458)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 41459

Ha felhívod az áramszolgáltatót egy ilyesféle szöveggel:

"A lakásoman lévő 227 volt egy vasaló és egy hősugárzó bekapcsolása után 198-ra esik le. Ugyanez a jelenség tapasztalható a szomszédban is, akivel közös betápon vagyunk. Valamilen hibára gyanakszunk a közös betáp méretlen szakaszán."

... akkor a kijövő szerelők tudni fogják, hogy merrefelé kell hibát keresni.

NE említsd nekik, hogy ők cseszték el (az ő cégük) még akkor sem, ha így van

és NE mutass a dobozra, amibe belekukucskáltál, hogy szerinted ott a hiba,

és fogadd el a magyarázatukat még akkor is, ha a hibát a napfolttevékenységre fogják.

Állj ott ártatlan képpel és kínáld meg őket kávéval.

A lényeg, hogy javuljon meg.

Előzmény: mackalac (41457)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41458

Kérdeztem: rendesen meg vannak húzva a kontaktusok? Na hát szerinted a "gyertya alakban összetekert kábelek" azok rendesen meg vannak húzva? Szóval az ott egy jó nagy ellenállású (melegedős), nagy feszültségesést előállító szar kontaktus. (Gány)mestert ÉRVÉGHÜVELY felkiáltás kíséretében nyakonvágni...

Előzmény: mackalac (41457)
mackalac Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41457

mekkm
Köszönöm,ezt fogom tenni,beírom a mért értékeket.

gabrielke

nincs sehol extra kábel ,minden újra lett húzva,minden doboz,elosztókonnektor,lámpa.
 egészen a villanyóráig minden csili-vili

Lacivill

mindenhol esik a fesz  kicsit. hurkot nem tok mérni.

egyéb
nem írtam vibrálást hanem rezzenést!  azaz a lámpa fénye csökken, a venti hangja mélyebb->csökken a feszültég.

lekapcskor(vasaló) ismét változik a lámpa fénye,emelkedik a venti hangja.

amit sejtek, az ikremnél is ugyanez a helyzet. egy betáp van a házba az oszlopról,
egy nagy dobozban láttam gyertya alakban összecsavart vezetékeket. de az még méretlen,nem akar senki hozzápiszkálni..

köszönöm mindenkinek.

mackalac

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41436)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41456

Jajj, ez annyira cinikus volt...

Hallod ma megint olyat láttam, amit az elmúlt 20.000-címen nem. -szolgáltatós buli!

Tipikus kettéválasztott lakás, ahol a szomszéd öregasszonyok jó viszonyban voltak. Idáig.

Mikor kettéválasztották a lakást, az eredeti mérőtől elhúztak -ki tudja milyen nyomvolan- egy új méretlen fővezetéket az új mérőnek.

Ezzel nem is volt gond úgy 40-évig, mígnem kb 1,5-éve ki nem cserélték az eredeti mérőhelyen lévő mérőt. Igenám, de a gyök2 elmüs -vagy aljasvállalkozó- a cserénél, a méretlen oldal helyett, a mértre kötötte vissza azt drótot, ami a másik mérőhöz ment. Így előállította azt a helyzetett, hogy az első mérő, mérte mind a két lakás fogyasztását, a másik meg csak azt a lakást mérte ugye, amiben volt. Ez addíg nem is derült ki, míg a 2-es számú mérő tulajdonosa be nem szerzett egy olajradiátort. Egyből kijött egy +70.000ft-os számla, aminek hatására elkezdték kapcsolgatni a megszakítókat, mire fény derült malőrre. Vagyis hát én derítette rá fényt, ők csak egymásnak estek mint tót az anyjának.

Jó buli volt. :)

Előzmény: ego2 (41454)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41455

csöpög az ha ég...

Előzmény: Teaway (41453)
ego2 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41454

Azt ne! De autós, szerszámos bemutatóst már régen láttunk.

Előzmény: Fázisceruza (41422)
Teaway Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41453

Jól látom, hogy le is csepegett az égő műanyag?

Előzmény: Fázisceruza (41418)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41452

Ezeknél, a legtöbb esetben olyan rövidek a vezetékek, hogy egy pontba nem tudod összehozni a nullákat.

Elméletben jó amit mondasz, csak a gyakorlatba nem lehet átültetni.

Előzmény: damatic73 (41448)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41451

Ott is rengeteg van ebből, de ez most Csepel Árpád u. volt.

Előzmény: Reléguru (41437)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41450

Szia ficere50,

Betettem egy 100nF,600V-os kondit a termosztát kapcsoló szegmensei közé. Fülre jobb lett, mert kikapcsoláskor nincs sziszegés,

csak egy kattanás, valamint a TV vételben is lényeges javulás tapasztalható: nem tilt le a beltéri egység, csak néha bekockáz itt-ott.

Segítségeteket köszönöm, azt gondolom, innen már egy korrektebb antenna lehet a továbblépés.

Előzmény: ficere50 (41236)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41449

Ha egy 100 herccel villódzó fénycső elől

egy soros diódával "legyengített" hajszárító segítségével

minden második feszültség-félperiódust "elszívunk",

az a a fénycső az addigi 100 Hz helyett átmehet (kvázi) 50 Hz-es villogásúba,

ami már erősen zavaró lehet.

Előzmény: damatic73 (41447)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41448

Egy biztos: nem a vezeték túlterheléssel van a gond, mert épeszű villanyász nyilván nem biztosít túl. Nem is feltétlen az alumíniumot kell szidni, de még csak a burkolat sem, hiszen háztartási méretekben normál esetben nem lehet akkora hőfejlődés, ami ilyet okozna.

Itt két, egy tőről fakadó hiba van: nem megfelelő sorkapoccsal (fogadok, nincs benne vezetékvédő lemez a csavar alatt), nem megfelelő kötés kialakítása (ha volt is, kidobták belőle).

Én - bár 15 éve nem villanyászok - feldobnék egy sínes sorkapocs-sorozatot (mondjuk Weidm...), nullasínnel az egyik oldalán kialakítanám a szigeteket, és a másik oldalon szépen újrakötözgetném a vezetékeket - ha még nem teljes hosszban keményedett fel a szigetelő rajtuk.

damatic73 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41447

Igen, mert ugye biztosan lekiismeretesen megmérték a betáp feszültségét, és büszkén mutatták, hogy az bizony 229-230V, ez alapján pedig részükről rendben van a dolog. Egy párszáz forintos digit műszer beszerzése javallott lenne, sokmindenre jó az, ha nem is hiteles (ennek ellnére elég pontos), bedugni az elosztóhoz legközelebbi konnektorba, az asszony meg beindítja a porszívót a legtávolabbin. Ha számottevően leesik a mért feszültség, akkor egyértelműen a szolgáltató a hunyó.

Ugyanakkor van anyámnak egy 20 évea Girmi (olasz) hajszárítója, az valami diódás félhullámos, meg még valami trükköt alkalmaz a fokozatkapcsolásra, és iszonyatosan képes bevibrálni a közeli fénycsöveket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41441)
horex Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41446
Előzmény: horex (41443)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41445

Ezek után én is ebbe az irányba vizsgálódnék...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41436)
horex Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41444

Most gyösz a kérdéssel? Kérdeztél volna mielött ezt a munkát elkészitetted.

:))

horex Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41443

Már nincs,eladtam egy gyűjtőnek. Szép öreg berendezések Pengő árban számolva

Az épületet remélem felismertétek

A volt MEEI,ma TÜV épülete a Lehel piacnál

Előzmény: SZEGECS (41420)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41442

Viszont ha az a kikapcsolási vibrálás valóban vibrálás (felvillanás), akkor én is egy nagy tekercs villanydrótot kezdenék keresni... ;)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41441)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41441

"Ha csak induláskor vibrál a lámpa az még belefér,"

Egy laikus megfogalmazásában számos olyan dolog lehet "vibrálás", amit egy szakember ezer más névvel illetne, ha azt a saját szemével látná. A porszívó kikapcsolásakor felépő "vibrálás" pl lehet a lámpa fényerejének egyszerű vissza-erősödése.

"vagy feszmérővel megkeresni a feszültségesés helyét."

Nekem az a furcsa, hogy állítólag kinn voltak az áramszolgáltatótól és ezt meg sem próbálták?

Előzmény: Lacivill (41439)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41440

Persze, de ne rólad :-D

Előzmény: Fázisceruza (41422)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41439

Ha csak induláskor vibrál a lámpa az még belefér, de ha használat közben is folyamatosan gyengébben világit a lámpa, illetve a ventik lassabban forognak  akkor mindenképpen gond van nálatok.

Ennek kideritése nem akkora gond, ÉV müszerrel hurokellenállást mérni, vagy feszmérővel megkeresni a feszültségesés helyét.

Előzmény: mackalac (41423)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41438

Nincsen valahol jelentős mennyiségű vezeték feltekerve?

A szekrényből a körök egyanarról a fázisról vannak vezetve vagy másikról?

A nullavezeték vastagabb? Mennyivel?

Kötések rendesen meg vannak húzva?

Nekem volt olyan, hogy az 50m-es hosszabbító fel volt tekerve és a 230-ból 210 maradt... :)

Reléguru Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41437

Zuglóban jártál?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.10 0 0 41436

Az is lehet, hogy a lakás betápja (méretlen jellegű szaksz) túl nagy belső ellenállású, ami lehet egy kötéshiba, de lehet az is, hogy túl messze van a legközelebbi transzformátor (ilyesmi pl tanyáknál szokik előfordulni).

Én mérném a feszültséget minél közelebb a villanyórához és eközben bekapcsolnék egy(két) nagyob teljesítményű fogyasztót (vasaló/elektromos hősugárzó/stb) majd a rákapcsolt wattok számából és a hatásukra bekövetkezett feszültségesés mértékéből megpróbálnám megállapítani, hogy milyen a villany betáplálás jósága.

mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41435

25w -os próbalámpa, 5-10 éves :)

Előzmény: ficere50 (41433)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41434

Nem adom a porszívóm: a legfontosabb eszközöm a feleségemmel való munkamegosztásban...    :-)))

Előzmény: mackalac (41431)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41433

Másképp: nekem van egy HOOVER, elég drága, porszívóm. Azon elektronikus a teljesítményszabályozó. Ha abban a helyiségben dugom be az aljzatba, ahol energiatakarékos lámpák (elektronikus táppal) is üzemelnek, előfordul, hogy a porszívó bizonyos fordulatánál elkezd ütemesen (hullámzóan) lüktetni a lámpák fénye. Az ok : a porszívó teljesítményvezérlő elektronikájából "kiszívárognak" valószínüleg "tűimpulzusok" amelyek kissé megbolondítják a lámpák szintén hasonló elven működő tápegységét.

Nálad nincs egy hasonló "felállás"? (mivel írod, hogy kikapcsnál is villan)

Előzmény: ficere50 (41430)
mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41432

persze szoft-stop is legyen benne..

mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41431

kérek szépen egyet! és egy szoftos ventillátort és vasalót is! :)

ficere50 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41430

Vegyél egy "soft-start"-os porszívót!!!   :-)))    (vicc nélkül: létezik, pont az említett problémák miatt)

Előzmény: mackalac (41427)
mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41429

hm. akkor a ventik is rosszak mindkét szinten :)

Előzmény: Dreamer (41428)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41428

Nem lehet, hogy rossz a lámpa? :)

Viccet félre téve, nem tudom. Persze lehet közelebb lennénk a jelenséghez, ha tudnád perezentálni mondjuk egy kisvideóval :).

Dreamer

Előzmény: mackalac (41427)
mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41427

Köszönöm.

de leálláskor miért villan újra?

Előzmény: Dreamer (41426)
Dreamer Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41426

Igen, Ficere megelőzött.

Szét kell választani, a motorikus és az induktiv fogyasztókat. A porszívó motorja képest rövid ideig normál üzemi áramfelvételének a többszörösét is felvenni induláskor.

Ha csak a lámpán látni az még nem olyan túl nagy baj.

A házunkban sajnos kókányul van megoldva a hálózat, 3 helység sorba kötve mint a karácsonyfaizzó (világítás, aljzatok). Amikor a feleségem vasalt, akkor simán lehetett látni, hogy mikor van fűtés. (Ha 5 percnél hosszabban vasalt, akkor a villanyórától hoztunk egy direkt hosszabbítót).

Most, hogy kicsit kupáltam a helyzeten, van 3 konnektor a szobában ami közvetlen a kiselosztótól jön kötés nélkül, külön vezetékeken. Most már meg sem pisszen (2,5 réz vezeték).

Ha valóban minden új, és ésszerűen van elosztva, akkor én csak arra tudok gondolni, hogy a betáp gyenge. Ha az is cserélve lett akkor passz...

Dreamer

mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41425

köszönöm.

úgy látom,minél nagyobb a fogyasztó annál nagyobb a "rezzenés",bárhol is van bedugva

Előzmény: ficere50 (41424)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41424

Némelyik porszívó ugyancsak rendesen megszívja a hálózatot induláskor, pár tized mp-ig. Volt, hogy kismegszakítót kellett "lomhább" karakterisztikájura cserélni, mert rendszeresen elszállt porszívózáskor.A méretezés nem erre készült, gondolom...

mackalac Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41423

Szép estét Urak!

Kérdesem lenne:

Családi ház,minden e-vezeték új,csőben réz. Előtte alu volt (1977-es építés).

Volt egy olyan jelenség, h ha bekapcsolt a porszívó 1600 W,akkor "rezzent" a lámpa fénye. A szépség az, h lekapcsoláskor is.

Mondták elmúlik, ha újra lesz kábelezve. Lett minden új, szintenként kapcsolószekrény,külön körökön a világítás és a konnektorok, sütő+mosogép vastagabb réz,stb.

ÉÉÉÉÉs minden maradt ugyan az! A wc ventijének mélyül a hangja, h asszony vasal...,azaz csökken a fesz.

Volt kint ELMŰ. oszlopon minden rendben,sőt még van 1 fázis ami most nincs bekötve,probára bekötötték, ua.

Én a 0-ra tippelek, de ELMÜ+villanyász egymásra mutogat...

köszönet

mackalac

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41422

Tegyek fel egy aktot is?  :DD

Előzmény: DkGrinder (41421)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41421

Gyűjtöm a képeidet :-D Imádom

SZEGECS Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41420

Ez a Szalay István Rt-s anyag megvan valahol scannelve?

Címlap alapján ütős lehet....

Előzmény: horex (41412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41419

Ez igen.....

Amikor a panelprogramot megalkották azt hitték vajas (zsíros) kenyéren élsz tovább.

Aztán jött a gulyáskommunizmus, gorenje stb.

Jöttek a micrók, a vízforralók, na meg a szar távfűtés miatti hősugárzók.

Aztán ez lett belőle::::::::::::))))))))))

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41418

Nesze nektek panelprogram:

horex-úr te mit kezdenél egy ilyennel?

Peter atyuska Creative Commons License 2011.12.09 0 0 41417

Ganz KK

Amúgy mi a fene kell bele? Mert nem lehet egy kis cumó ilyen árakkal. A fém szekrények alapból sokba kerülnek plusz azokhoz még tartókat rekesz elválasztókat stb. kell venni és csak utána jönnek a szerelvények majd a vezetékek. Persze meg is kell tervezni hő és villamos szempontból is.

Előzmény: Törölt nick (41411)
kona.king Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41416

ment a levél

Előzmény: Törölt nick (41414)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41415

Mac Gyver hozzád képest megbukna technikából :)

Előzmény: horex (41405)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41414

Azt megköszönöm.

Emil: reedcurl kukac axelero pont hu

:-)

Előzmény: kona.king (41413)
kona.king Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41413

Tudok egy szekszárdi céget, nekem a bankokhoz ők gyártják, egy ajánlatott megér. Ha érdekel megírom a számát.

horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41412

vertesz
vilesz
vbkm
GanzKK
KVGy
mind jónevű magyar cég

Az öreg Zippernovszky nem tudom hol melózik most

de esetleg Szalay-nál is megpróbálhatod

és hogy +találd

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41411

Kell készíteni 3 villamos-elosztószekrényt.

Bekértem 2 árajánlatot. /Schnei.., és Schra.. a nevüket ne írom ki, negogy reklám legyen/

Kis eltéréssel 3,3 milla anyag+ szerelés 300-350 ezer+ ÁFA.

A megrendelő azt mondta, ennyiért nem kell!

Van valami ötletetek, kitől lehetne még ajánlatot kérni.

Köszi!

pajaci Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41410

Én vagyok én, és te vagy te,

melyikünk a Hyppolit, én ,vagy te?

Előzmény: horex (41409)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41409

Én? Ki vagy te, talán Hyppolit?

:)

Előzmény: pajaci (41407)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41408

Hogy viszatérjek a vezérléshez

Emileztem két cégnek, hogy-mi-mennyi a mágneskapcsoló

Semmi válasz. Egyet felhivtam, "minden kezelőnk foglalt" és szétkapcsolt

indent az ügyfél érdekében és hasonló bla-bla a weboldalukon

Emileztem a kliensnek, lehet megrendelni a kapcsolókat tápegységet, egy hét szállitási hat.idő

Előszeretettel a Conrádot ajánlottam, mint "legolcsóbbat" :)

pajaci Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41407

Nem valaki, hanem ÉN :-))

Előzmény: horex (41406)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41406

Tuttam hogy ebben kijavit valaki

Nálunk konzervativéknál , még a szobainassal is a szobainas foglalkozik

Előzmény: pajaci (41400)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41405

látom +jöttek a +mondó emberek

Amennyi mindenbe belevágtam én már és sikerrel

Veterán motor, mechanikus wurlitzer , hogy csak két kedvencemet emlitsem

Igaz, a saját wurlitzerem vérbefagyva hever

Előzmény: Lacivill (41398)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41404

"nem valami szimpatikus hozzáállás" hogy idézzem 1 olvtársunkat!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41403)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41403

"Aztán mikor lebontottam egy hasonló kvalitású guman táblát és javitottam a javithatatlant, másnap hivtak hogy most meg vibrál a másik lámpa"

Nagyon veszélyes szituáció, ha egy ilyen rettenetes rendszernél egy naiv szakember összefut egy erőszakos/aljas/ravasz/stb ügyféllel: olyat is láttam, amikor a kedves ügyfél bírósággal/perrel fenyegette a szakembert, aki volt olyan naiv, hogy az első "garanciális" visszahívásra nem mondott határozott nemet.  Azt akarta a szemétje, hogy a szerelő, aki egyszer megjavítota az aktuális hibát, az haláláig visszajárjon oda javítgatni ingyen, "garanciában".

Velem is bepróbálkoztakmár néhányszor, de szerencsére már az első esetnél ki voltam oktatva: az első ilyet nagyon megszívattam anyagilag is (szakértőt vontam be és kifizettettem a tetűvel a szakértői díjat meg a saját órabéremet kiszállási díjjal együtt), a többit később már csak elküldtem udvariasan a fenébe, amikor bepróbálkoztak.

Előzmény: horex (41383)
pajaci Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41402

"be se volt kapcsolva a vaku" 41386

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41401)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41401

Csak gy gondolat: vakunál nagyfeszültség van (a villanócső indítása), ami átüthet a föld felé olyan rövid ideig, amit a digitális műszer a maga fél másodpercenkénti mintavételezésével észre sem vesz, a FI relé meg simán bepánikol tőle.

Előzmény: horex (41394)
pajaci Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41400

Ez a szobainas:

Előzmény: horex (41396)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41399

Úgy látom, nem sok tapasztalatal rendelkezel.

Szerintem, rajtad kívül, mindenki tudta, hogy ez lesz a vége.

Előzmény: horex (41397)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41398

Én megmondtam.....

Előzmény: horex (41397)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41397

Na,ez hűtővitrines megint olyan volt, hogy 1Ft-bol majd megússzuk, gondolta

10ezer a két elektromágnes, 2ezer a táp +ez-az

Majd még meggondolja

Ühüm!

Előzmény: horex (41369)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41396

Nincs Jakuzzi. Utálatos dolog takarítani"

Pfff, újgazdag, szobainasra már nem tellik?

Előzmény: Csúcsragi (41382)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41395

Csak erre jártam és ha már akkor, azért reagálok erre :)

"nem valami szimpatikus hozzáállás"

Vagy olvastad végig, vagy nem jól értelzed amit írtam

Sírnak hogy nincs villany valamelyik helyiségben

Kimész, öreg gumantábla két biztositékkal, alatta alu.dzsumbuj

Eltörött/elégett vezetéket sorkapoccsal összekötöd, de látnivaló hogy az egész hálózat nem birja a mai terheléseket

Már visszarakáskor újabb vibrálás ugrik be, azt is kijavitod

Pénzt felmarkold és elhúzol. Másnap sírnak hogydehát nem működik ami idáig jó volt és bizonyára a te hibád

Kimész megjavitod, mert nem "kókler" szerelő vagy, pénzt se kérsz/nem is adnának/

Legközelebb hasonló esetnél te mit tennél, azt mondod hogy 300ezer a teljes felújitás?

Bevállalnál egy ilyen semmi munkát, aztán ujitanád fel az egész hálózatot?

Öreg néni/bácsi belebetegedne. Sajnálom én az ilyen öregeket, de nem tehetem meg nekik, hogy rendszeresen ingyen felújitsak hálózatokat 

Hivtak uj tapétás festett lakásba, hogy füstölt a dobozban a kötés

Természetesen hasonló öreg hálózat volt

"Dehát égett a lámpa amikor megvettük a lakást"

Ők legalább belementek, hogy szépen végigcsatornáztam falsarokban "diszkréten" a lakást

Szoval ne  szövegelj nekem "szimpatikus hozzáállásrol"

by horex

Előzmény: gabrielke (41391)
horex Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41394

Azért volt érthetetlen, mert a többi hasonló gyártmányú vakuk működtek a helyszinen

Ennél meg semmi szivárgó áram se volt

Mindegy, régvolt....

Előzmény: gabrielke (41390)
jó hír Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41393

hmmm...régi szép idők...amikor a szegényember azzal főzött ami volt otthon(vagy a mesternél)...jó kis másfeles MM-fal, aztán ha elfogyott, tóggyuk meg antennakébellal...oszt lehet vakolni, ne várjon szegény kőműves...jó esetben pár év múlva elkezdett vibrálni...persze a toldásra valamiért senki sem emlékezett...

de szép is volt...

*Steve Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41392

az antenna szalag kábeles  gányolásos történet   is megér egy misét   egyszer azért  jártam 2 napig hibát keresni mire a tulaj férje kibökte hogy ő megtalálta az alu törését és megtoldotta a szalagkábellel majd visszagipszelte nem érti  azóta nincs delej a fürdőben meg a konyhában /panel /  ...... no comment    

gabrielke Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41391

Jah, nehéz döntés. De az "engem ne hívjanak" nem valami szimpatikus hozzáállás. Utána állnak ott egy szál f...ban, vagy mi?

Meg kell mondani, hogy ha nem jön be a javítás, akkor csak komplett csere játszik, ami xy forintocska leszen.

Esetleg a javítás munkadíját "be lehet számítani" hogy jobb legyen a szájíz...

Ha nem kell, akkor nem kell, és kész.

gabrielke Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41390

Van benne egy fasza kis kondi ami a te fi relédet éppen nem verte le, a másét meg igen.

Előzmény: horex (41386)
Prefetto Creative Commons License 2011.12.08 0 0 41389

TE HÜLYE, hát elviszi!!!!!!!

2300 Volton!

Előzmény: Fázisceruza (41380)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41388

A vaku működött, láthattad, nem mondtad hogy fi relés lakásba akarod venni

XIX.sz-ban Daguerre úr nem panaszkodott volna rá

NA mára és holnapra jókat

Előzmény: pajaci (41387)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41387

Tőled se veszek ezekután semmit :-)

Előzmény: horex (41386)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41386

Lehet hogy lemenne a relé, de én ugy gondolom hogy annyira szar nem lehet a vezetékhálózat, ha meg lemegy,  akkor valamelyik készülék a rossz, azt jobb ha jelzi

De mondok egy érdekeset

Egy foto műteremben az egyik 220V-os vaku leverte a fi relét mindig

Elhoztam, mértem szivárgót, semmi

Rátettem a földelt hálózatra, semmi

Elvittem okos barátomhoz, szétszedte, méricskélt mindent, semmiféle szivárgó mA nem volt

Visszavittem, leverte a relét, már bedugáskor azonnal, tehát be se volt kapcsolva a vaku

Aztán "megörököltem" és eladtam

Szólt a srác hogy leveri a fi relét. Mondom nemá, nálam semmi gond nem volt :)

Ma sem tudom mi lehetett az oka, a hibája. Ismétlem, semmiféle szivárgó mA nem volt

Lacivill Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41385

semennyire::-)

Előzmény: pajaci (41379)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41384

Én nem látok ott dupla megszakitót a bolylerhez

Az egy kapcsolóóra ami ki/bekapcsolja a bolylert nem csúcsidőben

Persze nem a lakó életvédelméért van a dupla kapcsoló, hanem adott esetben a szerelés/javitás miatt, mert az elmélet az hogy a fázis nulla felcserélődhet és akkor...

Ez amugy hülyeség szerintem, nagyon durva ELMŰ hiba kellene ehhez

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41383

Höhö

Még "süldő koromban" bevállaltam mindent

Aztán mikor lebontottam egy hasonló kvalitású guman táblát és javitottam a javithatatlant, másnap hivtak hogy most meg vibrál a másik lámpa

Mondom mert öreg az egész hálózat , összetekert alu drótok stb

"Dehát idáig jó volt?"

Na, azóta vagy nem vállalok ilyen javitást vagy kikötöm ha máshol hiba lesz engem ne hivjanak

Jó komálósom hivogat állandóan, hogy vibrál a lámpa, nincs csengője, utoljára meg a lánya szobájában ment el a konektor

Ismerem a hálózatot, mert vagy évtizede buheráltam és ráadásul faburkolat, lambéria a legtöbb helyen

Nem mentem, akárhogy kérlelt

Mire feltárom elmegy a nap, aztán a lambéria tövében eltörik az alu drót  "dehát idáig az jó volt"

Nem kell ez nekem

És ez az a komálósom, aki pár hónapja kaputelefont akart telepittetni

Aaaa, annyi pénz?

És vett a neten egy régi tipusú kaputelefont, aminek hiába van meg a kódtáblája, a programozásába nem lehet belépni

Ma sem működik a rendszer

Mondtam, több pénzért működne és a boltos mindenféle támogatást megadna

ha gond lenne

Marhára szeretem az ilyen spórolásokat

Előzmény: Fázisceruza (41380)
Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41382

:-) Nincs Jakuzzi. Utálatos dolog takarítani. A vízvezeték műanyag, én cseréltem ki mindenhol. Radiátorok/csövek nincsenek összekötve,leföldelve.

CO jelző nem kell mert külön épületben van a gázkazán. A villanybojler automatáját jobbra látod a képen külön órával. Hogy kétsarkú-e nem tudom, szerintem tuti nem.

Igazad van a meghibásodó gépekkel, FI nem ártana. Csak egyszer azt monda valaki,hogy úgyis leoldana a"sok szartól" ami a hálózatban van.

Előzmény: horex (41373)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41381

Nincs nekem olyan

Összerakhatnék egy mérőpultot, bár szabályzott feszültségem nincs, de nincs is hozzá már kedvem

Majd elviszi valaki a Vaterán vagy másutt és kiméri ha kedve van

Előzmény: Lacivill (41377)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41380

Talán egy hónapja voltam egy ilyen szép nagy házban melózni, igaz régi volt, de tényleg szép, mert vadiúj hőszigetelés volt rajta.

Garázsban egy újszerű kombi bmv, földszinten a nagyiék, emeleten meg a fiatalok. De ők  nem voltak otthon, mert éppen a repülőn ültek, útban a világvégére nyaralni.

Emeleten totál elment a villany, kivétel a fürdőszoba.

Az egész házban egy 40-éves hálózat volt, alumíniumból.

Kiderült, hogy az emeletre meg a tetőtérbe, ahol egy komplett család élt, 2x1.5 alu ment fel, ebből ez egyik elégett valahol a homlokzaton, az új szigetelés alatt.

Na átraktam az egészet a maradék 1db 1.5-es alura, és mondom az öregnek, hogy azonnal csere komplett.

Elkezd makogni az öreg, hogy hát új a szigetelés, nem kéne szétverni.

Közben kitér arra is, hogy ő villamosmérnök, és sorolja az érdemérmeit is, ami úgy megy el fülem mellett mint a huzat, de csak nyomja a vakert.

Aszongya: húzzúnk fel az ablako egy 2.5-es rezet, az bőven elég.

Mondom, nem elég, hívjon egy szerelőt és csináltassa meg rendesen.

De miért, mikor a 2.5 bőven elvisz 40KW-ot?

Mennyiiiit???

Hát 40-et.

Mondom papa, elszámolta magát egy nullával.

De hosszasan sorolta, hogy ő mekkora villamosmérnök.

Most az ilyenekkel mit lehet kezdeni???

pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41379

Nem tudom mennyire márkás de 6150 Ft 3fázis 40A / 30mA

http://www.luxvill.net/fi_rele_40A_380V_XBS_0.03_30ma_4_polusu

Előzmény: Lacivill (41374)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41378

javitva: 40A-est

Előzmény: Lacivill (41377)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41377

egyfázisút se láttam még 3000-ért. Én ha 1 fázisú akkor 40mA-est teszek fel, meg márkásat.

NDk-s  mérd le ÉV müszerrel. Meg egyáltalán mükődik-e még.

Előzmény: horex (41376)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41376

Én csak az egyfázisúra gondoltam

Jó hogy mondod, valahol van elfekvőben egy békebeli NDK 3fázisu év relém

Nem akarja valaki semmi kis pénzért megvenni? Nem tudom hány mA-es mert nincs rajt adattábla

Előzmény: Lacivill (41374)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41375

Mert ugye ezekkel nem lehet villantani...

Lacivill Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41374

Teljesen igazad van, bár 3000ft-ért egyfázisú kinai szutykot se láttam még, de 3 fázisú az már a 10e közeliti meg. A temetés viszont 400e::-(

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41373

Nem turkálnék én a zsebedben, de jópár 10millás házba nem férne bele egy

elosztótábla 4ezer, egy automata 900/kell vagy 6db neked/ egy ÉV relé 3ezer

Nem azért mert a nagyfiuk belenyúlnak a konektorba

hanem a mosógép meghibásodhat és bármely más vill.berendezés is testzárlatos lehet

Jakuzzi remélem van

Mert ahhoz pl. ÉV relé előírt. Villanyboyler, mert illik kétsarkú automatát vagy egy kapcsolót bekötni az áramkörébe, az összes fémcső, víz-fűtés-gáz, össze van kötve egymással és a földdel?

És még folytathatnám tovább

Tudod ez olyan, hogy a sokmilliós ház/lakás mellé sajnálnak egy CO jelzőt 3-10ezerért, oszt másnap a hiradóban hallani róluk sajnos

Egy a lényeg, hogy a csempe/járólap jól mutasson és ne legyen por sehol, ha jönnek a vendégek :))

Előzmény: Csúcsragi (41370)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41372

ez a lényeg az egészből: " A master motor ugyanígy néz ki azzal a különbséggel hogy ezen a két kábelen kívül (zöld-kék) még három kivezetése van, általában fekete (közös), barna (egyik végállás) és fehér (másik végállás). Azért kell a végálláskapcsoló, mert ezzel jelzi az elektronikának, hogy az ajtót bezárták, zárja le a többit is, - vagy azt hogy kinyitották, tehát nyissa a többit is."

a két kocka az két relé, nyitó impulzusra az egyik, záróra a másik húz meg, így fordítja meg a polaritást, jó a kétvezetékes motor is a C D pontra kell kötni a zöld és kék vezetéket (ekkor nem lesz visszajelzés, hogy nyitva vagy zárva van a zár)

Előzmény: horex (41354)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41371

Kb 6-7 ezerbe kerül. Az egyik ismerősöm 16 éves lánya áramütésben halt meg tavaly fűnyírás közben.

Előzmény: Csúcsragi (41370)
Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41370

Vannak gyerekim de ahhoz már nagyok,hogy konnekorba nyúljanak (de van bennük gyerekvédő).

Az a baj,hogy ha elkezdi az ember rájön, hogy az egészet cserélni kellene.

Rakjak egy FI-t, mikor még porcelán biztosítékok vannak?

Jó nem nagy dolog azokat sem kicserélni, de mindenhol alu vezetékek futnak szuper összetekert kötésekkel.

(De nem putrit kell elképzelni:-) Hat szobás, két szintes, dupla garázsos házikó)

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41369

Urak

hűtővitrin projet lefaragva

Közöltem az anyagárakat, hanyattesett a kliens

Nyyi lett a sok variációbol, hogy kapcsolóval ki-be tudj kapcsolni a zárakat

Semmi időzités, semmi érzékelés, semmi automatika

Na kezdhetem előlröl :)

Tényleg autózár lesz igy belöle

Előzmény: horex (41352)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41368

Én tudom hogy a lámpa így is ég, de azért megcsináltatnám szabványosra

Az ördögenek karikás a szeme, mert soha nem alszik/csak fűrészeli a rugót, mondta munkavédelmi oktatóm mindig/

Nem lenne egy nagy összeg, annyit ha csak egyszer kivéd egy balhét, már megérte

Előzmény: Csúcsragi (41363)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41367

Családod van?

Előzmény: Csúcsragi (41365)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41366

Ott a kis guman tábláknál mintha vastag kék vezetéket látnék, lehet oda jön be a fő-kék és onnan megy tovább

Ma már a nullát nem biztositják

Nem úgy néz ki hogy ott lenne földelés kiépitve, vagy csak a táblák mögött összegányolva

Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41365

Ááá.

Előzmény: pajaci (41364)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41364

FÍ relé nincs?

Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41363

Kiszaladtam lefényképezni. Szóval ez még ilyen.

Előzmény: horex (41361)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41362

Én nem mondtam hogy nem igaz!

Előzmény: pajaci (41359)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41361

Nem az óránál szok ez lenni, hanem azon a táblán, vagy a burkolat mögött, ahol az automatáid vannak. Tehát ez már a te dolgod hogy ott rend legyen

Előzmény: Csúcsragi (41360)
Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41360

Nekem a házban szerintem nincs ilyen sín. Múltkor az órát cserélték és mondta a démászos ember, hogy "a nulla össze van égve, ezt mindenki lusta rendbehozni" (előtte automatákat cseréltek, arra a munkatársára gondolt) Aztán vagdosott, csinált valamit, de nem láttam az órától. Az biztos,hogy alu vezetékdarabok hevertek a szekrényben mikor elment.

Előzmény: horex (41356)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41359

Ne zavard össze okosságomat!

Előzmény: horex (41358)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41358

Vazze, nekem pont a jómultkor égett ki a 220-as 3fázisú égőm

Előzmény: pajaci (41357)
pajaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41357

Ha mind a három fázist egyszerre terheled egy 100w-os égővel, akkor annak az eredője nulla lessz, azaz gyakorlatilag a nullavezetőn nem fog áram folyni. (ha jól tudom)

Előzmény: Csúcsragi (41353)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41356

Ez ugyan nem lakáselosztó de jól látható a nulla és a földsin egymás felett,ide csatlakoznak a nullák

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41355

A 0ák egy nullasinre csatlakoznak, ami elég széles sin, arra meg a bejövő 0, ami rendszerint 6mm2 réz

Tehát ahol az összes terhelés adódik, ott már nagy keresztmetszet van

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41354

Na, az a sok tranzisztor mekkever engem

A 2db. Nc-vel jelzett kocka az 5 vezetékes ajtózár és benne az iránváltó érintkező?

Előzmény: bcslaci (41349)
Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41353

Értem,köszi.

De akárhány ágon is viszik a nullát a házban, az végül az óránál egy pontra összpontosul, tehát az összes fogyasztó.

Mosógép, tűzhely vagy a műhelyben egy hegesztő vagy 3 fázisú gép. Ezt nem értem,hogy az miért nem vastagabb legalább.

Előzmény: horex (41350)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41352

Köszi, tanulmányozom

Akkor viszont az az Opel zár nem jó/?/, mert csak 2vezetékes

/már belekeveredtem a kapcsolásba teljesen :)/

Lehet marad a mágneszár, azzal nincs semmi továábi gond

Aztán ha döntöttem, felhívom a klienst

Előzmény: bcslaci (41349)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41351

Ugyanakkor ha a lakásban 32A max áram van, tán-tán még meg is felelne egy 0, de mégsem

Előzmény: horex (41350)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41350

Azért kell a 0nak is ugyanolyannak lennni mert ami áram "befolyik" a fázison, az kifolyik a 0-n, a földelés méretét meg szavány ugyanolyan keresztmetszetre irja elő

Méreteznek egyidejű terhelésre is lakás hálózatot és annyi nullát illik végigvezetni kulonböző helyekre ahol az egyidejű tartós terhelés nem haladja meg a 2.5mm2 terhelhetőségét, tán 25-27A/?/ ideális esetben tartósan

Két lakószobában biztos nem használnak egyszerre ennyit, de pl. mosógép és konyha , nem illik egy 0ra tenni, és igy tovább

Ha egy nullát visznek mindenhova az kókány

Előzmény: Csúcsragi (41348)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41349

polaritásváltással igen és impulzus üzemben. Megfelelő polaritással egy impulzus és nyit, fordított polaritás, impulzus és zár, végállás az ötvezetékesben van, azon keresztül vezérli a kétvezetékes motorokat. Belül fogasléc+fogaskerék áttétel van, villámgyorsan működik.

http://tctech.hu/auto/tuning/central.html

Előzmény: horex (41347)
Csúcsragi Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41348

Ha pl. egy konnektorhoz a fázis 2,5-esen megy akkor a nullának, földnek is 2,5-nek kell lennie igaz?

De akkor miért van, hogy egy házban/lakásban csak egy nulla ág megy és minden erre van kötve?

Máshogy fogalmazva bejön az órához a három fázis, (vagyis 3x6-os kábel) és egy árva nulla megy vissza. Hogy van ez?

horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41347

Hogy működnek ezek a zárnyitó motorok autóban, mert ugye ezek motor működtetésű és nem elektromágnes?

Van valami végállás érzékelő és polaritásváltással kell nyitni/csukni?

Előzmény: horex (41346)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41346

Nézem azért azt a nyitót és erősen gondolkodom rajta, hogy oldható meg

Előzmény: bcslaci (41341)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41345

Nem rossz ötlet

Egy kerekeitöl megfosztott targonca motor/olajszivattyú/hidraulikaheger , karos áttételek

Egyszerű +oldás

Egyszer régen volt egy felhivás a rádióban, hogy egy rokkant házaspár nem tud a lefagyott lejtős lejárón kerekesszékkel kijönni a házukbol télen, Pest megye

Viszont volt egy targoncábol átalakitott hidraulikus emelőjük, mint egy lift, de megadta magát

Jó barátom targoncákhoz is értett, elmentünk megnézni és rendbehoztuk

Volt öröm

Szegény házaspár, mindkettőjüknek sorban vagdosták le a lábukat újjaikat, valami betegség miatt

Előzmény: Fázisceruza (41344)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41344

Szerintem az is jó megoldás lenne, ha pneumatikával működtetnéd az ajtót.

Mondjuk, gombnyomásra nyitna,  10mp után automatikusan záródna. Akinek kevés volt a nyitvatartási idő, az úgy járt oszt jóvan.

Előzmény: horex (41343)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41343

Az ki is ment a fejembl, pedig Óbudán jártam és a sarkon volt egy autósbolt

Mondom, nekem kézbe kell venni, meg kell tapogatni, hogy "lássam"

Ami zárat megnéztem, a főnök bevitt a műhelybe, bekötötte, elmagyarázott mindent

Ezt szeretem

Másfelöl meg a klienst sem akarom hogy nagy pénzt költsön, ha lehet olcsóbban

Viszont ezzel a csomagtérnyitóval, meg plusz munkáim lennének, a végálláskapcsolók megoldásával, rögzitőlemez, drótozás stb.

Nem mintha járhatalan lenne, mert arra megvan már az ötlet

Még körbenézek hol-melyik boltban kapható, nem csak onlány rendelésre

Előzmény: bcslaci (41341)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41342

Miért nem lehet a hűtő belsejébe rögzíteni?"

Mert az egyik ajtó mellett belűl csak a vékony műanag burkolat van, az se egyenes/szögletes felület

Elmentem megnéztem a mágneszárat, 15+áfa és ez lenne a legjobb nekem, időzítés is van benne 9sec-ig van nyitva, ha addig nem nyitják ki visszazár

Plusz egy lapos mágnes, nyitás-csukás után ha a zár megfelelő helyére ér, a zár visszazár automatice

Igy a mikrokapcsolók is lehagyhatók amik az ajtó helyzetét érzékelnék

Ha minden jó, tán egy darab is elég , ha ugy fúrom be a rudazatját hogy fele-fele a csukott ajtóba, de akkor meg a zárt érzékelés nem megoldott

Mindegy , anyag-anyag, nehogymár és töltsem az időmet ravasz megoldások kitalálásával

És figyeljük meg amire 30ezres+áfa ajánlatot kaptam, + amiben még cilinderbetét is rakható 130ezer+áfa

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41340)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41341

amit én linkeltem abba nem kell semmit beleakasztani, az azt a fémpöcköt tolja előre- húzza vissza amit a képen látsz, (becsúszik a csomagtartó nyitógomb mögé és nem lehet benyomni a gombot, szóval elég masszív darab)

kb 2cm-t tud mozogni

Előzmény: horex (41339)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41340

"nézem-nézem, de nem látom magam elött, hogy' lehetne elhelyezni az ajtókhoz képest"

A rajz felülnézetből ábrázol, metszet a mágneszár középvonalánál, a vízszintes sárga tömb a tolóajtó.

A mágneszárat a hűtő belső oldalfalán két darab "L" alakú vas tartja

(ezeket a vasakat sem muszáj külön megvenni, hiszen jól megválasztott lakatpánthoz tartozékként adják ;)

"Ezen a skiccen az egyik ajtónál hűtő belsejében lenne, ahova nem lehet rögziteni,"

Miért nem lehet a hűtő belsejébe rögzíteni?

Előzmény: horex (41338)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41339

Ez se egy utolsó elgondolás

Az a gond, hogy nekem ezeket kézbe kell vennem csak akkor "látom" a megoldást

Mennyit mozdulhatnak ezek az ajtózárak? Mert közvetlenúl a tolóajtó fölé szerelve , nem tudom jó lenne-e

Ezekbe gondolom, be kell akasztgatni azt a cinege rudazatot és ugy mozgatja a zárat, illetve csak reteszeli vagy kireteszeli azt

Most kezdjek el valami talpas/csöves robosztus retesz gyártani oda amit majd ez mozgat?

Arrol nem beszélve hogy a motornak vizszintesen kellene állni és ugy kapcsolódni egy komoly vas reteszhez valami kilincses billenős szerkezettel, mert különben

már Eifel torony lesz a hűtő tetején :)

Megnézek utközben néhány autósboltot hátha kérbeehetek egy ilyen motort

Emlitettem a tegnapi 160ezres zár ajánlatot ugye..

Nem akarok nagyon udvariatlan lenni az árajánlat adó hölggyel, de lehet megirom, hogy nem az aranyozott brill kirakásu zárbol érdekel egy tucat

hanem csak egy egyszerű elektrozár :)

Nos láttam náluk egy elektromágnest, lehet elnézek feléjük

No, még dilizek majd

Most lassan indulok APEH apunkhoz :)

Előzmény: bcslaci (41336)
horex Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41338

Nem rossz elgondolás ez sem, de...

nézem-nézem, de nem látom magam elött, hogy' lehetne elhelyezni az ajtókhoz képest

Ezen a skiccen az egyik ajtónál hűtő belsejében lenne, ahova nem lehet rögziteni, a másik esetében meg a hűtőn kiül valami tartóra, ahol hozzáférni, vagy éppen zavaró

nyitáskor

Vagy én nem vagyok most elég térlátású :)

Azért gondolkodom rajta, valahol van is egy ilyen záram majd kézbeveszem

Nagyon belém fészkelte magát a felső elektromos zár megoldás

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41337)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.07 0 0 41337

"Ismerem azokat a mágneszárakat Ezek forgótengelyes , tehát nomál ajtókra jó, ahol oldalrol csukódik/nyitódik, csukásnál a nyelv becsúszik az ajtóba Lehet egyszerű is lenne felszerelni, de aztán én bütykölhetnék valami mechanikát/nyelvet a tolóajtóra"

Készítettem gyorsan egy rajzot.

a zárnyelv lehetne akár egy levágott végű lakatpánt (egyből megvan a forgáspont/zsanér is)

a rugó pedig akár egy odaragasztott gumi/szivacs/hasonló anyag.

Bónuszként a mágnes-zár ábrázolása neo-kubista stílusban készült.

Előzmény: horex (41321)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41336
Előzmény: horex (41334)
bexxter Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41335

Ez elég vékonykának tűnik:

http://www.door-system.hu/hu/elektromos+z%C3%A1rak/s%C3%ADkm%C3%A1gnes++180kg+tart%C3%B3er%C5%91/trm/#

biztos van még kisebb is. Nem lenne elég pl csak felcsavarozni az ajtókeretre belülről a "vaslemezt" ? Pl bármilyen önmetsző csavarral. Ha nem törpe hűtő, akkor csak van kb 1,5-2cm széles az ajtókerete. De gondolom otthon is legyártható a zár ezen ellendarabja, méretre, akkor még csak nem is csúnya.

Előzmény: horex (41334)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41334

Ez volt az első gondolatom, de nem járható út ugy gondolom

Keskeny a tolóajtó és a keretjébe nem lehet befúrni a "vaslemezt" és annak imbolyognia kell a tartóján

Még talán a külső ajtón belűl lenne hely, de a belső ajtónál már nem

Ezekkel az elektromágnesekkel reteszelném az ajtókat mögöttük felűlröl a vezetősinben

Előzmény: Lacivill (41333)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41333

Sikmágnessel valahogy?

Előzmény: horex (41332)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41332

Bár rugós az ajtóvisszahúzás, de igaz, az is jó lenne

Ha már működne, ugy gondlom az nem lenne gond

/mondjuk egy harangocskát megcsenditene :) /

És ezek a tekercs közül talán az egyik?

https://www.distrelec.hu/l%C3%B6ketm%C3%A1gnesek-monostabil/tds/tds

Itt nem emlit semmiféle hőkorlátot

Előzmény: Lacivill (41331)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41331

Kéne akkor valami visszajelzés is. hogy a kuncsaft rendesen visszahuzta-e a vitrint, és bezárt-e a zár.

Előzmény: horex (41329)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41330

És ha tényleg ennyire melegedne a tekercs , kap egy PC ventilátort egy Pertier elemmel

Előzmény: horex (41326)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41329

Anyagárrol nem tehetek

Az autó/benzin,kitalálni a megoldást/munkadij  az egyediség megoldásáért nem nagy pénz ezért

Ha minden készen lenne a szomszéd boltban,  csak csavarozni kellene akkor is ugy 8ezer körül raknám fel

Pont az a gondja, hogy előtérben van a vitrin, ha nem zárja lopni fogják az italt

Ha az anyagár nem tetszik neki, akkor persze stornó, oszt oldja meg ahogy akarja

Előzmény: Fázisceruza (41325)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41328

Na, majd telefon vagy emilben kérek pontos infót erre vonatkozólag

Előzmény: horex (41326)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41327

Hogyne lett volna már több garis ügyem. A legtöbb esetben hibás készülék miatt, persze saját hiba is előfordul. Viszont egy ilyen profi barkácsolás hozhat váratlan dolgokat. A döntés a tied.

Előzmény: horex (41323)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41326

Elég rosszul látom a görbéket,de pl. a 20W-os 0-10 sec alatt érné el a max hőmérsékletet?

Valahogy nem kerek igy

Előzmény: bcslaci (41319)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41325

Szerinted ki fog fizetni neked a boltos 40.000-et ezért ?

Előzmény: horex (41324)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41324

És hogy titkot áruljak el, a pár ezres úgy 15-20ezer munkadíj lesz

Nem éri meg neked egy kis utánajárás, emilezés, anyagvásárlás és mondjuk egy napi munka?

Nekem igen

Előzmény: Lacivill (41320)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41323

Persze , ha igy gondolkoznék, semmi munkát nem vállalnék el

Hosszú évtizedek alatt 2 garis melóm volt, az is laza fázissin a főelosztó táblában

A fésüs sint 1 helyen a kismegszakító szoritó alá tettem és egy idő után laza érintkezés...

Neked soha semmi garis melód nem volt?

Még csókos melóra is visszamentem, ahol festés után mégsem ugy akarták a lámpákat

üzemeltetni

Ennyi nálam belefér a "jóhírem" miatt, pláne egy komplett lakásfelújítás után

Vagyok annyira "mester" hogy végiggondolom és ha elvállalom nem lesz gond

by horex

Előzmény: Lacivill (41320)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41322

Melyik vezeték a kakukktojás? :)

Előzmény: Fabiodiv (41313)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41321

Ismerem azokat a mágneszárakat

Ezek forgótengelyes , tehát nomál ajtókra jó, ahol oldalrol csukódik/nyitódik, csukásnál a nyelv becsúszik az ajtóba

Lehet egyszerű is lenne felszerelni, de aztán én bütykölhetnék valami mechanikát/nyelvet a tolóajtóra

Na azt, a munkát nem fizetik meg soha!

Most kaptam csapos elektromos zárra ajánlatot 21ezer +ÁFA a legegyszerübb + kiegészitő

Amiben zárbetét hely is van hogy kézzel is nyitható legyen 130,620+ÁFA + szerelény/lemez 16ezer+áfáért

Meg vannak ezek zavarodva??

Maradok a 3-4ezer forintos elektromágnesnél

by horex

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41318)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41320

Én biztos nem foglalkoznék a dologgal, mert a munkáért kapsz pár ezrest, és majd járhatsz ki párszor garanciában. Vegyen ilyen hütőt, ha nincs akkor lakatolja vagy akármi.

Előzmény: horex (41316)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41319

Nézd meg az adatlapját is az eszköznek amit linkeltél, mely szerint a megengedett működési hőmérséklet +5-től +75 celsiusig tart , a diagramról leolvasható, hogy az 5W-os teljesítményű változat ezt a hőfokot kb 60 másodperc alatt éri el (ott a görbének vége is van, tehát üzemszerűen nem lehet magasabb), vagyis gombnyomástól maximum 1 perc alatt nyitni kell az ajtót (tekercset feszültségmentesíteni), az eszköz károsodásának megakadályozására.

Előzmény: horex (41314)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41318

Kapukba létezik olyan mágnes-zár, amely "memóriás" (hivatalosan: impulzusos): ebben egy elektromos impulzus után egy kis mechanikus retesz lehetővé teszi, hogy bármikor kinyissák, de csak egyszer. Két ilyen mágneszárat köllene felrakni a hűtő belsejébe kétódalt. Asztán a két ajtóra belülről barkácsolni egy-egy rugós zárnyelv-szerűséget (= rugózó, ferde/lejtős acél lap), így az automatikus visszazáródás is meg van oldva, mechanikusan.

Remélem érthető voltam...

Már csak arra kell figyelni, nehogy a ravaszabb kocsmatöltelékek ne csukják vissza teljesen...  ezt lehet figyelni végálláskapcsolókkal/reed relével (pl villogó piros fény a hűtőn, amíg nyitva van az ajtó).

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41317

Én elhiszem...

Előzmény: Fabiodiv (41313)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41316

Köszönöm, ebbe még bele kell rázódni

Akkor már egy DIL00 m.kapcsoló :))

Majd végiggondolok mindent, tán még akad majd körulöttem gyengeáramhoz értő is

Most megyek és APEH nyomtatványokat töltök ki, holnap reggel apeh ügyfélszolgálat

Mert én ezeregy-mester vagyok :)

by horex

Előzmény: damatic73 (41315)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41315

A tirisztort úgy képzeld el, mint egy öntartó relét. 

Ha a gate bemenetére impulzus jut, addig folyik rajta az áram, amíg meg nem szakítod a fő áramkört. Ezzel működtethetsz egy relét, amivel meg a mágneszárakat.

Előzmény: horex (41314)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41314

Nade várjunk kicsit!

A dolog ugy működne, hogy a bótos megnyomja a gombot és annyi, a reteszek/mágnesek addig huznak, mig egyzser ki nem nyitják az ajtót

Mert fizet a vevő, bótos gombot nyom és idő mire a vevő a hűtőhöz megy

Addig a mágneseknek huzva kell lenni

Mert ezek a mágnesek nyugalmi helyzetben kitolják a rúdjukat/nekem jobb lenne ha forditva menne, mert alaphelyzetben az egyik nyelvhez hozzá lehet férni és kézzel nyitni/

De ezt megoldom, mert egy lemezzel eltakarom a mágnes nyelvet

Hagyjuk is ezt a vonalat

Szoval hogy is kellene a vezérlést megoldani?

A tranzisztor/tirisztor és tsai technikában csak nagyon kicsit vagyok otthon

Előzmény: damatic73 (41309)
Fabiodiv Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41313

Ezt állítólag ELMŰ-sök újították fel...

Fabiodiv Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41312

Újszerelés után nem elérhető a T. Vsz...

Vajon miért???

90m2, tégla, teljesen szétvert lakás: ~700e volt a szerelés...

horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41311

Nos a vezérlést még végig kell gondolnom, hogy tényleg úgy működjön, hogy csak egy impulzust kapjon és a többi az ajtómozgatástol függjön

Előzmény: damatic73 (41309)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41310
Előzmény: horex (41308)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41309

Maga lássa uram, de szerintem kettő kellene.

Ugye gombnyomással kellene nyitni, amíg nem nyitják ki, addíg nyomni kell. A végálláskapcsolókkal húzásra tartanám a két reteszt amíg az ajtó nem záródik vissza. Csukódáskor ejtene el a relé, a csapok meg beleesnének a furatokba felülről.

Vagy jobbat mondok (ajtónként): gomb tirisztort billent be, relé meghúz, ami működteti a zárakat nyitásra. A tirisztor körét egy nyitó reed cső szakítja meg az ajtó nyitása közben (mágnes az ajtóra ragasztva). Ezzel eléred, hogy csak egyszer kelljen megnyomni, és a vásárló ráér kinyitni az ajtót. Ennek a körnek a funkcióját átveszi a nyitás pillanatában a végálláskapcsoló, tehát a nyitást követően egész a visszacsukódásig behúzva tart a retesz. Csukódáskor pedig nyit a végálláskapcsoló, elejt a mágnesretesz, a csapok meg beleesnek a furatokba felülről. Veszélye, hogy ha nem jól állítod be a végálláskapcsolót, és megrángatják az ajtót, esetleg kapcsol, és kinyit(hat).

Azt a mocskos disznó lopós mindenit, mennyi fejtörést okoznak ezek a patkányok, mi?

Előzmény: horex (41308)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41308

Ezt éppen néztem, most átnyálaztam mégegyszer, találtam is

https://www.distrelec.hu/ishop/ImagesProduct/stibo/i_5460373-01.jpg

15mm mozdul az nekem bőven elég és van magasságállitási lehetőség is

Ez lesz a nyerő, mert ha kettő kell, nekem egyszerűbb, akkor is annyi mint egy elektromos retesz

Az a kérdés még hogy egy vagy két mágnes kell, de ezt a helyszinen meg kellene néznem mégegyszer

Mert ha a mágnes rudját befurnám  fele-fele a két tolóajtó érintkezésébe akkor reteszelné mindkettőt egyszerre

Az ajtóknak rugós visszahúzásuk van, kissé már gyenge , de az nem én dolgom

Az ajtókon belül , vagy felettük , jó széles hely van ott, meg elférne 1-1 görgős mikrokapcsoló ami érzékelné a zárást és kapcsolná a mágnest vissza

Ez a tolóajtók felső része sinben

és felűl egy takaró lemez, ami 7cm széles

és a hűtő

Előzmény: gabrielke (41303)
pajaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41307

Azok többszörösen túl vannak méretezve, nagyon tartósak.

Előzmény: bcslaci (41304)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41306

meg kell ajtóbehúzó is, mert mi van, ha nyitva hagyják az ajtót, stb...

Előzmény: bcslaci (41305)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41305

na mire ezeket megoldod a gyári olcsóbb lesz

Ha a csapzár nem jó (drága) rakjál síktapadó mágnest az olcsóbb

Előzmény: horex (41300)
bcslaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41304

Az sem mindegy, szerintem hogy a tekercs folyamatos vagy impulzusüzemre van méretezve (ld. pl. flipper)

Előzmény: pajaci (41302)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41303

Hű ez nagyon jó ez a webshop.

Ajánlok másikat: distrelec. Kihozzák kb. másnapra, szerintem akárhová Magyarországon.

Előzmény: horex (41299)
pajaci Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41302

Flipperekben is van ilyen tekercs.

Előzmény: horex (41298)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41301

Passz, nekem igen messze van BP.

Egy tipp: DORMA

Elektromos ajtók. Azokban is van valamilyen elekrtomos retesz.

Előzmény: horex (41300)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41300

Nézegetem őket, elméletileg nem rossz

De hol lehetne kézbe venni, hol egy bolt a Bp. Belváros közelében?

Ez esetben meg kellene oldani az automatikus zárást, amikor behúzzák a tolóajtót

Valami polaritáscserével

És hogy van ezeknek a végállás kapcsolásuk, tehát mitöl áll meg a motor?

Mert a felhasználó csak nyomna egy gomgbot és annyi, ő nem akarja figyelni meddig lehet nyomni a gombot 

Előzmény: damatic73 (41292)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41299

http://hu.rs-online.com/web/p/egyenaramu-d-keretes-magnesszelepek-es-kiegeszito/2500776/?origin=PSF_421416|alt

És egy link

Nem mindegy hogy 20ezer vagy 2,300Ft, még ha nem is az én pénzem

Előzmény: horex (41298)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41298

Ha valamit készen nem lehet kapni, hanem meg kell oldani, miért lenen gányolás?

Találtam egy ilyen mágnes, tökéletes lenne, de nem rendelek németböl

Hasonló kivetelre gondolok, találtam is hasonlót a gugliban, de csak webárúház, ott meg nem találom és szeretném kézbe venni hogy képben legyek

És ujbol a gányolásrol, ha már ekéztél

Ugyanilyen "gányolás" ha kész zárral nyitásérzékelőkkel oldom meg felcsavarozva az ajók fölé

Nem tekercselni akartam mágneseket

Előzmény: ficere50 (41288)
C20NE Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41297

Túlfeszültség védelemre nem az igazi az UPS. Sima D-osztályt tud. Ha nem raksz elé (A) B és C osztályú levezetőt nem sokat ér. Tehát nem , hogy nem sokat ér, de kell elé rakni, ha jót akarsz! ( Persze nem elosztóba építettet, hiszen az azonos osztályban van mint az UPS )

Előzmény: gabrielke (41294)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41296

Mihez van kapcsolóüzemű tápja? Az akku töltéshez?

Nem biztos, hogy csak. Vannak pl. a Smart-UPS típusok, azok folyamatosan inverter üzemben mennek, és a kisebb-nagyobb hálózati ingadozásokat (170-280V) egyszerűen lekezelik akku üzem kélkül. Aztán vannak azok is, amelyekben dupla inverter van, és folyamatosan vonalban van az akkupakk.

Előzmény: gabrielke (41294)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41295

"Lehet persze kapni elektromos reteszt 15-20ezer körül,"

Ha házibarkács lesz (ráadásul valószínűleg ügyféltérben), akkor csak 12 voltos cucc jöhet szóba,

annak tápegység kell, ami szintén nincs ingyen.

"de a megrendelő máris szivja a fogát"

Menekülj onnan :)

Egyébként egy reteszt nem csak elektromágnes tud mozgatni, hanem pl egy modell szervó is ;)

Előzmény: horex (41284)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41294

Mihez van kapcsolóüzemű tápja? Az akku töltéshez? Annak a világon semmi köze a túlfesz védelemhez.

Tök fölösleges túlfeszvédőt tenni az ups elé, pláne hogy annak ez is a dolga, meg egymást jól be is hülyítik.

Az meg a legszebb amikor van egy tüske, túlfeszvédő levág, emiatt ups tápról megy amíg bírja. Holott normál esetben lett volna egy 2mp-es akku üzem oszt kész.

Előzmény: ficere50 (41287)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41293

Tényleg, mintha lennének elöl varisztorok...? Már régen javítottam.  :-((

Előzmény: damatic73 (41290)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41292

Gépkocsi centrálzár. Kici óccó, kínai, nédezer.

damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41291

Még szerencse.

Egyébként megint az ügyféllel szemben tanúsított gazdasági és szolgáltatói kiszolgáltatottság megalapozta erőfölényről beszélhetünk esetedben. Ugyanis az tény, hogy a szolgáltatási szerződésben folyamatos szolgáltatásra szerződik a szolgáltató, és az nem szünetmentes szolgáltatást jelent, és a nem várható üzemzavarok elhárítása, stb, minden szépen le van fektetve, azonban ha te megteszed a kellő óvintézkedéseket, és annak ellenére a szolgáltató hálózatán tapasztalható üzemzavar miatt tönkremegy a rákapcsolt berendezésed, az a szolgáltató felelőssége, és kötelessége a kártérítés.

Megint azt tudom mondani, hogy ilyen esetekben vissza kell vágni, hogy semmi gond, az összes fórumon (Békéltető Testület, Kormányhivatal Fogyasztóvéfelmi blabla, OFE, GVH, stb.) feljelentést teszel, és pert indítasz, de abban már az összes, az üggyel kapcsolatos költségedet is követelni fogod.

Előzmény: peti.olah (41289)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41290

Az UPS-eken a tápbemeneteken általában fúlfesz levezetőkkel kezdődik az áramköri kapcsolás. Gyakorlati tapasztalat: külön túlfeszlevezetőt elétettünk UPS-eknek, és össze-vissza hülyültek meg tőle, mert egy kis tüske miatt megzuhant a túlfeszlevezető (APC) után a fesz, erre az UPS (szintén APC) rögtön átvágott akkus üzemre. Ezt rutinszerűen űzve kb 3 hónap alatt kinyítra az akksiját, tehát zákutca.

Előzmény: ficere50 (41287)
peti.olah Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41289

Egy legalább 10 éves APC. Nem a biztosítékja oldott le. Ha akkuról bekapcsolom, pár másodperc után az összes funkciójelző ledje egyszerre villog, ha megkapja a hálózatot, akkor azonnal kikapcsol, és nem reagál semmire.

Végül is használtan jutottam hozzá, kidobták, mert 2 akkut kellett volna benne cserélni. Nekem 6 évet szolgált, és végül is megvédte a számítógépet. Már megvan az utódja, tavasszal meg lebiztosítózom, ha bejön a zivatar szezon.

Előzmény: gabrielke (41286)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41288

Mire összegányoljátok, ez is annyiba fog kerülni. Akkor miért nem a kész a jó? (pláne, ha van...)

ficere50 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41287

Az UPS-eknek is kapcsolóüzemü tápjuk van, ami eléggé érzékeny a túlfeszre. Én betennék egy túlfeszlevezető (védő) elosztót, dugaljat stb.Pláne, ha ez gyakorta előfordul. (Belkin)

Előzmény: gabrielke (41286)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41286

Elég gáz az a szünetmentes, amit meg tud ölni egy feszültséglökés. Lakásbiztosítás elvben jó lehet.

Vagy ha van az ups-ről számla, azon szokott saját biztosítás lenni (benne van az árban) ami téríti a kárt. Persze lehet, hogy csak az ups-en túl levő dolgokra vonatkozik.

Ja, nem csak a biztosítékja oldott le?

Előzmény: peti.olah (41285)
peti.olah Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41285

Nálunk a fél faluban nincs villany, ha egy kicsit fúj a szél. Állítólag a falun kívül vmi nagyfesz vezetéket csapkod össze a szél. És nem tudják megoldani.

A multkor egy villanásnyi áramszünet (meg vmi feszültséglökés) a szünetmentes tápomat ölte meg. Az áramszolgáltatónál elhajtottak, h verjem le a biztosítón, ha van lakásbiztosításom.

Előzmény: ficere50 (41280)
horex Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41284

Üdv

Keresek 12V elektromágnest tolórúddal

Hogy érthetőbb legyek, semmi cifra, tekercs-benne egy rúd ami fesz hatására kifelé mozdul

Egy hűtővitrin 2 tolóajtaját kellene reteszelnem/távvezérelnem így csak ez jöhet szóba

Lehet persze kapni elektromos reteszt 15-20ezer körül, de a megrendelő máris szivja a fogát

Ha valami kis talpas/csavarozható , "kompakt", elektromágnest találnék "ócsón" jó lenne

Persze gugliztam, de ilyenre nem akadtam

by horex

Peter atyuska Creative Commons License 2011.12.06 0 0 41283

MSZ 2364-523:2002 szerint falban egyerű vezeték 6 os réz 34 A maximum.

Előzmény: vercse2 (41281)
ötfelezős Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41282

Szerintem 34 A, és az ELMŰ jólelkűen felfelé kerekített. :)

Előzmény: vercse2 (41281)
vercse2 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41281

Sziasztok!

Valaki megtudja mondani nekem, hogy a most érvényes szabvány szerint 1 fázisú védőcsőbe szerelt 230V hálózatra kötött

6mm2 keresztmetszetű réz vezetéknek mekkora a terhelhetősége?

Régebben a táblázatban ez "B" kategória volt és 47A volt a terhelhetőség, de most az ELMŰ szerint csak 35A ez régebben az "A" kategória volt.

Elmű egységesen 35Anak veszi, de az ELMÜnek nincsen joga érvényben lévő szabványt felül bírálni ezért kérdem, hogy jelenleg mi a  hatályos, elfogadott.

ficere50 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41280

Egyre jobban közelítünk az igazsághoz...

Nálunk is, orkán esetén, többször volt üzemzavar (1-2 fázis kiesése), írtam e-mailt az EON-nak, kijöttek, távtartókat betettek, megköszönték levélben a jelzésemet, azóta egyszer sem volt üzemzavar! Ennyi...

Előzmény: damatic73 (41274)
ötfelezős Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41279

Több is.

A vezeték terhelhetősége és az érintésvédelem által meghatározott közül az erősebbik.

Előzmény: yetibácsi (41278)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41278

igen, ez megmagyarázná a dolgot. Vajon van arra valami szabvány, hogy mekkora biztosítékot lehet a hálózatra szerelni?

Előzmény: damatic73 (41274)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41277

elnézést és köszönöm a türelmedet...

Előzmény: Fázisceruza (41275)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41276

ezerszer reklamáltam már, és sajnos akkora területről van szó, hogy nem tudom bejárással megállapítani - főleg szélcsendben - hogy hol is verődhetnek össze az ágak

Mifelénk (DÉMÁSZ) két oszlop között, minden féltávon van a vezetékeken távtartó. Ha felétek nincs, akkor az baj. Ha bárhol közé van nőve a faág, akkor a terület tulajdonosának kötelessége gondoskodni a nyesésről. Ha az az önkormányzat, akkor ott panaszkodj. Ha leráznak, akkor fenyegesd meg feljelentéssel (közüzemi szolgáltatás veszélyeztetése), perrel (távol voltál otthonodtól, ezért nem vetted észre a kiesést, leolvadt a hűtőd, két disznó volt benne, szétfagyott a boyler, akármi - nem kell perelni, csak vegyenek komolyan).

Előzmény: yetibácsi (41273)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41275

Tényleg értelmezhetetlen amiket írkálsz.

Előzmény: yetibácsi (41271)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41274

Az ELMÜ is az önkormányzatra mutogat, de mégis az Elmü szokott évente ágat ritkítani a környéken

Igen, mert az önkormányzat, mint közigazgatásilag illetékes rendeli meg a munkát, és az ELMŰ végzi el.

Mostanában mindig több megszakítót is lecsap - szürkét és kéket is

Az 16 és 20 Amperes. Egyik oka lehet, hogy mostanában lecsapja, hogy a szolgáltató valszeg nagyobb biztosítékokat szerelt a hálózatra, és valszeg rossz a hálózat NEFH-ja a vonal transzformátoránál, ezért ugorhat fel a nulla vezető feszültsége a hozzá csapódó fázisvezető feszültségére. Vagy nem is tudom, most milyen módon kell kialakítani a hálózatokat...

Előzmény: yetibácsi (41273)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41273

ezerszer reklamáltam már, és sajnos akkora területről van szó, hogy nem tudom bejárással megállapítani - főleg szélcsendben - hogy hol is verődhetnek össze az ágak. Az ELMÜ is az önkormányzatra mutogat, de mégis az Elmü szokott évente ágat ritkítani a környéken...  Az érdekes az, hogy korábban egyszerűen csak nem volt minden körön áram a házban, de a megszakítót soha nem csapta le. Mostanában mindig több megszakítót is lecsap - szürkét és kéket is - ezért gondoltam, hogy telken-házon belül van a probléma.

Előzmény: damatic73 (41270)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41272

Van még egy tippem. Rossz lehet a védőföldelőd, vagy úgy egyáltalán a NEFH csatlakozásod a fogyasztásmérőnél, de akár a hálózaton is, és a szél, faág egy fázisvezetőt csap hozzá a nullvezetőhöz, ami pillanatszerűen felugrik 0+X voltos feszültségre, de biztosan több lesz a másik kettő fázisvezető és a nulla közötti feszültség, mint 230V, de inkább ugye a 400V felé tendál. Ki vannak centizve a kismegszakítók a terheléshez, és a nagyobb feszültség azon a két fázison ugyanazon fogyasztókon (ellenállás) nagyobb áramot hajt át, ami miatt leold az a két kismegszakító.

Előzmény: yetibácsi (41266)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41271

sajnos megint félreérthető voltam... A telken belül földkábel van, a probléma a telken kívül jelentkezik, valahol az utcán, a környéken...

Előzmény: Fázisceruza (41269)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41270

Igen. Ha a te telkeden faág nőtt a vezetékek közé, akkor neked kell a nyesést állnod (legtöbb esetben a szolgáltatónál kell megrendelni, meg ne csapjon, vagy bevállalod suttyomban saját felelősségre). Ha közterület felett van faág közénőve, akkor önkormányzati feladat a munka megrendelése. Ha nincs zavaró faág, akkor nézd meg, hogy két oszlop között van-e a vezetéken távtartó szigetelő. Ha nincs, akkor a szolgáltatónál reklamálj, hogy ez rendkívül gyakran okoz nálad problémát még kisebb szeleknél is, és rakjanak rá, mert ez így nem szolgáltatás (amúgy meg ezért szedik be a nem kevés hálózatfejlesztési hozzájárulást). Hozzáteszem, ez kisfeszültségű hálózatokon filléres dolog, régen úgy csinálták, hogy 16mm-es vastagfalú vezeték védőcsövet hozzákötöztek huzallal a vezetőkhöz keresztben, és már nem is bírta összelengetni a szél a vezetékeket.

Előzmény: yetibácsi (41268)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41269

hát persze, hogy tudsz tenni ellene.

A légvezetéket cseréltesd ki földkábelre.

Előzmény: yetibácsi (41268)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41268

és tudok ez ellen tenni valamit? Nagy a telek, és nagyon messze van a villanyóra, főleg éjjel és hidegben :-)

Előzmény: Fázisceruza (41267)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41267

lehet

Előzmény: yetibácsi (41266)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41266

igen, a boyler vezérelt, és van azon a körön más fogyasztó is (de használaton kívül volt). Felmerült még egy szempont. Erdőben lakunk, és ha fúj a szél, a gallyak gyakran összecsapják a vezetékeket, és nincs (minden körön) áram a házban. Eddig ilyenkor a megszakítót nem csapta le. Most igen, és viharos szél is van - lehet, hogy mégsem a házban van a probléma?  (Köszönöm az eddigi segítséget)

Előzmény: ficere50 (41265)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.05 0 0 41265

Ehhez csatlakozom én is. De még nem esett szó arról, hogy vezérelt-e a boyler ák., illetve mekkora a kismegszakítók értéke(amper), nincs-e a kör mással terhelve: boyler + más fogyasztó ugyanazon az áramkörön stb....

Előzmény: Fázisceruza (41263)
zordonC3 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41264

Szerintem nekem van ilyen de nem akarlak hitegetni. 3x10A-m volt, és az ELMŰ cserélte az egyik 10-est. Talán nem a kukába dobtam... Megnézem.

Előzmény: Beaboby (41241)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41263

Szerintem, csak két kismegszakítót csap le, nem fáziszárlat.

Előzmény: Lacivill (41260)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41262

Én is láttam ilyet, nem egyet, nem kettőt, csak mint írtam állati ritka eset. Nem valószínű.

Előzmény: Lacivill (41259)
Snakeins Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41261

Alaphelyzetben nincsen zárlat - gondolom, alu vezeték lehet, vagy sodrott réz valahol, ami az idők folyamán fellazult és a kontaktus rossz lett. Ezen a ponton a kötés elkezd melegedni, a melegedés hatására a kötés vezetőképessége méginkább romlik, ez további melegedést okoz (un. lavina effektus) ami azt eredmményezi, hogy a fémvezeték elkezd ízzani. Ez az ízzás tönkrethette a szigetelést, ami elszenesedettés maga is vezetővé vált.

Ha a kötődobozban szorosan begyűrve melette van a másik áramkör fázisvezetője, elszenesíti annak is a szigetelését  és amikor, mondjuk 1-2 órás működés során a hibás kötés eléri azt a hőfokot, hogy a szigetelések is vezetővé válnak, a két fázis között zárlat keletkezik.

Persze, nem 100%, hogy ez okozza a jelenséget, de majdnem bizonyos.

Előzmény: yetibácsi (41256)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41260

Ettől mért csapna le 2 fázis?

Előzmény: Fázisceruza (41258)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41259

Szerintem aki beirta azért irta bele mert találkozott ilyennel, és én is csak ott a nulla égett szét, és egyik fázissal jött össze idönként.

Előzmény: Fázisceruza (41257)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41258

CSöpög bele a víz a szabályozóba.

Picit életveszélyes csak.

Előzmény: yetibácsi (41256)
Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41257

Elképesztően ritka, mikor az egyik kötés átégeti a másik szigetelését is.

Nem lehetetlen, csak valószínűtlen.

Előzmény: Lacivill (41253)
yetibácsi Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41256

Én is a boylerre gyanakszom - egy 2 éves Hajdú Z 200E...  azért vagyok bizonytalan, mert mégiscsak van melegvíz, azaz a boyler működik, vagyis nincs minden bekapcsoláskor zárlat...

Amúgy valóban két megszakító old le. Többektől elnézést a pongyola megfogalmazásért, a készülékek valóban nem három fázisúak...

Előzmény: Snakeins (41251)
zordonC3 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41255

Köszi a gyors választ. Kicsit félreérthetően fogalmaztam, a lámpatest vezetékén __nincs__ kötés, pusztán maga a vezeték menne kb 5 centiméteres szakaszon a glettelésben. Így sem túl jó megoldás (bontásnál), de nincs jobb 5letem. Kötés nincs benne, a kismegszakítótól a lámpatestig nincs sem kötés sem kötődoboz (kivéve magát a villanykapcsolót)

Előzmény: Lacivill (41254)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41254

Te is irtad, hogy tákolás lenne, az meg nem szabványos.

Szóval nagyon nem szabványos a gipszkartonban kötést csinálni, elágazó doboz behelyezéssel akár jó is lehetne.

UTP meg nem igazán erősáramú megoldásra tervezték.

Előzmény: zordonC3 (41252)
Lacivill Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41253

Én is erre tippelnék.

Előzmény: Snakeins (41251)
zordonC3 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41252

Sziasztok

tákolnék pár dolgot a házon.

Szabályos-e 2x0.75-ös "fekete lapos" csillárhoz menő réz vezetékre rákötni a max. 100W- (4x25W-os izzó) lámpatestet? Az a baj, hogy kb 5 cm-es szakaszon csak úgy tudom vinni hogy a gipszkarton_ban_ (nem felette!) vések egy hornyot, majd beleglettelem a vezetéket. Melegedhet? (ki kell ugyanis kerülnöm az utólagos beépítés miatt egy gipszkarton CD profilt mégpedig a lakótér oldaláról)

A másik hogy UTP kábelen (mert más nem fér oda) kellene 7 eret vinnem 230V-os feszültséggel. A túloldalon 6 db motoros zónaszelepem van a padlófűtéshez, melyeket központi zónaosztó vezérel, max. 3W terhelés / zónaszelep. El lehet (szabad) ezt vinni védőcsőben egy UTP kábelen? Engem a 230V aggaszt illetve az UTP nagyon vékony erenkénti szigetelése (átüthet?)  Egy kábel fér bele, kizárt a 7x0.75 vagy hasonló. Esetleg még riasztókábel talán beférne.

Üdv

Snakeins Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41251

Ez a hiba elégett kötésekre utal - valószínüleg annak a fázisnak a kötése, amelyen a boiler van, elégett, elégette a mellette lévő fázis szigetelését is, és amikor a boiler bekapcsol, az elégett szigetelés áthúz a két fázis között.

Előzmény: yetibácsi (41245)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41250

Háztartásban melyik boyler, vagy hűtő megy 3 fázisról? (igaz, 40 éve láttam boylert 3 f-on)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41249)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41249

"vagyis valamelyik készülék hibás."

Mégpedig valószínűleg egy három fázisú készülék.

Előzmény: ficere50 (41248)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41248

Gondolom, ezt úgy kell érteni, hogy Nálad leold 2 kismegszakító. Az, hogy elmegy, nálunk azt szokta jelenteni, hogy az áramszolgáltató részéről, vagy a betáp oldal felől szűnik meg a feszültség. Itt fogyasztói hibáról kellene beszélni, vagyis valamelyik készülék hibás. Ha időszakosan leveszed a hálózatról valamelyiket, behatárolható a hiba okozója. (lásd előbbi elmélet)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41247

"Három fázis van a házban, ebből kettő 4-5 óránként elmegy"

Hova megy el?

Fázisceruza Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41246

A valóban úgy van ahogy írod (én kétlem), hogy két fátis megy le, akkor az ugye fáziszárlat lenne, viszont azt egyik említett készülék se tud produkálni.

Inkább valószínű, hogy két kismegszakító old le, amik egymás után vannak, és ezt pl okozhatja, egy csöpögő bojler.

Ha nem régi a bojlered, kb 3-4éves, akkor abban közvetlenül a hőfokszabályozóba folyik bele a víz. Az tud ilyet ilyet produkálni. 

yetibácsi Creative Commons License 2011.12.04 0 0 41245

Üdv,

tanácsot szeretnék kérni. Három fázis van a házban, ebből kettő 4-5 óránként elmegy, legutóbb ma éjszaka. Ezeken két szakaszos üzemű készülék van, egy villanybojler és egy jégszekrény. Lehet, hogy ezekkel van a gond, vagy valami más probléma lehet?

DkGrinder Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41242

A  szegedi úton (rákosrendezőn ) pár napja láttam, hogy 10-es van-e azt n tudom.

Előzmény: Beaboby (41241)
Beaboby Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41241

Igen olyan is van de nekem még a réggebi BK érdekell !

Üdv.

Előzmény: real_geri (41240)
real_geri Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41240

nem BS? bakony-siemens

Előzmény: Beaboby (41239)
Beaboby Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41239
ficere50 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41238

Igazad van, bár a csúcsfesz 230*V2=325 V. De biztos, ami biztos...

Előzmény: DkGrinder (41237)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41237

600V

Előzmény: ficere50 (41236)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 41236

Akkor az a kazán egy "nagy vízteres", vagyis nem átfolyó rendszerű? Mert különben a gázégő túlforralná a vizet, ha leáll a keringetés.(ha tényleg külön üzemel a szobatermosztát és a szívattyú). Ebben az esetben meg valóban csak a mágnesszelep-kazántermosztát kapcsolatban lehet a "kutya elásva".Tégy próbaképpen a kazántermosztát két érintkezőjére egy ~47nF 400 V-os kondit.Ha már ettől meghúz a szelep, akkor menj lejjebb a kapacitással. Aztán meglátjuk...

A szomszéd témáról: szerintem a zavarodat elsődlegesen a saját kisfesz.hálózatod közvetíti a lakáson beleül, nem a tipikus RF irány.

Ezért nem terjed messzebbre.(?)

Előzmény: LyPapa (41234)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41235

Hát igen. Mintegy 2-3 napig, valóban macera volt. Napi kb. 2-3 alkalommal, mintegy 10 másodperc időtartamra. Utána vettem egy IWATSU szkópot, és megtaláltam, mi a nyavalyája a pár elemből álló kis kapcsolásnak. Az új szkóp segítségével láthatóvá vált sokminden, amit a korábbi, kis orosz csoda elnyelt, mert nem volt elég a felbontása.

Előzmény: ficere50 (41233)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41234

Valószínű nem sikerült elolvasnod a rendszerem működését leíró hozzászólásomat.

A szobatermosztátnak semmi köze nincs a gázégő direkt vezérléséhez, a kazánon kívüli szivattyút indítja vagy állítja le. Én balga magyar, elfelejtettem a konnektorból kihúzni a szivattyú dugaszát, így nyáron, hűvösebb időben, csendesen keringtette a vizet  a rendszerben.

Azt is megírtam vala, hogy AM Micro rendszer használatánál is megjelent a zavarjel. Nekem, mint egyszerű lelkületű embernek, ez szimplán annyit jelent, hogy az antenna szépen begyűjti  zavarjelet, adott esetben a zaj olyan mértékű, hogy a hasznos jelet gyakorlatilag agyonüti.

A dolog viccesebb oldala, hogy egyik szomszédom sem tapasztalja a TV adás zavarását (!).  Megkérdeztem, nem csak tippelem, mivel fogalmam sem volt, mi okozhatja a zavart, hátha náluk üzemel valami zavaró berendezés.

Szóval, akkor, hogy is állunk a 'saját rendszer OK, szomszédoké zavart' kérdéssel ? Mert ezt egy egyszerű RC tag kazántermosztát mágneskapcsolót vezérlő érintkezői közé illesztésével még mindig nem tudom képbe helyezni ...

Előzmény: ficere50 (41232)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41233

Mondjuk: ez egy elég aljas dolog volt....

Előzmény: LyPapa (41230)
ficere50 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41232

Nem teljesen értünk ebben egyet: mert a jel/zaj viszony javítása másképp is lehetséges.Nagyobb árnyékolási-tényezőjü levezetőkábel, jobb irányérzékenységü antenna, pontosabb irányba állítás, stb. alkalmazása. Az erősítés erre vonatkozott és nem a mostani zavart jel erősítésére! (minél nagyobb a hasznos jel, annál kevésbé zavar a zaj)

Hogyan zavarhatott volna szobatermosztát (nyáron), ha nem volt záródó áramkör, hiszen nem is ment a gázszelep ?                                "Az egyszerűségnek nincs határa :) "

Előzmény: LyPapa (41219)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41231

Szeretek X faktorosat játszani, felfedezni a kezdő tehetségeket:-D

Előzmény: user.56 (41227)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.02 0 0 41230

'Lehet a te tévéd nem fog sercegni utána, de a szomszédoké igen.'

Megfogtál :) Ezt hogyan lehet előidézni ? Egyszer volt, hol nem volt, készítettem egy 10 ns méretű tüskéket adó jelgenerátort.

(TDR, szkópos kábelméréshez)

Akkor símán elő tudtam idézni a panelház elég sok TV-jén a  keresztbe-hosszába havazást.  Egy adott környezetben nem volt kivétel :)

Előzmény: pajaci (41222)
Prefetto Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41229

Ez van eladó, meg 1 Finder sokrétűen állítható astabil-monostabil-időzítős-lépcsőházi- relé, vegyétek és vigyétek.

adb3375 Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41228

"Hogy értsük: mindkét időtartam állítható kell legyen?"

Két bekapcsolás közötti idő is, valamint a bekapcsolás hosszúsága is állítható legyen. Magyarul a ki- és bekacsolt állapotok ideje kölün-külön is állíthatóak legyenek, és ezt automatikausan végezze folyamatosan éveken át.....

De ahogy látom a CRM-2H jó lehet a "bajomra".

laci.

Előzmény: Prefetto (41209)
user.56 Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41227

X. Kőbánya

Miért kérdezed?

Előzmény: DkGrinder (41226)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41226

melyik kerület ?

Előzmény: user.56 (41224)
gabrielke Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41225

Szerinted hogy hívjuk azt, amikor nem a kiváltó okot szüntetjük meg? :)

Előzmény: LyPapa (41223)
user.56 Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41224

Budapest

Előzmény: DkGrinder (41221)
LyPapa Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41223

Tehát azt mondod, hogy amennyiben nem tehermentesítem a kazántermosztát kapcsolóját, akkor csak tüneti kezelés a zavarszűrő ?

Előzmény: pajaci (41222)
pajaci Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41222

Egy darab ellenállás kell mindössze az opto elé, a működtető áramhoz szükséges feszültséget pedig le lehet venni a kazán tápjáról.

Nem kell semmi a szekunder oldalon gyakorlatilag.

Kb. 8 forrasztásról van szó, ez megoldás, amit te csinálsz a zavarszűrővel, az csak tüneti kezelés.

Lehet a te tévéd nem fog sercegni utána, de a szomszédoké igen.

Ha fáj az ember foga, akkor jobb és egyszerűbb is az algopyrin, mint a fog megjavítása szerinted?

Előzmény: LyPapa (41220)
DkGrinder Creative Commons License 2011.12.01 0 0 41221

Merre felé laksz?

Előzmény: user.56 (41217)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41220

Attól tartok, túl bonyolulttá válna, mert a relé kisáramú, vezérlő oldalon is kell, hogy tápot kapjon, ha jól láttam, 1.2 vagy 1.4 V-ot.

Köszönöm a javaslatot, a relé nagyáramú oldalára ugyanúgy kell egy RC tag, legalábbis a relé leírásában javasolt kapcsolás szerint.

Előzmény: pajaci (41216)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41219

Az egyszerűségnek nincs határa :) Mikor nem volt még fűtési szezon, a szobatermosztát kapcsolgatott, és nem volt TV vételi zavar.

A kazántermosztátot pedig kézi tekergetéssel bírtam rá a színvallásra.

A TV jel vételét kívánom zavarmentessé tenni. A probléma, hogy az antennajelet növelhetem, de sajnos a zavarjelet is növelem, hiszen az antennának fogalma sincs, honnan is jön a jel, és hogy egy (szélessávú) zavar vagy tényleges adás-e ?

Előzmény: ficere50 (41205)
Tamáss Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41218
Előzmény: bexxter (41183)
user.56 Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41217

Sziasztok!

Nem sokára remélhetőleg befejezem a villanyszerelői képzést. Az lenne a kérdésem, hogy egy kezdő villanyszerelőt nagyon minimális gyakorlattal (mert az iskola gyakorlat szempontjából /meg elméletből is/ szar), milyen eséllyel tudna elhelyezkedni szakmán belül ma?

Illetve tudnátok tippeket adni egy kezdő kolega számára?

pajaci Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41216

Tegyél be szilárdtest relét, a zavart okozó érintkező után.

Mondjuk egy ilyet.

http://hu.rs-online.com/web/p/nyak-szilardtest-relek-ssr/6675234/

Előzmény: LyPapa (41199)
DkGrinder Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41215

Sajnos nem nagyon létezik más márka aminek ilyen a termékpalettája és elérhető áron lehet kapni. Ha gyorsan kell én is ezeket szoktam venni, ha nem sürgős legyártom :-D

Előzmény: Lacivill (41210)
real_geri Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41214

állítólag egy digitális mérleg már kifeküdt, más még nem

pedig az már %25-30% néhol

Előzmény: jó hír (41213)
jó hír Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41213

minden működik, nem térdelt le semmi?

Előzmény: real_geri (41212)
real_geri Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41212

ma is jó napom volt :)

Kimegyek zsugorfóliázó gépet jaítani, és nézem, nem akar rendesen se fűteni, se hegeszteni

Mikor megjegyzik, volt hálózaton szerelés, mert megbüntették őket, hogy nincs "föld vagy mi, meg biztosítás" :) akkor gyanút fogtam, rámérek, 160V. hegesztés közben 150.

De mikor fűt, akkor nem halványabb a lámpa hanem világosabb.

levszem a doboztetőt, hát látom, 3f betáp, nulla, föld, és mikor 160V van az egyik dugaljban, akkor 285V a másikban.

És elmaagyarázni érthetően a kuncsaftnak, mi az a nullaszakadás, és miért nem ér rá a januári hajtás után megcsináltatni villanyszerelővel. és miért van az, hogy ha átdugjuk a 280V-ot tudó dugaljba a gépet (3700W) akkor miért lesz abban 160V és a másikban 160 helyett 280V :)

istenem, nem volt egyszerű

gabrielke Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41211

Kösz az infót!

Előzmény: DkGrinder (41208)
Lacivill Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41210

Én se tartom a "márkát" nagyra, de ilyen jellegű kapcsolót itt találtam. Ha van ötleted más márkából ami elérhető akkor örömmel veszem.

Előzmény: DkGrinder (41208)
Prefetto Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41209

Hogy értsük: mindkét időtartam állítható kell legyen?

Előzmény: adb3375 (41206)
DkGrinder Creative Commons License 2011.11.30 0 0 41208

Az elkóval vigyázni kel.  Nagyon jópofa termékeik vannak, de gagyi alkatrészekből. 6db eszközből 3 ban elromlott a kapcsoló relé. 16 Ampert bír, én 300mA-t kapcsolgattam vele. Fél év állás után kikapcsolt állapotban beragadtak az érintkezők. A boltok nem vállaltak rá garanciát. Bár akiben van egy kis műszerész ambíció meg lehet javítani. Omron relékkel örök darab is lehet, bár volt már kijelző meghibásodásunk is kettő .

Előzmény: Lacivill (41207)
Lacivill Creative Commons License 2011.11.29 0 0 41207
Előzmény: adb3375 (41206)
adb3375 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 41206

Sziasztok,

Olyan időkapcsolót keresek ami folyamatosan kb. 5-40 percenként bekapcsol kb. 0,1-10 perc időtartamra, (állíthatóan). 230VAC feszültségről működik, a kimeneten egy záró érintkező elég.

Típus megjelölést és fellelhetőséget kérnék.

Köszönettel: laci

ficere50 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 41205

Itt látom én is a megoldást, de azért megközelíthető a probléma megoldása úgy is, hogy a tv-jel vételét teszem zavarmentessé: pl. az antennajelet növelem, a levezetőkábel árnyékolását javítom stb.

A hibakeresésnél miért nem lett próbaképp áthidalva akár a kazán- akár a helyiségtermosztát? (egyszer ez, egyszer az?)

Továbbá az áthidalással modellezve a termosztátok érintkezőit?(nyit-zár?)

A leírtakból meg kiderül, hogy ez egy rém egyszerű kazán (villamosan), olyan mint a régi FÉG C-10-es "cirkó".Abban volt egy előremenő-víz termosztát, egy mágneszelep egyenirányító híddal 230 V-ról, egy védelmi termosztát a hőcserélő falán, egy keringető szivattyú és a szobatermosztát.Ennyi! A szobatermosztát indított, a kimenővíz lekapcsolta a mágnesszelepet, ill. vissza ...

Előzmény: LyPapa (41203)
ötfelezős Creative Commons License 2011.11.29 0 0 41204

kettős szigetelésű berendezések házát miért tilos leföldelni

Annak a szakirodalom szerint egy oka van, mégpedig az, hogy a kettős szigetelés biztonságosságán a védővezető csak rontana, mivel a védővezető alkalmazásának vannak veszélyei. Fázis-védő csere, rossz érintésvédelem esetén a hibafeszültség megjelenése a hibátlan készülék testén, a csatlakozóvezetékben fellépő zárlatok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41157)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41203

Köszönöm szépen a segítséged. Találtam előregyártottat itthon, a Conrad-nál, holnap hívom is őket.

RÁDIÓS ZAVARSZŰRŐ KONDENZÁTOR RC KAPCSOLÁSBAN 0.1 UF-100 R

Rend. sz.: 456144
595,- Ft

Előzmény: peti.olah (41202)
peti.olah Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41202

Próbálj meg a termosztát érintkezőjével párhuzamosan kötni egy soros R-C tagot. 100 ohm-100nF az általános, de ebben a nagyságrendben minden közelítő jó lehet.

http://datasheet.elcodis.com/pdf/31/58/315878/pmr209mc6100m100.pdf

Előzmény: LyPapa (41199)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41201

Erre szolgál a második hőkapcsoló, az ún. biztonsági, vagy megfutás gátló kapcsoló.  Ez sorba van kötve a mágneskapcsoló vezérlő termosztáttal, mégpedig a termosztát és a gázégő mágnesszelepe közé iktatva. Azaz, ha egyszer túlmelegedett a rendszer, csak kézi reset-tel tudod a normál működést visszaállítani. (A reset-et a biztonsági szelepen található pici gombbal tudod elvégezni)

Előzmény: gabrielke (41192)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41200

Szia gabrielke,

- Nem tudom, mit nem jól írtam le. A kazánt a SAJÁT termosztátja vezérli direktben, és indirekt módon - a víz keringtetés miatt bekövetkező hőmérséklet eséssel - a szobatermosztát. Ez utóbbi csak a keringtető szivattyút vezérli.

- Hacsak a kazántermosztáton belül nincs zavarszűrő, akkor a rendszerben másutt biztosan nincs.

Ha mond ez a típus valamit: TG200 , ez a  kazántermosztát.

Előzmény: gabrielke (41193)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41199

Kedves Ezermester,

- Valami félreérthetőt írhattam ... A kazánom szimpla őrlángos készülék, és bizony, gyárilag olyan, hogy elveszed a gázégőtől a feszültséget, akkor kioltja a főégőt, és csak az őrláng marad. Ha ráadod a 220-at, akkor megnyitja a csapot (semmi fokozatosság), és

az égők szépen adjak a meleget.

Ezt csinálja a vezérlő, kazánban beépített termosztát is, vele sorba van kötve egy 120 fokon megszakító biztonsági kapcsoló. Semmiféle barkácsolás nem volt, gyári alkatrészt cseréltem gyári alkatrészre. A 4 db csavar kihajtása, két db vezeték lehúzása és visszadugása attól tartok, némi oktatás után egy ötéves gyermeknek sem jelentene megoldhatatlan feladatot.

- Új korától megvan ez a TV zavar, de jópár évig kábel TV volt, és arra nem volt lényeges hatással. Az AM micro-t, valamint a Mindig TV-t viszont zavarja új korától (!!!), csak nem derült ki, hogy a kazánunk a bűnös. Arra gondoltam, hogy a közelben valahol pl. fóliahegesztővel dolgozik valaki. Lényeg: helyi antennával veszi az adást és a zavart is :(

- Amiket itt írogattál, annak semmi köze a kazánom működéséhez. Sem ventillátor, sem automata gyújtás nincs benne, sem tűztér szellőztetés, stb.

- Amiatt fogtam neki a kazánom rendbetételének, mert a kihívott szakemberek olyan munkát végeztek, ami nem tette indokolttá, hogy még egy alkalommal beengedjem a házamba bármelyiket is ...

Ha valaki azt mondja, hogy két sorbakötött hőkapcsoló, egy mágneskapcsoló, egy lámpás főkapcsoló, valamint  3 szál drót meg egy sorkapocsléc bonyolultsága olyan magasságokban leledzik, hogy az funkcionálisan, akár elemenként nem helyettesíthető intelligensebb működést megcélzó elemekkel, hát tegye :)

Én mindössze azt szeretném megoldani, hogy ne keltsen zavart a TV vételben a főégő kikapcsolása. Mivel a gyári TG 200 típusú termosztát eredetije és cseredarabja is pont ugyanazt teszi, nyilván valamit változtatni kellene. Erre szerettem volna javalatokat kapni. Érdektelen, hogy ívhúzás, vagy prellezés az ok, a megoldás érdekelne.

Segítségeteket és türelmeteket köszönöm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41189)
bexxter Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41198

Szia!

Köszi ezeket is, barátibb árak, mint a Popp (már nem kapható minden eleme) vagy a Legrand hasonló rendszere. Végül mégis mozgásérzékelősre sikerült némi küzdés után rábeszélni a tulajt, amihez kap 1 távirányítót ha mindenáron állítgatni szeretné, így nem kell kapcsolóhoz vezetékeznünk stb. Nem egyszerű eset.. de szerencsére 30cm vezeték fog látszódni, "színrefújva" amit még épp elfogadott. :O

(kültéren az említett 30cm szakaszra MBCu vízbázisú festékkel halványan lekenve megoldás, vagy keressek valami UV állóbb vezetéket? a 30cm-en kívül 2,5m az falban lesz).

Előzmény: Reléguru (41191)
real_geri Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41197

nem az én kazánom, hála égnek. nekem kondenzácis van.

ez egy kb 25 éves kazán, most én bontottam meg a kapcsolótábláját.

van benne egy billenőkapcsoló a szivattyúnak, ha az megy, akkor a másik billenővel nyit a gázszelep, és ezzel ellentétesen dolgozik a 3-4 termosztát. ja, most jut eszembe, ezt benéztem, ez egy őrlángos készülék, tehát nincs égőgyújtáskör. lehet ezért normális itt így vezérelni.

mea culpa

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41195)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41196

Még azt is el tudom képzelni, hogy a kazánod már az első pillanattól kezdve így működik (tehát elvileg akár gyári elkötés is lehet), csak azért bukott le most a hibás bekötés, mert most ment tönkre benne a zavarszűrő. Tehát talán a kazánod mindig is "zizegéssel" állt le minden esetben, de a zizegés eddig nem zavarta a TV adást, ezért nem zavart téged sem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41195)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41195

"Ezt fogalmazd at, mert en sem vagyok eszement barom,"

Mivel

- egyrészt értelmes embernek tűnsz,

- másrészt pedig láthatóan nem értesz a kazánokhoz és ezt böcsületesen be is ismered,

ezért fel sem tételeztem rólad, hogy te veztékelsz át úgy egy kazánt, hogy a normál üzemnek része legyen az, hogy minden esetben vészleállással álljon le.

Viszont - amennyiben jól sejtem és ez tényleg vészleállás - feltételezek egy olyan nagytudású havert vagy szomszédot, aki így "megjavította" a kazánt. Na őt ne engedd a közelébe többet (és ezt a mostani hibát se ő javítsa meg).

"Szoval boven van gyarilag olyan gep, ahol a magnesszelepet zarja le a rendszer termosztat"

Ez kb annyira lenne ésszerű, mintha az autókat mindig a benzinvezeték csap elzárásával állítanánk le :) Persze az autó leáll így is, de valami miatt mégsen ez a normál üzem része.

A kazán leállásának folyamatába természetesen beletartozik a gázmágnesszelep lezárása is, de a kazán vezérlés nehogymár onnan tudja meg, hogy le kell állnia, hogy egyszer csak "elfogy a gáz" a csőből...

Tipp:

Nagyon sok kis gázégőnél pl teljesen normális és szabályos leállításnak számít az, ha a termosztát egyszerűen megszakítja az egész gázégő energiaellátását (mintha menet közben egyszerűen kihúznád a konnektorból). Lehet, hogy a tied is ilyen, ezt valószínűleg nem nehéz megtudni pl a gyártótól.

Előzmény: real_geri (41190)
real_geri Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41194

nem, a régi kazánokon így van felszerelve:

- a szivattyú indul ha a a kazán be van kapcsolva, és a víz melegebb mint 25 fok (feltételezhetően megy az égő

- az égő bekapcsolha tápot kap, és letilt, ha

-- a víz túllépi a max beállított hőfokot

-- a szivattyú leáll, emiatt a fűtőköri nyomás és/vagy hőfok túllépi a biztonsági értéket

-- a termosztát nem kér több meleget a radiátorokba

Normál kontaktusokkal megoldható, hogy ha bármely termosztát tönkremegy, akkor letiltson, és nem bekapcsoljuk a mágnest, hanem kikapcsoljuk, mivel a mágnesszelep állandó on egy billenőkapcsolóval, és ellen vezérlünk ki ágakkal 3-4 ponton. ha ide beteszek 5. pontként egy letiltó szobatermosztátot, az is a szelepet vezérli direktben, mégis normális megoldás, nem tákolmány.

Előzmény: gabrielke (41192)
gabrielke Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41193

Ez a hiba akkor se a szobatermosztát hibája (vagy nem jól írod le a rendszered).

A leírásod alapján az lehet, hogy leáll a szobatermosztát, felmegy a kazánhőfok, leáll a kazántermosztát is, de szar a mágneskapcsoló, vagy egy közbenső relé és nagy nehezen tud csak lekapcsolódni. Vagy a rugója rossz, vagy az érintkezői elégtek. Vagy azért mert régi, vagy azért, mert a mágneskapcsoló kicsit rövidzáras és jó nagy áramot kell kapcsolni a relének amitől az megég.

Előzmény: LyPapa (41169)
gabrielke Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41192

Az ember mindjárt a mágnesszelepet tudja kívülről piszkálni? Nem tűnik valami biztonságosnak... És ha rosszul vezérlem és folyton nyitva marad, akkor azért van valami ami megakadályozza legalább a gázömlést?

Előzmény: real_geri (41190)
Reléguru Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41191

Hello!

Peti.olah megoldása rendkívül szimpatikus, viszont, ha  működnie is kell, akkor:

- 1 darab RFSA 11B egyfunkciós kapcsoló alá építhető aktor, vagy

- 1 darab RFSA 61B multifunkciós aktor (impulzus relé funkció, időzített funkciós, stb)

- jeladónak 1 darab RF KEY 4 csatornás távirányító

- amennyiben helyi jeladó kellene és van sülyesztett kapcsoló, akkor a mögé egy RFIM-20 B kapcsoló alá építhető jeladó

- amennyiben nincs sülyesztett hely, akkor egy falra ragasztható, kapcsoló formájú jeladó RF WB 20

Figyelj arra, hogy a három dologból kettőt, valamilyen szettbe vegyél meg (Elko honlapján megtalálod a szetteket), mert úgy olcsóbb.

Üdv:

Reléguru

real_geri Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41190
"Nálad úgy néz ki, hogy  ezek nem normál, hanem vészleállások, ezért próbálkozik a vezérlés a láng gyors újragyújtásával (nagyfeszültségű zizegés). A láng leszakadásának számos oka lehet, szélsőséges esetben még az is elképzelhető, hogy egy eszement úgy köttötte be/át a rendszert, hogy a kazántermosztáttal nem a vezérlés megfelelő pontjára szól be, hanem közvetlenül a gázmágnesszelepet kapcsolgatja, az pl okozhat ilyesmit."

Ezt fogalmazd at, mert en sem vagyok eszement barom, es az a gyar sem, aki ilyen kazant gyart
En pl igy upgradeltem egy kazant, mert gyarilag is a gazegot kapcsolgatta magnesszelepen a termosztat, csak kellett egy masodik is
Szoval boven van gyarilag olyan gep, ahol a magnesszelepet zarja le a rendszer termosztat

Ami mukodest irsz, az a turbos kazanoke, nyilt egesteru kemenyes kazanra es kondenzaciosra sem igaz, elsoben nincs ventillator, es altalaban orlangosak, masikban elorekevert gaz-levego elegy megy az egoterbe :)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (41189)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41189

A gázégők tudtommal a következőképen indulnak (leegyszerűítve, ez alapján ne kezdj kazángyártásba):

bekapcs (pl beszól a kazántermosztát)

levegőfúvás (ventilátor) beindul

kazántér az átszellőztetési idő (tűztér+kémény teljes és biztonságos átszellőztetése) után mágnsszelep kinyit, gáz megindul, ezzel egidőben a gázba belógó nagyeszültségű derót végén egy szikra ZIZEGVE begyújtja a gázot

ha a lángőr (pici elekromos szemecske) aztat lássa, hogy már rendesen ég a tűz, akor szikra leáll, fűtés folyamatban

normál leállás:

termosztát beszól hogy elégmá

gázmágnesszelep lezár

légbefúvás (meg minden más leáll)

"láng megszűnt" vészleállás:

ég a tűz

lángőr beszól avezérlésnek, hogy jaistenem "mostmegmá nem ég a tűz"

vezérlés villámgyorsan beindítja a szikrát (amely ZIZEG, mint állat és vacak zavarszűrésű rendszernél nagyfrekvenciás/TV zavart is okozhat), hátha csak "leszakadt a láng" (eltömődött/vacak gázcső-rendszernél alacsony gáznyománál/stb előfordulhat)

ha a szikra nem gyújtja újra a lángot X másodperc után sem, akkor a vezérlés feladja a próbálkozást, elzárja mágnesszelepet majd leáll (okos kazán hibajelzéssel)

innen már csak a teljes indítási procedúra (tűztér+kémény teljes átszellőztetése/gázmentesítése) után hajladó újraindulni (okos kazán csak a hibajelzés kézzel történő nyugtázása után)

Nálad úgy néz ki, hogy  ezek nem normál, hanem vészleállások, ezért próbálkozik a vezérlés a láng gyors újragyújtásával (nagyfeszültségű zizegés). A láng leszakadásának számos oka lehet, szélsőséges esetben még az is elképzelhető, hogy egy eszement úgy köttötte be/át a rendszert, hogy a kazántermosztáttal nem a vezérlés megfelelő pontjára szól be, hanem közvetlenül a gázmágnesszelepet kapcsolgatja, az pl okozhat ilyesmit.

Ha ez ennyire meg/át van barkácsolva, akor szerintem hívj egy jó szakembert, aki átnézi a kazánod drótozását/működését, ez sokkal olcsóbb, mint később venni egy másik kazánt (a felrobbant helyett) és újra rakatni pár közfalat, plusz a kórházi kaja is borzasztó állítólag.

Előzmény: LyPapa (41181)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41188

"Nem, az egyértelműen a gázégő hangjának tűnik."

Tehát a gázégő sziszeg, amikor zavart észlelsz az Erőben.

Nálad a gázégőt kizárólag a kazán termosztát vezérli.

A szobai termosztát kizárólag a keringető szivattyút vezérli.

Tehát a szobatermosztátnak a világon semmi köze a gázégőhöz.

Akkor miért a szobatermosztátot cserélgeted, ha a gázégő sziszeg?

Előzmény: LyPapa (41180)
bexxter Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41187

A conrados alatt ezt érted?:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=617589

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=806011

A másikat (popp) sajnos nem találom, de a Marchiol forgalmazza, elszaladok hozzájuk reggel, köszönöm!

Előzmény: Lacivill (41185)
peti.olah Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41186

A tulaj vette a Vaterán, akinek hasonló ötletei vannak a két éve folyamatosan készülő házában :)

Lacivill Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41185

Popp rádiós rendszerére keress rá. A kapcsolóba csak 2db 4A-as elem kell. Mérete mint egy normál tapétakapcsoló. Vevője 65-ös dobozba befér.

Nem olcsó de jó.

Conradnál is van valami hasonló.

maltofer Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41184

távirányítós dugalj is megoldás lehetne. viszont nem tudom a kapcsolója mennyire IP védett az esztétikáról nem is beszélve. Másnak biztos lesz jobb ötlete.

bexxter Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41183

Urak, főként talán Reléguru!

Létezik valami rádiós kapcsoló megoldás, aminél nem szükséges a kapcsolót és a lámpatestet vezetékkel összekötni?

A probléma: háklis tulaj nem szeretne falon kívüli vezetékelést látni a házon. A külső burkolat terméskő.. a falban minden cső tele, nincs behúzási lehetőség (egy helyen nem is megy arrafelé semmi, amerre kéne). A ház sarkára szeretne világítást ami a garázsból is kapcsolható, meg a lakás bejáratától is. Egyszerű megoldásnak gondoltam egy mozgásérzékelős kisreflektort.. de ez sem tetszik neki. Természetesen ahogy kívül, belül sem játszik vésési lehetőség. A lámpa betápja épp még megoldott, csak a kapcsolókhoz a vezetékezés nem igazán :(

LyPapa Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41182

Ja, és így automatikus utókeringtetés is beállítható lesz.

Előzmény: LyPapa (41181)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41181

Utókeringetés nincs. Olyan ez a rendszer, mint a faék ...

1. A szobatermosztát érzékeli a hőmérséklet csökkenést, és bekapcsolja a víz keringtetését. Szivattyú csak a kazánon kívül van, 3 fokozatba állítható Grundfos.

2. A kazánban is csökken a hőmérséklet, és a szabályozó termosztát hiszterézisének megfelelő pontban indítja a gázégőt. (egy kattanás, nincs sziszegés)

3. Amikor a kimenő vízhőmérséklet eléri a kazán termosztáton beállítottat, a gázégőt kikapcsolja. Itt jön a sziszegés, majd kattanás.

4. A szobatermosztát kikapcsolja a keringtető szivattyút, amikor a beállított hőmérsékletet elérte a szobai levegő hőmérséklete.

A 3. és 4. közül az aktuális keringtetési sebesség, a kazán teljesítménye, stb. befolyásolja, melyik következik be előbb.

Ez a ciklus ismétlődik. Ha végre sikerül megoldani ezt a szerencsétlen zavarkeltést, akkor átalakítom a rendszert. A szobai termosztát

a jelenlegi beépített helyére lép, azaz ő fogja kapcsolni a gázégőt, és egy csőtermosztáttal kapcsolom a szivattyút. A rendszer behangolása után úgy gondolom, értelmesebb üzem érhető el, mint ami jelenleg van.

Üdv:  LyPapa

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41178)
LyPapa Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41180

Nem, az egyértelműen a gázégő hangjának tűnik. Pont ugyanaz a hang, mint amikor a bicikligumi szelepét megnyitod.

Mintha egyfajta 'lágy indítás ill. leállítás' lenne a gázadagolás oldalon.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41179)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41179

A 10-20 másodperc sziszegés biztosan a termosztátból hallatszik?

Előzmény: real_geri (41177)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41178

"Nem a szivattyú csinálja utókeringés közben?"

Jó gondolat, de azt állítja, hogy a szobatermosztát kattanása a sziszegés végén hallható.

Azt mondja, hogy a szobai termosztát tekergetésének sebességével arányosan rövidül a zavar ideje (legalábbis ezt vettem ki a szavaiból). Az utókeringetést egy ettől független időzítő/késleltető vagy egy másik (cső)termosztát vezérli, arra a tekergetés sebességének nem lenne hatása.

Minden jel arra mutat, hogy ez termosztát hiba. Érdekes egy szerkezet lehet...

Mondjuk az is hihetetlen, hogy létezik ilyen termosztát (pláne kettő is, ugyanazzal a hibával) szóval igen érdekes.

Előzmény: Törölt nick (41176)
real_geri Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41177

nem tudom, mit javasoljak, semmilen termosztát nem viselkedhetne így :(

így bármi más jó lehet :)

Előzmény: LyPapa (41174)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41176

Nem a szivattyú csinálja utókeringés közben?

LyPapa Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41175

Érdekesen működik a 'Paste' funkció, mindent kétszer mond, mindent kétszer mond :(

LyPapa Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41174

Javaslat ?

Az eredeti termosztát  T 200 vagy TG 200 - stilizáltak a betűk, és úgy néz ki, mintha két betű egymásra lenne csúsztatva.

Egyéb feliratok: C1 16(1.5) / 250~ , C1-2 6(1)/400~

Erre gondoltam:

Computherm Computherm WPR90-GD WPR90-GD - Csõtermosztát

Ennek szerelése egyszerűen megoldható

Előzmény: real_geri (41173)
real_geri Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41173

ez amit leírsz, megint nem prellegés, hanem egy váltórugó hibás szar kapcsoló.

a prell az a kattanó kapcsolónyelv visszapattogásából eredő 10101010 jel, nem pedig egy ívhúzás a lassan távolodó érzékelőtől.

sorry, de egy normális termosztát kell neked, nem pergésmentesítés :(

Előzmény: LyPapa (41169)
SZEGECS Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41172

Úgy tűnik, Indiában nem a szelektív hulladékgyűjtőbe viszik vissza a használt fénycsöveket, hanem inkább szétverik magukon:

maltofer Creative Commons License 2011.11.27 0 0 41171

Bocsánat az okoskodásért , én egy relé beiktatásával próbálnám megszüntetni a problémát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (41165)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!