Még mindig csak pislogok, nem tudtam, hogy ez ilyen aktív fórum... meg tényleg atom kedvesek is vagytok velem.
Szóval tegnap is kicsit késő volt, amikor regisztráltam, és ez volt az első nicknév, amit engedett az inda, de vagy a nyolcadik, amit beírtam, (hétig voltak ötleteim..) szerintem nem is vicces. Csináltam ma egy újat, de az meg nem tud elvileg erről, sosztán hová lesz a folytonosság? Valahogy a mostanit módosítani nem lehet? Holnap csinálok képeket!
Az lesz az, vagy az elromlott gyosítórendszer. Ha csak hirtelen nagy gázra csinálja, akkor az utóbbi, ha lassan nyitod rá és úgy is, (vagy csak úgy) akkor szinkron.
De honnan tudjuk hogy ő már úgy érzi hogy neki ez már nem élet? Mert az hogy mi azt gondoljuk, az csak a mi véleményünk. De ez a szinte már nyomorék kutya minden reggel ott vár a kerítéskapunál esőben, napban, hóban mire jövök előre a többi állat etetése után. Nehezen, de odavonszolja magát, mert megéri neki a fájdalmat meg a kínlódást hogy a gazda kezét magán érezze pár pillanatra. Bármilyen öreg is, nem hagyja ki a gyerekeket se amikor megjönnek, kijár neki tőlük is mindig egy kis simogatás, és látszik rajt milyen jól esik neki. Ha beszélni tudna, nem biztos hogy ugyan az lenne a véleménye mint a néha már szó szerint elkorcsosult emberiségé, hogy elmenne a kegyes halállal. Szerintem ő inkább maradna, minél tovább velünk, míg csak teheti. Nekem is megfordult már a fejemben hogy el kéne altatni, de nem visz rá a lélek. Inkább mostanában még a húsmaradékot is kiválogatom a melóhelyen oszt hozom neki bezacskózva, pedig régebben nem szoktam, azt kapta ami volt itthon meg kutyatápot, de már nehezen rágja meg a száraz tápot. Jó kutya volt egész életében, megérdemli hogy most meg mi törődjünk vele kicsit, amíg még itt van.
Azért irtam hogy nem szaporitóról beszélek... a kollégám keres fekete törpe uszkart akit talált tenyeszrőt két évente paroztat...az én kutyám apja orosz import...nem belterjes az tuti. A nagyszamú reprodukálás a szaporító stilusa minden tüzeléskor alom ami nem kel el kuka csak lóvé legyen...a tenyésztők garanciát adnak es szerződést kötnek...
na az oft birja a telet....hisz orosz...pont ezért nem lesz keverék kutyám mert lehet hűséges lehet jó házőrző de leginkább csak lehet aztán van az hogy a falusi kuvasz olyan stabil idegrendszerrel bír hogy lapatrol eteti a gazdája. Míg a tudatos tenyesztesu simán sétál szajkosar nélkül egy kutyakiallitason idegenek es kutyák között ....lehet a fajta kutyák érzékenyebbek de ennek oka az mint az embernél a taplálás...a falusi mindentbele fajta nem műanyag kaját eszik mint a varosi...ha össze tudnám hozni en is át térénék a barfra.
De ha jobban belegondolunk a falusi sokkal belterjesebb mint a faj mert Géza ba nem viszi el a kutyáját parozatni meg a szomszéd faluba sem nem az ország másik felébe...amelyik kan meg tud lógni az lerendezni a környéket... legyen az a lánya vagy unokahuga😎😆
Nem! Olyanban, ahol a selejt, életképtelen egyedek nem terhelik a társadalmat és a környezetüket, és a ledolgozott élet után tisztességgel költözhetne a másvilágra aki úgy érzi, hogy már nem élet amit él, bénán, vakon, csonkán.
Pl a méhek társadalma is ilyen.
Tisztelem őket ezért is, lenne mit tanulni, fejlődni.
Ha nem is 100millió éves, de gondolom úgy 80 biztos a társadalmi rendszerük.
Funkcionálisan értem amit mondasz, az más kérdés hogy sok szempontból nem értek egyet mindennel.
Legyen például az az első kérdés, hogy ki dönti el az adott állatról hogy neki mi a funkciója, ha már egyszer funkcionális élőlény, és az aki azt hiszi hogy ő döntheti el, az milyen alapon gondolja hogy erre ő a kiválasztott? Csak mert hatalma van az adott állat felett, és megteheti azért? Akkor minden kigyúrt cigány akinek elég hosszú és éles a bicskája, eldöntheti hogy adott pillanatban neked pl az áldozat a funkciód, és akkor az úgy jól van? Mitől haszontalanabb funkció az, hogy kimész az udvarra és a rohangászó állatoktól egyből jobb kedved lesz, mint az hogy jóllaksz vele? Az egyik fizikai, a másik szellemi táplálék, mindkettőre szükség van egy egészséges élethez.
Hogy csak az emberi kapcsolatok pótléka? Ez akár még lehet is. De nézz körül a világban. Biztos hogy haszontalanabb és értéktelenebb egy állat barátsága mint sok embernek nevezett baromé? Nekem egész biztos nem.
Ezzel valószínűleg nagyon sokan vitatkoznának, pl én is. Legyen az bármilyen szakszerűen kivitelezett tenyésztés, a beltenyészet akkor is jóval nagyobb mértékben van jelen mint a természetes fajok közt. Az pedig mindig a negatív gének felerősödésével jár. Nem kell messzire menni, a falusi kis keverékek sokkal kevésbé érzékenyek a betegségekre, nincsenek fajtára jellemző betegségeik, amik a fajtatiszta(és nem fajtiszta, mert az csak azt jelenti hogy apu meg anyu is kutya volt) kutyák közt nagyon gyakoriak. Az, hogy tudatos tenyésztéssel egyes tulajdonságok felerősíthetők, az egy másik dolog.
Az hogy mindenkinek van kedvenc kutya fajtája, leginkább annak köszönhető hogy az adott állat tetszik neki valamelyik tulajdonsága vagy éppen a külseje miatt, és a tenyésztők ezt tudják akár ipari méretekben is reprodukálni, míg a keverékek mind egyéniek. Nekem pl sok kutya tetszik, de csak olyan jöhet szóba, amelyik bírja a telet a szabadban. A falusi keverékek mind bírják. De a tenyésztett fajtatiszták közt dunátrekesztő mennyiségben vannak olyan nyavalyások, amik már az őszt se nagyon húznák ki, nemhogy a telet.
Hát az olyan mintha be mennél a redbaronba motort venni ugy hogy előtte egyet sem vezetél es elkepzelesed sincs... sajnalom a menhelyi állatokat mert enberi felelőtlenség áldozatai.. de zsákbamacskát vesz az ember... A tenyésztés (nem a szaporitas) pont arról szól hogy azon egyedek amik küllemre termeszetre egészségre nem megfelelőek azt kizarjak a körből. Igy az ember tud külleme es termeszete alapján valasztani. Es a nemetjuhasz nem tacskó labakkal szaladgál felnőtt korában meg nem agresszív ideggyenge egyed. A páromnak van egy larador nekem meg egy oft bébi...na tőle sem sűrűn fognak bejönni idegenek...olyan 70kg- nagyfiú lesz. Nekem már tuti csak fajtiszta kutyaim lesznek es már lehet csak oft....
Az valóban nem vicc volt. A lehetséges forgatókönyvek egyike volt, hogy elhozom, reccs és a vadak örömére lesz élelem. A másik, hogy a tojástermelő néninkhez kerül a baromfiudvarba, vagy ő vágja le és dolgozza fel nekünk, bár akkor még nem tudtam, hogy futókacsáról van szó, mert csak a feje búbja látszott a paraván mögött. Aztán Zsuzsikáék megmentették az irháját. :-)
Még mielőtt érzéketlenséggel vádolna bármelyik állatvédő: én a legtöbbjükkel ellentétben állatok között nőttem fel és mindegyiknek megvolt a szerepe a háztartásban. DE: egyik sem volt családtagként, társként, ne adj isten emberként kezelve! Az az én és még sok más ember véleménye, akik ilyesmivel foglalkoznak, hogy ha az ember az intim szférájába engedi az állatot és emberi tulajdonságokkal ruházza fel (ágyban alszik, tányérjából eszik, magával cipeli a plázába stb.), az a saját emberi kapcsolatai hiányosságának a kompenzálása, semmi más. És az nem jó se neki, se az állatnak. Nálunk is volt bejárása a kutyának a konyhára, a macskáknak a szobába, de csak korlátozott ideig. és funkcionálisan (maradék étel elfogyasztása, "szőrterápiás" macskasimogatás esti programkiegészítőként). Aztán viszont mindegyik ki volt tessékelve az udvarra, a helyére. És vettem el állatok életét is, mert akkoriban nem volt szokás az állatvédősdi (disznóvágás, fölösleges kölykök stb).
Mindemellett egy kutyámat és egy macskámat saját kezűleg temettem el és baromira megszenvedtem. Így most nincs se kutyánk, se macskánk. Az állatokat továbbra is funkcionális élőlényeknek tekintem és aszerint is bánnék velük. A felelőtlen állattartókról ezért nincs jó véleményem.
Tényleg egy olyan világban szeretnél élni, ahol egy egész életnyi szolgálat után, mikor már nincs hasznod, elaltatnak? Majd eljön az ő ideje mikor kell.
Az egyik kutyánk meghótt a nyáron. A másik 17 éves, már vak, süket és gyakorlatilag mozgásképtelen, és a harmadik is 15 éves. Már csak vegetálnak szegények. Ha ezek is elmennek, akkor a Zsuzsi egy tervuerrent szeretne, én még egy idegen barát komondort...... :)))))
Lehet, de az hogy a Tibike ki akarta tekerni a nyakát, az nem vicc vót. Itt legalább életben marad. De ahol eddig volt, ott is egyedül volt, és nem depis, eszik, iszik, rohangászik és be nem áll a szája ha meglát valakit. Ellesz ez itt a többi állattal a szép nagy kertben.:))))))