Keresés

Részletes keresés

ötfelezős Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44260

Régen tanultam pár szót a folyadékos indításról, de mintha azt írták volna, hogy nem szakadással kezdődik az indítás, hanem van egy állandóan a folyadékba lógó kis felületű elektróda.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44225)
ötfelezős Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44259

Nulla szlip úgy nem létezik, hogy azért gondolkodás szempontjából az a kördiagramnak egy alappontja. Márpedig MesterekMestere épp gondolkodott.

Előzmény: Prefetto (44253)
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44258
De tudod mit? Büntetésből keresd ki a csodaúj könyvedből a hozzászólásom végén emlegetett motor hivatalos nevét, egy ábrát róla, és hogy hol alkalmazzák, és mi az előnye, hátránya
Előzmény: Zs:) (44256)
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44257
Igen, de most a szinkron vs aszinkron kérdést járjuk körbe, bár aszinkronból is van jópár féle, plusz a kommutátoros motorok, akár dc vagy ac, azon belül is soros, párhuzamos, vegyes...
Előzmény: Zs:) (44256)
Zs:) Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44256

Rengeteg féle motor és hajtás fajta van. Éppen most szereztem egy terjedelmes gyüjteményt villamos hajtások címszóval. :)

Előzmény: real_geri (44255)
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44255
Csak egyet tisztázzunk, mert kezd kicsit keveredni

- a szinkron motor forgórésze állandó mágnes, vagy egyenárammal gerjesztett elektromágnes
- az aszinkron motor forgórésze rövidrezárt kalickás vagy váltóárammal gerjesztett elektromágnes

És maris érthető melyik miért hogy forog
(kivéve a kétpólusú egyfázisú rövidrezárt állórész segédtekercses kalickás forgórészű motort :)))))) )
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44254
Keress egy modit és töröltesd :)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (44251)
Prefetto Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44253

Két dologban téved:

Nulla szlip nem létezik, mert akkor nincs hajtóerő. Nulla súrlódás sem létezik, tehát egyszer lesz némi gyorsításigény, és máris lesz szlip és áram.

Állandó mágnestér hatására semmilyen feszültség nem keletkezik. A mágnestér megváltozása (váltakozóáramnál pl.) már folyamatosan  váltakozó feszt csinál.

Előzmény: MesterekMestere (44252)
MesterekMestere Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44252

Ezt a kérdést inkább hagyagold !!

Régen olvastam ekkora ostobaságot !!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44251)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44251

"Nekem mint vaknak, akit vezetnek, ha elmagyaráznád , hogy megértsem 

Hogy lesz a forgórészen mondjuk 5-20Hz ha az állórészen 49.5Hz van?"

Nem mintha én olyan sokat értenék hozzá, csak amolyan "józan paraszti ésszel" (amiből jelen pillanatban csak a "paraszt" van jelen) gondolkodva (és persze jelentősen leegyszerűsítve, hogy én is értsem):

- ha egy aszinkron motornak tökéletesen nulla a terhelése (plusz szupravezető csapágy + vákuum :) akkor a forgórész pontosan olyan sebességgel forog, mint a körülötte forgó mágneses tér, tehát úgy viselkedik mintha állandó mágnesek lennének a forgórészben

- akkor viselkedik egy elektromágnes állandó másnesként, ha szép egyenletes egyenáram folyik rajta

- tehát terheletletlen (nulla szlippel futó) motorunk tekercseiben ekkor egyenáram folyik, azaz nulla hertz

- másik véglet, a végtelen szlip: megállítjuk a forgórészt, ekkor a forgórész tekercseiben a körülötte forgó mágeses tér létrehozza saját tükörképét, az 50 Hz-es áramokat

Namármost ha nulla szlipnél egyenáramunk van a forgórészben, 100 százalékos szlipnél meg 50 Hz, akkor sejthető, hogy milyen frekvenciára számíthatunk az állórészben mondjuk 4 százalékos szlip esetén.

Előzmény: Törölt nick (44239)
Prefetto Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44250

A frekvencia: egy másodperc alatt a mágneses irányváltások száma jelen esetben a tekercsben. Ha a forgórész is egy másodperc alatt ugyanannyit forgatja meg a saját tekercselését, akkor a két mágneses mező helyett csak egy lesz, mert az állórész mágnessége (vegyük állandónak a forgásban) nem ébreszt feszültséget a forgórészben. Nem ébredő feszültség: nem keletkező áram, azaz nulla mágnestér. Lassul, máris felébred, ez a lassulás a szlip. Szinkronmotornál a forgórész mágnestere állandó, tehát az átesésig van nyomatékunk fix fordulaton.

Prefetto Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44249

Kicsit elírtam meg félre is gondoltam. 

Csillagpont-ellenállásváltoztatós-összekötésre gondoltam.

A tirisztor meg csak úgy simán ellenállás helyett hullámtöréssel, fázistekercsenként, a felfutás alatt melegedhet, de utána már full hűtés van. Akár tévedhetek is, ezt a gyakorlatban nem ismerem.

A motor csak egy trafó, aminek a tekercsei elmozdulnak, annál erősebben, minél nagyobb a freki:))) Tévedjünk mán, pont ez a jó benne, hogy próbáljuk felfogni.

Peter atyuska Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44248

Vizes helységeknél lehet csoportossan, de lehet egyesével. Új létesítéseknél a teljes rendszerre ajánlanak egyet lakások, ipari esetben minden jelentős vagy életvédelmi szempontból szükséges végponthoz.

Ha logikusan nézzük akkor lakásnál:

- teljes hálózat 1 ajánlott

- konyha és fürdőszoba 1-1 világítás, dugaljak ajánlott, de közössen kell

- szaunna, gőzkabin, medence külön külön kell

- kültér mindenre vagy külön külön kell

Előzmény: Törölt nick (44245)
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44247

szóval aszinkron motornál a forgórész lassabb, ez a slip. terhelésre nő, majd lefullad a motor, ha túlterheled

a slipet fokban (szögeltérés) szokás sokszor megadni, pl 2fok üresen 5 fok terhelve

a stall (átesés, lefulladás) a motor vége, sokszor külön megadják a motor nyomatékát (torque) és a stall torque-ot vagyis csúcsterhelést

ha a 3f 4p motort vesszük, ahol fázisonként 4pólus van, ott 20 fokonként van egy egy fázis/pólus váltás, ergo 10 fokot elérő slip esetén a motornál bekövetkezik a stall effekt, és itt ha átesik, akkor nem gyorsul tovább, hanem leáll, remeg, stb, mert nem húzza tovább előre a tekercs mágneses tere

Előzmény: Törölt nick (44245)
Peter atyuska Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44246

Nálunk és általában EU-ban a termékre általában csak azt írják rá ami feltétlen muszály, ellenben jappánban, usa, és egyéb országokban mindent amit csak lehet mert ha valaki valamilyen kár ér mert megnyalta, beszipantotta stb szétperli a gyártót. A leírások 90% nagyvilágnak készül és ezért ilyen terjedelmes. A kutatások meg egyéb nagyon tudományos meg nagyon környezet barát szervezetek meg szeretik néha felkapni egy egy területet és farkast kiáltani.

Amúgy:

- elvileg semleges gáz van benne

- nagyon kicsi higgany

- volfram szál

- fényképző porok elegye

A nagyfrekis rendszereknél:

- gáz

- volfram szál

- fényképző porok elegye

A gond a fényképző porok és inkább az elektronika.

A hagyományos égőt meg a nagy veszteség és jelentős volfram felhasználás miatt tiltották be.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44236)
Dreamer Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44241

Én most egy ilyet fogok kipróbálni!

Nagyon kivi leszek mit tud...

Dreamer

Előzmény: Dreamer (44238)
real_geri Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44240

hát igen, a slip az 2-3fok kb, ha 10 fok feletti, akkor már egy tekerccsel késik, és "stall" efekt jön be, vagyis lefullad.

Dreamer Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44238

"Télen az izzód elektronikája nem melegszik annyira a minuszokban."

Szobában, szobahőmérsékleten?

Dreamer

Előzmény: amator007 (44221)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44237

"50V az."

Köszi,

nem tudom, hogy honnan vettem a 65 voltot.

Talán valamelyik külfődi szabványból.

Előzmény: Peter atyuska (44234)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44236

Az energiatakarékos izzókban alkalmazott anyagok mennyiben különböznek a fénycsövektől?

Vagy ha egy fénycső összetörik, akkor is ugyanez a helyes eljárás?

Tehát embereket azonnali kiküldeni a helyiségből,  15 perc szellőztetés, stb.

Előzmény: LyPapa (44233)
Peter atyuska Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44235

Ha összetörik, épségben semmit sem közöl a környezettel. Ezért is kell visszavenniük a forgalmazóknak a hibás termékeket.

Előzmény: LyPapa (44232)
Peter atyuska Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44234

50V az.

LyPapa Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44233

Esetleg meg lehget nézni, mi mindent javasol egy ilyen égő törése esetére a kanadai társulat:

http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/prod/cfl-afc-eng.php

-15 perc szellőztetés

- porszívó használat kerülése

- tapadó szalagokkal szilánk felszedés

- porszívó csak ezután

- porszívó tisztítása nedves papírtörlővel használat után

stb.

Vagy ezek az emberek túlzottak, vagy a gyártást, forgalmazást engedélyezők felelőtlenek.

Üdv: LyPapa

LyPapa Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44232

Na, a sok hablaty helyett:

http://www.telegraph.co.uk/health/8462626/Energy-saving-light-bulbs-contain-cancer-causing-chemicals.html

Rövidített tartalmi kivonat:

- But the German scientists claimed that several carcinogenic chemicals and toxins were released when the environmentally-friendly compact fluorescent lamps (CFLs) were switched on, including phenol, naphthalene and styrene.

azaz:

A német tudósok azt állítják, hogy néhány karcinogén (rákkeltő) kémiai anyag és méreg szabadul fel - mint fenol,naftalin és sztirén-  amikor a környezetbarát kompakt fénycsöves lámpák be vannak kapcsolva.

És én erre mit mondok ? Azt a sok elmebeteg barmot, akik az EU-ban ezeket a lámpákat erőszakkal terjesztik, fel kellene kötözni egy szép nagy égőcsoport közvetlen közelébe.

Ha valaki végigolvassa a cikket, akkor megtalálja a vége felé, hogy a hidegebb (kékes)fényű lámpák éjszakai használata a mellrákot

elősegíti, mert a testünk melatonin termelését jobban gátolják, mint a hagyományos sárgás fényű lámpák.

'Tehát a jól szellőző helyen használat javasolt ' mondat helyett egy semmitmondó baromságot nyomtatnak használati útmutatóként:

'Nem szabad teljesen zárt lámpatestben elhelyezni.' 

Elnézéseteket kérem a hosszabb szövegelésért,

nap50 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44231

meg páran akik nem tudják, hogy szinte minden dugaljhoz FIrelét kell rakni

Előzmény: amator007 (44227)
LyPapa Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44230

Még valami:

Egyik dobozában sincs kiegészítő használati utasítás, a távtartó papírokon sincs nyomtatás.

LyPapa Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44229

Kedves Topictársak,

Köszönöm hozzászólásaitokat a kompakt égők zárt búrában elhelyezéséhez. Két ilyen égőm van:

- Panasonic CRI 84 E27 14W

- Philips WW 827 E27 23W

Végignéztem az összes feliratot, apró és nagybetűset a dobozaikon, de bekapcsolási időtartamra/pihenőidőre semmiféle korlátozást vagy előírást nem találtam. Most megnézem a dobozon javasolt weblapot: http://www.panasonic.eu/lighting  , hátha ír valami értékelhetőt is.

Egyedüli korlátozás jellegű információ, a várható bekapcsoláok száma, ami mindkettőnél 5000.

Jahno Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44228

Jaja, ebben vagyon a nagy igazság, de azt elég nehéz kimagyarázni, hogy nekem itt a 24 órás kompaktok is kihúznak éveket, az azonnal fel/le kapcsolós mozgásérzékelősök sem mennek tönkre pár hónap alatt, plusz mellettem irodában van a budi és az előtér, ott 10 vagy 15 perc késleltetés van, általában vagy folyamatosan világít, vagy pont lekapcsol, mikor jön a következő páciens. Szintet meg sokszor kompletten felkapcsolva hagyják hét végére. Akármerről szorzom, mindegyik cső hozza az üzemórát.

Előzmény: amator007 (44227)
amator007 Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44227

"de szerintem vagyunk itt páran a topikról, akik ilyennel nem találkoztak."

Meg páran akik nem tudják mire való az anód.

Meg páran akik nem tudják hogy, az új Hajdú bojler semmivel sem jobb mint az olasz. (Azt nem mondom el, hogy miért.)

Meg páran akik nem tudják hogy, Fi relét kell rakni minden vizsehelyiséghez és kültérhez. 

Meg páran akik nem tudják hogy, gégecsövet miért kell rakni gipszkarton falba.

Meg páran akik nem tudják hogy,.....

Sorolhatnám még sokáig.

Nem akarok senkit se megbántani, de sok "vak vezet világtalant" van itt az oldalon. Tisztelet a kivételnek.

Mert az helyett hogy, tanácsot adna annak aki nem ért hozzá, játsza az eszét.

Pedig vannak itt érdemleges hozzászólások is (bevallom van amit én is itt olvastam), csak sajna eltünik a sok félremagyarázás és hüjeség mellett.

Bocs ha valakit megsértettem, nem ez volt a szándékom.

Előzmény: Jahno (44224)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44226

...tehát ez a körhinta vezérlés tirisztor/triak helyett valószínűleg (antiparalel) FET-ekel vagy tranzisztorokkal működik.

Vagy még mindig sós vízzel... mindenestre ha valaki esetleg a közeljövőben körhinta környékén járna, feltétlenül jelentse a vezérlés módját.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!