Régen tanultam pár szót a folyadékos indításról, de mintha azt írták volna, hogy nem szakadással kezdődik az indítás, hanem van egy állandóan a folyadékba lógó kis felületű elektróda.
De tudod mit? Büntetésből keresd ki a csodaúj könyvedből a hozzászólásom végén emlegetett motor hivatalos nevét, egy ábrát róla, és hogy hol alkalmazzák, és mi az előnye, hátránya
Igen, de most a szinkron vs aszinkron kérdést járjuk körbe, bár aszinkronból is van jópár féle, plusz a kommutátoros motorok, akár dc vagy ac, azon belül is soros, párhuzamos, vegyes...
Csak egyet tisztázzunk, mert kezd kicsit keveredni
- a szinkron motor forgórésze állandó mágnes, vagy egyenárammal gerjesztett elektromágnes
- az aszinkron motor forgórésze rövidrezárt kalickás vagy váltóárammal gerjesztett elektromágnes
És maris érthető melyik miért hogy forog
(kivéve a kétpólusú egyfázisú rövidrezárt állórész segédtekercses kalickás forgórészű motort :)))))) )
Nulla szlip nem létezik, mert akkor nincs hajtóerő. Nulla súrlódás sem létezik, tehát egyszer lesz némi gyorsításigény, és máris lesz szlip és áram.
Állandó mágnestér hatására semmilyen feszültség nem keletkezik. A mágnestér megváltozása (váltakozóáramnál pl.) már folyamatosan váltakozó feszt csinál.
"Nekem mint vaknak, akit vezetnek, ha elmagyaráznád , hogy megértsem
Hogy lesz a forgórészen mondjuk 5-20Hz ha az állórészen 49.5Hz van?"
Nem mintha én olyan sokat értenék hozzá, csak amolyan "józan paraszti ésszel" (amiből jelen pillanatban csak a "paraszt" van jelen) gondolkodva (és persze jelentősen leegyszerűsítve, hogy én is értsem):
- ha egy aszinkron motornak tökéletesen nulla a terhelése (plusz szupravezető csapágy + vákuum :) akkor a forgórész pontosan olyan sebességgel forog, mint a körülötte forgó mágneses tér, tehát úgy viselkedik mintha állandó mágnesek lennének a forgórészben
- akkor viselkedik egy elektromágnes állandó másnesként, ha szép egyenletes egyenáram folyik rajta
- tehát terheletletlen (nulla szlippel futó) motorunk tekercseiben ekkor egyenáram folyik, azaz nulla hertz
- másik véglet, a végtelen szlip: megállítjuk a forgórészt, ekkor a forgórész tekercseiben a körülötte forgó mágeses tér létrehozza saját tükörképét, az 50 Hz-es áramokat
Namármost ha nulla szlipnél egyenáramunk van a forgórészben, 100 százalékos szlipnél meg 50 Hz, akkor sejthető, hogy milyen frekvenciára számíthatunk az állórészben mondjuk 4 százalékos szlip esetén.
A frekvencia: egy másodperc alatt a mágneses irányváltások száma jelen esetben a tekercsben. Ha a forgórész is egy másodperc alatt ugyanannyit forgatja meg a saját tekercselését, akkor a két mágneses mező helyett csak egy lesz, mert az állórész mágnessége (vegyük állandónak a forgásban) nem ébreszt feszültséget a forgórészben. Nem ébredő feszültség: nem keletkező áram, azaz nulla mágnestér. Lassul, máris felébred, ez a lassulás a szlip. Szinkronmotornál a forgórész mágnestere állandó, tehát az átesésig van nyomatékunk fix fordulaton.
A tirisztor meg csak úgy simán ellenállás helyett hullámtöréssel, fázistekercsenként, a felfutás alatt melegedhet, de utána már full hűtés van. Akár tévedhetek is, ezt a gyakorlatban nem ismerem.
A motor csak egy trafó, aminek a tekercsei elmozdulnak, annál erősebben, minél nagyobb a freki:))) Tévedjünk mán, pont ez a jó benne, hogy próbáljuk felfogni.
Vizes helységeknél lehet csoportossan, de lehet egyesével. Új létesítéseknél a teljes rendszerre ajánlanak egyet lakások, ipari esetben minden jelentős vagy életvédelmi szempontból szükséges végponthoz.
Ha logikusan nézzük akkor lakásnál:
- teljes hálózat 1 ajánlott
- konyha és fürdőszoba 1-1 világítás, dugaljak ajánlott, de közössen kell
szóval aszinkron motornál a forgórész lassabb, ez a slip. terhelésre nő, majd lefullad a motor, ha túlterheled
a slipet fokban (szögeltérés) szokás sokszor megadni, pl 2fok üresen 5 fok terhelve
a stall (átesés, lefulladás) a motor vége, sokszor külön megadják a motor nyomatékát (torque) és a stall torque-ot vagyis csúcsterhelést
ha a 3f 4p motort vesszük, ahol fázisonként 4pólus van, ott 20 fokonként van egy egy fázis/pólus váltás, ergo 10 fokot elérő slip esetén a motornál bekövetkezik a stall effekt, és itt ha átesik, akkor nem gyorsul tovább, hanem leáll, remeg, stb, mert nem húzza tovább előre a tekercs mágneses tere
Nálunk és általában EU-ban a termékre általában csak azt írják rá ami feltétlen muszály, ellenben jappánban, usa, és egyéb országokban mindent amit csak lehet mert ha valaki valamilyen kár ér mert megnyalta, beszipantotta stb szétperli a gyártót. A leírások 90% nagyvilágnak készül és ezért ilyen terjedelmes. A kutatások meg egyéb nagyon tudományos meg nagyon környezet barát szervezetek meg szeretik néha felkapni egy egy területet és farkast kiáltani.
Amúgy:
- elvileg semleges gáz van benne
- nagyon kicsi higgany
- volfram szál
- fényképző porok elegye
A nagyfrekis rendszereknél:
- gáz
- volfram szál
- fényképző porok elegye
A gond a fényképző porok és inkább az elektronika.
A hagyományos égőt meg a nagy veszteség és jelentős volfram felhasználás miatt tiltották be.
- But the German scientists claimed that several carcinogenic chemicals and toxins were released when the environmentally-friendly compact fluorescent lamps (CFLs) were switched on, including phenol, naphthalene and styrene.
azaz:
A német tudósok azt állítják, hogy néhány karcinogén (rákkeltő) kémiai anyag és méreg szabadul fel - mint fenol,naftalin és sztirén- amikor a környezetbarát kompakt fénycsöves lámpák be vannak kapcsolva.
És én erre mit mondok ? Azt a sok elmebeteg barmot, akik az EU-ban ezeket a lámpákat erőszakkal terjesztik, fel kellene kötözni egy szép nagy égőcsoport közvetlen közelébe.
Ha valaki végigolvassa a cikket, akkor megtalálja a vége felé, hogy a hidegebb (kékes)fényű lámpák éjszakai használata a mellrákot
elősegíti, mert a testünk melatonin termelését jobban gátolják, mint a hagyományos sárgás fényű lámpák.
'Tehát a jól szellőző helyen használat javasolt ' mondat helyett egy semmitmondó baromságot nyomtatnak használati útmutatóként:
'Nem szabad teljesen zárt lámpatestben elhelyezni.'
Köszönöm hozzászólásaitokat a kompakt égők zárt búrában elhelyezéséhez. Két ilyen égőm van:
- Panasonic CRI 84 E27 14W
- Philips WW 827 E27 23W
Végignéztem az összes feliratot, apró és nagybetűset a dobozaikon, de bekapcsolási időtartamra/pihenőidőre semmiféle korlátozást vagy előírást nem találtam. Most megnézem a dobozon javasolt weblapot: http://www.panasonic.eu/lighting , hátha ír valami értékelhetőt is.
Egyedüli korlátozás jellegű információ, a várható bekapcsoláok száma, ami mindkettőnél 5000.
Jaja, ebben vagyon a nagy igazság, de azt elég nehéz kimagyarázni, hogy nekem itt a 24 órás kompaktok is kihúznak éveket, az azonnal fel/le kapcsolós mozgásérzékelősök sem mennek tönkre pár hónap alatt, plusz mellettem irodában van a budi és az előtér, ott 10 vagy 15 perc késleltetés van, általában vagy folyamatosan világít, vagy pont lekapcsol, mikor jön a következő páciens. Szintet meg sokszor kompletten felkapcsolva hagyják hét végére. Akármerről szorzom, mindegyik cső hozza az üzemórát.