Panel lakásomban a régi Univex gyártmányú 230 V földelt elektromos dugaljt új, keretes Legrandra szeretném cserélni. A régi dugalj alatt közvetlenül csempe szegélykő (~10 cm magas) helyezkedik el. A kinézett keretes Legrand Niloé dugalj 4 mm-el magasabb (~8,6 cm) mint a régi Univex (~8,2 cm) , így pár helyen nem férne oda szépen a falra. Ki mit javasol a problémára? A kiemelő keret sem férne oda szépen.
A. Vágás a legrand keret aljából B. Katalógusok nézegetése, hátha találok keskenyebb keretes dugalj családot- szakbolt szerint ritka már a kicsi keret. C. A problémás helyeken fenthagyom a régi dugaljakat - rondák, sajnos... D. ?
Előre is köszönöm az értelmes ötleteket, kommenteket. Falat bombázni, festeni nem szeretnék (panel...)
"Ennek ellenére nem veri le egyből a Fi-relét ha bekötöd, csak ha mellé bekapcsolsz a közelében valami más fogyasztót, akkor is véletlenszerűen."
Teljesen érhetővé válik a dolog, ha
1: egy percre kihagyod a képletből az egész csoda invertert,
2: végiggondolod, hogy vajon miért NEM szokott mindig lecsapódni a FI relé, amikor összeér a föld és a nulla. Mert ugye te is tudod, hogy ez nem törvényszerű a FI reléknél, csak véletlenszerű eset.
Tehát legelőször a FI relék működésének alapelvét kell átgondolni. Az egyszerűség kedvvért egyfázisú FI relével kezdd (lásd a képet):
Tehát a lényeg leegyszerűsítve: egy 30 milliamperes FI relé
- mindaddig nem fog lekapcsolni, amíg a rajta áthaladó fázis és nulla áram közötti áram-különbség nem lépi túl a 30 milliampert. Tehát ha a közelben lévő fogyasztó nincs 6,9 wattos (230V 30 mA), akkor a nulla simán lehet összekötve a földdel, a FI relé mégsem fog lekapcsolódni.
- a 30 milliamperes FI relé akkor sem fog lekapcsolni föld-nulla összekötés esetén, ha a fogyasztó nagyobb 6,9 wattosnál, DE a fogyasztó áramából mindössze csak 29 milliamper folyik a föld felé, és összes többi áram a nulla felé folyik. Tudom, hogy nehéz elképzelni, de ilyen eset akár akkor is előfordulhat, ha a fogyasztó mondjuk ezer wattos, csak éppen messze van, vagy gyenge a földelése.
(vedd figyelembe, hogy a 30 milliamperes FI relék valójában ne pont 30-nál csapódnak le (jelentős megengedett gyártási szórás van) de a dolgot így a legkönnyebb megérteni.)
Ha eddig érthető volt, akkor a képzeletbeli áramkörödbe tedd vissza az invertert és rájössz, hogy nincs min csodálkozni :)
A Testre/fémházra van kötve fixen a PE. A bemenet megkapja az elosztó FI után a L--N .t (meg lett jelölve a jó polaritás)
A kimenetén a Trafó szekunder "földeletlen" oda az 5mA-s GFCI relé.(szintén kiválasztva a jó polaritás)S ez megy az elosztónál lévő leválasztó mágneskapcsolóhoz.Ami L-N bont.
Igy a világitás , + 6 dugalj Nullája nincs földpotenciálon,--de nem okoz problémát.
Az a virtuális Nulla 47kOhm/5W ellenállással van" lehuzva". S igy stabilan működik.
Természetesen a szünetmentes váltó relé --csak a leválasztó mágneskapcsolót vezérli.
Szia! Nem tudom, hova készült, ez valami Solarpower24, olasz címkés. Érdekes módon mondjuk nem sok infó van fenn a neten róla, semmi pontos bekötési vázlat, vagy érintésvédelmi ajánlás, semmi.
Beletellt vagy 1.5 órába, mire rájöttem, mi a f*szért kapcsolgat a relé. Azt hittem kábelt fúrtam el, vagy megzárlatosodott a forrasztópákám, de nem.
Én arra gondoltam, viszek neki egy külön, Fi-relé előtti, és minden más előtti szálat, mint a "rendes" visszatáplálós rendszereknél szokás, csak akkor meg mivel közös mind a kimenet, mind a bemenet nullája is, osztogatni kell ideoda, fi-relé kell a szünetmentes részre külön, szóval kicsivel szebb kihívás.
Nincs nekem ezzel sem gondom, csak még eddig nem találkoztam ilyen készülékkel. Csak az van meg, hogy a bontó után PE és N nem egyesülhet.
Vagy ha egy épületfelügyelet meg mindenféle központba megy bele, nagyon integrálva a beléptetővel és világ faszával?
Főleg mert szerintem már 20 éve telepítettem olyan kamerás rendszereket ahol maga a kamera ismerte fel, ha valami baj van és adott riasztást a megfelelő helyen. Központilag nem nagyon van rá erőforrás, hogy esetleg több 100 kamera képét valós időben elemezze valami, vagy ha nincs mozgás akkor minek mutatna folyamatos élő képet, ellenben kamerákba már pár dollárért bele lehet rakni az ilyen kis helyei funkciót, kameránként kevés erőforrást zabál, végösszeget sem emeli meg annyira és kész is. Nem kell külön rendszert kiépíteni, tud az mozgást és hőmérsékletet is ellenőrizni, meg igazából manapság már a világ pöcke funkcióit is beletolják...
"szigetüzemű" 24V-os akkutöltős, de hálózatról is töltő napelemes invertereknél, amik ezek a mindenféle európai cég alatt forgalomba hozott kínaji csodák, találkoztatok már olyannal, hogy közösítve van belül valamilyen módon a nulla és a védővezető? A multiméter kicsipogja 0 ohmra a kapcsolatot. Mi ennek a célja, valami védelem, vagy kapacitív dolog? Mindegyik ilyen, Én vagyok tudatlan csak?
Ennek ellenére nem veri le egyből a Fi-relét ha bekötöd, csak ha mellé bekapcsolsz a közelében valami más fogyasztót, akkor is véletlenszerűen. Gondolom ilyenkor kezd el számottevő áram folyni a védővezető felé, amire old a Fi.
A riasztót ne keverjük össze a tűzzáró ajtók rendszerével. A kettőnek csupán annyi köze van egymáshoz, hogy a folyamatosan csukva lévő tűzzáró (pl vészkijárati) ajtókra is szoktam tenni riasztó nyitásérzékelőt (no meg sokszor kis szirénát és villogót is az ajtó fölé, ami vidám dolog szokott lenni pl egy mozi előadás közben ;)
Sokszor nincs, aztán meg mutattam, hogy mihez van. A vagyonbiztonság megint más témakör, ábrámon ott is a zöld vonal, odáig elmegy a futár és mindenki, recepciós lányok meg beengedik az üvegajtón. Többi közös terület. Persze ezt ki kell találni és meg kell oldani, Te meg max. rágod a gittet azon, ami ki van találva.
Irodaház tűzveszélyességi besorolását nem tudom megítélni de nálunk a festő üzem ajtaja ami a mellette lévő csarnokba az átjárást biztosítja, (targoncák számára is) áram kimaradáskor aminek az oka mindegy is hogy mi, becsukódik hogy az esetleges tűzeset ne terjedjen át a többi csarnokra. Ez az ajtó erővel nyitható (tolóajtó)ha nem támasszák ki újra becsukódik. Az üzem falazatán áthaladó kábelek,csövek kivágásai szintén tűzgátló masszával kitöltve.
A felelősség a tervezőn van,kivűlállónak kár valóban beleszólni.
Fenét nem, idehaza a legnagyobb irodaházakat tudom sorolni, ahol az kijárat is és mellé az ablakok vannak pöttyözve. De inkább ne legyen sehol semmi, mert általában sok a szűk keresztmetszet. Meg ha kifelé jön a júzer és mögötte becsukódik akkor nem tudom ki szalad fel 10 emeletet a kulccsal, ami "valahol" van és egyáltalán. Mert liftek kinyitva a földszinten álltak meg. Pár dolgot néha leellenőriztem, aztán mikor a helyi erő vonogatta a vállát akkor utána a tűzoltó küldött el mindenkit a picsába. Egyszer volt olyan aki a tűzoltónak is vonogatta a vállát, de aztán közös erővel meggyőztük, hogy nagyon sok szempontból tud fájni ha ott kihúzza a gyufát.
Pld. ilyen, zöld csíkkal behúztam ahol ügyfél demarkációs vonala van, saját terület, ajtó, beléptetést megoldja magának de kontaktot kell adni és tűz esetén kiold, legyen is az bármi. Pirossal meg azt ami a falakhoz húzza síkmágnessel a T90est és ha valami van akkor az csapódik be, de kifelé lehet rajt menni.
"Egyrészt nyilván az R&D cégek a szakmunkásképzőben vadásszák az embereiket"
Ez így ebben a formában nem igaz kérem. Itt Szegeden a gabonakutató is vadássza a diákmunkásokat amikor kukorica címerezés van, még én is dolgoztam ebben a kutatólaboratóriumban (docensként persze) amikor nyári zsebpénzért vágattuk össze magunkat rövidgatyában a kukoricalevéllel....
Lehet valami ilyesmiről volt szó Elek esetén is :-)
Tegnap szétszedtem a T elosztót, semmi de semmi égésnyom nem volt benne. De amikor még működött, akkor a saját fülemmel hallottam, hogy ciripelt (ezért szóltak nekem is), valamint sötétben teljesen jól látszódott, hogy villog benne az ív. Lehet, hogy túl hamar cseréltük le, hagyni kellett volna még égni pár hétig, hónapig, hogy az égésnyom jól látszódjon :-)
"Minden tűzjelző --Riasztó is akkumlátoros táplálású"
Ne valószínű, hogy a tűzszakasz ajtókat folyamatosan nyitva tartó elektromágnesek is egy központi akkumulátoros tápegységről kapják az energiát. Egyes épületekben akár 50-100 db ilyen elektromágnes is dolgozhat egyidőben, szerintem az a legvalószínűbb, hogy teljes áramszünet esetén ezek az ajtók egyszerűen becsukódnak.
A mágneszárakat úgy kell(ene) megoldani, hogy tűz esetén akkor is el lehessen hagyni az épületet, ha az egész országban nincs villany. Ebből a szempontból mindegy, hogy egy zár a FI relé előtt vagy mögött van :) legjobb, ha az a mágneszár valamilyen szünetmentes áramforrásról működik (pl riasztó/beléptető rendszer energiaforrása)
Mert az AfDD a működési elvből adódóan egyetlen egy darab egyfázisú áramkörben jelez a legmegbízhatóbban. Sőt, igazából egyetlen egy fogyasztós egyetlen egy egyfázisú áramkörben.
A tűzszakaszokat elválasztó ajtók elektromágnesei évi 365x24 órán át be vannak húzva (sokan nem tudják, hogy folyamatosan dolgozó elektromágnesek tarják nyitva a tűzszakasz ajtókat) tehát éppen az áramszünet (füstérzékelő miatt lecsapódó FI relé) hatására engedhetik becsukódni a tűzzáró ajtókat. Ugyanezen az elven (rugós/gravitációs zárás + elektromágneses nyitva tartás) lehetne gyártani tűzzáró zsalukat is.
Így képes kiváltani egyetlen FI relé (plusz néhány filléres füstérzékelő) egy tűzszakasz rendszert :)
hirtelen feltaláltam egy olyan tűz/füst érzékelőt, ami egy 5000 ohmos ellenállással összeköti a fázist a földdel. Ettől a 30 mA-s FI relé áramtalanítja az épületet. A tűzérzékelő pedig telefonál a tűzoltóknak :)
"Reméljük, hogy az említett szabály kötelezően előírja azt is, hogy a FI relét tartalmazó elosztó nem lehet benn az épületben (pl lakóépületben nem lehet közös légtérben gáztűzhellyel v gázkazánnal)"
Persze és ATEX minősítéssel rendelkező kapcsolókat lámpatesteket szerelvényeket ír elő.... :)
"Attól függ, meg akar-e halni valaki füstmérgezésben/tűzben, vagy nem"
Ez miképpen jön ide? A lakóházban egy FI relének érintésvédelmi szerepe van elsődlegesen. Tűzvédelmi szerepe mint írtam (gondoltam) feltételes, a testzárlat pillanatában ha éppen a zárlat helyén tűz vagy robbanás veszély áll fent éppen betöltheti a tüzvédelmi funkciót.
De mint látható ha a konnektor nem a csempén lenne hanem pl lambérián a lakás régen kigyulladt(-hatott volna) mire a FI leold valamire.
Mint láttuk téves gondolat az hogy az eszköz megvéd attól hogy az ingatlanunk leégjen.
Az hogy máshol előírás,nem tartozik ide de jó hogy beszéltünk róla.
Hát nem tudom, ha lehet választani, akkor inkább legyen itthon 3x32A, mint 1x100A. Jelenleg 3x16A van idehaza, de azt idővel fel akarom vinni legalább 3x32A-ra vagy még többre. Nekem is vannak idehaza fémipari gépek, közel mind 3 fázisú. A villanyórától a gerinc a házig és a műhelyig úgy lett kivitelezve, hogy 50A-ig nyugodtan lehessen terhelni a vezetékeket. Mivel nálunk nincs vezetékes gáz, így két lehetőségünk van: vagy palackról főzünk vagy árammal. Ha árammal fogunk, akkor biztosan kelleni fog a 3x32A, hogy minden zavartalanul működjön és ne kelljen kompromisszumokat kötni.
> Ipari üzem igényel 3 fázist. Mert 1fázisú motor van 15kW-ig. S efelet szükséges csak a 3 fázis.
Ez ugye sokmindentől függ. Kisebb üzemekben, műhelyekben szerintem ritka a 15kW és mégis sok gép 3f. Nekem itthon előfordul 1,5 meg 3,5kW-os 3f motor is, pusztán csak azért, hogy jobb legyen a fázis kihasználtság.
Délután kerestem AFDD-ből 3 fázisút, de nem igazán találtam. Egy angol gyártó megemlíti a weboldalukon, hogy nekik van, de nem olyan megbízható a működése, mint egy 1 fázisúé. Így nem tartom reálisnak, hogy olyan lakóépületekben felszerelésre fog kerülni minden 1 fázisú áramkörre, ahol amúgy van 3 fázis, mert akkor rögtön kellene 3 db legalább.
Az effajta (melegedéssel járó) hibák helyét könnyű megtalálni, ha van egy hőkamerád és tudod is, hogy mi mit jelenhet a hőképen :) Vagy van egy okos, hőkamerával rendelkező villanyszerelő vagy energetikus a környéken.
A FI relék tokozása tudtommal nem légmentes (gázmentes), tehát bele tud szivárogni a robbanó gázkeverék. Tehát a FI relé lecsapódását előidéző gyengécske 30-300 milliamperes áramszivárgás akár 3 db 30-40 amperes ívet is előidézhet a FI relé belsejében (épület teljes üzemi áramának megszakítása). Reméljük, hogy az említett szabály kötelezően előírja azt is, hogy a FI relét tartalmazó elosztó nem lehet benn az épületben (pl lakóépületben nem lehet közös légtérben gáztűzhellyel v gázkazánnal)
Igazánól ez nem pont így van, a 30 mA-es az természetesen nagyon előnyös, ha van, és bizonyos berendezésekhez kötelező is, másokhoz meg nem. Ha a más berendezések végpontján, mint amihez kötelező, a túláramvédelemhez a hurokimpedancia túl nagy, akkor életvédelmi célból tökéletes a 100 mA-es is. A 30 mA-es az arra jó, hogy közvetlen fázisérintés esetén egy áramütés árán lekapcsoljon, ami elsőrendű védelemként nem elég. Elsőrendű védelemként olyan kell, ami abban a pillanatban lekapcsol, mikor testzárlat lesz, aza védővezetős megoldás.
Magyarán egy lakóházban a tűzvédelmi funkció feltételes.
Attól függ, meg akar-e halni valaki füstmérgezésben/tűzben, vagy nem. Elvégre az AFDD-t is vagy felrakja az ember a lakásban, vagy nem. Vagy a füstérzékelőt. Ha lakásban nincs tűzveszély, akkor ezek feleslegesek. A hírek ugyan mást mondanak, de hát azok csak a hírek.
A 30mA az életvédelmi cél. A 100mA az már csak feltételekkel, a 300mA kizárólag gépvédelmi eszköz.
Az előírás 300mA vagy kisebb. Tehát elsősorban gépvédelemre (tűzvédelemre) szól.
Azt is nézni kell, hogy régi besorolás szerint A és B fokozat már robbanásveszélyes környezet is, ott már zona 1 ill. 2 besorolás van. Lehet oda is kell, csak zónahatáron kívülre.
Én inkább a C tipusú helyekre (tűzveszélyes) tippelek.
A lakóházak meg D be tartoznak)mérsékelten tűzveszélyes.
Körvonalazódik... Szóval e helyek egyik kiegészítő védelme testzárlat esetén. A FI relé megszólalási hibaárama miatt nincs akkora zárlati ív mint olvadóbetét vagy megszakító esetén ami begyújthatja a robbanásveszélyes közeget ha az éppen jelen van a környezetben.
Magyarán egy lakóházban a tűzvédelmi funkció feltételes.
Ha elindul test felé az áram egy berendezésen, létrejöhet egy melegedési pont, ami tűzveszélyes helyen potenciális veszély. Ezt hivatott megakadályozni.
Esetleg a T elosztód is lehet hibás, ami okozhat kontakthibát és ezzel melegedést, égést. Láttam már olyat, ami ciripelt és sötétben átszűrődtek az apró szikrák a falán. Mondtam a tulajdonosnak, hogy ha nem akarja, hogy leégjen a lakása, kukázza ki azonnal.
Az ellen sem véd, hogy ha a fázis és a nulla között a nagy terhelés és áram miatt hő, égés keletkezik.
Egyébként ahhoz a konnektorhoz ami a képen van, milyen vastag vezetékek mennek és mekkora kismegszakítóval van védve? (amiket fényképeztél kismegszakítók, azok gondolom a "fő" megszakítók és ezek még el vannak osztva. Ezek közül mekkorához van kötve a konnektor? És földelés be van oda vezetve? (csak a kék és a barna vezeték látszik, de lehet, hogy hátul ott van). Érdemes lenne szétszedni a konnektort és megnézni, mi van belül, lehet, hogy kontakthibás és azért volt a melegedés. Mennyi teljesítménnyel terhelted a konnektort?
Ha megvannak a válaszok a fenti kérdésekre, akkor lehet tovább menni.
"Tűzveszélyes helyeken előírás az áram-védőkapcsoló alkalmazása."
Tudjuk. De mi a célja? A tűzeset kialakulását akadályozza meg? Vagy ha már kialakult a tűz előbb utóbb lesz egy hiba ami lekapcsolja? Vagy ha tűz van és a tűzoltó oltani kezd akkor automatikusan lekapcsoljon?
Esetleg egyéb....?
Mint a gázkazán elé a FI relé akár van az elosztóban akár nincs de kell mert csak. Én az ötrétegű csövek használata miatt találnám értelmét de ezt még senki nem erősítette meg.
Ráadásul a csempe és a szerelvény közé becsalt kábel is olyan 0,75mm2-nek tűnik. Kis jóindulattal talán 1,5mm2 de a konyhában egyszerre bekapcsolt 3db 1-2kW ilyen elosztóban az is kevés.
A fotóból nem derül ki, hogy csak ez a 3 kismegszakítód van-e vagy van másik is, de ezzel simán túl tudod terhelni a konnektorokat. Azokat maximum 16A-ra lehet biztosítani. A fotón pedig 3 db 20A-es kismegszakító látszódik.
"onnektorba bedugott hármas elosztó égett szagot adott. az egyik fém tű, amit be kell dugni, teljesen szétégett ...? Ez normális? vagy rossz a fi relé, nem megfelelő a típusa?"
A FI relé feladata: a 230V fázis megérintése esetén megakadályozza, hogy halálos áramütés érjen téged. Semmi mással nem foglalkozik.
Tehát pl:
- a FI relé leszarja, ha téged életveszélyesnél valamivel gyengébben ráz meg a fázis
- a FI relé leszarja, ha úgy ráz meg az áram, hogy a fázist és a nullát kötöd össze pl a kezeddel/lábaddal (ebben az esetben a FI relé simán hagy téged meghalni)
- a FI relé leszarja, ha zárlat van valahol a lakásban
- a FI relé leszarja, ha érintkezési hiba (szikrázás) van valahol, tehát tőle akár le is éghet a házad.
Pontosabban: ma már léteznek olyan speciális érzékelők (most ne jut eszembe a neve), amelyek érzékelnek minden szikrázást a lakásban (pl a te elosztódat is), de ezek igen drága ketyerék.
Képzeld el hogy a házban "kering a villany' minden felé és a fi csak azt nézi, ami a fázison "kimegy" ugyanannyi jöjjön vissza a nullán. Tehát a deltaI ne legyen nagyobb a FI-re felirt érzékenységnél. (Ami valójában korábban fog leoldani mint 10-30 vagy akár 100mA.
Ha ez nagyobb akkor egy "mókár fogja a fázist" a markában mezitláb a fürdőben. Ez az áram ami átmegy a tulájon valójában a nulla felé kellene hogy menjen de nem arra megy, igy leold.
Sziasztok! Konnektorba bedugott hármas elosztó égett szagot adott. az egyik fém tű, amit be kell dugni, teljesen szétégett és kiesett, konnektor is olvadt belülről. Ami aggaszt,hogy van fi relé, és nem oldott le. Ennél a típusú égésnél nem kéne leoldjon? Ez normális? vagy rossz a fi relé, nem megfelelő a típusa?
Anyámnál anno még "az a fekete kocka" mágneskapcsoló kapcsolta a boilert.
Nem volt rajta plomba es amikor disznóvágás volt egy rövidebbre tört gyufaszálat tettem a benyomott segéderintkező alá hogy fizikailag meghuzva maradjon.
azt is irtad régen, hogy méretezéselméletből szigorlatoztál (vagy valami hasonlóból). De még nem derült ki, hogy hol. vagy az a szigorlat egy szakmunkásképző dolgozat volt? :)
nagy mellényed van/volt statikai, építész-csomóponti, páratechnológia, gépész, stb. kérdésekben is.. azokhoz is a villanyszerelőknél szereztél óriási tudást?
az oskolából egyből elcsábítottak egy K+F céghez, ahol prototípus fejlesztéssel foglalkoztunk jósok éven át. Onnan mentem át problémamegoldó egyéni vállalkozóba, a nagy lóvé reményében. Később persze kiderült, hogy a szakmában a nagy lóvét nem az egyedi problémamegoldók keresik :) hanem azok, akik napi 16 órában tolják a falmarót, miközben vastag arcbőrrel jól lehúzzák az ügyfeleiket.
Ma már sokhelyütt nincs méréshatár váltás, nemhogy kézi nincs, de automatikus méréshatár váltás sincs. Törpefeszültséségű illetve csak kis áramokkal dolgozó műszereknél egyre ritkább, talán teljesen ki fog halni az analóg időknek ez a csökevénye. Nemsokára meg fognak jelenni azok a DAC chipek, amelyek képesek akár közvetlenül 600-1000 voltot 16 (20?) bites felbontással mérni és az összes méréshatár váltós multiméter mehet a szemétbe, akár kézi, akár automata váltós.
Nemrég kétségbe vonta ötfelezős, hogy egyáltalán lehetséges akkumulátor kapacitást mérni ezred amperóra pontossággal. Ennek leheőségei, módszere kapcsán merült fel a nanovolt. Aki tud fórumot olvasni és az IQ-ja 80 felett van (rád egyik sem jellemző), az könnyedén tudta követni az eszmecserét az aksi kapacitás méréstől egészen a nanovoltig.
Persze mondhatod azt is, hogy szerinted egy villanyszerelőnek semmit sem kell értenie az akkumulátorokhoz, ez egy kényelmes álláspont.
Ahhoz teljesíteni is kell és nem okoskodhat, szóval kizárva. Esetleg viszik kárelhárítónak, ha hülye ügyfelet nem lehet felpofozni, akkor Eleket kicsit megrugdalják, lehugyozzák, oszt jóvanazúgy, mehet tovább a munka. Amit a napokban előad, az alapján pár hamvedret már a fejére borítottak.
Nem a kijelző számjegye számít, hanem a pontosság és a %os tűrés. 2 számjegyre is kifér 10 milliamper, meg 4 számjegyre is 1000 volt. Főleg mert a link ismét túl általános, első három a legolcsóbb fos, pedig több számjegyes kijelző. Ilyenkor jön az, hogy ha konkrét műszert kérdeznek akkor csak nagyon magas óradíjért adsz tanácsot esetleg oldja meg más a problémát. Egyéb esetben meg itt bassza a nyálát nulla forintos díjazásért.
Ő magyarázott itt az ezred pontosságról, arra se veszi a fáradtságot hogy megnézze hány % pontosságú egy mérőműszer valójában.
Keveri a kijelzett digitek számát a pontossággal, ez kb olyan minthogy a 200-ig skálázott km órájú opel kadett tud is annyival menni...
Egy átlag mérőműszer kb 1% pontosságot tud, nagyon-nagyon messze van az ezderedtől, tízezredektől. Lehet itt példálózni az A/D-vel, az csak egy eleme a mérésnek.
Az UD18 max 30 voltig használható. Ha feltételezzük, hogy ez a 30V van 16 bittel felszeletelve, akkor a mért feszültségszint kb 0,0005 voltonként (fél millivoltonként) ugrik egyet.
Szerintem kb tíz éve már senki sem kiált csalást, ha meglát egy megfizethető digitális műszert, aminek négy számjegyű a kijelzője. Talán lassan itt az ideje megemészteni az öt szánjegyet is :)
Sok ilyen chip 3.3V-os, viszont nem a teljes tápfeszültség értelmeződik, hanem áramköri okokból csak 1V körül a "full scale".
Innentől 16bites AD esetében 1V /65536 érték, az 15.2 mikrovolt köré adódik a felbontás.
Villanyszerelőnek azért nem reális as mikrowatt, mert 230V-on valami nanoamperek adnak mikrowattokat, ami kb egy szivárgási áram, ami egy köznapi életben szinte "szigetelőnek" tekintett ellenálláson át folyik.
Mert hja még műszert linkelne, akkor lehetne 2 percet gondolkozni rajta, de ilyen kínai, 1 dolláros fostömőkkel példálózni ami lehet csak képen létezik? Egy olcsó lézeres vízmértéket nem tudnak gyártani. De semmit.
Bangood? Másik kínai csoda hely, nincs több kérdésem, de magas ló azért még adott, hogy megint olyat tudsz amit senki más. Csak indokolni nem sikerült.
Ha egy műszer eleve kis feszültségre (és kis áramra) van tervezve, akkor szerintem nem lehetetlen nagyon finom felbontásúra (pl 16 bitesre) belőni az analóg-digitál konverterét. Az UD18 pl csak 30 voltig használható, de egyes rokonai 5V fölött soha nem dolgoznak, ezért merészelik akár 1 milliwattóra pontossággal kijelezni pl egy mobiltelefon aksi vagy egy 18650-es aksi tényleges kapacitását.
Ha te eddig csak sok száz volt mérésére is képes műszerekkel találkoztál, akkor természetes, hogy hihetetlennek tartod a képeken az ezred voltos felbontást.
Ali az jó, csilliárd lumenes zseblámpák, alja kategóriás szirszarok, hazudjunk sok megapixelt egy akkumulátorra is típusú termékek tárháza, közben egy értelmes AV kábelt nem tudnak szállítani a PlayStationhöz...
Próbaképpen vettem ilyet, mert ilyen kis méretbe más gyártónak a kapacitás harmadát sikerül csak belerakni, de biztos valami nagy összeesküvás van mögötte. Jelentem 270 mAh ki is jött belőle, amit már a tömege alapján sejteni lehetett. Ezt már nem próbáltam meg, de szintén akadnak olyanok, amit nem érdemes elsőre elhinni és aki onnan bármit is mérő műszerrel példálózik az hülye.
Aztán mondhatják, hogy ugyanaz a kínai, csak a címke más, meg ugyanazon a soron készül, blábláblá. Röviden meg: egy faszt. Teljesen egyszerű dugvillákban nem tudják hozni a minimum elvárható szintet.
Figyelj, az adatlapján rajta van az is hogy 0.00001V pontossággal mér feszültséget is. Ha a szigorú aliexpress bevizsgálási folyamaton átment akkor rossz nem lehet.
A hülye mérnökök a fluke-nál meg csak vakarják a fejüket, vajh hány bites ADC-vel tudta a kínai elérni azt ami nekik nem sikerült:-)
Ez csont ostobaság. Ezred amperóras pontossággal, mi? Elnéztél egy pár nullát, mondjuk ötöt.
Igen kevés emberről feltételeztem itt a fórumban, hogy agyilag képes (előítéletektől, csordaszellemtől mentesen) megállapítani, hogy én kb milyen szinten értek az elektromossághoz, te voltál az egyik.
A tények beszélnek. Sosem gondoltam, hogy értesz hozzá. Volt a 10 év alatt két dolog, amibe beletrafáltál, az meg a vak tyúk is talál szemet. A szakmán kívülről állást foglaltál az én szakmai tudásom hiányáról, ez a bagoly mondja verébnek, hogy nem ért a csiripeléshez. Hát csak visszaadtam. És én meg igen sajnálom, hogy valaha is melléd álltam. :D Amiatt a kettő miatt, amit véletlenül sikerült kigugliznod. :D
Nagy értékű (nagyon fontos) tétele esetén nem is szokott probléma lenni, az miatt megérheti odarendelni egy nagyker-különjáratot. Vagy csak amiatt elindítani a villanyzerekőt Budapestre különrepülővel.
Baj akkor lehet vidéki boltoknál, amikor valami nemdrága ritkaság kellene, amit nem keresett senki évek óta abban a boltban, ezét már nem is tartanak olyat. Pl egy 24 voltos DIL behúzótekercs miatt egy bolt sem fog különvonatot indítani a nagykerbe :)
Ha meg annyira kell, akkor nem számít a GLS felára és jön személyre szabva a cucc. Most megint ilyen Kecskeféle elméleten akadunk fent? Előadja, mint világfájdalmát és csak számára megoldható problémát.
Nem tudom mit jelent a vidék, de városba is vidéken keresztül megy az út és olyan kicsi az ország, hogy elég hamar van minden. Ha meg nincs, akkor autózunk 30 kilométert. Sötétsomogy közepén faluban meg nem az a problémánk, hogy nem kapok 5x35ös aranyozott földkábelt, hanem előre be kellett jelentkeznem kenyérért és a kocsma is korán zárt, kisbót posta meg nincs.
"Bevett szokás, hogy ismeretlentől egyedi megrendelést előre fizetés, vagy előleg után teljesítünk."
Nagyvárosokban folyamatosan pörögnek az áruszállítók, így a boltok könnyedén megoldják a "holnapra beszerezzük" módszert és kisebb összeg esetén még azt a rizikót is bevállalják, hogy esetleg nyakukon marad a termék (kivétel: nagyon speciális, ritkán keresett termékek).
Vidéken viszont nem árt tudni, hogy a nagyker terítő teherautója talán csak két hetente megy arrafelé, ezért vidéken a default válasz az, hogy "sajnos nincs ilyen termékünk".
Ilyen helyzetekben gyenge érv az, hogy "istenbizony érte jövök", helyette mondjuk a boltban azt, hogy most ki szeretném fizetni előre. Ez a mondat többnyire csodát tesz: tíz esetből kb hétszer nem fogadnak el pénzt előre, inkább elhiszik, hogy istenbizony (aztán aggódnak két hétig :)
Nálunk van egy Mixvill szaküzlet. Tavaly úgy alakult a dolog, hogy a földkábel náluk volt a legolcsóbb. Ismeretlen idetelepültként simán lekértek nekem 4*16-os réz földkábelből 20 métert. Okés, hogy ők országos bolt, de se előleget nem kellett fizetni, se semmit. Mondták, hogy másnap 9 óra után jöhetek érte.
Akinek van egy csepp esze, az a hozzászólásomból egyedül is rájött, hogy hogyan kell viselkedni egy olyan szaküzletben, ahol nem ismerik jól (hiszen a boltot is megkárosítják azok a vevők, akik másnap nem jönnek el a megrendelt egyedi anyagért).
Aki csak gonoszkodni jár ide a fórumba, az persze rinyálásról beszél :)
A képeken látható nap elemes távirányitós reflektort semmi kép nem tudom be űzemelni három vadi újat probáltam a távirányitót össze - vissza nyomkodtam ,se sötétben se nappal nem világit.Valaki tudna segiteni? https://prnt.sc/oGz-u9rrTRorhttps://prnt.sc/Bq2W8tJNHmmt
Továbbra sem érted és kevered a járulék és ellátás dolgot. Nem véletlenül vágtam be a járulékra vonatkozó részt és te nem véletlenül nem írtad le, hogy mennyi is pl. a B1-B2 kategória plafonja, ahová visszasoroltak sok ezer embert 2020-ban.
Egyébként mindenkinek kívánom, hogy a C2 plafonjából éljen meg. Mielőtt elkezdesz vitatkozni, dolgoztam köztük, pontosan tudom, hogy hányan kapnak plafont és hogyan is lehet megélni ma ebből.
És részemről ez itt vége is, csak az csesztet, hogy megy a propaganda és nem gondolkodik senki...
Nem pont az van, amit írsz, de hasonló. A helyzet az, hogy az építési kedv (és ezzel a villanyszerelésre való igény is) nagyban függ a reáljövedelem változástól és a kamatoktól.
Egyrészt a gazdaságot felelőtlenül túlfűtötték az elmúlt években, az infláció felpörgött. Akár tetszik, akár nem, az infláció ellen kamatemeléssel és gazdasági visszaeséssel lehet védekezni. Ezek miatt a reáljövedelem csökken (már most is) és csökkenni fog. A kamatok az égben, ilyen kamat mellett jóval kevesebben fognak építkezni. Az építőipar nagyon visszaesett már most is. És ez még csak a kezdet.
A másik dolog, hogy a gazdaságból hiányzik az EU-s pénz. Ez évi kb 1000 milliárd forint. Én nem gondolom, hogy meg fogjuk kapni, mert olyan feltételek vannak, amiket nem tudunk teljesíteni, nem akarunk teljesíteni. Mert a jelenlegi rendszer lényege az authoriterség és korrupció, kb ezeket kellene feladni. De ezeket nem adhatjuk fel, mert akkor kiderülne, hogy a király meztelen és a hatalmukat elvesztenék. Emiatt inkább azt választották, hogy maradjanak hatalmon és nem kell az EU pénz. Majd költenek kicsit többet propagandára és megmagyarázzák.
A harmadik, hogy adót kell emelni a kieső pénz pótlására és a magas kamatok miatt (mert ha magasabb a kamat, az az államadósságkezelésben több pénz visz el). Ez szintén nem a gazdasági fellendülés fogja erősíteni.
A negyedik, hogy az ilyen államok, mint ami mi lettünk, hosszú távon lecsúszó államok, rá kell nézni a térképre. Tehát ha vége is lesz a mostani válságnak, hosszú távon is mindig lemaradásban leszünk. Elég csak megnézni a többi authoriter államot, amikhez dörgölőzünk és az eszközeiket lemásoljuk. Oroszország pl. Ők kicsinálták magukat évtizedekre.
Na tehát én azt mondom, hogy még most szedjétek be villanyszerelésből a pénzt és tartalékoljatok, mert lejtmenet van :-)
Mi most bővítettünk házat nem rég, a földkábelt nyilván regisztrált szerelőnek kellett csinálnia, horroráron, de azt biztos, hogy a belső szereléseket én magam fogom csinálni egy villanyszerelő barátom segítségével, útmutatásával.
Csakhogy én végeztem néhány regenerálási kísérletet teljesen lemerített (3V alatti) aksikkal is , erről részletesen írtam itt a fórumban is, amikor arra is kitértem, hogy ezred amperóra pontossággal tudom mérni az aksik kapacitását. Ekkor vettem észre, hogy ha tartósan (több órára/napra) teljesen lemerítünk egy ólomaksit, annak a tároló képessége annyira lezuhan, hogy a regenerálás+feltöltés után is csak a gyári kapacitás érték kb tizede vehető ki belőle (az is szabálytalan módon, 10,5 V alatt erőszakolva). Erre merészeltem célozni a 138257-es bejegyzésben.
"Amőba! Mert az ember! megszólítást már nem érdemled ki ezután. Komolyan ennyire kevés eszed van a szakmához?"
Igen kevés emberről feltételeztem itt a fórumban, hogy agyilag képes (előítéletektől, csordaszellemtől mentesen) megállapítani, hogy én kb milyen szinten értek az elektromossághoz, te voltál az egyik.
2 évvel ezelőtt pl. az építési szabályokat is megszigorította pár kerület és már csak két lakásos ikerházak épülhetnek a 4-6 lakásosok helyett. Most futnak ki az utolsó projektek, nagy érvágás volt a megélhetési vállalkozókra ez is pl.
Nagyon remélem, hogy a mostani visszaesés, majd a várható stagnálás kicsit kitakarítja a szakmunkás frontot, mert elképesztő dolgok megtörténtek az utóbbi 2-3 évben.
Lehet nagyot álmodni és sokáig működött is, de ha nicns európai kereslet, nincs európai bér sem a szakembereknek és innentől lehet matekozni, a papír bármit elbír.
Egyre rosszabb, míg tavaly a vállalkozók válogattak a melóban, ma mennek kuncsaft után.
Ebben benne van az ács, villanyász, tüzépes, fuvarozó.
Nagy visszaesés van.
Kereskedelem szintjén detto. Tavaly az ár nem volt érdekes, csak legyen áru, ma már minden gombról ajánlatot kérnek és minél olcsóbb legyen, az sem baj ha kínai.
Nyilván a kereslet kinálat határozza meg az árakat.
Ha majd egyszer valaki soha vagy a kinált ár mellett nem kapja meg/keveset kap munkát akkor elgondolkodik hogy lehet-e olcsóbban vagy másfajta konstrukcióval is megcsinalni.
Nyilván egy 50-> milla uj ház nál simán elcsuszhat ez az ár de egy kadarkockában nem biztos. Ha ott én lennék a megrendelő akkor figyelembevenném hogy ha magam vagy kis segitséggel csinalnam meg hogy azt a 5*150.000 nem munkabérre hanem +nyersanyagra költöm akkor is bentebb vagyok mert az a pénz legabább bekerült a házba.
Lehet, hogy ezután a (újkorában) 20-30 amperórás aksid már csak kb a tizedét tudta (pl 2 amperórát). De ha ennyi is elég neki egy indításra, azzal akár el is lehet adni az autót egy baleknak :) Ezután még két évig tudtad használni az autót ezzel az aksival?
Amőba! Mert az ember! megszólítást már nem érdemled ki ezután. Csak neked okozhat gondot egy akkumulátor jóságát körülbelül megállapítani. Komolyan ennyire kevés eszed van a szakmához?
Én csak annyit mondtam, hogy felénk ilyen árak vannak. Közben visszanéztem egy tavalyi árajánlatot, ott a 8000/db-ban benne volt a szerelvényezés is.
De hasonló időpontból van részletes ajánlatom is ott a következő árak vannak:
vésés és csövezés: 2000/fm
vezeték behúzása védőcsőbe: 200/fm
dobozhely fúrás: 2000/db (itt mondjuk felhívták rá a figyelmet, hogy a kötődoboz pluszban értendő)
szerelvényezés: 1000/db
A lakáselosztó mindkét esetben 55.000-60.000 Ft volt.
Kb. napi 80 km ingázása volt mind a két ajánlat adónak. Külön kiszállási díjat egyik sem számolt volna el, az bele volt kalkulálva az árba. Illetve mind a kettő rendesen számlásan készült volna. Hogy melyik az olcsóbb azt mindenki döntse el maga. Elmondásuk alapján 3-5 nap lett volna a teljes szerelés. 1-1,5 napot mondtak a vésésre; 1-1,5 napot a csövezésre, dobozok beállítására; 1 napot a vezetékek behúzgálására és további 1 napot a szerelvényezésre, áramkörök végső kötésére. Ezt már csak a falak kijavítása, festés után jöttek volna csinálni.
Mondjuk ez komplett kivitelezésnél annyi. Ha csak bővítés/átalakítás, akkor foghat vastagabban is a ceruza.
Nem tudom, hogy mennyire sok vagy nem sok. Ez egy általános ár felénk. Ezzel tud kalkulálni a megrendelő is. Gyakorlatilag az alap szerelés díja ennyi, vagyis a kötődobozok, szerelvénydobozok és a csövezés rögzítve van a falban és be is van kábelezve. Azért festés előtt még van mit javítani. A lakáselosztó kialakítása és maga a szerelvényezés ezen felül értendő.
"3 napig töltöttem a legalsó fokozaton.Aztán két év múlva azzal adtam el a bontóban."
Lehet, hogy ezután a (újkorában) 20-30 amperórás aksid már csak kb a tizedét tudta (pl 2 amperórát). De ha ennyi is elég neki egy indításra, azzal akár el is lehet adni az autót egy baleknak :) Ezután még két évig tudtad használni az autót ezzel az aksival?
H a ehhez a "mindössze két konnektor kiálláshoz" összesen négy fal/födém áttörés szükséges és 10 cső-kanyar, ráadásul mindez falba vésve/süllyesztve, akkor a 100e Ft díj még gyanúsan olcsó is lehet.
Ezért írták azt, hogy ennyire kevés információból sajnos nem lehet árat saccolni.
Ólomakkunál egy hétvégés rövidzárás általában teljesen jól visszaalakítható volt a tasak nélküli időkben is. Az még nem végleges ólomszulfát.
Nekem volt egy trabantom, azt egyszer kölcsönadtam, kiesett a gyújtáskulcs belőle anélkül, hogy eltekerte volna a rokonom nullára, rajtamaradt a gyújtótrafó 3 napra, annyira lemerült, hogy az 50 mikroamperes műszerrel nem tudtam indikálni, merre térne ki, mert nem tért ki egyáltalán. 3 napig töltöttem a legalsó fokozaton.Aztán két év múlva azzal adtam el a bontóban.
Ja igen, bocs, lenne egy darab kis elosztószekrény, 4-5e ft... van 4 db kismegszakító 16A, meg lenne egy új kör, tehát összesen 5 (nem tudom a régieket cserélni akarja e), lenne egy FI relé beépítés. Meg két két kiállás. kb 8 m vezeték kéne, meg ehhez lépésálló cső.
Szerintetek közel 100e ft reális ár egy elosztó szerelésre, és két konnektor kiállásra, anyagokkal? Tehát egy új tábla lenne, Fi relé, egy új áramkör, meg gondolom új biztosítók...
Megfogtam. Az ólomsavas akkuban nyilván ólomsav van. Nem tudom a képletét. Kénsavról már hallottam, de ólomsavról még nem. Valaki egyszer leírta ezt a marhaságot, és birkamód átveszi az igénytelen nép.
Az off-topic böfögésedre nem szeretnék bővebben válaszolni, mert az látszik, hogy ehhez_sem_ tudsz érdemben tudással hozzátenni, mint ahogy úgy általában semmihez sem. Mások leírták, hogy miért baromság, amiket itt összehordtál, én nem fogom ismételni őket. Maradj inkább a káposztánál, az való neked....
Szinte minden processzoros töltőn ki lehet választani manuálisan, 6V vagy 12V akkumulátort akarok tölteni.
A probléma ehelyett, hogy ezek érzékelik a csatlakoztatott akkumulátort, a helyes polaritást, és adott karakterisztika szerint akarnak tölteni.
Ha az akksiban nincsen már 1V sem, nem történik semmi, mert nem érzékeli ,hogy csatlakoztatták.
Ugyanígy, ha ugyan érzékeli, mert van mondjuk alig 2V, de pár mp múlva semmiféle áramot nem vesz fel, akkor is abba fogja hagyni.
Ezek elvileg "tönkrement" aksik, nem is dolga neki tölteni, mert ólomsavas akkumulátor tönkremegy, ha egy adott cellafeszültség alá kisütik.
Más kérdés ,hogy nagyon sokan járnak ilyen 0-ra merülésből visszagányolt aksival, párat néha túlélnek mégis.
Rajta tartva a "buta töltőn" , egy idő után "összeszedi magát", és elkezd áramot felvenni, pl mert a váltakozó töltés "lerobbantja" egy kicsit az ólom szulfátot, és mivel tasakosak, ez nem azonnali cellazárlat, mint régen.
Ehhez nem kell ilyen őscsoda, hanem elég egy piaci ócska "berregős" töltő, Ilyen:
"amiket az újabb töltők nem hajlandóak már tölteni."
Egyes modern okos akkumulátor töltők automatikusan megpróbálják érzékelni pl hogy 6 vagy 12 voltos aksit próbálsz tölteni róluk és ennek megfelelően automatikusan beállítani a megfelelő feszültséget. Csakhogy van egy olyan akku feszültség tartomány (7 volt környékén), ahol a töltő nem meri egyedül eldönteni, hogy túltöltött 6 voltos, vagy nagyon lemerült (nagyon kisütött) 12 voltos aksival van dolga. Az okos töltő nem meri vállalni ezt a "felelősséget", ezért inkább el sem kezdi tölteni az aksit (esetleg hibás feszültséget erőltetve az aksira). Hasonló "senki földje" feszültségtartomány van a 12 és a 24 voltos aksik feszütségei között is, tehát ne csodálkozz, ha
az okos töltőd nem hajlandó megkezdeni a töltését egy 7-7,5 voltosra lemerült 12 voltos, vagy egy 15-16 voltosra lemerült 24 voltos akkumulátornak.
Viszont még mindig lehet kapni olcsón olyan "buta" töltőket, amelyek nem vizsgálják automatikusan, hogy hány voltos aksira csatlakoztattad, tehát pl egy 12 boltos buta töltő pl minden aksit gondolkodás nélkül 12 voltosként kezel és ennek megfelelően is töltenek. (persze ha nem figyelsz, akkor ezek nen hozzá való feszültségű aksit képesek akár tönkre is tenni).
Itt egy jól olvasható kép egy hasonló múzeális töltőről, hátha ez segít neked:
Nem bántom, csak fura volt, hogy nem hitte el, mondtam a céget is mert egymás közt belefért és itt ugrált egy tök egyszerű csacsiságon, majd lehazugozott, hogy olyan nincs.
Mondanám, hogy mindegy, de hát szakember, ilyesmit látnia is kellett volna nem egy helyen találkoztam a módszertannal, utána meg átment általános fikázásba, hogy "csoda lenne ha működne amit csinálsz" meg "értelmesen kellene fogalmazni a site felé és arra alkalmatlan vagy" meg ilyen fasságok. Én elmondtam, hogy a gyárban miképpen műxik, ez meg nekiállt picsogni, hogy hazug anekdotázós vagyok.
Tiszta kecske szint, de mondhatok nevet is, meg itt van nálam a beszélgetés és a szorit is leírhatom tök egyszerűen, mert nem titkos, érthető is lehet. Egyszerűen annyi volt, hogy adminisztráltam egy bazi nagy levelező kiszolgálót. Nem csak júzert vettem fel és jelszót változtattam :-D De ha gondoltam volna egy rosszat, akkor szétverem a clustert és lekapcsolom a fenébe a vasat vagy kidobom alóla a lunokat, szóval eléggé nagy admin. És nem értette, hogy a spamszűrőhöz nem férek hozzá és semmi közöm hozzá, mert pont audit/logolás és a cég profilja miatt egy külsős szakértő banda csinálta, amihez elég egyoldalú kapcsolatunk volt, oda ment az MX, volt egy "A Doboz" az megcsámcsogta, majd az én kis levelező szerverecském kapta azon át a szűrt kapcsolatot és kész, szervernek fogalma nem volt róla, hogy előtte mi van, mi ír bele a fejlécbe vagy mit vesznek ki (biztonsági okok miatt csomó dolgot kivertek belőle, ésatöbbi). Na ezen akadt fent, hogy ez hülyeség és ilyen nincs, nem is bírta megemészteni, hogy nem a saját levelezőszerveren fut valami szoftver ha hanem külsős csoda megoldásokat bérlünk és a főnököm főnökének sincs oda kapcsolata, mert magas szinten intéződik az egész. És akkor egy csomó cégnél hasonló a proxy (szívunk is vele) hasonló a DNS szolgáltatás is (néha azzal is szívunk :-P) meg a jó ég tudja még mit nem csinálnak adatlopások ellen vagy adatbiztonság mellett.
> Lehet, hogy ebből élsz de attól még hülye vagy hozzá
Nekem mondod ? Holnap kiadom, hogy innentől kezdve bazzeg fix ip lesz, mert akkor megvedjük magunkat a zsarolóvírustól. Endpoint securityt kibasszuk a picsába, MDM a gyengék fegyvere, tűzfal nem kell, a DHCP szervert meg rituálisan elégetjük :) A lényeg, hogy minden rdp-n menjen minden (bocsának MSTSC, mert ugye még véletlenül se keverjük a protokollt az egyik klienssel), mert az biztonságos.
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy most akkor menjünk a kláudba, mert akkor nem kell vpn, viszont ellopják az összes adatunkat, vagy az admin csapat inkább telefonon hívogassa a szervert, hogy bekapcsoljon, hogy tudjanak dolgozni. Az a baj, hogy teljesen összezavarodtam, és nem értem melyik is lenne a jobb megoldás. De esetleg te, mint hozzánemértő, tudsz ajánlani valami szerver márkát, ami szereti, ha évente mondjuk 1000x ki-be kapcsolják ?
> Azon gondolkozom hány termékünkkel találkozhatott, de legalább hármat napi szinten be merek tippelni
Abban biztos vagyok, hogy egyetlen termékünket sem használja a kecske, mert ezekért bizony fizetni kell (szégyellem is magam), ebből egyenesen következik, hogy van nálunk egy támadóügyvéd csapat, aki minden bugreport után perel, de csak akkor, ha a szőke HR-esünk ezt engedélyezi. Teljesen egyértelmű.
De mindegy is, most a gonosz kismalac elmegy a farkasokkal üvölteni, mert ez legalább annyira jó ötletnek tűnik, mint elektől tanulni a villanyszerelést.
Lehet, hogy ebből élsz de attól még hülye vagy hozzá :-) Nekem egyik Balabites arc sem hitte el, hogy mi működik és miket nyomkodok hogyan, akkor majd pont kecske veszi be és nem magából indul ki, hogy mindenki lódít? Azon gondolkozom hány termékünkkel találkozhatott, de legalább hármat napi szinten be merek tippelni. Bár belőle kinézem a Szokol rádiót és CRT TV-t.
Nem esett le még neked, hogy vagyunk itt páran, akik konkrétan ebből élünk ? Te meg elkezded magyarázni az egyszeregyet, csak éppen az a baj, hogy az szerinted kettő.
Nem veszed észre, hogy ízekre szedtük minden egyes hozzászólásod (és igen, szakmai alapon), te meg mosolyogsz a sarokban, hogy biztos neked van igazad, mert aki cáfolni mer az gonosz, te meg letiltod, ergó nem olvasod. Akkor ki a hülye szerinted ?
Az, pedig hogy elkezdesz jönni itt (az egyébként teljesen hibás) nyelvtani és pszichológiai elemzéseddel már tényleg a legalja.
Tanulj picit, esetleg (neadjisten') kérdezz, és lehet hogy nem maradsz teljesen sötét a témához.
Attól nem kell félni, hogy valami elbasz, kapával dolgozni kell, nem az Ő asztala. De megmagyarázná, hogy az nem is kapa és nem erre meg nem úgy való az biztos :-D Ha megfizetnék, akkor is max. lehúz és tudományoskodik, de szerintem operatívan nem történne semmi. Ilyenek ezek a megnyomorodott fotelrokkerek.
Helyes :-) Végigolvastam a váalszokat, amiket kapott a DHCP/fix ip rdp kint az interneten pucéran témában, meg amire válaszolt azt is... Nos... Kapát talán adnék Elek kezébe, de csak a legelőn engedném használni, mert még valami értékesebb növényben is kárt tenne...
"látja, hogy egészen különböző embereknek egyaránt lesújtó véleménye van rólad."
Ezeket két csoportra osztanám:
1: saját kialakult véleménye/tapasztalata van, tehát pl kapásból tud konkrét példákat mondani olyan esetekre, amikor én hülyeséget írtam (mottó: amit nem értesz meg egyből, az nem biztos, hogy hülyeség!)
Közülük természetesen csak az első csoportra lenne érdemes odafigyelni, már ha tudnának konkrét példákat is mondani. De nem tudnak, tehát valójában annyira ritkán mondok hülyeséget, hogy talán órákig (évekre visszamenőleg) kellene keresgélniük egy-egy konkrét példáért, ennél sokkal kényelmesebb módszer számukra a bizonyíték nélküli homályos célozgatás.
Ne aggódj, általában csak 5-10 fórum felhasználó van nálam tiltásban (nem csak a villanyszerelrő topicból, hanem az egész index fórumból összesen). És olykor (véletlenszerűen) még őket is kiveszem a tiltásból, tehát mindenkinek megvan az esélye, hogy soha többé ne kerüljenek vissza a "feketelistára", de az a tapasztalat, hogy többnyire villámgyorsan újra letiltásra kerülnek (percek alatt újra kiprovokálják), többnyire ismét ugyanazok az antiszociális, gonosz alakok :)
Persze ezek talán csak énszerintem gonosz emberek,
a jelek szerint néhány ember jófej dolognak tarja a patkány stílust, a megindokolatlan kötözködést, mások szavainak kiforgatását, stb stb és sokan szívesen "együtt üvöltenek a farkasokkal" :)
A tiltást valami okból elfelejti a rendszer. Ez akár sw hiba is lehet, és van igazság benne hogy szeretik az emberek a köcsögdégeket is beleértve angem is ... :)
Emberünk láthatóan konstans keveri a DNS-t és a DHCP-t, miközben nagy mellénnyel okoskodik, ennél lejjebb kb nincs.
Nem mintha DNS kellene, vagy köze lenne a DHCP-hez a gépeknek van "neve" vagy nincs, ha akarom bármely gépen hívhatnak bármit bárminek, de ez az ő szintjét nyilván már messze meghaladja.
Eleve 2023ban "számla.exe" és nem online számlázás...hehh.. gépek közti megosztások file szerver helyett... ómájgád.
Szerintem ezeket valami 20évvel ezelőtti számalk tanfolyamon hallotta, aztán amire emlékszik, fordítva, zavarosan és rosszul, azt adja itt elő nagy arccal.
Fix IPnek semmi köze a megosztásokhoz vagy meghajtókhoz, DHCP is adhat fix IP-t, aztán majd eldöntöm, hogy elérjen-e és vagy mit. És ja rdp-t törik, mint állat. Mit ér vele? Hááát, azért múltkor mikor csúnya bugok derültek ki a protokollban, akkor azért a fél világ nem volt boldog és ugye ha törik meg egy géped kompromittálódott, akkor oda a világ.
Próbáltuk már sokszor, ha már nagyon le lett alázva, akkor elhúz 1-2 hétre, aztán megint jön a laikus, akinek "segít", aztán ebből lesznek a nagy DHCP megfejtések. Kiírthatatlan.
Ha idealizálom a kapcsolást, akkor kerek 500Ω az eredő ellenállás, ha nem idalizálom, akkor valamivel kevesebbre adódik. De az istenért se tudtam úgy lerajzolni, hogy csak tisztán soros és párhuzamos kapcsolások legyenek. Szerintem amúgy nem is lehet.
Folyamatosan tudod magad még sokkal mélyebbre ásni. Majd ha valakinek lesz türelme leírja, én már csak röhögök kínomban. Vegyél elő egy alapfokú tcp/ip könyvet, és olvasd el. Ha kész vagy, szólj, onnan lépünk tovább, de hosszú lesz az út...
Innen látszik hogy soha semmiféle köze nem volt egy komoly IT rendszerhez. 1-1 ilyen projektet megelőz nem kicsi tervezés de meg kontrollingosok ellenőrzése is a bekerülés megtérülést beleértve. Hogy a sor végén egy IT-s mi a faszt csinalna senkit nem erdekel. Ha olyan akkor meghallgatják de valójában a költség és a haszon a legnyomósabb érv. Informatikára soha sehol nem akar költeni senki, mert az mindehol kidobott pénznek tűnik a vezetők szemében.
"Inkább hagynánk, hogy az idetévedő kérdezőnek hülyeségeket tanácsoljon?"
Bölcs meglátás :) egyetértek: bárki hülyeséget ír, azonnal le kell csapni és kijavítani a hülyeségét.
Persze ezt egyedül nekem nem szabad itt csinálni, mert pl ha azt látom, hogy "minden vezeték keresztmetszet váltás helyén kötelező biztosítékot közbeiktatni", akkor nekem tilos itt megszólalni, hogy ez szerintem butaság, mert rögtön tízen a torkomnak ugranak, hogy hogyan lehetne butaság bármi, ami a Szent Énekekből lett idézve :)
"Azt az rdp-t szerinted mennyi idő meghákolni...?"
Kb húsz éve próbálkoznak az mstsc feltörésével legalább egy millióan, minden héten. (statisztikai biztonság)
De rossz kérdést tettél fel (szerencsére nem a biztonság a szakmád :) mit ér azzal a hacker, ha kemény munkával feltör egy felhőben lévő virtuális gépet, amin SEMMI értékes információt nem találhat, mert az csak egy utolsó céges alkalmazott irodai számítógépe, kiköltöztetve egy felhőbe. Ha a hekker nem hülye, akkor neki sem áll a betörésnek.
"Mert miért is? A DHCP nem ördögtől való...."
Már megint helyettem találsz ki egy hülye választ, hogy aztán vitába szállhass az általad kitalált "válaszommal" :) Mielőtt téged is letiltalak a képernyőmről utoljára még felvilágosítalak: a DHCP-vel nincs semmi baj. Baj a windows-os hálózati meghajtó/fájl megosztásokkal van, mert amíg azok élnek a hálózaton, addig nyitva áll a lehetőség a zsarolóvírusok számára, hogy ha csak egy alkalmazott is hülye a cégnél és bekap egy ilyen vírust (pl. megnyit egy pornó/viagra levelet/honlapot), azután a zsarolóvírus ezzel a módszerrel tud gépről-gépre ugrálva végigrohanni az egész épület összes számítógépén és mindenütt letitkosítani az értékes fájlokat zsarolás céljából (ebből lesznek az ookos cikkek, pl hogy "zsarolóvírussal támadtak meg egy kórházat" :))).
EZÉRT kell fix IP-re átállítani mindent, és nem azért mert a DHCP-t megszállta az ördög :) Sokan azért nem merik ezt meglépni, mert "a raktárnyilvántartó / számlázó programunk kliensei nem képesek IP alapú kapcsolattartásra" (meg sem próbálják a nagyeszűek, annyira magas lovon ülnek a húsz diplomájukkal)
Azt rögtön gondoltam, hogy mi lesz a vége, sem a cégvezető sem az infós nem ért hozzá, csak Elek. Persze. Valaki meg majd leírja, hogy Sharepoint, oszt itt fogsz pislogni, yajjahjadismijen. VPN meg nem azért kell, mert nem oldjuk meg, csak nem árt egy titkosított, ellenőrizhető csatorna, meg akkor már miért ne? Sharepointot kezel nélküle, mást meg nem, P:, mint public meghajtóhoz megint kell, akkor sokkal egyszerűbb a zöldfülő júzernek, hogy legyen felcsattintva és kész, akkor legalább szabályozni és ellenőrizni lehet a webes forgalmat is és akkor kikötünk ott, hogy nekem a trójaik/biztonság/egyéb miatt jó az ellenőrzés, Te meg kitalálod, hogy mindenki korrupt és át akarunk verni és ellopjuk a júzerek cuccait ésatöbbi, amiről szó nem volt, de belelovagolod magad a szokásos üldözési mániába.
Nem fogja, akkor is pofázik valamit, tök mindegy. Aztán kikötünk ott, hogy nem kap málna jégkrémet, még akkor is ha létezik és mindenki más meg tudja oldani.
"ezt a "felhő-gépet" a munkahelyedről és otthonról is távoli asztallal (vagy teamviewerrel) használod (akár a mobilodról :)" - Azt az rdp-t szerinted mennyi idő meghákolni...? A teamviewer dettó... Pont azért kell külön védett "csőbe" húzni az adatfolyamot, hogy az összetett protokollok (az rdp nagyon durvánnéz ki "belülről"...) ne legyenek közvetlenül támadhatók.
"Én minden klienst átállítanék fix IP-re, és a számlázó program klienseket is átállítanám IP alapú kapcsolódásra a szerverükkel" - Mert miért is? A DHCP nem ördögtől való, teljesen jól kezelhető - ugyanúgy semmilyen biztonságot/azonosítást nem jelent, mint a fix IP-cím. Az meg, hogy dns feloldás után vagy nélkül megy a forgalom, az dettó nem jelent semmit - ellenben ha fix IP-re kapcsolódnak a kliensek, nem pedig a dns-ből a névhez feloldott címre, akkor jóval macerásabb a szolgáltatás költöztetése, vagy új gépen történő üzembe állítása.
"Ezen a téren is eretnek nézeteket vallok: ha a szoftver gyártóról feltételezhető, hogy nincs rengeteg pénze kenőpénzre meg ügyvédekre (pl ingyenes a szoftver)," - te ebben is nagyon hülye vagy... A CVE-k nyilvánosak, a full disclosure infók is egy idő után - és minden fejlesztő arra törekszik, hogy a jelentett sérülékenységeket javítsa minél hamarabb. Tudod egy publikus PoC a sérülékenység kihasználására kifejezetten erős motiváció arra, hogy javítsák, de a legtöbb eset idáig nem jut el (szerencsére...), előbb foltoznak, minthogy a 0day-ből publikus infók lennének.
"Pl a céges levelezés simán mehet ki felhőbe (vagy DMZ-be)," - kivéve, ha nem. Tudod nagyon sok esetben a jogi környezet explicit módon tiltja ezt, úgy levelezés, mint céges dokumentumok esetén előírva az on-prem megoldások használatát. Sőt, ha még meg is engedi mondjuk a felhős levelezést, rendelkezni kell(!) on-prem mentéssel róla.
"ha jól megnézzük, akkor a távmunka feladatok talán 95-99 százaléka teljesen jól megvalósítható VPN nélkül is," - szerinted... (Nem terhellek, de van pár néhány betűs témába vágó minősítésem, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy irgalmatlanul nagy baromságokat írsz...)
"Egy számítógépet be lehet kapcsolni pl egyszerű telefonhívással," - Hűbammeg? Tényleg? Semmi telco-s kapcsolat, semmi ilyesmi, de szerinted be lehet... Nem nézel te túl sok zsé (alatti) kategóriás filmet...?
"be tudtam lépni a munkahelyi gépemre távoli asztalról"
Egy tipp:
- a céges (irodai) számítógépedet mindenestül kiköltözteted egy felhőbe (kibérelsz egy felhő-windowst és mindent áttelepítesz arra)
- ezt a "felhő-gépet" a munkahelyedről és otthonról is távoli asztallal (vagy teamviewerrel) használod (akár a mobilodról :)
"számlázó program főverzió váltás volt"
Komolyabb számlázó programok fejlesztői is kínálnak saját felhő szolgáltatást (ahol ők végzik a frissítéseket is), de valószínűleg te is át tudnád költöztetni a céges számlázó szerver szoftvert egy felhőben bérelt windowsra. Persze a forintokat nem árt előtte jól összehasonlítani, mert a számlázó prpgramok saját felhője meglepően drága tud lenni viszont a felhőben futó wndows szerver verziók se ingyen vannak.
"Mondjuk egy router csere még lehet érdekes lesz, mert vannak eszközök amik DHCP-n keresztül kapnak IP-t"
Én minden klienst átállítanék fix IP-re, és a számlázó program klienseket is átállítanám IP alapú kapcsolódásra a szerverükkel.
Gyakorlatilag a volt munkahelyemen hozzám tartozott az egész IT. Kis cég volt 3-4 alkalmazott plusz a főnök. Már amikor ott dolgoztam be tudtam lépni a munkahelyi gépemre távoli asztalról, illetve a céges szervert is el tudtam érni VPN-en keresztűl. Az import miatt volt, hogy hétvégén is kellett dolgozni. A szerbek nem igazán szerették figyelembe venni a munkaidőnket és sokszor előfordult, hogy csak szombaton küldték meg berakodás után a vámhoz szükséges dokumentumokat. A francnak sem volt kedve emiatt átmenni szombaton, így távolról intéztem a határra a kimutatásokat
Lassan 1 éve lesz, hogy eljöttem, de a mai napig bedolgozok, így megmaradt a távoli elérésem. Van egy dosszié, amit átadtam, hogy hogy kell engem kizárni a rendszerből, ha úgy döntenek, hogy azt szeretnék. A vállalati szerver az én időmben került beüzemelésre külsős cég álltal, de jóformán csak én láttam át a működését. Egyik este pl. számlázó program főverzió váltás volt, amivel együtt le kellett cserélni annak adatbázis szoftverét is a szerveren. Az meghaladta az ott maradt kollégák tudását és nem is érezték fontosnak, hogy megtanulják, mert akkor az ő felelősségük lenne pluszban a rendszer életben tartása.
Mondjuk egy router csere még lehet érdekes lesz, mert vannak eszközök amik DHCP-n keresztül kapnak IP-t és vannak olyanok amiknek statikus van beállítva. Azt összekuszálhatja egy rosszul konfigurált router.
Ezen a téren is eretnek nézeteket vallok: ha a szoftver gyártóról feltételezhető, hogy nincs rengeteg pénze kenőpénzre meg ügyvédekre (pl ingyenes a szoftver), arról feltételezem, hogy lebukás esetén becsületesen bejelentené és nem próbálkozna korrupcióval, eltussolással.
Persze a véletlen gyártói hibák ellen a szegénység nem véd meg, arra talán a nyílt forráskód a megoldás (hátha egy barát az ellenségnél előbb találja meg a szoftverhibát :)
"kik-mik használnak ilyeneket? nagyjából minden cég, ahol a home office/távmunka engedélyezett/létező dolog"
A home office, a távmunka nem egy konkrét informaikai feladat, hanem százféle rész-feladat.
Pl a céges levelezés simán mehet ki felhőbe (vagy DMZ-be), ehhez nem szükséges VPN kapcsolat a céges szerverhez.
A közös dokumentumok szintén mehetnek felhőbe, ehhez sem szükséges VPN.
Stb stb.
ha jól megnézzük, akkor a távmunka feladatok talán 95-99 százaléka teljesen jól megvalósítható VPN nélkül is, a kevés maradék viszont nem elengedhetetlen a távmunkához. Ha ezt a cégvezető nem érti, akkor el kell magyarázni neki. Ha viszont egy informatikus nem így gondolkodik alapból, akkor menjen vissza a Mekk Elek Egyetemre :) Mert az ne legyen már szakmai érv, hogy "a szomszéd is így csinálta" (egy milliárd légy nem tévedhet :)
"A védelem akkor a tuti, ha nincs semmilyen külső kapcsolata az adott számítógépnek, nincs bekapcsolva"
Egy számítógépet be lehet kapcsolni pl egyszerű telefonhívással,
sőt egy másik hívással a gépet rá lehet csatlakoztatni a hálózatra (és bármikor leválasztani).
...és a számítógép csak akkor reagál a hívásokra, ha a hívó telefonszáma előre meg van adva.
Ha egy volt csak akkor egy felhőszolgáltatótól bérelnek valsz' mindent akik komplex megoldást nyujtanak az ügyfélnek. Kis cégek azaz max 1-200 fővel nem tartanak fő müsoridőben erre ember. Volt kolléga is ezt csinalja. Számláz cégeknek havi fix valamennyit, azok meg hivják ha kell segiteni nekik.
Igen, és el is hangzott anno minden információ a témában, miszerint:
- átlag melósnak nincs szüksége a szabványra, iskolában, továbbképzéseken megtanulja a lényeget
- a cégnek nem árt ha van hozzáférése, de egy olyan költségvetésben nem tétel
Ha kell infó:
- megveheted egyenként, úgy nem drága, az egész cég olvashatja
- előfizethetsz online elérésért, nincs korlátozva hányan nézik meg, havi 10eFt körül van. Ez akkor jó ha sokféle szabvánnyal kell dolgoznod, nálunk pl ez van az engedélyeztetések miatt, de ez villanyszerelésben ritka.
Azon kívül az infót be tudod szerezni fórumoktól, tervező ismerőstől, stb.
De lassan kihal ez a fórum és itt nem marad olyan aki segítene ha kell valami szabvány ügyben mert ez a szerencsétlen elmeháborodott elérte hogy lassan mindenki ráhagyja és kilép innen.
Eszméletlen kártékony egy állatfaj, és sajnos nincs rendes moderáció.
Ezek a közösségi fórumok ide jutnak lassan, mindegyik topicba jut egy pár Elekhez hasonló rohadék troll és szétveri. Maradnak a zárt fb csoportok, arccal, rendes moderációval.
Itt meg majd az utolsó kapcsolja majd le a villanyt, hogy témába vágjunk...
Csak emlékeztetnék, hogy ez az egész értelmetlen baromság onnan indult, hogy nem lehet a megvásárolt szabványt online elérhetővé tenni a kollégák számára.
Most tartunk ott, hogy ha lehet mégis, akkor mindenki hülye, aki megteszi, vagy akinek egyáltalán van erre alkalmas infrastruktúrája.
Na de akkor most lehetséges elérhetővé tenni azt a nyomorult szabványt, vagy nem?
Megpróbáltak? Brunot gyakorlatilag el is tüzelték abban az időben ...
Jó érzem, hogy értelmes kérdések feladják a leckét, ha már én is lapáton vagyok?
Most ez a menekülési mód hogy ne kelljen válaszolni. Nemlátlak bocs akkor nem válaszolok.
Most olyan szoftverhibákon aggodsz amire semmi ráhatásod nincs. Ha egy céges dolgozó vagy akkor aggódjon a cég meg az IT ipar hogy a laptopomról ne tudjun kikerülni semmi olyan dolog aminek nem kellene. Semmi valasztasod nincs céges felhasználóként abban a témában hogy milyen szoftvercsomagot hasznalsz a gépeden. Nincs törögetés, nincs kókányolás. Ha valami outoflifetime periódusba kerül akkor ezt fontosság függvényében cserélik. Ha HW igénye van akkor azt is. Ha lehet virtualizálni akkor méginkább.
Mi rendszergazdák vagyunk majdnem 100%-ban a gépeinken de ettől még kapunk periodikusan 1-1 levelet hogy fiuk el kellene távolitani a laptopról "ezt-azt" illetve a belső "install platformról" kelle valasztani ugyanazt vagy funkciójában kompatibiliset. Ha belecsúszunk ilyen dolgokba akkor szépen töröljük vagy távolról letörlik de azt rendre nem varjuk meg. Nekünk az a dolgunk hogy dolgozzunk az IT-net meg az a dolga hogy minimalizálja a veszélyeket es naprakészen tartsa a frisiitéseket.
Aludj nyugodtan nem mi vagyunk a célpontja ebben a pillanatban a pegasus szoftvernek, illetve nem a te dolgod lesz ennek a gondnak a megoldása. Persze ez jól hangzik egy uj társaságban mint bugyinedvesitő duma, de ettől nem fognak nedvesedni a bugyik az hótziher'.
Aztán jönnek a fájdalmas kompromisszumok: ekkor dől el, hogy mi lesz a biztonsághoz értő szakemberek és a biztonsághoz nem értő de erőszakos+buta laikusok harcából.
Pl rég rossz, ha másnap kilép a cégtől az, aki az informatikai biztonságért (volt) felelős :)
"Ha egy (pl VPN) szoftverből ravasz/erőszakos marketinggel el tudtak adni százezer példányt" Az OpenVPN-ről hallottál már? Vagy a WireGuard-ról? Esetleg az szakajtónyi IPsec-et tudó megoldásról? De ott van a W10 beépített cucca, ami PPtP, L2TP ipsec képes...
És hogy kik-mik használnak ilyeneket? nagyjából minden cég, ahol a home office/távmunka engedélyezett/létező dolog...
"És lehet, hogy te soha nem fogsz tudni erről, mert a gyártó részéről ötven ügyvéd kizárólag a botrány folyamatos eltussolásán dolgozik, hol fenyegetéssel, hol vastag kenőpénz-kötegekkel :) Tehát a védelem szerintem akkor tuti, ha nincs se VPN, se nyitott port"
A védelem akkor a tuti, ha nincs semmilyen külső kapcsolata az adott számítógépnek, nincs bekapcsolva, sőt össze sincs szerelve és nem tartalmaz kódot illetve adatot :-)
"most melléd állok, ha mondasz olyan badarságokat amiket mások itt terjesztenek, csak nem tudtad saját igazadnak érvényt szerezni!"
Ravasznak hiszed magad :) a mondatod második fele (nem véletlenül?) ilyen trükkösen egybegyúrva lehetetlené teszi a válaszolást az első felére. Le is tiltalak a képernyőmről néhány napra.
Tehát a védelem szerintem akkor tuti, ha nincs se VPN, se nyitott port.
Egyértelműen. Továbbá a hálózatba se legyen bekötve, hiszen az is veszélyes, sőt, igazából sok-sok emelet mélyen egy hatalmas, betonnal kiöntött kockában foglaljon helyet, hogy a fizikai hozzáférés is akadályokba ütközzön. Úgy egészen biztosan nem fognak rá betörni ;-)
Na igen. Hibátlan szoftver valóban nincs, ahogy tökéletes biztonság sem.
De most akkor mi is a megoldás ? Nem veszünk második szervert és csak air gap rendszereket használunk ? Elég csúnya lett volna a covid, ha ez így lenne... Egyébként pedig kockázatkezelés, ha esetleg mond neked ez a szó valamit.
"Én vagyok az egyetlen ember itt aki jóindulattal van veled szemben."
Akinek ilyen barátja van, annak már nincs szüksége ellenségre :)
"Volt valaha egy Giordano Bruno"
És volt Szókratész, Kopernikusz, Galilei, Leonardo da Vinci, stb. stb... olyan eretnekek, akiket mepróbáltak (szakmailag vagy fizikailag) kicsinálni saját koruk kiggyói. Tehát olyan klubba próbálsz betaszítani engem, amelynek büszkén lennék tagja.
"a nap nyugaton kel"
Inkább mi vágtatunk folyamatosan keleti irányba, miközben a nap nem kel és nem nyuxik.
"No de akkor taniccs' mester!"
Kérdezz bármit, én mindenre (is) tudom a választ :)
Neked nincs más dolgod, mint elgondolkodni a válaszomon, (akkor is ha fájdalmas :) mert én az esetek többségében százalékában nem kész sült halat adok, hanem hálót (remélem érted).
"mesélj már légyszives a VPN hátrányairól..."
Nem csak bármelyik VPN szoftver lehet hibás (mert lehet hibás, ugye?) akár úgy is, hogy csak évek múlva derüljön ki a biztonsági hibája,
de minden internet felé nyitott port egy-egy potenciális veszélyforrás (mert lehet hibás maga az operációs rendszer is, ugye?).
Lehet, hogy az általad büszkén használt VPN-nek van már ismert törése, ami hacker körökben három éve közismert és naponta használt. És lehet, hogy te soha nem fogsz tudni erről, mert a gyártó részéről ötven ügyvéd kizárólag a botrány folyamatos eltussolásán dolgozik, hol fenyegetéssel, hol vastag kenőpénz-kötegekkel :) Tehát a védelem szerintem akkor tuti, ha nincs se VPN, se nyitott port.
"....amit a világ iparága nem hajlandó szerinted észrevenni"
Ha egy (pl VPN) szoftverből ravasz/erőszakos marketinggel el tudtak adni százezer példányt, ez a tény szerinted önmagában bizonyítja a szoftver hibátlanságát? "Ha megvettük sok pénzért, akkor használni is fogjuk"... ez ma a világ mentalitása, ezt nem merném bizonyítéknak nevezni.
Olyan cégeket akiknél teljesértékűen tudsz dolgozni egy VPN kapcsolaton keresztül távolról ? Úristen, hol kezdjem a példák sorolását ?
Google, Microsoft, Amazon, Apple, de ha magyar, akkor OTP, MOL, Telekom, Voda, az összes IT cég, az összes nem pár személyes építőipari vállalkozás, de tudok olyan céget is, aki egyszemélyes, és mégis van ilyen. Szóval úgy nagyjából az egész világon ha távmunkáról van szó, akkor VPN-t használnak.
- A többiek - igaz nem olvastam végig - le se szarták, ügyet nem vetettek rá. Nincs is ezzel semmi baj.
- Ki volt az első, nyilván te.
- Kis méretet nézve egy egész 3 kg kacsát perzseltem végig vele ugy hogy nem esett a gazmennyiség benne. Amit én bedobtam az a B verzió eseti használatra. Miből gondolod hogy csak annyit fog birni?
- Miből gondolod hogy nincs töltőszelep az alján? Nyilván van es palack is van a helyi CBA-ban ahol vettem a ráirt árért, mert megkivánta a szemem.
- Honnan tudod hogy évente hány alkalommal milyen körülmények között szeretném használni?
- Miből gondolod hogy csak ez van nekem? Van kommersz hőlégfúvóm is ha ugy akarom, van palackom is 3 db és "kis perzselőm" is hogy mennyiségi és méreti versenyt is "én nyertem". :) Nyilván ez csak vicc volt.
Én vagyok az egyetlen ember itt aki jóindulattal van veled szemben.
Volt valaha egy Giordano Bruno aki anno ment annyira ellen a korabeli tudománynak mint te most itt ebben a topikban. Gondolom vele azert nem méred össze magad. Szerintem mi nem. Őt akkoriban meg és elégették. Neki is voltak magán véleménye dolgokról, de ne sértődj meg és hidd el a tied messze nem akkora korszakalkotó hogy 1 ellenében az összes ember elkezdjen itt hamut szórni magára.
Évek mulva legfeljebb a COVID19 oltás hatásairól lehet manapság polemizálni de en oltáspárti vagyok. Lehet nyomozni utánam látható hogy szeretek mindennel szembemenni es tudok is gondolom. Eddig csak a balfasz fideszesek jöttek olyan fenyegetéssel - amit csak ők gondoltak annak - hogy majd jól letiltalak. No és ki a büdös lófaszt erdekli mondmár meg hogy lletiltasz van nem. Üres súly nélküli fenyegetéseket ne tegyél mert az komolytalanná tesz.
Amig olyan kijelentéseket teszel hogy a nap nyugaton kel és még meg is magyarázod a többiek ellenében miért akkor miért csodálkozol azon hogy beszólogatnak?
No de akkor taniccs' mester!
please, mesélj már légyszives a VPN hátrányairól amit a világ iparága nem hajlandó szerinted észrevenni. Nyilván én is használom aktivan LTE, WIFI, itthoni GPON kapcsolaton is.
Én már nem is lepődtem meg hogy ebbe is beleköt a topic bohóca. Minek is kéne égetni egész nap zsugorcsövezéshez... Hetekig elvagyok vele egy töltéssel.
137 816 hsz. leállt az energiavezeték (2023.05.19)
Ez nem jött be, ezért még aznap lépést váltott, jött a 137 834 hsz. ahol az értelmiség horonymarót vesz a kezébe. Ez jó volt, egy hétig ezen nyűglődött a topik, több száz hozzászólást generált. Az állatja újra unatkozik, újabb téma következik: A tudósok levegőből áramtot csinálnak. Kész röhej, ahogy ez az undormány köztörvényes idióta hogyan manipulálja a topikot.
Töltése azonos a gázöngyújtók töltésével . Ami az üzemidőt illeti , nagyon hosszú . :-) Én is ilyen kis méretűt használok mint a képeken van lentebb . Gondolj bele , hogy nem csak vastag zsugorcsövek vannak és nem mindegy , hogy mekkora a hely a művelet elvégzéséhez . Azzal a " malacpörzsölővel " nem tudsz bárhol dolgozni .
megtörtén a világ csodája: valamit nem értesz? azt hittem te találtad ki...
pedig le is van írva a működése.
de hogy a fizikából felmentett, végtelen buta szőke HR-esek is értsék, lefordítom egy víztározós (helyzeti energia) példára:
adott egy magashegyi tavad. ez a levegő páratartalma.
ebből a felső tóból két másikba engedsz le vizet (membránok), de ez a két alsó tó nincs egy magasságban, így a két alsó tó közötti vízszintekben magasságkülönbség lesz. ebből a magasságkülönbségből energiát lehet kicsikarni.
megértéshez szükséges hogy általános isk. fizika tudásól vagy egyszerű józan észből ne legyen óriási hiány.
"nincs értelmes ellenérv, akkor nyugodtan hihetem, hogy nekem van igazam.
Ezt (is) hívják az emberiség fejlődésének."
Ezt hívják nettó provokatív offolásnak és trollkodásnak.
Rendszerint beírsz egy órisási fasságot, majd mikor mindeki a szemét-fejét fogva írja, haló, ez a világ baromsága, akkor előjössz azzal, az ő érvei nem érvek, ha igen, az mind a multik, a hr-esesk, meg a világösszeesküvés miatt van, és egyébként is ezért mind automatikusan neked van igazad.
Miközben alapismereteid nincsenek, tehát az érveket nem is érted, fizikai, elektronikai, szakmai ellentmondásokra írod, hogy de, ez nem zárja ki, majd mikor mégis, akkor előjössz valami teljesen más félremaszatolással ,hogy de te nem is úgy általában értetted, hanem, és ha lehet mégjobban tereled a témát, hogy lehetőleg a sajtkészítés is képbe kerüljön, vagy bármi, az eredeti fasságod helyett.
Hogy folyamatosan avval provokálsz, mindeközben a produkciód közben, mintha te valami szakmai orákulum lennél, akinek csodálatos végtelen okosságú eszmefuttatásait holmi alantas szerelők nem is érthetik meg, mert ő a világot fejleszti,...
..ez meg már szerintem orvosi kategória, amit a pszichiátrián kellene nálad kezelni, és nem a villanyszerelési szak topikban.
Érti ezt a dolgot valaki? (fizikailag, legalább nagyjából)
Próbáltam utánaolvasni (külföldön is), de eddig leginkább egy jól megszervezett csalásnak tűnik az egész (= szokásos "tudományos" hír ami valójában vagy tőzsdei manipuláció, vagy balek befektetők / korrupt állami támogatások odacsábítása).
"te rögtön rárepülsz és magas lóról butának nevezed,"
Vannak olyan hozzászólók, akik nemcsak buták, de a butaságot (pl téves/hazug városi legendákat) próbálnak terjeszteni a világban, büszkén és hangosan. Persze az olvasók közül a buták ezt nem veszik észre, mert a hozzászólás csak megerősítette őket saját butaságukban.
Szerinted az a helyes hozzáállás, ha ilyenkor nem teszünk semmit (hagyjuk a butaságot terjedni a világban), vagy az helyes, ha a buta hozzászólót megpróbáljuk elindítani az okosság felé vezető úton?
A "magas lovat" pedig csak te képzeled alám (valószínűleg tiszta jóindulatból :)
"ha meg ellenérvekkel, tényekkel, linkekkel alátámasztva mutatnak rá a sületlenségeidre akkor ignorálod vagy terelsz (pl nyelvtannácizmussal)"
Homályos célozgatás helyett ilyenkor illene sorolni a konkrét példákat, ha már ilyen részletes megfigyeléseket végzel rólam.
Nem állítom, hogy soha nem tévedek, de azt állítom, hogy akit kizárólag gonosz bunkók támadnak, az rossz ember nem lehet :)
Kis méretét elnézve valószínűleg 5-10 perc összesített üzemidő alatt ki fog fogyni.
Ezen a zsebsárkányon hogyan van megoldva az újratöltés?
Az én "zsebbe túl nagy" sárkányomon 190g cserélhető gázpalack van, azzal talán egy-két órányi folyamatos üzemet is kibír. Régebben volt gázos forrasztópákám is (azt használtam vékony zsugorcsőre is), azt folyton öngyújtó gáz utántöltőről kellett töltögetni, amit utáltam.
Na, az eddigi megmondás és tény most "magánvélemény" lett, ami opciós kibúvó. Érvekenk meg mit fogadnál el? Itt varázslok akár 100ezer fős cégeket is VPN meg minden eléréssel, néha írok valamit, megállapítom, hogy mindenki szembemegy az autópályán aztán jónapot, kezdjük előről rágni a gittet a szőke HRes problémáiddal.
bárki kérdez valamit vmelyik általad látogatott fórumban te rögtön rárepülsz és magas lóról butának nevezed,gonosz módon hülyének nézed, és kihozod belőle hogy lapos a föld, de ne zavarjon hogy száz ember állítja ezt te csak nyomd a gázt fullba,szembe az autópályán
ha meg ellenérvekkel, tényekkel, linkekkel alátámasztva mutatnak rá a sületlenségeidre akkor ignorálod vagy terelsz (pl nyelvtannácizmussal)
"nem akarom - legalább is én - mindenáron megmondania tutit ellenben veled...vélt vagy valós igazságoddal"
Én nem "mindenáron a tutit" mondom, hanem szerény magánvéleményt,
amit bátran lehet támadni ÉRTELMES ellenérvekkel (de nem aljas fikázással, mert letiltom a képernyőről az illetőt). Ha nincs értelmes ellenérv, akkor nyugodtan hihetem, hogy nekem van igazam.
Ezt (is) hívják az emberiség fejlődésének.
"kibukik belőled valami ordas suletlenség"
Tehát amikor olyat írok, aminek az értelmét/hasznát talán csak évek múlva fogod megérteni?
Nyugodtan rákérdezhetsz a nem világos részletekre (ha közben le nem tiltalak a képernyőmről :)
Vagy keresztkérdéseket feltenni (fejlődés igénye) ez ma már szakmai szégyennek számít? Pedig ez a buták leégetésének legelegánsabb módja.
"és ezt felkenik az arcodra"
A "csak fikázni tudó agyatlanok" hozzászólásai le vannak tiltva a képernyőmről, én csak azok hozzászólásait látom, akik (néha) próbálkoznak logikus, értelmes (pl fizikai) indoklással is. Tehát ezeket a "felkenik az arcodra" jellegű fikázásokat csak te élvezheted kaján vigyorral :)
Én sem mint ahogy senki más sem tökéletes a végtelenségigi.
Mégha ertek is valamihez nem akarom - legalább is én - mindenáron megmondania tutit ellenben veled.
Te vagy aki amint megjelenik itt valaki "tudatlanul" akkor mint tyuk a takonyra ráveted magad és vélt vagy valós igazságoddal bombázod szakértőnek álcázva magad.
Ha meg kibukik belőled valami ordas suletlenség és ezt felkenik az arcodra akkor elkezdesz morogni a HR-esekre meg a félvilágra.
Most utoljára volt ez a VPN dolog, aminél nagyobb ökörséget még nem látott a világ. Te ezt mindenféle elgondolkodás nélkül még papirra is veted, megrázod magadra a pofonfát mert ennyi idő utáan sem fogod hogy sokan itt nem csak villanyszereléshez értenek vagy dolgoznak abban.
Sokmindennel én sem értek egyett vagy inkább nem tartom annyira lényegesnek de nem kekeckedek vele mert mindenk. Van más dolgom erre még pluszba nem baszok el időtt. De te mint egy fotelharcos küzdessz mindenki ellen mert szentül meg vagy győződve az igazdról még ugy is hogy az elmult "X" évben egy ember sem volt ami nemsok aki igazat adott volna neked.
Te vagy az a kategória aki "Si tacuisses, philosophus mansisses."
Már ott hibázik a dolog, ha ennyire nincsen affinitásod egy szerelvényt leszedni, ne nyúlkálj villanyhoz.
Törtem már el ilyet, néha simán a 15év mocsoktól odarohadnak egyes lakásokban.., valami agyas odaragasztja,(pl. miután eltörte, "ideiglenesen"=örökere) festésnél leszedik a lapot meg a keretet, a kapcsolót meg nem védik le, hanem telibe kenik,... btw ennek ez sem baj, ez azt is kibírja.
De mikor a félig kötött diszperzittől alig megy bele a lap, nem kicsit megkaparják valamivel, dehogy, erőből beleverik. A diszperzit meg köt tovább.
Egyébként meglepően masszívak, akkora reccsenéssel, olyan erővel jön szét néha ,hogy biztos vagyok benne, széttörtem,... nem, semmi baja.
Nyomd a kapcsolót a szomszéd kezébe, hogy csak ezt pattintsa le róla, a többit bízza rád :)
Meg fogsz lepődni: azt fogja mondani, hogy az se baj, ha szétvered kalapáccsal, csak működjön :)
"de ahhoz a keretet le kéne fűrészelnem"
Ha ez a te képed: ha leszeded a dugalj külső részét is, akkor a keretet egyszerűen le tudod pattintani a falról, és amikor megvan a másik ugyanolyan kapcsoló, akkor egyszerre visszateszed rájuk a közös keretet.
Azután próbáld megtudni, hogy a környéken lévő, hét végén is nyitva tartó barkácsáruházak/ hipermarketek hogyan értelmezik nyitvatartásilag ezt a mostani hosszú hétvégét. De a szomszédod ebben is segíthet :)
Elek úr is jól mondja, csak nem értem, miért mondja... Ha mégis eltörném, hová menjek másikat venni? Nem a szakbolttal van bajom, azt én is tudom, hogy hol kapni, csak Pünkösd lévén zárva van minden.
A szomszédnak mégsem mondhatom, hogy bakker, eltört, majd kedden folytatom, addig meg ne nyúljon hozzá a család... Különben pedig az olyan snassz lenne, ha véletlenül is, de eltörném... presztízs veszteség érne... :)
Azért nem dőlne össze a világ, ideiglenesen feltennék egy másikat, de ahhoz a keretet le kéne fűrészelnem, szóval jobb, ha nem törik el. Utána meg konnektorral együtt vehetek egy másikat kedden...
kecske, folyik a pofádon a turha, már megint nyomulsz be az ajtón. te tartasz itt előadást az árakról, minőségről, aki megtermékenyítené az anyját pár forintért. Olyan fagyit kapsz, amilyent akarsz, válogathatsz, amerre mész, mindenhol fagyizók tömege található. Ne azt nézd, hol a legolcsóbb a legnagyobb térfogatú műanyag doboz. te tartasz itt előadást, aki úgy megy nyaralni, hogy itthonról viszi a sört, meg a bort, amit meginnál. Más leül a séta során, megvacsorázik, iszik egy sört, vagy amit éppen megkíván. Élvezi az életet, a hömpölygő tömeget, te meg irigykedsz hülyéje.
Figyelem!! Mindenhez értek s mindent megítélek. Ne vitázz velem feleslegesen, mert úgy sem értesz semmihez. Húzzon mindenki a retekbe, mert nem ér fel az egekbe. Unom már a sok hülyét, villogtatja a nagy eszét.
Látod, korral sem haladna, legyen egy féle jégkrém amit nem talál meg a polcon és ezért én vagyok a hülye, mert megeszem a sóskaramellásat és sok mást is. Választék van, dömping van de valamin rugózni kell, aminél megint nem értjük nekem miért lenne szar.
Most akkor a VPNtől kikötöttünk ott az annyira életképtelen létezésednél, hogy egy doboz málna jégkrémet sem tudsz megvenni, ezért megint mindenki más a hülye? Menj kisbótba, másik helyre, süssél magadnak elvégre az ilyen multis nagyipari hulladék extra profittal nem lesz megfelelő.
Szerintem rohadtul nem életvezetési tanácsokat kérni jönnek az emberek ide.
Te próbálod rátukmálni mindenkire a te "élettapasztalatodat", a megsavanyodott, tehetetlen világképedet.
Mindig másokat szidsz, másoktól vársz segítséget (állam, stb), miközben láthatóan nem tudsz beilleszkedni a társadalomba, nulla önismerettel rendelkezel.
Próbálj meg kizárólag a tárgynál maradni, az egyéb hajlamaidat éld ki máshol vagy kezeltesd ki magad.
Ahová beteszed a lábad szétcseszed a topicot a hülye elméleteiddel, lásd az IT-s, HR-es, szabványos agymenéseidet itt..
"Ha az undormányt nem venné senki, akkor nem tartanák."
Beszéltem áruházi illetékesekkel, mindegyik kb ugyanazt mondta: "én rendszeresen leadom a rendelést azokra a termékekre, amit keresnek a vevők, de a központ szinte soha nem azt küldi, amit kértem, helyette valahogy le kell nyomnom a vevők torkán azokat a termékeket, amit a központ éppen küldött".
Tehát a fenti mondatod nem egy öntudatos állampolgáré, hanem az aktuális bolti kínálat előtt meghunyászkodó birka ön-megnyugtatása.
Ha mindenki kizárólag azért a termékért lenne hajlandó fizetni, amiért bement a boltba, akkor azt árulnák, amit az emberek keresnek. A "marketing = erőszak" a mostani szép új világ terméke, ne szaporítsuk a megerőszakolókat.
Valószínűleg a HR véletlenül felvett a céghez egy marketingest,
aki néhány nap múlva rájött, hogy nincs semmi dolga (nélküle is jól megy a cég), tehát nemsokára ki lesz rúgva. Ezért elkezdte zseniális ötleteivel bombázni a cég vezetőségét (vagy a vezetőség megkerülésével a tulajdonosokat), hogy mit kellene gyártani a jelenlegi jól bevált termékek helyett, mert attól növekedni fog a cég nyeresége.
Pl szerintem így kerülnek a boltok polcaira a tisztán egy-ízű (pl málna, eper, csoki) dobozos jégrémek helyére olyan kevert ízű undormányok, mint pl málna+vanília fagylalt, az eper+csirkeszar vagy a csokoládé+lótrágya ízesítésű jégkrémek.
"de középről nem akar kijönni és nem akarom eltörni."
Nem fog eltörni. Legalábbis nem szokott.
Az a módszer soha nem vezet eredményre, hogy előtte órákig azon siránkozol "jajistenem kárba vész ezer forintom, ha esetleg eltörik" (vagy egy mozdulat helyett napokig szaladgálsz fűhöz fához, internetes fórumhoz :)
Én ilyenkor úgy gondolkodom, hogy legrosszabb esetben az első eltörik, utána belenézek és meglátom, hogy a többit hogyan kell majd szétszedni.
Legrosszabb esetben ezer forint tanulópénz, aki ennyit nem mer megkockáztatni, az ne nyúljon semmihez :) hívjon szakembert.
(Ez a kedvenc márkám, érhetetlen, hogy miért szűnt meg a gyártása.
Időtálló, kb mindenhez ment stílusban is annyira jól eltalálták a formát és a minőséget.
Ha felújításnál leszedem, langyos víz lemos, utána kb úgy ragyog, mintha 0 km-s lenne.
A megszűnés meg valszeg anyagi okok miatt (?) történt, ahogy nézegettem anno 2-3e-ért árultak 1-1 szerelvényt, míg uakkor a noname gagyik 5-700 Ft-ba kerültek.
Van olyan hely nálunk, ahol több mint 20 éve fent van, és semmi baja (még) az időnkénti le és felszerelések ellenére.)
Két ujjal odanyomod a keretet a falhoz, és a másik kezeddel valahogy a billenőt részt erősen összeszorítva próbálod magad felé húzni. Középen van a rész, ami kapaszkodik.
(lakásfelújításnál rendszeresen így csinálom, ha rosszul feszítesz alá, meglátszódhat a műa-n)
Pedig csavarhúzóval simán ki lehet pattintani a műanyag billenő lapokat. Ha jól rémlik a keret levételéhez ki kell szedni a konnektor közepét is. Ha az is megvan, akkor le lehet pattintani a keretet is és utána ki tudod szedni csak a kapcsolót.
Bocs, hogy ilyen hülyeséggel jövök, de hogyan szokás ezt a kapcsolót kipattintani? Át kéne kötnöm, de nem jön le és nem akarom feszegetni. Félig ugyan már kijött...
Maga a műszer 2,5 millió körül vehető meg és napi 15-20 ezerért bérelhető.
Igazából elképzelni sem tudom azt a műszert, aminek 300 ezer a napi bérleti díja.
Maga a mérés persze beárazható napra is akár.
Eleve 2 emberes és legyen mondjuk 3 perc egy végpont, innen már csak óradíj kérdése a 300 ezer/nap (vagy akár több).
Múltkor kértek egy ajánlatot egy komplett rack cseréjére, amit csak hétvégén lehetett volna csinálni, kipakolni a régit, leszerelni, betolni az újat, visszarámolni mindent, hogy aztán működjön is.
Valami hasonló összeget mondtam, erre hív az emberem, hogy de mér annyi, amikor csak ezt kell, meg csak azt. Eleve imádom az ilyen csak ezt-eket. Meg hogy a főnök úr sokallja...
Úgyhogy néha irigylem az ilyen állami beszállítókat.
Persze nem akkor, amikor a munkadíj felét zsebbe vissza kell pengetni... Mert vissza kell...
Ha nekem lódítottak, akkor most én is lódítottam. Nem jártam utána, hogy tényleg annyi-e vagy sem. A projekt biztosan nem volt alacsony költségvetésű, mert mindenhova a Legrand moduláris RJ45 aljzatok mentek. Az biztos, hogy cat6a volt és talán STP. Ha jól rémlik, akkor nem a sima UTP volt.
Van olyan is, hogy privát felhő. Mondjuk az eleje nem ebből indult ki, meg kinek mi a vállalati titok. Úgyis a kisebb idióták szoktak ugrálni. Én meg el vagyok ilyen kisebb 50-300ezer felhasználós cégekkel, vagy pár 10millió felhasználót kiszolgálókkal. Van ez így.
Ha a felhőben nincsenek vállalati titkok tárolva, akkor a felhő használata sokkal biztonságosabb, mint amikor a cégen belüli (file)szerverhez barkácsolnak valamilyen külső bejáratot (akár VPN-t).
Ha a felhőben vannak céges titkok is: minden felhő szolgáltatóról fel kell tételezni, hogy folyamatosan az ügyfelei anyagai között kíváncsiskodik (egy kis mellékjövedelem :). Úgy kell megválogatni a felhőben elhelyezett anyagokat, hogy még ebből se lehessen baj.
Értem, szóval ha 1x16A-re kötöm (L1 és L2 közösítésével), akkor nem a beépített korlátozás, hanem a kismegszakitó fog közbelépni 3 lap egyidejű üzemeltetésekor.
Minden. Már legalábbis a rendes cégeknél. A többiek meg csak divatból vesznek szervert meg rack szekrényt, hogy a szomszéd ügyvezetőnek fel tudjanak vágni vele. Rendes cégeknél a könyvespolcok tetején van a router.
Azért az látod, hogy nem véletlenül írják elő, hogy szakképzett ember kösse be a villanytűzhelyt, mert elveszti a garanciáját. Sosem gondoltam volna, hogy ez ekkora feladat lehet. Ezek után miért ne olvasgathatna valaki szabványt a bojler alatt.
"Vagy jobb helyeken VPN kapcsolaton keresztül eléred a céges szervert"
Jobb helyeken a cég szerverét az internet felől SEMMILYEN módom nem lehet elérni.
Kevésbé jó helyeken AZ EGYIK szerver kinn van DMZ-ben, ott el lehetne érni a dokumentumokat (akár VPN-en), de két szerverre ugyebár nem költünk, kinek van annyi pénze. Egyébként a távolról elérés lehetővé tételét kb ugyanaz a húsz törvény tiltja, ami a hazavihető másolatokat. Kivéve, ha a szerzői jog tulajdonosa hozzájárul a közzétételhez (nem fog soha).
"ha a villanybojler előtt guggolva megakaszt egy olyan villamossági gubanc, amelyet csak szabvánnyal lehet megoldani, akkor fel kell azzal a tevékenységgel hagyni gyorsan, míg baj nem lesz belőle."
csak egy példa a lehetséges ezerből: ebben a fórumban is bármikor lehetne provokálni egy többnapos szakmai vitát pl egy villanybojler/gázóra EPH-ba bekötéséről. Ennyit arról, hogy mindenki mindent 100% szabványosan tud :)
Számtalan olyan villamosági gubanc van, amit egy okos villanyszererelő NEM szabványosan (csupán józan ésszel) is meg tud oldani 99%-os megbízhatósággal. De mi legyen, ha csak akkor alszik nyugodtan, ha biztosan tudja (le is ellenőrizte), hogy a megoldása szabványos-e? Például: "börtönbe kerülhetek-e azért, mert a kapcsolt fázist a kábel zöld-sárga erén vittem a lámpához?"
"Nem láttam még egy szakit sem, aki a munka közben beleolvasott volna bármely szabványba"
Ennek oka lehet az is, hogy egyszer életében már mepróbálta, de néhány óra kísérletezés után rájött, hogy jobb, ha soha többé eszébe sem jut. Én már láttam laikust, aki belenézett egy lexikonba: tudta, hogy hol találja és tudta, hogyan kell használni :)
Nem -csak- ezért. A tervek pl lakóépületnél szinte sosem részletrajzok, hogy milyen szerelvény, hol, hogyan, milyen technológiával rögzítve, gipszelve, karonban mitartja, milyen megoldás, mik a villamos kötőelemek, tipusra, stb pontosan. Semmi ilyesmi.
Leginkább is "móricka".
Már az csoda, ha egy "elvi séma" van, ami nem is a terv, hanem egy "melléklet".
Méretezetlenül, hogy az a konketor akkor melyik falon, kb hol elvezetve stb.
Az nincs ott ,hogy ez a konektor attól a nyílászárótól 22cm, a padlótól 38cm, semmi ilyesmi.
Kötődobozra, világítótestre, stb még ennyi sem.
Ahova "sikerül"..szószerint.
Itt a szabványnak megfelelő kivitelezés elvben az azt elvégző vállalkozó-válallkozás feladata, ..lenne...a valóság meg.....hagyjuk.
Ahogy esik úgy puffan, 1000lakásos "luxus" lakóparkban, bő 100+ milliós lakások, kettő nem volt, ahol hasonlított a bármi, a lakáselosztó belül úgy nézett ki, mintha csintalan csabikát, a 10éves drótmágust hívták volna ,hogy segítsen szerelni.
A szerelvények színvonala is kb ez volt, legolcsóbb közértes kamuCE kínai szarral telitéve. Lakásonként eltérő, épp azon a héten mit vettek, az a brigád, aki készre gányolta.
De a burkolás, a gépészet, szaniter, és minden így néz ki.
Hiszen teljesen érthető ,hogy nincs olyan képzett iskolákat járt, ehhez értő szakember, aki elmegy ezekben a tömbökben rohammunkában, 1000lakásban monoton ugyanazt az 1000csapot, 1000elosztót, 1000 lámpát, 1000 kötődobozt felszerelni, összerakni, fillérekért, rabszolgabéren.
Innentől meg képzetlen brazilgépsor fogja összetaknyolni, valahogy.
Vagy jobb helyeken VPN kapcsolaton keresztül eléred a céges szervert és hozzáférsz bármikor. Ezeket mind munkahely válogatja és nagyban függ a profiltól is. Amúgy nem hiszem, hogy egy villanybojler szabványos bekötése megugorhatatlan feladat lenne egy szakképzett általános villanyszerelőnek. Van egy-két extra dolog amit nem feltétlenül szabvány rögzít, hanem a szolgáltató, de azt meg illik tudni. Pl. B tarifára csak fix bekötésű eszköz kerülhet. De ez már pár hete kivesézésre került.
Ha pedig teszem ezt villany autó töltőt kell bekötni a sógornak és nem azzal foglalkozom a munkahelyen, akkor vagy azt mondom, hogy nem vállalom be, vagy utána nézek, hogy minek kell megfelelnie egy ilyen kivitelezésnek. Ha pedig garancia miatt igazolni kell a szakszerű bekötést, akkor úgyis ugrott a haveri megoldás, mert kell hozzá jogosultság és vállalkozás. Ha pedig mint vállalkozó mész ki másodállásban, akkor szintén Te vagy érte a felelős, hogy a szabványoknak megfelelően járj el.
Tudtommal itthon 3 legális módja van annak, hogy valaki megnézhesse a szabványokat:
elmegy a szabványügyi testülethez és napi 800+ÁFA díjért betekintést kér (vagy éves "bérletet" vesz huszonpárezer forintért)
előfizet online a szabványgyűjteményre, 12x.000 forint évente. A fenti két lehetőség nem teszi lehetővé, hogy az ember kinyomtassa, lementse a szabványokat, azokat csak az előfizetés időtartama alatt megtekintheti
megveszi az adott szabványt. Ennek előnye, hogy örökre az övé, cserébe sohasem frissül ingyen. Itt is korlátozva van a sokszorosítás, továbbadás, stb. De mint tulajdonos bármikor hozzáférhetsz, korlátlanul.
Egy kivitelezéssel foglalkozó villanyszerelő, főleg ha egyéni vállalkozó, nem árt ha ismeri a szabványokat. Különben meglepetés érheti, ha elő van írva VBF is. Ha pedig valaki alkalmazott, akkor se hátrány, ha ismeri azokat, de nyilván kisebb a felelőssége. Nem árt ha fel tudja ismerni, hogy a konnektorhoz nem 25-ös kábel kell, hanem 2,5-es csak lemaradt a tizedes vessző/pont a tervről. Saját szakállára nem térhet el a tervtől, de jelezheti azt a tervezőnek és ha le van dokumentálva az eltérés, akkor mehet a kivitelezés.
Amúgy pedig lehet picsogni, hogy mi drága, mi olcsó. Egyik ismerősömék informatikai hálózatot kiviteleztek egy nagy közintézményben. Elő volt írva, hogy mérési jegyzőkönyvet kell készíteni minden egyes végpontról és elő voltak írva a paraméterek is, hogy minek kellett megfelelnie a végpontoknak. A műszer, amivel tudtak hitelesen mérni és elkészítette a jegyzőkönyvet is napi szinten több mint 300.000 forint bérelni. Ismert volt a feladat, úgy adtak árajánlatot, hogy ez is bele volt kalkulálva.
Namost ha a villanybojler előtt guggolva megakaszt egy olyan villamossági gubanc, amelyet csak szabvánnyal lehet megoldani, akkor fel kell azzal a tevékenységgel hagyni gyorsan, míg baj nem lesz belőle.
Nem láttam még egy szakit sem, aki a munka közben beleolvasott volna bármely szabványba.
"akit ne keresne fel évente tízszer (ötvenszer?) egy rokon, volt osztálytárs, haver stb, hogy egy kis villanyt kéne szerelni neki. Ez a jelenség teljesen ismeretlen számodra?"
... és a villanyszerelő előkapja a szabványokat, hogy le tudja cserélni a dugvillát, meg így többet is lehet kérni, ha a megrendelő látja, milyen órási felkészültségre van hozzá szükség.
te baromira hülye egy alak vagy. Tenyészteni kellene, jó lennél mozgócélnak.
""Aki a munkát vezeti (művezető, stb), annak van betekintése a szabványba.""
A testvéred hétvégi házában az új villanybojler előtt guggolva te vagy a saját művezetőd + villamos terveződ. Ettől még nincs betekintésed a munkahelyen (ráadásul ott is csak hétköznap és csak munkaidőben) elérhető szabványba.
"Az elmagyarázza a melósnak, hogy hogyan csinálja."
Valószínűleg nincs olyan villanyszerelő az országban, akit ne keresne fel évente tízszer (ötvenszer?) egy rokon, volt osztálytárs, haver stb, hogy egy kis villanyt kéne szerelni neki. Ez a jelenség teljesen ismeretlen számodra?
"Aki a munkát vezeti (művezető, stb), annak van betekintése a szabványba."
"Akiket én ismerek és kb nettó 1600-1700 forintot kapnak kézhez, azok valószínűleg aljas hazudozók."
168x1600-1700=270-285 eFt (+ az apróságok, cafetéria, szépkártya/bérlet) Alapban, 8 órás nappali műszakban, túlóra/hétvége nélkül. --- Ez egy alsó-közép sávba eső havi jövedelem. Az ország nagy részén kb. rendben van jelenleg egy mezei alkalmazott villanyszakinak. --- A múszakpótlék, túlóra, hétvége még meg tudja dobni nettó 400-500-ra is, sőt.
Megj: a középes bér jövedelem ~320 eFt/hó netto. A medián jövedelem ~290 eFt/netto
----------------------- Budapesten- és a vidéki menő ipari zónákban már fenti szint ~1,5X-ese a szokásos >> ~450 nettó/hó
Viszont mivel alkalmazott!!! TUTI NEM kell neki ebből szabványt vennie ....
Azt ugyanis a munkaadója biztosítja, ha szükséges neki. De egy szokvány alkalmazottt villanyszakinak nem igazán kell a szabvány a melójához!
"Ha mint cég megveszem használatra, akkor mégis mi tiltaná, hogy a cég alkalmazottai hozzáférjenek?"
Ez a "hozzáférjenek" ez itt erősen mellébeszélés-szagú kifejezés :)
Amikor a villanyszerelő alkalmazotthoz szombat reggel becsönget a sógora, hogy gyere gyorsan villanyt kell szerelni nálam, akkor nem segít az a tudat, hogy "ha most benn lennék a munkahelyen akkor a főnök laptopján hozzáférhetnék a szabványhoz" :) Egyedül az segít, ha "itt a sógor sufnija mögött most azonnal megnyitom a megfelelő szabvány szövegét, beírom a keresőbe feladathoz aktuális kulcsszót és indul a keresés".
"ha megköveteli a munkáltató, hogy már pedig az MSZ 146-6:1998 szerint legyen a kivitelezés"
A villanyszerelő alkalmazott feltételezhetően részletes villamos terv alapján dolgozik, tehát elég ha a tervező látja a szabványt.
"Vagy a te logikád alapján akkor mégis ki fér hozzá, ha egy cég veszi meg?"
Megveszi a cég, mert attól fél, hogy baja lehet abból, ha nem veszi meg. Aztán senki bele se néz talán évekig (pl mert mindig külső tervezővel dolgoztat).
Ha mint cég megveszem használatra, akkor mégis mi tiltaná, hogy a cég alkalmazottai hozzáférjenek? Nyilván korlátozva van a terjesztés és a sokszorosítás, de ha megköveteli a munkáltató, hogy már pedig az MSZ 146-6:1998 szerint legyen a kivitelezés, akkor én azt mind munka vállaló, vagyis alkalmazott nem fogom megvenni. Elvárom, hogy a cég bocsátsa a rendelkezésemre. Vagy a te logikád alapján akkor mégis ki fér hozzá, ha egy cég veszi meg? Csak a tulaj? Nonszensz...
"És mennyit keres percenként? Volt egy szakiparos nálam, egy óra 40 eFt."
...az országban minden villanyszerelő minden munkaóráért kap 40 ezer forintot, ugye?
Ahányszor azon nyavalygok itt a fórumban, hogy van az országban kb 50 ezer kis fizetésű (egyik hónapról a másikra épphogy megélő) vidéki villanyszerelő alkalmazott (és nyugdíjas), akiknek súlyos érvágás lenne a hozzáférés a szabványokhoz,
minden esetben felbukkan a fórumban egy arrogáns nagyokos, aki előadja, hogy évi húsz milliós VÁLLALKOZÓI bevételből nehogymá ne telljen nevetséges 200 ezer forint szabvány-hozzáférésre.
Igaz: húsz millióból illik ennyit elkülöníteni. De milyen ember az, aki elvárja, hogy egy vidéki villanyszerelő ALKALMAZOTT a közel nulla forint éves megtakarításból kifizesse még ezt is?
Tudom: Magyarországon az átlagfizetés fél millió, a rezsi csökkentve van (nullára) és a családfenntartás/gyereknevelés sem kerül semmibe (legalábbis a NER média szerint), tehát nem létezhet olyan villanyszerelő az országban, akinek problémát jelenthet egy ekkora összeg.
...és az országban minden villanyszerelő minden munkaóráért kap 40 ezer forintot, ugye? Akiket én ismerek és kb nettó 1600-1700 forintot kapnak kézhez, azok valószínűleg aljas hazudozók.
Egyévbként ha ennyire pénzkérdés a szabvány megvásárlása egyeseknek - mondjuk én is sajnálnám rá a pénzt - akkor miert nem fog össze mondjuk 5 villanyszerelő vagy cég és megveszik közösen elektronikus formában es szétmásolják?
Szerencsére egyértelműen meg van határozva, nem kell gondolkozz semmin!
Többerű vezetékek védővezetőinek azonosítása
A védővezetőket zöld/sárga színkombinációval kell megjelölni, és azt a kombinációt más célra nem szabad használni. Többerű kábelek esetén (2-5 ér) védővezető céljára csak a zöld/sárga színjelölésű ér használható, illetve ez az ér csak védővezetőként használható. Az átjelölgetés sem megengedett.
Ötnél több erű vezetékek, zsinórvezetékek és kábelek esetében a védővezetőként használt, számmal azonosított vezetőket minden csatlakozókapocsnál zöld/sárga színjelöléssel kell ellátni. (Ugyanez igaz a nullavezetőre is, csak természetesen ott kék jelölést kell alkalmazni hajrá YSLY felhasználók!)
Tehát öteres kábelnél csak a Z/S lehet a védővezető, és a kék a nullavezető (YSLY esetén kell legyen benne Z/S és a nullát jelölni kell)
ötnél többerű kábelnél a Z/S és a nulla jelölendő, és lehet több is belőle.
Nem szigszalaggal, zsugorcsővel persze, és a felpucolt kábelvég teljes vezető hosszon jól láthatóan jelölni kell.
A kérdésedre a válasz nem, öteres kábelnél ha két nulla kell, akkor kábel csere
Tehát "mindössze" százvalahány ezer forintba kerül évente minden vidéki villanyszerelő alkalmazott számára... ez is olyan magyaros, (NER maffiás) megoldás, tehát teljesen reális itt, Korruptisztánban.
csak még mindig nem derült ki, hogy az utólag kékre színezett végű fekete kábelér az szabványos-e nullvezetőként alkalmazva
Mert nincs egy jó válasz, itt tévednek a kolléga urak. Két, egymásnak ellentmondó válasz van.
A kisfeszültségű létesítési szabványsorozatban az van, hogy ha nullavezetőnek használjuk, akkor teljes hosszában kék legyen, ha meg másnak, annál nem ejt szót színezésről.
Az ember-gép kapcsolat szabványban meg az van, hogy lehetőleg teljes hosszában legyen kék. Itt viszont említi, hogy a kék szín használható bármely más célra is, ha nincs nulla a környéken.
akik folyton azt hangoztatják, hogy Magyarországon valamennyi szakember könnyedén hozzájuk fér
Nincsenek ilyenek, te tényleg nem vagy beszámítható, mint ahogy az Cosomega megállapítja időnként.
Hangoztatva az van, hogy havi tizenpárezer forintért lehet előfizetni a szabványkönyvtárra, amitől neten lehet mindegyiket nézegetni, és akinek ez a munkájához kell, annak ez nem összeg.
"YSLY vezeték esetén jelölnünk kell mindenhol a nullát és a föld vezetéket is zsugorcsővel (ha az nem színes eleve)."
Nem emlékszem olyan YSLY kábelre, amiben ne lett volna legalább egy zöld-sárga ér.
"Fázis vezetőnek az iparban még elfogadott a sárga, zöld és piros jelölés."
Ezeket a színeket alumínium fázisvezető sínekre festve láttam bazinagy elosztókban. Kábelt ilyen színekben talán már nem is lehet kapni.
"de fekete vezetéken fázis jelölésre rendszeresen használva van"
Már szó esett a szivárvány összes színéről, csak még mindig nem derült ki, hogy az utólag kékre színezett végű fekete kábelér az szabványos-e nullvezetőként alkalmazva :)
z-s: csak PE vagy PEN lehet. Amennyiben PEN vezetőként használjuk, akkor jelölnünk kell a látszó z-s rész egy részét kék zsugorcsővel. Fázis vezetését tiltják, akkor is, ha át van jelölve a két vége.
kék: alapesetben N vagy PEN. Amennyiben PEN vezetőként kívánjuk használni ott is fenn áll az átjelölési kötelezettség a kilátszó rész egy részén. Van egy speciális eset amikor fázis is megengedhető rajta. A villanykapcsoló és a kötődoboz között, de csak akkor ha abban a kötődobozban nincs másik kék színű vezeték ami nulla lenne.
YSLY vezeték esetén jelölnünk kell mindenhol a nullát és a föld vezetéket is zsugorcsővel (ha az nem színes eleve).
PEN vezetéknek minden esetben z-s és kék a színjele.
Fázis vezetőnek az iparban még elfogadott a sárga, zöld és piros jelölés. De csak az iparban/erőművekben és ott is leginkább azért, hogy harmonizáljon a közép és a nagyfeszültségű vezetékek színeivel. Személy szerint még nem találkoztam zöld, sárga és piros anyagában színezett több eres kábellel, de fekete vezetéken fázis jelölésre rendszeresen használva van azokban az erőművekben ahova bejárásom van.
"Ismerősnél szerintem ez történt, 5x2,5-lel álltak ki direktben az elosztó és a tűzhely között, és azzal kötötték be a tűzhelyt. Majd rákérdezek a színkiosztásra :)"
Ha az a kérdés, hogy mit enged a szabvány,
arra a kérdésre nem az a válasz, hogy az ismerősöd hogyan gányolta meg a cuccát :)
Vagy van hozzáférésed a vonatkozó szabványhoz, vagy nincs.
Azt remélem jól tudom, hogy zöld-sárga színezésű kábel-éren még akkor is tilos fázist vezetni, ha fekete szigszalagggal betekerjük (befeketítjük) a kilátszó zöldsárga vezeték-részeket. De most az a kérdés, hogy gyárilag fekete színű kábel éren szabad-e nullát vezetni (a szabvány szerint és NEM a szomszédod magánvéleménye szerint :), ha pl kék szigszalaggal bekékítjük a látszó fekete vezetékszakaszokat.
bammeg, ennél kisiskolásabb módon nem lehetne felmatricázni valamit, túlagyalod. Nézd meg azt a második képet. Mindkét kép ugyanazon a dróton van, ugyanazon az electrolux indukciós főzőlapon.
Az általad javasolt bekötés ez:
Meséld már el mitől különbözik ettől? (a színeket nézd a mazdagocskákon)
Tehát azt állítod, hogy ha van egy házban egy fázis 40A betáp, akkor is csak félgázon tudja használni a főzőlapját????
Ezt logikusnak gondolod?
Kösd már át otthon próbaképpen a főzőlapodat egy fázisra és láss csodát, enni fog.
Vicces hogy egy ilyen basic napi rutin kérdésen napokig rugóztok itt, állítólag villanyszerelőként...
Such a cooktop can then be connected in two main ways:
Single phase, both "L"s jumpered together and connected to the line wire, all of that on a single-phase circuit. The two halves of the cooktop are thus wired in parallel !!! Given that circuits are pretty much always limited!!!! to 16 Amper !!!!! This limits the total!!!! power available.
Old-school traditional cooktops would trip the breaker when you turn all the zones on to max power, modern induction cooktops can typically!!! be programmed to limit!!!! the total power.
Two phases, each connected to one "L" terminal and supplying one half of the cooktop. This gives you nearly 7.4 kW total, which is pretty much enough for everyone.
I've never seen a cooktop that would be really connected in a delta-like fashion, using the 400 V phase to phase voltage. "400 V" is just a supposedly customer-friendly shorthand for "three-phase service".
Majdnem kitaláltam egy "egységes nemzetközi" jelölést (kis táblázatot), amiből minden villanyszerelő egy szempillantással kiolvashatná a termékre érvényes összes lehetséges bekötési kombinációt. De nem akarom elvenni azok kenyerét, akik a korrekt vevő-tájékoztatásért veszik fel a fizetésüket :)
"2 fázis esetén (2x16A) Mennyi lesz a nullán átfolyó áram erőssége?"
Ha ez két KÜLÖNBÖZŐ fázis (tehát 400V feszültségkülönbség van közöttük), akkor a nullán folyó max áram nem lesz több 16 ampernél.
Ha ez a 2x16A UGYANAZ a fázis (tehát nincs feszültségkülönbség közöttük), akkor a nullán folyó max áram elérheti a 32 ampert. Tehát ebben az esetben vagy minkét fázisnak legyen saját (azonos keresztmetszetű) nullvezetője (rákötve a tűzhely nulla pontjaira), vagy 32 amperre méretezett nullvezető kell. (nem tudom, hogy a magyar szabvány megengedi-e, hogy pl öt eres kábel egyik fekete erét nullvezetőnek használjuk)
Valószínűleg léteznek olyan tűzhelyek is, amelyek jól működnek két különböző fázissal is és jól működnek kétszer ugyanarról (azonos) a fázisról is. De ez a gyártói információ hiába lenne életbevágó egyes vásárlók számára, ezt is hiába keresed a termékek műszaki adatai között :)
"Hihetetlen, hogy nem képesek kb sehol sem odaírni: a berendezés x A áramot fogyaszt, vagy y W az elektromos teljesítmény igény."
Pont az a baj, hogy a gyártó hiába adja meg ezt a két adatot, ez sokszor még nem elég a döntéshez/vásárláshoz.
Pl mert vannak olyan 2x16 amperes (7200 wattos) tűzhelyek, amelyik vidáman működnek akár minndössze 1x16 amperrel is (persze kisebb teljesítményen) életük végéig, tehát ha gyártó csak annyit ír rá, hogy 7200 watt, azzal épp a lényeget titkolja el előled.
És ha az van ráírva a tűzhelyre, hogy 2 fázissal működik, akkor lehet, hogy azt fogja mondani a villanyszerelőd, hogy ne vedd meg, mert a te lakásodban csak egy fázis van, holott lehetséges, hogy simán megvehetnéd, mert a lakásodba bejövő egy fázis pl 50 amper, tehát simán megvehetnéd, mert pl azt a tűzhelyet egyáltalán nem zavarja, ha az a két fázis valójában ugyanaz a fázis, de ez az információ is kimaradt "véletlenül" a tűzhely műszaki adataiból.
Mondjuk ebben a gépkönyv verzióban éppen 3300 Watt a limit konkrétan. (de ez mindegy... az elv szempontjából)
--------------- Each phase has a maximum electricity loading of 3300 W.
The function divides the power between cooking zones connected to the same phase.
The function activates when the total electricity loading of the cooking zones connected to a single phase exceeds 3300 W.
The function decreases the power to the other cooking zones connected to the same phase.
Minden egyes!!! fázis legnagyobb elektromos terhelhetősége 3300 W. A funkció elosztja a teljesítményt az ugyanazon!!! fázisra kötött főzőzónák között.
A funkció akkor kapcsol be, ha az ugyanazon!!! fázisra kötött főzőzónák összes elektromos teljesítményfelvétele meghaladja a 3300 W értéket. A funkció csökkenti a teljesítményt az ugyanazon!!! fázisra kötött többi főzőzónánál. --------------
Megjegyzem, túl van ez spilázva. Simán elmegy 1x16A-rről is ha odafigyel anyuci, nem egy helyen használják így panelban. Csak oda kell figyelni hogy ne rakjon fel mindent egyszerre is max teljesítményen.
A legnagyobb fázisáramnál biztos nem lesz nagyobb.
Mivel nincs induktív vagy kapacitiv eleme a a villanytüzhelynek igy az örökérvényü I=U/R képlettel kiszámolod hogy mennyi áram van L1 ill. L2 fázison. Na a nagyobbnál biztos nem lesz "mégnagyobb".
Helyesen a beépített Watt az: 1200+2800=4000 Watt és 1800+1800=3600 Watt Ami szumma 7600 főzési Watt mégiscsak...
A max felvett pedig 6600 Watt ehhez képest a 2 külön fázisú üzemben.
Vagyis, ha a 4000 Wattos oldal 3700 Wattal (16 Amper)megy éppen >> a fázis korlát miatt akkor a 3600 Wattos oldal (majdnem 16 Amper) még mehet fullon mellette.
1. A csak EGY betápláló fázis vezetős üzem. Azaz HA CSAK 1 fázisú a betápja vagy UGYANAZ az 1 fázis a betápja a 3 fázisból
**** EKKOR szumma 3700 Watt lesz a max >> 16 Amper Mégpedig a 4 lapra egyidőben, ha mind megy éppen. ****
Megj: ekkor a bekötő csatlakozón az L1 és az L2 UGYANAZ a betáp fázis !!! Ilyen a vele adott gyári villásdugós kábel alapban (ha adnak hozzá). MIVEL a max CSAK 16 Amper >> a normál konnektorba bedugható, hisz az 16 Amperig jó. A nulla vezetőn is csak max a 16 Amper fog folyni...
illetve A bekötő csatlakozóban OTT VAN gyárilag az L2+L2 közötti ÁTHIDALÁS/összekötés. HA vezetékkel bekötős, azaz vele adott gyári villásdugós vezeték nélküli a cucc. A nulla vezetőn is csak max a 16 Amper fog folyni...
2. A két betápláló fázis vezetős üzem. Azaz HA KÉT ELTÉRŐ!!! FÁZIS lesz a betápja a 3 fázisból!!! ***** EKKOR szumma 2x3700=7400 Watt lesz a max >> 2x16 Amper Azaz külön kezeli a 2 laponként (egy nagy + egy kicsi) a maxokat. ****
Vagyis 3 fázisú helyen a 2 eltérő fázisú bekötés esetén >> JOBBAN=GYORSABBAN!!! lehet főzni vele. HA éppen több edényben megy a főzés egyidejűleg. Mert 2x akkora lesz ez elérhető szumma teljesítmény.
Megj: ekkor a gyári L1+L2 ÁTHÍDALÁST/összekötéstt EL KELL TÁVOLÍTANI!!! Aztán lehet bekötni - vagy fixen egy 3 fázisú áramkör két fázisára - vagy egy 3 fázisú villásdugós vezetékkel egy 2 fázisú konnektorba
- vagy horribile dictu akár 2 külön villásdugós 1 fázisú vezetékkel is két ELTÉRŐ!!! fázisú konnektorba...
Ha ebben a módban mégis-mégis azonos fázisra kerül az L1 és L2 >> baj abból sem lesz. Akkor a szumma 2x3700=7400 Watt helyett az 1. pont szerinti csak szumma 3700 Wattos üzem áll elő és kész.
-----
Röviden,
HA EGYETLEN fázis kerül az L1 és L2 betápra is az max >> 3700 WATT >> 16 Amper a 4 lapra. (ehhez az áthídalás/összekötés marad/kell az L1 és L2 közé)
HA KÉT ELTÉRŐ fázis kerül az L1 és L2 betápra az max >> 2x3700 WATT >> 2x16 Amper a 2 laponként külön-külön. (ehhez az áthídalás/összekötés NEMmarad/NEMkell az L1 és L2 közé)
Megj: a bekötési ábra ott lesz/van egy címkén/adattáblán a bekötő csatlakozó mellett közel ...
3700W lesz annak a max teljesítménye, ha a kettő lap névlegesen megy annyit tud. Ha az egyiket boosteren nyomod akkor a másikat visszaveszi, ennyit tud a közös táp.
A két főzőzónás indukciós tűzhelyek között nagyon kevés a 6-7 kilowattos, ezeknek biztosan két fázis kell. Túlnyomó többségük 3,7 vagy kevesebb kilowattos, ezek valószínűleg mind beérik egyetlen fázissal, tehát 1x16 amperrel. Még az is lehet, hogy sokfelé hálózati kábellel szerelve árusítják őket (ezt én gyorsan lecserélném ipari 230V dugóra+dugaljra)
Nem szoktak ezek semmit mérni, a bal oldal egy táp, a jobb oldal másik. Mindkét táp 16A-t tud kezelni, ezt az adott oldal alsó-felső lapja között elosztja.
Azaz párhuzamosan kötve a két oldalt 1 fázisra 32A-t fog max enni.
Technikailag persze semmiből sem tart megoldani hogy a vezérlő mikrokontroller megmérje hogy a 2 oldal ugyanazon fázison van-e vagy sem, de nem láttam még olyat ami megtenné. Adott pillanatban kell 1-1 mintát venni és feszkót hasonlítani, ha eltér akkor nem azonos fázison van. Vagy a 2 fázis közé bekötni egy optót a megfelelő ellenállással, és ha a kimenetet vezérli bármikor is akkor nem egy fázison vannak.
Szerintem fél oldalon áradoznának hogy mennyire smart ha lenne benne ilyen...
(szerintem sehonnan sem tudja, hanem pl van 1 nulla pontja, meg két L bemenet..
és hogy oda (L1,L2) két egymáshoz képes 120 fokkal tolt "valódi" fázist kötsz vagy uazt a fázist az órától - a terhelés miatt lehetőleg két független körön - az már a te dolgod.
A sütő (szerintem) csak a 0 és az L közötti feszt nézi, az meg 3F és 1F esetén is meglesz így.. de majd az okosok megmondják.)
Engem az érdekelne (ilyenem van nekem is), hogy honnan tudja, hogy 1 vagy 2 fázisra kötötted? Bár ha leméri a két fázis közti feszültséget, akkor abból tudhatja (0 vs 400V).
Néztem a leírást, konkrétan semmi sincs benne.. benne van a beépítési segédlet, áramról, körökről semmi, ezt tényleg gáz szerintem (is).
Meg annyi, hogy vezetékkel szállítják, bármit is jelentsen ez.
Pl ElectroluxLIT30230C Főzőlap
Ez is olyan mint a légkondi, hogy megadják a hűtőteljesítményt (SCOP?).
Pl 5,7 max a két zóna Kw, de a tényleges áramfelvételnek ahhoz semmi köze, mert az jóval kevesebb?
(1:1-ben a 25 A talán még elég lenne arra is)
Köszönöm,
Bent 25 A egy lakásban, a bővítés elég szopás 32-re (még árat sem kaptam és szekrényt is kellene cserélni) de ha jól értem, akkor lehet, hogy teljesen felesleges csak emiatt bővíteni (már ha odaviszem pl direktben a a 16A-rel a 2,5-s vezetéket az 1 v 2 bekötéshez, 1 v 2 körön)
Ugye itt azt írja, hogy valamennyi főzőzóna egy fázisra van kötve, de készülék hátulján ott van az ábra, hogy lehet 2 fázisra kötni(Es akkor most felmerült a kérdés, hogy 2 fázis esetén az N-en max mennyi áram folyik vissza? 16A vagy 2x16A?)
...mondjuk meg lehet érteni a gyártókat is: ha ezeket a jellemzőket "elfelejtik" előre közölni, akkor sok balek meg fogja vásárolni a termékeiket, aki csak otthon fog rájönni, hogy nem ezt kellett volna megvenni :) így működik ez a szép új világ.
Két lényeges információt szoktak elhallgatni a tűzhely gyártók a műszaki leírásban:
- lehet-e csak 1x16 ampert adni a tűzhelynek úgy, hogy attól még használható lesz-e egyidőben az összes főzőlap? (akár csökkentett teljesítménnyel)
- két fázisú bekötés esetén a "két fázis" lehet-e ugyanaz a fázis? (tud-e így is teljes értékűen működni a tűzhely)
Ha esetleg találsz olyan tűzhely gyártói leírást, amiben ez a két dolog (vagy legalább az egyik) EGYÉRTELMŰEN (=félreérthetetlenül) meg van adva , akkor ügyes+szerencsés voltál :) mert találtál olyan tűzhelygyártót (megtaláltad az egyetlen gyártót :), aki gondol a villanyszerelőkre is.
Írja az... egy kicsit elrejtve. Amikor az együtt használható főzőlapokat és a max teljesítményeket tárgyalja. Ezekből kikövetkeztethető, hogy mi a helyzet.
Amit eddig láttam annál egy nagy + egy kicsi főzőlap van egyben >> 1 fázison. és Ezek EGYIDEJŰ teljesítményével >> szumma Amper játszik ügyesen.
----
De mindegy is, mert >> 2x16 Amper az elvárt betáp (3,68 kW/fázis). Aminél normál esetben >> főzés közben (4-5-6 fokozat) jóval kisebb a tartós átlagos Amper igény.
A nagyobb Amper igény két esetben áll elő. - a gyors melegítés (boost) ideje alatt - a nagyobb fokozatban 8-9 való forraláskor
---- A gyakorlatban a 10 Amper/fázis kismegszakítóval is gond nélkül működik.
---- HA nem üzemel KÖZBEN arról a fázisról UGYANAKKOR egy másik nagy Amper igényű cucc is tartósan. (bojler, mosógép, vasaló, micro nagy fokozaton, sütő/grill, porszívó, nagyobbacska vízforraló)
Mivel rövid ideig a kismegszakító jóval több Ampert is "engedélyez" mint a 10 Amper...
Így a csak rövid ideig használt sok Amperes cuccok jellemzően végeznek, mielőtt lecsapnák a kismegszakítót. Ha mésem az >> tanulság... máskor nem kell egyszerre használni őket.
Erre a kérdésre a főzőlap gyártója tudna válaszolni, ha akarna.
Láttam olyan max 7200 wattos tűzhelyet, amely egy fázisra kötve SOHA nem fogyasztott többet 3600 wattnál, akárhová is kapcsolgattad az egyes fűzőlapokat: ahányszor bekapcsoltál egy újabb főzőlapot rajta, a többi (már működő) lap teljesítményét automatikusan leszabályozta úgy, hogy a készülék teljes áramfelvétele soha ne lépje túl a 16 ampert.
És láttam olyat is, amelyik tűzhely simán megengedte, hogy egy fázisra kötve is akár 32 amperig is fel lehetett kapcsolgatni.
A kettő közül egyiknek a műszaki leírásában sem egy szó sem sem szerepelt a lehetséges áramfelvétel-variációkról, bezzeg a beépítő asztalosok számára több részletes rajz is volt. Tehát a tűzhely beépítő szakemberek közül a villanyszerelők le vannak szarva a legtöbb (összes?) tűzhely gyártó részéről.
Egyébként a legtöbb elektromos (indukciós) tűzhely maximális teljesítménye gyárilag úgy van megállapítva, hogy egy vagy két 16 amperes fázisról már használható legyen. Tehát ha neked a konyhában van legalább 1x16 ampered, akkor a fenti kettő közül az okosabbik fajta (önszabályzó) tűzhely jó lesz neked, ha 2x16 ampered van, arra ráköthető a akár a butábbik fajta tűzhely is.
Elterjedt tévhit, hogy ezek a 16 amperek mindenképpen külön fázis kell lenni, ez tévedés: a háztartási tűzhelyek nagy részénél az összes fázis lehet ugyanaz az egy fázis, tehát ha a lakásba csak egy (jó sok amperes) fázis jön be, arra is lehet rákötve akár a tűzhely 2x16 ampere + a sütő 16 ampere (a különálló sütő számára még plusz 16 amper kell általában). De a gyártói műszaki leírások többsége ezt is szerényen eltitkolja :)
Ha pedig nem áll ott rendelkezésre szabad 16 ampered, csak mondjuk 10 (régi házakban), akkor csak 2000 wattos (egy fűzőlapos) indukciós tűzhelyet vegyél, az se rosszabb, csak kisebb.
A 7600 wattosak azok általában fele-fele teljesítményt engednek rá maximum a megfelelő két lapra (16-16 A), és a megfelelő 2 lap összesenjét korlátozzák erre a teljesítményre.
Például a mi IKEA-s tűzhelyünknél az egyik fázison 2 db 2300 W-os lap van, amelyik mindkettő még külön-külön felturbózható 3200 W-ra, de a kettőt összesen nem engedi 3700 W fölé.
Sziasztok, meg tudja valaki mondani, hogy egy 4-es indukciós főzőlap (Max. 7600W) ha két fázisra van kötve, hogyan osztja el a felvett áramot a fázisok között?
Mindig fixen pl.: 1es 2es főzőhely fixen L1, 2es 3as fixen L2 (függetlenül, hogy melyik van használatban) vagy állandóan elosztja L1 es L2 között, aszerint, hogy épp melyiket használom?
Sajnos erre vonatkozóan a használati nem ír semmit.
Nem használtam ilyen gépeket, de ja, el tudom képzelni, hogy be kellett fejezni a gyártást az első használat előtt. De a modern cuccokat is be kell állítani, különben nem lesz jó a végeredmény. (az mondjuk tény, hogy a gyártás fényévekre van az akkori szinttől)
A régi cuccok egyébként nem rosszak, nem véletlenül adnak el minden nagyjából jó állapotban lévő régi nagygépet pillanatok alatt. Persze a felújítással már könnyen lehet, hogy majdnem ott vagy árban, mintha vennél egy újat. A rákfenéje ezeknek a biztonsági előírások, nem biztos hogy használhatóak ezek egy vállalkozásban, ha nem felelnek meg a mai kor elvárásainak.
Apám is minden gépet magának csinált, de ezeknél a házibarkács gépeknél a biztonság teljesen másodlagos volt.
> Mert nem a csilivili gépken múlik a remekbe készült asztalos munka.
Itt nem arról van szó, hogy mennyire csillivilli, ez a lőtéri kutyát nem érdekli. A lényeg a használhatóság és a termelékenység, illetve hogy _legyen_ olyan géped. Ha nincs egyengetőd, vastagolód és egy körfűrészed, akkor elfelejtheted a fával való munkát, bármennyire is "kreatív" vagy szakképzett vagy. Hobbiból lehet bohóckodni kézigyaluval, de hogy az nem lesz egy vállalkozásnak rentábilis, az hétszentség. Gondolom te se biciklivel hordod a napelemtáblákat. (sőt, azt is sejtem, hogy nem elektromos furgonnal, bármekkora "gyilkosdízel" ellenes vagy)
> A használt fedett terület szumma ~300 m2
Jaja, gondolom ezt meg csak úgy összefújta a szél egy szép vasárnap hajnalon.
> Azt szokta mondani, hogy a gépek és a szerszámok új ára ~ 20 milla lenne most.
Amit leírtál, az alapján ennek a duplája minimum. Ingatlan nélkül.
> "lapszabász+front aztán csavarozzuk össze a helyszínen" cuccoké a jelen.
Összecsavarozni műhelyben szokás, helyszínen csak szerelés van.
De ha nem lenne forgácslap, akkor már nem lenne fa a bolygón vagy mindenki a padlón főzne.
A régi gépekben meg volt a potenciál, de ne felejtsd el, hogy ahogy kijött, még egy kiskőrösi is a gyártóüzemből, úgy sosem tudták használni, rengeteg munkaóra elment a beállításokra. Ezt biztosan elfelejtette már a mester a 40+ év alatt. ;-)
Az új gépekkel ezt a kieső időt spórolod meg. Most egy leírt üzemet nem valósítasz meg 20 millából...
"Valódi fával dolgozik egyedi megrendelésekre Bútor, lépcső, de pl. komplett templom belsők, menő irodák, stb. is."
Na, itt már emlegettem azt, ami a végén van, hogy nem tudják vagy akarják megfizetni, bár nem teljesen értem mikor meg nekem kellett volna valami, akkor nem értek rá, mert folyton dolgoztak :-) De itt a csoportban is volt legalább kettő hasonló a szomszéd kerületből, kisebb és nagyobb is.
Szerintem még Ő is itt van még, majd alkalomadtán kifaggatom: https://cmi-group-kft.business.site/ Még ha nem is túl erős a marketingje, de pont az ilyen jómunkásoknak általában semmi nem kell.
Valódi fával dolgozik egyedi megrendelésekre Bútor, lépcső, de pl. komplett templom belsők, menő irodák, stb. is.
Kiváló minőségben >> több cucca is bekerült már a sajtóba (Szép Házak, miegymás) Díjakkal van tele az iroda kuckó.
(ja és vagy 25 évig oktatott-képzett is a műhelyben)
----------------- Nos, nincs 5 milliós gépe egy sem.
A 80-as években kisipari módon összerakott gépei vannak. (gyalu, egyengető, maró, prés 2x3méter, egyebek)
Mert nem a csilivili gépken múlik a remekbe készült asztalos munka. Hanem a szaktudáson- és kreativításon. ------------------
A használt fedett terület szumma ~300 m2 - 90 m2 a gépműhely - 40 m2 a festőműhely - 170 m2 az összeállító-tároló-bemutató/átadó tér (fűtetlen) A faanyag raktár a 170 m2 tetőtere és egy kisebb lábakon álló nyitott szárító szín 60 m2 körül.
Immár nyugdíjasként, Azt szokta mondani, hogy a gépek és a szerszámok új ára ~ 20 milla lenne most.
De eladni 10-ért sem lehetne... Mert em akar már kb. senki dolgozni. Kevés lett mára az igényes megrendelő.
Az olcsó ipari-gyári terméké vagy az arra hajazó "lapszabász+front aztán csavarozzuk össze a helyszínen" cuccoké a jelen. Amik kitartanak néhány évig aztán lecserélik és kész.
Pedig olyat is láttam párat. De benézhetek a szomszéd üzembe, van 2 nagyobb, meg sok kicsi. Azt tudom, hogy télen a szemüveg párásodással szopnak a legtöbbet meg egyik alkalmazott már bement fusizni és karbantartás alatt álló géppel szopolt balesetet :-D Szerintem mást is ki tudok deríteni. De ismerősöknél is hozták a félkész cuccokat és fúró/csavarozógép, összerakták, csókolom.
A sokat emlegett oskolámban' volt olyan srcác aki autóval(!) jött hozzánk 54 km-ről ugy hogy már volt a gyereknek egy debreceni egyetemen szerzett agrár egyetemi diplomája. Hetente 4*! Na jó legyen 3* átlagban de az sem kicsi költség.
Mondtuk is neki hogy a te papirod lesz a legértékesebb közülünk ... :)
Azért mosolyogtam, mert ehhez nem kell asztalosműhely. Ahogy a konnektor bekötéshez sem, viszont az ipari elosztószekrényt nem a helyszínen szokták összeszerelni. (de biztos jönnek majd az ellenpéldák)
1985-ben csináltam a "vidéki rezidenciám" komplett szerelését. Iparági alkalmazott voltam és villanyász végzettséggel. Aláírhattam mindent, elfogadták. 1998-ban egy sokkal kisebb volumenű alakításnál már mindez nem volt elég, kellett keresni egy (ismerős) OKJ-s villanyreszelőt, aki (egyébként régóta ismert) aláírta, hogy ő csinálta...
Miért nem mindjárt villanyszerelő tanfolyam, grátisz szerszámszettel és furgonnal ?
Vagy akkor már miért ne legyen törvényileg kötelező minden cégnek az összes faluba kitelepülni, hogy szegény pékinformatikusnak ne kelljen már 3 percnél többet utazni, vagy éppen költözni. Persze csak miután ingyen lett a szabvány, és szőke HR-esek adják át ünnepélyesen ?
Lehet mosolyogni, meg nyilván nem ez a világ pöcke csúcsa, de haver mondjuk pár komplett mindent összerakott, többihez meg nem értek. Legtöbben lapszabászattal dolgoznak. Lehet ezt kicsiben is, simán körfűrész nélkül, megrajzolja, megrendeli ami kell, hozza, összerakják. Másik havernál 1.8 millión állt meg a számláló, bár azok meg inkább a helyszíni felméréssel vettek le a lámbamról, mert ott helyben volt minimál 3D rajz és nagyságrendi költségvetés. Oszt jöttek határidőre.
Örültem, hogy le tudtam mérni, átutaltam és benyomtam a helyére. Jöhet a következő.
Mennyi egy villanyszerelő szerszámszett ? (nyilván sok mindentől függ, de mondjuk egy családi ház villanyszereléséhez szükséges felszerelés ?) 1-2 milla, és akkor már frankó cuccokkal vagy tele.
Az asztalosnál egy (nyugaton) hobbi kategóriásnak hívott kombigyalu 1,5. Ami már nem hobbi az legalább a duplája, és innen indul felfele. Egy rendes asztalos minőségű körfűrész 800k-nál indul, de ha már formatizáló, akkor a 2 millát nyaldossa (szintén a hobbi kategória).
Ja, és ezeket nem pakolod be egy kisdobozosba, ennek nem árt egy 100nm+ műhely.
A polcodat megmosolyogtam :)
(bár tény, hogy ha bútorlapozol, és nem akarsz lapszabászatot, akkor az a legolcsóbb műfaj)
Nem is tisztességes azokkal az emberekkel szemben akik megcsinalták a kötelezőt, szülőkkel szemben akik esetleg anyagilag támogatták akkor a gyereket az a mód hogy 5-10-20év után minden balfasz megkapta sifonérban örzött diplomáját.
Akkor legyen amnesztia a komcsi időkből kirugott politikai gazdaságtanon elhasalt gyerekek ma már felnőtteknek is mert már gyökeresen megváltozott a gazdaság azóta és a politkai is. :)
Annyi helyen lehet vizsgázni már nem kell a "rigóutcába" bekeveredni minden áron.
Lányom is anno egyetem előtt megcsinalta az angol középfokot mert pár évvel ezelőtt még kellett. Még ginázium 3. osztályban ugy hogy előre le is érettségizett belőle, igy 4-ben már nem kellett volna angolból bemennia órára. Nem is egy cégnél volt hanem külön az A és máshol a B tipust.
Minden módon kinyilt a világ. Internet, utazás, informatika egy kicsit.
Ma már szinte mindenhez kell legalább angol, Ebay es tarsai vasarlás, utazás külföldön, stb, stb ...
Abban sem vagyok biztos hogy villanyszerelő boltok minden termékükhöz csatolnak magyar nyelvű használati utasítást, holott tudjuk ez kötelező lenne ...