Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ok én is csak a használati oldalra gondoltam.Ha csak 4-en lesztek akkor elég lesz a napkollektor teljesítménye.
A szivattyú és a szerelő egységet ill a csővezetéket te is be tudod szerezni hozzá és a tág tartályt,6bár-os legyen lefuvó szelepet.
Csak vigyázz hogy milyen tág tartályt veszel elöszőr is ne olyat ami nem bírja a 6bárt vagy annál nagyobb nyomást. A szivattyúnál UPS Solar 25-40-es szivattyút alkalmazz.
A bála elégetéséhez megfelelő huzat szükséges, amelyet a kémény és a kazán rostély aránya biztosít. De azért van egy megfelelő füstcső és kémény átmérő, magasság is. A bálának teljesen száraznak kell lennie, és annyira lazának, hogy a levegő valamennyire át tudjon rajta menni. A nedves keményre összevert bála nem jó.
Különben én is megszenvedtem vele az elején.
A bálás kazánnak az a nagy előnye, hogy nagy a tűztere, meg az ajtaja, és bármilyen éghető anyag könnyedén eltüzelhető benne.
Pl: bála, kukoricakóró, faháncs, forgács, gally, stb.
Én csináltam egyet, többször álalakítottam, befúvás elszívás minden istenverése. Sajna nem ég el rendesen. Égni ég, egy darabig. Egy nagy kupac elégetlen feketeség marad benne. Letettem róla.
Körbálás kazán : A szilárd vegyes tüzelésű kazán működésén alapul, csak körbála befogadására alkalmas. Az elkészült próbadarab 200 anyakocás sertéstelepen működik, itt kiderült , hogy mire is képes. Az ott szükséges teljesítmények többszörösét tudja. De a befogadó méret milyat kisebbre nem csinálhatuk. A kazán oktober közepén begyúlytották, azota napi két körbálával folyamatosan üzemel.
Az elkövetkező időben egy ehez hasonlót autómatizálva fogok elkészíteni.
Szerintem nem rossz, nézz vissza, a topic elején volt már egy pár ábra egyszerűbb-bonyolultabb rendszerekről, hátha látsz ötletet. Nyitott tágulási tartály esetén relatíve vékony lemezből is lehet a puffer.
Apám elhatározta hogy beépít a fűtésrendszerükbe egy puffertartályt.
Nos én lerajzoltam a megléfő fűtési rendszert, és a a puffer tartályt is, ahogyan én elképzeltem a bekötését.
A szakértők véleményét szeretném kérni, hogy jó lesz-e így.
A rendszer leírása röviden:
A fűtési rendszer nyitott, radiátoros, ehhez egy hőcserélővel kapcsolódik a padlófűtési kör, mely zárt.
A kazán fölé épített bojlerben egy csőkígyó található amelyben a fűtési rendszer vize kering, előállítva így a használati melegvizet.
A rendszer teljesen manuális irányítású- azaz golyóscsapokkal vezérelhető.
A puffert úgy igyekeztem beilleszteni hogy a gázkazán ne fűthesse, és ha a pufferől megy a fűtés, a fáskazánban se forduljon meg a víz, persze ehhez még valami vezérlést ki kellene agyalni hogy a fáskazán kialvása után a puffer keringtetője induljon be(gondoltam hőkülönbség kapcsolóval, vagy valami).
A "rajz" nem túl szakszerű, mondhatni amatőr, amiért elnézést kérek de nem vagyok épületgépész.