A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem rossz, csak kicsit köpi az alumíniumot, és nem rossz, mert a pogácsa úgyis felfogja, és nem rossz, mert nem mind elhanyagolt belül, és nem rossz, mert az alu különösen megfelelő anyag élelmiszeripari célokra, és nem rossz, mert a Gaggia is csak anyagi okból tért át rá.
Vitázni Bélától tanultál? :D Lehetnék bármilyen tulaj, akár Rancilio is, attól még a tényen nem változtat, hogy a Gaggia nem rossz!
Ha mindebből - többek között a vizsgálati eredményekből - ezt sikerült leszűrnöd, akkor kár erőlködnöm, az értő-olvasási hiányosságaidat nem tudom pótolni.
Vajon honnan gondoltam, hogy te Gaggia tulaj vagy? :D
Az nem félrevezetés, hogy érvelsz amellett, ami rossz? Mert rossz, ez be lett bizonyítva, ezt kár vitatni - persze lehet rágódni azon, mennyire rossz... és aztán csak eljutunk oda, hogy rossz ugyan, de ennyiért ez van.
Ez viszont nem a mi döntésünk, hanem a vásárlóé, akit félrevezetni nem túl gerinces dolog.
Saját példa: GC patika kazánnal, réz vízterítő, ipari felsőszűrő, rézcső, PID, nyomásszabályozás = 115 eFt. Ekkora összegből mi az, ami ezt utána tudja csinálni? Egyszerűen ésszerűtlen lenne lecserélnem, mert csak a pénzt költeném, előrébb nem lennék.
Ami ezt a szintet közel ebben az árban réz kazánnal hozhatná, az a Brasilia Lady, más tudtommal nem.
Feltételezem van otthon egy igen jó rezes géped, eszem ágában sincs téged győzködni. Nem a meggyőzés a cél, hanem a (szerintem felesleges/nem jogos) félelemkeltés csitítása.
Ahogyan én látom:
- az alu edények gázosak, mert főleg a savas cuccok (pl. paradicsom) nagyon durván oldják
- az alu kotyogóban a felső részben a forró, savas kávé bőven érintkezik alu felülettel, a mérés ki is mutatta, hogy bár ott az alsó részből érkező mennyiséget csökkenti a kávépogácsa, de bőven marad benne
Következtetés: az ALU élelmiszeriparban való használata PARA, és a kivonása teljes mértékben jogos. (vsz)
Alubojleres kávégépek esetén:
- vitán felül áll, hogy a bojlerből a vízbe alumínium oldódik, az eü határérték többszöröse.
- a korábbi svájci, és az általunk (kiváncsiságból) finanszírozott teszt kimutatta, hogy a pogácsa szűri
- nem napi használatlan lévő gép gőzcsövén keresztül távozhat a kazán amortizációjából származó alumínium töredék, ezért a régen használt alukazános gépeket érdemes használat, főleg gőzölés előtt átöblíteni.
Következtetés: egy normálisan használt, karbantartott ALU kazános gép használatával elhanyagolhatóan minimális alumíniumot viszel be, a laborosok szerint kevesebbet, mint lélegzéssel. Ezt rommá vízkövesedett, tárágyával teli kazánok fotóinak mutogatásával cáfolni nem fair a tudatlan vásárlókkal szemben.
Fontos: ez nem azt jelenti, hogy nekik ezután csakazértis alubojlere gaggiákat kell venniük, hanem azt, hogy:
- ha körültekintően vásárolnak jól karbantartott gépet
- vagy 5e ft-ért új kazánt raknak bele
nem kell rettegniük az Alzheimertől, amit az alu okozhat.
Szerintem senki nem akar meggyőzni, hogy az alu jobb, mint a réz. Csak a rémhírkeltést és riogatást sem kellene tolni újabb és újabb félrevezető, hiteltelen indokokkal.
Abban pedig biztos lehetsz, hogy a Gaggia sem azért váltott acél kazánra, hogy a vevőnek jobb legyen.
Az undorító cuccok többsége vízkő és egyéb nyalánkság. Az tény, hogy bomlik az alubojler, és emiatt szvsz. kevéssé időtálló, mint réz, vagy rozsdamentes társaik. De kilukadni nem fog, és rendszeres használat esetén a lehulló darabok is a gőzcsapon leengedett vízzel fognak távozni, nem a gőzzel. (én pl. rendszeresen szoktam "frissítő" csapoloásokat végezni, alutól függetleneül nem szeretnem az állot vízből való kávékészítést, illetve vízkőtlenítéskor konkrétan a gőzcsapon járatsz át 1-2 liter vizet) A mikro részecskéket meg megszűri a pogácsa.
Nem rémhír... engem nem annyira érdekel a ug határérték - elég ránézni a linken lévő képekre, és belegondolni, hogy ezekből előző nap még kávét ittak :((
Kíváncsiak voltunk, hogy a régebbi Gaggia gépek alu bojlerével kapcsolatban terjengő rémhíreknek vajon mennyi valóságalapja van, így Sás Benedekkel és Szabó Gyulával (csk) bevizsgáltattunk mintákat.
Gyula, mint a projekt lebonyolítója, készít majd egy részletesebb összefoglalót is, de addig is részeredmények, csak röviden (alumínium tartalom): - csapvíz: 5 mikrogramm/l - 24 órás víz Gaggia Babyből (természetesen fel volt fűtve): 621 mikrogramm/l - kávé 24 órás vízből: 60 mikrogramm/l
Jól látszik, hogy ugyan a vízbe bőven kerül alumínium, azonban a kávépogácsa egy nagyon komoly szűrést végez rajta. Egy espresso így nem árt többet, mint egy pohár csapvíz. Az egészségügyi határérték egyébként 200 mikrogramm/l.
A vizsgálat érintette a kotyogós kávéfőzőt is, azt majd Gyula írása részletezi.
Cseréld ki elsőkörben a tömítést a központi egységen, ha ez nem segít, második körben a fejszelepet ami a felsőszűrő felett található, ugynevezett "habosító" funkciót lát el, itt nem szabadna visszaengedni se levegőt, se vizet. Volt ilyen hibajelenség nálami is jópár automatánál, de esetek többségében a kopás miatt fordul elő amikor már a tömítés nem tud végig tömíteni amikor üríteni akar a gép, és nem hoz látre vákumot a csészében ahol a zacc van, így aztán szétesik a sok víztöl ami ott pang.
Sziasztok, van egy kb. 4-5 éves Saeco X-small gépem. Az elmúlt pár hónapban azt tapasztalom, hogy a zacc csupa víz, ha ürítem szinte folyik. Mi okozza ezt?
Ez szerintem egy nagyon jó kis otthoni gép a Gaggiák történetében, én nagyon szerettem használni, csak egyszer dugult be a 3járatúja, de Sid kipucolta, aztán semmi gond nem volt vele. /Az más kérdés, hogy ennyiért szerintem amennyiért kínálják, nem szabad megvenni..., egy jó 30-assal kisebb összeg a reális./
Még nem, sajnos nagyon ritkán adnak el ilyen gépet. Az utóbbi pár hétben minden nap 1-2 óránként megnéztem több oldalt is, de semmi. Ez a Jura gép nem néz ki annyira rosszul, de maradok egyelőre az INOX Arománál. Erről a La Spaziale kar átalakításról olvastam az Isomac Giada átalakítós cikkben is, jó tudni, hogy van ilyen lehetőség is.
Van egy Gaggia Classic kávéfőzőm, aminek eltűnt a vízleeresztő csöve. Az a kb 12 centis 5 mm-es. Körbenéztem a neten, de nem igazán találtam a szokott boltok oldalain, hogy ez pótolható-e. Tudnátok ajánlani helyet, ahol kapható? Ill. kb milyen árban lehet?
Köszönöm. Sajnos nekem ennyit nem ér ez a kar. Úgy láttam, hogy az Isomac Giada és Solis rézkarok passzolnak a Saeco-hoz, de ezek nehezen szerezhetőek be.
Szóval keresek INOX Saeco Aromát, esetleg Saeco réz kazánt, 53mm-es Isomac vagy Solis réz kart.
Ami a kezedben van, az lehet pogácsa, de ott nem pogácsa volt, hanem ütött, kopott rozsdás az egész és nem csak a felsőszűrő... de persze, nyílván nem értek hozzá :)
Két Classicom is van itthon, abból az egyik, a Gold Edition majd 20 éves és ezerszer különbül néz ki. De mindegy is... :)
Darálós kávégépekkel foglalkozom ...ezek a gépek az utóbbi 1 évbe adtam el és pár képet felraktam ezekből . a héten adtam el egy Gaggia Classicot ...egy ehhez a fórumhoz tartozó illető mondta adja fel itt is a karos kávégépeket,igy jött az ötlet és vagyok itt..
Köszönöm a választ. Elolvastam kb mindent amit a magyar neten találtam róla és jó pár oldalt is angolul. Sajnos jelenleg nincs eladó példány a magyar oldalakon. Be tudnád linkelni, hogy pontosan melyik kar volt jó hozzá? A Cady oldalán nem akadtam rá.
Megnéztem ezt a Gaggiát, de az alu bojler és a design miatt így elsőre nem jön be.
Ha nem szeretnéd az említett Quick Mill automatát és csak a kávé rövidsége a cél, akkor nyugodtan vedd ki a csészét amikor elérte a kellő mennyiséget, és menjen a lefolyóba ami úgy is odavaló. Esetleg nézelődj olyan gépek között ami az őrlemény finomságát is tudja állítani. A Kvx fórumon hirdet valaki felújított automata gépeket, ott is nézelődhetsz. Én elhoznám Tobee automatáját, ha nem lenne már így is kettő a családban (egyik épp tőle).
Biztos igazad van, de én nem akarok nagyon elmerülni a kávé bugyraiban (is). Most az említett saecoval, karavánból főzök "ristretto-t" (extra rövid, tömény, habos), nekem ennyi elég. Ez alapján gyakorlatilag bármelyik automata jó lenne, amelyik megáll(na) kevés víznél.
Amit írtam, odea go pl. nekem már hosszú kávét csinált, nem is ízlett, bár a kávé is ott talált, aztán meg a hofer-ban (aldi) vett valami volt. De, szerintem, a megszokott karavánnal sem lett volna olyan, mint amit itthon mókolok. Ami nyilván a törzstagok szerint szintén értékelhetetlen. :)
Nekem volt ilyen kis gépem (a formavilága szerintem is nagyon jó, és a maga szintjén nem is csináltam vele rossz KV-kat), az enyémbe Simi rakott nyomásszabályozót, aztán kivágtam a rugózatot a nyomifokis karból, illetve vettem hozzá rézkart a Cady Trade szervizében, gondolom, te is olvastad Karesz (www.olaszpresszo.hu ) idevágó írásait, asszem Bélánk fórumán mintha nem is olyan régen épp hirdettek volna a Saeco Aromát..., de ettől függetlenül, a helyedben én inkább kezdőgépnek vmilyen kis Gaggiát keresnék.
Pl. ilyent. Ezt valamikor kora nyáron vettem, 15 ezerért, alig használták, de azért Simi ezt is átnézte. Tökéletesen működik.
Haha, mert az nem azért kevesebb víz, mert egyszerűen annyit enged ki a masina, hanem az őrlés finom állításával kellene elérni. Kézzel kell csinálni, nincs mese.
Szeretnék venni egy bélépőszintű eszpresszógépet. Saeco Aroma-t néztem ki, mert jókat olvastam róla és külsőleg is nagyon tetszik. Ahogy néztem az új kerek gombos és a régi "buszkapcsolós" modell között nagyjából csak a gőzcsap anyaga különbözik továbbá a régi modell készült bronz és acél kazánnal is. Kinek milyen tapasztalata van ezzel a főzővel?
Érdemes átalakítani (OPV, rézcsőtuning, esetleg PID)? Van olyan kar ami passzol a Saeco-hoz és a gyárinál jobban néz ki és anyagában is jobb?
Ristretto erősségű kávét automatából én csak a Quick Mill Aquavivából ittam. De se nem olcsó, sem nem kapható. Ha komolyan érdekel egyik fórumtársnak a Prohardver fórumon van egy eladó.
Új, gyári (151A) késeket kapott, ~10kg kávé ment át rajta az elmúlt egy évben. A cukrász tölcsért magam faragtam, a felszerelt motortakaró lemez gyári alkatrész. Apróság, de az állító tárcsa kis pálcikája és a gumi talpak is újak. A darálóhoz jár antisztatikus rács, a kapcsoló mögé új tábla, új matricák, a tölcsér és a ház közé új szivacs. Fényezésen törtem a fejem, ahhoz vettem a gyári kiegészítőket, de odáig nem jutottam el. Természetesen a leszerelt dózer is jár a géphez.
Amit extraként kínálok: az electronic változat szűrőtartó villája, és egy kisméretű babtartály (nem a legkisebb, de nem is az eredeti nagy). Pénteken viszem Lalihoz is, rámérünk a késtartóra, ha szükséges akkor ott marad szabályozásra. Ha addig lenne rá jelentkező, akkor a fényezést is meg tudjuk oldani. (A képeken látható tamper nem tartozék. )
Árak: - daráló electronic villa és babtartály nélkül: fix 120e Ft - daráló electronic villával és babtartállyal: fix 130e Ft - fényezés Lalinál (ha még ott lesz a daráló): fehér színre 20e Ft, egyedi szín ezen felül +1-2e Ft
Egy olcsó philips/saeco kávéfőzőt használok (típus most nincs meg, de a legolcsóbb víztartályos, de manuális kávéadagolós, mint egy szarvasi), kb. ristretto mennyiséget főzök. (Ez ugye addig adja a vizet, amíg elfordítom a kart). Van "olcsó" automata gép, ami tud ristrettót főzni? Most a myaraláson egy saeco odea go várt, azon a vízmennyiség ugyan szabályozható, de a legkevesebb is sok nekem. Szétnéztem a neten, talán a de longhi a legolcsóbb, aminél a víz és a kávémennyiség is szabályozható, de ebből még nem következik, hogy ilyen extra rövid és erős kávét tud.
Illetve kaptam a tanácsot, hogy az olcsó automata sz.r. Otthoni használatra, napi 3-4 kávénál is hamar tönkremennek?
Lelit Victoria PL91T kávéfőzőgép és Lelit William PL72 daráló eladó
Eladóak a címben szereplő gépek! Sajnos orvosi javallatra nem kávézhatok. A feleségem meg már egy fél éve az epe műtétjét követően abba hagyta a fogyasztását.... A gépekkel amikor még a feleségem is kávézott napi három ital készült, utána már csak napi kettőt. A kávégép és a daráló is 2016.12.19.-én lettek vásárolva, így még garanciálisak. Természetesen mind esztétikailag, mind műszakilag újszerű állapotban vannak. A kávéfőző csak Norda vizet látott. :-) A képeken nem látszik ugyan, de természetesen a kávéfőzőhöz adom a dobozát és a tartozékait is. 1db. lelit 58mm réz kar 1 és két adagos szűrő 1db. vak szűrő 1db. gyári felső szűrő külön, ugyanis a gépben egy VMS felső szűrő van. 1db. bontatlan vízlágyító patron. Torr 58mm.-es konvex rugós tamper.
A szett ára: 300.000Ft.
Külön: daráló: 120.000Ft. Kávéfőző: 190.000Ft.
Érdeklődni: 06707010796 gaspara0820@gmail.com lehet.
Ha nem esik jól a KV, és pláne, ha ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor szerintem is hagyd abba, helyette esetleg a teázás?? természetesen ebben az esetben is csak a minőségi szálas teákat érdemes kipróbálnod..., vannak egészen jó szaküzletek, teás webshopok.
/Mondanám még, hogy lehet, nem is a KV okozza nálatok ezeket a tüneteket, hanem talán ez a géppark a felelős minden bajért. :))/
Lelit Victoria PL91T kávéfőzőgép és Lelit William PL72 daráló eladó
Eladóak a címben szereplő gépek! Sajnos orvosi javallatra nem kávézhatok. A feleségem meg már egy fél éve az epe műtétjét követően abba hagyta a fogyasztását.... A gépekkel amikor még a feleségem is kávézott napi három ital készült, utána már csak napi kettőt. A kávégép és a daráló is 2016.12.19.-én lettek vásárolva, így még garanciálisak. Természetesen mind esztétikailag, mind műszakilag újszerű állapotban vannak. A kávéfőző csak Norda vizet látott. :-) A képeken nem látszik ugyan, de természetesen a kávéfőzőhöz adom a dobozát és a tartozékait is. 1db. lelit 58mm réz kar 1 és két adagos szűrő 1db. vak szűrő 1db. gyári felső szűrő külön, ugyanis a gépben egy VMS felső szűrő van. 1db. bontatlan vízlágyító patron. Torr 58mm.-es konvex rugós tamper.
A szett ára: 300.000Ft.
Külön: daráló: 120.000Ft. Kávéfőző: 190.000Ft.
Érdeklődni: 06707010796 gaspara0820@gmail.com lehet.
A Nescafé Classic-on az a felirat hogy 1-2 kávéskanállal tegyek 1 csészébe, A Tchibo Goldnál meg 1-2 teáskanállal kell. Én hülye meg csak 1-2 kávéskanállal raktam és csak alszok egyfolytában :(
Nem is szabad, hogy legyen. Elmélet szerint se, illetve a gyakorlat is azt mutatja. Elvileg Scott Raonak talán az everything but espresso könyvében vagy egy egyszerűsített kalkulációja erre. Ha lesz kicsi időm megkeresem, hogy ő hogyan kalkulál.
Hát ez bizony nem így nem helyes megállapítás. Van víz ahol nincs kicsapódás (nem desztvíz mert az zabálja az anyagot). Ez az időfaktor dolog ebben a formában nem számít. Javaslom utàna nézni a Langelier Indexnek.
A norda tökéletesen kicsapódásmentes egy kávégépben. A vera már határon van, azzal elkezdődik a kicsapódás kis mértékben.
Megindítottam egy kis pezsgést a fórumon, mint a citromsav a kazánban :) A másik kérdésemre (Rilsan cső otthoni peremezése, hogy ki tudjam cserélni a régit) valaki tudja a választ?
Aktuälis dilemma ez a vizkötelenites most nälam is, kizärolag Nestle Veraval hasznälom a kavefözöimet, idönkent igy is ät szoktam citromsavas vizzel mosatni (30g/Liter), de nekem is csak a gond Volt vele eddig, a La Scalabol napokig meregzöld viz jött, a Gaggia Babyböl meg valahonnan megindult a viz a burkolat alol, aztän szerencsere ez abba is maradt. Gondoltam most Puly Cleaner-el fogom elvegezni, hätha jobb lesz, de egyältalän csinäljak vizkötelenitest?! Tapasztalat Puly Cleaner-röl citromsavhoz kepest?
Szerintem olyan víz nincs, ami után 0 vízkő maradna, itt max az időfaktor lehet kérdéses. A Nordá és a Verátt sem emiatt javasolják elsősorban a megszállott KV-sok az otthoni gépekbe.
Persze ezzel most én sem adtam választ a fórumtárs kérdésére, csak lehet olyan szituáció, amikor a vízkőoldók használata bármilyen víz után sem kerülhető meg a KV-főzők hibaelhárításakor.
Két éve Nordával használva nálam sincs vízkő (felépítéséből adódóan bármikor megnézem egy zseblámpával), ennek ellenére átmostam két év után én is, nehogy valahol dugulást okozzon egy porszem.
Kösz, de úgy tolom már pár éve, ettől függetlenül időnként átmosom citromsavval. A bosszantó inkább az, hogy a Tebe-t félretettem, hogy majd kicserélem a tefloncsövet és most az sem üzemkész, így Aeropress-t kell toljak....
Tudom, ez nem válasz a kérdésedre, csak egy jótanács: sokkal célszerűbb olyan vízzel használni, amitől nem vízkövesedik... a vízkőmentesítés egyik alkatrésznek sem használ...
A Gaggia Classicom az utolsó vízkőmentesítés óta nagyon meleg kívülről (a kánikulához képest is melegebb volt, alig lehetett megfogni a tetejét). A vizet viszont nem forralja, annyira nem melegíti. Mitől lehet ez? Vízkövesedni nem szokott ennyire. Van ötletetek?
Más: egy Tebe-ben a pumpától menő cső végét le kellett vágni és nem tudom peremezni. Célszerszám nélkül hogy lehet a nagynyomású szilikon csövet maradásra bírni?
Lehet hozzá gyári bosch tisztitó tablettát venni de én ezt szoktam használni a Müllerben lehet kapni és a darált kávé fiókba kell majd dobni és elindítani a tisztító programmot!
Nem nagyon járok erre, de most lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni!
Bosch B20 típusú kávéfőzőt vettem nemrég használtan,de kiváló állapotban. Most először jelez a gép, hogy tisztítás kéne neki. A kézikönyv szerint valamilyen tisztítótabletta kellene ehhez, hol lehet ilyet beszerezni?
Szerintem ezek azért nem rossz kis gépek, ha csak napi egy KV-ra használtad, illetve használod ezt, véleményem szerint nem biztos, hogy le kellene cserélned feltétlenül. Önmagában pedig a PID-del nem fox jobb KV-t inni, pláne nem napi egy KV-val számolva. Írjál privit Simi fórumtársnak, és kérd ki az ő véleményét! Ha netán váltani akarsz gépet, akkor különösen őt javasolom ez ügyben is.
Sziasztok! Van nekem egy Gaggia Baby Twin kávéfőzőm. Épp végeztem rajta az aktuális karbantartást (teljes tisztítás, vízkőoldás). Mikor kapcsoltam vissza és öblítettem volna ki a vízkőoldót 1 tartály vízzel, folyt pár bögrényi majd lecsapta a fírelét. A vízkőoldó állt benne pár órát, lehet átette magát valahol? Szétkaptam a gépet, egy pici víz befolyt tisztításkor (nagyon kevés, ez is inkább kávés szmötyi, szóval láttam hova ment de ahogy láttam csak a vázára), kitakarítottam de igazából semmi sem lett nagyon vizes, kb a friss hideg víztől a csövön kicsapódott pára ami vizes benne. De folyni, csöpögni sehol nem látom, nem hiszem hogy ez lenne a gond. Bekapcsolom működik, amint beindítanám a főzés gombbal akkor csapja le - tehát a szivattyúra gyanakodnék. Vagy a kiült pára - vagy a vízkőoldó mart bele. Mi a vélemény? Mit kéne most tennem? Kihez vigyem, ha nem boldogulnék vele? Előre is hála és köszönet.
A helyedben inkább nézz a jófogáson már olcsón lehet új nespresso gépet venni! nespressoba való kapszulákat nagyon jókat lehet már olcsón kb 70 ft korül venni ami sokkal jobb ,mint a martellos kapszula.
( pl. Danetti veronesi kapszulák) a martellos gépeket csak aldis kapszulával használhatod,ami elég gyenge minőségű! Nekem volt martello gépem 1 év után beadta a kulcsot( gyenge kínai vacak mind!
a nespressogépből U- ne az alap Inissia is jó csak Krups gyártmány legyen ne a Delonghi!
Mindenkinek köszönöm a gyors választ és segítséget. AVX Cafe-tól megrendeltem a 2900 ftos áttétel módosító tengelyes nylon fogaskereket és 2 perc alatt kicseréltem (szétszedhető az örlőmű). A hivatalos Ascaso alkatrészek között ez nem kapható, csak komplett motorral, 100 EUR.
Elvileg nem kéne, h. különbség legyen, hiszen a sima kotyogós egy elég egyszerű alumíniumtárgy, de mégis. Az eredeti Moka Express meglepően krémes és kozmamentes kávéra képes a kínai tucattermékekhez képest.
Na erre mondom, hogy ha működik, akkot megéri :) A D (dosata) változaton 2 programozható gomb van, az egyik előáztatást is tud. A full gaggia tuning kell rá természetesen.
Szervusztok! Érdeklődnék, hogy van-e különbség egy olcsóbb (Perfect Home kotyogós főző) és egy drágább (Bialetti kotyogós) közt? Nyilván a márkás anyagfelhasználása minőségibb, inkább arra lennék kíváncsi, hogy a főzött kávé különbözik-e. Köszönöm válaszotok.
Pluszban még javasolom neked is, ha pesti vagy, különösen, Simi fórumtársat megkeresni gép vásárlás ügyében, pláne ha nem akarsz mondjuk, zsákbamacskát venni a használt KVfőző-piacon.
Ha csak ebből a kettőből lehet választani, akkor biztos, hogy a külön örlőset. Egyrészt tudom, hogy a Graef örlő jó (nekem 702 van), másrészt az egybeépített örlőt később már nem tudod cserélni, ha jobbat szeretnél.
Ti melyiket választanátok: Graef Pavilla, CM 802-es örlővel vagy Catler ES8012 beépített örlőst? Utánaolvasva azt látom, hogy nagyjából hasonlóak, de előbbi jobb árfekvésű és precízebb kialakítású, réz kazános. köszönöm!
Mi a gond a Kg79-el? Kotyeszhez nekem anno ajánlották, és panasz sem volt rá, igaz az még a kávébuzériám legelején volt. Espressora viszont alkalmatlan, ez saját tapasztalat.
Ha szereted a retró dizájnt, a 173146-ben ajánlott Brasilia (nem tudom, megvan-e még) egy kiváló gép.
Kis darálónál általában előnyösebb a kúpos és nagynál a tárcsás, de ezeknek nincs akkora jelentősége, hogy felülírja a többi fontos szempontot, mint állíthatóság, masszivitás, zajszint.
Ezen lehet polemizálni, de a kereslet-kinálat azért a használt piacon is befolyásolja az árak alakulását. Ráadásul a Gaggián mint márkán belül a Classicnak évek óta nagy a népszerűsége az összes KV-s fórumon, nem véletlenül. ...az, hogy egy eredeti olasz GC-ért sok volt-e 68 eze?r (...ha egyáltalán ennyiért vitték el?), majd eldönti maga a vevő. ...de az is érdekes persze a számomra pl. hogy 70 ezerért talán még mindig hirdetik azt a vadi új Gaggia New Babyt, pedig semmivel sem tud kevesebbet, mint a Classic. Egy vevőt sok minden befolyáso,l amikor terméket vesz, mondjuk, épp KV-gépet, és az ár csak az egyik befolyásoló tényező..., soxor nem is a legfontosabb.
Legyen inkább 90000 ft az új, de nem ez a lényeg. Szerintem az a gép nem ért annyit. Nem ért többet, mint egy tuningolatlan tizenéves GC. Nyilván más szerint megért +10000ft-ot a nyomásmérő, ezért megvette (vagy alkuval vitte el).
Fotó alapján ezt nehéz eldönteni, de így ránézve nem tűnik túl homogénnek a produktum. Érdemes lenne megnézni, hogy a két tárcsa mennyire fut párhuzamos síkon és ha szükséges, helyenkénti bejlagolással lehet a helyzeten javítani. Nekem is volt ilyen őrlőm és abszolút presszóképes volt, még jelentős tartalékkal a 0 pontig.
Köszi a tippet, mindent úgy csináltam ahogy írtad (kivéve a süllyesztett csavart, olyanom most nincs kéznél). Beállítottam, megpróbáltam a lehető legfinomabb beállításnál darálni, de ez még valahogy nem az eszpresszó szemcsenagyság, hanem attól durvább. A kések kopottsága miatt gondolom.
Kép alapján simán csereérett. A beállítása annyi, hogyha lehet, cseréld süllyesztett fejűre a rögzítő csavarokat, így jobb eséllyel lesz központos a két tárcsa. Ezután kézzel forgatva keresd meg a 0 pontot, ahol a tárcsák épp összeérnek és innen tekerd vissza az állítótárcsát kb. annyit, amennyire most van a mostani 0 pozíciótól, aztán kezdődhet a finomhangolás.
Brasilia Lady eladó. Lali.hu által felújítva (PID, szűkítő), új szilikon csövek, új pumpa, új szűrőtartó kar, új tömítések, gyári vízterítő, noname duplaszűrő. Napi használatban volt, amíg el nem készültem egy ugyanilyen Brasilia Ladyvel.
Ár: 90e Ft, amiben benne van a postázás is. Vagy személyes átvétel Győrben, így 87e Ft.
Filterhez nem igazán ajánlott. Nagyobb szemcseméretejnél össze-vissza állítódik. Állítólag presszóra jobb, de az nem személyes tapasztalat én csak filterre küzdött vele.
Érdekel valakit egy saeco poemia HD 8325 gép? 2 karral, az egyik nyomásfokozós, a másik mentes, új kartömítéssel. Kihasználatlanság miatt válnék meg tőle.
Körbenéztem a városban,nincs Lucaffe Ospite sehol. Ahol jelzik a létét valamelyik honlapon, mikor felhívtam, egyik helyen sincs. Úgy látszik az olcsóbb kávéjukat itthon nem forgalmazzák.
Lenne itt egy eladó duplablokkos E.S.E. Pod-os RDL gép nagyszerű állapotban. Ha valakit érdekelne, keressen bizalommal. Budán átvehető 45 pénzért. Gőzcsőrrel vagy kappuccinatore-val.
Szétszedtem én is, a fokozatmentesítés céljából, aztán ahogy volt, vissza is szereltem. Éppen az általános minőség érzet és felépítés miatt. Ez engem annyira szíven ütött, hogy nem akartam vele tartósan együtt élni.
Ahogy írtam, nem kétlem, hogy működnek, mivel sok tapasztalati tény szól erről.
Amit az árról írtam, az nyilván inkább szubjektív "értékítélet", mert annál a pár ezer ft-nál kötve hiszem, hogy többe kerülne az előállítása. Ezt egy pakisztáni manufaktúra képes lenne összerakni (nyilván a motort és az őrlőkéseket megvennék hozzá Kínából...)
Az más kérdés, hogy mit adnak a piacon 10 ezer ft-ért.
Őszintén szólva elég sok kókány dolog van körülöttem a világban, viszonylag bonyolult eszközök, rendszerek is, ezért magam sem értem, hogy miért éppen ez (az őrlő) ütött szíven így, tehát ezért is elismerem: a véleményem szubjektív.
Ha egy hétig használtad, akkor nem ismered (nem csak az Imatot, hanem úgy általában semmit). Kialakul róla egy benyomás, aztán kész. Én kicsit több mint egy évig használtam, , szétszedtem, tuningoltam stb. Az összeszerelés minősége, általános minőségérzet csapnivaló, de kicsit átalakítva hozza amit a többi kiskúpos, sem többet, sem kevesebbet. Ez nem ér meg annyit, amennyivel többe kerül Graefnél, ezért is lett szép lassan elfelejtve, de nem egy Mini Mill kategória (árban alá is értékelted kicsit). A gyárilag jobban összerakott Lelit Fred (jajj mit kapok) fokozatmentessége már indokolhat némi felárat, de nem a 702-árának a dupláját. Budget kategóriában nincs jobb vétel a kis Graefnél.
Nekem volt Imat Lux, talán két hétig. Buktam is rajta vagy 10e ft-ot.
Rögtön lecseréltem egy Graef 800-ra. (Azóta már van egy Bezzera 005 is.)
Az Imat (számomra) ipari hulladék. Szvsz talán 10 ezer ft lenne a reális ára. Értem, hogy megelégedéssel használják sokan és lehet vele őrölni, nem is szeretnék ezzel senkit megbántani.
De az az igénytelenség, ami az egész felépítésében van. Jajj. Az a lemez bódé, + pár igénytelenül fröccsöntött műanyag. Nem is álltam neki a fokozatmentesítésnek.
A Graef legalább az olcsó kategóriában egy rendes ipari kivitelű termék. Lehet, hogy nem darál jobban, de legalább korrekten ki van találva és összerakva.
/Mondjuk a Bezzera felépítése hasonló, mint az Imaté, de lényegesen pontosabb, rendesebb kivitelezés. Nagyobb kés, kisebb fordulat, szép finom őrlés. Más ízeket kapuk ugyanabból a kávéból, mint a Graef esetén. Nincs pl csomósodás az őrleményben, megoldották, hogy nem igazán van elektrosztatikus feltöltődés. De ez se ér szvsz annyit, amennyi az új ára.../
A Graef nem jobb, viszont lényegesen olcsóbb. Cserébe fokozatos, és nem lehet fokozatmentesíteni mint egy Imatot. Vakteszten nem kóstolná ki a user abban biztos vagyok.
Erről a hirdetésről az jutott eszembe, hogy itt a fórumon is pár éve még mennyire keresett kis őrlő volt ez, a Gaggia GB/GC és egy Ibi kombó volt a kezdők, haladók álma (szerintem ma is vállalható jó kis páros ez). Iberital..., aztán jött a Graef és az imat, illetve ez utóbbi klónjai. Na, csak arra akartam rávilágítani, hogy az Ibi népszerűsége mintha csökkent volna mára, a Graef örlőké viszont nem, pedig szerintem az Ibi továbbra is egy jó kis otthoni daráló, minden wudu és mesterséges misztikum nélkül. Az, hogy én annak idején a graef mellett tettem le a voksomat, kizárólag az ár miatt volt. Meg talán akkor volt is vmilyen akció, a cm 70-esem a mai napig megvan, valszeg, el sem adom. :-)
Keresek a Hario Mini Mill kézi őrlőhöz hasonló minőségű, de elektromos őrlőt. Tudtok ajánlani? Nem minőségi ugrás a cél, csak tegergetés nélküli filterkávézás. A második és harmadik képen lévő tárcsák még alkalmasak lehetnek a célra vagy semmivel sem jobbak, mint az első képen látható hasznavehetetlenség?
Keresek a Hario Mini Mill kézi őrlőhöz hasonló minőségű, de elektromos őrlőt. Tudtok ajánlani? Nem minőségi ugrás a cél, csak tegergetés nélküli filterkávézás. A második és harmadik képen lévő tárcsák még alkalmasak lehetnek a célra vagy semmivel sem jobbak, mint az első képen látható hasznavehetetlenség?
Eladó egy Mazzer Mini Electronic B daráló. Gyári Mazzer SJ késekkel (33M) és az eredeti Mazzer Mini késekkel (189D). Ára 130e Ft. Van hozzá egy spec. garat szűkítő is plusz 10e Ft-ért (külön akkor lesz eladó ha nem viszik el a darálóval) Képek a következő linken:
Szép állapotú, eredeti gyári festésű Rancilio Nancy, IMS felsőszűrővel, Lali.hu által beleoperált PID-del, 2 db karral (az egyik gyári, szimpla kifolyóval/szűrővel; a másik Expolygonban vásárolt LaMarzocco-kar, dupla kifolyóval/szűrővel) eladó. Ár: 100 000 Ft.
Ugy tunik valami torkan akadt a GC-omnak egy Puly caffos vakszuros tisztitas utan. A vizhozam minimalis lett, de mintha a gozolo fele normalisan tolná. A vizteritot leszedtem, ott nincs dugulas. Mit erdemes megnezni? Az egyetlen szokatlan dolog amit elkovettem a vakszurozesnel, hogy 5-6 percre rajta felejtettem a kart es pulys lottyot. De nyomas akkor mar nem volt benne, az tuti. Lehet osszefugges?
Köszi! Tényleg szép lett. Belül is megtisztítottad, vagy csak kívül? A vízpapírt valóban vízzel kell használni, vagy az csak a neve? Bocs, ha buta kérdés, de én nem vagyok fényező :) (Amúgy off topik, de abból is tudnék értékelni egy megbízhatót :) )
Ha jól emlékszem a Saeco Nina- bojleralsója jó hozzá,de ezt egy szakival ellenőriztesd le. Kívánom,hogy sikerüljön megtákolni, nagy kiszúrás ez a kis műanyag vacak...
OK! :-) Használd/használjátok bátran, de az (egyik) alapszabály továbbra is érvényes: használat után szétszedni, zaccot kikotorni, majd csak folyóvízzel alaposan elmosni, és!! szétszedve, szabadon száradni hagyni!
Na, Szabi! Most elővettem én is ezt a kis "majdnem Gaggiát", és a Saeco duplaszűrővel kipróbáltam..., hát, nem lett az igazi, eszpresszó minőség a kiadott KV-ital. Mondjuk, az is igaz, hogy a daráló sajna brikkához volt belőve, és hülye fejjel már csak utólag jutott ez az eszembe, továbbá nem is dupla mennyiségre adott KV-t raktam a szűrőbe, félve, hogy talán nem megy át rajta a víz.
Szabi, ez lett:
/Az én főzőm az tulképpen kubai gyártás, a "kariboknál" EL CHE-s presso néven árulták ezt a kis black and deckert, így tisztelegve a nagy kubai argentín bolíviai markszista barista emléke előtt. :-)/
Tipushibája,hogy a bojleralsóban lévő gumi vacak adja meg magát és csak egyben lehet cserélni, ez:
Valamelyik saeconak ugyan ez a bojleralsója,azt tettem bele,mert olcsóbb volt,csak nem ugrik be a neve. Jó nagy marhaság,hogy csak egyben lehet cserélni az egészet. meg ez az egész konstrukció.
Ki fogom próbálni, de most mintha felrémlene: annak idején, amíg megvolt a saecóm, mintha próbáltam is volna a dupla szűrővel (dupla adag KV-val is persze), de akkor mintha ennek a kis olasz gépnek a pumpája nem nyomta volna át rendesen a vizet a KV-n, magyarán, majdnem lefulladt.
..de most a Simitől a héten elhozott Gaggia eszpresszót próbálgatom. Karcsi írására én is emléxem... jók ezek a régi eredeti kis olasz moka potok, a maiak meg sem közelítik ezeket minőségben.
Ma vettem egy Pascucci márkájú egyszemélyes "kotyeszt" is, szerintem baráti áron..., a fekete a sorban, úgyhogy a "kotyesz-flottámból" a sor végén látható kis bialetti mokina főzőm valszeg feleslegessé vált. Egy éve használom. Akinek esetleg igénye lenne erre a legkisebb Bialettire, annak odaadom grátiszban, csak érte kell jönni, itt Pesten.
Arra emlékeztem, hogy maga, a Seaco kar az rámegy erre a kisgépre is - fordítva ez már nem igaz - , de hogy a Saeco duplaszűrő belemegy-e ebbe a kis rézkarba, azt nem tudtam, úgyhogy ma gyorsan szereztem egy Saeco kart szűrővel kölcsönbe, és valóban, a Saeco duplaszűrő is jó a Bleki kis karjába! Ki is fogom a hétvégén próbálni.
Olyan gond van vele, hogy folyik a kar mellett. Tudom, gumitömítés csere, de kiszedve a tömítés teljesen sértetlen állapotú, hibátlan, rugalmas... most vehetek bele esetleg (igen drága) de nem biztos, hogy ez a baja. OPV 9 bar körül kiold.
Találkoztatok már hasonló problémával?
ui: talán a kart felfogó lejtős pálya műanyag borítása nem jó, de azt nem találtam külön. Talán a kar áll ferdén? Szemre jó, feszesen áll is a helyén... állatul rá is húztam... nem értem...
Üdv, Szabi! A tied megvan még? :-) Nagyon "patent" kis gép ez (hogy pontosan mikori gyártás, én sem tudom, nem találtam erre utalást a burkolatán) , de az igazat megvallva, mondjuk, hogy 10-ből 6 esetben kicsit fosch nemeszpresszó minőségű italt ad, de a többi 4 esetben..., na, akkor sem :)), viszont ez a 4 egészen jó kis KV! Nem nyomásfokozós a réz kar. Valahol talán a brikkán túl lehet ez utóbbiaknak minősége, íze ugyanabból a szemes KV-ból. Véleményem szerint egy jó kis duplaadagos szűrő kellene hozzá, de ezt asszem, lehetetlen beszerezni hozzá.
Érdekes, és tanulságos "randi" volt. Sokan mondják, hogy a remina csak egy bedobozolt Pavoni, valahogy mégis csak az tudta egymás után hozni a jó kávékat. Ezeket a primadonnákat ha nem ismered ki, vagy kimozdítod a megszokott közegből akkor könnyen félrecsúszik minden.
"csukott szemmel, féllábon, részegen" aha... , hogyne,persze... Azért azt tisztázzuk,hogy ezekkel a karos gépekkel sokkal macerásabb kávét készíteni. Lehet,hogy élvezetesebb, lehet,hogy szuper érzés,hogy kezedben tartod a csapolás műveletét is,de szerintem sokkal macerásabb a kávékészítés velük,mint egy Classiccal pl. Macskakőben volt karos gépes "kávé randi" nap, nem cáfoltak meg.
Pár hónapja az europiccoláról annyira jó vélemény volt beeextől, (mármint hogy PID nélkül is tökéletes shotokat lehet vele húzni "csukott szemmel, féllábon, részegen"), hogy nagy reményekkel tekintek a jövőbe, és ki van tűzve mint cél.
Evoban vsz nem lesz elég hely a házban a sok extrának. A rézcsövezés a bojler vékony rézcsővel való körbetekerését jelenti, ebben a bojler hulladékhője által melegített víz van, csapoláskor innen kap előmelegített vizet a bojler, így atom hőstabil a gép. És ahogy Parci is írta mehet bele a nyomásszabályozós cucc is, és akkor már nyomásprofil is van, a fixen 9 bar már nem trendi )
Azt szoktuk mondani, hogy egy Pides, rézscsöves Gaggiánál már ésszerű határon belül nincs feljebb (persze van, de ott már pörög a számláló). Keresd S.simit (v. simi.esp nick talán) , vagy lali.hu-t itt a fórumon egy full tuning Gaggiáért. 100000 körül szoktak menni ezek a kimaxolt, jó állapotú cuccok.
Itt, Pesten nekem elvileg lenne egy Graef cm 70-es darálóm (most 702-es számon fut, asszem), szét van szedve, kipucolva, dobozába elrakva, valahol itt a fórumon találsz is róla fotókat. Ha esetleg érdekel, dobj egy privit, este vagy holnap reggel tudok ránézni.
Hála e fórumnak és az akkor kapott javaslatoknak, 2009 óta megelégedéssel használunk egy Gaggia EVO-t egy Ascaso i-Minivel. (Régi szép idők, Paljoc akkor volt "új"... :-) )
Mégis eljátszottam a gondolattal, hogy milyen gép lenne és mennyiért amivel egy "szintet" lehetne feljebb lépni?
-Mi lenne az eggyel ("2-vel" (?)) jobb kategória? Milyen gépet javasolnátok, és mennyibe kerülne kb?
Ti milyen utat "jártatok be" a kávégépet illetően addig ahol most vagytok?
Nálunk a cégnél már több éve POD-os gép van, mindenki megelégedésére :-) A POD-okat közösen, "kávés keret"-ből rendeljük, Pető Attilától (Lucaffé - Kávésbol.hu), a gépet is ő biztosítja és tartja karban. Csak ajánlani tudom. Tel: +36-70/274-7095 (Elérhetősége nyilvános, a honlapján is kint van)
80? Az sok. Keresni kell egy vállalkozót, aki kihelyez gépet, és üzemelteti... ha saját lesz, az mindig kifogy, elkoszolódik, elromlik - sosem lesz KV...
Nem tudom, milyen a cégetek, de fogadnék, KVgép üzemeltetésre nincs meg az embere, kellékanyaga, tapasztalata, stb.
Srácok, felmerült a cégnél, hogy az új konyhába új kávégép kerülhetne. Ez jó, de rögtön felmerült az is, hogy ennyi embernek úgysem tud az új gép megfeleni mivel mindenki másként issza a kávét, más elvárásaivannak stb, stb.
Ezért én azt javasoltam ( bár senki sem vagyok) hogy vagy valami hagyományos kávégépet kéne venni, vagy pénzbedobós autómatát, akár asztali változatban. Mivel nincs külön takarítás a kávégépre vonatkozóan, ezért merült fel. Van valkinek ezzel tapasznyalata? Kb 80-an vagyunk....
Miért tennénk (kávé)tejszínt, vagy bármi mást a kávénkba. Magában az igazi. Epegörcsöt láttam párat, de kialakulásában a töltött káposzta nagyobb király a kávénál. Sőt, mondhatni még nem hallottam ilyenről, ami persze nem jelent semmit, főleg, hogy nem is vagyok epegörcsológus.
Én minden nap éhgyomorra iszom a reggeli kávét, annyi csak, hogy általában egy nagy pohár vizet előtte iszok. (nem reggelizek hétközben, ezért az éhgyomor)
Semmi bajom nincsen tőle, noha 2 éve mondjuk csak decaf-ot iszok.
A kávé savtartalma önmagában a gyomorsavhoz képest vicc kategória (kb mintha citromsavval savaznád a kénsavas tartályt). Az, hogy mennyire fokozza a gyomorsav termelést már más kérdés, nem hiszem, hogy savtartalom függő. Amiért én nem szoktam utána enni, annak az oka, hogy szeretem a kávé utóízét is, utána meg már többnyire úton vagyok.
Én lassan húsz éve :-), éhgyomorra..., szal, nem egészséges, de baromira jól esik, (pl. ugyanezt én teával nem tudom eljátszani, mert az azonmód visszaköszön, ha éhgyomora iszom), de az utóbbi időben azért már a KV-hoz is legalább egy kis darab kexet, vagy kis kockányi étcsokit megeszek, és csak jóval kéásőbb jön a reggeli.
...hogy ez hosszútávon szerintem sem egészséges, azt bizony el kell ismerni, habár én a KV-t minden nélkül iszom, és nem is gyújtok rá utána, közben.
A full arabika KV az amúgy nem inkább savasabb, mint a "normális" robis, vagy robi-arabikás??
Lassan három éve indulok reggel otthonról éhgyomorra egy duplaa presszóval, általában nem okoz gondot, de azért előfordul, hogy nyúlok a szendvicsért ami t lehet. Rövid távon nem fogsz tőle fekélyt kapni, hosszú távon meg egyénfüggő. Nem a kávé savtartalma számít igazán, hanem az, hogy beindítja a gyomorsavtermelést ezerrel, ami üres gyomorra kellemetlen lehet.
A diétám vége felé vagyok, olvastam egy tippet, hogy a kávé elveszi az éhségérzetet. Párszor mentem reggel éhgyomorra edzeni egy kávéval, nagyon jó volt, de nem akarom tönkre vágni sem a gyomromat.
Eddig nálam semmi probléma, de ha épp egy gyomorfekélyt készítek elő akkor leállok :-)
Alátétezni is próbáltad? Ha végképp nem boldogulsz vele, szerintem keresd a márkaszervizüket, abszolút pozitív a hozzáállásuk, segítőkészek. Én még az Elnök utcában voltam a szervizükben, aztán onnan dobbantottak a belvárosba, itt Pesten, és úgy tudom, hogy jelenleg már megint más helyen vannak.
Ha eljön Wouter Strietman. Eljön. Kedden jön el. Masszív kiskaros "hittérítés/hit-terítés" várható standunkon (E28) a World of Coffee kiállításon. Mi Wouter-rel már már megtértünk egy ideje. Egész nap (ő csak kedden lesz ott) valszeg egymás agyára is mennénk, úgyhogy gyertek csevegni, tapasztalokat megosztani, nemcsak karos témában. Akit ez a topik hidegen hagy, az Marko Luther-rel (a MyTonino, Artisan apukája) és Paul Holleis-szal (ő a MyTonino másik apukája) vígasztalódhat, a stand másik oldalán.
Probältam mindket lehetoseggel osszerakni, de toväbbra is durväbban daräl, mint eddig, a legkisebb fokozaton is ätszalad rajta a viz, hiäba tomoritem rendesen. Mielott ledarältam volna az aromazäro szelepet, minden ok Volt. Lehetseges, hogy elgorbult a tengely es nem ugy illeszkedik a ket kes egymasra? Durvän megkinozta az a muanyag es a gumi szelep. Lehet ezen meg valamit javitani?
Alul van a daráló motor része. Ráteszed azt a gyűrűt, amin a fokozatok vannak felfestve úgy, hogy hátul a nyíl, meg a függőleges vonal egybe essen. Ezután behelyezed a kés állórészét tartó füles alkatrészt úgy, hogy a két pötty egybe essen. Végül elfordítod a külső gyűrűt úgy, hogy reteszelődjön. Ahogy most nálad van, abban az állapotban ki lehetne venni a kés állórészét, és az nem jó.
Köszi! Szóval ha jól értem és jól gondolom, akkor mielőtt visszateszem, az összeillesztéskor kell egymással szemben állniuk, mint ahogy a képen van, és amikor a helyére tekerem, akkor kerül a két pont egymás mellé?
Igen, annak a két pöttynek egymással szembe kell néznie, amikor összerakod. Ritka béna felhasználói útmutatója van ennek a darálónak (nekem is ez a típus van).
Jártas valaki Graef darálóban? Valószínűleg az összerakásnál valami nem oké, mert mióta szétszedtem, nem ugyanazt a finomságot darálja a szokásos értéken, jóval durvábbra őrli. Lehetséges, hogy annak a két jelzésnek egymás mellett kell lennie?
Ki lehet matekozni a rugó méretét, ha 16-os akkor leméred a fém csővég és műanyag túloldal távolságát (=16bar), aztán kitekerve is (=0 bar), arányosan elosztva megkapod azt a hosszt amit le kell vágni a rugóból. Ha 9 bar-t szeretnél, ez 0.56 * a mért különbség.
Saeconál bejött, egyedüli mellékhatás, hogy kézzel kell leállítani az adagot mert az áramlásmérő az OPV-n visszafolyó vizet is méri. Sebaj.
A benne lévő rugó vagdosásával lehet állítani, Simi és Lali.hu-is csinált ilyent korábban. Ha viszont van rá keret akkor jobb egy rendes állíthatót belerakni, amiből a FOT a legolcsóbb.
A limited pedig szerintem akár a 2000-res ezredfordulóra is készülhetett.
Az én mostani ős Coffeem talán az 1980-as évek formavilágát mutathatja, és erre épült rá, vette át a dizájnt aztán a Classic modell is.
Nem tudom, max. csak sejtem, Simi mit ügykezelt a gépemben :)), de már a harmadik tökéletes KV-t készítettem a géppel ma délután pid nélkül. Ráadásul full arabika Costából. :-) Abban viszont Simi is valszeg igazat adott Lalinak (legalábbis én úgy gondolom), hogy ez azért egy lebutított gép, amely esetben nem tudni a Gaggia fejlesztők szándékairól, mert a lehetőség adott volt már a Classic piacra dobása előtt is egy tökéletes gép létrehozására.
A KV azért még mindig keményebb dió a graef őrlőkúpjának, mint az a kis műanyag xar.
Javasolom, hogy mielőtt a zacsekból a gépbe öntöd a szemest (ez soha ne tedd! :-)/, előtte egy kis fehér tányérra, vagy épp alufóliára terítsd ki a szemeket, és így könnyebben ki tudod szűrni a KV-darálótól életidegen anyagot.
Siminek ismételten, x-edszerre is köszönöm a munkáját. :-)
Elsőre nekem talán az tűnt fel, hogy más a pumpa hangja (nem is emléxem, most hirtelen, hogy ezt cserélve lett-e?), mint a Classicé, amúgy szerintem iható (teljesen OK) és vállalható KV-t adott elsőre ez a narancs ős Coffee.
Az utóbbi pár évben /ahogy öregszem/ egyre kevésbé szeretek étterembe járni, mert azt gondolom, hogy amiért fizetek, az legyen jó minőségű - elvégre az étterem abból él, hogy főz. Most nem a Mekiről beszélünk és a sarki törökről, hanem "étteremről".
Főként azért van ez, mert ha megveszem a jó alapanyagot és rászánom az időt, akkor egészen ehető dolgokra vagyok képes - éppen ennél kellene alapból jobbat tudni mindenkinek, aki ebből él = étterem. Sajnos ez nem feltétlenül sikerül, bár tagadhatatlan, hogy sokkal több jó étterem van, mint 10 éve, de az igényeink is nőttek.
Szóval az Anyukám mondtában még egyszer sem voltam úgy, hogy "ne érte volna meg".
Beszélgettem egy alkalommal a tulajdonosokkal is és meggyőződésem, hogy a "kiválóság" az ő hozzáállásuk következménye. Nagyon is leér a lábuk a földre, reális, szorgalmas és "minőség mániás" alapállásuk van.
Nyilván abban is van marketing, hogy nincs marketing ;-) illetve lehet azon vitázni, hogy a Frasi féle kávé hűha vagy nem... erről nem szeretnék verdiktet mondani, mert nem vagyok erre felkenve. Nyilván az is marketing, hogy ezt a kávét márpedig csak egy régi Faemával lehet "igazira" főzni, stb. ezt mi itt tudjuk, de az ilyesmire szükség van a piacon.
Ezzel együtt bizonyítja a kávéjuk is a minőség mániát - és nem az a lényeg, hogy minden magára valamit adó étteremnek Frasit kéne tartani, nem. De minden magára valamit adó étteremnek túl kellene lépni a rioba, lavazza, illy stb szinten, 99 %-uk mégsem teszi.
/és még mielőtt ledorongol valaki: biztos vagyok benne, hogy az Anyukám mondtában sem mindig, minden tökéletes. Ott is emberek vannak.../
A Bűvös szakács-on olvastam róluk én is először, és akkor talán még nem is volt KV-juk (vagy legalábbis nem ez a spéci KV-juk), de milyen érdekes, hogy minden különösebb országos média marketing hiányában is egyre több embernek ha akár az olasz gasztronómia, akár Encs nevét hallja, akár együtt, akár külön-külön, ez az étterem jut az eszébe. Remek névválasztás (habár itt azért én érzek egy kis leheletnyi "lopkovics-feelinget", ha mondjuk, a milánói konzul régi reggeli műsorára gondolok), és megbízható minőség. Nagyjából mint Csókolom bácsi érdi cukrászdája volt régen, igaz, ez utóbbi szerintem a nemzethy gasztronómiai legendárium egy egészen másik útját járta be. :-)
Vissza lehet venni a személyeskedésből. Én tapasztalatot osztottam meg, és ezt fenntattom. Hogy te mit látsz bele a te bajod, de fogd vissza magd kérlek, szorítkozz a tényekre és ne feltételezz semmit, amiről lövésed sincs (t.i. mit tudok és mit nem). Vannak dolgok amik másképp nem elérhetők, és kénytelen vagyok postán rendelni. Nekem eddig minden megjött euból (kínából meg közel sem) neked nem. És ennek itt a vége részemről.
Hát...ennél kicsit bonyolultabb. Szóval sikerült kifúrnom a beletört csavart, aztán kicsit nagyobbal. Próbáltam törtcsavar kistedővel, de meg sem mozdult. Mondom akkor menetet fúrok bele. Az első elővágó szépen végigment, a második készrevágó meg beletört. :o((( hát azt a jóisten sem fúrja ki onnan! Így jártam...még azon filózom, hogy megpróbálok valamit. Majd tájékoztatlak ha sikerült elérni valamit. Mindenesetre nagyon mérges voltam, hogy elbaxtam egy csomó időt meg energiát. De köszi az érdeklődést.
Mi köze Csengnek a TN-hez? 90%-ban holland és svéd postával szállíttatok, tehát olyan mintha Nyugat-Európából érkezne a levél vagy csomag. Látszik, hogy fogalmad sincs a dologról csak szittya zsigerből véded a MAGYAR postát. Ha kicsit értenél a TN követés figyeléshez, akkor pontosan tudnád, hogy minden lépésről lehet értesülni, mind a szállító, mind a fogadó oldalról. Pontosan látom, hogy a Holland posta mikor mit csinál és látom a magyar posta fogadói reakcióit is. Ahogy átveszi a magyar, onnantól viszont követhetetlen és kamu az infó, és csak áll és áll, akár hetekig.
Erről beszélek. Eu-n kívüli cucc ezer ok miatt késhet, sérülhet stb. Eu-n belülről viszont megbízható a rendszer, ha néha csuklik is.
És nem beszélünk el egymás mellett, pusztán tapasztalatot osztok meg. Kínai portékám tűnt el több is az úton, eu-s soha. Nekem ebből nem jön le, hogy szar a posta, még ha Cseng azt is írja a trackingnél, hogy már az országban van. Kicsit összeesküvés elmélet szagú, hogy a posta csak a kínai cuccot hagyja el. Az Amerikait, Németet soha.
Sajna vasárnap meg zárva vannak, úgyhogy nekem pár hete kimaradtak mikor boros hétvégén arra jártunk, pedig nagyon megnéztem volna. Lefotóznál egy kis kupac babot egy fehér tányéron hogy legalább vizuálisan befogadhassam a mítikus portékát?!:-)
"...Bezzeg, ha a "főnök" küldd egy levelet a pénzünkből nekünk, azt egy-kettő megkapjuk. :-(("
+1! +100!!
A 444-en jópár írás olvasható a "magyarbirodalmi" posta logisztikai balfaszszágairól (legyünk azért persze annyiban korrektek, hogy ezekért nem mindig maga a vállalat a felelős, pláne akkor nem, ha hatalmi politikai érdekeket is ki kell szolgálnia), de az évtizedes szocialista állami monopolhelyzet és állami irányítás nem sarkallta arra a postát, hogy komolyan felvegye a versenyt (és pláne a tempót), és megfeleljen a XXI. sz. kihívásainak. Ettől persze még lehet bízni bennük és a szolgáltatásaikban.
Hagyjuk a témát, mert elbeszélünk egymás mellett. Nem a kiszállítás a fő probléma, mert az elsősorban Helyi Téma, hanem a feldolgozás, sorting, logisztika, követhetőség, eltűnt csomagok, sérülések stb. Külön fórumok szólnak ezekről a problémákról, tehát nem vagyok egyedül.
Nem védek én semmit. Kínából sem rendelek csak ritkán. EU-ból viszont mindig itt van 1 hét alatt (standard delivery), és ott kis cuccoknál nincs alternatíva. AVX-től is többször rendeltem, másnap nálam volt. A Casino Mocca kávékat is ők hozzák az is itt van. Hogy miért áll a kínai cucc, arról gőzöm nincs, de az MPL még nem akart meggyőzni arról, hogy ő jó helyre vitte a csomagot, csak az én házam van rossz helyen (FoxPost) arra alapozva, hogy az ő gps-e már pedig nem hibás (pedig az, több futár is a szomszéd utcában keres, de hívnak és nincs gond). Nekem nincs okom panaszra, így nem panaszkodok. A DHL express 3 napos idejét (vámmal együtt) USA/Magyarország viszonylatban azonban jó eséllyel nem tudják, igaz olcsóbbak is.
Elég sokat rendelek Kínából, a magyar kir. postánál annyit vagy többet áll a cucc, mint amennyi idő alatt az országba ér. Nem érdemes védeni ezt a gittegyletet. Bezzeg, ha a "főnök" küldd egy levelet a pénzünkből nekünk, azt egy-kettő megkapjuk. :-((
Akkor neked javaslom, hogy ezután csak és kizárólag a Magyar Postával küldess csomagot!
Zsolimano tudna mesélni, hogy a Kisújszállásról - ez ugye nem Anglia - a nekem postán ajánlottan feladott szűrőkarja mikor is jutott el hozzám itt Pesten, a Magyar Posta jóvoltából.
Ezt Májusban a Magyar Posta is tudja, a karácsonyi csomagom meg DHL-el is Januárban érkezett (Novemberi postázás Angliából), úgy hogy ez most nem jött be.
Tegnap reggel rendeltem pár KV-s cuccot a pécsi Danettitől, és a rendelésemet a mai napon (!!) már át is vehettem!!
Ha belegondolok abba, hogy a magyar királyi posta a náluk feladott tavalyi karácsonyi ajándékcsomagokat talán még most is szállítja kifele a címzetteknek, akkor azt mondom, hogy ebben az országban, amihez az államnak bármilyen köze van, "az tényleg flottul hibamentesen és megbízhatóan működik."
Srácok! Itteni ajánlásra elmentem a caddy trade-hez vettem egy profi kart a gaggiahoz. Viszemhaza, nézegetem, valami zörög benne. Egy kis fekete műanyag tyümi oldalán két kis lukkal... kell az bele? Tisztításnál elöbb-utóbb elvesztem.
Nagyon fura város, a története is az. A wikin jól össze van szedve a. Mivel a Habsburgokkal csatáztak arra rendesen, gondolom pár magyar katona is megjárta a környéket.
Nem egy új város, de még is annyi mesterkélt, hogy még az olaszok sem tudták barátságossá tenni. Kissé kihalt, sivár kaszárnya város. Mivel lehetetlen olasz országba menni úgy, hogy ne menjünk el mellette, ha valaki military mániás, megérhet egy kitérőt.
Két órát autózni egy Illyért az elég szívás :) bár szántam rá egy órát én is olyan jóbak mondott kávézó keresésére, ahol aztán egy vékony, lyukas cremájú förmedvényt kaptam. Komolyan a Zimmer Feri kávéfőzős része jutott eszembe, ahol a kávéfőzőbe kerül a kávén kívül anyaföld és a kosár egy részét elfoglaló "takarék"betét is :)
Egy hete Észak Olasz országba utaztam és megkerestem két kávézót, amikről itthon cikkek jelentek meg, mint olyan kávézók, melyek kint is különlegességnek számítanak.
1) Giamaica, Veronában. A cikkben, mint talán a világ legjobb tradicionális kávézója szerepel.
Nincsen web és face oldaluk. Nincsen reklám, nem is kell ezek szerint.
A kávét hagyományosan lángon, kézzel pörkölik, a technikából adódóan kis mennyiségben, így valóban csak kevés kávézóban és kiemelt étteremben kapható. A kávézóban háromszor fordultam meg, nagyon figyelmes kiszolgálás, látszott a báristákon, hogy jelentőségük és fontosságuk teljes tudatában vannak. Nem pultosok voltak, hanem báristák, ahogy az kell.
A kávé igazi arabica ízbomba. Savas, komplex, csípős és édes egyszerre, élesen bársonyos.
Vettem fajta szemeset itthonra, a Giamaica Afribont bontottam ki. Érdekes kávé, ennyire heterogén pörkölést még nem láttam. Az egészen mély sötétre pörkölt szemektől a világító világos szemekig, a barna minden árnyalat meg van. Maguk a szemek sem homogének, van pörköltebb és kevésbé pörkölt részük. Nem tudom, hogy utólag mixelik össze a különböző pörköléseket, vagy a lángon pörkölés klasszikus technológiája eredményei ezt. Ami feltűnő, csillogón, nagy tömegben kiülő olajosság, a szemek egy részén. Nagyon markáns, fűszeres intenzív arabica.
2) Palmanova, Caffetteria Torinese az év olasz kávézója Bar d'Italia kiadvány szerint.
Na ez felesleges kör volt. Bár Palmanova rögtön az Udine autópálya mellett fekszik, így is vagy két órát tökörésztünk el az egésszel. Nagy izgatottan megyek be, és komolyan leizzadtam mikor megláttam: Illy. Ennyi. A sima jellegzetesen agyon gömbölyített, lekerekített, szándékosan mindenki számára eladhatóan karakter nélküli Illy. Azt hittem felrobbanok.
Palmanovábn két jó dolog van: egy hatalmas outlet, aki olasz márka rajongó itt minden márkát megtalál. Másik, hogy egy igazán különlegesen ronda olasz város. Teljesen mesterségesen szabályosra tervezett katonaváros, párhuzamos utcákkal, a velencei birodalom északi helyőrsége volt. Hiába a történelem, kihalt élettelen kissé nyomasztó hely. Menekültünk.
Ez valszeg melóhelyre lesz majd, most kapott egy kékflakonos öblítést, elsőre indult, ez az első KV. Nem nagyon használhatták korábban, mert karc- és koszmentesként hoztam haza.
Ami nekem hiányzik talán, az az opv..., a 3 járatú nem létfeltétel, amúgy pedig szerintem nagyon pöpec kis gép.
A nem éppen konvencionális formavilága miatt tényleg érdekes "arca" van, de stabilan áll a lábán. Persze, nem egy Mazzer Robur :), de szvsz otthoni őrlőnek OK.
Akár az is lehet egy szempont, hogy melyikből könnyebb kiimádkozni a benne maradt őrleményt. (A választ nem tudom, nekem egyik sem volt a felsoroltak közül, de a tesztekben gondolom erre is kitérnek.)
No, nekem megint elrepedt a gaggia műanyag karja. A ragasztás is elengedett, nem bírja a hőt. Aki nem emlékezne, az eredeti régi szögletes kar elrepedt, de leszedéskor a benne lévő csavar meg eltört, összeolvadt a bronz(?) fejjel. Itteni tanácsra vettem műanyag fogantyút, de a régi csavart nem tudtam kiszedni. Most reggel néztem,hogy el van repedve.
A lakájmédia (dunatv) ma reggeli átlagosan fosch-xar reggeli műsorában a karthagós Szigeti "Rekviem" Ferenc volt a vendég, a beszélgetés elejét és aprópóját én sem láttam, csak az jött le nekem reggel, hogy Szigeti is valszeg nagy KV-s lehet, mert ő még/már a bécsi Mariahilferen a 70-es évek elején ihatott igazi a KV-t, amikor anyáink-apáink itthon még a karaván kv bűvöletében éltek. Ja, és a Madalból volt a barista a másik vendég, aki ha jól sejtem, nem a klasszikus eszpresszót készíthette, hanem talán vmillyen csepegtetős KV-s dolgot. Nem vártam meg a végét, mert amikor a műsorvezető csaj inkább elküldte énekelni, a lazaság jegyében, Szigetit - aki egyébként simán az apja lehetne ennek a libának - én is elkapcsoltam.
Köszi! Ki is szedtem, de csak fél siker, azt a króm perselyt, amiben a tengely van, nem tudtam szétszedni, nem tudom kivenni belőle a tengelyt, nem férek hozzá a tömítésekhez, pont akkora kulcsom nincs... de majd holnap!
Szia, nagyon köszönöm a segítséget! Holnap neki is állok finoman szétszedni. Amúgy a víz nem annak a nagy krómozott anyának a tövénél folyik, ahol az általad említett tömítés van, hanem az anya és a kapcsoló karja közötti kis tengelynél. -pont mint az alábbi videón, csak nem ennyire durván: https://www.youtube.com/watch?v=1ULvEDowCQY És a gépem is ez a típus.
Szia, ez tömítés gond. Egy teflon tömítés van ott belül elvileg, filléres tétel. Tessék, itt a danetti katalógusából a bontott ábra, látni fogod, mit kell rendelni (F134 szerintem) és mennyire összettt a felépítés (nem nagyon):
Amire érdemes figyelni: nagyon passzentos és sima felületű kulcs kell hozzá, hogy ne sértsd meg a krómozást azon a nagy anyán, kár lenne érte. Egyébként még az is lehet, hogy ha szétbontod és ezt a telfon tömítést szilikonzsírral vékonyan átkened, nem fog csöpögni.
A bekarikázott helyen folyik a víz kávéfőzés közben, illetve csak az elején 2-3 másodpercig. Csak valami tömítés ott a kar környékén, vagy komoly hiba ez? Tudom orvosolni otthon, vagy komoly szétszerelést és hozzáértést igényel?
Egy dupla kb. 60 ccm, 25 mp alatt, vagyis kevesebb, mint 150 ccm/perc a kifolyó ital, ezt meg bármelyik pumpa tudja (az EX-ek persze). A felesleg megy vissza az OPV-n a tankba :))
A frekvencia nem változik, csak a görbe alatti terület, vagyis a teljesítmény. Lehetne frekiváltóval is szabályozni, de az már ágyúval-verébre módszer :D
Nézzük elméletben: ez egy rezgő pumpa, ami a hálózat 50Hz-ével mozog ki-be, úgy pumpál.
Mi van, ha leszabályozod egy dimmerrel (ami egy triac-os fázis hasító)?
Amíg nincs nyomás, a rezgőrész ugyanúgy jár, a szállított mennyiség nem változik. Amint nő a fojtás, nő a nyomás, de a mágnes nem tud akkora erővel húzni, mint eredetileg -> beáll egy kisebb nyomásra, és kevesebb szállításra.
Csak az a baj, hogy a pumpát nem tudod lineárisan szabályozni, mint egy forgó szivattyút, ha nagyon letekered, nem éri el a tervezett löketet, és nem szállít semmit.
A kivezetett OPV egyszerűbbnek tűnik... ha már szabályozni akarod.
Ha lesz időm, kipróbálom, minden megvan itthon hozzá, a gépem úgyis szét kéne kicsit szedni egy nagytakarítás végett - nem idő bekötni a szivattyúkörbe egy ilyen izét:
a teljesítmény szabályozással a pumpa frekvenciája csökken? ha igen, akkor viszont lehet a vízszállítás lassabb. ilyenkor jövök rá, h mennyire nem gondolkoztam az elmúlt sok, kávézással töltött évben ilyen dolgokon.
Figy, nem foglak vizsgáztatni fizikából, ez biztos. :) Csak érdekel a téma, ezért okoskodok bele. Kérdésem a következő, érdekelne a véleményed. Ha "lassabban" működik a pumpa a dimmer miatt és ezért kevesebb vizet szállít, ez egyben azt is jelenti, hogy nem képes felépíteni 15 bar nyomást, mint a gyári specifikációja? Vagy csak annyit jelent, hogy a kevesebb víz miatt lassabban épül fel ez a max nyomás? Ilyen kísérletet nem végeztem, nem tudom megmondani biztosan, mi lenne a végeredmény. Ezért gondolkodtam inkább az OPV gépházon kívülről állíthatóságában.
Természetesen igazad van. De egyrészt állíthatsz a darálón, másrészt a nyomásprofil változhat közben, átmenetileg lehet 9 bar fölött is, a végén meg alatta, stb.
Lehet a pumpának nem árt, de így a pumpa egyszerűen lasabban fog működni és a nyomás változásával együtt a víz mennyisége is csökken. Vagy tévedek? Mert szerintem a kevesebb víz nem cél.
A pumpának nem árt, végülis csak kevesebb teljesítményen jár... precízen nem lehet szabályozni sajnos.
Én évekkel ezelőtt gondolkoztam egy elektronikus OPV-n, fejben össze is állt, de aztán nem foglalkoztam vele, feleslegesnek tartottam megbonyolítani a rendszert.
Ha roto pumpás lenne, megcsináltam volna, azt korrektül lehet szabályozni.
Hm, egy ilyen játék engem is érdekelne. Milyen szabályzóra gondoltál pontosan? Én egy olyan OPV-t keresek már egy ideje, aminek az állítócsavarját ki lehet hozni a kávégép frontján kívülre és rá lehetne applikálni egy gőzgombot. Ebben az esetben ténylegesen a nyomást lehetne állítani, a flow módosítása nélkül.
Köszönöm a tippeket. Közben visszaolvasgattam a fórumon és azt látom hogy az LM szűrő és 41-es tamper vagy pedig az IMS szűrőkkel lehet jó szimplát készíteni. Legalábbis nagyjából azt látom, hogy mindegyik megoldással nagyjából elégedettek a fórumtársak. Nekem ránézésre után gyártott pár száz forintos LM koppintás szűrőm lehet. Megpróbálom ezt 41-es tömörítővel és ha nem jó akkor kipróbálom az IMS-t is.
Tudtok olyan fórumtársat aki vállal GC-hez PID és manométer beépítést? Tudom utóbbira ritkán van szükség ha be van állítva rendesen a nyomás de láttam jó pár GC-t képen amiben van és szerintem jól néz ki nagyon.
Nekem volt egy ilyen gépem, teljesen felújítottam az utolsó alkatrészig. Egy fórumos srácnál van pár éve, azóta is nagyon szeretik, az ő kérésére lett pirosra festve a burkolat.
Viszont azért azt tudni kell, hogy 5 lityós a kazán, eszi az áramot, a fej megvan 7-8 kiló simán, a kazánra van felfogatva, és folyamatosan kering benne a víz. Szerintem jól eltalált konstrukció, hűtőcsapolással, vagy melegedés közben elkapva szépen beállítható a kilépő vízhő, amit nagyon stabilan tart is. Amúgy a gép szép termetes, kell hozzá egy nagyobb konyha meg fanatizmus.. :)
Aki szereti a felújítós képeket görgetni, az ezen a linken kiélheti vágyát. :)
Szemből nézve a gőzkartól balra kicsit hátrébb, fent látható fekete műanyag karral a gőzt, a másik oldalival meg a teavizet lehet szabályozni. Pécsen a Széchenyi téren a Tornyos Pékségben van egy ilyen gép :)
41-es tampert én a Barista szaküzletben vettem a Rezső téren, olyan "leszedhető, letekerhető" fejeset. :-)...de szerintem a pécsi danettinél is valszeg lehet venni a webshopjukból.
Eredeti LM kosarakért pedig megint csak Simit javasolom megkeresni, lehet, talán még van is neki, ez persze nem biztos, de amúgy ő szokott sokunknak rendelni - ha összeiön annyi igény - Angliából... (asszem, II. Erzsébettől). :-)
Eladóvá vált Gaggia Classic masinám, 2013-as évjáratú, legalábbis akkor vásároltam. Megvan minden gyári tartozéka természetesen, doboza is, és amivel kiegészítettem egy naked és egy külön másik szűrőtartó + kar, ezek is benne vannak a pakliban tehát. A gépen nem moddoltam, teljesen alap állapotban használtam ezidáig. A karbantartások megvoltak vele, amit most az eladás előtt tettem még, hogy új kartömítést és felsőszűrőt raktam bele. Egy olyant néztem hogy a gőz köpköd-e alumínium szemcséket esetleg, hát ilyen nincs abszolút... szóval az alu paranoiát ezzel letudtam. Képet egyelőre nem készítettem még, de semmi izgalmasat nem tudnék fotózni mint egy jó állapotú classicot, ha szükséges lövök párat. Árban pedig 54.000-ért ajánlanám.
GC-hez szeretnék olyan szűrőt amivel 8-9 g-ből fincsi szimplát tudok készíteni. Most van egy LM-hez hasonló, de abba 11 g kell, ha hazaérek töltök fel róla képet. Ha a rendes LM szűrővel ennyiből lehet jót készíteni, hol tudok beszerezni a közepéhez kisebb átmérőjű tampert?
A mostaniba a 11 g úgy megy bele hogy a középső rész fölé is jut bőven őrlemény de még így sincs elég közel a felső szűrőhöz. Ez utóbbi lehet hogy nem baj, de csatornásodik, szóval valami biztosan nem ok. (az őrlő Ibi Challange és a duplákkal nincs semmi gond)
Ha VST-ből jó a szimpla az is érdekel, amennyiben tudtok mondani beszerzés forrást.
Egy Iberital volt az első darálóm (hernyócsavaros állítás), aztán egy Ascaso i-Mini (Iberital-klón, szóval azon is), most Bezzera BB005-öst használok (szintén hernyó :) ) - szóval akad azért ilyen ;)
Van egy 21 gr-os 58 mm-es (Gaggia Classic normál karba belefér) La Strada (aka VST) szűrőm, amit úgy tűnik, hogy nem igazán használok ki. Ellenben kiprobalnek egy 18-as VST-t. Ha valaki benne lenne (egy akár időszakos) cserében, jelezze. Szemelyes talalkozoval, Budapesten.
Hát ez az, hogy nehéz (macerás) állítgatni. A Setténél ez megoldott, és cserébe gyakorlatilag fokozatmentes állítást is kapsz. Én 3 hétig használtam kb, és bár elég sok a műanyag benne, és szemmel láthatóan nem az örökkévalóségnak lett tervezve, nekem tetszett. A végeredmény egész jó volt, a retenció pofozás, varázslás nélkül is 1g körüli, és havi 1-2 kg kávé mellett vsz nem fog elkopni évekig.
Egyébként annyira fura, hogy már ezer éve létezik a hernyócsavaros fokozatmentes beállítás lehetősége (a cimbalimon is az van) és mégse használják a gyártók. Mondjuk egy hibája van. Annyira finom a hernyócsavar, hogy mire áttekerem espressoból egy drip brew-hoz, kinő a szakállam.
Van egy gyári ajánlás, ami szvsz jó kiindulási pont. Most éppen egy lendületes :) (50-50%) blend van napirenden, ennél a képen látható beállítás a tuti.
...új versenyző a pulton: Baratza Sette 270. Ma délután raktam össze, első benyomások: abszolút felhasználóbarát, logikus felépítés, könnyű állíthatóság, konzisztens őrlemény (az őrleményfinomság belövése után húztam 4-5 duplát - bársonyos crema). Gyorsan dolgozik (17g - 4,9 sec), és pontosan: 10 adagot őröltem egymás után, és a 0,01g pontosságú Ohaus YA501-es mérleggel ellenőrizve 0,1g volt az eltérés...
Jó választás volt, gratulálok a barátodnak! Volt pár TX10-em, imádtam mindet - de a PID-es gépeim mellett őszintén szólva nemigen használtam őket és eladásra kerültek...azé' mikor anno Tobee meghirdette, a képek láttán a billentyűzetbe csorgott a nyálam :D, csodaszép állapotú a cucc, ráadásul viszonylag ritka színben.
Tampert egy 41mm-est használtam, szűrőt az internetről rendeltem.
Most próbáltam megtalálni a kereskedőt, Prohardveren,-mert írtam róla,-de sajnos nem találtam meg.
A szűrő ára (a nagyobb) kb 8 ezer ft volt. Kb 10X főztem kávét és eladtam a caravelt, mert nekem az a gyűszűnyi kávé nem jött be. A tamper valószínű az általam "kalapos"szűrőnek nevezett, LM szűrő-höz készült.
A tamper megvan az LM szűrőt eladtam. Az IMS szimpla szűrők jobban bejönnek.
Elnézést, hogy itt hirdetem, de hátha érdekel közületek valakit. Eladó egy Nuova Simonelli AMMT tipusú daráló. Sajnos a ki-be kapcsoló burkolata hiányzik. Tehát esztétikailag nem tökéletes, de a működése az. Kérésre képet küldök. A daráló Pesten található. Ár: 20000 ft. Email-ben keressetek.
Újpesten vannak, én is voltam náluk pár éve (egy lepusztult ipartelepre emléxem)..., asszem, vmilyen Baross utca lehet a címük, de Simi valszeg többet tud a jelenlegi elérhetőségükről. Amúgy korrektek.
Írtam privát mailt Surdának, mert mostanában nem nagyon vagyok itt, de azért beírom ide is, hadd találja meg a kereső. Szóval: Turmix TX10 kartömítés.
"Én anno náluk csináltattam: http://tomitestechnika-stanc.hu/ Igaz, akkor még Kőbányán voltak. Egy fiatal srác volt a tulaj, és kedves volt, nem zavart el, hogy két ócska tömítés kell nekem, pedig nyilván több ezres példányszámmal dolgoznak alapból. Ez jópár éve volt, de remélhetőleg nem változott a hozzáállásuk. Szóval keresd őket!
Vidd be az eredetit, vagy nagyon pontosan mérd le, de legjobb, ha beviszed. A gyári az alapból recés kívül, de az új nem kell ilyen legyen, ha egy kör alakú tömítésbe vágnak egy kör alakú lyukat az tök jó lesz. Mondd, hogy kávéfőzőbe kell, hogy tudják, hogy egyrészt olyan anyagból legyen, ami bírja a hőt, másrészt étkezési célokra olyan anyag kell, amiből nem oldódik ki semmi. Asszem 6 (vagy 7?) mm vastag szilikonból csinálták nekem, de ők tudják. "
Ragaszkodtok az egy db géphez? Csak azért jutott ez most eszembe, mert 500 rugóból már elvileg lehetne több ún. háztartási célra készült automatát is venni, és akkor ez a 120 db kv/nap követelmény nem egy gépet terhelne. Csak ötlet...
Erról jut eszembe, hogy nem soroltam fel a követelmények között, hogy asztalra tehető méretű gépet szeretnénk. Egy ilyen italautomata jellegű gép be sem férne a konyhába.
Ez a modell pl. paraméterei (kapacitás, méret, visítva még árban is) alapján megfelelő lenne.
Sziasztok! Éppen vízkőtelenítek citromsavval, 30g/liter arányban, de a La Scala Butterfly-om (2005-ös) méregzöld vizet enged, pedig már átmosattam egyszer utána citromsav nélküli vízzel. Sok a 30 g és kicseszhette a rezet a kazánban? Most jönne a Gaggia Babym, de akkor addig nem állok neki.
Köszönöm az észrevételeket és a tanácsokat mindenkinek.
A személyzet nem opció. Egy kávé márkához sem szeretnénk leragadni, egyelőre az az elképzelés, hogy lehessen próbálgatni szabadon. Értem, hogy gazdaságilag összemérhető lehetőség, de egyelőre nem ebben gondolkodik a vezetés. Legfeljebb majd átgondolják a tapasztalatok alapján később.
Leszűkítve a kérdést: létezik olyan gép ami megfelel a követelményeknek és nem kell szakember a karbantartásához? Zaccürítést, feltöltést, időnként egy vízkőtlenítést meg tudunk oldani mi is. Nehezen tudom elképzelni, hogy félmilliós határ alatt csak háztartási használatra tervezett gépek léteznek.
Ekkora mennyiség vagy a kávé automata, amihez már szolgáltató kell, aki karbantartja és tölti lásd dallmayer tíusú gépek, vagy van egy büfé ahol személyzet is van.
Tanácsot szeretnék kérni. Munkahelyre keresünk jó minőségű kávégépet, ami megfelelne a következőknek:
- kb. 120 adag / nap üzembiztos kiszolgálására
- automata legyen (nem mehet a munkaidő rovására a kávéfőzés)
- szemes kávéból dogozzon, tehát integrált örlővel rendelkezzen
- 500k alatt legyen az ára
Eddig kapszulás gépeket használtunk, de egyrészt nem bírják a terhelést, másrész belátta a cégvezetés, hogy drágák.
A terhelés miatt gondolom valami kisméretű vendéglátós / közepes irodai igénybevételre tervezett gép lenne célszerű. Ezt a szegmenst egyáltalán nem ismerem. Van valakinek tepasztalata? Tudnátok konkrét tipusokat ajánlani?
Akkor kicsit átfogalmazom: továbbra sem ajánlok 57mm-es gépet, és nem is ajánlanék senkinek. Se Lali-féle maroktamper, se Reneka, stb...
A Catler pedig a kényelmen kívül nem ad többet a CM702-esnél, az utóbbi ráadásul bizonyított is, elismert. A daráló hangsúlyával egyetértek, de a Lali által felújított SJ-k használtak, így kiesnek, azután pedig az F4E Nano a következő amit megvennék, de az már 140e.
Ha az 57-es helyett vesz egy 58-as Lelitet, akkor megkockáztatom, hogy azt már nem nagyon fogja lecserélni. Indulásnak meg jó a CM702, később úgyis vált, de legalább lesz ideje eldöntenie, hogy merre. A legkisebbet pedig ezzel a kis darálóval bukja.
Ez nagy általánosságban abszolút igaz, de esetünkben a Catler vs. Graef esetében nem biztos, hogy ökölszabály. A két őrlő kb. azonos minőségi kategória, némi plusz komforttal a Catler javára, ami nem biztos, hogy megéri a majd' háromszoros árat. Az viszont igaz, hogy a Catler árához már inkább tennék annyit, ami egy jobb őrlőre kell, minthogy Anna helyett Gilda. Pedig én a Gildával elfogult vagyok :-)
Aki kiváncsi a hétvégi kávékiállításra és barista versenyekre.
Milyen volt? Érdemes volt elmenni? Láttam én is a programkiírást, de az annyira szűkszavú volt, hogy nem tudtam magamat meggyőzni arról, hogy nekem megér 2000 Ft-ot a belépő egy reklám rendezvényre.
Kezdésnek szerintem is jó, bár én lépnék felfelé az 58-as Lelitre, és inkább a darálóból csípnék, mert az indokolatlanul drága. Az elején el lehet lenni egy CM702-essel is, 30k és 2 év gari. :)
Szóba jött egyébként a használt/ felújított is, de valahogy az újra esett a választás. Szerintem nem is annyira a garancia miatt, hanem mivel az első szettjét állítjuk össze, valahol inkább az újban bízott. Én már 4 éve nyúzom a Gaggia Evo/ Iber Challange szettet (nagy megelégedéssel), és én simán lehet, ha cserére kerül sor, egy tuningolt Gaggia Classicra és használt Mazzerre váltok.
Egyébként egy Lelit Anna lett megrendelve és ez PID-del 130 ezerért jó vételnek tűnik. Mellé egy Catler CG 8030 lesz az őrlő.
Ma kibontottam és kóstoltam a Pascucci 100% Arabica blendjét. Ez nem is kávé, hanem keserű csoki. Tejjel már annyira fellágyul hogy, cappuccinoban jobban hasonlít egy jó minőségű keserű csokis forró italra, mint kv-ra.
Különleges, érdekes, soha nem tapasztalt lágy csokoládés kávé, de pont ezért nem lesz a kedvencem.
Pontosan értem mit írsz. Legtöbb cégnek egy szervize van az országban, jó esetben Budapesten, így az ország lakosságának kb 30 %-a nem kell postázzon. De 70% így sem ússza meg a postát, és mindegy, hogy hova postázol, ha már fel kell adni (Lelit szerviz van Budapesten is, és S.simi is javítja ha az nem tetszik).
Ha azt írod, hogy Silvia, de kell bele szereltetni egy pidet, ami kb 20-25k és ugrik a gari, akkor korrekt. De gyári állapotban nem tud(hat)ja hozni a pides gépek szintjét.
Megpróbálom másként leírni, mert nagyon nem akarod megérteni, miről is írtam.
Tegyük fel, hogy lax egy fasza kis nyírségi faluban, vhol az ukrán határ közelében, és baromira szeretnél venni egy - mindegy, milyen, csak drága de új legyen - "garis" KV-gépet. Legyen minél drágább, mert akkor tuti, hogy jó a gép alapon veszel is egyet, de előtte nem nézel utána, hogy ennek a baromi drága de hál isten garis gépnek milyen az országos szervizhálózata...folytassam? Nem a használt kontra új gép a kérdés.
Ne kezdjünk újból egy parttalan vitát. Ha valaki új gépet akar és ez el van döntve, ne akard meggyőzni, hogy a te értékrended szerint válasszon, csak azért mert ki nem állhatod a másik gép forgalmazóját. Mindkét gép jó vétel, de ha valaki újat akar, akkor az elég ritkán szeretné azzal kezdeni, hogy tuningolja (van ilyen, de elenyésző kissebbség).
Az, hogy milyen eséllyel romlanak el, szintén mellékes, a vita nem arról folyik, hogy új gépet vegyünk, vagy nem (szerintem sem az a jó választás, de ez csak az én szempontjaimat és értékrendemet tükrözi). A mi szerepünk optimális esetben kimerül a tájékoztatásban de semmiképp nem terjed ki a meggyőzésre.
"Gari" helyett maradjunk inkább a jótállásnál, és biztos, hogy jó dolog ez a garancia :)), pláne, a ha többszáz ezer Ft-ért veszünk új KV-gépet, de - és ezt már nem először írom le - ilyen nagyságrendű beruházásnál azért érdemes azon is elgondolkodni, hogy ha bármilyen javítási igény merül fel, akkor hol, milyen távolságban is van a legközelebbi garanciális szakszerviz? Hogy juttatom el oda a hibás gépet, hogy juttatom aztán haza, ez milyen költséggel és egyéb rizikóval jár, milyen feltételekkel adom át, adom ki a birtokomból egy tök idegen szerviznek ezt a többszáz ezres gépet...stb.?
/A saját KV-gépeim garanciáját, itt Pesten, én pl. Simi kezeiben tárolom. :))/