Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 20 perce 0 0 94756

Ha ősszel veted a Matadort, azt még korábban lehet enni és szép nagy levelei vannak.

Előzmény: Belohin (94755)
Belohin Creative Commons License 20 perce 0 0 94755

Ahogyan írtam, az elmúlt években irdatlan mennyiségű poloska volt a labodán. És semmi kedvem táplálni őket.

Amióta az új-zélandi spenót van, a párom már tiltakozik is a laboda ellen. Annyival jobb a másik. A laboda egyetlen előnye, hogy korábban lehet enni.

Előzmény: képbíró (94754)
képbíró Creative Commons License 8 órája 0 0 94754

Miért nem hagyod meg a labodát???

A levéltetü nálam is hamarébb rágja a sarkantyút

Szegény :-(

Csapda a rohadékoknak.

Előzmény: Belohin (94752)
emberevics Creative Commons License 9 órája 0 0 94753

Sziasztok! A fóliás burgonyáim (Balatoni rózsa) levélzete meglehetősen leszáradó félben van, miközben a gumó héja még az újkrumplira jellemzőbb, bár már nehezen kaparható. A mérettel nincs baj, megnőtt. Szerintetek a héj még "érik" vagy ilyen marad? Mennyire lesz tartós? 3-4 hónapra való tétel nekünk, tehát nem ezzel telelünk, arra van szabadföldi.

Belohin Creative Commons License 24 órája 0 0 94752

Meg kell állapítanom, hogy a krumpli erős poloskamágnes. Másfelé itt-ott egy kósza példány, a krumpliról marékszámra szedem le őket. Előző években a labodán szoktak gyülekezni, azt emiatt ki is hagyom a repertoárból. Netes oldalakon találkoztam már olyan véleménnyel, hogy gabonát kell ültetni a kertbe, mert magára vonzza a poloskákat. Hát én a szalmából származó árpán - ami sok helyen kel - sose láttam egyet sem.

KLM XPS100 Creative Commons License 1 napja 0 0 94751

Másfél méter fölött én már levágom a tetejét és nem engedem tovább mert ha túl nőnek, a termések nem tudnak jól fejlődni. Természetesen itt paradicsomról van szó és azon belül is nem a folyton növőről hanem a karósról.

Előzmény: CBNora (94747)
Belohin Creative Commons License 2 napja 0 0 94750

Fajtafüggő. Az én régi fajtám képes lenne túlnőni a szőlőt, ha a bitang aszály nem hátráltatná ebben. De hasonló növekedési erélyű a Mexico is.

Más, új tapasztalat.

Tegnap eljutottam odáig önmagam üldözésében, hogy a palántázott karórépák alá elkészítettem a szalmatakarást. Ma öntözés közben már nem láttam a liszteskéket. Mintha nem lennének jóban a takarással.

Előzmény: képbíró (94745)
zsorsz Creative Commons License 2 napja 0 0 94749

Idén balkonkertet csináltam, a spárgák favázra vannak kifeszítve.

Előzmény: KLM XPS100 (94746)
CBNora Creative Commons License 2 napja 0 0 94748

Nálunk is úgy van, csak a tartószerkezet acélból van.

Előzmény: KLM XPS100 (94746)
CBNora Creative Commons License 2 napja 0 0 94747

Nálam 2 méter van a föld fölött. Van, amelyik fajtának nem kellene ennyi, van, amelyik ezt is túlnövi. De nem karó, állványok zsinegekkel, láttad.

Szerintem folytonnövőknek kell a 2 m, a vasat mélyebben kell beszúrni, mint egy akáckarót, könnyebben kidől.

Előzmény: piro para (94744)
KLM XPS100 Creative Commons License 2 napja 0 0 94746

Leginkább tartó szerkezeten műanyag spárgára felkötözve a legjobb. A karózás hátrányosabb a növény számára. Ehhez fa oszlopokra és lécekre van szükség.

képbíró Creative Commons License 2 napja 0 0 94745

Sima mogyoróvesszö karóim vannak.

LEnkencével szoktam bekenni összel.

Éveket kibir.

Karóért-pénzt? :-)))

A determinált nem nö nagyra.

A sima, futó, ha hagyod egy hónaljon elágazni-1.5 -2 méter.

piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94744

Köszönöm a gyors válaszokat a bútorlap kapcsán!

És volna még egy kérdésem. Milyen magas karókat szoktatok rakni normál befőző paradicsomok mellé?

Ugyanis úgy jártam, hogy az eddig használatos fa paradicsomkaróim a kisebb-nagyobb munkálatok során sorra feldolgozásra kerültek, és most vennem kell valamit amihez a paradicsomokat rögzítem. 

25o ft-ért adnak egy paradicsomkarót, és mivel ősszel beletörik a vége, meg egy fa nem annyira időtálló, így a vasra gondoltam, de azt meg csak úgy tudnám elhozni, ha feldaraboltatom,

mert 6 méteres szálakba van, és itt jön a kérdés, na de mekkora legyen? 1 méter gondolom kevés, mert kb 2o centi megy a földbe. 1,2, vagy 1,5 ? Ti milyen magas támasztékot használtok?

Rengeteg karóm volt, de sosem mértem, mivel adott volt a mérete, mindig a legnagyobbakat használtam, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy pár éve sokkal több minit ültetek, azoknak meg támrendszer van,

de idén felesbe ültettem, így most fő a fejem, mert már nagyon megindultak, és kevés nekik a fém pálca amivel ültetni szoktam.

zsorsz Creative Commons License 2 napja 0 0 94743

👍

Előzmény: képbíró (94741)
képbíró Creative Commons License 2 napja 0 0 94742

Amit leirtál-az lehet a baj.

Iszonyat uv-t kapnak a növények, föleg ha nagyon napos helyen van. Nem a százaság- a forróság öli meg.

Előzmény: piro para (94732)
képbíró Creative Commons License 2 napja 0 0 94741

Valóban trágyával a legjobb, de megfelelöen keverve, bármilyen zöldkaszálékkal beindul.

Én hagynám -akkora területen, keverve, amennyire elég jó magasan, és megpróbálnék ebbe vetni tavasszal.

LEvélhulladék is mehet hozzá.

A sima kaszát fű-anaerobbá válik. 2 nap, tűzforró lesz a belseje, mindent kiéget, és zárásként bepenészedik.

A szalma azért jó-kell-mert az oxigénállátásban segit, nem tömörödik, sokáig.

Előzmény: piro para (94736)
képbíró Creative Commons License 2 napja 0 0 94740

Az Artis jó cucc, burokfóró ellen vetettem be.

Arról nem tudok, hogy felnött rovarokat is fertöz.

Talajlakókra hat, de olyan szinten kipusztitott mindent, felhagytam vele.

Előzmény: eeddie (94735)
képbíró Creative Commons License 2 napja 0 0 94739

NEm fogja sokáig birni. Lelakkozhatod, Vannak vizzáró ecsettel felhordható szigetelök, valamivel meghosszabitja, de 1, max a második év. Tapasztalatból tudom.

Előzmény: piro para (94737)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 94738

Vizet kap, beázik, a belseje megduzzad és szétnyomja a külső borítást. Egyáltalán nem időjárásálló.

Előzmény: piro para (94737)
piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94737

Kaptam egy csomó bútorlapot, és érdeklődnék, hogy van-e valakinek olyan irányú tapasztalata, hogy ha az eső éri, a nap süti, a hó betakarja, akkor a függőlegesen elhelyezett bútorlappal mi történik? Szétszedi az időjárás ezt a műanyag szerűségű bevonatot? Ugyanis arra gondoltam, hogy az 1ooo literes ballont valami mód körbeboríttatom ezekkel a lapokkal, és a tetejére valamilyen tetőszerűséget kreálunk.

Vasárnap 2 heverőt szedtünk szét, és a szintén bútorlapos ágykeretből 2 hordónak borítást készítettünk. Nekem nagyon tetszik, jobb mint az eddigi takaró megoldások, remélem pár évet kibír.

piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94736

Akkor ha megmarad a szalma a nyár végére, célszerű a komposztra dobni, vagy mit kellene vele majd csinálni, mert trágyával biztos nem tudom keverni.

Előzmény: CBNora (94734)
eeddie Creative Commons License 2 napja 0 1 94735

Jelentem, úgy tűnik, hogy az Artis Pro működik lótetű ellen. Találtam gazdaboltot amelyik hűtős szereket árul, fagyasztottat nem. Ennek is örültem, bár a biokiskertes nő állítja, hogy lótetűre ez kevés. 

Ősszel vettünk egy teherautónyi trágyát, ezek után tele lett a kert lótetűvek. Kiették a zöldhagymát, pórét, répát, céklát. Kirágtak tøbb palántát, tököt. 

Kb 10 napja befújtuk a kertet. Fokozatosan csökken a túrások száma. Tegnap már döglött lótetűt is találtam. 

Van még egy zacskónyi, lesz ismétlés a maradéknak. 

CBNora Creative Commons License 2 napja 0 1 94734

A szalma lebomlása nitrogént von el a talajból.

Kezdő kertész koromban próbáltam, nagyon vacakul nőttek utána abban az ágyásban a növények. Trágyával keverve valószínűleg már lehetne, de csak úgy magában nem.

Előzmény: piro para (94730)
taormina001 Creative Commons License 2 napja 0 1 94733

Naponta 1 x 1/2-1 óra.

Előzmény: szabojozsi1964 (94724)
piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94732

Nem, mert a tövek körül  kb 20 centis részen direkt nem lett rakva. Arra tippelek, hogy talán fentebb van a növény gyökere, nem lett mélyre téve, vagy azon a helyen lehet erősebben éri a nap, nincs semmi ami árnyékolna. Ma megpróbálok egy árnyékolót még összehozni valami mód, mert vagy kisebb, vagy sokkal nagyobb (fóliáról maradt) zöld hálóm van. 

Előzmény: Belohin (94729)
piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94731

Jó lett volna, de mivel füvem nagyon kevés van, és segítséget expressz kaptam, így módomban sem ált nagyobb mennyiségű vágott füvet keríteni, és mivel még a slagok sem voltak itt, így a karton is száraz maradt. Most ha rálépek, ugyan olyan mint amikor leraktuk, ezért gondolom, ha nem lesz nagyobb eső, akkor a szalma mint takaró réteg kitart, max vágott fűvel tudnám a vastagságot növelni, mert akitől a kis bálás szalma van, már nincs neki, majd csak aratás után lesz.

Előzmény: zsorsz (94728)
piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94730

A szalma ha nem lesz jelentős mennyiségű csapadék, akkor elég, mert a karton nem lett belocsolva, és így mire a sima talajélet elkezdi bontani a kartont, lehet 2-3 hónap is eltelik, mert már alatta csont száraz volt a talaj, és mivel nem slaggal, csak kannával locsolom a töveket, a karton továbbra sem kap jelentős nedvességet. Más lenne a helyzet, ha nedves talajra teszem.

Kora tavasszal a téli raklapokat pakoltuk, és tettünk alá kartont, most, hogy a fát hozták szétszedtük, és már csak itt-ott van a kartonból.

Beforgatni miért nem jó, pedig arra gondoltam, hogy ősszel egy kis traktorral beforgattatom majd a földbe, és jó lesz talajlazítónak.

Előzmény: CBNora (94727)
Belohin Creative Commons License 2 napja 0 0 94729

Nem lehet, hogy a karton félreviszi a vizet?

Előzmény: piro para (94726)
zsorsz Creative Commons License 2 napja 0 0 94728

Rétegezni a legjobb, 1 rész szalma, 2 rész zöld és mindig szalmával takarni. Én a közeli erdőszélen nagy szálas füvet kaszálok, azt a rigók nem tudják szét szedni.

CBNora Creative Commons License 2 napja 0 0 94727

Levélpöndörödésről már sokszor volt szó.

Nem kell vele foglalkozni.

Majd meglátod, meddig tart a szalma, valószínűleg elég. Ha kezd eltűnni, pótolod szalmával vagy fűvel.

A fűnyesedék gyorsabban eltűnik és trágyáz is, a szalma tovább ott marad és csak nedvesen és lazábban tartja a talajt, de kevesebb tápanyagot juttat a növényeknek. Beásni nem jó.

piro para Creative Commons License 2 napja 0 0 94726

Idén először szalmával takartuk a paradicsomok egy részét. Készítettünk egy keretet, mert féltem, hogy a huzatos kertbe egy forgó morgó telehordja az udvart az első adandó alkalommal. Szerencsére elég nagy köztávot hagytam, így a szalma tetejére került még hűtőrács keret, hogy a sok madár ne kaparja szét, és a szél a keret ellenére se tudjon belekapni.

Már kb 2-3 hete működik ez a rendszer, de most bajba vagyok, mert tegnap locsoltam, de ma van pár bokor aminek a levele össze van pöndörödve, pont úgy mint amikor már vízért kiált! A tövét megkapartam bőven nedves, de akkor mi lehet a gond, hiszen ma még annyira meleg sem volt, lehet fajtakérdése? Betegségre utaló jelet nem látok!  Esetleg lehet olyan, hogy egyes fajták több vizet kívánnak, vagy esetleg a tövét nagyon betakartuk? 2-3 naponta átlag 1 liter vizet kapnak tövenként. Vagy az a baj, hogy a szalmások egy része még nem kapott árnyékolást? Mert ahol van zöld háló, ott nem látni ilyen vízhiányosságot, de ami felett nincs, ott sem mindegyik paradicsom pöndörös.

A paradicsom szalmával kapott kb 3-5 centis takarást, arra tegyek vágott füvet majd nyáron, vagy elég ez? Mondjuk a szalma nagy része alatt karton van, tehát a fű nem nagyon jön fel, csak itt ott van esélye, ahová már nem jutott papír.  Nagyon kezdő vagyok a takarás témakörében, mert eddig csak a saját udvari vágott füvemmel takartam, de az minimális volt, vagyis semmire sem volt elég, így a tapasztalatom a nullával egyenlő! 

Gildikó21 Creative Commons License 3 napja 0 1 94725

Nagyon nehéz ezt így kiszámolni. Amikor elkezdtük használni a cspegtető rendszert, akkor utána olvastam, persze már el is felejtettem. :))

Én teljesen érzésre csinálom, azon elv alapján, h. ritkán kell, sokat locsolni. 3-4 naponta locsolom a paprikákat, amik eddig a fólia alatt voltak, de már levágtuk fölöttük, mert tönkre ment. Gondoltam, ha lesz eső, legalább kapjanak belőle. Azóta sem volt. Raschel háló van felettük.

A kintieket tegnap locsoltuk előszőr a csepegtetővel, és megvárom a hétfőt, hátha kapunk esőt. Elég vastagon sikerült a mulcs idén, az ujjammal szoktam megnézni, a föld nyírkosságát. A csepegtető addig ment, míg ki nem fogyott az 1m3-es IBC tartály. Kb 1 óra. Kb 12 cső van rácsatlakoztatva.

Szóval, szerintem próbáld mulcsozni, és ritkán, sokat locsolni.

Előzmény: szabojozsi1964 (94724)
szabojozsi1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 94724

Sziasztok!
A csepegtető öntözőrendszert működtető topictársaimhoz lenne egy kérdésem. :)
Mennyi vizet igényel a paprika/paradicsom bokor egy nap? A csepegtető csövem kapacitása 2L/h. Mennyi időre, és hányszor érdemes bekapcsolnia a rendszernek? Ti hogy szoktátok öntözni ezeket?
Köszönöm a válaszokat.

55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 94723

Régebben nálam is egymást érték a buckák, gondoltam is arra hogy feladom a kertészkedést, ellehetetlenítették. Ma már kevesebb a kár mert folyamatosan rajta vagyok az ügyön.

Előzmény: piro para (94722)
piro para Creative Commons License 3 napja 0 0 94722

Akkor nálam alagútépítés zajlott, illetve renoválás 22-ig, mert annyi domb még egy terepasztalon sincs, amennyi nálam 1 négyzetméterre jutott akkor. Aki a lépcsőt csinálta meg is jegyezte, hogy ennyi vakondtúrást még az életébe nem látott. De az elmúlt években csak 1-2 domb mutatkozott, ezért gondoltam, hogy talán az alagútépítők más "kasztból" valók?

De úgy sajnálom, hogy a szomszédoknak nem jut ebből a föld "felemel-gető" élményből, holott náluk tuti jobb terep lenne, mivel sík,-gaz, és sokkal jobban érvényesülnének a dimbek-dombok, na meg a felszínen futó alagutak! Őket biztos nem zavarná úgy mint engem, mert nekik fix lesz.-rom kapszulájuk van rá :)

Előzmény: 55judit (94692)
CBNora Creative Commons License 3 napja 0 0 94721

Nálunk viszont tényleg 6 fok volt.

A lila paprikák kókadtak, az nagyon érzékeny a hidegre. Más növényeken nem látszott semmi.

Előzmény: zsorsz (94720)
zsorsz Creative Commons License 3 napja 0 0 94720

Meteorológia, komoly egzakt tudomány. Hajnal 5 óra, 6 fokot jósol, Mária Lujza, az ubik, a paprikák, megyek ki ezerrel, a kinti hőmérő(2 is) 13 fok. És ez a helyi meteorológia. Még jó hogy meteorológusból van bőven, nagyon hasznosak.

zsorsz Creative Commons License 4 napja 0 0 94719

Na, azért a lelkiismeret furdalást sikerült legyőzni.

Előzmény: Belohin (94718)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 94718

Kukacfurdalás nélkül!

Ezer forint fölötti gyümölcsöt meg se nézek. Nem ahhoz számították a nyugdíjat. Azért kell a kert, hogy legalább idényben kerüljön ilyesmi az asztalra.

Előzmény: zsorsz (94716)
Gildikó21 Creative Commons License 4 napja 0 0 94717

Két éve nem üzemeltük be a csepegtető rendszert. Mert elég macerás, és mindig volt annyi, h. nem volt létszükség. Hát most megtettük. A borsót tegnap téptük fel, és olyan száraz és kemény volt alatta a föld, h. csoda hogy termett. Jó közepes mennyiség lett. Sokáig volt eső, de már 2-3 hete semmi. A spenót végét nem tudom leszedni, megy a komposztra, vagy mulcsnak, mert sárgulnak a levelei. Mindezt úgy, h. mulcsoztam, takartam. Szóval ez volt az a pont, h. beüzemeltük a csepegtetőt, de a víz nagy része már a hálózatról ment.

Egyébként egy hét múlva jelez esőt, de persze tudjuk, ez ekkora távolságból mennyire biztos.

zsorsz Creative Commons License 4 napja 0 0 94716

A főzőcskések valahol láttak 6 ezerért. Akkor most az ember álljon neki lelkiismeret furdalás nélkül?

képbíró Creative Commons License 4 napja 0 0 94715

Ponosan.

2 köbmétert tudok tárolni.

Nem olyan gáz. 2-3 alkalommal kell évente vizet hoznom, kannákban. De kb 200 méterre van közkút. Mondjuk-rühellem-ez tény.

Ezért mulcsolok böszen. Sokkal kevesebb vizet használ a mulcsos föld.

Be vezethetném-de pont ez a kihivás.  Önellátó kertet szeretnék, ami terem, és nem a pénzt viszi.

Semmi nincs. Bükkalja. Áramot egy napelemes plug -in rendszerrel tudok indukálni, gáz palackról. (De nem sokat használom, van fa,)

Előzmény: CBNora (94714)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 94714

Telken vannak és nincs víz, csak az esőt gyűjtöd?

Előzmény: képbíró (94713)
képbíró Creative Commons License 4 napja 0 0 94713

Sok azért itt sem lett :-((((

Elutazunk 3 napra, arra pont elég lett, hogy ma ne kelljen elmennem vizért, de pénteken elkerülhetetlen.

Viszonylag jól állok, uborka méteres, bab 30 cm, tökfélék, pari szépek.

Ezt most nem engedném el.

Paprikám-padlizsánom nemigen lesz.

Sosem.

Mind elpusztul. Most 100 ft-ért adják már a palántákat, vettem párat, ujat, de sztem azok is kihalnak.

Ezt a két fajtát el kell engedjem.

Eddig a pirosretek, és a répa volt, ami sosem lett.

Előzmény: öreg_néne_b (94710)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 94712

Nem nagyon jósolnak egyelőre ide esőt 30 napon belül. 

Tegnap egy fél háztetőről lejött egy harmad 200l-es hordónyi. Semmi.

Most ültettem ki a tökpalántákat. Ahol nincs csepicső, ott a porba...

Az eprem is, amilyen szép volt még a fagyok és a virágzás után, annyira besült a termése, meg égett ki pár tő teljesen. 

Eddig halogattam az újratelepítést, de idén muszáj lesz. Most nagyon ramatyul néz ki.

Paradicsomokra meg visszaköltöztek a tetvek. Szerencsére már nagyok, annyira nem zavarja őket, de más években ilyenkorra a megelőző permetezés után már békénhagyták a parikat. 

Előzmény: CBNora (94711)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 94711

Itt a fák alatt is nedves volt a járda, de ahol nem volt öntözve a talaj, ott már nem látszik.

Az azért talán mégiscsak jó, hogy legalább egy pici esett, hogy ha eszek után nem is lesz 40 nap eső, talán 40 nap szárazság sem.

Előzmény: öreg_néne_b (94710)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 94710

Nálunk 4 mm, nem semmi, de a valamitől nagyon messze van. Ha most negyven napig minden nap esne ennyi (de sajnos nem fog), az talán pótolná az idei hiányt.

Előzmény: képbíró (94709)
képbíró Creative Commons License 4 napja 0 0 94709

Miskolcon esett, szépen. Elég nagy sz@rban lettem volna, mert minden tárolóm üres, és nem nagyon szeretek kannában vizethordani....

Szalmám van még, böven, megyek, mulcsolok. A krumplit nem öntöztem-nem volt mivel-de még túlélheti.

"öröm-bódogssá"

Belohin Creative Commons License 5 napja 0 0 94707

Az itteni papnak valaki gyűszűben küldte a lőrét...

CBNora Creative Commons License 5 napja 0 0 94706

Esett egy kicsi. Azt még nem tudom, átért-e a fák lombján, de legalább lett egy kis esőillat. Ahol eddig is öntözve volt, ott talán holnap nem kell.

zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94705

Na, jól van, azért erre még visszatérünk.

Előzmény: beetee (94703)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94704

Bizonyám! Semmi nincs benne.

Előzmény: zsorsz (94702)
beetee Creative Commons License 5 napja 0 1 94703

mm-ben nem kifejezhető csepegés lehetősége.

20-30 mm pár nap alatt már eső, egy hónapban 70-80 meg a Mo-i átlag kellene hogy legyen

Előzmény: zsorsz (94701)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94702

A kis hordó megint száraz?

Előzmény: 55judit (94700)
zsorsz Creative Commons License 5 napja -1 0 94701

18-ától ott a felhők alatt mik azok a cseppek?

Előzmény: beetee (94698)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94700

Nálam lett annyi eső, hogy összekente a levélzetet. Már süt a nap.

öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 94699

Lusta vagyok ide képet feltölteni, de nulla mm csapadékot várnak.

Elszórtan záporok, zivatarok, de leginkább csapadéknyom. Az érdemi esőnél megadott mm is van.

Előzmény: zsorsz (94697)
beetee Creative Commons License 5 napja 0 1 94698

én konkrétan 0 mm csapadékot látok ott.

Előzmény: zsorsz (94697)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94697

Bőrzeke te mit nézel?

https://www.idokep.hu/30napos/Dorog

Előzmény: öreg_néne_b (94696)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 94696

Időkép 30 napon belül nem vár érdemi esőt.

Előzmény: zsorsz (94695)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94695

Egy hosszútávút néztem, 18-ától lesz egy esős szakasz, ha ez igaz, nem is olyan vészes.

Előzmény: öreg_néne_b (94694)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 94694

Ha Medárd napján locsol, negyven napig locsolni fog. :(

képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 94693

Sztem ne add fel. 4 évig talajt épitettem, nem kertészkedtem. Semmim nincs... Eddig a szomszédból (500 m) furikkal toltam a trágyát. Szivás volt. 

Szalmát se szivesen adnak, -ahogy irod-csak pótossal, szerencsére a közelben van egy jófej gazda, akitöl tudok hozni-meg madáreleséget is, kisebb mennyiséget. (Ami egyébként sok-kiskertbe)

Nálam is marad minden. Füvet is hagyom, a földön. Söt-a szomszédokét is begyűjtöm. Hordtam a parkból, zsákkal, amit a városgazda levágott. Falevél-ugyanez.

Iván mondja-7 év alatt lesz 1 mm humusz. Ezzel a módszerrel-évente lehet kb ennyi.

Ami elöször feltűnt-ahol gyűjtöttem a lombot-egész éven-annak a helyén, a tarack off-lett, és jó föld maradt, amibe pici kapálás után vetettem, kiváncsiságból-és az lett a jó.

Most, az ágyások fele-már gyűjtöhely. Egyébként is sok lett. Nekem a viz is gyűjtött-garázsról, csűrröl, szerszámosról.

Azzal is okosba kell bánnom.

3 év után esett le, hogy kiég. Raschel hálózom-de vetek kukoricát-napraforgót, azaz, augusztusban lejöhet a háló.

Szeles. Ültettem gyümölcsfákat-elb@sztam. Mert szeretem a barackot-csak sosem fog megteremni-annyi eszem még nem volt, szétnézzek-mi terem a szomszédoknál.

Azóta van fügém-röhej-de a szél, már kisebb károkat okoz.

Hagyma az nálam is menö. Krumpli is elég jó. Amugy soxor egyszerűen szar a mag, pl. 

A pirosretek nem-de a másodvetésú jégcsap, pl. nagyon jól hoz.

Én ezt inkább hybridkertnek mondanám, mint az Iván féle mélymulcs. 

Előzmény: taormina001 (94686)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94692

vakond akkor csinálé dombokat ha új alagutat készít vagy renoválja a régit. Egyébként csak az alagútban rohangál. Mint most is. Nálam pl. a veteményesben soha nincs nagy földkupac kidúrva, csak a növények alatt jár elvezetve az öntözővizet. Sok esetben a növények gyökere a levegőben lóg és elfonnyadnak, hiába öntözöm. Hetek óta nyugalom van. Reménykedem hogy elfogytak.

Előzmény: piro para (94691)
piro para Creative Commons License 5 napja 0 0 94691

Nekem nem "biztosíték" kell,  de jó lenne már tudni, hogy mi az az állat ami újabban napjaim keseríti, mert amíg nem derül ki, nem tudok ellene tenni! 

Kárt eddig nem okozott, vagyis szemmel látható növényvesztés még nem történt! Egy paprikát, és egy saláta palántát emelt meg, amiket átültettem, de konkrétan fonnyadó, elszáradt, kirágott növényt eddig még nem találtam! Régen nagyon sok vakond volt, számtalan dombot épített, de most domb csak a kert végében van, arra tippelek, hogy az vakond, de elől csak alagutak vannak a talajban, illetve folyamatos megemelt talajjal szembesülök pár naponta, de vakondtúrás szerű dombok nincsenek, és sima pocok kijáratokat sem találni!

Előzmény: Belohin (94663)
képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 94690

Nagyon érzem ám amit ir. Mintha magamat látnám.

Előzmény: zsorsz (94689)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94689

Képbíró a lényeget leírta, a magokat vetés után vékonyan takarni(1-2cm) és kelésig nedvesen tartani.

Előzmény: képbíró (94687)
képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 94688

Van egy mentett cicám. A madáreleséget is védi, zsákkal vettem télire. Persze, kiszagolták.

Cicus kiteritette öket.

Vakond is van néha. Csöcsapda 2 e ft. 2-3 nap, megfogja. Vödörbe kiöntöm, elsétálok egy elhagyott telekre, ott turhat.

Minden éven. Tuti recept-nem szomszédé :-)

képbíró Creative Commons License 5 napja 0 1 94687

Nem. Nagyon jól látod.

Ha nincs állatod a háznál-esélytelen.

Én is forgatom kicsit a földet. Nem ásom-de ásóvillázom-sekélyen kapálom.

Amit (gondolom) mi csinálunk, az inkább "sekélymulcs"

Igazából Iván nem a talajba vet, köze nincs a talajhoz.

Nagyon magasan -80 cm-felmulcsozza, (széna-mélyalom) az esik össze, abból lesz a "talaj"

Ebbe vet tavasszal, amikor beindul a komposzthatás-ami meleget termel a növénynek.

4. éven kezdett nálam teremni. Répa-pirosretek-soha nem volt, nem is lesz.

Cékla viszont megterem, saláta, paradicsom-paprika is kelt ki magról.

A bab-az mindent visz. Tökfélék már 3. éve nagyon, uborka, idén elöször, de brutálisba.

Szóval-takarom, folyamatosan. Szalmát hozatnom kell, növényi hulladékot gyűjtök. Az ágyások egy része-csak gyűjtöhely.

Összel betakarónövényezem. (mustár-here-olajretek-facélia) Erre megy rá minden, zöldhulladék-szalma-trágyát veszek. 

Ezt, tavasszal félrehuzom, kicsit meglazitom, és amit komposztáltam, az megy rá, abba vetek, majd sekélyen-és egyre vastagabban-mulcsozom. (ahogy növekednek)

5 e a trágya-5 a szalma. Ennyibe fáj. De 3x ennyit is elbirna.

De a tapasztalatom-ahány kert-annyiféle. Nincs egységes recept. Egyforma év.

Amiben Gyulainak igaza van-a kertélet. Valóban, lett gyik, sikló, rengeteg kerti futóbogár, és idén elöször-nincs csiga-ami iszonyatosan pusztitott.

A futrinka, az ad a csiga arcának.

Van youtube-on, a tanyasi barkács csatorna. Egy nagyon aranyos faszi próbálkozik, egy éven át, borzalmas eredményekkel. Sajnáltam szegényt, aki azért képes bekeriteni egy nagy ágyást, hogy a kutyus ne romboljon-ahelyett megkötné-az nem lehet rossz ember.

Előzmény: taormina001 (94686)
taormina001 Creative Commons License 5 napja 0 0 94686

Nem tudom, pontosan mi a sikertelenség oka, türelmetlenség, ügyetlenség, vagy a belátás hiánya, hogy ez itt bizony nem Gyulai Iván kertje, és olyan kondiciókat én itt az életben nem fogok tudni teremteni.

Az ötlet alapjában véve jó, sok helyen be is válik, sok növény, föként az évelök szebbek, mint valaha.

De a zöldségesben siralmas a helyzet. Nem tudom, hogy ez akkor pontosan hanyadik évnek minösül, mert tavaly a tavalyelötti fergeteges kudarc után összel mégiscsak fölástam, és elölröl kezdtem. Ilyenkorra nagyjából elfogy a takarás (érdekes módon a szalma, ami legalul volt, bírja a legtovább; nem véletlenül lehet belöle még háztetöt is építeni).

Az ágyások sziklakemények, valósággal szomjúhoznak-éheznek a rendszeres kapálás-talajlazítás után. Ráadásul a kelési arány, különösen az apró magvak esetén katasztrofális, de a borsó-bab se szerepel valami fényesen. Az apró magvak, mint retek, répa, saláta, cékla kb. 0-10% arányban kelnek. Egyszerüen belfulladnak az akkor még vastag takarórétegbe, ami nem csoda, hiszen a gyomoktól is ezt várjuk.
A hagyma, viszont, mint mindig, gyönyörü.

Előzmény: zsorsz (94353)
képbíró Creative Commons License 5 napja 0 0 94685

Nem. Egyébként se húzd ki.

A gyökér talajéletet táplál, lazit.

Én bennhagyom öket karónak. (Egyébként is azért van ültetve a bab közé-meg megeszik a madarak) A gyökere körül, sokkal erösebben gyomosodik, mint 30 centire onnan. 

Előzmény: Balage-81 (94684)
Balage-81 Creative Commons License 5 napja 0 0 94684

Kikelt egy csomó napraforgó rossz helyen. Ha egy 10 centis rica csemetét elvágok tőnél, akkor nem nő újra gyökérből?

Egyszerűbb lenne kihúzni, de többféle zöldség kel azon a helyen.

55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94683

Ez szuper!

Előzmény: CBNora (94682)
CBNora Creative Commons License 5 napja 0 0 94682

Virágzik a tavalyi cukorrépám, erősen illatos. Tulajdonképpen ezért is hagytam meg, bár az se rossz, ha nem kell majd magot keresni.

Méterekkel odébb is érződik az illata.

55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94681

Itt is még csak 1 málna kezdett el érni, 4 fajtán csak növögetnek a termések, de a fekete már kezd rózsaszínesedni. Még 2 hét és feketedik.

Előzmény: CBNora (94680)
CBNora Creative Commons License 5 napja 0 0 94680

Késői fajtád lehet. Mi már javában esszük az epret itt a hideg patakvölgyben, több fajtát is. A málnán viszont még csak apró zöld gyümölcsöket láttam.

De majd megnézem közelebbről, az Autumn Blissnek elég régen jártam a közelében. A többin még messze van az érés.

A paradicsomon még itt is csak apró zöldek vannak, a Botkerti tart legelőrébb szokás szerint. A kígyóuborka lesz hamarosan szedhető és van 2 szem kb. 5 cm-es paprikánk.

Előzmény: eeddie (94678)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 0 94679

A Dunántúl nagyjából közepén vagyok. A paradicsom amit mutattam a febr.1-i 1 szem próba vetés eredménye, egyébként is korainak mondható.

A tőled származó Somoskőin cseresznye méretű szemek vannak, illetve pici szilva méretű mert igen hosszúak. :) A Howard és a Paprika csak virágzik.

Cukkinit eddig 2-at vettem le, van több kicsi összesen 3 tövön amiből 1-et kidobol mert olyan furcsa.

A késő tavasszal szétpalántált salátám most magzik fel. keveset ettünk, de idén már ősszel elvetem. 

Előzmény: eeddie (94678)
eeddie Creative Commons License 5 napja 0 0 94678

Mennyivel előrébb vagytok ott délen. Itt az eper még csak épp elkezdett érni. Igaz, pár szem málna már volt, de ha látok borsószemnyi paradicsomot örülök. Nagyon fázott minden, hiába volt kiültetve épp csak vegetált. Most a kánikulában végre meglódultak, de locsolni kell mert eső az nincs.

Tegnap 36,7 fokot mértem árnyékban. Holnap talàn jön lehűlés de esőt nem ígérnek. 

Előzmény: 55judit (94674)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 1 94677

Én küldenék bort is, mert nagyon kilátástalan a helyzet... ;)

"Nagy a szárazság az egész vidéken.

Mari néni babot küld az unokájával a plébánosnak, hogy imádkozzon az esőért.

A pap a következőt üzeni vissza:

– Mondd meg öreganyádnak, hogy küldjön egy kis bort is, mert ettől szél lesz, de eső nem."

Előzmény: zsorsz (94673)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94676

A levéltetvek idén nagyon támadnak, még a zselnicei meggyet, ami eddig rezisztens volt, azt is ellepték.

zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94675

Guszta.

Előzmény: 55judit (94674)
55judit Creative Commons License 5 napja 0 1 94674

Még néhány földiepret találni, de már beindult a fán termő eper is. Ma megettem az első szem málnát, és elég szépen igyekszik a paradicsom is (Langered Cherry).

zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 94673

Itt, Esztergom környék, délutánra mond esőt.

Előzmény: öreg_néne_b (94671)
trakisbandi Creative Commons License 6 napja 0 0 94672

Telepítem a batátát, kellett még egy kis terület, ebből nehezen lesz jó bakhát .A lapát csak a méret miatt van ott.

Néhány csepp eső jól jönne.

Előzmény: öreg_néne_b (94671)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 94671

Az hagyján, de holnap Medárd és eső nem várható amíg a prognózis ellát. :(

Előzmény: zsorsz (94670)
zsorsz Creative Commons License 6 napja 0 0 94670

Ezt a qrva időjárást, nem bírja ki szemétkedés nélkül. Kedd hajnalra 8 fokot jósol.

CBNora Creative Commons License 2025.06.06 0 0 94669

Nem lesz ebből így semmi.

Ha már mindenképpen szórakozni akarsz vele, próbáld ki azt, hogy délután letakarod egy kartondobozzal és csak délelőtt veszed le. Így rövidebb nappalt csinálsz neki.

Lehet, hogy ez se használ, de fény kell neki, csak ne legyen hosszú a nappal. Hiába kevés a fény, ha sokáig éri. Ványadt lesz, de valószínűleg úgy is magba megy.

Előzmény: AmazingGecko (94668)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.06 0 0 94668

A madársalátát a tűző napról beraktam a WC-be. Az a leghidegebb és legsötétebb hely a házban, ablaka sincs, tök sötét. Hátha ott megy valamire, ha már a napfény és a meleg nem tetszett neki.

Esetleg majd átrakom a spájzba, azon van egy kis ablak, így kapna egy kis fényt. De lehet, hogy még az ottani 20 fok is sok neki, ha a hideget szereti.

Belohin Creative Commons License 2025.06.06 0 0 94667

Önkritikát gyakorlok: Lovassy Sándor

(Úgy látszik, kezdek szenilis lenni; összekevertem a veszprémi gimnázium névadójával.)

Előzmény: Belohin (94665)
Belohin Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94666

Korábban dohogtam, hogy az idei májust a melegkedvelő növények nem szerették. A krumpli viszont még sohasem volt ilyen szép. Van vagy 80 cm magas, a fő száron már elnyíltak a virágok, gyönyőrű zöld, és dús. Íme a bizonyság:

Eddig még a csíkosok sem rontották el a képet; poloskát már találtam rajta.

Más. A karórépa tasakján vetési időként III hó szerepelt. Vetettem akkor, utána jött a száraz, hideg idő, és bizony, nagyon gyéren kelt. Skandináv származása ellenére úgy tűnik, keléskor nem szereti a hideget. Áprilisban újra vetettem, akkor már sokkal jobb lett a helyzet - ugyanabból a magból. Annyira, hogy ritkításképpen megpróbáltam palántázni. Elvileg a káposztaféléket szokás. A palánták megéltek, de úgy felhőznek rajtuk a liszteskék, mint ahogyan a karalábén szoktak. Az a furcsa, hogy a magvetés helyén meg nem.

Belohin Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94665

A fiatalok járata lehet, hogy vékonyabb a vakondénál, de a felnőtteké inkább tágasabb. Lovassy László könyvében még nagy pocok néven szerepel. A túrása általában laposabb, és szabálytalanabb, mint a vakondé.

Előzmény: lahuba (94664)
lahuba Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94664

Az biztos, hogy kósza pocok, ami összefurkálja a kertet.

A járatai és a túrása is jóval vékonyabb, mint a vakondé, viszont iszonyú szapora, mikor csúcson van az állománya, az egész kert tele van furkálva, locsolásnál mindenhol omlik be.

Viszont időnként rendkívül gyorsan össze is tud omlani az állománya, és szinte teljesen eltűnik egy időre.

És valóban mindenevő, imádja a virághagymákat, a petrezselyemgyökeret, és egyéb gyökérterméseket, céklát, karalábét, fa és szőlőgyökeret, de pár éve, mikor nem talált mást kiette az évelő hagymáim zömét, pedig addig azt nem bántotta. A frissen ültetett palántákat is gyakran lehúzza a föld alá, csak a hegyük marad kint.

Ezt a földikutya szöveget valaki régen elterjesztette, azóta is rendszeresen felbukkan, pedig az egy nagyon ritka védett állat az alföld elszigetelt területén...

Belohin Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94663

A 'szomszédom mondta' nem biztosíték, hogy tényleg az. Kertben vagy vakond szokott alagutakat készíteni, vagy kósza pocok. A vakond csak a turka-furka tevékenységével károsít, a pocok rágnak is. Szinte mindent; nekem facsemeték, szőlőtőkék is estek áldozatul. Olyankor a megmaradt csonkon látszik a fogak nyoma, kihegyezi. A sárgarépa, petrezselyem, pasztinák sora alatt akkora járat volt, hogy a karom belefért volna, és minden gyökér alulról-belülről ki volt vájva. Szerencsére a mostani kertben eddig nem bukkantak fel.

Előzmény: piro para (94658)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94662

Igen, nem valószínű, hogy az károsít a kertben.

Előzmény: képbíró (94660)
CBNora Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94661

A melléképületből előkerült a tavalyelőtt kiszedett elefántfokhagyma. A gerezdes fejek persze már tönkrementek, de a pici sarjhagymácskák zöme kemény, egyet-kettőt megpucoltam, és olyan, mintha élne. Ki kellene próbálni, mi van, ha megpucolva elültetem. Talán a padlizsánok cserepébe (kb. 20 literesek) dugdosok belőlük, ott meg is találom, ha kinő, és nem valószínű, hogy akkorára nőnek, hogy a padlizsánt zavarják.

Előzmény: Belohin (94657)
képbíró Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94660

Kunságban van, talán 100 egyed. Vakondra hajaz

Előzmény: öreg_néne_b (94653)
piro para Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94659

Nem, mert azt ide kintre már nem hoztam, az ültetni való fokit vettem, és az az érdekes, hogy csak a külső nagy gerezdeket ültettem,

tehát még az sem lehet, hogy oda a nagyobb hagymák jutottak. Így arra gondolok, hogy lehet ott talán ganajosabb, jobb lehetett a föld.

Ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyok egy megszállott fotós, mert most vissza lehetne keresni, hogy mik voltak ott az előző években,

mert ha fejbe lőnének sem tudnám pontosan megmondani, hogy ott mi volt tavaly, illetve előtte. Mondjuk ganaj sem volt, mert idén vettem marha jót.

Tavaly alginitet szórtam a gödrökbe, lehet az a befutó, mert azt mondták (ha jól emlékszem), hogy 4-5 évig nem kell újraszórni.

Előzmény: CBNora (94654)
piro para Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94658

Lehet, a szomszédom mondta, hogy ez földikutya, amikor panaszkodtam, hogy eddig a vakond, most meg az alagútfúró valami keseríti mindennapjaim.

Előzmény: öreg_néne_b (94653)
Belohin Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94657

Anyóstól kaptam egyszer az elefántot; azt mondta, nagyon nagy, de nem szereti, mert más az íze. Persze, hogy más, mert nem is fokhagyma. De vannak ételek, amikbe szívesen használom. És jólesik, hogy nem kell szöszmötölni a vetkőztetésével. Pirítósra viszont sose dörzsölném.

Váltig nem értem, minek hozza az apró sarjakat, ha nem kelnek ki. Talán még azt a változatot nem próbáltam, hogy betakarítás után azonnal eldugdosni. Majd most. 

Az ophioscorodon addig nem szokta szórni a sarjait, amíg hozzá nem nyúlok. Felszedés előtt viszont mindenképpen lefejezem, mert tényleg nehéz másképp elejét venni a gyomosításának.

Előzmény: CBNora (94656)
CBNora Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94656

Én inkább dísznek tartom az elefántfokhagymát, meg csak hogy legyen, a sima fokhagymát használjuk inkább. A virága nagyon szép, és azért akkor is elég szép fej lesz, ha nem csípem le. Lehet, hogy valamivel kisebb, de legtöbbször úgysem esszük meg, tavaly föl se szedtem, úgyhogy hadd virágozzon.

Nálunk is most kezd tekeregni az ophioscorodon. Azt ott csípem le, ahol nem akarom, hogy gyomosítson. Az egész kert tele van vele, időnként azt hiszem, hogy egy-egy helyről mindet kiszedtem, aztán következő évben megint kinő ugyanannyi .

Előzmény: Belohin (94655)
Belohin Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94655

Eddig szép. Az ophioscorodon felül még tekereg, nem egyenesedett ki. Az elefánthagymáról én le szoktam csípni a virágzatot, mihelyt megfogható. Még fogom öntözni; kell is, mert megint régen volt eső.

Előzmény: piro para (94648)
CBNora Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94654

Nem lehet elefántfokhagyma? Vittél valamikor, nem?

Az nagyon hasonlít a póréhagymára, a virága is.

Előzmény: piro para (94651)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94653

Nem pocok az a földikutya? Az utóbbi nagyon ritka.

Előzmény: piro para (94651)
eeddie Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94652

Nálam ki kell szedni a jövő héten az őszi fokhagymát. Már a földön fekszik mind. Nem merem tartogatni mert már jártam úgy, hogy szétestek a fejek. A tavaszi még áll rendesen, az marad. 

piro para Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94651

Nálam a tavaszi ment tönkre, nem tudom milyen lesz ha odakerül, hogy kiszedem, mert a földikutya napi szinten megturkálta.

Az őszi elképesztően szép volt, tavasszal 2 sor felett álldogáltam, és azon gondolkodtam, hogy ez most mi? Én fokit ültettem,

nem porét! Nem tudom miért ütött el az a 2 sor a többitől, de szárban a duplája volt az előtte lévő soroknak,

nagyon várom, hogy milyen teremés lesz alatta?

Előzmény: zsorsz (94649)
piro para Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94650

Én sem, csak amikor a gazdabolt oldalán megláttam. Egyébként szépen kezd bokrosodni, de már 1-2 virágzik! Kíváncsi leszek, hogy meddig lesz szedhető?

Előzmény: AmazingGecko (94627)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94649

Nálunk ugyanez, az eper közt rengeteg volt, eltűntek, pár tő maradt.

piro para Creative Commons License 2025.06.05 0 0 94648

Az őszi ültetésű fokhagyma milyen a Ti kertetekben?

Ha így halad a hőség akkor nálam jövő héten ki kell szedni!

Már 2-3 hete elkezdett jobbra-balra dőlni, hiába húztam földet a tövéhez, semmi jelentősége nem volt,

és a szára rohamtempóban száradásnak indult.

55judit Creative Commons License 2025.06.04 0 0 94647

Elkezdtem a fermentálást, ilyenkor már nem hiányzik nekem a saláta mert napközben is az uborkát csemegézem.

Előzmény: CBNora (94646)
CBNora Creative Commons License 2025.06.04 0 0 94646

Nem érdemes ilyenkor foglalkozni vele.

A nappalok hossza is számít, hiába rakod árnyékba, ugyanolyan hosszan éri a fény.

Vessél inkább valami nyári salátát. A római saláta ilyenkor is meg szokott nőni.

Előzmény: AmazingGecko (94644)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.04 0 0 94645

Jó hogy a  raschel hálót tegnap sikerült a balkonkert fölé kifeszíteni. Déli terasz, füstölne minden.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.04 0 0 94644

Ha most árnyékos helyre tenném, talán menne valamire? Az a baj, hogy árnyékban is 30 fok van. A tűző napon meg 42.

Előzmény: eeddie (94643)
eeddie Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94643

A madársaláta nálunk magát veti. Innen tudom, hogy kora tavasszal érzi jól magát, már februárban szedhető. Mostanra a magokat is elszórta. Dd alapból elég apró növény. Tavasdzal jó amikor nincs más zöld. 

Előzmény: AmazingGecko (94637)
CBNora Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94642

Volt gazdaboltos magból is, az se volt azért annyira apró, csak nagyon zsúfoltan álltak a levelek, nem nagyon lehetett levelenként szedni. Amit venni szoktam, annak hosszabbak a levelei, nem kell az egész levélrózsát leszedni egyszerre.

Most már itt is lehet kapni, Kiepenkerl magok, a Bauhausban vesszük.

Előzmény: 55judit (94641)
55judit Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94641

Én tudom neked a nagyobb levelűt férjed hozza kintről. Amit itthon lehet kapni, sajnos ilyen apró, azért nem is veszek. De nem probléma, a tépő saláta fejlődik fagyokig. a fagyban persze nem, de hát jegesedve semmi, tavasszal viszont gyorsan kezd újra hajtani. Másrészt itt van Edit szuper salátája, ez igazán ízletes. Ha nem fejes, már akkor is lehet felszedni, ha tavasszal vetem, most kezd fejesedni. És gyönyörű a színe is.  Amit ősszel vetek, az meg május közepéig leérik. Feltétlen hagyok magját.

Előzmény: CBNora (94640)
CBNora Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94640

Akkor azzal valami nem stimmel. Kisebb evőkanál - nagy kávéskanál méretű a levele.

De ilyenkorra normális körülmények között már elvirágzik és kezd elszáradni. Elszórt magról augusztus végén kezd kelni, az megnő és csak késő tavasszal magzik fel.

Előzmény: 55judit (94639)
55judit Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94639

Amiatt hogy a madársalátának borsónyi levelei vannak. Egyszer én is vetettem. Fél órába telt mire szedtem egy szűk maroknyit.

képbíró Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94638

Mindenféle salátámat lelegelte a csiga. Idén-télen-volt igazi fagy. Vagy az-vagy a rengeteg futóbogaram tette el öket láb alól. Volt 100 is reggelente.... Idén-nem is láttam. Tépösalit vetettem, szépen növekszik, szedegetem, a balkonon meg zsázsa van, egy ládában.

Tegnap már egy pici szarvasbogár ivott a locsolókannacsövön :-)

A zsázsa nagyon hálás, az mindig napozik. Nagyon gyorsan kikel, olyasmi, mint a rukkola izre.

Kerti-nem orvosi.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94637

Márciusban vetettem madársalátát, gyorsan kikelt, de nem megy semmire. Még mindig borsószem nagyságúak. Mi lehet a baj? Nem szereti a meleget és a tűző napot? Vagy az áprilisi-májusi hideg éjszakák miatt?

képbíró Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94636

Méhlegelö magkeverékben vol rukkolám.Észre sem vettem, a sok magas növény között. Elvetette magát-és összel ujra hajtott.

s51es Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94635

Amikor először vetettem rukkolát, az valószínűleg évelő volt, az bejött. Egész évben szedegettük a többi salátához feltűrbózta az ízeket. Azóta mindíg csak a hamar letermőt sikerült vetni. Idén találtam a lidi-ben "vad" rukkolát (wild) ép most vetettem el meglátjuk..

A babtermsztés nálunk is katasztrófa lett, pedig az általam "nemesített" fehér karós nagyszeműből minden ismerős igyekezett szerezni :) Úgy volt, hogy több mint ötven éve olyan piros tarka nagyszeműnek elkezdtem a piros virágait letépkedni, csak a fehéreket hagytam meg. Kb. tizenöt év múlva csak fehér virágokat hozott. Van még pár szem, de már nem is vetettem el. Lehet, majd nyár végén?

A méteresből van zöldbabunk. Ja, volt "egyszem" (nem kellett bokor, elég volt egy tő) fehér sárgahüvelyű szálkamentes, de annak se  volt már haszna évek óta.

Előzmény: AmazingGecko (94627)
55judit Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94634

Nézem a radart, amit látsz pont elmegy mellettünk. Most megyek és öntözök.

Előzmény: zsorsz (94633)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94633

Csak figyelj!….van ott még utánpótlás.☝🏿

Előzmény: 55judit (94632)
55judit Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94632

Úgy elvonult, hogy semmit nem adott. Most néztem rá, már remény sincs.

Előzmény: zsorsz (94631)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94631

Keszthelynél van még utánpótlás, lehet hogy a nagyhordó is túlcsordúl.😀

Előzmény: 55judit (94630)
55judit Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94630

A Balaton keleti csücskét elérte már, de úgy legyengült hogy 2 csepp esett. Még fél óra múlva látok kis reményt, de nem hiszem hogy megtelik a hordóm.

Előzmény: zsorsz (94629)
zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94629

Nagyon csúnya.

zsorsz Creative Commons License 2025.06.03 0 0 94628

Elvonult egy nyári aranyat érő eső, a nap süt. 22 fok van, lehet hallani ahogy nő a fű.😀

AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94627

Ja, hogy van évelő rukkola is. Ezt nem tudtam.

Előzmény: piro para (94617)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94626

EZ nagyon hasznos volt, köszi!

Előzmény: 55judit (94614)
vinik táltos Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94625

Kedves  piropara!

Ritkán teszek fel ilyen szép fotót:

Kapkodás volt az egész napon, ma a lányom segített a nejemnek, ezért több mindent csináltam a kertben.

Kiástam a vörös paréjt, majd írok privátban.

képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94624

Madarasba vettem vona fokhagymát-nem szoktam multiban semmit-de épp arrajártam. 3 fej volt horroráron, vettem a zöldségesnél, annyiból fél kilót. belsö cikkeket elföztük, a külsök kihajtottak, már szép, nagyok.

Amugy a környék teli van vadfokhagymával. Olyasmi, mint az ujhagyma. Szedek egy csomót-utszélen-összevágom, sózom, aztán olaj rá.

Előzmény: piro para (94622)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94623

2 éve kartonoztam utoljára. Akkor-vastagon-mélyalmot tettem rá. Következö évben ültettem bele.

Azokon a régi képeken-elöször ástam, aztán láttam Iván videóját, hagytam a p.ba, azóta sem ások.

Jaja, nagy az uv. Szerencsére nálunk most zivatar volt. Két ágyás már egy jó hete be van hálózva, tegnap-ma- még kettöt takartam. MEleg is volt-31 fok-és nagyon égetett. Addig szokott fenn lenni, amig a napraforgó-kukorica-meg nem nö, nagyra. Nem kell nekem-a madaraké-de arra fut a bab, és árnyékol. Plusz-szára megy komposztba.

ez 2 éves, akkor még átjártam másik telekre furikkal. Messze is volt, meg dögnehéz, aztán tavaly lótetüt láttam, igy a másik szomszédtól veszek, áthozza 2 kis pónival.

Ilyenkor már leveszem a hálót.

Előzmény: piro para (94621)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94622

Én pár éve még a nagy kertbe a csicserit ültettem aldis főzősből, arra gondolván, hogy 5oo ft/ fél kiló, nem nagy veszteség ha nem kell ki.

Mind kikelt! A gazdaboltban már nem emlékszem a pontos árra, de jóval drágábban adták vetőmagként.

Előzmény: képbíró (94618)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94621

Nekem is hasonló, csak annyi különbséggel, hogy a kiskertben (elől a virágoknál), 6 keretes állványra volt futtatva a paradicsom, és arra voltak déli irányból felfeszítve a hálók.

Most egy az építkezésnél használatos házi készítésű vaslétrát kettévágattam, meg a régi vas ruhaszárítót vettem birtokba a futó paradicsomoknak, de még hálózva nincs.

Holnaptól el kell kezdenem az árnyékolást, mert a mai napsütés sem volt már kíméletes, minden konkadozik, holott az este rendesen belocsoltam, és a növények nagy részének töve,

takarásban van!

A kartonos takarásra szoktál valamit rakni? Szalma, fű, fadarálék, vagy csak simán a karton?

Előzmény: képbíró (94620)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94620

tavaly ilyen volt

Előzmény: piro para (94615)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94619

2000ben igy vettem

Előzmény: piro para (94615)
képbíró Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94618

Hát-én is ma vetettem ujra :-(

Közben a tarkabab-már 20 centis-de ez fogott magból van, pár éve.

És az elso sem vetömag-sima félkilós fözö volt.

Előzmény: KLM XPS100 (94604)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94617

Lemaradt, hogy a rukkoláról írtam, és a simát azért adtam fel (váltottam évelőre), mert mindig csak 1x tudtam a lakásba kora tavasszal szüretelni róla, és tönkrement.

Előzmény: piro para (94616)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94616

Zellerkockába neveltem elő, és balkonba ültettem ki az évelőst, de azt mondták, hogy nem lesz jó, mert nagy főgyökere van,

így pár hete kiültettem a járdák mellé. Van pár bokor naposabb helyen, van pár árnyékosabb területen,

mostanság már mintha kezdenének életre kelni, kíváncsi leszek hogy ez az évelős változat mikor kezd majd magszárba menni,

remélem az első évet kihagyja :))

Előzmény: AmazingGecko (94613)
piro para Creative Commons License 2025.06.01 0 1 94615

Régen 150 X 16 méteren gazdálkodtunk, Borsó, sütőtök, mázsaszám, csemege kukorica 1.000 tő körül volt, de újhagymát is nagy mennyiségben termeltünk. Babot rendszeresen ültettünk, de főként saját részre, 3-4 fajta volt mindig! 2017-be hagytuk abba a nagy kert művelését, illetve 5o méterre csökkentettük. Hozzá tartozik, hogy ezt a mennyiséget locsolás nélkül értük el! Az ötven méteren talán még 2-3 évben volt értékelhető bab termés, de azóta semmi, vagy csak minimális.

Mi a bab kivételével magokat főként gazdaboltban vásároljuk, de nem szokott gond lenni vele. A babot hagyni szoktuk, és mivel a költözéskor még volt saját száraz vetőmag babom, így 1-2 évben még nem volt gond az ültetéssel, de mostanra már nincs, mert ebbe a szélsőséges időjárásba elfelejt kikelni, vagy ha kikelt, termés előtt egyik napról a másikra tönkrement, mert a krumplin kívül semmit sem szoktunk permetezni, 3 éve már azt sem! Tavaly vásároltam különböző fajta babokat, de hiába adtam érte horribilis összeget, annyit nem szedtem le róla amit ültettem! Egyedül a méteres bab volt jó, de az is tavaly előtt, a tavalyi már nem volt olyan bőtermő, idén meg alig bírt kikelni, de csak ül a földnél, el van sárgulva. Most csak a méterest ültettem, és mivel tavaly sikerült pár bokor vajbabot őszre termővé varázsolnom, így úgy döntöttem szintén másodvetésbe megy majd a vajbab, hátha akkor lesz belőle valami.

Mostanság a cukkinival kezdek úgy járni, hogy hiába van sokféle különböző helyről beszerzett magom, termés alig akad. Gazdaboltba, bevásárlóba, neten, magcserébe mindenhonnan van magom,

de pl tavaly csak a magcserés gömb volt szedhető, a többi csíkos, zöld, sárga, mind tönkrement.

A vizeletről Én a komposztra öntve olvastam, az ázalékba nem öntök, elég büdös az anélkül is, pláne, hogy már 2 éves!

Nekünk régen minden évben ősszel szántott, tavasszal rotált kert volt, így nem lehetett vegyes ágyásokat alkalmazni, elég volt a trakinak a nagy diófákat kerülgetni.

Most, hogy elköltöztünk, és eddig még a kert nem nyerte el végleges formáját, a virágok közé ültetek, és egyre jobban tetszik ez a vegyes kusza kép, holott nagyon kockult életem volt.

A hatalmas kertben minden tömegekben volt ültetve, nem voltak itt-ott elszórtan kisebb vegyes ágyások. Most egyre jobban kezdek ezekbe beleszerelmesedni!  Az angol kert kezd beszippantani, csak azzal a különbséggel, hogy haszonnövényeket is rakok a sok vegyes növény közé, és próbálom amennyire csak lehet a növénytársítást alkalmazni!

Ránézésre minden összevissza, de háttérben ott a rendszer a káosz felett :))

Előzmény: képbíró (94603)
55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94614

Perplexity keresése alapján:

A rukkola vetés után már 2 héttel történő magszárba szökkenésének (felmagzásának) fő oka a növényt érő stresszhatásokban keresendő, amelyek közül a leggyakoribbak:

• Magas hőmérséklet és hosszú nappalok: A rukkola hűvösebb, tavaszi vagy őszi időszakot kedveli, melegben és hosszú nappalok mellett gyorsan felmagzik67. Ha túl korán (március/április) vagy túl későn, a nyári nagy melegben vetjük, a növény hajlamos lesz a gyors magszárképzésre37.

• Vízstressz: Egyenetlen vagy nem megfelelő öntözés, túl száraz vagy túl nedves talaj szintén serkentheti a magszárképzést24.

• Tápanyaghiány: Ha a talaj nem elég tápanyagdús, a növény szintén hamarabb befejezi a vegetatív növekedést, és magszárat hoz47.

• Fajtatulajdonság: Egyes fajták eleve hajlamosabbak a gyors felmagzásra, különösen, ha nem a megfelelő időszakban vetjük őket2.

Hogyan lehet megelőzni a gyors felmagzást?

• Megfelelő vetési idő: A rukkolát kora tavasszal vagy nyár végén, ősszel érdemes vetni, amikor hűvösebb az idő, és rövidebbek a nappalok67. Kerüld a nyári nagy meleget, mert ilyenkor szinte biztosan gyorsan magszárba szökken.

• Folyamatos vetés: Ha egész szezonban szeretnél friss rukkolát, 3-4 hetente vess újabb adagokat, így mindig lesz zsenge növényed3.

• Kiegyenlített öntözés: Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, de ne legyen túl vizes vagy kiszáradt45.

• Tápanyagdús talaj: Ültetés előtt javítsd a talajt komposzttal vagy érett trágyával, hogy a növény megfelelő tápanyaghoz jusson47.

• Árnyékolás: Nagy melegben árnyékoló hálóval csökkentheted a hőstresszt, így lassítható a felmagzás folyamata2.

• Fajtaválasztás: Válassz kifejezetten tavaszi vagy őszi termesztésre ajánlott fajtákat, és mindig a megfelelő időben vesd el őket2.

Ha már megjelentek a magszárak, azokat vissza lehet csípni, de ez csak ideiglenesen lassítja a folyamatot2. A legjobb megoldás a megelőzés, a megfelelő időzítés és gondozás.

Összefoglalva: a rukkola gyors felmagzásának fő oka a meleg, hosszú nappalok és a stresszhatások. Megelőzhető a vetés időzítésével, folyamatos vetéssel, kiegyenlített víz- és tápanyagellátással, valamint árnyékolással

Előzmény: AmazingGecko (94612)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94613

Teljesen normális dolog pohárban előnevelni. A lényeg, hogy erősödjenek meg rendesen, így amikor kiülteted, a lóbogár, csiga stb. ha bele is rág, már nem tudja tönkretenni a növényt. A kisebb károkat a nagy, erős növények túlélik.

Előzmény: 55judit (94611)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94612

Tudom béna vagyok, de nem megy a rukkola termesztés. Vetés után 2 hónapon belül szárat növeszt és virágzik. Levél alig van. Csípjem visza rendszeresen vagy vessem újra kéthetente, hogy mindig legyen friss levél?

55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94611

Én is a csigék miatt nevelek ubit, cukkinit, dinnyét pohárban. Most is indítottam uborkát, hátha valamelyik vetésből lesz valami.

Előzmény: CBNora (94610)
CBNora Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94610

Én tegnapelőtt ültettem ki a tökféléket. Nem is vetettem korán, nem számít olyan sokat az az egy-két hét különbség, és nem vénülnek el a cserépben melegre várakozva. Most már kint is rendesen fejlődhetnek tovább.

Tökféléket csak palántáról tudok nevelni, különben lerágják a csigák. Pár levelesen kiültetve már meg szoktak maradni.

Előzmény: Belohin (94607)
55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94609

Tököt nem vetettem csak cukkinit. Nagy termés még nálam sincs. De hát még csak júni. 1-e van. Egyszer főztem cukkini krémlevest, és esténként szoktam nyersen a kicsiket elcsemegézni. Eddig 2-t.

Legszebb a paradicsom. :) Már szépen nőnek a szemek némelyik fajtánál.

lahuba Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94608

Ez érdekes.

Nálam is torz levelűek a főzőtökök, viszont a cukkinik viszonylag szépek.

Kissé elsiettem a kipalántázásukat, de hát ki számított ilyen májusra?

Sokáig nem is nőttek, inkább csak senyvedtek, most már látszik, hogy javul a helyzet.

Ja, és úgy tűnik, hogy a torz levelűek tetűvel fertőzöttek, lefújtam őket pirimorral, meglátom, segít-e, vagy újravetés jön...

De az sem jó, ha egy ágyásba időeltolódással vetünk, mert az idősebb úgy el tudja nyomni a későbbit, hogy semmi sem lesz belőle.

Belohin Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94607

Idén a melegigényes kelésű növények elég hátrányos helyzetűek voltak ezzel a májussal. Nekem a tökökkel gyűlt meg a bajom; főzni való a mai napig sincs, valószínűleg vennem kell másik magot. De ami kikelt, annak is torz a levele. A sikerrel átteleltetett harangpaprikának is. Pedig bent nem valószínű, hogy vírust kapott volna. Meglátjuk, milyenek lesznek a melegben. Már kezdődik. Átmenet nélkül.

A bolti magok nem mindig hitványak, csak kiszámíthatatlanok. És helyben csak egy-két forgalmazótól tartanak, ha mást szerenék, járhatok utána, vagy fizethetem a szállítási költséget.

55judit Creative Commons License 2025.06.01 0 0 94606

Kertem a pusztulat szélén. Alul  vakond, felül atka, tetű. Mindenből a lehető legtöbb.

CBNora Creative Commons License 2025.06.01 0 2 94605

Nekem a teszkós magok prímán ki szoktak kelni. Néha előfordul, hogy valamelyik mag nem jól kel, de legtöbbször nincs velük gond, ha frissek.

Egyébként sok silány dolgot árulnak, olyat is, amin látszik, hogy aki tervezte, majd gyártotta, soha ki nem próbálta, de pont a magok szerintem nem olyan rosszak.

Nagyon sok növényt fogott magról nevelek, de a boltiak is rendesen kikeltek.

A zöldbabnak lehet, hogy hideg volt még a talaj.

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.31 -5 1 94604

Szia! Abszúlut osztom a véleményed, minden bolti árú hitvány és csak a profit számít a minőség huszadlagos. Én is most vetettem zöldbabot harmadszorra egy sor (15 fm) 2700 Ft. és az előző két vetés nem kelt ki. Kíváncsi vagyok a harmadikra mi fog belőle kikelni. Szóval nem vagy egyedül, agyon van vágva a kiskerti termelés, csak a multik tudnak minőségi vetőmaggal dolgozni. Szóval ki van ez találva, vedd meg az egészségtelen árút tőlük erre megy ki a játék. A legnagyobb baj az, hogy a nagy kereskedelem a külföldi multik kezében van és nincs lehetőség alternatív beszerzésre. Köszönjétek meg Antall Józsefnek és Horn Gyulának akik idegen multik kezére átjátszották a kereskedelmi hálózatokat.   A helyzet elég reménytelen.

Előzmény: képbíró (94603)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 3 94603

Elmondom, mi a bajom. Változik a világ, minden szart ránksóznak. Évekkel ezelött vettem csiga elleni biovédelmi kék granulátumot. Nem elég, hogy a hajnali pára eláztatta, de betettem egy üvegbe 2 csigát, megszórtam öket, 2 nap mulva agyon kellett csapnom.

Vagy a Lidlis fóliasátor, ami az elsö szeles napon összeomlik... Voltam kertész csoportokban, ott irták, de kiléptem, mindböl.

Egyik szomszéd sosem jár ki-évente 2x, leszedik a hullot gyümölcsöt-lenyirják a füvet. Másik permetezett. Aztán rájött, hogy ugyanannyi gyömölcse van, mint a másiknak, és se munka-se pénz. 3 éve nem permetez.

De más téren-eladják a szűrt csapvizet, dobozba, Floewater néven, drága reklámmal, minap már 50 ft volt a félliteres a DM-ben. 

Imádom a kertész influencereket, McNemy-t, Borbást, 3 órás kertet. full kamu, mind. Ök is eladni akarnak, semmi mást.

Mindenki hülyének néz...

Komposzt-konyhai hulladék, fúkaszálék, faágak, szalma. A lényeg-hogy levegözzön, ne legyen anaerob, mert akkor berothad.

2 helyen komposztálok-azaz-2 éve van egynek, kb 1 köbméter, nekem elég.

Szalmamulcs-megtartja a nedvességet. És ez most-nagy probléma. Esövizet fogok, és 5 e ért hoz a szomszéd egy kis kocsi trágyát összel.

NEM terem meg minden, az csak az influenszereknél. De már tudom, mi az, amivel foglalkoznom kell.

Ja...rengeteg a szutyok, csiraképtelen mag...

Diverzitás-minden össze vissza van. Ágyásszegélynek menta, citromfű, sarkantyu, levendula. Igy nem megy be a tarack. 

Rengeteg hagymám van-de hagymalégy alig. Tucatjával van ültetve, 1-2 csoport megfertözödhet, a 90 % megmarad.

Viszont hálóznom kell. Mindent kiöl az uv.

Kinézetre-borzalom :-) Káosz.

A pisit tul komolyan vettétek-nem sok kerül az ázalékba. 

Előzmény: piro para (94601)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94602

Márciusban vetettem rukkolát, de már virágzik... Ez normális? Vágjam vissza?

piro para Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94601

Tavaly kora tavasszal egy főkertész tartott előadást, és amikor kérdeztem, hogy mennyi időközönként adnak tápoldatot a palántáknak,

azt mondta Ők nem adnak mesterséges anyagot a növényeknek. Csodálkozva néztem rá, és kérdeztem, hogy wuxalt nem használnak? Azt mondta, hogy csak ázalékkal öntözik a növényeket!

A fóliában szalma mulcs volt, és komposzt dombok voltak a kert szélén.

Biodiverzek!

Jó lenne ezt meglépni, mert horror összegekért mérik a tápoldatokat, és bár a saját komposztban összetétel szinten nem tudható, hogy mi milyen arányban van,

de legalább tudod, hogy Te mit tettél bele:) és egyébként meg azt írnak a csomagolásra amit akarnak, nem hiszem, hogy ezeket a forgalomba lévő földeket annyira ellenőriznék.

Már többször írtam a Jó Földről, azt írták, hogy a bele ültetett növényt 2-3 hónapig nem kell tápozni, akkor abban mennyi lassan lebomló műtrágya van?

A vizeletről olvastam, csak azzal az a bajom, hogy milyen lehet az összetétele, ha rendszeresen gyógyszert szed valaki? Annak a vizelete lehet nem pont komposzt kompatibilis.

Előzmény: képbíró (94597)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94600

Mostanában a vizelet mintához kémcsövet adnak. Na, férfiként abba se egyszerű célozni. 
A nők a kis poharakat elhordták víz automatáról. Nem volt nehéz kitalálni, mi célból.

Előzmény: CBNora (94587)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94599

Azt azért nem :-) 

Előzmény: 55judit (94598)
55judit Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94598

Hát akkor pisilj rá és el van intézve!😀

Előzmény: képbíró (94597)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94597

Senkit nem akarok meggyözni. Mindenki ugy kertészkedik, ahogy szeretne. 

A tápoldat-egy higitott mütrágya. Nitrogént, magnéziumot, stb tartalmaz. Ezek vegyi uton elöállitott, nagyüzemi anyagok.

Persze, van gilisztakomposzt, annyi minden. A baj velük, hogy a növény közvetlenül fel tudja dolgozni, gyengül az ellenállóképessége, nem kell vele "dolgozni" 

Mint a nagygazdaságokban. Szántunk-műtrágyázunk-aztán gyom-és rovarirtunk, permetezünk-mert nincs ellenállóképesség.

De ez csak egy vélemény, nem vagyok szakember.

Egyszerüen nem hiszem el, hogy az obi polcról levett bármi- természetes dolog lenne. Egy idö után-kristályosodnak. Az nem természetes folyamat, egy természetes anyagnál. Az megbüdösödne inkább.

Előzmény: 55judit (94595)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94596

Az egyik helyi gazdaboltban van 999 ft-os 50 literes virágföld (kétféle is). Egész jó a minősége. Mármint az összetételéhez nem értek, de szép fekete és jó az állaga. Kerti földdel és kávézaccal keverve teljesen jó.

Az 50 literes virágföld súlyra hány kiló lehet? Nem tudom megmérni, mert olyan nehéz, hogy nem tudom felemelni.

55judit Creative Commons License 2025.05.31 0 1 94595

Tápoldatról írtam, ami teljesen vegyszermentes. A növények által könnyen felvehető formában ásványi anyagokat tartalmaz. Akár hiszel benne, akár nem, ez van. De a palántáknak kezdeti szakaszban erre sincs szükségük. Elég egy jó minőségű virágföld.

Előzmény: képbíró (94594)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 -3 0 94594

Nem használok vegyszert. Én a bolti "bio" dolgokban sem hiszek. Milyen bio, amit a BASF gyárt, ami anno mérgesgázt a frontra...

20 literes vödörben, sok csalán, és gyermekláncfű gyökérrel, ehhez mennek az adalékok, hamu-vizelet.

A vizelet tartalmazza azt, amit a műtrágyák. Nitrogént, foszfort, káliumot

Abban igazatok van, a sóval vigyázni kell. 

Évek óta használom, nyilván levélzöldségre, ujhagymára nem.

Előzmény: 55judit (94588)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94593

Lehet nem voltam világos, természetesen higitva. De trágyát is használunk, abban is van vizelet , föleg a mélyalomban.

Előzmény: 55judit (94586)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94592

Ilyenkor 35 centis palántákat felnyurgulva a legnaposabb ablaknál forgattuk, mert a fény felé elhajoltak. Ilyen nyeszlettek még nem voltak. Talán a virágföld?....ebbe lettek vetve.

Előzmény: AmazingGecko (94581)
CBNora Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94591

Mi a szilárd terméket lehúzzuk a vécébe, lehetőleg rögtön, ahogy keletkezik, az nem megy a kertbe. Az alom jól csomósodik, a nedves rész egyben kiszedhető, ez hasznosul trágyaként.

Előzmény: AmazingGecko (94589)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94590

Sóban gazdag táplálkozásunk miatt az emberi vizeletnek magas a nátriumtartalma, ami nem tesz jót a növényeknek.

Előzmény: képbíró (94585)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94589

Macskaalomhoz a szomszéd utcában lakó asztalostól veszem olcsón a fűrészport.  Ezer ft/zsák. Használat után a komposztdombra teszem, de sose a legtetejére. Mindig beleásom kicsit. Így gyorsabban lebomlik és a szaga se érződik. Vétek lenne a kukába tenni, hisz a 90%-a faforgács. A maradék 10% is természetes anyag.

55judit Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94588

Én se variálnék, könnyen baj lehet belőle. Csupán tápoldattal is szépek a palánták.

CBNora Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94587

Palántáknál semmiképpen nem alkalmaznék se hamut, se pisit (ez nőknél egyébként is faksznis). Kis pohár, nehéz eltalálni az adagolást. Persze kannában bevált koncentrációban hígítva talán elmegy, de egyszerűbb a tápoldat, aminek a flakonján mindig ott van az adagolás, nehezebb elszúrni. És egyszerre vagy az egyik, vagy a másik.

A használt macskaalmot (fából készült lebomló alom) én is fölhasználom trágyázásra, de sose palántákhoz.

Előzmény: 55judit (94586)
55judit Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94586

A fahamu lúgosít. Van erre szükséged?

A vizelet terápia létezik daganatos betegségek alternatív kezelésében is, de úgy mint itt, szerintem a növényeknél is fontos a hígítási arány. Lásd: kutya lepisil egy növényt, az kipusztul.

Előzmény: képbíró (94585)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94585

Lomtrágya jó. Kis fahamu bele. Szentségtörés, de Gyulai professzortól tudom-érdemes belepisilni  :-) Amikor még fejlödik...

Előzmény: 55judit (94579)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94584

Tejas permet rulez. Szódabikarbónás is. Ezt a kettöt használom.

Hibiszkus volt, hogy teljesen fekete. Zöldségeket nem bántják.

Előzmény: piro para (94582)
képbíró Creative Commons License 2025.05.31 0 0 94583

Épitettem tavaly kis keltetöt. kb 1 nm. Az alja impregnált osb, a felsö részepolpropilén. (igazából tömör műanyag, bontva vettem) Van ajtaja, teteje levehetö. Vettem bele palántát, de amit vetettem, utolérte, már ki is került. Powerbankról megy benne egy diszkófény-temu-s. A fútés, gyertya, felette egy cicakonzerves doboz. 16-22 fokra melegszik, kinaiból, 660 a nagy gyertya, 3-4 napig ég. paprikán már majd centisek a kis paprikák, uborka virágzik., már kinövi lassan, pedig majd 2 m. magas. Lassan lecsavarozom a műanyagot, mert kinö belöle minden-és beporzás is jó lenne, igaz-már nyitva van nappal, oldalt-felöl. Az egész nem volt 30 e-esetleg kicsit több. Fa van alul, arra ment kerti föld, komposzt, palánta-virágföld. a komposztból kelt ki némi gyom, de 2 hét után -gyomlálás-már semmi gyom nincs. 

Március elejétöl lehet bele vetni. A konzervdoboznál jobb a virágcserép, abból is kettö, egy kisebb-egy nagyobb-Felforr rajta a viz.

Előzmény: AmazingGecko (94581)
piro para Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94582

Nálam tavaly a cserepes paprikákon volt sok tetű, és azt olvastam, hogy banánhéjat kell a földre rakni. Szerencsére pont (banán) diéta volt,

napi két-három banán elfogyott, így minden cserépre bőven jutott, nem merek megesküdni, hogy attól, vagy a tejes, - savós permettől, de eltűntek a kis életkeserítők!

AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94581

Ugyanez van nálam is. A legnagyobb paprikák talán 5 centisek.

Előzmény: zsorsz (94578)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94580

Mikramidot kaptak.

55judit Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94579

Biztasd meg őket egy kis lombtrágyával.

Én is csodálkoztam miért nem nőnek az ubik ahogy kéne. Kiderült, hogy annyi tetű van a levelek fonákján hogy egymást tapossák. Néhány éve kaptam egy kis narancsolajat, nem tudom jó-e még, azzal megpermeteztem.

Előzmény: zsorsz (94578)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94578

Ma a balkonba kiraktuk az ubit, parit, paprikákat, pár centis satnyaságok, márc elejétől ekkorát tudtak nőni. Lesz ezekből még valami?

képbíró Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94577

Pontosan. Viszel egy kis ezt azt, ami megterem. Örülni fognak neki.

Előzmény: piro para (94572)
képbíró Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94576

A pálmazsir sokáig megmarad benne (nem olaj-olyan is van, frituolaj) Mosószeres kannát tudsz szerezni, nekem rengeteg van-kb 2 köbméter-hordokkal. Sajnos-egy idö után az uv megeszi, törni fog, mint a ropi...és nem tul sok a mennyiség. Pedig mulcsolom-raselhálózom. Az olaj-zsir tartalmuakat nem ajánlom. Jófogáson vannak möa cefréshordók, 6 e körül. Vendéglátásban dolgoztam. Mindenünnen gyújtöm a vizet, garázs, csür, szerszámos, de van 2 kis ásott medencém. NAgyon nehéz a viz megtartása. Az agyagos talaj is rossz, mert pocsolya marad, és párolog. Junius van, 200 nm sincs amit művelek, de már hoztam vizet kutról, és a szomszéd ülepitöjéböl is kapok. A mulcs sokat segit.A széna üreges, de eg nagybálát macerás szállitani-több száz kiló. A kicsi sem könnyű-ára sincs- de a gazdák nem adnak szivesen 3-4 bálát.

Előzmény: AmazingGecko (94569)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94575

A bazsalikom nekem nem szokott kikelni. Lehet, hogy fényre csírázik és nem kéne földdel takarni?

kobold62 Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94574

Ilyen:

Előzmény: kobold62 (94573)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94573

Hallod. Bemész egy LIDL-be. Ott a vágott virágok, kb 10-12 l.-es fekete vödörben vannak. Szólsz egy eladónak, és annyit kapsz amennyi kell. Igaz vékony falu, de a célnak megfelel. Az aljára meg fúrsz lyukat. Oszt csókolom. Nem kell ezen annyit görcsölni.

piro para Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94572

Ha a helyi óvodába, iskolába, vagy bárhol közüzemei étkeztetésben, étteremben dolgozó ismerősöd van,

akkor azok tudnak számukra 1x használatos műanyag vödröket, vagy fém nagy konzervdobozokat adni.

De ha festő ismerősöd van, az meg tud szerezni minden méretű festékes vödröt.

Pár éve amikor festettünk, + a házat dryvitozták, napi szinten 3-4 vödröt vitt el a festő.

Előzmény: zsorsz (94571)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94571

Ezt találtam, Bajna nincs messze, fehér nem tud úgy felmelegedni. 

https://www.jofogas.hu/komarom_esztergom/5l_es_muanyag_vodor_154883630.htm

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94570
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94569

https://www.konigunits.hu/termek/unifryt-palmaolaj-20-l/

Vannak ilyen 20 literes pálmaolajos tartók, csak honnan szerez ilyet az ember? Hacsak nem dolgozik az ember ismerőse pálmaolajat is használó élelmiszergyárman vagy étteremben. Mostanában mindenbe ezt teszik, édességbe stb.

Előzmény: zsorsz (94567)
piro para Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94568

Köszönöm a gyors választ! 

Jobbulást kívánok a feleségednek!

Gondoltam, hogy valami történt, nem fontos a növény, van neked elég dolgod!

Előzmény: vinik táltos (94565)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94567

20db 10-20 literes, 30db 5 literes, horror összeg lenne. Jövőre felhajtott szélű fóliát teszek alájuk, az a legolcsóbb.

Előzmény: AmazingGecko (94564)
55judit Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94566

Sajnálom földim! Feleségednek gyors felépülést kívánok és kitartást a családnak!

Előzmény: vinik táltos (94565)
vinik táltos Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94565

Szia!

Velem nincs gond. Vasárnap a feleségemet baleset érte, nyakig gipszben fekszik, benn vagyok a lakásban, de ma jön a lányom Pestről, felvált. holnap kiásom a növényeket. majd megírom.

Üdv:  Karcsi bácsi.

Előzmény: piro para (94563)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.30 0 0 94564

Nagyobb cserepek alá szükség esetén csorbult lapostányérokat szoktam tenni, de nem szeretem őket. Csúszkálnak rajta a cserepek és mivel lapos, alig van pereme, nem is tud túl sok vizet felfogni. A nagy része mellécsorog.  Inkább megveszem a műanyag cserépalátétet. Nem olcsó persze a nagyméretű, főleg, ha 20-30-40 db-ot kell venni.

Előzmény: zsorsz (94547)
piro para Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94563

Remélem nincs semmi gond, nem vagy beteg, mert a levélre nem jött válasz, és itt sem láttalak jelentkezni!

Előzmény: vinik táltos (94498)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94562

Ja és mulcsolom őket.

Előzmény: zsorsz (94561)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94561

A zsákok alá a fóliát nehéz lenne, az 5 literest (30db) az új sort már 2 centire fúrtam. Az ubik lesznek benne és a leírásban sekély gyökér, napi 2szeres locsolás ajánlott.

Előzmény: CBNora (94559)
CBNora Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94560

És attól is függ, előzőleg mennyire volt kiszáradva a talaj. Ha nagyon, és tőzeges a föld, van, hogy átfut rajta a víz, anélkül, hogy rendesen beszívódna.

Mindig vannak cserepes zöldségeim, így valószínűbb (nem biztos), hogy nem rágják le a csigák. 5 literes edényhez kell az alátét, különben naponta többször kell öntözni.

Előzmény: CBNora (94559)
CBNora Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94559

Azért ez erősen időjárásfüggő, és ahogy a növény nő, változik.

Inkább csináld meg azt a fóliaalátétet.

Előzmény: zsorsz (94556)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94558

Majd elválik, még tapasztalom, kérdések még lesznek. Köszönöm!😀

Előzmény: öreg_néne_b (94557)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94557

Sok sikert hozzá! :D

Előzmény: zsorsz (94556)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94556

Az optimális vízmennyiséget nem olyan bonyolult kitapasztalni. Pl: 1l kifolyott, hoppá, kicsit vissza, nyóc deci nem folyott ki. Hurrá!

Előzmény: öreg_néne_b (94555)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94555

Akkor a magasabban lévő furaton kifolyó víz hová lesz?

Előzmény: zsorsz (94554)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 -1 0 94554

Nem figyeltél Bőrzeke! Nincs alátét.

Előzmény: öreg_néne_b (94552)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94553

Volt egy tervem, 50cm széles fólia csíkot végig alájuk tenni, a széleket felhajtva hogy a víz megálljon benne, de a sok munka mellett nem vacakoltam vele.

Előzmény: CBNora (94551)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94552

Ha az alját fúrod ki, akkor a föld vissza tudja szívni a vizet az alátétből. Ha magasabban, akkor nem.

CBNora Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94551

Az nekem is gond, hogy a cserépalátét drága. Ráadásul az itteni gazdaboltban nem lehet jófajtát kapni, csak vékony, dizájnos darabokat. Vettem párat, hamer eltörnek és nem is fér bele annyi víz, mint a normális, merőleges oldalú típusba. Gondolom, internetem lehetne rendelni.

Nagyon nagy cseréphez, vödörhöz jó a műanyag lavór, az talán olcsóbb, de zömmel ronda.

Szerintem az uborkának jó lesz a följebb fúrt vödör, nem fog kirohadni, csak nyáron, mikor nagyon meleg van és az uborka már nagy, kevés lehet az 1 cm víztartalék.

Belohin Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94550

Valami rövid tenyészidejű paradicsom még szóbajöhet. Paprikát én már nem vetnék.

Előzmény: AmazingGecko (94545)
beetee Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94549

nekem 10+ éves volt, mikor nekiesett a fejsze a tövének. 

Sok négyzetmétert befutott, több méteres hajtásai voltak évente, virágzott is mindig, de talán ha 4-5 termést adott összesen. 

Azon a területen egy Hayward-Tomuri ennyi idő alatt egy tonnát adhatott volna... 

Megéri tartogatni? Nem.

Előzmény: AmazingGecko (94544)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94548

(Ez is öntermő)

Lehet, hogy mégsem?

Előzmény: kobold62 (94546)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94547

Alakul a balkonkert (18m3), a parik 10l, a paprikák 20l zsákokba, az ubiknak sikerült 5l vödröket szerezni. Ami a gond, ha finoman locsolom is, alul a víz egy része elfolyik, a tálca nem olcsó. Mivel az ubikat sűrűbben kell locsolni a vödröket nem alul fúrom ki, hanem oldalt alul, így egy centi vízréteget megfog, ami gyorsan elszivárog, remélve hogy gyökérproblémát nem okozva.

Érdekelne a véleményetek?

kobold62 Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94546

Nálam tavaj volt először virág rajta, de eldobta. (Ez is öntermő) Xart sem ér.😁🤣 Az asszonypajtás rendelte, nem hallgatott rám, hogy nem lesz jó. (de legalább van) 

Persze ő csak akkor jár a kertben, ha már pirosodik a színe a terméseknek. 😂 Pedig falusi lány a lelkem.

A fügét is elültette a keritéstől kb. 0,5 m.-re. Mondom az megnő. Jó lesz az ott. Aha. Most féloldalasan nő így kb 3 m.-magasságban. 😂

Tehát még nem termett a kiwim, ill. a kiwije. (szerintem nem is fog) De VAN-van-van. 🤣 Viszont szépen nő. Jól érzi magát.

Előzmény: AmazingGecko (94544)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.29 0 0 94545

A mai napon (május 29) lehet még paprikát, paradicsomot vetni? Vagy már nem lesz belőle semmi?

AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94544

És durván hány kilót terem nálad egy tő?

Van egy tő Jenny öntermékeny kivim is, kb. 3 éves, mármint azóta van nálam, szóval 4-5 éves lehet. Soha egy szemet nem termett még. Mindenki panaszkodik erre a fajára, hogy jó, ha 1-2 szemet terem évente. Mi okozza ezt?

Előzmény: kobold62 (94543)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94543

Én néhány éve ültettem át. (még a kezdeti időben) Kb. 40 cm. mélyen is volt gyökere amit kiszedtem.  Kapálni nem szoktam, hetente kap 1-2 locsoló vizet. Igaz szalmázva van, no meg talán a képen lászik a szomszéd bambuszrengetege. 😁 Annak a lehulló levelei teljes múlcstakarást végeznek. Kiszáradás veszélye nem áll fent. A napsütés az más kérdés. Lassan banánra meg kokóra kell átállni.🤣 (és fog dőlni a lé 🤔😁)(

Előzmény: beetee (94542)
beetee Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94542

Mondjuk erdei futónövény volt eredetileg, tehát a tűző napot nem szereti. Nálam a totál napnak kitett felső levelei le is szoktak pörkölődni a mostani nyarak UV-iben.

És a gyökere sajnos nem igazán tudja, hogy lefelé kell menni. sekélyen, oldal irányban terjed. Ez két dolgot jelent... 1. nem nagyon tolerálja a töve elég nagy környékén a talajművelést (ásást, kapálást) 2. ha gyorsan kiszáradó a talaj, és nincs vízutánpótlás, akkor ez meg is látszik a növény lombján és hozamán is.  elég erőteljesen.

Eredeti élőhelyén ugye csapadékosabb a klíma, meg árnyékolt erdei, kevésbé kiszáradós a talaj.

Előzmény: kobold62 (94541)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94541

Nem kell túlgondolni. Ez a növeény kinában ugyan azon az éghajlati övön terem, mint ahol mi vagyunk. Olaszban kicsit jobb a helyzet, a melegebb éghajlat miatt, de itt sem gond.

Előzmény: AmazingGecko (94539)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94540

Az nem árt semminek sem. 1-1 lapáttal mélyebbre, majd rá föld és úgy ültess. Locsold be a gödröt is előtte, majd ültetés után is.

Előzmény: AmazingGecko (94539)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94539

Köszi!  Érett trágyát tegyek alá? Mennyire szereti a trágyázást?

Előzmény: kobold62 (94536)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94538

összeszedi a cserebogár pajorokat.

A vakond ugyan nem eszi a gyökeret, de járatkészítés közben elvágja azokat és ezzel több kárt tesz, mint az egy helyben éldegélő pajor.

Előzmény: alfi13 (94534)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94537

Tavaj előtti kép. Már nem így néz ki. 😁🤣

Előzmény: AmazingGecko (94535)
kobold62 Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94536

Nálam is így van. Egyik oldalról éri a nap. De!

Mivel futó növény, erős támrendszerre lesz szükséged. Arra szépen fel lehet vezetni, de magától is rátekeredik. Nem ferdülnek el.

A mélység nem számit. Én kb. 15-20 cm. mélyre raktam. Majd lemegy a gyökere. Semmi para.

Előzmény: AmazingGecko (94535)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.28 0 0 94535

Tavasszal vettem Hayward kivi töveket, még cserépben vannak. Milyen helyre ültessem őket?

Kinéztem egy helyet, de ott csak egyik oldalról süt a nap. Félek, hogy esetleg elferdülnek a tövek a nap irányába. Vagy hülyeséget írok?

alfi13 Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94534

A vakond ellen csak egy megoldás van ha a kert azon részét ahova nem szeretnétek látni valamilyen talajfertőtlenítővel megszórni, mert amig talál magának táplálékot addig nem fog elmenni. Mindent kipróbáltam elektromos riasztók, karbid,  élve fogó csapda semmi nem vált be. Én csak a konyhakertből tiltottam ki a kert többi részén békén hagyom a gyümölcsfák környékén kimondottan előnyös mert a járatain keresztül a csapadék könnyen eljut a gyökerekhez összeszedi a cserebogár pajorokat.

Belohin Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94533

A tengerimalac egy fess állat, és mivel növényevő, nagyobb probléma nem lehet vele. A nyulat is meg lehet enni. Inkább az a dolog aggályos oldala, hogy a rossz nyelvek szerint mindenféle egyéb hasonló méretű rágcsálót is rásózhatnak az emberre cui-ként. És pl. a patkány már nem annyira kívánatos...

Előzmény: eeddie (94531)
homerx Creative Commons License 2025.05.27 0 1 94532

humd be a szemed, 'szt ugy falatozgasd. gondolj arra, hogy macka :)

Előzmény: eeddie (94531)
eeddie Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94531

Erről az jut eszembe hogy Peruban a tengerimalac kedvelt csemege. Àllítólag finom (ott él az egyik lányom) de én nem tudom elképzelni hogy megegyem. Már a látvány se biztató. 

Előzmény: zsorsz (94528)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94530

Sziasztok!

Mi a reális körülbelüli ára 5 mázsa lótrágyának, amit házhoz szállítanak kb. 10 km távolságból? Hogy milyen minőségű, azt nem tudom, de tegyük fel, hogy érett.

zsorsz Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94529

Sörösüveg nem volt sikeres, a leírás szerint állítólag ahogy a szél tutullózik az üveg szája körül, azt a vakond nem szereti. Próbáltam borsodi, dreher, sopronival, egyik sem vált be.🤨

Előzmény: Belohin (94527)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94528

Tepsiben só, bors, rozmaring, egy késhegynyi kakukkfűvel ízesítve, fokhagymával spékelve, bő zsírban sütve nem lehet az olyan rossz.🤪

Előzmény: Belohin (94527)
Belohin Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94527

Az én készülékem random generál mindenféle kuruttyoló, vijjogó hangokat. A leírása szerint a kertbe nem szabadna betenniük az ásólábukat, ső, még a szomszéd fél kertje is a hatósugár része. De ezek a dögök szerintem analfabéták, vagy legalábbis diszlexiások, és nem olvasták a leírást. Tojnak rá, illetve túrnak a kertben.

A szél keltette zajokat valószínűleg még könnyebben megszokják, olyasmi akár a természetben is létrejöhet.

A Stardenburdenhardenbart-ok néha fognak, de mégcsak meg sem ölik, játszanak vele. El kellett vennem, hogy exportálhassam...

A ragadozók nem igazán szeretik, talán a számukra is rossz ízű. Olvastam valahol egy őrült fickóról, aki mindenféle állatot végigkóstolt, és szerinte az egyik legrosszabb volt.

Előzmény: s51es (94524)
55judit Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94526

Sok éven át próbáltuk elriasztani a vakondokat minden létező módszerrel sikertelenül. Utolsó próbálozás egy tűzoltó sziréna leásása volt a kert közepén, ami bizonyos időközönként szirénázott. Ha megszólalt, méterekkel arrébb is éreztem hogy rezonál a föld alattam és hallható volt a ház előtt is. Kb. 2 hét elteltével közvetlenül a sziréna mellett is dúrt. Ekkor adtam fel a riasztást.

Előzmény: Belohin (94520)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94525

Házfelújítás után eltakarítottam a sittet, építőanyag maradékot, stb. elegyengettem a terepet, bevetettem fűmaggal. Azelőtt nem láttam itt vakondot, de beköltöztek, szanaszét túrták az egészet, egy kerti asztalt nem tudok úgy letenni, hogy ne billegjen... :(

Előzmény: trakisbandi (94523)
s51es Creative Commons License 2025.05.27 -4 0 94524

PET palackos szélforgók. Szára leviszi a zajt a földbe, zavarja a vakond hallgatózását, csendesebb helyet keres. Gyakorlatilag költség nélküli, többet telepítve hamar odébb áll. 

trakisbandi Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94523

Nálam ez a szem... talán sportcsarnokot épít, mert fél méterenként túr egy talicska földet, fényes nappal.

Hagymát, borsót , mindent kiforgat. A szomszédban füves a kert, egy túrás nincs.

Előzmény: Belohin (94520)
piro para Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94522

Levél ment.

Előzmény: vinik táltos (94498)
piro para Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94521

Nálam nem fog, mert  a tavaly tavasszal, és az ősszel ültetettet is tövestől szedtem ki, és újat ültettem.

Előzmény: zsorsz (94499)
Belohin Creative Commons License 2025.05.27 0 0 94520

Idén meg vannak veszve a vakondok, tele van a kert túrásokkal. Az elmúlt években úgy tűnt, hogy a hangicsálós riasztó legalábbis csökkentette a motivációjukat. De most pont a közelében dühöngenek legtöbbet.

Előzmény: trakisbandi (94519)
trakisbandi Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94519

Azért ezt az állítást meg kéne gondolni, mikor legálisan vehetsz vakondriasztót !

Vettem én is.

No most voltam a frissen ültetett paradicsom palántáimnál, a vakondriasztót  napelemes akkuról táplálom az a fehér vezeték, hogy éjszaka is működjön.

Az a bizonyos néhány centire megközelíti a a szerkezetet, úgy látom nem leszünk barátok!!

Előzmény: öreg_néne_b (94511)
beetee Creative Commons License 2025.05.26 0 1 94518

Ennek hatása abból áll, hogy a palack szája feletti szél vagy légmozgás azt a klasszikus búgós hangot adja, vagy csak egyszerűen felerősít minden környezeti zajt, mint egy régi nagyotthalló tölcsér.

A vakond meg pont a hallásával vadászik, mert a járataiba bekeveredő lárvák, giliszták hangjára indul el. 

Mivel zavarja a palack hangja... Elköltözik az urban leged szerint... 

Gyakorlatilag meg szerintem eltömi a palackos járatot, a többit pedig vígan használja.😃

Előzmény: 1realista (94516)
CBNora Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94517

Ha nincs rajta a matrica, akkor nem visszaváltható.

Előzmény: 1realista (94516)
1realista Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94516

A Google bán azt olvastam hogy sörös üveget földbe ásva {félig} hatékony lehet. 

A régi pezsgős palack is jó lehet. 

Ha valaki tudja visszaváltható e? 

Legyenszives írja meg! 

Köszönöm 

Ezeken nincs még 50 ft ős matrica. 

Belohin Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94515

Mekkorák azok az egerek??

Előzmény: zsorsz (94514)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94514

Saroltának gratula, itt csupa fajmacskák vannak és félnek az egértől.

Előzmény: CBNora (94513)
CBNora Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94513

Én is úgy tapasztaltam, hogy ha elhordom, egy darabig nem túrja ki újra, legföljebb pár hónap múlva. Ha ültetéskor járat esik útba, akkor odébb rakom a palántát, a járatot békén hagyom.

Betaposni nem érdemes, mert akkor újra kitúrja.

Nálunk Sarolta cicánk elég hatékonyan levadássza őket. Megöli, de nem eszi meg, idén már három vakondhullát találtam a kertben. Sajnálom, mert nálunk se okoztak jelentős károkat, de nem tudok mit tenni ellene. 

Előzmény: beetee (94512)
beetee Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94512

nálam is van. de inkább a füves részen turkál, a veteményesbe alig okoz kárt. 

El szoktam hordani a kupacokat, aztán egy idő után meg is szokott szűnni az új túrás. 

Valószínű kialakítja magának a föld alatti járatrendszerét, aztán onnantól csak ott vadászgat, meg családot alapít, meg tv-zik, és nem kell neki több földet kitermelni.

Elvagyunk egymással. 

Előzmény: 1realista (94510)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94511

Legálisan sehogy, védett, még zavarni sem szabad.

Előzmény: 1realista (94510)
1realista Creative Commons License 2025.05.26 0 0 94510

Új kertészem van.

Hogyan lehet megszabadulni tőle? 

VAKOND a hétköznapi neve. 

Ilyen magot nem vetettem. 

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.25 0 0 94509

Uborkám hálóra futtatva ideális talajban automata csepegtetővel üvegházban. Kicsit később kiültetett saját nevelésű palántával makk egészségesen már teremnek. Ez is csak berakó amit salátának is használunk. Cukkini 12 bokor, rengeteget rakunk mélyhűtőbe ami több száz liter és egész télen az egyik levesnek való megvan, még a tavajiból most is főzünk. Cseresznye viszont nem lesz, csak mutatóban van a fákon, tavaj 50 kg-ot raktunk mélyhűtőbe mellette pedig 15 üveg lekvár is lett. 25-ben ezt sajnálom a legjobban. A heti cyümölcsleves nagyon fog hiányozni.

Előzmény: 55judit (94508)
55judit Creative Commons License 2025.05.25 0 0 94508

Balatonvilágos.

Az uborka berakó fajta - Partner volt és kb. 5 cm-esen vettem le. A cukkini pedig 27 dkg-os. 3 tő van, 1 tövön 1-2 termés látszik, 1 másikon amiről levettem sok kicsi jön egymás után, hímvirág egy se. A 3. tő sokkal nagyobb a másik kettőnél, szinte csak hím virágokat hoz,  most úgy tűnik talán termés is lesz rajta. Striato di Napoli fajta, 1 tasakból valók.  A termések csíkosak, szépek, más közös nincs bennük. Furcsa.

Előzmény: KLM XPS100 (94507)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94507

Melyik részén az országnak mert Zemplénben a szabadföldi uborka lehetetlen, üvegházban már nekem is van. A tépő salátát már egy hónapja fogyasztjuk.

Előzmény: 55judit (94506)
55judit Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94506

Tegnap levettem az első uborkát, ma az első cukkinit!!!😀

A paradicsomok gyönyörűen nőnek, és mától jó időt is kapnak. A tigris dinnyék jól megfáztak, remélem azért lesz termés mutatóban mert nagyon várom.

Belohin Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94505

Eredetileg májusban ajánlották vetésre, de mostanában már áprilisban elő szokott jönni. Szerintem még érdemes, de lassan kel, mert a kemény termésnek fel kell puhulnia a nedvességtől.

Előzmény: zsorsz (94504)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94504

Gondolom a vetésével még nem vagyunk elkésve?

Előzmény: Belohin (94503)
Belohin Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94503

Ha egyszer megtelepedik, elszórja a terméseit, onnantól kezdve csak irtani kell a nemkívánatos helyekről.

Előzmény: zsorsz (94502)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94502

Ezt az újzélandit még kipróbálom.

Előzmény: Belohin (94500)
homerx Creative Commons License 2025.05.24 0 0 94501

en horvatorszagi ettermekben, ha tehetem, akkor a sultkrumpli helyett is mangoldos krumplit kerek.

Előzmény: Belohin (94500)
Belohin Creative Commons License 2025.05.23 0 0 94500

A csalán önmagában túl erős ízű. Engem valahogy a bimbós pöfetegre emlékeztet. Tisztán abból se jó ételt készíteni.

Mángoldot egyszer kóstoltam, de az a kategória, amit akkor eszem meg, ha nagyon nincs más. A kertbe én választom meg, mit ültetek, és biztos, hogy nem a mángold lesz az. Zöldnek legjobban az új-zélandi spenót ízlik, és az nem magzik fel, nem lesz teli tetűvel, nyártól a fagyokig szedhető. Mondjuk, aránylag későn kezdődik a szezonja.

Előzmény: lahuba (94493)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.23 0 0 94499

Tavaly tavasszal vetettük főleg a tikoknak, idén a magszárakat kicsípjük és feszt burjánzanak.

Előzmény: piro para (94497)
vinik táltos Creative Commons License 2025.05.23 0 0 94498

Szia!

Érdekel még a vörös disznóparéj?

Százával jön a földből, most 10 centi körüliek. Ha kell, ások ki cserépbe. Írd meg, ha kell, priviben megbeszéljük

Üdv, Karcsi bácsi.

Előzmény: piro para (94497)
piro para Creative Commons License 2025.05.23 0 0 94497

Mi a labodát jobban kedveljük, sokkal lágyabb (számunkra), kellemesebb ízű mint a spenót.

Csak a kora tavaszi tetű invázióra kell figyelni, mert ha nincs időben leszedve a levél, akkor ellepi a tetű.

Nálunk most sikerült időben szüretelni, mert még csak 1-2 levél csúcshajtásán volt jelen pár darab tetű.

A mángold valóban egy semleges történet, de jó, hogy van, az is egyféle "zöld forrás"

pláne azon okból kifolyólag, hogy egész évben szedhető! 

A világos zöld levelű valamiért nálunk nem fejlődik rendesen, sárga szárú még nem volt,

de a piros szárú kifejezetten dekoratív, szép növény, a kiskertben is egy üde elem,

viszont ősszel nem szabad ültetni, mert a hideg hatására 2 évesnek érzi magát, és magba megy.

(legalábbis most mi így jártunk)

A kínai kelt meg tavasszal nem ültetem többet, mert tavaly is, és idén is magba ment.

De azt nem értem, hogy ha ez így van, és nem Én rontottam el valamit, akkor miért nem írják rá a csomagolásra,

hogy magképzésre hajlamosabb (tavasszal, vagy ősszel).

alfi13 Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94496

Én úgy szeretem a mángoldot hogy nem egyedül készítjük el hanem vegyesen csalánnal spenóttal sóskával kb egyenlő arányba. 

Előzmény: eeddie (94489)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94495

Itt meg szét ázik minden, most is hatalmas zuhi van.

Előzmény: eeddie (94490)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94494

Holnap is mángoldból-spenót lesz, fokhagymás sült oldalassal. Finom.

Előzmény: lahuba (94493)
lahuba Creative Commons License 2025.05.22 0 1 94493

Mi is próbáltuk már a mángoldot, de az asszonynak nem jött be, ahogy a csalán sem.

Mindig azt mondja, hogy ennek nincs is spenót íze... :)

Nagyon finnyás, a spenóthoz van szokva, azt imádja.

Csalánt is csak egyszer próbáltam, tavaszi gombázásnál gomba híján azt vittem haza, és megcsináltam spenót stílusban.

Munkavédelmi kesztyűben szedtem, de még azon keresztül is érződött egy idő után, sokáig égtek az ujjbegyeim utána.

Én nem vagyok válogatós, nekem mindegyik megfelelne, de nejem megbuktatta őket...

Előzmény: zsorsz (94488)
s51es Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94492

Semmilyen íze van, csak valamihez hözzácsapni jó - már szerintem.

De tényleg igénytelen, szapora.

Előzmény: CBNora (94491)
CBNora Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94491

Nálam a főznivaló levélzöldségek közül messze a csalán vezet, a káposztaféléket leszámítva. De az is korán tetvesedik. Előnye, hogy nem kell sokat foglalkozni vele, csak nem kell kigyomlálni és év közben időnként rövidebbre vágom, hogy ne dörgölőzzek hozzá.

Cukorrépám van még a levele miatt, de nem szoktam belőle főzni, csak karácsonyi cukormáz festéknek használom. Egyébként nincs rossz íze, szerintem jobb, mint a cékla levele. Mángoldot még nem ettem, de gondolom, ízre cukorrépa-cékla jellegű lehet, ilyesmiből nem kell több, helyem sincs.

A spenótot nem szeretem.

Előzmény: eeddie (94489)
eeddie Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94490

Azt írja nekem az időkép hogy ma 10 mm fog esni. Bárcsak. Hetek óta nem esett. Eddig csepergett valami, de nincs 1 mm, nem mérhető. A részletes előrejelzésben már nincs ma több eső. Megint hoppon maradtunk úgy látom. Még reménykedhetek a holnapban. Ahol nem locsolunk ott fél méteren is csak por van. 

eeddie Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94489

Màngold nekünk nem jött bw, túl semleges az íze. Évek óta nem vetek. Lehet hogy még kipróbálom újra, hátha megöregedve már másképpen állunk hozzá. 

Előzmény: zsorsz (94488)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94488

Mángold finomabb mint a spenót és nincs vele gond.

lahuba Creative Commons License 2025.05.22 0 0 94487

A korai spenótomat már én is kiszedtem, habár nem őszi vetésű volt, hanem februárban vetettem a fóliába.

Az gyönyörűen hozott, sokszor ettük, és lett lefagyasztva is egy pár adag.

Szabad földre azért tettem, hogy meghosszabbítsam a szezont, de nem sok hasznom lesz belőle...

Nálam a szabadföldi őszi spenót nem szokott jól áttelelni, nagy a kipusztulási százalék, általában pont tavasszal, mikor kezd melegedni az idő.

Előzmény: eeddie (94486)
eeddie Creative Commons License 2025.05.20 0 0 94486

Én már hetekkel ezelőtt kiszedtem a spenótot. Mindig ősszel vetem, akkor még nincsenek tetvek. Sokkal nagyobb leveleket hoz így, többet tudok belőle szedni.

Előzmény: lahuba (94484)
piro para Creative Commons License 2025.05.20 0 0 94485

Régen nálam a matador folyamatosan így járt. Ősszel ültettem, és már kora tavasszal lehetett szedni, de ha bejött a meleg tiszta tetű lett.

Az Új-zélandival nincs ilyen gond, vagy legalábbis nálunk sosem tetvesedett, gondolom azért, mert az meg pont meleg tűrő, de az meg csak nyáron van, illetve a fagyokig.

Nálam most a bordó, és zöld laboda kezd tetvesedni, szerencsére csak a hegye, így ilyenkor vissza szoktam csípni.

Előzmény: lahuba (94484)
lahuba Creative Commons License 2025.05.20 0 0 94484

Van spenótotok?

Nálam borzasztó a kertben, úgy meglepték a tetvek, hogy alig van rajta egészséges levél, az egész össze van pöndörödve.

Nem tudom, mit kezdjek vele, ha permetezem, enni nem lehet.

Máshol nincs ilyen probléma?

1realista Creative Commons License 2025.05.20 0 0 94483

Aktuális e a meggy permetezés csefesznyelégy ellen?

Koszi

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.19 0 0 94482

A tartós hideg is elég, hogy nem jól kössön a fa.

Előzmény: KLM XPS100 (94480)
Belohin Creative Commons License 2025.05.19 0 0 94481

Akkor tényleg a méhek hiányozhattak.

Előzmény: KLM XPS100 (94480)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94480

Nálunk nem volt fagy.

Előzmény: Belohin (94478)
beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94479

Mivel nitrofil növény, egyértelműen nitrogéntrágya.

Előzmény: Belohin (94477)
Belohin Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94478

Nálunk voltak méhek a cseresznyevirágokon, mégis elvétve kötött gyümölcsöt. Szerintem megsínylette a fagyot. A meggy valamivel jobban bírta.

Előzmény: KLM XPS100 (94475)
Belohin Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94477

Érdemes szedni, csak nem a levesbe, hanem a kerti növények gyökereihez. Hálásak érte!

Előzmény: CBNora (94474)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94476

Szépek, egészségesek, erősek. Gratulálok!

Előzmény: CBNora (94459)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94475

Nagy a baj mert méhek se nagyon vannak. Cseresznyefáim a máskor megrakodva teremtek, most itt-ott van rajta pár szem, pedig volt rajta sok virág. 

Előzmény: Belohin (94471)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94474

Azért a birkaszar már eléggé túlérett pöfeteg, azt már nem érdemes szedni.

Előzmény: öreg_néne_b (94473)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94473

De az említett gombásztárs az apró pöfetegeket is szedi, ő szereti.

Előzmény: öreg_néne_b (94472)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94472

Meg ördögszekérgomba.

Előzmény: Belohin (94470)
Belohin Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94471

Olvastam panaszt a méhészektől, hogy nyílik az akác, de a hűvös időben nem termel nektárt. Lehet, hogy ez az illatra is vonatkozik.

Amúgy nekem is az a benyomásom, hogy gyerekkoromban illatosabb rózsákat szagoltam. Az orgonára nincs panaszom.

Előzmény: zsorsz (94463)
Belohin Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94470

Birkaszarral leginkább a mezei szegfűgomba szokott társulni, vagy esetleg csiperke.

Előzmény: öreg_néne_b (94469)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.18 0 1 94469

Egy gombásztársunk a gödöllői reptéren talált száraz birkasz.rt tanulmányozta elmélyülten, hogy milyen gomba lehet... :D

Előzmény: zsorsz (94467)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94468

Juj!

Előzmény: zsorsz (94467)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94467

Mikor gombát talál megkóstolja, aztán a kutyaszarba is beleharap és azzal vigasztalódik hogy de jó hogy nem lépett bele.

Előzmény: CBNora (94466)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94466

Nem ismerem.

Előzmény: zsorsz (94465)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94465

😀 Van a vicc mikor a vak gombázik.

Előzmény: CBNora (94464)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 1 94464

Nem lehet, hogy a szaglásoddal van gond?

Én ezt nem tapasztalom, most is illatos a kert, a kányabangita virágzik, messziről érezni, a fosóka is nagyon illatos volt, mikor virágzott. Illatos rózsáink is vannak.

Mikor covidosak voltunk, 1-2 hónapra eltűntek a szagok, szerencsére aztán visszajöttek. Akkor nem csak az illatok tűntek el, pl. a szarszagot se éreztem, ami nem tűnik nagy veszteségnek, de mégis az, mert a kertben könnyebb belelépni.

Előzmény: zsorsz (94463)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94463

Olyan még létezik, illatos rózsa?…ebben az elfuserált világban lassan semminek nincs illata. Az akác most virágzik, semmi illat, spiria, semmi, az orgonának nyomokban volt valami, a szomszédban a fagyaltól a feleségemnek megfájdul a feje, na annak még van illata.

Előzmény: CBNora (94462)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94462

Szép!

Illatos a rózsa?

Előzmény: zsorsz (94461)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94461

Hogy valami szépet én is tudjak mutatni.

Előzmény: zsorsz (94460)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.18 0 0 94460

Szépek.

Előzmény: CBNora (94459)
CBNora Creative Commons License 2025.05.17 0 1 94459

Paradicsom és paprikapalánták (napközben kint vannak):

Egyebek az üvegházban:

Római saláta:

A magaságyás szélén a tavasszal vetettek vannak, középen a virágzó galambbegy saláta között néhány áttelelt, ezeket sürgősen ki kell enni, hogy az ágyás közepén elférjenek a paradicsomok.

piro para Creative Commons License 2025.05.17 0 0 94458

Köszi! :)

Remélem sikerül, mert már most kezdek besokallni az esti locsolásoktól, és még a paradicsomok 90%-a el sincs ültetve :(

Előzmény: krnemarika (94457)
krnemarika Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94457

Csak locsolgasd, nem megy olyan hamar magszárba.  Szépen fejesedik majd.

Előzmény: piro para (94456)
piro para Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94456

Nekünk is van még 2 kanadai sütőtökünk, de már nincs bennünk lelkesedés irányukba, így az előző héten vásároltam pár narancsot, és egyet narancsos sütőtökdzsemnek el is készítettem, lehet ennek a kettőnek is hasonló sorsa lesz. Nem tudom már mikor, talán 1-2 éve olvastam, hogy melegben kell tárolni a tököt, ha ezt régen tudom, akkor nem rohadt volna meg januárra százas nagyságrendben. Ugyanis régen a kamrában, és fagyokig meg a garázsban tároltuk, és januárra már mind pöttyösödött, és rohadt. Amióta elköltöztünk, nincs ilyen célra melléképület, így az a 2o-3o darab tök bekényszerült a lakásban található spejzbe, ahol 15-18 fok között van a hőmérséklet, és vígan elvannak egy-egy kis méretű műanyag ládában.

Tavaly ősszel akartam adni az unokatesómnak, és azt mondta nem kell, mert még tavalyelőtti van neki. Ő a kazánházban tárolja. Mondjuk, kíváncsi lennék, hogy egy egyéves töknek milyen íze lehet?

Az este kaptam Május királya saláta palántákat, ma kora reggel el is ültettem, de nem tudom lesz-e belőle valami, érdemes egyáltalán locsolni, nem fog rögtön magszárba menni ha jön a meleg? Valaki szokott ilyenkor még palántázni nem folyton ültethető salátát?

55judit Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94455

Azt olvasom, akkor érdemes kiültetni a dinnyét amikor a talajhőmérséklet tartósan megvan 15 fok. Hol van az még? Várunk.

Előzmény: 55judit (94448)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94451

Tegnap 4 fok, ma 13, holnap 2, azután 4, most meg a gombáknak kedvező szemergős, hideg sz.rság. Remélem ahogy évről-évre lenni szokott, cseresznye érésre is ez lesz, hagy rohadjon minden. A hócipő tele van ezzel a szemét időjárással.

Előzmény: Belohin (94445)
CBNora Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94450

Kanadaiból még nekem is van pár darab ép. Szellős helyen sokáig eláll, nem is annyira a hideg a fontos, hanem hogy ne legyen túl párás a helyiség.

Előzmény: 55judit (94444)
CBNora Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94449

Ó, rendszeresen próbálom, rengeteg rovart láttam és fotóztam, ennél jóval kisebbeket is, de ezzel még nem találkoztam.

A gyomlálás tényleg hasznos tevékenység rovarmegfigyeléshez.

Előzmény: Belohin (94446)
55judit Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94448

Nincs mese, kiültetem a pohárban sínylődő dinnyéket. Az Időkép 1-1 fokkal megemelte az éjszakai hőmérsékleteket, most bízom a szerencsében.

taormina001 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94447

Ganajtúrónak látszik.

Előzmény: Belohin (94436)
Belohin Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94446

Próbáld meg négykézláb! :-)

(Éppen gyomláltam...)

Előzmény: CBNora (94440)
Belohin Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94445

Még lehet az jó holnap, holnapután. Megint hideg jön. :-(

Előzmény: zsorsz (94441)
55judit Creative Commons License 2025.05.15 0 0 94444

8-10 fokos kamrában télen. Amint enyhül az idő, nyitva az ablak éjszaka. Ilyenkor is. A Kanadai bírja tovább is, csak most elfogyott. Más fajta előbb elfogy, nem tudom meddig állnának el. 

Előzmény: Gildikó21 (94438)
krnemarika Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94443

Mi is nagyon szeretjük. Télen is nevelgetek nagyobb tejfölös poharakban, s csak úgy a leveleket tessszük a szendvicsbe.

Előzmény: piro para (94433)
krnemarika Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94442

Szívesen! Locsolgasd, s ha kellő távolság van közöttük, akkor nagy fejeket képeznek!

Előzmény: 55judit (94431)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94441

A paradicsom palántákra összemaszekoltam egy hullámpapír takarást, erre 11 fok van regisztálva reggelre.

CBNora Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94440

Még én sem találkoztam eggyel sem.

Előzmény: Belohin (94439)
Belohin Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94439

Állítólag nem ritka, csak valahogyan eddig nem került szem elé. A többéves trágyarakás mellett másztunk össze. (Egyikünk sem futott :-)) Szerintem abban fejlődött.

Az a mezőgazdasági kártétel lehet, hogy nem is ő; nekem a nagyobb cserebogarak gyanúsabbak.

Előzmény: 55judit (94437)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94438

Az igen! Hol tudtad így átteleltetni?

Előzmény: 55judit (94434)
55judit Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94437

Lehet azért nem láttál és én se, mert a mezőgazdasági területeken garázdálkodik jórészt. Azt írják a kukoricában és a gabonában okoz károkat. Hozzád csak úgy betévedett. :)

Előzmény: Belohin (94436)
Belohin Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94436

Találtam a kertben egy igazi idiótát. Életemben először láttam ilyet; most kivételesen bánom, hogy nem szeretem a telefont magammal hordani, tehát nem tudtam lefotózni. Azért aki szeretné látni, a latin névre keresve a képkeresőben van választék: Pentodon idiota. Magyar neve buta bogár. Ártalmatlan korhadéklakó.

55judit Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94435

Én is szedtem le a levelekből, mostanra megint elfonnyadtak. Lehet hogy én is csak a középső 2-3 levelet hagyom meg.

Előzmény: piro para (94432)
55judit Creative Commons License 2025.05.14 0 1 94434

Most sül az utolsó sütőtököm. 

piro para Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94433

Remélem megérjük az őszt, mert minden féle salátából (aminek a magja felelhető a készletünkben), kísérletképpen fogok ültetni,

mert idén nagyon rákattantunk a salátára, és minden reggelinél valamilyen mód az asztalra kerül.

Előzmény: krnemarika (94427)
piro para Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94432

Én ezért azt szoktam csinálni, mármint, hogy ne sínylődjenek, és ne kelljen hosszú idő annak, hogy újra életre kelljenek, 

a saláta, és a karalábé esetében is, max 3 levélig leszedem, mondhatni csak a közepét ültetem el.

Így nem kell felesleges energiát pazarolnia az újraéledéshez, de ha minél több levél marad rajta, több idő kell, hogy újra erőre kapjon.

Előzmény: lahuba (94429)
55judit Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94431

Köszönöm Marika! Reggelre már éledtek valamicskét. Ha nem fejesednének rendesen, akkor is kitart már uborkáig. Azok 1 cm-esek.

Előzmény: krnemarika (94428)
Belohin Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94430

Amilyen telek vannak mostanában, olyan növények is áttelelhetnek, amik hagyományosan nem.

Előzmény: krnemarika (94427)
lahuba Creative Commons License 2025.05.14 0 0 94429

Így igaz, nem szabad megijedni, ha a frissen palántázott saláta ellankad, teljesen természetes, akárhogy is locsoljuk.

Én is most palántáztam a tépősalátáimat, de rossz rájuk nézni, de tudom, hogy kinövik.

Mikor melegebb időbe palántáztam, volt hogy szinte teljesen leszáradtak a külső levelei, csak a közepe maradt élő, de képes volt megújulni szinte a semmiből is...

Előzmény: krnemarika (94428)
krnemarika Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94428

Judit! A frissen palántázott elfekszik, de nagyon hamar magához tér. Igaz, a külső levelei ellankadnak, de hozza az erős újakat.

Előzmény: 55judit (94426)
krnemarika Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94427

Lehet, hogy a május királya nem áttelelő, de nálam egyszer elszórta a magot, még az ősz folyamán kikelt. Elpalántáztam egy sorba, áttelelt, s gyönyörű fejeket növesztett.

Előzmény: piro para (94424)
55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94426

Jó hogy csak néhány szál salátát ültettem szét, mert már el is feküdtek.  Megeszem inkább fejesedés nélkül a többit, de magot ebből hagyni kell, mert nagyon jó fajta.

55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94425

Elhiszem neked.

A sajátomhoz hasonló fotót kerestem a neten, azért gondoltam hogy az, mert szerintem megegyezik a linken láthatóval. Ha nem az akkor sincs baj, lényeg hogy finom, ősszel és tavasszal is vethető. Mindjárt próbálok szétültetni a tavaszi vetésből, mert úgy tűnik némelyik kezd a tömegben fejesedni.

Előzmény: piro para (94424)
piro para Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94424

Nem akarom az ebet kötni a karóhoz :)

de nem írtam el, valóban áttelelő tépőnek kaptam, és említettem, hogy az Én tépőm nem ilyen, még csodálkoztam is, hogy tépő fejesedik? De teljesen mindegy.

Érdekes volt, hogy amikor tavasszal szétültettem, rövid idő alatt teljesen besötétedtek a levelek, és amíg kezdeti stádiumban volt, vagyis kis fejeket képezett, teljesen sötét, már már barnák voltak a levelei. Még nézegettem is, hogy az "anya sorra" egyáltalán nem hasonlít. Most, hogy már kemény, lassan itt-ott magszárba forduló fejei vannak, elkezdett világosodni. Lehet ez is összefüggésben van a hideggel, pont mint az olaj zöldes paradicsom levelek? Én is megpróbálok magot fogni, remélem sikerül, mert sosem szoktam meghagyni, remélem lesz türelmem kivárni :)

Egyébként azért sem lehet Május királya, mert az nem áttelelő, nem bírja a hideget, még ültetni sem lehet bizonyos hőmérséklet alatt.

Előzmény: 55judit (94422)
55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94423

Nagyon szép az a saláta. Ennyire vörös levelűt még sosem láttam. Az enyém olyan a kertben amilyen  a linkemen is látható. Ezért gondoltam hogy nálam a Május királya van. De így hogy remélhetőleg tudok magot szedni, a névnek semmi jelentősége nálam.

Előzmény: piro para (94421)
55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94422

Egy percig se gondoltam hogy mai csirke vagy, csupán erre reagáltam: "tépő salátát kaptam, azt is ősszel ültettem el, nagyon sűrűn, és idén szétpalántáztam 15 darabot, de nagyon gyorsan befejesedtek". Nem baj az! Én is szoktam elírni. :)

Előzmény: piro para (94421)
piro para Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94421

Nem mai csirke vagyok, így Én is úgy tudtam, hogy a tépő nem fejesedik, írtam is lentebb, hogy ez nem olyan fajta (bár áttelelő tépőnek kaptam), mint az Én tépőim.

De egy biztos, nem Május királya, mert az zöld, és egyáltalán nem ilyen, viszont picit kutakodtam, és ráleltem,

most már tudjuk, hogy ez nem más mint: négyévszak saláta :)

https://shop.dekoresmentha.hu/salata-magok/318-negyevszak-salata.html

Előzmény: 55judit (94415)
55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94420

Nagyon szomorú. Nálam szerencsére nincs fagykár.

A tavasszal elszórt salátát mutatom, vöröses a levele, pont mint a linken láthatónak, ami a Május királya: https://www.obi.hu/zoeldsegmagok/magrovet-magszalag-salata-majus-kiralya-maikoening/p/4282851

Szép nagy fejek voltak nálam, most a kicsikből fogok magot majd.

Mutatom a cukkinivel, szépen nőnek azok is:

Gyönyörű a Somoskői paradicsomod is:

Előzmény: eeddie (94419)
eeddie Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94419

Pár nap után hazaértem. Néhány paradicsomom lefagyott, össze-vissza, szóval inkább a fajta kényes, nem a hely miatt. Az uborkákat megkapta a fagy, meglátjuk kell-e vetni újra. A paprikák nagy részét takartam, azok megvannak, a nem takartak kérdésesek, a levelük fagyásos, de talán kinövik. 

eeddie Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94418

Nem tudom a nevét, magcserében kaptam évekkel ezelőtt áttelelő saláta néven. Mostanában fejesedik ha nwm túl sűrű. Van ami már kezd magszárat hozni. 

1realista Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94417

Saláta hagyma fokhagyma karalábé szép a paradicsom nem akar úgy

Fejlődni ahogy szeretném. Majus12. 

55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94416

A meglepi: Tavasszal egy kis tasakban találtam saláta magot, azt hittem tépő. Kis helyen elszórtam és most tűnt fel, hogy a levelek végei olyan bordósak, mint a fejes salátámé volt. Rájöttem a magot őszi vetésre szántam. Edit féle. De még jó hogy eszembe jutott, mert hagyok belőle magnak a többit megeszem, bár nem tudnak fejesedni olyan sűrűn vannak. Próbálok szétültetni, de ahhoz már nagynak látom.

55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 94415

Nem gond hogy nem tudod megmutatni, nálam láttam milyen szép fejek lettek. Szerintem Május királya lesz az. Nálam már el is fogyott, az utolsó fej elkezdett középen csúcsosodni, ott már a magszár jött volna. 

Örülnék ha Edit megírná a nevét, mert vetnék, méghozzá szakaszosan.

A tépősaláta sehogy nem fejesedik. Sűrűsödnek a levelei ha sok van, de nem borulnak össze kicsit se. Van a tépő és van a fejes saláta.

Előzmény: piro para (94414)
piro para Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94414

Ha jól emlékszem, akkor Én is Edittől kaptam, és fejesedik! Sajnálom, hogy még mindig nincs fotós gépem, mert lekapnám neked, hogy milyen szépek lettek.

Ezért írtam, hogy nem olyan fajta mint az Én tépőm, mert az nem fejesedik, habár lehet ha azt is szétültetném akkor az is fejesedne? Lehet nyáron kipróbálom, ha lesz még helyem.

Előzmény: 55judit (94413)
55judit Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94413

A tépő saláta nem fejesedik. De finom tudom, nekem is szokott lenni. Most is van, a tavaszi ásáskor vetettem. :)

Előzmény: piro para (94411)
55judit Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94412

Eeddie! Tőled kaptam azt a jó féle áttelelő salátát, aminek szeretném a nevét megkérdezni.

Előzmény: 55judit (94410)
piro para Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94411

Nóra

Nem, eddig nem volt keserű, elég sokat ültettem, 3 helyen volt, és már régóta szedem, de eddig egy sem volt keserű.

Lehet a magszárba szökkenése az oka, mert most ami még van, mind elindult felfele!

Judit

Nekem 3 őszi salátám van/volt, ma vettem ki az utolsó jégsalátát, Ő igazán roppanós finom, a római egy megoldás, de nekem annyira nem jön be, de egyfélének megteszi,

és tépő salátát kaptam, azt is ősszel ültettem el, nagyon sűrűn, és idén szétpalántáztam 15 darabot, de nagyon gyorsan befejesedtek, biztos köszönhető az elmúlt időszak esőzéseinek.

Ennek a tépőnek nem tudom a nevét, de nem olyan tépő mint ami nekem van, viszont finom, fejes változata kifejezetten gyenge, ízletes.

Tavasszal ültettem vörös mizunát, talán még két hét kell neki, és az is jó lesz, de az főként csak színesítésre jó, és ami nálunk a nagy kedvenc az a tölgylevelű, nagyon gyenge, de csak tavasszal szoktam ültetni, viszont arra gondoltam, lehet ősszel még több félével fogok kísérletezni. Talán mind átvészeli a telet, és akkor már kora tavasztól, főleg ha sikerülne takarnom (mert idén egyik sem volt), még előbb teremne.  A retkeknél is azt figyeltem meg, hogy az idén ültetett KORAI (többféle) szabados szép sorban elindult magba. Az őszi ültetés jobb, vagy a március végi 22.-ei már szedhető, és magba sem ment! De a februáriak nyögvenyelősen fejesednek, sőt inkább magszárba mennek (homokon, és kevés vizet kaptak ((tőlem)).

A salátákra visszakanyarodva, nekem nem szokott keserű lenni, csak az endívia, de az meg talán olyan fajta is!

55judit Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94410

Melyik az a saláta amit ősszel el lehet vetni és nem keserű, finom gyenge ropogós a levele.

Vetettem, de nem tudom a nevét pedig szeretném.

CBNora Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94409

Nem tudom, talán olyan fajta. Nálunk amíg csak levélrózsa, nem szokott keserű lenni, csak mikor már nagyon magas a szára. Mikor csak kezd felmagzani, a szára a legfinomabb, aztán megfásodik és a fölső szárlevelek már keserűek.

Persze nem is vagyunk egyformán érzékenyek, ha csak kicsit kesernyés, az még nem zavar, és az néha előfordul az öregebb példányoknál, de ezeknek már nő a szára.

Előzmény: piro para (94408)
piro para Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94408

Nóra, a római saláta miért lesz keserű? Megöregedett?

55judit Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94407

Ezeket a darazsakat ne bántsátok, veszélytelenek: https://24.hu/tudomany/2025/05/12/orias-torosdarazs-megjelenese-vedett-faj/

zsorsz Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94406

Gondoltam, köszi!

Előzmény: CBNora (94405)
CBNora Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94405

Nem, a paprika csak a szik alatti száron hoz gyökeret, csak a sziklevélig érdemes mélyebbre ültetni.

Előzmény: zsorsz (94404)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94404

Az Amy paprika is magas, de a hideget az nem bírja. Azt is el lehet fektetni mint a paradicsomot?

Előzmény: zsorsz (94403)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.12 0 0 94403

A Niki paradicsomok annyira fölnyurgultak, tegnap kiültettem őket. Reggel 6 fok volt, állítólag a parik 1-2 fok körül is bírják a gyűrődést. Remélem átvészelik ezeket a hideg hajnalokat!

taormina001 Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94402

Hát igen; ez a next level a müvelésben.

Előzmény: KLM XPS100 (94400)
CBNora Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94401

Mióta lett napelem, én is lelkiismeret furdalás nélkül fűtök.

Mi eredetileg nem akartunk fóliát, de miután szeptember végén lefagyott a paprika, mégiscsak csináltunk. Nekünk is van szúnyoghálós ajtónk, elsősorban a tavasszal benne lévő retek és újhagyma miatt. Anélkül kukacos lesz.

Az üvegház elsősorban palántanevelésre van, aztán nyáron kígyóuborkát, díszuborkát és Achimeneseket tartok benne.

Előzmény: KLM XPS100 (94400)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.11 0 1 94400

Én üvegházat nem elsősorban azért építettem kettőt is + egy fóliaház összesen 48 nm. hogy korábban szüreteljek, hanem azért mert a szabadföldi növényeimet minden évben megették a poloskák és egyéb kártevők. "Amber" polikarbonát (6mm-es) üvegházat hermetikusan le tudom zárni úgy, hogy nyáron ha negyon meleg van a végeit kinyitom és szúnyoghálóval teljesen lezárom, így egészséges kártevő mentes növények  szépen teremnek. Természetesen nem hátrány ha korán tudok szüretelni és elektromos fűtést is alkalmazok amikor kell. Napelem rendszer okán az áram nem probléma.

Előzmény: taormina001 (94399)
taormina001 Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94399

Az üvegházban jellemzöen nem szeretnek a növények, föként az odaültetettek. Palántanevelésre is csak mérsékelten alkalmas, mert fütetlen; nagyon rövid az az idö, amikor már ki lehet tenni, de még nem lehet kiültetni. Ráadásul a polc miatt, amin a palánták vannak, csak kézzel lehet locsolni, amíg bent vannak. Az idén ráadásul csigák is elrejtöztek odabent és megmászva a polcot´és minden akadályt lerágták az amúgy is nagyon lassan fejlödö paprikát.

Előzmény: 55judit (94398)
55judit Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94398

Az üvegházad és a fólia aranyat ér. Én a palántákat ki-be hurcolom.

Előzmény: CBNora (94397)
CBNora Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94397

Hozzánk 17-re még 3 fokos hajnalt írnak nem túl sok felhővel. Persze addig még változhat, de nem kapkodok. Szerencsére az üvegházba és a fóliába minden befér, ha szűkösen is.

A paradicsomok szét vannak rakva zöldséges rekeszekbe. 24 félliteres pohár fér egy rekeszbe, felváltva pakolom üres poharakkal, 12 palánta és 12 üres, így nem nyúlnak meg. Szorosan egymás mellé nem lehet, akkor beárnyékolják egymást.

Most jól jön, hogy a tököket későn vetettem, azok is bőven kihúzzák a jó időig. A cukkini is még csak szikleveles.

Előzmény: 55judit (94396)
55judit Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94396

Ma éjjel is nagyon hideg volt még éjszaka, nálunk 17.-étől mutatja a javulást. Nappal viszont nagyon kellemes.

Nálam a dinnyék és második vetés uborkák vannak pohárban, a cukkinik hatalmasak és nőnek a termések is. 5-6 centis a legnagyobb. Úgy tűnik, a paradicsomot nem érdekli az éjszakai 2-3 fok, fejlődnek szépen, virágoznak, már karóztam őket.

Előzmény: piro para (94395)
piro para Creative Commons License 2025.05.11 0 0 94395

Már nem dilemmázok, de azért erősen vissza kell fognom magam, hogy ne ültessek, mert az uborkák, a tökök, a padlizsánok mind kifele a földbe kéredzkednek, nagyon nem jó nekik már a cserépben. Pár darab paradicsom van csak ami kifele menne, a többség még bőven maradhat 1-2 hétig! Megszoktam már, hogy  április vége előtt mindent kiültetek, még jó, hogy idén nem egyszerre ültettem, és 80 paradicsom még csak fejlődő fázisban tart!

Előzmény: KLM XPS100 (94394)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94394

Az attól is függ, hogy milyen palántáról van szó, mert a paradicsom elbírja a fagypont körülit de a paprika kényesebb a hidegre.

Előzmény: piro para (94381)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94393

Azért kérdeztem mert láttam olyan gazdaboltot ahol a polcon tárolták ugyanezt + 20 fokon.

Előzmény: trakisbandi (94380)
55judit Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94392

Szuper!

Itt is a határt súrolta, fent a falon volt hajnalban 4 fok. A kertben 1-2 lehetett.

Előzmény: CBNora (94391)
CBNora Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94391

Ezt még megúsztuk, nem láttam fagykárt.

Előzmény: CBNora (94389)
Belohin Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94390

Nem tudom, itt hány fok volt napkeltekor, de fagyás jelét nem láttam. Csak sajnos, a második aggályos reggel szokott a legrosszabb lenni.

Talán annak köszönhető az enyheség, hogy volt néhány napja 24 mm eső. Tompítja a hőmérsékletingadozást.

CBNora Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94389

Nálunk 3/4 6-kor +1 fokot mutatott a ház melletti, kb. 2,5 m magasan lévő hőmérő. A kert aljában, ahol a paradicsomok fele lesz, valószínűleg fagyott. Van ott földieper is, azt este letakartam fátyolfóliával.

Nemsokára körülnézek kint, lefagyott-e valami. A szőlőt, diót, eperfát féltem, még várható 2 hasonló hajnal.

Előzmény: piro para (94388)
piro para Creative Commons License 2025.05.10 0 0 94388

Már kiültettem a héten pár paprikát, meg paradicsomot, de olyanokat, amik ha megfagynak sem kár, mert sikerült idén is túltermelnem, és annyi palántám van, hogy lehet helyem nem lesz annyi.

Viszont az este mindent behordtam, még azokat is amiket eddig nem! Már este 8-9 között 8 fok volt, és hideg szél fújt, ezért úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok.

Szerintem felénk nem lesz fagy, mert bár hajnalban nem néztem, de 7-kor már 8 fok volt, így nem hiszem, hogy 5-nél hidegebb lett volna. Ahol régen laktam, 2 fokkal minden reggel hidegebb van,

kíváncsi leszek a régi szomszédnak a fóliából 2 napos szoktatás után kiültetett palántáival mit tesz ez a friss levegő?

Előzmény: CBNora (94382)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94387

Holnap meg 2 fok.

Előzmény: s51es (94384)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94386

Jogos az óvatosság!

Előzmény: öreg_néne_b (94385)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94385

Még megvárom a jövő heti lehűlést, utána fogok kiültetni.

Előzmény: zsorsz (94383)
s51es Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94384

Hajnalban 3 fok volt.

zsorsz Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94383

Már hosszú évek óta megvárjuk a júniust, a májusban már nem lehet megbízni.

Előzmény: CBNora (94382)
CBNora Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94382

Én pár napig biztos, hogy nem ültetek ki semmit.

Reggel óta picit javult az előrejelzés, holnapra már nem, 2, hanem 3 fokot írnak, hétfőre és keddre is. Ha ebből levonok hármat, ahogy itt derült hajnal esetén várható, az már fagy.

De a 3 fok se túl kedvező. Szerencsére így is van időzítve minden, kibírnak még pohárban legalább egy hetet.

Az az előnye a Florimo virágföldnek, hogy könnyű, nem olyan nagy dolog este bepakolni a fóliába és reggel vissza.

Egyébként viszont az idei Florimo nagyon sovány, nem fejlődnek úgy a palánták a szokásos Wuxal adag mellett sem, mint kellene, az alsó levelek sárgásak. Most duplázom a tápoldatot. Az állaga elfogadható, nincs tele kemény fadarabokkal, mint a tavalyelőtti. A rózsabogaraknak nagyon tetszik, néhány edényt már feltúrtak az üvegházban a betévedő bogarak. Tavaly is így volt, mikor kiborítottam az Achimeneseket, néhány cserépben kövér pajorokat találtam. A növényekben nem tettek kárt, de a túrásnak azért nem nagyon örülök.

Előzmény: piro para (94381)
piro para Creative Commons License 2025.05.09 0 0 94381

Amikor Emma Dilemma csatába száll Türelmetlen Őfelségével, akkor lehet végül termés száron nem marad,

mert közbeszól Mr Fagy Őkegyelmetlensége, és pontot tesz a történet végére, midőn végleg lesöpri a területet?

Komolyra fordítva az írást, napok óta tipródok, hogy mitévő legyek.

Azt a pár darab palántát, aminek már rég a szabadban volna a helye, nem tudom, hogy kiültessem-e?

Már írtam, hogy felénk nem volt sok eső, de annyi volt, hogy minden nap a szünetekben lazán tudtam ültetni,

és azt veszem észre, hogy ebben a borongós időben mintha minden turbó sebességre kapcsolt volna, roham mód kel életre a természet!

De a kevés csapadék miatt ma már reggel a kapát nehezen, sokkal nehezebben tudtam a földbe vágni,

és egyre jobban tipródok, hogy várjak, vagy lépjek? Mert még mindig nincs rotálva, és szerintem ha így halad nem is lesz,

tehát csak kapa után tudok ültetni! Ezért az a pár nap lehet pont jól jönne, hogy nincs olyan meleg, és a palántára még csendes áztató eső is jöhetne,

de mi van ha mégis a fagy közbeszól? Bár felénk mára is 5 fokot írtak, de reggel 10 volt.

Roppant türelmetlen vagyok, és már nagyon unom az esti sétákat, mert a kicsiket kint, a nagyokat szigorúan bent altatom!

Az uborkám telis tele pici uborkákkal, de hogy ültessem ki, ha takarni nem tudom? Bár cserépbe terveztem, de ezt a tervem feladtam,

mert nincs földem, és a gerincem is most aránylag nyugiba van, így nem kellene kísérteni a cserép be-ki cipelésével még kb 1 hétig,

de ha bent tartanám a beültetett cserepet 1 hétig, akkor meg tönkremenne.

Pl erre a pár nap alatt megnyurgult rentita, amit cserépbe ültettem mivel balkon pari, és tegnap leesett az állam,

amikor kivittem a szabadba. Holott világos helyen volt bent, de pár nap alatt jó kis nyurgulást hajtott végre!

Mondjuk a mérete alapján nem biztos, hogy balkonos paradicsom! Lehet elcserélték a magot?

trakisbandi Creative Commons License 2025.05.08 0 0 94380

Nemastar 50 milliós.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169538912&t=9108176

Saját fotó .

Előzmény: KLM XPS100 (94379)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.08 0 0 94379

Nemastart milyen kiszerelésben vetted, hűtés nélküli, vagy hűtött?

Előzmény: trakisbandi (94357)
Belohin Creative Commons License 2025.05.08 0 0 94378

A lótetű kártétele elég egyértelmű szokott lenni. Rojtosra csócsálja szét a szárat, ami elé kerül; ilyen gombabetegségnél nincsen. Gyakran az is látszik, hogy ott a járata.

Nekem egy kukorica esett áldozatul a napokban. A pótlást egy kivágott aljú műanyag pohárba ültettem (majd később eltávolítom), hogy ha újra arra jár, eltérítse.

Előzmény: Gildikó21 (94376)
CBNora Creative Commons License 2025.05.08 0 0 94377

Káposztafélék palántáit légylárvák is tönkre szokták tenni, szétrágják a gyökér és a szár találkozásánál. Nálunk gyakran előfordul, ezért pl. a leveles kel palántákat az üvegházban vagy a fóliában nevelem, akkor nem férnek hozzá. De még így is tönkremegy egy részük, kiültetés után megtalálják.

Nálunk a hagymát hagymalegyek teszik tönkre, de peronoszpórás is lehet. Hálóval takarva meg szokott maradni.

De volt már a hagymán rágás is, azt lehet, hogy lótücskök csinálták. Szerencsére nálunk ez nem jelentős, bár lótücskök vannak. Talán találnak elég állati eredetű táplálékot, azt jobban szeretik. (A túrót pl. imádják, fogságban tartott állatnál tapasztaltam. Kapott almát, salátát, egyebeket, de ha adtam túrót, csak azt ette.)

Előzmény: Gildikó21 (94376)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.05.08 0 0 94376

Biztos h. a lótetű a bűnös? Nekem is nagyon sok van, már harmincvalahány paradicsomból hatot kirágtak. De hagymát nem szoktak. Viszont néhány éve volt egy év, amikor a hagymáim sorra mentek tönkre. Én is rájuk gyanakodtam, de utóbb rá kellett jönnöm, h. kivételesen nem ők voltak a bűnösök, hanem valami gombabetegség. Folyamatosan hervadtak, mire ki lehetett szedni a hagymát, kb a harmada maradt meg.

Hasonlóképpen jártam a karfiollal is. Itt is automatikusan a lótetűre gyanakodtam a sorra hervadó palánták miatt, de aztán itt is kiderült, h. egy olyan gombabetegség támadta meg a föld alatti szárát, amit akár a nem elég érett komposzt is okozhat. Tegnap kiültettem egy sor karfiolt. Nem tettem alájuk komposztot (bár most van 2 éves is), és nagyon vigyáztam az ültetési mélységre. Kíváncsi vagyok az eredményre. Ja és tettem melléjük Arvalint, bár annyira nem bízom a hatásosságában. De azért próbálkozom. :)

Előzmény: eeddie (94373)
taormina001 Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94375

Ennyire hideg van?

eeddie Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94374

Bosszantó, hogy nem lehet javítani. Szóval vetettem, fehér. 

eeddie Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94373

Nekem fátyolfólia alatt van a főzőhagyma. Fogalmam sincs mit csinál, majd vagy 2hét múlva bontom le. Azt látom hogy rettenet nagy gaz van bent. Vettem kicsit később fwhér dughagymát. Az nem került a többihez. Ki is nőtt szépen, aztán a lótetvek kirágták. Kevesebb mint fele van meg, de naponta találok fonnyadót.

Ma lefátyolfóliáztam a paprikák egy részét. Elmegyünk pár napra, nem szeretnék lefagyott paprikákra hazaérni. 

piro para Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94372

Felénk nem volt sok eső, de legalább ez a kevés szépen beszivárgott a kő kemény földbe, és végre annyira fel tudtam lazítani a talajt, hogy a maradék hagymákat el tudtam ültetni.

Kíváncsi leszek mi lesz belőle, mert még így nem ültettem, hogy nem volt felrotálva a talaj, és májusba sem ültettem még főzőhagymát, mert márciusban, vagy legkésőbb áprilisban eddig mindig a földbe került!

Most talán bő egy hónap lesz a két hagyma ültetése között, mert kora tavasszal a virágos kertbe ültettem pár sort, azokat már lehetne enni. Ez is egy jó teszt, hogymit fog ugyan az a növény 1 hónap különbséggel produkálni, mert gondolom egyszerre fog kikerülni a földből (amikor már elszárad a szára).

Már nem emlékszem ki kérdezte, hogy mitől megy magszárba a hagyma.

Felénk azt mondják, hogy vagy nagyon pici hagymát kell ültetni, vagy hőkezeltet. Ha olcsón van hagyma, akkor általában az nem hőkezelt.

Most a lilát 2.8oo- ft-ért, a vöröset 2.6oo- ft-ért vettem a gazdaboltban, de ezek aránylag nagyobbak voltak, de hőkezeltek. A zöldségesnél 1.600- ft-ért volt, de az nagyon apró.

A lidlibe vettem fehéret, vöröset, és lilát, mert tavaly is bevált a fehér, elég nagy lett, azt savanyítottam a karfiollal. A vöröset, és a lilát a diófa alá ültettem, nem is lett belőle semmi,

mert arra nem gondoltam, hogy a fa ha belevelesedik, árnyékba borítja a kerítést, ahová ültettem, de idén azért pár darabot újhagymának sikerült belőle elfogyasztani.

Azt szeretném kérdezni, hogy valaki ültetett már díszkukoricát csemege kukorica mellé?

Ugyanis olyan kevés helyem marad, hogy nem tudom elkülöníteni a kukoricákat, így arra gondoltam, hogy mi van ha egymás mellé ültetném?

Nem akarok magot hagyni belőlük, így talán nem lenne gond, vagy már az idei termésnél elolthatják egymást?

Belohin Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94371

Csak mert éppen ezek a kakaózni valók voltak kontextusban.

Előzmény: öreg_néne_b (94370)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.07 0 1 94370

"a jo pörkölthöz a so és a borson kivül minden a kertben terem."

Nekem a pacal jó a pörkölthöz. Meg a sertésköröm, marhalábszár... ;)

Előzmény: Belohin (94369)
Belohin Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94369

Ezt nem értem kristálytisztán... Csigapacal?

Előzmény: öreg_néne_b (94367)
bbfeco Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94368

"Pacalmagot hol árulnak? ;)" Hmm, azt hiszem utoljára a marhamag kisker hirdette, inszeminátoros készletben , OKJ-és képzés kell a be- vetéshez,,:) 

Előzmény: öreg_néne_b (94367)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.07 0 1 94367

a jo pörkölthöz a so és a borson kivül minden a kertben terem.

Pacalmagot hol árulnak? ;)

Előzmény: bbfeco (94366)
bbfeco Creative Commons License 2025.05.07 0 0 94366

Annyira felborzoltad, hogy késztetést érzek a gyüjtésére és a csigapöri ismételt készitésére.És abszolut köze van a kerthez, mert a jo pörkölthöz a so és a borson kivül minden a kertben terem.

Előzmény: piro para (94359)
55judit Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94365

Pfúj! Vigyed innen a kertből a konyhába témához! Ettől most rémálmaim lesznek.😀

Előzmény: piro para (94363)
piro para Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94364

Nagyon jó felvásárlási ára volt! Alig vártuk, hogy essen az eső, és mehessünk csigát szedni!:)

Előzmény: 55judit (94360)
piro para Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94363

Éheztetni kell pár napig, utána ecetes sós vízbe mosogatni, de nem 1x. Nagyon melós, és nagyon kevés lesz, mert csak a talpát lehet megenni.

De ha a szomszédnak büdös lett, akkor valamit nem jól csinált!

Előzmény: taormina001 (94361)
CBNora Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94362

Lemonka tenyésztője szerint is nagyon finom. Olyan átéléssel mesélte, hogy azóta is eszembe szokott jutni, mikor hajigálom át őket a patakpartra.

Előzmény: 55judit (94360)
taormina001 Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94361

Nekem az egyik szomszédom megpróbálta; gusztustalan büzös katyvasz lett belöle.

55judit Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94360

Na hát most végig futott a hideg a hátamon. Soha nem enném meg. Közben eszembe jutott, hogy gyerekkoromban felvásárolták az étkezési csigát. Szatyrokkal mentünk a temetőbe csigát szedni és pénzt kaptunk érte.

piro para Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94359

Lehet most borzolni fogom a kedélyeket, de a nagy barna házas remek étel alapanyag! Ahol régen laktunk nagyon sok fű volt, és egyszer gyűjtöttünk nagy barna házast,  bár sok meló volt vele, de olyan remek zúzapörkölt hasonmás készült belőle, hogy azóta is emlegetjük! :)

Előzmény: taormina001 (94358)
taormina001 Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94358

Nálam is iszonyú kárt tesznek a csigák, de szerencsére ezek nagy barna házas csigák, akik elég jól láthatók-gyüjthetök. Én ilyen biologiai hókusz-pokuszra egy fillért se szánnék, de annyi bio-kertészetet megengedek magamnak, hogy legalább ezek ellen megrpróbálok mechanikai úton védekezni: az idén már nagyon korán rengetegen voltak, de konzekvens reggeli gyüjtéssel kb. 10 nap alatt jelentéktelen mennyiségüre csökkentek. Minthogy biztos nem sikerült 100 %-ban összegyüjteni, nem tudha tom persze, mennyire lesz tartós a hatás.
De amíg nem végeztem, iszonyú kárt tettek: április végén kitettem a palántákat az üvegház erre szolgáló polcára (kb. 120 cm magas), de nem vettem észre, hogy maradt bent csiga. Az üvegen fölmászott, onnan át a polcra, be a tálcába, föl a tejfölös poháron és onnan falta föl a néhány hetes palántákat. Pont a paprikát, ami olyan lassan fejlödik.
Tavaly kicsit fejletlenül ültettem ki a paradicsomokat; némelyik egy éjszaka leforgása alatt elfogyott. Szerencsére a paradicsom igen szívós növény; beföttes üveggel letakarva a többség hamar rendbejött, de ez nagy macera, mert napközben nem maradhat rajtuk az üveg, mert megfönek alatta.

Meztelen csigákkal viszonylag kevés dolgom van, de lehet, hogy csak azért mert éjszaka nemigen keresgélem öket. Itt szerencsére csak a szép fekete-szürkemintás változat él. akiröl már azt is hallottam, hogy tulajdonképpen dögvö/ragadozó életmódot folytat. Bizonyítékot még nem találtam rá.

Előzmény: piro para (94314)
trakisbandi Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94357

A nemastar használata előtt mindenféle szert kipróbáltam, még hatásosnak is tűntek, mert csökkent a populáció.

Viszont a következő évben  hasonlóan sok féreg volt a kertemben, mindent megrágtak elpusztítottak.

Akkor csak palántázva maradt meg nálam az uborka is, ha vetettem akkor a kis csíranövényeknek néhány napon belül elszakadt a gyökérzete, kipusztult. A jellegzetes járatok egyértelműen azonosították a tetteseket.

A biofegyver bevetése óta nem találkoztam lótetű károsítással. Azt is el tudom képzelni, hogy a fonalférgek továbbra is jelen vannak a talajban, de ez csak feltételezés.

Pedig szép számmal voltak nálam :

Aztán kijöttek napozni. 

Előzmény: trakisbandi (94334)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94356

jó módszer mikor még komposztréteg nincs kialakulva és kevesebb ásás.

Előzmény: zsorsz (94355)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94355

A bakhátat fel lehet javítani érett trágyával, kompszttal, stb, úgy 20-25 cm mély talajt ad amibe a gyökérzöldségek is tudnak fejlődni.

Előzmény: zsorsz (94354)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94354

Az árkot vastagon mulccsal, a bakhátat vetés után vékonyan megteríteni, kelésig nedvesen tartani

Előzmény: zsorsz (94353)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94353

A szememet meg kellett dörzsölni, nem hittem el hogy te vagy az?😀…egy egyszerű módszer: ásót kb 5 centinként leszúrni, csak lazítani, nem forgatni. Mellette egy ásónyomot rádobni, lesz egy kis árok, egy laza bakhát.

Előzmény: taormina001 (94352)
taormina001 Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94352

Sajnos én ebben nem vagyok még elég tapasztalt/ügyes, és persze a réteg sem elég vastag még, mert összel egy hiba miatt (nem ástam föl elötte) elölröl kellett kezdeni az egészet.
A veteményesben több probléma is van, az egyik legfontosabb a forráshiány: bár idöközben szert tettem megbízható szalma- és ágdarálék forrásra, a szerves réteg elöállítása komoly kihívás maradt, annak ellenére, hogy a kertet szerves hulladék gyakorlatilag már nem hagyja el. Fü nálam alig van, azt is inkább rajta szoktam hagyni nyírás után. Komposztból évente nagyjából egy 1x1m-es tároló telik meg (persze összességében több, de mint hogy nem egyszerre keletkezik, közben összeesik, a végére nagyjából ennyi marad.) Szerves rétegnek egyrészt az összel fölszedett növények darálékát használom, másrészt az elözö évi félérett komposztot hordom szét, de még ez se elég. Így azonban szép, érett, szitált komposztnak valóm sose marad, pedig az nagyon jó anyag, akár szobanövények talajához keverve is. Régebben, amig még minden évben ástam, volt egy forrásom, akik házhoz hoztak marhatrágyát, de azóta csak a gombatrágya maradt, ám az is több volt a semminél. Mostanra azonban nagyon drága lett a szállítasa és csak egész kocsival hajlandók hozni, amit se fölhasználni, de tárolni nem tudok. Marad az, hogy majd magam megyek érte; és annyi lesz, ami egyszerre befér.

A másik probléma (csak a veteményben) maga a veteményezés-ültetés. Tavaly amikor ásás nélkül akartam vetni, nagyon elrontottam; kökemény maradt a takarás alatt a talaj és alig kelt valami. Az idén már sokkal jobb volt a helyzet; jó porhanyós volt a talaj, de az apró magú vetemény mégis alig kelt; valószínüleg nem tudtak áthatolni a takaráson. Hogy miért kel a borsó is foghíjasan, azt nem tudom. Ami nagyon szereti a rendszert, az a hagyma, de hát neki könnyü áthatolni a rétegeken. Az ültetés is nehezen megy: ez a félrekotrás- visszakotrás mindig rosszul sikerül, és akárhogy vigyázok, az lesz a vége, hogy összekeverednek, részben mégis föld alá kerülnek a rétegek.

az évelöágyásoknak viszont határozottan jót tesz az új rendszer, bár a szölöben fölütötte a fejét valami makacs, tarackoló gyom, amit gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani, nem elég porhanyós és mély a takarás ahhoz, hogy laza maradjopn alatta a talaj és könnyü legyen kihúzni. A többi részen talán egy nagyon kicsit kevesebb a gyom.

Előzmény: zsorsz (94204)
Belohin Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94351

A lótetű és a pajor irtása többnyire egybeesik. Talán nem sikerült jól. Vagy csak elmúlt a szer hatása, és érkeztek új migránsok.

Előzmény: eeddie (94350)
eeddie Creative Commons License 2025.05.06 0 0 94350

A lótetű szereti a zsenge hagymát. Pajor is lehet, nàlam előfordul az üvegházban. 

Előzmény: KLM XPS100 (94349)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94349

Az üvegházban kőrbe a fal mellett hagymát ültettem azzal a szándékkal, hogy elriassza a kártevőket. Hát jól elriasztotta, szedtem ki párat és találtam olyanokat ami meg volt rágva a föld allatti részén. Próbáltam rá keresni mi lehet az ami a hagymát is megeszi de nem mentem sokra. Most fogom kipalántálni a paprikákat és tartok tőle, hogy az még jobban fog neki izleni.Lótetű vagy csiga nem lehet mert az ki van irtva.

55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94348

Van saláta is csak elfelejtettem írni, és az ősszel duggatott hagyma már túl erős rostozatú, csak duzzogva eszem. megjártam vele, magszárat hoznak, hiába töröm ki, csak nő tovább. lehet hogy ételbe se lesz jó? Eddig még megettük.

Lehet hogy itt melegebbek voltam mint nálad vagy hamarabb kiültettem.

Uborkából már nő a másodvetés, és még párszor vetek néhány szemet nehogy úgy járjak mint tavaly.

Az erdei szamóca az új helyén úgy beindult, kordába se lehet majd tartani. :)

Előzmény: CBNora (94347)
CBNora Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94347

Jól állsz!

Mi most újhagymát, újfokhagymát és salátát tudunk enni és kevés retket. A retek sűrű maradt, nem nőtt meg rendesen. A saláta viszont szép.

Az uborkám még kicsi, a paradicsomok közül a sárga körtén kinyílt egy virág, a Botkertin, Mexikói mézen és a Goldkronén látszanak a bimbók. Egy paprikapalánta virágzik (Szintetikus cecei), pár cecein van bimbó, a többin még nincs.

A galambbegy saláta virágzik, levelet még lehet róla szedni, de már jobb a fejes saláta.

Idén nagyon nem is siettettem a dolgokat, nincsenek nagyon korán vetett palánták, csak a Gynostemma, de azzal nem lakunk jól, egyébként is csak a magok csíraképességét teszteltem (azok egyébként szépek). A cukkini és a tökök még csak most csíráznak.

Előzmény: 55judit (94346)
55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94346

Vannak 2-3 cm-es cukkinik, és 1 cm-es uborkák. 1 paradicsomon elnyílt 1-2 virág. Majdcsak lesz valami.

Éjjel és ma kaptunk egy kis csendes esőt, párás a levegő is, jót tesz a kertnek. Nem is baj hogy nincs az a pokoli meleg.

55judit Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94345

Ősszel én se egyesével fogon vetni a retket, mert 2 éve nem működik. Majd szórom, aztán ritkítom ha lesz mit. Most tavasszal se lett csak pár szál, annak meg nem tettem fel a hálót mert már az is a végét járja. Így nem is lett retkem.

Előzmény: CBNora (94343)
CBNora Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94344
CBNora Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94343

Nekem még sose nőtt meg egy hónap alatt szedhetőre a retek.

A leggyorsabb talán a kis sárga, gömbölyű Zlata volt, az elég megbízhatóan meg is nőtt. A Szentesi óriás vaj nálam nem vált be, az mindig apró maradt.

A Húsvéti rózsa valamivel lassabb, az szerintem nem számít hónaposnak.

Lehet, hogy mindegyik jobban fejlődne, ha ritkán vetném, de nem merem, mert akkor lehet, hogy nem marad semmi. Ki kellene időben ritkítani, csak az valahogy mindig elmarad, nehéz úgy időzíteni, hogy amit meghagyok, azt már a csigák se egyék ki.

Előzmény: piro para (94342)
piro para Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94342

Nálam nincs sok zöldterület, főleg a veteményesek mellett, így a hagyományos házas csiga nem szokott mászkálni, csak a földből előbújó kártevők tudnak garázdálkodni.

Illetve madarak, mert abból viszont elég sokféle van, mert egy kisebb arborétummal lakom szembe!

Érdekességként megemlítem a húsvéti retektermesztési tapasztalataimat!

Sima hónapos retket, húsvéti rózsát, és francia reggelit ültettem ládába, hogy mint minden évben milyen jó lesz majd húsvétra!

Ez idáig csak hónapost szoktam ültetni, de idén úgy gondoltam kipróbálok más fajtákat is.

A sima hónapos pontosan húsvét utáni héten kezdett el szedhetővé válni, a francia, és a húsvéti rózsa sajnos csak zöldtrágyának lett alkalmas, mert talán 2 hibát is vétettem?

Az első, hogy nem a láda pereméig raktam meg földdel az edényt, így hiába vittem rögtön ki, amikor elkezdett bújni  megnyurgult, és eldőlt, majd amikor úgy döntöttem, hogy feltöltöm földdel a peremig,

már talán késő volt. Így azzal csak a munka volt, de a termést nem tudtuk használni, habár a levelek jók lettek volna salátába, de idén 3 féle salátám van, jég, tépő, és római, + még a sok zöld, és piros mángold, meg a sóska, így tobzódhatok a leveles salátafélékben, nem voltam rákényszerülve a reteklevélre.

A piacon vásároltam húsvétra retket, és amikor megemlítettem, hogy az Én balkonosomnak kell még egy hét, akkor az eladó azt mondta ez sem hónapos, hanem kettő, ilyen még nem volt neki, hogy két hónapig nevelje a hónapos retket, de nem akart nőni, holott fóliába volt neki!

Előzmény: CBNora (94341)
CBNora Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94341

Ebben az esős időben azért nézd meg időnként, nagyon megindultak a csigák. Sötétedés után is érdemes, egy pici növényt egy-két harapással ki lehet végezni. Később már nem számít olyan sokat, jut is, marad is.

Előzmény: piro para (94340)
piro para Creative Commons License 2025.05.05 0 0 94340

Több napja figyelem, de nem látok semmit, és csak halkan merem megjegyezni, nem látok több kártételt.

Nem tudom, lehet egy arra tévedt "nemtudommirágta" le, de remél csak akkor tévedt arra, és nem fog időközönként újabb kártételt eszközölni! :)

Előzmény: eeddie (94325)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94339

Ahhoz, hogy hatékony legyen be kell jusson a talajba mert a fonálféreg a felszínen nem tud szaporodni és ebben van a lényeg.

Másrészt csak melegebb időben szaporodik, hűvös vagy hideg időben nincs is értelme kijuttatni. A gyepre ki lehet szórni csak van-e értelme. 

Előzmény: trakisbandi (94338)
trakisbandi Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94338

Biztosan igazad van.

A használati mást ír :

"Mi ellen védekezhetünk vele:

Felhasználható: Valamennyi szabadföldi és hajtatott zöldségnövényben, dísznövényben, gyepen, legelőn vakondtücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) és vetési bagolylepke (Agrotis segetum) ellen, valamint gyepen és legelőn lószúnyog (Tipula paludosa) ellen."

Előzmény: KLM XPS100 (94336)
beetee Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94337

Nemastar nem jó csigára. Lótücsök meg bagolylepke lárvák ellen van. 

Csiga ellen a nemaslug volt, de megszűnt. Most Nemafence néven elkezdték újra gyártani. 

Korlátozott, csak egyes meztelencsigafajokra hat. A spanyolra pont igen, de a hazai szürkére nem tudom...17000 HUF egy adag, amit be kell osztani csapdázással, mert egyébként kb 100 m2-re lenne elég. 

Előzmény: KLM XPS100 (94336)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94336

Nemastar csigára jó legtöbb gazdaboltos nem nagyon ismeri, artist viszont lehet fagyasztani.

Előzmény: trakisbandi (94334)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94335

Igen. Pl. Sárospatakon, de még sok más helyen is van csak utána kell járni. Amelyik gazdabolt nem tart ilyen terméket oda nem kell menni.

Előzmény: szabojozsi1964 (94332)
trakisbandi Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94334

Nemastar-t Nem szabad fagyasztani !

Tárolás: 4-12 °C-on legfeljebb 6 hétig

Én is használtam , tényleg jó az is igaz, hogy macerás.

Itt vásároltam : https://www.gazdabolt.hu/

Szigetszentmiklós, Csepeli u. 15

Volt hűtőszekrényük.

Előzmény: KLM XPS100 (94331)
eeddie Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94333

A környékbeli gazdaboltok  megmondták, macerás, nem éri meg foglalkozni vele. 

szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 94332

Te ismersz olyan gazdaboltot, ahol van hűtő és abban tárolják a hűtve tárolandó termékeket? :)

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94331

Artist a gazda boltban vásárlok, Most is vettem és locsolom ki. Lótetüre elég hatásos csak be kell tartani a technológiát.

Nam 100 % -os de nem tudok jobbat. Internetes rendelés zsákba macska. Felkutatsz olyan gazda boltot ahol tartják, viszel hűtőtáskát, hazaviszed és ha nem használod fel 24 órán belül beteszed a mélyhűtőbe.

Előzmény: eeddie (94326)
beetee Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94330

régebbi valami mérget tartalmazott, és nem igazán kímélte a csigatetem zabálókat, mint pl a sünöket is. 

A mostani azt hiszem valami vasvegyületet, ami miatt a csigák befejezik a táplálkozást és éhenhalának. Nem tudom, de szerintem ez melegvérűek számára nem olyan veszélyes. Legalábbis így hirdetik.

Lehet, nem is olyan népszerű a csigáknál.

Előzmény: KLM XPS100 (94329)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94329

A sörcsapda nagyon jó de csak akkor megy bele ha arra jár, tehát túl sűrűn kellene kirakni a sör pedig nem a legolcsóbb. Csináltam, de az uborkát jobban szerették mint a sört. A csigairtó granulátum is jó, de az utóbbi években kevésbé hatékony.

Előzmény: piro para (94322)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94328

A kertből elegem lett, a csiga, büdösbogár, stb a hócipő tele. Van egy 8x2m terasz, azt leárnyékolva, rovarháló, a csigák ellen egy keret gipszkarton u profilból műtrágyával feltöltve. Balkonkertészkedés, paradicsom, paprika, uborka, ami a családnak kell. A kert meg szőlő, gyümölcsös, de ott is inkább ellenállókra lecserélni, minél kevesebb permetezés.

Idén kísérleti év, majd képekkel beszámolok.

beetee Creative Commons License 2025.05.03 0 3 94327

Csigára a nemaslug van. 

De túl azon, hogy a hűtésével rettentő macerás, nagyon drága, ha megnézed azt, hogy egy adag as'szem 100m2-re van kikalkulálva, és pár hétig hatásos. 

Mi történik utána? Ugyanúgy visszatelepülnek. 

Ha meg pár hét nyugit szeretnék több száz négyzetméteren, az abszolút nem megérős. Horror költségre jön ki. Akkor inkább ültetek olyan csalinövényt, amiért nem kár... ha meg lezabálnak pár értékeset is, hát így jártam.

Rajtam ne gazdagodjon meg a biokiskert... (pláne, hogy megszívattak múltkor lejárat előtti szerrel.. és higgyek a meg nem szakadó hűtési láncukba...ja...)

eeddie Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94326

Ezt én néztem, de nem mertem rendelni. A jégakku pár óráig rendben van, de ide nem jön meg egy napon belül, az biztos. 

Előzmény: zsorsz (94323)
eeddie Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94325

Pedig biztosan minicsigák csinálják. Nálam is van, a kiültetett paprikák levelét kilyukasztgatták. Pár éve rengeteg volt, akkor minden második paprika belsejében ott ültek, dobhattam ki. A következő télen minden nap gyűjtögettem, deszkákat tettem ki, mindent felemeltem, eleinte napi 50-et is begyűjtöttem. Tavaszra volt hogy csak 4-5 darab jutott naponta. Tavaly nyáron már alig voltak, most úgy tűnik több van. Nem tűntek el, de ezzel a mennyiséggel már együtt tudok élni. Egyedül az üvegház az ahol zavaró, ott folytatni kellett volna a gyüjtögetést. 

Előzmény: piro para (94322)
Belohin Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94324

A lótetű mindenevő; nekem az a tapasztalatom, hogy a zsenge hagymát és kukoricát szereti. Meg ha a szamócaszem leér a földre, alulról támad.

Előzmény: eeddie (94316)
zsorsz Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94323

Ez talán megbízható?…jégakkuval díjmentesen szállítják, de a csigát nem írja. Megfizethetőnek tűnik.

https://biokiskert.hu/bio/nemastar-5-millios/

Előzmény: KLM XPS100 (94320)
piro para Creative Commons License 2025.05.03 0 0 94322

Jaj neee!

Nagyon nem örülnék, ha éjjelente felzabálnák a területet, mert elég sűrűn van beültetve. Tépősaláta, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem, és azok között esélytelen a vadászat.

Talán ha ásott sörcsapdát kreálnék? Van ez irányú tapasztalatod?

Előzmény: KLM XPS100 (94319)
eeddie Creative Commons License 2025.05.03 0 1 94321

Ezzel le is írtad, hogy miért nem veszek. Tavaly kerestem volna, de nem találtam olyan boltot a városban ahol tartják. Kockázatos, tönkremegy. Lehet, hogy idén van, majd megnézem. De a folyamatos nedvesen tartás itt a homokon elképzelhetetlen napi 2-3 locsolás nélkül. Mulcs alatt igen, de akkor hogy juttatom ki, dolgozom be? 

Előzmény: KLM XPS100 (94320)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94320

Minden kertbarátnak ajánlom a lótetű és egyéb kártevők ellen artis biológiai készítményt fagyasztott állapotban tárolják, majd a megvásárolt készítményt langyos vízbe bekeverve legalább 6-8 óráig időnkénti kevergetés mellett, majd locsoló kannával ki kell juttatni nem belocsolni csak a felületet gyors mozdulattal átlocsolni és utána a talajba bedolgozni. Arra kell ügyelni, hogy a talaj mindig nedves legyen, a kártevők az elszaporodott fonálféreggel találkozva megfertőződnek és pár hét alatt elpusztulnak. Két hónap elteltével a műveletet meg kell ismételni, meztelen csigákra is hat de arra nemastar a legalkalmasabb amit szintén hűtve kell tárolni. Arra kell ügyelni a vásárlásnál, hogy garantált helyről vegyétek, mert ha nem szakszerűen hűtve tárolja a kereskedő és az felmelegszik utána hiába hűtik le a biológiai fonálférgek alpusztulnak és nem és semmit. Interneten utána lehet nézni én is úgy tettem.

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.02 0 2 94319

Meztelen csiga szokott ilyet csinálni, éjjel lehet őket meglátni a leveleken úgy éjfél körül. Nappal elbújnak a föld alá kisebb lyukakat hagyva maguk után. Én tavaly az üvegházban szedegettem őket éjszakánként majd tárgyalás nélkül sorra kivégeztem a kis bűnözőket, az idén eddig még egyet sem láttam. Most szépen fejlődnek a növényeim.

eeddie Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94318

Van legalább egy vakondunk, ő minden reményen. . A férjem ki akarta üldözni de tiltakoztam. 

Előzmény: 55judit (94317)
55judit Creative Commons License 2025.05.02 0 1 94317

Küldök egy szatyor vakondot hátha pajor.

Előzmény: eeddie (94316)
eeddie Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94316

Nekem meg a zeller gyökerét rágta le valami. Remélem a többit békén hagyja, a zeller az, amit nem nevelek, veszem a piacon. A kiültetett póréhagymákat is tizedeli valami, már odáig jutottam, hogy betettem cserépbe még magot. Egy paprikán és sok hagymám is áldozatul esett. Vagy pajor vagy lótetű. Sok a lyuk a kertben, mérgezni nem akarok, legfeljebb pár csapda lehet. 

beetee Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94315

csiga?

piro para Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94314

Még ilyet nem tapasztaltam!

Pár napja kiültettem a zellereket, és egy palántát szinte teljesen megevett valami, illetve nem teljesen, csak a leveleket, a szárak meredeznek az égfele,

az biztos vastag volt a kedvesnek, hogy a vasvilla állna bele a gondolatába amikor ilyet tesz egy zsenge zeller palántával :(

Nem elég a földalatti alagútfúró, most még valami új szerzemény is garázdálkodik?

55judit Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94313

Én a kedvező időjárásra fogtam hogy gyönyörűen fejlődnek a palántáim, kiültetést követően éppen most mintha meg is ugrottak volna. De az is lehet hogy az Amalgerol teszi a dolgát. Hát ezt ígérték, akkor legyen is így! Kicsit tartok a közelgő hidegfonttól, nehogy vihart hozzon.

Előzmény: zsorsz (94308)
55judit Creative Commons License 2025.05.02 0 0 94312

és akkor sem ha a vakond alatta készít járatot. Hányszor jártam már úgy hogy a növények gyökere levegőben lógott és csodálkoztam hiába hordom rá a drága vizet csak fonnyad.

Előzmény: KLM XPS100 (94311)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.01 0 0 94311

Akkor sem fejlődik ha valami rágja a gyökerét vagy a hőmérséklet nem megfelelő.

KLM XPS100 Creative Commons License 2025.05.01 0 0 94310

Palánták kiültetése a növénynek mindig sokkot okoz, kb. egy másfél  hét kell amig klimatizálódik és növekedésnek indulnak. Előbb a gyökereknek kell megindulni csak utána a szára és levele.

55judit Creative Commons License 2025.05.01 0 0 94309

Én amikor úgy gondolom hogy a palánták már a nagyobb pohárban is kiélték a földet,  tápoldatozok. Régebben beöntöztem, idén mivel van Amalgerolom, a tápoldatot azzal együtt spricceltem rájuk. Azt a meglepetést! Nem csak hogy erős palánták lettek, de kiültetésnél még ilyen sűrű, nagy gyökérzetet nem láttam. Mindig Florimo általánost használok. Szinte föld nem is volt a poharakban csak gyökér.

zsorsz Creative Commons License 2025.05.01 0 0 94308

Nálam is egy helyben állnak, márc. eleje óta a paradicsom, paprika palánták semmit nem nőttek.

Előzmény: Malaguszti (94305)
55judit Creative Commons License 2025.05.01 0 1 94307

Csak a paradicsomot 3 kivételével, mert ők utóvetés és még kicsik, a cukkinit, uborkát és a sütőtököt ültettem ki. Már csak 2 szál chili és és 7 tigrisdinnye várakozik pohárban. Utóbbi helyét bőszen túrja a vakond, így esélytelen kirakni, ez a probléma még megoldásra vár.

Előzmény: Gildikó21 (94304)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94306

Nekem is megfoltosodtak a kiültetett paradicsom palántáim polikarbonát üvegházban, de nem a naptól. Csináltam egy hülyeséget, vízben feloldottam egy marék nitrogén műtrágyát és azzal meglocsoltam eléggé megbarnult, de már kezd helyre jönni.

Előzmény: Malaguszti (94305)
Malaguszti Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94305

Nektek nem égett meg a sok paradicsompalánta, hétfő-kedd?
Óriási napvihar volt, napkitörés, üvegfal mögött megszinesedtek a paradicsom palánták levelei, egy  ki is dőlt, de a többi se fejlődik.

Gildikó21 Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94304

És milyen palántákat ültettél még ki? 

Én eddig csak a paradicsomokat mertem, de már nagyon kiültetném a paprikákat és a padlizsánokat is.

Tökfélék talán még bírják a fóliában 1-2 hétig.

Előzmény: 55judit (94303)
55judit Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94303

Ma kiültettem a sütőtök palántákat. 

55judit Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94302

Lehet hogy igazad van.

Előzmény: Belohin (94301)
Belohin Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94301

Sajnos, a YouTube (is) tele van fals információkkal, és aki nem ért hozzá, nehezen választja el az ocsút az értékestől.

A paprikában nem tudok semmiféle hatóanyagról, ami mérgező lenne a rovarokra. A kapszaicin pedig, ami nekünk égő érzést okoz olyan helyeken, ahol hőreceptorok vannak, nem vízben, hanem lipidekben, vagy alkoholban oldódik jól. Szóval ez a hivatkozott video szerintem a kattintásvadászat egyik válfaja.

piro para Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94300

Ki kell próbálni!

Olyan csodaszer nincs ami mindenre jó lenne, így lehet ez is jó sokféle kártételre?

Anno amit olvastam erről a paprikás permetről, ott nem írtak pontos arányt, és ez zavart, mert mi van ha erősre készül a permet, és égeti a növényt?

Előzmény: 55judit (94297)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.04.30 0 0 94299

Igen! Megértelek, én is kerülöm a vegyszereket csak akkor használok ha már nagyon muszáj. A tőzeglégy lárvákat viszont csak egyszer kell kiirtani, azok csak akkor terjednek ha kintről bevisszük az üvegházba pl. zsákos földdel. Jó a tisztán bio termelés de akkor mindig ott kell lenni főleg résen.

Előzmény: piro para (94290)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94298

A gyapottok bagolylepke hernyója vígan zabálja a legerősebb paprikát is. Ennyit a rovarirtó hatásáról...

Előzmény: 55judit (94297)
55judit Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94297

Chili por mint hatékony rovarirtó: https://www.youtube.com/watch?v=pdgMfWKn0rg Csak 5 perc.

A végén azt is mondja hogy baktérium és gombaölő. Mi a véleményetek erről?

eeddie Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94296

Egyszer próbálkozta bolti paradicsomból magszedéssel, nem jut eszembe a neve. Első évben rendben volt olyan volt mint az eredeti, de én nem szedtem meg a magját hanem az eredetileg szedetteket vetettem el a következő évben. Na az aztán egy csoda volt. Óriási növény, vaskos ágak, kevés, de ehetetlenül rágós termés. Ezt megismételtem még egy évben hasonló eredménnyel. Ma már tudom, hogy ha sikerül jó termést produkáló növényt nevelni, akkor annak a magját kell megszedni és idővel rögzülnek a tulajdonságai.

Viszont kaptam vagy 8 éve az egyik lányomtól olyan bolti koktélparadicsomot amit azóta is vetek az eredeti szedésből és mindig ugyanolyan. Az nem hibrid volt ezek szerint. 

CBNora Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94295

A Manó nálunk a többivel egyszerre indítva és nevelve korán érett, persze a méretéhez képest, az apró koktélok azért megelőzik. Viszont nem ízlett, úgyhogy nem ültetek. Korainak ott vannak a koktélok, meg tudjuk várni a finom nagyobbakat.

Előzmény: 55judit (94294)
55judit Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94294

A manó nagy csalódás volt nekem is. Korán termett mert a szobában neveltem, melegben naponta kihordtam, végig cserepes volt. Millió volt rajta, azt hiszem képet is hoztam akkor. De nem finom!!!

Előzmény: piro para (94291)
piro para Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94293

A trágya is lehet hunyó, ha nagyon friss, esetleg túl sok...

Tavaly a barátnőm bár már 7o fele hajt, de nem jutott az eszébe (holott mint írom nem mai csirke, és egész életébe "földművelt"), hogy a komposzttal, főként az Ő tyúktrágyával vegyített cuccával,

csínján kell bánni! Mentem hozzá, és mondja, nézzem meg a palántáit mert szerinte megfagytak! Mondom neki: "-hol? hiszen nem is volt fagy!". kérdeztem, hogy hogyan ültették? Erre Ő

1 gödörbe egy fangli komposztot kapáltak be, és arra ültették a 20 centis palántákat. Erre mondtam neki, hogy nem kell a fagyot okolni, Ők voltak a hunyók!  Egy gyenge növénynek nincs szüksége extra adag tápanyagra, Én most a savóval való locsolásra faragtam rá, mert szín savóval meglocsoltam a nagyobb, és a kisebb palántákat is. A pici paprikák, amik még 1o centi körül voltak, szó szerint megégtek, alig maradt rajtuk épp levél, a paradicsomokat amik már a 15-2o centi közé sorolhatók, nem viselte meg annyira.

A zuckerinóra kíváncsi leszek, mert nem gyári mag, hanem fogott. Akitől kaptam azt mondta, hogy Ő szokta hagyni. Már jártam így más maggal is, hogy bár F1-nek volt írva, mégis fajtaazonos lett. Most sejtelmem sincs milyen a gyári zucker mag termése, így csak a növény viselkedésén tudom megfigyelni, meg a termésen, hogy mit fog produkálni, mert volt már olyanom is, hogy egy bolti vett friss mini san marzanóból ültettem,  és 12 bokron 6 fajta, csak nagy paradicsom lett, na akkor derült ki, hogy a bolti valószínű F1-es volt.

A pikkely miatt majd írok levelet, mert van rá jó gyógymódom! :)

Előzmény: eeddie (94292)
eeddie Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94292

A Manót én is hanyagolom. Viszont a drága Zuccherino palántákkal megjártam. Betegek. Pedig biztosan virágozna már, elvetettem február elején. Talán kinövi de korai nem lesz, az biztos.

Nem tudom mi bajuk, azt mondták rájuk, hogy gyomírtó miatt van. Azt nem használunk, de hozattunk trágyát egy teherautónyit, kaptunk sok füvet, lombot úgyhogy lehet hogy azok a hunyók.

Tegnap mindenesetre elvetettem a maradék 3 magot belőle, még beérhet. Akárhogy számolom 6 vagy 7 mag volt a zacskóban nem 5.

Amúgy üdv a klubban. Szintén pikkelysömörös vagyok vagy 50 éve. 

Előzmény: piro para (94291)
piro para Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94291

Számomra a manó véglegesen tiltó listára került!

Január 21-el ültettem, és most kezd virágozni, ezzel szemben a

Februéár 8.-án ültetett zuckerinio már a második emeleten hozza a virágokat!

Kíváncsian várom, hogy a termés hány napra szedhető, és hány nap különbség lesz a "nagyreményeketfűzött" KORAI manóhoz képest?

piro para Creative Commons License 2025.04.29 0 0 94290

Köszi, de vegyszermentes vagyok, mert bár felszívódó, meg gyorsan lebomló, meg "mittudoménmitígérnek", nem hiszek benne, hogy pár nap alatt, 1-2 hét alatt elillan a növényből a méreg, vagy az ártalmas szint alá csökken, és mivel a pikkelysömör nálam nagy úr, amit tudok elkerülök, ezért termelek saját növényeket, hogy tudjam mi az amit Én raktam bele, bár a levegőbe így is bármi lehet, de szerencsére egy olyan környékre költöztem ahol fiatalok élnek, és a kertet nagy ívben kerülik, nem, hogy művelnék, vagy permetezzenek, a füvet is némelyik csak elvétve nyírja.

Előzmény: KLM XPS100 (94289)
KLM XPS100 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 94289

Nekem a vásárolt zsákos föld tele volt tőzeglégy lárvával, amit későn vettem észre, a kiültetett üvegházi uborka palántákat jól elintézték. Egy kanna vízbe bekevertem Karate Zeon permetezőszert, azt kilocsoltam és láss csodát a palántáim életre keltek. Lehetne Mospilánnal is de ez 3 nap alatt lebomlik és nem jut be a növénybe, mint a felszívódó szerek.

Előzmény: piro para (94271)
zsorsz Creative Commons License 2025.04.27 0 0 94288

Eddig voltak esők nem locsoltuk. Szerintem is vissza kell vágni, had újuljon!

Előzmény: piro para (94287)
piro para Creative Commons License 2025.04.27 0 0 94287

Te locsolod? Mert Én nem, és felénk eső is csak a héten volt egy kevés, lehet a szárazság miatt szökik "szárba"? 
Egyébként nálam a tavalyi már hatalmas bokor, és az is mind hozza a magot. Eddig sosem hagytam meg, minden évben újat ültettem,

így nem tudom, hogy mitévő legyek a magszárba fordulókkal, mert pl. a petrezselyemnél a magszára ellenére is 3 évig szépen hozta a leveleket,

holott a szomszédok mind azt mondták, hogy dobjam ki, mert ha magba megy már utána nem lesz értékelhető levele, de majdnem tövig visszavágtam,

aktívan locsoltam, és nagyon szépen megújult.

Előzmény: zsorsz (94286)
zsorsz Creative Commons License 2025.04.27 0 0 94286

Tavaly tavasszal vetettük, ahol túl sűrű volt át is palántáztuk. Egyenlőre semmi szárba menés, tegnap volt belőle spenót, finomabb mint spenótból, a tikok megőrülnek érte.

Előzmény: piro para (94285)
piro para Creative Commons License 2025.04.27 0 0 94285

Mángold terén szeretnék érdeklődni!

Már több évben is megörvendeztetett a mángold igénytelenségével párosult bő termésével. Eddig minden év tavaszén ültettem, de ősszel azt gondoltam,

hogy mivel a csomagolás azt írja, hogy lehet ősszel is ültetni, így egy gondot letudok a sok tavaszi ültetés közül, és már ősszel előre dolgozok!

Most azt tapasztalom, hogy a zöld szinte kivétel nélkül, a pirosnál nem minden esetben, de ott is látni, hogy már magszárba szökken.

Van valakinek ez irányú tapasztalata, mitévő legyek, kiszedjem a magszárba forduló egyedeket, vagy csak vágjam vissza, és ezt az évet még letermi?

Szokott valaki ősszel is ültetni, nála is ugyan ez a helyzet, vagy esetleg elrontottam azzal, hogy kora tavasszal szétültettem?

55judit Creative Commons License 2025.04.26 0 0 94284

Lehet hogy a  védekezős fórumon érdemes lenne kérdzni. https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020473

Előzmény: 1realista (94282)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.04.26 0 0 94283

Én a kajszit csak lemosózom és monília ellen permetezem.

Előzmény: 1realista (94282)
1realista Creative Commons License 2025.04.26 0 0 94282

Van körte megy és kajszi. 

Monila elleni permetezés megtörtént. 

A következő] permetezést mivel célszerű végezni és mikor?

Tapasztaltak útmutatását várom. 

Köszönöm 

zsorsz Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94281

Na, elszabadult, mintha dézsából öntenék.

Előzmény: zsorsz (94280)
zsorsz Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94280

Mi lesz itt?

piro para Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94279

Délután 2-3-ig napon van a hagyma, utána már nem éri a nap, de mivel balkonban van napi szinten locsolom!

A fahamu nem rossz ötlet, mivel a kerti hagymákat is mindig hamuzom, hogy ez miért nem jutott az eszembe, köszi az ötletet! :)

Alibá, sárga lapom nincs, a fahamu nem jó a bolhára? Mert a karalábé kukacosodására pl tökéletes, igaz itt utána már csak az a kérdés, hogy a kínai kell hogy bírja a fahamut?

CBNora Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94278

Az öntözés evidens, balkonon tartott növényről van szó, anélkül meg se marad.

Itt 21 napot látok:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://cdn.nufarm.com/wp-content/uploads/sites/34/2019/06/13100306/Cuproxat-FW-enged%C3%A9lyokirat.pdf

Kérdés, milyen földben van, valami tápoldat lehet, hogy kell, de az is lehet, hogy kevés fényt kap, a hagyma kényes rá. 

Előzmény: kobold62 (94277)
kobold62 Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94277

Cuproxat EVI 3 nap. ( elég 1%-os oldat.) (gomba ellen jó.)

Vagy némi lombtrágya. ( van millió 0 napos ÉVI)

De már lehet csalánozni, pitypangozni, fekete nadálytövezni is.

Millió lehetőség van.

De a levegő páratartalma nagyon kevés. Öntözés kell. Ha kell, ha nem. 😁🤔

Előzmény: CBNora (94275)
CBNora Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94276

Annak idején Il(+ valami szám is volt a nevében) azt tanácsolta, tartsuk folyamatosan nedvesen a talajt. Mondjuk ezt a káposztafélék egyébként sem veszik rossz néven.

Nálam mintha működött volna, de csak nyáron szoktak megjelenni, ilyenkor még eddig nem jelentettek komoly problémát.

CBNora Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94275

Újhagymának inkább nem adnék rezet, úgy rémlik, hosszú a várakozási ideje.

Előzmény: kobold62 (94272)
Ali-bá Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94274

Sétálj mellette és közben tarts fölötte a kezedben ragacsos sárga lapot. 

zsorsz Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94273

Fahamuval körbeszórni

kobold62 Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94272

Földibolhám nincs. (nem találkoztam velük. (még😁🤔)

A hagymát locsold meg. Tudom nem szabad, de!

Annyira száraz a levegő, hogy még ilyenkor lehet és kell is.(és nyári nagy kánikulában kb 1,5-2 hetente a szárdőlésik lehet, sőt kell is.)

Gomba ellen egy pici réz sem árt neki.

piro para Creative Commons License 2025.04.24 0 0 94271

Van valakinek bevált házi csodaszere a földibolhák ellen? A kínai kelem teljesen felfalják :(

A balkonos újhagymám elég satnyácska, Ti mit szoktatok használni a hagyma "serkentésére"?

A kertben nem szoktam használni semmit, mert gondolom ott elég a földben lévő tápanyag, de most a favágás miatt csak későn került a földbe,

ezért húsvétra szerettem volna balkonba előnevelni, de a retek is csak erre a hétre jött be, és a hagyma sem brillírozik,

így arra gondoltam, kellene a hagymának egy kis tuning, de nem tudom mi, talán wuxal?

taormina001 Creative Commons License 2025.04.23 0 0 94270

Hibrid megoldásra szántam el magam; a foghíjas borsó sorait nem fölszámoltam, hanem kipótoltam babbal, szemenként duggatva.

A salátát és répát újravetettem, a retekböl már nem lesz semmi. Nálam a retek amúgyis hónapos helyett háromhónapos üzemmódban szokott müködni.

Előzmény: taormina001 (94218)
55judit Creative Commons License 2025.04.21 0 0 94269

Az erőd UV-t én is tapasztaltam, nálam a palánták nem, de a Tetrapanax érzékelte. Még konténeres, de régen kint van.

A kiültetett kísérleti paradicsom alatt mára végig ment a vakond. Jó vastag járatot csinált, a gyökerek levegőben lógtak. Kiszedtem. Ugyanott lesz, mert ott tudom majd elvezetni. Helyébe most a puska került. Már sokkal kevesebb vakondom van, de még borzolják az idegeimet. Pontosan ott ment végig felszínközeli túrással, ahol a tigris dinnyék támrendszere van. Hidegfront után ki kéne ültetni, de így hogy???

Előzmény: eeddie (94268)
eeddie Creative Commons License 2025.04.21 0 0 94268

Én is kitettem a túlnyúlt uborkákat meg pár darab paradicsomot.

Az üvegházba kitett paradicsomjakmnak valami baja van, hozzáédtők szerint gyomírtószermaradvány. Mivel azt nem hasznàlok, csak a hozatott trágya lehet a hunyó. Úgyhogy most trágya nélkül fogok kiültetni. Eddig más vetemény nem kapta, csak ezek. A fák, rózsák, egyebeken nem látszik hogy érzékenyek lennének rá.

Jó egy hét múlva tervezem a kiültetést, de nézem az előrejelzést.

Lassan egy hónapja szoktatom a palántákat, egy hete be sem hozom. Tegnap mégis megégett néhol. Erős volt az uv. 

55judit Creative Commons License 2025.04.21 0 0 94267

Jön a hidegfront. Nekem ki kellett ültetni ma az első pár szál ubit mert nem fértek a pohárba. A cukkinit is ki kell. A febr. 1-n vetett próba paradicsomot is kiültettem, mert már virágrügyes. Vagy megfáznak hétvégén vagy nem.

Előzmény: vinik táltos (94266)
vinik táltos Creative Commons License 2025.04.21 0 0 94266

Kedv, remények Lillák, isten véletek, bab és kukoricás egy héttel elhalasztva. Kellemetlen időjárást jósolnak a hétre.

Belohin Creative Commons License 2025.04.20 0 0 94265

Inkább rügy nélkült írtam volna.

Előzmény: Belohin (94264)
Belohin Creative Commons License 2025.04.20 0 0 94264

Igen, a tartós esős idő a bab kelésekor tud hátrányos lenni. Kijönnek a földből, de elbarnulva, csíra nélkül. De olyan esős idő már 15 éve nem volt. 

Előzmény: 55judit (94261)
lahuba Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94263

Nekem még az eső nem okozott gondot a babnál, annál inkább a szárazság.

Én a tervezett három ágyásból egyet már eltettem az esők előtt, de nem győztem locsolni, porzott felette a föld.

Ez szerencsére megoldódott.

De az igaz, hogy a bab még kockázatos, jöhetnek még hideghullámok, mikor elfagyhat kelés után.

Ezért várok a másik két ágyással, így ha az első elfagy, azt később újra tudom vetni, de közben már kel a másik két ágyás a fagyosszentek után...

Előzmény: 55judit (94262)
55judit Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94262

Erősen fontolgatom. Most néztem máshol is az előrejelzést, nagy mennyiséget egyik napon se látok. Holnap döntök a bab sorsáról, lehet hogy vetek. De néhány nap múlva ismét lehűlés jön.

Realistát meg jól lebeszéltem. Remélem ő is nézi mit ígérnek aztán vet ha nem jön nagy eső.

Előzmény: CBNora (94260)
55judit Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94261

Nekem már fulladt be bab vetés után kapott több napos esőben. Szerintem úgy érezheti magát a túl vizes földben a mag, mintha napokig egy pohár vízben lenne. Egyébként nem értek hozzá, de csak azért várok még hogy megtudjam, tényleg jön-e 5 napos eső. Ha hétfőn mást mutatnak, akkor vetek. Drága volt a magom, most vigyázok rá. :)

Előzmény: CBNora (94260)
CBNora Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94260

Nem csak hideg időben probléma a sok eső?

Én simán elvetném a következő esők előtt, ha akarnék babot. Nem vetek, mert képtelen vagyok időben leszedni, de úgy rémlik, vízigényes.

Előzmény: 55judit (94258)
55judit Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94259

Hétfőig a föld sokat szikkadhat, a hőmérséklet valóban kedvező. Én a több napos eső elé nem akarok vetni. Figyelem én is, hátha visszamondják a csapadékot.

Előzmény: eeddie (94257)
55judit Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94258

Nem tudom milyen távol élsz Kenesétől. Én világosi vagyok. Akkora eső volt hogy én biztosan nem vetek semmit mostanában. Ráadásul az időkép is keddtől szombatig ismét esőt jósol. Ha most elvetném a babot, a sok esőtől biztos befulladna.

Legfeljebb hétfő reggel is nézzél rá az időképre, hátha jobbak lesznek a kilátások.

Előzmény: 1realista (94256)
eeddie Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94257

Szerintem igen. Ott melegebb volt, van mint itt és én is ezen gondolkodom. 

Előzmény: 1realista (94256)
1realista Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94256

A tök féléket és a bab féléket vethetem. Húsvét hétfőn Balatonkenese? 

lahuba Creative Commons License 2025.04.19 0 0 94255

Nálunk jó kis zuhé volt, kártétel nélkül szerencsére.

De olyan szomjas a föld, hogy a szántóföldön a legkisebb pocsolya sem maradt, mind elitta.

Életmentő volt már...

eeddie Creative Commons License 2025.04.18 0 0 94254

Ide már csak egy kis csepergés jutott. Annak is örültünk persze, de reggel még 15 milli esőt ígértek kiegyeztem volna a felével, lett 4. A konyhakerti hordóm ami a garázsról kapja a vizet, csak félig van vízzel. 

zsorsz Creative Commons License 2025.04.18 0 0 94253

Megúsztuk. Bicskénél még tombolt, mire ideért ( 30km, É-ra)eloszlott.

Előzmény: 55judit (94252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!