Keresés

Részletes keresés

kavicsos1964 Creative Commons License 6 órája -1 0 42052

Akkor meg is van a gyümölcs neve a dió ((::!!

Előzmény: Didergő Király (42051)
Didergő Király Creative Commons License 14 órája 0 1 42051

hol van ebben gyümölcs? ez egy diós sütemény.

Előzmény: AmazingGecko (42048)
Didergő Király Creative Commons License 14 órája 0 0 42050

rendben, köszi.

Előzmény: kavicsos1964 (42049)
kavicsos1964 Creative Commons License 17 órája 0 0 42049

De tavasszaé jól le kell vagdalni a megmaradt ágakat és akkor kihajtanak . Ha meg esetleg úgy látod hogy még sem hajlandó kihajtani lentebb a seb alatt akkor egészen a seb felett vissza vágod egy-két hajtásig az egészet . Azokat meg kb 10-15cm-nél a hantását elcsíped hogy levél maradjon de ott már ne nőjön és akkor ösztönzőleg fog hatni rá .

Előzmény: Didergő Király (42047)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 42048

Sziasztok!

 

Ez milyen gyümölcs lehet 1:08:10-nél?

 

https://www.youtube.com/watch?v=qttKtG62Mlc

Didergő Király Creative Commons License 1 napja 0 0 42047

a szilvánál teljesen csonkoltam tavasszal, még alvó rügyet sem találtam a metszés alatt. nagyon későn hajtott ki, de kihajtott végül, és brutál nagyot nőtt. nem mondom, hogy nem volt benne kockázat. biztosabb, amit te mondasz, csak lehet, hogy ha van miről kihajtani feljebb, akkor alulról, törzsről nem igen fog. de legyen igazad.

Előzmény: kavicsos1964 (42046)
kavicsos1964 Creative Commons License 2 napja 0 0 42046

Hát én úgy gondolom hogy ha ahogy írtam is fent is vissza vágod a törzsből ki kell törjön ,ezért írtam hogy nem kell most a koronát levágni csak a letört részt és ami áll a seb felett azt kell vissza vágni csak és az majd akkor ösztönzően hat a megujulása .

Előzmény: Didergő Király (42045)
Didergő Király Creative Commons License 2 napja 0 0 42045

attól félek, hogy nem fog kihajtani a seb alatt, csak feljebb. 

Előzmény: kavicsos1964 (42044)
kavicsos1964 Creative Commons License 2 napja 0 0 42044

Ha azon a napon csináltad volna se biztos hogy össze forr ,ha az ember olt azt is gyorsan kell csinálni ne száradjon meg a felület, mert akkor már nem fogan meg az oltás . Csavarozni is lehet én is csináltam már ilyet almafán . Szétrepedt a fa középen és egy V betű lett belőle . Spaniferrel össze húztam és 10mm saválló menetes szárral össze csavaroztam két helyen fakötésű alátétekkel megerősítve. a mai napig áll de ez 30cm fa aminek már a felének is van tartása is a csavarok csak rásegítenek . Az a legjobb neked amit mondtunk itt többen is levágni vissza vágni és tavasszal amikor kihajt akkor elvágni a seb alatt . ezzel jársz a legjobban .

Előzmény: Didergő Király (42043)
Didergő Király Creative Commons License 2 napja 0 0 42043

az összekötözés teljesen reménytelen szerinted? emlékszem, egy barátomnál sok évvel ezelőtt egy ennél kétszer vastagabb szilvafát ugyanazon a részen, ugyanígy kettétört a vihar. összedrótozták. hogy összeforrt-e, azt nem tudom, de egyben maradt a fa, az biztos. a drót rajta maradt. még az is eszembe jutott, hogy átfúrom és összecsavarozom. :))

Előzmény: kavicsos1964 (42042)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42042

Ez így nagyon szép fa volt ezen annyit kellett volna csinálnod hogy a hosszú hajtásaiból vissza vágni ,hogy egy kicsit szellősebb legyen a korona .

Előzmény: Didergő Király (42040)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42041

Most már nem kell lekötözni semmit azt csak növekedésben lehet akkor van értelme . Ha hagytad beerősődni a vesszőket az baj . Ahogy írtam lekötni még időben kell hogy hajoljon a vesszője . A leívelt vessző erősődjön be és akkor már úgy marad . Ha egy hajtás nem kell azt bármikor vissza vághatod a tenyész időben ,vagy akár még kicsi korában tőből kitörheted amíg gyenge .

Előzmény: Didergő Király (42039)
Didergő Király Creative Commons License 3 napja 0 0 42040

ez a korai meteor így nézett ki lekötözés előtt. https://i.imgur.com/4Ilo6rB.jpeg

Előzmény: kis-vasutas (42038)
Didergő Király Creative Commons License 3 napja 0 0 42039

hát nem mondom, hogy teljesen értem, de tavaszig van még idő értelmezni. :))

viszont tuti, hogy akkor a top taste-et megint elcsesztem, mert hagytam egész nyáron, hogy nőjön az égbe. a vázágak is törnek felfelé ezerrel. az a durva, hogy úgy megerősödött 0-ról, hogy már most nem hajlanak a vázágak.

 

a múlt ősszel ültetett téli piros pogácsaalmám nagyon szépen fejlődött, viszont annak az ágait is le kéne kötözni. halogattam egész nyáron. szerinted érdemes még most, vagy most már inkább hagyjam, és majd tavasszal?

Előzmény: kavicsos1964 (42037)
kis-vasutas Creative Commons License 3 napja 0 0 42038

Van ilyen meggyem, meg egy érdi bőtermő is, nem jellemzi a magasba törő korona amúgy. Szeretjük mert ízletes nem savas korai fajta, a cseresznyével együtt érik. Párszor megtépázta már a monília ha nem sikerült úgy permetezni ahogy kellett volna. Ilyenkor erősen visszavágtam a fertőzött mézgás száradó elhaló ágait, és szinte kékre festettem rézzel rügyfakadás előtt az egész fát és szépen magára talált minden alkalommal. 

Előzmény: Didergő Király (42036)
kavicsos1964 Creative Commons License 3 napja 0 0 42037

A seb alatt ! De mint írtam én nem azonnal hanem esetleg a letörtet levágod a megmaradtat vissza vágod hogy tavasszal erősen kihajtson és ha a vágás alatt megjelenik az új kitörések akkor vágod vissza a seb alatt . Namost ha beindult a kitörések ,tuti erősen fogja nyomni kifelé akkor hogy ne törjenek le ott ahol leívelést akarsz egy belső a korona közepe felé néző levélre vissza vágod ez bármikor lehet . Mondjuk 60-70cm hossznál vissza vágod kb 45-50cm-re ahol a korona közepefelé néző levélre hogy a honaljban lévő rügy kihajtson felfelé ,ekkor a két alatta lévő lefelé tör . Ezeket a nyár egészében végezheted ha sűrű lett esetleg akkor ha már a lefelé néző hajtások eléggé lekonyultak és kb 30-40cmesek akkor a felfelé menő hajtást megint kivágod . Ezt folytatod addig amig a koronád ki nem alakult ,ezt több szinten is lehet folytatni akár éveken keresztül is !

Előzmény: Didergő Király (42036)
Didergő Király Creative Commons License 3 napja 0 0 42036

köszi szépen a tanácsokat. nagyon bíztam benne, hogy menthető. ha nem, akkor én is azt tartanám legjobb megoldásnak, hogy újranevelem a teljes koronát. csak attól félek, hogy azt csinálja majd, mint a top taste szilvám, amit szintén csonkolni kellett tavasszal monília miatt, éa ezerrel elkezdett nőni fölfelé, és magasan kezdett el oldalágat hozni.

a meggy a legalsó ágemeletnél hasadt ketté. ott vágjam majd vissza tavasszal, vagy lejjebb? minimum a hasadt rész alatt kellene, gondolom.

ez volt az egyetlen fám, ami azt csinálta, amit szerettem volna... az almát későn kötöztem le, a másik meggyemen (feketicsi) az egyik vázág ráerősödött a központi tengelyre (ezért is kötöztem le idén), a top taste meg ugye a csonkolás miatt került hátrányba. amúgy csodálkozom, hogy a feketicsi nem hasadt szét, azt sokkal jobban megfeszítettem. lehet, kevésbé törékeny fajta, a korai meteor olyasmi, mint a cseresznye, könnyen törik.

én is néztem a bebarnult részt, lehet, hogy korábban megrepedt már, nem tudom. nagy szél a hétvégi előtt nem igen volt tavasz óta.

kis-vasutas Creative Commons License 4 napja 0 0 42035

Nekem volt egy Idared alma csemete amit a kutyánk megrágott, lerágott szinte talajig. Az utolsó sérülés alatt elvágtam  lekezeltem és  az lett a legszebb 5 év múlva az összes közöl mert kihajtott és arról lett kinevelve. Tehát én levágnám a sérülést, mert ez már nem fog visszaforrni sosem. 

Előzmény: Didergő Király (42032)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 42034

fagéllel kend be (az szerintem egy egész jó sebkezelő, nem a bio, meg éhviaszos, meg a sok másik..) és fél évente kend újra.

A gél is elöregszik, plusz a növekedés miatt egyébként is kinövi a fa.

Ezt a sebet simán kinövi. Természetesen a lekonyultat le kell vágnod, és majd átalakítani a koronát, ha ez hiányozni fog onnan.

 

Mondjuk én eleve nem hagytam volna ilyen elágazást ilyen alacsonyan...

 

Az a barnulás csak a víztől van? 

Előzmény: Didergő Király (42032)
kavicsos1964 Creative Commons License 4 napja 0 0 42033

El kellett volna engedned már rég ,és nem is volt értelme a lekötésnek sem a meggy és a cseresznye csak metszéssel hajlítható az almák körték amik lekötéssel ,meg a szilva ezek alakíthatóak formára alakra lekötözéssel . De ezeket is célszerű köhöz téglához lekötni és ha szelet jósolnak a lekötést vissza tudod engedni és nem lesz baj . Azt a fát nem tudod megmenteni túl nagy a károsodás rajta ,össze nem fog forrni az már bármit teszel vele . annyit még megtehetsz hogy úgy hagyod ahogy van és tavaszal ha a hasadás alatt kihajtott akkor vágod el és a kihajtásokból újra neveled a koronáját .

Előzmény: Didergő Király (42032)
Didergő Király Creative Commons License 4 napja 0 0 42032

sajnos a szombati szélvihar kettétörte a 4 éves korai meteor meggyfámat. itt vannak róla képek. https://imgur.com/a/korai-meteor-sz-lvihar-ut-n-2024-09-14-byKmjKp

én hibáztam, mert lekötöztem az ágait, feszültség alatt voltak.

menthető még szerintetek? ha igen, akkor mivel kötözzem össze? drót? van bányászdrótom, ami elég vékony, meg egy kicsit vastagabb réz. de talán van más is. redőny gurtni esetleg? az nem vágna be. ha össze tudom húzatni, hogy oldjam meg, hogy ne folyjon be a víz? elég a sebkezelő, vagy szerkesszek fölé egy kis gallért mondjuk műanyag flakonból? kár, hogy pont így a vegetációs időszak végén történt. :(

alfi13 Creative Commons License 4 napja 0 0 42031

Próbáld meg egy kis darab nyers csirkehúst tenni a csapdába az vonza a darazsakat. Lehet hogy nálam azért van tele darazsakkal is a sörös csapdám mert sok bogár beledöglött és már elkezdett erjedni és erre jöttek a darazsak.

Előzmény: kavicsos1964 (42025)
kis-vasutas Creative Commons License 4 napja 0 0 42030

Cukros mézes sörös csalival próbáld 1 deci sör lehetőleg barna, 3 cent méz 3 ev kanál cukor. Nyáron működött frankón, de a cukros mézes élesztősre is rámentek. Most minden csapdám telement esővízzel és egyenlőre nincs tervben az újra töltés mert nagyon már nincs is mit megvédeni. Most a rothadó erjedő szőlőn csipeszeljük őket....

Előzmény: öreg_néne_b (42029)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 42029

Erre kíváncsi vagyok, mert lódarázs itt is bőven van, de egy sem ment bele a csapdába.

Előzmény: kis-vasutas (42028)
kis-vasutas Creative Commons License 5 napja 0 0 42028

Én amit még majd megpróbálok csapdában az a hal, halnyálka. Horgász (is) vagyok és ha hozok zsákmányt a halbüdös szákomra is nagyon mennek meg a halra is amit épp tisztítok. És ez igaz volt tenger mellett is mert a csalinak szánt kalmárhal darabkák és a halbüdös kezem is mágnesként vonzották őket a nyáron.  Én pl ha fogok lódarazsat csipesszel ( nálam az is akad bőven) azt élve csapdába rakom és bevonzza a többit mert állítólag valami feromont bocsájt ki ha veszélyben van és a többiek mennek segíteni neki. Most 10 fok van de egymást váltják a lódarazsak a legfinomabb szőlőmön mondja az asszony, csak esik is így nem megyünk csipeszelni :( 

Előzmény: kavicsos1964 (42023)
kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 42027

Nekünk az már nincs mind leérett ! De majd a szomszédoktól lopok ((::!! Pár fürtöt ha nem hoznának  !

Előzmény: öreg_néne_b (42026)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 42026

Nekem a zúzott szőlő bevált. 

Előzmény: kavicsos1964 (42025)
kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 42025

Mit tegyek akkor a csapdába ?

Előzmény: öreg_néne_b (42024)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 42024

tanulékonyak szerintem

 

Szerintem meg nem azok. Egy csomó döglött van a csapdában és több is röpköd még, mégis belemegy a következő is.

Előzmény: kavicsos1964 (42020)
kavicsos1964 Creative Commons License 5 napja 0 0 42023

Nem tudom hogy a füge illatát hogyan lehetne überelni és a csapdába csalni a darazsakat ,de többszáz ül a fán ! Megint megcsípett egy darázs most az államon kaptam egy szúrást ! A füge melleti fáról akartam egy vízhatást levágni és a lombon volt elbújva azonnal megszúrt ! Kivagyok már a darazsakkal tegnap is megszúrtak ma is ! Vagy kivágom a fügémet ! Akinek van fügéje ,minden fügét támadnak vagy csak az én sárgára érőmet kedvelik nagyon . A barnáson is vannak de jelentősen kevesebben .

Előzmény: kis-vasutas (42022)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!