Mire gondolhatott a Bálint gazda?"Mit lehet most tenni?
A fertőzött vesszőket lemetszeni, még pedig a vessző egészségesnek tűnő 10 cm-es darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat feltétlenül alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, pl. bordói lével, vagy Rézoxiklorid, ill. Champion oldattal. Szükség esetén ezt a permetezést meg is kell később ismételni."
A virágfertőző monília után, a hajtás és gyümölcsfertőző monília elleni védekezésre gondolok. Ennek során a levelek esetleges perzselődhetnek az említett rezekkel.
A Bodóilé Neo-t ismerem, alkalmazni is szoktam. A Cuproxatot én a Zsigó György növényorvos úr előrejelzéseiben nevesített finom rezek közé tartozónak gondolom. Az AI, virágzás utánra semmilyen rezet nem javasol. Bordólé Neo-t sem.
Ehhez képest Bálint gazda hírlevelében több féle réztartalmú szer is szerepel, amit alkalmazni javasol.
Aki ezeket kipróbálta, nem okozott perzselést? Esetleg a kisebb perzselés mellett, nagyobb hatás érhető el a monília ellen?
Látlak téged magam előtt, ahogy egy Szolnok környéki vegyi üzemben - gumiruhában, gumicsizmában és álarcban - egy hosszú-nyelű lapáttal kevered a mérget.
Akkor vedd fel a szemüveged, üzemvezető voltam Kazincbarcikán.
Nálam is jelentkezett a kajszin a monília. Mivel a másik fám még alig terem egy-két szemet, a Ceglédi óriáson elkezdtem tisztogatni. Ritkítom a gyümölcsöket leginkább úgy, hogy a satnya, lemaradt példányokat lepörgetem. Az egészségesek már két cm hosszúak.
A fonnyadó levelű hajtásokat elkezdtem tőből kivágni (még folytatom). Úgy egyeztünk a párommal, hogy maradjon nekünk inkább kevesebb barack, de el ne pusztuljon a fa!
A Cuproxat FW pirosbimbóig mehet a kajszira, utána már csökkentett dózisban sem említi a NÉBIH.
Viszont a Bordóilé NEO SC mehet BBCH 83-ig. (Ugye tudod mi az?)
Én mostanában gyakran kikérem az AI véleményét. Ha kissé magunk is jártasak vagyunk egy témában, akkor meg tudjuk ítélni, hogy hülyeséget mondott-e a mesterséges intelligencia. Előfordult már olyan, hogy egy órán keresztül összegugliztam 20 honlapról majd összeraktam a nekem tetsző választ. Ezután megkérdeztem az AI-t, és szinte szó szerint ugyanazt mondta 10 sec alatt. Egyre jobban bízom benne, de azért bíráló szemmel kell figyelni a válaszait. Amikor nem egyezett a véleményünk, akkor az AI a biztonság javára mozdult el - nekem ez tetszik!
A Cuprosan korábbi, klasszikus változatai (pl. Cuprosan Ultra, Cuprosan 50 WP) tartalmaztak zinebet, de a hatóanyag-engedélyek visszavonásával a cink-etilén-biszditiokarbamát (zineb) alapú szerek használata tiltólistára került.
A pontos dátum, amikortól a cink-etilén teljesen kikerült, a hatóanyag-felülvizsgálati folyamatokhoz köthető, de a modern, 2020-as években elérhető Cuprosan készítmények már fixen réz-oxiklorid alapúak.
Látlak téged magam előtt, ahogy egy Szolnok környéki vegyi üzemben - gumiruhában, gumicsizmában és álarcban - egy hosszú-nyelű lapáttal kevered a mérget. No jó, az üzemvezető (mondhatnánk manager:-))) öltönyben és nyakkendőben ül az első emeleti irodában, és az ablakon át figyeli a történéseket.
Én meg imádok szörfözni. Mivel számomra a Cotes des Basques (Biarritz) a nyugdíjamból nem elérhető, marad nekem az internet.
És ha mi ketten összefogunk, bárkit bármire meg tudunk tanítani (akár egész népünket, és nem középiskolás fokon...)
OFF
P.S.: Azt bizonyára tudtad, hogy a földszinten szaladgáló takarítókat és portásokat leszámítva az irodaházakban az emelet×rang képlet eredménye minden szinten ugyanannyi. Tehát pl egy tíz emeletes épületben a felső szinten ücsörgők tízszer kevesebbet érnek, mint az első emeleti (rangsorban 10-es) igazgatók. Ennek egyszerű oka van: totál tűz esetén kiknek sikerüljön biztonságosan és leghamarabb kijutni - akár egy tűzoltó-létrán. A tizedikről meg szerencsétlen ember aláveti magát a mélybe.
Én ebből a képletből tanultam meg, hogy a program-tesztelők fontosabb személyek, mint a programozók. A Big Blue épületeiben az utóbbiak dolgoznak magasabb emeleten:-(((( És ha elromlik a lift, a programozónak kell többet gyalogolnia:-(((.
Sikerült a kajszikat teljesen megvédeni monília ellen? Én váltogattam a lemosózás után,a Chorust a Signummal, virágzásban még fél dózisú Cuproxatot is tettem mellé, mégis jelenkezett a monília a felső, éves hajtásokon. Bálint gazda tegnapi hírlevelében, a moníliás részek levágása mellett, rezes permetezést javasol.(Bordóilevet, Rézoxikloridot, Championt). Csökkentett dózisra nem utal. Nem okoz ez perzselést? Esetleg, van erről valakinek tapasztalata?
Cuproxat-tal lemosóztam simán eddig ,vagy amíg emberi áron mérték a Champion 50WP-t használtam . A lehető legjobb szereket szeretem használni ,már többször is megszoptam a szar szerekkel . Nekem mondhatja bárki de a vegyszerekkel bajok vannak és ez nem csak az én véleményem ! Itt van a nagy fagyásgátló hulladék amitől már -2,5 foknál szinte mindenünk lefagyott ! Előírás szerint volt használva na ezután a még pénzt sem adok érte ! Vagy az 50ml nem jó dózis ! A lemosóba is a Nevikénből az előírás szerinti mennyiséget teszed lelátsz a tartály aljáig olyan híg . Sok éve használom már és tudom régen nem ilyen híg lötty volt hanem alig jött ki a flakonból olyan sűrű mézszerűség volt ! Eleve pl amit most használtam lemosásra ott is az 50ml volna az irány adó még is a biókiskertes néni 80ml javasolt ! Ha sebkezelésre ajánlja akkor meg töményen kell ecsetelni pl az edénnyaláb elzáródásos esetekben.
No igen. Kavicsos még arra is képes, hogy Cuproxannal lemosózzon:-)))
Ezzel csak az a baj, hogy ilyen nevű permetszer nem létezik (mint korábban már egyszer megírtam:-((().
Van viszont Cuprosan 50 WP. Vagyis csak volt, mert (szerintem) 2025-ben lejárt az engedélye. Amúgy ez rézoxiklorid, és mindenre jó, csak lisztharmatra nem. És a szőlőre ugyan 3. levéltől is mehet, de (ál)csonthéjasokra és almatermésűekre ez egy igazi őszi vagy tél végi lemosó (pl őszibarackra levélrügy pattanásig!!). És nem! Nem deci!!! 20-30 ml kell 10 liter vízbe.
És létezik persze Cuproxat FW, ami viszont tribázikus rézszulfát. És kár lenne elpazarolni lemosáshoz, mert inkább vegetációban érdemes használni. 40-50 ml/10 liter víz. Ez sem deci:-((( Maximum féldeci, de azt ne permetezés közben:-)))
Remélem nem lesz sértődés a vége (mi öregek tartsunk össze:-)))
Bármennyire igyekszünk hibátlanul leírni a hozzászólásainkat, mindig becsúszhat egy-egy vesszőhiba, helyesírási (vagy ékezetlen) leütés. Ha én mos ekezdek hejtelenűl irrni, sztem eztet bájki mehérti. De egy Cuproxan-ból hogyan találjam ki, hogy miről van szó?
A decit meg meg se hallottam.
A vérnyomás elleni gyógyszeremből sosem veszek be hármat, ha a leírás szerint 1 db/nap az adagja. Ha nem találom elég hatékonynak, akkor konzultálok az orvosommal.
Igen, tudom... Vannak emberek, akik kissé nehezen emésztik meg az idegen szavakat. Laci szomszédomat kérdeztem, hogy mi az a szer, amit most éppen fújkál. Azt felelte:
- Csore! - így cs-vel, mint csacsi:-(((
De én ebből rájöttem, hogy Score-t használ. De ő senkinek nem szokott tanácsokat adni. Viszont permetez agyba-főbe, ami éppen eszébe jut. És bár nem akarom bántani, mert kedves, szorgalmas, jó ember - de nem tudja, hogy egy literben 1000 ml van. És ha egy leírásban azt olvassa, hogy 0,5% a keverési arány, akkor tuti hogy fél litert tesz a 10 liter vízbe:-(((
Na ezeért szoktam én külön jó erős rézzel alaposan lefújni a fát rügypattanás előtt. Deci Cuproxan 10liter vízbe és három oldalról alaposan lemosom vele . majd rügypattanás után Nevikén de azt sem kell sajnálni 25 literbe az 1 litert belevágom és tutira nem lesznek gondok ! Nagyon ritka hogy legyen olyan levelem ,bár most mivel a Bóraqva Cuproaqva volt a lemosó Scorét és Dithant is fújtam ,de eddig nem jelentkezik hiba a levélzetben . De a termés elment szerintem majdnem totálra . Az őszibarack még mindig virágzik de már dobálja lefelé a virágot nem termékenyültek meg ,mindig rossz volt az idő meg hidegek is voltak és nem fejeződött be a virágzása hanem csak ráöregedett ,de sz is lehet a frigomax megvédte a fagytól csak a bibe meg nem bírta ki . soha többet nem fújok ilyesmit ,semmi értelme nincsen . A víznek van értelme csak eddig azt alakalmaztam csak most is kint volt a szerkezet ,sőt most is készülök rá ,ide -4 fokot is ír és ha úgy látom nagyon leeseik a hő akkor indulnak a szivattyúk ! Nem bízok meg az időkép előrejelzésében mint a múltkor hogy +4 jósolt és lett -2,5 fok .
Sajnálom, hogy így jártál. Pedig te aztán mindent meg szoktál tenni a fákért/termésért. Nekem az a tapasztalatom, hogy a Frigomax szarnak egy pofon. Talán -1, -2 fokig jelent valamit, de az is csak max 1-2 éjszakán keresztül. -4, -5 fok az frigomaxal vagy anélkül is gatya, ha nem tudtál vizezni vagy gyújtogatni. Nálam ez a rohadt tafrina jön elő mindig a nektarinon, ha két Scoret, ha egyet, ha egyet sem fújok, akkor is. Rohadt érzékeny rá. Teljesen le kellene fednem a február végétől március végéig tartó időszakot, szóval kéne alsó hangon 2 lemosó meg 2-3 Score. De az őszibarack nem szokott vészes lenni. Termés ettől függetlenül szokott lenni, csak nehogy egyszer arra is rámenjen. Meg azért elég ronda a fa lombja 1 bő hónapig ilyenkor. Moníliával nincs gond, pár ágat/vesszőt kellett levágnom. Jó termés ígérkezik, itt nem volt komoly fagy.
Hát felénk aztán az elmúlt 8-9 évben bármikor lehetett permetezni olyan fos idő volt eddig mindig virágzásban ! Jelenleg ma néztük itt a szomszédokkal alig lesz termés a virágmaradványok szép zöld leválással leperegnek nem termékenyültek meg ,még megbecsülni sem lehet mi maradt meg ha egyáltalán maradt valami is ,vagy a frigomax ellenére lefagytak !