Egy kis segítséget szeretnék kérni. Golf 3 1.9 tdi afn menet közben leállt, menet közben be tudtam indítani, de elment az ereje, nem gyorsul, nagyon rángat. Kicsit nehezebben indul, de alapjáraton is nagyon rángat. Találkozott valaki hasonló hibával? Diagnosztika ezt írta ki.
Segítségetek szeretném kérni.Van egy 2008-as Toyota Corollla D4d 2.0 126 LE autóm.
Teljesítmény mérésen voltam vele,ami kihozta hogy az auto ami eredetileg 310NM nyomatékkal rendelkezik csak 249 Nm tud
azt is 2600 fordulaton.
Hibakódot nem generál.
Turbóm már a vásárlástól fütyül egy picit,egy szervizes azt is mondta,hogy szerinte ez nem az eredeti.
Esetleg volt hasonló problémája valakinek?
Megosztom veletek a mérést .
Tud valaki jó szakit ehhez a problémhoz?Aki a teljesítménymérést csinálta,azt tanácsolta,hogy először a levegő oldali alkatrészeket nézzem,utána az üzemanyagi részeket.
Nincs valami nagy forgalom ezen a fórumon,de azért leírom a problémám.A 24 éves 1.9-es 130-as AVF-es Passatomat elvittem egy "szerelőhöz"(vesztemre),hátsó teleszkóp cserére,féltengely csukló cserére,valamint egy eldurrant hűtővíz cső cserére.Az ilyeneket általában magam csinálom,de mostanában nem volt időm rá.2 napig volt a szerelőnél,jól megvágott,és mit ad Isten az autó borzalmasan szarul ment,alig tudtam hazamenni vele.Mire gondolhat ilyenkor az ember,mint valamit kicserélt benne,ami a motor működését befolyásolja.Visszamentem,hogy megkérdezzem az okát,azt mondta,hogy ő nem tudja hogy ment előtte az autó,hiába mondtam hogy jól ment,magyarul bebizoníthatatlan.
Most térnék a hibákra.Nagyon nehezen indult,rángatózott,elment a turbo,2000 fordulatnál rángatott,és utána meg már csak döcögött,majdnem megállt.Ezután modszeresen elkezdtem a hibákat keresni.Első körben lecseréltem az összes vákum gumicsövet,majd a tandempumpát(volt tartalék),de semmi nem változott.MAP szenzor ellenőrzés multiméterrel-hibásnak mértem-csere-semmi nem változott,-MAF szenzor ellenőrzés multival,tisztítás,N75 és N18 ellenőrzés,mindkettő átengedett alaphelyzetben- csere,a leállító szelep tökéletes.Azt hittem meg fog oldódni.Valamivel jobb lett,kicsit könnyebben indult,2000 fordulatig viszonylag jól is gyorsult,de utána ugyanúgy szarul ment,és kb.5 perc járás után az N75 elvette a vákumot a turbótól.A turbofeltöltőt ellenőríztem ahogy hozzáfértem,a tengely nem kotyog,olaj nem volt a lapátnál,alapjáraton a geokar szépen feljön,ha lehúzom a vákumot rögtön visszaesik,nem kormol a kipufogó,ezért geo leragadásra nem gondolok.
Tudom sokan azt mondják majd vigyem egy diag.-ra,de azért hátha van valaki aki tud érdemben mondani valamit a hibáról,vagy a szemét szerelőről.
Állt 1.5évet az autó.ez idő alatt a növényi olajjal kevert gázolaj (ha leürült az adagoló méginkáb)beragasztotta a szárnylapátokat az adagolóban.ha betudod indítani és tudsz mérni és nincs nyomásod (4-5bár)akkor az is lehet.leállitó mágnes szelep baj is lehet(beragadt).de én csak találgatok.
Előre leszögezem, nem tuning problémám van, inkább adagoló levegősödéses problémám van. Feltételezem.
Amúgy nem értek hozzá, csak javarészt öreg, mechanikus adagolós jószágokat használok.
Mostani bajom egy 91-es kiadású, banánmotoros (ilyen formájú a szívósora) Ford Transit. 2500 ccm, 4 henger, nuku izzítás, hosszú löket, tisztességes traktormotor.
Bő másfél évig nem használtam, két hete sikerült beíratni Romániába (Csángóföldön lakunk).
A héten eljártam vele a szomszéd városba, ott elkezdett az alapjárat csökkenni, majd egyszer csak nem indult. Szűrőcsere hirtelen, rátoltam egy 12 voltos üzemanyag szivattyút, légtelenítettem az elülső 3 nyomócsövet (negyediket szívósor leszedése nélkül macerás, gondoltam hárommal biztosan beindul), továbbra sem indult. Behúzáskor indult, a falu határába el is jöttem vele 20 km-t, majd itt megint leállt.
A héten leszedtem az üzemanyagtartályt (átöblítettem petróleummal, kifújtam sűrített levegővel), kicseréltem a csöveket a tartálytól a szűrőig (szokásos gumicsövet kapott), felraktam egy visszacsapó szelepet a szűrő és a tartály közé, illetve kicseréltem az adagoló kimenő ágán az ottani visszacsapó szelep melletti gumicsöveket.
Be is indul, de mintha hosszabban indítózna mint eddig. Eddig max. -10 alatti hőmérsékleten kellett ennyit indítóznom.
Adagolót bő 3 éve felújította Völgyi Tomi Kaposváron (akkor költöztünk vissza Somogyból Csángóföldre), porlasztók részben kicserélve (maradt rajta egy eredeti Stanadyne, illetve három új, amiket a brittektől rendeltem de kiderült, hogy valszeg kínai.
Most éppen 10 perce megy a motor megint, de már a 12 voltos szivattyú nélkül oszt egyszer csak leállt.
Jut eszembe: az eredeti szűrőház erősen eresztett, kapott helyette egy szimpla, kétcsöcsös, cserélhető kettes Golf szűrőt, AC pumpára nem volt szükség eddig (megvan 3 éve, de nem kellett), Magyarország-Csángóföld távot 6-7szer megjártuk eddig ebben a konfigurációban.
Buék 409,és mindenkinek! Ezt még leírom. Levegőt szív (gyári rendszer)nyomásra nem szivárog (tank ac)! Szimeringnél lavegősödik eredendően,de a szimeringre ható nyomás segít a kis rugónak ,szorosabban öleli át a hajtó tengelyt és ezért nem szivárog. (Teszteltem az adagolót vákuum ra, nem most volt. Új szimering,jó állapotú hajtó tengelye, nem az amiben egy mély árok van ,szabályozható vákummal.0,2 bár tól a szimeringnél már szívta be az odarakott habot.) Ha alapjáraton 0.2 bár van a szívó oldalon már levegősödik,Mi van akkor ha 4500 elforgatom ?brutál belevegősödik ,motorházra kirakott átlátszó csőben durván habos gázolaj!ez már a múlt.( Delikvens erre mondja hogy fent elfogy az autó),.na de hát ez senki másnál nem jelentkező probléma.:))amúgy adagoló beállítás lapon(fényképet nemtölti fel) az van hogy a próba padi vizsgálathoz "a vizsgáló olaj hozzáfolyási nyomás ,előirt érték 0.35 bár,min érték 0.30,max érték 0.40 bár ami az adagoló szivóoldalára nyomja a vizsgáló olajat.ha a bosch nak jóvolt beállítás ra, nálam miért lenne rossz? Krézi írt arról régen hogy korrekt üzemanyag rendszerben SOHA nincs levegő, hát ha valaki tudja...... ,akkor az ő !!amúgy nem vok üzemanyag szivattyú kereskedő,::)nincs tank ac gyáram:))nem vok feketeöves dizel szerelő sem. Azt viszont tudom ,hogyha az üzemanyag rendszer levegősödik (lehet az full gyári,vagy tuning auto)SOHASEM LESZ OLYAN JÓ AZ AUTÓ MINT AMIBEN NINCS LEVEGŐ.!!!sok ember van aki erre legyint,lári fari. vén bolond .miket firkál, eszement.....stb. akit nagyon zavartam attól elnézést kérek! Ui az dagolóba bekerülő levegőből a szárnylapátos szivattyu mikro buborékok csinál.akkorák mint a tű hegye.rokadt kicsi a felhajtó erejük ezért arra mennek amerre áramlik a gázolaj az adagolón belül két irány van.1 adagoló tulfolyó,2 nagy nyomású fej,/hogy akkora mint a tű hegye ,túlfofyon folyazd egy üvegbe nagyítóval jól látható ,hosszú percek mig eltünnek az üvegből ,egy zárt dobozban ahol minden irányból 7-10-12bár nyomás gyakorol erő hatást ezekre a mikro bubikra ott az áramlás iránya meghatározó.kerül ott bőven a nagynyomású fejbe is.ezek az autók fogynak el felül.(a nagynyomású szivattyút levegős gázolajjal tölti fel ,a levegő miatt kevesebb gázolaj kerül be térfogatilag ,nem 51mg ot hanem45mg.vagy kevesebbet tol a motorba.bocs de azzal hogy pikk pakk kilégteleniti magát arról nem vok meggyőződve. Arról nem is beszélve hogy a hideg, levegős gázolajat keringteti vissza a szűrő (nemtehet róla) amíg a bimetál át nem pattan hogy a tank felé menjen a levegő, hát....nem egyszerű.Boldog Új légbuborékmentes üzemanyagrendszert minden kedves dizelesnek!!!;)))
Ok. Kezdjük ott, hogy azt írod levegőt szív be, de amikor nyomás alá helyezed akkor sehol sem ereszti a gázolajat. Ez szerinted mennyire életszerű?
A porlasztókba nem kerülhet levegő menet közben, már a magasnyomásúba kerülve leállna a motor. De abba sem kerülhet, mivel az az adagoló alsó részében van, a levegő meg nagyságrenddel könnyebb a gázolajnál, ergo felfelé megy a visszafolyóhoz. A porlasztóvizsgálós példa ott hibázik, hogy az sokszorosa mennyiséget nyom egy pumpálásra mint az adagoló, az esetleg át tudja nyomni a levegőt is, de azt is légteleníteni illik előbb. (mint összerakáskor magán a motoron is, mert légtelenítés nélkül az életben el nem indul)
Ennyit a levegőről.
Gyanítom, hogy amit levegő bubinak látsz, az nem is levegő......
A szívóágban nyomásesés (depresszió) van. Ennek a mértéke és a meleg következtében a gázolaj pontszerűen képes felforrni, gőzösödni. Ezek a gőzbuborékok jelennek meg az adagoló előtti átlátszó csőben. Itt elsősorban a nyomásesés a kérdéses. Akkor jön ez elő, amikor az üzaszűrő ellenállása nagy, és/vagy részlegesen eltömődött a tank búvárcsövén lévő szita. (ez jól kimérhető az szűrő két oldalán)
Minimális bubi mindig megjelenik, de ez nem okozhat gondot mert az adagoló kisnyomású pumpája után a nyomás miatt (7-14bar) azonnal halmazállapotot vált, visszaalakul folyadékká.
Részemről ennyi, nincs bajom azzal, hogy szívügyed ez az átalakítás. Azzal van baj, hogy olyanokat állítasz hozzá magyarázatként amik tévesek.
Üdv.igen igazad,igazatok van!! Van amit elirtam.de rendbe tett adagoló ,üzemanyag csövek, szűrő stb ,ellenére levegősödés van az autón.jó porlasztók .elvileg minden oké!!!! Ki a f..z nézegeti elemlámpával a gázolaj csöveket sötétben hogy Micro buborékos e?,ki rak átlátszó csövet a szűrő és az adagoló közé amit kirak a motorháztetőre megnézni hogy mi történik fordulaton,terhelésen? Ki az aki vödörbe kirakja a tankban lévő egységet hogy meg nézze mi történik ott valójában? Az a f..z én vok!!:)))aki porlasztó vizsgálón löködöd már porlasztót ,tudja hogy amíg kinem légteleniti magát gyatrán porlaszt.beszerelve a motorbanis ugyan azvan kicsiben.ezeknél az autóknál a turbó geometria is megragad.kék füstöt eregetnek hidegen melegen.(butaság hogy kerinteti a levegőt? Akkor amikor a viszatérő levegős gázolaj egy tankban lévő dobozba megy ahonnan szívja a levegős gázolajat.)Persze a pd be meg a crbe kell a tank ac azt senki nem vitatja:))) mert azt Istenek találták ki.mostoha adagolósba nem jutott ,mert az istenek túl jónak gondolták( tévedtek)! Spóroltak 50 eurót. Akinek meg jó a gyári rendszer (tudok olyan ról) azzal mit kezdjek? Mindenki örül. Ha jó a szemem nem csináltatok szemüveget!!:))))))))))) volt valaki aki azt merte álitani hogy a föld nem lapos hanem gömbölyű,mágján végezte.már tudom mit érezhetett.:))remélem van olyan akinek tudtam segíteni.a többiek meg elmehetnek fát szedni a mágjához.:)))várom a reakciókat!!!amúgy sejtettem hogy belémköt valaki, de még bízok kicsit.
Hátha most olvasnak páran a régiek közül. Bowdenes Bosch VE adagolóval foglalkozik még bárki hozzáértő módon? Átnézetném, beállíttatnám az enyémet, van egy alvó TDI projektem. Semmi extra, csak egy kellemes utcai Vento lenne 11-es adagolóval, nagyobb csigával, 502-es csúcsokkal, ezek együtt is vannak, csak összehangolva sose volt és sok éve áll az autó...
"aki konyit egy kicsit a hidraulikus üzemanyag rendszerekhez az nemfogja megkérdőjelezni a leirtekat."
Aki kicsit is tisztában van a hidraulikával és netalán az adagoló működésével az nem ír le Pl. ilyen orbitális szamárságot:
"..mert az a levegő kering a rendszerben, megyki belőle de jön is hozzá. Ördögi kör! A porlasztónal ki megy (lerontja a porlasztási képet + .....stb)ha tempóznál meg pláne mert terhelésre még több levegő kerül az adagolóba ,porlasztóba."
Ha majd rájössz, hogy ebben mi a szamárság, akkor talán lesz remény tovább tanulva a hiba feltárására is.
De itt ez a másik gyöngyszem is bár ez pont az előbbi hibás elképzelésre épült.
"( ha bejáródik a geometria)mert a sz.r levegős polasztástól meg a megnem állított elötöltéstől nemfog túlhevülni a geometria hogy az beszoruljon újra meg újra"
"DE így a nyomásod annyi lesz amennyinél a tankszivatyú nyomás tartója leszebájoz,ezt előzetesen ellenőrizd ,állitsd be .03 bár nal ne legyen több."
Ennek a menetéről tarthatnál egy rövid oktatást..... Az a 0.03bár az bizonyára 0.3bar, mert a leírt formában értelmetlen az egész megoldás.
Volt bejgli bőven.:)) .aki szeretne vitatkozni az általam leirtakkal, hát tegye.fut így egy pár autó a környéken .volt auto ami nyáron is csak jól felhuzva indult :) a tank ác berakása óta meg (akár egy hónap állás után) pöccre ,de most is a mínuszokban. Most egy seat asv lesz megcsinálva ,nemakarok bizonygatni itt semmit.aki konyit egy kicsit a hidraulikus üzemanyag rendszerekhez az nemfogja megkérdőjelezni a leirtekat.:))
Üdv, Boldog Karácsonyt! Télvan, hidegvan.jól indulnak az adagolós dízelek?jól, azok igen amelyeknek nem levegősödik az üzemanyag rendszere.de csak az ahol a tanktol a porlasztó tű hegyéig és visza a tank-ig nincs levegő.! Ezt sokan nem értik,vagy nem akarják megérteni. Van levegő az átlátszó csőben de ha beindul (nagy nehezen)utána már jó.Hát sajna nemjó. Hogy miért mert az a levegő kering a rendszerben, megyki belőle de jön is hozzá. Ördögi kör! A porlasztónal ki megy (lerontja a porlasztási képet + .....stb)ha tempóznál meg pláne mert terhelésre még több levegő kerül az adagolóba ,porlasztóba. De 120 km/h nál letilt úgyis! Egy megöregedett gázolajat izzadó gumicső? Egy ó gyűrű ami már nem tömit? 20 +éves minden tudom.de rendbe lehet rakni .ha a csövek rendben vannak a tanktol a adagolóig oda vissza, a szűrő nincs eldugulva az úgy ok. Szivárogni nemszivárog sehol.(hidegben az adagoló alumínium deknijei jobban össze húzzák magukat ,az idősebb gumik már nem tömitenek)tegyük fel minden oké ,mégis levegősödik.De HOOL!!!adagoló tengelye szimeringje, BINGO!!! Cseréljük ki a szimeringet? Cseréljük ,szokott segiteni .kicserélték a szimeringet ,rendbe raktuk az üzemanyag rendszert és még mindig levegősödik ,igen mert a gyári rendszer úgy sz.r ahogy van!De van megoldás,tank ac.tank szivattyu. Pdtdi tank ac tankba bedob szintjeladót átlehet rakni .csövek rádug,ac elektromos csatija kell hozzá,tíz centi vezetékkel .jeladót öszehozod .(wago)szivattyút kocsi alatt előre kábelezés egy relébe bekötöd .aksiról kapja a tápot biztositékon keresztül .az adagoló leállitó mágnes szelep vezetékéről kapja a relé a működtető feszt.egy műanyag dobozba berakod ,lesaruzva ,zsugor csövezve.DE így a nyomásod annyi lesz amennyinél a tankszivatyú nyomás tartója leszebájoz,ezt előzetesen ellenőrizd ,állitsd be .03 bár nal ne legyen több.vagy ,a gázolaj szűrő előtt be aplikalsz egy t idomot az előre menő csőbe meg a viszatérőbe és ezt összekötőd egy gumi csővel ,a szűrtől vsza forditod a tankba.(fölsegited a szűrőig 0.3 bár lesz a nyomás mindenhol,még a réolaj csővekben is.de levegő az nem,mínusz 10 fokban is fordulatra indul,és 120 km/h nál sem fog letiltani ( ha bejáródik a geometria)mert a sz.r levegős polasztástól meg a megnem állított elötöltéstől nemfog túlhevülni a geometria hogy az beszoruljon újra meg újra.BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!
Igaz nem dizel de adott egy golf 4 1.6 16v menet kozben tartott gaznal elkezd lassulni ha bentebb nyomom a gazt semmi nem tortenik viszont ha felengedem es ujra lenyomom megy hiba nelkul amig ujra nem kezdi el ezt random valakinek volt mar hasonlo? Hibakod nincs
Van nekem egy 91-es kiadású Ford Transit-om, 2.5-ös szívódízel, banános szívócsonkos vasmotorral. Ezzel költöztünk haza közel 3 éve. Vásárlás után Völgyi Tomi Kaposváron felújította az adagolót, utána részben étolajjal, részben trafóolajjal, sokszor gázolajjal járattam. Aztán beszereztem Angliából 4 új porlasztót hozzá (mert sokak szerint ezek a porlasztók nem felújíthatóak). No, azóta is nagyon szépen indul (mint addig is, izzítás nélkül, mert az nincs benne...), de melegben is viszonylag szép fehér füstöt ereget (nem a hengerfejes kategória, az más).
Most azt feltételezem, hogy az új porlasztók gyárilag szarok.
Gondolkodtam még bontott adagolón, amennyiben megbízható forrásból kapok. Viszont pont a Scenichez való kb. nem létezik. Viszont a VW SDI motorok adagolója pont ugyanígy néz ki. Van rá esély, hogy ugyanaz?
Nincs abban az adagolóban semmi vezérlő, a fekete "doboz" csak egy csatlakozó.
A kisnyomású pumpa az adagoló része, az szívja a tankból az üzemanyagot és hozza létre a háznyomást ami szükséges a magasnyomású pumpa feltöltéséhez és a perifériák működtetéséhez.
A hidraulikus nyomófej az minden bizonnyal a magasnyomású pumpa. Lehet az is hibás, bár általában nem ilyen a jelensége.
Nagy valószínűséggel adagoló csere lesz ennek a megoldása. Javítani lényegesen drágább mint feltenni egy bontottat.
De biztosat csak mérések, majd az adagoló szétbontása után lehet mondani.
Ha belül így néz ki, akkor lejárt a mandátuma, kuka.
Egy itteni adagolós szerint valamilyen hidraulikus nyomófejet (gyors fordítás románból) kell kicserélni. Még nem látta az autót, csak a tüneteket mondtam telefonon (hidegen indul sprayyel, melegen nehezen, iletve melegen már szépen ráz is indításkor), alacsony fordulaton nincs erő.
Az a kábel biztosan nem az adagolóhoz tartozik, annak nincs ilyen vastag kábele. Minden valószínűség szerint az egy testkábel volt. Ha szemes saru volt a végén akkor biztosan. Előtöltés szabályozás hibával indulna és járna alacsony fordulaton, csak kopogna.
Megeshet hogy a kisnyomású pumpa döglődik és alacsony fordulaton nem tud elegendő háznyomást produkálni. Háznyomást kellene mérni. De ez is csak egy tipp, vagy tucat egyéb hiba is lehet.
Durván el vagyok akadva, nem találok szerelőt akinek lenne ötlete.
Bármi eszetekbe jut, azt köszönöm!
Szóval: az alany egy 2002-es kiadású Renault Scenic, 1.9 DTi, 80 lóerős motorral. Bosch köradagoló, kaptam egy tippet, hogy lehet a HDK 253 (hajaz rá).
Két napja úgy 50 km-re itthonról először gyengébb volt alapjáraton, majd 1 km-rel a hazaérés előtt először leállt, de sebességbe visszarakva beindult, majd 200 méter múlva leállt. Hazahúztam, szűrőcsere, továbbra sem indul.
Jött tegnap egy helyi szerelő, hibakód keresve, de nincs, kis sprayyel viszont simán indul. Szépen indul, szépen megy, de alacsony fordulatszámnál le akar állni (pl udvarról kiállva kis emelkedő van, ott felnyomom a fordulatot, utána nincs baj).
Közben találtam a jobb oldali lámpa mellett egy nagyobb kábelkötegből kiálló jó 30 centis kábelt (nem tűnik testnek, ahhoz vékony, de nem is szikrál ha beindítom a motort és hozzáér), melynek a végéről láthatóan letörött valami lyukas saru. Nem találom a helyét.
Egyik szerelőm szerint lehet előtöltés, de nem látom, hogy ez a kábel onnan jött volna le.
Még valami: miután önindítózok egy nagyot oszt nem indul, leállítás után valami zúgás hallatszik az adagoló felől.
"...a tetejére megy a betáp nyomás turbo házáról,az alsó a légszűrőházra..."
??? Tuti? Fordítva emlékszem.
Anno lerajzoltam egyszer egy valós bekötést, mert az ETKA-ban több helyen is rossz a rajz, ott fordítva mutatja. Másik ETKA rajz meg így:
Ha így van, akkor az alábbi képen lévő is jó lehet*, a levegőszűrőházra menő cső (piros) csak szellőző, azt ki lehet hagyni, van szűrő a szelepen. Illetve le is lehet húzni a szűrőt és akkor rá lehet dugni a csövet.
* amennyiben turbónyomás szabályozóról van szó és az oda való.
Ki kell venni a visszafolyócső szelepét a fedélből és egy adaptert betekerni, (a fedél és a szelep közé) amihez csatlakoztatni kell egy legalább 20bar méréshatárú nyomásmérőt. A nyomásnak a fordulattal arányosan kell változnia. Emlékeim szerint 6-15bar között.
Mivel neked csak nagy terhelésre jön elő a probléma, hosszú cső kell a nyomásmérőhöz, hogy menet közben lehessen mérni.
Szerintem háznyomást kellene mérni. Ha magas fordulaton/magas terhelésen csökken, akkor nem kap elegendő üzemanyagot. Ha alacsony a háznyomás, nem tud előtöltést állítani.
Nemrég kapott egy felújított adagolót, de nem változott semmit. Kompletten kicseréltük az üzemanyag rendszert, és kapott egy II Golf szűrőt. A porlasztók kb 1 éve lettek felújítva.
A program megírása után kb 2 hét elteltével kezdődött ez a probléma.A programot újra megnézték és nem találtak benne hibát.
Helló. Neked is és a többi hasonló cipőben járónak is azt ajánlom amit anno tizen évvel ezelőtt nekem is, hogy szépen kezd el olvasni a fórumot az elejétől és mire a végére jutsz mindenre tudni fogod a választ és még többet is.
Amúgy nem nagy előre lépés az AFN csúcs de pontosan nem tudom mi a különbség ha van egyáltalán. Ami biztos nagyobb a régi sor5 2.5tdi-nek az '502'-es csúcsa de létezik már ezer féle utángyártott. Ezekkel elég nyomatékosra lehetne megírni az autót szóval lehetséges hogy a kuplung sem bírná ez után plusz érdemes mellé felrakni minimum a 130 vagy a 150 lovas PD turbóját is és akkor már egész jól tud menni úgy hogy nem lesz füstokádó. Persze ehhez már érdemes kicsit jobb cooler stb. és innentől borul minden és soha nem lesz vége. :-)
Szerintem kezdésnek keress egy jó csiptunert és így ahogy van írasd meg és ha minden jó lesz egy kellemesen használható autód kb 120ló és közel 300Nm nyomatékkal.
Sziasztok! Kezdő vagyok ebben a témában, és egy kis segítséget szeretnék kérni.
Vw Bora 1.9tdi alh 90lovas autóról van szó.
Szeretnék egy chipet, és kaptam infót, hogy a 110lovas tdi-neki, a porlasztóit belerakom, akkor nagyobb változás érhető el.
Kérdésem az lenne: Elég csak vegyek Afn csúcsokat, vagy kompletten házzal vegyek?
Illetve, mennyire tartós lenne ez az egész, gondolok itt, hogy a gyári kuplung, kettostomegű bírná a terhelés.
Csak egy kis pluszt szeretnék, nem meg építeni.
Átlett nézve az autó, turbó, adagoló, porlasztó, megfelelő, kuplung, kettőstömegű kb 25k km-van benne, vezérlésben szintúgy, fékek, mind a 4 újjak, ami rossz volt, cseréltük a motor térben.
Egr levan falazva, így vettem az autót.
Aki tudna ebben segíteni, azt nagyon megköszönném, elnézést ha kicsit hozzáértetlenűl írtam.
nagyon kezdő vagyok ebben a témában, szóval légyszi ne kövezzetek meg a tájékozatlanságom miatt.
nézegettem seat leonokrol videókat, ugye 1.9 tdi arl és észrevettem, hogy ami popcorn-os (nem tudom pontosan ezt hogyan mondják) az nem "huhog", ami meg nem popcorn-os, csak nyitott rendszer van alatta, az meg huhog. ennek mi az oka? én nagyon élvezem a turbónak ezt a huhogás hangját, úgyhogy ha egyszer oda jutok, hogy veszek akár egy leont, akkor nyitott rendszernél szeretném ha huhogna. tudom, nagyon hülyegyerek vagyok ilyen szempontból, de nekem a tdi-kben ez a kedvenc részem
Nem épp tuning, de nem találok élő dízeles fórumot, meg amúgy is régi olvasó vagyok itt... szóval, touareg 3.0 V6 TDI, vagy ML 270 CDI a jobb választás? R5 állítólag felejtős. Pár mondatot megköszönnék ezekről.
Tegnap chippelve lett a Fiesta 1.5 Tdci 75 (2016) kisteherem.
Miután eljöttem a Tunertől, egyszer egy hirtelen gyorsításnál menet közben leállt a motor. Indult utána gond nélkül, de felhívtam a szakit. Állítólag tanulási fázisban csinálhat fura dolgokat a motor, ha nem lesz több ilyen, akkor minden rendben, mondta, meg előjöhetnek bizonyos hibaüzik, amik a gyári szoftverrel nem voltak. Persze nem oldódott meg a probléma, ha jobban odalépek, pl pont előzésnél, akkor sebességfokozattól függetlenül leáll a motor. Egyszer a motor leállását megelőzően a kijelzőn megjelent az "Imobilizer malfunction service now" hibaüzenet. Nem igazán látom összefüggésben a chiptuninggal ezt, de utánanéztem fórumokon, a gyenge aksi szokta ezt produkálni. Valami ötlete valakinek, hogy mi lehet a gond? Szoftver, hardver? Vagy tényleg az aksi? De hogyan függ össze a chippel? Az autó Mo-i, vezetett szervizes, 125 ekm, gyári aksi. Köszönöm Zoli
Hello! Z17DTH motoron lehet valahogy a befecskendezett üzemanyag mennyiségét állitani akár manuálisan akár szoftveresen? Geometriás turbon menet közben folyamatosan a geometria vezérlö vákumos mebránján 600hgmm vákumot mérek. Gázpedál állástol függetlenül. Padlo gázon 0 és lereszti a geometriát. Rossz a szelepem? Ez másnak is igy müködik? Mi lenne a helyes müködése? Z17DTH motorban jártas embert keresek. Köszi!
Kuplungot szeretnék kevlároztatni,kit ajanlanátok?Szami féle kuplungról jókat hallok,csak nem tudok elérhetőséget.Esetleg valaki tudná az elérhetőségét?Előre is köszönöm.
Gyári (90 lovas) vagy AFN csúcsban gondolkodjak? Másként fogalmazva: segítene az rajtam ha a mostani AFN csúcsok helyett (vissza)szerezném a gyáriakat?
Talán a meleg teszi, de már viszonylag kis gázra is határozottan jobban füstöl a kelleténél.
Melyikkel lehetne (szinte) korommentes működés mellett jobb erőt elérni?
Sziasztok! A volvo d5 common rail dízel motorját szeretném tuningolni(176le). Ahogy láttam, teljesen gyári állapotában(kivéve kipufogó) 253.5le 629nm-t hoztak ki belőle. Az lenne a kérdésem, hogy mik potenciális hibalehetőségei a motornak ilyen nagy voumenü erőnél?
Nos akkor visszatértem az eredeti dilemmámhoz: mechanikus vagy elektromos... mert Krézi adagoló azért nem minden bokorban terem... az elmúlt fél évben legalábbis még nem láttam eladót. :(
Valami gyári cucc esetleg? Croma? Pözsó XUD? vagy mindent építeni kell?
(plusz igazából nem tudom jó-e a Krézi nekem, mert nem szeretnék nagyobb erőt, csak gyári korrekt működést - ezért is dobtam be pár hete, hogy bárki viheti az autóm aki szeretne ezzel játszani, akinek érték ami a motor körül már ki van építvve - SDI tengely és szívócsonk, nagy IC, kevlár kuplung, nagy fékek stb.)
Én is szenvedtem ilyen-olyan önjelölt tuning adagolós mekkmesterekkel.Még hengerfejes is lett a szar adagolótól.Aztán lett egy Krézi adagoló az 1Z motoromhoz.Azóta békésen autózgatok és a szenvedés elfelejtve.:))
Golf III GTD, utólag belepasszintott 1Z motor, AFN csúcsok.
TD adagolóval vettem, valamit csinálni kellett vele, végül (mivel ebbe nincs semmi computer gyárilag) egy jobb épített mechanikus adagoló mellett döntöttem, de félsikerrel. Elfogadhatóan megy, szerintem szenzációsan fogyaszt, de két bajom is van vele:
1. A legnagyobb, hogy 1200-1300 alatt hajlamos rángatásra. Változó mennyire - ez még ha lehet jobban aggaszt - van hogy ötösben is elporoszkál valahogy, de van, hogy még négyesben is elviselhetetlen. Ez nem hangzik elsőre annyira vészesen, de mivel 90%-ban városban használom eléggé idegesítő...
2. Hideg-alapjárat: amíg be nem melegszik egyáltalán nem kompenzál, simán 500 alatt van induláskor. Egyetlen dízel autóm sem csinált ilyet, mi lehet ennek az oka? Persze ezt megkerülhetném ha bekötném a hidegindító kart. Nincs ettől jobb megoldás?
Valaki véletlenül nem tud Győr 100km-es körzetében megbízható adagolóst aki esetleg tudná orvosolni ezeket a gondokat?
A másik ötletem az elektromossá építés, de attól is tartok, mert ott is jöhetnek a buktatók... esetleg valakinek egy gyári patent AAZ? :D ... már kezd elegem lenni a tdi-ből... :P
CFGB motorra létezik nagyobb turbó ami faragás nélkül belemegy? Esetleg valami nagyobb teljesítményű motor turbója vagy hibrid.
Tudom, hogy akár 2260-at is lehet rá tenni mindenféle módosítással, de teljesen gyári motorteret szeretnék.
A saját turbója úgy 200-210 közt tud. A DSG úgysem használja a nyomatékcsúcsokat, ahogy odalépek elvált, szóval nem zavarna hogy 2000 alatt "butább", egy 1 vagy 2 mérettel nagyobb turbóval.
Olyat találtam külföldön, hogy elvileg ez gyárilag ovál portos Garrett GTC1549vz, és valaki ebbe a házba csinál hibridet GTC1556vz-ből, így már olyan 230ló kijön belőle.
Csak kérdés, hogy a turbón kívül semmi mást nem kell cserélni, injektorok, minden a régi, csak egy remap kell neki?
Ez a hibrid turbó szűk 300ezer + a remap ára. Nem biztos, hogy az a plusz 30 ló megéri ahhoz képest ha a gyári turbóval 200 környékre megíratom, de mondjuk van plusz egy turbóm amit bármikor visszatehetek, vagy eladhatom. Szerintetek?
Szinte biztos hogy azok között lesz amiket leírtál és szerinted jók. Faternak a régi Mondeójában pl. a gumi csövek fújtak ki itt ott és a szívósor tömítés szarakodott állandóan.
Sziasztok.nos.szeretnèk segítséget kèrni.győrben vagy környékén van olyan aki meg tudná nèzni az autóm mèregetni kicsit hogy miért nincs turbó nyomásom!? Ford S max 2.0 TDCI.amik cserélve lettek.turbó nyomásom jelenleg 0.9 bar
Turbó.
Turbónyomás szabályzó.
Az összes vákuum cső.
Szívó illetve nyomoagon sehol nincs kifujas nem szív farsot nincs olaj kicsapodás a csövek toldatánál.
Olyan kérdésem lenne, hogy 2.0PD tuninghoz kb 200ló körülre felhúzáshoz a bv43 sárga turbón kívül miket kellene még cseréltetnem a motor körül? Természetesen nagy féket kapott, meg minden más egyebet is hozzá mérten igazítok.
eljött az ideje hogy az öreg autóm motorját is javítani kell. A6/C4-ről beszélünk amiben 1.9TDI 1Z/AHU motor van. Felmerült bennem hogy sokkal olcsóbb lenne a csere egy bontott motorra. Viszont mindenki azt mondja hogy a hosszmotor helyére a keresztmotor nem tehető be mert az egyik motortartó bak egyik csavarjának a pozíciója nem egyezik meg. Ki mit tud erről?
Konkrétan senki se tudta megmutatni vagy megmondani melyik csak hogy már próbálták és nem volt jó, faragni kellett. Annyi biztos hogy az enyémen a Golf1-2-ből ismert régi kisagyas vízpumpa van ellentétben az A4 (B5)-ökben használt vízpumpával. A két vízpumpát felfogató 4 csavarból csak 3 db pozíciója egyezik meg. A keresztmotorokon volt ilyen fajta vízpumpa ezért gondoltam hogy az jó lehet az enyémbe is. Valaki meg tudna ebben erősíteni? Ciki lenne ha már kint a motor és a másikra meg nem tökéletesen passzol a motortartó bak.
Illetve sokszor hallottam hogy 1,9TDI blokkba a PDTDI főtengely meg hajtókarok befűzhetőek. Alufedeles adagolós motornál nem is kételkedek ebben. De az én régi vasblokkos TDI-mbe is befűzhető valamelyik PDTDI belső? Ha igen melyiké? Milyen paramétereket nézzek dugattyú átmérőn kívül ha ilyet keresnék mielőtt döntök hogy felújítás vagy csere?
Bocsi, benéztem, tényleg elrontja az EDCSuite a megjelenítést, de a háttérben jó értékekkel számol (pl. ha Excelbe exportálod, akkor a nyers értékeket teszi bele). OLS-ben más a helyzet, a helyes faktor 0,01. Így a következőképpen néz ki az összeválogatott tábla. Továbbra is vannak benne negatív értékek, ezeket érdemes lenne 0-val helyettesíteni?
Szerintem ezek nem valós értékek. Az edc suite nem jól mutatja az msa15 előtöltés térképet. Ha megnézed,winols-ban mást mutat. Korrekciós faktor belállítás,azt hiszem.
Krézi egyszer azt írta, hogy a legoptimálisabb beállításhoz gyűjtsünk össze sok AFN előtöltéstáblát, azokat tegyük egymásra és minden egyes cellába válasszuk a legnagyobb előforduló értéket. Pontosan ezt csináltam, összesen 10 térképet vettem alapul különböző autók gyári térképeiből, van Alhambrától kezdve A6-on keresztül Golf-ig minden. A következő szörnyszülöttet kaptam, szerintetek ez életképes lehet valódi autón?
Korábban is volt már feszegetve a kérdés ebben a topikban, esetleg azóta született magyarázat arra hogy az AFN motorok előtöltéstáblája miért különbözik ennyire modellenként? A saját A4 B5 Audimat hasonlítva egy Toledoéhoz itt-ott 8-9-10 fok különbségeket látok, és ha jól tudom mind a 2 Euro2-es szabványnak felel meg.
Én semmiféleképp nem tennék visszacsapót oda, és szerintem ezel ki se lehet szűrni, inkább nyomásokat mérnék, mert attól még hogy megy az AC nem biztos hogy megfelelő a nyomás.
Szia! Acja megy neki a tankban? Kisnyomás megvan e? Füsttel indul amikor beindul, pd tömítéseknél be tud szivárogni a gázolaj az égéstérbe. Ez okozhatja a nehéz indulást, meg még egy pár dolog...
Van egy 1,4pdtdi VW Polo BAY motorkóddal ami 8-10 óra állás után nagyon nehezen indul, de ha egyszer beindul utána pöcc röff. Ami javítva lett rajta kapott a tandem szivattyú egy új tömítéskészletet (utána kb 1-2hétig egész jól indult) ,üzemanyag csövek lettek cserélve, gázolajszűrő ,szűrőben lévő szelep is cserélve lett! Most megint nehezen indul ,hol keressem a hibát? Tanácstalan vagyok. Szerintem valahol még lelevegősödik! Előre is köszi a segítséget!
A kért és a mért előtöltés értékek követik tökéletesen egymást. A kérdésem inkább arra irányúlna hogy az 502 es csúcsnak elég e ennyi előtöltés,(mert számomra egy ismeretlen chippes írta a programot két tulajjal ezelött) az adagoló nem tud többet. Menetdinamikája sose tetszett az autónak, fogyasztása is magasabb mint amennyit el lehetne várni. Már szeretnék a végére járni.
Sziasztok! Passat b4 műanyagházas vezérlős 1z tdi gyári adagolóval dtp502 (210bar) csúccsal mekkorának kellene lenni a kért maximum előtöltésnek? Jelenleg 3%-90%os kivezérléssel megy el 1.8-17fokig.
Sziasztok! Kicsit úgy érzem, hogy későn érkeztem a buliba, de azért megkérdezem, hogy kinek milyen EEPROM író vált be egyszerű MSA15 flashek írásához? Szeretnék egy kicsit módosítani az előtöltésen illetve az indítási mennyiségeken.
Az n75 kivezérlést nézd meg mikor túl szalad a nyomás. A 1749VA nagyobb százalékig van kivezérelve gyári táblában, mint a vnt15 vagy gt1749V. A gyári 110lovas táblában 66-67% ig van ki vezérelve ha jól emlékszem. Ha ez ki megy 90-94%ig, akkor nem nyit eleget a geo, hiába van kivezelve.
A nyomát amiatt biztosan nem emeli, hogy a legtömeg közelebb legyen a kért értékhez.
1.9 tdi motorra felaplikáltunk egy fr leon turbóját, hozzá lett irva a motorvez. Ez 3-4hónapja.
Nincs is idáig gond. Vagy 2 hete érdekes hangot ad a turbo. A fütyölés (sziréna) az megvan.amikor üzemmeleg a motor 1500-2200fordulat között ha játszok a gázpedállal olyan mint ha lenne benne egy rc autó villanymotorja. 🤪
Nem valamivel. Erősen határeset volt a teljesítménye - főként autópálya tempónál volt lomha - most pedig kellemes vezetni! (sajnos tartok tőle hogy a város-autópálya 130 átlaga ezután azért több is lesz 4.5 liternél...)
Sziasztok! Nos, egy kis feedback: tegnap végül összeszerveztük az időpontot, BalaBMW ránézett az autóra. Kiderült, hogy a turbó gyári 1Z-re való semmi nagyobb. A szívócsonk viszont sdi-é. Itt ki is derült, hogy lecsúszott az adagoló-toronyból jövő cső a T idomról... ez rögtön meg is magyarázza miért nem volt semmi ereje 2000 fölött...
Az adagolóról már korábban kinyomoztuk hogy az AAZ-ból maradt és átépítés nélkül nem fog tudni elég anyagot adni, ez a próbakörön be is bizonyosodott.
Beültünk viszont kontrasztként egy "igazi" TDI-be, amely átesett egy kis finomhangoláson előzőleg. Az élmény szürreálisan más volt: már alacsony fordulaton is durván tolt és fent sem fogyott el az ereje.
Nagyjából két évtizede volt egy srác az Audi klubban aki tdi-ket épített nagy benzinesek helyére. Akkor egy 200-as anyósülésén éltem át mit tud egy ilyen motror - és persze egy kis utólagos hangolás...
De!
Kicsit visszatérve a saját autómhoz a végeredmény számomra így is meggyőző lett: ahogy felkanyarodtam a sztrádára már éreztem hogy valami nagyon más. Megjött a turbónyomás, végre felmászott 1 bar-ig is a műszer, a kocsi pedig életre kelt!
Végre nem egy örökkévalóság egy 100-130-as gyorsulás :)
A másik autó pedig megmutatta mit tudnék kihozni ebből a motorból egy gyári elektronikus adagolóval (és némi finomhangolással).
Tegnap pont voltunk Tatabányán, így a pályán kicsit jobban kielemeztem a viselkedését. 2800-nál megy 130-at, ott már rendes nyomás van, +0.7-körül. Azzal tehát biztos nincs gond. Amivel gond van, hogy amikor megvettem ismerkedtem egy kicsit a füstcsavarral és egy negyedet visszatekertem (mivel tolatás közben is a vezető ülésből láttam a füstöt). Ezek szerint az sok lehetett, most belőttem a kettő közé és egészen jobb lett - így városban.
Amit elsőre gondolok, hogy ott kellene neki picit több kaját adni, ahol már tölt a turbó. Esetleg nagyobb csúcsokat - de itt véget is ér a tudományom. Igazából mivel napi szinten élvezem a használatát, a szó szoros értelemben vett tuningot szeretnék hozzá, fontos hogy csak akkor egyen (és menjen) ha odalépek neki.
Viszonylag járatlan vagyok dízelben, tuningban szinte egészen.
Nemrég járós autónak vettem egy 3-mas Golfot, amit ránézésre előttem már páran építgettek tuning céllal, de most kicsit visszavették a lovakat.
Amit tudok, hogy a motor 1Z, SDI tengelyes, de már az adagoló biztosan nem az, mert mechanikus a feje is. Próbáltam azonosítani, de olvashatatlanok a számok.
Állítólag a porlasztócsúcsok is gyáriak, szerintem a szívó- és kipufogó rendszer viszont nem annyira. Ránézésre eléggé nagy a cooler és jó hangja is van a kocsinak.
Szintén hang alapján mintha a turbó sem lenne eredeti.
A bajom az, hogy az autó érzésre kb. szívódízel-üzemben megy most.
A turbó a nyomásmérő alapján olyan +0,1-0,2 bart tölt, ha nagyon lepadlózom akkor 3000 körül már felmegy +0,5-ig is kb.
Nem vagyok gyakorlott, ez az első td(i)-m, de ez kicsit kevésnek tűnik.
Illetve!
Ha nem is kevés (emlékeim szerint az E34 2.4td is 1,7-en ment), hanem mintha itt hiába lenne nyomás nem kapna anyagot.
Kérdésem az lenne, hogy segítsetek légyszi hogyan tudok elindulni?
Tud valaki tanácsot adni, esetleg ajánlani irodalmat, további fórumokat stb. ahol tudnék nyomozni, művelődni? (angol nyelv ok, németül kevésbé értek, de megoldom)
Gondoltam arra is hogy minden nem mehet öntanulásból, elvinném egy adagolóshoz aki legalább az alapokat beállítaná nekem. Győr környékén tud valaki ajánlani jó régi technikához értő szakembert?
Igen hiányosak mert ma dolgoztam és nem tudtam logolni.
Alapjáraton 380 a kért és a mért is. Teljes terhelésen 850-et kér. Viszont azt meg a logok alapján akkor kapja meg ha a töltőnyomás felmegy 2450-2550mbar ra. Akkor meg szépen le is tilt.
Amyagkorlátozás pontosan erre gondoltam amikor elcsaltam a hdk jelet. Így megkapja az anyagot és mellékesen szépen dolgozik a turbó is. Ebből gondoltam hogy a légtömegmérőnek lehet köze hozzá. Te is azt mondod a valós légtömeg határozza meg a befecsit. A kép amit feltettem ezt alá is támasztja a vezetőigényt szépen felülbírálja és kevesebbet ad neki.
Nem az igazamat akarom bizonygatni, én sem értem ezért tettem fel itt a kérdést.
A poti ahogy mondod a hdk jelet csalja el. Ez volt a cél, hogy több üzemanyagot kapjon mert valamiért azt veszi el. Hiába tölt a turbó ahogy írtam is klasszisokkal fölé nem úgy megy a kocsi ahogy ment.
Hát, nekem zavaros... a képeket is hiányosnak mondanám, számomra nem derülnek ki dolgok (főleg a valós befecsi).
Töltőnyomást nem emel olyanért, hogy meglegyen a légtömeg.
A légtömeg értéke egy okozott dolog, a töltőlevegő szívása által (EGR most nem számít).
Ha alapjáraton, zárt EGR-nél 440mg/löket környéki az adat, 800 környéki a teljes terheléses, akkor jól működik, felesleges légtömegmérőt cserélni.
Az EGR működéséhez kell elvárt és valós légtömeg. Részterhelésen a valós légtömeget az EGR megfelelő nyitottságával éri el, teljes terhelésnél eleve zárt (okafogyott az elvárt érték). Mivel az EGR jelen esetben ki van iktatva, el lehet felejteni az elvárt értéket.
Anyagkorlátozásnál a valós légtömeg számít, az elvártnak nincs szerepe.
Ha már logok, én ezt mondanám reális légtömeg és töltőnyomás értékeknek, 4/5.-ben padlózva.
Valós befecsinek a 42mg/löket környékét, előtöltésnek 17° környékét, hűtőfolyadéknak 90°C környékét, üzemanyagnak 50°C környékét, stb.
A képen kapcsoló nélküli futás.. A légtömeg eltér folyamatosan. Látszik, hogy emeli a nyomást hogy megvalósuljon a kért- mért légtömeg. Aztán meg pont a nyomásra tilt be. A kaját meg látszik, hogy elveszi.. az első blokknál a vezetőigény és a korlát a légtömegből diagramm van. csak akkor nem korlátoz, ha túltölt a turbó..
Adagoló csati 2-3 láb közé. Kapcsolóval leválasztva, hogy ne dobjon hibát. Ohm-ot hirtelen nem tudom, de 330-nál kezdett hebegni a motor így az fölé mentem nem akartam füstfelhőket.
Nos az egr szabályzóval is elkezdett túltölteni ha tapostam visszatettem az új n75-öt azzal is. Volt kéznél forrasztó meg potméter így mókoltam kicsit. (evry mod) És megjavult a történet.
Az IQ bekapcsolt potival 1-1,2 alapjárat stabil nincs remegés hebegés csak ha lentebb viszem. De így megy mint a marha . Füst nulla! A töltőnyomás kért és megvalósult gyakorlatilag egyeznek vad padlós gyorsításnál 4000 felett se megy 2000mbar fölé. nem lehetett úgy szadizni, hogy betiltson.
Kapcsoló kikapcs IQ 2,8-3,0 és már emeli is a töltőnyomást felfele egészen 2550mbar-ig majd be is tilt. mivel ez a mod felülírja szerintem a légtömeget ebben lehet a hiba. Random változik a légtömeg de mindig kicsit a kért alatt marad eddig azt láttam, hogy együtt futnak de valójában eltéréssel futnak együtt . Szerintem azért emeli a nyomást az n75 hogy a kért és a mért légtömeg stimmeljen.
Tudom paraszt tuning de nem végleges csak hibakeresésre kellett. Légtömegmérő csere lessz.
Már leraktam a kocsit de holnap megnézem a kérdéses mérőblokkokat.
Kissé elakadtam az autómmal és így találtam erre a fórumra.
Szóval...
Az alany 98-as B5 passat 1.9tdi afn 110 LE.
Minden alkatrész gyári kivéve a turbót. Az 1749VA. Illetve a lebontott és lefalazott egr-t. N18 szelep fenn van csak hogy ne legyen hibakód.
Előtöltés beállítva Vag program segítségével (vcds) de ugye mechanikusan kellett az adagolót fordítani. Itt szépen be is állt közép értékre (a programban ugye a timing diagram szerinti kék középvonal)
Program szerint az IQ alapjáraton 4 volt ( motor 1-es mérőblokk) mivel itt lusta volt, ezt levittem mechanikusan hdk igazítással 2.8 ra így jobban ugrik. Szoftveresen le tudok menni még 2.2-re de érezhető változást nem eredményez. Semmi de semmi füst full gázon se... Pedig ezzel lehet plussz kaját adni neki elvileg. Meddig érdemes levinni gyári adagolóval és csúcsokkal?
Légtömegmérő a program szerint mér rendesen. Turbó tölt, N75 kicserélve újra mert mostanában csinált olyat, hogy folyamatosan túltöltött és néha jött a tiltás.
És itt az érdekesebb rész.. amíg a turbó túltöltött addig olyat lépett mint a fene nulla füst mellett. (seggrakéta effekt 10 padlógázas rajtból 1-2 tiltás) Most hogy ki lett cserélve az n75 szépen együtt fut a kért és a megvalósult nyomás. De érezhető teljesítmény csökkenés van. Füst továbbra sincs még egy kósza pamacs se...
Nem hiszem, hogy csak a légfelesleg ennyit számítana ha nincs plussz nafta hozzá. Vagy tévednék? Vagy nem elég az IQ-t állítani ilyenkor? Elvileg a Maf a vízhőfok meg a Gázolaj hőfok tudja leszabályozni a kért és a megvalósult becskendezési mennyiséget. De melyik szálon érdemesebb elindulni?
Érdeklődnék mik a VAG 2 literes CR-TDI motor tuningjának további lépései, motorkódom CFGB.
Az első nyilván egy remap, sőt a DQ250 váltót is hozzá szokták kicsit hangolni hogy bírja a 400-450Nm nyomatékot, ha automata.
De ha én ennél a gyári 170ló/350Nm helyetti 200ló/400-450Nm-nél többet szeretnék?
Van hozzá nagyobb turbó? Kell csúcsokat cserélni? Mert 1.9-nél nagyon mentek ezek a kovácsolt tengely, nagy csúcsok, SD vezérműtengely, kevlár kuplung meg egyéb huncutságok de valahogy a CR esetén nem angyon hallani ezeket.
1770kg az autóm, ezért keveslem a lovakat, 1200-1300 kilóhoz tökéletes lenne. Nyomatékot csak addig növelnék amíg nem károsítja a váltót.
Úgy látom kb 200ló 400-450Nm-t lehet kihozni ezekből, de pl valamiért a 184ló/380Nm-es CUPA/CUNA motorból sikerül 225ló 500-at is, mi lehet a "siker" titka?
Mivel a váltó viszonylag gyorsan felgangol ha odalépek, és amúgy sem szeretném a DSG-t szétbarmolni inkább a teljesítmény érdekelne mint a nyomaték, nem 450-500Nm-t akarok 2000-nél inkább 350-400-at még 4000 körül/fölött is, akár 4500-on.
Sziasztok! Adott egy a4 b5 AHH motorkódos, átalakított adagolós, egy gtb1756vk van rajta 60 as saválló cooler csövezéssel és nyitott rendszerrel, sdi vezérműtengely és egy a6 2.7v6 tdi cooler. Milyen csúcsot ajánlotok ehhez a kombóhoz? Az elérni kivánt teljesítmény kb 200 le. Eddig nem tudom mi volt benne, de szerintem gyári volt benne, de ez nem is igazán lényeges.
Nagyon kevés tuningcég veszi a fáradságot, hogy szakcikkekkel , esettanulmányokkal, mérésekkel, technikai infókkalsegítsen,stabil adatokat adjon. Mi a Rigotech chiptuningnál írásainkkal, videóinkkal, teljesítményméréseinkkel segítünk tisztán látni ebben a marketing zajban!
Ha az autód 'felhúzásán' gondolkozol, 2021-ben több mint 200 helyről kapsz itthon tuning ajánlatot. Ahhoz nem kell diploma, hogy valaki tudja, hogy a 70 ezer kevesebb mint a 90. Az, hogy az adott ár milyen technológiát, minőséget tartalmaz, többnyire csak utólag derül ki, ha esetleg valami probléma lesz az autóval, vagy jobb esetben realizálódik, hogy bizony a tuningnak nincs semmi eredménye, kidobott pénz volt.
Részlet az új Rigotech cikkből:
"
Chiptuning kedvenc! Egyik leggyakoribb (régi) 1.6 CR motor EUR5 környezetvédelmi besorolással, amelyet 2007-2016 közt szereltek az Audi, Volkswagen, Seat, Skoda 38-féle modelljébe. Ezekben Siemens / Continental PCR2.1 motorvezérlő elektronika üzemel, amelyre az első években semmilyen chiptuning megoldás nem létezett, majd kb. 2009-10 körül kiszerelés és megbontás után lehetőség lett a programozására, de ma már a felszereltebb tuningműhelyek – mint a miénk is – már megbontás nélkül OBD-n keresztül tudják biztonságosan kezelni.
Ezek a motorkódok jöttek ezzel a rendszerrel: CAYB, CAYC, CCSA, CLNA, CAYA, CAYE, CAYD. Ennek az 1.6 CR motornak ... " FOLYTATÁS ITT.
Szívesen válaszolok kérdéseidre. Legjobb, ha ajánlatot kérsz az autódra, így látom a rendszerben és telefonon is tudunk egyeztetni. Kérdezhetsz a rigotech.hu oldalunkon a cikkeink alatt a 'Hozzászólások' részben is, gyorsan fogok válaszolni. Itt a fórumon is igyekszem, de nem garantálom, mert itt ritkán nézem.
Nagyon kevés tuningcég veszi a fáradságot, hogy szakcikkekkel , esettanulmányokkal, mérésekkel, technikai infókkalsegítsen,stabil adatokat adjon. Mi a Rigotech chiptuningnál írásainkkal, videóinkkal, teljesítményméréseinkkel segítünk tisztán látni ebben a marketing zajban!
Ha az autód 'felhúzásán' gondolkozol, 2021-ben több mint 200 helyről kapsz itthon tuning ajánlatot. Ahhoz nem kell diploma, hogy valaki tudja, hogy a 70 ezer kevesebb mint a 90. Az, hogy az adott ár milyen technológiát, minőséget tartalmaz, többnyire csak utólag derül ki, ha esetleg valami probléma lesz az autóval, vagy jobb esetben realizálódik, hogy bizony a tuningnak nincs semmi eredménye, kidobott pénz volt.
Részlet az új Rigotech cikkből:
"A Skoda Octavia 2.0 TDI chiptuning gyakori feladat nálunk a nagyon régi 1.9 TDI adagolós, majd 1.9 – 2.0 PD TDI, és napjainkban ezzel a 2.0 CR TDI 140LE 103kW -os motorral is. Sok Skodás szereti kicsit felextrázni az autóját, átülni egy erősebb, rugalmasabb gépbe. Mint bármely márka chiptuningjánál itt is fontos, hogy jó szakember, jó eszközökkel nyúljon az autóhoz, és az autó állapotát, a tulaj kérését figyelembe véve készítse az egyedi motoroptimalizálást.
Sokat kibír ez a gyárilag szoftveresen fojtott 2.0 CR TDI motor, de avatatlan kézben gyorsan időzített bombává válik, jelentős szervizköltségeket okozva. – a cikk végén elmondom miért
Ez a sárga Skoda taxi 580 ezer kilométert futott, – igaz átesett pár javításon, alkatrészcserén a motor – de érkezőteljesítménymérésnélláttuk, hogy még így is túlteljesíti ... " FOLYTATÁS ITT.
Szívesen válaszolok kérdéseidre. Legjobb, ha ajánlatot kérsz az autódra, így látom a rendszerben és telefonon is tudunk egyeztetni. Kérdezhetsz a rigotech.hu oldalunkon a cikkeink alatt a 'Hozzászólások' részben is, gyorsan fogok válaszolni. Itt a fórumon is igyekszem, de nem garantálom, mert itt ritkán nézem.
Bár a tapasztalatom az, hogy a kisebb gondolkodást igénylő feladatokat elutasítják. Mindenesetre látni kellene a két vezérlő címkéjének fotóját, mert szerintem sem lesznek kompatibilisek egymással.
Szóval ki kellene szedni azt ami benne van. Csak két ugyanolyan hardvert lehet klónozni.
Egyébként az említett vezérlők közül az egyik fokozatmentes váltóshoz van ha jól emlékszem. Régebben találkoztam olyan problémával, hogy manuál váltós ecu hw más volt, mint a multitronic és nem indította be. (de lehet hogy még edc16 becu volt...)
Ausztriai az autó . A márkaszervizt mindenképp elkerülöm,sajnos rossz tapasztalataim vannak . Másik fórumon olvastam hogy úgy is működhet hogy simán ki van kapcsolva az immo ,és kész . Ez a verzió tetszene több okból is. Ha jól értelmezem,akkor csak a kikapcsolt immos Ecu be,és kész is. Na ez lenne a megfelelő,mert akkor műszakira csak visszateszem az eredeti ecut,és mindenki boldog .
Valaki tud nekem egy ilyen immo kikapcsolást csinálni ?
Szerintem 1xűbb visszaírni a régi szoftvert és elkerülni a márkaszervizt. Nem éri meg beszerezni az eszközparkot a szoftvercseréhez és az immo adatok klónozásához. Ötféle gyári szoftver van a KA-hoz, a tied a 9978-as lesz. Fel kell rakni a 8454-est és kész.
Kivéve ha Németországban, Ausztriában műszakizik az autó.
Technikai kérdésem lenne. Adott egy Audi A4 2009. Motorvezérlő egységet szeretnék cserélni. Nem maga a tuning a cél,hanem hardveres probléma. A hardver száma : 03L 906 022 B,SW : 03L 9060 22 KA, EDC17CP14 ami nekem nem mond semmit :) .
És adott egy másik amit ebayen vettem. A hardware száma ugyanúgy 03L 906 022 B , SW kicsit eltérő : 03L 906 022 MK , EDC17CP14 ez is.
Szeretném valahogy belefaragni az autóba az újat. Milyen felszerelésre lenne szükségem a régi kiolvasáshoz,illletve az új írásához ? Vagy van e valaki ezt meg tudja csinálni nekem ?
Még annyi van hogy korábban a dieselbotrány környékén OBD-n keresztül kiolvasták nekem (Talán Magpro nevű diaggal ) ,és el van mentve . Nem tudom ez egyszerűbbé teszi e a dolgot .
Azt, hogy a tuningolás elsősorban és másodsorban is a környezet védelméről szóljon. Minél kevesebb üzemanyaggal, minél alacsonyabb károsanyag kibocsátást.
A járművekből a felesleges lórerők kivezetését. Ennyit.
Mielőbb, hatóságilag szigorítani kell a szabályokon.
Ki kell vonni a forgalomból azokat a gépjárműveket, amelyek lényegesen eltérnek a gyári értékektől, teljesítményben felfelé illetve korom kibocsátásban.
Az EU illetékes "zöld" szerveit mielőbb tájékoztatni kell, környezetvédelmi okokból.
Köszönet a vállaszokért. Visszaolvasva most magamat hát nem mondom elég kusza. Nem tudtam foglalkozni a dologal de tervezem egy eszközt amive majd menet közben videóka rögzitek motorház és futómű több pontról. Ma a lányom például a hátsó üllésről azt jegyezte meg, hogy a pohártartóban erdekesen rezeg az üdítő. Erre én az emelkedőhöz érve ráléptem a pedàlra. Hát látványosabb mérést a rezgésekre nem is találhattam volna. Kicsit tovább fejlesztve a dolgot a telefontartóból követtem fejleményeket. Kellemetlen de lényeges , hogy előzőkben azt írtam 2000-res fordulattól elsimul a remegés, hát nem. 4000 ig nem hajtottam meg, de kijelenthető, hogy a remegés teli gázon szinte mindenüt jelen van. Emelkedőkön pedig méginkább. Ha elveszem a gázt akkor abbamarad. Lasú gázadás nál szépen megy. Négyesen 50 km/ h is szép a futás, vagyis érezhetően dolgozik a kettőstömegű. Amit viszont még nem említettem, hogy tolatáskor is erőssen beremeg az idulás és a tolatás magában is elég darálósan hangzik. Mondjuk amikor megvettem az autót akkor sokkal darálósabb volt és a váltóolaj csere meg is lepett mert a váltóban kb. öt mili olaj ha volt ami kifolyt. Kitudja mennyit ment majdnem olaj nélkül. Igyekszem majd videózni és valamikép megosztani veletek is, hogy tisztább legyen a kép. Kicsit a szarból várat szaga van az egésznek de ha meglessz biztos nagy tapasztalat lessz benne másoknak is.
mas problemam lenne:(igazabol csk dizel es nem tuning)
- 1,3 multijet panda II 202ekm
(egy ideig futkostam berohadt WG-tel)
- kiegyenlitoben kormos a hutöviz, de nem fogy
- az elmult 400km-ren kezdte
- hutörendszerben erzesre kevesebb nyomas van. ill. szinte nincs nyomas, felfujni nem fujja fel
- progi: 145Nm/70le ==> 180Nm/70le (tehat a hajtaslanc miatti nyomatekkorlat kiszedve, de kulonben gyari görbe egy doblobol) + EGR off (+vakolas) + smoke map-ra rairva - tehat azt mondanam nincs chippelve csak EGR-off
van vkinek tapasztalata vagy tippje, h mitöl lehet?
(en elsöre HF-re tippeltem, de akkor felfujna a rendszer a nagykönyv szerint)
A történetem az autóval Octavia 1.9 TDI 66kw . Körülbelül 3 év és 70 000 km alatt megtanultam,hogy 2200-as fordulat alatt nem használom az autot mert óvatosan adva a gázt,enyhe de kellemetlen remegés zavarja a vezetést kb 2000-ig. Ha pedig telibe rálépek 1800 nál az kb. földrengés .2000-ig. Akinek ilyen autója van az tudja hogy ez bizony 5-ösben 110 km/h. Sajnos öszehasonlitani nem tudtam igazán csak a SKODA Favorit autonkal és néha még ma is inkáb azt tekerném. Bár az utóbbi időben sokat enyhült a remegés de kezdett csúszkálni a kuplung az előzésekben és az emelkedőkön, igy hát jött a csere. Kompletten kuplung lendkerék együtt nem kevés pénzért de hát ha kell . Az eredeti ketőstömegűt flexelni kellet mert annyira kak lett hogy végképp nem mozdult és a csavarok pedig takarásba estek. Megjegyzéskén talán ezért nem rázkódott az autó mostanában mert a lendkerék mãr megszorult. Most az van hogy összerakva alacsony fordulaton is gyönyörűen lehet autózni ahogy még soha az előt és a favorit már szóba se jöhet. Csak hát, na de. Mondjuk négyesben 1500-nàl egy padlogázt az követi, hogy amikor felépül a turbó ereje elérve 1700-at na akkor hirtelen mintha macskaköves útra érek ahol körülbelül elhagy a két első kerék és a motor is darabjaira akarna hullani. Majd 2000-felett minden kisimul. Az egész talán két másodperc, de emelkedőn ez jóval több. Kb ott vagyok ahol az elején, csak annyi, hogy ez a földrengéstől sokkal erősebb.Tehát SOS mindenkitől aki tudja mi a franc lehet ez. Eddig 120 km van hozzátolva a 300 000 -hez és négy szerelővel is megismertettem az élményt mert ragaszkodtam a próbához,de túl sok az ötlet és valamenyi, bizonytalan . Azt egyöntetűen állítják hogy az autó jobban húz mint 66kw, vagyis cshiptuning gyanús. amiért még talán nem kéne hogy igy viselkedjen az auto .Néhány megjegyzést,hogy emlitsek közülük: -- Most kell eladni vagy még sokat belekölteni.-- Motor szilentek lehetnek bár igy elsőre jónak tűnnek-.- A féltengelyek belső csuklói csinálnak hasonlót terhelésnél de ez mégse ilyen.—Talán a váltó és a diferenciál lesz a ludas--Egytömegűre kel cserélni a lendkereket meg a kuplungot és talán jó lessz.—Le kell cshipeltetni vissza 66 kw-ra.-- Hát ennyit a véleményekből. Lehet mindegyikben van igazság és én most csupa hülyeséget fogok elkövetni, de a sok információgyüjtésben talán kezdem érteni ezt a dögöt. A motor tényleg jól huz , kivül ,belül makulátlan, korózió 0 ,semmi. Amióta nálam van csak fiatalodik. Mondjuk 3-éve a favoritot is ugy vitték el mint az ujat.Ez a dolog most lehet eddig kifogot rajtam és pár szerelőn, de nem adom fel könyen. Segitséget előre is megköszönve egyenlőre ennyi.
DQ250 váltón is kell kicsit tningolni, növelni a nyomatékhatárt hogy ne csúsztasson, esetleg szorító erőt növelni(10bar-ról 12-14-re szokták, de extrém tuningnál akár 18ig lehet)
A motor kb 200ló 450 Nm-ig húzható gyári állapotban, de egy nagyobb/hibrid tubóval 250ig is bőven.
Vegre egy online felulet, ahol batran lehet kerdezni anelkul hogy hulyenek nezzenek a tajekozatlansagom miatt😃 Tdi tuningbol szeretnék kicsit okosodni, eleg hianyosnak erzem a tudasom ezen a teren. Tehat adott az autom, Audi a4b5 avant, avg tdi 110lo, 5gang, fwd..
1749va, 502-es porlasztok, chip, nyitott rendszer kozepdobbal es paragi vegdobbal. Igy vettem az autot, igy hasznalom fel eve. Eloszor is segithetnetek megtippelni, hogy hany loero korul mozoghat most. Illetve szeretnem noveni a teljesitmenyet, nekem ez a konfig tippre 160lo lehet max, en istenigazabol 200-220 lora vagyom, tartosan.
Ehhez kellene a segitseg, nem szeretnem csak ugy betolni valami tuningmuhelybe es megcsinaltatni, szeretnem erteni is, hogy mi miert van, mitol annyi amennyi.
Amit leggyakrabban latok elojonni tdi tuning teren, az az SDI veztengely, errol szeretnek felvilagositast miert pont az, miert es mennyire jo.
Aztan porlasztok teren is el vagyok maradva, 502, 520, 0.26 stbstb, ki mire eskuszik, melyik hany loeros motorhoz valo, stb.
A gyari adagolo ebben a motorban nem tudom pontosan milyen, nyilvan igy azt sem, milyet lehetne belerakni, ami ehhez a 220 loerohoz kellene, szoval kene egy kis adagolos gyorstalpalo is!
Gondolom 220 lohoz kell mar egy ennel is nagyobb turbo, 1749vb ill. 1756vk eleg lenne? Mennyire tartosak ezek a turbok? Mekkora nyomason kellene uzemeltetni oket? Milyen turbot javasolnatok ezeken kivul?
Ezek lennenek a fontosabb kerdeseim, tudom, nagyobb teljesitmenyhez nagyobb biztonsag kell, 40/40es ultetesem van, kemenyebb joval mint a gyari es tervezek nagyobb fekeket is, 312mm, esetleg eleg a 288mm?
Sziasztok! Használtan vásárolt autóban van egy tuningbox. Rajta egy egyszerű poti. Jól gondolom, hogy óra járásának megfelelően tekerve nő a "tuning" mértéke, azzal ellentétesen pedig csökken?
Sima railcsőre dugós, feltételezem alacsonyabb nyomásjelet küld hogy növelje a valós railnyomást.
Picit visszavennék belőle, mert elég kormos.
Illetve állítani járó motornál is lehet/szabad, vagy szigorúan csak levett gyujtással?
Nekem a6 c6 ban defa márka van, sajnos ez csak olajteknőre csavarozós kontaktmelegítő. diaggal sose mértem hogy tudja-e a környezetinél 50C különbséget.
Van akinek nehéz, van akinek nem. Szerintem a viszonylag könnyen kiszedhetők közé tartozik. Persze egy ilyen korú turbónál mindig jöhetnek "meglepetések".
Élőadatokat* kell nézni menet közben diagkészülékkel, padlógázon 3., vagy 4. fokozatban 1800-tól 3500-as fordulatig. Igen, ez a KRESZ durva megsértése.
Szóval. Amikor tapogatni tudod, akkor állsz. Állóhelyben mindegy mennyit forog a motor, nem fogja felfújni (csak pillanatokra), mert az üzemi helyzete (álló autó) nem indokolja a magas turbónyomást. (jellegmezős vezérlés)
Sziasztok! Nem teljesen tuningról szólna a kérdésem, de erősen a felhasználói élmény javításáról.Van nek egy 2000 évjáratú Audi A4 1.9pd 115le autóm. A problémám vele az, hogy menet közben,ha leveszem a gázról a láb, az autó megy tovább. Ha kinyomom a kuplungot leesik a fordulatszám, de ha vissza engedem megy tovább, illetve, ha kuplung nélkül kiteszem üresbe, akkor is felmegy a fordulatszám, illetve ingadozik.A diagnosztika nem hoz semmi hibát, így tanácstalan vagyok, merre keressem a hibát. Előre is nagy nagy köszönet a segítségért.
egy elég alap tuning-os kérdésem lenne. A 2 éve vásárolt sokadik 1Z-s 1.9TDI motorom végre összeállt. Az idén már sehol nem volt egy kicsi olajfolyás olaj víz vagy bármilyen fogyasztás se. Minden szempontból bármilyen helyzetben (akár pályán hosszabb ideig 4-dikbe 160-nál kergetve) tökéletes. Lassan az 520-as csúcsok mellé adnék kis plusz levegőt de csak szolidan. Egyetlen egy dolog amit észrevettem hogy Kékesre vagy Pilisben hegyi felfutón több mint negyed órán át 2-es 3-as padlógázon hajtva az olajam hőmérséklete feljebb megy a megszokottól. 92C-os termosztát van a kocsiban. A vízhőfok ugyanott áll ahol máskor is az olajhőfok mutatója viszont a megszokott vonal fölé megy kb egy mutató vastagságnyival. Nem hinném hogy ez rendellenes lenne mert ugye a hegyi felfutón teljesítmény van jelentős menetszél ami hűtene a lassú tempó miatt kevésbé. Viszont néztem az AFN olajhűtőjének a külső háza jelentősen nagyobb. A következő vezérléscserénél érdemes lenne egy AFN olajhűtőjére lecserélni az eredetit? Vagy ne foglalkozzak vele? Kívülről kb másfélszer akkora gondolom ez a belső hőcserélő felületen is másfélszer akkorát jelent...
Köszi, de ez még mindig kevés a boldogsághoz. Próbáltuk de még mindig erőtlen az autó. Valamelyik cső nem jó helyen van. Konkrét magyar leírás vagy fotó lenne jó. Volt már ilyen gond kb egy éve. De akkor két cső volt rossz helyre dugva és a csere megoldotta.
Hali. Tud valaki segíteni? Az adott turbónyomás szabályzó szelepből kijövő 6 vákumcső helyes sorrendjéről tud valaki egy robbantott fotót adni? Melyiket hová kell dugni ez érdekelne. Köszi.
Nem gondolnám hogy kinyírna bármit is. Mindkettő elég neves cucc, ráadásul mindkettő jó ehhez a 150lovas húszdéhez is. Ha utánánézel a tipusoknak akkor ez kiderül.
Van egy vw passat b5 1.9 tdi -m, 81kw, 110 LE- vel AFN motorkód. contor de masă de aerAz utobbi idöben vacakolt az erejével. 3000nél letiltott és nem engedett 110 - 120km/h fölé. Azt mondták turbo le van kormosodva. Kipucoltam, utána mentem vele 270km/h- át. A kérdésem az lenne hogy a turbocső ami az intercooler után jön 3000es fordulatnál mennyire kéne felfujodjon? 3000nél még kicsit puha és azt mondja a szerelö, hogy nagyon fel kéne legyen fujodva. Valaki ha tud egy pontos leirást adni erröl a dologrol annak köszönöm elöre is.
Tudna valaki ajánlani megbízható turbós zsakembert/céget ahol csinálnak hybrid turbókat? elektromos geo állitó motort is újra kellene kalibrálni majd a szét összerakás után ( gtb2260 vk hella motorral)
Sziasztok, van egy 307es 1.6 hdi peugeotom 9HX motorral, ami gyárilag wg turbokkal van szerelve.
Nos mint kiderült korábbi gazdanal lett turbo cserelve, viszont nem a gyári wg turbo került fel hanem egy vgt GT1544.
Van is gondom hogy nem mindig tölt időben a turbo, van hogy főleg reggel mikor hűvösebb van jobban megy, de melehben6van hogy 3000res fordulatnál hirtelen megjön a turbo.
Cseréltem már vákuum csövet, egr le van falazva, elvileg vákuum is van rendesen.
Szoftveresen módosítható a dolog hogy mindig legyen rendesen turbo nyomás?
Hozzá kell tennem, valószínűleg nem sok minden lesz ebből az ötletből.
Igazából azért gondoltam erre, mert az OM605/6 ról sok jót hallottam, hogy jól húzható, meg elég jól is bírják, meg szerintem ezek a C Klasse-k mégis többet adnak mint az ugyanennyiért árult BMW-k.(Persze ez megintcsak személyes vélemény, én is szeretem a BMW-ket, de azt sajnos be kell látni, hogy abból félmillióért csak nagyon a kínálat aljából válogathatunk, amik általában 1.6-os motorral szereltek, és nem véletlenül olyan olcsók)
Tudom, hogy már a C-k is elég öregek, és tényleg akármi tönkremehet rajta, de legalább diesel, tehát nyomatékos, és hátul hajt :D
A rozsda, tudom, ezeknek talán a legnagyobb rákfenéje.
Igazából csak azért tettem fel ezt a kérdést, hogy van-e ezeknek valami gyenge pontja.
Az, hogy pénzügyileg megéri-e, más kérdés, mielőtt belekezdenék, úgyis átszámolnék mindent, hogy kb mi mennyi lesz, és úgy hoznék döntést.
Mert ugye lehet, hogy az alapból nagyobb motoros is kb annyiba fáj, de én nem szeretnék automatást, stb.
Ez lehet, hogy többe fog kerülni, mint egy egészséges 350cdi. Lehet, hogy sose áll rendesen össze. Nem tudom, hány csapat lehet, akik normálisan meg tudják csinálni. Utána jön futómű, fék...Akkor a rozsdáról még nem beszéltünk.
Gondolkozom egy W202-es Mercedes 250 TD vásárlásán. (Egyenlőre NAGYON elméleti szinten)
Ezeket OM605 hajtja, amiről azt hallottam, hogy különösebb alakítgatások nélkül is ki lehet belőle hozni 300 pacit. (Igaz ez?) Vagy esetleg az OM606 belemegy?(Érdemes?) És ha igen, a rendőrbácsik mennyire veszik észre, mennyire esznek meg?
És most jön a lényeg: Ennek a kocsinak a többi alkatrésze bírja a megnövekedett terhelést? Pl a difi nem hajlamos elszakadni, féltengelyek szokták bírni? A szilentek élettartama mennyire csökken,
Egyszóval:
Milyen pluszkiadásokat generálhat egy ilyen tuning?
Tudom, hogy autót építeni drága dolog, de ha eleve halott dolog, bele sem vágnék...
Lehet, hogy a bontás miatt kérdéses lett valamelyik vákuumcső, amit még nem cseréltetek. Nem csak a gumicső töve tud elrepedni, a műanyag is ki tud dörzsölődni, ha elmozdul, falsot is szívhat.
Kérdéses vákuummal a turbó geometriája nem fog megfelelően dolgozni, így nem feltétlenül az N75 a hibás, ha a hibatárban szerepel.
Tiltáskor hibakód generálódik, nem megfelelő töltőnyomás néven. Ezt vészüzemnek hívják, ~8mp után lép fel és újraindításig tart.
Élő adatot kellene lesni menet közben, minimum kettő tényezőt (ha a vákuum okés).
Töltőnyomás elvárt és valós alakulását a 11-es mérőn látni, ha kérdéses, egyből kiderül.
A légtömegmérő anyagot korlátoz, tehát a plafont mondja meg, amúgy nem változik újraindítással. A 3-as mérőn látni elvárt és valós értékként. A valós értéket az EGR befolyásolja, a visszakeringetéssel. Ha pl. vakolva van, 440 környéke alapjáraton, amúgy ~280. Ha a töltőnyomás nagyjából rendben, teljes terhelésnél 850-1050 mg/löket kell legyen, ez esetben nem korlátoz (gyengére).
Mivel a turbó "húzza" a levegőt a légtömegmérőn át, a kettő összefügg (10-es mérőn mindkettő szerepel).
Nem a gyengeség miatt, de a vezérlés amúgy jó helyre került? Vezértengely megfelelő helyzetét szelepfedél nélkül látni, adagoló beállítását viszont szkóppal meg lehet nézni, de a 4-es mérő is árulkodik, alapjáraton 50-55% körül megfelelő.
A mindenki által jól ismert de ugyanakkor szokszor misztikus problémával küzdök az utóbbi időben miszerint letilt a TDI-m.
Megpróbálok rövid lenni amennyire lehet.
3 ezer km ezelőtt vezérlés cserén esett át az alany (1998 A4 B5 110le afn). Ezt követően bár már lehet előtte is (sajnos nehéz megmondani mert én keveset vezettem az autót) elkezdte a tiltogatást és olyan lomha lett hogy 87es kadettem röhögve legyorsulná. Szóval olyan mint ha csak 70 lovam lenne ha letilt akkor pedig 50. A tiltás magas fordulatnál következik be újra indítást követően újra "jó" lesz. Az első gondolat az volt hogy a szerelő hibázott a vezérlés csere közben szóval szétszedtük az egész elejét de minden a helyén van. Átneztük, kicseréltük a hibás vákumcsöveket, cseréltünk gázolajszűrőt ráraktuk gépre de semmi látszólag minden jó. Motor szépen jár alapjárat stabli. Lassan 4 éve van nálam az autó tehát elég jól ismerem és most kb az egyharmadát adja le a teljesítményének - konkrétan minden előzés egy halálfélelem. Oda lett rá figyelve 8-9 ezrenként olaj és minden ehhez tarozó kellék cserélve volt.
Ami meg fontos lehet - az autó nem füstöl bárhogy taposom neki egy deka korom nem jön. Eddig ha ilyen problémám volt egy 2es padló megoldotta mivel kiokádta magából a sok városozás alatt felgyült kormot és ment rendesen. Ha nagyon akartam 3asban is megnyikkant a gumi - most 1esben sem.
Elolvastam az internetet ezzel kapcsolatban szóval a tipikus hibákat tudom - légtömegmérő, n75, geokar és társai.
A hétvégén levesszük a turbót megnezzük milyen - jelenleg a geokar kb 2-3mm mozog ami kevés lehet.
A kérdés az ha a turbó tisztítás sem oldja meg a bajt akkor merre induljak el?
Most fogok venni egy Mercedes e124-et, és szeretnék rajta egy kicsit változtatni. Leginkább az om606-ból szeretnék többet kihozni. Akár kicsit nagyobb turbó nyomás, vagy más befecskendezés. Ti hogyan hoznátok ki belőle többet?
(Azaz nalam a 150le dsg-s eu6 leon csont gyari. Majd vmikor kap egy egr off-t es nox-trap reg off-t, addig 10ekm-kent uj olaj. Teljesen kenyelmesen lehet vele igy is gurulgatni nemet palyan) Ha kell a sok lo uj autoban ,akkor inkabb tfsi-nek esnek neki
Valaki tudna segíteni abban, hogy Seat Cordoba 1.9 TD AAZ motorjának adagólóján mi ennek a cuccnak a hivatalos neve, ami a képen pirossal be van keretezne? Amilyen néven alkatrészboltban keresni tudom. Alapjárati szabályozóként kerestem, de így nem találok, pedig ez az alapjáratot szabályozná. Úgy sem találom, hogy dúsítópatron. Egyszerűen így nem találok ehhez a típushoz.
a nagy home-office-olásban kicsit foglalkoznék a saját autómmal is. A cél a teljesítmény növelés lenne elsősorban csak magasabb fordulatszám tartományban (2000rpm felett) előzéskor. Az alany 1Z 1.9TDI sorozateleji egy csatis műanyag ECU-val. Jelenleg gyári 520-as csúcsok vannak benne és gyári tartalom van az ECU-ban. Számításaim szerint a motor többi része és annak állapota alapján a célom olyan 50-52mg/löket max dózis lenne. Ezt ki tudom a turbóval szolgálni és a motor többi része is bírni fogja hosszú távon se lehet semmi meghibásodás a tuning miatt.
Ha jól tudom az AFN 41mg/löket-et nyom 4000rpm-nél ez a 110LE. A gyári adagolót nem bántanám max az elemet cserélném nagyobbra ha kell. Kérdés hogyan számolja a bejuttatott anyagot a rendszer. Pl van itthon gyári 502-es csúcsom. Ha beteszem újra beállítom 3,0-3,5mg közé az alapjárati szállított anyagot akkor valójában gondolom az alapjárati anyag mennyisége nem változik és a teljes gázon bejuttatott anyag mennyisége fog nőni?
Az 50mg/lökethez mit ajánlotok? A meglévő csúcsokkal elérhető és érdemes lenne csak ECU-t íratni hozzá vagy kell nagyobb csúcs? Ha igen mekkora, hogyan tudom kiszámolni mekkora? Esetleg mindkettő? A régi 409-es VCDS-ben melyik mérőblokkban tudom ezt mérni menetközben? Ha nem gyári a csúcs hanem nagyobb van benne reális lesz az érték amit mutat vagy csalni fog tőle?
Elkezdtem epiteni egy golfot (gyari ahu) sok gond volt, a vége motorcsere lett.
Na most mechanikailag nagyon penge :) ,kapott egy 11/3,2 es mecha-t, 502 stb. Szépen is megy.
De nekem most egy olyan idegesítő problémám van hogy az oracsoport villog össze vissza. gyujtason minden oké mutat mindent, de indítozok és elmegy minden, beindul az auto mivel külön szálrol kap +t, de az oracsopport villog tovabb, mintha folyamatosan tekertetne.
Nemtudom mit tegyek, szinte mindent megprobaltam. Csak azt nem amivel megjavulna :)
Ha valaki találkozott volna ilyen problémával és sikerült megoldania az kérem írja meg nekem hogy hogyan tette.
Színt vallott. Az ülésfűtés aminek akkor is menni kell ha bent ül de nem jár a motor. Magamtól az életben rá nem jöttem volna. Hiába nem nő tervezte a motorvezérlőt így ilyenre nem gondolhatott.
Érdeklődnék van-e itt valaki aki belebonyolódott opel 2.2 dti be. Nem is annyira tuning szempontjából, van az olajteknőben egy balansz tengely egység a blokkra csavarozva. Na azt szedte-e már ki valaki. Az elméletét persze értem hogy kell az oda, gyakorlati info kellene. Lánc hajtja a főtengelyről, amivel szokott gond lenni, azért dobnám ki, megelőzvén a bajt, csak nem tudom fog-e utána rezegni a motor...
Mindkét esetben megvan az oka a választásnak. Az immo-nál az hogy külföldön melózik és csak 7végén van itthon ő is meg az autó is. Kérdeztem de nem emlékezett rá hogy nem indult volna a kocsi annak ellenére hogy ősz óta rendszeresen bent van a hibatárolóba a hiba. Hiába törlöm mire újra nézem visszajön. Én pedig nem szeretném megvárni még egyszer telefonál hogy most induljak elindítani az autót mert neki nem megy. A szombatok pedig gyorsan elmennek de ha nem találok ilyen ECU-t előbb-utóbb egyik szombaton megcsináltatom a gyárit de ha jól tudom ezt még immo mentesíteni és chip-elni is csak kiforrasztással lehet.
Illetve egy barátomnak van chippelt 2001-es immo mentes ECU-ja ALH motorkódos Seat-ból. Az jó lehet az AFN-es A4-be? Ingyen nekem adná csak nem tudom a fékpedál kezelésen kívül miben más. Kipróbálhatom jó lenne hozzá?
1Z-s TDI motorra keresnék mechanikus adagolót az elektronika elhagyásához. Kipróbáltuk 9-es elemes TD adagolóval indul de borzasztó erőtlen. Nincs szükség 150-200 pacira. A gyári csúcsaival lenne használva, ha azokkal 80-90 lóerő kijön az már bőven elég. Hátha valaki nagyobbra váltott és lenne eladó ilyen adagolója nem aranyárban. A email címem publikus de jöhet ide is az ajánlat...
Illetve AFN motorkódos A4-be (B5/1997) keresnék 2 csatlakozós ECU-t. A lényeg immo-mentes legyen esetleg kis chip jó lenne de itt is marad a gyári turbó meg csúcsok. Már többször láttam a hibatárolóban hogy az IMMO blokkolt és nem várnám meg még egyszer a Tesco parkolóban hagyja az asszonyt.
sziasztok!olyan problémám van hogy adott egy passat b5 tdi afn gt1852 turbó 1.6báron,502es csucsok,nyitott rendszer,sdi veztengely!Részterhelésen olyan 1500körül 5.be kb 70kmh-nál ha tartom csak a gázt neki elkezd vibrálni ,döcögni!Ha nyomok egy kis gázt akkor elhadja!Amugy indul hidegen melegen egy pöcre,megsem tekeri az inditó?Van valami ötletetek mi lehet a baja???
Sziasztok! Valakinek van tapasztalata 1.9td motoron 1z t15 ös turbóval, hogy mennyire tartós milyen menettulajdonságai vannak, mekkora nyomáson üzemel?
Sziasztok ! Valaki csinált már vnt15 motorvezérlővel motoros geometria állítást , magyarul egy átalakító kellene n75 szelep csatlakozó és a geometria vezérlő közé.
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogyan megy fel a iveco 2.8as tdi meha adagoló 1.9 tdi re. Elvileg változtatás nélkül szerintetek? Eddig td motorom volt de kibukott most raktunk bele 1.9 tdit bekulereztük és a régi meha adagoló a nem megy sehova indul az pöcc röff de nem bír menni tudom kevés neki!!!!
en a homersekletjeladoval jartam igy(90le adagolos tdi). az eredeti amivel a kocsit vettem rossz jelet adott az ECU-nak, de jot a muzeregysegnek. vettem a TLX-ben egy olcsot (kinai), amivel az ECU jot latott, de a muszeregyseg meg sem mozdult. beleraktam egy bontott gyarit (volt egy bontott motorom, amiben ugyanaz volt), azzal ugyanaz. ujracsinaltam a testvezeteket, nem valtozott. rendeltem vmi nemet webshop-bol egy minosegibb utangyartottat. egyik este melo utan a melygarazsban gondoltam regi ki, uj be. na elfolyt 2 liter fagyallo es vegul a regi kerul tbele, mert a neme webshopos nem ment be. a vege az lett, h nemet webshoposat körbe megnyomorgattam egy csöfogoval, igy bement es azota jo...
Nem ismertük az előzményeket. Ha ismertetted volna, akkor valószínű többen is megkérdőjeleztük volna azt az N75 cserét. Nem ritka, hogy teljesen jóhiszeműen még az eredeti rossznál is rosszabbat építenek be.
Könnyen előfordulhat, hogy más, hazai kereskedővel is így jársz. Nagy divat lett a vásárlók körében, hogy a régi alkatrészt kiglancolva visszateszik a dobozba és visszaviszik, hogy rosszat rendeltek/mégsem kell/stb. A kereskedő meg (akár jóhiszeműen is) megpróbálja elsütni a következő vevőnek. Persze többnyire kell ehhez egy belső ember is. ):-((
azota tovabb nezegetve a kepen vtg rud menetes reszet, latszik a festekjelzes--> es aszerit az eredeti a pozicio.
Akkor pedig az N75 szabalyozoszelep marad, de az vadi uj.Tehet ma atcsereltem az AGR szelepevel es.... es.. es meggyogyult. Most mar remlik, amikor megjött a postan a szegedi Kovacs autohaztol, gyanus volt, hogy az mar nem egeszen uj.
Soha a büdös eletben meg egyszer onnan semmit ! Miattuk csereltem motorvezörlöt, 6db legtömegmeröt, katalizatort, közepdobot, 1,5 eve x10 orat es es es.
8 eve gondolkozunk rajta, hogy hazaköltözzünk-e, es mikor. Ha igen, kb 100millat költenenk otthon. Hat ennek eselyet az ilyen dolgok (is) befolyasoljak...
Valoszinü nem vagyok egyedül, 200ezer magyar dolgozik No-ban.
Csak egy tipp volt,mert igy tünt, mintha egy ideje mar nem tudnad megoldani. Nem azert mert hülye vagy hanem mert (feltetelezem) mellekallasban evi 80ekm-t mesz a kocsival es azt hittem autozni akarsz vele.
mindket esetben, azaz vagy tul keves, vagy tul sok a turbonyomas. Latszik a VAG-COM logfile- diagramokon.
Es mint irtam, vtg rud szepen mozog, N75, üa.szürö, legtömegmerö, motorvezerlö(=t.nyomaserzekelö), t.levegöhömersekletszenzor cserelve, pneumatikacsövek legtömörek, kipufogo szabad, t.levegö nem szökik.
Legtömegmerö (uj)volt benne 6-fele,lenyegtelen kisebb valtozasokkal de ugyanaz maradt mindig.
Ami meg gyanus, hogy a M.orszagon vasarolt N75 karakterisztikaja nagyon mas a megkivanttol.
Szerintem ugyanezt a jelenseget tudja okozni a rossz vakumlabda-rudhossz is. Hiaba jön a motorvezerlöböl valtozo PWM jel, nincs a ( vagy a mechanika/rudhossz, vagy az N75 miatt) szabalyozasi tartomanyban.
Amikor csereltem az N75-öt, fektisztitoval kimostam a regit, dölt belöle valami feher porszerü ize, szerintem so, a teli utakrol. 27 ev... sajnos nincs itt, otthon megprobalom visszatenni.
Egy 15euros ( 7ezerFt ) vákumdoboz miatt nem fogok komplett turbot cserélni.
Az autot itt, No-ban vettem egy éve 150e (valós) km-el és mint ebbe is, 80e megy bele évente.
A turbo 99,9% hogy jó (könnyedén csinál 2,6Bar-t) , sőt az esetleges cseredarab jó eséllyel többet ment már.
Ismétlem: az N75 új, bekötve csak max 1,3 Bar a turbonyomás, kihagyva az N75-öt 2,6-ra is feltornászható. Mindkét esetben 10mp után letilt a motorvezérlő. Katalizátor már üres, kipufgódobok nélküli próbaút : nincs változás. AGR kiütve, a szívócsonk-ameddig beérek tisztítva.
Újabb modellt, hogy 3-5 év alatt lejárjam, nem akarok venni.
70 évesen decemberben aláfeküdni... na neeem... :-), és nemigen hiszem, hogy a B4-ben fentről megy a csere. Vagy tényleg igen ???!!!
AFN-nel járni : csak a nagyobb városok belső kerületeiből vannak kitiltva az euro4-nél rosszabbak.
Engem Regensburg, Nürnberg és München érint, az előbbiben olyan kicsi a tiltott zóna ( ahol parkolni sem egyszerű, és csak fizetősen megy ) hogy 2 perccel több sétával a dolog elitézve.
Utóbbi kettő( Mü+Nü ) évente 2..4 alkalom, a zónahatáron ingyenparkolva + tömegközlekedés --talán duplája a parkolási díjnak, de sokkal gyorsabb és kényelmesebb.
Az éves adó, az ami dízel euro2-re soooook. Ellensulyozza az alacsonyabb fogyasztas, ami az éves futásteljesítmény melletti üzemanyagköltség miatt jelentkezik.
A doboz kijön akna / emelő nélkül ? Mi van ha elveszik a seegergyűrű ? Kell mindenképp ? Tulajdonépp azt sem tudom, van-e :-)
Már 4x jöttem haza Németországból (és vissza) úgy, hogy minden kilencedik másodpercben levettem a gázról a lábam a vészüzem elkerülése érdekében. Január 1 és 4 között jövök megint, de persze senki sem áll velem szóba akkor ilyesmivel...
Hááát, azt ott a helyén nem lesz egyszerű, lehet nem is sikerül. A kontraanya általában megnyílik, de ricnis állító az kétesélyes. Olyan hosszúra kell állítani a rudat, hogy nyitott geometriánál éppen hajszálnyit támassza meg az állítókart.
A képen látható vákumdoboz rúdhosszán szeretnék állítani ( vsz az előző tulaj korában a hibás N75-öt akarták korrigálni. Mindenhol csak olyan képeket látok,ahol max 6..8 menet látszik ). De nem tudom/merem az ellenanyát megoldani, mert félek, hogy a membránt elszakítom. Ellentartáshoz pedig semmivel sem férek hozzá, hogy megfogjam a recés állítócsavart. Ti hogyan szoktátok ?
Háttér: Keresztmotoros Passat - AFN, Működő VTG mellett csak max 1,6 a nyomás, le is tilt 2100ford felett. A vákumot közvetlenül a dobozra kötve , tud 2,8-at is, persze igy meg a tulnyomas miatt tilt le.
Sziasztok! Tudnátok nekem pár szakit ajánlani aki ért a dízel tuninghoz és tudna nekem segíteni? Egy 2.4 D5 (163le) volvo motorról lenne szó, szerintetek mi az amit még stabilan elbírna? Úgy kb 250-280 lovat szeretnék, természetesen stage 0 után, jelenleg kettőstömegű + kuplung csere lesz, fel lesz kevlároztatva a kuplung, teljesen rendbe lesz téve a motorja. A kipufogó rendszer is ki lesz dobva alóla, a chipet valszeg rigotechel íratom meg.
Másik kérdés. 90.000km van a vezérlésben. 120-at tudhat papiron. Legkesobb nyaron (~max 100.00)de lehet most decemberben megejtem a cserét. Úgy érzem kiváló alkalom h leugorjon a hengerfej is és át legyen nézve ha valami kopott akkor kicserélve, és kapjon egy csippet. Kit ajánlotok?
Füstöt kormot nem igazán szeretnék,mire számithatok kb? + 30 ló kb hol érezném lent vagy feljebb végsebességben?
Ha a megvalósult nyomás 10sec-en túl meghaladja az elvártat, akkor vészüzemre vált, elveszi az üzemanyagot és kinyitja a geometriát. Még akkor is képes ezt kezelni, ha a vákuumot közvetlenül a turbóra kötöd és így nem tudja a geometriát kinyitni.
Na ezt jo hallanni, mert nyilván nem egy kiugró cső amitől félek, hanem megemelt hengerfej vagy totál szétpukkasztott cső stb...de akkor ezek szerint ilyen extrém túltőltést eleve nem tud csinalni. Amugy azota is kifogastalanul mukodik. Szoval ugy nez ki h én ezt a csovet egyszer nem jol raktam vissza es c biztosito nem volt rendesen belealakadva.
Ja értem , azt hittem valami “kötelező”folyamatra célzol mint pl egy korongos autonál a hézal elfogyása stb. Amugy valoban pár honapja vagy egy eve szétakasztottam ott , h van e benne olaj. De nem bilincses hanem egy acél “C” drót tartja bent.Amúgy nem tudsz valami hibakód olvasó cuccot ami nem olyan draga mint vcds , de azért hasznalható?
En is laikus vagyok, max annyi elönyöm lehet, hogy esetleg regebb ota müvelödök autos temakban:)))
Szoval csak annyira gondoltam, hogy alapon, gyarilag mondjuk be van allitva a rendszered 0.8 bar nyomasra, de valamiert a nyomas szabalyozasa elfogyott, vagy elallitodott, nagyobb nyomast produkal, amit meg nem bir el a csöved, vagy a bilincs, aztan engedett. De az is lehet, hogy korabbi valami szerelesnel egyszerüen csak nem huztak meg elegge.
Ezt úgy érted h koszos belul es nem jár szabadon teljes tartomanyban a geo? Vagy rossz a vakum szelep ? Mit jelent , hogy “ kezd túltőlteni” ? Laikus vagyok előre is bocs ha hülyeségeket kérdezek.
De amit én észrevettem az egészből az eléggé leszűkitette nekem a dolgokat.
Ott egy turbo ami leugraszrotta az utana következő csövet.
Abban a csőben van egy szenzor ami ha igazat mondott akkor a vakum szelep a bűnös mert nem avatkozott be a turbo felé.
Ha pedig kamuzott akkor nincs miről beszélni. Nem vagyok auto szerelő ezért szeretném biztosra megérteni. 1300 km-es utakra is jarok vele és nem szeretnék megint igy járni. A másik félelmem pedig h egy ilyen túltöltott turbo komolyabb bajt is okozhat nem csak leugraszt egy csövet. Már addig stresszeltem magam ma ezen h elgondolkodtam rajta h vágok abba csőbe egy normalis ipari szelepet meg egy nyomasmérőt amivel kinyitattom azt a szelepet. Nem is értem h miért nincs ilyen védelme , vagy van csak én nem tudok róla?
Haza osontam vele este kb max 90-100-val de ment volna tobbet is nagyon finom gyorsitast viselt csak el. ma elkeztem szétszedni a csoveket ,alul kivolt love a vastag szivo cso az icoolernel. Sehol semmi extra korom mennyiseg szenzor patyolat tiszta. Geometria kezzel mozog( kivul legalabbis) igyhat osszeraktam meghuzattam parszor semmi baja. Mitol lotte ki a csovet pont akkor semmi temponal amikor autopalyan mentem elotte nagy temponal akkor lenne logikusabb. Lehet hamarosan valami bekotlik.
Minden ötlet ,tip érdekel . Kesobb onnan még haza kene jutnom vele. persze nem minden áron , nagyobb bajt nem szeretnék okozni. De igen valami ilyen dologra szamitok, es persze mindennek van egy oka is.
Sziasztok , tudom ez nem kifejezetten autoszerelő forum, de mivel regebben sokat olvasgattam itt remél itt jobb helyen járok és kapok segitséget.
A beteg egy 1.9 Arl leon. Most 350.000 km,2 eve hajtom gyakorlatilag hibatlan volt ma reggelig.
Szoval nem ugy 30 km utan , kb 10 percre megaltunk felvenni valakit , indultunk az utunkra percekig jart az auto alapjaraton(navigacio beallitas) majd kb 1 km megtetele pukkant egyet egy atlagos gyorsitas alkalmaval(2 ből 3 ba)
-erő elszállt az autoból ,
-semmi lampa nem gyulladt ki
-gázadasra fekete korom
-idetlen hang mint egy törött kipufogo
de fust vagy korom sem a motorterben sem az auto alol nem jött
-a motor a hang kivetelevel turhetoen járt.
kis tanacstalansag utan vissza poroszkaltunk gyors auto csere , sajnos nem tudtam foglalkozni vele mert idore kell mennunk. De tiszta ideg vagyok h mi lehet a kis szerelmemmel.
A legfurabb nekem az volt h egy pillanat alatt tortent eroteljes pukkanas kiséretében.
Valaki esetleg tudna segiteni valami tanacsot adni , h majd mit nezzek meg?
Én szűkítőket tettem a szelep elé, jobb lett de akkor meg nőtt az overboost, meg fokozattól függően nem volt egyforma turbónyomás. Sose lett jó. Holnap fogom kivágni az autóból.
Megoldodott a dolog. Kapott egy mechanikusat. (de az utolsó elektromos sem volt rossz)
Nade nem ilyen egyszerü a történet vége.
Felraktam, momdom akkor proba. Mentem vele egy 5-600 métert, nyélgáz és ugyan úgy bedadog-megfullad 3000 nél.
Sajnos csak most jutott eszembe hogy rápillantsak a turbonyomásmérőre. Ugyanis ilyen rugos csavaros golyós szeleppel tudom állítani a nyomást, vagyis, hogy mikor szabályozzon a vákumos labda. Nagy magabiztossággal feltekertem 2 bárra. Na és mikor itt kinyit a kis szelep akkor szerintem sok levegőt enged a vákumtérbe és nem tud eleget termelni a vákumpumpa. Ezért lehett az a lüktető 'pocornos' hang.
Vissza vettem 1 bárra és tökéletes.
Most arra gondoltam hogy egy "vákum akkumulátor"-t kellene bekötni a szabályzo elé. Mint ahogy gyárilag az AFN-ekbe van.
Ha estleg valakinek van valami tippje/tapasztalata a vákumos labda szabályzása ügyében amit megosztana velem, azt szivesen elolvasnám itt vagy e-mailben.
Ha már 502-es csúcs, én most levelezésben vagyok a dízel szervizzel, és azt írta a szervizes, hogy amennyiben új vagy bontott csúcsot viszek, azok mérőpadi beállítása szükségtelen. Ez igaz? A DTP 502-es csúcsokat gyárilag beállítják? Ha igen, milyen nyitónyomásra?
Nekem szeria adagolo, 502, szeriaturboval volt egy muanyaghazas vezerlöm, ami azt jatszotta, h vagy nem volt alapjarat, vagy elkezdett felpörögni, vagy jo volt. Ha beszereles utan egyszer jo volt akkor jo is maradt. De mar igy került hozzam a vezerlö, h ez a hiba ismert volt. Nem foglalkoztam vele tovabb
A napokban sikerült hozzá jutnom egy 96os 3mas golfhoz
(2052; 502; afn adagolo; ezek összeírva alu vezérlőbe) de amugy 1.9ahu
Na a probléma az lenne hogy indítom, beindul szépen jár stb. Nyomok egy határozottabb gázt és utána leáll, nem indul, féktisztítoval sem, csak ha elütöm a fedelet. De akkor elkezd felpörögni.
Itt rálett dugva gépre, azt momdta fedél hiba. Akkor mondom legyen, úgyis van pár itthon.
Nem segített. Tettem fel másikat. Az sem segített, aztán megint egy másikat. Ugyan az a probléma.
Közben feldobtam egy másik vezérlőt (müanyag immo nélkül) de semmi. Aztán mondom adagolo csere (hdk hibásként vettem de a hdk egy másik kocsin jo volt)
Megint nem változott semmi
Így levettem egy másik autorol az adagolot és feltettem azt, és jo lett, tudtam állítani a hdk-t pöccre indult meg minden.
Akkor mondom kiprobálom, de 3000 nél betilt és ha leveszem a lábam a gázrol akkor leáll és keservesen indul be.
Akkor megint hdk cserebere, vezérlő cserebere. De maradt ez a 3000nél "popcorn" dolog
Így visszaolvasva látom hogy nem említettem azt, hogy mikor hozzámkerült még a hdk cserék elött, ha megvártam hogy jol bemelegedjen akkor műkődött ahogy kell. Csak az első indításos dolognál kellett vigyázni a gázadással.
Az előző tulajnak a megkérdezése alapján egyik reggel kijárt az udvarárol, nyomott egy gázt hogy tegyen egy 2.dikat és megállt.
(a fentebb említett probléma)
Köszönöm hogy szánt időt arra, hogy elolvassa ezt a bejegyzést.
Ha valaki ùgy gondolja hogy nem ide írna bejegyzét, az nyugodtan írhat emailt is.
De a továbbiakban szép és hibakód mentes napot kívánok! 😂🤣
A kocsim egy 1999-es Audi A4 1.9 TDI AFN motorral, jelenleg gyári alkatrészekkel.
Most jött el az a pont, hogy diesel szerelőhöz kell vinnem a kocsimat, mivel elég durván folyik már az adagolóból a gázolaj, hidegen nagyon nehezen indul, mire felszívja a gázolajat. Tehát teljes adagoló felújítás lesz.
Viszont akkor már egyúttal megrendelem a DTP502-es csúcsokat is, amit beszabályoztatok a szervizben. Itt tulajdonképpen nyitónyomást állítanak be egy rugó előfeszítésével? Ha igen, milyen nyomásra érdemes állíttatni, ezt mi alapján határozzák meg?
Az jutott eszembe, hogy ha már szétkapják az adagolót, lehetne-e rajta tuningolni? DTP502-höz szükséges-e, ha a turbó a gyári marad? Persze lesz íratva rá egy olyan chip, ami odalépve a maxot hozza ki a rendszerből. Kérdés, hogy mi a szűk keresztmetszet, van-e értelme az adagolót tuningolni, egyáltalán lehet-e? Villanyos adagoló, ha jól tudom VE... Alapból nyugisan, kímélve vezetek, és szeretném megőrizni a jó fogyasztást, de ha odalépek, akkor szeretném érezni az ERŐ-t... :-D
Sziasztok! Tudnátok segíteni hogy hogy kell beállítani a röpsúlyos fordulatszám szabályzó tengelyt VE adagolós 1.9szívó dízel volkswagennél? Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem, nem jó, sőt nincs is.:D Gyárilag ilyen a konfig. A két fenekű tank bal oldalában van egy átemelő szivattyú, ami szinttől függően, kb. 1/2 tank alatt folyamatosan dolgozik és balról jobbra, a szivókosárba pumpálja az anyagot. Onnan az adagolóban lévő szárnylapátos szivattyú (?) szippantja fel a motorhoz a nyálat. A leállás csak alacsony(abb) üa szintnél (1/3) történik, a teljesítmény visszaesés/hibaüzenet teli tanknál is!
2001-es 543.000 km-t futott Volvo V70 2,5D típusú, D5252T motorkódú (VW/Audi soros 5 hengeres dízelmotor), Bosch EDC rendszerű adagolóval. Fél tank alatt nehezen indul, 1/3 tanknál menet közben is leáll, alacsony fordulatnál hibajelzés a műszerfalon "Engine System Fix Next Service ill. Engine System Fix Urgent". Időnként a hiba jelzéssel egyidőben teljesítmény visszaesés. Amikor megy, megy rendesen. A fogyasztás jó, sőt nagyon jó (5-6l között ha a maxrpm: 2500). Cseréltünk légtömegmérőt, ledugóztuk a vákuumcsövet, cseréltük a vissza ágas by-pass szelepes gyári szűrőt egyszerű kétcsöcsűre. A szerelő adagoló hibára gyanakszik.
Tudtok ajánlani valakit, aki rendbeteszi? Megbízható, minőségi munkát szeretnék, ahol nem kell heteket várni és korrekt áron dolgozik, garanciával (jó tapasztalatok, referenciák pl.).
Szia, ha nem vagy tisztában a turbó működésvel akkor elég annyit tudnod, hogy a turbó tengelye eltört, ki kell cserélni.
youtube-on nézz utána hogy működik a turbó utána világos lesz hogy egy tengelyen van két "járókerék" azaz turbina lapát. A "meleg oldali lapátot" a kipufogó gáz hajtja meg a közös tengelyen lévő "hideg oldali" lapát pedig a levegőt nyomja a motorba a szívó oldalon.
Sziasztok! Mit jelent az, hogy "a meleg oldali lapát az öntvényben található"? Totál laikus vagyok, nekem a turbóról a rajzfilm jut eszembe, viszont értelmeznem kellene a lenti mondatot.
Mi az a meleg oldali? És az öntvény itt az öntöttvas házat jelenti? A mondat elejét értem.
"Megbontás után azonnal kiderült hogy a jobb oldali turbó tengelye törött, meleg oldali lapát az öntvényben található."
Mindegy mit karcolt össze, az a lényeg, ha jól van összerakva és működik a geometria, akkor vákuum nélkül nincs turbónyomás. Így értelemszerűen, ha ilyenkor is magas a nyomás, az a turbó hibás.
Szép napot mindenkinek! Sajnos nagy problémám van. VW Passat B5 variant 1998 , 110 le, AFN. túltöltés, Turbó letilt... Laikus vagyok, de megpróbálok mindent leírni, (ha hülyeségnek hangzik, bocs). A turbó le lett véve, ki lett takarítva.
Ekkor érezhetően jobban gyorsult az autó, de 130-nál így is letiltott.
Ezután vákuumcsövek, N75 szelep, légtömegmérő, MAP szenzor cserélve. Élő adat alapján mégis túltöltés miatt tilt le. Alapjáraton 0.35 bar vákum jön ki az N75 ből, gázadásra viszont felmegy 0,6 ra. ha jól tudom, alap ennyin kéne lennie.
Ennek hatására indításkor nem is szívja fel a druck labdát, csak félig, és gázadásra még feljebb szívja. Ha a tűzfalból kijövő vákuumcsövet teszem a turbóra, akkor szépen felzáródik. (most dolgozok, később teszek fel videót róla) Mit lehet még ellenőrizni? Eléggé el vagyok már keseredve, sajnos 3 szerelőnél volt eddig, de nem derült ki a hiba. A turbóról lehúztuk a vákuumcsövet, így is túltölt, a legutolsó szerelő szerint nem jól lett összerakva a turbó. de ilyenkor teljesen nyitva a geo, ? Köszönöm!
Visszatérve az eredeti témára tudnátok olyan megbízható szerelőt ajánlani Pesten vagy környékén, aki felújítja az adagolómat, és kicseréli az eredeti csúcsokat 502-es DTP-re? Olyat, aki jól dolgozik, és hozott alkatrészt is beépít...
Te egyébként chiptuninggal foglalkozol, hogy így vágod a témát? Ha igen, dobj egy honlapcímet...
És melyik gyártó melyik típusát érdemes választani, ami prémium minőség porlasztócsúcsból?
A legtöbb chiptuning cég kb. 140 lóerő körüli teljesítményt ír az AFN motorra, de ez a normál program, nem a max. Ha csúcsot is cserélek, a 130 paci eléggé soványnak tűnik... :-D
Elöl belső hűtésű ATE fékem van, még egész jól bírja, miután vettem a kocsit, kicseréltettem, hátul is cseréltettem féket.
Vadi új futóművem van, gyakorlatilag az összes "kutyacsontot" kicseréltettem kb. fél éve.
Még újabb a nyári gumim, Michelin Pilot Sport4, 205-ös.
A kuplungot meg majd érzem, hogy megmihálylik-e.
Ez mi, amit itt felvázoltál a 160 km/h 4-esben 10 km-en át? Tesifelmérő kocsiknak, mint a 12 perces futás? :-D
Azonban mindezek a paraméterek érdekelnének, de ki tudja megmérni, és ki tudja, hogy mi a jó érték?
AFN tdi-be 502-es csúcsot szoktak tenni, abból lesz kb. 130ló, de ahhoz már kell kis turbónyomást is írni, hogy padlón ne füstöljön, az meg a gyári 20 éves turbónak lehet sok lesz.(évi 2 padlógázt el fog bírni)
...és felvetődik közben rengeteg kérdés, negyedikben padlógázon négyezres fordulaton százhatvannál 10km után l milyen értékeket fogunk látni diagban a következő helyeken:
-motorhőmérséklet
-beszívottlevegő hőmérséklet
-motorolaj hőmérséklet*
-kipufogógáz hőmérséklet*
-szívócsőnyomás
-kipufogónyomás*
-gázolajhőfok
-kért előtöltés fokban
-megvalósított előtöltés fokban
-előtöltésállító szelep kitöltési tényezője %-ban
...na ha ezek jók, akkor a következő kérdés:
-van-e az autón fék(nem a gyári, hanem nagyobb)
-van-e az autó alatt futómű(minimum lógásmentes, jó telókkal, jól beállítva, jó gumikkal)
-van-e az autóban normális kuplung, ami kibír 300+ nyúlmétert
..és ha mindezek hardveresen meg vannak oldva, akkor javasolunk majd chipmestert, aki beleírja azt a kis nyomást a szoftba, és javasolja, hogy tovább jelentős pénzköltés nélkül ne nagyon bántsd:-))
Segítséget szeretnék kérni a kocsim tuningolásához. Adott egy '99-es Audi A4 1.9 TDI AFN motorral.
Nagyon vigyázott, hidegen óvatosan hajtott, füstmentes motor van a kocsiban, ami erős, keveset fogyaszt, olajcsere prémium minőségből 10-15 ezer km-enként megvan.
A cél olyan 160 lóerő és 350 Nm legalább.
Jelenleg az adagolóm kicsit izzad, az kap első körben egy generált. Erre tudnátok megbízható szakembert ajánlani Pest környékén?
A következő a tervem:
1. stage:
fúvókák kicserélése nagyobb méretre, mint a gyári, hogy a csúcsteljesítmény jobb legyen
Kérdésem:
Milyen átmérőjű fúvókát ajánlotok, ha marad a gyári változó geo-s turbó?
Ettől mennyi teljesítmény ill. nyomatéknövekedést várhatok, ha mást nem változtatok?
Melyik az a gyártmány és típus, amelyik prémium minőségű?
2. stage:
Chip megiratása úgy, hogy az elérhető max. teljesítményt és nyomatékot hozza ki a fenti konfigból.
Kit ajánlatok, aki ezt profin max-ra tudja hangolni úgy, hogy a kocsi jó fogyasztása nem hajtva megmaradjon, és ne füstöljön úgy, mint egy olajkályha? Teljesítménymérés előtte-utána alapkövetelmény...
Ehhez annyit szólnék hozzá: Kollár Szabolcs egy nagyképű ember, már mikor a telefont felveszi az életkedvem elmegy.... Garancia ? Nem ismeri a szó jelentését... Miklós Józsi barátjával együtt nagy királyak... Miklós Józsi is külföldről kap egy chip programot, majd rárakja a kocsidra és szar lesz, Te mész a nagy Kollár Szabolcshoz aki közli veled hogy nehogy megmond Miklós Józsinak hogy leszarozta a munkáját.... Kollár Szabolcs munkájáról nem mondok semmit, annyit el mondhatok hogy ha valamit veszel tőle, vagy ismerősétől akkor belehazudik a pofádba bármit csakhogy nehogy vissza kelljen adni valami árát.... Természetesen a magyarázat hogy szar az autód persze, és Te tetted tönkre, ezt is flegma hangnembe és lekezelő szavakkal... Lehet jobb is nem látjuk egymást többet mert lehet a két első fogát a földön keresgélné....
Nem tudom foglalkozik e valaki itt a fórumozók közül, részecskeszűr szoftveres kiírásával. Több hónapja küzdök egy BMW 525D E61 2004-gyel. Több programmal is készítettem motorvezérlőt, de egyikkel sem működik jól. Ha valaki tudna nekem segíteni nagyon megköszönném.
Egyik magyar facebook csoportban egy magyar srac nemet kollegaja arult egy c20xe b corsat hivatalosan papirokkal meg 2-3 honap tüv-vel 1200euros iranyaron.
Es tudjuk h nemet hivatalos nagyobb mocihoz nagyobb feket is ker a tüv.
Kicsit több mint a feléből akkor már kijön egy c20let ahhoz is lehet már kapni beépítő kittet akár m32vel. Bár azt hiszem ehhez rossz topikban vagyunk.....
talaltam ebay-kleinanzeige-n egy Dbilas szivosort, de 500-600€ korul akart erte, annyit meg nem akartam adni erte. vhogy az az erzesem,h 4200€-t nem er meg ez a kit a jarmu erteket nezve. :-) (akkor is ha a klimatol eltekintve mindent ugyanugy csinal a kicsi kocsi mint 16eve es 210ekm-rel ezelött)
Olyan veterán tagot osztasz, aki még az ilyen hülye kérdésekre is végtelenül türelmesen válaszolgat.
Egyébként én azt válaszoltam volna: eladod és veszel egy erősebbet, jobbat. Nem azért mert egy troll paraszt vagyok, hanem mert az AAZ-vel ez a helyzet.
Csak lusta vagyok minden olyan kérdésre válaszolni amit már ezerszer kiveséztek itt.
igen, picit trollkodas, de egy kamras motorral nem erdemes mit kezdeni, ha egy tdi-t 3-400eFt-ert egy epitett TDI-t meg 6-800eFt korul megkapsz.
ha lepukkant a ventod, akkor foleg azert nem, ha meg szep allapotban van akkor meg vigyazz ra, mert most mar kezdenek abba a korba kerulni, amiben egy szep allapot er vmit. tuningolva meg veszt az arabol/ertekebol
(de rakhatsz ra elso korben egy coolert, picit emelsz a turbonyomason es több kajat adsz neki. Ha nem eleg akkor masik turbo, nagyobb adagolo. meg egy huszas csomag tomites es csavarkeszlet. utobbit csak azok irjak akik probaltak es atultek utanna egy TDI-be, ami egy chippel körbeautoz egy AAZ-t es megsem kell bele olajon kivül semmi es kevesebbet is eszik)
na akkor megvan a több szavas valaszod. (ez okostelorol nem akartam ilyen hosszan leirni)
a lenyeg ugyanaz:
- ha szar, akkor rosszabbul megy mint jo/gyari allapotban (egy 20-25eves technikanal mar elöfordul h baja van) ==> javitsd meg
- ha nincs baja akkor meg nem nagyon erdemes penzt beleölni (max egy cooler, meg picit allitgatas)
akkor en is felteszek egy kerdest:
van egy 1,2 16V C corsam. mit lehet kezdeni h jobban menjen?
(nekem az eladason egy GSI vetelen kivul mas nem jut eszembe. irtam neki pici elogyujtast es benyat, meg megemeltem a leszabalyzast, mert zavart, h a Hockenheimringen a start-cel egyenesen a fektav elött mar kb 80m-rel a leszabalyzasban volt. egy föl majd levaltassal meg csak instablititast vittem a kocsiba. de tovabbra a legjobb a kocsiban, h megbizhato es nincs benne ami elromlana, elmegy 8-9 liter LPG-vel, 5 ajtos, van rajta vonohorog es nem akarja senki ellopni(mint a T6-t), de a rendör sem nez csövesnek/kömüvenek es nem igazoltat minden sarkon(mint a G3 kombival))
Erre még nem gondoltam. Nyilván bennem van a hiba, ugyanis ha nem fogalmazok Victor Hugo módra, valószínűleg teljesen érthetetlen amit próbálok kinyögni, még akkor is ha csupán csak segítséget szerettem volna kérni, nálam sokkal hozzaertőbb figuráktól. Tisztelem becsülöm az ilyesfajta egyszavas trollkodásokat, de legközelebb ha iskolába mész, próbálj meg nyelvtan és irodalom órán picit jobban figyelni, hátha sikerül egy összetett mondatot év végéig osszeraknod.
Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy AAZ motorkódú Ventóval mit tudok tenni, hogy kicsit-vagy éppen sokkal jobb legyen? Barmit meghallgatok. Valaszotokat előre is nagyon köszönöm!
Segítségeteket kérném. Adott egy 2002-es SEAT Toledo 1,9 TDI ASV.
Az utóbbi időben azt tapasztalom hogy a leállításnál rángatja a motort. Gyanakodtam kettőstömegülendkerékre de aztán el is vetettem..se zörgés se rázás menetközben.
Azt néztem hogy a leállító pillangó szelep nem megy el végállásba mikor leállítja motort. Ha elmenne nem rángatná motort. Azt jött a tegnapi nap és azt tapasztaltam hogy a fékrásegítésem kb a 3 fékezésnél egyszerűen elmegy. Majd ha hagyom töltődni a vákuum rendszert akkor vissza jön.Tisztán látom, hogy vákuum rendszer lesz a probléma. Egyszerűen elmegy a vákuum valahol.
A csővezetékeket átnéztem, a gyanús kábeleket kicseréltem.
A fékrásegítő csöve kb 3 éve cserélve lett.
Mit gondoltok hogy menjek tovább mi lehet a probléma?
Vákuum pumpa? Fék rásegítő?
Mit javasoltok mit tegyek amit házilag meg lehet tenni?
Üdv ! Közben rájöttem a működési elvére ennyi alkatrész kell bele. Igen ott nem lehet Ó gyűrű azért van a horony,hogy ne menjen szárazon a dugattyú,de javíts ki ha nem jól mondom.
Üdv ! Az lehetséges mivel használt bemérőről van szó annyira megkopott a dugattyú, vagy a dugattyúhüvelye, hogy ezért nincs nyomás ? Gondolom ha ez a baj akkor mehet a levesbe ,mert ehhez nem találni már semmi alkatrészt, és olyan valakit aki ezt orvosolni tudná ?
Üdv ! Igen megvan. Ennyi alkatrész van benne vagy hiányzik még valami ? Azt is észrevettem,hogy a házból alul is szivárog az olaj. Ha ott nincs Ó gyűrű akkor ez fémesen zárna ilyen pontosan,hogy ekkora nyomás elérjen ?
Köszi megpróbáltam ahogy mondtad de nem működik. A beállítóházban az 1,2,3 számú alkatrészeket találtam,a 4 számú már a ház tetejébe csavarodik. Viszont mivel használtan vetten ezért nem tudom,hogy minden alkatrész megvan ami kell bele ? És az 1-es számú dugattyún a hornyokon van valami Ó-gyűrű ?
Hasonló van, nekem az oldalsó nyomás leeresztőnél volt gond, és sajnos fel kell szivni az anyagot a csőhöz első használat elött mert nem tolja fel utánna nincs gond.
Tisztelt Mesterek egy kis segítséget szeretnék kérni ! A képen látható porlasztó beállítót vásároltam de nem ad nyomást, szerintem valami itt ( pirossal jelezve ) hiányzik belőle. Aki ismeri ezt a típust és tud segíteni megköszönném.
Tisztelt Mesterek egy kis segítséget szeretnék kérni ! A képen látható porlasztó beállítót vásároltam de nem ad nyomást, szerintem valami hiányzik belőle. Aki ismeri ezt a típust és tud segíteni megköszönném.
Tudnátok segíteni lucas adagolóval kapcsolatba, adott egy vw polo 6n 1.9 szívó dízel AEF motorkód vezérlés csere óta kerregősebben jár és nagyobb terhelésekre csörög a motor mintha nagy lenne a az előtöltés, de nincs semmiféle füstje jól megy (a vezérlés csere elött nem mentem vele), fogyasztása is jó, és időnként a fordulat felmegy kb 200fordulatot pl. 90 el megyek sík úton állandó gázpedál állással ée elkezd gyorsulni, vagy megálláskor felmegy az alapjárat. Az a kérdésem hogy ezek a tünetek miből adódhatnak elég lenne neki egy előtöltés állítás? Avagy haldoklik az adagoló? És még hogyan kell előtöltést állítani lucas adagolónál, lehet órázni, vagy hogy? Még annyit az autóról hogy 77000km van benne. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Van valakiek eladó, magas fordulat szabályzásu húzórugója, 2.8idtd adagoloba?? (duplacsuklos, iveco dalyről valo)
Ha jol tudom ez 3500-után veszi el az anyagot, nekem olyanra lenne szükségem, vagyis inkább olyat szeretnék ami 4500 vagy az után veszi el a bejutattot üzemanyag mennyiséget.
Vw t5 1.9 tdi chiprol erdeklodnek hogy mennyire erdemes felhuzni? van a 85 le es 105 le valtozat de elvileg ugyanaz a ket motor.turbo porlasztok blokk ugyanaz tudtommal csak a szofver mas.javitsatok ki ha tevedek.
Ma hazajött az asszony és gázolaj szaga volt a kocsinak. Leszedtem a műanyag borítást, és az egyik porlasztónál spriccel a gázolaj. Ez csak sima tömítési probléma, és orvosolható itthon is?
szerintem esélyes, hogy simmeringes, vagy roszabb esetben, csapágyas? esetleg valahol falsot szív, a tünetek alapján... mérnék egy háznyomást, az sokat elárulna. és megfigyelném a reciágat, hogy levegős gázolaj folyik e vissza a tankba, vagy sem. persze én, most meha adagolóból indultam ki, mivel K.Z. adagoló. persze a vellanyosnál is játszik, amit írtam, csak ott lehet még más turrpisság is, de erre, majd vetítenek talán a hozzáértők?
na, ja!, meg jókat lehet vele szopni! és fizetgetni a csipes arcoknak! elég egy stekker kh és, paff.... a mehát meg egyszer belövöm és akár több százezer km, ugyanúgy viselkedik, atom stabil! :))
elektromos adagolot lehet diagolni, el lehet venni a nyalat, ha hideg a motor, vagy tul meleg a toltolevegö, vagy a nyomast el tudod venni ha fent vagy 2500m-ren. MSA 15-hoz meg neten van full damos meg SW-spec.
(de afödre a varosba racsingelni gondos gazdanal ez nem fontos)
Új belépő vagyok szeretném ha valaki segítene. vw t4 sem van sima turbós és szeretném kicserélni geometriás turbóra. 102 le a t4 sem.2002 tes az autó. Autó szerelők csodálkoznak hogy alapból mért nem geometriás az autóm.
Továbbra sem értek egyet, ez az utolsó okfejtésem...
Felhasználóként nem kell érteni az elektromos adagolóhoz, de nem is ott a probléma, a teljes rendszert kell összehangolni.
Ha korrekt chipes ember módosít, akkor pontosan tudja min és mennyit módosítson. Utána próbaút, ha nem tetszik tovább módosít és ismét próba, vagy tartalom vissza és minden marad eredetin.
Ha csak tartalomtöltögetést tud a chipes(nek nevezett ember), akkor meg eleve gagyi az egész. Lehet, hogy szerencséd van és ideális a tartalom, de lehet, hogy nem.
Tőlem pl. meg lett kérdezve mi az elképzelés, megbeszéltük, aszerint lett módosítva az autó saját tartalma. Nem csak a "hány ló legyen" rész, a mi beszélgetésünk tovább ment annál. Utána próbaút, diaggal.
Előtte-utána állapotos diagom is van a lényeges dolgokról, nem csak belém beszélték, hogy jobb lett.
Sajnos sokan kérdezés nélkül, meg fórumról lopott ötletekkel, házilag álmodják és valósítják meg a konfigot, ami szerintük tökéletes lesz. Ha a végeredmény nem az igazi, csodálkoznak.
Diagot sokan istennek tartják, netről minden beszerezhető és letölthető. Értelmezés és megfelelő használat már nem mindig sikerül, így alakul ki a hibatár alapján történt fél autó kicserélése, chip tartalmak töltögetése, stb.
"Ha valaki nem ért hozzá, akkor még nem a rendszer a hibás és nem egy másikat kell keresni."
ezzel ne mértek egyet!, mivel, az elektronyoshoz alig értek, így, leváltottam a mehára, mert azt talán értem és tudom alakítani, ha megmarad az elektronyos, akkor, megy a gép, ahogy... de így úgy megy, ahogy én szeretném. a kezemben van az irányítás és nem a csipes arcoknál! 20-30 000-ért egy beavatkozás, ami aztán vagy tetszik, vagy nem. sokan nem szeretik a mehát, mert nem értenek hozzá, az elektronyoshoz sem nagyon értenek, de könnyebb rátolni egy másik progit, nem kell szétszedni, sem az adagolót, csakhogy ez több péz, mint, amit maga meg tud csinálni az ember... kinek a pap.....
Az a pár perc menet közbeni diag nem egy bonyolult dolog és nem is felár, csak tudni kell, mit figyelj. Ha valami nem szimpi, lehet módosítani a chipen.
Ha valaki nem ért hozzá, akkor még nem a rendszer a hibás és nem egy másikat kell keresni.
Éppígy el lehet rontani a chip többi tényezőjét (anyag, levegő, karakter, stb.).
Mondom én, hogy felesleges erről tovább beszélni...
haver, a repedt dugók helyett, pont 1z blokkból rakott dugattyút hajtókarral a alh motor blokkba! ez tutti nem invar betétes! egyenlőre, bírja .) a csúcsok hibátlanok én magam vizsgáltam, saját szememmel láttam, hogy jól porlaszt és mindkét lépcső a megfelelő nyomáson dolgozik és nem szokta hidegen ütni, a kúler sem a gyári már, hanem tuningos. persze isten tudja, régebbi életében mikor kapott a motor olyan sallert, ami megkostolhatta a dugattyú állagát a repedés irányába, és csak most jött elő?
viszont! az a menet közbeni diag, szerintem túl sokba van, anyit nem ér meg. és vallom, hogy mehaval is el lehet érni azt a teljesítményt, amit vellannyal! de ez csak az én véleményem. mindenképpen vasbetétes dugattyús motort fogok beszerezni, abban jobban bízok. csak jó lenne tudni melyik blokkban vannak ilyen dugattyúk?
Lassan 5000 körül jár a tagok száma a Passat Klubban.
90-110LE: AHU 129db, AHH 45db, AFN 630db, AVG 15db. Összes 1.9-es dízel motor (TDI-PDTDI) száma 2767db.
Ezek egy része chip tuningos, némelyik nem kicsit.
Valahogy nem nagyon emlékszem dugattyú problémára a 9 év fennállás alatt...
Elektromos adagolócsere se nagyon rémlik, mert a chip miatt probléma lenne vele...
Viszont látok sok embert pl. melóhelyen beülni a hideg autóba (márkafüggetlenül) és a gyors hazaérkezés reményében csak a padlógázt ismerik. Ez nem anyag, hanem használati probléma...
Rosszul írt chip is akad, ahogy rossz porlasztó, turbó, stb. Ezeknek nyilván ára lesz...
Ha kihagyod a régi 1Z motorkódot akkor nagy meglepi nem érhet. AHU-tól már a 90 LE is jobb dugattyúkkal jött. '97-től. Az alufedelesek meg még jobbak.
Mecha az nagyon jó ha jól össze van rakva. Csak ne legyen menet közben valami bibi mert arról nem fogsz tudni.
Az elektromos meg menetközben diagon látható hogy mi történik. Ez sokaknak előny. Ezért is tartom én jobbnak a villanyost. Jópár embernek azért sikerült erős jó autót összehozniuk ebből.
hátt én pont ezért kihajítottam az elektronyos adagolót , mert utálok szívni és kiszolgáltatottnak lenni! és csináltam egy mehát, ami elég jó lett, sőtt talán túl jó, mert el is kezdtem aggódni, hogy nem e fog megrepedni a dugattyú egy nagyobb igénybevételnél? a mostani motor, ugyan bírja még, de van benne 4-500 000 körűl, szerintem mindennap ajándék. és, ha már motort fogok cserélni, akkor szeretnék olyat, ami aránylag a legjobban bírja és nem annyira dugattyú repedős. ezért érdfeklődtem itt. haver a3-asa nem ment így, mint az enyim és megrepedt benne a dugattyú. 90 lovas blokk volt elektronyos adagolóval, amire pont "micike" írta a programot. tehát talán jó volt a progi? én a meha adagolót többre tartom, mint az elektronyost, mert legalább kézben tudom tartani a dolgokat, elektronyosnál, meg vagy jó progit tolnak rá vagy nem. haver kiszámolta, hogy a sok program, meg adagoló babra, egyebek árából, már tudott volna venni, legalább 2 krazi adagolót. :)))
írtam egy csomó mindent, hogy mit akarok, te meg itt el akarsz veszni a részletekben!?hogy hány lóerőt akarok? anyit, hogy ne legyen dugattyú repedésem és olyan blokkot szereznék be, ami legkevésbé hajlamos erre! én álltalánosságban kérdeztem, hogy mennyire bírják a tdi blokkok a húzást, dugattyúrepedés nélkűl... nem arra vagyok kíváncsi, hogy adott blokk, hány tized lóerőnél képes dugattyúrepedést produkálni! hanem, hogy álltalában hajlamosak rá, vagy sem? mivel már több esetben halottam ilyet. haverom húzott egy 90-est 130 körűlire és megrepedt a dugó. én ezt furának találom, nem tartom erős húzásnak, bírnia kelett volna. ezért is kíváncsiskodtam, kb mi a biztonságos határ, a tdi blokkoknál, úgy álltalában.
1,9 tdi 90 és 110 lovasok, mennyire bírják a húzást? arra gondolok leginkább, hogy a dugattyúk megrepedése nélkűl. valahol azt olvastam, hogy ha nagyon megvannak húzva, akkor dugattyú hajlamos repedni, de még széria motoroknál is előfordul a dugattyú repedés? állítólag a vasbetétes dugattyús motorok nem repednek? tudtok ezekről valamit? és milyen blokkban, van ilyen vasbetétes dugó?
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy Golf2 1.6 TD motort áttudok-e építeni 1.9 TDI-re. Ha megoldható az átalakítás akkor szeretném még kérdezni mit kell pontosan cserélni a dugattyún hajtókaron és a hengerfejen kivul?!
Sziasztok! Van egy fabia 1.9 sdi asy motoros. Tisztába vagyok vele, hogy szívó dizel. De nagyon gyenge főleg alsó tartományban. Mit lehetne vele kezdeni? Apukámnak ugyan ilyen van, most lett neki benne csúcs cserélve és a 110le tdi csúcs ment bele és sokkal jobban megy neki, lehet esetleg még valamit csinálni. Turbót nem akarunk bele :). Esetleg az adagolón állítani valamit? Egyébként a kocsi nem rángat nem füstöl, szépen jár semmi nincs vele! Lehet attól még, hogy az egr-t is tisztítani kéne vagy annak lenne jele?
Üdvözlök minden csoportagot! Ez lenne az első hozzászólásom. Ami pedig az lenne hogy vettem egy bilincses csonkos gt2260v turbot ami nem volt egy olajtocsa(igen tudom féktisztíto) a tengelye hosszirányba kézzel nem volt érezhető logás. Illetve az oldalra valo mozgása sem volt vészes. Tehát megvettem. Aztán mondom belenézek milyen állapotu a geometria. Örömmel érzékeltem hogy nagyon finoman és könnyen jár, egy geolapát sem sérült stb. Aztán látom a meleg oldali lapát bekapott valamit(legalábbis szerintem), na tehát ehez kapcsolodna a kérdésem (ha még valaki nézegeti az új hozzászolásokat), hogy ezt érdemes e még felfaragni vagy netán adjam tovább esetleg dobjam ki vagy hasonlo.
Előre is köszönök minden választ és további szép napot kívánok!
Nagy valószínüséggel az adagoló elektronikájában lesz a hiba. HDK fej. Úgyis cserélni akarod, kiderül. (Az adagoló tetején van.) HDK 192 vagy nagyobb számút rakj rá.
(gondolom az tudod, h itt foleg TDI-sek vannak es azokban meg a kezdetek (90-s evek eleje kozepe) ota van ilyen eletromos futeskiegeszites. nagyobb kasznisokban meg kiegeszito dizelkalyha.
manapsag meg attertek a kis kasznisoknal a futesi uzemmödra. (bekapcsolod a belsoterfutest, akkor elrontja a motor hatasfokat h több legyen a hulladekhö es jobban "melegedjen")
Nekem Kia Ceed 1.6 CRDI-m van, nekem be lett építve és nekem bevállt.
Egy ilyen mint a képen látató lett betéve. Persze a 360W nem igaz (max csak levegőn megmérve), megmértem és 65A-t vesz fel így 14V-on kb. 900W a teljesítménye. Van egy relé rajta ami kb. 65°C-nál kapcsol le.
Vettem egy OBDII adaptert és kiváncsíságból összehasonlítottam vele és nélküle a bemelegedést alapjáraton és látszik a különbség. Ez most a teszt alatt a motor bemelegedését gyorsította de alap esetben a fűtő radiátorba menő vízkört melegíti.
Sziasztok! Adott egy b4 es passat 1.9 tdi 1z motoros. Dtp 502 es porlasztókkal 205-210baros nyitónyomással, beindítást követően ingadozik az alapjárata 10 indításból 5ször kb. Fél percig, és abba hagyja előtöltése vag com szerint tök jó középen van, a mennyiség ingadozik 3.2-3.4 mg/löket közt alapjáraton és ennél az értéknél csinálja legkevésbé. A hdk(111)re gyanakszom, dízeles csak elektronikát mondott, csak azzal nem vagyok tisztában hogy a jelfeldolgozó elektronika az adagolóban van e avagy a motorvezérlőben. Mihez nyúlnátok?
Van egy 110 lovas 1.9 TDI (ASV) motoros autóm, amiben van 330000 valós km. A turbó halódik sajnos, sokszor letiltja a motorvezérlő, mert túl tölt. Ennek következménye valószínűleg az, hogy nagyobb terhelésénél (tartós autópálya, hegyi út...) fogy a víz. A gázok valószínűleg a víztér felé is távoznak.
Záros határidőn belül kap egy turbó felújítás és orvosoltatom a hengerfej problémát is.
Tervben van egy kis chiptuning. Mit érdemes még cserélni, felújítani, hogy ne legyen gond a nagyobb teljesítménnyel, ha már úgy is lekerül a hf és turbó?
Kuplung és kettőstömegű csere is lesz alőbb vagy utóbb, de ezt most nem feltétlen keverném ide.
Sziasztok! Adott egy Vw golf 3 1.9 td AAZ '93-as autó. Raktam rá egy full nyitott 50-es rendszert kati nélkül, odatekertünk az adagolón a kajának annyit amennyit még engedett az alapjárat, és még így is csak 0.6bár a turbónyomás.. Garrett t2 turbó van rajta, és már állítottam a wg-n+ le is kötöttem, de még úgy se megy fel a turbónyomás.. Valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a baja?+ füst is alig van.. Láttam, hogy valakinek gyári adagolóval volt 1,1.1bár nyomása is. Köszi a segítséget!
Persze, nagyon egyszerűen....a kis kar amit tol (vagy húz) a rúd teljesen kitolt (leszabályzott) állapotban legyen és ehhez állítsd be a rúd hosszát, tehát ne feszüljön lazán csússzon rá ebben a helyzetben oldalról a rúd furata a geometria állító karra. Ez a gyári beállítás.
Sziasztok! Adott egy 1.9 tdi 110 lovas golf 4 aminek az utóbbi időben megnőtt a fogyasztása. A mai napon gépre dugtam és a p0234-es hibád dobta ki. A kérdésem hogy ez okozhatja-e a fogyasztás növekedést illetve egy turbotisztítás megszüntetheti a problémát vagy ennél komolyabb baja lehet?
Nem kifejezetten autós kérdés, de hátha tud rá vaki válaszolni. A diesel izzító gyertya üzemeltethető váltó áramról? Tüzelő anyag begyújtásához használnám.
a változó geometriát műszerek nélkül (diagnosztikia program van) be lehet állítani valahogy? Nem nagyon találtam hozzá leírást. Nagyon el van állítva a rúd hozza, és a stopper csavar.
JTD motor egyébként, vákuumra húzós mechanika. Mindenképpen csak műszerekkel lehet beállítani, nincs esetleg valami guide? Ha jól tudom sok TDI-n is ugyan ez a rendszer van.