Keresés

Részletes keresés

Cfonya Creative Commons License 15 perce 0 0 149265

"Pontosítanék."

Nem sikerült.

"A 750V feletti szigetelés előírása a fogy mérő utáni első mért szakaszra áll. (többek között)"

Én nem írtam felettiről. De a 750 V-osról igen, melyet az MSZ EN 50525-2-31:2011 Általános alkalmazású vezetékek. Egyerű, köpeny nélküli, hőre lágyuló PVC szigeteléssel szabvány tárgyal.

Ebben van az, hogy Cables for fixed wiring - H07... Nem pedig az, hogy első mért szakaszra.

"Vakolat alatt mehet olyan vezető, amely kettős szigeteléssel rendelkezik és gyárilag alkalmas rá."

Meg a szabvány szerint. Az MT meg nem.

"Itt van az mbcu, ami szintén 750V alatti"

Csakhogy annak a köpenyére is van villamos követelmény. Az MT köpenyére meg nincs.

"Y-MJ"

Én ugyan elő nem hoztam ilyent se pro, se kontra.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149257)
peterch Creative Commons License 15 perce 0 0 149264

Ne a szigetelésen rágódj !

A vakolat vegyi összetétele és az MT kábel köpenyének vegyi összetétele is teheti , az egymásra ráhatás végett , hogy tiltják . Nem vagyok kémikus , de én erre gondolok . 

Előzmény: plepi (149258)
Cfonya Creative Commons License 30 perce 0 0 149263

Csakhogy az MT az nem kettős szigetelésű. A köpenyére nincs villamos követelmény a szabványban. Az MBCU az kettős szigetelésű, annak a köpenyére van.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 149262

Nem szabvány. A szabvány csak körülír,  feladatra alkalmasként.

A gyártói előírás meg meghatározza az alkalmazhatósági környezetet

Előzmény: plepi (149260)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 149261

Nem a vezető ér dönt. A külső köpeny vegyi összetétele.

Ha megnézed egy mt és egy mbcu-t. Az Mt egy külső pvc bevonat és érszigetelés.

Az MBCU egy másfajta külső köpeny, egy belső kitöltő réteg és egy érszigetelés.

Előzmény: plepi (149260)
plepi Creative Commons License 2 órája 0 0 149260

Rendben èrthetö. Csak azt nem èrtem hogy a szabvány alkotója mièrt így döntött. Sok külömbsèg nincs köztük tömör rèz illetve sodrott.De jó lenne tudni hogy mièrt nem lehet erre lennèk kiváncsi 😄

Előzmény: Mr. Pepe00 (149259)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2 órája 0 0 149259

Az MT nem mehet vakolat alá, az mmcu meg mehet. Így már egyértelmű lehet. A nym-j is mehet vakolat alá.

plepi Creative Commons License 3 órája 0 0 149258

A h05vv-f iskettős szigetelésű és mégsem lehet vakolat alatt szerelni?? Ez nekem kétértelmű.Szerintem az mm falkábel sem rendelkezik akkora szigeteléssel mint az MT.

De ez csak az én véleményem. De azért köszönöm

Előzmény: Mr. Pepe00 (149257)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 4 órája 0 0 149257

Pontosítanék.

Nincs tiltva a 750V alatti kábelszerű vezeték. A H05vv-f felhasználásási utasítása nem teszi lehetővé.

A 750V feletti szigetelés előírása a fogy mérő utáni első mért szakaszra áll. (többek között)

Vakolat alatt mehet olyan vezető, amely kettős szigeteléssel rendelkezik és gyárilag alkalmas rá.

Itt van az mbcu, ami szintén 750V alatti:

YM-J kábel alkalmazhatósága, felépítése és általános adatai az alábbiak:

Alkalmazás
Beltérben rögzített állapotban. Kültéren vagy földbe csak védőcsőbe húzva napsugárzástól védve kell fektetni. Betonba, vagy vakolat alá is fektethető. Többnyire ipari vagy nagy objektumok kábelezésére használatos, de lakóépületek kábelezésénél is használatos. Ipari területen azaz műszaki létesítményekben, de ide tartoznak a bevásárló központok is ahol kábeltálcákra teszik ezen kábeleket.   A tömör réz vezető miatt csak rögzítve használható, flexibilis használata nem megengedett.

Előzmény: Cfonya (149254)
plepi Creative Commons License 17 órája -1 2 149256

Köszönöm!!

Előzmény: Cfonya (149254)
plepi Creative Commons License 17 órája -1 1 149255

Köszönöm szèpen

Előzmény: peterch (149253)
Cfonya Creative Commons License 18 órája -2 0 149254

Kb 20 éve változott meg a szabvány szövege, most felhasználási javaslat a címe, és igen, az MT szerepe benne fénymásoló, porszívó, stb. csatlakozóvezetéke. Állandó elhelyezésre, épület berendezésére 750 V-os vezetéket javasolnak, az MT meg max 500.

A cializmusban volt 1000 V-os MT is, régen mások voltak a lehetőségek.

Előzmény: plepi (149252)
peterch Creative Commons License 18 órája -1 0 149253

Beltéren és kültéren (minimálisan időjárásálló, de védőcsőbe kell helyezni. Fontos: földben nem szabad szabadon elhelyezni), falban vakolat alatt, védőcsőbe vagy kábelcsatornába húzva rögzített szereléssel, világítási körök, dugalj körök betáplálásához vagy vezérlő kábelként akár nyirkos helységben is használható. "

Innen ollózva : https://www.ovill.hu/mt-4x1_5-sodrott-rez-kabel-feher-h05vv-f-4x1_5?srsltid=AfmBOoptYoRi06r9YY2LeFGDFaSl8jV5Xduc_K56_POrk3m8ikq9ZPd4 

Előzmény: plepi (149252)
plepi Creative Commons License 20 órája 0 0 149252

Sziasztok! Tanács kellene mert eddig mindenki mást mond ès így nem tudom hogy lehet-e vagy nem. 3x2.5 Mt kábelt lehet vèdőcső nèlkül vakolat alá rakni?? 

Köszi előre is

Jahno Creative Commons License 20 órája 0 0 149251

Aztán lehet az maradt ki a történetből ami sógornál, hogy szívattyú a locsoláshoz kell és szépen megöntözi a kötéseket...

Előzmény: Mr. Pepe00 (149247)
Jahno Creative Commons License 20 órája 0 1 149250

Jó is ez, balesetveszélyes cuccokkal szórakozni.

Előzmény: Mindenváró Ádám (149249)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 21 órája 0 0 149249

Köszi a tippeket.

Egyelőre azt találtam ki hogy egy olcsó órás konnektort teszek rá és félóránként 5-8 percre bekapcsolom automatán.

Úgy néz ki ennyit bír, aztán meglátom meddig tart még ki.

Jahno Creative Commons License 23 órája -1 0 149248

Én minimális esélyt látok arra, hogy 10+ perc működés után ne a szívattyú ázzon be, mint a kötésessel legyen valami baj, de igen, kb. ennyi. Lehet elmélkedni, hogy 1 szál rézdrót kicsit kilóg, terhelés függvényében melegszik és pont csinál valami kis káoszt amikor vetemedik, de kevésbé reális, mint az, hogy valami a szívattyúban nem bírja. Ki kell próbálni, mint minden és körbejárni.

Előzmény: Mr. Pepe00 (149247)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 24 órája 0 0 149247

Hordó víz, bele szivattyú, a kábel szárazon. Ha leveri, a szivattyú rossz.

Ha nem veri le, átázik a kötés, a kábel rossz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (149243)
cosomega2 Creative Commons License 26 órája -3 0 149246

Aztán mit nyitsz meg? Ha nem tudod megállapítani melyik kismegszakítóhoz melyik fogyasztó tartozik, akkor ne foglalkozz ezzel.

Előzmény: újfiú79 (149242)
cosomega2 Creative Commons License 27 órája -4 1 149245

Ne foglalkozz itt hülye félnótás hülyegyerekekkel.  Adnak olyan tanácsokat, amitől odaszarsz. A szivattyúd szar.

Atis57 Creative Commons License 1 napja -1 1 149244

Szia!

Azért mindhárom eset esélyes!

1 es kötés hibája.

2 es kötés hibája 

3. szivattyu szifetelési hibája.

S amit nem mutat a repedt varázsgömböm;

-- pár mérés nem ártana; -szigetelési ellenállás 500V..1000V al. árammérés lakatfogóval, szivárgási áram mérése ?

Akkor talán többet tudnánk segiteni. Esetleg egy felkészült villany szerelő?

Mindenváró Ádám Creative Commons License 1 napja -1 2 149243

Sziasztok,

Van egy 750 w búvárszivattyúm. A villanyórától kb. 35 méternyi  távolság választja el a szivattyút. Korábban 25 méter 2.5 mm2 tömör réz ment a dugaljig ahová a vezérlése van bekötve. A vezérlésben egy kondi van meg egy kapcsoló, onnét még kb. 10 méter 5 x 1.5 sodrott rézkábel futott a szivattyúig és ezen a szakaszon volt(van) egy gyantával vízhatlanított forrasztott toldás.

Már tavaly is időnként leverte a fi relét huzamosabb használat után.

Idén annyi változás történt, hogy ezt a vezérlő dobozt a szivattyútól távolabbra helyeztem át így most  kb. 20 méter 2.5 mm2 tömör+ onnan 15 méter 5 x1.5 mm2 sodrott réz kábel van és az utóbbi 15 méteren most már összesen 2 db vízhatlanított, forrasztott kötés van. 

Idén viszont már 10-15 perc után leveri a fi relét, sőt van hogy 10 percet sem bír ki.

A szivattyú vacakolhat, vagy a kábelezés lehet így alkalmatlanabb?

újfiú79 Creative Commons License 4 napja -1 0 149242

Köszi a tippeket, használni fogom őket!

(A rajzokat azért szeretem, mert megnyitod és mindent tudsz.)

Rollei Creative Commons License 4 napja 0 0 149241

Bármit is akarsz később kezdeni a lakáselosztó korszerűsítésével vagy átrendezésével, először magadnak írd össze, hogy mi van egy kismegszakítón (áramkörön). Nem kell hozzá más, mint egy fázisceruza, és kb. egy órányi türelem. Neked is hasznos, meg a későbbi szerelőnek is jól fog jönni a tervezésnél, csoportosításnál.

Elkezded egyesével lekapcsolni a kismegszakítókat, és mindegyiknél részletesen felírod, honnan ment el az áram, pl. folyosó dugaljak + folyosó ajtó fölötti lámpa + WC lámpa. Előtte kapcsold fel mindenhol a lámpát, aztán egyenként nézd végig a fáziscerkával a dugaljakat. Időbe telik, de rá fogsz jönni hogy van benne logika, pl. egy főfalon végig minden helyiségben ugyanaz az áramkör, vagy egy helyiség egy áramkör, vagy a fal két oldala egy áramkör, stb.

Érdemes egy word doksiban megszerkeszteni hogy átlátható legyen. Én a családiakat kinyomtattam, belamináltattam és betettem a villanyóraszekrénybe, vagy fölakasztottam a lakáselosztó mellé, hogy mindig kéznél legyen. Jobb helyeken amúgy a villanyszerelő feliratozni szokta a kismegszakítókat, de azon nem biztos hogy eligazodsz, főleg ha nem ugyanazt értitek pl. a kisszoba, első szoba, utcai szoba, meg a hasonló elnevezéseken. 

Előzmény: újfiú79 (149238)
cosomega2 Creative Commons License 4 napja -4 0 149240

Ehhez nem kell mérni, könnyen ellenőrizhető Miért kell neked ehhez kapcsolási rajz?

peterch Creative Commons License 5 napja 0 2 149239

Egyenként kapcsolsz egy kismegszakítót a fő kismegszakító mellé . Így végig tudod ellenőrizni , hogy melyik mit véd .

Igen , egy dugaljkörön , ahol simán lehet akár 6 dugalj is , ott azért már van hibalehetőség vastagon ( kötések lazulása ) . Ezért írtam , hogy jól kell megválasztani a kismegszakító típusát ( B , C ) és áramerősségét 6A -10A -stb .

újfiú79 Creative Commons License 5 napja -1 0 149238

Aha, most értettem meg.

Ezzel azt feltételezed, hogy egy körben vannak mondjuk a világítások, egy másikban meg a dugaljak, stb. De erről fogalmam sincs hogy így van e, nincs kapcsolási rajzom (sajnos).

Mondjuk valahogy biztos ki lehetne mérni, de azért jó sok dugalj van mindenfelé. Ezen agyalok még.

Előzmény: peterch (149237)
peterch Creative Commons License 5 napja -1 1 149237

a kismegszakítókat is lecserélném az áramkörnek megfelelő értékűre "

A kismegszakítóknak a  kiinduló veze­tékeket kell megbízhatóan védeniük túláram és zárlat ellen elsősorban . Egy világítás áramkörnek minek a C16A ? A dugaljak esetében ugyanaz a kérdés . Miért nem elegendő a " B " osztály ? 

Előzmény: újfiú79 (149236)
újfiú79 Creative Commons License 5 napja -1 0 149236

Mire cserélnéd a C16-ot?

Előzmény: peterch (149235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!