Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146881

Ha leparlasra keszul miert kellene bele ken???

Előzmény: Jocó0423 (146876)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146880

Ha pálinkát akarsz akkor az irsait nem hagynám ki,meg muskotályos fajtákat,mindenképpen.

  Itt érdeklődj kertészettel kapcsolatban : http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9151241

Előzmény: Tulipán1985 (146878)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146879

Ezt kimondta neked hogy lekéstél?????

 

Előzmény: Tulipán1985 (146878)
Tulipán1985 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146878

Sziasztok!

szőlő telepítés előtt állok mert szeretném ha saját termésből tudnek pálinkát készíteni! Eredetileg Irsai Olivért szerettem volna gyokereztetett vessző formaban vásárolni de úgy nez ki erről most a tavaszi telepítés hez lekestem! De viszont  lenne lehetőség Aletta vesszore, esetleg van e valakinek ez a fajta és tud e véleményt mondani róla vagy várjal az eredeti tervnel és majd az őszi telepítésére??

cloaked Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146877

A brandynél általánosságban szabad a kénezett bor, bár a több tucatnyi eredetvédett borpárlat közt biztos van még egy pár a cognacon kívül, aminél tilos.

 

A Metaxa viszont hivatalosan még csak nem is brandy vagy borpárlat, hanem szeszesital megnevezéssel fut. Ennek több oka lehet (kezdve az erőteljes fűszerezéssel), de az sem biztos, hogy 100%-ban borból van, sőt, a saját honlapján a termékleírások igen látványosan kerülik a témát, hogy miből is készül, és az íze-érzete is olyan (ma már legalábbis), mintha tele volna tisztaszesszel. Persze itt az is jó eséllyel készülhet borból [seprőből, törkölyből...], de ettől még nem lesz borpárlat.

Előzmény: Törölt nick (146874)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146876

Az alapborban mindig van valamennyi kén. Igaz ha eleve lepárlásra készül, akkor csak alapkénezés van.

A Metaxa elég különleges anyag mert sok fűszer is van benne.

Előzmény: Törölt nick (146874)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146875

Így igaz :)

Előzmény: Törölt nick (146873)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146874

Igen, a kereskedelmire gondoltam. pl. egy ***** -os. Metaxa, ott is tiltva van a kénezés? 

Előzmény: cloaked (146869)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146873

Azét is érdekes, mert a 43 fokosra kihígított pálinka opálos. Fahordóba téve 1 év után 41 fokos arany-bronz színű és tükrös lesz. Eltűnik az opálosság. 

 

Előzmény: Jocó0423 (146871)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146872

Az mondjuk fugg az alapanyag szabad illetve osszken szintjetol.

Előzmény: Jocó0423 (146871)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146871

Én elég sok konyakot (ilyen írásmóddal szabad használni:)) készítek és az érlelés után, bizton állíthatom, nincs semmiféle kén maradvány.

Egyébként nem szabad rossz bort használni, mert a hiba általában átmegy a konyakba is. Viszont erősen savas vagy kicsit öreg bort nagyon jó lepárolni.

Előzmény: naivkezdo (146870)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146870

Nem kell, ha erjedes utan nem eveket var a fozesre.

Van olya irany is, hogy kenmentes bor, csak az keveseknek sikerul.

Előzmény: obsitos3 (146868)
cloaked Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146869

Így van, de házilag nemcsak a lepárlásra készült bor igen ritka, hanem a tényleges brandy (hordós érlelésű borpárlat) is. Gondolom Körtés is a kereskedelmi brandyre gondolt, ha 3-6 éves érlelésről beszél :)

Előzmény: obsitos3 (146868)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146868

Már amennyiben létezik olyan,hogy lepárlásra készült bor.Azt hiszem,ez a társaság lepárláskor inkább a hordó alja,tavalyról megmaradt,esetleg kicsit beszédhibás borokkal találkozik.Boros ismerősök azt mondják,minden bornak találkozni kell kénnel.Csak abból van elég,kevés és sok is.

Előzmény: cloaked (146866)
mili70 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146867

"... Bácska aranypálinkája: Zoran Varadjanin, körte. Bácska ezüstpálinkája: Muth József, ringlószilva. Bácska bronzpálinkája: Margan Plus bánáti, alma. Bácska különdíj: Dankó Géza, meggy...."

Előzmény: sütöget (146860)
cloaked Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146866

A lepárlásra készült bort szerintem normálisan ugyanúgy nem szükséges/érdemes kénezni, ahogy a cefrét sem. A cognacnál pl. tilos is.

 

Biztos van rá példa, hogy kénezett borból készül brandy, de az inkább kármentés lehet.

Előzmény: Törölt nick (146861)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146865

Na ezaz, azon mit kellene kenezni? Leginkabb semmit.

Előzmény: öreg_néne_b (146864)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146864

Az "égetett bor" az a borpárlat.

Előzmény: naivkezdo (146862)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146863

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146839)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146862

Brandynel nem a bort, hanem a párlatot érlelik, nem?

Előzmény: Törölt nick (146861)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146861

A Brandy-t /kénezik ? Vajon / ? ..     3-6 évig mi történik a fahordós érleléskor az égetett borral? 

Előzmény: endrepp (146856)
sütöget Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146860

Bácska Arany Pálinkája is meg van?

Előzmény: mili70 (146857)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146859

Húúú, erre egy darabig nem mondták..., de a fél év után, amikor kóstoltam (persze előítélettel), már nem volt rossz...

De amikor csurgott, hát mintha kénlapot szopogattam volna.

Előzmény: rézmanó75 (146858)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.02.12 -1 1 146858

Van amire azt mondják kénes. Kéne még! :)

Előzmény: raczno (146853)
mili70 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146857

Tegnap voltam Csikky-nél. Azt mondta, hogy Baján minden rendben van. Nincs semmi különös újság. :)

Előzmény: sütöget (146835)
endrepp Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146856

Rá lehet segíteni levegőztetéssel. Buborékoltatni kompresszorral, öntözőkanna szórófején átküldeni magasról zuhanyoztatni.

Előzmény: naivkezdo (146855)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146855

Amugy ha var, mig a szabad ken tartalom lecsokken szepen magatol, az mar sokat segit.

Előzmény: raczno (146853)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146854

(... Barátin...)

Előzmény: raczno (146853)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146853

A kénes borral csak a szívás van. Lepárláskor az oldott, és a szabad kén is megjelenik a párlatban. Az illatolásos elválasztás felejtős lesz, mert a kén kicsalogatja az ember fejéből a neveket...

Ha kész, akkor szellőztetni kell, és az sem árt, ha gyakran van kevergetve... ( a neved alapján jól saccolom, hogy Barátom laksz?)

Előzmény: Deejani2 (146850)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146852

előtt

Előzmény: obsitos3 (146851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!