Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Mindig találhatnak új palimadarat az ilyenek, csak ezért írtam. A Fiskars egyébként szerintem régebben nem volt ennyire szar, szinte évről évre gyengébb acélt használnak a dizájnosan olcsó késeikhez. Van egy kb. 15 éves filézőkésem, azt még elég volt óránként megfenni, az újabbak meg percekig se tartják az élüket.
Nem akarom különösebben rontani az üzletedet, de annyit megjegyeznék, hogy az olcsó Fiskars kések (Primo és Avanti sorozat) nem jók semmire, a viszonylag használhatóbbak (Chef és Cuisine sorozat) áráért meg már komoly gyártótól származó minőségi késeket is lehet vásárolni...
Hát, nekem van jópár 220v-os gépem, ami azért nagyon nem a gagyi kategória...makitáék nem adnak ki ócskaságokat a kezükből. A korongnál az a helyzet, hogy nem csak teljesítmény hanem áttételezés függő is a dolog, a teljesítmény az indításnál számít többet.
A világ késeinek a többségét ilyen gány szerkezeteken élezik és valszeg nem rosszra, mert az itteniek nyilván nagyon megnézik, mire adnak ki pénzt... Viszont ezek a fickók nyilván rengeteget gyakoroltak és ügyességgel pótolják a felszerelés gyöngeségét.
Igazad van abban az értelemben, hogy - mivel profi vágóeszközökkel foglalkozom - nekem nagyjából minden 220V-on működő gép a gagyi kategóriába tartozik. Ha elbírja a hobbicélú gép a jókora korongot és egyáltalán nem üt vele, akkor házi köszörülésre alkalmas lehet. Viszont az a helyzet, ezt nehezen tudom elképzelni egy 1000 W és 30 kiló alatti szerkezetről...
Kedves Tibike65, ne haragudj, de ez pont fordítva van. Rajzold le magadnak, akkor biztos belátod (a konkáv köszörüléssel készített él a csúcshoz közeli pontokon keresztmetszetében vékonyabb, tehát kevésbé éltartó, míg a köszörülés szöge - a második, csúcsba futó élsíkon - meredekebb, tehát jobban roncsol). A kézi (konvex) köszörülés egyértelműen fölényben van, ez a dolog lényege, de csak a rettentő drága késeket köszörülik szinte kizárólag kézzel.
Én egy kicsit ellentmondanék az alant elhangzottaknak. A köszörűk "alja" a 150w-os, párezer forintos kategória. Semmire sem való. A következő a 350-400w körüli, 12-15khuf-os lépcsőfok, ez még mindig 220 voltos viszont már használható. Nem kell napi 8 órában köszörülni vele, de arra, amire neked kell, bőven elég. Amit belinkeltél, a nagy, lassú vizes kővel, nagyjából ez a kategória lehet. Ki kell próbálni vásárlásnál, mennyire jár egyenletesen, nem üt-e a kő. A következő lépcsőfok, hogy nagyjából a gép áráért veszel hozzá egy finomabb nagy követ és egy filckorongot, amit a kis kő helyére teszel fel. Ezzel a nagyon elpofásodott késeidet finoman, ésszel újraprofilozhatod, több órás kézimunkát válthatsz ki vele, illetve a kézi élezés végén tükörfényesre és borotvaélesre polírozhatod vele a pengéket. Van több gyártó, akinek visszaküldheted a pengét átköszörülésre ha már a sok élezéstől túlzottan elvastagodott, de olcsóbb késeknél ezt megteheted magad is. A nagy kő akkora rádiusszal dolgozik, hogy azt alig veszed észre a pengén, viszont tovább marad fenhető, később vastagodik el. Az tény, hogy előbb pár olcsó kést el kell rontani rajta, és csak utána nekilátni a közepes árú majd a drága modelleknek.
A gépet Te tudod megnézni élőben. Nagy legyen, nehéz, képes legyen nagyon lassan működni, a szalag vagy korong megfelelő finomságú legyen (durva élezéshez 2-300, átlagoshoz 4-600, finomhoz 7-900, polírozáshoz több, mint 1000 grit) és teljesen egyenletesen fusson, a tökéletes hűtés biztosított legyen. Ha ezeknek megfelel a masina, nyugodtan megveheted, de ilyet biztos, hogy nem kapsz sehol egy jó kés áráért (20-30 rugó). Ha igazán érdekel a dolog, próbálj erősen használt profi gépet beszerezni komoly késestől, jobban jársz vele, mint egy vadonat ócskasággal.
Az íves oldalú (konvex) él még nem lenne baj, sőt. A legjobb keleti gyártók eleve ilyen élt csinálnak (full kézi köszörülés), ez a forma jobb éltartást és tökéletesebb vágást ad, mint a géppel húzott második (lépcsős) élprofil. Ha szépen megtanulsz kézzel élezni, Te is ilyet csinálsz majd, eltünteted a penge gyári élét. A köszörűvel az a baj, hogy ilyen gagyi gépekkel képtelenség normálisan köszörülni, még az igazi profik se lennének képesek rá, nemhogy egy kezdő. Ugye, egy jó kés 10 rugónál kezdődik, egy ilyen Baumax/OBI köszörű meg 3-6 ezerér' elvihető... Hát, olyan is, gyakorlatilag semmi se jó rajta, ha egyáltalán működik. Egy komoly gyárban sokmilliós értékű gépeken köszörülnek, nem véletlenül. A köszörű csak akkor alkalmas profi munkára, ha a korong jól ki van egyensúlyozva, vagyis minél nagyobb méretű (akár 1 m átmérőjű) és nehéz, a gép nagy nyomatékú, és igen alacsony fordulaton is működtethető. No, ezek a szarok mindezt nem tudják, ami nem csoda, mivel ennyi pénzből még egy rendes fenőkövet se lehet venni. A mindenfelé kapható, köszörűnek látszó tárgyak csak arra alkalmasak, hogy az utcai/etnikai vándorköszörűsök - általában hűtés nélkül - szétszaggassák velük a késeink pengéjét.
Szóval inkább ne gépezzek pöpec késeket, köszi. Én amiatt aggódtam, hogy nem baj-e, hogy ugye a kerek kő nem V alakú élt csinál, hanem íves oldalút, de úgy látszik másért sem jó.
Nagyon precíz és drága késeket akkor próbálj először géppel élezni, ha már rengeteget gyakoroltál egyáltalán nem precíz és drága késeken (min. nettó 5-10 óra)... A géppel igen gyorsan jóvátehetetlenül elronthatod a pengét, ugyanez fenőkővel, pláne acéllal szinte lehetetlen. Az ilyen olcsó köszörűkön levő korongok amúgy is túl durvák a jó kések élezéséhez, le kell őket cserélni finomabbra (4-600 szemcse/cm2).
Hát hogy az acél nagyjából az eredeti helyzetébe nyomja vissza az élt. Ahol már igazán vékony, a használatban (szabad szemmel észrevehetetlenül) elgörbül jobbra-balra, az acéllal felújítva ez a rész újra pontosan előre "néz", tarajos hullám-forma helyett újra V-kersztmetszetet látnál egy mikroszkópos felvételen. Csakhogy egyrészt a gyári élszöget így nem tudod módosítani, másrészt pedig idővel egyre több acélmolekula marad a deszkában meg a répákban, és a V U-vá kopik, akkor már nem elég az acél.
A divatos barázdált acélok eltompult kést is élesebb tesznek látszólag, de úgy, hogy darabkákat harapnak ki a pengéből és aprófogú, szabálytalan fűrészhez teszik hasonlóvá -- ettől húzó vágáshoz még jobb, "harapósabb" is lehet, mint újkorában, de egyenes vágáshoz nem jó már, és az egész hosszú távon nem fog jót tenni a pengének.