Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 180319

Basszus tényleg igazad van. Elnézést kérek. Tényleg rossz képet raktam be az IMS hátuljáról. 

Ettől függetlenül a lényeg csak annyi, hogy hidd el nincsenek nagy különbségek.

Előzmény: ton____jo (180318)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.26 -1 0 180318

Nem én nem értem,hanem te nem akarod megérteni.

Behánytál ide egy csomó képet a szűrőkről.

Favorizálod a tiedet, közben az IMS képnél az eleje nem passzol a hátuljával. Látom azt is, hogy az új képeken kétféle sajátmárkás szűrő van. És?

Nem ez volt a problémám.

Hanem az IMS nek mondott fotó.

Erre válasz 2 új avéix kép.

Lassan én is befejezem, mert  egy két szóváltás még megy normálisan. Viszont utána jönnek a hamis képek, meg a legjobb az ávix.

Vásároltam már én is nálad,meg ha úgy van fogok is.

Viszon szerintem durván nyomod🤪

Előzmény: Törölt nick (180317)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 180317

Mer megint nem érted.

A két új képen a kétféle AVX van, amik nem egyformák. 

Lassan feladom ezt a beszélgetést.

Előzmény: ton____jo (180316)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180316

 

A képek alapján a VST-nél találtam a legtöbb amofr lyukat a szűrőn.

 

Arra akartam utalni ha a már a fotók nem klappolnak. Akkor a képek alapján tett kijelentések is hibásak.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180314)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.25 -3 1 180315

"hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos" - miből gondolod ezt ennyire biztosan ha nem mérted meg? Bár a kávépogácsa változó szemcseméretű mivel rendkívül nagy mennyiségű szemcséből áll ha rendesen el van oszlatva akkor jó megközelítéssel egységnyi térfogatú része ugyanakkora ellenállást képez a víz számára a pogácsán belül mindenütt (jó megközelítéssel kezelhető egy átlaggal leírható ellenállású közegként - mondhatni áramlás szempontjából ha nem mész mikroszkopikus szintre homogénként viselkedik). Az adott nyomású víz pedig ahogy halad át ezen a nem elhanyagolható vastagságú kávépogácsán veszít a nyomásából (ha csak egy sima csövön halad át már akkor is csökken a nyomás ebben gondolom egyetértünk). Ha az ellenállást képező közeg kétdimenziós (lyuk) akkor persze a nyomáscsökkenés nem lép fel (vagy legalábbis minimális mert a szűrő fala sem "0" vastagságú), ezért is nem gyártott soha senki feneketlen kart nyomásfokozós szűrővel.

 

"akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került" - még szép, ha ki tudna folyni a kávé egy részen mielőtt a többi rész is "telítődött" akkor a kávé egy része szárazon ürülne ki a kosárból (gyakorlatilag ez történik csatornásodáskor), ez is csak azt bizonyítja, hogy a kellően előkészített kávépogácsa már-már homogén (lassított felvételen azért látszik, hogy nem teljesen az, van ahol hamarabb megindul)

 

"Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital" - a tömörítésnek elég kevés köze van ehhez, ez leginkább a szemcseméreten múlik (hat rá a tömörítés persze, de közel sem olyan szinten mint a szemcseméret változtatása).

 

Szvsz ezt most már hagyjuk abba, vsz kettőnkön kívük nem sokakat érdekel a kávékészítés fizikája :)

Előzmény: kneissl (180291)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180314

OK, de a VST a drágább...

Csak hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog.

Az egyik a síma, a másik meg a PRO kosár.

 

Előzmény: ton____jo (180313)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180313

Az IMS elején átlóba vannak a lukak, a hátulján márd diagonálba.

Na ezt kell megfizetni nem a márkanevet😂

Előzmény: Törölt nick (180310)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180312

Köszi

 

Előzmény: Ludovicus (180311)
Ludovicus Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180311

41mm tamper, segédet pedig innen tudsz nyomtatni.

Előzmény: ton____jo (180293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180310

Szerintem inkább nézd meg a fotókat és gondold át, hogy mi a lényeg egy szűrőkosárnál.

Mi a fontos: jó minőségű élelmiszerhez alkalmas SS304-es anyagból legyen.

Mik a különbségek: a lyuk méret és a speciális háló, ameilyiknél van. Ilyen a Reneka és a Superfine IMS.

Lyuk méret: Az alap AVX, IMS és VST-nél 0,3mm-es lyukak vannak.

Az IMS és AVX kosárban egyformán 715 lyuk van, ami 0,3mm átmérőjű.

Az AVX PRO-ban már csak 0,25mm a lyuk méret és ebből 872db van benne.

Hamarosan lesz PRO-X, amiben szintén 872db lyuk van, de csak 0,16-os méretű lyukak lesznek. 

Ebből nyugodtan lehet arra következtetni, hogy ez messze jobb, mint a VST és az alap IMS. Kizárólag a márkanevet fizetik meg a vásárlók. A 0,16-os lyukakat is lefotóztam. Mindegyik lyuk teljesen szabályos.

A képek alapján a VST-nél találtam a legtöbb amofr lyukat a szűrőn.

Sorban a képek:

AVX Alap, PRO, PRO-VX, VST, VST hátsó, IMS, IMS hátsó, AVX, AVX hátsó, 

Előzmény: ton____jo (180307)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180309

Nekem most itthon egy La Marzocco gépem van. Ehhez IMS Superfine 18/20g-ost használok. Nem tudom a te szűrőtartódba belemegy e ez a méret. Beraktam a méreteket az előbb. Nézd meg, hogy melyik mélységű fér bele. A 16/18-as biztos belemegy. Ebbe világosból kb 20g kávét kell rakni. IMS E61 Superfine16/18g 58mm-es Szűrőkosár

 

Előzmény: peter17 (180308)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180308

Szia,

 

Nagyszerű. Mivel nincs benne tapasztalatom, szívesen venném a véleményt, hogy melyiket lenne érdemes vásárolni dupla adag részére ? Elsősorban világos pörkölésű kávékat szeretnénk készíteni. 

Előzmény: Törölt nick (180306)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180307

Leesett:)

A rajz nem a képhez való hanem a prec. ávéix kosárhoz.

Erről nem olvastam még véleményt...

 

Előzmény: Törölt nick (180305)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180306

Mindegyik 58mm-es karba belemegy. Egyedül a Gaggia csinált egy idióta szabványt, ugyanis nálok a kosár külső pereme nem 70, hanem 68mm, de a kosár belső mérete ugyanolyan 58mm-es. Emiatt a hülye méret miatt van, hogy némely szűrőkosár magasító lötyög rajta, sőt le is esik. 

Bemásolom a méreteket

 

Előzmény: peter17 (180304)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180305

Ok, már végre megértettem.

Ez két teljesen más szűrőkosár. 

Az egyik IMS, a másik meg AVX.

Az AVX-nek szinte tök egyenes a kosár oldala.

Azt hittem ennél írtad a 7 fokot és tényleg nem annyi szerintem sem.

Előzmény: ton____jo (180303)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 2 180304

Szia, 

 

Vásároltam már nálatok, s tervezek is. (Akinek ez nem tetszik a fórumon, az mást olvasson :) )

Ez a precíziós 10 grammos duplakosár ez Cimbali karba is létezik ? Köszi

Ízelítőnek a felújításról egy-két kép. Jómagam csináltam az esztétikai oldalát, a szakmai része miatt viszont elvittem egy szerelőhöz. 

Előzmény: Törölt nick (180300)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180303

Ennek az alja kúpos, a rajzon pedig nem.

Előzmény: Törölt nick (180302)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180302

Azt hittem nem tudod megnyitni. Közben a kezembevettem egy ilyen szűrőt. Szerintem is több valamennyivel.

Megmértem:

A rugó feletti külső méret:60,03mm

Közvetlenül a rugó alatt:59,78mm

Legalul:58,77 mm

 

Az 58,5mm-es maroktamper pont cuppan benne.

 

Előzmény: ton____jo (180301)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180301

Szerintem nem.

Nekem szemre nem 7 fokos az a szög.

Előzmény: Törölt nick (180299)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180300

A legolcsóbb és szerintem a legjobb választás a precíziós 10g-os dupla kosár. 

10-12g kell bele, a pörkölési szinttől függően. 

Előzmény: ton____jo (180296)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180299

Így jó?

Előzmény: ton____jo (180297)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180298

Kattints rá

Előzmény: ton____jo (180297)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180297

A műszaki rajzzal valami nem oké.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180296

Igen ilyet is akarok rendelni.

Viszont nem favorizálják mert nehéz tömöríteni.

Mégse halad át olyan vastag kávén a víz mint a 41 mm -nél.

Annak ellenére kipróbálom.

Sokan pedig duplát használnak és kész. Viszont az nem olyan költséghatékony.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180295

Erre a 41-es tamperre sincs már szükség. Léteznek már olyan kosarak, melyekhez már csak az 58-as kell.

 

Előzmény: ton____jo (180293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180294

Szerintem ez elsősorban az E61 fejegységnek köszönhető 1961-ből. Sok cég ezt a fejegységet rakja még ma is a gépeibe. 

Annó a Sony Beta rendszer jobb volt, mint a VHS, mégis a VHS terjedt el.

Előzmény: kneissl (180292)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180293

A 41 mm-es is 58-as.

Nem értem a kérdést.

Viszont nem olyan elterjedt, mert sem tampert nem igen látok, sem segédet:(

Előzmény: kneissl (180292)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180292

Na de akkor a vendéglátós gépekbe miért 58mm es van?

Előzmény: ton____jo (180283)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 3 180291

Szerintem azt még senki nem mérte le, hogy a kávépogácsám belül milyenek a nyomásviszonyok, de  hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos.

A főzőkar betétjének alján lévő nyílásokat elég jól elzárják az őrölt kávé részecskéi, és nem lennék meglepődve, ha ott is meglenne a 9 bar nyomás. 

Ezen kívül az anyagsűrűség és az ebből adódó ellenállás nagyon eltérő a levegő, az acél, és a kávéőrlemény között, illetve az is erősen beleszól a dologba, hogy mekkor nyílások vannak alul, mekkor az áramlási sebesség, és milyen finom az őrlemény.

 

A youtube videókon nem nyomásfokozós kar látható, és ott is akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital. 

Előzmény: Katoczi (180284)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180290

Kérd meg a többieket, hogy javasoljanak konkrét típust és forgalmazót. Én ebben tudnék, de nem szeretnék segíteni.

Előzmény: peter17 (180289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!