A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha felmelegszik elalszik a lámpa és fújtató hangot ad, mint a kotyogós, ez normális. A potmétert, amivel a szivattyút állítod, maxon szotam használni, ehhez állítom a darálást. Kávé függő, hogy mennyit, de én felteszem a kart szűrő nélkül (szűrőben elő van készítve a kávé, tamperelve), s kb. egy risretto, vagy espressonyi vizet kiengedek, majd bele teszem a kávét és egyből csapolok, de ezt neked kell kitapasztalni, de a crema színén látszik, ha megég, ha gyorsan szétesik, akkor is meleg. Ha eltalálod, akkor finom kávét ad, s nem is olyan nehéz vele jó kávét készíteni, ha ráérzel.
Sziasztok! Kis tapasztalati kérdésem lenne. Megvettem a kis mio start hofogasrol. Egy barna Quick mill. Nincs rajta gőzkar, ez az egyszerűbb változat. Szerintem jó kis gép, de egy kérdés van bennem. Ha bekapcsolom, akkor van egy olyan érzésem, hogy túlfűt. Nem hogy sárkányos a viz, de inkább forr és mintha lehet kissé levegős is lenne. Kell vele játszani, hogy ne égesse meg a kávét. Ez ilyen mindenki tapasztalata szerint? Vagy cseréljek valahol tomitest?
Van 2 és 4 személyesünk is, de a 2-est használom napi szinten.
Anno azt szűrtem le itt, hogy Brikkát kényelmesen megtöltünk kávéval, semmiképp se nyomkodjuk le, oszt jó lesz. Lehet játszani a víz hőfokával, hogy hamarabb lefusson, szűrt/különleges vizekkel, de mindenki MAX-ra vagy alacsonyabbra javasolta a vizet.
Sokáig ezt próbáltam, minden verzióval.
Legutóbb meg kaptam valami mogyorós ízesítésű kávét, meg valami más prémiumot is, de egyszerűen nem éreztem azt az ízt, ami rá volt írva a dobozra!
Valamiért egyszer csak úgy döntöttem, hogy féligtöltöm csak. Valamiért le is nyomkodtam a kanál hátuljával picit. És hirtelen megérkezett az íz!!
Korábban nem tapasztaltam még ilyet ezzel a főzővel. Sokáig ott maradt a mogyorós íz a számban, először éreztem azt, amit a csomagolás szerint mindig is kellett volna. Azóta több (olcsó, drága) kávé is "feléledt". És mikor MAX fölé engedtem a vizet, akkor se lett rosszabb, csak "hosszabb" lett kicsit a főzet, ízlés szerint lehet kísérletezni.
Megdöbbentem, hogy pont az ellenkezője jött be, mint amit korábban az olvasottak szerint hittem. Vagy bennem volt a hiba?
Szerintem akkor lesz jó az ár/érték viszonylatban, ha majd a használt piacon lemegy az ára 100 rugó alá, és ez vonatkozik a színesekre is a véleményem szerint.
Ha nem jó a gép, akkor miért adjak érte 127.890,-Ft-ot. Ne mondd, hogy valaki kényszerből vesz GC-ot, bár ha azt nézzük, hogy egy Lelit vagy egy Silvia is drágább :) akkor miért ne.
Piacra dobta a Cady trade a színes Gaggia Classic gépeket, 160 ezerért, szerintem ez azért sok értük. Az új GC alap meg talán 130 ezer alatt van, akciósként.
Végöl sikerült leszednem, csak tovább kellett tekerni azt a csavart. Hát ez nem egészen olyan, mint a Classic, van ott középen a felsőszűrő tartója felett még egy spéci csavar, aminek lyuk van a közepén, na abba ment bele a feszítőcsavar. Így végül lejött a szűrőtartó, tényleg mocskos volt, erre ezután figyelnem kell. Viszont azt ne tudom, hogy a sikeresen kissé zilált állapotban lévő csavaros cuccot tudom-e pótolni. A lenti rajzon megtaláltam, 50 és 58 számon, csak a magyarázatot nem találtam még.
Nem tudom miért melegszik annyira túl a Brikkad, de ilyet én sosem tapasztaltam. Nem lehet, hogy túl megtömöd? Vagy leragadt a sulyszelep? A kis láng nem biztos hogy jó taktika, több ideje van atmelegedni az egész kotyesznek, ami nem cél.
Középre, a felsőszűrő csavarjának a helyére elkezdesz betekerni egy M5x15, vagy hosszabb csavart. Le fogja feszíteni a felsőszűrő tartót, nem tesz kárt semmiben. Nem igazán lehetett takarítva, ha így rárohadt...
Van egy kb. 30 éves Gaggia Coffeem, ami a Classic elődje, kívülről kb. ugyanaz.
A kartömítés kezdi megadni magát, még SiD cserélte ~8 évvel ezelőtt. Most próbáltam lecserélni a tömítést , de sajnos a felsőszűrő tartónál megakadtam. A két csavart sikerült kiszednem imbuszkulccsal, de a szűrőtartó rettenet meg van szorulva. Hogy lehetne leszedni, úgy, hogy ne sérüljön lehetőleg semmi?
Finom ütögetéssel próbálkoztam, semmi. Próbáltam a két csavar helyénél feszíteni, de ehhez kellene valami célszerszám.
Van valami ötlet? Pár gugli tippen már túl vagyok :(
Egyszer már sikerült elérnem a hamis Mini Expressemmel, hogy simán, hirtelen és folyamatosan, pöfögés nélkül jöjjön le a nagyja a pohárba, de nem tudtam még reprodukálni.
Most Hausbrandt Veneziával kísérletezem és miközben figyeltem, ahogy a Brikkán lefő, feltűnt, hogy alacsony gázálláson is felforrósodott annyira a felső rész, hogy kvázi sistereg benne a kész kávé.
Tehát a következő lépcső lehetne a súlyszelepes Mini Express vagy kerámia felsőrészű Brikka, hogy a show és az esztétikai élmény is meglegyen 😂
Hát ez attól is függ, hogy melyik Babynek? Az Evonak gyakorlatilag ua. mint a Classicé, csak van rajta egy túlnyomás szelep szerűség ( amit le is szoktak dugózni ). A régi Baby szinte ugyanez a konstrukció, csak nem fekvő, hanem álló verzióban. Az újabb Babykben egy nagyon silány gumicsöves megoldás van.