A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
El kell, hogy meséljem, mit kaptam karácsony tájékán:
Autentikus capuccino készítő kézi készüléket.
Működési elve a következő:
Porcelán bögrébe forró tejet kell önteni, erre rátenni a közepesen rápasszoló tetőt. (Így kissé hasonlít a 30 évvel ezelőtti hagymaaprító kézi készülékre.) A tetőből kiáll egy pöcök, amit hevesen rángatni kell, ez a tejbe belógó nagyon finom szűrőt fel-le mozgatja, amitő a tej kb 1 perc rángatás után felhabosodik. Ezt kell a kávéba önteni vagy kiskanállal belemeregetni, és nagggggyon finom. Állítólag több olasz kávézóban is így csinálják, nem gőzölik.
Mivel a tető természetesen nem passzol teljesen (olasz), a rángatás következtében az asztalt vagy a készítés helyét viszonylag egyenletesen belepi a tej, így ezt a mennyiséget a kezdés előtt érdemes hozzáadni az elfogyasztani kívánthoz.
Mert KVoltárt lehetne elé szerkeszteni :))
Arany Mokkás. Ilyet még nem láttam. A ház egyébként amiben van a presszó, lakatlan, évek óta megy a herce-hurca, hogy bontják, vagy felújítják. A tulaj megígérte, hogy ha költöznie kell, viszi a csempét is és felrakatja az új helyre.
Bűbájos.... És _lehet_ dohányozni!
Intim találkára viszont nem való, főleg ha van esély, hogy a kedves házastársa esetleg az aluljáróban kóricálhat.
Ám nem messze tőle van egy szívemnek nagyon kedves hely, a Nana: V. Királyi Pál u. 18., olcsó, nem egy elit, de már a csempéért is megéri benézni (meg persze a KV mián)
:) Irigykedek...
A Morrik... hát nem is tudom. A választék jó, de valahol egy kicsit elvesztek a külsőségek közt. Viszont felmérhetetlen előnye, hogy ez az egyetlen nem dohányzó kávéház a városban.
Aranyos még a Café Zacc is, egy viszonylag kis hely, nem messze a Morriktól, nagyon korrekt, kedves kiszolgálással és finomságokkal.
Pestiek, mit tudtok a Kálvin téri aluljáróban létesített Csa-Csa-Csáról?
szerintem a legdurvább ez:
- először a zaccot lefőzni, (persze egyszerű kotyogóban) majd az így kapott "barna levet"
visszaönteni a főzőbe,majd ezzel lefőzni a friss kávét.
(egy öreg nyugdijas mesélte!)
egyébként a best a feketecimkés Lavazza! (cukor nélkül!!!!!)
gép: hát az a habos tej semmihez nem hasonlítható, az oldalt kivezetett gőzölőcsonkkal rendelkező gépek a nyomába sem érnek, ezt szó szerint vedd. amúgy olaszos kávéból avagy kapuccsínóból, amihez a sok habos tej dukál, csak két adagot (na jó, ha takarékos vagy, akkor hármat, esetleg négy kicsit :-))) lehet lefőzni vele. huszonkettő körül volt a metróban, máshol kicsivel drágább.
morrik: mindenki csak jót mond róla.
Van egy babkv-zó a Ráday utcában......
A pontos cimét nem tudom, de ahogy elindul az ember a Kálvin térrol a Ferenc körút irányába, hamarosan belebotlik..:)
Na, rövid hozzászólás. Megnéztem a régi topicot -- hát elég régi :). Köszi a linket, Opi, vannak benne jó tippek, reméljük az akkori kávészeretők csatlakoznak ide is.
nobodybuilder: szerinted érdemes csak a tejgőzölésért venni ilyen gépet? :) Kicsit féltem koffeinfüggő szüleimet, hogy ha veszek egy monstrumot, akkor simán megisszák azokat az adagokat, amiket a gép képes lefőzni. Amíg a kotyogóval kell vacakolni, addig kevesebbszer szánják rá magukat :).
bakibébi és más pestiek: mondjatok jó kávéházakat Pesten. Én sose ütközöm beléjük -- a Café Mozarttól kirázott a hideg, az nem igazán az én környezetem. A parlamenti viszont nem volt rossz, jó hangulatú, csak drága is.
Pécsett egy hely van tudtommal, ahol sokféle kávéból lehet választani, a Morrik kávézó a Jókai téren.
nemisbéka,
én kb. egy hónapja vettem egy DeLonghi gépelyt, olyan jó nagyot. Reggelente ezt használjuk, ennek az oldalába beleönthetsz vagy 1,5-2 deci tejet, azt egy külön gőztartályból kemény, gazdag habbá varázsolja, egy émény :-) Minden reggel ilyet iszunk, rendszerint Segafredo kávéból, mer' az jó! :-) A gép amúgy tud hosszú kávét és olaszosat, ami nem presszó, hanem úgy készül, hogy a kávén rajta áll egy darabiz a forróvíz, hagyni kell kiázni, majd leeresztheted a csészébe.
Én is viszonylag kevés cukrot használok, csak az erős presszókávéhoz vagy capuccinohoz, amúgy a tejben, tejszínben lévő cukor pont elég. Főleg a hosszú kávéhoz.
Igen, ez utóbbit is szeretem, nem mindegy, hogy hogy van az elkészítve. Lehet valóban papírízű és teljesen híg, de nem feltétlenül (őszintén szólva én azt is erősen szeretel :-).
Az eddigi max nekem reggel fél liter (két bögre) magamfajta, tehát elég erős hosszú kávé, napközben meg vagy 6-8 jófajta presszó ... és akkor a teákat még nem is melítettem :-) Este kilenckor is szoktam, vagy közvetlenül vasárnap délutáni szundi után, nálam ugyanis nemigen hat ébresztőleg, vagy vérnyomásilag. Utóbbival amúgy sincs semmi baj.
De jo! Egy KV-s topic!
Kostoljatok meg egyszer az ILLY nevezetu kavet! Fantasztikus! (Bar tudtommal csak Olaszorszagban kaphato.)
Egyebkent szia mindenkinek:)
Mármint melyik változata hangzik jól? :) A kávés kólahab nem valami frenetikus, ezt előre megmondom... :) Végülis ásványvízzel is működött, kipróbáltuk, ettől persze nem lett jobb, sőt :), de a szénsav a lényeg, végig lehet próbáni a Fantától a tonikig, és ha netán kikombinálsz valami iható verziót, feltétlenül szólj! :)
:) Szia November, örülök, hogy örülsz.
Bagojj, akkor lebeszéltél. De olyat meg nem lehet külön, hogy gőzölőgép, igaz? :( Nekem viszont kéne cappuccino a kávéból...
Lételem, életem. Bagojj mondja: életnedv. Szívemből szólt.
KVt reggel, délben, este, s ha szomjas vagyok akkor is, főleg Nescafét, mert lusta dög vagyok, vagy a munkahelyemen a KVautomatából a híg löttyöt, de a legjobb a presszóban csücsülni és kavarni, kavarni, kavarni.
Annyit nem érnek meg azok. Vannak, amiknél egy bajonettzáras fedéllel ellátott alul kifolyós valami műanyagba kell betenni a kávét, és háromállású kapcsoló van rajtuk (fentről lefelé: Forralás, 0, kieresztés), ezek a forralás után kicentrifugázzák a kávét. Ezekkel jó kávét lehet csinálni, de amúgy nem érdemes elektronyosokkal még csak szóba állni sem. A kotyogó utolérhetetlen.
Bagojj, igazából nem ismerem annyira őket, nekünk otthon kotyogós van, csak megfordult a fejemben, hogy kéne valami csaláldi ünnepre olyan gépet venni, amivel lehet tejet is gőzölni, csak nem tudom, jobb-e a kis hagyományosnál a kávéfőző része. "Profi" alatt az elektromosokat értettem.