A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Megpróbálom összelőni. A mellékelt képen a szűrőtartóban látszik egy vályat, abban pedig van egy lekerekített sarku hárömszög alaku rugó/drót, ami belefeszíti a szűrőt a tartóba. Nem nagyon, de a háromszög oldalainál ~1-2 mm-t belóg a szűrőtartó belsejébe azaz 3 "ponton" összeszorítja a szűrőt.
A Krups-nál a szűrőtartóban befeszített acélszál (kvázi rugó) tartja helyén a szűrőkosarat, mikor szórja ki a delikvens a zaccot. Ezért nincs a miénken a te szűrőkarodon lévő ráhajtható kis műanyag izé.
Én vettem a Manuelnél egy 70-30 arányú 250g-os kávét is, amit nagyon megszerettünk, igazán zamatos és sűrű, krémes volt.
_MrB_: nem nehéz cseréni a szűrőket, csak annyi a trükk a kétszemélyes betételénél, hogy egyenesen kell betolni, nem hagyni elfordulni közben. A két kisebbnél ez sincs, ha az egyik széle a helyén van, simán nyomva a karima másik oldalát bepattan.
SZVSZ nem fogja jobban tartani az aromáját, mint ha a zacskóban hagyod, jól letekered a száját és csipesszel rögzíted. Az aromavesztés = oxidáció, tehát a lényeg minél jobban elzárni a levegőtől. Ha bezársz egy csatos üvegbe 1/3 rész levegőt és 2/3 rész (v. bármilyen arányú) KVt, akkor már mindegy, h. a külső levegőtől milyen jól elszigeteled, a benti levegő uúgy tönkreteszi.
Ezt a rugó-dolgot nem értettem (de nem baj), olyanom nekem nincs.
Igazából 2személyes szűrő van a tartóban, 1részt mert ha otthon iszok, asszonnyal közösen van a dolog, itt bent meg minimum 2 ember kér KVt. Cserélgetéshez meg valami bivalyerős a szűrőtartóban a rugó. Kiszedni még viszonylag 1xü, ha megindult, de visszajátszani bele... van amikor elsőre belemegy, van amikor eljátszik vele az ember egy ideig, mire a helyére talál. ~ : ( Ez a POD is leginkább azért ragadta meg a fantáziám, mert elég magas, hogy a 2személyes szűrőt kitöltse. Csak karcsu hozzá. ~ : (
Ki tudja, 250 gramm KV hány dl-es üveget töltene ki? (csatosüveget akarok venni a KVnak, aromatartás miatt, félliteres lesz sanszosan a megfelelő...)
Bármilyen podból főzhetsz bármekkora szűrővel, csak olló kell hozzá :) Sőt, igazából az sem, kézzel is széttéphető -- én gyakran úgy csinálom mostanában, h. másfél Manuel pod tartalmát beleszórom a szimplás szűrőbe, nagyon enyhén elegyengetem és már készül is a finom Guatemala vagy Sublime. (Utóbbi egyre inkább nő a szememben.) Még több íz-árnyalat is kijön így, mint a papíron át!
Nos, megkérdeztem, elég extrém Felső átmérő peremmel 47mm, alsó átmérő 30mm, magassága 25mm. Innét következik, hogy nemigen fér bele szabvány szűrőkbe, azaz lötyögős lenne. ~ : (
Másik kérdésem, bár az már általános. Nézegetem a Lavazza Blue POD-okat, ránézésre lehet belefér a 2személyes szűrőbe. Csak ahogy néztem, ez lehet kisebb átmérőjü. Valakinek tapasztalata velük, méretükről? Vagy hívjam fel Lavazza-képviselet, s kérdezzem meg, mekkora a POD-juk? ~ : D
Előáztatás nélkül? Mert akkor teljesen jó eredmény -- mondtam, h. az E. Casa még mindig vmivel durvább őrlemény az ideálisnál, azzal én sem értem el ennél hosszabb időt soha. De nem is kell; az, h. 25 és 35 mp. közötti az ideális átfolyás, az előáztatást maguktól elvégző profi gépekre gondolva mondják. Azokon a kapcsoló megnyomása után kb. 8 másodperccel kezd el egyáltalán folyni a KV.
A "belépő" gépek között is van, amivel automatikus az előáztatás (meg a "cooling flush", azaz vízkiengedés, ha gőzölő módról kávémódba kapcsolsz), de a DeLonghinak az a stílusa, h. semmi sem automatikus, minden rád van bízva. Pont úgy kell vele csinálni, ahogy a matti által belinkelt ausztrál oldalon leírják a házi eszpresszó készítését: 2-3 mp-ig működteted a pumpát (megjelenik néhány csepp), 4-5 mp-re lekapcsolod, utána mehet végig és az egész folyamat és az egésznek az ideje számít.
Van 1 egyszerű konyhai időmérőm, én azt nézem közben; mint láthatod, mostanában 32 mp-re van állítva. (Hogy ne csipogjon hangosan a végén, betömtem a hátán a lyukat rágóval :)
Még mindig megpróbálkozhatsz azzal, amivel én is (egyelőre sikertelenül): török típusú kézidaráló beszerzésével. Nyugati török boltokban 20 és 50 USD között mennek díszességtől függően, de Isztambulban már 10-ért is kapni. Ezek elismerten alkalmasak tökéletesen finom és egyenletes őrleményt csinálni. Most jön a turistaszezon, hátha megy arrafelé vki ismerősünk...
"Szerintem, ha egy kávéfőző, a leírások alapján nem képes már az első kísérletre iható nedűt produkálni, akkor azt azonnal és gondolkodás nélkül vissza kell vinni és venni egy használhatót."
Ez pont akkora baromság, mintha azt mondanád: ha egy hegedűvel nem tudod már az első kísérletre eljátszani Csajkovszkijt, akkor azt vissza kell vinni.
Szerencsére a kapitalizmus törődik az ilyen igényekkel is, a Nespresso pont erre való. Abból már elsőre is elég jó lesz az italod, igaz, h. a kapszulák árának 80%-a a bénasági adó :)
"Az apró szemcse ugyan annak a "makroszkopikus" kávénak a "mikroszkopikus" darabkája, így az íze azonos kell legyen"
Ez nem így működik. A dugattyúsban vagy a török dzsezvában végül is bármekkora szemcséjű kávét meg lehet főzni, próbáld csak ki vmelyikben uannak a KVnak a durvára darált és a finom változatát is egyszer. (Minden más paraméter egyforma legyen.)
"új masinámból alapon, még nem hozzávaló kávéból is sokkal jobb lé jön le, mint amít bármikor itthon eddíg csináltam."
Azért ajánlottuk :)
"Appropó: az normális, hogy kifolyatás közben visszahül a főző és elalszik az OK fény?"
Igen, az önmagában nem jelent rosszat; csak akkor, ha egyidejűleg túl korán halvány-sárgás lesz a kávésugár, miközben még nem folyt ki elég vagy ha savanykás az íz, az jelez túl alacsony hőfokot.
Amit a kézikönyv ír, hogy legalább fél óráig be kell melegednie a készüléknek, azt ajánlatos komolyan venni! Én 40 percet is adok neki (időkapcsolós konnektorban van), a fényt pedig már egyáltalán nem nézegetem.
Cora vagy Tesco (sanszosan az első, mivel ugy rémlik ott néztem) jellemzően vízszűrőtbetétet kerestem, azt sehol nem találtam ezekben, cserébe ebbe szaladtam bele. ~ : )
Ha veszel egy borospincet, nehany hordot es par mazsa szolot tokajrol, akkor is van esely "már az első kísérletre iható nedűt produkálni"...
Az Omnia, a Jacobs es a Dallmayr nalam nem tartoznak az ihato kavek koze espresso kategoriaban, kotyogosba elmennek. Hasonlo arban (kb 10 Eur/kilo) mar jo kavet is lehet kapni, pl. Cellini, Sati.
Érdekes, nekem pont a Kenya Fancy a kedvencem (a párom a Guatemalát szereti).
Egyszer Mexikóból hoztam frissen pörkölt kávét, jó sokat, mivel ajándéknak szántam. Még életemben nem ittam olyan bűn rossz kávét, pedig "kívülről" elég jól nézett ki. :)
Nos lehet megkövezni, miegymás.. Reggelemet a Semiramis-ban kezdtem, és lenyeltem kedvesemmel 1-1 Jamaica Blue Mountain-t (800HUF/csésze). Kellemes, játékos, de ~ 3-4*esen túlvan árazva. ~ : (( Ezt a nézetet a KVzót fenntartó emberke is vallotta.
Még pénteken bementünk, de sajna a pörkölő már bezárt, igy nem tudtuk megkóstolni. Addig is kóstoltam egy Kenya-Francia-t, és egy Mexikóit. Nem értem, miért ezt a Kenya-t ajánlják kóstoláshoza Blue mellé, talán épp a savanyusága miatt. Életem talán 1ik legsavanykásabb KVja volt. ~: ( Mexikói viszont még mindig finom. Ma megkóstoltam a KVzót üzemeltető ember ajánlását is, egy India-t. Hmm, igazi erős, de nem savanyu KV. Lehet rákóstolok egy India+Mexiko 1:1-es vagy 1:2-es keverékére. ~ : )
S ha már daráló... Hétvégén rábukkantam erre (azaz lehet erre, mert arra az volt irva DBM8E, viszont csontra igy nézett ki):
Én mint új fiú talán még nem vagyok annyira megfertőzve, ezért elmondom, hogy új masinámból alapon, még nem hozzávaló kávéból is sokkal jobb lé jön le, mint amít bármikor itthon eddíg csináltam.
A késes darálómon áthajtottam az intermezzo KV-t aminek egyértelműen meg lett az eredménye, valószínüleg túl finom lett, mert ha nagyon megtömöm, szinte ki se akar jönni.
Appropó: az normális, hogy kifolyatás közben visszahül a főző és elalszik az OK fény?
Természetesen lehet cappuccinót csinálni a Gaggiákkal -- csak nincs automatizálva, külön kis acél tejeskannát kell az oldalsó gőzölőcső alá tartani és így tovább, ahogy a profik is csinálják egy kávézóban. Az igaz, h. elég trükkös dolog, gyakorlást igényel.
Valószínűleg a "nagynyomású körben" lehet a bibi, mert csak kávéfőzéskor jelentkezik a hiba. Barkácsoló kedvűek otthon is szétszedhetik a cuccost - de nem mindenki ilyen, és az alkatrészkérdés akkor sem eccerű (régebben találkoztam olyan szervizzel, ahol NEM adtak el alkatrészt...Nem kvffőzőről, hanem vasalóról volt szó - oszt sikerült máshonnan beszerezni az ominózus mütyürkét :-))) )
Hyrrockin: nem lehet, hogy valami szemmel alig látható repedés van a csepptálcán, és abból csöpög ki a főzéskor esetleg odajutó víz?