A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát, én a gundelben ittam egy IO-t, kispohár vízzel, s mellé valami frenetikus belga bonbon járt. Szerencsémre nem én fizettem ~ : )
Koffeinmentes KV... nem teljesen az, mint ahogy az alkoholmentes sör sem teljesen alkoholmentes. Minimális koffeintartalma van.
És akkor a neten amit találtam:
""Hogyan készül a koffeinmentes kávé? A kávé alapvetően aktív kiegészítő koffeint tartalmaz. A termesztett kávé termőhelytől és fajtától függően 0,8 – 2,5 % koffeint tartalmaz. A koffeinmentes kávé sem teljesen koffein mentes. Az Európai közösség országaiban a pörkölt koffeinmentes kávé 0,1%, Magyarországon 0,08% koffein maradékot tartalmazhat.
A kávé koffeinmentesítéséhez az élénkítő hatású kiegészítőket ki kell vonni a kávébab szemekből. Mivel a kávé ízanyaga főként a pörkölés során alakul ki, a koffeint a zöld kávé szemekből kell kivonni. Erre különféle módszerek léteznek, amelyek közül a víz /szén (H2O/C) és a diklórmetán (közismertebb nevén: DCM) módszerek a legismertebbek. A modern koffeinmentesítő módszerek nem befolyásolják a kávé ízét és illatát. A jó koffeinmentes kávénak ezért majdnem ugyanolyan íze van, mint a koffeint tartalmazó kávénak.
Víz –szén módszer Ezzel az eljárással a vizet (H2O) oldószerként használjuk. A zöld kávészemeket hosszú ideig vízbe áztatjuk, amely során a koffein oldódik a vízben. A koffein kioldására használt vizet ezután aktív szén szűrőn bocsátjuk keresztül, amely adszorbálja a koffeint. A koffeinmentes kávé szemeket meleg levegővel megszárítjuk, majd hideg levegővel lehűtjük. A vizet újra felhasználhatjuk a koffeinmentesítési eljárásban.
Diklórmetán módszer A diklórmetán módszer (közismertebb nevén: DCM) során diklórmetánt használunk oldószerként. Ez a módszer a vendéglátásban került kifejlesztésre. A zöld kávészemeket vízzel nedvesítjük meg, hogy felületük porózus legyen, majd 30 percig oldószerben áztatjuk. Ezt számos alkalommal megismételjük. Miután a koffein kioldódott, a kávészemeket kivesszük az oldószerből. Ezután a szemeket egy ideig gőzöljük, hogy minden maradék oldószert eltávolítsunk. Ezután a kávé szemeket meleg levegővel megszárítjuk, hideg levegővel lehűtjük, majd a szokásos módon pörköljük és őröljük. A diklórmetán ismét felhasználható koffeinmentesítésre. "
Ma voltunk Galyatetőn a "Fogadó a Táncoló Kecskékhez" nevű helyen. Néhány hete már jártunk arra bár kávét nem ittunk, a szomszéd szállodában reggel már olyan sok fekete gépi löttyött ittunk, hogy nem akartuk a szívünket koffein túladagolásba hajszolni. Utólag megtudtuk hogy honnan a névválasztás és azt is, hogy a ház a "Dallmayr Akadémia" címmel is bír. Már régóta szerettem volna megkóstolni a Dallmayr espresso-ját az IO-t, ezért visszatértünk egy ebédre és főleg a kávéra. Az ebéd nem volt rossz, de egy kicsit lefagytam a hangos technózenétől ezért inkább a teraszon kértünk helyet (mire közölte a pincér: azt nem javasolja, mert piszkosak a székek... no comment). Szóval a kávélap nagyon korrekt, még a Dallmayr bemutatkozó anyaga is rendben van. Érkezett az espresso-m egy a megszokottnál magassabb, inkább henger alakúnak mondhaó pohárban. Szép crema, az ideálisnál egy kissé sötétebb árnyalattal. Az ital nekem egy kicsit sprődnek tűnt, erős, kemény, harsány és ehhez képest sokkal rövidebb utóízzel mint amire számított az ember. Parádsasvárnál már nem volt meg... A pohár alján elég durva zacc, de nem sok. Nem volt rossz, bár jobbat is ittam már. Ja, és nem kaptunk hozzá vizet kis pohárban, pedig a reklámanyag büszkén hírdette, hogy az IO-t mindig egy kis pohár hideg vízzel szolgálják fel ("tűz és víz találkozása", ja....).
Lenne néhány kérdésem a kávészakértőkhöz a koffeinmentes kávékkal kapcsolatban. 1. Milyen eljárással szedik ki a kávéból a koffeint? 2. Vagy ezek speciális kávéfajták? 3. Ezek tutira 0% koffeint tartalmaznak? 4. Azzal hogy nincs koffein a kávéban más fontos anyag nem tűnik el?
Én a barna Excelsiort a Corában 499 Ft-ért vettem. Sokkal jobban ízlik, mint a kék. Véleményem szerint az örlése is finomabb a kéknél. Mogyoróra emlékeztet engem az utóíze.
ez nem fenyeget. Exkollega kedvesének a melóhelyére kell. Itt meg nem főzök KV-t. Nincs mivel (van, de 4baros...). A Büfében meg van egy jó gép, egy jó daráló, s telenyomják sárga Tschibo-val, s finoman szólva is amit lefőznek vele, minden csak nem KV ~: (((
Tegnap kaptan a hírt, hogy a SGL új podos szerkezetet dobott a piacra, PRIMA BAR néven. A szisztema ua. csak külsejében más. Sajnos képet nem tudok feltenni, mert pdf ben kaptam az infót és nem tudom kivenni a fotót. Az ára 400,- € körűl lesz. Keressetek rá, valahol biztos látható.
Az Acasco Arc (85 E körül) nekem is eszembe jutott, gusztusos kis gép -- tényleg elég kicsi, de masszív fémalkatrészekkel, szóval nem föltétlenül hülyeség, h. a Szamila ezt ajánlja kis irodákba, podos gépnek. De azért ezt otthonra nyugodtabban ajánlanám. (Darált kávéval az Acascók a legkényesebb ínyenc igényeknek is megfelelnek, ha a CG-nek hinni lehet. Mindenesetre az Ázsiában egyeztetés után ki lehet próbálni, finom Musetti KVval.) A tejes italok készítését viszont nem könnyíti meg, ami pedig irodában fontos szempont lehet, csak a zord "gőzölőcső alá tartod az edényt" módszer van. Ahhoz pedig ügyesség kell, gyakorlat és türelem. (A 2 bojleres változat, amivel bármikor lehet gőzölni, már kilóg az itt említett keretből.) Ennek SZVSZ rossz vége lenne, vagy egyesek instant cappuccinóport (brrr...) tartanának a gép mellett és csak vízmelegítőnek használnák, vagy _MrB_ hamarosan az irodai barista pozíciójában találná magát és mindenki őt nyaggatná tejhabért...
A Szamila gépei nem rosszak - bár a kategóriába leginkább az "Arc" nevű modell fér bele -, s nem utolsó sorban az SGL PodStar jöhet szóba, az pedig itt található meg itthon - mondjuk, utóbbi gépet gyakorlatból ismerem, kemény használat mellett, problémamentesen üzemel kb. 1 éve.
Hármat. Reggeli után, ebéd után, és egyet délután 5 óra körül. Esetleg 7 órakor egy koffeinmentes Manuelt (amiben azért van 0.1 %. koffein). Minthogy többnyire az alcsonykoffein tartalmú Illyt iszom, néha eggyel többet is elfogyasztok a fentinél. Mostanában Molinari Fivestart főzök, az kicsit erősebbnek tűnik az Illynél, abból tényleg elég naponta három.
Ekkora keretből biztosan POD-os bringát vennék, s azt etetném rendes "üzemanyaggal". Kevesebb meghibásodási lehetőség, a végtelenségig egyszerű működés, nincs, amit elrontsanak a kevéssé hozzáértő júzerek. 80-90 E Ft-ért már igen jó POD-os masinák vannak, max. vesznek hozzá Brita kancsót és szűrt vízzel itatják.
Az tkp. nem is olyan kevés kávé. A Magic Cappuccino inkább alkalmi pod-használóknak való, a dedikált podos gépek típusait/árait illetően mások itt sokkal jobban képben vannak nálam.
Darálós automatákat persze szintén nem ismerek személyesen, csak másodkézből -- mindenesetre a CG-n elég jókat írnak a Magnifica sorozatról, lásd http://coffeegeek.com/reviews/consumer/delonghimagnifica. Itt van egy közülük, ami belefér a keretetekbe: http://xyz.hu/webshop.php?action=reszletes&termek=eam3000b
Nem mindegy, hány embert kellene kiszolgálnia és mennyire lehet a folyamat macerás? Teljesen automata és új gépből ebbe a keretbe nem sok fér be, a Saeco Vienna vagy a DeLonghi Magnifica legegyszerűbb változatai. (Ezek az itt is kapható jó márkák és a Spidem, Jura, még 1-2.) A legegyszerűbb változat egyébként nem föltétlenül rosszabb a drágábbaknál -- tipikusan műanyagházas fém helyett és LED-ekkel kommunikál kijelző helyett, de egyébként a belső ugyanaz.
Ha külön gépről + darálóról is lehet szó, vagy a darálás mellőzhető és pod-okból készült KV is megfelel, akkor azzal nagyon megnő a választék is, a várható élettartam is. (Pl. 70 körül a Saeco Magic Cappuccino már többeknek jól bevált itt.)
Köszi! Ha jól értelmezem szavaidat ezek szerint nem ajánlod ezt a tipust. Tudnál esetleg egy két tipus tippet adni? A megbizható müködés az elsődleges szempont, és max 100 e amiben gondolkodom.
Ez a Bomann nagyon hasonlít arra a Clatronicsra, amivel a kedvenc pékem boldog volt 3/4 évig (mert olcsón megkapta és automatához képest jó kávét adott tényleg) és amit azóta átkoz (az új Saeco mögül), mert beszüntette a munkát és garanciális létére sem tudják megjavítani... Akár azonosak is lehetnek a burkolat alatt.
Szóval egy fullautomata presszógép nagyon bonyolult szerkezet, sok mozgó alkatrésszel. Nem szabad belőle gagyimárkát venni, még olcsón sem. (Még a márkásaknak sem hosszú az élettartama, pedig azok már igazán rettentő drágák tudnak lenni.)
Azért mert szeretem ezt a fajta kávét még nem jelenti azt, hogy marketinges vagyok..Egyébként utánanéztem pár dolognak, mivel érdekel. A korábbi hozzászólásokból számomra az derült ki, h ez egy közös fórum, ahol bárki leírhatja esetleg akár a megfigyeléseit, és h ti is megosztjátok egymással saját tapasztalataitokat, gondoltam én is...de ha ennyire szeretnéd kisajátítani magadnak a topicot, akkor egészségedre.....
Gőzöm sincs hogy mitől van ez a nagy különbség, az biztos hogy a szarvasi jóval nehezebb és az kotyog főzésnél.... és a szűrője is kisebb (a szarvasinak).... meg egy kicsivel több víz fér bele...
A kétszemélyes Brikkába kb. 80ml víz megy és ha színültig rakom a szűrőjét kávéval, akkor 14g körül van. És nem szabad "tamperolni".
Igen, szemmel is látszik, h. más a buborék-nagyság, nem olyan egyenletes, mint a valódi cremában...
Szarvasi kotyogón tényleg a Kotyogó nevű modellt érted? (Ugye, ez már köznévvé vált és néha más hasonlókat is így neveznek.) Abban is van túlnyomást előidéző szelep, akkor mégis mi lehet a nagy minőségkülönbség magyarázata két ilyen, alapvetően egyszerű szerkezetnél?