Keresés

Részletes keresés

portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41424
De a 22 ezer várakozás nélkül akár már hétfőn is átvhető. Nem kell USA-ra várni BP is kapható!
Előzmény: jobog (41422)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41423
Dobd ki nyugodtan, csak mond meg hova dobtad ! :))
Előzmény: zeg4 (41412)
jobog Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41422

 

Amennyire nézegettem az USA-ból a legolcsóbb a PID az aubertől. Valóóban úgy 22 rongy körül jön ki postával, vámmal mindennel. Az jó ár érte.

 

peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41421
Resu, neked csavar alá szorítható érzékelőd van ugye? Hova tetted? Nincs képed róla?
Előzmény: Vén Resu (41406)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41420
Én meg egy garanciális gépet nem akartam szétbarmolni, és nyilván nem is raknám bele ezt a hatalmas PID-et. Időm mostanában semennyi, de ha nyugdíjas leszek én is belevágom.
Előzmény: Vén Resu (41414)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41419

Egyébként a citromsav hidegen nem oldja fel a vízkövet.

 

Egyszer próbakép a vízforraló kancsót áztattam 20%-s oldatban 12-14 órát de semmi erdménye nem volt. Forráspont közelében meg szemmel láthatóan dolgozik a citromsav és ha nem túl vastag a réteg, 1 perc és feloldotta.

 

Eddig citromsavaztam a gépet és minden esetben a vízforraló kancsóba öntöttem a kijövő vized egészen addig amikor már láthatóan marni nem kezdte a kancsó vízköves fűtőbetétjét.

 

Ezentúl majd a borkősavval is hasonlóképpen fogom csinálni.

Előzmény: andrew7 (41415)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41418

Alukioldódás mint ahogy azt irtad nincs!

 

Csak citromsavas vízkőtelenítéskor tapasztaltam alus gépeknél az alu kioldódását, szürkés színü víz formájában. Csak a Gaggia-t bontottam meg és mehanikusan távolítottam el a már meglazított réteget. Szűrkés víz egyből megszünt.

Azóta brittás vagy előforralt vízet használok és azóta nincs még vízkő.

Előzmény: andrew7 (41415)
blaze73 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41417
szepen van beepitve, nem ronditotta el a holgyet :)
Előzmény: Vén Resu (41406)
SiD- Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41416

és a QM ;)

Előzmény: peppino (41413)
andrew7 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41415
Nem veszem kötekedésnek, természetes kérdések, logikusak, mielőtt Gaggiát választottam, magam is vívódtam velük.
Igen, riasztott az alubojler.
Kétszeresen is :
1. az állítólagos korrozió (a hírhedt "elektrolitikus korrózió", amiről először a kávéológia honlapján olvastam) másrészt
2. az állítólag kioldódó és a szervezetre káros/toxikus alumínium miatt...
Tehát ezért kénytelen voltam beleásni magam a témába, meglehetzősen erős motivációval.

Válaszok:
1. Korrózió.
Az elektrolitikus korrózió nem igazolható, borzasztó mostoha körülmények között használt 10-15 éves Gaggiák bojlerjeit néztem meg a Gaggia-szervízben, és a masszív vízkövesedésen túl nem volt korrózió. Néhány esetben előfordult a bojler aljának kráteresedése, de abban viszont kevesebb vízkő volt, feltételezhető, hogy a vízkőoldó szert nem oldották fel rendesen. Nagy hiba, ha a víztartályba csak úgy belezúdítják a vízkőoldó szert (por) és fel sem oldják rendesen. Így az oldatban szemcsék vannak, ezek bekerülnek a felforrósított bojlerbe és nyilván szétmarják... Gaggia bojlert soha nem szabad vízkőmentesítővel forralni!!! Sajnos ezt nagyon kevés helyen írják le.

A citromsav is túl erős a Gaggia bojlerhez, ami jó, ami megfelelő és minden gond nélkül, minden negatív következmény nélkül használható az a borkősav (tartaric acid) 20%-os oldata, azaz 30 g borkősav 1500 g (magyarul 1,5 liter) vízben feloldva.
Nagyon erős, drasztikus vízkövesedés esetén (ahol már dugulás is van), ott szulfonsavat kell használni, ez a Durgol nevű svájci vízkőmenetesítő hatóanyaga, csak abban még van korrozióellenes segédanyag is, kifejezetten alubojleres gépekhez ajánlák. Ha rákeresel itt a Durgol Swiss Espresso vagy Durgol -ra, akkor sok infót kapcs, laborkísérletekben is elemeztem a szer hatását, ha jól emlékszem dokumentáltam is.
Durgol-ról részltesebben itt:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=82479552&t=9014122
DE: a Gaggia gyártója egyértelműen borkősavat ajánl a vízkőmentesítéshez, a borkősav 20%-os oldatát. nyilván nem véletlenül dötöttek így a Gaggia mérnökei.

Az alumínium bojler nem időtálló?
Ha megnézed akár csak SiD-nél, hogy hány alubojleres TurMix gép fordult elő, akkor meglepődsz az "eredményeken"... Mindegyik régi típusú TurMix alu thermoblokkos (színtiszta alumínium, nem QM belső rézcsöves!) és évtizedek óta főzi a kávét, húzza az igát a konyhában...
Ha netán mégis valamilyen okból kifolyólag korrodálódna egy Gaggia kazán, 5 perc alatt ki lehet cserélni, bárki megvásárolhatja 15-20 € körül kapható!!! Nekem is van pótkazánom, kaptam ajándéka egy vadiújat:-))


2. Alumínium kioldódása:
ezzel is sokat foglalkoztam, és nem csak én. Ha rákeresel, erről is rengetegszer volt szó itt, jómagam is sokat írtam ezzel a témával kapcsolatosan.
Nagyon sok élelmiszerbiológiai mérés és laborteszt született az aluminiumtartlamú edények használatával kapcsolatosan. Többek között a SiD által is nagyon kedvelt teljesen alumínium thermoblokkos TurMix volt a legtöbbet vizsgált kísérleti alany...
Ami a lényeg, hogy a presszógéppel készített kávé Al-tartalma KEVESEBB (szinte alig, vagy nem is mérhető), mint az azzal készített csapvíz alapjában meglévő aluminium-tartalma.
Ennek oka az, hogy a kávépogácsa szűrőként működik. Többen vizsgálták ezt (1991-ben, majd 1995-ben is), később szándékosan emelt nehézfém-tartalmú vízzel készítették a kávét, és az eredmény szintén ezt igazolta: a kávépogácsa egyfajta biológiai szűrőként is működik!

Tehát: ha van, lenne is Al-kioldódás a thermoblokkban vagy boilerban, az nem lépi át az eü.-i határértéket, de a csészében gyakorlatilag már nincs alumínium!!!
Tehát a csapvíz, amellyel főzzük a kávét, minden esetben több alumíniumot tartalmaz, mint a kész kávé a csészében!
Jó kérdés, hogy "önmagában" mégis mekkora az Al-kioldódás egy bojlerből vagy thermoblokkból. Nos, ha áll benne a víz, akkor egy fűtési ciklus után rendszeresen 1,1-1,7 mg/l az Al-tartalom, DE ha nem áll benne a víz, hanem csak átfut rajta (gyakorlatilag a csészemelegítés és karmelegítés miatt ez a valós helyzet), a víz Al-tartalma nem emelkedik, ugyanannyi marad, mint a használt csapvíz Al-tartlma.
Még egy érdekes dolog: a tea (fekete tea) önmagában is rengeteg Al-ot tatalmaz, maga a (termesztett, "természetes") tea növény, tealevél ugyanis felhalmozza a levelekben a földből kioldott Al-ot: tehát ha fekete teával/teát "főzünk", akkor már forrázás esetén is nagydózisú Al-ot veszünk magunkhoz akkor is, ha porcelán vagy "jénai"-edényben készítjük a teát. De érdekes módon azt senki nem állítja, hogy fekete-tea ivás miatt kapott volna valaha is valaki Alzheimer kórt, pedig...!
Akit érdekel, olvassa el az egyik "referencia"-vizsgálatot, tkp. ezeket a laborkísérleteket ismételte meg a kollégám is: Contribution of aluminium from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminium intake http://www.springerlink.com/content/x7711324350576m0/

Erről a témáról részletesebben korábban itt:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=81103361&t=9014122 és http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=81341106&t=9014122
Előzmény: peppino (41398)
Vén Resu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41414
Nem az én érdemem, kollégám segített a beépítésben. Én semmiképpen nem akartam mellégányolni egy dobozba.
Előzmény: portafi (41411)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41413
Nem ilyen egyszerű, a Turmix alapvetően jó kávét főzött a végén, amikor megszereztem a sima szűrőt, tampert jó kávékat, és a mai napig imádom. Egyik megvan most is "bezsírozva". El kell fogadni, hogy egy ilyen thermoblokkos gép jó espressót csinál, de sosem lesz Silvia-szintű. Arra ott a Sunbeam.
Előzmény: paljoc (41405)
zeg4 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41412
Akkor megtartom:-).
Előzmény: monyesz (41407)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41411

Egész picurka! A zöld nem látszik eléggé, az gondolom a pillanatnyi értéket mutatja?

 

Szépen van beépítve

Előzmény: Vén Resu (41406)
Vén Resu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41410
A sok víz eredményez jó hőtehetetlenséget, hasonlítsd csak össze a fajhőjüket! :)
Előzmény: monyesz (41407)
Vén Resu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41409
Enyémben is tizes van.
Előzmény: portafi (41408)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41408

Köszönöm!

10 Amperost vettem, elég lesz a teljesítménye?

Előzmény: Vén Resu (41406)
monyesz Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41407
SiD szerint is igen jó, a nagy alutömb jó hötehetetlenséget eredményez.
Előzmény: zeg4 (41383)
Vén Resu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41406
Előzmény: portafi (41353)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41405

Még azt megkérdezhetném, hogy 10-es skálán? És hogy mi a tíz?

De nem kérdezem, ha nem úgy értelmezem, hogy a Silvia klasszisokkal jobb kávét gyárt alapból, mint amit a Turmix csúcsformában!

Előzmény: paljoc (41403)
Vén Resu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41404

Másrészt a víz "előfűtését" ennél kicsivel komolyabb módon képzeltem el, mondjuk ha az a cső ahol bemegy a víz kétszer körültekeredne a főzőfejben-bojlerben amolyan csigavonal szerűen. (Nyilván az meg más jellegű gondokat jelentene a fej hűtésével.)

 

Ezt az "előfűtés" dolgot nyugodtan felejtsd el, mert ez nem az, másrészt az ilyen "rátekerek egy pár menetet a bojlerre" megoldást az olyan csinál akinek elment az esze. Ahogy írtad is, nyilvánvalóan a fejtől, vagy ha a bojler köré tekered, akkor onnan vonja el a hőt, tehát azon kívül hogy virtuálisan néhány milliliterrel megnövelted a bojler kapacitását, semmit sem jelent.

Előzmény: jobog (41374)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41403
:-))) Thanks!
Előzmény: peppino (41401)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41402

1

 

2

 

3

peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41401

Turmix - 5 pont

Silvia - 9,10 pont

Előzmény: paljoc (41397)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41400
Az alubojlerrel nincsenek gondok, az valami téves info. Ezt Andrew már többször leírta, ne idegesítsd vele, mert jön egy újabb regény! :-)))))
Előzmény: peppino (41398)
portafi Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41399
köszi a választ.
Előzmény: paljoc (41397)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41398

Andrew, tényleg nem kötekedésképpen, tiszteletben tartom a választásod, és elismerem a Classic-ot, de...


Nem riasztott egyáltalán az alubojler? És hogy azzal van a legtöbb hiba 2-3 év után? Mondjuk amennyit te pucerálod... :-)))

Előzmény: andrew7 (41393)
paljoc Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41397
Ha válaszolsz a 41176-ra elárulom! :-)
Előzmény: peppino (41388)
peppino Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41396

De bizony, kis lapos Neodímium mágnesek. Az SSR az előlap mögött van, a főzőfej alatti részen. Van gyárilag egy üres tőcsavar ott, meg fúrni kell egy másikat. Hűtőborda nem kell, elég ha a kasznira teszed.

Előzmény: portafi (41390)
blaze73 Creative Commons License 2009.01.09 0 0 41395
haha kiraly :)
oke.

akkor elmegyek majd es megmutatod, betanitasz nekem nem megy :(
tejet/kavet viszek majd :)

ha minden igaz holnap mar nalam lesz a Classic szoval majd referalok neked EVO/Classic ugyben :)
Előzmény: paljoc (41387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!