A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én meg egy garanciális gépet nem akartam szétbarmolni, és nyilván nem is raknám bele ezt a hatalmas PID-et. Időm mostanában semennyi, de ha nyugdíjas leszek én is belevágom.
Egyébként a citromsav hidegen nem oldja fel a vízkövet.
Egyszer próbakép a vízforraló kancsót áztattam 20%-s oldatban 12-14 órát de semmi erdménye nem volt. Forráspont közelében meg szemmel láthatóan dolgozik a citromsav és ha nem túl vastag a réteg, 1 perc és feloldotta.
Eddig citromsavaztam a gépet és minden esetben a vízforraló kancsóba öntöttem a kijövő vized egészen addig amikor már láthatóan marni nem kezdte a kancsó vízköves fűtőbetétjét.
Ezentúl majd a borkősavval is hasonlóképpen fogom csinálni.
Csak citromsavas vízkőtelenítéskor tapasztaltam alus gépeknél az alu kioldódását, szürkés színü víz formájában. Csak a Gaggia-t bontottam meg és mehanikusan távolítottam el a már meglazított réteget. Szűrkés víz egyből megszünt.
Azóta brittás vagy előforralt vízet használok és azóta nincs még vízkő.
Nem veszem kötekedésnek, természetes kérdések, logikusak, mielőtt Gaggiát választottam, magam is vívódtam velük. Igen, riasztott az alubojler. Kétszeresen is : 1. az állítólagos korrozió (a hírhedt "elektrolitikus korrózió", amiről először a kávéológia honlapján olvastam) másrészt 2. az állítólag kioldódó és a szervezetre káros/toxikus alumínium miatt... Tehát ezért kénytelen voltam beleásni magam a témába, meglehetzősen erős motivációval.
Válaszok: 1. Korrózió. Az elektrolitikus korrózió nem igazolható, borzasztó mostoha körülmények között használt 10-15 éves Gaggiák bojlerjeit néztem meg a Gaggia-szervízben, és a masszív vízkövesedésen túl nem volt korrózió. Néhány esetben előfordult a bojler aljának kráteresedése, de abban viszont kevesebb vízkő volt, feltételezhető, hogy a vízkőoldó szert nem oldották fel rendesen. Nagy hiba, ha a víztartályba csak úgy belezúdítják a vízkőoldó szert (por) és fel sem oldják rendesen. Így az oldatban szemcsék vannak, ezek bekerülnek a felforrósított bojlerbe és nyilván szétmarják... Gaggia bojlert soha nem szabad vízkőmentesítővel forralni!!! Sajnos ezt nagyon kevés helyen írják le.
A citromsav is túl erős a Gaggia bojlerhez, ami jó, ami megfelelő és minden gond nélkül, minden negatív következmény nélkül használható az a borkősav (tartaric acid) 20%-os oldata, azaz 30 g borkősav 1500 g (magyarul 1,5 liter) vízben feloldva. Nagyon erős, drasztikus vízkövesedés esetén (ahol már dugulás is van), ott szulfonsavat kell használni, ez a Durgol nevű svájci vízkőmenetesítő hatóanyaga, csak abban még van korrozióellenes segédanyag is, kifejezetten alubojleres gépekhez ajánlák. Ha rákeresel itt a Durgol Swiss Espresso vagy Durgol -ra, akkor sok infót kapcs, laborkísérletekben is elemeztem a szer hatását, ha jól emlékszem dokumentáltam is. Durgol-ról részltesebben itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=82479552&t=9014122 DE: a Gaggia gyártója egyértelműen borkősavat ajánl a vízkőmentesítéshez, a borkősav 20%-os oldatát. nyilván nem véletlenül dötöttek így a Gaggia mérnökei.
Az alumínium bojler nem időtálló? Ha megnézed akár csak SiD-nél, hogy hány alubojleres TurMix gép fordult elő, akkor meglepődsz az "eredményeken"... Mindegyik régi típusú TurMix alu thermoblokkos (színtiszta alumínium, nem QM belső rézcsöves!) és évtizedek óta főzi a kávét, húzza az igát a konyhában... Ha netán mégis valamilyen okból kifolyólag korrodálódna egy Gaggia kazán, 5 perc alatt ki lehet cserélni, bárki megvásárolhatja 15-20 € körül kapható!!! Nekem is van pótkazánom, kaptam ajándéka egy vadiújat:-))
2. Alumínium kioldódása: ezzel is sokat foglalkoztam, és nem csak én. Ha rákeresel, erről is rengetegszer volt szó itt, jómagam is sokat írtam ezzel a témával kapcsolatosan. Nagyon sok élelmiszerbiológiai mérés és laborteszt született az aluminiumtartlamú edények használatával kapcsolatosan. Többek között a SiD által is nagyon kedvelt teljesen alumínium thermoblokkos TurMix volt a legtöbbet vizsgált kísérleti alany... Ami a lényeg, hogy a presszógéppel készített kávé Al-tartalma KEVESEBB (szinte alig, vagy nem is mérhető), mint az azzal készített csapvíz alapjában meglévő aluminium-tartalma. Ennek oka az, hogy a kávépogácsa szűrőként működik. Többen vizsgálták ezt (1991-ben, majd 1995-ben is), később szándékosan emelt nehézfém-tartalmú vízzel készítették a kávét, és az eredmény szintén ezt igazolta: a kávépogácsa egyfajta biológiai szűrőként is működik!
Tehát: ha van, lenne is Al-kioldódás a thermoblokkban vagy boilerban, az nem lépi át az eü.-i határértéket, de a csészében gyakorlatilag már nincs alumínium!!! Tehát a csapvíz, amellyel főzzük a kávét, minden esetben több alumíniumot tartalmaz, mint a kész kávé a csészében! Jó kérdés, hogy "önmagában" mégis mekkora az Al-kioldódás egy bojlerből vagy thermoblokkból. Nos, ha áll benne a víz, akkor egy fűtési ciklus után rendszeresen 1,1-1,7 mg/l az Al-tartalom, DE ha nem áll benne a víz, hanem csak átfut rajta (gyakorlatilag a csészemelegítés és karmelegítés miatt ez a valós helyzet), a víz Al-tartalma nem emelkedik, ugyanannyi marad, mint a használt csapvíz Al-tartlma. Még egy érdekes dolog: a tea (fekete tea) önmagában is rengeteg Al-ot tatalmaz, maga a (termesztett, "természetes") tea növény, tealevél ugyanis felhalmozza a levelekben a földből kioldott Al-ot: tehát ha fekete teával/teát "főzünk", akkor már forrázás esetén is nagydózisú Al-ot veszünk magunkhoz akkor is, ha porcelán vagy "jénai"-edényben készítjük a teát. De érdekes módon azt senki nem állítja, hogy fekete-tea ivás miatt kapott volna valaha is valaki Alzheimer kórt, pedig...! Akit érdekel, olvassa el az egyik "referencia"-vizsgálatot, tkp. ezeket a laborkísérleteket ismételte meg a kollégám is: Contribution of aluminium from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminium intake http://www.springerlink.com/content/x7711324350576m0/
Erről a témáról részletesebben korábban itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=81103361&t=9014122 és http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=81341106&t=9014122
Nem ilyen egyszerű, a Turmix alapvetően jó kávét főzött a végén, amikor megszereztem a sima szűrőt, tampert jó kávékat, és a mai napig imádom. Egyik megvan most is "bezsírozva". El kell fogadni, hogy egy ilyen thermoblokkos gép jó espressót csinál, de sosem lesz Silvia-szintű. Arra ott a Sunbeam.
Másrészt a víz "előfűtését" ennél kicsivel komolyabb módon képzeltem el, mondjuk ha az a cső ahol bemegy a víz kétszer körültekeredne a főzőfejben-bojlerben amolyan csigavonal szerűen. (Nyilván az meg más jellegű gondokat jelentene a fej hűtésével.)
Ezt az "előfűtés" dolgot nyugodtan felejtsd el, mert ez nem az, másrészt az ilyen "rátekerek egy pár menetet a bojlerre" megoldást az olyan csinál akinek elment az esze. Ahogy írtad is, nyilvánvalóan a fejtől, vagy ha a bojler köré tekered, akkor onnan vonja el a hőt, tehát azon kívül hogy virtuálisan néhány milliliterrel megnövelted a bojler kapacitását, semmit sem jelent.
De bizony, kis lapos Neodímium mágnesek. Az SSR az előlap mögött van, a főzőfej alatti részen. Van gyárilag egy üres tőcsavar ott, meg fúrni kell egy másikat. Hűtőborda nem kell, elég ha a kasznira teszed.