Az egyik 8 éve EV-ben ül. A másik meg csak a forgalomban látott olyat. Te is a második kategória vagy.
Szóval te (is) osztod az észt az EV-ről, mert elolvastad az internetet, de közben ülsz a bendízelben és okosnak hiszed magad, közben meg igazából lófaszt sem tapasztaltál semmiről. Akkor ki a balfasz ?
Már hogy a fenébe ne tenné. Az emberek napi rutinja (pár kivételt leszámítva) megegyezik, mindenki számára ugyanakkor nyit/zár az iroda, a hivatal, a bolt, az iskola, stb. (Lásd még: reggeli/délutáni dugók, amikor mindenki a munkahelyére megy, vagy jön el onnan.)
Ha nincs elég kapacitás az egész társasháznak, vmi ilyesmi lesz a megoldás:
Ilyen elosztót használok, ha több akksit kell tölteni. Egy töltőt és hat akksit lehet rákötni, és egymás után feltölti őket, hogy ne kelljen cserélgetni. Vagyis lesz egy közös wallbox meg egy elosztó, mindenki amikor hazaér ráköti az autóját, a többit meg intézi a (szekvenciális) elosztó.
Örülök neki, hogy csak 4-5 évente jelensz meg a topicban a ferdítéseiddel, ezt még kibírnánk.
Bár gyanús, hogy valamelyik kitiltott éleseszű másodnickje lehetsz.
Sőt még az is gyanús, hogy a hírhedt rózsaszín egyszarvú egyik nickje lennél. Nagyon ugyanaz az agyatlan fikatempó amit nyomsz. Ő is egy mélyrepülés volt ebben a topicban (is)
Úgy hírlik, hogy tetű lassan halad az engedélyezés, kiépítés, 2-3 év, mire elkészülnek az állomások. Polgárnál állítólag már épül, Füzesabonynál még keresik a helyet.
Amúgy meg ahogy Vépeti mondja: ha biztosra akarsz menni, ott a miskolci SUC, (meg a többi egyéb oszlop mellette), pluszban Gelej-SHELL, Hatvan-MOL, ha nem akarsz kerülni.
Egyébként szerintem semelyik villanyverda nem csinálja meg töltés nélkül a BP-Nyíregyh.-BP menetet töltés nélkül, télen autópályán 130-cal, normálisan használva. 400km felet kb minden km ajándék, bármit is ír ki a műszer. 10-15-20%-ot, 50-60km-re való tartalékot fenntart az ember, hacsak nem tud tutira menni.
Most őszintén, azért mert megnéztél x+1db youtube videót, de a közelében sem vagy annak, hogy bármi tapasztalatod legyen a kérdésben - miért kell kijelenteni dolgokat, amikről fogalmad nincs ?
Szerintem neked nem esett le. Ha 22kW-al töltöd a kocsit, akkor a 3x32A betápod elpárolgott, mert pont annyit bír. Ha ezt egyszerre 5 vagy 10 kocsival csinálod - najó, hagyok neked is egy kis matekot. Akkuból a teljes társasházat ellátni (nem tudom van-e központi fűtés pl) nem triviális.
Amúgy tényleg érdekelne, hogy milyen műszaki tartalmat / mennyiért ajánlottak nektek egy 5 lakásos társasházba. Kiváncsi vagyok mivel számolnak...
Valaki erősködött, hogy a suc mindenre jó, hiszen útközben mindenhol van. Kérdeztem tőle, hogy Budapestről Nyíregyházára melyik suc-on töltene, akkor rájött, hogy vadat mondott, elkezdett kő alatt élőzni, barlangozni, fekete lyukazni, végül tekeregni, hogy ha 110-zel megy pulóverben, akkor tuti visszaérne, de ha mégsem, akkor Miskolcon rátöltene.
Neked...de még mindig vannak hatótáv rettegők és lesznek akkor is ha egy seggel lehet 1000km-t menni, mert ök akkor is 5 perc alatt tankolnak pisilnak és isznak egy Kávét...
És ha nem mész 130-at meg 120-at mert mondjuk mész Nyíregyházára és ott képtelen vagy töltőt találni és feltenni rá, akkor most is megvan a 460, csak mondjuk 110-nél nem mész gyorsabban, meg magadon hagyod a pulóvert és csak 21 fokot állítasz az autóba..
Most is 21 fokra van állítva. :) Tesla 21 fok = VW 23 fok (kábé, érzetre)
Most mi ez a Nyíregyháza mizéria? ABRP-ben beütöttem Bp-Nyíregyháza-Bp útvonalat. Azt dobta hogy jó utat, és visszafelé a Gelej ionityn ne felejts el tölteni 13 percet. Mi ebben a bonyolult? Ez kábé napi rutin.
"és Nem is egetverően nagy összeg már 10-14 millaFt... manapság. --- Megj: immár netto 400-500 eFt/hó a medián (közepes) kereset, adókedvezménytől függően. A két keresős átlag család tehát havi 800-1000 eFt-ból gazdálkodik a panelben..."
Nem én jutottam oda, nem én keresem a kákán is a csomót. Én biztosan megtenném töltés nélkül, ha éppen nincs a célpontban töltési lehetőség, vagy tennék egy kis kerülőt Miskolc felé az oda vagy a vissza úton..na meg eleve arrafelé soha nem jártam és nem is fogok. Az egy fekete lyuk Európában
A helyi adottságok , árak miatt akkor érdemes csak a PV , ha fel is használod amit termel, ezért lehet egy opció az akku. vagy ha az drága 8még nem jött meg az ajánlat) akkor elég egy kisebb PV
Nem esett le, mi? 3x 32 A adott, de annak egy része az adott lakás szükségleteit látja el, ennek a pár kW-nak a hiányát tudja a PV pótolni ha süt a nap, vagy mindig ha van hozzá akku...
> saját PV a tetőre+ akkus tároló, ez esetben simán tölthet mindenki bármikor 22kW-vel
5 lakásos társasház, mondjuk 5 autó (de felteszem inkább 10). Legrosszabb esetben mind csont üres, mondjuk számoljunk 60kWh akkukkal általában. Ez 300kWh (600kWh) kapacitást feltételez az akkutól, illetve iszonyat böszme invertert (110kW / 220kW), hogy tudja az általad támasztott feltételt ("mindenki, bármikor 22kW-al tölthet")
De legyünk jófejek, felezzük az egészet, mert a hálózat is rá tud segíteni meg úgysem egyszerre tölt mindenki vagy nincs csontra merülve a kocsi.
Azt elárulod nekünk hogy erre az ipari méretű tárolóra milyen árat kaptatok ? Vagy csak megint mondtál valami nagyot ?