A touchscreent nem nagyon szoktam piszkálni. Amire menet közben szükségem van az ott van a kormányon vagy a bajuszkapcsolón. A navit meg indulás előtt állítom be.
A touchscreen piszkálása ugyanakkor mindenkinek a figyelmét elvonja, mert oda kell nézni, nem lehet kitapintani semmit. Hacsak nincsenek szemek az ujjbegyeidben.
Én sem értem. Ráadásul a helyet is elpazarolták, szétszórták a kapcsolókat a francba, szép nagy üres felületeket kreálva - ahelyett, hogy csináltak volna pl. egy második wireless töltőt, ami szinte minden kínai autóban alapfelszereltség már.
Nagyon furák azok a légbeömlők, mint valami ipari berendezés a hatvanas évekből. Az olcsó, fényes műanyagból készült középkonzol meg szimplán gagyi. (Hihetetlen, hogy a gyártók a kamufém kályhaezüstről, meg ezekről a fényes ócska szarokról sem bírnak leszokni. Tegyenek be inkább egy festetlen, matt műanyag burkolatot, még az is jobb. Az legalább nem ordítóan olcsó, és nem lesz ujjlenyomatos.)
Nem így van. Sok típusnak nem éri meg a papírmunkája. Pár ezer darabnál biztosan nem. Még a felső luxus kategóriákban is vannak presztizs modellek. Amik magukban deficitesek, szinte a cég reklámjaként hoznak csak hasznot.
Van valakinek elképzelése mekkora anyagi befektetés ez EU-s típusbizonyítvány megszerzése? A tesztek végrehajtása? A szervizhálózat kiképzése, a raktárak létrehozása?
Na ja, hát a barna betétet zárjuk ki a történetből (feketével elviselhetőbb, bár kissé spártai)...
Másrészt mielőtt komolyabban elgondolkodnék az <ENTER> gomb megnyomásáról az utalás programnál, előtte teszt cikkek áttekintése, megtekintés, kárpit tapogatás, tesztvezetés, stb. - s nem biztos, hogy ezeken átmegy. Emellett kicsit alul motororozott 200 Le>Pössz, a súlyához képest, s ez biztosan látszik a gyorsuláson is, a 225/55/18 kerékméretekben is az első szám eléggé alacsony egy terepjáróhoz...
A cégautó kedvezmény csábító... meglátjuk, nem lóverseny, előtte kiülök egy-két Mercit is.
Én szeretek vezetni, messze menni, kényelmes és jó hangszigetelésű autókba, éjjel is, amikor alig van forgalom.
Nem nyomom neki a ZF teszi a dolgát és a torsenes 4x4-is, 140-150 tempót tartok, de azt folyamatosan.
2023 tavaszán megvettem a kocsit, használtan, 10 hónaposan, 10e km futással.
Elmentünk vele nyáron egy nagyobb dél-Balkáni körútra, utaztunk vagy 6000km.
Én mindent megprobáltam ezzel a kocsival, 300e km vezettem a dízelt, de túl sokat kellett vele gépészledni.
Mikor mit csinál és miért? Mikor kell tölteni- de nincs hol, akkor talán 100km alatt az akkut- vagy mégsem, hova kell fúzzam a hidrid rendszer tolókáját.. stb.
A súlya nem érzédőtt, mert megoldották a hátsó futóművet, hogy fordulékony maradjon (motoros torziós rugó és hátsó kerék kormányzás, nagyobb sebességnél leengedte a kocsit)
,de nem mintha egy robotot vezettem volna. Áram nélkül nem volt elég a nyomatáka, pl. hegymenetbe. Pedig volt ott elég hegy is.
Talán a féke se volt elég, ha finomam ráléptem, éreztem, hogy visszatőlt, kicsit várni kellett, hogy fogjon.
Nem volt meg a felling, amikor egy kicsit odaléptem a dízelnek, megindult, váltotta lefele a sebességeket a ZF, aztán leléptem a pedálról és visszaállt D8-ba, tartotta valamennyire a sebességet is, 2000 fordulat felett egy picivel.
Jelenlegi PHEV-m 1.9 tonna, és autópályán 7-7.5 öt fogyaszt (~13km/h átlaggal). A Tuaregednek (ha nem akkutöltésre használod - arra a hálózat való, otthon) kb. 10l-t kellett volna fogyasztania hasonló üzemmódban. A többi vagy a lábadból vagy a nem megfelel használatból adódik (töltés). A PHEV-k öntöltő funkciója nem azért van kitalálva, hogy azzal legyen feltöltve 10-30 kWh-s akkujuk, hanem azért, hogy olyan szinten legyenek töltve, hogy be tudjanak segíteni a gyorsításokba, ha kell. Mindamellett ha mégis feltöltöd vele az akkut, akkor másképpen kell számítani a fogyasztást is. Az távbenzin + távvillany -ból adódik, ami egy ilyen módon abszolvált 100km-re jóval kedvezőbb fogyasztási értéket ad. Sok ember jól, sok rosszul használja PHEV-jét. Egy ismerősöm Volvo PHEV-jét sohasem tölti fel villannyal, pedig napelemrendszere van, s simán ingázhatna full villannyal - éves szinten milliós megtakarítással. s hiába mondom - van akin nem lehet segíteni.