Keresés

Részletes keresés

Durian Mochi Creative Commons License 1 napja 0 1 57342
Előzmény: 681109 (57340)
COOP Creative Commons License 2 napja -1 0 57341

Amióta mi Thaiföldre járunk (2006) Trat azóta puskaporos hordó és nem ajánlott rész... nem gondolom hogy egy pillanatig se hogy ne menjetek. 

Ko Changra is úgy gondolom hogy biztonságos.

Előzmény: 681109 (57333)
681109 Creative Commons License 3 napja 0 0 57340

...és senkitől sem le- vagy rábeszélést várok

csak infót olyantól, aki esetleg arra jár mostanában :)

Előzmény: moonwalkr (57337)
681109 Creative Commons License 3 napja 0 0 57339

ja persze, jan 3

Előzmény: moonwalkr (57338)
moonwalkr Creative Commons License 3 napja 0 0 57338

Gondolom a dec 3. inkább január 3 akart lenni, mert akkor már 2 hete be kéne lenni fizetve és nem is lenne már dilemma:):):)

Előzmény: 681109 (57336)
moonwalkr Creative Commons License 3 napja 0 0 57337

Hát igen.

Ez amolyan igazi, tőről mettszett külügyes marhaság térkép. Láthatóan a teljes Thai-Kambo határvonal mentén húztak egy párhuzamos, x kilométeres sávot és az piros, miközben mindenütt azt írják, hogy vannak gócok, másutt meg nincs semmi. Ez ezen az alapon egyáltalán nem hiteles. 

Sokkal inkább értelmesnek látnám, hogy írsz a busztársaságnak e-mailt, hogy ők a veszély ellenére mennek-e arra, vagy egyáltalán mit gondolnak a "piros sávról". 

Az persze az érem másik oldala, hogy ha mégis odamész és a mindenféle külügynél, meg thai turisztikai hatóságnál ott a "piros sáv" (vagy a figyelmeztetés), hogy veszély van és ér valami, akkor nyilván nem fog senki sem segíteni, biztosító fizetni, meg ilyenek.

Tényleg sem lebeszélni, sem rábeszélni nem akarnálak és nem is foglak, de tényleg azon múlik, hogy a látható "helyzet" miatt bevállalod-e, vagy sem. És itt nem vakmerőségről van szó, inkább arról, hogy amikor a hatóságok ilyen "piros, narancssárga és más színű sávokat" rajzolnak, az mindig rengeteg, már-már értelmetenül sok biztonsági tartalékot tartalmaz. Ergo a legkisebb valószínűséggel lesz baj, de nem nullával.

Csak egy apró adalék: idén februárban úgy voltunk a Karib-tengeren, hogy indulás előtt egy héttel mondta be a német külögy, hogy Martinique, ahová megyünk, veszélyes, ne menjen senki és a német iroda, akin keresztül foglaltunk, mindenáron le akart beszélni. Amúgy mindenki bután nézett, hogy mit beszél a német külügy. És kiderült, hogy előtte októberben volt egy nagyobb tüntetés és a németek óvatosságból még mindig úgy hitték, hogy lehet még parázs a hamu alatt. Szóval semmi nem volt, csak a túlzott aggodalom. Odamentünk, bevállaltuk és semmi nem volt, csak legfeljebb a bájos élmények, amiket kaptunk...

De ha rám hivatkozol, hogy én beszéltelek rá, akkor letagadom:):):)

Előzmény: 681109 (57334)
681109 Creative Commons License 3 napja 0 0 57336

köszi, Phu Quoc megvolt pár éve... és még remélhetőleg meg is lesz

a politikát meg inkább hagyjuk

(voltunk BKK-ban anno egy hétre a pirosak és a sárgák tankos balhéja után, nem is tudom már mikor - 2007 v. 2008 - és tényleg semmit nem lehetett érezni. De a világ nyughatatlan és nem szeretnénk a nyakunkba egy eltévedt drónt)

szóval BKK-ba van a repjegy, a szállásokat meg dec.3-ig kell Chang-on és Kood-on kifizetni

Előzmény: pó_apó (57335)
pó_apó Creative Commons License 3 napja -1 1 57335

Moonwalkr megjegyzésével egyetértve én is megjegyzem, hogyha a pl. a magyar Külügy (bár azok csak az utóbbi évtizedben nem hagynak az út szélén, előtte nem is tudom, hogy mertünk utazni) ajánlásait olvasgatnám, nagyjából kimaradna egész Európa (migráncsok, meg a robbantgatók), a távolabbi helyszínek még inkább, nem is sorolom az okokat, mert még rágondolva is jajistenem. De BP-en maradni sem túl jó, lévén pl. 2006-ban az 56-os megemlékezés kapcsán volt némi rendőri izé, szemkilövős (ezt azóta sem értem: ha a rendőr azt mondja, hogy táguljak hátrafelé oszolva, és ha én oszlok, a megjelölt irányba, ami ugyebár nem felé irányul, akkor legfeljebb a ’eggembe kaphatok egyet, de biztos Mandinert kapott a skuló, hogy félremenve rükvercbe váltott -remélem érthető), amiből ugyan kimaradtam lévén épp máshol voltam, szintén nem ajánlott helyen, ahol egy másik nációbeli turistának ecseteltem BP szépségeit, mire azt mondta, nem lehet, a biztonság okán, mert tank van az utcán. Amivel tele volt a net, fotográfialiag. Most magyarázzam el, hogy egy 56-os kiállított tankot kötött el a Múzeum körúton egy alkalmas akkumlátorral épp rendelkező élelmes hazafi? Amúgy a térképen besárgázott déli thai részek inkább, mert ahol nagy esők voltak, meg áradások, hiába elmúlt, a meglazult hegyoldal miatti földcsuszamlások még jöhetnek… És a sok törmeléket, egyebeket kitakarítani is idő. Neked meg az tanulság, hogy hagyd a fenébe a hülye és láthatóan veszélyes tűzijátékokat, Koh Chang helyett pedig ajánlom a vietnámi Phu Quoc-ot: közvetlen repcsi BKK-ból, és nincs vízum, amúgy se. Meg sokkal olcsóbb.

Előzmény: moonwalkr (57332)
681109 Creative Commons License 3 napja 0 0 57334

Chang és Koh Kood ugyan csak "narancs" színű, de a piros részen át kell mennünk

Előzmény: 681109 (57333)
681109 Creative Commons License 3 napja 0 0 57333

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/thailand

BKK-ból mennénk le közúton, és itt van egy térkép, miszerint Trat-nak az a része, amin átkompoznánk piros

Előzmény: moonwalkr (57332)
moonwalkr Creative Commons License 3 napja 0 0 57332

Nehéz belevau ebbe a témába, mert ha azt írod, hogy "ááá, nincs itt semmi látnivaló", akkor tutira ledobják az atomot éppen, amikor ott vagy, de ha azt javaslod, hogy "nehogy odamenj, veszélyes", akkor meg tuti nem történik semmi és Te meg bosszankodsz a FB-on, Instán, meg tudjaördöghol feltett videókon, hogy mások mennyire felhőtlenük érzik magukat.

Én nyomnék egy szavazatot oda, hogy ne törődj vele, csináld az eredeti tervedet és majd nem lesz baj.

Olvasva - és persze nem átélve - az eseményeket én inkább "komolyabb határvillongásoknak" hívnám a dolgot, ahol a militarista barmok (vagy a fukar, kapzsi szerzetek) megpróbálnak egy kis földdarabot átcimkézni, mert akkor az már nem egyik ország, hanem másik (pláne ha ez egy sziget a tengerbe, ami körül sok-sok kilométerrel lehet kibővíteni a halászati területet...). És ezektől mondjuk 50 kilométerre (mint mondjuk Dunaújváros Pesttől) már semmit sem látni, hallani, érezni. A sajtó is szeret tódítani, hogy súlyosnak nézzenek ki a tudósításai (fúúúú...700 EZER(!!!) embert telepítettek ki), aminek sokszor a fele sem igaz (és itt nem arra gondolok, hogy csak 350).

Szóval arra akarok utalni, hogy valszeg Koh Changon és Koodon nem fog semmi baj érni. Persze ez nem zárja ki, hogy mégis. Csak nagyon kicsi a valószínűsége. De annak is kicsi, hogy fejen találjon egy tégla, ami velem is majdnem megtörtént azon a hírhedt 2006 augusztusi tűzijátékon.  Szóval nem nulla.

Ha csak átlagosan bevállalósak vagytok, akkor nem lesz gáz, csináljátok, de ha a komfortzóna határa sokkal közelebb esik, akkor B-terv.

Ja és még egyszer mondom: ez csak egy szavazat és vélemény... 

Előzmény: 681109 (57328)
Durian Mochi Creative Commons License 3 napja 0 0 57331

Pár napja nézem a Flightradart, és azt látom, hogy a gépek egy része (csak a thai gépek?, nem tudom) a Bangkok-Siem Reap közötti járatoknál elkerülik a közös szárazföldi határt, és lent, a tengeren át mennek át.

Most, hogy ezt írom, éppen egy SR-Bangkok közötti AirAsia járat pont Koh Chang magasságában éri el a thai szárazföldet (egy gép pedig éppen úton van a szigetről Bangkokba). Ugyanakkor egy szaudi gép meg a szárazföldi határ felé tart. Nem tudom.

pó_apó Creative Commons License 3 napja 0 1 57330

A háborús helyzethez személyesen nem tudok hozzászólni, amit olvastam mindenfelé, csak a szárazföldi határ van zárva, amúgy mindenhol turisztikailag tök nyugis a helyzet. Ellenben néhány infó: a korábban is írt belépési kártyát nagyon is érdemes 3 nappal korában megcsinálni -rém egyszerű, amúgy-, ha nem, a reptéren hosszú sorokban álltak azok, akiknek nem volt és pár ügyintéző személyesen elkészítette. Nem kapkodtak. Ránézésre lehetett egy óra plusz. Amúgy van jónéhány automata is, mielőtt beállnál a látszólag véget nem érő beléptetési sorba, elkészítheted. Ha előzőleg megvan, a hatalmas tömeg ellenére is a leszállástól (egyszer csőre álltunk, másodszor busz volt) 50 ' alatt a csomagunkat is fel vettük. Szóval, nem drámai. Arra figyeljetek, ha esetleg nem Thaiföld a főcél, csak megálló/kiszálló, visszafelé ne feledkezzetek meg, újra el kell készíteni. Elviekben nem kérik, gépben van nekik, de nem árt, ha nyomtava, vagy telefonon lefényképezve neked is megvan, lehet olyan beléptetési hely, ahol épp nem működik: megmutattam, bólintott.  Végül: a Khao San körzettől egy pár perc egy remek szálló: New Siam Riverside, nem teljesen "new" ugyan, de tökéletes, folyóra néző szobát válasszatok, remek a kilátás (ebben a minőségben arrafelé jó áron), naponta reggeli és egy voucher is, amiért 11-től 21-30-ig ingyen választhatsz 4 fajta normális étel (pl. ananászos édes (bús-szomorú) csirke) között. És ha korábban kicsekkolsz, az elmaradt reggeli helyett sonkás/sajtos/zöldséges szendvicset és pár szelet ananánszt kapsz.Nem is kell kérni... A taxi a Suvarnabhumi reptérre 625 bath, vasárnap 1 óra, hétköznap szerintem másfél max.

Durian Mochi Creative Commons License 4 napja 0 0 57329

Feltételezem, hogy pl. Bkk Charlie hozzá tudna ehhez szólni, de valamiért nem foglalkozik (a Facebook oldalán) az elmúlt napok eseményeivel.

681109 Creative Commons License 4 napja 0 0 57328

sziasztok,

január 23-án végre mennénk Koh Changra és Koh Koodra, erre ott most "háborús helyzet" lett :(

szerintetek meddig érdemes várni vagy engedjük el és menjünk biztosra "B" tervvel? (Krabi, Lanta)

köszi, ha van valakinek "közeli" infója

Durian Mochi Creative Commons License 2025.09.29 0 0 57327

Köszönöm!

Előzmény: bkkcharlie (57325)
pó_apó Creative Commons License 2025.09.29 0 0 57326

Köszi!!

Előzmény: bkkcharlie (57325)
bkkcharlie Creative Commons License 2025.09.28 0 0 57325

Vízummentes belépésnél nem kell semmit se beírni.

Előzmény: Durian Mochi (57324)
Durian Mochi Creative Commons License 2025.09.27 -1 0 57324

Vízumszámhoz mit kell beírni?

Előzmény: bkkcharlie (57323)
bkkcharlie Creative Commons License 2025.09.27 -1 0 57323

TDAC, azaz a thaiföldi érkezési regisztráció ügyében ez a hivatalos oldal: https://tdac.immigration.go.th/

Csak itt szabad kitölteni, ez ingyenes, alul van egy User's Guide link, ott van mögötte némi magyarázat. A lényeg, hogy ingyenes és csak az érkezési előtti három napban lehet csak kitölteni. Korábban nem.

Előzmény: pó_apó (57321)
fornit1 Creative Commons License 2025.09.26 -1 0 57322

Én még nem jártam Thaiföldön azóta, nem töltöttem ki ilyet. Talán ezeken az oldalakon választ lehet kapni különböző felmerülő kérdésekre:

https://tdac.immigration.go.th/manual/en/

https://tdac.immigration.go.th/manual/en/faq.html

Mennyivel jobb volt az a kis papír arrival card, kitöltöttük a repülőgépen vagy a határátkelőnél, és kész.

Előzmény: pó_apó (57321)
pó_apó Creative Commons License 2025.09.26 -1 0 57321

Ezt a TDAC dolgot próbaképpen a neten elsőként megjelenő helyen csináltam végig, kamu adatokkal próbaképpen, aztán a végén kért min. 50 USD-t, vagy többet, így egyből reméltem, hogy csak kamu. Ez a 3 nappal korábbi mit jelent? Lehet több, vagy legfeljebb 3 nappal korábban lehet megküldeni? Itt olvastam a https://tdac.immigration.go.th  helyet, de ott egyből el lehet kezdeni a dolgot, nem találtam részletes bemutatást.

Előzmény: fornit1 (57271)
bkkcharlie Creative Commons License 2025.09.15 -1 1 57320

Siem Reap reptéren is meg tudod csináltatni a kambodzsai vízumot leszállás után, de én általában előre megcsináltatom az e-visa-t, ezzel ugyanis spórolok fél oldalt az útlevelemben, plusz a reptéren és fél-egy órát, mert nem kell sorban állni. Kambodzsába most már kell egy belépéskori online regisztráció, ezt meg lehet csinálni előre, vagy szintén a reptéren. 

Thaiföldi TDAC-t nem kell kinyomtatni, elég elmenteni a telefonon. Legyen minden pontosan kitöltve benne. Amióta bevezették, többször mentem Thaiföldre, tőlem még a QR kódot se kérték, mert útlevélszám alapján rögtön látta a határőr a rendszerben. Viszont ha valakinek hiányos volt, visszaküldték, hogy írjon be mindent, pl. a szállás címét rendesen.

Thaiföldre nem kell vízum majd, kaptok mindkét alkalommal 60 napos pecsétet. Kétszer kell majd a TDAC is természetesen. Ezt amúgy érkezés előtti 3 napban lehet csak kitölteni, korábban nem.

Előzmény: erika.66 (57318)
TLLaci Creative Commons License 2025.09.15 -1 1 57319

Siem Reap-ban le tuddsz szállni vízum nélkül is.A reptéren ki van téve vegy 30 szupermodern táblagép,csak mögé kell tenni az útlevelet,az beszkenneli, csinál rólad képet,és ennyi a vízum,ablaknál fizetsz és már kapod is a pecsétet az útlevélbe.Többit  nem tudom.

Előzmény: erika.66 (57318)
erika.66 Creative Commons License 2025.09.15 -1 0 57318

Sziasztok, ismét szeretnék hozzátok fordulni kérdéseimmel. Ezúttal a kambodzsai vízum után érdeklődnék. Jó pár évvel ezelőtt a Siem Reapbe érkezve lehetett vízumot igényelni, talán ez volt a legegyszerubb forgatókönyv.

Azt szeretném kérdezni, h ez még most is így működik? Tehát elindulunk Magyarból Chiang Maiba és ott töltünk pár napot. Onnan Bangkokon keresztül Siem Reapbe repülünk . És innen lenne a bonyodalom vagyis amivel nem vagyok tisztában. Kambodzsai vízum nélkül tudunk Siem Reapbe repülni ott leszallunk és fényképpel (gondolom ott nem lehet fotót csinaltatni), amit kell vinni tudok vízumot igényelni?

Következő kérdésem az lenne, hogy a TDAC t ki kell nyomtatni? Több verziót olvastam már. Ha Kambodzsabol koh koodra megyünk nem biztos, h lesz lehetőség nyomtatásra. Telefonon a képet is elfogadjak? Itthonról indulva ki tudom nyomtatni az első TDAC-t. 

És még 1 kérdés. 2x lépünk be Thaiföldre, kell külön vízumot igényelni?

Köszönöm szépen válaszotokat. 

erika.66 Creative Commons License 2025.08.26 -1 0 57317

Köszönöm a válaszokat, le is foglaltam a repjegyet Siem Reapbol Bangkokba. Onnan busz és hajó Ko Koodra. 

bkkcharlie Creative Commons License 2025.08.24 -1 0 57316

Thaiföld és Kambodzsa között most is megy a légiforgalom zavartalanul.

Előzmény: TLLaci (57314)
bkkcharlie Creative Commons License 2025.08.24 -1 1 57315

Senki sem tud választ adni erre, józan ész szerint fel kellene nyitni a határokat minél előbb, de ugye azt se gondolta senki korábban, hogy le fogják zárni a szárazföldi határokat, miközben már két hónapja zárva vannak. Viszont Thaiföld és Kambodzsa között a légiforgalom változatlanul megy most is, egy hónapja jártam meg a Bangkok-Siem Reap utat repülővel, semmi rendkívüli nem volt. Végső esetben Siem Reapből tudtok Bangkokba repülni, innen pedig busszal/taxival le Koh Koodra. Nem érdemes Tratba repülni szerintem, jobb Bangkokból taxizni.

Előzmény: erika.66 (57313)
TLLaci Creative Commons License 2025.08.22 -1 0 57314

Hogy megnyitják-e a szárazföldi határokat azt nem tudom,de ott ragadni nem tudsz hisz kerülővel mindenképp vissza tudsz jutni BKK-ba ,hisz Kuala Lumpur,Szingapur,Vietnam...stb felé akkor is lesz légiforgalom,csak az macerás és nyilván drágább.Jnauár 5-8 között mi is pont Chiang Maiban leszünk.

Előzmény: erika.66 (57313)
erika.66 Creative Commons License 2025.08.21 -2 0 57313

Sziasztok. Kicsit hosszabb lesz a gondom , bajom előre is elnézést ezért. Jövő januárban megyünk Thaiföldre es innen 5 éjszaka Kambodzsa. A repjegy megvan, tehát a keret adott. A terv 5 éjszaka Chiang Mai, 5 éjszaka Siem Reap, 4 éjszaka Koh Kood, itt kötött a szállás, majd 3 éjszaka Bangkok. A mostani határzar Thaiföld és Kambodzsa között nem tudom hogy alakul, ezért át kell gondolnom, hogy tudunk Koh Koodra jutni Siem Reapból. Eredetileg busz es komp kombo volt a terv, mert így többet látunk Kambodzsabol és még ami fontos aznap a szigeten tudunk lenni . Lehet biztosabb lenne repcsivel, de akkor nem érjük el aznap a kompot így át kell varialnom a napokat, h hol mennyit töltünk. Akkor így nézne ki csak 4 éjszaka Chiang Mai, 5 éjszaka Siem Reap és 1 éjszaka Trat, mivel, ha repcsivel mennenk, akkor nem érjük el a kompot. Szeretném a véleményeteket kérni, hogy várjak még egy pár hetet, hátha megnyitjak a határokat vagy menjek biztosra es repcsi legyen? A másik, hogy lehet pár hónap múlva ismét határzar lesz és ott ragadunk? Ez valszeg költői kérdés, előre nem lehet tudni. Köszönöm szépen 😊 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!