Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Valamivel sűrűbb a faragasztónál, olyan mint a többi hobbidekor akril matt lakk. Ecsettel pacsmagoltam de bármivel lehet. Photoline.hu boltban vettem de szerintem a legtöbb hobbi dekor boltban kapható.
Igen, helyenként kevés volt a fű illetve foltokban szórtam ezért a faragasztó kilatszik helyenként és megcsillan, amit utálok. Jobban hígított faragasztó pedig nem tartotta meg eléggé a füvet viszont megintcsak fényesre száradt... úgyhogy nekem ez nem jött össze, de beszereztem a pentart decoupage extra matt ragasztó lakkot ami kiváló eredményt hozott. Higitatlanul is jol használható, vékony rétegben is jol tapad ugyanakkor nem köt gyorsan és jó sűrű füvet lehet vele csinálni. Noch tavaszias színeit használtam itt, 2.5 -6mm ig.
Segítsetek! Ebben a szép kis terepasztal videóban látszik egy felválta villogó figyelmeztető jelzés, valszeg a gyalogosoknak a villamosra figyelmeztet. Ezt lehet komplett kapni, vagy házilag készülhetett? https://youtu.be/-yJ6Ubtzrqg?si=6bnkmdjgHOS0XVss&t=317
A következő snitt egy BUSCH 5916 gyalogátkelőhelyet mutat, az megvan. Köszönöm.
A másik topikra reagálva építettem egy hordozható próbapályát, így nincs félreértés mi siklik mi nem.Ebben ugyan emelkedő nincs, de megvalósítható lenne. Nemrég használtam is egy boltban kicsit meglepődtek, de nem volt gond.
Szia, láttam a videódat, és már ott is gondoltam, hogy írnék egy javaslatot, de akkor megteszem itt.
Ezek a különböző távolkeleti webshopos, illetve a klasszik légycsapóból épített fűszórók sajnos nem sokkal jobbak a semminél. Vacak eszközök úgy, ahogy vannak.
Amit Te használsz nem tudom milyen gyártmány, de tippre valamilyen temus, stb cucc lehet.
Én, még a gyáriak közül is csak a magasabb kategóriájút javaslom, minimum 15kV tól. Azokkal már el lehet érni szebb eredményt.
Én magam egy Noch GrassMaster 3.0 Profit (a "profi" itt a magasabb feszültséget jelenti) használtam egészen addig, amíg egy egyszerű 20kV-os ion generátorból - amit amúgy szintén temu, vagy ali, vagy rossebb tudja már milyen oldalról rendeltem - és itthoni lim-lomból építettem magamnak. Az eredmény olyan lett, hogy azóta a Noch -ot már el is adtam, mert egyszer sem használtam azóta, hogy meglett a homemade.
Az egész kütyü építése ~ 5000 ft és egy délutánba került.
Csináltam is róla annó egy rövidke videót, azon felbuzdulva (vagy inkább magam nyugtatására), hogy egyszer valaki az interneten ecsetelte, hogy a fűszóró fölösleges. Hatalmas maflaság :)
Faragasztóban nekem is a sűrű jött be, viszont a háttérhez közel nem működik elég jól a fűszóróm, ezért ott egy második réteget is rögzítek ragasztóspray-vel, kicsit másmilyen füvekből: https://youtu.be/tK6etv5pfXg?si=DPSTjydMF2JmuPSy&t=404 Utána egyáltalán nem látszik az eredeti ragasztó.
Eleinte fele-felében kevertem vízzel, de aztán inkább higítatlanul sima faragasztóval, mert jobban beleragadnak és megfogja fűszálakat. A statikus fűszóró így is könnyedén merőlegesre állítja őket. Viszont nem lehet, hogy kevés füvet szórsz? Nekem azért nem okozott gondot a fényesség, mert olyan sűrű lett a növényzet, hogy nem látszik a terep textúrája, elfedi a növényzet..
Hígítottam de a fűcsomók szélénél sajnos így is fényes körvonal képződik. Megpróbálom még tovább higítani csak akkor meg lehet, hogy már nem tartja meg a fűszálakat.
Szórható műfű leragasztásához Ti milyen ragasztót ajánlotok ami matt színtelenre szárad? Faragasztóval nem mindig jön össze, sajnos sokszor fényes nyomot hagy.
Egyenes váltókkal kevesebb gond van, főleg, hogy most már nem lemez csúcssínekkel gyártják. Az ívesnél meghagyták ezt a nem túl jó (inkább rossz) megoldást. Az íves szívdarabon a PIKO-A és a Peco is szokott hibázni, de meg lehet oldani, csak a sín belső feléből le kell csiszolni egy kicsit olyan 10 mm hosszan a sínkoronának kb. a közepéig. Ugyan a Peco is lemez csúcssínt alkalmaz, de más kialakítású, mint a PIKO-A, sokkal stabilabb.
Én a Peco szigetelt váltóknál tapasztaltam néha zárlatot egyes mozdonyok áthaladásakor a sziv részen. 12 fokos valtokat használtam főleg polarizált szívvel azok tényleg jók.