Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 6216

'76-ban, amikor megnyílt a Budai Skála, a Bercsényi utcai parkolóban, az áruház bejárata mellé

települt egy grillcsirkés kocsi. Ment a bolt, ráadásul, ha vittél 'konzerves üveget', 

grátisz telemérték a tálcára lecsöpögött-felgyülemlett zsírral. Ennek persze elment a híre,

sokan álltak sorba csak ezért, ezt persze rossz szemmel nézte az üzemeltető.

Egy darabig még adták talán 50 Ft/üveg, de egy idő után ezt is beszüntették, nem tudni mi lett

a sorsa a rengeteg zsírnak, akkortájt még nem volt olajbegyűjtés, ráadásul ez nem fáradt olaj volt..

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 6215

Az 'öregek' nyilván emlékeznek még a Pritamin (Vitaprix) édes paradicsompaprika krémre, 

70 g-os kiszerelésben volt, mint az Aranyfácán paradicsompüré. Sajnos már régen eltűnt,

és a Piros Arany sajnos nem az igazi. Legjobb reinkarnációja sztem a LeGusto tubusos változata.

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.21 0 1 6214

Két meggyes-diós és egy túrós van a kemencében. Kell még neki vagy tíz perc. :)

Előzmény: dulci_nea (6212)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.21 0 1 6213

Szeretem a borsos-pirított káposztás dolgokat, pl. a hasét, 

nem ördöngös dolog, vajas leveles tészta kell csak hozzá, talán nekiállok

a közeljövőben.

(a cvekedlit is borsosan + cukrosan szeretem)

 

Előzmény: dulci_nea (6212)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.21 0 0 6212

Ezekről még nagyanyám káposztás rétese jutott eszembe, amit nagyon szerettem. Édes és sós rétesek között volt káposztás is, ami sós-borsos. Amilyen forrón, ropogósan előkerült a sütőből. Szívesen írnék kemencét, de nem volt.

Másik kedvenc rétesem a meggyes-mákos. Volt még krumplis rétes is, ami kicsit édeskés, és tojássárgájával fogta össze a tölteléket. Volt még almás, diós-almás, túrós; ezek kevésbé érdekeltek.

Ahogy ezeket írom, megjelenik előttem a kis kert asztallal, kerekes kút, mellette a pincelejáró. Nem a ház alatt volt a pince, hanem a kertben, zöldséges pince. 

Popenka Creative Commons License 2025.08.21 0 0 6211

Ez a kapusztnyik valóban nem egy kifinomult étel.

Alapból 3 bajom van vele, egyik hogy sima 'kalácsos' kelt tészta, másik hogy édes káposztából van, harmadik hogy egy nagy kupacban van benne a töltelék.

Nyammogós. Nem finom.

 

Ellenben, ha szabad javasolnom, öreg nénének is: létezik valami hasonló, ami teljesen más. :))

A savanyú káposztás dübbencs.

 

Ez krumplis kelt tészta. "Krumplis kőttes". Sok krumpli, liszt amennyit felvesz, de élesztős.

Kinyújtják, szeletelik, rákenik a tölteléket, ami zsírban pirított savanyú káposzta, egyesével tekerik fel, tehát nem egy kupac káposzta, és sütőbe vele. A töltelék fel sem tűnik, csak valami nagyon finom savanyú káposztás krumplis sós sült tésztát kapsz. Akár még tartalmas leves mellé is rá lehet harapni, amihez illik a sav.káp.

Hú, de régen csináltam, ha jön az idei savanyú káposzta, sütők egy adagot.

 

(dübbencs néven kaprosat találtok a neten, hajdúsági étel, az is finom, de Debrecenben mi a savanyú káposztásat csináltuk többször)

 

Előzmény: homerx (6206)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.21 0 0 6210

Csak a pirított káposzta, de annak a szagát sem bírom.

Előzmény: nagypapi51 (6209)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.21 0 0 6209

Alapból a káposzta íz nem jön be, vagy csak ebben a formában?

Se cvekedli, se székely, se töltött?

Előzmény: öreg_néne_b (6207)
homerx Creative Commons License 2025.08.21 0 0 6208

azota se lattam ilyet.

Előzmény: öreg_néne_b (6207)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.20 0 0 6207

Én ma is így tennék. ;)

Előzmény: homerx (6206)
homerx Creative Commons License 2025.08.20 0 0 6206

gyerekkoromban ki nem allhattam a kaposztat. ma mar nagyon szeretem. en a tesztaba kevert verziot ennem szivesebben. bekes megyeben sok szlovak telepules van, igy szarvas is ilyen. ott a napkoziben volt sokszor szlovak eredetu etel. ilyen volt a kapusztnyik is. nagyon nem szerettem, mindig csak a szegelyet ragtam le, ahol meg nem volt toltelek.

Előzmény: nagypapi51 (6205)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.20 0 1 6205

Káposztás lángos nálunk két módon is készült, a tésztába keverve, 

vagy a szögletesre vágott tésztára halmozva, és háromszögre hajtva kisütve.

A hét végén talán készítünk is, persze a sima fokhagymás sem maradhat el :)

Előzmény: dulci_nea (6204)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.20 0 0 6204

Íz emlék. Káposztás lángos, káposztás palacsinta, a tésztába keverve a fűszeresen lesült káposzta, amilyen a káposztástésztára is szokott kerülni. Nagyon szerettem ezeket. Érdemes volt miatta meg is tanulnom. Még 8 éves kor előtt lehettem. Az emlékekhez a környezet megjelenik; az még az első lakás volt, ahol 8 éves koromig laktunk.  

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.18 0 0 6203

Gázt nálunk a 80-as években vezették be, de addig is gáztűzhelyünk volt (palackos), anyámék 59-ben építették a házat. Egész kicsi koromból emlékszem egy ún. teatűzhelyre, ami igazából a konyha fűtését volt hivatott ellátni, de lehetett rajta főzni is egy platnin. Almát szoktunk rajta sütni 😊 Ezt aztán felváltotta egy olajkályha. A gáz bevezetése után az öreg gáztűzhely a zárt verandára került, a sütőjét továbbra is használtuk, mert a remekbeszabott Karancsnak katasztrófa volt a sütője.

 

Nekem már mindig kombi tűzhelyem volt, gáz főzőlappal, elektromos sütővel. Itt a konyhában nincs gáz, indukciós főzőlapom van.

Előzmény: nagypapi51 (6201)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.18 0 1 6202

Apám egyik kedvenc káromkodása a 'nagynénikéd vasporos valagát' volt... :)

Előzmény: beetee (6200)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.18 0 0 6201

Gödöllőn az '50-es években nemhogy gáz, de még vezetékes ivóvíz sem volt minden házban,

a csatornázásról nem is szólva. Viszont volt jó kútvíz.

(Szüleink '46-ban költöztek ki a Rádai utcai összkomfortból, mert a két gyerkőc az óvóhelyen tüdőbeszűrődést(?) kapott, és az orvos jó vidéki levegőt javasolt.)

Előzmény: H_G (6198)
beetee Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6200

100% szén

Előzmény: beetee (6199)
beetee Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6199

összetétel 100 szén. 

azt tudom, hogy az öntvény vasból sokáig tartó hő hatásra kiég az ötvöző szén, de hogy így a felületen keresztül mit ért a rákent grafit, azt nem tudom. x fok fölé kell hevíteni, hogy értelmet nyerjen, (talán vörös izzás közelébe) 

Volt egy barátom, aki játszott ilyenekkel. Késeket meg különféle célra való dolgokat készített fémekből. Magyarázta anno, hogy kell kilágyítani, visszakeményíteni, de már nincs meg pontosan.

Előzmény: nagypapi51 (6195)
H_G Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6198

Ebben más a főváros, a mi konyhánkban (és összes rokonunkéban) gáztűzhely volt nemhogy az én gyerekkoromban, de már a világháború előtt is. A szobában cserépkályha fatüzeléssel és a 60-as években még jégtömbös hűtőszekrényünk volt, nem elektromos, szóval megvoltak a határai a modernségnek :) de a tűzhely az gáz volt. Sőt elektromos kenyérpirtónk is elég hamar lett, 1970-ben szerintem már megvolt. (Évekkel hamarabb, mint a fridzsider.)

 

dulci_nea Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6197

Gyerekkoromban a családban mindenkinél ilyesmi sparheit volt. Pici koromban nem is volt más fűtés, raktuk egész nap. Éjszakára nyitva hagytuk a szoba ajtaját, beengedtük a maradék meleget. 8 éves koromig ez volt. Akkor költöztünk egy nagyobb házba, ahol volt cserépkalyha is. A konyhában ott is ilyen volt. Egy ezüstszínű cső ment körbe a szélén. Nem tudom minek hívják, érintésvédelem. Emlékszem valami ilyen fekete kencére is. A tetején a kis karikákkal lehetett szabályozni a főzéshez a meleget, vagy palacsintasütésnél. Mennyire hűztuk szélére a fazekat, az volt a hőszabályozás. Kenyeret is pirítottunk mi is a tetején. Kacsazsírral szerettem. A sütőbe bedobtunk pár krumplit, héjában sülni. Sós, fehér, fagyasztott szalonnával.. hmm...

Előzmény: nagypapi51 (6193)
Popenka Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6196

Ehhez mit szóltok, amit itt írnak, a termékismertetőben a kép mellett.

https://www.legjobbmunkaruha.hu/spd/KHFP/Kalyhafenypor-30-gr

Nagy az állatkert.

Szerintem veszélyes is így használni.

Előzmény: nagypapi51 (6195)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.17 0 1 6195

 5-6 évesen csak vaspornak hívtuk, ma is hívják így

Előzmény: öreg_néne_b (6194)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.17 0 0 6194

A "vaspor" grafit volt.

Előzmény: nagypapi51 (6193)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.16 0 1 6193

Nem emlékszem, hogy a sparhelten sütöttünk volna pirítóst, de télen almahéjat biztosan, 

máig érzem az illatát..

Ilyesmi volt, néha vasporral (kályhafény?) fel kellett frissíteni a tetejét.

Előzmény: Popenka (6192)
Popenka Creative Commons License 2025.08.16 0 0 6192

pirítóst öntöttvas tűzhely, vagy kályha tetején... ahol még nem volt gáz a házban vagy a településen se...

Előzmény: nagypapi51 (6188)
Popenka Creative Commons License 2025.08.16 0 0 6191

Már csak az a kérdés, hogy ez ugyanaz-e, amire anyám ráolvasztotta a műanyag tálat. Ami lecsorgott az aljáig. Mintha ott lenne a lenyomata. :) Jaj, pontosan látszik a rács billegése, annak idején bosszantott. :)

Előzmény: Fleur de sel (6190)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.08.16 0 0 6190

Ilyet is lehet kapni, eredeti patinás bevonattal.🤣

 

https://www.vatera.hu/retro-eredeti-aka-minigrill-szendvicssuto-3469989740.html

Előzmény: Fleur de sel (6189)
Fleur de sel Creative Commons License 2025.08.16 0 0 6189

https://www.jofogas.hu/budapest/1988_as_melegszendvics_kis_Suto_mini_grill_Minigril_MG1_Csehszlovakia_156593030.htm

 

12ezerért használtan, eredeti csehszlovák! 😁

 

Nekünk is ilyen volt, tényleg a legtutibb melegszendvics-készítő.

A férjemék családjában egy ndk-s AKA elektrik példány volt örök darab.

Előzmény: nagypapi51 (6184)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.16 0 0 6188

Ha már pirítós: 2000-ig gáztűzhelyünk volt, (az '50-es évek közepéig petrofor, ha tudja még vki, hogy mi az). Na most a gázlángra kellett tenni egy négyszögletes, alul perforált, felül sűrűn rácsos lemezt, 

(rács=grill) azon tökéletes pirítóst lehetett készíteni. A nyelét kapásból leoperáltam, mert rossz volt a súlyeloszlása. A modern infra kenyérpirítókban készültnek más az íze.

Mostanság odáig merészkedek, hogy szakácsfáklyával barnítom a kenyeret, csak a néhai illúzió kedvéért. :)

Előzmény: Popenka (6187)
Popenka Creative Commons License 2025.08.13 0 0 6187

Ez a szendvics sütő nekem is megvolt, ugyanennyi idős. Ipari mennyiségű gombás vagy csak egyszerű tejfölös pirítós készült benne. Ott volt mellettem munka közben otthon, egyik oldalon ez a sütő, másik oldalon a hamutartó, sok éjszaka elment így. :) Azután egyszer anyám rápakolt egy műanyag tálat, amikor még meleg volt a fém. Utána egy darabig csak kültéren lehetett használni, de leginkább úgy se. Évtizedekkel később sikerült a félredobott tárgyat úgy megtisztítani, hogy használni lehessen. Amikor még csak üdülni jártam a Mátrába, üdülőben volt használva. Végül valahol elmaradt... :(

A csirkesütőt apósomnál láttam először. Annyira tetszett nekem, hogy kaptunk az öregtől egyet, igaz már újabb gyártmányt, amikor összeköltöztünk a feleségemmel. Valahol a garázsban még megvan. Abban sült a hurka, kolbász, tarjaszelet, csirkecomb is. Az öreg hegesztett nekünk egy tartóvas kombinációt, amivel akár falra lehetett szerelni, kis lakásban. Úgy is volt, nagyon ki volt találva a szerkezet, nem csak a sütőt tartotta, hanem egyéb eszközöket is, húslapátot, húsvillát, ... A tartó is megvan.

Viszont az öregé, a régi is megvan, elkövetkező hónapokban fogjuk eladni az öreg régi házát, még ott van az eredeti. Meg kell tisztogatni, a forgató motor már nem megy, de megvan a gép.

Pirítósnak jobb volt ez a csirkesütő, mert több fért bele.

 

Csak tudnám hová teszek ennyi lomot...

 

 

Előzmény: nagypapi51 (6184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!