Siem Reap reptéren is meg tudod csináltatni a kambodzsai vízumot leszállás után, de én általában előre megcsináltatom az e-visa-t, ezzel ugyanis spórolok fél oldalt az útlevelemben, plusz a reptéren és fél-egy órát, mert nem kell sorban állni. Kambodzsába most már kell egy belépéskori online regisztráció, ezt meg lehet csinálni előre, vagy szintén a reptéren.
Thaiföldi TDAC-t nem kell kinyomtatni, elég elmenteni a telefonon. Legyen minden pontosan kitöltve benne. Amióta bevezették, többször mentem Thaiföldre, tőlem még a QR kódot se kérték, mert útlevélszám alapján rögtön látta a határőr a rendszerben. Viszont ha valakinek hiányos volt, visszaküldték, hogy írjon be mindent, pl. a szállás címét rendesen.
Thaiföldre nem kell vízum majd, kaptok mindkét alkalommal 60 napos pecsétet. Kétszer kell majd a TDAC is természetesen. Ezt amúgy érkezés előtti 3 napban lehet csak kitölteni, korábban nem.
Siem Reap-ban le tuddsz szállni vízum nélkül is.A reptéren ki van téve vegy 30 szupermodern táblagép,csak mögé kell tenni az útlevelet,az beszkenneli, csinál rólad képet,és ennyi a vízum,ablaknál fizetsz és már kapod is a pecsétet az útlevélbe.Többit nem tudom.
Sziasztok, ismét szeretnék hozzátok fordulni kérdéseimmel. Ezúttal a kambodzsai vízum után érdeklődnék. Jó pár évvel ezelőtt a Siem Reapbe érkezve lehetett vízumot igényelni, talán ez volt a legegyszerubb forgatókönyv.
Azt szeretném kérdezni, h ez még most is így működik? Tehát elindulunk Magyarból Chiang Maiba és ott töltünk pár napot. Onnan Bangkokon keresztül Siem Reapbe repülünk . És innen lenne a bonyodalom vagyis amivel nem vagyok tisztában. Kambodzsai vízum nélkül tudunk Siem Reapbe repülni ott leszallunk és fényképpel (gondolom ott nem lehet fotót csinaltatni), amit kell vinni tudok vízumot igényelni?
Következő kérdésem az lenne, hogy a TDAC t ki kell nyomtatni? Több verziót olvastam már. Ha Kambodzsabol koh koodra megyünk nem biztos, h lesz lehetőség nyomtatásra. Telefonon a képet is elfogadjak? Itthonról indulva ki tudom nyomtatni az első TDAC-t.
És még 1 kérdés. 2x lépünk be Thaiföldre, kell külön vízumot igényelni?
Senki sem tud választ adni erre, józan ész szerint fel kellene nyitni a határokat minél előbb, de ugye azt se gondolta senki korábban, hogy le fogják zárni a szárazföldi határokat, miközben már két hónapja zárva vannak. Viszont Thaiföld és Kambodzsa között a légiforgalom változatlanul megy most is, egy hónapja jártam meg a Bangkok-Siem Reap utat repülővel, semmi rendkívüli nem volt. Végső esetben Siem Reapből tudtok Bangkokba repülni, innen pedig busszal/taxival le Koh Koodra. Nem érdemes Tratba repülni szerintem, jobb Bangkokból taxizni.
Hogy megnyitják-e a szárazföldi határokat azt nem tudom,de ott ragadni nem tudsz hisz kerülővel mindenképp vissza tudsz jutni BKK-ba ,hisz Kuala Lumpur,Szingapur,Vietnam...stb felé akkor is lesz légiforgalom,csak az macerás és nyilván drágább.Jnauár 5-8 között mi is pont Chiang Maiban leszünk.
Sziasztok. Kicsit hosszabb lesz a gondom , bajom előre is elnézést ezért. Jövő januárban megyünk Thaiföldre es innen 5 éjszaka Kambodzsa. A repjegy megvan, tehát a keret adott. A terv 5 éjszaka Chiang Mai, 5 éjszaka Siem Reap, 4 éjszaka Koh Kood, itt kötött a szállás, majd 3 éjszaka Bangkok. A mostani határzar Thaiföld és Kambodzsa között nem tudom hogy alakul, ezért át kell gondolnom, hogy tudunk Koh Koodra jutni Siem Reapból. Eredetileg busz es komp kombo volt a terv, mert így többet látunk Kambodzsabol és még ami fontos aznap a szigeten tudunk lenni . Lehet biztosabb lenne repcsivel, de akkor nem érjük el aznap a kompot így át kell varialnom a napokat, h hol mennyit töltünk. Akkor így nézne ki csak 4 éjszaka Chiang Mai, 5 éjszaka Siem Reap és 1 éjszaka Trat, mivel, ha repcsivel mennenk, akkor nem érjük el a kompot. Szeretném a véleményeteket kérni, hogy várjak még egy pár hetet, hátha megnyitjak a határokat vagy menjek biztosra es repcsi legyen? A másik, hogy lehet pár hónap múlva ismét határzar lesz és ott ragadunk? Ez valszeg költői kérdés, előre nem lehet tudni. Köszönöm szépen 😊
Köszönöm, végül a légitársaságnál vettem. 15:00 órás érkezés után este 18:45-kor indulunk tovább BKK-ról, és ebben az idősávban nem volt nagy különbség közvetítő és légitársaság között.
Egyébként de, jellemzően olcsóbbak szoktak lenni. Igaz csak pár ezer forinttal, szóval nem lényeges a különbség. Mondjuk legutóbb 6 embernek vettem jegyeket, úgy már azért érzékelhető volt.
Én mindig a légitársaság saját oldalán szoktam foglalni, nem bízok a közvetítő oldalakban. Ráadásul belföldi jegyeknél szerintem nem is lesznek olcsóbbak ott.
Jelenleg ez az útvonal nem működik, mert Thaiföld és Kambodzsa között a szárazföldi határok zárva vannak. De nagyon remélem, heteken belül újra megnyílnak. Akkor pedig majd a határon lehet megcsináltatni a kambodzsai vízumot.
Legegyszerűbb szerintem megvenni a Boonsiri cégnél a komp+busz kombójegyet Bangkokba. Tratból csak Bangkokba repülni szerintem nincs sok értelme, nem spórol vele annyi időt az ember, ráadásul nem lesz olcsó út, mert a Bangkok Air privát reptere, ez pedig nem fapados légitársaság.
Tavaly ősszel az AirChina volt a legolcsóbb, és teljesen mindegy volt, hogy retúr BKK, vagy Phuket, vagy ChiangMai, vagy open jaw ugyan ezekre a célállomásokra. Azaz érdemes nézegetni a BKK oda, HKT-ről vissza opciót, nem feltétlen lesz az drágább, mint a BKK retúrhoz pluszba megvett retúr BKK-HKT...
A jónevű Turkish Airlines addig-addig hallgatott, majd csűrt-csavart, hogy végül egy teljesen egyértelmű bőrönd sérülési ügy miatt ki is bújt a "felelősség" alól. Először az a taktika, hogy nem válaszolnak, majd nem válaszolnak és még mindig nem válaszolnak, hátha kifáradsz és hagyod a fenébe az egészet, aztán később adatpótlást kérnek, amit már egyébként ötször elküldtél és végül megállapítják, hogy a sérülés már ott volt a bőröndödön, mielőtt felszálltál és ez a normális ütés-kopás része (hogy mondjuk kitört a kereke...).
Amúgy indigópapíron kopírozta ezt az Air Serbia is egy másik alkalommal (ők ugye a Qatar csoport része), szóval nem ismeretlen ez az "ügyvélkezelési szisztéma" a világban...
Tekintve hogy az amúgy igen jónevű Turkish Airlines immáron fél éve szórakozik velem egy teljesen egyértelmű kompenzációs üggyel, azt kell mondjam igazad van, a légitársaságok ügyfélszolgálata is csapnivaló. Vagy teljesen dilettáns hülyék, vagy direkt játsszák a hülyét, mert ez van kiadva nekik, hátha a delikvens feladja. Másra nem tudok gondolni.
Én csak a Skyscannert nézem, és onnan veszem a legolcsóbb jegyet. Ez legtöbbször a GotoGate vagy Mytrip (egy a tulajuk).
Előfordult már, hogy a légitársaság volt a legolcsóbb, vettem már néhányszor közvetlenül a légitársaságnál is jegyet (pl Lufthansa, Qatar, KLM, British).
Az én tapasztalatom szerint az OTA ügyfélszolgálata semmivel sem rosszabb, mint a légitársaságoké.
Akkor némi friss tapasztalat. Én az utóbbi 15 évben longhaul járatra nem vettem jegyet közvetlen légitársaságnál. Az ok nagyon egyszerű, egy OTA mindig olcsóbb. Kivétel nélkül. Van hogy a különbség ~10e Ft csupán, de jellemzően inkább több 10e. Megkapod a foglalási kódot, azzal pedig már saját magad tudod managelni a foglalást az adott légitársaság weboldalán. Olyan, hogy ne tudtam volna becsekkolni, esetleg helyet választani, soha nem fordult elő. Egy dolgot tudok elképzelni, az OTA-nak általában van egy saját fogalási kódja is, ami sokszor szintén ugyanúgy 6 karakter. Ha azzal próbálasz meg becsekkolni vagy helyet foglalni, azzal nyilván nem fog menni, a légitársaság kódja kell hozzá, ami előfordul hogy kicsit 'el van dugva', szóval nem olyan egyszerű megtalálni, be kell menni hozzá a profilodba, ott letölteni valami dokumentumot, stb. Ha az embernek nincs benne rutinja, nem biztos hogy megtalálja, és akkor jön az hogy nem tudok becsekkolni a kódommal.
Egyetlen esetben okozhat ez némi problémát, mégpedig ha valamilyen változás van, törlik az egyik járatot, átteszik máskorra, stb. Ilyen esetben a legtöbb légitársaság már nem áll szóba veled, merthogy nem közvetlenül náluk vetted a jegyet, intézd azzal akinél vetted, vagyis az OTA-val, és majd az OTA intézi velük. Na ez már valóban kissé bonyolult, mert ilyenkor hívhatod fel az OTA-t, próbálhatod elmagyarázni a jellemzően indiai/paki ügyfélszolgálatosnak hogy mi is a helyzet, és te mit is szeretnél, ők pedig jellemzően azt se tudják hogy milyen moziben ülnek, volt hogy nekem kellett elmagyaráznom hogy egy KLM jegyet át tud rakni Air France-hoz, mert ugyanaz a társaság, ezen pedig meg volt döbbenve...
Szóval ez az egyetlen hátulütője a dolognak. Nekem már sok ilyenben volt részem, eddig még így vagy úgy, de mindig meg tudtam oldani. Volt olyan is hogy egy korábbra tett Saudia átszállásos járat helyett áttettek egy közvetlen Thaira, szóval még jobban is jártam vele.
Mondjuk ebben a konfigurációban (no bőrönd, no közvetlen átszállás, extra nap a két repülés között) lényegében nincs ellenjavallat a fapadosok ellen, így kicselezel mindent, amiben ők gyengék. A biztonság nem kérdés. Bár vannak Ázsiában is kutyaütő légitársaságok, de azokat nem Thaiföldön kell keresni. Szóval ebből a szempontból nyugodtan bevállalhatod őket.
Köszönöm! Amint fix dátumom lesz (és letisztul valamelyest a még elég zűrzavaros kép a fejemben), kereslek majd bangkoki program ügyében. (2026 január-február vonatkozásában.)