A régebbi fajtám (feltehetően Fiorone) ebben az idényben mutatta meg először az oroszlánkörmeit. Tavasszal egy hónappal előbb kezdett hajtani, mint amikor szokott, és most aug. vége óta annyi fügét érlel, hogy még erre is jut:
Kedves Perretta tulajdonosok! Megszánna engem valaki egy ágacskával? A gyökereztetés legyen az én gondom.
Valamikor régebben elkövettem egy bejegyzést, amelyben kételkedni kezdtem a kertészettől rendelt példány fajtaazonosságában. Mostanra ez bizonyossággá vált. Nagy, hosszú szárú, piros belsejű fügék helyett apró, felálló rövid szárú, világos belsejű gyümölcsöket terem. Azért ragaszkodnék a Perrettához, mert azt olvastam róla, hogy zárt marad a kehelynyílása. A fügén eddig főként a hangyák okoztak problémát, bár idén már poloskát is találtam rajta.
Ez egy másik fajta, tudja valaki melyik? Szétterülősebb bokra van.
Ez a másik. Egyéb években képes megnyílni, meg poshadósan érni. Most résen vagyok. De olyan "zöldtalpas" fajta. A kocsány felé éretlenebb, fűízűbb. Enni nem gond, mert leharapom a lényeget, a többi meg komposzt.
Már egy hete érik a füge második hulláma, ha így halad, lesz harmadik is... Eredetileg augusztus legvégén, szeptember elején kellene indulnia.
Ma szedtem másodszor, már 15 kg van a fagyasztóban. kb 50-60 kg-ból lesz pálinka, 5-10 kg-ot aszalni fogok. a többivel nem tudom még mi lesz, valószínűleg komposztra kerül.
Tavaly is durva volt, de idén azt túlszárnyalja nálam is.
Idén nem lesz lekvár és pálinkafőzés, a tavalyiból még van bőségesen. Nem tudom kinek ajándékozom el? Már a szomszédok is unják, tavaly vagy 25-30 kg-ot szétosztottam.
Most nálam is ez van egyik fajtán, ami hamarosan érne. nagy, zöld a termése. Eddig nem találkoztam ezzel a jelenséggel, 30 éves fügézésem alatt. Én is arra gyanakszom, hogy sok volt neki az eső. Egy kisebb szemű fajta ami már érik, annak semmi baja.
Szeretném bővíteni a füge fajtáim körét. Keresem az alábbi fajták valamelyikének vesszőjét: Babits, Black Madeira, Egerszegi Sárga, Nero Roco, Peretta, Vasilika Melissi, Violette de Sollies, Fel tudok ajánlani cserébe Brogitto Nero, Brown Turkey, Dottao vesszőket, ezenkívül az általam Sashalmi Óriásnak elkeresztelt ismeretlen fajta meggyökereztetett, becserepezett dugványát illetve egy összeállítást a világ legfinomabb paradicsomfajtáinak magjából ( kb. 200 fajtám van ) . Budapesten és Pest megyében érte megyek.
Csak infó gyanánt: tavaly valamikor nyár végén 2 ágat lehajtottam a földre és betakartam egy részét (a vége fele kb. kint maradt, követ tettem rá, öntözgettem, most szedtem ki, szépen meggyökereztek. De a légbújtás sokkal jobb szerintem, egy kb. méteres oldalsó vessző tőhöz közeli részére tettem egy káposztás műanyag kis vedret, amit elvágtam és likasztottam, hogy át tudjam húzni rajta a vesszőt, a tetejét is visszaraktam rá (átlátszó) tele raktam földdel, és ötözgettem, látszott a gyökeresedés. Olyan vessző volt, ami tavaly rendesen termett már, kvázi kis fa. Most tavasszal levágtam tőben és csodás gyökeres állapotban kiültettem. Egy méter fölötti termő kis fát kaptam azonnal. Ja és semmiféle bemetszést nem csináltam a vödör vonalában. Vödör helyett sok más is megfelel.Ezt idén lehet több ággal is megcsinálom.
Köszönet az itteni infókért ezügyben, főleg 55judit-tól olvastam sokszor erről!
Köszönöm szépen a tanácsokat amit ha nem lesz más meg is fogadok. Csak azért próbálkoztam volna első körben a fórummal mert pont itt olvastam több írásban hogy nem azt küldik amit az ember kifizet. Így akartam megkímélni magam a kertészetek zsákbamacskáitól. Ráadásul a három preferált fajta sehol nincs egyszerre. De nem baj majd összehozom valahogy.
Amúgy olyan szép fákat szeretnék nevelni mint tieid.Kíváncsi is lennék a véleményedre hogy ezek a fajták alkalmasak-e rá mert a többi gyümölcsfától nem bokrosíthatok.