Keresés

Részletes keresés

Will Sexpir Creative Commons License 10 perce 0 0 238357

De nem is neked írtam, hanem az okosnak, aki sterint mély elhatározás, de igazán mély azt kész ;)

Előzmény: ValamiV2 (238353)
the gandhies Creative Commons License 20 perce -1 1 238356

Szerintem nem.

Szerintem már addig sem tudtak egymással "mit kezdeni", és a gyerekek kirepülésével lehetőséget kapnak arra, hogy ne is kelljen.

Előzmény: ValamiV2 (238354)
the gandhies Creative Commons License 20 perce -1 1 238355

Igen.

Mi is az első gyerek 22 éves korában váltunk el (ill. költöztünk szét), mondjuk már olyan 20 éves kora körültől tudtam, hogy el fogunk, szóval legyen 20.

Akkor voltunk 23 éves házasok, és voltunk együtt 29 éve.

 

Vicces, mert napra pontosan az összejövésünk 31. évfordulóján költözött el férjem, ami amúgy a születésnapja is volt egyben. Végre szabadult. :) - És ezzel én is.

 

De szerintem Vili csak azért írta, mert a hozott példáidban írta valaki, hogy 3 éves korig ne váljanak el.

Előzmény: ValamiV2 (238353)


ValamiV2 Creative Commons License 45 perce -1 0 238354

"Magyarország az ötven éven felüliek párkapcsolatának ingatagságát jelző egyik listán a harmadik helyen áll a svédek és a norvégok mögött. A másikon, ahol könnyebben egybevethetővé tették a nemzetközi adatokat, kicsit módosult a sorrend, ezen a franciákat és a svédeket megelőzve az élen állunk. Akár így, akár úgy, Magyarország az 50 éven felülieknél a válások, szétmenések terén Európa legrosszabb helyzetű országai közé tartozik."

 

I"gen, az ötvenes évek jellemzően a gyerekek kirepülésének időszaka, a házaspároknak több idejük lesz egymásra, mert már nincs szükség a gyerekneveléssel kapcsolatos tennivalókra."

Aztán hirtelen nem tudnak egymással mit kezdeni amikor a gyerekek felnőttek....

ValamiV2 Creative Commons License 45 perce -1 0 238353

Jó, ha szemét lennék azt mondanám, hogy az első gyerek 3 éves korában még mi sem váltunk el. :)))

 

A ti helyzetetek nagyon más, azért nem sok ember lesz szülő 50 évesen. Nekem 50 éves koromra három nagykorú gyerekem lesz, érted, más a szitu, ti kb. akkor házasodtatok össze, amikor én elváltam, még az életem jó nagy része előttem volt. És nem azért váltunk el, mert annyira kegyetlen a gyerek első 3 éve. :)))) Azért a kicsivel már egy bejáratott rutinnal haladtunk, nem ez volt az oka a válásnak, hanem teljesen más.

 

(Az első gyerekkel mondjuk jóval nehezebb volt az első három év, mint a kicsivel, meg hát ott neki már lett 2 tesója is közben. :)) Egy csomó problémája volt amin át kellett küzdeni magunkat, a kicsivel nem volt semmi ilyen. )

 

Asszem régebben írtam ide, hogy manapság nagyot változott a válási statisztika, a legnagyobb arányban a 20+ éves házasságok bomlanak fel.

 

na de ezt külön, nehogy félreérthető legyek, szerintem ti soha nem fogtok elválni. :)

Előzmény: Will Sexpir (238350)
the gandhies Creative Commons License 1 órája -1 2 238352

Nem okozott traumát, hanem rossz volt.

Ezt, hogy nekem traumát okozott, én sehol nem írtam, szerintem. Nekem rossz volt (de ez nem trauma szintű rossz), ezért másképpen csináltam.

 

"Az a gyerek, akit szeretnek, törődnek vele, az nem fog attól traumatizálódni, hogy nem fogják a kezét 10 évesen elalváskor"

 

Miért ragaszkodsz ehhez a traumatizálódás dologhoz? Egyébként is nagyon sarkos a példa, 10 évesről már csak olyanoknál van szó, akiket te hozol be példának.

Van egy olyan kör, akik irányítottan csinálják másképpen, mint ahogy te elképzeled - véleményem szerint ilyen voltam én.

És vannak, akik nem tudják uralni a helyzetet valami miatt. Ezek azok, akiket hozol.

 

Az a gyerek, akit szeretnek, törődnek vele, igenis simán félhet, vagy utálhat egyedül elaludni (nem gondolom, hogy ezt ilyen sommásan ki lehet jelenteni, ahogy te teszed, de az a része igaz, hogy nem traumatizálódni fog azért), még jobb példa a barátnőm kislánya, aki fél éves koráig simán aludt egyedül, de akkor rádöbbent, hogy ő ezt nem akarja, nem tudom, mi történt a fejében, de onnantól csatak izzadtra üvöltötte magát, ha le akarták tenni, pedig mindent megpróbáltak, hogy aludjon, egyedül, stb, és addig aludt is.

 

Nem arról van szó, hogy az ember ragaszkodjon egy helyzethez, ami neki kényelmetlen, hanem arról, hogy részben sokaknak nem kényelmetlen, ami neked az, más sokaknak meg esetleg nem sikerül másképp csinálni, csak kényelmetlenül, de az se tragédia, túl lehet élni, az életkor előrehaladtával abban is könnyebb lesz, amit nem sikerül úgy csinálni, ahogy szeretné az ember.

 

 

Előzmény: ValamiV2 (238349)
ValamiV2 Creative Commons License 1 órája -1 1 238351

Amúgy tényleg megrendítő volt a holokauszt beszámoló, közben fényképeket is mutogatott, és végig olyan higgadtan, tárgyilagosan beszélt, ettől még drámaibb lett az egész. A háború előtti időszakról is beszél, hogy mennyire simán elfogadták az emberek a zsidó törvényeket is, hogy zsidó  nem járhat még elemi iskolába sem, nem ülhet buszra, vonatra, nem mehet moziba, színházba, parkba, uszodába, nem lehet tanár, orvos, jogász, elvesztette az állampolgárságát, nem tarthatott állatot, nem lehetett autója, vagy biciklije.

És valahol  érthetetlen, hogy az ember ennyire gonosz tud lenni.

Will Sexpir Creative Commons License 1 órája -1 0 238350

A nagyobb most 3 éves és nem váltunk el.

Elképesztő ez a 'tanács' vagy mi ez...

Nyomot hagy a kapcsolaton, nyilván, na de azért lehet tudni, mivel jár a dolog.

 

Mondjuk én mélyen elhataroztam, de komolyan, hogy felé se nézek annak a másik fórumnak :)amúgy nem vagy szararc, éz szeretem, hogy itt vagy. Lehet más a véleményed ;)

Előzmény: ValamiV2 (238279)
ValamiV2 Creative Commons License 1,5 órája -1 0 238349

Szerintem, szigorúan szerintem Kleminek nem az okozott traumát, hogy nem aludtak vele, hanem az, ahogy AMÚGY bántak vele. Az a gyerek, akit szeretnek, törődnek vele, az nem fog attól traumatizálódni, hogy nem fogják a kezét 10 évesen elalváskor, meg nincsen ringatva altatáskor 1 évesen. Ő tévesen fordítja aztán át a saját problémáit a saját gyerekeire, amivel aztán majd másféle problémákat okoz. De mivel ő amúgy szereti a gyerekeit és törődik velük, a gyerekei szépen túl fognak ezeken lendülni. Mert hibátlan szülő nincsen.

 

Nekem talán azért könnyebb a dolog, mert nekem nincsenek ilyen traumáim a saját szüleimmel kapcsolatban, így semmit sem akartam görcsösen másképpen csinálni, mint ők, még akkor sem, ha most, felnőttként nem mindennel értek egyet abból amit ők csináltak, de hát az én gyerekeim meg majd pár dolgokkal abból nem fognak egyetérteni amit én csináltam. :)

 

 

Nekem amúgy ovis koromból, főleg az előttről semmilyen emlékem nincsen, egyedül az alvásra emlékszem az oviból, hogy néztem a plafont és nagyon unatkoztam, de ennyi. Iskolás koromból már vannak saját élményeim, előtte nem.

Előzmény: Bodza*** (238323)
the gandhies Creative Commons License 2 órája -1 1 238348

De nem magyarázta el senki azt, hogy úgy jó.

Két történet fut egymással párhuzamosan.

Van, amikor úgy jó az embernek (pl. nekem semmi gondom nem volt az altatással), és van, amikor ez terhére van, de nem tudja másképp csinálni. A VV által hozott példák erre példák. Ezek az anyák max azt tudnák mondani, hogy "nekem nagy szívás volt - te próbáld valahogy másképp, ha neked összejön, ha meg nem jön össze, hát akkor végig kell csinálni..."

Előzmény: Sevelese (238314)
Anyóca99 Creative Commons License 2 órája 0 0 238347

Igen ... utólag már én is így látom .

Előzmény: Csalitszeráf (238338)
the gandhies Creative Commons License 2 órája -1 0 238346

Ebben a történetben az is benne van, hogy annyira azért nem nagy szenvedés valakinek a két gyereke kezét fogni altatáskor...

Előzmény: ValamiV2 (238327)
Anyóca99 Creative Commons License 2 órája 0 0 238345

Szerintem azt jelenti  , hogy valamit addig mondogatsz/magyarázol valakinek , míg az rögzül nála , és a végén úgy hiszi , hogy eredetileg azt ő gondolta úgy .

Előzmény: Bodza*** (238340)
the gandhies Creative Commons License 2 órája -1 0 238344

Ezt nem értem, hogy nem lehet felfogni, hogy van, akinek ez rossz, van, akinek az.

Ha nem írtam le 150-szer, hogy nem vagyunk egyformák, akkor egyszer se - de valahogy még mindig ott tartunk, hogy mi a helyes, hogyan kell.

Több helyes van.

Vannak képességi/sikerülési korlátok.

Valahogy meg kell csinálni, és nem belekeseredni.

Előzmény: Bodza*** (238323)
Csalitszeráf Creative Commons License 2 órája 0 0 238343

Úgy érzed, hogy beléd kötöttem? Nem állt szándékomban pedig. És ahogy visszaolvasom, szerintem most nem is értettelek félre téged, mert tényleg pont azt írtad, hogy nem kell oktatni meg riogatni a kismamákat. Szerintem meg nem oktatás és nem riogatás leírni a saját tapasztalatokat egy zárt csoportban, még akkor se, ha esetleg nem találkozik az anyaságról alkotott társadalmi elvárásokkal. Sőt! Éppen akkor fontos leírni, amikor nem egy hamis képet sugall, hanem valódi érzéseket és tapasztalatokat.

 

(Nem mintha nem lenne tökmindegy.)

Előzmény: Sevelese (238339)
the gandhies Creative Commons License 2 órája 0 1 238342

"Mert hát tessék, itt is erről olvashatsz, hogy a gyerek lelkében örök életére traumákat okozol"

 

Ezt írtam volna? Szerintem én csak azt írtam, hogy minden gyerek más, más válik be náluk, másra hajlandóak, más a vele foglalkozó szülő is, és egyáltalán nem biztos, hogy csak az a helyes, hogy a gyereket küldjük el aludni azt' jóva', mi meg éljük a _saját_ _felnőtt_ _életünket_. Több helyes út van, az egyik ezek közül az, ha ott van valaki a gyerekkel.

 

"és hát Klemi is félt, és milyen rossz volt neki, hogy nem fogták a kezét."

 

Igen, én féltem, és örültem volna, ha foglalkoznak ezzel. De nem mondtam, hogy örök életemre traumát okoztak, csak azt, hogy ebből a gyerekkori élményből adódóan másképp álltam hozzá az altatáshoz, eleve nem volt célom, hogy elküldjem őket aludni, és ezt a döntést ma sem látom rossznak.

 

Viszont az meg már a másik oldal, hogy nem vesszük számításba, hogy esetleg nem hülyeségből meg mártírságból hurcolja valaki a 20 kilós gyerekét, hanem nem tudja keresztülvinni az akaratát, és nincs ötlete, és egyszerűen elviseli ezt a helyzetet, mert nem volt sikeres a változtatásban.

 

És én is mondhatnám, hogy tessék, itt is arról olvashatsz, hogy ha nem csinálod helyesen, akkor majd kiürül a párkapcsolatod, elváltok, a gyereknek is ártasz, stb - ez pont ugyanannyira nyomasztó és megterhelő, és pont ugyanannyira prüszkölök tőle.

 

Egyébként nem marad minden így, mert elmúlnak ezek az évek, és a legtöbb embernél később szép lesz az emlék.

 

Fejezd már be ezt a szararcozást, ez nem beszélgetés így, de még csak nem is vita. Senki nem bántott, erőszakosan húzod magadra ezeket.

 

 

Előzmény: ValamiV2 (238316)
Csalitszeráf Creative Commons License 2 órája 0 0 238341

Mi pl. egy proli suliba jártunk, a legprolibb osztályba, az összes bukott gyerek, más iskolából kicsapott gyerek, roma gyerek stb. mind a mi osztályunkba került, hogy a két elitosztályt ne tarkítsák szégyenfoltok. :) És több olyan osztálytársam is volt, aki nálunk megjavult, pedig előtte még az intézet is felmerült. Egy jó tanárnál viselkednek a gyerekek, és nem azért, mert szigorú lett volna, hanem mert amikor szigorú volt, akkor is igazságos és akkor is érezte az ember, hogy szereti benne a gyereket. És ezért mi is szerettük és többnyire viselkedtünk. :)

Előzmény: Csalitszeráf (238338)
Bodza*** Creative Commons License 2 órája 0 1 238340

a belebeszélést picit pontosítanád, ha van rá enegriád? mit értünk alatta?

Előzmény: Sevelese (238332)
Sevelese Creative Commons License 2 órája 0 1 238339

Ez nem hibáztatás, így működik. Akivel csak vitatkozni akarsz, abba mindig bele tudsz kötni, akkor is, ha érthetően ír.

Előzmény: Csalitszeráf (238336)
Csalitszeráf Creative Commons License 2 órája 0 0 238338

Lehet, hogy ha módotok lett volna iskolát váltani vele, másképp alakul. Ha az óvodát szerette, a sulit meg nem, ott akkor nem csak a te gyereked a hibás.

Előzmény: Anyóca99 (238334)
Csalitszeráf Creative Commons License 2 órája 0 0 238337

Nem csak, hogy szültek, de szoptatni is képesek voltak, elképesztő, hogy mit kibír egy ember szervezete.

Előzmény: ValamiV2 (238327)
Csalitszeráf Creative Commons License 2 órája 0 0 238336

:)

 

Ügyesen fordult át a másik hibáztatásába. A kommunikáció kétirányú folyamat, csak erre céloztam.

Előzmény: Sevelese (238320)
Sevelese Creative Commons License 2 órája 0 2 238335

Erről a traumáról jutott eszembe, egy ismerősöm mesélte, hogy a 40-es öccse azért nem látogatja az anyjukat, mert gyerekkorában valamikor nem sütött neki palacsintát... és ezt komolyan gondolta, nem poénból mondta.

Előzmény: Bodza*** (238330)
Anyóca99 Creative Commons License 2 órája 0 1 238334

:-D

Igaz , romlik a memóriám , de ennyire még nem vagyok hülye .

Nekem tényleg jó volt akkor . Addig , míg a fiam nem lett iskolás . Na én onnantól kezdve voltam úgy , hogy ha előre tudom , egy gyerekem lett volna csak . Iszonyat mérget/idegbajt éltem át a kölökkel . Se iskolába járni , se tanulni nem akart . Előtte meg úgy kellett hazakönyörögni az oviból .

Előzmény: ValamiV2 (238312)
Bodza*** Creative Commons License 2 órája 0 1 238333

ezt speciel nem, de amúgy igen, előfordul ilyemsi is, h vmiről forog a köztudatban, h ez és ez "traumatizáló"

Előzmény: Sevelese (238332)
Sevelese Creative Commons License 2 órája 0 1 238332

A trauma megélése nagyon szubjektív, akár beléd is beszélhetik :)

Előzmény: Bodza*** (238330)
Sevelese Creative Commons License 2 órája 0 1 238331

(Az a koncentráció táboros történet megrendítő).

 

Ez a ló túloldalára esés esete, sarkítva: "nem szabad gátolni semmiben a gyereket, nehogy a lelke sérüljön".

Előzmény: ValamiV2 (238327)
Bodza*** Creative Commons License 2 órája 0 1 238330

de az is lehet, hogy így beképzelem utólag, hogy ez "trauma".

 

Az biztos, hogy hirtelen kellett besuvasztani, ki se engedtek, látogatás nuku, a kertből az ablakon át, állítólag utána rekedtem be "örökre"(mármint megváltozott a hangom) az ordítástól.

 

na mindegy, csak eszembe jutott a kézzel fogva altatásról :)

Előzmény: Sevelese (238326)
ValamiV2 Creative Commons License 2 órája 0 0 238329

Az tényleg traumatizáló.

Ezért lehet ma már ott lenni a kórházban a gyerekkel, én is ott voltam, nem 3 évessel is.

 

De amikor ott vannak veled, simogatnak, csak éppen az ágyban fekszel, nem karban ringatnak, az ne hogy már örökre megnyomorítson.

Előzmény: Bodza*** (238324)
ValamiV2 Creative Commons License 2 órája 0 0 238328

Nem egyben voltam otthon.

Az első háromnál nyilván nem tudtam visszamenni, de a harmadik 2 éves korában visszamentem, aztán a negyedik meghalt akkor újra, és az ötödik 2,5 éves korában újra. Ott vissza akartam menni korábban már, de ex nem engedte, mert, hogy túl anyás a gyerek és traumatizálnál. (Mert nyilván az, hogy ő lelépett az nem.:))

Előzmény: Sevelese (238325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!