Márpedig úgy néz ki, hogy a 2. képen szigetelés nélkül csinálták, hacsak nem vízzáró betonnal készült az alap. Bár mintha azt olvastam volna, hogy a vízzáró beton se 100%-osan vízzáró.
Amit én láttam eddig épülő könnyűszerkezetest, annál volt bitumenes lemez a padlón fekvő gerenda alatt. Szerintem utána telibeszigetelik és rábetonoznak nyugodtan, neki a fagerendának. Feltételezem, van a beton és a fa között fólia.
Az se mindegy, hogy amikor már áll a ház, hevítéssel rakják-e le a bitumenes lemezt, mert marhára nem jó móka, ha leég a ház. Szóval tényleg érdemes körbejárni a témát.
az első képen a zsalukövek alá tettek 2 réteg szigetelést.
A másodiknál ilyen nem látszik, viszont nem hiszem, hogy csak úgy tennék a faszerkezetet közvetlen a betonra.
Szóval ha a második képen látható házat szeretnék, akkor a leírtak szerint készítsek alapot? Lehet, hogy nem ártana egy szakembert is felfogadnom?! :))
"Hivatalosan" úgy van a rétegrend alulról felfelé, hogy:
sóderágy vasalt beton talajnedvesség elleni szigetelés technológiai fólia
hőszigetelés
aljzatbeton (ez szintén lehet vasalt) padlóburkolat
Faháznál nem tudom, hogyan lehet összehozni a padlóhőszigeteléssel a faszerkezetet, de valaki biztos tudja valamelyik fórumon.
Meg aztán kérdés, hogy ez a kerti faház milyen célt szolgál. Emberi tartózkódásra, vagy csak sufninak? Ha az előbbi, akkor nem célszerű kihagyni a szigetelést és az aljzatbetont.
10-15 cm sóder + betonvas háló + 6cm beton és a falak alá bitumenlemezes szigetelés vagy a sóderre a beton alá a teljes területen? remélem nem kerdezek nagy hulyeseget
Én téglakerítés pillérjeinek a tetejére (40x50), ill. a lábazat tetejére (212x30) szeretnék egy egyszerű beton fedlapot készíteni, de semmi jártasságom nincs a dologban...viszont pénzem se sok, ezért kénytelen leszek sk. megcsinálni... Ha valaki tud segítsen, hogy fogjak hozzá?
Ha kimarad a sóderágy ennél a garázsnál, az se problémás szerintem. De ha nem vizszintes ez az agyagos talaj, akkor talán könnyebb a sóderággyal vízszintbe hozni, mint letúrni vízszintesre. Vagy csak betonnal (többlettel) kihozni vízszintre.
Sziasztok, Garázst szeretnék betonozni. Istálló volt korábban, a talaj kemény-agyagos. Azt szeretném tudni milyen vastag sóderágy kell , kell-e betonháló és milyen vastag vasból illetve milyen vastag legyen a beton. Szóval mindent :-)
A lábazati zsalukő kitöltéséhez annyi m3 mixeres betont rendeltem (plusz egy kis ráhagyással), amennyit a zsalukő kitöltésére írt a gyár. Így kb annyi beton maradt a végén, amennyivel többet rendeltem biztonságból.
A falfelületre kell számolni, tehát tehát te rosszul számoltad, mert a 15cm a vastagsága. Helyesen 1/(0,5*0,23) = 8,7 db/m2. Valószínű az illesztések pontatlansága miatt lehet a gyakorlati érték 8,5 db/m2.
Ha 8,7-tel számolok:
432/8,7 =49,65 m2; 49,65*0,067=3,33 m3, itt nincs számottetvő különbség a 8,5-öshöz hasomlítva.
A szakinak hogy jött ki a 3-szor több mennyiség? Nagyon elszámolta magát.
ne így számolj, hanem 1 darabnak számold ki a térfogatát (azt számold ki hány darabra lesz szükséged), majd szorozd be 1,2-vel (tömörödés), eléggé pontos arányt ad, nekem 11m3 lett a házi betonozás vége, és kettő cementeszsák maradt csak :P
Köszönöm a válaszokat C12-es szerintem is jó lesz keratés alapnak és ahoyg elnéztem hasonló az álatalm favorizáltal.
Ami viszont még érdeklne,mert most egy kicsit elakadtam, hogy 432 (6 raklap) 15/50/23-as zsalú kő kiöntéséhez mennyi betonra van szükségem egy kicsit elbizonytalnodtam, gyári adatok 8,5 db/m2 (matematika alapján 1/(0,15*0,5)=13,3 db/m2) és 67 l/m2 azaz gyári adatok szerint 432/8,5 =50,82 m2 50,82*0,067=3,4 m3
Ez igy korrekt ?! mert egy szaki nekem 3 szor ennyit mondott ami egy kicsit soknak találtam de tévedni emberi dolog, ha tévedtem kérem nyisátok fel a szemem.
Mégegyszer, előre is utolag is köszi a segítséget.
Én abból indultam ki, hogy egy falazott kerítéshez hasonlítottam. Nehezen tudom elképzelni, hogy a habarcs+tégla erősebb legyen egy C8-as betonnal kibetonozott zsalukőkerítésnél.
nekem így jött ki: 3 lapát sóder (forgó gépbe), utána 1/4-nyi (12L-es) vödör cement, újabb 4 lapát sóder, újabb 1/4 vödör cement, utána 2.5L víz, ha vizes volt a sóder, csak 2L.
Én C12-essel csináltam. Fóliával letakartam a szobamérleget és lemértem előtte vödörrel a mértéket, és azt tartottam később már csak vödörrel, de előtte nagyon pontosan lemértem hány lapát mi mennyi mekkora súly.
A környéken mindenki szövegelt hogy kevés lesz bele a cement meg szegény lesz a beton meg szerintük túl fehér.
baromira nem mindegy! Én tavaly (full amatőr módon) 75m-nyi (helyenként másfél méter mélyen) betonoztam ráadásul 30 széles zsalukövet a kerítésemnek.
Nem mindegy főleg ha nem mész mindenhol fagyhatár alá.
Sőt, megcsináltam ugyanazzal a lökettel 3 db 2m feletti magasságú 30x50 alapú oszlopot is :P
Nekem ez a cím jött be:
http://www.tivadarkft.hu/recept_beton.htm
én ez alapján csináltam és helyenként (véletlenszerűen) teljesen vízzáró betont sikerült amire büszke vagyok (adalékanyag nincs, de megáll rajta a víz nem folyik bele annyira tömörre sikerült)
Jómagam kerítéshez szeretnék betont keverni a zsalu tégla kiöntéséhez, a következő hasznos linket találtam, meglepően pontos adatokkal a keverési arányáokról (lap vége felé)
Ami probléma hogy itt az Aljzatbetontól - Kültéri betonig kategóriába készül egye cementesebb keverék, de nem tudom hogy fentemlített célra melyik felel meg mert ugye ez Aljzat is meg Kültéri is, egyelőre az arany közép utat választanám. Vélemény, tanács? (Előre is köszi)
Kerestem betonreceptúrát a neten, de nem találtam.
Viszont, ami segítség lehet ebben:
a)
MSZ 4798-1:2004 1. rész: Műszaki feltételek, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség, valamint az MSZ EN 206-1 alkalmazási feltételei Magyarországon