nade mi megkaptuk az államtól ingyenbe a jókis hálózatot, ez igy láthatóan JÓÓÓ, hiszen mindeki boldog, ja és kutyát nem foglalkoztat ki szerelget bele, se plomba se semmi, a lakásban mikroszkóppal lesik az órákat kb, nem-e nyultál hozzá,
hogy kint mi van, szabadon lóg minden, oda kötöget a fél ház ahova nem szégyenl, az senkit nem érdekel
ha ember halál lesz azt nem tudom, de a tűz és a károk senkit nem hatottak meg
mintha valami természeti csapás lennen a doboz kiégés, kb ugy van kezelve
Ebből kiindulhatsz: Áramszolgáltatói előírás a méretlen vezetékre és a mért fővezetékre az első elosztó dobozig a 32 A-nál minimun 6-os, a 63 A-nál minimum 16-os. De ha már van távolság is, akkor a 10-es és a 25-ös vezeték a megfelelő. Réz vezetőér esetén. Persze ezek valamilyen szinten túlméretezettek, de biztos üzemre tervezettek.
3x32A-hez, elég-e a "négyes" sodrott réz vezeték, csőben fut, vakolat alatt, kb 20 métert 5 szál külön?
Ugyancsak, 3x63A-hez jó-e a 10-es (5 eres sodrott réz kábel), padláson fut, csövezés nélkül kb 15 méter, villanyóra lakáselosztó viszonylatban?
Találtam ezt a táblázatot, de nem egyértelmű hogy melyik kategória, legalábbis az első esetben.
Nem akarok ilyen áramerősségekre magam szerelni, csak szeretném ellenőrizni hogy amit a villanyszerelőm csinál, az nagységrendileg rendben van-e. Előre is köszönöm!
"Családi házas régióban meg drágábban kapsz vackabb netet.........."
Latod? Mert ott mukodik a piac! Nagyobb a koltseg, hat dragabb a szolgaltatas! Ez lenne a normalis, nem?
Egy tarsashazban sokkal kisebb koltsege van egysegnyi bevetelre egy szolgaltatonak, nem logikus hogy akkor ott olcsobbnak kellene lennie a szolgaltatasnak?
Egy 40 lakasos hazban felora alatt leolvas a leolvaso 40 villanyorat. 40 csaladi hazat elintezni valoszinu elmegy egy napja.
Azért annyiban pontosítanék,hogy ha például a családi háznak kéne bővítés és nem megfelelő keresztmetszetű a bejövő (mondjuk mcf10-es) akkor ki kell fizetni a csatlakozó vezetéket megint,+ ha nem szabványos a fogadó hely akkor azt is át kell alakítani.Tehát ,több a költsége mint a társasháznak elosztva /fő.Ha már egyszer megadta ,ingyen akkor már ha nem jó vedd meg megint!:) szerintem sem fair,de ez van.Itt élünk:)
Most miert kevered ide a panelprogramot, meg hasonlokat? Egyreszt direkt nem panelrol, hanem tarsashazrol irtam, masreszt ezeknek a kozuzemi szolgaltatokhoz semmi koze.
Vagy szerinted tenyleg mondjuk a szolgaltato altal finanszirozott vizoraval kell kompenzalni a csaladi hazasok hoeltakaritas miatti pluszkoltseget? Azert az bruhaha lenne, nem?
Egyszeruen arrol van szo, hogy van ket fogyaszto, ugyanannyit fizet a szolgaltatasert, es megis az egyik sajat maga kell fenntartson egy halozatot, a masinak meg a szolgaltato tartja fenn. Ez igazsagtalan, es ertelmetlen.
Pl 40 csaladi hazra joesellyel jut 1600 meternyi elosztohalozat es 20 oszlop. Egy negyven lakasos tarsashazra meg 100 metet foldkabel es kesz. Es ugyanannyi dijat fizetnek.
Az óra után az első elosztónál. Új áramkört kellene kialakítanom a régi AL hálózathoz. Ha megbontom akkor cserélni akarok elosztót és a összetekert csatlakozásokat kiváltani.
Látszik hol van az ész. a villanyosoknál. Ők már beszedik oránként az alapdijat, cserébe nem csinálnak semmit csak követelnek. Ahol nincs konkurencia, vagy kartellba vannak ott ez van. Most mondtam le a T-s adsl-t és hirtelen fontos lettem nekik. A végén már majdnem ingyen akarták adni, de nem engedtem nekik::-)
azert az is erdekes, hogy a csaladihazas embernek a vizmuvek felszereli az orat, es az alapjan szamlaz, 7 evente csereli szepen. a tarsashazban meg mindenki maga fizeti az orajat, csereli hetevente, es meg pluszban fizet is a vizmunek a kulonszamlazasert. es mindket helyen ugyanannyi az alapdij.
a csaladi hazban a gazmuvek csove elmegy a kapu elott, csak onnan kell nekem bevitetni. a tarsashazban meg a tarsashaz kell kezeljen es uzemeltessen akar tobb szaz meter gazcsovet.
es a villany is hasonlo. mi lenne, ha a tarsashazban minden lako egyesevel bemenne az elmuhoz, es rendelne aramot a lakasaba, nem lenne kozos gerinc?
kicsit szocializmus szagu a hozzaallas. ha egy szolgaltato szolgaltatni szeretne, akkor legyen szives a szukseges infrastrukturat megepiteni. kicsit fura dolog ami most megy, hogy o szabja meg milyen legyen, evente valtoztatja az igenyet, en hozza sem nyulhatok, meg sem nezhetem, azt is o szabja meg, hogy ki epitheti, de nekem kell fizetni? nem lenne egyszerubb, hogy o csinalja amilyenre akarja, akivel akarja, nekem meg hozzaad parszaz forintot az alapdijhoz es kesz?
Ha 1 helyen megcsinálnák, annak visszhangja lenne és akkor lépéseket tennének a lakók. Vagy a kapu alatti fogadóba kisebb értéket tenni, majd ha naponta kell gyorsszolgálatnak kifizetni a cseréért 20e-t akkor lépnének.
Te csak a saját lakásodban turkálhatsz, a plombált részhez nem nyúlhatsz. A te lakásodban max 32A lehet. Hol akarsz te 100A-es kötést készíteni? A lépcsőházi betápban?
Ott normális ellenőrzés, és ebből kifolyólag normális kivitelezés is van. Elfogadott, méretlen, és mért tervek hiányában nem veszik át.
Nálunk lofax sincs. Ki ellenőriz? Egy olyan ember, akit a "szakik" tízóraiért küldték a boltba, mert másra nem volt jó. Ismerem személyesen.
Megaztán olyanok gányolnak, "minősített szerelőként", aki a PEN vezetőt nullának hívja, aki azt sem tudja hol kell szétválasztani, aki azt sem tudja hol kell földelni, aki átvezeti a mérőn..... stb. Alapvető hiányosságok vannak.
Szerintem a közös képviselő tehetne az ügyért vagy legalább is megpróbálhatná.Persze az érdekes hogy állami szinten támogatják a szigetelést kivülről,de pl,gáz,és villamos hálózat felújítási alapról még nem hallotam.De lehet hogy az önkormányzatnak van rá kerete.Persze mindenhez kell önerő:)
Nehéz ügy ,voltam egy pár közgyűlésen,de sehol nem lett belőle munka:)Egyik helyen mondta is a kkv.legjobb lenne ha leégne ,mert másképp nem szavazzák meg a lakók a fővezeték cserét:)
Azért érdekes, hogy a gázmüvek ha balesetveszélyes a társasház belső vezetéke elzárja a főcsapot. Az Elmű mért kapcsol le ilyen esetben. Hisz ha az elöbbi kötés a nullázón van akkor történhetnek szép dolgok.... Addig amig nem kapcsolnak le az emberek nem hajlandóak lépni. A pénzhiány persze létezik, de erre való hivatkozással a gázmüvek se kapcsol vissza.....
Már megbocsáss de egyre zavarosabb a történet:) Ki jön az ELMŰ-s kékruhás,és részeg,meg számla jön 60 e-röl.Na az ELMŰS -NEM megy ki,ergó számla sincs, vagy ha ki is megy azt mondja hívjatok szerelőt ez nem az ő gondjuk,persze lehet hogy megcsinálja ha szépen kéred ,de az nem lesz számlás:) A kiszállás nincs 60e ft.Meg kiszámláz 25A-t ??? mi van? mit számláz ki? 32A -ig ingyenes:) Meg most már 70-ér jön ki egy másik kékruhás és nincs létrája?ez is ELMŰ-s?
Amúgy értem mi a bajod,régi a hálózat és azt vártad hogy majd kicseréli a szolgáltató ingyen:) Van benne valami ,lehetne így is régen ez ment.De mivel a lakók megvették az épületet, övék lett a gond is.Persze lehet mondani hogy átverték őket:) Ja ! mondjuk egy 6-8 millát érő lakást vettek kb 5-600 ezerért:) Ez jó? és még utána lehet kérni hogy aggyá mééég! Persze a lakó aki megvette az egyből eltolta haszonnal.ennyi!Tudom szoktam járni társasházakba,régi háznál ez van,közös költségből kéne állni az ilyen beruházásokat,de általában nincs pénz:(
Na mindegy csak azért mentem ennyire bele mert itt vannak szakemberek is akik ebből élnek,naprakészek.Ők nem fognak bedőlni a részeg ELMŰS-60-ezerért,meg a 25A számlázásró szóló sztorinak.Persze azért jól hangzik:)) A gond ettől még fenn áll tudom,de szerintem értesd meg a lakókkal hogy mi az ábra.Nem hiszem hogy menni fog de hátha!:)
jó, majd mikor éjjel egykor fürdőköpenyben futok a poroltóért legközelebb, akkor is megvárom, hátha a tüzoltó mégis ügyesebben olt, ha addig belekap a fába, aztán kicsit átterjed a tetőre, majd a kezemet töredelem közben
én sajnos láttam min folyt át egyik este 92A, direkt felvittem a kalatfogót, nem is lepett meg hogy az udvar tulfeléből hallhatóan cicereg, (nem a tücskök költöztek be melegedni) az lepett meg, hogy még nem izzik
hirtelen mást nem tudtam, megtekertem mégegyszer és elkussolt, de én itt lakok mellette 20méterrel, nem akárhonnan osztom az eszet seholfalu piripócsról
esetleg kihivom 70ezerért a kékruhást, dülöngéjjék má föl bátyám a ház létrájára, (merhogy ő nem tud létrát kihozni, akkora neki NINCSEN) cicereg az a deróóót, oszt tekerjen egy szoritót rá rézbűl..
hátja, most nincsen felelős, az a legjobb, mindenki mossa kezeit, aztán akár maradjon is igy, kijön még a gyorsszolgálat évi 10-15ször MMfalat betoldani, ilyen szénnéégő szorítót installálni, tüzoltók se unatkoznak, mindenki "joljár"
na, akkor mutassa az elmű a nyilatkozatokat, főleg amig a ház többségi tulajdona önkormányzati volt
egyet nem fog tudni mutatni, de azért jó volt szép lassan a tulajdont eladni a lakóknak, akiknek fogalmuk nem volt, hogy egy villanymáglyát vettek maguknak
de mostmár nem is az elműre, meg a helyzetre vagyok a legpipább...
hanem az ilyen gyorszolgálat című kóklerekre, ahol kijön 2 alkoholista, betesz egy máshonnan bontott alu MM fal darabot réz szorítóval 3tekerés szigszalaggal a méretlenbe, majd köd előttem, ködd utánam..
majd jön a számla, kiszállással 60ezer...**nyád..!
Én elégsok bolylert javítok, mert itt falun nincs hova átpaszolni.
A sarusvezetékkel egyetértek, de azt csak nemkelletvólna lerontani. Sok 20 éves bolylerban találok még eredeti vezetéket, énmeg amit kicserélek félévmulva szétég.
Az ujításokkal csak ártottak, sokat szenvedtünk a csavarokkal mert mire felrakod a szerelőlapot, fele csavar kiszóródik. Most a K tipusnál a tömitésel ezt megoldotta, de itt meg a csavar helye szerencsétlen, na és a régi bevált anódtarón is módosított, most átfurta a fenéklapot, szeheted szét ujra.
Szerintem ezel a hókioldóval az a probléma hogy közösházban van a szabályzóva és minden szabályzó kapcsoláskor megrezzen. Ezek a biztonsági kütyűk nagyon érzékenyek, én az egérfogóhoz szoktam hasonlítani, nagyrugóeröt kell betárolni és nagyon érzékeny kioldóval működésbe hozni. Az egérfogó is sokszor lecsap egérnélkül is.